čtvrtek 22. září 2011

Ten nejlepší


Existoval za sociku takový vtip: Prasata chcípají na červenku, Československá televize chcípá na Zelenku. Jana Zelenku, bývalého generálního ředitele ideologické bolševické televize, čas už dávno odvál, a Česká televize začala chcípat na Janečka - ale už to nebylo vůbec vtipné.



Generální ředitel Jiří Janeček odstoupil ze zdravotních důvodů a Rada ČT nám vybrala nového generála. Protože platím koncesní příspěvky a jsem tudíž koncesionář, tak k tomu pronesu pár poznámek. Nejdříve k Radě samé. Radu volí na podnět různých organizací Poslanecká sněmovna tak, aby v ní byly zastoupeny "významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy". Takže by tam měli být i pedofilové, zloději a blbci. A přitom se tam ocitají bývalí politici a přátelé současných politiků. Protože členy Rady schvaluje Poslanecká sněmovna, nepřekvapuje, že bývalým generálním ředitelem se stal bývalý komunista, který ve vysokém postavení udržel i bývalého lidového milicionáře. Jestli by už nebyli lepší ti pedofilové?

Nakonec vyhrál Petr Dvořák, dřívější ředitel televize NOVA, který chce zavést - extra pátý kanál pro děti. Přiznám se, že tomu poněkud nerozumím, protože dle mého povědomí obsahuje digitální balíček pro ČT pouze čtyři kmitočty. O pátém kanálu mluvil někdy před rokem šéf nových médií Milan Fridrich, který chtěl zavést tento program - výlučně na internetu. A možná i zpoplatněně. Tak nevím, jak to s tím "5. kanálem" nakonec bude, protože Fridrich podporoval právě Dvořáka...

Petr Dvořák musel odpovídat na zvídavé otázky radních, stejně jako ostatní kandidáti. Nevím, jak odpověděl na záludnosti typu "Co jste četl naposled?" nebo "Kolik lidí propustíte?" Na tu druhou asi neodvětil přímo, jen víme, že chce zejména propustit ředitele a znovu zavést producentské skupiny, jejichž rušení byla děsná kravina. Janečkova myšlenka, že si budou jednotlivé kanály "konkurovat" byla vysloveně škodlivá. ČT totiž mohla konkurovat komerčním televizím právě proto, že měla několik kanálů - které nemusely tupě opakovat stejné vysílací schéma. Podle kterého šly ve stejnou dobu na různých programech ČT třeba dokumenty, anebo typy pořadů, na který se dívá stejný typ diváků (my doma). Takovéto "konkurenci" se jinak říká "kanibalizace".

Dvořák zatím neříká, koho vyhodí, ale o jednom pořadu se už zmínil jako o "ostudě České televize" - a totiž o zpravodajské relaci "Události". Roman Bradáč, největší Dvořákův konkurent při volbě ředitele ČT, si tak už může začít stříhat metr. Také bych měl k Událostem několik drobných připomínek: Nehodí se dělat z televize rozhlas. Totiž vysílat jen hlas z telefonu s několikrát opakovanou - a starou - smyčkou na obrazovce. Už nejméně deset let umějí reportéři jiných televizí používat běžnou spotřební elektroniku jako obrazové médium, čeští televizní reportéři by to rovněž měli umět. Dále mě nudí, když večer v televizi sleduji stejné zprávy, které jsem si už ráno přečetl v novinách! A nakonec: Zpravodaj by se měl umět z místa reportáže odhlásit a moderátor by se s ním měl umět rozloučit!!! Aještě jedna věc: Přebíráním videí z You Tube jdou sice obcházet autorská práva umělců, ale hodí se spíše pro internetovou komunitu a nemělo by to být pravidlem profesionálního média. Výjimku tvoří zpravodajství, odkud nejsou jiné obrazové informace dostupné - z válek ano, z koncertu ne!

Povzbudivé je, že schopné konkurenty ze soutěže Dvořák z další spolupráce nevyřazuje - ani Fero Feniče, z jehož opakovaných pořadů žila ČT celé léto (když už nechtěla platit za nové), ani Jana Svobodu z Primy. K tomu opakování ještě: Myslel jsem, že je to kvůli prázdninám, ale jestli ano, tak ČT drží ty vysokoškolské. Opakování opakovaných sestřihů je více než trapné!

Uvidíme, jak dopadne pokus oživit na ČT "satiru", Dvořákovými slovy "normální i politickou". Bral bych tu nenormální z České sody, ale tu šimkovsko-bubílkovskou pseudopolitickou bych raději vynechal. Teď mi napadá - třeba bych mohl dát tip kolegovi Moby Dickovi? Jenže ten nepíše satiru. Ten jen opisuje z novin...

Nad ČT jsem už dávno zlomil hůl, teď bych ji mohl možná dát do správkárny holí. Dvořák bude mít spoustu práce - vždyť až teď, při sepisování tohoto článku jsem si uvědomil, kolik skvělých věcí Janeček v ČT zadávil! Nu uvidíme, jak to bude s tou holí. Abych s ní zase neběžel na Kavčí hory - bránit barák před politiky ve spacácích.

