čtvrtek 25. srpna 2011

ZASLÁNO: Vyjádření Kanceláře veřejného ochránce práv k článku Romská otázka


Dobrý den, vážený pane Kovanici,

Na svém blogu v článku Romská otázka uvádíte i následující:
 (Vyjádření ombudsmana jakož i plné znění příslušného dokumentu zmizelo z oficiálních stránek jeho úřadu, na kterých bylo v roce 2007 zveřejněno. Vím o něm jenom díky článku kolegy Moby Dicka Kšefty s chudobou). 

Dovoluji si Vás informovat, že plné znění stanoviska včetně vyhodnocení opatření navrhovaných ochránce je stále přístupné na stránkách ochránce, konkrétně zde (je nutno sjet úplně dolů na dané stránce.)

S pozdravem
Eva Vávrová, pracovnice Kanceláře veřejného ochránce práv

Šamanova poznámka a omluva: Příslušné dokumenty tedy "nezmizely", jenom nefungovaly původní linky. Je potěšující, že starší zásadní dokumenty ombudsmana jsou i nadále přímo přístupné na webu. Za upozornění děkuji, za nepřesnost se omlouvám a uvádím přímo i odkazy na oba zmiňované dokumenty:

Vyhodnocení splnění opatření k nápravě v případě vystěhování Romů ve Vsetíně (05.12.2007)
 Stanovisko k vystěhování romských obyvatel ve Vsetíně (577.5 kB, MS Word dokument) (13.06.2007)

A navíc i na tento třetí, který má rovněž souvislost s tématem:
 Stanovisko ve věci sterilizací (645.7 kB, Adobe Acrobat dokument) (29.12.2005)

71 komentářů:

drak řekl(a)...

Ze všech úřadů a institucí, které u nás ve státě máme, je úřad ombudsmana asi tím nejslušnějším ze všech. O smyslu jeho existence by se ale s úspěchem dalo pochybovat, protože současné pojetí ochrany lidských práv, kdy jejich poskytování a ochrana nejsou nikterak vázány na plnění si elementárních povinností vůči zbytku společnosti, začíná pak tato jejich nepřiměřená ochrana působit na celou společnost destruktivně a to tak, že hledíce na preferované skupiny, které si žádné povinnosti plnit nemusí, to demotivuje od plnění si svých povinností ty, kteří si ještě plnění svých povinností hledí. Tento stav je nežádoucí a dlouhodobě neúnosný.

Šaman řekl(a)...

Na kšeftech s cikánštinou se nakapsovali všichni: Realitky, radnice a majitelé těch barabizen, kam se cigáni sesypali: Ti ještě od našeho debilního státu dostávají příspěvky na "sociální bydlení", tedy na budování těchto ghett!

Stát z ombudsmanovy zprávy, kterou si nikdo zjevně nepřečetl ani teď, nevyvodil od roku 2007 žádné závěry!

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Nad silou žaludečních stěn a odolností tohoto orgánu obecně u některých zúčastněných, například pracovníků realitních kanceláří, zůstává rozum stát a tají se dech.

Jinak co se našich obecních i politických představitelů týče, tak jsou to pořád lidé toho stejného druhu, jsou v těch funkcích ať už volených nebo jmenovaných především kvůli uspokojení vlastních potřeb a přání a je jim srdečně fuk, co všechno kvůli tomu třebas i nevratně prošustrují či zničí, a z ničeho co se děje se nedá usuzovat, že by se na tom v nejbližší době cokoliv mělo zlepšit. No, ale když si někdo namastí kapsu třeba na na tunelu Blanka, je to zavrženíhodné, okrádá nás všechny, ale když si někdo mastí kapsy na něčem takovém, jako je Vsetín, tak je to vzhledem k situaci té cílové skupiny obzvlášť odporné a jedná se o jeden z nejodpornějších druhů kriminality vůbec, myslím, že na něco takového je pár let kriminálu naprosto nedostatečným trestem.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tedy, vlastenci a vlastenky, čtu si zprávy o napjaté situaci ve Šluknovském výběžku, a říkám si : Leninu buď dík.
Ano, díky Leninu, Stalinu, a presidentům Benešovi a Gottwaldovi za humánní vylikvidování Němců a papeženců ve Šluknovském výběžku, jakož ve všech ostatních částech naší současné zmenšené vlasti. *)
Opravdu - považte, vlastenci a vlastenky, co byse dělo, kdyby Němci a papeženci zůstali v našem pohraničí dodnes. To by našinci nebyli napadáni mačetami, ale kulometnou palbou. Přinejlepším.
Ještě jednou, dík za odsun a zrušení klášterů, drazí soudruzi a soukmenovci !

-------------------------------------------------------------------------------------------
*) I když to každý opravdový český vlastenec velice dobře ví, raději zopakuji věčnou pravdu : Máme nezrušitelný nárok na VŠECHNY části naší tisícileté vlasti. Takže NAPROSTO STEJNÝ nárok jako na Sudety máme i např. na Horní Slezsko, celé Rakousko, Kraňsko, Furlánsko, Lucembursko, Brabantsko, Brandenbursko atd.

STK řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
STK řekl(a)...

Lumpárny se dějí stále, Draku a Šamane.
Ale nemluví se o nich, nebo se veřejnost (hobiti v kotlince) informují tendenčně, hyperkorektně. Následkem toho se začínají opravdu nahlas ozývat tzv. "prostí lidé" - což jest výraz "jako byk". Viděl jsem pocitově nezabarvené záběry z policejní helikoptéry (kdopak je asi uvolnil pro TV?), dramatické záběry našich čackých novinářů, viděl jsem po delší době zase "skvělé agens" naší politické reality - podvodníka Lukáše Kohouta, jak organizuje protestní akce gádžů proti "nepřizpůsobivým" - což znamená proti Cikánům. (A opět tu máme, díky předchozí připosr... hyperkorektnosti našich médií, zástupné výrazy. "Nepřizpůsobiví... " Říct "Cikáni" nebo, jak to mají Cikáni raději "Romové. Protože bílí mezi nimi jsou - ale je jich tam operavdu jen pár.)
TV, místo aby jako obvykle "čičikala" své posluchače, že o nic nejde, zavětřila nosné téma a s dramatickou hudbou dává k dobru velmi "hyperrealistická repa ze šluknovského výběžku". Najednou nám TV stojí na druhé straně neřešitelného sporu. Jsem zvědav, jak dlouho to vydrží.
Naše věrchuška se zase vyznamenala: prý pošle na kritická místa více těžkoodeěnců, aby udrželi "bílé" v mezích slušnosti. Moc hezké - "ani trošku" to opět nenahrává "nesnášenlivým bílým." Až si někdo všimne záběru, kdy těžkooděnec kopne do gádži, ležícícho na zemi (asi byl hysteričtější, než bylo těžkooděncům milo, tak jej uzemnili) a umístí ten snad dvousekundový záběr na svůj web, bude zase na neofašistických stránkách veselo. Prostě naše policie profesionály příliš neoplývá. Mediálními odborníky už vůbec ne. (Goebels se musí v hrobě obracet!)
I když musím uznat: Ani jeden cikánský dům nebyl vypálen, ani jeden Rom nebyl zbit nebo oběšen - takže je asi všechno v pořádku. Ku-Klux-Klan ještě naštěstí nenastal.
Chvíli bude ještě dusno, Cikáni se na pár dnů nebo týdnů z tamních městeček vytratí, pak půjdou policajti zase zpátky do Prahy a Ostravy a Cikáni se vrátí a "jedeme dál, močálem černým, podle bílých skal"...

STK řekl(a)...

Pokračuji: (musel jsem to rozdělit, pixla mi to už dvakrát smázl... Ale na mě si nepřijde.)
=================
Poctivě se to vyřešit nepokouší nikdo. Slyšel jsem v rádiu cikánského aktivistu Ivana Veselého mluvit o příčinách problémů a o tom, co by se mělo udělat - a z milého cikánského činovníka vylezlo jen obvyklé klišé, že je potřeba jednat, nedramatizovat, nebýt rasisty - a dotovat. Platit, ony se ty prostředky pak už nějak využijí. *
Bohužel moderátor (z ČRO 1 tuším) se nezmohl ani na základní otázku, co pro bezproblémové soužití Romů a gadžů udělá ona stále perzekvovaná romská menšina. Nebo co už pro to za posledních dvacet let udělala.
Jenže - budeme-li pokračovat v pozitivní diskriminaci Romů, zradikalizujeme víc a víc bílých. Nebudeme-li, zradikalizujeme Cikány, kteří nedostanou to, o čem se za ta mnohá desetiletí (podplácení této skupiny obyvatel není otázkou posledních 20-ti let!!!) domnívají, že je jejich právo. A že chyby jsou jen a jen na straně "bílých rasistů".

