pátek 21. října 2011

MOBY DICK: Asijské zázraky

Sto let Čínské republiky, záchrana vojína Šalita, politická rizika kosmodromu a začátek nové kapitoly ču-čche
**************************************************************

Neděle 16. října 2011, před 70. lety odjel z Protektorátu první transport na východ. Z první tisícovky odsunutých Židů jich válku přežilo 24.

1027 lidí, kteří mají na rukou krev 600 Židů, bude propuštěno. V první fázi jde o 450 mužů a 27 žen z řad palestinských Arabů, mezi nimiž jsou i vrazi a teroristé, odsouzení na doživotí. Izraelský prezident Šimon Peres má upsanou ruku od podepisování amnestií. A také průvodního dopisu, který obsahuje konstatování:
"Mé rozhodnutí neznamená žádné odpuštění vrahům jejich ohavných skutků. Nezapomněl jsem a neodpustil jsem."
"Zrada a špatný obchod," volají jedni, kterým vadí, že se na svobodu dostanou i teroristé. "Zachraňte vojína Šalita," volají druzí, podle nichž musí židovský stát zachránit každý život svého občana, pokud to jen trochu jde. Odpůrci kšeftu mají ještě 48 hodin na odvolání se k nejvyššímu soudu.
550 dalších zločinců bude propuštěno po návratu Gilada.

Mrtvá Kočka: "Tak kšeftuje gentleman s darebákem."

Média - zejména izraelská - se úzkostlivě vyhýbají slovu "terorista" či "vrah". Jde o "bezpečnostní vězně", kteří jsou "obviňováni z ozbrojených aktivit".

Žena Moby Dicka: "Dnes »ozbrojenci«, zítra »bojovníci za svobodu« a »vězni svědomí«..."

Tchajvan oslavil sté výročí vzniku moderní Číny. Wučchangské povstání zahájilo revoluci, která v čele se Sun Jat-senem svrhla vládnoucí dynastii Čching. V Asii vznikla první republika!

Čínští zaměstnanci už nechtějí živořit a požadují vyšší platy. Po sérii stávek vydala vláda nařízení, podle kterého jim musí zaměstnavatelé přidat 13 % každý rok. Polovinu z navýšení spolkne inflace. Zahraniční podnikatelé, zejména ti z Tchajvanu, stěhují své závody z pobřeží do levného vnitrozemí, ale i do Vietnamu či Kambodže. 40 % čínského HDP jde na export.

Další, letos už osmý, Tibeťan se pokusil upálit na protest proti čínskému protináboženskému tlaku. Devatenáctiletého mladíka, bývalého buddhistického mnicha, policie uhasila a zavřela.

Zákon a pořádek v Afghánistánu udržují vesničtí stařešinové pomocí zákona šaríja. Nedávno byl jeden otec takovým soudem přinucen zastřelit svého provinivšího se syna. "Kdyby nebyl vrah, nikdo by mu nic neudělal," souhlasí s exekucí i bratranec popraveného. Otec se pořádně trefil až napočtvrté.

Íránský papež Chameneí se vyjádřil, že jeho země je mírumilovná a atom jí v tom jen pomáhá. Pokud by Západ chtěl na Írán uvalit další sankce, tvrdě odpoví.

Liga arabských zemí hodlá vyloučit Sýrii ze svých řad pro nearabské chování.

Ze sportu: "Golf se neustále vyvíjí. A nejvíce v Asii. Je důležité, aby se stal ještě globálnějším sportem." (Brit Lee Westwood, druhý v žebříčku světových golfistů, na exhibičním turnaji v Číně propaguje myšlenku  vzniku pátého majoru.) Mezi prvními dvěma sty hráči je zatím jen dvacet Asijců.

Pondělí 17. října 2011,
Izraelští občané požadují od Perese amnestii i pro - izraelské vězně.

"Výměna" jednoho kluka za bandu 477 výlupků proběhne zítra na egytském území na Sinaji.V Gaze a Ramaláhu se na stadionech staví tribuny pro vrahy. Ne, nebudou se věšet, budou oslavováni jako veltmajstři.

Saúdská Arábie si chce stěžovat u Rady bezpečnosti OSN proti íránskému spiknutí, které mělo za cíl zabít saudskoarabského velvyslance v USA. Armády USA, Saúdské Arábie a Izraele jsou kvůli této zmařené akci ve stavu vysoké pohotovosti. Pohotovost je vyhlášena i kvůli očekávání útoků ze strany teroristických skupin (zejména libanonského, Sýrií podporovaného, Hizballáhu) v době "výměny" Gilada Šalita.