Petr Dvořák v Hospodářských novinách o sobě prohlásil, že vyhrál, protože byl nejlepší. Nu, být lepší než někteří konkrétní jedinci současného dostihového pole nebylo zas až tak těžké. Být "nejlepší" někdy nestačí. Nový generální ředitel teď musí ukázat, že je dobrý.

30 komentářů:

drak řekl(a)...

S tím médiem veřejné služby to máte těžké, on je totiž už docela problém s tím, jak vlastně definovat, co by to vlastně mělo být a co bychom od toho vlastně měli chtít.

Mým osobním názorem je, že nejlepší médium veřejné služby jsme měli v dobách před onou spacákovou revolucí, tedy v dobách České sody a od té doby, co ČT zachraňovali politici ve spacácích, jde to s ní bohužel nezadržitelně z kopce.

Když se vrátíme k té definici toho, čím by vlastně médium veřejné služby mělo být a co bychom od něj čekali a chtěli, tak dříve, zhruba tak před 30 lety, to bývávalo poměrně prosté, stačilo toužebně pohledět směrem kamsi k britské BBC a bylo celkem jasno, že to je vzorem toho, co by měli mít u sebe doma v nějaké obměně i všichni ostatní. Jenomže od té doby uplynulo v řekách mnoho vody a dnes to bohužel vypadá, že v BBC nám to tak nějak hodně zrudlo a zezelenalo zároveň a z čehosi, co všichni Británii tak trochu záviděli, se mezitím stalo spíš cosi, v co bych naší ČT asi určitě transformovat nechtěl, to by bylo jako dostat se z louže pod okap.

Nejsem odborníkem přes média a přiznám se, že nevím, zda někde v civilisovaném světě, tedy Evropě, USA, Kanadě a Izraeli vůbec existuje veřejnoprávní médium, které by bylo natolik slušné, aby stálo za to toužit mít něco takového i tady nás. Já si ale myslím, že nic takového už neexistuje.

O to je samozřejmě úloha nového ředitele ČT těžší, protože existuje-li někde v okolí nějaký funkční napodobení hodný vzor, je vždy o něco lehčí pokusit se ho napodobit a zlepšit tím sebe sama, ale obávám se, že nic takového už není a nový ředitel se za stavu, kdy je naše společnost vystavena celkem značnému úpadku následkem krize důvěry ve státě a také hrozí, že se finanční krize z roku 2008 vrátí a celkovou situaci ještě zhorší. Žijeme prostě v době, kdy přestává být možné žít na dluh, ale lidem to ještě tak zcela nedošlo a nechtějí od toho upustit. Mezitím se reálně vyostřují rozličná pnutí ve společnosti, ať už pramenící ze špatné správy veřejných financí, zde jsou občané naštvaní právem a právem pokládají za výsměch, že s tím nikdo nedokáže pohnout k lepšímu. Maj pravdu když říkají, že to nikdo ze zodpovědných ani nechce.

No a za tohoto nežádoucího stavu uvnitř ČT samotné, pak i ve společnosti zmítané jejími problémy za partikulárních zájmů rozličných lobbystů a dalších padouchů, kteří ještě mají tu drzost i nadále bezostyšně připravují další a další tunely na veřejné peníze, se má ujmout funkce nový ředitel ČT a zkusit zlepšit situaci uvnitř ČT a jejím prostřednictvím pak i třeba v celé společnosti a to za situace, kdy vzor hodný napodobení pravděpodobně neexistuje, z lidí v radě a na radu majících vliv mu asi jen těžko někdo bude napomáhat nastolit ve společnosti lepší náladu tím, že bude méně tolerantní k zjevným nespravedlnostem, manipulacím a zlodějinám, jenomže bez toho se z toho bahna dál nehneme.

Musím říci, že novému řediteli tu jeho sesli a odpovědnost ani trochu nezávidím, protože způsobů jak neuspět a čemu všemu se dá podlehnout je mnoho, tařka nepřeberné množství, způsobů jak uspět a hnout s ČT a potažmo i celou společností kus dál k něčemu smysluplnému, to už tak jednoduché nebude ani k vymyšlení, ani k uskutečnění. Přesto mu ale velice přeji, aby se mu to povedlo.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Nevím čím by mě TV mohla zaujmout. Ničím z toho co běžně vysílá. Film si pustím jaký chci a kdy chci, ne co mi bednoplacka nabídne. Co zpráv se týče, nepotřebuju kulisy mluvících hlav. Číst umím, nepotřebuju a by mi to mluvící hlava předžvýkávala a doplňovala dramatickými výjevy jako v kamářských písních. Držím výkrmnou informační dietu. O nízkotučné přibarvené a dochucené výrobky nemám zájem.

Jakub S. řekl(a)...