Jsem fakt rád, že "tenhle autobus" řídit nemusím. Jedna cesta vede do skalní stěny, druhá do propasti. Udržet se na silnici bude opravdu fuška...

*/ - Kolem sebe nic úspěšného v této oblasti nevidím. Vesnička "Soužití" spíš nefunguje, než že by fungovala a přesto, že se do ní sypou další a další peníze je to jen několik stále více vybydlených domků, kde žije spodina společnosti., Náprava mentality Romů jaksi nenastala. Neromové (čili gadžo), kteří tam z nedostatku jiných možností žijí se dělí na dva druhy: ti, kterým cikánský způsob přežívání vyhovuje (říká se jim "bílí Cikáni) a ty, kteří kterým nevyhovuje, ti se snaží od zbytku co nejvíc izolovat a při nejbližší příležitosti z "vesničky" prchají pryč.
Takže asi nejúspěšnější je "nízkoprahové centrum", které zřídili salesiáni. Chovají se k cikánské mládeži podobně, jako druhdy misionáři k černouškům v temné Africe. S láskou - ale bez úcty. Ale funguje to asi nejlépe. Bída...

Větší vlastenec řekl(a)...

No maucta.
Kdybyste byl věřící, vážený STK, tak by bylo možno Vaše stesky nazvat jeremiádami. Stesky agnostika, bez nástinu řešení problému, jsou ovšem pouhým kvílením.
Takže pár otázek, vážený STK :

1) Kdo jste, vy tajemní "my", pokračující "v pozitivní diskriminaci Romů" ?

2) Jak se projevuje, ta pozitivní diskriminace ? Vyšším počtem vysokoškolských studentů romského původu, na úkor studentů z majoritní části populace ? Přednostním přijímáním romských žadatelů o práci ?

3) Vysílání záběru na policejního "těžkooděnce", kopajícího do ležícího Roma, by z Vašeho pohledu bylo profesionální (Goebbelsovi konvenující) resp. situaci uklidňující ?

4) Romové a "bílí Cikáni" se dostali do pohraničí po humánním odsunu nepřizpůsobivých Němců, a humánní likvidaci nepřizpůsobivých černoprdelníků, jako jedna z možností řešení problému s prázdnými domy a pustnoucí krajinou. Neosvědčilo se. Co kdybychom nyní problém vyřešili jednou provždy : Domy zbourat, krajinu ponechat přirozenému vývoji, a nepřizpůsobivé opět humánně odsunout (Indie, Lety, ostravsko-karvinský důlní revír ...) ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ještě otázku mimo hlavní téma, vážený STK : Již několikrát jste použil výraz "hobiti"jako pejorativum.
Proč ?

STK řekl(a)...

Je neděle, budu muset trochu pracovat. Tedy vážený VVV:
Ad 1.) My? Náš stát, naše propaganda. Naši "dodavatelé zpráv" a hlavně správných názorů.
Ad 2.) Ne, tato Vaše připomínka je čistá provokace. Víte dobře sám, že toto není okruh reálné pozitivní diskriminace - o to tu (zatím a bohužel) nejde.
Ad 3.) Toho záběru si naštěstí málokdo všimnul. Jenže naši spoluobčané s vyholenými hlavami by si (bez nalosti reality - ta propagandu málokdy zajímá) ten záběr mohli zvolit jako svůj docela silný klacek. Proto si myslím, že neměl být do sestřihu zařazen vůbec. Z propagandistických důvodů, to (velmi nerad) přiznávám.
Ad 4.) Nesouhlasím. Na okrajích kotlinky je situace docela v pořádku. Možná proto, že hustota obyvatelstva tam je často nižší než jinde. Veverky a zajíci velký bordel nedělají. Odsun (humánní nebo nehumánní, es ist egal!) není řešením nikde a nikdy. Myslím, že funguje podle úsloví "Vyhodíš ho dveřmi a on se vrátí zpátky oknem."
======================
Hobiti, se jak známo, pilně starali hlavně o to, aby jejich spižírny byly plné na zimu a až na vyjímky neopouštěli svou Kotlinku. Na cizince se dívali s krajním podezřením, ale kouzelník Gandalf je pomocí jednoduchých triků utáhl na vařené nudli. Tak je sestrojil jejich otec...
Mám ale hobity docela rád. Jsem téměř jedním z nich. "Co narobiš, synku..."

STK řekl(a)...

P.S.: Nemám rád, ani když se kope do muchomůrek. Zbytečná, nezdůvodnitelná aktivita, natož pro profíka.
Dovedete si představit chirurga, jak hodí vyoperovaný zhoubný nádor na zem a bude po něm vzteky šlapat? [;-)

stk řekl(a)...

Už to tu máme:
....
avyboje@tiscali.cz
Ten policista,který v ukázce v televizi kopal do bezbraného člověka,by zasluhoval od policie okamžitě vyhodit a pořádně zavřít.Byla to pořádně vygumovaná hlava.

Franz (anonym)
Jestli to nebyl náhodou cigoš.

....

Větší vlastenec řekl(a)...

Aha. Mé nejhorší obavy se naplňují.
Víte, vážený STK, na chvíli jsem si mohl myslet, že existují nějací utajení dobrodinci (třeba Vy osobně + skupina Vám podobných lidumilů), kteří v tichosti a za svoje poskytují Romům pozitivní diskriminaci.
Ve skutečnosti Vy VŮBEC NEVÍTE, co ten výraz znamená. Přesto jej používáte; proč ? Abyste vyjádřil svoji převahu intelektuální a mravní nad hloupými a hrabivými Američany, kteří pozitivní diskriminaci vymysleli a používají ? (Samozřejmě s děsivými výsledky – stačí připomenout jména Colin Powell, Condoleezza Rice, Hussein Obama. Podal by jakýkoli své cti dbalý slovanský Árijec ruku těm černým tlamám ? Směšná představa, že.)

Ad „váš stát, vaše propaganda“, ve smyslu „správné názory na pozitivní diskriminaci Romů“ : Máte na mysli novinové titulky typu „Romové napadli šest mladíků“ (= Cikáni útočí na lidi) ? Máte na mysli svůj vlastní, zde na vlasteneckém Doupěti uveřejněný SKVĚLÝ vtip „Rom dře“ ? (Vážně sranda k posrání, vážený STK. Bez legrace.)

Ad „hobiti“ : Vy jste nečetl Pána prstenů, že ne ? Prosssím, potvrďte mi moji domněnku, že o Trilogii víte zhruba tolik, co o pozitivní diskriminaci resp. euroamerických reáliích. Prosím prosím; jinak si budu myslet, že nejste schopen pochopit složitější psaný text.

Musím do práce, takže Čest a Nazdar !

drak řekl(a)...

No ten problém s našimi nepřizpůsobivými spoluobčany, tedy Cikány, jsme v listopadu 1989 podědili především po našich intelektuálně a jinak velice zdatných bolševicích, které po únoru 1948 opravdu nenapadlo nic lepšího, nežli se pokusit vysídlená území, tedy bývalé Sudety, osídlit Cikány naimportovanými už si nevzpomenu odkud odevšad, hodně jich ale bylo ze Slovenska, ale byli mezi nimi i rumunští, maďarští a dost možná i bulharští, protože po lidumilovi Hitlerovi jich tu už moc nezůstalo. Postupem času, během několika let bolševici pochopili, že se od nich jakéhokoliv pracovního výkonu až na několik světlých a ojedinělých výjimek nedočkají, a začali jim tedy platit výpalné v podobě sociálních dávek. Čas od času, když se to zrovna hodilo, tak se bolševici s Cikány dohodli a nechali někoho, jim politicky nepohodlného, jejich rukama fyzicky zlikvidovat. Nějakou dobu to oběma stranám vyhovovalo, později, když bolševikům připadlo, že už jich, tedy Cikánů je nějak moc a nějak se to prodražuje a nedá se to ekonomicky "utáhnout" pokusili se to řešit pomocí zvýšeného tlaku na sterilisaci cikánských žen. Nebyl to úplně zcestný nápad, jen se to mělo provést právně i technicky i jinak mnohem lépe, tedy té ženě, která již 2 či více potomků měla, za to dát slušné peníze, konec konců by se na těch nenarozených dost ušetřilo, takže by se to dalo brát jako investice do úspor a stav by se tedy stabilisoval a aspoň by se v čase výrazně nehoršil. Jenže ono se to tenkrát v mnoha případech dělo tak nějak podivně a doteď je z toho akorát tak klacek proti státu. Po listopadu 1989 se v tom placení výpalného pokračovalo vesele dál a navíc k tomu se postupně přibalilo ještě vytvoření zcela zbytečných státních institucí a úřadů a ještě placení výpalného všelijakým parasitům a aktivistům tak, aby aspoň přestali řvát a dali pokoj, jinak bychom se z té mediální palby jako třeba v případě Matiční ulice dodnes nevyhrabali. Zkrátka a dobře, ten problém je tu už hodně dlouho, vznikl bolševickou blbostí a neschopností ho uspokojivě řešit. Naší polistopadovou blbostí a neschopností byl obohacen o další rozměr, tedy politickou hyperkorektnost, věci už se nesmí nazývat pravými jmény, o positivní diskriminaci, tedy Cikány už nesmí nikdo a nic nutit pracovat ani jim vyčítat způsob jejich života, naopak jsme všichni povinni to snášet a nadšeně hýkat, když třeba "našinec" za jejich napadení dostane flastr 20 let a Cikán za napadení "našince", tedy totéž, jenom 5.

