středa 31. srpna 2011

Energetická hovadina


Dnes se debilita rozhodnutí, o kterém všichni víme, že je špatné, posunuje zase hlouběji. Od zítřka se už v Evropské unii nesmějí vyrábět žárovky o výkonu 60 W.

Již bylo sneseno hodně argumentů proti tomuto zločinnému omezení lidské svobody. Evropská hloupost a vyčůranost podnikatelů s "úspornými žárovkami" však vítězí. Nyní přidávám další argument, nejpodstatnější. Podívejte se, prosím, na přiložený snímek. Dokument toho, jak ty "úsporky" svítí. Vlastně nesvítí.


Setkal jsem se s tím už v mé bývalé práci, v Ústřední telekomunikační budově, kde jsem měřil intenzitu osvětlení v kancelářích. Už v osmdesátých létech minulého století hledal bolševik úspory elektrické energie zejména u osvětlení, které je "nejvíce vidět". Klimatizace ÚTB tehdy sebrala třetinu elektrické práce, další třetina spotřebovaly spojové technologie. Z dalších odběrů byl největší ohřev teplé vody. Něco sežraly výtahy a provoz kuchyně. Na osvětlení připadlo asi 10 %. A z toho se mělo šetřit 20 %. Stejně jako to dělá unijní bolševik dnes.

Šlo tedy 2% úspory v baráku, kudy fičelo fasádou a kde byly v zimě kanceláře vytápěny na 25 °C. Přitom snížení o jediný stupeň by přineslo úspory o 7 %. Ale nebylo to vidět! A lidi si stěžovali na zimu - kdežto nižší intenzitě osvětlení oko přivykne. Vedlejší efekt je, že při slabším osvětlení člověk hloupne. Výsledky jsou patrny dodnes.

Zpátky k onomu měření: První rok pod novými zářivkami byl tok světla na pracovním stole asi 500 lumen. (Norma byla 200 - ale nebyli jsme tak blbí, abychom snižovali počet trubic.) Druhý rok daly stejné zářivky ve stejné kanceláři už jen 400 lm. Pak jsme už neměřili - ale světlo starších trubic evidentně klesalo dále. Světlo zářivek totiž s časem klesá. A teď se ještě jednou podívejte na dvě fotky, vyrobené foťáčkem se stejnou dobou expozice:

Žárovka evidentně svítí více, než nízkotlaká výbojka/ tvarová zářivka. Má přitom výkon 75 W. A je zločinně matná. (Btw: Ačkoli už od zítřka se nesmějí vyrábět šedesátky, ještě jsem si tento týden nakoupil v Makru ve Zličíně dostatečnou zásobu pětasedmdesátek, bohužel jen čirých. Nevyrábějí se, ale mají je na skladě. Vyrobeno v Maďarsku pravděpodobně ještě před dávnými lety.)

No a ta úsporka má elektrický výkon 24 Watt. Takové se jen tak nevidí, protože od 19 W výše neúměrně stoupá jejich cena. Tuhle jsem vyhrál v nějaké soutěži před patnácti lety. Pět let jsem s ní ale nesvítil, takže, to co vidíte (nevidíte) je světlo "vysokovýkonné úsporky" po asi deseti letech provozu a maximálně třech hodinách denního svícení. Podle podvodné reklamy měla mít na začátku světelný výkon jako 120W žárovka. Nikdy neměla - ale svítila dejme tomu jako stovka. I když - dle mé ženy - poskytovala jen "řídké světlo".

Nu a dnes tahle čtyřiadvacítka svítí méně než čtyřicítka. Odhadem asi jako čtyřiadvacítka. Kdežto žárovka si svůj světelný tok prakticky uchovává. Kde je úspora, unijní kreténi?

Ale pozor. Ta zločinná norma, která nám vzala žárovky, je dosud v provozu a žárovky jsou jen začátek. Povinné označování energetickými štítky je podobné, jako označení žlutou hvězdou: Nejprve identifikujeme původce zla, a pak ho zlikvidujeme.

Další na řadě mají být plazmové obrazovky, a pak všechny spotřebiče se "špatnou energetickou účinností". Ledničky, pračky, myčky. Tedy pořadí asi bude záležet na tom, které nové úsporné předražené spotřebiče bude mít elektrotechnická mafie na skladě. Pokud se nevzbudíme a tuto energetickou hovadinu nezastavíme!

Psáno v Praze dne 31. srpna 2011

53 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Plný souhlas, vidím stejnou optikou.

drak řekl(a)...

No, co se dění v EU kolem energetiky týče, tak je to jako v tom starém fousatém totalitním vtipu o tom, že se dva státní podniky Škoda a Slovnaft sloučí do jednoho, vzniklý společný podnik se bude nazývat Škoda Slov. To je prostě jako ty dětské vtipy o blázinci na výletě, jenomže tady to vypadá, že ti normální jsou zavření v blázinci a ti cvoci se přestěhovali do Bruselu.

STK řekl(a)...

