úterý 2. srpna 2011

Naši hajzlové

Řekl to prý jinak velice slušný americký prezident Franklin Delano Roosevelt o americkém spojenci v Jižní Americe: "Somoza may be a son of a bitch, but he's our son of a bitch." (Somoza je možná hajzl, ale je to náš hajzl). Mluvil tak o jednom z vypečené rodinky Somozů, ale další američtí prezidenti tak mohli mluvit o mladším příslušníkovi klanu. A nejen v Nikaragui - a nejen lídři demokratické Ameriky!

Když totiž bojujeme za demokracii, musíme se někdy spojit se spojencem, který nám není po chuti. Se Somozovci proti marxistům, s Talibány proti Sovětskému svazu, s Kaddáfím proti africkým uprchlíkům, s Mubarakem proti Muslimskému bratrstvu....

A někdy se musíme rozhodnout, kterého hajzla máme podpořit, když jdou dva hajzlové proti sobě. Anebo když hajzl říká, že bojuje proti hajzlovi. Kaddáfí proti Al Kajdě, Bašír Asád proti Muslimskému bratrstvu. Jako též bojoval jeho papínek Háfíz, když v roce 1982 ve stejném městě Hamá nechal pobít 30.000 jeho obyvatel. Bašír od začátku povstání proti sobě zatím pobil teprve asi tisíc svých odpůrců, ale řeči o Muslimském bratrstvu, které měly alespoň nějaký základ, mu dneska nikdo nesežere. On pan Asád starší ani žádné řeči vést nemusel, jeho masové vraždění mu nikdo neměl za zlé - nevědělo se o něm. Nebyl internet, nebyly mobily, ostatně nebylo tehdy ani automatické telefonní spojení do některých zemí. Tajné služby věděly své, ale média věděla houby. Ostatně světovým velmocem vůbec nevadilo, že syrská vojska dlouhodobě okupovala libanonské území pod hlavičkou "mírové sbory".

Bašír Asád je ale hajzl. Krom toho, že se jeho lidé podíleli na vraždě libanonského premiéra Rafíka Harírího pěstuje styky a podporuje teroristický Hamás - který je vpodstatě odnoží Muslimského bratrstva! Rovněž jeho podpora arabskonacistickému Hizzbaláhu je známá. I spolupráce s hajzlem Ahmádínežádem...

Několik měsíců trvající syrský konflikt teď vyvrcholil tankovým útokem na město Hamá. I zasedla Rada bezpečnosti OSN, jež se se nepřekvapivě nedohodla na tom, jak zabránit tomuto násilí. Rusko a Čína zablokovaly rezoluci - aby nedošlo k opakování jejího "zneužití", jako v případě Libye. Velká Británie a USA už stejně prohlásily, že se v Sýrii nehodlají vojensky angažovat. Nu a všelijaké "sankce" jsou na houby - jako byly na houby v případě hajzla Sadáma a jako jsou na houby v případě hajzlovského Íránu.

Co se však našich hajzlů týče, je někdy problém, když ten hajzl není "náš", ale jenom "hajzl", na kterého ale nemáme. Po rozpadu SSSR se USA snažily kamarádit s Gorbačovským Sovětským svazem a poté s Jelcinovským Ruskem. Tahaly ho do spolupráce v NATO, z G7 se díky úsilí Billa Clintona stala přijetím Ruska (bez splnění všech ekonomických a právních podmínek!) Gé osmička. Rusko se odvděčilo - přes jeho území mohou přelétávat americké transportéry s vojáky, technikou a humanitární pomocí do Afghánistánu. Jistý pan Putin zato zabránil muslimskému ovládnutí Čečenska. V boji se separatistickými, fundamentalistickými muslimskými skupinami se Rusko přitom dopustilo genocidy. 12 tisíc ruských vojáků zahynulo ve válce, přičemž ruská armáda povraždila 100 až 200 tisíc lidí, většinou civilistů. Ruských občanů! Zmizet v ruském "filtračním" (koncentračním) táboře není v Čečně dodnes nic neobvyklého. Putin přitom o sobě prohlašuje, že je náš hajzl, totiž spojenec proti muslimským fundamentalistům. Nu a bez ruských kosmonautů a Sojuzů se američtí astronauti do vesmíru nepodívají. Leda tak ještě s čínskými thajkonauty...