Krásně řečeno!

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Přiznám se, že co se filmů týče, už to dělám podobně, doba už dovoluje sehnat si co chci, pustit si to kdy chci a tak to také tak dělám, o tom žádná, v tomto ohledu je celkem známou pravdou, že doba televize je asi už nenávratně pryč a jen málokoho asi přiláká pasivní civění na filmy či seriály přerušované mimořádně stupidní a otravnou reklamou. Nicméně někdy se na ČT 2 objeví nějaký poměrně exotický film, který se neshání zrovna snadno, takže po předchozím upozornění dítek, se rád podívám na to, či ono, dojdu-li k názoru, že to k něčemu bude.

Dříve produkovala ČT úžasné pořady, jako byla například Česká soda, tu jsem tenkrát sledoval pravidelně a rád :-) Stravitelné a rozumné mi připadaly některé dokumenty Fera Feniče. Pořád ještě se čas od času stane, že se v ČT natočí nějaký celkem zajímavý dokument, na který se rád podívám, jako příklad z poslední doby bych uvedl například některé díly historie.cs, z doby dřívější jsem například velice rád sledoval, když se pan Zdeněk Mahler vyjadřoval ohledně sporu o vlastnictví katedrály sv. Víta. Nalezení, zpracování a odvysílání seriálu s procesem Milady Horákové ale považuji za mimořádně záslužný čin ze strany ČT.

Co se aktuálního zpravodajství týče, tak ale již delší dobu zastávám názor, že je to v ČT ( a nejenom v ní) mimořádně nezajímavé, oblbující, odpudivé až manipulativní a vlastně to sleduji jen velmi zřídka kdy a spíš se tomu pečlivě vyhýbám, protože z toho nechci zblbnout, takže vámi zaujatý postoj v té věci chápu.

Možná jsem naivní a pořád doufám, respektive tak naivní zase nejsem, já už v to ani nedoufám ani nevěřím, ale pořád toužím po tom, aby se našla nějaká úžasná charismatická bytost a osobnost, někdo formátu Karla Čapka, nebo Ferdinanda Peroutky, komu by bylo dáno v té bednoplacce dost prostředků a prostoru k vytváření a presentaci nějaké hodnotné analytické a kritické žurnalistiky, která by lidi pomáhala učit myslet, žít, dělat si vlastní úsudek, prostě aby se nějak smysluplně zkusilo navázat na nějaké předválečné tradice a pomohlo nás to posunout někam dál tím žádoucím směrem tedy od ovčanů k občanům a od jakési diktatury bývalých bolševiků a agentů StB s jakýmis náznaky demokratických prvků směrem k opravdu demokratickému státu s občanskou společností a fungující demokracií.

Větší vlastenec řekl(a)...

Naděje pro ČT i celou naši vlast

Přiznám se bez mučení : Televizní přijímač nemám, nikdy jsem jej nevlastnil, a pokud neutrpím vážný úraz hlavy, nikdy po jeho vlastnictví nezatoužím. O důležitosti televize však přesto nepochybuji.
Soudruh Lenin řekl : „Nejdůležitějším druhem umění je pro nás film.“ Dnes by totéž řekl o televizi. Ano, právě televize je a navždy bude hlavním informačním nástrojem Strany. Po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou omezíme internet a tzv.mobilní sítě na míru nezbytně nutnou pro chod národního hospodářství, ale televizi naopak zlevníme a zkvalitníme.
A právě včera jsme udělali další krok směrem k našemu opětovnému vítězství : Novým generálním ředitelem ČT se stal s.Petr Dvořák, předlistopadový člen Strany.
Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci, vzpomeňte si dobu krátce před brutálním listopadovým pučem – ve společnosti rostlo napětí, všude bylo cítit aktivizaci protičeských, protisocialistických sil. Ačkoli ještě nevyšla plně najevo hloubka Gorbačovovy zrady, mezinárodní situace byla nejisté. A v této době vstupuje do Strany mladý soudruh Petr Dvořák, aby svou osobní účastí plně podpořil naši politiku, aby podpořil lid v jeho těžkém boji za zachování republiky a sociálních vymožeností.
Leninužel, nepřítel byl tehdy příliš silný a zrada příliš zákeřná; prohráli jsme, ztratili Československo i sociální jistoty. Vtrhli k nám okupanti, v naší vlasti opět panuje bezuzdný kapitalismus, demokracie a multikulti.

Leninudík, sláva Velkého Ruska povstala z popele jako bájný pták. Povstal s.Putin, velký bohatýr, a Euroamerika se zachvěla. Na Východě vyšlo jasné Slunce, jeho svit zahání těžké stíny Západu.
Marxudík, naši dlouholetí spojenci Muslimové dokázali vystupňovat své úsilí, a dnes vytlačují „slavný“ Západ ze svých zemí; ba dokonce posílají své partyzány na území okupantů. Unikulti začíná vítězit.
Vší náš lid to vidí a zvedá hlavu; naše dvě bratrské Strany by dnes ve volbách získaly zdrcující většinu. A v této situaci nastupuje do vedení České televize věrný syn Strany a jejího lidu. Co víc bychom si mohli přát ?

