pátek 19. srpna 2011

MOBY DICK: Skvělé léto

Ekonomie uklízeček, finanční vláda Evropy, pozitivní žhářství a zlatá koruna
**************************************************************

Neděle 14. srpna 2011, včera jsme zapomněli oslavit Den leváků

Součet požadavků všech ministerstev převyšuje státní rozpočet pro příští rok o 13 mld. Kč. Přičemž příjmy rozpočtu jsou odvozeny od ekonomického růstu, jak byl viděn v červenci. Ekonomický růst měl být v závěsu zahraničního obchodu, protože byl založen na růstu ekonomik, do kterých vyvážíme (Německo). Za uplynulé dva týdny spadly světové trhy o biliony dolarů, pražská burza o 200 miliard Kč.
Dopady na zaměstnanost a tedy i výnosy daní a náklady na sociální dávky, tedy "makroekonomická prognóza" a čísla od statistiků budou známy nejspíš až po novém roce.

Jestli by Kalousek neměl místo odborníků raději vyslechnout názory šimpanzů a místo ve statistikách si číst v deníčku Moby Dicka?

Sýrie: Další posun v dialogu s opozicí - v přístavním městečku Latákíja použil baasistický režim v diskusi kromě tanků i děla vojenských lodí.

Libye: V dialogu s vládou obsadila ozbrojená opozice město Závíja 50 km na západ od Tripolisu a odřízla tak Kaďoura od zásobování z Tuniska.

Velká Británie: Podle premiéra Davida Camerona čeká gangy "peklo a nulová tolerance". Počet policistů bude snížen o 30.000.

Ze sportu: Velká cena ČR dostane příští rok od státu 40 milionů korun. Přínos této motocyklové události páčí kolem 100 mil. Kč hlavně pro brněnský region. Na dotaci do motoristického sportu se budou podílet rukou společnou a nerozdílnou ministerstva sportovních školáků, dopravních staveb, jihomoravský kraj a město Brno.
Upřesnění: Jde o slib, který například mladistvý ministr dopraváků Pavel Dobeš konkretizoval takto:
"Jestli to bude od nás deset nebo patnáct nebo dvacet milionů, to nevím, ale budeme se na tom podílet."

Úspěšný sportovec Martin Stazsko minulý měsíc vyhrál Světovou sérii v Las Vegas, kde porazil sedm tisíc soupeřů a získal třináctimilionovou prémii (v Kč) a kvalifikaci na finále November Nine. Pokud by se mu podařilo zvítězit i tam získal by 150 milionů (Kč). Ale konkurence, zejména domácích hráčů je silná - USA mají v hraní pokeru už tradici.

Anglická fotbalová liga ročně vydělá dvě miliardy (v €).

Pondělí 15. srpna 2011, státní svátek Korejské lidově hladovějící republiky (den nezávislosti na Japonsku)
US akcie rekordně posilují.

Reuters oznámily výsledky firmy ČEZ za minulý kvartál, které měly být oznámeny až zítra. Přečetl si ho na "neveřejných stránkách" společnosti.
Rada pro zaměstnance PR oddělení ČEZ: Na internetu neexistují "neveřejné stránky". Intranet pro 25 tisíc lidí není také "neveřejný"...
ČEZ, tento sponzor státního rozpočtu a nenasytných důchodců, snížil zisk o 40 % oproti loňsku, ještě více než se čekalo, ale na konci roku se výsledky zlepší. Roční zisk by měl páčit přes 40 miliard. Alespoň bude mít vláda peníze na snížení ceny elektřiny...

Energetický regulační úřad připravuje audit, aby zjistil, jak to bylo se šturmem v přihlašování (nedostavěných) solárních elektráren na Vánoce loňského roku. Svůj vlastní "audit" už rozjela policie.

Ministr školství, sportu a mládeže Josef Dobeš dodrží slib, že přidá učitelům 4 miliardy navíc. Sebral je nejdříve školníkům a kuchařkám, ale po protestu všech zaměstnanců škol, včetně učitelů, tento plán stáhl. A potichoučku stáhl kalouskovné, které ministerstvo dostalo na - sportovce. Jde o 300 milionů, které byly uvolněny z kapitoly "Obecná pokladní správa". Tato suma měla zalátovat díru po výpadku příjmů ze zkrachovalé Sazky.

Nesmělý dotaz: A opravdu musí mít školy vlastní kuchařky? Nemohly by si u nějaké firmy, která umí vařit, tuto službu objednat? A proč mají školy zaměstnávat uklízečky? V soukromých firmách jsou tyto služby už dávno nakupovány u odborníků...

V Česku začala sklizeň chmele. Ten má letos vynikající kvalitu, protože léto bylo prostě skvělé: Minimálně tropických dní a hodně srážek. Protože však vloni měli chmelaři nejvyšší sklizeň za 100 let, tak pivovary mají ještě dostatek chmele ve svých skladech. Chmelaři se proto obávají obchodní katastrofy.
Proč už dávno nemají své vlastní sklady???