Korejský automobilový holport Hyundai/Kia prodal letos do konce srpna v Evropě 445.000 osobních aut. Korejské automobilky v Nošovicích a Žilině mají výrobní kapacitu 600.000 aut. Manažeři firmy si mnou ruce. Vinou dluhové krize eurozóny Evropané šetří  - a díky tomu si kupují asijská auta.
Vloni bylo do Evropy dovezeno 220.000 indických aut. EU chystá s Indií dohodu o volném obchodu.
Čína si vyrábí české škodovky sama, dovážet je nemusí. Brzo je začne vyvážet - do Evropy. Evropský automobilový průmysl je předimenzován asi o 30 %. Až zkrachuje, koupí si ho  - Asie...

Do Pchjongjangu přibyla na pozvání Ústředního výboru Korejské strany práce soudružka zástupkyně generálního tajemníka OSN Valerie Amos, aby se na místě přesvědčila o neúspěších lidu Korejské lidově demokratické republiky. Imperialismus, mráz, deště a vichřice způsobily, že hlad hrozí až 6 milionům lidem z (pravděpodobně) 23 milionů. Státní příděly obilovin musely být operativně sníženy ze 700 g až na 150 g. Situace se (pravděpodobně po snížení strávníků) dramaticky zlepšila na 200 g obilovin (hrst rýže) denně, přesto by se pomoc ze Světového potravinového programu mohla hodit. Zejména těm nejhladovějším -  1,1 milionům vojáků. Jen kvůli těmto nejlepším synům severněkorejského lidu by se mohlo dočasně odstoupit od všeurčujícího principu posvátné ču-čche a absolutní soběstačnosti. Potravinovaná pomoc by byla rovněž hezkým dárkem, který by mohla Strana v příštím dubnu rozdat ke stému výročí narození Věčného Vůdce Kim Ir-sena těm, kteří přežijí zimu.

Logická žena Moby Dicka poňouká: "Jestliže největší Korejec všech dob Kim Ir-sen, jenž se narodil z božského vnuknutí (otec a matka neznámi) nezemřel, anobrž se stal nejvyšším božstvem a na věčné časy prezidentem Korejské lidově demokratické republiky, pak by snad mohl použít jednoho ze svých osvědčených a v komunistických příručkách popisovaných grifů: Totiž změnit písek v rýži!"

Mrtvá Kočka: "A co myslíš, že Korejci žerou místo rejže?"

V neznámé severní Koreji hladoví o dva miliony lidí více než ve známém Somálsku.

Mrtvá Kočka: "Jenže Somálci nemají atomové bomby."

Delta Mekongu je opět zaplavena. Ve Vietnamu se utopilo 44 lidí, zejména dětí. Rovněž Kambodža je pod vodou. Tedy - v téhle oblasti kolísá hladina vody každý rok o 6 metrů. Problémem se může stát, když se vesničané přestěhují z domků na kůlech do evropsky postaveného města...

Úterý 18. října 2011,
Růst čínské ekonomiky zpomaluje. Zatímco ve druhém kvartálu byl 9,5 %, nyní klesá k 9,1 %. Zatímco světoví ekonomičtí opičáci si zoufají, neb jim to v číslíčkách signalizuje "celkové omezení globálního ekonomického růstu", čínští opičáci si otírají pot z čela, způsobený přehříváním čínské ekonomiky.

Na egypském Sinaji došlo k výměně Gilada Šalita za bandu hrdlořezů. 477 kusů přejelo kolonou autobusů dnes, během dvou měsíců bude následovat dalších 550. Zástupce Hamásu "věří", že Izrael i v tomto bodě smlouvu splní, jako ve všech ostatních. Hamás věří Izraeli? Škodaže ne i v jiných věcech.
Izraelci zase věří heslu: "Žádný voják nesmí být opuštěn v bitvě."

Už je to tady: Ráno zpravodaj ČRo na ČT 24 připomněl, že mezi propuštěnými Palestinci jsou i "političtí vězni". Političtí vězni v Izraeli? Aha, ti, jejichž "politikou" je zničit stát Izrael a vyvraždit jeho obyvatele...
Gilad strávil pět a půl let v podzemí, prakticky v samovazbě. Je podvyživený. Za celou dobu u něj nebyl žádný zástupce Červeného kříže, natož delegáti EU či OSN. Vyžraní političtí palestinští vrazi měli v izraelských mučírnách možnost - vystudovat vysokou školu...
Mnoho Izraelců volá po zavedení trestu smrti za masovou vraždu.

