pondělí 15. srpna 2011

Izrael - země ve válce

Zhruba za měsíc - 19. září - hodlá palestinská samospráva na půdě Valného shromáždění vyhlásit samostatnost - a hned si ji tam nechat potvrdit. Opakuji zde právě deset let starý článek, který zachycuje deset let starou situaci. Některé věci jsou ale aktuální tisíc let...



Izrael je stát ve hranicích, které Židé získali v celé sérii válek. Jeho budoucí rozdělení na dva státy - židovský a palestinský - musí být posvěceno referendem jeho občanů. Palestinské atentáty na civilní cíle mají jasný účinek na veřejné mínění: Žádné mírové jednání před tím, než budou ukončeny atentáty!

Takzvané "palestinské území" - Západní břeh Jordánu a pásmo Gazy - jsou ve skutečnosti územím státu Izrael, které bylo dáno pod palestinskou samosprávu na základě mírových dohod mezi Izraelci a Palestinci, které proběhly roku 1993 v Oslu. Do oblasti samosprávy patří zejména školství, kultura, zdravotnictví a sociální služby, údržba veřejných komunikací, vodovodních sítí, sanitárních zařízení a veřejných parků. Nepatří sem plánování teroristických akcí, výroba bomb a výchova k nenávisti. Mírové dohody porušili Palestinci tím, že v rámci své samosprávy připravovali válku proti státu Izrael.

Izrael je demokratický stát, ve kterém se neuplatňuje trest smrti. Pokud vím, jediným popraveným byl v roce 1962 Adolf Eichmann. Palestinská vláda je oproti tomu čistě totalitní. Za "spolupráci s nepřítelem" - totiž s partnerem, který s ní podepsal mírové dohody, popravují palestinští policisté palestinské "kolaboranty". Není známo, kolik ze současných 516 mrtvých Palestinců zavraždili sami Palestinci - v intifádě v osmdesátých letech to byla plná polovička. Avšak i za nedávnou smrt osmileté palestinské holčičky jsou odpovědni palestinští ozbrojenci, kteří ostřelovali izraelské vojáky. Cílem Izraele nejsou primárně malé děti. Naopak cílem palestinských ostřelovačů ano. Pokud nějaký izraelský terorista začne střílet do pokojně se modlících Palestinců, bude odsouzen izraelským soudem. Pozůstalým se dostane od izraelského státu omluvy a odškodnění. Palestinští teroristé jsou svými soukmenovci naopak opěvováni jako národní hrdinové a dáváni za světlý příklad pro další mučedníky. Jejich rodiny jsou finančně odměněny a jejich příbuzní vášnivě oslavováni.

Izrael je stát ve válce za zachování svojí existence, včetně zachování existence 6 milionů svých občanů. V této válce útočí na teroristy. Jde o klasickou obranu. Terorista není teroristou pouze tehdy, když kráčí nadit výbušninami a hřebíky ke splnění svého svatého úkolu. Je teroristou už od okamžiku, kdy svůj čin začíná připravovat. Jeho pomocníci zůstávají teroristy i po teroristickém útoku. Izrael by proti teroristům nemusel tolik útočit, kdyby je palestinská samospráva nepropustila z vězení!!! Propustila je a odmítá je znovu pozavírat. Smrt teroristy zabitého před sebevražedným útokem zkracuje jeho život vlastně jen o krátkou dobu - zato zabrání smrti jeho obětí. Do té doby, než nastoupí nová živá bomba...

