úterý 23. srpna 2011

Romská otázka

Jak ji vyřešíte? Na odpověď máte tři minuty.

Na jaře roku 1990 jsem se účastnil jednoho předvolebního mítinku v Litvínově. Občané města na něm kladli otázky zástupcům nových politických stran a občanských hnutí. Na odpověď byly jen tři minuty. Často zazněly dotazy na "řešení romské otázky", bylo vidět, že místní občany toto téma silně zajímá. V odpovědích se ozývalo často, že "musí vyrůst nová generace". Co tak asi za tři minuty lze říci!



Nová generace vyrostla, a s ní přišly i nové problémy, které jsme si před těmi 21 lety nedovedli představit. Skončila éra "pečovatelského státu", ale zůstaly nepřátelské sociální úřednice typu Zubatá. Už nikdo nemá právo na byt, ale nenastoupilo "právo na právo". A to pro nikoho.

Vyrojila se velká spousta "úžerníků", kteří beztrestně obírají všechny občany, nejen příslušníky minority. Nekřesťanské úroky požadují kamenné domy v takových výškách, jaké by si nedovolil žádný pověstný židovský lichvář, jak ho známe z Harpagona. Vzniklo nové průmyslové odvětví: Jeden podvodník zadluží hloupé a důvěřivé občany, pak prodá svou "pohledávku" další "nezúčastněné straně", která ji pak předloží soudu. Někteří soudci jsou už natolik specializovaní, že se stali příslušníky tohoto ožebračovacího průmyslu. Mnozí z nich jistě nechtěně, protože musejí dodržet "literu zákona". Jen málokterý soudce dovede posoudit, nakolik je požadovaný vejvar v rámci "dobrých mravů". Jestliže se mohou nabízet půjčky s nemravnými podmínkami, těžko to sami soudci změní. Přesvědčovací metody levnozájezdových úderníků sahají málokdy k násilí, zblbnout však dokážou i zdánlivě rozumné osoby - zejména důchodce. A když se nechá zblbnout český důchodce, zblbne i romský nezaměstnaný. Na začátku ožebračování chudáků je vždy nedokonalý zákon a neslušní šibalové. Vypečené bankovní domy i soukromí lichváři. Pak už nastupují vymahatelé - zločinecké gangy a bahamské firmy. Katastrofu pro hloupého dlužníka završuje bezmocný a blbý stát - advokáti, soudci, exekutoři a policie. Na konci je "sociálně vyloučená osoba". Vinen je neschopný stát, který se tímhle fenoménem nezabývá ani ty tři litvínovské minuty...

Mezi metody, jak z nemajetných lidí vytřískat peníze, patří i mor zvaný herny. Herní mafie dokáže přesvědčit každého ministra financí, jak je výhodné ji poslechnout. Daně se z vejvaru neplatí, posílají se na "dobročinné" účely účelově propojeným firmám. Řetězec začíná českým ministrem, pokračuje českými lobbyisty, českými zákonodárci, a na konci příběhu stojí romská matka-hrdinka, které česká úřednice sebere sociální příspěvky.

Nejlépe se totiž okrádá chudý, který sice nemá na právníka, ale zato dostává státní peníze, jež z něj lze vysát. Do tohoto upírského kšeftu se zapojují i starostové a politici z nejvyšší bělošské vrstvy. Jako třeba bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, který za ty tři minuty dokázal romskou problematiku vyřešit. Jeho návrh zněl: 10 % romských rodin by se mělo "zasadit" do majoritní společnosti. "Měla by tomu napomoci centrální vláda, eurofondy a levné bydlení, které by mělo pomoci, aby se mladí Romové mohli odtrhnout od tradiční rodiny, která je demotivuje." Co je "tradiční" romská rodina však nevysvětlil. Zato své sociální inženýrství předvedl alespoň v rodném Vsetíně prakticky. Romy, kteří obývali zchátralý pavlačový dům přestěhoval do kontejnerových domů na okraji města. Přičemž nezáleželo na tom, jestli dotyčný cikán platil či neplatil. Pro média se ze všech stali "neplatiči". Některé rodiny pak "získaly" nové domy v obcích na Jesenicku.

Avšak "nové" domy mimo Vsetín Romové nedostali, ale koupili si je (= byli přinuceni si je koupit např. tím, že jim bylo vyhrožováno odnětím dětí a tím, že jinak zůstanou na ulici). "Fyzické osoby" nakoupily ruiny např. za kupní cenu 320.000,- Kč a obratem ruky (týdne) je zhodnotily na 460.000,- Kč. Jeden z těchto překupníků byl současně jednatelem realitní kanceláře IMBEX, s. r. o. Ty domy byly přitom stejně zchátralé jako ten, ze kterého byli Romové odstěhováni (a kde své nájemné platili - akorát jim vypršela nájemní smlouva na dobu určitou a tentokrát již nebyla prodloužena). Podvodní zprostředkovatelé se tedy ve spolčení se vsetínskými radními a starostou Čunkem dostali k výnosnému kšeftu. Nuceně nakoupené ruiny budou vyhnanci ze Vsetína opravovat a splácet 20 let. Lépe řečeno - radnice jim je bude strhávat ze sociálních příspěvků. Oč lépe by se strhávalo, kdyby tak geniální místopředseda české vlády dokázal získat pro své podnikatelské záměry i "eurofondy"!

Čunkovský kšeft tak řval do nebe, že se mu věnoval i ombudsman Otakar Motejl. Podle něj bylo vystěhování romských rodin ze Vsetína chybou: "Vystěhování celý problém nevyřešilo, ale pouze jej odsunulo jinam... Pokud byl důvodem pro vystěhování osob z pavlačového domu na Smetanové nevyhovující stav domu a obava o zdraví obyvatel, pak přestěhováním do jiných nevyhovujících objektů na Jesenicku, Prostějovsku a Uherskohradišťsku tento problém vyřešen nebyl..." (Vyjádření ombudsmana jakož i plné znění příslušného dokumentu zmizelo z oficiálních stránek jeho úřadu, na kterých bylo v roce 2007 zveřejněno. Vím o něm jenom díky článku kolegy Moby Dicka Kšefty s chudobou).

Do kšeftů z chudobou zasáhli i nenasytní developeři, kteří zhruba před deseti lety začali ve velkém skupovat staré baráky po celém Česku - i s "vyloučenými osobami". Tito žraloci nakoupili barabizny od obcí, chtivých se jich zbavit, přesunuli tam Romáky ze zhodnocených lokalit a vytvořili tak nová romská ghetta. Dnes jich je asi 400 a sídlí v nich 80.000 Romů. Žižkovští cikáni se tak zabydleli v Litvínově. Tak zní odpověď, jak vyřešit "Romskou otázku". V Praze jsme na to přišli hned po Vsetíně - nastěhujeme je k vám! A všechny vazby, které se posledních 20 let snažily různé podpůrné organizace vybudovat, byly nově rozbity.

Kafkovské přitom je, že se v rámci šetření snižují stavy na pracovním úřadě. Letos by to mělo být seškrtání o 1000 zaměstnanců. Přičemž ještě před tímto snížením byla průměrná doba mezi návštěvami na pracáku v bohaté Praze dva měsíce. Při první návštěvě obdržíte "rozhodnutí", že vás zaregistrovali, při druhé dostanete seznam nabídek zaměstnání. A při třetí vám je ukončena podpora... I kdyby úředníci (úřednice, za ty prachy si vám tam chlap nesedne - jen do ředitelského křesla) sebevíce chtěli, nemohou vám pomoci. Pracovní úřad dávno nefunguje jako pracovní agentura - a už vůbec nemá na to kontrolovat flákače či načerno pracující chytráky! Čehož zase využívají šibalští podnikatelé...

Šetření a škrtání dotací se týká rovněž policistů v první čáře dotyku. Známy jsou dřívější historky, jak na místo střelby jeli tramvají, aby ušetřili benzin. Vím o okresním městě, kde v noci slouží dva policajti. Nejvíce však úspornými opatřeními trpí občanská sdružení, která se už dvacet let zoufale snaží nahradit stát, jemuž stále chybí jednotná koncepce! Tedy koncepce by byla. Ta čuněcí, která začíná u politického krytí na úrovni partajních šéfů, pokračuje přes zubaté úřady a bezzubé koncepce, justiční mafie, bankovní lichváře, vyděračské gangy, výherní lobbyisty, nenasytné developery a hamižné starosty a končí až u závisláků na finanční pomoci (a sociální ne-pomoci), drogách a výherních automatech.

Nezaměstnatelní nezaměstnaní mají přitom tolik beztrestných příležitostí k výnosným zločinům! Výkupny barevných kovů od nich po drahná léta kupovaly kradené kabely i dopravní značky. Vykrádání auta už ani nemá cenu hlásit na policii. Hodně peněz člověk získá jako drogový dealer. Nejvýnosnější, avšak nejrizikovější, je nechat ze sebe udělat bílého koně...

Okruh se uzavírá. Ministr vnitra na rozvrkočený sever posílá osmdesát příslušníků Tvrdé roty. Premiér Nečas se vyjádřil, že "prostředky nejsou omezeny". Prostředky pro vytváření nových míst, podporu romských podnikatelů, podporu právních poraden, podporu humanitárním organizacím, podporu vymýcení zákonů, které programově zneužívají (a nejspíše i vytvářejí) zločinné "bílé límečky"? Ne, prostředky na represi v jednom regionu.

Pozorný čtenář se snad už rozhořčil, jak málo si všímám romských problémových rodin, romského (ne)smyslu pro pořádek a romského (ne)zájmu o příští den. To má svůj důvod. Před námi totiž nestojí řešení "Romské otázky".

Avšak Otázky české!!!

Psáno v Praze dne 23. srpna 2011

68 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Za problémy s romským etnikem mohou i komunisti...Zakázali Romům kočovat, násilně je nastěhovali do bytů, které pak zničili...Romové jsou jiní, naučit je žít po česku respektive po evropsku, tato cesta nikam nevede, vždyť Sarkozy vykopal (nebo alespoň chtěl) rumunské Romy z Francie, je nutné vrátit jim jejich styl života, dovolit jim kočovat a živit se kejklířstvím atd.atd, tedy ovšem netolerovat jim krádeže...Romové žijí v Evropě stovky let a evropský styl života nepřijali, ale žili po romsku a v dobách starších (ve středověku a dále) problémy nedělali...Co jinak dělat...?

Jakub S. řekl(a)...

Šamane... je mi líto, ale: s p. Čunkem ve Vsetíně to bylo dost jinak. My to tady vidíme a máme blízko, a známe i třeba lidi v tom či onom angažované. Víte - nevidíte do toho. Znáte vše z druhé - třetí ruky, a to zvláště u nás bývá dost jinak. Velmi mne mrzí, že vám to musím napsat. Ale proti vám přirozeně nic nemám, to je snad jasné. Dobrou.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Romská otázka, to mi připomíná nějakou podobnou otázku. Někdo ji už řešil. Jenže ho za to pověsili v Izraeli. Tak už neporadí.....
Nemám rád takové otázky. Vedou ke špatným koncům.

STK řekl(a)...

