čtvrtek 22. září 2011

Pozvánka na Skotsko

Skotsko je jedna z nejfotogeničtějších zemí světa. Je to místo, kam se musíte vracet. Místo, kde je i krajinářská fotografie fotografií akční. Dva okamžiky nejsou stejné.

Dovoluji si vás proto pozvat na vokazování vobrázků ze Skotska. Jedná se o to nejlepší, co jsme nafotili za čtyři roky.
Kdy? Ve středu 28. září od 19:00
Kde? Ve Fan Base (viz mapka), Praha, poblíž Českomoravské, nejlepší je přístup z ulice Ocelářská, dvorem. Jedná se o prostorný obchod mírně švihlým zbožím (sf, fantasy hračky) a knihami.
Za kolik? Zdarma.
Ráda vás uvidím :)
mapka

18 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Skotsko je jedinečné, úžasné.
Želbohu bydlím trochu z ruky. Jinak bych se moc ráda dostavila. :-)

drak řekl(a)...

Je to dost lákavé, zkusím to stihnout :-) Ve středu je svátek, takže by to mohlo vyjít.

Jakub S. řekl(a)...

Jejda. To jenom ten jeden večer? Já jedu do matičky dnes odpoledne a v pondělí odpoledne zpátky. V S a N su s vnoučátkama na staré trampské chatičce s teráskou pod skalou nad Sázavou s šutry a vodáky a peřejemi a kytarami.
Můj nejml drží programově na Sever, tedy SZ: Normandie, Bretagne, Skotsko, Norge - 3x, Sverige, dokonce Íceland. Slovani ho nějak neberou, Románi ho poněkud - no - iritujou. No profese... má rád civilizovanost, bezpečí, solidnost, hygienu, pořádek (jasně!), spolehlivost, poctivost -

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Vašemu nejmladšímu se vůbec nedivím, nazírám na věci dost podobně a kladu velký důraz na civilisovanost, bezpečí, solidnost, hygienu, pořádek, spolehlivost a poctivost.

Něco takového se dá najít i mezi Čechy v rumunském Banátu, jenomže to má háček, musí se tam cestovat přes Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Slovensko a Maďarsko jsou ještě celkem civilisované, až na některé úředníky, ale s tím Rumunskem, než se dostanete do toho Banátu je to bohužel horší a může to být i poněkud dobrodružné. Banát bych asi navštívil rád, jen nevím, zda bych se kvůli tomu odvážil absolvovat tu dlouhou ne zcela bezpečnou cestu.

Určitě se dá najít spousta báječných slušných poctivých lidí na menších řeckých ostrovech, nebo i na pevnině, ale mimo velká města. Ale zase, je to dost z ruky a ta cesta nic moc příjemného ani bezpečného asi není.

Něco takového se nepochybně najde i v Izraeli, kam bych se někdy rád podíval, ale jde to jen letadlem, takže to nebude levné ani na dopravu a ani na ubytování a stravu, ale prý to stojí za to, takže to možná někdy časem absolvuji. Kamkoliv jinam na blízký východ bych asi nejel, země postižené jarní arabskou revolucí mi nikterak nelákají a země prolezlé islámskou anticivilisací, tak ty už vůbec ne, do těch když už na výlet, tak jedině letadlem, na palubě B-1 či B-52 by to asi bylo to pravé ořechové :-)

Normandie a Bretagne asi budou báječné, ale to chce naučit se aspoň pár pozdravů, slovíček a vět francouzsky, oni sice jakž takž Angličtinu zvládají, ale neradi a těch pár slovíček na začátku rozhodně pomůže mnohem lépe a ochotněji překonat tu neochotu :-)

Určitě bych se spolu s paní informací, nebo aspoň vybaven jejími radami, odvážil na Sardinii.

Švédsko a Norsko jsou báječné, toužím po tom si to dílem zopakovat a dílem naplánovat místa, kde jsme minule nebyli.

Pak ještě bych rád navštívil Irsko a Skotsko, pro fotografa to musí být k zbláznění krásné a já fotím rád.