Od minulosti spějme zpátky, otroci vzhůru k cílům svým !***Volte ČSSD a KSČM !

EK řekl(a)...

Memorandum.
Pro: Český rozhlas, Česká televize útvar poplatků


Prohlašuji, že na žádném místě odběru elektřiny nevlastním ani nedržím rozhlasový ani televizní přijímač podle zákona č. 348/2005 Sb v platném znění a nejsem proto poplatníkem ani nesplňuji jiné zákonné podmínky pro placení poplatku.

čest v šest!

drak řekl(a)...

Blíží se konec televize jako média (1)?

Poplatek ve prospěch rozhlasu a televize mi nevadí, těch pár korun jim rád dám. Chci za to ale, aby tam nebyla ani vteřina reklamy a chci za to aspoň nějakou kvalitu pořadů a zpravodajství zejména. Kvalita dnes ale, až na pár výjimek, žádná není a reklamou je to promořené tak, že by jeden vraždil, navíc je to reklama mimořádně debilní. Ono ale jaký lid, takoví jim volení politici a taková pak následně jeho televize a rozhlas, jedno souvisí s druhým. Ta televize a rozhlas by jaksi měly být nápomocny tomu postrkování lidu a následně všeho ostatního k lepšímu, no jenže nejsou, bohužel, spíš to vše naopak sunou dál a dál do sra*ek a to fofrem a soustavně a vytrvale.

Historie rozhlasu i televize je spjata s našimi dějinami. Dá se říci, že rozhlas se významně zasloužil o náš rozvoj v předválečném období. Sehrál svou velmi významnou roli koncem války. Poté už to bohužel nic slavného nebylo, s výjimkou roku 1968. Jenomže za to, co tenkrát předvedli někteří zaměstnanci televize a rozhlasu, za to by zasluhovali do smrti na rukou nosit a metál dostat, to byla velmi slavná doba obou médií. Trochu nadějné to pak s nimi bylo v listopadu 1989 a nějakou dobu po něm, ale od té doby už uplynulo hodně vody a pár pořadů jako Meteor v rozhlase, nebo pár dokumentů, co vyprodukuje ČT jsou v porovnání s množstvím onoho bezcenného, či vyloženě škodlivého balastu, který je jimi šířen, velmi hubeným výsledkem. Určitě by se to mělo zlepšit, ale už ani nevěřím že se to stane, ale pořád ještě doufám, naděje umírá poslední.

Je zajímavé, že ačkoliv rozhlas vznikl dříve a je tedy starší nežli televize, tak se zdá, že má více konsumentů, nežli ta televize a zdá se že jí přežije. Já si myslím, že televize se dostává na okraj zájmu mladých lidí, ti už jí odepsali a neberou jí ani trochu vážně, takže až vymřou takoví ti dříve narození klasičtí televizní maniaci, tak si pak někdo správně spočítá, že je vlastně blbost šířit draze signál na to, aby ho nikdo nesledoval a prostě se to vypne a zakonservuje, nebo jakožto bezperspektivní záležitost rovnou zlikviduje.

drak řekl(a)...

Blíží se konec televize jako média (2)?

Rozhlas, kdyby k něčemu byl, bych si v autě poslechl rád, ale zpravodajství se poslouchat nedá, dílem je to příliš debilní, dílem příliš depresivní, stanice s muzikou se nedají poslouchat také, protože jakmile zazní reklama, urval bych přijímač i s půlkou palubní desky, to se nedá vydržet, jenže ona ta reklama zní buď 2x za hodinu a to strašně dlouho, nebo rovnou 3x a také strašně dlouho, takže si nakonec posháním z webu ČRo třeba starší Meteory, nebo si proberu své rozsáhlé sbírky kde čeho a obsloužím se sám, protože tzv. "profesionálové" selhali na 120% a já mám jenom jedny nervy a o ty kvůli nim přijít nehodlám.

Myslím, že televize jak veřejnoprávní, tak i komerční, odchází ze scény, z hlavního a vše ovlivňujícího média se stává popelka na okraji stále více skomírajícího zájmu a na ten nezájem zanikne asi zcela. Nový ředitel ČT má tedy za úkol na jedné straně pokusit se ten odchod ze scény udělat co nejméně strmým a co nejvíce důstojným a to tím, že zkusí zvýšit kvalitu a hodnotu produkovaných pořadů, když uspěje, tak se za nějakých 20-30 let možná aspoň ozve věta, že je škoda že už mezi námi není ČT, byly tam bezva pořady. Na druhé straně je celkem vidět, že je tu snaha o migraci k médiím novým, tedy internetu a smartphonům. Jenže ono to má pořád ten samý háček, potřebuje to kvalitní obsah a když ten nebude k mání, tak pokus o migraci k jinému druhu média a šíření obsahu vyjde naprázdno. Rozhodujícím je totiž ten obsah a zájem o něj.