Barma také propouští své "politické vězně". Nevraždili, provinili se mnohem hroznějšími věcmi. Třeba kritikou neschopné vlády. Plac u buddhistického chrámu v Rangúnu se stal svědkem oslavy 49. narozenin Min Ko Kanga, který je zavřen už 23 let za vedení studentské revolty v roce 1988. Do konce věznění mu zbývá ještě 42 let, pokud nedostane milost od prezidenta Theina Seina. Jako už v minulých měsících po nástupu "umírněné vlády" dostalo 200 jeho kolegů. Ve vězení zůstává už jen 1.800 politických vězňů. Párty stovek lidí, které se účastnila i Aun Schan Su Ťij, bylo infiltrováno desítkami tajných, ale ti nezasahovali. Barmská perestrojka 2011 postupuje mílovými kroky k Pražskému jaru 1968 - má být dokonce zrušen úřad hlavního cenzora! Cenzura sice ještě ofiš existuje, ale už se "může" psát o všeličems. Možná by se mohly změnit i zákony a povolit dnes "ilegální" Národní ligu pro demokracii (což je vítěz posledních demokratických voleb). Její předsedkyně Su-Ťij se opatrně raduje: "Všechno je možné."

Za odměnu by mohla Barma získat pro rok 2014 předsednictví ASEAN.

Amurská oblast na Dálném Východě (to je hned u Židovské autonomí oblasti, na hranicích s Čínou), přivítala zájezd kartografů z Roskosmosu, kteří začali "mapovat" místo budoucího nového ruského kosmodromu Vostočnyj. Vyroste v areálu bývalé základny balistických raket. Ještě letos se na "zelené louce" (nebo v modřínovém či březovém lese?) začnou stavět ubytovny pro 12 tisíc stavbařů. Nové kosmické město má mít 30.000 obyvatel. Bude postaveno za dva a půl roku. Celý kosmodrom zabere 700 km čtverečních a bude stát 250 miliard rublíků (146 mld. Kč). První raketa bude odtud vypuštěna v roce 2015, na rok 2018 je plánován start pérvovo kasmíčeskovo karjablá s lidskou posádkou. Rusko tak získá vlastní základnu pro vypouštění pilotovaných letů. V Kazachstánu má sice smlouvu až do roku 2050 na využívání Bajkonuru/Tjuratamu, ale znáte Kazachy. Musíte jim platit, a krom toho, dnes jsou přáteli Ruska, a kdoví s kým budou kamarádit zejtra. Vladimir Popovkin, předseda Roskosmosu, to letos v létě řekl jasně: "Důvodem stavby kosmodromu Vostočnyj je vyloučení politických rizik".

(BTW: Ve Stalinově výmyslu, tedy Židovské AO, je v místním obyvatelstvu zastoupeno asi 1,2 % Židů. )

A jak se to nové kosmické město bude jmenovat? (Vostočnyj je název kosmodromu. U Bajkonuru bylo postaveno město Leninsk.) Co takhle - Putinsk?

To byla legrace, Medveděve!

Středa 19. října 2011,
V Thajsku zabily nejhorší záplavy za posledních 50 let zanedbatelných 317 lidí. Zatopeny jsou dvě třetiny země a postiženo je devět milionů lidí. Monzunové deště budou dštít ještě nejméně dva týdny. Mimo jiných pamětihodností byl o víkendu zaplaven i průmyslový komplex Navanakón se stovkami továren s desítky tisíc zaměstnanců. Což postihne i odběratele "japonských" hodinek Casio a Seiko, "japonské" elektronické společnosti Toshiba či "švýcarských" potravin Nestlé. Radost mají pouze krokodýli a další vodní havěť - voda stojí v mnoha oblastech ve dvoumetrové výšce. Či hloubce.

Kurdské slepice, děti a pracující vracejí úder: V turecké provincii Hakkari poblíž hranic s Irákem zabili při dvou přepadech 24 vojáků a 16 jich zranili.

"Tohle nelze zapomenout. Každý, kdo nám způsobuje tuto bolest, utrpí sám bolest mnohem větší." (Abdullah Gül, turecký prezident.) Prapor speciálních tureckých sil kurdské útočníky pronásledoval na irácké území až do hloubky 4 km. Za podpory bitevních vrtulníků se jim podařilo zabít nejméně 15 kurdských ozbrojenců

Žena Moby Dicka: "Vzpomínám na ten řev europejských médií, když Izrael pronásleduje teroristy Hizballáhu na libanonské území. Teď je ticho."