Mrtvá Kočka: "Jsou to zemedělci, ne obchodníci."

V Novém Boru proběhla demoška občanů proti morálnímu úpadku místních nezletilců. Před týdnem zde pětice Romů vtrhla do hospody, odkud jejich soukmenovce obsluha - za pomoci štamgastů -  pro nezletilost vystrnadila od herního automatu. Útočníci se rozmachovali mačetami, několik lidí zranili, jednoho muže těžce. České matky se obávají o bezpečnost svých dětí. Dnešní shromáždění proběhlo v klidu a nemělo rasistický podtext.

Morální úpadek společnosti má zastavit tvrdší postup policie. Tedy ve Spojeném království.

Ceny ropy a následně i benzinu klesají.

Úterý 16. srpna 2011, Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy
Česká ekonomika roste, ale slabě. Protože je tažena vývozem, tak kopíruje hlavně vývoj německé ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí je hlášen růst o 2,4 %.

Tripartita se shodla na profesích, které budou mít nižší věkový limit pro odchod do důchodu. Tripartita se neshodla na zvýšení minimální mzdy ze současných 8.000. Pracovní a sociální ministr Drábek navrhuje dát navíc čtyři stovky. Maximálně pět. Odbory chtějí 1200. A to se zpětnou platností od 1. června 2011. Zaměstnavatelé by těch pět stovek spolkli. Ale s výhradou:
Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, míní: "mělo by se ale jednat o úpravě podle povolání, protože jiné mzdy jsou v bankovnictví, jiné třeba v textilním průmyslu."
Ony existují v bankovnictví osoby s minimální mzdou?
Mrtvá Kočka: "Přece ty uklízečky."

Pražští radní schválili návrat kamionů na Východo-západní magistrálu (známější pod názvem "Jižní spojka"). Bude to pouze v noci a pouze ve směru východ-západ. Děsný barrandovský kopec budou trucky vyjíždět, nikoli sjíždět. Tyto přesuny zmizí, až bude dokončen Pražský okruh.
Mrtvá Kočka: "V roce 2311."

Paříž hostila skutečné vládce Evropy: Anděla M. navštívila Nicolase S. Oba společně vymysleli plán pro záchranu eura: Musí vzniknout finanční vláda eurozóny, které bude šéfovat evropský předseda/prezident Herman van Rompuy. Tato akční skupina se má scházet - dvakrát ročně!

Mrtvá Kočka: "Čili vždy s křížkem po funuse."

Ti, o nichž se jednalo bez nich, čili ministři financí zemí eurozóny se diví: vždyť už se pravidelně scházíme. No jo, ale tohle bude "evropská vláda". Která bude rozhodovat dle většinového hlasování. Vláda federálního státu. S jedněmi daněmi, jednou hospodářskou politikou a jedním rozpočtem. A jedním hlavním městem - nikoli Brusel v rozpadající se Belgii, ale Paříž. Nebo Berlín. Když už tento plán prosazuje silná frankoněmecká koalice.
Poslyšte: Ona nemůže existovat jednotná měna bez jednotného státu  - ale kdo chtěl jednotný stát?
Mrtvá Kočka: "Ten, kdo chtěl jednotnou měnu!"

Sjednocení celé Evropy by měl zajistit i tisk evropských dluhopisů. Jedni Evropané se zadlužili, budou to muset zaplatit jiní Evropané, ti šetřiví. Když máme jednotný stát. Máme? Nemáme. A nebudeme mít. Ale platit budeme, tak, jako tak. Už platíme...

"Jestli bude (Fed) od nynějška do voleb tisknout další peníze, pak nevím, co byste mu řekli v Iowě, ale v Texasu bychom s ním naložili dost ošklivě." (Rick Perry, texaský guvernér, republikánský zájemce o prezidentskou kandidaturu.)
Tento výrok kritizoval na Twitteru známý ekonomický opičák Nouriel Roubini.

Fitch Ratings potvrdila úvěrovou spolehlivost USA v maximálním stupni AAA. Výhled je stabilní, s podmínkou, že země bude rychle snižovat zadlužení.

Středa 17. srpna 2011
Současná vládní krize: Mistr  mystifikace se rozzlobil, že Starý fašoun urazil Knížete, když se o něm na Facebooku zmínil jako o "chudáčkovi starým". Premiér Nevčas pravil. že stačí omluva fašounova šéfa D., ministra školství a sportující mládeže, i když fašounovy výroky označil jako "buranské". Starý fašoun má prý "vysoké krytí", a to od samotného vrtošivého staříka na Hradě.

Jak je vidět, tak se všichni aktéři pseudoaféry dopouštějí ageingu...

