pondělí 8. srpna 2011

MOBY DICK: Na burzách bude zítra lépe

Pondělí 8. srpna 2011
Všechny světové burzy dnes katastrofálně padaly. Krom jedné asijské - v Izraeli. Protože ta si odbyla víkend už v sobotu a obchodovalo se na ní už včera, v neděli. Včera padala, dnes šla nahoru. Pfinanční expert Šimpanz praví, že zítra, druhý den obchodování na ostatních burzách, bude lépe.

>>:))

35 komentářů:

informace řekl(a)...

Děláte si z nás snad srandu, Moby Dicku?
Já zas jen čekám, kdy konečně tu bandu ratingových agentur dají k chládku.

Jakub S. řekl(a)...

I pravil Kazatel dále: V Jeho zemi je vše jinak a vše stejné, vše povědomé a zároveň cizocizí; cokolivěk pak bylo u vás, bude i tam, jen maličko počkejte, a cožkoliv se kdy u vás událo, udáť se zajisté dříve či později i v zemi darované Jeho národu. Nebo tamť uskutečňuje úmysly své jinak a v jiný čas a jinými způsoby, než jsme s to ihned pochopiti: na pustých horách pod svištícím větrem i na břehu Jordánu i nad Jerusalemem i u zdi chrámové jsem se toho roku já maličký pokoušel něco z toho aspoň pojmouti, než marnost nad marnost, toliko hlasové některací z povětří, kterýmž bys porozuměl, věk bys tam býti musil. Však s důvěrou úplnou v onen lid jsem se pokojně domů navrátil; onť ví, co činí.

EK řekl(a)...

Jakube ty "fanatiku"!
čest v šest!

informace řekl(a)...

V Londýně se řežou dál, už třetí noc. Další nepokoje v Liverppolu a Birminghamu. Cameron se vrací domů z dovolené.
Gb, guerriglia alla periferia di LondraScontri nei quartieri di Ealing, Camden, Notting Hill, Hackney, Peckam e Croydon oltre che a Birmingham. Cameron termina le vacanze in Italia e rientra in patria d'urgenza

Jakub S. řekl(a)...

Srážky... jak decentně řečeno. Davvero by mělo být - ale jak vlastně?! Lituju zoufale normální Londýňany.

ek řekl(a)...

pohádkářka z ostrova multikultiků:http://www.novakoviny.eu/archiv/komentare/498-prableen-kaur-kaurova-utoya-breivik

čest v šest

informace řekl(a)...

Scontri je normálně užívaný výraz pro tyto pouliční boje nebo srážky manifestantů s policií. Ten titulek jsem jednoduše přelepila z TGNews na stránku Doupěte.
Prý se tam řežou různé etnické skupiny mezi sebou, na př. Turci s černými.

drak řekl(a)...

Myslím, že se tam do těch britských ulic vyrojila pěkná sebranka a chátra, až je z toho policie poněkud bezradná. Jsem zvědav, zda to nakonec zvládne, nebo zda nakonec bude muset zasahovat armáda a to poněkud důrazněji, nežli by se mnohým "útlocitným" zamlouvalo.

informaci:

Obávám se, že ve srážkách s Turky či muslimy obecně mají jakous takous šanci na přežití a vítězství jenom Gurkhové, zbytek bude pravděpodobně nemilosrdně vymlácen. To je takový malý model toho, co nás všechny čeká, pakliže budeme pokračovat beze změn v dosavadním sebevražedném multikulturním a hyperkorektním rádoby humanistickém kursu.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Úvaha o evropských ekonomických scénářích, "The big danger is Europe".
http://www.washingtonpost.com/opinions/the-big-danger-is-europe/2011/08/08/gIQABzq02I_story.html?hpid=z3

informace řekl(a)...

Na burzách líp nebylo.
Ale dočkala jsem se. Státní prokuratura v Trani započala řízení proti ratingovým agenturám S&P, Moody's a Fitch pro šíření falešných nebo přehnaných informací a zpráv při otevřeném trhu a nelegální zasahování do tržního jednání, čímž způsobila ztráty na hodnotách jak akcií tak státních obligací.
Uvidíme, jestli je nakonec požene k soudu, totiž některé jejich funkcionáře nebo jestli to bude alespoň nějakým impulsem pro opatření k zamezení spekulací.

informace řekl(a)...

agentury způsobily

Moby Dick řekl(a)...

