čtvrtek 27. října 2011

Chlup z dlaně


K ránu se z temných bruselkých kanceláří vynořili rozjásaní politici. Problém Řecka konečně dosáhl "konečného řešení".

Ještě předtím, tedy včera večer, se Evropská unie shodla na navýšení kapitálu evropských bank. Jejich "kapitálová přiměřenost", se má zvýšit na 9 procent. Banky budou na svou rekapitalizaci potřebovat až 200 miliard eur, kolik přesně, nikdo neví. Nikdo taky neví, odkud ty peníze přitečou. Ze snížení odměn manažerům těžko. Částečně snad omezením dividend. Když ani to nepostačí (nepostačí) "mohou" pomoci národní vlády. Až nakonec bájný záchranný fond eurozóny (EFSF). Bájný je proto, že se mluví o jeho miliardách, které ale fakticky - nemá. Takže my víme, kdo to zaplatí: Samozřejmě zase Evropané. Ti, kteří platí daně i ti, kteří daně neplatí - z národních rozpočtů totiž potečou peníze nikoli do komunikací, kultury, školství, zdravotnictví a sociálních fondů, ale do sanace bank. Anebo do EFSF. Což se nepřímo týká i Česka s jeho zdravými bankami. Tedy zdravými dcerami nemocných matek.



A teď k tomu "vyřešení Řecka":

Bude mu odpuštěna polovička dluhů. Soukromí investoři s radostí odmažou polovičku řeckých dluhů. Řecko však musí slíbit, že do roku 2020 musí snížit své zadlužení na 120 % HDP.

Záchranný val bude zpateronásoben. Nejdřív jsem nevěděl, z čeho bude násoben: Z těch 110 miliard  eur, které ještě všechny nebyly poskytnuty? Z těch 220 miliard eur, o nichž se mluví jako o druhé fázi, ale které ještě nikdo nedal na hromadu? Nebo o těch 440 miliardách eur, kterými by měl disponovat EFSF, což je minimální množství k záchraně eurozóny? Nebo o těch 880 miliardách, což je už zmiňovaný "minimální dvojnásobek minima"? Tak násobit se bude z těch 220 Jardů, co ještě nejsou na hromadě. K záchraně Evropy bude třeba bilion eur. Neboli asi 25 tisíc miliard korun.

A jakže se ten bilionek získá, když nemáme ani těch trapných 200 miliard? "Pákovým efektem". Pákový efekt je, že když působíme na dlouhé straně páky malou silou, tak na krátké straně vyvinem sílu velkou. A naopak: Velkou silou na krátké straně můžeme na dlouhé straně vyvinout jen malou sílu. Není mi jasné, za kterou stranu ale Evropa hodlá tahat. Zdá se, že chce mít za málo peněz hodně muziky. Ale takhle to nefunguje.

Nebude už příště fungovat to, co o včerejší půlnoci, kdy se ve dveřích zasedací místnosti bok po boku postavili kancléřka Merkelová a prezident Sarkozy, natáhli závěry svých automatických pušek a řekli: Živi odtud neodejdete, dokud nepodepíšete odpis poliviny svých řeckých pohledávek! A to dobrovolně! Takováhle páka funguje jednom do okamžiku, než dostanete pokyn vzít na holé dlani chlup.

V ekonomice bankovních spekulantů, kteří se nyní vydávají za finančníky, se tomu možná říká "multiplikační efekty nadějných vyhlídek". Neboli obchod s deštěm. Něco jako "pákový efekt" funguje snad jen ve fyzice, a nazývá se štěpná reakce. Buď ta řízená, anebo neřízená. V ekonomice se této reakci říká spíše "letadlo", anebo podle geometrického tvaru tohoto útvaru "pyramida". A tuto situaci sledujeme, neboť požadavky na záchranu rostou vždy dvojnásobně. Ten bilion je praticky zaokrohleným dvojnásobkem neexistujících 440 miliard. Přičemž k téhle sumě jsme se dostali už podruhé násobením dvěma...

V každém případě vyvoleným na špičce musí platit blbci, kteří celou tu pyramidu nesou na hřbetě.