Vážení,
zářivky jakéhokoliv tvaru jsou už zastaralý světelný zdroj. Slábnou, start jim trvá stále déle a obsahují rtuťové páry, kvůli kterým jsou zakazovány jiné výrobky, například jednoduché, spolehlivé a přesné rtuťové lékařské teploměry.Takto svítí 1,5W LED lampička a a tohle je stejná scéna s bleskem.
Tohle je světlo budoucnosti. Životnost nejméně 50 000 hodin, libovolný počet zapnutí/ vypnutí. Hřeje opravdu minimálně. Celkové osvětlení pokoje zajišťují 3 mnoha LED-kové "žárovky" á 230V/0,8W. Spotřeba na světlo mám tedy 3,9W.
Ale celostátně vyřešeno nic není. Byl jsem se dneska podívat v Bauhauzu a nabízeli tam novou řadu osvětlení: stropnice se žárovkou cca 150.- Kč. Dtto, poloviční svítivost, vyrobeno z LED: 2750.-!!! Obchodník se asi zbláznil. Upozorňuji, že stolní lampička i se stojánkem (husí krk) a měničem ve vidlici stojí v Ikei 249.- Kč a prodává se od minulého roku. Ale aspoň tvarové zářivky - "úsporky" jdou cenově vesele dolů. Takže celá ta EU kauza je nesmyslná.
Ale: Některé věci opravdu úspornější jsou. Koupil jsem nedávno novou ledničku s mrazákem. Je větší, tichoučká - a "žere asi o 60% energie méně, než ta stará. A protože pokud se v bytě netopí elektricky nebo neohřívá TUV, je lednička největším spotřebičem. Pravda, automatická pračka, el. trouba nebo žehlička mají momentální výkon několikanásobný, ale jedou jen pár hodin měsíčně, zatím co lednička "mrzne" 24/365!
Jen by se inovace neměla nařizovat. On by si každý rozmyslel nákup nové ledničky, kdyby mu reklama řekla, za kolik let se mu ten kup začne vyplácet. Ale načalstvo EU je nepoučitelné. Strašně rádo poroučí...

Lucifer řekl(a)...

Netuším, co nám ještě chystá "načalstvo" a kdo z toho jaké má prachy, ale ve své profesionální pracovně mám už nejméně pět (a možná i mnohem více) let ve stolní lampě úsporku a furt a furt funguje a docela dobře. Než jsem ji tam dal, měl jsem tam obyčejné žárovky, lampa pekla jako trouba a každou chvíli explodovala. No a teď je to už neobyčejně dlouhou dobu v klidu, svítí to perfektně a je to dobré. Tudíž, tedy a tak vážně netuším, z čeho jste tak perplex ];-)

EK řekl(a)...

Ano vážení...v pekle tam to halt funguje a nebude trvat dlouho a všichni se tam sejdem, pak nám to BRUSELSTVO (Lucifer) odsladííííííí !
čest v šest.

informace řekl(a)...

Rada jak využít starých žárovek.
http://www.repubblica.it/ambiente/2011/08/31/foto/lampadine_bulbo_vaso-21091786/1/?rss

EK řekl(a)...

Chcete se zasmát? Otevřete si občerstvení s ubytováním, to se pos....e (posmějete)
čest v šest.
návod: http://haccp.webnode.cz/hostinska-cinnost

Petr Kohout řekl(a)...

Pokud topíte elektrickou energií, je účinnost žárovky v místnosti 100% (7= na světlo, 93% na topení = 100%). Pokud máte místo, kde se zdžíte pouze chvilku (sklep. komora), nestačí se úsporka rozsvítit (trvá jí to minutu dvě). Venku fungují úsporky v zimě hůř - potřebují pokojovo teplotu a musí se nejdřív zahřát. Pokud máte citlivější oči, je žárovka bližší slunečnímu světlu a tedy vám příjemnější...
U semaforů ne ulici je zákaz žárovek tak pitomý, že mají výslovnou vyjímku. Aby ten zákaz nemusela ve všech členských státech okamžitě porušit všechna města.
Samozřejmě zařízení se zvýšenou možností poškození - tam nemá úsporka se rtutí co pohledávat.
Mám ale pocit, že hlavní rozdíl mezi Čechy a Němci je ten, že v Německu po tomhle zákazu žárovek žárovky prodávají jako "topná tělesa" a u nás otevřeně jako "žárovky".

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm rtuťovým teploměrům:
Už jsem se setkal s tím, že se přestává používat měření teploty jako zdroj informace pro diagnózu. Ono je to logické: Když vám z digitálního teploměru vypadne 38 stupňů, tak to při chybě +- 1,5 stupně může být buď normální teplota (do 37), nebo zvýšená teplota (37 - 38) nebo horečka (38+). Na rozhodnutí mezi těmito alternativami pak zbývá než použít kříšťálovou kouli.
Pochopitelně, za ceny kolem 100 000 Kč se dají sehnat i přesnější digitální teploměry, ale je to investice a navíc potřebujete inženýra na trvalý úvazek, aby to obsluhoval.
A opět: bez celounijního zákazu rtuti (asi aby zbyla na výrobu "mžouralek") by si ty digitální shity nikdo nekoupil.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Soulasím s STK. Budoucnost patří ledkám. V ručních svítilnách už nemám nic jiného, jsou skvělé. Jenže pro velké pořádné svícení nemají plné a spojité spektrum. Pokládám za špatné nařizovat to co bude vyřešeno technologickým pokrokem. Mám dostatečnou zásobu stovek i dvoustovek, přikoupím pětasedmdesátky a šedesátky. A vystaráno. Používám žárovky, ledky i úsporky, podle toho k čemu jsou vhodné. Ale jestliže mi to někdo nařizuje, vyvolává to ve mně vzpouru. Protože vím, že zákaz žárovek je jen jednou z mnoha špatností. Jestliže náš parlament a naše vláda nejsou schopny říci ne, měli bychom jim své ne říci ve volbách.

Schumacher antisemita řekl(a)...

EK, ano je to šílené. Stejně jako podmínky pro lecos ostatního. Zajímavé by bylo porovnání s živnostenskými podmínkami před válkou.

Venca řekl(a)...