No, tak alespoň při otevření se to trochu zlepšilo, a až pak šlo dolů. Pan Troglodytus se tentokrát netrefil. Snad zejtra bude líp.

K agenturám: Řek to Obava: Pokud ztratíme 3A, pak jsme si ho nezasloužili. V USA šlo hlavně o to - že se hádali politici, že nebyla předvídatelná žádná jejich akce!

Nezlob se na agenturu, když máš křivé hospodářství a tiskneš nekryté peníze.

>>://

drak řekl(a)...

Jestli by někdo měl skončit před soudem, tak by to rozhodně měli být všichni ti bezohlední populisté, kteří nás zadlužují a ne zaměstnanci agentur, kteří právem vyslovují pochybnosti o tom, že vůbec kdy budeme schopní to nesmyslné utrácení a hýření zarazit a ty dluhy splatit. Tady si soudruzi politici evidentně pletou příčinu a následek, nebo nás mají za takové pitomce, že jim to spolkneme, což se minimálně z části zakládá na pravdě, teď je otázkou zda je těch pitomců, co jim to pořád ještě polykají, pořád ještě většina.

informace řekl(a)...

Agentura Moody's zase naopak potvrdila rating AAA pro USA vzhledem k dlouhodobým vyhlídkám..
Státní tajemník Timothy Geithner zas řekl, že S&P snížením ratingu na svě A prokázala neuvěřitelnou inkompetenci ve věci státního rozpočtu a veřejných financí.
Že to hoši mastí hlava nehlava a že na těch jejich hodnoceních kvete krásně všechna možná spekulace, je jasné kdekomu.

informace řekl(a)...

Londýnská policie hledá viníky nepokojů, rabování a krádeží za poslední tři noci. Uveřejnila fotografie podezřelých.
http://www.met.police.uk/disordersuspects/
http://www.flickr.com/photos/metropolitanpolice

informace řekl(a)...

Vy mě, pánové, překvapujete.
Skutečně si myslíte, že za celou touto krizí eura a dolaru je jen kárající ruka nestranného objektivního a slepého trhu? Nikdy jste nic nečetli o skandálech týkajících se ratingových agentur, které spekulaci kolem burzovních transakcí vyvolávaly nebo zase kryly zjevné krizové situace? Eklatantním příkladem může být právě S&P, která ještě večer před krachem Lehman Brothers dávala bance rating AAA a ta zčista jako by nic přes noc do rána zkrachovala? To taky zasáhl nestranný trh? Anebo americká vláda rozhodla, že na její udržení nad vodou americký erár nemá peníze? A agentura si ničeho nevšimla? A podívejte, jaký měla banka dloužek: Lehman Brothers Holdings is closing its doors with more than $600 billion of debt -- the biggest bankruptcy in U.S. history.
Víte, kolikrát zasáhly "špinavě" do hry při této poslední krizi? Státní prokuratura uvádí celý seznam takových akcí, namířených na vyvolání paniky mezi investory, hlavně těmi menšími, aby překotně prodávali.
Napadlo vás někdy, že tyto agentury také nepracují zadarmo jen z čisté obětavé lásky k pravdivé informaci? Že jsou také součástí systému?
Tím nechci říci, že by celou krizi vyvolaly ratingové agentury, podstatou jsou finanční situace jednotlivých států, vzniklé špatným hospodařením. Ale nad touto situací, kterou se snaží uvést nějak urovnat různé národní a mezinárodní instituce krouží jako supové a krkavci různí dobrodruzi a spekulanti, kteří na tom vydělávají, právě využívajice momentů paniky dezorientace trhů.

informace řekl(a)...

Dva titulky z novin.


La Procura di Trani: «Così le agenzie di rating hanno manipolato il mercato» «Con giudizi falsi, tendenziosi e imprudenti».
Wall Street rimbalza: +3,97 . Trascinatele Borse europee, ripartono le asiatiche

http://www.corriere.it/economia/11_agosto_09/trani-agenzie-rating_ae92e696-c2ba-11e0-b28b-680920ff13be.shtml?fr=box_primopiano

Pan Šimpanz se moc nespletl. Skoro vždycky po nějakém prudkém poklesu na burze následuje reakce, kdy jdou akcie zas trochu nahoru.

drak řekl(a)...

