pondělí 24. října 2011

Blackout potřetí


Každý výpadek jednou skončí, ale ty opravdu fundamentální se často vracejí. Jako knížka Blackout, která vznikla rozšířením mých připomínek k Neffově Tmě (verze 0.0), a která vyšla v roce 1999 v Gradě. Deset let poté byla vržena na Sarden, kde vycházela od ledna do srpna 2010. Po zjištění, že si její text lidé tisknou na papír, zařadil Tom Němec její nové vydání do Edice Pevnost, která vychází v nakladatelsví Epocha. A ediční ruleta vyplivla její vydání společně s listopadovým číslem Pevnosti, které právě vychází. Samostatně knížka vyjde v lednu 2012.



Shodou okolností se v pražském kulturním centru Novodvorská rovněž právě teď koná skvělý a exkluzivní con FanCity. "Právě teď" značí dobu od středy 26. října do neděle 30. října. Pokud sem zabloudíte v pátek svátek 28. října 2011, pak mezi přehršlí her, filmů, přednášek a besed s velikány typu Kocoura z Červeného trpaslíka můžete rovněž zavítat do prvního patra, kde v místnosti 1 (č. 109) v rámci linie Fanzine.cz proběhne v 18:00 představení mého Blackoutu

Nejdříve předvedu něco autorského čtení. Pak proběhne drobná debata, jak by takový blackout vypadal dnes. Uběhlo pouhých 12 let od prvního vydání, ale dnešní Blackout by byl - bude - mnohem hrozivější. Tehdy jsem uváděl, že by se hroutily všechny sítě a všechna zařízení, kde by byla byť i jen jediná část napájena elektřinou. Dnes ani nemusí dojít k výpadku elektřiny. Stačí softvérová chyba a nepoužitelný je jakýkoli bazmek, kde se nachází - počítač. A protože už veškeré bazmeky jsou počítači vybaveny - od automobilů po plachetnice až po kartáčky na zuby - půjde o průšvih. Asie a Afrika si nejspíš poradí.

Na tomto místě musím poděkovat časopisu Sarden a jeho šéfredaktorovi Janu Pechymu Pechancovi, jakož i otci listu Petrovi Pagimu Holanovi, kteří vloni přijali za svůj projekt internetového vydání Blackoutu, čímž ho vzkřísili z mrtvých. Načež jsme s Tess na loňském Parconu v polském Těšíně zažili příjemnou historku. Standa, který mě a Tess registroval, se těšil, že až bude mít čas, tak že si tu knížku vytiskne. Což mě přesvědčilo, že papírová knížka má stále svoji užitnou hodnotu. Protože vytisknout knihu na tiskárně (nějakých sto padesát listů Á čtyři) je stále ještě dražší, než si ji koupit, nehledě na hodiny času při stahování (nějakých třicet pokračování). Začal ve mně hlodat červík.

Červ vystrčil svou hlavu ven na loňském chotěbořském FFS, kdy mě po mé umělecké četbě z Blackoutu přesvědčil Josef Pecinovský, který stál u zrodu knížky ještě v Gradě, že ten prastarý text není mrtvé maso, a zaslouží si druhé tištěné vydání. Tomáši Němcovi, šéfredaktorovi Pevnosti, pak musím poděkovat, že na můj dotaz pravil:

„Tak mi to pošli.“

Tak jsem mu to poslal. A on to ve spolupráci s Epochou (rovněž silné díky:) vydal. A kdo chce, tak si může můj první scifácký text koupit. Třeba už na tom FanCity, anebo u dobrých trafikantů. Teď s časopisem Pevnost nebo v lednu samostatně.

Kdybyste byli na FanCity ještě v sobotu v 17:00, pak vás ještě pozvu na představení knížky Jinosvěty. Darth Zira a spousta mladých nadějných autorů (Kovanic, Vláďa Němec, Sedláček, Šochová, Sagitarius, Kubátová, Vraníková, Talafús, Sig) budou opět v oblíbené místnosti 1 představovat povídkový sborník, jehož tématem budou paralelní světy. Také se účastním jednou povídkou, jež se zove Všechny barvy vesmíru, kde jsem použil antiparalelního vesmíru jakožto stroje času. Na požádání mohu demonstrovat přechod do paralelního vesmíru. A zpět.

Shodou okolností bude tato povídka součástí sbírky kratších povídek, které vyjdou příští rok opět v Edici Pevnost pod slibným názvem Člověk a jiné katastrofy. Ale o téhle sbírce řeknu něco více až příště.

Tak sbohem a uvidíme se. Na FanCity, anebo někdy někde jinde.