drak řekl(a)...

No jenomže ono se v této současné ekonomické situaci kdy na jedné straně takový ten značně naivní předpoklad, že Čína bude makat a my si tady budeme jen kšeftovat, bohatnout a vymýšlet kraviny nevyšel a ukazuje se, že Čína teď tahá silněji a za delší konec lana, tak silně, že nás to až může položit, neb si u toho moc servítků nebere a až se zdá že je ekonomika v koncích to na jedné straně, hospodářsky nerosteme a růst asi už nebudeme, aspoň po nejbližších +/- 10 let, příjmy do rozpočtu tedy klesají, no jo, jenomže náklady ne ten populistický a parasitistický cirkus rostou a hrozí být čím dál tím většími, takže logicky vyvstávají otázky co s tím vším? Zadlužovat se kvůli tomu a podobně jako třeba Řecko nebo jiné země riskovat státní bankrot? To je přeci nesmysl, to stejně nikam nevede. No a přichází tedy doba úsporných balíčků a nepopulárních opatření a staví to naše standardní, na jedné straně populistické politiky a na druhé pak velmi nenechavé a vše společné v co největší míře a co nejrychleji privatisující do jejich vlastních kapes, před velmi nepříjemné úkoly, tedy na jedné straně musí sdělit občanům, že blahé časy skončily a že se bude šetřit, pak také budou muset zredukovat ono výpalné Cikánům a parasitujícím aktivistům a spolkům, jedna věc horší nežli druhá. Oni samozřejmě chtějí privatisovat nadále, a pokud možno stejně moc, nebo i více, ale ve ztenčujícím se balíku společných peněz to nejde, ale oni se uskromnit nechtějí a občan jim to právem má za zlé, stejně jako jim má právem za zlé mrhání prostředky na ono výpalné, které problém jen prohlubuje, zhoršuje, ale rozhodně ho to neřeší. Určitě bude nutné realisovat alespoň některá opatření podobná těm, která pomohla už na Slovensku, tam se totiž dávky na děti jedné matce vyplácejí jenom do počtu 2 dětí a dál je to problém rodičů a nikoliv státu, kdo a jak ty jejich děti bude živit, ale za jejich neživení hrozí kriminál, což se domnívám je jediný a dlouhodobě správný a udržitelný legislativní princip, pakliže se má situace aspoň stabilisovat a dlouhodobě nehrozit kolapsem. Odpovědnost za přivádění dětí na svět a jejich další obživu a výchovu by měli cítit především jejich rodiče a ne stát. Chápu, že po několika desítkách let, kdy tomu bylo ze zcela nepochopitelných důvodů jinak, se to mnohým nebude líbit, ale to bude muset majoritní společnost na jedné straně "ustát" a donutit ty Cikány a další, kteří se nechtějí přizpůsobit, aby si na to zvykli, protože nic smysluplnějšího a dlouhodobě perspektivnějšího se stejně podniknout nedá. No a pak už jen nezbyde, nic jiného, nežli prostudovat a a pragmaticky uplatnit ve vztahu k oněm Cikánům a dalším menšinám onen salesiánský způsob, prostě je přestaneme krmit, ale naučíme je, aby byli schopni se starat sami, ale nikoliv krádežemi a parasitováním, leč vlastním úsilím.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar velký český vlastenče draku !

Pár maličkých připomínek k Vašemu standardně kvalitnímu příspěvku :
1) Po 2.světové válce bylo Slovensko součástí našeho státu, Československé republiky. Vážně. Nekecám.
2) Osídlování pohraničí začalo již v roce 1945. Noví osídlenci se naší Straně odvděčili za domy, statky, pozemky, stroje, nábytek, dobytek atd. : Ve volbách r.1946 Strana v pohraničí zvítězila. Náš národ postoupil o velký krok ke konečnému vítězství, k odmítnutí účasti na tzv.Marshallově plánu
3) Většina nových osídlenců byli našinci, Volyňští Češi a reemigranti z balkánských zemí.
4) Koncentrace chudých a nezaměstnaných v pohraničních oblastech začala po dočasném ústupu našeho spravedlivého společenského zřízení (tedy po roce 1989).
5) Právě díky humánnímu odsunu Němců a humánnímu znárodnění majetku třídních nepřátel jsme si vytvořili předpoklady pro likvidaci náboženských pověr (a jejich nositelů). Jinými slovy, k likvidaci nezaměstnanosti, chudoby a kočování Cikánů-Romů.
Není proto divu, že po dočasném návratu vykořisťovatelského systému se vracejí i Němci a černoprdelníci, že se vrátila nezaměstnanost a chudoba.

Mám otázku : Známe i bílé ženy, mající více než dva potomky. V ideálním systému (dle Vašeho návrhu) bychom jí za sterilizaci zaplatili, nebo bychom apelovali na její vlastenecké cítění a sociální zodpovědnost ?

Na závěr jedna důležitá poznámka :
Tzv.Salesiánský styl výchovy se opravdu VELICE liší od našeho, osvědčeného českého způsobu (viz např. Lety, Kunštát, sterilizace romských žen atd.). O tzv.„Preventivním systému Dona Boska“ říká zarputilý černoprdelník Petr Bešenyei (už jen to jméno; vždyť je to Maďar, nebo, nedejLenine, Cikán !) :
„Preventivní systém v romském prostředí je o naší bezmezné trpělivosti, sebeovládání, vytrvalosti a vyčkávání na příležitost, na okamžik, kdy se to všechno změní a otočí: na bourání anonymity a postupném odstraňování agresivity, čekání na změnu mentality jednotlivce i osady… Je k tomu třeba dostatek času, který musíte mezi Romy promodlit a protrpět. Bůh Tě má rád, má pro Tebe připravený nádherný plán pro život. On ho naplní, od tebe stačí jen souhlas.“
FUJTEUFEL !

STK řekl(a)...

Je slušné odpovědět, i když často není na co.

Tak tedy Vážený Větší Vlastenče: Vaše nejčernější obavy se naplnily. Mám opravdu jiný názor než Vy. Na diskriminaci, možná řešení (je zajímavé, že na žádné funkční dosud nikdo nepřišel) a dokonce i na Půlčíky*. A téma je to natolik vážné, že nemám chuť obracet několikrát Vaše výroky, případně znovu a znovu "upřesňovat" ty svoje. Jste prostě (na rozdíl ode mne) inteligentní a vzdělaný člověk s bohatými životními zkušenostmi. Amen.

*/ S těmi knížkami máte plnou pravdu. Mám je sice v knihovně od prvního vydání, ale četl jsem je rychle, takže patrně chápu celou trilogii jinak něž Vy. Pochopitelně Vaše chápání je správnější, ba snad jedině možné. Sice jsem před lety úzce spolupracoval při dramatizaci Hobita, ale to se nepočítá, že?

****
Protože si Vás ale hodlám zachovat jako zajímavého diskutéra, nezbývá mi nic jiného, než Vám pro tentokrát vzkázat: Vypínám si Vás, Vašnosto!

STK řekl(a)...