Čínští hajzlové sice okupovali Tibet, drancují planetu, mučí příznivce cvičení Falun Kung, utlačují národnostní menšiny, kradou vlastním lidem půdu a střílejí vězně do hlavy, aby se nepoškodily orgány pro transplantaci - ale zároveň jsou našimi váženými obchodními, finančními  a průmyslovými partnery a mají v rukách naše (americké) dluhopisy. Protože drží ruku nad komunistickými hajzly v Severní Koreji, jsou tito hajzlové rovněž nepostižitelní, ačkoli se na svém obyvatelstvu prohřešují mnohem více než Kaddáfí nebo dokonce i více než ruské samoděržaví.

To je ten problém: Čínští a ruští hajzlové jsou vojensky silní, mají jaderné zbraně a jsou moc velcí na to, abychom v nich mohli zabezpečit lidská práva vojenskými prostředky. Ale my jsme už rezignovali i na politické prostředky.

Přesto s nimi můžeme a vlastně i musíme spolupracovat, nic jiného nám nezbývá. Ale proč o nich máme pět, že to jsou naši hajzlové???

Psáno v Praze dne 2. srpna 2011

PS: Pro výraz "son of bitch" v tomto článku jsem použil jako český ekvivalent slovo "hajzl". Často se vyskytuje doslovný překlad "čubčí syn" či dokonce "zkurvysyn" nebo snad nejpřesnější "bastard", což dnes pokládám za archaické. Nikdy jsem někomu neřekl "ty čubčí synu". Považuji za zbytečné nadávat matkám hajzlů...

31 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Son of a bitch = ould al kahba
Pan doktor by tomu výrazu každopádně rozuměl.

žibřid řekl(a)...

On bude problém v tom, že politici si často ani nechtějí připustit, že hajzlové jsou hajzlové. Skoro bych řekl, že už k termínu "náš hajzl Somoza" byl Roosevelt dotlačen veřejným míněním, on sám by klidně zůstal u "náš Somoza".

Jakub S. řekl(a)...

Šma Jisroel... co může slušná žena pochytit v Tunisu - ! Zírám... Pane Kovanic,oceňuju jako překladatel - a stvrzuju - vaši variantu překladu. A to dělám sakra zřídka. Ještě mě napadá, že by se mi sím móc líbilo s y n u f e n y . Že?! To by tak šlo ze vznešených úst třeba Klekí Petry... Howgh.

Kopretina řekl(a)...

Pozitivní zpráva z Blízkého východu...Začali mizet či umírat za nevyjasněných okolností íránští vědci schopni vyrobit A-Bombu...Výborně, výborně...

Šaman řekl(a)...

Díky, Jakube, to potěší. Zejména jsem rád, že Vás použitý výraz "hajzl" nepohoršil jako redaktora Psa JW, který tento článek kvůli onomu slovu - navíc zbytečně opakovanému - nezveřejnil v mém pravidelném středečním termínu v mé neviditelně psí rubrice Šamanovo doupě. Vulgární výrazy si prej mám psát na svým blogu do aleluja, ale na Psu to nebude.

Halleluya! !הללויה

Asi jsem měl přece jen použít toho zkurvysyna. Nebo ten klekípetří vznešeně korektní výraz. Anebo vůbec toho sprostého amerického prezidenta necitovat... Howgh.

\ :-)

stk řekl(a)...

A jsme zase u té zasr... ...tracené korektnosti. Začíná to být až komické. Víte o tom, že "Královny nemají nohy"?
Jednou se z těch tanečků kolem všech možných korektnosti (tenhle "zvyk" se navíc dá skvěle zneužít k cenzuře pod jiným názvem!) opravdu pokálíme!

Harpyje řekl(a)...

Pro určitý druh osob a jejich smýšlení je typické, že chápou politickou korektnost jako absenci vulgarit.
V tomto případě je ovšem výraz "hajzl" naprosto oprávněný.

Jakub S. řekl(a)...