Já osobně si myslím, že ona bitva o sledovanost, která kdysi probíhala mezi ČT1 a Novou a do níž se pak zapojila i Prima nakonec přispěla k tomu, že se v honbě za kvantitou všechny stanice dostaly dost dolů s kvalitou a že to vlastně přispělo k urychlení konce televize jako média a k migraci diváka někam jinam. Nějakou dobu ještě asi díky zájmu budou existovat sportovní kanály a možná i nějaké ty stanice pro ženy s ženskými seriály a ty budou buď věčné, nebo zaniknou nakonec rovněž a s nimi i televize jakožto médium.

Na tom všem nemůže nový ředitel nic moc změnit, televize asi je předurčena k zániku, nový ředitel se jen může pokusit, aby ten odchod ze scény a zánik byly důstojné a aby to aspoň někomu přišlo aspoň trochu líto. Také se může pokusit o úspěšnou migraci směrem k médiím nově vznikajícím, tedy zkusit přejít do kyberprostoru a mobilních telefonů, jenomže k tomu potřebuje kvalitní obsah, o který bude zájem, a ten obávám se v ČT už přes 10 let nikdo až na drobné výjimky neprodukuje. Rozhlas, ačkoliv jako médium má mnohem lepší výhled do budoucna, je na tom z hlediska obsahu podobně špatně.

Schumacher řekl(a)...

Draku, vidím to stejně. Na televizi nekoukám už několik let, i když mi počítač dává různé možnosti pro případ, že bych nutně potřeboval na něco se podívat. Kdysi koukal hodně a při pohledu zpátky se děsím, kolik času jsem tím promarnil. Jen při dvou hodinách denně je to 7210 hodin ročně, to je skoro dvacet dní, počítám-li dobře. Tolik vzácného času, po který jsou do nás tím nejúčinnějším způsobem nalévány cizí myšlenky a to i pro nás neužitečné nebo i vysloveně škodlivé. Po který jsme manipulováni, navyklí na svoji pravidelnou "dávku emocí". Nutící nás přemýšlet o čem bychom nepřemýšleli, protože přemýšleli o něčem jiném. Jestliže jsme to co jíme pak to platí i o informační potravě. Dávejme si pozor jaké memy si nasazujeme do svého mozku aby se tam usadily a měnily jeho strukturu a naši osobnost, dávejme si pozor k jakým zdrojům informací se připojujeme a komu a čemu všemu dovolujeme aby vstupoval do našich hlav. Buďme kritičtí a nepronajímejme své mozky cizím zájmům a v rozporu s vlastními zájmy. Protože "Myslím tedy jsem" a jsem to co myslím.

drak řekl(a)...

Shumacherovi:

Před tím, abyste se stal snadno manipulovanou hračkou v cizích prackách Vás dost dobře chrání Vaše přirozená inteligence a schopnost udělat si vlastní úsudek. Nicméně náš pobyt zde je časově omezen a na naprosté kraviny zpravidla šíření prostřednictvím TV je toho cenného času opravdu škoda, v řádech hodin denně už je to skoro trestuhodná pitomost, něčím takovým ubíjet cenný čas.

stk řekl(a)...

Pánové Sch. a Dr., máte sice naprostou pravdu, podepisuji, ale: Mluvíte krásně, ale jen za nás, naprostou menšinu hobitů z Kotlinky i okolních krajů. Většina totiž do toho akvária čučí několik hodin denně a má z toho pocit, že je "IN". Již dávno není "opiem lidu" náboženství, ale TV. A to, že znáte hromadu lidí, na které to neplatí nic neznamená - jsme sekta, vážení štamgasti.
Hobit internetový, gramotný.

Schumacher řekl(a)...

Spoléhat na přirozenou inteligenci je ošidné. Což nejsou nesporně přirozeně inteligentní lidé, kteří nejenže věří hloupostem, ale dokonce je šíří a podle nich se zhoubně, i pro druhé chovají ? To, že jsem jaký jsem, je kromě genetických vloh, které jsou základem, výsledkem vývoje v prostředí, výchovy a osídlení memy. Uvedu velmi, velmi hrubý podobný příklad, zažívací trakt máme osídlený "užitečnými" mikroorganismy, které konkurují agresívním patogenním mikrorganismům. Tak sobě a nám jako hostiteli pomáhají přežít. Podobně funguje konkurence a přirozený výběr mezi memy a jejich nositeli, který je významný pro přežití jedince a druhu. To co uvádím, je velmi, velmi zjednodušené, protože jede o velmi složitý komplex interakcí. Za zásadní považuji pochopení, že myšlení zahrnující memy není duchem vznášejícím se nad vodami, ale funkcí hmoty tvořící strukturu mozku. Že tato struktura je nejen zdrojem memů, ale že současně je jimi formována. Že vše co vidíme, slyšíme, cítíme a podobně, bezprostředně formuje tuto strukturu. Výsledek se projevuje ve vnějšku, v chování a v reprodukci a šíření memů. Tohle někomu může připadat rozumné a samozřejmé, jinému bláznivé. Podle jeho memů, jestli studoval neurofyziologii nebo jeho jeho vzdělání je omezeno na učení nějakého náboženství. Nebo, voe, todlecto všecko sou bláboly, voe, prtže voe, nejlepčí je Sparta (nebo tak podobně), voe, krrrk, tak popojedem voe.
Co se týče televize, tak jako rozhlas přestává plnit funkci kulturního sjednotitele a stává se jedním z mnoha informačních a zábavných médií. Její přitažlivost pro někoho spočívá v tom, že mu přináší potěšení s vynaložením nejmenšího úsilí. To má nějaké příčiny i důsledky, které jsou příčinou dalších příčin a důsledků a tak dále v řetězu.