Moje zkušenost s digitálním teploměrem je tato: lékařský naprosto k ničemu, i při horečce ukazuje teplotu mezi 35-36, totéž naměří při normální teplotě. Naopak pokojový a venkovní teploměr (oboje v jednom s čidlem na kabelu za okno)funguje velmi dobře s přesností desetiny stupně (aspoň ten, co více než 10 let používám, jakýsi levný neznačkový Intertronic made in neznámo kde).
Úspornou žárovku používám pouze pro dlouhodobé osvětlení pokoje při sledování TV nebo práci na počítači. Číst se při tom nedá a i na všechno ostatní stále používám normální žárovky od 40 do 100W, pořád znám místo, kde je koupit, ale raději nezveřejním. Kromě horkých letních dnů (kdy se stejně málo svítí) to zase přináší úsporu na topení.

Šaman řekl(a)...

Dobrovolně jsme si koupili novou ledničku a snížila se nám celková spotřeba o 30 %. Nejekologičtější elektřina je drahá elektřina, teprve pak se vyplatí investovat do úsporných (užitečně úsporných) spotřebičů.

Pozn. k STK: Kocoure, ty ale máš na stole pořádek! (A stejnou nádobku na pera. Kolik z nich píše?:)

\ :-)

Lucifer řekl(a)...

Tohle má být pořádný pořádek? Kam se to hrabe na Alana Gutha ];-)

http://lucifer.bloguje.cz/890876-antigravitacni-velky-tresk.php

Větší vlastenec řekl(a)...

Co s protičeským multikulti aktivistou ?

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
V minulých dnech i měsících jste ve svých příspěvcích nanesli spoustu skvělých podnětů ke konečnému řešení romské otázky. Nebudu je zde vypočítávat, jen zdůrazním, že my Češi (a Moravané) máme s konečným řešením řady zapeklitých otázek bohaté zkušenosti (např. s otázkou existence Němců, feudálů, buržoustů a venkovských vykořisťovatelů na našem území). Díky uspokojivému vyřešení těchto otázek jsme mohli nerušeně budovat naši vlast po celých 44 šťastných a plodných roků.
Leninužel, po dočasném ústupu našeho slovanského společenského zřízení se do naší vlasti vrátili Němci i buržousti. A s nimi přilezli další, dříve nevídaní škůdci. (Není divu - Němci pod přímým vlivem sionisty ovládaného USA přestali prosazovat svoji verzi unikulti, a nyní podporují děsivou multikulti.) Například jistý Kumar Wishvanathan.
Kdyby v naší vlasti jen tiše utrácel, nechali bychom jej žít v klidu. Možná i čeští aktivisté, označovaní ošklivým slovem „skinheads“, by ho nechali naživu. Kdyby v naší vlasti utrácel mohutně, jako jiný v Ostravě působící multikulti výlupek Lakšmi Mittal, tak bychom jen znárodnili jím uloupený národní majetek (po našem vítězství nad multikulti, kapitalismem a demokracií).
Jenže !
Jenže ten negr z Indie (Kumar) se projevuje větami typu „Romové jsou pracovití“. Vážně. *)
Roduvěrným Čechům (a Moravanům) se po zaslechnutí takových slov otvírá kudla + natahuje závěr oblíbené střelné zbraně v kapse. Vždyť práce a Rom – to přece nejde k sobě; to každý roduvěrný Čech i Moravan dobře ví. My přece dobře víme, že výkopové práce dnes prováděné Romy bychom my Češi a Moravané zvládli za zlomek doby i ceny - kdybychom na ně nahnali buržousty, kulaky, intelektuály nebo Němce.

Nuže tedy, vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci, otázka dne zní : Co s protičeským multikulti aktivistou K.Wishvanathanem ?
Můžeme si dovolit čekat na dobu po našem dalším vítězství nad Euroamerikou ? Na znovunastolení našeho tradičního společenského systému, v němž nebude místo pro multikulti a ostatní děsivé produkty Euroameriky, ani pro jejich propagátory a stoupence ?
Soudím, že nikoliv.

Čekám s radostí na vaše podněty a náměty.


Člověk by měl být nějakým způsobem hrdý na to, že je Čech, že máme nějakou svoji kulturu, historii, památky. (Václav Cojocaru, 11.5.2010)***Volte ČSSD a KSČM !


--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Viz např. provokační článek „Neznám tu Roma, který nechce práci, říká Ind z Ostravy“
(...p://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=712585)

EK řekl(a)...

Musím opatrně: skutečně, ale skutečně znám jednoho (1) roma co práci skutečně, ale skutečně chce!
Je nás víc??
čest v šest!

Šaman řekl(a)...

Znám Romy, co chtějí pracovat a znám i ty, co pracují.
Zatímco někteří Češi se flákají na podpoře v nezaměstnanosti, ze které plynule přejdou do předčasného důchodu...
\:-)

PS: Jestli mne však zrak neklame, tento příspěvek byl původně věnován energetickým hovadinám Zelených Khmérů. Pak se komentovaly obrázky. Ale kde je tu jaká spojitost s Romy?

(Připomínám, že aktuální komentáře se objevují - s jistým drobným dopravním zpožděním na levé liště v počtu 25 (víc to nejde nastavit).

Schumacher antisemita řekl(a)...