Ba, ja ja!
Blbec se okrádá snadněji, než člověk, který myslí - i když třeba jen "přímo hlavou". Je stejná lumpárna vnutit stařence naprosto skvělé hrnce za 30 000.-, uzavřít nevypověditelnou smlouvu a buď ji připravit o 25 000.- (4 - 5 000.- ty hrnce hodnotu snad mají) nebo ji nechat spadnout do dluhové pasti a připravit ji pomocí spřízněného (?) exekutora třeba o dům. Stejná lumpárna je parazitovat na Cikánech, protože nejsou schopni předvídat důsledky svých činů. Tedy opravdu valná část tohoto etnika nepřemýšlí dál, než do druhého dne. To se to potom okrádá... Ale většina těch úžerníků jsou, aspoň tady v Ocelovém srdci republiky jsou - Cikáni. Tedy zpět, ti jsou na tom intelektuálně lépe - takže Rómové. (Znám se s několika Cikány a Cikánkami - a ti sami o sobě říkají, že jsou Cikáni. Žijí tu hlavně dvě rodiny: Stojkovci, Červeňákovci a ti se nemají moc v lásce. Často se tu opakuje příběh Romea a Julie - takže od dob pana Williama S. nic tak nového. Třetí branou zla jsou rómští poradci, kteří čerpají státní i EU peníze na akce, které principiálně nemohou mít úspěch. Nebo přesněji - akce, jejichž úspěšnost limituje směrem k nule. Všechny ty nízkoprahové aktivity, centra pro mládež z ulice atd. mají velmi malou účinnost - ale jsou docela slušným příjmem pro cikánskou mafii (rodinu), která ty spolky spravuje a obhospodařuje. Ti gadžové, kteří rozhodují, kdo bude Cikány zastupovat (na sněmech se Cikáni obvykle pohádají a zvolí nejméně dva předsedy), zajisté na penězovodech také patricipují. Ale to je jev typický nejen přo řešení "cikánsklé otázky".

Pokud se Cikán chce vymanit z "rodiny", má silnou motivaci a má podporu u své (obvykle cikánské) ženy, dokáže to. Jeden takový příklad bydlí 5 pater nad námi. Zatím bez problémů, dokonce jsou ochotni (za úplatu, pochopitelně) vzít na své bedra i pravidelný úklid společných prostor za někoho, kdo je momentálně nemocný nebo nemohoucí. Viděl jsem manžele při práci. Uklízeli pečlivěji, než bílí. Paní, jedno dítě u kočárku, jedno v kočárku a jedno v bříšku, si dokonce zpívala. Tedy dost falešně, ale to je přece jedno... Jejich děti snad už nebudou považovat okrádání gadžů za normální způsob obživy.
A ti míchaní? Buď se holka "doladí" do cikánské komunity (viděl jsem, bylo mi smutno, ale co se dá dělat) nebo strhne svého muže na "bílou stranu". I tenhle Cikán mezi bílými byl odjakživa trochu smutný. Ale drží se statečně - a krásně hraje na housle. V orchestru a podle not podotýkám. Zbytek kapely ho má rád a dokonce si dovolí i vtipkovat na jeho účet: "Karol, před chvílí jsem tu měl kalafunu. Nevíš o ní něco, Cikáne!?" A on? Už si zvykl. Když slavil 50, dostal dárků víc, než kdokoliv jiný z orchestru. (Příbuzní si jeho jubilea ani nevšili - nestýká se s nimi. No a pak mi povídejte o rasové diskriminaci...)

Proč si Šaman myslí, že je to "česká otázka" netuším. Ale tuším, že s tímto "národem" nepřišel do dlouhodobějšího styku. Tady má pravdu Kopretina: staletí žili Cikáni na okraji společnosti a vlastně si jiný způsob ani nedovedou moc představit., Mentalita "dnes a pak se uvidí" jim intergraci do majoritní společnosti neusnadňuje. Majoritě už vůbec ne.

Asi jsme je opravdu měli nechat kočovat. Ve vozech byli šťastní a spokojení - s jednou z posledních kočujících tlup jsem se setkal v v minulém tisíciletí - roce 1969 na východním Slovensku a dokonce jsem se v jejich táboře opil a vyspal. Ráno mi nechyběla ani koruna a byl jsem u ohně přikrytý cizí dekou. Zato jsem jim odnesl pár blech. Ale těch jsem se zbavil hned večer v kasárnách ve sprchách. Co mě mrzí převelice je to, že jsem nahrávky pravého, echt folklóru později na vojně ztratil nebo omylem smazal. Občas, když jsem v polospánku, ty krásné písničky zase slyším. Jsou krásně smutné - i když nerozumím ani slovo. A nikdy jsem ani nerozuměl. Ti Cikáni tenkrát v devedašedesátém totiž přijeli z Maďarska...

STK řekl(a)...

Pro Kopretinu:
Typickým zaměstnáním středověkého Cikána bylo kradení koní nebo výroba kotlů.

P.S.: Tohle "Rómování" je jen další multikulti fígl. Cikáni byli odjakživa Cikáni. Gypsies, Tziganes, Ziganom Gitanes, Zigeuner, Cygani...
Rómové si začali říkat až na popud multikulti pábitelů. Ti taky jejich pokus o sjednocení vykastrovali tím, že je, "Rómy", postavili proti bílým jak etnikum, jako národ. Ne, že by předtím nebyly třenice, ne, že by se předtím nekradly gádžům slepice. Ale díky novým pábitelům teď dostalo veškeré dění oficiální punc. A basta. Máme "cikánský problém".

Šaman řekl(a)...

"Kočování" se nelíbilo ouřadům už za časů první republiky. Od těch dob, co není Rakousko-Uhersko a co jsou na místě dálkových tras dálnice, se jaksi blbě kočuje. A co zkrachovaly cirkusy, tuplem.

Většina Romů ani kočovat nechce. A vím, že cizích romských násilníků se bojí - i romské ženy, nejen bílé.

Nacisti Romy vyvražďovali. Komunisti jenom zavírali jejich vajdy, aby zlomili vliv "tradiční romské rodiny". A tak jsou na tom cikáni (Romové a Sintové) podobně jako bývali američtí Indiáni. Národní obrození většinou skončí na tom, že se z národních obroditelů - z těch úspěšnějších - raději stanou příslušníci většinové populace...

STK řekl(a)...

Rómové Sintové a Rumungři: Ádovi se nepodařilo Cikány vyvraždit, komunistům zase zlomit moc "rodin".
Přál bych P.T. publiku vidět pompézní cikánský pohřeb jejich "barona". Nebo jejich hrobky nad Ostravou.
Byzanc!
Už je i párkrát vykradli - do hrobu se totiž tradičně dává zemřelému kvalitní alkohol, kuřivo, zlato i platné peníze. Smutné je, že tu hrobku v obou případech, o kterých vím, vykradli zase Cikáni. Dokonce ozdobný mosazný řetěz kolem náhrobní desky nakonec rodina vzdala a teď je tam napodobenina z pokoveného plastu. Ten z masivní mosazi se totiž ztrácel naprosto pravidelně.

Jakub S. řekl(a)...

Odmontují a odvezou přece ihned i obcí či krajem instalované čerpadlo na studni či kanálové kryty ve své osadě. A vzápětí chtějí další. Fakta. Sledujte košickou TV. To jsou jiní frajeři než ta naše - informujou věcně a úderně dvakrát obšírněji a objektivněji.

EK dodala)hahaha řekl(a)...

bez komentáře:

http://www.bwd.sk/pub/cigani

jiný Honza řekl(a)...

Šamane, STK a Jakub mají pravdu. A kočovat mohou i v době dálnic - mrkněte na to, jak kočují ve Francii (například). Mají auta a obytné přívěsy, u spousty obcí jsou pro ně speciální parkoviště, když přijedou, mají kde stát. Živí se recyklací odpadu, tradičním kovotepectvím (a drobnými krádežemi 8-D ). V Británii prý je to podobné.
Nevěřte všemu, co píší novináři, je lépe vědět, kdo a proč to píše a ještě lépe je znát někoho, kdo o tom doopravdy něco ví. Mám takový pocit, že zpravodajsví se dostává někam, kde již jednou bylo - oficiální zprávy, kterým se nedá věřit (např. o nutnosti dobytí božího hrobu) a pak směs báchorek a reálných zpráv, obé podáváno ústně (že oni ti muslimové jsou vlastně docela fajn a že jde jaxi o zcela jiné zájmy - např. obchodní).

Anonymní řekl(a)...

k STK příspěvku. Viděl jsem pohřeb mladého cikána, který se nešťastně připletl u projíždějícího auta s obrovskou kabelovou cívkou, která v zatáčce spadla a zabila ho. Nebyl baron ale funus měl jak prezident. Dvacet minut procházel městem průvod ozvučený řevem plaček. Ten pohřeb musel stát balík, možná se zaplatil tím spadlým kabelem, který mohl skončit v některé sběrně. To jen něco z folklóru. Ve Francii to mají zařízeno tak, že vajda zajde na obecní úřad, dostane bumážku na týden pobytu. Je jim vybráno místo kde si postaví kemp z přepychových obytňáků se satelity a veškerou sociální výbavou, vše taženo meďoury."Kempují" týden v polích a jedou na další "štaci".Nevím jestli s nimi nemizí i část majetku místních občanů, ale funguje to. Nemůžou se zabydlet a občané to stačí týden uhlídat.Jo ještě jsem také viděl v naší místní sběrně nádhernou ,pravděpodobně cínovou, zdobenou rakev z vykradené šlechtické hrobky. Ležela tam půl dne a nikomu nechyběla. Prý někdo rušil hrobku. Víko bylo zjevně hrubě vypáčeno a nebožtík skončil někde na smeťáku.Tak se mění dějiny. Teď se bude chodit brečet na cizí hrob. Jen jsem se divil, že takový"nález" nikoho nezajímal, ani městskou policii.

Anonymní řekl(a)...

Brok - řešení problém má, juen chtít
Jediným reálným řešením česko-cikánského problému (cikánsko-českého) je úplná rovnoprávnost obou etnik. Příklad nerovnoprávnosti: češi žhářským útokem způsobí úraz s trvalými následky romskému dítěti = 22 let vězení, cikánští výtržníci způsobí úraz českému dítěti s trvalými následky = 5 let vězení. To je ten nejúčinnější způsob, jak vyvolávat vzájemnou nenávist. A živí se tím mnoho "profesionálních cikánů" (= analogie americkému termínu "profesionální černoch".
K řešení školní docházky vede rovněž snadná cesta. Záškoláků je dost i v české komunitě. Takže oběma etnikům vyplácet přídavky na děti formou "stipendia". Výše je určena standardem (X) a prospěchem; přídavky = X(5- průměr znamek)× %docházky. Češi by možná velkoryse přídavky oželeli, cikáni nikoliv, docházka i prospěch by se radikálně zlepšil. V zájmu státu (hospodářství) není absolutní počet narozených dětí, ale počet řádně vychovaných, vzdělaných a pracující občanů. Ty ostatní k hospodářskému úspěchu státu nepřispívají a není žádný důvod, proč by stát měl na něco přispívat jim.

Anonymní řekl(a)...