Schumacher řekl(a)...

A k onomu postrkovadlu, je to tak. Rozhlas a televize přestávají být monopolním postrkovadlem. Mají konkurenci - Internet. Vzpomínám jakv jeho začátku leckteří politici nad ním ohrnovali nos. Pak si uvědomili jeho sílu a protože neplní fubkci hlásné trouby a trychtýře pro jejich jediné pravdy, snaží se ho kontrolovat. Doufám, že jim bude vzdorovat. Před mnoha lety jsem napsal, že budeme vzpomínat na svobodu devadesátých let. Nemýlil jsem se. Když jsem zálohoval data, narazil jsem na svůj příspěvek z roku 2003 o EU. Jak jsme psal, mé obavy se naplňují. Nebyl a nejsem sám.

STK řekl(a)...

Ještě jeden malý souhlas se Schumacherem: TV, rádio i některé i-portály se snaží lidi odvést od uvažování nad závažnými událostmi a zprávami tím, že lidem s humbukem podstrkují jiné, nezávažné až bulvární informace. Začínám si už občas myslet, že jim za to někdo platí.
Ale kdo??! "Židozednáři" to asi nebudou...

Schumacher řekl(a)...

STK, dneska mě nadzvedly zprávy ČRO2. Do všeobecně bezobsažných dali nesmírně důležitou zprávu, že kdesi za velkou louží hořel nějaký barák, v něm několik bytů, že je několik mrtvých a mezi nimi i čtyřleté dítě, které toho času bylo v bytě samo. Běžná zpráva z tamní černé kroniky. Nevím co my tady s tím, k čemu koncesionářům tahle zpráva má být. Takovéhle zprávy jsou ve vysílacím schématu pravidelně. Něco ze světa o čem drbou všichni, něco nepodstatného z domácí politiky, nějaká tragédie, pár drbů a předpověď počasí. Já bych si představoval že dostanu v kostce to nejdůležitější ze světa a z domova. Ne takový brak. Není to jak u blbejch ? Je to jak u blbejch. Jak u blbejch? Ne. U blbejch.

drak řekl(a)...

STK a Schumacherovi:

Ano, útoků na svobodu a nezávislost internetu se děsím, dříve se soudruzi rozliční partajní či evropští aparátčíci pod záminkou svatého boje prosti šíření pedofilního porna pokoušeli dostat pod kontrolu jejich nenechavých pařátů kdejaký obsah webu či provozní záznamy kdejakých poskytovatelů připojení. Dlužno podotknout, že jim to někteří správci mdlého rozumu žrali i s navijákem a přiblblejší část veřejnosti bohužel rovněž. Té veřejnosti to až tolik za zlé nemám, ale ti správci mi štvou.

Dnes už se ví, že pedofilové nikoho "nedojmou", protože už je to hodně profláklá a obehraná deska, jakmile s tím někdo začne, tak je skoro jasné, že se jedná o padouch, co chce buď získat údaje, nebo ovlivnit nějaký obsah, ale je pitomý a ještě neví, že by si měl vymyslet lepší historku. No ale teď se zkoušejí rozličné boje s terorismem a podobně a budování státních velínů, kde by šlo vypínat celý internet po celém státě. Sice to zatím ještě neprošlo, ale už to, že to někdo navrhne a myslí to vážně, je dost děsivé samo o sobě.

Australští opičáci, čínští bolševici, barmská chunta a třeba severokorejci a Achmadín Neřád už svobodi internetu zcela, více či méně potlačili. Nechápu, proč tak moc usilujeme o členství v tomto podivném a odpudivém klubu. Možná ale není od věci zeptat se na to mého poslance a senátora a dát mu jasně najevo, že o nic takového nestojím pakliže on ano, tak do jakého klubu se tím zařazuje.

drak řekl(a)...

Média tištěná, rozhlasová i televizní jsou média z hlediska informační hodnoty vysílaných zpráv zpráv média manipulační a hlavně oblbovací. Je rozumné s jim spíš vyhýbat a je ztrátou času rozčilovat se nad ubohostí jejich obsahu. Za bolševika to bylo ještě horší.