Řekové jsou naštvaní, protože na tom stejně budou hůře než jsou teď. Za devět let si povíme, jestli se jim podaří drasticky snížit jejich dluh. Zatím pořád roste. Příští rok má dle zářijového odhadu Mezinárodního měnového fondu dosáhnout téměř 190 %. Tedy dle MMF má na této hodnotě "kulminovat". V letošním červnu MMF předvídal ještě 172 %, a nikdo neví, proč teď svůj odhad zvýšil, nejméně sám MMF. Odhadne někdo, jaký bude odhad za další měsíce?

Neodhadne. Za to víme přesně, že za devět let to bude, díky snaze politiků, kteří již na asi osmnácté schůzce k tématu došli ke konečnému řešení jen 120 %. A také víme, že v té době nebudou ani Merkelová, ani Sarkozy stát v čele svých zemí.

Ale možná se stanou spoludirektory Evropy, konečně pevně sjednocené - svými dluhy.

Jo, ještě jsem zaslechl poznámku jedné dopisovatelky z Bruselu:

"Tak teď zas bude s Řeckem na několik týdnů klid."

26 komentářů:

STK řekl(a)...

Shrnu to Šamane:
Lži a prázdné fráze zase jednou slavně zvítězily nad realitou a zdravým rozumem.

Neptám se, zda padneme na držku. Ptám se kdy to bude. A kdo nás zašlápne do bláta, aby mohl ještě chvilku předstírat, že má čistou obuv, že v těch sr..[cenzurováno] nestojí po kolena.

Větší vlastenec řekl(a)...

Další rána válečným štváčům !

No nepsal jsem to před pár dny ? Jak s.Hašek, tak s.Lenin nepopravovali. A dnes to chtě-nechtě (tedy spíše nechtě-nechtě) potvrdily Lidové noviny, ten ohavný protilidový plátek vlastněný velkoněmeckým velkokapitálem :
Voloďa krutého cara porazil, ale nepopravil

Pravda vítězí!***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak z krize

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
Není třeba se široce rozepisovat - všichni víme, že soudruzi a soukmenovci Ó Velký Šaman a STK mají naprostou pravdu :
Každý další den našeho nuceného setrvávání v EU a NATO nás zatahuje hlouběji do bezedného euroamerického močálu.
Každý další den našeho prodlévání mimo politické a mravní hranice naší rodné Západní Asie nás přivádí na okraj propasti západní tzv.etiky a víry.


Ještě odoláváme, ještě působí protilátky, vzniklé v nás díky dlouholetému a komplexnímu působení socialistické společnosti. Ale příští generace Čechů a Moravanů by už mohla podlehnout, mohla by ztratit náš národní svéráz, mohla by vplynout do zasviněného multikulti oceánu tzv.západních národů.
A to by byl konec. Konec našeho tisíciletého odporu vůči Evropě a později Euroamerice, konec naší samostatnosti, našeho nádherného bratrství s Rusy, s největším, nejkrásnějším a nejpokrokovějším národem v mire.
Což by mimo jiné znamenalo, že Rusové, nositelé jediné opravdové kultury, by nás při svém osvoboditelském pochodu na Západ nerozlišili od Euroameričanů. Jak by to s námi pak dopadlo, nemusím snad inteligentním a vzdělaným našincům popisovat.

Takže : Ven z krize se dostaneme jedině co nejrychlejším přerváním všech pout a řetězů, jimiž nás v posledních dvaceti letech spoutali Euroameričani a jejich domácí přisluhovači.

Po obnovení RVHP se vysmějeme globální krizi kapitalismu, po obnovení Varšavské smlouvy se hrdě postavíme globalizovaným hrdlořezům z NATO. Náš Vůdce lidu neskončí jako s.plk.Kaddáfí, Praha zůstane svobodná, zůstane stolicí naší krásné Česko-Moravské sovětské socialistické republiky.

K tomu nám dopomáhej Nesmrtelný Lenin a všichni Hrdinové Sovětského svazu !

Schumacher řekl(a)...

Tohle už je pěkně i vtipně rozebíráno na Šumavákovi.

Schumacher řekl(a)...

K všeobecné panující nevalné náladě konstatuji, že když jsme před lety s naivním optimismem přesedali do tohohle vehiklu, nepředpokládali jsme že se tak brzy posere. Zadržování komunismu korupcí voličů "sociálním státem" na dluh a na účet budoucnosti si vybírá daň. Jenže nekonečný ekonomiský růst je stejný nesmysl jako nekonečný orgasmus a tak si o transplantaci další huby, žaludku a prdele můžeme nechat jen zdát. Budeme rádi, když budeme mít na použití toho co máme.