Dáte mi 10 milionu , že vám to vyřeším ????
1/Tohle není problém ČR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A v roce 1945 jich tu bylo 600 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!B většinu do roku 1989 jich tu přitáhla KSČ - zabavit jim za to majetek !!!! V roce 1989 jich tu bylo asi 150 000.Kdyby byly všechny vlády od 1989 pravidelně v base.Tak jsme si mohli ušetřit další dodávku 150 000.
Řešení:
Použít jakýkoliv zákon aby se tu další nestěhovali ze Slovenska.Nastavit zákon kdo nepracoval nemá nárok na žádnou dávku.Systém musí být nastaven tak,že tu už neproleze neviditelný co vživotě nebyl v práci !!!
Musí se zrušit dávky na děti max. na 2.
Jedinou pozitivní diskriminaci co jsem ochoten financovat.Je ,že po 2 dětech se rodiče nechají sterilizovat a dostanou měsíčně výpalné za dobrovolný zákrok !Kdo má 6 dětí a nepracuje ten tento systém nezajmá !!!
Zrušit limit 5000 kč za krádeže !!!!Všechny přestupky zaznamenat a sčítat, při limitu zavřít.V base práce povinná ikdyby měli vozit fůrik 100 do prava vysypat naložit a 100 metrů do leva!
Okamžitě zavřít celé vedení Romea.cz na 10 let, neznám fašističtější server !!!!! Zavřít všechny multikulti na čele s Kocábem !
Za jakoukoliv kritiku z EU jim tam zdarma několik tisíc přivést a pohrozit vystoupením z toho kolchozu !
Okamžitě zrušit 500 neziskovek co se starají o neviditelné -kde jsou výsledky ????
Mít veřejnou databázi problemových neviditelných.Není možné aby zločinec Gorol z NB co 2 rodiny po sobě házejí granáty nám tu radil !!!
Nemo33

P.S :Jsem zvědavý, jestli se najde někdo, proč to tak by to nešlo ??? Prozatím se všichni multikulti šílenci vzmohli na to že mě vymažou !
A jo jeden hrdina z Respektu,že mě nahlásí.Skutečně odvážný člověk.Zřejmě jak by se to řešilo podle mě ,byl by nezaměstnaný !!!

Jakub S. řekl(a)...

Anonymní, prosím, sdělte nám svůj zvolený pseudonym a pak jej používejte. Těžko se diskutuje s někým bez jména. Je to nefér. Podezřelé. Pokleslé. Škodí to především vám samotnému, dochází vám to?
Chtěl bych vám toho naléhavě říci mnoho. Ale Nikomu - to ne... A těch vykřičníků a otazníků prosím, ještě víc... co třeba deset, no? To bude teprv argument... Přitom v něčem máte nespornou pravdu. Ale holt takhle, zklidněte se, jestli na to máte.

Jakub S. řekl(a)...

A potvrzuju, že v Anglii je tomu opravdu stejně jako ve Francii. A jak tomu v zásadě bylo za staré dobré monarchie a té dnes tak otloukané první republiky. V podstatě konsensus, ke spokojenosti všech. V Rohatci se čekalo, až přijedou, dostali plac v lesíku u Moravy či za tratí a už jim dávali k naostření nachystané nože, sekery atd. a k vyspravení vše kovové z domácnosti aji dílny. Pár brambor či hrachu či řepy z pole... to šak nás neubude. My sa bez teho obídem, né? A když seděli na dvoře a za obdivu děcek a velkého bouchání pracovali, pochopitelně jim hospodyňa donésla aji cosik co právě upékla. Šak sú to ludé, né? Dodnes jsou tam dvě rodiny, podařilo se jim se vrátit tamodtud - po generace pracují, mluví nádherně dialektem, sousedi bez vady, o hodech se našňoří do krojů... Tož tak.

STK řekl(a)...

Přečetl jsem si
tu bouři názorů, kterou jsem pomohl vyvolat a zatím můžu malinko shrnout:
- to, co k Cikánům cítí jaký průměrný Čech není vlastně čistý rasismus. Nikoho nezajímá barva kůže, ale způsob života.
- nevoli vyvolává nesouměrnost přístupu státu, pozitivní diskriminace, řekněme klidně závist gádžů. Pocit vlastní odstrčenosti. CO JE DOVOLENO BOHOVI... Přitom majorita není v pozici boha!
- tu nesouměrnost jsme přejali od komunistického režimu*, je to nejpopulističtější a nejjednodušší "řešení problému" a hlavně nás za ně nenapadá náš nový Velký Bratr - EU. Jenže - s jídlem roste chuť. A to jak Cikánům, tak EU. A mezirasové napětí nám v Česku utěšeně roste.
- rozhořčeně sledujeme, jak se nám tu pomalu formují neofašisté**. Zatím to jsou hlavně holé lebky, které se omezují na své silné výroky a demonstrace síly. Až se k nim přidá i střední třída, bude ZLE! Ale pseudohumanisté si nedají říct, zase vystartují jak čertík z krabičky na kohokoliv, kdo nemá unifikovaný názor - čti názor shodný se současnými tezemi EU.
(Už se těším na vaši sžíravou ironii...)

*) Moje žena pamatuje na dobu, kdy cikánské rodiny dostávaly od státu nové byty v Porubě. Když byt vybydleli (např. si udělali v pokoji paneláku ohýnek z parket, které si "nalovili" tamtéž) dostali nový. Až velká nespokojenost okolních havířských rodin (tenkrát měla věrchuška z havířů "špundus" - Jsem horník a kdo je víc!) ji přiměla k tomu, že ti nejméně přizpůsobiví byli přesunuti - do Vítkovic a Přívozu. Tam žila běžná městská populace a jejich nespokojenost věrchušku tak nelekala.

**) neofašisté (nebo jak jim chcete říkat) pak už nerozlišují mezi pojmy Cikán, Vietnamec, muslim nebo žid. Nabušení nebo spíše obtloustlí hlupáci řvou po ulicích něco o "bílé síle" a hodlají nás ostatní chránit ať chceme nebo ne. Jejich síla tiše roste - s každým rasově motivovaným incidentem, který stát vyřeší nespravedlivě, tendenčně, multikulturálně. Stačí si přečíst diskuze na "lidových webech". Tolik nenávisti, co tam najdete za deset minut mi osobně stačí jako celoroční penzum. A nenamlouvejme se, že je to pár jedinců. Jejich počet utěšeně roste. Rekrutují se z nás, ostatních, tzv. "obyčejných" lidí.
Řešení není v eskalovaném "boji proti neofašismu nebo rasismu či xenofobii". Jediné racionální řešení je ve spravedlivém přístupu ke všem těmto skupinám.
Spravedlivý - to jest takový, se kterým se ztotožní většina zdejších hobitů - ať se to krasoduchům z EU líbí nebo ne. Praktická demokracie, víme?

Jakub S. řekl(a)...

Dobré postřehy, dobré závěry, dobré formulace. Palec navrch.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak se vůbec objevila "romská otázka", v naší tak hezky etnicky vyčištěné vlasti ?
Po našem vítězství nad kapitalismem a demokracií se naši otcové pokusili dokázat, že vylikvidování Němců nemělo rasovou motivaci. A podařilo se jim to snadno, právě pomocí masové sociální podpory Cikánům-Romům.
Ve skutečnosti však, jak dnes vidíme doslova se slzami v očích, byla snaha učinit se před Euroamerikou lepšími VELIKOU chybou.
Takže pro příště, pro období po našem opětovném, rychle se blížícím vítězství : Očistu naší vlasti od cizorodých živlů provést DOKONALE. Po humánním odsunu cizáků (Němců a dalších Euroameričanů), buržoustů, feudálů a jejich domácích přisluhovačů odsunout taky ostatní Neslovany.
Na křik zpoza našich západních hranic tentokrát nemusíme brát zřetel; brzy tamní končiny taky osvobodíme a očistíme.
A pak se bude tančit všude !

drak řekl(a)...

Myslím, že vše podstatné k tomuto tématu už bylo zmíněno, zejména pak STK a Jakubem S. V tom všem je opravdu důležité, začít důsledně a opravdu spravedlivě začít měřit všem stejným metrem. Jakákoliv diskriminace vede jen k pokřivení vzájemných vztahů, jejich zatížení vzájemnou nenávistí a nakonec k výbuchům spravedlivého hněvu s nepředvídatelnými konci. Potom je mimořádně důležité, aby byl upraven zákon o sociální podpoře dle slovenského vzoru, tedy ze státních prostředků přispívat maximálně na dvě děti a dost a i tento příspěvek vázat na školní prospěch a docházku. Měli bychom se soustředit na kvalitu, kvantita, není-li rovnou škodlivá, tak určitě není k užitku.

Současný stav je však takový, že současná situace je neutěšená a tak jsou vektory možného vývoje nasměrovány špatně, takže k tomu, abychom se dobrali nějakého civilisovaného a slušného řešení, máme ještě dál, než kdybychom začínali od nuly, protože podle číselné osy jsme v těžkém mínusu, neb jsme z hlediska vzájemných vztahů pomrvili snad všechno, co bylo možné, takže o to hůř se to vlastně bude dávat do pořádku, o to větší potíže a odpor bude nutné překonat. Shrnu-li současný stav do pár vět, tak zatím jen cpeme Cikánům a skupině bezohledných cynických aktivistů výpalné do chřtánu jen aby neřvali a nemuseli jsme čelit megamaximální mediální palbě ze strany unijních orgánů a dalších "dárečků", jako třeba v případě Matiční ulice. Jenže to problém na jen oddaluje a prohlubuje zároveň, vůbec ho to neřeší, takže není divu, že napětí roste, nikam to nevede a prostor pro to, čemu se říká extremismus se zvětšuje. Jenže na vině nejsou tzv extrémisté, na vině jsou tzv standardní politici, co tento hanebný stav nejen že připustí, oni trvají na tom, aby se v tom pokračovalo a tzv. extrémistům se snaží zavřít huby. Silně to připomíná v některých ohledech poměry před listopadem 1989.

Stav není dobrý a výhled není optimistický, v cosi lepšího můžeme jen doufat, ale já zatím světlo na konci tunelu nevidím, a tak aspoň vtip na odlehčení situace a tématu:

Ve městě se rozmnožili holubi a všechno bylo zaneřáděné. Starosta vypsal konkurz, že město zaplatí milion, když ho někdo holubů zbaví. Přihlásil se jeden a povídá : "Zbavím vás holubů zadarmo, ale nesmíte mi dát žádnou otázku. Pokud mi nějakou otázku položíte, tak mi pak musíte ten milion vyplatit!" Vytáhl z tašky žlutého holuba, vypustil ho a všichni holubi z města letěli za žlutým holubem neznámo kam. Starosta chvíli přemýšlel a pak řekl: "Vím, bude nás to stát milion, ale stejně se Vás musím zeptat: "Nemáte náhodou ještě žlutého Cikána?!?"

I-Worm řekl(a)...

Já vidím jako hlavní problém skutečnost, že současný systém sociální podpory nemotivuje k získání a udržení pracovních návyků. Takže dávky by měly být vázány na nějakou, v krajním případě klidně i zbytečnou, práci. Třeba převážet na kolečkách hlínu z jedné hromady na druhou. Zahálka je totiž matkou neřesti. Anebo, abychom byli "pokrokoví", mohli by pobiratelé dávek na rotopedech "šlapat dynamo" a vyrábět tak elektřinu - zaručeně "zelenou". Zde by se navíc dala jednoduše měřit výkonost každého jedince.

