čtvrtek 11. srpna 2011

Co najdeš v lese

V lese se dají nalézt různé zajímavé věci. I když je to jen středočeský lesík za Prahou. Teď do něj chodím pro houby. Předevčírem jsem taky byl. Ale ze začátku ani ťuk. Ani na mém oblíbeném podhříbkovém místě. Místo houbiček seděli v mechu lesní dělníci a ptali se: "Rostou, rostou?" "Je to nějaký hluchý pro mě dneska," opáčil jsem. "To pro všechny - raději si dejte svíčkovou s knedlíkem," radili spokojeně.

Pásl jsem se aspoň na lesních jahodách s pravou přírodně identickou barvou i chutí. Obdivoval brouky a motejle. Sledoval rychlou veverku. Pak jsem pod vysokými duby zahlédl nějakou bílou konzervu s velkým bílým papírem zastrčeným seshora. A on to byl hřib dubový. Začal jsem brousit svým krátkozrakým čenichem blíž zemi. Ze starého listí a čerstvé trávy začaly vyskakovat hříbky strakoše. Ne nějak moc, s loňskou úrodou, kdy houbaři volali na houbaře, aby jim pomohli vysbírat tu ourodu, že to sami nezvládnou, tak zase ne. Ale dno košíku se mi pomalu plnilo. Pod habrovím přibyli i tři kozáčci a dvě lišky. Pod buky hřiby hnědé. Bylo to o moc lepší, než před týdnem.

To jsem slezl z přístupové cesty hned na začátku lesa. Nejdřív jsem našel plechovku od coly. Pak prázdný obal od spreje. Cik cak jsem procházel mlázím s povyrostlou travou. Pak to začalo být slibné. Našel jsem holubinku vrhavku. Pak růžovku. Červavou. Lahev od limonády. Zabočil jsem do smrčí. Ani na mém oblíbeném podhříbkovém místě nic nerostlo. Zatočil jsem zpátky k autu, zaparkovanému u vesnického hřišťátka na kraji lesa. Zkusmo jsem sáhl do kalhot - a ouha. Neměl jsem klíče od auta. Prošacoval jsem se - vskutku nic. Jen na dně kapsy houbařských ucouraných kalhot nenápadná díra. Nemilá situace.

V autě jsem měl pro jistotu i peněženku se všemi penězi a doklady - abych je náhodou v lese neztratil. Skutečně nepříjemná situace - auto před lesem a klíče v lese. A houbaři.

"Tak co, táto, našels?"

"Jo, krásný klíče od auta, třeba se nám budou, mámo, hodit..."

Teď budu muset jít do vesnice za dobrými lidmi, poprosit o peníze na autobus. Dojedu domů, objednám taxíka, vezmu náhradní klíče, pojedu taxíkmo zpátky a dovezu auto domů. Pokud tam ještě bude. Nebo mi dobří lidé umožní zatelefonovat si a poženu sem mou jinak hodnou ženu Ivanu, zatímco budu u auta vartovat. A pak si nechám vyměnit klíče od auta, včetně zabezpečení - to je... dost náročné. Nebo půjdu do lesa - ne na houby, ale na klíče.

Tak nejdřív jsem se samozřejmě pokusil o nemožné - nalézt si klíče sám. I když je les tak velkej a já v něm chodil mimo cesty. Postavil jsem se na start svého potulování a dal se do nedobrovolné bojovky. Tady jsem vlezl z cesty do lesa. Kudy dál? Pustil jsem nohy na špacír a mozek na volnoběh. Cik cak mělo svou nečekanou logiku. Našel jsem holubinku vrhavku. Pak růžovku. Červavou. Lahev od limonády. Klíče od auta. Dobrý úlovek!

To bylo před týdnem. Ale předevčírem jsem nakonec exceloval i houbařsky. Už jsem se vracel smrkovou tyčkovinou. Viděl jsem to nadělení z dálky. Nejdřív jsem se utěšoval - to budou jenom hřiby hořčáky. Avšak byly to krásné hřiby smrkové! Nakonec jich bylo třicet. Domů jsem se vracel jako vítěz.

Žena Ivana pravila: "To je krása! Ježíšmarjá!!!" A dnes se teprve do těch hub pustila. Byly červavé. Většinou.

Stejně to bylo lepší, než hledat klíče od auta... A právě teď se smaží i naše oblíbené obalované houbí řízky. A na plotně vře prádelňák houbové polévky. Tak já jdu večeřet.