STK řekl(a)...

Komunismus je v praxi nepoužitelná teorie, protože nepočítá u obyčejného člověka s chamtivostí, leností, lakomstvím a neochotou přemýšlet kousek dopředu.
Jak se zdá, liberální a demokratické zřízení, tzv. kapitalismus je nepoužitelná praxe, protože počítá u obyčejného člověka pouze s chamtivostí, leností, lakomstvím a neochotou přemýšlet kousek dopředu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach, vážený STK !
Vy ale musíte být opravdu NEOBYČEJNÝ člověk !

stk řekl(a)...

"Nikoliv obyčejný" - když už mi spíláte...

Větší vlastenec řekl(a)...

Nevím, co to „Šumavák“.
A téma trefně, i když ne vesele rozebírá jeden z našich dvou opravdu českých deníků : Nenechme se vlákat do pasti fašismu

STK řekl(a)...

No tak to teda jo, - Hallo news! - to si dám říct. Přečetl jsem celý článek a na chvilku omládl. Ideolog Sulc (bývalý havíř) naprosto přesně ví, o čem píše.
Je přece skvělé, mít tak nádherně jasno! Aspoň na pár minut...

Větší vlastenec řekl(a)...

Nechápu, o čem to tady píšete, vážený STK.
Haló noviny jsou jedním z pouhopouhých dvou deníků, které zůstaly v našich českých rukou; ten druhý je Právo. Ostatní naše deníky spolkla odporná tlama velkoněmeckého velkokapitálu. Však taky germanizace, euroamerikanizace a multikulturalizace naší mládeže stále vzrůstá.

Mimochodem - Vy opravdu máte jasné chvilky jen pár minut denně ?

STK řekl(a)...

Ano to ne, Vlastimile, ani to...

Schumacher řekl(a)...

STK, z obdobných důvodů je v praxi nepoužitelnou teorií demokracie.

Schumacher řekl(a)...

VV já se domníval, že HN koupil Bakala... Koukám na jejich sešup a říkám si, zlatý velkoněmecký kapitál. Jenže HN byl velmi dobře vedený ekonomický deník. Žumpózní Dnes nečtu a za nejlepší deník považuji Právo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, Právo je jedním ze dvou posledních českých deníků.
Jenže, jak říká vší náš lid, Proč chodit za kováříčkem, když můžete za kovářem.
Prostě, drahý soukmenovče Schumachře, čtěte rovnou Haló noviny, sledujte jediné opravdu české televizní zpravodajství.
Budete pravdivě a spolehlivě informován o všem podstatném, naopak nebudete zahlcen proeuroamerickou a promultikulti propagandou.

Čest a Nazdar !

drak řekl(a)...

Nemůže to dopadnout dobře, Schumacher i STK mají pravdu, je to jenom otázkou času. Z některých jalově plkových vejšplechtů slyšitelných z ČT a z některých našich pomazaných hub se linou takové věci, které už dávají jasně najevo, že se situace pomalu ale jistě začíná vyvíjet tak, že si věci začínají tak nějak žít vlastním životem a vymykat se panákům z rukou. Asi z toho nakonec bude nějaká diktatura, teď jenom doufejme, že bude aspoň trochu osvícená a že ta mela při jejím nástupu nebude příliš krvavá, ale to jsou jen má zbožná přání. Jasně si vzpomínám na události z počátku osmdesátých let, kdy jsem poprvé jasně pocítil, že rozpad SSSR a tábora míru a socialismu je už jen otázkou 10, maximálně 20 let. Sledujíce události z poslední doby už delší dobu nemám dobrý pocit a na rozdíl od počátku osmdesátých let, kdy jsem cítil spíše optimismus a naději, tak teď mám spíš čím dál tím větší obavy z toho, co přijde, protože na rozdíl od rozpadu SSSR a jeho tábora míru a socialismu, toto může být velice nepěkné a ošklivé. Také se obávám, že ten pád na držku bude tak nějak více drtivý, rasantní a devastující a že bude velmi ošklivý a to co přijde, že bude ještě ošklivější.