Ano, Vážený Větší Vlastenče, Vaše nejčernější obavy se právě naplnily.
Mám jiný názor než Vy, nejen na pozitivní nebo negativní diskriminaci, ale dokonce i na známou trilogii o Hobitech včetně pilotního dílu "Hobit".
****
Protože si Vás ovšem chci v paměti zachovat jako zajímavého diskutéra a neznechutit se stálým opravováním svých vlastních výroků, které vy s veselou myslí převrátíte k nepotřebě, oznamuji Vám (s veškerou úctou), že si Vás dočasně vypínám.

s.t.k. řekl(a)...

Pan Pixla se mnou žertuje. Moje sdělení Vlastenci Většímu tu bylo, pak zmizelo a teď, když jsem ho napsal podruhé, se zase objevilo. No nic, pan stavitel to tu má dvakrát...

Šaman řekl(a)...

STK - k lumpárnám, co zmazal pixla: řekl jsem mu, že to nejsou spamy - a pak je teprve smazal, aby nebylo trojmo.
\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak si mne vypnul, vlastenec. Fňuk ! Dokonce dvakrát. Fňuk fňuk !
Nu což, život jde dál, tak lítost pryč a do batohu chléb a špek. Pak do sedla a vpřed, močálem černým podél bílých skal. Cesta dlouhá, však vpředu ne lítá saň ni vlhký rov, leč rodné pastoušky krov a očistný oheň – dík Leninu zaň. Dík za žár i za jemnost filtrů, jež zadrží můj prach i spáleniny pach. Dík za paličku krematoristovu, milosrdně drtící zbytky kostí mých i zubů.
Ach, kéž bych mohl svůj popel nechat rozprášit nad Českem rodným, když vítr vane k Východu ! Nu, posypou-li mnou vozovku zledovatělou, pracovat budu i po odchodu. Co více si může přát dělník, prostý oráč na národa roli dědičné ?
Však dosti snění, nyní je mi ještě pracovati, v potu tváře chléb svůj celozrnný dobývati.

Co vzkázat Tomu, jenž mne nečte více ? Že spisba mizerného Anglosasa Tolkiena je nám nesrozumitelná a bytostně cizí, po všech stranách, na všech stránkách.
A není divu, vždyť pisálek sám sebe přirovnává k hloupému a poddajnému hobitovi :
...For instance I was born in 1892 and lived for my early years in 'the Shire' in a pre-mechanical age. Or more important, I am a Christian (which can be deduced from my stories), and in fact a Roman Catholic. ... I am in fact a Hobbit (in all but size). I like gardens, trees and unmechanized farmlands; I smoke a pipe, and like good plain food (unrefrigerated), but detest French cooking; I like, and even dare to wear in these dull days, ornamental waistcoats. I am fond of mushrooms (out of a field); have a very simple sense of humour (which even my appreciative critics find tiresome); I go to bed late and get up late (when possible). I do not travel much. I love Wales (what is left of it, when mines, and the even more ghastly sea-side resorts, have done their worst), and especially the Welsh language. But I have not in fact been to W. for a long time (except for crossing it on the way to Ireland). I go frequently to Ireland (Eire: Southern Ireland) being fond of it and of (most of) its people; but the Irish language I find wholly unattractive. I hope that is enough to go on with. ...
( http://tolkiengateway.net/wiki/Letter_213 )

Ne, to opravdu není nic pro nás. Když knihy plné fantazie, tak Neználkova či Zaklínačova dobrodružství.

Čest a Nazdar !

A.S. Pergill řekl(a)...

Draku, k těm sterilizacím:
Jednalo se o ženy, které měly druhého potomka císařským řezem. Jde o to, že u dalších těhotenství roste nelineárně strmě riziko, že těhotná děloha v jizvách rupne (akutní průšvih minimálně na úrovni ruplého appendixu) nebo že jizvy budou překážet tomu, aby děloha rostoucímu plodu "uhýbala" a on se normálně vyvinul. Proto existoval předpis, že se při druhém císaři podvazovaly vejcovody. Dělalo se to naprosto běžně, znám i doktorky a zdravotní sestry, které takto dopadly (jenže jsou "bílá pakáž", takže si nemohou nic vysoudit za "rasovou dyzgrymynacy"). Později se to zmírnilo v tom smyslu, že se to nedělalo u pacientek, poskytujících určitý předpoklad v dodržování antikoncepce. Tam potom mohlo být nadproporční zastoupení žen negramotných, neschopných si přečíst ani návod, případně žen, které otěhotněly bezprostředně po prvním císaři (takže prakticky prokázaly, že to buď nezvládnou, nebo na to kašlou). V obou uvedených skupinách potom najdete nadproporčně zastoupené Romky a IMHO jen a jen jejich vlastní vinou.

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

Nepohybuji se mezi lékaři až tak často abych o tomto věděl, takže děkuji za poučení, neb jsem netušil, že v mnoha případech pro to mohl být velmi dobrý a racionální důvod a hlavně že byl úplně jiný, nežli ten, který se tomu dnes podsouvá. Nicméně jak si já osobně vzpomínám na naše socialistické zdravotnictví před listopadem 1989, tak ono se projevovalo ze strany lékařů vůči pacientům častokrát dost autoritativně a pacient mnohdy opravdu nebyl považován za někoho, kdo by měl být brán za toho, kdo bude byť i jen spolurozhodovat o dalším postupu, toto svaté právo jako by měl jenom lékař a ten pacientovi někdy oznámil co bude a někdy ani to ne a jen provedl, to, co si myslel, že bude nejlepší, častokrát jen zavrčel, tady mi to podepište, bez jakéhokoliv pokusu něco vysvětlit. Nikdy jsem z toho neměl moc hezký pocit a k doktorům jsem tehdy chodil jen když jsem musel, což naštěstí nebylo často a když ano, tak většinou jen kvůli papíru, že mi nic není. Zkrátka a dobře si myslím, že v té době se na ta práva pacientů zase až tak moc nehledělo, na druhé straně ale je mi úplně jasné, že jak mezi Cikány, tak i mezi aktivisty a další verbeží, co na nich parasituje, se najde přehršel ochotných si na státu něco vysoudit a ještě způsobit mediální humbuk, jakožto palebnou přípravu a nátlak na soudce, který by se to třeba pokusil smést se stolu, jakožto neoprávněné. Je také pravdou, že spousta lidí, nežli by zašla za právníkem a zkusila se něčeho domoci i když je v právu, tak se na to raději vykašle, dílem z touhy vyhnout se nepříjemnostem, dílem z pohodlnosti a v neposlední řadě i kvůli nedůvěryhodnosti naší justice. Myslím ale, že by měli být tvrdší, ono by to určitě pomohlo k určitému pročištění prostředí.

A.S. Pergill řekl(a)...

Čili zjednodušeně:
1. Podvaz vejcovodů po dvou císařských řezech byl zcela normálním úkonem, nařízeným sice "pouze" podzákonnou normou = nějakou vyhláškou, ale to bylo tehdy více-méně normální (i na dopravní předpisy jsme měli vyhlášku, která byla až po roce 1989 předělána na zákon - a v mnoha ohledech spíš k horšímu).
2. Nicméně lékař, který by to neprovedl, by byl stíhán za porušení povinnosti dané profesí.
3. Naše soudnictví (a celá slavná EU) není nic jiného než rasistický shit, protože Romky sterilizované podle této vyhlášky dostávají odškodné, zatímco ženy "podřadných" ras a národností nikoli.

STK řekl(a)...

Draku a Pergille, já měl na doktory štěstí. Jednali se mnou jako s člověkem ještě dřív, než to bylo "uzákoněno". Možná proto, že jsem byl zvědavý a ptal jsem se, co mi je a co mi budou dělat a proč... S několika doktory medicíny jsem se skamarádil.

Ale už mi tihle "bílí mafiáni" pomalu vymírají. Kromě jednoho. Má už téměř 90 a občas si i "zadiagnostikuje" (ale už se nechává kontrolovat svou dcerou, které před nedávnem předal praxi). V jeho věku už budu dávno čuchat ke kytičkám odspodu - a pokud náhodou ne, tak stejně nebudu vědět ani jak se jmenuji a ne jako Petr, který si dodneška pamatuje i moje historky!

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

1. Nenamítám nic proti onomu úkonu ani vyhlášce, co ho nařizovala za určitých okolností provádět, jen si myslím, že jakékoliv nevratné operativní úkony by měly být prováděny s prokazatelným souhlasem operovaného a po jeho poučení o následcích, chápu, že je to otravné a že to dlouho trvá, ale také si myslím, že je to nezbytné a zdaleka ne vždy toto bývalo dříve v pořádku. dnes je to přeci jen výrazně lepší. Prostě s drobnými výhradami s Vámi souhlasím a nemám pochybností o tom, že se jedná jen a pouze o mediálně a jinak zneužívanou záležitost.