Jako bych to napsal já, do písmene. Oboje, S. Do písmene... A teď pozor, zásadní věc!: překládám/převádím-li cokoliv, profi čest a hrdost na své schopnosti a příp. renomé mi velí převést v š e včetně jazykové roviny. Nejen samotný význam a šlus ende damit. Rozumíte? Rovina hovorová (příp. ještě podrovina lokální - u nás perfektně ilustrovatelné na dvojdomosti Čechy x Morava), dialektická, argotu, spisovná, odborná (mnoho), vulgární/pokleslá, generačního vyjadřování, vědomě archaizující či přímo archaická - a opět z jaké doby... no, jak tak koukám, mohl bych tohle taky napsat panu W. Mělo by to význam - ?

J.Sinderhauf řekl(a)...

Stk - taky se s a k r a zneužívá! Všechny věci jsou tak únavné, nic nového nepovstává - že, Kazateli.

Harpyje řekl(a)...

Máte tam jednu chybu, Šamane. Hnutí Talibán vzniklo teprve po skončení sovětské války v Afghanistánu. Tenkrát se jednalo o podporu mudžahidínů, kteří nebyli výlučně Paštunové, jako Talibánci. Byla mezi nimi spousta dobrovolníků ze všech možných muslimských zemí, viz Bin Laden.

Větší vlastenec řekl(a)...

Naši hrdinové

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
Jak jsem správně předpokládal, odporný pozůstatek tisícileté násilné germanizace našich hor nevzplál sám od sebe. Ano, tzv.Petrovu boudu někdo úmyslně zapálil. Je téměř jisté, že skromný český hrdina zůstane ještě dlouho v utajení; my Češi jsme prostě skromní.
Koneckonců, dodnes neznáme jména hrdinných československých vojáků, kteří v říjnu 1938 hrdinně zapálili Luční i Rennerovu boudu. Neznáme ani jména možná dosud žijících českých vlastenců, kteří v roce 1971 iniciativně odstranili z Králického Sněžníku tzv.Liechtensteinovu chatu, další germánskou skvrnu na tváři naší tisícileté vlasti.

Nuže, co nyní zbývá ? Zbývá zčechizovat (zapálit, odstřelit, strhnout pomocí buldozeru ...) například tzv.Luční boudu, tzv.Martinovu boudu (už kvůli zrádné emigrantce Navrátilové), a řadu dalších méně známých staveb v Krkonoších i ostatních našich horách.
Zbývá do základů zčechizovat zámky v Horním Maršově, Vrchlabí, Žacléři atd.
Zbývá strnout rotundu na Sněžce a kostel na Pomezních boudách, jakož i všechny ostatní pozůstatky doby Temna.
Zbývá zbourat germánské retenční hráze na našich horských vodních tocích; retenční prostory stejně němečtí hajzlové *) nečistí od roku 1945, takže germánské překážky naše české očistné povodňové vlny prostě zadržet nemohou.

Až bude proces čechizace dokončen, naše hory budou čisté, zbavené germánské špíny. Budou tak čisté, jako byly ve 14. až 16.století, v době, kdy do nich poprvé vkročila česká noha.
Pak do nich bez obav a zbytečného zdržování mohou vjet krásné nové stroje, aby zahájily stavbu krásných nových ozdravoven pro pracující, i apartmánů pro výše postavené pracující z Ruska i Česka. Náš slovanský živel v brzku změní naše hory k našemu obrazu. Za nějaký čas je prostě nepoznáme.

Urychleným odstraňováním pozůstatků germanizace přispíváme ke zrychlení procesu modernizace našich hor ! ***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Nebýt zářného vzoru Velkého Šamana, vysokoškolsky vzdělaného Čecha, nikdy bych toto nečisté germánské slovo nepoužil na veřejnosti.

Větší vlastenec řekl(a)...

Za lepší hygienické podmínky českých záchodů !

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
U příležitosti zítřejšího 705.výročí tragické události *), jejíž důsledky ovlivňují náš život dnes a denně, si připomeňme jeden z nejodpornějších důsledků germanizace a europeizace.
Někdy v tragické minulosti naší vlasti, někdy během téměř tisícileté evropské nadvlády nad námi Čechy, naši ujařmení předci byli přinuceni opustit naše osvědčené slovanské hygienické návyky. Ano, zotročení Staročeši byli brutálním násilím donuceni USEDNOUT na záchodové desky, později prkénka.
TAKOVÁ POTUPA, TAKOVÝ HNUS !
Neboť, jak všeobecně dobře známo, záchodové prkénko je zdroj nejhrůznějších infekcí; vyspělé národy proto používají tzv. turecký záchod. Například národ ruský, největší a nejvyspělejší národ na světě.
Ano, při používání tzv. tureckého záchodu se naše pozadí nedotýká ničeho nečistého. Přenos infekce je tudíž téměř znemožněn.