Větší vlastenec řekl(a)...

To je ale ZAJÍMAVÁ myšlénka, I-Červe.
Dnes, ve věku počítačů, bychom navíc mohli velice pružně a efektivně reagovat na různou výkonnost různých jedinců-živých dynam.
Jen nevím jakým způsobem; osobám podávajícím nižší výkon bychom dávky krátili (dle principu zásluhovosti) nebo naopak zvyšovali (aby ony zesláblé osoby zesílily) ?
Prosím poraďte.
A taky prosím poraďte humánní řešení problému přebytečných osob, které "nenašlapou" vůbec nic.

Za rady Vám předem děkuji jménem všeho dosud pracujícího lidu.

s.t.k. řekl(a)...

Mějte se tu krásně, štamgasti,
nasedám na svého motorizovaného oře a mizím do Sudet. Akci mám až v neděli, takže využiji laskavosti svého nového šéfa, který mi dal do neděle volno. Meteoradar ne netu ukazuje, že nikde v okolí nejsou žádné selské bouře, takže "Do sedla!"

Schumacher antisemita řekl(a)...

Worme, vězeňská elektrárna je zajímavý nápad. Tresty by byly ukládány v kilowatthodinách. Leckteří odsouzení by se dostali do formy pro Tour de France.
Vlastenče, to je správná poznámka. Osobám podávajícím nižší výkon bychom dávky nejprve zvýšili a pak snížili. Výroba drog není nákladná. Celý proces by byl efektivnější než při použití Zyklonu B. Výkon by byl podáván prakticky až do konce přirozené životnosti osob. Značné úspory by byly na ostraze, útěky by se prakticky nevyskytovaly. Problém by byl spíše opačný, aby nepřibývalo ilegálních vězňů.

Je ovšem otázka, zda bychom chtěli žít v takto fungujícím světě. Každopádně dobré téma na povídku pro Šamana.

Anonymní řekl(a)...

Velmi rad jsem na tento clanek narazil, protoze me to ujistilo, ze to nevnimam sam.
Nicmene si dovolim uvedene problemy rozdelit na dva, i kdyz je to propojene.
Romska otazka a Predluzeni.

Prvnim bych se nezabyval, nebot o tom mnoho nevim a sam sebe povazuji za cloveka velmi kritickeho k "neprispusobyvosti" ci spise zivotnimu stylu romu, ktery je zalozen jinak nez nas. Nemaji uctu k majetku a to ani vlastnimu, nejsou poradkumilovni a neporadkem obtezuji i okoli..... no necham toho, nejsem rasista, ale vim jak ziji a jsem k nim kriticky... i kdyz priznam se ze jejich zivotni styl sve kouzlo take ma (bezstarostnost, apod)

Ale ted k tomu hlavnimu.
Predluzeni.
Poskytovani pujcek je velmi regulovano. Banky nesmi klienty predluzovat. Podle me kazdy veritel pujcujici nekomu, za podminek ?tere popisujete si je vedom, ze klient nebude schopny platit, proto by mel participovat i na riziku.

Ja osobne bych to vyresil takto

Davky socialni pece by byly vyjmuty z obstaveni prijmu. A dale institut oddluzeni, by se mel zjednodusit. Proste odepsat majetek, tri roky prijmu a veskere dalsi dluhy by se uplne zrusili. Oni by si to ti kujoni rozmysleli.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale no tak, drahý soukmenovče antisionisto Schumachře.
Kolikrát mám opakovat, že úspěšný a oblíbený prostředek humánního zneškodňování vyrábí Draslovka Kolín pod poněkud pozměněným názvem : URAGAN D2 *).
Mimochodem - je jasné, proč bylo nutno změnit proslavený název úspěšného vývozního artiklu - nelíbil se sionistům.
Jinak je ale Vaše idea správná – naši otcové a dědové ji úspěšně vyzkoušeli v pracovních (nikoli koncentračních; pozn. V.Klaus) táborech pro nepřizpůsobivé, v Letech a Kunštátu., souběžně s komplexním a konečným řešením otázky jiných nepřizpůsobivých.

Čest a Nazdar !

---------------------------------------------------
*) http://www.draslovka.cz/CMSPage.jsp?id=212e4f52-8fc5-47dd-83e3-c77863814001&context=79844cbe-01d9-49fd-9bb4-dc5ea0aa6453.9f97207a-ad8e-4c8e-b530-d9d775db2c2f.0925e7ad-2a6d-4ac9-97b5-bef6678b0d7b.212e4f52-8fc5-47dd-83e3-c77863814001&locale=cs&dblockid=b17d7b3c-b24c-4302-9a87-cd2de4268057&ditemid=8de9774a-b584-4078-953c-4fc2af39fcbb

I-Worm řekl(a)...

Někdy, asi tak před třiceti lety, jsem četl v nějakých starých novinách z první republiky, jak soudruh Gottwald bojoval proti návrhu zákona, podle kterého by si museli nezaměstnaní svoje dávky odpracovat. Jestli úspěšně, to jsem se již nedozvěděl. Ale jistě by i dnes našel řadu následovníků.
Co se týká výkonu, spíše nežli ten bych hodnotil jeho stálost v čase. Především jde přece o to, aby se pobírači dávek nenudili. Ovšem je samozřejmé, že by se jim v takovémto světě moc žít nechtělo.
Vězeňská elektrárna - to je jen vylepšení, které jsem sám neuvažoval, ale konec konců, proč ne? V poslední době se množí úvahy, v jakém komfortu si bude v base žít norský terorista - v této souvislosti mne napadá něco jiného (omlouvám se, že to sem až tak moc nepatří, ale trochu přece jenom), není ten komfort v base taky trochu pobídkou pro příbuzné obětí trestných činů, aby se nebáli vzít spravedlnost do vlastních rukou?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

URAGAN D2
To je naprosto neuvěřitelná obludnost.

drak řekl(a)...

RRR:

Nezáleží na prostředku, ale na tom kdo a za jakým účelem ho používá. Potřebujete-li provést deratizaci celé budovy, nebo úseku městské kanalisace, tak na použití Uraganu D2 za tímto účelem nevidím nic špatného. Nicméně souhlasím s tím, že používaní jeho předchůdce, konkrétně Cyklonu B, za účelem genocidy evropského, především tedy židovského obyvatelstva obludné bylo, ale vinu na tom nemá Cyklon B sám, vinni a obludní jsou ti, kdož jeho použití za tímto účelem nařídili.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

HCN jistě nelze vinit za nic. URAGAN D2 považuji za poněkud necitlívý marketing.

Větší vlastenec řekl(a)...

Chmmm, tihle emigranti ...
Svou vlast a svůj lid zrádně opustit, to ano. Uhradit všemu lidu náklady na své skvělé vzdělání, to už ne.
Vykořisťování celých národů jim nevadí, ale používání tolikrát úspěšně použitého prostředku deratizace (Cyklonu B alias URAGANu D2) - to tedy ano.

Konečně - jaký "poněkud necitlivý marketing", RRR ? Používá snad obchodní oddělení Draslovky nějakou "nevhodnou" reklamu, třeba v arabských zemích ? Například : "Máte doma škůdce nebo parazity ? Použijte URAGAN D2, a Váš dům bude čistý jako Třetí říše." ?

drak řekl(a)...

RRR:

Nějak se to jmenovat musí, no a na druhé straně by ten název mohl, nebo měl vyjadřovat i efektivitu onoho nasazeného prostředku a ta síla z toho názvu rozhodně čiší. Je možné, že by se to dalo vyhodnotit jakožto marketingově necitlivé počínání, ale i ti méně citliví a inteligentní také musí někde pracovat, tak je nechme, ať se činí. Chápu že ten název může vyvolávat rozličné konotace, ale myslím, že není jednoduché stanovit nějaké hranice pro to, co by se jak mělo pojmenovávat.

Jakub S. řekl(a)...

VV! To reklamní heslo navržené je g e n i á l n í ! Bleskově zapamatovatelné, stručné, neobvyklé, tedy ten hlavní nápad. Začátek trochu zesvižnit a bude. A pokluzené!

Anonymní řekl(a)...

No, řekl bych, že tu jde opravdu hlavně o "bílé". Vlády, které to neřeší jsou zločinné a mudrování co bylo předtím mě nezajímá, zajímá mě, co se dělá teď.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jistěže VV, řešení je jednoduché podle pravidla "nět čelověka, nět prabljema..." Jenže kdo s čím zachází tím schází, jak zjistil občan Danton a posléze i občan Robspierre. A spolu s nimi i mnozí další a jejich historičtí následovníci, například zdejší soudruh Slánský.
Nepokládám za dobré takové nakládání s bližními. Dávám přednost tomu, aby každý byl svým soudcem a případně i katem. Odmítám hru na boha, být pánem nad životy a smrtí jiných, nemíním nikoho uvrhávat do zničujících podmínek. Nach rechts, nach links....Na druhou stranu ani mu bránit ve sebezničení, jestliže jeho přežití není potřebné pro přežití jiných. Pokládám za dobré pomáhat těm, kteří hledají cestu života, ne těm, kteří jdou po cestě smrti a svádějí na ni jiné.
Pokud jde o "Romskou", správně cikánskou otázku, má odpověď je vždy stejná. Je to špatná otázka a odmítám ji. Nelze najít správnou odpověď na špatnou otázku. Základem lidské civilizace ale i samotná lidská podstata, kam až paměť sahá, jsou základní a všemi společenskými formacemi byť v různé míře a ne v rovnosti pro každého, pravidla chování. Tlak na jejich dodržování účinně působí vedle přirozeného výběru. Výsledkem je dnešní civilizace, na kterou sice nadáváme, ale máme se tak dobře jak dobře jsme se nikdy neměli. Jestliže jsme nespokojeni, není to většinou tím, že bychom trpěli hladem a zimou, ale tím, že se v nerovnosti v hojnosti nemáme tak dobře jak bychom si sami představovali. Ani ten nejchudší nechodí nahý a bos a neumírá hladem. To co dnes považujeme za standard, byl včera a po celou dřívější lidskou historii luxus. Toto je výsledek lidské práce a dodržování základních zásad. Sejití z této cesty je krokem do záhuby. Problém je vtom, že při sejití z cesty nehrozí bezprostřední nebezpečí jako kdysi, kdy živobytí bylo "z ruky do huby" a kdy každý den kdy bylo možno se dosytosti najíst byl svátkem. Když se podíváme na způsob života leckterých naříkajících chudých, vidíme, že jde o kategorii lidí dříve označovanou jako lumpenproletariát. Zdravých, ale neochotných pracovat i jen osm hodin denně pět dní v týdnu. Nevidím lidské řešení v tom, někam je zavírat a "převychovávat". Pokládám za rozumné ne trestat je za to jací jsou, ale za činy, kterými narušují svobodu jiných. To je jeden pól společnosti. neméně závažný, nebo dokonce závažnější problém je na druhém pólu. Ti, kteří jsou nositeli nominální t.j. vládní moci nebo reálné, tj. ekonomické moci, nechovají se tak aby byli příkladem občanských ctností. Nemá-li je pán, těžko je může mít kmán. Jestliže je nemá elita, těžko je hledat jinde. Výsledkem je všeobecný úpadek. Jestliže nahlédneme do historie, jak častou příčinou revolt a revolucí byly přírodní katastrofy a jak častou příčinou bylo počínání vládnoucích elit ? V čem jiném než v selhání elit můžeme hledat Velkou francouzskou, bolševickou, nacistickou a jiné revoluce ? Jestliže něco podobného se zhoubnými následky nastane v budoucnu, nebude to důsledkem téhož ? Selhání elit ignorující základní civilizační principy nebo dokonce, fujtalbl, lidské ctnosti? Nynější situace se od dřívější liší tím, že vládnoucí elitě nehrozí, že skončí s hlavou na popravčím špalku nebo v oprátce. Napadá mě, že je to škoda. Nebo ne ?