V neposlední řadě bych pak rád navštívil Británii a zkusil bych si naplánovat návštěvu letišť kde působily za války naši letci, případně pak ještě ve Skotsku navštívit místa, kam jezdili odpočívat, takvoý vlastní, tematicky zaměřený zájezd, ale asi by to bylo časově náročné a tím pádem dost nákladné.

Průšvih je, že s volným časem na tom nejsem dobře.

drak řekl(a)...

Oprava v posledním odstavci:

kde působily za války perutě našich letců, ...

Komentář:

Když pazoury předbíhají myšlenky, je to otravné.

žibřid řekl(a)...

Jo, draku, máte vymazlený seznam, jen co je pravda. Ale není čas. "A protože čas jsou peníze, máme málo i těchto." Tudíž nikam nepojedu, půjdu jen na balkon dát si cigárko, teď je zrovna hezky.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Této slastné slabůstky už jsem se před skoro 10 lety na třetí pokus zbavil. Cigarety už mi nechybí, dokonce bych řekl, že mi cigaretový tabák až na drobné výjimky dost odporně smrdí. Nicméně když kolem projde někdo s pravým havanským doutníkem a ono to zavane tou libou vůní toho pořádného poctivého kubánského tabáku, tak se mi po pořádném doutníkovi zasteskne i po těch letech. Jenže já jsem bohužel na tabáku závislý a mám tudíž jenom dva stavy, prvním je, že buď kouřím jako o život, druhým je, že nekouřím vůbec. Teď jsem po značném úsilí vyvinutém před lety setrval poměrně dlouho v tom druhém a dobře vím, že kdybych to porušil, poměrně rychle bych se vrátil k tomu prvému, což by mi poškodilo jak na zdraví, tak na financích, tak to raději nechám všechno tak, jak to je, tedy beze změn :-)

Konec konců od čeho má člověk fantasii? Cestovat se dá bezvadně i prstem po mapě, na to se nikam jezdit nemusí ;-)

drak řekl(a)...

Když už jsme u toho focení, tak ono zrovna probíhají Dny NATO na letišti v Ostravě - Mošnově. To by samo o sobě nebylo nic až tak převratného a zajímavého, ony se tam konávají pravidelně. Ty letošní jsou zajímavé tím, že organisátorům se podařilo zajistit účast jedné americké B-52, jakožto statické exposice. No, kdybych měl šanci jí uvidět a vyfotit za letu, neváhal bych ani vteřinu a přesto, že je to cca 360 km tam, s cestou nazpátek 2x tolik, tedy přes 700, jenomže ona odlétá až v pondělí odpoledne a to už musím být v Praze a mám jiný, dlouho dopředu nasmlouvaný program. Také je tam exposice izraelského letectva. Další důvod, který hovoří pro tu cestu. Otrava je, že na odlet B-52 a Izraelců už bych se tam zdržet nemohl. Jenom kvůli tomu, abych je viděl přilepené k zemi se mi tam zase jet nechce, ono jízda po D1 patří k velice nepříjemným zážitkům, ne proto, že by ta cesta byla tak mizerná, ona sice za moc nestojí, ale jet se po ní dá, ale ti magoři kolem, s těmi už je horší pořízení a cítím se vedle nich všelijak, jen ne v bezpečí. Cestování vozem po našich cestách řadím k zážitkům, které si odříkám čím dál tím častěji a čím dál tím raději.

Větší vlastenec řekl(a)...

Takže se MUSÍTE vracet do Skotska ?
Asi jako silný kuřák, který si MUSÍ po ránu "zapálit", aby se mu přestaly třást ruce ?
Tak to je mi Vás docela líto.
Nicméně Vám děkuji za varování, byť asi bezděčné.
Do Skotska mne nyní (po Vaší výstraze) nikdo nedostane ani Stranickým příkazem.

Skutečným vlastencům a vlastenkám poradím zdarma : Poznejte řádně svoji vlast. Budete možná překvapeni, jak moc je krásná.
Skotsko a podobnou cizinu nechte snobíkům, svojí vlastí pohrdajícím, co s penězi nevědoucím.

Nazdar !

stk řekl(a)...