Milá ženo, jenže Turky to opravdu bolí... Navíc - jsou naši spojenci v NATO, na to nezapomínej!

Žena Moby Dicka: "Raději by jimi měli být Izraelci!"

Čínské orgány vyjádřily znepokojení nad teroristickým aktem jistého dalajlámy: Celý den se postil, a poté uspořádal ve svém nynějším doupěti, severoindickém klášteru Cuglangkhang bohoslužbu za tibetské mnichy, kteří spáchali sebevraždu upálením.

Bahrajn, Egypt, Libye, Sýrie a Jemen. To jsou země, jejichž vládcům dodávaly v době od roku 2005 zbraně hlavně tyto státy: Rakousko, Belgie, Velká Británie, Bulharsko, Česká republika, Francie, Německo, Itálie, Rusko a Spojené státy. Tvrdí to Brian Wood z Amnesty International.

Euroasijský svaz postsovětských republik. Tak by se dal nazvat útvar, který vznikl podepsáním dokumentu o vytvoření zóny volného obchodu, který podepsali premiéři Společenství nezávislých států. Tedy Ázerbájdžánu, Arménie, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavska, Ruska, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu a Ukrajiny. Dohoda byla dojednána už v květnu, ale tehdy měly výhrady Tádžikistán a Kyrgyzstán. Kvůli nim svůj souhlas pozdržela i Ukrajina. Dnešní podpis všech zúčastněných byl proto poněkud překvapivý. Stalo se to však jen několik hodin poté, co EU odložila návštěvu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Bruselu. Jednání o přidružení Ukrajiny k EU bylo pozastaveno kvůli zabásnutí jisté Julije Tymošenkové, bývalé ukrajinské premiérky. Evropa se zlobí, protože bývalí vůdcové národa se přece nezavírají.

Mrtvá Kočka: Ne. Ti se střílejí."

Čtvrtek 20. října 2011, 80. narozeniny Carmen Hegerové. Blahopřejeme!
Hana H. sama o sobě říká, že je možná Asiat. Důkaz? Má krátké nohy a je duchovně zaměřena. Podle některých geografických odborníků navíc Asie začíná za řekou Váh.

V Homsu slaví  v ulicích davy šťastných lidí. "Všichni jsme velmi šťastni a doufáme, že příště se to stane Bašáru Asadovi." (Mluvčí Syrské revoluční komise.) A co? To, co dnes libyjskému vůdci: Padl.

Povodeň zasáhla i hlavní město Thajska Bangkok, jehož okrajové části jsou už zaplaveny. Vyplaveni jsou i uprchlíci před povodní. Voda je už jen 15 km od centra města. Premiérka Šínavatra doporučila měšťanům vynést věci do vyšších pater. Poté se setkala s králem Ramou IX. Rama navrhl vykopání kanálů a drenáží, aby se povodeň rozlila mimo město. Sám král Devítka prý ale kopat nebude, je mu už 82 let.
Tsunami byla šokem, který vyvolal mohutnou zahraniční pomoc. Tentokrát je povodeň plíživou katastrofou. Lidem chybí jídlo - i ten písek. Tedy ne ten k jídlu, ale ten k plnění do pytlů.
Je zaplaven nejméně milion hektarů zemědělské půdy. Souboj modrých a žlutých košil je pozastaven - lidé většinou nemají žádné košile.

Panasonic omezuje výrobu plazmových obrazovek a propouští u sebe doma 1000 Japonců. Zdeněk Netřebský, personální ředitel Panasonic AVC Networks Czech, uklidňuje své tři tisícovky Plzeňáků: "Nás se to netýká. Plazmové obrazovky se vyrábějí pouze v Japonsku a Číně. V Plzni probíhá montáž televizorů."

Mrtvá Kočka: "Patrně televizorů bez obrazovek."

Zatímco v Číně má přístup k intenetu 40 % obyvatel, ve stejně lidnaté Indii je to jen 8 %. Indická vláda ve snaze snížit propast objednala od firmy DataWind na 100.000 sedmipalcových tabletů Aakash (nebe). Pro studenty. Ti si je kupují za dotovanou cenu $35, později bude na volném trhu k mání za $60.
Intel už v deseti indických oblastech zkouší písíčko s cenou kolem 10.000 (asi 7.200 Kč). Stroj má prachotěsnou a hmyzotěsnou konstrukci a může být napájen klasickou autobaterií.