Jakub S. řekl(a)...

Dobrý, rozumný, logický Einsicht, vhled do té neřešitelné problematiky, ano.
Řešit nelze. Musí se. Nedá se. Nezadržitelně narůstá počet deklasovaných, v druhé-třetí generaci lhostejně v o r s i c h žijícími, jako zvířata, lidmi. Nesmí narůstat. Narůstá. Nesmí se jim dávat nekonečně stále větší podíl peněz z daní, tj. státu. Dává se. Není to možné do budoucna, ale bude. Už je nikdo nemůže zaměstnat ani na výkopy - nemají svaly, nýbrž tuk. Ale musí. Nemůže. EU tlačí, nezná zdejší tradici, skutečnost, problémy, vše je tu jinak než t a m . Musí se integrovat do škol - každý kantor v í , že to nelze. Rozklíží se definitivně třída, škola, vše. Puberta začíná o cca 2 léta dřív - co s tím mezi dosud dětmi. Sed satis, satis est. Viam non scio, amici.

drak řekl(a)...

Ano a do té vší bídy uhodil Schumacher hřebík na hlavičku, protože v dobách dřívějších to s tou morálkou bývávalo výrazně lepší a lidé mohli jeden druhému mnohem více důvěřovat nežli dnes, jenže bez vzájemné důvěry a spolehnutí jeden na druhého společnost fungovat nemůže. Jakmile ta naše současná morálka poklesne ještě více a vektory jejího vývoje v čase k tomu jednoznačně směřují, tak se nám to tady všechno pěkně rozloží a sesype jako domeček z karet a nastane všeobecná mela.

Anonymní řekl(a)...

Jakub.S
24.8.2011 8.22

Odpověď na24.8 2011 8.07
Jsem tam podepsaný !!
Nemo33

Jakub S. řekl(a)...

Aha. Tož si to dejte, prosím, do adresy.

STK řekl(a)...

Ke slovům Obuvníka: Pěkně sestaveno do logické řady.
Jen malinké podotknutí: Jak dlouho vydržela kterákoliv věrchuška být morálním vzorem pro společnost? Nic moc, že?
Je Homo Sapiens vůbec takové složitější organizace schopen? V tlupě to ještě náčelník se svým šamanem ustáli. Taky ovšem jejich "životnost" (vzhledem k šavlozubým tygrům a bojům o oheň) nebyla dlouhá.
Nějak jsme předběhli evoluci, zdá se...

A.S. Pergill řekl(a)...

Mimochodem, Zyklon B je vynález židovského chemika, který žil v Německu (ale úspěšně prchl do USA), je to v podstatě kyanovodík stabilizovaný nasáknutím do pórézní pevné látky, takže se s tím dá bezpečněji manipulovat (nabízí se určitá analogie s dynamitem, v němž je podobným způsobem "ubezpečněn" nitroglycerín). Používal se na desinsekci (protože kyanovodík zabije vše, co má metabolismus na bázi kyslíku), především likvidaci parazitů jako je veš šatní. I některé starší plynové komory v koncentrácích byly původně zcela mírumilovnými sanitárními zařízeními podobnými těm, které používaly armády (do zavedení insekticidů) i zázemí. Až posléze byly (měl na tom zásluhu R. Heydrich) používány k hromadnému a levnému zabíjení lidí a teprve následně byly budovány komory, které měly tuto funkci jako primární a byly k tomu konstrukčně upraveny.
Podobné preparáty se užívají dodnes z toho důvodu, že se jedná o prostředek relativně levný, s obrovským spektrem účinku - od některých bakterií přes většinu jednobuněčných eukaryont a mimo naprostou exitiku prakticky veškerá mnohobuněčná aukaryonta. Např. v USA se běžně podobnými preparáty plynovala divadla pokaždé, když se tam měnil ansámbl (naráží na to v jedné detektivce N. Marschová).
Kyanovodík v podobných preparátech používají i DDD firmy v tuzemsku.

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm Romům:
Musely by se rozbít romské velkorodiny, protože ty jsou hlavním faktorem, vedoucím k vychovávání romských dětí na budoucí kriminálníky (klanem je např. vynucováno na rodičích trestání dětí za dobrý prospěch ve škole). Ono se do toho nikomu nechce, protože to nutně bude bolestivý a možná i krvavý proces, ale bez toho to nepůjde. Důležitým faktorem také je, že různé "asistenční" firmy integrování Romů do společnosti v podstatě sabotují, protože by přišly o práci. Proto prosazují především neúčinná, případně kontraproduktivní, řešení.
Doporučuji Zamarovského "Řecký zázrak", kde je tento proces popsán u Řeků. Tam ho ovšem provedli osvícení politici stejné etnicity, zde je problém, že k tomu bude nutno přistupovat zvenčí, z pozice jiného etnika.

A k těm lichvářům, exekutorům apod.: Řada zemí měla do poloviny 19. století zákony, které znemožňovaly vymáhání dluhů z hazardu nebo učiněných v opilosti. (Proto ve společenských románech najdeme termín "čestný dluh" ve smyslu zadlužení z hazardu, protože ten dluh byl právně nevymahatelný, pouze tlakem na "ztrátu cti" zadluženého. Určitým reziduem je zákaz nalévání na dluh v hospodách.) A byla to lobby provozovatelů hazardu a výrobců tvrdého alkoholu, která prosadila během druhé poloviny 19. století zrušení těchto zákonů nebo jejich okleštění do bezzubosti. A není bez zajímavosti etnicita těchto podnikatelů.
Ony by v podstatě i na ty exekutorské mafie stačilo bohatě pár změn stávajících zákonů, které by znemožnily nebo silně zneefektivnily vymáhání nepřiměřeně vysokých částek za bagatelní dluhy (např. že odměna exekutora nesmí přesáhnout sto procent primárního dluhu - tedy bez různých "poplatků z prodlení", "smluvních pokut" apod.).

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

Víte, jestli jsem na něco poslední dobou již velmi alergický, tak je to takové to ústavou zaručené svaté právo na blbost, které například zaručuje, že když vlezete v zimě na nepoklizený chodník, uklouznete, zlomíte si nohu, tak to nebude Vaší vinou (blbostí), že jste vlezl na nepoklizený chodník, ale toho, kdo ho vlastní a nepoklidil tam. Kdy to má dotyčný stihnout, když to třeba nasněžilo před 1/2 hodinou, to už se v tom úžasném zákoně neřeší a že by nebylo od věci pořídit si pořádnou obuv, která neklouže, to také ne. A takových kravin tu máme kolem sebe plno. Jestli ale někdo trestá děti za dobrý prospěch ve škole, nebo k tomu nutí jiné, tak by zasloužil když už ne strčit zaživa pod pás jedoucího tanku, tak by měl aspoň vyfasovat minimálně třicet let nejtěžšího kriminálu, protože to, čeho se dopouští je podle mého něco mnohem horšího, nežli vražda. Na toho Zamarovského se podívám, děkuji.

Co se hazardu týče, tak až na neškodné drobné výjimky, by vůbec neškodilo ho zakázat, protože to, co se z něj teoreticky vybere na daních nikdy nemůže nahradit ty škody, které to ve společnosti napáchá. Z našeho postavení a pověsti Las Vegas v EU rozhodně radost nemám a na rozdíl od zkorumpovaných místních politiků si myslím, že pro to není jediný dobrý důvod, naopak, skoro všechny dobré jsou proti. Dluhy z něj by měly být určitě nevymahatelné a jejich vymáhaní v jakékoliv formě trestné a to s pořádným flastrem. Co se těch exekutorů týče, tak bohužel, není mezi nám zrovna málo hajzlíků, kterým když se dostatečně například neznepříjemní ježdění zdarma ve veřejné dopravě, nebo drobné krádeže v samoobsluhách, tak zrovna na mnohým z nich ten exekutor dokáže prostřednictvím těch jeho odměn pěkně znepříjemnit život a je to tak v pořádku, na druhé straně je ale pravdou, že se mnozí exekutoři chovají v rámci dané legislativy naprosto zhovadile a nechutně a tudíž máte pravdu, že by to chtělo tu legislativu kolem nich poněkud lépe nastavit a vyvážit směrem k jejich větší odpovědnosti za případné přehmaty, včetně zákazů činnosti a bezpodmínečné povinnosti nahradit napáchané škody.

STK řekl(a)...

Pardon, že se vměšuji, vážení spoluštamgasti.

Hazard je bezesporu špatná věc, stejně jako alkohol, drogy nebo kouření. Ostatně i přejídání a nedostatek pohybu nejsou obecně dobré. Jenže se domnívám, že jakékoliv zákazy jsou celkem na prd. Viz prohibice v USA a jiné sociálně-inženýrské pokusy. Pokud se hazardu zákonem a silou zamezí, přestěhuje se bleskem do hospod a do šedé zóny, na internet mimo hranice naší kotlinky - a nízká místní i vysoká věrchuška státní přijde o spousty peněz, které teď dostává bokem.
Jak si tak vzpomínám, jako kluci jsme s nadšením hráli "čáru", tedy hazardní hru a v soukromých bytech se pořádaly celé karetní turnaje. Karetní bitvy po hospodách nepočítám - hrálo se nejčastěji přímo pod vývěskou, která hazardní hry "co nejpřísněji" zakazovala. Takže touha vohnouta po hazardu je asi věčná. Je pravda, že by se ta věc mohla šikovně právně omezit a to tak, aby na povolování nebo zákaz heren nebyla ani samospráva ani státní správa jakkoliv zainteresovaná. Třeba tak, že mezi hernami musí být vzdálenost vzdušnou čarou větší než 1/2 km.
Tady, když vyjdu kousek od Ústavu, mohu, (toče se jako holub na báni) napočítat zrakem 5 heren - a další dvě jsou za rohem. A ještě kasíno v hotelu. Jelikož kolem nich chodím a mohu často nahlédnout dovnitř, neboť fotobuňka mi úslužně otevírá dveře i když kolem nich procházím ve vzdálenosti několika metrů, mohu konstatovat, že je tam obvykle pár (opravdu jen pár, a to i večer) "nepřizpůsobivých", z 95% snědých Čechů. Jinak jenom blikající skříňky. Naprosto nechápu, z čeho ty herny žijí. Nejen, že jejich prostory jsou v nejdražší zóně města, kde nájem často neutáhnou ani velké a známé firmy, např. T-Mobile, ale mají tam přece ostrahu, barmanky...
Zvenku to vypadá spíše jako pračka na peníze než jako herna, která si na sebe vydělá.