TOP 09 uraženě odešla, takže takové prkotiny jako zvýšení DPH, snížení HDP, zdravotní a důchodové reformy se odkládají na příště. Vláda dělně rozhodla, že se vykvajzne i na projednávání zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu - proč by si měla prý nechat nadávat od kriminálníka. Přesněji: od prezidenta NKÚ Františka Dohnala. Nepravomocně odsouzeného za to, že opřen o právní názor Ústavu státu a práva odmítl sněmovnímu kontrolnímu výboru předat požadované dokumenty ku kontrole. Nejspíš však vadilo, že se veřejně zmiňoval o politických tlacích na NKÚ. To, že vláda odmítla vyslechnout si tuto zprávu, je rovněž politickým nátlakem. Kontrolní zprávu totiž nepsal prezident, ale úředníci NKÚ.

Zajímavo jest, jak rozdílně se zbytková vláda vyrovnává s úředníkem Bátorou, a jak jinak s úřadem NKÚ. Jeden nesmí být odvolán jen proto, že je fašoun, druhý by měl odstoupit sám - protože předkládá kontrolní zprávy o rozkrádačkách politiků.

Televizní zprávy varují před osobou, která se v dopisech představuje jako JUDr. Marek Holeček. Je to prý falešný exekutor.
Mrtvá Kočka: "Jenom jeden?"

Madrid žije Světovými dny (katolické) mládeže, na které zítra dorazí i starý Hitlerjugend papež Benedikt No 16.

30.000 účastníků srazu nekatolické mládeže, kterého se zůčastnily i stovky různých nemládežických organizací, protestuje proti vyhazování státních milionů na soukromou akci katolické církve v době hospodářské krize.

Pořadatelé tvrdí, že podujatie přinese naopak velké zisky v turistickém průmyslu. Jaké jsou ty státní náklady? To se tají. A jakéže budou zisky?

Mrvá Kočka: "Jako Brno."

Na demošce bylo zraněno pouze 11 osob.

Ze sportu: Petra Kvitová sice prohrála v Cincinnati  ve třetím kole, přesto na světovém žebříčku postoupila na 6. místo. Po vítězství ve Wimbledonu se britští novináři podivovali, že Petra jezdí v legrační škodovce. "Proč bych si kupovala nové auto? Mám ho ráda", prohlásila o svém superbu. Manažeři ze Škodovky si poté začali Petry všímat.
"Po čtrnácti dnech to ale jejich board, v němž jsou kromě jednoho Čecha samí Němci zarazil... Znovu jsem si ověřil, že český spor podporovat nechtějí." (Miroslav Černošek, manažer Petry Kvitové.)
Petra bude jezdit - v BMW. Podpoří tak růst průmyslu v Německu, což se jistě odrazí i v českém růstu...

Čtvrtek 18. srpna 2011
Začíná platit novela Energetického zákona. Odběratel elektrické energie bude moci vypovědět odběratelskou smlouvu, když ji dodavatel změní. Na to musí být v Česku zvláštní zákon. Ještě nemáme zákon, na možnost zrušení smlouvy, když její znění na internetu bez upozornění změní poskytovatel internetu. A nemáme ani zvláštní  zákon, který by zakazoval změnit zákon se zpětnou účinností. A nemáme ani zákon, který by zakazoval vytváření zvláštních zákonů pro každou myslitelnou i nemyslitelnou možnost...

NERV se zaměří na vývoj české a evropské krize, pardon, ekonomiky do roku 2020. Premiér Nevčas si při uveřejnění jeho výroční zprávy pochválil, že tento vládní poradní orgán pro vládu tvoří itelektuální zázemí.
Mrtvá Kočka: "Spíš opozici, ne?"

Seriál vládních krizí: Dokavádě Bátora nezmizí z MŠ, nepředloží Kalousek plán na daňovou reformu. No tak sláva, po jejím zavedení se mělo zdravotnictví propadnout o 10 mld. a celkový příjem státu - snížit....
Na dotaz ČT Kalousek potvrdil, že skutečně nepředloží svou daňovou reformu, dokud bude Bátora ve službách státu. Dodal, že "nikdy neřekl veřejně, že pan Bátora je starý fašoun", ale nyní, když je dotázán, "tak si to vážně myslí".

Ministerstvo spravedlnosti USA začalo vyšetřovat agenturu Standard & Poor´s, jestli prý v době před hypoteční krizí špatně neohodnotila stav hospodářství USA. Což ovšem neudělala žádná ratingová agentura. Pouze S & P však nyní snížila rating země o jeden stupínek.
Ambrož: "Chtějí je potrestat za to, že jim nesnížili hodnocení už tenkrát."
Mrtvá Kočka: "Ostatní agentury by si měly pospíšit se snižováním hodnocení  - aby nebyly za pět let také potrestány ža špatný odhad stavu vůdčí ekonomiky světa."