Sakryš a teď jsem si to smazal. Tak stručně.
STK, zapomeň na úsporku starou patnáct let, dnešní jsou nesrovnatelně lepší, svítivější, s lepším spektrem. Máme 23 a 32 W Phillips a svítí dobře. Používáme žárovky, úsporky i ledky podle toho jak se to hodí. Kouknu do obchodu k Osramu na Žižkově, na lepší zboží. Kvalitní dobře svítící zářivky a úsporky nejsou levné. Jsou vidět pokroky v kvalitě rok od roku. A nastupují ledky. Za pár let už po žárovkách málo kdo vzdechne. Ale pro jistotu dokoupím. Jsou technicky nekomplikované a dají se stmívat. Přitom se jim snižuje barva světla. To je dobře, protože pro stejnou pohodu při snižující se intenzitě je třeba nižší barevné teploty. Tak jsme od přírody naštelovaní a tak to máme rádi. Teplé spojité spektrum. Ledky mám ve svítilnách. Mám jich hodně, protože odjakživa jsme byl baterkovej. V devadesátých letech hned jak byly k mání první intenzívní červené ledky, už jsem ji měl a šup s ní do baterky. Pak se objevily oranžové. A měl jsem i první bílé a hned je zabastlil do patice od žárovičky, škoda, že si to nedal patentovat. Pak první luxeony. Sem s nimu a šup do potapěčských baterek. Pak mezi tím, za pár šupů co se objevilo na stáncích. Před dvěma lety jsem na Kroniu (internetový obchod) koupil Fenixe na jednu tužkovku. Naplno dává přes sto lumenů. Má nejoblíbenější. Doporučuju. Jinak toho co jsem neutopil nebo nerozdal, mám fůru. Toho Fenixe, jednu tužkovou od Conrada přebastlenou lepší diodou, nicmoc tužkovou od vietnamců, potápěčskou na šet malých buřtů přebastlenou pětiwattovým luxeonem s trochu staženým výkonem aby se to uvnitř uchladilo, malou záložní potápěčskou s více ledkami, dvě malé čelovky přebastlené nicmoc diodami, jednu novou jednovatovou slušně svítící čelovku, dvě vietnamské na tři mikrotužky, jednu téže provenience na tři tužky, jednu tuzemskou jakotužka kovovou na dvě tužky přebastlenou lepší ledkou, jednu z papírnictví "dodělej doma na mikrotužku", jednu velkou placatou na čtyři velké buřty s fressnelovou optikou z Frankonie přebastlenou na jednowattový luxeon.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Mám jich asi ještě nejméně deset i obyčejných žárovkových. Nerad něco vyhazuju. Acron na tři tužky - kopie MagLite, přebastlil tříwattovým luxeonem, vozím v autě.U Maglite přešli na ledky až po mně, poslal jsme jim tehdy povídání a foto. Čínskou kopii Maglite na tři velké buřty osazené týmž, vyřešil jsem chlazení odvodem tepla do pláště svítilny.
A jednoho "kocoura"- ruční dynamko Phillips, válečná výroba, s původní žárovkou. Jo, a klíčenku, samozřejmě. Z toho je poznat, že o baterkách něco vím a nějaká tma mě nezaskočí:-)

informace řekl(a)...

Páni,Obuvníku,
nestačím kulit oči. Jak to všechno děláte? Upřímně řečeno, ani Vám dobře nerozumím.

STK řekl(a)...

Tady v hospodě se vůbec scházej podobný podezřelý týpky, že, Schumachere... [;-)

LED baterečky a brýle na čtení ve futrálech mám rozestrkané po všech možných koutech a zavazadlech. Dokonce jsem loni koupil od "číňana" (Vietnamce) malinkaté tužkové baterky na jednu AAA s namodrale bílou LED (teoreticky by to vůbec svítit nemělo, je to pod Zennerovým napětím - ale, kurňa, svítí to! Mám jich dvacet, usmlouval jsem slušnou cenu a budu je rozdávat jako prezenty s věnováním, až budu z Ústavu definitivně odcházet nebo až si mě Ústav "nebude moci dovolit."* Ve velkých světlech jsem míval na starém bytě úsporky, jenže v paneláku, kde šmrncám hlavou těsně pod stropem už byly namontované 50W "reflektorky", tak je nechávám dožít - až na můj "počítačový sál" (1x pohodlná postel, 1x pohodlný stůl s PC (vidno na obrázku) 2x knihovna, 2x vestavěný šatník a 1x noční stoleček - jo a ještě kobereček!) kde už mám 3 LED reflektorky 230V/0,8W á 350.- z Polska. Světlo poněkud chabé, ale barevně příjemné a na běžnou činnost stačí. Oni ti obchodníci nakonec dostanou rozum - nebo se budou LED svítidla za rozumnou cenu dovážet mimo jejich řetězce. (Je mi jasné, že začne obrovský řev o požární am jino nebezpečnosti takových svítítek, bude se zpochybňovat certifikát atd.
Možná dojde i na zoufalé dopisy strejců, kterým pod takovým "neoficiálním" světlem za pouhý měsíc vypadaly vlasy. ;-)