"Řekněme si to otevřeně, Čína má plán pro náš trh: zničit jej zevnitř a pak jej ovládnout." (Gordon Brinser, prezident společnosti SolarWorld Industries Americas.) Gordon i "ostatní američtí výrobci solárních panelů" žádají vládu, aby uvalila nejméně 100% clo na čínské sluneční panely. Číňané se snaží ovládnout americký trh, čímž ničí pracovní místa v USA. Přičemž Spojené státy jsou čistým dovozcem fotovoltaických modulů a Solar World je - německá firma.

Mrtvá Kočka: Ve které pracují převážně Turci."

Český ministr kultury Jiří Besser a čeljabinský vicegubernátor Sergej Kamylov odhalili v jihouralském Čeljabinsku památník 262 padlých a nezvěstných československých legionářů. Zde 14. května 1918 došlo k proslulému  Čeljabinskému incidentu. 45.000 brášků ve snaze nenechat se postřílet bolševiky, nakonec obsadilo transsibiřskou magistrálu i s okolím: střední Povolží, jih Sibiře, sever Kazachstánu a severovýchod Číny, celkem 1.500.000 km2 (skoro dvacetinásobek současné rozlohy ČR). Čeljabinský kulturní komisař se při této příležitosti blýskl znalostí dějin: "Československé legie vnesly svou stopu do místních dějin. Mezi nimi byl třeba i známý spisovatel Jaroslav Hašek. Takže doufám, že dnešní slavnost vytvoří podmínky pro kulturní výměny."
(Jen připomínám, že Jaroslav Hašek sice byl v legiích, odkud ale zběhl k rudým. Zde se vypracoval z ředitele armádní tiskárny v Ufě až k veliteli oddílu Čuvašů. Jako takový se, dle wikipedie "podle všeho choval dosti brutálně a nařídil značný počet poprav".)

"Rozsáhlé pozemní operace byly zahájeny v pěti směrech v severním Iráku. Účastní se jich 22 praporů podporovaných leteckými silami." (Z prohlášení turecké armády)

Pátek 21. října 2011,
"Pozemní i letecké operace se z velké části omezují na Turecko, hlavně na oblast města Cukurca. Jenom některé z akcí pokračují za hranicí v severním Iráku." (Z opravného prohlášení generálního štábu turecké armády.) Letadla bombardovala cíle v blízkosti jihotureckého Diyarbakiru, základny Strany kurdských pracujících (PKK) v Zaku a Hakurku a pohoří Qandil. Od roku 1974, kdy pracující Kurdové přestali pracovat a chopili se zbraní, si boje vyžádaly "desetitisíce obětí". Zpráva neuvádí, kolik na jaké straně, ani kolik z nich bylo psů, slepic a dětí.

Včerejší smrt Muammara Kaddáfího dnes Čína označila za "začátek nové kapitoly libyjských dějin". Zároveň vyzvala k rychlému zahájení ekonomické rekonstrukce a politického procesu, který bude otevřen "všem stranám". Tedy i Číně, která ještě před pár měsíci jednala o dodávkách zbraní s Kaďourem. Ach, sorry, nebyly to čínské státní firmy, jen patřily čínským státním úředníkům. Ale pokud by rekonstrukce měla být otevřena "všem, všem, všem," pak tedy i těm obchodníkům se smrtí, ne? K rekonstrukci musí totiž rovněž přistoupit libyjská osvobozenecká armáda.

Průšvih s propadem prodejů vychytralých telefonů zachraňuje finská Nokie díky prodeji "mobilů pro chudé". A to zejména v Asii a Africe, kde zákazníky nezajímá, jestli má telefon blesk nebo wifinu. Stačí jim, když s ním mohou telefonovat...

Švédský Saab se obává krachu. Červnová "nezávazná dohoda" s čínskými firmami Zhenjiang Youngman Lotus Automobile a Panga, která mu měla za 29,9 plus 24 % akcií přinést finanční injekci ve výši $245 mil., nebyla dosud schválena čínskou vládou.

Mrtvá Kočka: Stranou a vládou."

"Nejznámějším Čechem v Číně je Krteček." (Libor Sečka, český velvyslanec v Pekingu.)