Za poslední 3 noci shořelo 47 aut berlínských občanů. Jde o "luxusní vozy" avšak "obyčejných občanů", nikoli špiček kapitalistických vydřiduchů (ti mají své miláčky v zamčených a hlídaných garážích.) Žháři se nejspíše inspirovali řáděním londýnských kolegů. Strážci pořádku hořekují, že uhlídat 1.200.000 aut ve 40.000 km ulic je nad jejich síly, i když jim pomáhá vrtulník s termovizí. Byla vypsána odměna ve výši 5.000 € za informace, vedoucí k dopadení každého žháře.

Ministr vnitra slibuje nápravu - v noci by prý měla být v ulicích i spolková policie.

Německá státní policie v noci spí???

Mrtvá Kočka: "Jde o podporu německého automobilového průmyslu."

Madrid je plný katolických poutníků. A poutnic. Jedna z nich prohlásila: "Bůh nás tu všechny chce, tak věřím, že nás tu bude ochraňovat."
Nedělní mši na vojenském letišti má navštívit 2 miliony papežových fandů a fanynek.

USA zmrazily účty Libye. Kaďour se dostává do fyzického obklíčení.

Palestinští teroristé napadli poblíž rudomořského letoviska autobus dva autobusy s turisty. Je hlášeno 7 mrtvých a 33 raněných. Izraelské letectvo v odvetu učinilo nálet na Gazu při němž byl zabit velitel Saladínových brigád Abú Auád Kamil a-Nejrab, další dva teroristé a dítě, které bylo s nimi. Hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát vydal varování Izraeli před další agresí, kterou rozpoutává naschváol v době ramadánu. Načež vyzval mezinárodní společenství k "zajištění klidu v regionu".

Turecká armáda napadla výcvikové tábory Kurdů na území Íráku, ze kterého do Turecka pronikají kurdské bojůvky.

Palestinští teroristé provedli několik koordinovaných útoků na vozila poblíž jihoizraelského letoviska Eilatu. Je hlášeno 7 mrtvých a 33 raněných. Nejméně jeden minometný granát byl odpálen z egyptského území. Izraelské obranné síly zatím zasáhly jen v Gaze.


 Pátek 19. srpna 2011, 20. výročí komunistického puče v SSSR
Komunisté v ČSFR tehdy v roce 1991 začali zvedat hlavy

Klesly akcie na světových burzách, vrátila se na ně panika. Jednodenní pád je největší od roku 2009. Zlato se vyšplhalo na asijských trzích na $1850/troyu. Investoři ze zoufalství začali nakupovat korunu českou.

4,1 promile, 41 let, žena, řidička. Na koupališti ve Frenštátě pod Radhoštěm je o půl jedenácté dopoledne ještě sluníčko. Sem si vyjela matička z nedalekého Frýdlantu nad Ostravicí s dvěma dětičkami, ožralá jak sviňa. Sviňu si posléze z rukou zákona převzal pan manžel. Zpráva nehovoří, jaká byla koupačka

Ze sportu: Sazka bude pokračovat ve sportovním sponzoringu. Konkrétně kladenským hokejistům ročně věnuje asi deset milionů. Odměnou za to, že se její tváří stává Jaromír Jágr. JarJar k tomu prohlásil: "Sazka je hra, Sazka je sport a Sazka je tradice... Já Sazce prostě věřím.

Zdravotnictví: Ze strachu, aby se neopakovala akce s děkujícími a odcházejícími lékaři, přece jenom do nemocnic přiteče víc peněz. Kvůli zvýšení DPH z 10 na 14 % by mělo chybět celkem 10 mld. Ministr zdraví Leoš Heger míní, že na pojistném se vyplatí o dvě mld. víc a tři mld. mají obětovat zdravotnické pojišťovny ze svých rezerv. A co těch dalších 5 mld? "...deficit se rozpustí na poskytovatele péče, a oni si s tím budou muset nějak poradit," míní Heger.

Drobná otázka: A jak to bude s dalšími chybějícími nejméně 10 mld., až se DPH zvedne od ledna 2013 ze 14 na 19 %?

Sobota 20. srpna 2011
Žena Moby Dicka:  "Žádné změny nebudou. Před nimi nás ochraňuje zarputilý konzervatorista Bátora."
*******************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

20 komentářů:

informace řekl(a)...

Pod Vesuvem hoří národní park.
http://www.ansa.it/web/notizie/rubriche/cronaca/2011/08/19/visualizza_new.html_753810767.html?idPhoto=1

STK řekl(a)...