Média na českém území? To je vesměs jenom mediální prolhaná námezdní uřvaná chátra, slušných žurnalistů je v tom tak pár ze sta. Něco slušného se sem tam ještě najde na internetu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně tak, drahý velký vlastenče draku.
Ti "čeští" žurnalisti prostě MUSEJÍ BÝT prolhaná námezdní uřvaná chátra; jinak by se Němci resp. sionisty vlastněným médiím vyhýbali jako Trockij Stalinovi.
A která že česká média neupadla do krvavých spárů našich dědičných nepřátel ? Jen Právo a Haló noviny.
Ano, právě v Haló novinách (a soudružsky přidružené internetové televizi) se sešel výkvět českého žurnalismu, nejlepší z nejlepších; prostě, jak pracující intoši říkají, crème de la crème.
Ano, Haló novinám může český vlastenec věřit jako slovu Leninovu; tamní pokrokoví žurnalisté ručí za pravdivost svých textů celým svým životem - jako Hus, jako Fučík.
Ano, v Haló novinách nenajdete JEDINÝ článek podporující multikulti, kapitalismus nebo demokracii.
Prostě - moje maličkost má na počítači nastavené jako „nejoblíbenější“ Šamanovo doupě a právě internetové Haló noviny. Tam hledám poučení, tam hledám povzbuzení. A také je tam nacházím.
Osvěžen četbou krásných vlasteneckých textů oblékám svou koženou bundu, a vycházím ven do pošmourného podzimu. Kráčím po rozbité dlažbě pokryté odpadky a mokrým listím, vyhýbám se psím (a na Žižkově i lidským) exkrementům. Kráčím pevně s ohněm v srdci, i když zatím ještě ne s puškou v ruce. Jdu pevně; nesou mne nohy zocelené na horských svazích a vysokých trubkových lešeních. Jdu, a pohání mne planoucí myšlenka na pravdu, obsaženou v textech přispěvatelů Šamanova doupěte a Haló novin.
Až nás budou miliony, nikdo nás už nezastaví.
Zvítězíme, samostatnost a unikulti obnovíme.
A pak se bude tančit všude !
Čest a Nazdar !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Bouří se statisíce pracujících v Řecku, protestují dokonce na samotném Wall Streetu. Na první pohled je v naší české kotlině ticho. Na první pohled. Pod pokrývkou všedního dne však ve stále větší části společnosti bublá hněv.
Naše pravda, http://www.halonoviny.cz/articles/view/228342

Větší vlastenec řekl(a)...

Podnětnému a burcujícímu článku s.Štefka bych vytknul jediné - zapomenuté uvozovky.
Ano, ta údajná „naše“ média jsou ve skutečnosti většinou v rukou našich dědičných nepřátel, Němců, Euroameričanů, sionistů, buržoustů. *)
Proto, a jen proto, nereferují o napětí v naší společnosti. Jenže napětí zde je, a vzrůstá; lidové bouře proti poslední přežívající menšině (Romům) jsou jen vrcholkem ledovce.
Ale příliš napnutá struna jednou praskne; dlouho potlačovaný lidový hněv vyvře jako bahenní sopka.
Kdy se to stane ? Nejpozději po příštích volbách. Pokud opět zrádní emigranti svými hlasy pro zrádnou eurohujerskou multikulti globální pravici rozhodnou volby v neprospěch lidu, lid se chopí prostředků třídního boje.

Takže bych prosil virtuálně přítomné zrádné emigranty, aby se rozvzpomněli na svou starou vlast, aby v sobě vzbudili poslední záchvěvy češství : Pokud nechcete v televizních zprávách vidět následky lidového povstání v českých a moravských městech, volte ČSNS 2005 nebo KSČM.

Děkuji vám předem, a zůstávám s pozdravem Světu mír.

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Výjimku tvoří jen a pouze Právo a Haló noviny, plus jejich rozhlasové a televizní pobočky.

Jakub S. řekl(a)...

Ano: již duní Právo v jícnu temně, a výbuch zazní naposled!

Schumacher řekl(a)...