K Pergillovu návrhu, že je třeba rozbít velké cikánké rodiny: I krásná literatura potvrzuje, že to jde jen fyzickou likvidací jejich členů. Jiným způsobem je úspěch při rozbíjení jejich rodového zřízení naprosto nepatrný, ne-li nulový.

Jestli jsem vám pánové pokazil náladu, omlouvám se.

stk řekl(a)...

P.S.:
Víte kolegové, která hazardní hra byla nepoctivější? Bývalá "Československá státní loterie". Opravdu. 50% se vyplatilo ba výhrách, 5% bylo na vlastní provoz a 45% šlo na odvod státu.
(Kdykoliv se objeví nová loterie nebo jiný hazard, který se dá naťukat do kalkulačky, udělám to - a spočtu si pravděpodobnost svého zisku.
Proto taky nikdy nehraju...

Šaman řekl(a)...

Rakouskouherská Lotynka prý vyplácela 95 %, 5 % marže na provoz jim stačilo...
\ :-)

drak řekl(a)...

STK:

Nemyslím, že by bylo nezbytně nutné ty padouchy pozabíjet. Úplně postačí, když se uzákoní, že za to, že trestají nebo nabádají k trestání dětí za dobrý prospěch schytají jakožto flastr doživotní těžký kriminál bez možnosti kontaktu s kýmkoliv, včetně bachařů a bude klid, protože už nebudou moci nikoho a nic ovlivnit, prostě se ty kreatury přesně podle zásluh doslova nechají pohřbít, ale zaživa, tedy humánně, aby pseudohumanisté příliš neřvali.

Náš hazard, tedy ty herny s automaty a kasína, to je v podstatě jen vstřícnost státu, tedy zkorumpovaných politiků vůči organisovanému zločinu, nic víc, nic míň. Ten bych odsud zkusil úplně, nebo v co největší míře vypudit, neb opravdu není oč stát. Jinak státní loterie, prosím, to je vcelku neškodné druhotné zdanění chudých a hloupých a karty v hospodě ať si hrají dle libosti, ale dluhy z toho vzniklé by byly nevymahatelné a kdo by se o to pokusil, měl by si jít nadlouho sednout, ať mu zajde chuť.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Co se týče jakési finanční a daňové solidnosti, tak to staré mocnářství bylo velice slušné a solidní, protože císařských daní bylo 5%, byla to taková obdoba DPH, nebo dřívější daně z obratu a financovaly se z toho například úžasné stavby v dnes nebývalé kvalitě, jako třeba pražské museum, pražská kanalisace, která vydržela přes 100 let atd atp, ještě dnes by to mohlo a mělo sloužit vzorem, jenže už po 1. světové válce se ty poměry jak u nás, tak i v Rakousku a Maďarsku zhoršily a trend se udržel a bohužel přetrval až dodnes, takže dnes je to už skoro k pláči.

No nic vezmu si ještě nějakou práci domů a mizím odsud. Zatím nashle.

informace řekl(a)...

Vážení štamgasti,
začínám mít jisté obavy o osud kategorie paleontologů, antropologů a částečně i archeologů. Jejich nálezy a hlavně uveřejněné studie o rasových rozdílech nejdřív mezi hominidy, australopiteky a pak mezi různými typy proto člověka, jsou v přímém rozporu s ideologií multikulti. Aby pak nakonec neskončili na hranici jako Giordano Bruno a jejich knihy nebyly vyřazený z knihoven a spáleny.
Nemusíte číst odborné knihy na toto téma, stačí jen, když se podíváte do Wikipedie a uvidíte, že těch lidských prapředků bylo značné množství.

Part of the series on Human evolution
Hominini
Sahelanthropus tchadensis · Orrorin tugenensis · Ardipithecus · Kenyanthropus platyops

Australopithecines
Australopithecus: A. anamensis · A. afarensis · A. bahrelghazali · A. africanus · A. garhi · A. sediba
Paranthropus: P. aethiopicus · P. boisei · P. robustus

Humans and Proto-humans
Homo: H. gautengensis · H. habilis · H. rudolfensis · H. georgicus · H. ergaster · H. erectus (H. e. erectus · H. e. lantianensis · H. e. palaeojavanicus · H. e. pekinensis · H. e. nankinensis · H. e. wushanensis · H. e. yuanmouensis · H. e. soloensis) · H. cepranensis · H. antecessor · H. heidelbergensis · Denisova hominin · H. neanderthalensis · H. rhodesiensis · H. floresiensis · Archaic Homo sapiens · Anatomically modern humans (H. s. idaltu · H. s. sapiens)

Podle nejnovějších výzkumů homo sapiens, který přišel do Evropy z Afriky, se částečně skřížil s homo neanderthalensis, který zde žil , a částečně ho vytloukl a pravděpodobně i sežral. Neandertálcům prý můžeme vděčit za náš imunitární systém. Máme s ním společných 4čtyři procenta DNA. Nejvíc neandrtálských genů prý zachovaly severské národy - světlé vlasy a modré oči. Neandrtál nebyl prý tak ošklivý, jak ho malují. Ten černý chlupatec byl homo cromagnon. A s tím je také homo sapiens skřížený.
Jestliže podle zastánců multikulturálního "politického korektizmu" se nemá mluvit o rasách, pokud jde o dnešní lidstvo, tím spíš by se nemělo mluvit o biologických a rasových rozdílech v pradávné minulosti, jednoduše proto, že odtud ta nynější rozdílnost pochází. Nezdá se vám? Čekám jenom, až to nějaké osvícené hlavě dojde a těším se na nový hon na čarodějnice.
http://www.independent.ie/and-finally/neanderthal-sex-helped-human-race-2858650.html
V Česku už začala multikulti-antirasistická kampaň tažením proti Bátorovi. Nepodceňujte knížete a jeho entourage.

drak řekl(a)...

Kníže a EU(1)

Ono se ale ne nadarmo říká, že chcípající kobyla nejvíc kolem sebe kope. Škoda, já jsem před nějakou dobou doufal, že nám kníže politickou scénu zkulturní, ale bohužel jsem se přepočítal, on jí chce jen nacpat do chřtánu bruselským soudruhům. To, co předvedl kníže tažením proti Bátorovi, není nic jiného, nežli smrtelné kopání chcípající kobyly multikulturalismu a humanitárního bombardování kolem sebe a scéna je to opravdu velmi smutná a velice trapná. Standardní politici, k nimž kníže patří, mají ještě trochu času k tomu, aby provedli určitá nepopulární opatření a s ohledem na nálady obyvatelstva, které naprosto právem začíná být naštvané a fašisovat se, aspoň zredukovali nikam nevedoucí výdaje na nepřizpůsobivé menšiny, zarazili jejich parasitní projevy včetně jejich importu a bezuzdného množení. Tím by se aspoň snížil nežádoucí tlak na výdaje v sociální sféře a přestali bychom se zadlužovat, jenže oni chtějí ten cirkus nejenomže zachovat, oni jsou schopní kvůli němu klidně způsobit i ekonomický kolaps a to už je prostě naprosto mimo realitu. Také by nebylo od věci přehodnotit a hlavně odbourat naprosto úchylnou a destruktivní politiku unijních dotací, kdy vybraní soudruzi podnikatelé či zemědělci s většími dotacemi, přežijí na úkor těch, kteří je dostanou menší, nebo vůbec ne. To jestli někdo přežije nebo ne, závisí tedy nikoliv na výsledku tržní soutěže, ale na kamarádství se soudruhy doma a v Bruselu a na získání dotací a odpudivé korupci kolem nich. Tímto toxickým jedem, je díky lopotné snaze bruselských soudruhů zasaženo čím dál tím více odvětví ekonomiky a kdyby se to jednorázově odbouralo, byl by to na jedné straně veliký šok, protože produkty francouzského a holandského zemědělství by se rázem staly konkurence neschopnými, což by například u toho holandského a francouzského nejedlého rajského odpadu bez chuti a zápachu, co není k jídlu a který se už začíná ve velkém vyrábět (velkovýroba toho svinstva už totiž s pěstováním nemá takřka co do činění) ve všech zemích, kde kdysi rostla normální chutná rajčata, tedy Francii, Španělsku, Portugalsku, Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a nevím kde všude. Proč se vůbec podporuje dotacemi velkovýroba nekvalitního nejedlého sajrajtu?

drak řekl(a)...

Kníže a EU(2)

Za normálních okolností by stát přeci měl chránit své občany tím, že naprostému šmejdu prostě zabrání v přístupu na trh a ten trh a pravidla na něm se bude snažit nějak zušlechťovat a chránit, nic z toho nám ale EU a potažmo pan kníže nepředvádějí, naopak jen podporují na jedné straně sociální parasitismus menšin, jako jsou Cikáni, potom podporují populační anexi původně jiných území muslimy. Půjde-li to takhle dál, je Kosovo jednou z variant vývoje, která nás možná pod vedením knížete a jemu podobných čeká, takže tu po nás možná ani nic nezbyde. Co se týče působení EU a globalisace na trh, tak bohužel, ale ti velcí neustále válcují ty malé, takže na jedné straně máme pár hyperbohatých nadnárodních nenažraných firem, které se ještě navíc žerou navzájem, aby byly ještě větší a ještě méně si konkurovaly, takže to směřuje ke kartelům a monopolům, no a na druhé straně tu máme haldy špatně placených proletářů a střední třída už prakticky mizí, a ta, co ještě je, už není tvořena řemeslníky či samostatně hospodařícími zemědělci, ale začínají jí tvořit byrokraté, tyjící z přerozdělování dotací a v neposlední řadě z úplatků. Nemyslím si, že zrovna tohle jsem chtěli a zrovna po tomhle toužili v tom listopadu 1989, když jsme naivně cinkali klíči. Protože ale kníže a bruselští soudruzi zdá se, že nehodlají změnit sebevražedný nesmyslný kurs jejich politiky, tak se obávám, že jednou z možných variant vývoje je, že polarisace společnosti bude pod tlakem nežádoucích projevů menšin pokračovat a opravdu pak jednoho dne přijde nějaký charismatický fašoun, postaví se těm nespokojeným do čela propukne pořádná mela, což je možná ještě ta lepší varianta za předpokladu, že se to pak vrátí k normálu, jenže to se také vůbec nemusí stát. Další variantou je, že se nám tu muslimové během pár desítek let rozmnoží natolik, že se jim do čela postaví nějaký charismatický vůdce a nezbude tu kromě nich nikdo jiný, podobně jako nezbyl v Kosovu. To je ta horší varianta. Když tak ale pozoruji dění kolem sebe, pořád si tak trošku připadám jako ta babička, co celý život pracovala v Sovětském svazu za socialismu ve fabrice na šicí stroje, a chtějíc mít doma šicí stroj si několikrát po sobě si domů nanosila součástky, sestavila je a nikdy z toho nebyl šicí stroj, ale kulomet. Já analogicky s ní ať na koukám z jakéhokoliv úhlu, tak pořád mi z toho leze příběh se špatným nebo ještě horším koncem, přitom by stačilo, aby tzv standardní politici, kníže také, vzali rozum do hrsti a začali nějak rozumně konat, jenže rozum asi je přesně to, čeho se jim nedostává a zdá se, že postrádají i elementární pud sebezáchovy, takže se vrhli na Bátoru, který se o ten rozum na rozdíl od nich opírá a vrhli se na něj. Za stávajícího stavu věci to nemůže skončit dobře, jenom špatně, nebo ještě hůř.