Pěkné léto přeju!

Psáno v Praze dne 26. června 2002, dopsáno 20:20 SELČ, poprvé vyšlo na Neviditelném psu 27. června 2002.

PS 2011: Letos začaly houby růst později, ale rostou. Když už začaly, tak jim nevadí, že se ochladilo a fouká vítr. Dnes jsem byl v tom svém přípražském lese podruhé v letošním roce. Rostou: Pýchavky, muchomůrky bílé, červené, tygrované, hřiby žlučové, babky červavé. Sbíral jsem: Muchomůrky růžové, bedly vysoké, klouzky sličné, ryzce pravé, hřiby hnědé i smrkové. Tentokrát byl můj největší hřib tak velký, že ho nestačila veverka dohryzat. Byl schován pod malým doubkem, který mu nedovolil vykouknout ven. Po dlouhých letech jsem dokonce uchvátil i několik kozáků habrových. Dosáhl jsem i nejvyšší spokojenosti, když jsem sklidil ourodu na novém stanovišti, které dozrálo teprve vloni, těsně před tím, než tam přišel kolega houbař. "Je to slabý, co?" nechal se slyšet. Odvětil jsem: "Já jsem spokojenej." A ukázal mu svého praváka. "To jste našel tady, že?" mračil se konkurent. Měl pravdu. Upřesnil jsem: "Někde v lese." Snad to nečte.
Peněženku, klíče od auta i bytu i doklady si už nosím s sebou v ledvince...

PPS: V pondělí zaznamenalo počitadlo u dveří do hospůdky stotisícího návštěvníka. Děkuji!
\ :-))

33 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

U nás taky rostou, ale všechny houby hřibovité jsou tak nasáklé, že se nedají konzumovat. Několik méně mokrých exemplářů jsem se pokusila usušit, ale přes noc se v nich vylíhli červi, a lezli mi po kuchyňské pracovní ploše (blicí smajlík). Jediné houby, které se dají sbírat jsou ryzce, mladé žampióny a především žemličky.
Tolik odpadu ve zdejších lesích nenalézám, ale určité kuriozity jsem už též našla. Láhve od různých vysokoprocentních nápojů. Kdo asi pije během sběru hub kořalku? Jednou jsem našla kočičí lebku, a kdysi také schweizer Offiziersmesser. Doufám ale, že se mi nikdy během sbírání hub nepodaří najít to, co se podařilo jedné známé.
Oběšence uprostřed lesa. :-/

EK řekl(a)...

Ten hweizer Offiziersmesser jsem musel draze koupit v Sionu (vojenský výprodej1995)no zas tak drahej nebyl, ale na to že jsem ho potratil nebyl ani levnej.
čest v šest!

Jakub S. řekl(a)...

Jo najít klíče, tomu se nic nevyrovná, co...
To já jsem teď přišel díky pitomosti o veškeré své volné peníze a asi ještě přijdu: firma Český telefonní seznam. Su blb. Přitom byli provaření už předloni. Člověk jednou bezmyšlenkovitě něco zaplatí... a uváže se navíc dopředu. Promiňte. Tak si na ně dejte dobrý pozor. Modrá hlavička TELEFONNÍ SEZNAM a jakoby faktura na skoro tři tisíce Kč. A dejte mi vědět, víte-li o dalších takových starých pitomcích...
A swiss army knife mi dal můj nejml předloni k vánocům, tak ho radši ani nevytahuju z batohu.

Harpyje řekl(a)...

Před chvílí mi o tom co se Ti stalo, vykládal Jirka. Copak není v Česku možné zakročit proti takovým podvodníkům pomocí advokáta?
Jeden můj kamarád si stáhl Google Earth, načež mu za pár dní přišel účet na 70 euro. Ale stačil jeden výhrůžný dopis od jeho advokátky, a záležitost byla vyřízena obratem ruky, a nikdy více ho už neotravovali.

Harpyje řekl(a)...

Mně se ale též přihodila jedna záhadná věc.
Ačkoli jsem během tohoto léta opustila mé bydliště nanejvýš za účelem sběru hub, nebo turistiky v nejbližším okolí, a taky rozhodně neplánuji žádnou cestu do Houstonu , dostala jsem následující maily na mou adresu:
1.) Your Reservation Confirmation # 65270753 at InterContinental (20. Jul.)
2.) Thank You for Your Stay at InterContinental HOUSTON NEAR THE GALLERIA. (30. Jul.)
3.) Tell Us About Your Recent Stay ( 5. Aug.)
4.) Tell Us About Your Recent Stay (upomínka dnes ráno o půl šesté)
Přitom se ona dáma, která si ten pobyt v Houstonu rezervovala, jmenuje Shannon Metzler, takže neexistuje žádná shoda jmen, a 2 identické emailové adresy taky nemůžou existovat.
Nechápu, jak se něco takového může stát.

informace řekl(a)...