Tak tak, draku. Máme tu výhodu, že jsme ještě schopni se radovat z každého hezkého dne, z toho že máme kus žvance, není nám zima a nekrápe za krk. Ne tak zhýčkaný "proletariát" ve velkoměstech na západ od našich hranic svolávající se k randálům ajfouny. Ztráta bolí víc než absence zisku. Tady z pohledu pracujícího obyvatele metropole či většího města to nevypadá nijak zle, jenže stačí navštívit nějakou "Zapadlou lhotu" a dost lidí by řeklo, že se jim nežije lépe a radostněji než před dvaceti lety. Když tam krachne fabrika, která živila okolí a nic jiného tam není. Nezabývají se otázkou, jak je dobré, že 365 dní v roce si můžou koupit banány, že za protivné řeči jim nehrozí kriminál, a že bez propustky mohou cestovat kamkoli, když na to mají. Jenže jim jde když ne o hodlou tak o trochu důstojnou existenci. Neřešení tohohle je malér. Jenže tohle je na okraji zájmu, protože ze svobodné vůle lidu mocné vládnoucí zajímají jen volebně silné okresy. Nějaký okres Jeseník nebo lhota na Šumave jsou jim lhostejné.
A nakonec obligátní otázka pro VV : Co je to vlast ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Dílčí vysvětlení pro postiženou osobu, neschopnou vnímat barvy, vůně, chutě atd. :
Vlast je mimo jiné místo, kde si mohou zajistit důstojnou existenci i prostí lidé.

Z této dílčí definice plyne :
1) že současný kapitalisticko-demokraticko-multikulti-globalizovaný "český" stát není vlastí pro drtivou část našeho lidu
2) že ČSSR naší vlastí bylo, přes občasný nedostatek banánů na pultech našich obchodů

Nazdar !

Šaman řekl(a)...

Řekové jsou naštvaní, hrozí pád vlády a nové volby. Aby tomu Papandreu zabránil (anebo proč vlastně?), vyhlásil, že o odpuštění polovičky dluhu a poskytnutí pomoci od eurozóny, budou Řekové rozhodovat v referendu!

Načež jdou evropské akcie strmě dolů. To už mohl nechat hlasovat v referendu o vystoupení z eurozóny a návratu k drachmě ( s desetinovou hodnotou).

Tady bude důležitá referendí otázka. Třeba: Jste proti snižování příjmů na polovinu? Určitě budou všichni proti.

Přesněji by ta otázka měla znít: Chcete zrušit platbu důchodů a platy státním zaměstnancům?

Větší vlastenec řekl(a)...

A co my ?
Po našem vítězství nad eurohujery, nad zarytými stoupenci multikulti, globálna, kapitalismu a demokracie rozhodneme o našem vystoupení z EU a NATO v referendu, nebo aklamací na náměstích ?

Jakub S. řekl(a)...

Záleží - tedy po vytyčení problému (či "problému") a legalizování této cesty - v první řadě na formulaci otázky. Cokoliv se předkládá veřejnosti, tzv. lidu, občanstvu (miluju hromadná substantiva) atd., musí mít do detailů promyšlenou formulaci. Do jaké míry a j a k to pochopí chlap od piva a baby z pavlače. Tož tak.

Větší vlastenec řekl(a)...

Co to tady ...
Jaké "vytyčení problému", pro Leninovy rány ?!
Našim největším problémem je přece naše zatažení do Evropy !
Tedy politické zatažení, neboť jinak naštěstí plně zůstáváme Slovany, zůstáváme věrni své rodné Západní Asii.
A jaké "legalizování této cesty" ?? Jistě, bylo by krásné, kdyby se nám podařilo už v příštích volbách získat tzv. ústavní většinu, abychom mohli kýženým směrem změnit současné protilidové a protičeské zákony. Ale co když nás pravice opět porazí ? Co když multikulti nadšenci, eurohujeři a přívrženci globálna znovu využijí volebního práva zrádných emigrantů, a opět nás porazí o pár stovek hlasů ?
Pak nezbude než si s našimi dědičnými nepřáteli poradit tradičně, po husitsku, po leninsku.

Mimochodem - na slovo vzatými odborníky na komunikaci s veřejností naše Strany vždy slynuly - vzpomeňte na soudruhy Gottwalda a Zápotockého, na př.Paroubka a další a další a další ...
Prostě - žádný strach. Zvítězíme.


Běda, zapomínají-li lidé, chtějící být revolucionáři, že nejnormálnějším pořádkem v dějinách je pořádek revoluční ! (V.I.Lenin)***Volte ČSNS 2005 a KSČM !