sobota 13. srpna 2011

ČESKÉ TEXTÁRNY 2001: Skvělá dovolená Moby Dicka

Pondělí 13. srpna
Máme k dispozici nejen umyvadlo, ale i sprchu a vanu s horkou i studenou vodou. Televizi a ledničku. Kompletně vybavenou kuchyň. V dosahu spoustu galerií, divadel a kin, kam můžeme zajít, když nás to již omrzí na nedalekém městském koupališti. Na druhý týden dovolené jsme totiž utekli z podnikového Rekreačního Zařízení Ouhor do svého bytu.



Úterý 14. srpna
Už jsem zapomněl, co všechno máme v domácí knihovně. Konečně si přečtu všechny ty nádherné knížky, které se mi za minulý rok nakupily a na které jsem neměl čas. Pravda, "Jak se kalila ocel", "Daleko od Moskvy", "Nástup" či "Na lovu v Bambujce", perly ouhorské knihovny, v ní chybí. Ale nějak mi to nevadí.

Středa 15. srpna
Jak je sídliště o dovolených klidné. Dnes jsme byli se ženou na lodičkách. Pak jsme zašli do Rybárny na nábřeží. Kupodivu - zdejší ceny nejsou vyšší než v restauraci Jednoty, ve které jsme se v Ouhoru stravovali. Mají tu čisté ubrusy a jídlo nevypadá, jako by už jednou bylo na talíři.

Čtvrtek 16. srpna
Spali jsme dlouho - až po ouhorské zkušenosti jsem si uvědomil, jak pohodlné máme postele. Obědvali jsme u Číňanů, pak si prohlédli výstavu v galerii. Něco malého jsme pojedli u Japonců. Večer jsme šli do kina, potom na pizzu k Italům. Zajímavé, že cizinci nám rozuměli lépe, než český vedoucí ouhorské restaurace.

Pátek 17. srpna
Tak i v České hospodě na sídlišti se snadno domluvíme. Když poprosím ke guláši šest knedlíků, dostanu je. Žena zase mléko do čaje. Dokonce ani na jídlo nečekáme, přitom mají plno. Ouhorská hospoda byla prázdná, přesto to trvalo půl hodinu, než přinesli hotové jídlo. A další hodina padla na placení. Snad to bylo proto, že číšník byl věčně opilý. Možná jen zabezpečoval minimální konzumaci...

Sobota 18. srpna
Ráno jsme na procházce v příměstském lese nasbírali košík hřibů. Ale báječná dovolená ve vlastním bytě už končí, zítra se vrátí děti z tábora. Příště si to musíme zase zopakovat. Je to levné, pohodlné a trochu nostalgické - naposledy jsme si takto se ženou užívali za svobodna. A bonus na závěr - celý týden jsme nepotkali vůbec nikoho z Českých Textáren!
>>:))
*************************************
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

20 komentářů:

informace řekl(a)...

Jo vrátil jste se z dovolené, abyste se podíval na gay pride. Nelžete, Moby Dicku! Že to bylo před deseti lety. Ani letos jste nikam nejel, jen abyste se na tu pražskou slávu podíval.
Musím Vás zklamat, tady po tom neštěkl ani pes, i když jste se tak snažili o propagaci, sám vedoucí kanceláře republiky, a když to nestačilo, i sám prezident se dal do rozhlašování významu této světové akce.
A v Itálii se o tom zmínil jen jeden gay blog. Jinak ticho po pěšině.
Venkovani!

Jakub S. řekl(a)...

To byl super nápad, takto řešit dovolenou. Ano, jak je ve městě v létě kráásně... jakkoli ovšem v mém zelenočervenobílém třeba pěknějc než někde jinde. Mám to ověřeno.

informace řekl(a)...