Jednou bude muset v Izraeli zavládnout mír. Teď je ve válce. Válčí proti němu nejen jednotlivé palestinské skupiny, ale sama palestinská samospráva, jak dokazují nálezy z obsazeného Orient House. Proto je tato palestinská samospráva eliminována, proto se s ní jedná jako s nepřítelem. Palestinci musí nejdřív přistoupit na oprávněný požadavek Izraele - to je ukončit svou válku proti němu. Musí přestat klást nepřijatelné podmínky - nepřijatelné, protože by pro Izrael znamenaly zničení národní existence. Jenom pak mohou začít mírové rozhovory. Do té doby bude trvat válka. A může skončit všelijak. Pokud by vyhráli Palestinci, podporovaní totalitními islámskými státy, nastalo by obludné šoa - vyvražďování Izraelců. Poraženým Palestincům nic takového nehrozí, zatím. Vítěznému Izraeli by asi nezbylo nic jiného, než na palestinských územích vyhlásit tvrdý vojenský protektorát a obě části země oddělit železnou oponou. A pak začít mírové rozhovory. Vítězní Palestinci by žádné rozhovory nevedli...

Mezinárodní společenství může zasáhnout jedině tak, že hospodářsky i politicky donutí Palestince k odvolání války za zničení Izraele, k odvolání války proti "judaizaci Jeruzaléma". Jinak nemá smysl kárat Izrael za to, že se brání.

Musí. Je ve válce.

Psáno v Praze dne 13. srpna 2001, poprvé vyšlo 14. srpna 2001na Neviditelném psu.

21 komentářů:

informace řekl(a)...

Spolupráce Izraele s Čínou?
Noviny o tom moc nepsaly, alespoň zdejší, jen tiskové agentury přinesly zprávu o návštěvě v Izraeli Chen Binde, člena Vojenské komise Číny a velitele hlavního štábu ozbrojených sil, která se konala 14. srpna a při níž se čínský hodnostář setkal s izraelským ministrem obrany Barakem a velitelem hlavního štábu Benny Grantzem. Je to oplata za návštěvu Baraka v Číně v červnu t.r.. Tiskové agentury hovoří o oboustranném úmyslu posílit spolupráci na obchodním a vojenském poli.
Jen v il Giornale jsem našla poněkud podrobnější, i když ne zrovna přesvědčující, komentář, kde se hovoří na jedné straně o snaze Číny proniknout do Středomořské oblasti v hledání nových energentických zdrojů (novinář připomíná nově objevená naleziště u izraelských břehů) a o jejím zájmu o izraelskou technologii. Na druhé sstraně růst islámského nacionalizmu v provincii Xinjiang, který nedávno čínská policie tvrdě potlačila, vede čínskou vládu k hledání nových spojenců.
Z izraeské strany, píše novinář, je evidentní snaha hledat nové mocnější a spolehlivější spojence v Indii a Číně, když Amerika a Eurábie jsou vůči němu indiferentní, někdy až neprátelské, jak vyšlo najevo při ostré srážce velvyslanců zemí EU a poradcem pro národní bezpečnost generálem Yaakovem Amidorem, kdy Amidor kritizoval země EU pro jejich jasný preferenční postoj vůči Palestincům.
O tomto incidentu:
http://www.haaretz.com/print-edition/news/eu-diplomats-israel-s-national-security-adviser-reprimanded-us-over-our-critical-policy-1.377492
Co tomu říkáte, osazenstvo?
Necitujte tu zas Bibli, ale podívejte spíš na přítomnost.

Kopretina řekl(a)...

EU se vměšuje do vnitřních záležitostí Izraele...Ashtonka...Ach jo...To si EU zvolila pěkného šaška...Funkci Ashtonové by mohl vykonávat každý...neliší se od pokrokového levicově zaměřeného pana doktora Urválka...
http://eretz.cz/2011/08/evropska-unie-se-opet-vmesuje-do-vnitrnich-zalezitosti-izraele/

informace řekl(a)...