Jakube,
sice nevím dobře, jaký jste s tou firmou navázal kšeft, ale podívejte se na stránky Sdružení obrany spotřebitelů.
http://www.lupa.cz/tiskove-zpravy/pozor-na-cesky-telefonni-seznam-s-r-o/
Oni ten podvod provádějí ve velkém. Na webu najdete i jiné stránky stížností a rad. V každém případě jim nic neplaťte, dokud jste se neporadil s advokátem.

Šaman řekl(a)...

Jakube, tohle asi znáte, že:

http://seznam.telefonni.sweb.cz/

Jinak podobný problém jsem měl při odchodu od UPC, která po mne vyžadovala pokutu za nevrácený modem. Poradil jsem se s právníkem, napsal dopis, zmínil Český telekomunikační úřad, a náhle se začali omlouvat a technik si pro ten modem přijel sám!

"Telefonní seznam" by teoreticky měl taky spadat pod kontrolní činnost ČTÚ, ale ti hajzlíci nejspíš neposkytují služby elektronických komunikací, i když se tak tváří! Nicméně stížnost či dotaz na ČTú by asi neuškodilo...

Jinak jde o klasický podvod ("kdo jiného uvede v omyl, aby získal vlastní prospěch...") - ale to by u nás muselo být víc soudců, kteří by uměli uplatnit klauzuli o "dobrých mravech"...

Šaman řekl(a)...

Jakube, já bych neplatil, ať se se mnou soudí. případně bych podal trestní oznámení na podvod. K policajtům, kteří nemají internet, bych přinesl vytištění různých zpráv z internetu.

"faktury se výrazně podobající fakturám za telefonní služby společnosti Telefónica O2"

Mediatel, který vydává Zlaté stránky, píše:
"Mediatel. "Nabídky firmy Český telefonní seznam mohou podle našeho názoru uvést zákazníky v omyl ve smyslu obsahu, ceny nebo doby trvání smluvního vztahu" Ovšem:

Případné neplatnosti smlouvy by bylo možné se domáhat u soudu maximálně z důvodu, že byla uzavřena v omylu. Není však jisté, jak by soud jednání firmy Český telefonní seznam vyhodnotil.

informace řekl(a)...

Jakube,
na tom papíře od Telefonního seznamu je napsáno, že to není faktura, ale NÁVRH NA UZAVŘENÍ SMLOUVY DLE SMLUVNÍCH PODMÍNEK NA RUBU TÉTO LISTINY, PŘEDLOŽENOU POSKYTOVATELEM K AKCEPCI DRUHÉ SMLUVNÍ STRANĚ.
Podepisoval jste nějaký papír, kde je uvedeno, že uzavíráte smlouvu?
Copak Sdružení na obranu spotřebitelů nemůže udělat proti nějakou class action? Navrhněte mu to! Tady Codacons žaloval dokonce americké ratingové agentury! A vy nic?
V každém případě, ať s podpisem nebo bez, by podle italských zákonů byla tak formulovaná smlouva neplatná, protože zavádí a klame spotřebitele. Pohovořte si s advokátem.

Šaman řekl(a)...

Ještě Jakubovi: Podobných vychcánků jsou mraky a člověk někdy ulítne, protože nestíhá je odhazovat. A stane se to i u renomovaných společností. Na to je ta rada: Čtěte všechno, zejména malá písmenka na 36. stránce uprostřed...

Ale! Na té pseudofaktuře jsou uvedena prý neexistující v Česku telefonní čísla.
:

"Čísla jsou podle databáze ČTÚ ze sítě Telekom Austria ČR (mj. Volný Telefonet) a obě vyzvánějí."

Jestli v roce 2010 nezměnili grif proti roku 2009, pak by měl být ten papír podobný Telefonice - takže to je podvod.

A jestli jsou tam uvedena matoucí telefonní čísla, to by snad už mohlo ČTÚ zajímat... Alespoň za dotaz by to stálo.