*) Náš Ústav se dostává díky své vlastní nadutosti (tedy nadutosti uměleckého vedení) do finanční krize a bude se muset "řezat". Už nám asi víc nedají, jedeme v dluhu. Mám ale zásadu, že nejdu pod cenu. Buď něco udělám zdarma nebo za rozumné peníze. Nebo vůbec. Ne za málo.
Když jde člověk pod svou cenu, zadavatel si totiž myslí, že mu zaplatil a on zas má pocit, že mu vyplatil jen stravné - no prostě nedělá to dobrotu.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, to je jednoduché. Bílá ledka pracuje na napětí okolo 3,6V, některé nové začínají svítit na 3V. Obyčejná o průměru 5mm má pracovní proud 20 miliampérů, svítivější až 100 muliampérů. Problém je v tom, že má velmi strmou charakteristiku a proto proud je velmi závislý na napětí. Naproto tomu žárovka jak se jí žhaví vlákno, klade proudu větší odpor, tak snese o trochu vyšší napětí, které víc rozžhaveným vláknem neprotlačí o tolik větší proud. To znamená, že ledka musí mít napětí stabilizované v úzkém rozpětí. Čipy výkonných led - to jsou ty plošky uvnitř co svítí, krom toho, protože účinnost není zdaleka stoprocentní, musejí mít chlazení. Je nutné z nich odvádět teplo. Proto mají silní kovové přívody, nebo "holé zadečky" k umístění na chladič. U levných svétilen je obvyklým řešením, že fungují na tři články, to je 4,5 voltu. Jenže napětí obyčejných článků při zátěži klesá, tak to ledky tak nějak vydrží, i když se jim sníží životnost. Nikdo nesvítí baterkou tisíce hodin. Lze je s výhodou napájet akumulátory, tři mají napětí zhruba 3,6V, to je akorát pracovní napětí ledek, tak se dají připojit přímo. Za splnění tehle podmínek lze ledky namontovat do svítilny. Výkonnějším je třeba konstrukčně zajistit dobrý odvod tepla.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Přehřívání zkrauje životnost nebo vede i ke zničení. Dost ledek jsem tak upekl. Teplo je nejlépe odvádět na plášť svítilny. Tak jsem to udělal u čínské kopie MagLite. To je tříbuřtovka z černě eloxovaného hliníku. U plastové potápěčské jsem musel udělat vnitřní chladič a proud trochu snížit odporem. Jestliže napětí zdroje je větší, je nutno použít stabilizátor, nebo lépe kvůli snížení ztrát měnič napětí z vyššího na nižší. Jestliže napětí zdroje je nižší, například chci -li napájet ledku z jednoho článku o napětí 1,2-1,5V, musím použít měnič z nižšího na vyšší napětí. Sofistikované měniče se specielním integrovaným obvodem umožňují svítit s různými režimy intenzity nebo i blikání a zajišťují konstatní svítivost až do úplného vyčerpání zdroje. K dostání jsou už velmi výkonné ledky, i na napětí 13.5 V pro použití v automobilu. Ráj pro bastlíře. Jestliže nepotřebuju něco extra specielního, vyplatí se koupit hotový výrobek, ceny jsou dolů a kvalita stoupá. Taková kapesní baterka jak jsme popsal, vydrží na jednu tužku svítit přes hodinu plným výkonem a je to šajn pomalu jako z automobilu. Na nejmenší výkon svítí až desítky hodin, podle provedení. Príma na cesty a univerzální použití. Stačí se podívat na net nebo do specielních obchodů. Doporučuju podívat se na fotonmag, je tam obsáhlá diskuse. Doporučuju svítilnu Fénix, takovou jakou mám já. Šikovná, vodovzdorná do jednoho metru, se skleněnou optikou silným sklem reflektoru. Funguje na alkalické, lithiové a nabíjecí tužkovky. Je i menší provedení a mrňavé na mikrotužku, ale i to dává 75 lumenů, a to je hodně. Ideální do kabelky. Sákryš, já bych jim mohl dělat agenta. No, rád doporučím něco co se mi osvědčilo. Stojí to od provedení od šesti set do dvanácti set Kč, ale kvalita provedení stojí za to. Používá je policie a zvláštní jednostky jako taktické svítilny.

Schumacher antisemita bastlíř řekl(a)...

Stk, kdepak, v té mrňavé baterce je jednoduchý měnič s jedním tranzistorem, tlumivkou, kondíkem a odporem. Účinnost nicmoc, ale tu jednu ledku to utáhne. Měl jsem to rozebrané, když jsem dával lepší ledku. Já rád vylepšuju, jen musím dávat pozor abych to nevylepšoval tak dlouho až buych to nakonec úplně zkurvil. Což bývala má dost častá chyba. Tak lépe na devadesát procent než na stovku aaaa ještě kousek a sakra je to v háji... To namodralé světlo je protivné. Ale jako klíčenka stačí. Už jsou ledky s lepším spektrem a tedy barevným podáním a se svítivostí jen nepatrně nižší než ty studené. Podle testů a jak jsme sám zkoušel, spektrum je velmi důležité a dvě bílé ledky, téměř stejně svítící, ale každá s jiným rozložením spektra se ve výsledku mohou dost lišit, protože to co nás zajímá není světlo vycházející, ale světlo odražené. A tak ta teplejší i když méněintenzitní může subjektivně svítit lépe. Co se týče ústavu a výdělku, doporučuju chovat se obchodnicky, nepodléhat emocím a nedělat kvapná nevratná rozhodnutí.

Schumacher antisemita bastlíř řekl(a)...

Povídání na takováhle témata se mi líbí, protože není nekonečným mlácením prázdné slámy (Palestinci versus Izrael, tenhle versus támhleten, eventuelně kdo co kde plácnul a kdo ho za to kde plácnul)ale je předmětné a užitečné. Co vím, rád dám do placu a s radostí se nechám poučit. Dobrá rada ušetří spoustu starostí.

Jakub S. řekl(a)...

Lidi, já se teď tady cítím nechutně néněcenný. Tak mít v něčem praktickém rozhled, přehled, nedat se opíjet rohlíkama, neskákat na špeky, vědět svoje a - amen. Ale všichni tři mí potomci sou neuvěřitelně schopní v životě praktickém. Potomci dvou historiků! Stane se. Nějaká dějinná spravedlnost. Vyrovnávání (se) v čase. Rozkyvy houpající se houpačky. Sakra, ten Orten mě bere.

STK řekl(a)...

Ad ruční dynamko:
Koupil jsem jedno před lety na nádraží v Olomouci od nějakého (asi) Albánce, který tam měl stánek. No - svítí to, baterky se nemůžou vybít - resp. už se dávno vybily - ale svícení na baterky a na dynamo je zcela nezávislé. Je to sice z poloviny z plastu a já měl, než mi ji ukradli, podobnou svítilnu německou (Wermacht) z něčeho podobného hliníku. Byla hlučná a člověk ty úkony, na které bylo třeba svítit, dělal urychleně, protože ruka za chvíli bolela...
Tady je to mačkání o dost snazší - není tam ale žárovka, ale 7 LED.