Větší vlastenec řekl(a)...

Bátora kontra Schwarzenberg
(1.část)

V posledních dnech naši politickou scénu ovládla přestřelka mezi šéfem personalistiky na školství a ministrem zahraničí.
Vlastně na počátku byl Bátora versus Kalousek. A při tom zpočátku šlo o málo. Jen o zbytečné vyjádření superpravicového Bátory, které ale mohl podepsat, alespoň co se týče obsahu, leckdo. Příznaky stárnutí těžko Schwarzenberg může popřít, když dokonce z jeho pravidelného klímání na různých jednáních, včetně Parlamentu, udělala TOP 09 dokonce svůj předvolební politický bilboardový hit.
Jenže Bátora je Bátora. Stoupenec krajní pravice podivně ochraňovaný (nebo je to mediální show ?) dokonce prezidentem, ale mající ochranu Věcí veřejných, které se nejen tím přesunuly až na nejpravější křídlo současné koalice, ač před volbami se tvářily, že budou jakýsi střed. A právě véčkaři, pokud jde o Bátoru, si však postavili hlavu a show mohla začít. Ovšem otázkou je proč ? Že by byly ve hře jen uražené city jednoho koaličního šéfa a jeho prvního zástupce ? Ne, s tím souhlasit nemohu. To všechno bude jinak. Předem ale, vážení čtenáři, musím zdůraznit, že Bátora není mým idolem. Naopak. Jeho jmenování do vedoucí personalistické funkce na ministerstvu školství jen dokazuje, že pravici má zachránit fašizace, protože z této funkce je možné jmenovat další významné školské pracovníky. Pochopitelně ostře pravicového zaměření, ne-li skorofašizujícího. A ti pak budou vybírat své podřízené stejného zaměření. Tak to půjde dolů a ještě doleji.
Nevím, zda Bátora byl zkušebním balíčkem Věcí veřejných či pravice vůbec. Je to možné. Pokud by to s ním vyšlo, budou i na dalších místech měněni lidé podle bátorovské varianty. Jen nesmějí být tak prostořecí.

Ale to všechno přejde. Lidé se nabaží nové show a může se v klidu začít krok za krokem naši kulhající demokracii posunovat doprava. Omezovat ji, upravovat podle potřeb (viz např. volby v Praze či avizované „usměrnění“ práva na stávku, demonstrace, odpor). Nemohu se nezeptat, zda nešlo vlastně o záměr ? Zda Bátorovo „napadení“ Schwarzenberga nemělo odvést pozornost třeba od projednávání tzv. daňové reformy ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Bátora kontra Schwarzenberg
(2.část)

Dal jsem si ovšem otázku, co ještě za tím mohlo být? Proč právě Kalousek a proč je ve hře Schwarzenberg ? Jen proto, že se vyjádřil poněkud jinak než Bátora v souvislosti s nedávnou akcí homosexuálů ?
Mám jiný názor. Připouštím, že Bátora umožnil Kalouskovi, aby začal se svou novou politickou hrou. Z historie je známo, že podnět k velkým akcím dávají malé. Viz například Sarajevský atentát na následníka rakouského trůnu, „přepadení“ Gliwické vysílačky či Tonkinský incident. Oč tedy tady může jít ? Nejde třeba o záměr Věci veřejné, toužící po dalších postech, umravnit a zlomit jejich proklamovaný odpor k některým zákonům, které jsou v rozporu s jejich volebním programem a donutit je k dalším ústupkům, jež z véčkařů, toužících se udržet alespoň toto čtyřletí za každou cenu na výsluní, udělají jen hadr na holi ? Při tom zakrýt, že dávno je již rozhodnuto a VV poslušně odsouhlasí všechno, co vymyslí globalizovaná pravice ? Jen to musí mít nějaké zdůvodnění, třeba ve stylu: ustoupit jsme museli. Možná.
Ale nabízí se mi i jiná varianta. Blíží se prezidentské volby. Kalousek chce do nejvyšší funkce prosadit Schwarzenberga. Do cesty se mu staví ODS se svým Přemyslem Sobotkou. Pokud by se však véčkaři podřídili jeho vedení, či třeba vyměnili Bátoru či někoho jiného, nebo změnili dokonce svůj zatím neurčitý postoj k Schwarzenbergovi, mohli by za to dostat třeba i další funkci předsedy výboru namísto sociálních demokratů. John by byl sociálně zabezpečen a ještě by uzmuli, byť třeba jen zčásti, ČSSD jejich pravomoci (např. rozdělením branného a bezpečnostního výboru). Schwarzenberg by se tak stal okamžitě významnějším kandidátem pravice než o kandidaturu se snažící Sobotka.

Všimněme si, že celá akce je směrována k tomu, aby ministr zahraničí byl veřejnosti líčen jako oběť, která ještě navíc v době Bátorovy invektivy byla nemocná a sama se bránit nemohla. Podle mne je tedy jisté, že další akce ve prospěch Schwarzenberga budou následovat. Bez ohledu na to, jak dopadne právě tato „bátorovská“. Protože Kalousek vždy sleduje jen svůj vlastní prospěch, i když to zakrývá veřejnými či stranickými zájmy, zdá se mi, že přece jen poslední varianta je pravdě nejbližší. Kdyby o ony jeho zájmy totiž nešlo, pak mu nějaký ten Bátora může být úplně ukradený.

Větší vlastenec řekl(a)...

Do Brusele !

Během nezbytných úprav výše uvedeného textu „Bátora kontra Schwarzenberg“ (rozdělení na dvě části kvůli maximálnímu povolenému počtu znaků jednoho příspěvku) vypadlo jméno autora textu + zdroj.
Takže zde doplnění : Jaroslav Kojzar, ...p://www.halonoviny.cz/articles/view/225862

Za přehlédnutí se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

STK řekl(a)...

Je zajímavé, dámo a pánové, že pohledy ze tří stran (úhlů) se protínají. Jak antropologický pohled Informace, tak poněkud znechucený pohled Drakův a kupodivu i kombinatorický pohled Vlastencův. Je to k neuvěření, ale oni si téměř neodporují. Takže argumentačně stojíme na třech nohách a úvaha se tedy neviklá.
Takže víme:
- vládci sledují především svůj vlastní prospěch, nikoliv prospěch státu (jeho obyvatel) jako celku
- lidstvo není homogenní, různé rasy se od sebe liší genetickou výbavou i životními zkušenostmi a stylem (kulturou)
- v horních patrech politiky se stále hrají hry, které by se neměly (podle jejich realizátorů) příliš dostávat do povědomí "širokých lidových mas". V tom se nový řád od starého liší jen nepatrně - zda vůbec

Už zbývá jenom vymyslet tři kompatibilní teorie, jak ze situace vybruslit. Ovšem způsob, kdy se začíná zakazovat mluvit o stále širším okruhů témat je pro jakýkoliv pokus o řešení smrtelný.
A cenzura, autocenzurou počínaje přes cenzuru provozovatele webu až po cenzuru státní sílí. Nepovede to k tomu, aby se o tématech nemluvilo ale k tomu, že se bude mluvit "tajnosnubně". A k růstu společenského napětí, které může / které skončí společenským výbuchem.
Zapomeňme na evoluci. Zase to to bude revoluce.

A buďme rádi, že nás tu Šaman nechává na své triko, VB* nespí!) žvanit k tématu. Nejhorší by bylo, kdyby s těmi neveselými úvahami zůstal každý sám.

*/ Velký Bratr, ne Veřejná Bezpečnost [;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně, vážený STK ! Z textů v.č.v.draka i s.Kojzara vyplývá, že :
1) současní vládci ČR slouží jen sami sobě a svým euroamerickým pánům
2) lidstvo se dělí na nás a ty druhé
3) současní vládci ČR by nás rádi umlčeli, a úplně nejraději by předělali naše myšlení na multikulti euroamerické.

Ale my se nedáme, vážený STK, raději Prahu zbouráme. Jestli nevyhrajeme ve volbách resp. když nám poskoci Euroameriky budou po našem vítězství ve volbách házet klacky pod nohy, tak vyřešíme zoufalou situaci našeho lidu a naší vlasti po našem, po husitsku, po leninsku. Budou létat třísky z káceného lesa i z oken konšelé (resp. místodržící EU), ve chvíli nejtěžší přijdou včas legendární vojska, a pak už se bude tančit nejen u ohníčků, ale všude, všude !

Ach, už se nemůžu dočkat !

s.t.k. řekl(a)...

Asi Vám nerozumím, Vlastimile. Ale asi je to jedno, že?

Větší vlastenec řekl(a)...

Není.
Můj výše uvedený text (ze 17:48) je nadšeným přitakáním na Váš příspěvek ze 17:09.

Hezký večer přeji.

informace řekl(a)...

Přiznám se, že jsem z řešení krize kolem Bátory tumpachová. Bátoru nejen že nevyhnali z ministerstva spolu s ministrem, jak to požadovala TOP09, pro jeho fašistizující politické názory a pro jeho neuctivé vyjádření o knížeti jako ubohém staříkovi, ale nakonec ho přemístili na jiný post a v podstatě povýšili co by do funkce. Vyhrál tu někdo anebo prohrál? Podle mého jen ČSSD, pokud jde o přízeň voličů.
Jaký měl celý ten kravál smysl? Nenadával Bátora, ale kníže a to opakovaně. Zároveň ohlásil svou kandidaturu na místo prezidenta republiky v příštích volbách. Jaký má zas tohle prohlášení smysl? Kandidovat půl druhého roku před volbami není jen nesmysl ale politické harakiri. Tak bych to chápala v italském kontextu. V českém to jde asi jinak. Třeba tak kreje jinou kandidaturu z řad Topky?
I politické komentáře novinářů jsou stále spletitější a nesrozumitelnější. Zřejmě nepochopili situaci ani oni.
Nakonec bude doopravdy křepčit náš Vlastenecký troll po Václaváku za provolávání politických hesel padesátých let.
Che miseria!
Prezident Klaus zkritizoval dokument MZV o Koncepci zahraniční politiky ČR, že je povšechná. V tom má zcela pravdu. Místo těch 23 stránek, kde se opakuje stále totéž by byla stačila jedna stránčička, a třeba jen půl.

STK řekl(a)...

Zdá se mi Informace
(a co se zdá, je jen sen), že tady někdo* rozehrál složitou politickou hru a nějak se mu to vymklo z rukou. Nějak se nám to nečekaně propojilo s nepřístojnostmi ve šluknovském výběžku a ztratilo to ten správný "antifašistický" drive. Takže "lid" - t.j. naši milí hobiti z české kotlinky - nahlas dumá: A co vlastně provedl ten Bátora? To už ani úředník z ministerstva nesmí na Facebooku říkat, co si myslí?
Myslím, že vedlejší efekty (je třeba něco zabrzdit, aby nebyl čas to nedejbože schválit v parlamentu!) zafungovaly nějak šejdrem.
Opravdu - nechtěl bych teď být politickým komentátorem nebo prognostikem. To už raději předpovídat počasí...