Podle
http://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/cesky-telefonni-seznam-chytraci-s-20090406.html

už v roce 2009 platilo: Vydavatel Zlatých stránek jednal o možných dalších krocích s Českým telekomunikačním úřadem.

A ČTÚ - LDH (LeDa Hovno)

A - včas je třeba poslat odmítací dopis na další rok!

Držím palce.
\ :-))

Voni to ti hajzlíci mohli už jako pohledávku prodat jinejm hajzlům. Až mám někdy pocit, že na tomhle kšeftu jedou i vybraní soudci...
\ :-((

Šaman řekl(a)...

Nakonec Jakubovi:

Tohle
http://seznam.telefonni.sweb.cz/OdmDopis.htm

je sqělý!

(Např.: Vzhledem k tomu, že se údaje potřebné k platbě dostaly do sféry naší společnosti bez jakéhokoliv průvodního dopisu obsahujícího podpis osoby oprávněné jednat jménem Vaší společnosti, nelze takový úkon považovat za smluvní ofertu.)
Poslat - a neplatit!
\ :-)))

informace řekl(a)...

Pěkný dopis. Potřebuje trochu upravit, nejste, Jakube, společnost, ale ty všechny zákony bych v dopise vyjmenovala.
A co kdybyste skutečně navrhl Sdružení spotřebitelů nějakou společnou akci?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Dopis je dobře napsaný. Navíc, pokud jde o trik s mrňavým či nevýrazným písmem, už je na to příznivý judikát. Podobný trik používala i "švýcarská" firma nabízející podobné služby.

Jakub S. řekl(a)...

Ježiš vy ste prima. Já koukám. Všecko projdu, promyslím, proberu. Ale hlavně už su klidnější: Občanské sdružení SPOLEČNÁ OBRANA - to je věc! Požaloval jsem si jim (asi trochu hystericky, mezi náma: no je to pro mě poprvé...), a on mi jejich bezvadný náčelník, v pátek večer, dokonce sám zavolal! A měl jsem s ním čtvrthodinový nádherný zasvěcený hovor, SOS se dokonce samo k nim obrací ke konzultacím. Paráda! No a teď - nebo ráno, neb su tupý jak mackie messer - (c) JS - si proberu vaše rady. Napadá mi, jak pěkné je germánské Ratschlag = "úder rady, radou". Tolik úderů sem nečekal. Pámbů vám to oplatí na dětech.
Nebo radši ne. Kdovíjak by to vyšlo...
Na Vltavě čtou Zábranu - mrazivé neuvěřitelné pravdivé líčení výchovy vlčáků k trhání narušitelů hranic v padesátém. Gerže psovod. N ě c o .

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Jakuba S.:
Kontrolní otázka č.1: Kolik je 1+1 ?
Kontrolní otázka č.2: Proč jsme chránili zhlouplé a nezodpovědné občany naší vlasti před emigrací ?

-------------------------------------------
Odpověď na otázku č.1 : 1.
Odpověď na otázku č.2 : Z řady velmi dobrých důvodů. Například, aby po ilegálním opuštění republiky nebyli ve světě kapitalismu a demokracie okrádáni podvodníky, aby nebyli uráženi pohledem na úchyly a mrzáky atd. apod.
Prostě – služební psi naší Pohraniční stráže sloužili nejvlastnějším zájmům všeho lidu.
Ještě prostěji : Lepší míti natrženou řiť československým německým ovčákem než euroamerickým úchylem.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehmmm ...

1+1=2

Za chybu se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

Jakub S. řekl(a)...

Tak tak...

informace řekl(a)...

Dumala jsem nad tím, má-li to být černý humor nebo sarkazmus a ona to byla chyba!
To by mě bylo v životě nenapadlo, že někdo neumí počítat ani do dvou!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ale 2+2 může být 5, když je to vůle Strany.

informace řekl(a)...

Nehoďte sem, Anaboliku, s nějakými sofizmy.
Do deseti ještě počítat umím.

informace řekl(a)...

Nechoďte

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

"You are a slow learner, Winston."
"How can I help it? How can I help but see what is in front of my eyes? Two and two are four."
"Sometimes, Winston. Sometimes they are five. Sometimes they are three. Sometimes they are all of them at once. You must try harder. It is not easy to become sane."

informace řekl(a)...

Non mi prenda per i fondelli, egregio signore. Non è cortese.

Jakub S. řekl(a)...

Čili: Nemějte mne za - , velectěný, není to zdvořilé. Za co, sím - ?

informace řekl(a)...