Dnes jsem se dívala na kuchyňské stránky IDnes, kde doporučují recepty na rybí pochoutky "zdravé, dietní a hlavně dobré". Chudáci, řekla jsem si, nejen že jim dováží různé podřadné anebo dokonce zdraví škodlivé potraviny, ale dokonce je doporučují jako zdravé.
Tak podívejme se na ty ryby. Pangasius je ryba dovážená z Azie, uměle chovaná v Mekongu, nejen že je podřadné kvality, méně výživné hodnoty, ale může obsahovat různé škodlivé látky. O tom, jak jsem viděla na webu, se u vás už psalo.
Tuňák - na fotce má tuňák jasně červené maso. To je neklamným znakem, že byl konservován pomocí oxidu uhelnatého, který je toxický a může zapřičinit otravu. Konservují ho tak z Azii, aby se po cestě neskazil. Prodej tohoto "čerstvého" tuňáčího masa je v Evropě zakázán, přesto ho ale někteří podnikaví obchodníci dovážejí. V Itálii s tím případem byl nedávno skandál, zabývaly se tím asociace na ochranu spotřebitelů a ministerstvo zdavotnictví. Syrové tuňáčí maso bez přísad je temně červené až do hněda.
Losos - téměř všechno lososí maso pochází z umělých chovů. Jak zjistily it. laboratoře, obsahuje až 14 nebezpečných toxinů - zvlášť nebezpečné zdraví jsou dioxyn, taxafen, dieldrin a PCBs. Při pravidelnějším užívání mohou způsobit rakovinu.
O rybí pochoutce, pamakrele tmavé, co prodává Tesco a další a která způsobuje žaludeční a střevní křeče a žlutý průjem jsem už psala.
Kupujte raději kapry nebo pstruhy.

drak řekl(a)...

Strávit dovolenou doma je prostě báječné, upřímně řečeno to mám rád čím dál tím víc a ne jen proto, že to je finančně i jinak celkem nenáročné, ale právě proto, že si člověk konečně udělá čas na věci, na které prostě dlouho čas nebyl, tu na výlet s teleskopem, tu na hezkou knížku, tu na opravu něčeho v bytě, co by stejně žádný řemeslník dělat ani nechtěl, aspoň za přijatelné peníze určitě ne. No a navíc, život je poměrně krátký na to, aby ho člověk trávil nějakým samoúčelným kodrcáním na cestách a zejména pak, když žijeme v době, kdy zprostředkovat si informace takřka o jakémkoliv potenciálním cílovém místě dovolené je tak snadné, že pomalu ani nemá cenu tam jezdit a zažívat to na vlastní kůži, navíc k tomu, v dosahu jedno až dvoudenních výletů autem je tolik zajímavých míst, kde jsem ještě nebyl, že všechny je stejně do smrti všechny nenavštívím, ani kdybych se roztrhl.

informaci:

Když už dostanu chuť na ryby, tak si zpravidla koupím buď mořské vlky, nebo pražmy, vozí se to nejčastěji z Chorvatska nebo někdy z Itálie. Grilované je to moc fajn. Dáváme si i sladkovodní ryby a to kapra a občas, když se poštěstí, tak candáta a ten je na chuť mimořádně jemný, lepší než pstruh, aspoň co se mé zmlsané huby týče.

Jakub S. řekl(a)...

V dosahu je tolik... ale jíísťééé! Ale ov-šem - !

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, oxid uhelnatý je "jedovatý" jen při nadýchání. Ne jako údajně užité konzervační činidlo. Maso může být červenější od karboxyhenmoglobinu. Nevím o tom, že malé množství karboxyhemoglobinu v jídle je a z jaké příčiny nebezpečné.

informace řekl(a)...

Schumachere,
nejsem chemik a tak jsem ten výklad o škodlivosti tuňáka s oxidem uhelnatým zkrátila. Ve skutečnosti, jak psalo ministerstvo zdravotnictví a noviny asociace spotřebitelů, jde o pokus zachovat masu čerstvá vzhled, aniž by bylo docela konservováno, hlavně při dlouhé dpravě, takže se v něm mezi tím mohou vyvinout látky škodlivé pro lidský organizmus, na př. velké množství histaminu, který působí alergie a s nimi spojené potíže. Varují také před ciguatoxinem a vejci červa anisakis, která oxid uhelnatý nezničí.
http://www.ausl.mo.it/dsp/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/109
http://www.salute.gov.it/alimenti/resources/documenti/sicurezza/decisioni_comunitarie/monossido_carbonio_tonno.pdf

informace řekl(a)...