2. Musel by to na něj nahlásit jiný lékař a až na drobné výjimky pochybuji, že by se tak stalo. Lékaři při sobě drží, ne vždy je to správné a žádoucí, ale jo to prostě tak. Ta možnost je tedy spíše teoretická a vyjímečná.

3. Až takto kategoricky a jednoznačně bych to asi nevyjádřil, ale důvodů ke spokojenosti opravdu moc nemáme a v podstatě s Vámi souhlasím.

STK:

Také mám několik bezvadných lékařů, kteří jsou podstatně starší nežli já k niž, když už musím, poměrně rád dojdu a velice se bojím toho, kdy budou nuceni skončit s praxí, protože pak netuším ke komu bych šel.

A.S. Pergill řekl(a)...

ad 2.: O každé operaci se vede protokol, který se na léta zakládal (konkrétní délku minimálního skladování neznám, ale určitě jsou to spíš desítky let než roky). U nitrobřišních operací jsou zpravidla minimálně 3 operatéři, museli by v tom jet spolu.
Pokud by ta dáma přišla za půl roku těhotná, tak by bylo dohledatelné v archivu nemocnice, kdo měl ten úkon provést a nese za to zodpovědnost coby hlavní operatér, a kdo nese zodpovědnost za to, že ho nenabomzoval.

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

ad 2.: Ano, pod tlakem únavy jsem nedomyslel, že by se na to vlastně velice rychle přišlo, takže nedělat to asi nebyl úplně dobrý nápad. No ale teoreticky vzato, šlo ze strany pacientky podepsat revers a odmítnout?

Co se té skartační doby týče, myslím, že když jsem někde nebyl déle než 10 let a pak přišel, tak že už tam o mě nic nenašli, ale po kratší době většinou ano.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, souhlas. Až na ten salesiánský princip. Tohle nefunguje. Homo Sapiens sapiens se nevyvinul převýchovou, ale adaptací. Kdo se neadaptoval, nepřežil. Kdo přežil, předal své vlohy dál.... Do dnes to funguje stejně. Problém je jaké vlohy jsou předávány díky tomuhle "krmení ptáčků". A obecně, k pochopení a k řešení tohohle problému je dobré studovat obecné vztahy parazita a hostitele. Ke čtení Sobecký gen a Teorie memu.

STK, Hobita mám, škoda že není dramatizace Pána prstenů. Hobit byl v humorném tónu, Gandalf je spíše roztomilý než vážný čaroděj. Pěkné jsou dialogy a hlášky. "Nejlepší trpajzlik je nadívanej druhym trpajzlikem." "Je vás takovejch v lese víc, králiku jeden vošklivá?" "Včera skopový, dneska skopový a ať jsem trajcén, jestli zejtra nebude zase skopový." Excelentně je namluvený Glum.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Co se týče popisovaných sterilizací, považuji ji za hrubý zásah do svobody. Pacientka měla být jen upozorněna na nebezpečí dalšího otěhotnění. Další riziko by leželo výlučně na ní.

stk řekl(a)...

Pro Schumachera:

Dramatizaci Trilogie by asi nikdo nechtěl zaplatit. On ten J.R.R.Tolkien zase není autor pro veškerý lid naší kotlinky. Daleko víc jich čte Blesk a Aha. Tedy i pořípadné reklamy jsou tam účinnnější.
A dělat to amatérsky by byl běh na hodně dlouhou trať - většina herců se hraním živí a zadarmo prostě nemohou - nebo jen velmi občas.
Glum je hodně zvláštní potvora. Potrestaný hobit. A vlastně stále (do konce posledního dílu) osciluje mezi světem hobitů a Mordorem.

Ale práce by to byla krásná.

STK řekl(a)...

Jak ten sterilizační případ zpovzdálí sleduji Schumachere, jde tu (jako obvykle) hlavně o prachy. A dokonce si myslím, že o ty prachy nejde tak ani těm sterilizovaným ženám, ale především jejich právním zástupcům. To ti je ženou do sporu. Ti z nich dělají buď hlupačky, které nerozumí ničemu nebo rovnou lhářky.
Dost by mě zajímalo, kolik těm Cikánkám z vysouzených peněz doopravdy zůstane. [;-/

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

No on se ten Homo Sapiens sapiens, ale v zoufale malém počtu, takže je neustále v menšině a zpravidla v těžké defensivě. Vzhledem k výše uvedenému, veden tím nejlepším úmyslem (ušetřit značné výdaje v případě průšvihu) zasahoval ten bolševik v případě těch sterilisací do té osobní svobody řekl bych hodně přes obvyklou slušnou a únosnou míru. To je z dnešního úhlu pohledu samozřejmě hodně za hranou a ani tehdy to nebylo úplně v pořádku. Jinak to tzv krmení ptáčků, moderní medicína atd atp vytváří na jedné straně hrozbu, že se nám pěkně zmrší genofond a abychom tomu zabránili, budeme muset přitlačit na pilu v oblasti genové medicíny, aby ten vzniklý čurbes šel napravovat, jenomže to bohužel může vypustit z lahve spousty zlých džinů... o těch memech a genech atd atp myslím píše Cílek a Koukolík, knihy jsou po ruce, ale ke čtení ještě nedošlo, bohužel :-(

STK:

Hobita jsem zaslechl v rozhlase jenom kousek, ale i ten byl moc fajn, vyšlo to někde na nějakém nosiči?

Jinak na mou paměť není zrovna moc spolehnutí, ale Glum je myslím bývalý Elf ne?

Jinak kdyby se na tu trilogii našly peníze, bylo by to fajn, já bych to rozhodně uvítal. Doma jsmr zatím celkem 4 a 3 z nás by to uvítali, já a děti, ale my asi nebudeme typičtí, Blesk a Aha u nás nečte nikdo, přesto se jich vydá a prodá docela dost.

Cikánkám zůstane tak na několik hospod a pořádných opiček a možná ani to ne, ale zbytek asi zůstane za drápy těm všem parasitům kolem.

drak řekl(a)...

Pardon oprava, mělo tam být:

"No on se ten Homo Sapiens sapiens vyvinul, ale ..."

Schumacher antisemita řekl(a)...

Hlásím se k atypickým. Zatím nemáme televizi a nijak nám nechybí. Je spousta jiné zábavy a filmy si z konserv projektáme na zeď. Bez zpravodajské oblbovárny tvnova doháněné ČT se obejdu. Už jak jsem zaslechl tu hystericko akční dikci, dostával jsem chuť obrazovku prohodit cihlou. Nekupuju noviny a na netu hledám jen výživné zprávy. Mé oblíbené HN šly s kopce a dohánějí idnes. Asi jsem asociál, ale dělá mi to dobře. Když si to spočítám, kdybych nejméně tři hodiny denně konzumoval televizi, to znamená zprávy a nějaký film, to znamená 1095 hodin ročně, to je 45 dní čistého času. Jeden a půl měsíce života ročně. Při čtyřech hodinách celé dva měsíce. Plus hlava zahnojená reklamami, nasíracími nepodstatnostmi a ovšem "vaší denní dávkou emocí". To všechno mozek musí přežvýkat, to všechno se stává součástí myšlenek, to všechno se někam ukládá a stává se součástí myšlenkových matric. A to všechno, protože lidské myšlení a osobnost není duch vznášejícími se nad vodami, mění strukturu neuronové sítě. Všechno co prožijeme, vidíme, slyšíme, cítíme, zpracujeme. Všechno zanechá stopy v síti a pracuje v podvědomí. Tak pracuje paměť. Považuji za užitečné mít vstupy pod kontrolou a snažit vyhýbat se škodlivým informacím. Je to tak jednoduché a přesto většina lidí si to neuvědomuje. Rád kouknu sem a něco utrousím. Nemám problém s názory jiných, nejbližší jsou mi Drak, Stk a kritický a provokující Pergill. Rád čtu inspirujícího VV, i když zpočátku jsem obtížně chápal jeho specifický humor. Jsem rád, že jsem objevil tuhle hospodu, stejně jako dřív Neviditelného, pak Šumaváka a tamní občasný večerní postgraduál U Vodičky.

informace řekl(a)...