No, když se to tak vezme, dříve jsme mívali Hlas Ameriky, Svobodnou Evropu, Lidové noviny, byť ne moc často a další úžasné informační zdroje, jako kamarády ze školy, v práci, z vojny a tak porůznu a hospody, no a teď máme internet, zatím, co bude až ho někdo zkusí zničit nevím, ale doufám, že si ho lidi vzít nedají, nebo si s tím poradí a vymyslí něco jiného.

Schumacher řekl(a)...

Svobodnou Evropu jsem bral jako protirežimní politický bulvár a výzvu k souboji s rušičkami. Bavilo mě vyrábět rozličné odblemstávače. Nejradši jsem měl BBC a Hlas Ameriky. Těšíval jsem se na Čermákův nedělní zápisník, poslouchl naložený ve vaně. Občas naladil humoristické vysílání z Tirany. Po pádu železné opony je to už všude stejné, není kam utéct. Z rozhlasového vysílání zbylo jen BBC a to je mizerné. Naštěstí jsme trénovaní na skládání informací z různých zdrojů a máme internet. Zatím ještě dost svobodný. Co se týče tuzemska, nevím o případu, že by byl nějaký problém, jestliže jde o slušný a pravdivý obsah a o svobodné diskuse. I když svobodné, jak se to vezme, byly důvody proč jsme například na NP začali užívat přezdívky, abychom si nenechali komplikovat život. Ne, že by identitu nebylo možno zjistit, ale není rozumné to usnadňovat, zvlášť kverulantům a podobným. Co se týše svobody na internetu, jsem optimista. Lecos lze ztížit, ale ne zrušit. Vždy se najde volný kanál.

Větší vlastenec řekl(a)...

Komu sloužily a slouží štvavé vysílačky ? Našim dědičným nepřátelům, fašistům a kapitalistům, které jsme po osvobození naší vlasti Sovětskou armádou humánně odsunuli z naší země resp. pod naši zeminu. Není náhoda, že tzv.Svobodná Evropa sídlila v Mnichově, centru fašistů-Sudeťáků.
Ano, náš lid ví, co je to ta „slavná“ „Svobodná“ Evropa. Odporné žvásty jidášů, žebrajících o svůj nakyslý chléb, v dolarech platí američtí a sionističtí vykořisťovatelé. Kdo by poslouchal ty nechutné pásky, co do úst si strkají mrvu a chlév ? Jen lidé nezkušení a nezralí. Rušením štvavých vysílaček jsme proto chránili především mladou generaci, náchylnou k poslechu západní úpadkové hudby a k požívání drog.
Marxužel, neuchránili jsme. V důsledku Gorbačovovy zrady pronikli Němci a Američani přes naše hranice, přinesli sebou bigbít, drogy, pornografii, zločinnost, nezaměstnanost a ostatní „úžasné“ aspekty tzv. euroamerického způsobu života.

A tzv.Svobodná Evropa, ten krutý nástroj krvavé CIA ? Přesídlila do pokořené Prahy; dodnes štve proti pokrokovým vládám na celém světě.
Perlička na závěr : Kdo poskytl pozemek na stavbu budovy štvavé vysílačky ? Sionisti. Kruh se uzavřel.


Mimochodem, drahý soukmenovče Schumachře, po našem vítězství nad multikulti brzy uzavřeme všechny internetové “kanály“. Přístup k internetu budou mít jen prověřené osoby v příslušných institucích.

Na shledanou v lepších časech.

Moby Dick řekl(a)...

Na serveru jedné firmy je tento blog zablokován z toho důvodu, že jest údajně pornografický. Neb generální ředitel Českých textáren se jmenuje - Běsný Kokot.
Sorry, Šamane.
BTW: Každý nový generální ředitel firmy, ve které zaměstnanci rozeznali reálné rysy Českých textáren, obdržel později přezdívku Běsný Kokot. Jak se ai říká tomu řediteli z výše zmíněné příslušné instituce?
>>:))

Větší vlastenec řekl(a)...

Jo tak kvůli Běsnému Kokotovi blokují tento vlastenecký blog nějací managoři, běsně-kokotní zastánci kapitalismu, demokracie a multikulti ?
No tak to ano.
Na druhou stranu, když si do imperialisticko-sionistického vyhledávače zadám "Moby Dick porno", tak za 0,20 sekundy přiběhne přibližně 1 680 000 výsledků.

Všem vlastencům a vlastenkám přeji hezký zbytek neděle.

informace řekl(a)...

Chybně zvolený pseudonym?

drak řekl(a)...