Aby se čínská obec považovala za "město", má mít alespoň 10 milionů obyvatel. Čínská "střední třída" (lidi, co mají na utrácení) páčí asi dvě stě až tři sta milionů lidí.

Komisař pro vnitřní trh a služby Mi-chel Ba-r-nier, kterého do funkce jmenoval Ústřední výbor Korejské strany práce, přišel na to, jak pomocí ču-čche zachránit svět před hospodářskou, měnovou, ekonomickou i dluhovou krizí: "Zvažujeme pozastavení či zakázání zveřejňování ratingu."

Sobota 22. října 2011
Poněkud vzpurný Junior upozorňuje Moby Dicka: "Ty vole, Barnier není severokorejský komunista, věřící v ču-čche, ale evropský komisař!"

Žena Moby Dicka: "A jak se to rozezná?"
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

30 komentářů:

Moby Dick řekl(a)...

Sedmdesátiletá Indka jménem Krišnavátí má zvláštní obsesi, denně sní alespoň dva kilogramy písku. A přestože to dělá už čtyři desítky roků, je zcela zdravá a bez zvláštních potíží. Podle vyšetření nemá vůbec žádné zažívací potíže, její žaludek, střeva a další orgány jsou zcela v pořádku.
http://www.novinky.cz/koktejl/228447-sedmdesatileta-indka-sni-denne-dva-kilogramy-pisku.html
Zpráva neuvádí, jestli ta paní jí jenom písek, nebo ještě něco jiného... Ale je to prý - zázrak!
>>:))

Harpyje řekl(a)...

Hlavní město Burmy je Rangoon. Ta povodeň zasáhla Bagkok, hlavní město Thajska.

SCHUMACHER řekl(a)...

Hokuspokus

informace řekl(a)...

M.D.
to, že ta Indka jí písek, není nic divného. Snad jen to možství. Tady také lékaři, co léčí přírodními bylinkami a pod. doporučují snist každý den lžíci jedlé hlíny - jílu, tedy bílé, pročištěné. Prý to pomáhá trávení a udržuje to čistá střeva.
kromě toho tu hlínu používají na léčení spousty jiných neduhů.

Schumacher řekl(a)...

A hele, ono to funguje. Tak nazdar všichni ať jste kdo jste. Abyste si nemysleli, že nejsem v obraze. Drak, STK, Pergill a VV perlí jako obvykle, ostatní zdatně sekundují. V podstatě nemám co bych dodal i co se týče posledních událostí. Bylo by to jak přes kopírák. Jen musím schladit Pergillovo žhavé nadšení pro expanzi ze Země. Tak jednoduché to není, v podstatě pořád máme zásadní problém jak se vydrápat na oběžnou dráhu. Je to tuze nákladné. A lety ke hvězdám ? No ehm...Ne, že bych si to nepřál, tohle pro mě jako skalního scifana vždycky bylo hlavní téma, jenže nadšené přání je jedno a realita druhé. Ne, že by lecos nešlo urychlit. Když si představím co by se dalo pořídit za majlant vyhodený pro záchanu Řecka, bank a Eurozóny...Vidím to tak, že se nám to civilizačně zaseklo, a že to má nějaké všeobecné civilizační příčiny, jejichž paralely bycho snad i nalezli v historii. Začátky problémů vidím v zániku bipolarity světa, kdy jedna i druhá strana se snažily uspět. Samozřejmě po svém. Ale byla to bipolarita, která způsobila snahu "dohnat a předehnat", byť systémově marnou a na druhé straně držela na uzdě extrémní chamtivost ve snaze zajistit všeobecnou prosperitu jako nejlepší zábranu proti živení revolučních nálad zneužitelných druhou stranou. Ono mnohé z toho co jsme tak obdivovali a ještě obdivujeme za někdejší pomyslnou "čárou" mělo příčinu v tomhle a ne v nějaké samoosvícenosti. Prostě maje stažené zadele z bolševiků se víc snažili a vybudovali "sociální stát". Problém, že asi až příliš sociální. A rozhodně superbyrokratický. Myslím si, že demokracie je stejnou utopií jako socialismus a to pro stejné příčiny. Nynější hlásaná demokracie k reálné se má podobně jako hlásaný socialismus k reálnému. Všeobecně by pomohla by vyhlídka na pořádný malér, která by měla mobilizující účinek. Ano, je poznat, že už dlouho nebyla válka a že většina lidí se má až příliš dobře na to aby se snažila. To snažení jde nejlépe s kručícím břichem v naději na plné. VV k tomu zajisté dodá něco trefného. Téma na velkou diskusi. Co se týká výměny jednoho vojáka za tisíc zločinců, ne, že bych nechápal lidskou stránku a cenění si života svého soukmenovce, ale sakra je to voják jehož rizikem je přijít o život. Při tom se mi vybaví poslednísvětová válka, s takovým přístupem Spojenců by skončila špatně. Co se týče Kaddáfího, kdo "zlé strojí, nechť se zlého bojí", jak pravil Rajjis effendiná než na to sám doplatil. Bude tam randál, žádná demokracie.