Jste jistě osoba hloubavá a informovaná, Obuvníku.
Jen bych Vás chtěla upozornit, že ke zpracování informací patří také jejich porovnání, posouzení a na základě toho přijetí nebo odmítnutí. Tak se rozvíjí kritická činnost mozku. Jinak výběrem jen určitých a stále stejných zdrojů informace se z Vás stává člověk monotematicky uzavřený ve stále stejném okruhu podnětů, které podněty nakonec přestávají být. Stává se z Vás, sorry, papoušek.

žibřid řekl(a)...

Ten stále stejný druh podnětů se bohužel trochu vytvořil i tady. To není kritika nikoho z osazenstva, spíše povzdech nad občas malým množstvím stálých diskutérů. Tímto si sypu popel na hlavu a přísahám, že vytrvám na stráži zde.

Draku, Pán prstenů by snad byl i na půjčení v knihovně nebo v CDpůjčovně? A Glum je bývalý hobit. Ale, upřímně, zase až tolik mě ty knihy nenadchly, je to spíš taková pohádka pro děti a mládež.

STK řekl(a)...

Schumachere, "ševče neščasná", vy jste můj člověk. S tou odchylkou, že já se asi tak jednou, dvakrát týdně na zprávy podívám, právě pro tu diverzifikaci zdrojů.
Dovolím si ale poněkud nesouhlasit s Informací - TV není nutným kanálem k příjmu informací. Rozporuplností, kde je třeba odhadnout co je a co není pravda najdete dost a dost i na netu - nemusím ani porovnávat poněkud bigotní polské nety s našimim - i ty naše, "kotlinkovské" jsou mezi sebou dost "rozhádané". (Jiné řeči mi bohužel dělají potíže. I ta ruština a němčina, kterými se jakž-takž domluvím...)
Sklon k jednostrannému "zpapouškovatění" má spíš člověk, který sleduje jen několik TV stanic a čte bulvár. Ty zdroje se totiž liší se hlavně tím, kolik bylo kde mrtvých - jinak je u všech zpráva víceméně stejná - a stejně katastroficky levicová. A za dva dny je to pro TV už stará, "shnilá zpráva" a jak to nakonec dopadlo se člověk nedozví nikdy. Polsko je na tom líp jen o malinko. Tam je zase v TV církevní autocenzura, takže si jeden nevybere.
============
Pro Draka: Myslím, že se mýlíte. Pokud si pamatuji, byl to kdysi hobit, jehož přítel při rybaření našel pod vodou onen slavný "Jeden prsten co vládne všem...", nechtěl ho však Sméagolovi dát a ten jej proto zabil a byl posléze vyobcován...
Pokud vím, dramatizovaný Hobit na CD nevyšel a já sám ho nemám. Já dokonce nemám ani tu knihu - i když zbytek Tolkienova díla mám, včetně dodatků.
Jediné, co mám zvukového jsou písně Středozemě z hraničářské hospody v podání písničkáře... ...ajta, musel bych se podívat... Jima Čerta na mp3. Jsou i na Rapidshare v rar-u. Není to bůhvíjaká básnická nebo hudební kvalita, ale atmosféru to má.

STK řekl(a)...

Podíval jsem se teď na Rapidshare a Hobit tam je v několika provedeních. Chce to jenom stáhnout a prozkoumat, který je nejlepší...

STK řekl(a)...

Inu Žibřide, někomu se J.R.R. Tolkien líbí, někomu ne. On má v těch (perfektně a do detailu promyšlených) pohádkách několik vrstev. Každý si tam může najít svou trajektorii. Ale pro malé děti to opravdu moc není. Musí si dlouho pamatovat, kdo je kdo a co se stalo předtím a co potom.
Např. moje žena, jinak velká čtenářka na Pána prstenů nezabrala vůbec. Prostě se do toho nedokáže začíst tak, aby "byla in". Pro mě je to z knižních "hitů" zase Harry Potter. Prostě nezaberu - a když se nedostanu "dovnitř", proč se trápit. Ztráta času.

žibřid řekl(a)...

STK,
ne, že bych Potterovi zrovna propadl (v mém věku se to asi ani nedá čekat), ale například vztah dobra a zla mi v něm připadá tak nějak plastičtější a více ze života, než trochu černobílý Hobit. A taky mám z Hobita takový zvláštní pocit, že se v knize vlastně nic neodehrává, nic neděje. Máte pravdu, že Hobit je spíše pro starší. Potter je tak pro základoškoláky.

drak řekl(a)...

Na Rapidshare nechodím, buď se dílo objeví v normální distribuci za přijatelnou cenu, nebo v trafice za 50,- Kč a já si ho vezmu, ale na Rapdishare a jemu podobné nechodím. Buď se tedy ten Hobit časem někde objeví, nebo to klidně přežiji i bez něj, knížku mám, zkusím jí najít a Gluma ověřím.

Hary Potter je záležitost pro školáky a už se do něj tak nezažeru, jako bych byl malý kluk, takže ho nevyhledávám, ale jao dítě kolem 10 let bych ho asi nepustil z ruky a četl to jedním dechem no a mít tak v tom věku tenkrát barevnou kysnu nebo projektor a DVD, to by bylo bezva, dnes už mi to rozhodně tak nenadchne. K Tolkienovým knížkám se ale čas od času vracím celkem rád, ony přeci jen jsou psané pro ty větší děti.

Televizi minimalisuji, ale občas se na něco podívám ale spíš sem tam na zprávy, nebo když něco vařím tak na starší detektivky, jako Columbo, nebo To je vražda, napsala a pod, nebo na dokumenty, jako třeba cyklus Historie.cz, ČT 2 sem tam něco zajímavého vyprodukuje. Jinak ale i já se musím přiznat, že při sledování zpráv bych začasté nejraději tu televizi vypnul cihlou nebo brokovnicí a podobně bych bez zaváhání naložil i s tím oslem, co tam tak otravně vříská a s tím, co mu to připravil jakbysmet. No a tak to raději vůbec nesleduji a už i ty hospodářky raději vynechávám, nechci se zbytečně rozčilovat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, vlastenci a vlastenky, snad nechcete číst resp. poslouchat ty splácaniny toho anglosaského hobita Tolkiena ?! Vždyť je to tak nečeské, tak nesocialistické ! Hlavní padouch celé tzv.Trilogie je z východu, největší hrdina feudál, hlavní hrdina je příslušník vyšší střední třídy, navíc podezřelé sexuální orientace !
Jeho slouha považuje za svou povinnost nikoli zakroutit krkem svému pánu a všem podobným, ale sloužit mu do roztrhání těla ! Králové v tzv.Trilogii vůbec nejsou směšní, ba ani příliš krutí – prostě se DĚSNĚ LIŠÍ od všech králů z našich českých pohádek ! Žádný Hloupý Honza nedostane za pár buchet princeznu + ½ království. Sociální vzestup je možný prakticky jen v důsledku pilné práce, věrné služby vykořisťovatelům či nebezpečného hrdinství. A všechny ty „nadpřirozené bytosti“, včetně jakýchsi bytostí „nejvyšších“ a prakticky „všemocných“ ...
Prostě celé Tolkienovo „dílo“ se musí každému opravdovému českému vlastenci naprosto hnusit. Však jistě ne náhodou používá velký vlastenec STK pojem „hobit“ pro označení hloupého a poddajného „ovčana“.

Jen pro ilustraci – Pán prstenů i Hobit jsou oblíbenou četbou předsedkyně Českého klubu skeptiků SISYFOS (i celé její nechutně chytré famílie). Ano, Sisyfos - to jsou ti nepřejícníci, kteří pracujícím berou radost z horoskopů, homeopatických léků atd., a našim předním vědcům pomlouvají mentiony i dementiony. FUJ !

Prostě – vydefekujte se na celé hobity, a čtěte krásné slovanské příběhy o Ivanu Konanovi a Zaklínači.

Čest a Nazdar !