Školy uklízečky mít nemusejí. Ani kuchařky. Vše se dá "nakoupit" u soukromníků.
Jenže:
- obvykle to bývá dražší - už jenom proto, že poptávka po takovém servisu okamžitě zvýší lokální ceny.
- školy jsou u nás v každé "kačí dupě", což se o cateringových a úklidových firmách říct nedá. Děti by asi nebavilo na oběd někam dojíždět nebo ho mít vlažný z várnic.
- až dojde k monopolizaci stravovacích nebo úklidových služeb, jejich finanční požadavky opět porostou. Cesta zpět ale nebude, protože se mezitím školy zbaví vybavení školních kuchyní. A dostupné kuchařky už budu pracovat právě v této cateringové super-firmě.
- přišroubování viklavé tabule se stane složitým úředním problémem, kdy bude na práce potřeva vystavit řádnou objednávku a provoz školy přizpůsobit volnému času zasahujícího technika z údržbové firmy a přerušit vyučování. Pokud se mu ovšem to přitažení tabule nepovede, bude nutné firmu žalovat a soudit se s ní. Technik tam přece byl a jen z vyšší moci nemohl provést odborný servisní zásah, takže zaplatit je povinností.

Proč jsem tak skeptický? Protože některá pražská divadla si už technické služby objednala u "firem, které jsou na to zařízeny" a takhle to dopadlo. Navíc: Pokud např. ozvučovací firma má v době, kdy by měla zajišťovat zkoušky nebo představení lepší, finančně zajímavější "job", pochopitelně vezme ten a klidně zaplatí smluvní pokutu.

Být takovou specializovanou firmou a mít monopol nebo kartelovou dohodu*) je naprosto skvělá věc. Cosi se povídá, že to snad zavedou i tu na severovýchodním cípu Kotlinky. V tom případě se okamžitě zadlužím, seženu pár společníků a na stará kolena (dneska mě kur...ky bolí, asi bude bouřka) se dám na podnikání. Tohle je přece naprosto jistý způsob zbohatnutí - být monopolním dodavatelem státního podniku, který z principu (je to lokální kulturtreger, divadla přece zavřel jenom Hitler!!!) nesmí zkrachovat...

*) Těch, kteří umí podobné služby na patřičné výši poskytovat zase není tak mnoho a kartelová dohoda je pro ně zatraceně výhodná!

Neboli Bílá Velryba asi netuší...

Jakub S. řekl(a)...

O Dio... non puo essere vero! Tam jsem byl v září 68. Musím najít odvahu, abych shlédl, jak to tam vypadá teď. Vesuv, Napoli, Pompei, Capri, vyprahlý jih... a italští drožkáři, nadšeně vykřiknuvší po shlédnutí trikolory: Signore, signora: Io anche sono communista!!
Jak ten omyl v té stručnosti vysvětlit... cosi non si puo fare, eh?

informace řekl(a)...

Jakube,
je to pravda, hoří to a ať jim to shoří všechno, asociálním blbům. A nechápu, co všichni na té špinavé, otřískané Neapoli máte. Vždyť je to díra. Byla jsem tam několikrát, naposledy asi před desíti roky, ale je to tam stále horší. Když si nedáte dobrý pozor okradou vás, dceři vytrhli z ruky tašku, vyndali z ní peníze a pak ji o kus dál pohodili.
Při tom si myslí, že sežrali filipa, že jsou náramně chytří a že ostatní jsou jen blbci.
Nesnáším je asi jako siciliány. Ti jsou teda zase odlišní, docela neschopní se přizpůsobit.
Předevčírem jsem se pohádala s jedním napolitáncem v supermarketu, když jsem odmítla koupit neapolskou mozzarellu a onen pán na to začal prohlašovat, že my, miláňani (já tedy nejsem z Milána, ale napolitánec to podle výslovnosti nepoznal)jsme je zbídačili, odvezli jim tam všelijaké svinstvo na skladování a teď nad nimi ohrnujeme nosem. Když jsem se chystala, že ho srovnám, jak se patří, prodavačka mě odvedla stranou a začala mě úpěnlivě prosit, ať ho nechám být, nebo že jí tam napolitánec udělá skandál.
Tak jsem se tedy k němu opovržlivě obrátila zadkem a nechala jsem ho vykřikovat, že on je napolitánec a že, sissignora, je na to hrdý.
Co na té Neapoli máte a pak na neapolitáncích, to už vůbec nechápu.

STK řekl(a)...

Já nevím Informace,
ale před-předloni jsem točil se třemi Siciliány CD (komponista, 1. tenor a 2. tenor - producent byli z pod Etny - Aitny) a bylo to v pohodě. Loni u nás točila jedna Římanka (pravda ruského původu, krásná ženská a nic moc soprán) a poprvé jsem se nas... ...nažhavil tak, že jsem ji požádal, aby ihned odešla ze studia, že s ní už nic točit nebudu, že nám po dvou dnech práce není nic dlužná - a roztrhal jsem smlouvu. Doslova a velmi ostentativně. Takže Římanky taky nic moc. (Její impresário spor vyřešil dvěma lahvemi opravdu dobrého vína, které nám nechal na vrátnici v Ústavu. Ale i tak to byl jeden z malých důvodů, proč jsem letos přestal "šéfovat".)
Takže s tou povahou to bude kus od kusu...

Jakub S. řekl(a)...