No vidíte, vážení štamgasti: B-52 je v Mošnově, já v Sudetech. A poprvé s počítačem mé sestry která má připojení na internet přes mobil. Ale už jsem jí říkal, že je tu vítána, vždy ale laptop ať nechá doma. Je to horší než jsem si myslel, na hvězdy jsem se díval ani ne hodinu a pak jsem dvě hodiny honil na netu zprávy kdy a kam "to" spadne. (Americký satelit.) Mezi tím spadl internet...
Když jsem se vrátil do chaluoy, návštěva už zírala na TV na Van Dama, jak kope své bližní do obličeje a střílí je do břicha. Takové trochu ...
Před hodinou odešli na houuby - a já to tu asi zamknu a půjdu taky někam...

drak řekl(a)...

STK:

Jestli není zataženo, tak nejlepší jsou hvězdy. S těmi to je v Praze kvůli světelnému znečištění dost na houby, ale jak jsem tak koukal na mapy toho světelného znečištění, tak by se nějaké přijatelné místečko vzdálené +/- 40-50 km najít snad dalo. I když nic moc to není třeba už ani na Kleti.

STK řekl(a)...

Pro Draka ale i ostatní štamgasty: Vytáhl jsem z krabičky na mejdlo nějaké čerstvé fotky ze Sudet a jsou tady.

STK řekl(a)...

Draku, tam, co mám chalupu je naštěstí "oáza tmy". Oficiálně potvrzená. Když o půlnoci zhasnou ty dvě obecní lampy je to nádhera. Ale i když svítí jsou za stromy a ruší málo. Nejhorší je Měsíc. Koukám na hvězdy* celé hodiny - a nejhezčí jsou bez dalekohledu. Člověk si uvědomí, jak je celé lidstvo lidstvo se svými dějinami a vynálezy nepatrné v porovnání s Všehomírem a uklidní se - na čem vlastně v kosmickém kontextu záleží... [;>)

*) taky na planety, mlhoviny, meteory, satelity, letadla. Pořád se tam nahoře něco děje...

drak řekl(a)...

STK:

Tu relativní dosažitelnost těch Sudet a tmu v nich Vám tak trošku závidím, ale zároveň ze srdce přeji. Ten Měsíc prostě odráží světlo co je svět světem a Měsíc Měsícem a na pozorování méně světlých objektů se prostě musí počkat na dobu, kdy na obloze chybí, nebo aspoň tolika nesvítí.

Jinak něco o té kráse napsal už Karel Čapek, a skoro k tomu není co dodat:

http://www.astronom.wz.cz/uvodem.htm

Ty úžasné pocity u toho civění do vesmíru mám také. Když se z toho povedou dobré fotky, vracejí se mi při koukání se na ně. Ty prožité pocity mi pak v životě pomáhají snadno a rychle odlišit podstatné věci od kravin.

V těch Sudetech to máte hezké.

Jakub S. řekl(a)...

To jsou nádherné snímky. Hotzenplotz s okolím neznám. Ale Praděda, Vrbno, Bílý potok, Vidly, Švýcárnu, Barborku, Frývaldov, lázně, Bělou, Adolfsdorf... to jo. A oba mí synové Jeseníky uznávají a ctí, jeden si tam dokonce dal operovat slepáka, tak to na něho - skautíka - najednou zapůsobilo. A druhý má chalupu v Hartíkově. A odtamtud nahoru, kolem kříže, a když se stmívá... no. Je to tam.

Šaman řekl(a)...

Vážení štamgasti i náhodní hosté,
něco se stalo a ke komentování se od půlnoci nikdo nedostal, pouze informace z Itálie. Nevíme, co se děje, proto zkouším primitivním způsobem komentáře prošťouchnout tím, že zadám vlastní komentář.

Zachovejte nám, prosím, přízeň i nadále, a zatím si užívejte svátku. Možná se jen rozzlobil svatý Václav. Tak sorry, Vendo...

ŠŤOUCH!

\ :-)

informace řekl(a)...

Já taky šťouchám, ale kde nic tu nic. Leda že by byly příspěvky od půlnoci neviditelné.

informace řekl(a)...

Znova se objevilo redirecting