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, při pídění se po všechmožných informacích ve snaze aby něco neuteklo, hrozí to co se stalo pirátovi Tlamsovi z Kyberiády od Stanislava Lema. Tu doporučuji celou, je to jedna z jeho nejlepších knížek. Není dobré bez výběru nechat proudit informace mozkem. Z důvodu, který jsem uvedl. Jinak hrozí, že svůj mozek, sebe dáme do služeb nejen cizích, ale i sobě nepřátelských zájmů, které nás mohou zahubit nebo i jen poškodit tím, že sloužíme cizím myšlenkám, nebo i že kupujeme zboží, které nepotřebujeme, za peníze, které nemáme. Kromě toho, náš životní čas je vymezený a spolu s tím je omezený počet myšlenkových operací. Snažme se abychom byli osídleni parazitními myšlenkami co nejméně. Samozřejmě, že jsme osídleni cizími myšlenkami, které jsme vzali za své. Například z rodiny, školy...Z nich se aniž si to uědomujeme, skládá naše osobnost a jimi jsme naprogramováni a indoktrinováni. Bez nich bychom nebyli my. Jenže máme, měli bychom mít, kritické myšlení. Pro ně jsou důležité informace, ne "informace", které jsou převlečenými indoktrinacemi. Většina lidí nemá kritické myšlení v tom smyslu a to je mimo jiné příčina třeba zfanatizovaných davů a všeho co je s tím spojeno. A totalitních režimů. Nemějme iluze, že nyní a tady jsme na tom o mnoho lépe. Třebaže jsme, protože máme lepší přístup ke "svobodným" informacím. Jenže naša ovlivňování probíhá tak, že zatím co dřívejsme byli ovládáni omezováním informací, nyní jsme ovládáni tím, že jsme jimi zahlcování. Většina lidí není schopna rozlišit, které informace jsou a které nejsou důležité. Jestliže je zájem na tom aby lidé nepřemýšleli nad tím či oním, jsou zaměstnáni aby přemýšleli nad něčím jiným, zpravidla nějak příjemnějším. Je to podobné jako "čtení pod lavicí" místo namáhavějšího sledování výuky něčeho v budoucnu užitečného. Ti, kteří nás zahrnují takovými informacemi, nám kradou naše životy, protože nám kradou náš čas. Jsou zloději našeho času. Jsou našimi otrokáři. Nelze se tomu vyhnout, ale lze se tomu bránit. Škoda, že to co píšu jsem nevěděl před dvaceti, třiceti lety. Nebo ještě ve školním věku. Ale jsem rád, že mi to vůbec došlo. Konečně, je to i důsledek všech informací a jejich "souboje" v mé mysli.

STK řekl(a)...

Problém není Draku v tom, že by člověk nedal pár desetikorun (a měl to "se zárukou"), ale v tom, že věc velmi často v "normální" distribuci nelze sehnat.
Ceny CD i DVD už začínají pomalu být rozumné a s elektronizací ledasčeho budou stále přítulnější. I když: E-knihy mají prakticky stejnou cenu, jako papírové. Vzhledem k výrobním nákladům to moc nechápu - autorské poplatky určitě nedělají 90% ceny knihy. A e-books vlastně nemají žádnou remitendu. Myslím, že mi to Šaman (pokud to bude číst) potvrdí.

informace řekl(a)...

Žibřide,
také mám někdy pocit, že jsem se ocitla v dost omezeném kruhu zájmů. Teď zjišťuji, že páni diskutéři jsou náruživými čtenáři Pána prstenů a Harry Pottera. Musím se přiznat, že jsem obě díla nečetla a že nikdo z okruhu mých známých to nečetl. Ba ani děti ne. Ty čtou starého Salgariho anebo Tři mušketýry. Byly se jen podívat na nějakou zfilmovanou verzi. O četbu neprojevují zájem. Snad to bude proto, že nápor reklamy a propagandy je tak velký, že jsme pro ochranu "vypnuli" a prostě to bojkotujeme.
Ono to bubnování na stále stejnou notu nakonec má opačný účinek.
Jak tedy mohu přispět do diskuze?

informace řekl(a)...

Obuvníku,
neříkám, že by člověk měl pasivně číst anebo spíš poslouchat všechno, co přinesou noviny nebo televize. Ale i čtení jen jedněch novin s výlučným politickým zaměřením není účelné pro vytvoření vlastních názorů.
V TV máme několik desítek kanálů různé politické orientace a rovněž tak pokud se týká tisku. Takže se člověk může selektivně po nich projít a podívat se, jak ty různé události podávají anebo vykládají.
Člověk musí umět najít zlatou střední cestu.
Jinak buď zhloupne a ztratí nakonec zájem anebo se z něj stane papoušek.

drak řekl(a)...

Člověk ty informace musí aktivně třídit, bez toho to nejde, jinak by také mohl zblbnout, když jsem například včera odpoledne slyšel v autě na rádiu Česko hulákat nějakého klimatoalarmistického aktivistického propagandistického padoucha, cosi ve smyslu, že by se mělo navázat na proces započatý v Cancúnu a pokračující v Kodani, tak jsem dál už ani neposlouchal, a přepnul jinam, protože kde že se to ti hajzlíci, podvodníci a megatuneláři zase chtějí slézt aby z politiků vytřískali nějaké peníze určené k přímému rozkradení, protože oč jim jde už vím a víc o tom vědět nepotřebuji, zelené z těchto důvodů nevolím a kde mohu, tam je seknu přes ty prolhané uřvané držky a nenechavé pazoury, to mi k životu stačí, a víc o tom vědět ani nechci, ani nepotřebuji.

informaci:

Mušketýry jsem jako dítě četl také a moc rád a kupodivu si vzpomínám na mnohé televizní seriály natočené podle knížek od Salgariho, dnes bych už se k tomu asi nevracel, ale tenkrát, když jsem byl kluk, to bylo fajn.

Jakub S. řekl(a)...

Tohle je parádní šťavnatý nenávistný pohrdavý výlev, krása. Uznání, podpis.
A trochu mě mrzí, že si kolega Sch. při tom výčtu těch, co bere, nevzpomněl na mě. Ale já su stejně celý život jaksi v pozadí všeho, poněkud neviditelný, tož co. Zdar.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ale jo, Jakube, Tebe také. Být opomenuti, to je halt úděl nenápadných :-)

informace řekl(a)...

Jakube,
jak to dopadlo s tím Tel. seznamem? Napsal jste tam? Víte něco nového?

Jakub S. řekl(a)...

Budu informovat o svých (zá)krocích, vše zjištěno, nalezeny dokumenty a postoupeny synovi a v nejbližších dnech píšu a posílám podle foršriftů a rad zásadní ohrazení a vypovězení. Ach jo. Sono una testa vuota, říkají Taloši - su prázdná hlava. Odpovídá snad našemu Su blbec.

informace řekl(a)...

Jakube,
víte, kolik lidí tady na takovéhle fígle naletělo? Dokonce parlament udělal dodatek k zákonu o formě smlouvy v tom smyslu, že všechny klauzole musí být napsány jasně a zřetelně, jinak je smlouva neplatná. Mluvili o tom i v TV ve speciálním vysílání pro spotřebitele.
To se stalo u vás víc lidem, jak jsem viděla na webu.

Jakub S. řekl(a)...

Jo, aspoň tohle. Neštěstí druhého potěší. U nás na to naletěl aji p a r l a m e n t a Národní divadlo, ano. Buona notte a tutte e tutti...

STK řekl(a)...

K Varnsdorfským událostem:
Naši skvěli žurnalisté už zase rozehrávají své oblíbené hry. Místo aby žádali nějakou rozumnou reakci od politiků na na doslova "lidové nepokoje" (něco takového už tu nebylo dost dávno) tak se soustředili na očerňování Lukáše Kohouta.* Ať je jakkoliv nedůvěryhodná osoba, dokázal opět využít pasivity orgánů (politiků místních i vrcholných, policie, romských spolků atd.) které se atmosférou v tamních městečkách měly zabývat z principu své existence.
Policie tam povolala řízky oblečené jak vojáci Impéria z Hvězdných válek a to je asi vše. Dnes sice (prý) promluvil pan předseda vlády v TV-talkshow - ale jinak zase nic. Řešíme tragedii, kdy matka ve zkratu zavraždila všechny své děti. Co tam chceme "řešit" nevím.
Pardon, zapomněl jsem: Tu mladou ženu, která asi moc rozumu nepobrala a znovu přišla v tričku provokativními nápisy o "oživování Hitlera" ** asi zabásli a obviní ji z "popírání" nebo něčeho podobného. Najdou správnou hůl, to jsem si jistý.
Ale Cikány, kteří opakovaně projížděli autem! skrz demonstraci a slovně gádže provokovali před napadením jednoho do běla nas**ného "bílého" ochránila policie - aby náhodou "menšinovému etniku" v plném autě nedal třeba "krzevá" otevřené okýnko facku. Pachové ho pěkně ho srazili na zem a pouta. (Tak se to musí s námi, hobity! Policie zasáhne raději tam, kde čeká menší odpor a menší mediální odezvu. Ještě by policajty novináři obvinili z "rasýzmu", že?) Kavárenští intoši, naši mladí "marxisti leví, o nichž to nikdo neví" to zase zítra rozmáznou ve všech novinách, na všech webech.