Tak já vás potěším: osobně jsem na tom městě nic moc krásného aní turistům příjemného neshledal. Moře už tehdy (možná oddycky?!) neuvěřitelně daleko za pásem pneumatik, duší, plastů, papírových pytlů a obalů a prezervativů a shnilých kytek a... a ten záápach! U Fiume ciane jsem nebyl, vy ano? A když se vyšlo po Strada Vittorio Emmanuele od nádraží, na každém nároží stála masívní robustní ordinérní prostituta ve řvavých šatečkách a točila si před sebou coby bolasem kabelkou na dlouhém řetízku, bál jsem se na ni se jen podívat... jenom to mořské acquario bylo krásné, zvláště ten chudáček furt (z doteků) vybitý elektrický rejnoček. Jen sebou už nerudně a zoufale mrskl... a mě ho bylo tak líto!
Ale Dionýzovo ucho je ohromně impozantní. A plod opuncie v hubě aji se štětinkama zůstal životním zážitkem.

informace řekl(a)...

Jakube,
Fiume Ciane a Orecchio di Dioniso jsou na Sicilii. A plody opuncie - fico d'India se loupou a před oloupáním se na dvě hodinky dají do vody, aby ty štětiny změkly a sedřely se buď papírem nebo něčím podobným. Pak se teprv loupají. Na celou tu proceduru se používají rukavice. Co jste to, nebožáku, udělal! nedivím se, že si to pamatujete do dneška.


STK,
Vaše zkušenosti s jednotlivci mimo jejich naturální prostředí nejsou směrodatné.
To já zas znám případ východního Němce, který ke všemu vystudoval v Rusku, a který se oženil se siciliánkou na Sicilii. Páni, to byl clash of civilisations! Němec se musel potýkat s celým sicilským klanem a s jeho rituálním ceremoniálem, a to, když se jim narodilo dítě.
Rodinný klan musel prostě podle tradic dítko přivítat náležitým poprskáním s příslušnou dávkou bakterií a virů, proti čemuž se Němec ohradil, že je to barbarské a vyrazil jednoduše příbuzné ze dveří. Bohužel jsem u tohoto historického civilizačního střetnutí nebyla, vím to jen z vyprávění a tak neznám další podrobnosti. Vím jen, že se pak Němec s rodinkou přestěhoval na Sardinii, kde našel své soukmenovce a tak tam vytvořili nějakou mitteleuropaische kolonii, a jsou jako doma.
Víte, STK, my Evropani, tu základní podstatnou kulturu vůbec nemáme společnou, křesťanství, následující kultura, atd. jsou jen nánosem, pod kterým žijou zcela rozdílné předcházející tradice. A ty jsou, jak se tu říká, dure da morire.

Jakub S. řekl(a)...

Aha. A tu máte pokračování té kouzelné básně s. Fleischmanna:
Já řek té hvězdě: hvězdo naše! Já řek té hvězdě: hvězdo má! A žena nato (sic!) žensky plaše: Krásná je česká krajina! - Pak zvolna mizel den a měsíc vycházel nad Smíchov, Tatrovku, nad město vášně plné. A ani jeden z nás v tom městě neslzel slzami zoufalství - to slzy byly slunné. - "Tak dopil do dna a džbán odhodil. Nám v srdce stoupla krev, krev jeho opojná. A on to byl, kdo promluvil: Já žil jsem, abys žil, jak přál jsem si žít já." - (Sloka A třeba zítra již...) - Se ženou jdu a objímám se s ní. A ona sní, tak silně ona sní.
Tak tu máte cudnou erotiku těch dob. Silně se snilo. A antikoncepce nebyla. Jo, páni - takových klenotů já mám...

Větší vlastenec řekl(a)...

Úžasné. Skvělé. A na webu z toho skoro nic. Stydíme se za naše básníky ? Stydí se děti za své rodiče ? Stydíme se svou minulost, za své češství ?
Proč "Evropa 2" nevysílá pravidelný pořad z básní s.otce svého zakladatele ? Z komerčních důvodů ? Proč Jarek Nohavica ml. nezhudebňuje skvělé verše svého s.tatínka ? Z přílišné skromnosti ?
Nebuďme zbytečně skromní, nestyďme se za své předky ani sami za sebe. Tuto naši zem jsme dokázali vyrvat ze špinavých pracek všelijakých Keltů a Germánů, dokázali jsme ji uhájit proti všem, zejména proti Evropě, dokázali jsme ji očistit národnostně i třídně, dokázali jsme do základů zčechizovat velkou část tíživého dědictví po nadvládě Habsburků, Lucemburků i jiných Evropanů. Sblížili jsme naši vlast s naší pravlastí, se zemí našich starších bratří, a jen málo chybí, abychom sbližování dokončili kýženým naprostým splynutím.
Po našem opětovném (a konečném) vítězství budeme moci konečně spojit naši literaturu v jeden jediný logický celek, od Rukopisů po proletářské autory. Přes propast věků obejmeme staré Čechy, partyzáni a příslušníci SNB vypálí nad objetím čestnou salvu.