Prendere qualcuno per i fondelli znamená doslova brát, chytat někoho za zadní spodní část těla. Fondo spodek, dno.
Česky asi tak dělat si z někoho pustě srandu.
Nářeční výraz.

informace řekl(a)...

Analogické výrazy:
prendere in giro, canzonare, deridere, beffeggiare, burlarsi, farsi gioco di, prendersi gioco di, prendere per il didietro, prendere per il culo, sfottere. Ty poslední dva výrazy jsou vulgární.
Anglicky mi dává slovník tease(make fun of)

informace řekl(a)...

Jo, říká se taky, v Toskánsku: prendere per le mele.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážená paní, neberte si to prosím osobně. Zas tak moc legraci si nedělám, a určitě ne z Vás. Mne z výše uvedeného úryvku spíše mrazí.

drak řekl(a)...

Ten dopis je dobrý. Na něco podobného narazili známí, jejich právník je z toho vysekal technikou, že se jednalo o omyl a že o žádné služby nestojí a nic platit nebudou. Tenkrát to bylo odesílané ze Španělska, to povinné placení tam bylo uvedeno velmi malým písmem, ale to, co bylo velkým, na první pohled vyvolávalo dojem, že někdo chce získat údaje, které zveřejní v katalogu, který bude prodávat, ale ti co ty údaje poskytují, že tak činí zdarma. No a pak, když podepsali a odeslali nazpět začaly chodit upomínky. S ochranou trhu a zákazníka se to trochu začíná lepšit, ale zákonodárci, soudci i výkonná moc ještě v tomto ohledu občanům pořád ještě hodně dluží.

Jakub S. řekl(a)...

No teda. Esli mě to ale nenapadlo? Napadlo, ale netrúfal sem si, su taký oščádavý... No culo a sfottere - to bych prosil, eště že tomu ten elektronický idiot-cenzor nerozumí! Sfottere, přátelé, se nejlíp přeloží: vym*dat s někým. Síla, že.
Prendere per le mele - páni, to je ale půvabné! Kromě toho, že pikantní: to se nevylučuje. Mela je jabko, ale když mládenec obejme svou jedinou a ruce mu vzadu sjedou níž... no tak ji chytne právě za ty její j a b l í č k a . Čili totéž jako ty fondelli. Didietro to samé - ti Talijáni to ale doslovně aji přeneseně musí dělat rádi a často, poslyšte - !
Angláni - ti sou v tomhle ubozí... Slovani, Románi a Maďaři, to je bohatství a síla!

Jakub S: řekl(a)...

Díky, draku. Dluží, moc. Drobná útěcha je, že - jak jsem zjistil - v tomhle kulhá legislativa atd. aji v SRN, UK, prostě aji tam jsou ti s y n o v é f e n y o krok až deset napřed... A bylo by to tak jednoduché: odporuje to d o b r ý m m r a v ů m , že. No musí být holt precedens a pak už to bude muset jít. Dyť to řve do nebe. Rád bych se viděl s tím Maďarem z Pešti. Ale včera mi fachman z Ochrany říkal, že ten je bílým koněm, ten pravý haj- no jo, já vím, blbečku elektronická; tak ten pravý gauner (to lze?) že je našinec. Tohle by ti investigativci a la pan Klíma, Kroupa a spol. měli zjistit, a dát jeho tvář a adresu v plen. To by bylo krásné tóčo!!

drak řekl(a)...

Jakubovi S:

Ano, připomněl Jste mi, že kdyby naše mediokracie místo šíření poplašných, debilních až vyloženě blbých a oblbovacích rádoby zpráv a zpráviček, se raději věnovala nacházení, zveřejňování a potírání těchto patologických jevů v podnikání, tak by se jim tu tak dobře nedařilo. Jenže někteří naši novináři zjistí cosi podezřelého a místo aby to zveřejnili, tak si řeknou o úplatek za to, že to nezveřejní, takže co jim pak má člověk věřit? Nevím nakolik je tento jev rozšířen, ale určitě vím, že to není ojedinělé, neb jsem se o tom už několikrát z různých, více či méně důvěry hodných zdrojů doslechl.

Větší vlastenec řekl(a)...

K mojí diskutované matematické chybě : Nešlo o vůli Strany, vážený RRR, leč o následky nevyspání. Mezi cca 5:45 a 7:00 jsem spal déle než za předcházejících 48 hodin, takže, již odpočatý, jsem na chybu přišel.

Čest a Nazdar !