Myslím, že přišel čas na kritiku do vlastních řad : Nechápu, proč jsme toho odporného a nečistého euroamerického zvyku (usedat na záchodová prkénka) nezbavili IHNED po našem vítězství nad Euroamerikou, to jest v červenci roku 1947.
Nu, nestalo se, takže hleďme raději do brzké budoucnosti, do doby po našem vítězství nad silami multikulti, kapitalismu a demokracie. Prostě - po našem opětovném vítězství nad euroamerickými dědičnými nepřáteli a jejich domácími přisluhovači bychom měli, v zájmu ozdravění naší populace, co nejdříve opět zavést tradiční zdravé dřepění.

Čest a Nazdar !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Přemyslovci vymřeli přesně před 705 lety, nikoli náhodou krutou pravicí zákeřného Germána.

STK řekl(a)...

Ruský záchod Vlastimile?
Dvě cca metrové tyče. Jednu zarazíš do země, aby se bylo čeho při dřepění držet a ta druhá tyč slouží k odhánění vlků!
Takto?

Větší vlastenec řekl(a)...

Smutné, vážený STK. Hodně smutné a hodně trapné; asi byste měl využít slunečného počasí, a konečně vyrazit do našich tisíciletých hor za účelem zotavení po vyčerpávající práci.
Škoda, že jste nikdy nenavštívil Sovětský svaz, zemi našich dvojnásobných osvoboditelů, naši pravlast. Sovětský svaz, zemi, jež se nikdy nesklonila před žádným nepřítelem včetně Euroameriky. Věděl byste něco víc o našich slovanských záchodech, které od nás převzali např. Turci, Arabové a jiné podobné nepokořené národy, naši přirození spojenci v boji proti euroamerickým okupantům a vykořisťovatelům.

Takže mám pro Vás radu zdarma : Místo zbytečných a drahých cest do evropských zemí navštivte Ruskou federaci. Pokloňte se Nesmrtelnému Leninu, podřepte na slovanském záchodě. A pochopíte.

Přeji Vám hezký den.

Harpyje řekl(a)...

Vaše myšlenkové asociace jsou pozoruhodné, Vlastenče!
Hajzl -> záchod (turecký/český/ hygienický sovětský) bych ještě chápala, ale jak to, proboha, souvisí s vraždou Václava III.? Vy znáte jeho vraha?
V dávných dobách, když byli lidé ještě hodně lehkověrní, sloužila údajně nehygienická záchodová prkénka jako oddůvodnění nákaz různých ošklivých nemocí, nebo vlastní špíny.
Dnes je ale souvislost mezi záchodovými prkénky a úmrtími jiná.
Dr. Berko Sikirov je israelský lékař, který zkoumal časté případy umrtí na sedacích záchodech, jako důsledku excesivního tlačení během defekace. V sedící poloze dochází prý k nadměrnému zatížení srdce, zvláště u srdečními chorobami postižených pacientů. Z toho důvodu jsou turecké záchody méně vražednější, než ty západní, euroamerické.

Harpyje řekl(a)...

Omlouvám se.
Ta česká deklinace mi moc nejde.
:-/

STK řekl(a)...

Když už jsme tak hluboko v tématu Vlastimile V.:
Já nemohu. V podřepu opravdu nemohu. Peristaltika je pomalá, nevydržím dřepět tak dlouho. Stran tohoto pochodu jsem Evropan západního typu. Budu tedy muset risknout druhý infarkt. Je mi to moc líto...

(Doporučoval bych ale raději změnit téma. Už se tu dlouho bavíme o ho*ně - dneska doslova. [;-))

P.S: Jinak nevím - byl jsem na Ukrajině jen jediný den a noc (sudki), ale mísy tam měli úplně stejné jako my. Tedy ty jejich byly poněkud potřísněnější...
* Jo a Harpyje má pravdu. Po infarktu mi zakázali na měsíc "tlačit".

Kopretina řekl(a)...