Ech, svoloč jedna novinářská, prodejná... ***


*) Ano, to je ten provokatér, který si za vládní peníze procestoval kus světa, protože zjistil, že na MZ je při organizaci zahraničních cest pánů úředníků, dámy jistě prominou, bordel jak v tanku, který se dá krásně a beztrestně využít.

**) Holčice moc rozumu nepobrala a o událostech kolem Hitlera toho asi moc neví. Ale je pravda, že jedině tato podpásová tvrzení zabrala! PaCh, Policie ČR, (Pomáhat a chránit!)se tím opravdu začala zabývat. Pokud by někdo věděl jak to udělat, přispěl bych té mladé ženě na jejího advokáta. Obhajobu bych doporučil postavit na titulu jedné knížky Haliny Pavlowské: "Zoufalé ženy dělají zoufalé věci!"

***) novináři možná mohou aspoň za 50% té mizerné nálady ve společnosti.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Mezi označením Cikán a Rom je podobný významový rozdíl jako mezi názvem Němec a Deutsche. Výrazem Němec (člověk jakoby němý, neboť jeho řeči není rozumět) označili Slované lid, který sám sebe nazývá der Deutscher.
http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly/b02romove/17.pdf

stk řekl(a)...

Vědecky, propagandisticky téměř dokonalé. Ale já nejsem dítě, RRR: když budeme vše nazývat podle toho, jak si to subjekty přejí, jak se titulují mezi sebou...
Zkuste domyslet.
Někdy je to pejorativnější, než stávající terminologie.

Větší vlastenec řekl(a)...

Je to tak, vážený STK - hrůza pomyslet, děs domyslet. Kam bychom došli, kdybychom Cikánům říkali Romové, Němcům Dojčové, kulakům sedláci atd. ?!
A když si představím, že bychom objekty naší sociální péče resp. naše dědičné národní resp. dědičné třídní nepřátele nazývali podle toho, jak si to oni přejí, jak se titulují mezi sebou ...
Doslova ŠÍLENÁ představa.
Vždyť přece mezi námi roduvěrnými Čechy je např. oslovení „Herr“ resp. „Frau“ VELICE těžkou urážkou. Dnes tuto urážku rezervujeme především pro národní zrádce, viz např. „Herr Doleschal“ (Bohumil Doležal, známý agent agresivního velkoněmectví), „Herr Havel“ (Václav Havel, ještě známější agent agresivního velkoněmectví) atd. a pod.
A když roduvěrný Čech pronese označení „pan“ tím správným tónem, tak všem nám ostatním roduvěrným Čechům je vše jasné : Dotyčný „pan“ je pěkný mizera; jako ostatně všichni páni.

Ještě bych Vám rád připomenul, vážený STK, že hitlerovští fašisté za nás udělali spoustu práce; např. téměř dokonale vyřešili sionistickou otázku.
Ano - jen si představte, že bychom do humánního odsunu museli zařadit všechny "české" německojazyčné sionisty – občany buržoasní ČSR. Díky hitlerovským fašistům jsme se museli zabývat jen těmi zbylými, jen pár stovkami dědičných národních (a většinou i třídních) nepřátel.
Náš tisíc let trvající boj za očistu naší vlasti od všech cizorodých živlů se nám tak hezky povedl i německou zásluhou. To jsou paradoxy, že ?

Čest a Nazdar !

stk řekl(a)...

...paradoksy je tak leda soutěž výsadkářů na vodní ploše u hlavního města...

Větší vlastenec řekl(a)...

Myslíte Doksy + Máchovo jezero, vážený STK ? Tak to je opravdu od současného hlavního města na skok, a od Ostravy na cca 4,6 skoku.

Mimochodem - ze všech těch míst (+ mezilehlých ploch) jsme humánně vymístili cizorodé živly, poté, co jedni téměř dokonale vymístili druhé. Přitom jedny z těch cizorodých živlů započítáváme mezi naše padlé odbojáře, kdežto ty druhé mezi nespočitatelné ztráty dědičného nepřítele. A to jsou právě ty paradoxy.

Hezký den přeji.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

když budeme vše nazývat podle toho, jak si to subjekty přejí, jak se titulují mezi sebou...
Vážený STK, to jsou dvě různé věci.
Jestliže si lidé mezi sebou říkají například "vole", neznamená to, že tak chtějí být oslovováni cizími.

Větší vlastenec řekl(a)...

Povšiml jste si, RRR, dnešního podnětného článku velkého českého vlastence s.s.Vlka st. (Neviditelný pes : SPOLEČNOST: Diktatura lumpenproletariátu) ?
Tam naleznete ilustraci i potvrzení mého výše uvedeného příspěvku : Jak opravdoví čeští vlastenci oslovují velkoněmeckou aktivistku, očividně zrádnou emigrantku.
Ano, oslovení gnädige Frau je pro nás roduvěrné Čechy (a Moravany) slovní ekvivalent amerického peří&dehtu.

Přeji Vám pokud možno hezký den, z naší krásné vlasti do té "Vaší" děsivé Ameriky.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Článek pana Vlka st. mne přivedl k tomu, abych znovu vyhledal původ a význam slova Cikán. Výše uvedená informace pro učitele mi připadala docela poučná. Souhlasím s Vámi, že resentimenty se drží jako dehet na šatech.

stk řekl(a)...

... nazývat podle toho, jak si to subjekty přejí, jak se titulují mezi sebou...
Ano 3R, má tam být "nebo".
Ale už tohle samo o sobě zakládá na takové malé pokrytectví. Zatím se mu může říkat třeba takt, ale ono nám posléze poroste... ;-))
Nicméně už tohle (z mé strany) rozpatlávat nebudu. Tu v Kotlince jsme docela zvyklí na to, že různé věci a jevy označujeme zástupnými názvy - a přesto si docela dobře rozumíme.
Mír s Vámi, 3R.

s.t.k. řekl(a)...

Koukám, že jste sem vhodil zápalnou láhev s nápisem "V. Vlk. st.", Knädige Freund Grosser!
Raději toho nechám, bez okované slepice je tu nádherný klid a mír, jen lehounce zčeřený Veselými Vlastenci...

informace řekl(a)...

Madame jde vždycky tam, kde lítají rány. Je to duše bojovná, rány rozdává a pak je také schytá.
Tady je to pro ní pravé mortorio na rozdíl od Vlka. Kdyby ten nepsal, asi by se nám nečinností seschla.

STK řekl(a)...

Jojo Informace,
a není tam v tom zdaleka sama. Zpozoroval jsem celou sadu hysterek různého politického zabarvení, jak se tam s chutí fechtují. (I hysteriků, abych dodržel genderovou rovnoprávnost... [;-)
Občas mě zamrzelo, že jsem se vůči Psovi zatvrdil, protože jsem nechtěl mít VB v zádech, ale jak tak (velmi občas) čtu tamní diskuze, není o co stát. Prázdného komunikačního sajrajtu je tam obvykle po kolena, často až po krk.

To "mrtvolno" si každý představuje jinak. Tady to prostě není pavlač v levném činžáku, ale spíše sešlost smířlivých v pátiu měšťanského domu Šamanova.

P.S.: Potřeba se s někým pohádat je u mě docela slabá. A když už, tak rozhodně ne písemně.

informace řekl(a)...

Občas jim tam, jak jsem viděla, Wágner smaže celou stránku diskuze, když je to jen malicherná výměna invektiv a urážek.
Rozhodně si tou registrací nepolepšili.

drak řekl(a)...

informaci a STK:

Ony ty podmínky té registrace jsou dosti drsné a lidé, kteří čtou smlouvy před podpisem takové věci obvykle nepodepisují a tím pádem byli odfiltrování, o ty chytré a špatně ovlivnitelné nikdo zase až tak moc nestojí, ti, co takové věci nečtou a pak se diví, tak ti tam zůstali, ale tomu pak odpovídá i úroveň diskusí. Nerad bych Astonovi křivdil, asi na něj z MaFry tlačili, on tedy nakonec kývl, a pak se projevilo kouzlo nechtěného, teď ale není způsob, jak z toho elegantně ven a zároveň si zachovat tvář, no tak se vesele pokračuje dále.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Dnešní Pes přináší velmi nevlastenecký článek Jana Urbana.
...Historicky hluboce vzdělaný Tomáš Masaryk na sklonku života psal, že pokud by ještě mohl, věnoval by všechny síly vytvoření Spojených států evropských.

STK řekl(a)...

Kdy že to umřel tatíček Masaryk? A od těch časů se celkem nic nzměnilo...