A pak už se bude tančit všude !

A.S. Pergill řekl(a)...

Souhlas s STK. Zkušenost z vysokého školství. "Outsourcování" podobných služeb je naprostá ptákovina a vede jak ke snížení kvality, tak i k nárůstu ceny.
Nehledě k tomu, že velice klesá pružnost, takže to nakonec končí tím, že drobnou údržbu dělají sami zaměstnanci - když mi spadne v laboratoři na podlahu kádinka, tak bych měl čekat den nebo i déle, než se na laboratoř dostane v rozvrhu outsourcované služby externí firmou, nebo si to holt poklidím sám. Dokud byly neoutsourcovaná uklízečka, tak nebyl problém ji na to zavolat.

STK řekl(a)...

Pro Informaci:
S těmi "krajovými zvyky", vlastně folklórem, by se snad člověk u nás v Kotlince mohl setkat snad někde na venkově nebo ve velkých rodinách typu "sicilský klan" i když - já žádnou takovou neznám. Spíše jsem se podivil, jak snadno se postupně a "bezbolestně" vzdávají svých zvyků Rusové, kteří se u nás usadili. Několik let dodržovali své zvyklosti, pak, jak přišly děti začali slavit i (západo-)křesťanské Vánoce a Velikonoce a a po 20-ti letech už jsou, co se týče zvyků z takových 80-ti % Středoevropané.
(A nemůžu so pomoci: Totéž se děje i u vietnamské komunity, ale ne u muslimů. Ptám se proč? Je ten rozdíl ve víře tak podstatný? Znám i několik židovských rodin - ty sice dodržují své tradice, ale přibírají i tradice křesťanské, aniž by to nějak oslabovalo jejich víru. Ale obecně se dá říct, že židé si své tradice hlídají asi tak nejvíc - a přitom nejsou ve sporu s ostatními lidmi, většinou vlažnými katolíky, českými bratry, evangelíky nebo bezvěrci. Možná je to dlouhým soužitím. (Ne, že by nebyly občasné excesy a napadání židů - ale to provádějí většinou dokonali pitomci. Na druhé straně jsou to často židé, kteří nehlas prezentují holokaust a utrpení židovské populace - což běžný člověk zná a nepotřebuje být vytrvale masírován historickými pravdami, zatímco ta nesnášenlivá část hobitů je tím postojem iritována k naprosto nesmyslným, naštěstí většinou jen verbálním útokům.
Cimrmanovský úkrok stranou: Vlastnosti, tradice židů jim umožňují velmi úspěšně zastávat jisté specifické funkce - typický je např. ředitel divadla, muzea, výzkumného ústavu a podobných institucí, které žijí částečně z veřejných peněz - a ty je třeba neustálým tlakem na nadřízené složky každý rok znova vydobýt a nenadělat si přitom "nahoře" problémy - ať už je u moci kterákoliv strana.

HonzaV řekl(a)...

Myslím, že většina obyvatel evropy ještě nepochopila skutečný význam schůzky Merkelové a Sarkozyho.
Jde o rozdělení Evropy na dvě části:
- první je Německo-Francouzká část se společnou měnou ("novéEuro") a společnou ekonomickou politikou a vládou (jakožto nezbytností jednotné měny).
- ostatní země původní eurozóny (hlavně měnově nezodpovědný jih) samozřejmě nemohou s novými pravidly souhlasit a proto zůstanou mimo nové uskupení. Jejich Euro tedy fakticky devalvuje (ale nikdo to tak drasticky nenazve), čímž se srovná rozdíl v jejich ekonomické výkonnosti.

Tož tak ...
Honza

informace řekl(a)...

STK,
to není folklor, o čem píšu, to je jiná civilizace. Společnost se zakládá na rodinných klanech, je jejich prostřednictvím organizovaná. A rodinný klan je nesmírně rozrostlý, patří tam všichni, kdo jsou se členy rodiny v příbuzenském vztahu. Klan má také svou hyerarchii a tu kupodivu respektují i ti mladí, a své rituály. Klanu se jednotlivec podřídí a klan mu za to pomůže, když potřebuje a je v nesnázích.
To my v jiných částech Evropy a i Itálie neznáme. To je zcela jiná mentalita.
Nejsen sociolog, otázkou jsem se nějak zvlášť nezabývala, píšu jen o tom, co můžu pozorovat v běžném životě.
Tím také nechci říci, že jsou mafijáni, bůh chraň, ale je docela pochopitelné, jak na podobné struktuře může mafie prosperovat.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
přesně takto to funguje i u českých Romů. Jedině ti z nich, kteří se nějakým způsobem dokáží vymanit z klanových struktur, tak mají šanci na normální život, a ti se naprosto bezproblémově asimilují. Ovšem, pro věrchušku jsou ty klany pravým požehnáním, protože mají s kým jednat (asi ve stylu "krást můžete, ale ne u pana starosty"). A pokud někdo navrhne, aby se klany cíleně potlačily, tak je zlej fašista (to je logické, kolik různých NGO by po sociální integraci Romů bylo bez zaměstnání a někteří aktivisté by třeba museli začít i pracovat!).