Levice se v ČR drobí...Nejprve z ČSSD odešlo Zemanovo křídlo a založili novou stranu SPP-Zemanovci a nyní frustrovaný socan Paroubek zakládá svou stranu...A přitom by v ČR levice pravici rozdrtila vejpůl.
Dobře, dobře...
http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/petr-hartman-paroubek-a-nova-strana--930055
Jen ať se hádají, hádají...

drak řekl(a)...

Kopretině:

Co se těch iráckých vědátorů týče, tak se zdá, že tajní agenti tam momentálně odvádějí lepší práci, nežli celé bombardovací letectvo dohromady :-) Úspěch je to ale bohužel jen dočasný, protože se ruskou pomocí tu bombu dříve či později stejně nakonec sestrojí, neb ta technologie je známá již dlouho a značnému počtu lidí, takže je to opravdu jen otázka peněz a času, zabránit tomu a zároveň se chovat civilisovaně asi nejde.

Co se naší politické scény týče, tak máme-li rozdrobenou pravici, tak proč bychom neměli mít i rozdrobenou levici? Jen ať se kluci rafají do sytosti, mají co dohánět :-)

drak řekl(a)...

Šamanovi:

No, myslím že to JW s tím puritánstvím poněkud přehnal, hajzl přece není až tak hrozné slovo, aby to nešlo nechat být a zejména ne, není li to v textu samoúčelně používáno a zneužíváno, což podle mého skromného názoru rozhodně není.

A vůbec, dá se v naší místní politice vůbec najít člověk, o kterém by nešlo říci, že je hajzl? Já se obávám že takoví tam převládají a že to také podle toho vypadá.

informace řekl(a)...

Pan JW na diskusních stránkách po léta trpěl takové výrazy, že by se za ně musel stydět kdekdo. Ale navadily mu. Najednou se stal takovým citlivkou?

drak řekl(a)...

informaci:

Třeba JW dostal řádnou dávku "redakční, politicky a jinak korektní sody" a té doby se stal k některým jevům "dobrovolně" citlivějším ;-) Ono na tom českém i světovém internetu opravdu pomalu, ale jistě přituhuje a ono přirovnání o pomalém vaření žáby je zcela na místě, toto odmítnutí publikace příspěvku kvůli slovíčku "hajzl", je toho poměrně dobrou ilustrací. Vždyť to slovo běžně používají už děti v mateřské škole, koho a před čím chce JW pro boha živého chránit? Austrálie je například celá za jakýmsi censurujícím firewallem, Čína a mnohé další země zrovna tak, u Barmy, Iráku a Číny prosím, tam mi to nepřekvapuje, ale všelijakého druhu korektní a obsah censurující snahy se nám snaží vnutit i tady. A vždy je to pro dobro věci a konečného uživatele, jak jinak. Myslím, že už dávno nastal ten správný moment, odeslat všechny ty zanícené místní a evropské regulátory internetu někam na dlouhou a dalekou cestu, pokud možno bez zpátečního lístku.

informace řekl(a)...

Jo, Draku,
vzhledem k poměru sil pošlou asi oni nás ani ne tak na nějakou cestu, jako spíš na plácek před boudou, uvázané na řetězu.

drak řekl(a)...

informaci:

To snad zatím ještě nehrozí, ale rozhodně si myslím, že svoboda obecně, jejíž nedílnou součástí je svoboda projevu, jsou čímsi, co se musí pěstovat, musí se o to pečovat a někdy i bojovat, jinak může přijít nějaký padouch a zkusit nás o to připravit, což už se na jedné straně pod rádoby ušlechtilými záminkami už poměrně dlouho děje a na té druhé si to ta šedá mlčící masa odmítá uvědomit a tudíž proti tomu nic nepodniká, což už je samozřejmě mnohem horší. Někteří pro to v jakémsi svatém pomatení a zatmění smyslů dokonce oslavně skandují.

stk řekl(a)...

Draku, ta vaše poznámka z 10:45 mě opravdu velice znechutila. Máte totiž naprostou pravdu. Občas si totiž namlouvám, že jsem starý mrzutý dědek a situace okolo je daleko lepší, než ji vidím já. Tak skvělá, jak ji vidí zdejší "Její Nesnesitelnost" sice není, ale...
Ale nic! Je třeba vzít na vědomí, že to prostě není dobré (i když jsem založením tajný optimista s pesimistickou rétorikou). Že to zatím většina hobitů v kotlince a okolí neví nebo je to prostě nezajímá, protože budují své nory a shromažďují zásoby, není podstatné. Připadám si jako nějaké zvíře, pes, který cítí zemětřesení nebo tsunami a okolí se ho snaží jenom uklidnit a ne mu porozumět. Co nám bude platné tady výt a štěkat - páníčkové jsou klidní jak želvičky.
A ještě z nás mají pr... ...legraci.