*) Richelieu Kalousek

P.S.: My máme nějakou KONCEPCI zahraniční politiky? Tak to mi nějak ušlo...

drak řekl(a)...

Informaci a STK:

Smysl té pseudokrise mi zatím naprosto uniká, je ale možné, že na personalistice, kde zase neprotéká až tolika veřejných peněz, by si Bátora ruce neušpinil, zatímco v jeho novém postavení, kde se jedná o majetky, investice a centrální nákup, tam se asi krade až to pěkné není a pracovat někde v takovém místě, musí být pro člověka s politickými ambicemi asi jako nahodilé pobíhání po minovém poli, protože i kdyby Bátora osobně nic neukradl a na ničem se neobohatil, tak i za soupravu deseti per, co odnese domů nějaký pitomý ministerský ouřada, se stane přinejmenším neschopným vedoucím pracovníkem a když neuhlídá jakoukoliv smlouvu, která projde jeho oddělením a budou jich tam hromady, tak to bude na něm a zlomí mu to vaz. Kdyby ho s třeskem vyhodili a on si vysoudil tučnou náhradu, udělal by lépe, za blbce by byl někdo jiný, takhle aby přestal spát.

Koncepci zahraniční politiky prý máme, ale mění se to tak často, že to nemá cenu číst a vlastně jako bychom jí ani neměli, nestíhá se to vůbec naplňovat, takže se to všechno řeší tak, jak to přijde pod ruku.

informace řekl(a)...

V českém politickém životě se nevyznám, nejsem schopna posoudit, jakých fíglů nebo podrazů jsou čeští politici schopní nebo jaké jsou ty nejčastější. Takhle zvenku se mi situace jeví dvojaká: buď top 09 chtěla dostat VV do defensivy a to se jí celkem podařilo, i když se ta partie jeví navenek jako patta (jeden poslanec VV přebíhá k ČSSD, což je dost výmluvný symptom) anebo šlo o nějaký posun pozic v samé Topce, ve smyslu oslabit pozice knížete ve prospěch někoho jiného. Totiž formálním zdůvodněním požadavku vyhodit Bátoru byla jeho urážka na adresu předsedy Topky. Ale kníže sám řekl, že se necítí uražený a naopak několikrát ještě v mediích přisolil ve svých květnatých výrazech o "úředníkovi" Bátorovi. Dobrý dojem tak neudělal, alespoň na mne ne, od šéfa diplomacie bych čekala poněkud jiné výrazivo. Člověka můžete zničit slovy a být při tom formálně korektní. Že by to kníže neuměl anebo nechtěl? Měla jsem občas dojem, že to dělá schválně, snad aby veřejně znemožnil tu chabou výmluvu Kalouska a spol., že tak jednají, aby uchránili jeho čest a veřejný respekt.
Jaká je, na druhé straně, pozice knížete ve vlastní straně? Nakolik si může "bouchnout do stolu"?
Nevím, jsou to jen dohady.
Pokud jde o Bátoru a jeho politickou činnost, marně jsem pátrala po webu, abych našla něco konkretního, co by ho usvědčilo z pravicového "extremismu", čili páně K. slovy fašizmu. Totiž znova záleží na tom, čemu se říká pravicový extremizmus. Kromě toho ta nacionalistická strana, za kterou v minulosti Bátora kandidoval, už prakticky neexistuje. A také o ní jsem na webu nic konkretnějšího nenašla, co by ji označilo jednoznačně jako neofašistickou. Takže nakonec snad šlo o další urážku na adresu "úředníka"Bátory?
Rozhodně nejde o transparentní politiku, ale o čiré pletichaření, které se stejně v delším termínu nevyplatí.

stk řekl(a)...

Jenže milá Informace:
Kalousek zná moc dobře českou veřejnost a ví kolik si toho může dovolit a v jaké kadenci má své výroky a ev. činy produkovat. Mě osobně fascinovala jeho odvážná hra, když chtěl před časem zabránit tzv. velké koalici č. II mezi ODS a ČSSD, čímž by další strany k vládě nebyly zapotřebí a KDU-ČSL by se stala irelevantní. Zahájil jednání s levicí a velkostrany tak vyděsil, že z velké koalice nebylo nic. Sám sebekriticky a rychle odstoupil z čela KDU-ČSL - a za pár měsíců se objevil jako šedá eminence (ovšem hýbatel!) v TOP09.
Kníže je jen vývěsní štít TOP-ky, sedlák s urozeným původem a slušným vychováním, které je ovšem schopen účelově zapomenout. V ten okamžik ho národ miluje - mluví jejich řečí.
A navíc: Češi se stále nezbavili úcty k urozenosti. Je už to 4. generace "bez urozených pánů", ale kníže v pocitu pořád něco znamená. Dokonce i pro mě je "urozenost" dobrým vysvědčením. Setkal jsem se s několika potomky šlechtických rodů - a byli opravdu jiní než ostatní. Mají přinejmenším vetší smysl pro plnění slibů a hlavně to, co mi u českých obyvatel kotlinky chybí nejvíc - velkorysost. Češi tomu říkají furiantství - ale "našich furiantů" už tu mnoho není. Většinou tu žijí
otravní hnidopiši a lakotní šetřílkové. To už ti moji "sudeťáci" jsou větší kabrňáci - o polském "příbuzenstvu" nemluvě.
Ale generalizovat bych o=pravdu nechtěl - člověk za život pozná jen několik set ostatních lidí, takže jeho zkoumaný vzorek národa zas není tak velký.

P.S.: Kde jsem se projevil, vážená Informace jako člověk bez smyslu pro ironii? Ironii a sarkasmus používám tak často, že se musím hlídat, abych ironický nebyl. Komu že jsem upřel to právo na ironii?

informace řekl(a)...

STK,
neříkám, že nepoužíváte ironii, ale že ji nechápete, když ji použijí jiní. Jste podobný případ jako dvojité V, jenže na rozdíl od něj dobromyslný a slušný.
Pokud jde o hledání smyslu života anebo mudrování o tom, co je svoboda, najděte si schválně na webu aforizmy myslitelů, spisovatelů a jiných známých lidí na toto téma. Navrhuji aforizmy, hledat definice po nějaké filosofické encyklopedii dá moc práce a stejně pak Vás dovede ke stejnému výsledku. A totiž, že těch výroků je tolik a natolik se od sebe liší - od nejjásavějšího optimizmu až po černý pesimizmus - že dojdete k závěru, že život je to, co jste si z něj udělal. Co jste dal dohromady, nebo čeho jste docílil, podle svých schopností a hlavně v mezích možností a okolností.
Na svém konci život jedince je právě velká kára, kterou člověk naložil vším možným a které se nechce zbavit anebo ji odlehčit, i kdyby mohl, protože si bez té zátěže neumí představit, jak by mohl pokračovat dál. Je to snad strach z nečekané svobody, se kterou neví jak naložit?
Meditujte, STK. Je lepší táhnout dál káru částečného pracovního úvazku nebo si dělat se svým časem co libo, třeba docela nic? I svoboda od práce jako povinnosti děsí?

STK řekl(a)...

Milá Informace,
proto to, abych konal tak, jak konám, mám dva, nebo snad i tři důvody:
- moje práce mě teď opravdu baví, nemusím už totiž nikoho hlídat, honit, úkolovat a odpovídat za jeho práci. Potřebné smysly mi slouží lépe, než jsem doufal. Profesi odvedu stejnou, jako moji mladší kolegové - někdy si vím i rady v případech kdy oni ne. Na to vždycky říkávám: "To víte chlapci - léta dřiny..". Pokud bych ovšem býval byl zůstal šéfem, do toho důchodu bych šel hned. Nerad někomu poroučím - a musel jsem to dělat přes 40 let.
- všechny moje další soukromé aktivity jsou totiž svou povahou samotářské. Jsem asi těžký introvert, násilím se nutící ke společenskému "životu". (Například svými výpotky tu v hospůdce.) Ale nedělat to, stal bych se asi brzy podivínským samotářským pavoukem. Přesto, že se se ženou snášíme velice dobře, už jsme si řekli skoro všechno a moc nového toho není. Takže spolu daleko více mlčíme než mluvíme. K čemu slova. Rodina mi vymřela, přátelé jsou rozeseti po celém světě nebo už taky na druhém břehu...
- a teď přiznání: i když to tak nevypadá, ale moje sebevědomí není nijak valné. Žádnou díru do světa jsem neudělal a už ani neudělám. Za pár let ze mne zbude jenom neznámé jméno na pár desítkách CD a DVD. Nebo na fotkách a divadelních programech v archivu.
Když mi tedy někdo na základě referencí nabídne práci a je ochoten slušně zaplatit, tak mi to náležitě pozvedne sebevědomí: Ještě není třeba umírat. Ještě mě někdo potřebuje!
A já fakt neumím "dělat nic".

Omlouvám se, že jsem se tu tak "odkopal", ale se lží bych tu mezi svými štamgasty asi nepochodil. Doufám, že toho nikdo nezneužije.

informace řekl(a)...

STK,
jestli Vás práce baví a při tom Vám za ni dobře zaplatí, tak to je něco jiného. To je využití možnosti, která se naskytla a ne mechanické táhnutí káry.
Máte snad dojem, že Vás nikdo nepotřebuje? A co syn, a co manželka?
A nemluvte pořád o smrti, jde z Vás deprese!
Anebo chcete, aby Vás litovali?

Jakub S. řekl(a)...

Po mě ani to, no... chápu. Ale proč by stk neměl mít sebevědomí, to nechopím.

STK řekl(a)...

Proboha, ze mě může jít všechno možné, jen ne deprese!!
Ale tak jak život začne, musí skončit. Na tom přece není nic depresivního! Podstatné je, aby ten život nebyl promarněný, zbytečný nebo dokonce škodlivý. Pokud jeden zanechá nějakou stopu, nějakou užitečnost, je přece všechno v pořádku.

drak řekl(a)...

STK:

Myslím, že Vám co se týče vztahu k práci a okolí rozumím, mimo jiné i proto, že na to sám mám podobný názor. Jsem jen o něco víc extrovertní a ukecaný, ale život bez smysluplné činnosti, tedy bez práce, kterou okolí ocení a žádá, by mi připadal takový tak trochu poloviční a ne zcela naplněný, ale pod pojmem smysluplná činnost se zase dá vecpat spousta všeho možného, od vedení nějakého kroužku pro děti, přes činnost ve prospěch svazu zahrádkářů, aby si vedle zahrádek developerští padouši nevystavěli nějakou obludu, která zastíní stávající zahrádky, až třeba po činnost ve prospěch nějaké politické strany, nebo návštěvu university třetího věku, výchovu vnoučat, propuknutí některých hobby naplno, atd, atp, včetně stávajícího, zaměstnání, nebo třeba i zcela bez něj, s ním či bez něj, život jde dál, máte-li co nabídnout, někdo to nepochybně ocení a do určité míry je jedno, kdo a z jakého přesně důvodu to bude, důležité je, aby to dávalo nějaký smysl.