Jakub S. řekl(a)...

O Haškovi jako bolševickém komisaři vím asi nejvíc široko daleko. A popravy, prosím, nenařizoval.
A za druhé, prosím. Že Asie začíná za Váhem, je nešťastné nepromyšlené odvěké pražské ujetí. Holt asi typické a přetrvávající. Pak se divte odtržení. Pro jiné za Vysočinou, že? Hehe.
Oboje mne dnes od autora velmi a velmi mrzí. Oboje není ani maličko vtipné, natož pravdivé. Moc škoda. Moc. Takhle ne.

informace řekl(a)...

Hašek napsal Velitelem města Bugulmy.
"A to hlava dolů!"obvyklé rčení bolševických velitelů.
Nevypadá to vůbec, že by to byl tam Hašek "žral!.
Úžasně srandovní knížečka, s tou smíchaninou ruštiny do češtiny.

Jakub S. řekl(a)...

Velitelem Města Bugulmy je úúžasná věc! Na kolejích jsme si to četli nahlas a kochali se pořád a pořád vším - jazykem, jeho rozkoší z konání čehokoliv a z vyprávění, ději, reáliemi, dobou... Mé stručné cítění, jasný pocit, shrnutí: bral vše jako nekončící oslňujcí strhující happening. 40 let před vynálezem toho slova, resp. pojmu.

Moby Dick řekl(a)...

Barma se připletla. Dík, Harpy, opravil jsem.
>>:))

Moby Dick řekl(a)...

Jakube, řek sem já, že Hašek popravoval? Řek sem "Jako takový se, dle wikipedie "podle všeho choval dosti brutálně a nařídil značný počet poprav" - a dal odkaz.

Řek sem já, že Hana Hegerová je Asiatka? Ne, řekla to Hana H.

Řek sem já, že za Váhem je Asie? Ne, řek sem "Podle některých geografických odborníků navíc Asie začíná za řekou Váh." Měl jsem říct "odborníků" v uvozovkách - ale toto v žertu právě o svém rodišti říká členka Galerie elity národa Hana Hegerová.

Dobrou noc!

>>:))

A.S. Pergill řekl(a)...

Skokem narostly ceny HDD asi na dvojnásobek (byly zaplaveny továrny na jejich výrobu). Kdo plánoval koupi nového počítače nebo přenosného HDD na Vánoce, má prostě smůlu. Doporučuje se s koupí počkat tak půl až 3/4 roku, až se výroba vzpamatuje. Ten místní celoplanetární oligo/monopol několika továren v jedné lokalitě je názornou lekcí rizika "všech vajec v jednom košíku", o kterémžto problému byla diskuse o dva články níž.

A.S. Pergill řekl(a)...

Jakube,
Bipolarita se zase objevuje: Na jedné straně civilizované země a na druhé straně islám a jeho pomahači s kudlou namířenou na naše záda.

Variace na moderní prozu řekl(a)...

Dveře hospůdky se rozletěly a dovnitř vrazil Vejda s dvěma osobami. Otevřel ruční kufřík a ukázal všem tuto plnou moc:
Revoluční vojenský sovět štábu východní fronty.
Čís. 728-b. Simbirsk.
Plná moc
vydává se tímto A. Sorokinu, Kalibanové a Vejdovi, že oni jsou jmenováni revolučním sovětem štábu východní fronty jako kollegie revolučního tribunálu východní fronty a mají právo vésti vyšetřování na základě svých plných mocí s kýmkoliv a kdekoliv. K vyplnění rozsudků, jimi prohlášených, přikazujeme všem vojenským částem dáti k disposici žádané od nich mužstvo.
Revoluční vojenský sovět štábu východní fronty.