STK řekl(a)...

Tak mě napadá (ale nijak jsem to nestudoval), že se vlastně jedná o jen lehce transformované uspořádání do tlup. Ostatně: Když si vezmete klasiku, třeba Romea a Julii, tak tam taky jde o "dva znesvářené rody". Zdá se mi, že "rod" a "klan" jsou synonyma.
Takže toto je starší, původní uspořádání společnosti, nic negativního tam nevidím. Pravda, je potřeba se s tím smířit - nebo zradit vlastní tlupu, rod, klan. Trochu si vzpomínám, že klanové uspořádání ještě stále funguje ve Skotsku - ale to by musel potvrdit nebo vyvrátit nějaký sociolog.
Co se Cikánů týče (Cikán = český Róm) je ta vazba na klan/rod opravdu silná. Asi proto se ti, kteří se vymaní z vlivu své cikánské tlupy tak pečlivě od ostatních Cikánů isolují.
Tak se mi zdá přátelé, že lidská společnost toho v sociální oblasti zas tak moc nového nestihla. Možná i proto se nám tak zajídá zglajchšaltovaná (ale jenom některým, pochopitelně) EU. Prostě Tlustokoncoví se nikdy nemohou domluvit s Tenkokoncovými, víme? (J. Swift)

informace řekl(a)...

STK,
jedná se o ostatky kmenového uspořádání primitivních společností, jak to můžeme vidět na archeologických nálezech starých sídlišť, kde kolem centrální stavby - chrámu byly umístěny chatrče ss sýpkami a pod. Tam žili lidi jednoho kmene. To je dobře viditelné na př. na sardinských nuraghe, stavbách z velkých kamenů, některé až z doby paleolitické, jako na př. v Accoddi z 4.tisíciletí p.n.l. Byli to zemědělci a hlavně pastevci.
Ty kmeny se pak zřejmě sjednocovaly v antické národy, vznikaly státy, ale kmenová, rodinná organizace trvala dál. Na př. i v anticko římské společnosti existovala gens.
Tato organizace se začíná rozpadat někdy za feudalizmu a pak hlavně při procesu industrializace, kdy na místo rodů se začínají vytvářet sociální třídy.
To asi tak zhruba, byly o tom napsány knihy, ale zatím jsem žádnou nečetla. A to rekonstruuju jen tak z paměti.
V naší moderní společnosti již povětšinou rodinné klanové uspořádání zaniklo. Zústalo, a to v daleko menším rozsahu a dúležitosti, jen v některých oblastech. Zde je to hlavně Sicilie a Kalabrie, tedy jižní regiony. Klanová soudržnost už prakticky zanikla i na Sardinii.
Na Sicilii a v Kalábrii by se to mohlo snad vysvětlit tím, že v těchto regionech během tisíciletí se vystřídalo tolik invazorů a tolik vlád, že klanové uspořádání mělo i obranný charakter vůči cizincům. Zaručovalo kontinuitu.
Představte si, že v jižní Itálii, alespoň na Sardinii se dostaly a žily tam kmeny z Mezopotámie (sumerský ziqqurat v Accoddi).
Tedy o Siciliánech musím dodat, že samozřejmě respektují moderní státní a společenské zřízení, jsou autonomí oblastí se svým shromážděním a regionální správou a podílejí se na politickém životě italského státu. Ale ta klanová soudržnost tam přežívá.
Jenže mám za to, že se časem rozpadne, až zemře ta stará generace.

informace řekl(a)...

STK,
tady máte asyrský ziqqurat na Sardinii.
http://sardegna.blogosfere.it/images/Monte%20d'Accoddi%202.JPG
Moc krásně se jim nežilo, těm našim předkům. Kdoví, jestli se taky hádali o místo vedoucího sýpek nebo hlavního pastevce.

informace řekl(a)...

STK,
a tady na ukázku, jestli jste na Sardinii nebyl, video nuraghe. Kolem hlavní budovy se pak rozkládalo sídliště. Prý je jich na Sardinii sedm tisíc, ale zatím jich vykopali pár desítek.
http://www.youtube.com/watch?v=WAzAhlL39iw&feature=player_embedded

jnformace řekl(a)...

Pergille,
jak jsem už psala STK, sicilské rodinné klany existují uvnitř společnosti, plně do ní amalgamované. Cikáni jsou mimo společnost. je to něco jiného.

Jakub S. řekl(a)...

Informace do Itálie!
Na ČRo6, iradio, teď začíná pořad Utajené vysílání Oggi in Italia a srpnové události 1968!