Draku,
mořský vlk italsky spigola (má několik jmen, Toskánci jí říkají ryba pavouk) je velice dobrá ryba, jenomže teď prodávají většinou jen ty z umělých chovů. Nejsou špatné, ale v porovnání se spigolou právě vylovenou nemají chuť. Však ty vylovené v moři stojí dvakrát tolik.
K vám se tedy nedostanou. I tady na trhu jsou vzácností.

drak řekl(a)...

informaci:

Měli jsem toho vlka také na Korčule, byla to ryba, kterou vylovil majitel domu osobně, takže z chovu určitě nebyla a také jí ugriloval on osobně, s úžasnými bylinkami a kořenm a na uhlících z olivového dřeva. Chutnalo to báječně. Když tak nad tím přemýšlím, přičítal jsem rozdíl v chuti tomu, že nemám ty bylinky a griluji na elektrice a ne na uhlících z olivy, ale je možné, že to co, kupujeme tady je z chovu a bude to tedy především tím. Ony ještě vozí čerstvé ryby v rámci místních farmářských trhů na pražskou Náplavku přímo dva Chorvaté, tak ještě někdy zkusím koupit něco přímo od nich a uvidím, zda se to bude chutí lišit od těch, co se berou v obchodech.

informace řekl(a)...

Draku,
mořský vlk ulovený přímo z moře je vzácností i tady. Je docela možné, že ti Chorvati vozí do Prahy ryby z chovu. Tady podle nařízení musí mít ryby z chovu na žábrech upevněnou malou fišku, kde je označeno místo chovu.
Kromě toho vlk z chovu má na rozdíl od toho uloveného v moři tmavší hřbet a světlejší boky.
Řekové vyváží hodně ryb z chovu, ale lidi říkají, že v porovnání s italskými nejsou dobré. Já jsem rybu z chovu koupila jen jednou a upekla jsem ji v troubě, ale měla divný pach a tuk ryby měl divnou chuť a tak jsem ji víc nekupovala. Tady je těch ryb víc druhů a tak na čerstvě ulovenou rybu přijdu vždycky. I když to není zrovna vlk.

drak řekl(a)...

informaci:

V podstatě, budou-li v těch chovech zaručeny nějaké rozumné podmínky, které zajistí, že to bude při prodeji kvalitní jídlo, tak nevím proč bych měl proti chovům něco namítat. Konec konců třeboňští kapři jsou chovnou rybou a kvalitním jídlem rozhodně jsou. No a pak by samozřejmě měl tatíček stát hlídat kvalitu a zároveň s tím zařídit, aby to obchodník musel zřetelně označit tak, aby bylo mimo jakoukoliv pochybnost, odkud ta ryba je a zda pochází z chovu, nebo z lovu, a pak už je jen a pouze na trhu, aby tomu určil cenu. Myslím ale, že lososí chovy mají dost mizernou pověst a jak je to s ostatními zatím nevím. Já jsem až doposud byl s tím co jsem koupil z hlediska chuti a vůně spokojen, také to cenově bylo někdy až kruté, protože míst, kde se odvažuji koupit v Praze mořské ryby, zase až tak moc není a tam kde nakupuji, to zase zrovna za děkuji opravdu není. Až zase budu něco brát, zkusím se poptat, případně si zapamatovat (bývá to na cedulkách napsáno) odkud je to pořízené a zda je to z lovu, či z chovu.

informace řekl(a)...