Ani čínské noviny se moc nerozepisují.
http://www.chinadaily.com.cn/china/2011-08/15/content_13109354.htm

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
buď je třeba se vrátit k původním mapám rozdělení Britského mandátního území Palestina na židovskou a arabskou část, a z toho plyne mj. že hlavním okupantem arabské části původní Palestiny není Izrael, ale Jordánsko, a vázat jakékoli postupování území "palestincům" na předání území okupovaného arabskoislámskými státy.
Nebo je třeba natvrdo říct, že Izrael podle mapy původního rozdělení Palestiny je prakticky vojensky nehájitelný (minimálně ne bez použití jaderných zbraní) - jeho hájitelnost není o moc lepší než hájitelnost pomnichovské Č-SR - a jednat o kompaktní a hájitelné území, třeba i formou výměn a přesunů obyvatel.
Je ještě klika, že se o svůj podíl v Palestině nederou státy, jejichž předchůdci poslali do Palestiny křižáky. I když je možné, že vytvoření nějakého nárazníkového "křižáckého" území (např. Jeruzalém a okolí) by mohlo přispět ke zklidnění situace :-)

Šaman řekl(a)...

Na Jewish Press International je také o této třídenní návštěvě jen drobně:
http://www.jewpi.com/general-binde-israeli-chinese-cooperation-a-pledge-of-peace-and-stability/

Čína by míru na Středním Východě nejvíce pomohla, kdyby konečně položila Severní Koreu. Jejíž raketové technologie i odborníci se přes Írán a Sýrii dostávají do rukou Hizballáhu...

informace řekl(a)...

Pergille,
situace je nejasná na celém středním východě a v severní Africe následkem arabského "jara". Nikdo si neumí představit, v co všechny ty nepokoje vyústí. Západ nemá jasně prostředky nějak do tak složité situace zasáhnout. Tím míň ještě se starat o situaci v Izraeli a Palestině. Na to odpověděla rozhodně izraelská pravice prohlášením, že postaví tisíce nových bydlišť na východ od Jeruzaléma.
1.600 v Ramat Shlomo, a počítá se tam ještě dalšími 2.600 bydlišti, 2.000 v Ghivat Hamatos a 600 v Pisgat Zeev. Kromě toho se začalo stavět 930 v Har Homa, blízko Betléma.
Je jasné, že mírová jednání půjdou docela k čertu a Amerika s EU od toho začínají dávat ruce pryč. Říkají, že zdůvodnění Izraele, že tak chce čelit bytové krizi, je falešné.
K čemu může být dobrá v podobné situaci Čína? Má hlas v radě bezpečnosti OSN. Snad tam. Ale že by se nějak exponovala vojensky, tomu nevěřím.

Harpyje řekl(a)...

Že stavba sídlišť není řešením bytové krize, musí už snad být jasné nejenom Israelcům. Jenom takoví kreténi, jako Glenn Beck, mohou ještě hlásat pitominy jako
"Glenn Beck compares housing protesters to communists"
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=233891

Jakub S. řekl(a)...

Bože to je blb.

informace řekl(a)...

Izrael také začíná orientovat svůj zahraniční obchod na východ a na střední Ameriku, aby nebyl zasažen hospodářskou krizí USA a Evropy.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146749

Kopretina řekl(a)...

Zde článek v češtině...
http://eretz.cz/2011/08/prioritou-izraele-export-do-ciny-indie-a-jizni-ameriky-pred-usa-a-eu/

Harpyje řekl(a)...

Bodejť, že je to blb: http://www.sme.sk/c/5338920/americky-komentator-napadol-dotaciu-pre-muzeum-cechov-a-slovakov.html :-)))
Takový US František Matějka.

Kopretina řekl(a)...

Zajímavé články pana rabína Jonathana Bernise
http://www.jewishvoice.org/site/PageServer

žibřid řekl(a)...

Případný vztah Izraele s Čínou možná není záležitost vojenská, ale obchodní? Koneckonců, vojensky by se v Izraeli asi neangažoval nikdo (jako doposud), takže jde především o to, mít peníze na vlastní vyzbrojení a k tomu je dobrá ta Čína.

drak řekl(a)...