To, že je svět prolezlý podlostmi a špinavostmi, to už není bohužel novinkou, asi to přímo souvisí s legitimní lidskou touhou mít se co nejlépe a zároveň se u toho pokud možno co nejméně nadřít. Řekl bych, že v tomto ohledu se od sebe lišíme jen v tom, jak moc a jako velkých špinavostí kvůli tomu dovedeme podniknout. Ti, co působí v politice a ve světě velkých financí jsou zpravidla ochotni těch špinavostí podniknout opravdu hodně a opravdu velmi ošklivých.

Abychom se tedy hnuli dál z místa, tak bude vzhledem k současné situaci nutné na jedné straně poněkud přehodnotit ekonomickou vědu, respektive chtít od ní, aby nám vymyslela smysluplnější ukazatele, nežli je dnes již nanicovatý a spíše škodlivý "bůžek ekonomického růstu", protože žádný strom nemůže vyrůst do nebe, ono to totiž ani není smyslem jeho existence a ekonomické ukazatele by se to konečně měly naučit vzít na vědomí. Doroste-li něco do správné velkosti a výšky a pak už to dál neroste, tak je to v pořádku, to není průšvih, to je normální světa běh, nikoliv důvod k hysterii. No a také bude zapotřebí silně přitvrdit legislativu ohledně zadlužování státu, populistům se něco takového prostě bude muset znemožnit, nic jiného nám nezbývá a také, v neposlední řadě, bude nezbytné poněkud přehledněji zregulovat pravidla pro přesuny kapitálu a jasněji definovat finanční nástroje a co se s jejich pomocí může a co ne. Finanční nástroje potřebujeme k tomu, aby ekonomiku rozvíjely, ne k tomu, aby jí devastovaly, jak se to už dnes bohužel čím dál tím častěji děje.

informaci:

Je otázkou, zda Lehman Brothers lživě informovala, podobně jako Enron, pak to není problém agentur, ale je to na zavření vedení banky do kriminálu, pakliže kecaly agentury, je to na odebrání licence agenturám, kdyby na ně vletěl tehdy někdo kvůli tomuto, ani bych necekl. Jenže pakliže mi paměť neklame, tak ta situace byla nějakou dobu dost nejasná a ze strany eráru se názory ohledně intervence měnily ze dne na den. Za současné situace to vypadá jako účelový krok jenom proto, že si dovolily ctěné Evropě a USA naznačit, že by měli přestat rozhazovat plnými hrstmi, jako ožralý námořník, no a to se asi neodpouští, podobně, jako se pořád ještě nesmí říkat, že multikulturalismus vede akorát tak k průšvihům.

informace řekl(a)...

Draku,
já si už tu celou aféru kolem Lehman Brothers také dobře nepamatuju, ale uvádím tu, co píší ekonomické noviny. Na jakém základě ale formulovala svůj rating S&P? Agentura nevypracovává rating jen na základě informací, co jí poskytuje klient.
Nehovořila bych o jejich snížení ratingu USA jen jako o ůčelovém kroku. Hned se toho chopili finanční operátoři a začali spekulovat.
Pokud jde o prokuraturu v Trani, uvádí celou řadu případů v posledních třech měsících, kdy agentury svými přímými a klamnými informačními zásahy narušily chod burzovních jednání. To je podle italského zákoníku trestné. Neznám tak dobře české ekonomické termíny, abych Vám článek přeložila. Ale prokuratura dobře prozkoumala na základě dokumentů celý případ, vyslechla italskou burzovní autoritu Consob, ministra financí, prezidenta státní banky a řadu ekonomů než došla k tomuto závěru.
Sami představitelé eurozony navrhují zřízení evropské ratingové agentury, aby tu byla protiváha těm americkým.
Že jsou státy zadlužené, to je pravda. Je otázkou, jak dluhy vznikají a vznikly. To veselé hospodářství se může týkat rozhazování peněz nebo jejich plýtvání na různá privilegia vládnoucí kasty. To je případ Itálie, kde ministři a poslanci mají dvoj až třínasobné platy než jejich evropští kolegové. I takový guvernér provincie Bolzano (bývalé jižní Tyrolsko) a jeho asesoři má trojnásobnou apanáž něž Merkelová. (Kterou mimochodem hostil v těchto dnech na dovolené.)
Na druhé straně dluh vznikl ústupky různým protestním politickým a odborovým hnutím ze strany minulých vlád, které tak chtěly přitlumit hospodářské a sociální konflikty, které vedly i k ozbrojeným akcím Rudých brigád, ve smyslu, že jim připravovaly vhodnou půdu. A ten dluh si táhne od té doby Itálie za sebou jako kámen.
Problém je nejen z dluhu částečně vyjít, ale zabránit, aby na té situaci nespekulovali různí "finančníci", jako byl na příklad v minulosti Soros a dnes jeho společnost. (I tu obvinili před časem, nevím, jestli právem, že dovedla k pádu ma´darský florint.)

informace řekl(a)...