Shumacherovi:

Ano, když si zkusím na ta léta vzpomenout, tak "odrušovačky" jsem buď dostával od kamarádů za rozličné protislužby a shánění součástek, nebo byl jejich autorem táta, neb ten byl co se týče šíření vln mnohem povolanějším nežli já, on byl totiž jak profíkem, tak i vášnivým radioamatérem, zatímco já ne, mě učarovaly knížky, foťáky, letadla, rakety, auta, lodě a hvězdy. Elektronika a výpočetní technika nejsou zcela stranou mého zájmu, ale vášeň to zkrátka není.

Co se těch médií týče, tak mě nejvíce rozesmutnil ten úpadek BBC, protože za těch několik desítek let to tedy byl dost strmý sešup.

Věřím a doufám, že ten internet bude těm snahám o jeho ovládnutí úspěšně vzdorovat dlouho. Nejsem si ale ani zdaleka jist tím, že to bude možné napořád. Než my umřeme se to ale těm padouchům určitě nepovede :-)

STK řekl(a)...

Nikoliv špatně zvolený pseudonym Informace,
ale hyperkorektně zneužitý. Stejně jako slova "ženatý" a "chirurg" nebo "mistr", kdy sufražetky vřískají, že muž se nemůže "oženit" leda by se žena "omužila". A vymýšlejí se ženské nebo aspoň střední rody pro výše uvedené profese. (Pozor, "mistrová" i "mistryně" neznamenají mistra (např. zvuku) v ženském rodě. Ty dámy, které tuto profesi vykonávají se klidně píší např. "Hanka Sovová, mistr zvuku ČRO" a vůbec je to neuráží.
Pozn.: Po výrazu "Moby Dick" jsem se kdysi pídil a zjistil jsem, že na porno stránkách takto vzletně nazývají "důstojně veliké pánské přirození". A to - pozor - i u černochů. Naštěstí do žargonu porno stránek zatím nikdo nezařadil ani výraz Šaman, ani Schumacher, Žibřid nebo Starý Kocour. Možná proto, že to nezní "englicky".
Zpráva pro Moby Dicka: Řediteli oné instituce, tak velice dbalé na mravnost říkají za jeho zády Vasil. Ví to a neuvěřitelně ho to irituje. Ale nic nezmůže, je to totiž Děsný Kokot.

informace řekl(a)...

STK,
říkám špatně zvolený, protože to může vést k nedorozumění. Nevím, jestli si Velryba zvolil pseudonym, když se už používal význam pánského přirození, anebo dřív.
Pokud jde o hyperkoreknost feministek, je docela směšná. Tady alespoň se ženské formy názvů zaměstnání doposud netvoří. Užívá se tedy dottoressa, ale to jen, když se k doktorce obracíte osobně, nebo professoressa, ale jinak oficiálně se užívá titul v mužském rodě. Od maestro, ve smyslu mistr ženská forma neexistuje, maestra je učitelka. Prozatím toto hyperkorektní prznění do italského jazyka nezasáhlo. Alespoň v běžném užívání, jestli něco pěstují za psacím stolem nebo na blogu, to nevím.

STK řekl(a)...

Kdyby se v porno začalo užívat výrazu "starý kocour" třeba na pánské ochlupení (analogicky jak se používá výrazu "rozcapený bobr" pro přirození dámské) taky bych býval byl "špatně volil"? [;>)
Myslím, že Bílá Velryba je v tom nevinně. A starý Melville už vůbec za nic nemůže!

informace řekl(a)...

STK,
on se ten výraz starý kocour pro pánské ochlupení používal někdy ve třicátých - čtyřicátých letech minulého století, alespoň v Praze. Pamatuju si, že dědeček zpíval:
Naše teta v posteli kocoura měla,
aby se jí netoulal, celá se chvěla.
Když k ní kocour přitisknul chlupaté tělo,
naše teta zařvala, kéž nepříjde den!
Asi to byla nějaká odrhovačka z nějakého kabaretu, kam dědeček v mládí zabrousil.
Rozcapený bobr musí být něco nedávného, slyším to tu proprvé.
Nikdo z ničeho neviní ani Melvilla, a tím míň Velrybu.

drak řekl(a)...

Zkrátka a dobře, představivost, kombinatorika, fantasie, ale bohužel i natvrdlost a úplně obyčejná blbost prostě neznají žádných mezí :-)

Jakub S. řekl(a)...

To ste tu teda měli kráásnou diskusi, co sem si užíval s vnoučátkama v Počernicích! Teda úúroveň, já nevím... No už su zpátky po třech dvanáctihodinových směnách se třema vlizdohájkama 4 - 8 a bleskově padám do bezvědoma.

Šaman řekl(a)...

Vážení štamgasti i náhodní hosté,
něco se stalo a ke komentování se od půlnoci 27.9. nikdo nedostal, pouze informace z Itálie. Nevíme, co se děje, proto zkouším primitivním způsobem komentáře prošťouchnout tím, že zadám vlastní komentář.

Zachovejte nám, prosím, přízeň i nadále, a zatím si užívejte svátku. Možná se jen rozzlobil svatý Václav. Tak sorry, Vendo...

ŠŤOUCH!

\ :-)