Myslím, že politici v Izraeli, na rozdíl od našich evropských nepozbyli zdravého rozumu a kontaktu s realitou a tomu samozřejmě odpovídají i jejich naprosto pragmatická rozhodnutí ohledně orientace zahraničního obchodu a potažmo i zahraniční a bezpečnostní politiky. Již delší dobu je celkem jasné, že od evidentně levé, zelené, rudé a islamisticky orientované Evropy, jen těžko mohou čekat něco dobrého. Ono to izraelské "laškování" s Čínou je možná mnohem nebezpečnější, nežli by se na první pohled mohlo zdát, jenže když si na druhou misku vah dáme USA v těžkém útlumu a k tomu přidáme Evropu zelenou a islamisticky orientovanou, tak chápu, že politici v Izraeli asi nemají příliš na výběr, částečně i díky naší evropské sebezáhubné blbosti.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

A oč si myslíte, že má Čína v Izraeli především zájem? No jasně, že na prvním místě je vojenská avionika a podobné artikly, protože zrovna teď si Čína začíná budovat vojenské námořní letectvo a ve vojenské avionice je Izrael jednou ze světových špiček, konec konců by bez jeho avioniky nic moc neznamenaly ani současné ruské vojenské stíhačky, byl by to vlastně neovladatelný kus velmi kvalitního materiálu k nepotřebě. Na druhé straně, je dost dobře možné, že ve vztahu k Izraeli je to momentálně ten nejperspektivnější přinejmenším obchodní a politický partner a časem možná, vzhledem ke shodným problematickým vztahům s některými etniky, třeba i perspektivní spojenec, to ukáže až další vývoj, ale zase až tak moc bych se tomu nedivil.

Harpyje řekl(a)...

Birds do it, bees do it
Even educated fleas do it
Tzipi Livni and Avigdor Lieberman do it
Let's do it, let's fall in love
http://jssnews.com/2011/08/16/lieberman-rencontre-livni-et-preparent-la-rentree-agitee-de-septembre/

Harpyje řekl(a)...

K tomu hudební doprovod
http://www.youtube.com/watch?v=4HgIl3CzyMU

žibřid řekl(a)...

Teď čtu, že Německo připouští vznik eurobondů (společných EU dluhopisů).
Takže spadne do dluhu celá Evropa včetně těch států (ekonomik), které za něco stojí.
Takže je to řízeno zvenku? Jdu si přisednout ke stolečku paranoiků, ať tu nebloumám od sesle k sesli jako St.Tl.Kocour...

Větší vlastenec řekl(a)...

Nás to přece trápit nemusí, vážený vlastenče žibřide. My nejsme a nikdy nebudeme součástí Evropy ani Euroameriky; jsme jen dočasně okupováni EU pohůnky a jejich domácími přisluhovači. Naštěstí jich zde není mnoho, takže se dokážeme (s osvědčenou pomocí našich starších bratří) osvobodit.
Pak, s naší pevnou korunou napojenou na konvertibilní rubl, se budeme jen smát krachu Euroameriky. Až celý "slavný" Západ bude zachvácen hladomorem a chaosem, překročíme Šumavu a Krušné hory, a splníme svoji dějinnou misi.
Potom zdejší přispěvatelé budou moci své NAPROSTO NEOCENITELNÉ rady rozdávat hloupým Euroameričanům přímo, jako slovanští komisaři pověření řízením příslušných resortů jednotlivých osvobozených zemí.
A tančit, tančit se bude všude !

informace řekl(a)...

Poslyšte, Žibřide,
právě čtu na stránkách Reuters.it, že Merkelová a Sarkozy na konci své porady prohlásili, že vznik eurobondů je předčasný. Vyslovili se pro uzší spolupráci států na ekonomickém a finančním poli, Affari Italiani dokonce píše, že navrhují vytvoření ekonomické vlády pro euro zonu. MERKEL E SARKOZY PROPONGONO GOVERNO ECONOMICO AREA EURO

žibřid řekl(a)...

Zaplaťpámbu, Informace.