Vzkaz pro Šamana: Tužky a průpisky píšou všechny! Pokud přestanou psát, přeřadím je okamžitě do větší nádobky,která je vidět na fotce vlevo dole. P.S.: Už léta jsem si nekupoval průpisku. Vždycky nějakou reklamní od někoho dostanu. Nestačím je spotřebovávat. (Taky píšu častěji na klábosnici než po papíru...)

STK řekl(a)...

No co, Jakube, přece si tu nebudeme závidět. Já zase plavu v letopočtech - už od základky.
"Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc"! No né?

Jakub S. řekl(a)...

No j ó !

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK ten Wehrmacht byl z hliníku. Ještě s lepších dob, než se muselo šetřit a dělali to z obyč plechu. Předpokládám, že to byl ten Philips. Mám ho i v hliníkovém provedení, ale už bez čočky a rozbitý a když jsem se ho snažil spravit tak magnet přestal magnetit a tak to nedynamí, vlastně nealternátoruje a tudíž nesvítí. Ten obyč plechový je komplet a dobře funguje. Něco podobného se snad po válce vyrábělo i u nás. Většina toho co se teď u nás prodává jsou plastové šunty, také jeden koupil ze zvědavosti. Svítí, ale je to rachtadlo. Ještě měl ruské svítidlo, dokonce s fokusem, celkem bytelné, ale někomu tuze špatně upadlo a rozbil se reflektor.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Sákryš, teď po mě plechovka požadoval "captcha" JUDSORT, tak si nevím co si o tom mám myslet...Jestli plechovka není nějakej divnej...

stk řekl(a)...

Pan Pixla Plechovka je divnej a dost zákeřnej. Dneska mi vytrvale nabízí jako "kaptchu" variace na moje civilní jméno. Odkud ho zná?
Znamená to snad zrození AI - strojové "inteligentse" v síti?

Na noc pro jistotu vypnu PC ze zásuvky...

drak řekl(a)...

Jo, ten ruskej ručně mačkací a svítící nesmysl mám někde taky, a Schumacher mi vnutil myšlenku předělat ho na diodu, ale já mám již tradičně dlouhé dodací lhůty, zrovna teď se mi sype domácí server, takže nejdřív dojde na něj.

Větší vlastenec řekl(a)...

Já být Vámi, vážený STK, tak počítač raději ještě šoupnu do klece. Faradayovy.
Prostě sichr je sichr.

informace řekl(a)...

Vážení pánové STK a Obuvníku,
nenabízí Vám náhodou Plechovka to, co jste sami před tím napsali? Má to v paměti.
Dva zkušení technici, co tu předvádějí všemožné znalosti a teď se div nedáte na spiritismus?
Snad čtete moc sci-fi?

informace řekl(a)...

Totiž ta kaptcha má být ověřovací slovo nebo jméno přispěvatele?
Se mnou totiž komunikuje italsky.

drak řekl(a)...

informaci:

Co je to za binec si snadno najdete a přečtete zda:

http://cs.wikipedia.org/wiki/CAPTCHA

Podstatné asi je, že si u toho občas jeden připadá jako debil, nebo jako jelen :-) Klidně s Vámi může komunikovat italsky, protože na základě zjištěné IP adresy stroje, která proto, že se fysicky nacházíte v Itálii, bude odpovídat italskému rozsahu, může zkoušet lovit v italské větvi slovníku, bylo by to jen logické.

Schumacher antisemita bastlíř řekl(a)...

stk předělání na diodu má význam jen v případě, že výsledek je lepší. Diodu je třeba vybrat s vhodnými parametry, aby se co nejlépe využila energie a proud je nutno usměrnit. Dobré doplnit kondenzátorem s velkou kapacitou, jestli se vejde. Třena typ "gold cap" 0,5 Faradu. Žárovka je méně komplikované řešení. Navrhuju ji tam nechat. Je to stylové. A místo toho si pořídit jednu pořádnou ledkovou svítilnu. Ten ostatní šmorn porozdávat. Jinak hrozí ono známé "je tu na tři prdele baterek a nesvítí ani jedna". To dobře znám. Praktická užitečnost věcí stejného druhu s jejich stoupajícím počtem klesá. Navrhuju vytřídit a ponechat si jen ty opravdu spolehlivé. V té nej, co je pořád po ruce používat akumulátor a mít u ní náhradní alkalickou baterii. Do ostatních, používaných občas, dát alkalické baterie.

informace řekl(a)...

Díky, Draku,
tak jsem se zas dozvěděla něco nového.
Zřejmě loví v italském slovníku, protože mi uvádí překroucená italská slova nebo slovní kořeny.

informace řekl(a)...

Ještě k slovníku:
Jestliže se někdo z Vás pozastaví nad sprostými výrazy, které použil Berlusconi na adresu Itálie v soukromém tel. hovoru, o čemž ihned informovala pohoršeně evropská media jako sueddeutsche.de nebo EuroZpravy.CZ v palcových titulkách typu: "Berlusconi nennt Italien «Scheißland»" nebo "Berlusconi proklínal Itálii. Je to zasraná země," mohu vás ujistit, že výraz "di merda" je běžně používaný i v té nejlepší společnosti. Člověk si tak chce jen odlehčit, žádný hlubší politický nebo morální význam nebo dosah onen výraz nemá.

Michal řekl(a)...

Ta úspora 7% při poklesu o jeden stupeň se mi zdá nějak moc. To do toho baráku muselo foukat jak do klece. Běžně se u dnešních budov udává, že navýšení teploty o jeden stupeň (nad 20 st. v prostoru) zvýší palivové náklady o 4%. Tj. 25 stupňů pohody je o 20% dražší než 20.
P.S. Pro šťouraly
Zateplení snižuje celkovou tepelnou ztrátu objektu, ale ty procenta zůstávají. :o)
Pěkný den

Jakub S. řekl(a)...