Draku,
ty chovy se od sebe značně liší. Za prvé tím, kde jsou umístěny, to znamená ve které lokalitě u moře, pak jestli jsou přímo v moři,takže tam voda může volně proudit, anebo ve velkých uzavřených kádích. A pak hlavně záleží na tom, co dávají rybám žrát, nejen při růstu ale pak i v konečné fázi vykrmování.
Já si pamatuju, když tu byla ta velká aféra s BSE a s krmivy pro skot a domácí zvířectvo, do kterých rozemílali i ty chcíplé krávy, že vyšlo najevo, že ty rozemleté chcíplé krávy dávali i do krmiva pro ryby. A otázka byla, můžou taky ryby dostat BSE?
Někdy se také stane, že ty ryby z chovu prodávají jako ulovené. To mi říkal známý rybář. Prý někdy ty ryby z ohrady utečou a rybáři je pak uloví. Divila jsem se, jak mohou utéct, že si nemohou samy udělat nějakou díru, načež se jen rybář uchechtnul. To znamená, že chovatel podvádí, aby si víc vydělal, prodává ty ryby přímo rybářům a ti je odnesou na trh. Vůbec byste se divil, jak na trhu s těmi rybami rybáři a obchodníci kupčí. Člověk se tam musí vypravit brzy ráno, aby viděl přímo, co kdo přivezl a jaký to má vzhled, aby ho pak nenapálili.
Jo, Draku, koupit čerstvou, tedy doopravdy čerstvou právě ulovenou rybu a dobrou, je umění, jak říkala moje tchýně.

EK řekl(a)...

For info.
to snad není o naši báááječné EU, ubohé podvody s rybyma, to snad Obama

Větší vlastenec řekl(a)...

Další potěšitelná zpráva z Krkonoš

Vlastenci a vlastenky, zřejmě jste si již povšimli hysterického vzteku euroamerických okupantů *) nad nejnovějším vlasteneckým rozhodnutím ministerstva životního prostředí. Ano, naše tak krásně česká Labská bouda **) zůstane zachována nám i budoucím.
Po zčechizování odporně německé tzv.Petrovy boudy jde o další velmi vlastenecký čin, posilující český charakter našich hor.
Prostě - i v podmínkách zuřícího kapitalismu a demokracie, pod krutou knutou EU okupantů přežívají čeští vlastenci, odvážní a neohrožení odbojáři.
Čest jejich záslužné práci !

Mír chýším, válku palácům !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Viz např. článek Rozhodnutí: Labská bouda bude Krkonoše hyzdit dál, uveřejněný Lidovými novinami, protilidovým plátkem vlastněným velkoněmeckým velkokapitálem.
**) Ach, jak nám Labská bouda připomíná naše krásné rodné panelové domy ! Jen houšť, ať hřebeny hor nejsou taková poušť ! Kéž i na místě tzv.Petrovy boudy vyroste takový český panelák !

drak řekl(a)...

informaci:

No, jak to tak čtu a přemýšlím nad tím, tak některé věci je možná lepší snad ani nevědět :-)

STK řekl(a)...

Čerstvá ryba - to je problém.

Ale kdybyste tak chtěl Draku úplně čerstvou teorii o čemkoli/kýmkoli z politiky, společnosti nebo i vědy, mrkněte na web. Bude nejen čerstvá, ale dokonce i nezaručená.

A zítra, zítra budou k mání zase úplně nové teorie... [;-)

informace řekl(a)...

Draku,
vždycky je lepší vědět než nevědět. Ty rozemleté BSE krávy tam už do krmiva nedávají, protože asi došly.
A pak tu jsou stanovy EU.

drak řekl(a)...

informaci a STK:

Myslím, že se tím tématem zabýval už kdysi Dostojevskij a bez zbytečného povídání kolem bych řekl, že z toho vědění bývá lidem spíš smutno, nejsou sice za blbce, ale to je asi tak vše, co z toho mají.

informace řekl(a)...

Draku,
vím, že jste mlsný a tak budu zlomyslná a dám Vám link na stránky o rybách, co byste mohl ulovit ve Středozemním moři anebo koupit u rybáře a recepty, jak je připravit.
Budou se Vám sice sbíhat sliny, ale snad jen virtuálně?!

informace řekl(a)...

Pardon, ten link je tady:
http://www.andreasormani.altervista.org/pesci.htm