STK řekl(a)...

Ale naštěstí Draku nejsme sami - i jiní lidé myslí hlavou a nikoliv jen "Bruselem" nebo "demokracií". Bude-li to co platné, poznáme. Ale jako bych z dálky slyšel budovatelskou píseň "...až nás budou milióny..."

drak řekl(a)...

STK:

Já vím, že nejsme sami, ale určitě nás není dost na to, abychom cokoliv zmohli, bohužel tedy nezbývá, nežli vyčkávat a depresi doby překonávat humorem, který díky progresi průšvihů bude čím dál tím černější.

S souvislosti s tou Ježkovou písní si vzpomínám na krásný vtip, který si babička zapamatovala tuším z padesátých let, kdy přijde školní inspektor na předem neohlášenou inspekci do zvláštní školy, ředitel školy pak ve snaze něco nepokaňhat odvede pana inspektora na hodinu hudební výchovy, neb co by se pro boha dalo zmrvit na hodině hudební výchovy že, a žáci tedy na pokyn pana učitele zapějí budovatelskou Ježkovu píseň: "Až nás budou miliony!" načež pan inspektor při té zářné představě kolabuje a omdlévá. Já k tomu jen dodávám, že my už jsme se té doby zdárně dožili :-)

A.S. Pergill řekl(a)...

Draku, s tou A bombou to není o vědcích, ale o inženýrech, znajících finesy technologických postupů. Princip sice všeobecně známý je, ale právě tahle technická upřesnění (a je jich spousta) umožňují ten princip převést do konkrétní technologie. A tady těch lidí je poměrně málo, a až na pár ruských vědců a techniků jsou zaháčkováni v atomových mocnostech a více či méně účinně hlídáni.
Pokud Írán přijde o klíčovou osobu pro určitou technologii, tak bude muset dovést novou (ochota dát se nalejt k Íráncům také těmi zmizeními značně poklesne), což znamená velké zdržení. A nebo by museli ty technologie vyvinout, což pro "kulturu" v níž je ekvivalentem nejvyššího vzdělání dokonalá znalost výroků negramotného kozošuka a děckošuka a 100+1 jejich výkladů od dalších osob srovnatelných "kvalit", není vůbec jednoduché. Řekněme si to upřímně: pokud by Írán opravdu a zcela vlastními silami sestrojil "od píky" A-bombu, tak by na konci toho procesu sice byl Írán s A-bombou, ale zároveň natolik civilizačně přeměněný, že by nepředstavoval zas až tak velký problém.

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Chápu, že od teoretické znalosti k použitelné technologii výroby je poměrně dlouhá cesta, ale není to nekonečná cesta, konec konců tu máme Severní Koreu, která už se také začíná zdárně sápat ke kýžené metě a že by jí ta znalost nějak posunula směrem k civilisovanosti, se tedy vůbec nedá tvrdit. spíš naopak. Od Íránu tedy logicky nečekám nic dobrého, ale na druhé straně, čím déle jim to bude trvat, tím lépe, ale obávám se, že se k tomu cíli dohrabou rozhodně dříve, nežli k nějakému celospolečenskému pokroku a posunu směrem k civilisaci.

A.S. Pergill řekl(a)...

SK je zrovna příklad země, která dostala jaderné technologie na stříbrném podnose (do Číny a možná částečně od sovětů / Rusů). I ti sověti by patrně neměli A-bombu tak rychle, pokud by nebylo odporných zločinců Rosenbergových a spol. (A potom by A-bombu asi neměli ani Číňané.)

drak řekl(a)...

Pergillovi:

A to samé Rusko spolu s dalšími "dárečky" se motají kolem toho Iránu a všelijak si na tom jeho jaderném programu a kolem něj přihřívají polívčičku, takže proto se domnívám, že je to už jen otázkou času a ani ne moc dlouhého a ten Ahmadín Neřád jí bude mít také.