Právě jsem se chtěl na autentické výrazy toho pána zeptat. Jaké jsou v originálu ty další, co nad nima Evropa omdlévá?
Ono scheisse či merde lze přece taky slyšet pořád všude. Aji tam snad občas od politiků. Jde asi o to, že to bylo spojeno s názvem vlastní (doposud) země toho nešťastníka.
Ale myslím, že mu to nijak neuškodí - možná naopak, vero?

informace řekl(a)...

Celá inkriminovaná verse by byla, podle il Corriere:
Io tra qualche mese me ne vado per i c... miei... da un'altra parte e quindi... vado via da questo Paese di m... di cui sono nauseato... punto e basta
Za pár měsíců půjdu po svých ... někam jinam ... odejdu z téhle zasrané země, která se mi zhnusila ... a basta.
Sprostá slova jsou cazzi miei a merda.
Výraz "fatti i cazzi tuoi" - starej se vo svý, je také velice běžný, starší mež merda, kteréžto slovo bylo přejato, coby nadávka, z francouzštiny. V italštině se používají nadávky z oblasti jmen sexuálních orgánů a činnosti. Zde je skutečně velice bohatý výběr.
O celém skandálu, ve kterém je Berlusconi postiženou osobou, protože byl vydírán jedním ex socialistou, majitelem Avanti!, napíšu později, teď musím běžet.

Jakub S. řekl(a)...

Teda opravdu na vrcholného politika a předáka značně, ehm, neotřelé: cazzo = č**ák, dámy prominou... cituji, prosím - Takže aji tam se už pokročilo dál od nezávadného Bada a te či Occupati tei. Caspita! (Dle Slovníku jazyka vlaského: K ďasu! Neruda by pravil: Kletě!)

informace řekl(a)...

Vidíte, Jakube,
taky moralizujete jako la Repubblica a po ní evropský tisk. Říkám Vám, že to používají běžně všichni, hlavně ta lepší společnost. Slyšela jsem jednu elegantní milánskou dámu nadávat v Praze na taxikáře, který byl podle ní moc pomalý: Che cazzo fa 'sto stronzo?
Když dovolíte, opravím Vás. "Occupati dei fatti tuoi!" Caspita (dnes už málo používané)znamená spíš: Podívejme se! Ejhle! Podle italského slovníku: Caspita - Esprime stupore, ammirazione, contrarietà: caspita, che bello!
A ještě, jak může souzvučnost slov ve dvou různých jazykách vést k omylu. Puttana nemá nic společného s českou putnou. Troia se nevztahuje k městu, ze kterého prchal Enea. A italské curva zase není nadávka.

informace řekl(a)...

Promiňte, Jakube,
slíbila jsem Vám, že napíši neco podrobnějšíjo o nové aféře s Berlusconim, ale nevím, jestli se v té spletici vyznám. Případ již vyšetřují tři prokuratury, v Bari, v Lecce (která vyšetřuje prokuraturu v Bari) a v Neapoli. A to všechno se točí kolem loňského skandálu s "escorts", které dodával jakýsi Tarantini z Bari, zkrachovaný výrobce protéz, na večírky Berlusconiho. Prokuratura v Bari pátrá, zda nešlo o využívání prostituce, prokuratura v Lecce vyšetřuje, zda se prokuratura v Bari nenechala uplatit, prokuratura v Neapoli zas pátrá nad vydíráním Berlusconiho oním Tarantinim a socialistou a vydavatelem Avanti! Lavitolou, který dělal prostředníka. Tarantiniho s manželkou zavřeli v Neapoli do vězení, Lavitola někam utekl. Prokuratura v Neapoli, která nemá žádné pověření ani teritoriální kompetenci, se do případu zapletla, protože nelegálně odposlouchávala hovory těch dvou s Berlusconim. A okamžitě je uveřejnila, hlavně ty části, které se jí zdají kompromitující pro Berlusconiho. Berlusconi tvrdí, že nikoho neuplácel a že ho nikdo nevydíral, noviny zas píší, že si ty úplatky Tarantinimu sebral jednoduše Lavitola.
Soudcové se zase dali s vervou do práce, aby Berlusconiho pošpinili a vůbec jim nevadí, že jednají nelegálně a ani svrchovaný orgán soudců CSM nic nepodniká. Ke všemu neapolský prokurátor zamítl žádost advokátů Tarantiniho o pohovor s jejich klientem s tím, že prý z jeho lejster nevyplývá, že by byl Tarantini uvězněn.
Snad je to všechno. Musíte uznat, že je to opravdu paese di merda, nebo alespoň magistratura di merda, která bude to enono rozmazávat dál až do příštích voleb. Než se dostat italským soudcům do drápů je lepší spáchat sebevraždu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Od energetické hovadiny k všeobecnému lidství
aneb
Krizi vyřeší jedině osvobození Evropy

Ach Nesmrtelný Lenine !
Ach Věčný Marxi!
Ach Dobrý Klemente !
Jak mohla být Evropa krásná a evropští pracující šťastní, kdybychom jim vládli my Západoasiaté ! Jak by všechno v Evropě krásně fungovalo, kdyby místo nelidského kapitalismu, vražedné demokracie a genocidního multikulti byl již dnes zaveden náš slovanský společenský systém - socialismus !
Vždyť pod naším moudrým vedením, v našem socialismu je vše tak pěkné, uspořádané, klidné - prostě jako my Slované a naše duše, ateistické duše plné světla víry v konečné vítězství komunismu nad smrtí a ďáblem imperialismu.