Draku,
právě jsem sem dala odpověď na Váš příspěvek a Piksla ji promptně zkasíroval.
Asi že tam někomu nadávám? Ratingovým agenturám?

informace řekl(a)...

Jo, a psala jsem to načisto a tak nemám zálohovou kopii. Doufám, že to někdo z načalstva milosrdně během dne vyloví.

drak řekl(a)...

informaci:

Šaman, MobyDick či Tess to časem vyloví z propadliště a vrátí nazpátek, pošlete jim mail, že se to stalo. Já se sem vrátím až navečer, protože nechci-li pracovat až do půlnoci, tak mám nejvyšší čas začít :-)

Moby Dick řekl(a)...

Příspěvek informace z 10:17 vrácen.

Dnes je na burzách líp, až přemrštěně. Nejdřív hodně vyrostly, pak přišla korekce dolů, uvidíme večer. Pan Šimpanz doporučuje kupovat ty akcie normálních firem, které spadly nejvíc.
>>:-))

informace řekl(a)...

Ztracený příspěvek vylovil Moby Dick. Díky.
Na evropských burzách je lépe, až na italskou, která kolem poledne zas poklesla. Teď čekají na Wall Street. I azijské šly nahoru, i když umírněně.
Nyní se začíná bát Francie, že se spekulace pustí proti jejímu státnímu dluhu. Sarkozy se urychleně vrátil z dovolené a svolal vládu a guvernéra Banque de France.
Včera psaly noviny, že se situace pro euro stane neudržitelnou, jestli spekulanti napadnou Francii.
Je těžké podnikat nějaké obranné soudní akce proti ratingovým agenturám, které tu spekulaci rozpoutávají zdánlivě náhodnými zprávami o situaci, co pouštějí nenuceně do éteru. Italská prokuratura, co to vyšetřuje, zahájila řízení proti šesti analystům a legálním zástupcům, ale ti v Evropě nic neriskují. Pro ně je platné americké soudní forum a tam podobná činnost je považována za projev mínění nebo informaci.
Všichni se shodují, že je zapotřebí zarazit jejich řádění, které z burzovních jednání udělalo tobogán. Kromě toho ne nezištně, je docela evidentní konflikt zájmů u instituce, která oceňuje, usměrňuje kurz a orientaci a pak investuje.
A co dělaly preslovutné agentury před tím než vybouchnul kotel s deriváty na nevymahatelné nemovitostní půjčky? Taky nic neviděly. Měly asi oči zalepené šunkou.

informace řekl(a)...

Pomoc, Piksla mi zas sežral další příspěvek.
Ten je asi spřažený s tou ratingovou bandou, že mi všechno odstraňuje!

Moby Dick řekl(a)...

Vrácen příspěvek z informace z 13:15. Doporučuju před publikováním uchovat alespoň za použití ctrl C. Tentokrát mi Piksla na moje oživovací snahy 2x odvětil: "Konfliktní úpravy"...
>>:-//

informace řekl(a)...

Na burzácch bylo dneska peklo. Musela jsem se podívat na troje noviny on line, abych tomu uvěřila. Spekulace se vrhla na banky, hlavně francouzské a pak italské prý pro jejich zadlužení a nebezpečí insolvence a pak pro "rumors" o snížení ratingu Francie. Akcie některých francouzských bank se docela zhroutily: Société Générale (-20,24%), Bnp paribas (-12,27%), Crédit Agricole (-16,09%), Axa (-10,37%). Ratingové agentury sice potvrdily trojité A pro Francii, ale to nepomohlo. Něco takového tu bylo naposled v r. 2008.
Jenom malinké Banco di Sardegna šlo z nepochopitelných důvodů nahoru o 7,18%.

informace řekl(a)...