\ :-)

10 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Neuvidíme, protože budu mimo Prahu. To mě mrzí, protože jinak bych si to nenechal ujít. Ne, že bych byl na tom tak jako někteří fanové Startreku, kterí když si náhodou stoupnou na dekl od kanálu, volají "Přenos!", ale mám rád tahle témata, hrdinství a nádherný humor Červeného trpajzlika. "Blackout" ve mě nechal pocit nedojedenosti". Na povídku dlouhé, chtělo by seškrtat, na román málo rozvinutý děj a osudy lidí a příliš dobové a provinční, stejně jako Neffova "Tma". Je to spíš studie něčeho co by mohlo být dílem světové scifi. Mám z toho pocit nedojedenosti a že bych si dal nášup. Protože než se děj pořádně rozvine už končí. Tuze moc mi to provokuje k přemýšlení. Petr je mi sympatický, baronův vývoj a konec beru jako varování. Ukrytá technika... byla velká škoda vzít si z toho zkladiště jen něco a zbytek zničit. Třeba by to nějak šlo zabezpečit pro využití v budoucnu... Tanky bez elektřiny s karbidovým světlem, to je dobře vymyšleno. Nezdá se mi telepatická komunikace,ale nenapadá mě jak ji nahradit nebo obejít. že by nebyla elektřina, to je velůmi nepříjemná myšlenka. Elektřina je pro mě co pro pračlověka byl oheň. Tohle v nás pořád je. Nemít na chalupě elektřinu, už bych zbastlil mrňavou průtočnou elektrárnu alespoň na svícení a dobíjení. Kdybych neměl co jiného na práci, už bych ji měl i tak. Člověk nikdy neví....

Jakub S. řekl(a)...

No tak... když to není povídka ani román an sich, tož to je novela, nespa?
A Šamane, vy jste m l a d ý n a d ě j n ý a u t o r - ? ! :) No kruciš.

EK řekl(a)...

Pane Schumacher.jakou elektrárnu, když elektřina prostě není a FRŠLÚS!
Je to jen konec Roma(á)na.
čest v čest!

informace řekl(a)...

Blahopřeji autorovi k vydání jeho díla.

Jakub S. řekl(a)...

Jezusku dyť já taky! Klobouk dolů. Má oblíbená fráze, kterou jsem si nevědomky (dcera: Ty s tou tvou věčnou intelektuálskou ironií a šprťouchlatama - !!) nadělal moc nepřátel, aniž jsem to tušil: Všecka čest stranou!

Šaman řekl(a)...

Naši ironici, nojo, patřím mezi ně taky.
\ :-)

Tess řekl(a)...

Vidíte, Schumachere, a na FanCity bude Kocour!

Šaman řekl(a)...

Právě jsem dostal echo od Tess, že se moje přednáškové křtění posunulo z 18.00 na 20.00. Nicméně i v 18.00 budu připraven vám nějaké kousky Blackoutu prodat, jalo ostatně celý pátek a sobotu - dokud mi nedojde balík. (Kdyby šel někdo kolem.) Vždy připraven!
\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

A proč by Velký Šaman nemohl být mladým nadějným autorem, vážený Jakube S. ?
V paralelních vesmírech je přece možné vše.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach, jak jsem tím vším znaven !
Vidět, jak žebrá poctivec, jak plodný autor sám musí vydávat svá díla !
Vidět, jak pokřiví se každá čistá věc, jak o dotace poníženě prosí kluby zájmové umělecké činnosti lidu, např. naši početní scifisti.
Sprostota sápe se na slušnost, pýchou se dmou vydavatelé všech těch plejbojů, hustlerů a barevných módních časopisů ! Dívčí cudnost brutálně rve chtíč !
A když umění nechce být služkou mocných, hyne na úbytě.
Kdybych neměl víru v lid své vlasti, kdybych nevěřil v brzkou internacionální pomoc našich starších ruských bratří, chtěl bych jen smrt a klid.
Však přijde den, a prostá pravda už nebude všem nepřátelům prostě pro smích.
Přijde den, kdy obnovíme naši samostatnost a naše slovanské, naše spravedlivé společenské zřízení.
Pak už naši autoři sci-fi nebudou muset poníženě žebrat o dotace na vydávání svých děl; nebudou nuceni vydávat je vlastním nákladem. Vědeckou fantastiku budou opět vydávat naše nakladatelství, vlastněná naším opět samostatným státem.
Ach, kolik jen děl českých autorů sci-fi vyšlo ve zlatých 80.letech ! Jak rád na ně stál čtvrteční fronty náš inteligentní, dalšího vzdělávání chtivý lid ! A nebyly žádné krachy vydavatelství, žádné krachy tiskáren, žádné „Levné knihy“ ! Autoři měli pevné smlouvy, měli zaručené bezplatné zdravotnictví a spolehlivé důchodové zabezpečení; to se pak panečku tvořilo !

Takže se těšme na dobu sklizně. Nyní je doba zrání; tisíce mladých nadějných autorů píší jen „do zásuvky“ - po obnovení unikulti přinesou plody své dlouholeté činnosti k posouzení českým redaktorům.
I Velký Šaman konečně vydá své opusy v desetitisícových nákladech, po osvobození od diktátu EU a multikulti.
Prostě : Sejdeme se po válce, ve čtvrtek v šest ráno před prodejnou n.p.Kniha.

Nazdar !