Všechno, všecičko v Evropě by již dnes bylo jiné, kdybychom v 60.letech minulého století splnili svou dějinnou úlohu, danou nám samotnou Matkou Přírodou a Jejím Synem, Věčně Živým Leninem !
Už dnes mohlo být po všech tak příznačných evropských krizích, po krizi hospodářské, politické, energetické, ekologické, mravní. Celá Evropa už mohla být dokonale očištěna od vší špíny, od všech feudálů, buržujů, sionistů, Američanů, Západních Němců, od všech nepřizpůsobivých. Mohla být čistá tak, jak jen dovedeme čistit my potomci ruských bohatýrů, my vnuci husitů.
Všude, ve všech oblastech života i pohřebnictví by byla jen a pouze jedna kultura, ta pravá a jediná kultura vůbec. Bylo by UNIKULTI.

Úsporné žárovky ? Pche – ten euroamerický vynález na zvýšení zisků imperialisticko-sionistických korporací a ničení zdraví pracujících bude v Evropě budoucnosti, v NAŠÍ Evropě zakázán stejně přísně jako v naší Západní Asii. Energie bude habaděj – ruský zemní plyn, ruská ropa, všechny západoasijské jaderné elektrárny budou zásobovat evropské pracující levnou a kvalitní energií. Po evropských silnicích budou s větrem o závod uhánět ZILy, Volhy, Žigulíky a Záporožci, Škodovky, Tatrovky, LIAZky a Pragovky, Wartburgy, Trabanty a IFA.
Prostě - ti ubozí nevzdělaní, zanedbaní, podvyživení, zavšivení evropští pracující budou normálně čumět, co my Slovani, my budovatelé socialismu dovedeme.

A to slavnostní osvětlení ! Vždy večer 9.května, 7.listopadu a zatím neznámý den Osvobození Evropy od kapitalismu a demokracie budou osvětleny všechny budovy předsednictev tamních vlád a ÚV Strany ! Budou NÁDHERNĚ osvětleny, a to i po skončení slavnostního ohňostroje, a třeba až do půlnoci !!
To bude jásotu mezi osvobozeným lidem Evropy, mezi lidem již řádně vzdělávaným, nasyceným, oblečeným, bydlícím na sídlištích, v útulných panelových bytech, osvětlených tradičními teplými lidskými žárovkami.

A tančit, tančit se bude všude !

STK řekl(a)...

Jak to tak čtu, tak Taliáni se mají opravdu, ale opravdu dobře. Tolik soudců a jeden soud se zabývá druhým, druhý třetím atd.
- A všichni asi pobírají slušný plat.
- A všichni řeší záležitost "na lejno".
Nicméně u nás to funguje podobně - jen s malinko tišším kraválem. Inu, rčení "italská domácnost" nedostalo svůj význam náhodou.
==========================
OT neboli česky MM: Byl jsem se dopoledne podívat na generálce jednoho muzikálu, na kterém jsem malilinko spolupracoval (role: elektronický strýček Jedlička) a ta pohádečka na ledě mě dojala, jako bych ji od dětství neznal. Jako malý kluk jsem okouzleně zíral na scénické triky (které znám), na flitrové kostýmy, barevná světýlka a projekce pohádkových 3D krajinek - a naprosto profesionální výkony jak herců, tak zpěváků i bruslařů.
Nebýt zvuku, který byl nastaven na intenzitu KILL NOW! tak jsem snad v té tmě i slzičku uronil, když všechno dobře dopadlo.
Jak tak stárnu, tak nějak měknu, přátelé.

Větší vlastenec řekl(a)...

Makaróni jsou Evropani a fašisti.
Takže se mají dobře na úkor stamilionů hladovějících.
Ale zachovejte klid, vážený STK. V rámci plnění našeho dějinného úkolu přejdeme Alpy lépe než Hanibal či Napoleon, a tu zoufalou a zaostalou zemi změníme k nepoznání.
A tzv.Řím se po tisíciletích sionisticko-evropské okupace bude opět jmenovat Hřím.

Jednou se budete šťastně procházet v rozvalinách Kolosea, Andělského hradu a Památníku Vittoria Emanuela II.

Na shledanou v lepších časech.

informace řekl(a)...

Quando il culo tuona, la salute è buona, říká lidová moudrost. Nepřejedl se tu někdo fazolemi, že je tu slyšet zdáli jakési hřmění?

stk řekl(a)...

Ale pardon, zapomněl jsem v okouzlení z dopolední generálky v mém předchozím příspěvku podotknout - kromě "štychgů"* a "GOB"** byly všechny ostatní reflektory osazeny LED!!!

*) = sledovací reflektor, boďák, hledáček
**) = dálkově ovládané a naklápěné projekční reflektory - promítají různé vzory, které se mohou i točit a měnit barvy. Prostě něco bez čeho se současná "show" už neobejde. (Pro Vlastimila: "šálivé šantánové lucerničky". Ale výkonné!)

Jakub S. řekl(a)...

To je paráda. Dovolil bych si převést do valašštiny: Když zadek cosi praví, tož su úplně zdravý!!
A dík za opětné rozšíření jak mé zásoby, tak představ o postupu různých jazykových rovin. Ale to není moralizování, to je nedorozumnění - vycházel jsem z češtiny, že.
No tak v ruinách pomníku VEII bych se procházel docela rád. Je to Stalin v bleděmodrém. Oni to za Duceho pořád eště nedotáhli do té velkoleposti, při vší fašistické snaze, jako servilní čeští bolševici... a zbourali jsme to. Věčná škoda. Na Letnou by táhla procesí Japonců atd. rovnou z Račan.

Jakub S. řekl(a)...

... a ta Itálie je fakticky zhola neuvěřitelná paese di merda. Uznávám, jinak to nazvat nende... Kdyby to byl někdo jiný, nevěřím. E un po´esagerato, podotkl bych decentně.