Zřejmě se zbláznili i finanční novináři. Na stránkách jednotlivých novin nacházím pokaždé jiné ceny. I Banco di Sardegna šel dolů o 1,15%. Jaká je vlastně oficiální denní cena těch akcií?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, oficiální denní cena akcií není žádná. Cena akcií vyjadřuje poměr nabídky a poptávky v daném místě a okamžiku. Od vteřiny ke vteřině. Na tom jsou založeny intraday obchody. Nešťastník, který má kapitál, je šikovnější než ostatní, lépe než ostatní ovládá technickou analýzu a takové pojmy jako "svíčkové grafy" a obchoduje ve velkých objemech, se topí v helikoptérách, bizjetech, jachtách a palácích. S tím má spojené vysoké výdaje na udržování toho haraburdí. Proto musí být ještě šikovnější a obchodovat v ještě větších objemech. Dá rozum, že nemůže spoléhat na nějakou "oficiální" cenu, kterou by si přečetl v novinách. To pak by byl bohatý každý, pro jachty by v moři nebylo ke hnutí, a vzdušné vehikly by zakryly slunce. A vůbec by nebyla radost být bohatý když by byl bohatý každý. Proto je to na světě tak rozumně uspořádáno, že není denní oficiální cena akcií.

informace řekl(a)...

Sorry, Schumachře,
nejste dost informovaný. Oficiální cena se spočítá na konci dne, na základě objemů výměny a příslušných kvotací dosažených při každé výměně. Ta oficielní cena je pak výchozím bodem, od kterého startují nákupy a prodeje následujícího dne.
Pak se uvádí i "prezzo di riferimento" na konci dne (nevím, jak se to řekne česky)a to je průměr cen posledních deseti procent výměny na základě objemu.
A pak se uvádí poslední cena - to je kvotace, co dosáhla akcie při poslední výměně.
Takže, na konci dne včera ceny, uváděné v novinách se značně lišily, protože nikdo neupřesnil, o jakou cenu se jedná.
Tady máte příslušný dokument.
http://www.quotazioniazioni.com/

informace řekl(a)...

Dneska šly burzy nahoru.
A Francoforte il Dax chiude in progresso del 3,28% a 5.797 punti,
mentre a Londra l’indice principale guadagna il 3,11% a 5.162.
Balzo per Parigi (+2,89% a 3.089 punti),
in spolvero anche Amsterdam (+1,99%),
Madrid (+3,60%) e Lisbona (+1,72%),
in controtendenza Atene che archivia la seduta a 424,51 punti (-0,59%)..

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, za prvé to je "agregovaná" cena na burze pro stanovení pásma. Oficiální, tedy úřední, neexistuje a za druhé, takto ex post stanovená cena je napendrek v průběhu obchodování. Mě zajímá, čistě akademicky, protože neobchoduji intraday, graf vývoje. Ten je přesný a ilustrativnější než průměrování.

informace řekl(a)...

Schumachře,
dobrá, Vy tomu říkáte agregovaná cena, v italštině se používá termín "prezzo ufficiale", tak jsem ho jednoduše přeložila do češtiny. Používá se ve všech dlouhodobých výpočtech pohybu (zisku) akcie na trhu, zda klesá nebo stoupá a o kolik procent. A pak je výchozí cenou na stanovení počáteční ceny akcie při obchodování následujího dne.
To, že Vám během obchodování k ničemu není, to je evidentní, ale to neznamená, že neexistuje. Graf vývoje, nejde-li zrovna o pohyb během jednoho dne, je taky dělaný použitím "oficiálních cen", propočítaných na konci dne a ne na základě poslední ceny trhu toho kterého dne.

informace řekl(a)...

Dnes jdou zase evropské burzy nahoru, hlavně akcie bank a finančních společností. Nejvíc klušou kupředu švýcarské - Zurich Financial jde nahoru o 7%, za nimi německé a pak italské. Jen francouzské se pořád potácely kolem nuly, až za poslední půl hodiny se vzbudily: Societé Generale je na 1,6O%.
Zřejmě řeči o jejich přílišné expozici v řeckém státním dluhu umlkly.

informace řekl(a)...

Zatím co píšu, daly se do běhu i italské banky. Mediolanum stoupá o 7,26%. Doufejme, že vydrží alespoň do konce dne.