Trojka zasedne za stůl a Vejda prohlásí: "Tovaryš Kit budeš souzen za pomluvy proti továryši Gašekovi, na kteréhos naklevetal tady v gostinici. Že popravy nařizoval."
"Řek sem já, že Hašek popravoval? Řek sem, že todle píše Wikipedie." brání se Velryba.
"Tovaryš Kit, ty používáš imperialisticko kapitalistický vyhledávač? To je kontrarevoluce! Za to hlava dolů! - přísně na to Vejda a dodá - Jak bys vlka nekrmil, vždy do lesa hledí". Vstane slavnostně ze židle a krásný ve svém nadšení, navrhuje trest zastřelením.
"Golova ty moja udalaja, golovuška, kak dolgo já budu tebja nosiť." zaúpí Moby Dick a prosí, aby zavolali na jeho obhajobu Jakuba.
"To mne dnes od Velryby velmi a velmi mrzí. Vůbec to není ani maličko vtipné, natož pravdivé. Moc škoda. Moc. Ale takhle, tovaryš Vejda, to zase ne." brání Velrybu Jakub. "Začto gubiť molodogo čelověka? Místo popravy navrhuji 20 let nucených prací a degradaci za chuliganstvo."

Dlouho se až do rána mluvilo za lahvemi vodky pro a proti návrhu, až konečně dopadlo to tak, že Velryba dostal přísnou důtku s upozorněním, že kdyby se to ještě jednou opakovalo, že bude proti němu použito nejpřísnějšího trestu.
Když ráno komise odjížděla, Vajda ještě jednou napomenul Moby Dicka: "Jak bys vlka nekrmil, vždy do lesa hledí. Smotri, brat, a to hlava dolů!" a potřásl mu po továryšski rukou ...

Jakub S. řekl(a)...

Nú i - chorošij tovarišč ty, Varijacija! Vodki popit s toboj nado. Nadoelo intělektuaľnoj svoloči! Ech, golova, golovuška moja - i byli eto časy... uže ně budut. Ně nado každogo rasstreljať. Každogo vtorogo chvatit, ně-li? Ech, revoljucija - skučno. Davaj stakan! Zdorovje!
Chrošij tovarišč Gašek, počemu že ty rešil vozvratiťsja k běločecham? Ech, davaj. Drugoj!

Variace na moderní prozu řekl(a)...

Nu, da na zdorovje, Jakube, a teper' chvatit, neudobno kat-to po utru piť. A to nas pred revoljucionnyj tribunal postavjat za pjanstvo.
Nu, na zdorovje!

CTK řekl(a)...

Už toho myslím máte dost. Běžte se raději vyspat, soudruzi...
Navěrno! Eta zkažu vam poslednij raz!

Jakub S. řekl(a)...

Nu i chorošo, protiv komandujuščego ja ni čego ně skažu. Molodoj ja, počemu meňa rasstreljať. Spať tože nado, ně-li - toľko v dvojem, prošu! I gdě ty živješ, čort odin buržuaznyj, kogda u těbja noč sejčas? A?! Nu, běregis´!

Variace na moderní prozu řekl(a)...

A ty čto,CTK, čort etakij neverujuscij, nam komadovať budeš? Na viselicu s toboj, na vily natknuť! My revoljucijonnyj komitet po obščestvennomu porjadku!
Zavři kušnu! A to, smotri, golova doloj!
Ej, uchnem! Ješčo razik ješčo raz!

Anonymní řekl(a)...

Běžte do řiti, azbuci!

Anonymnímu řekl(a)...

Xiăo de bèn!

CTK řekl(a)...

Ničevó něpónjal, ani-anom-animo... adin!

informace řekl(a)...

Jéžišmarjá, snad mi nechcete říct, vážení, že jste nepochopili, že ta variace na moderní prozu byla parafráze na Haškovo Velitelem města Bogulmy, a to poslední kapitolky, kde má být Hašek souzen za velezradu zvláštním revolučním tribunálem.
Vždyť tu bylo na tu povídku tolik odkazů!
Kdo ji nezná, může si ji opatřit: vydal ji Škvorecký v Kanadě, vyšla i v ČR v knize Za války i za sovětů v Rusku, Praha, Adolf Synek 1925 (Sv. 3. sebraných spisů J. Haška, red. Antonín Dolenský). A nakonec je také ta webu. Úžasně legrační knížka. Zábavnější než Švejk.
Trochu smyslu pro humor tu nikdo nemá?

Jakub S. řekl(a)...

Dyť jo!

EK řekl(a)...

Voni Vás ty srandičky přejdou......až.až příjde time!
čest v šest

STK řekl(a)...

Já tedy nevím, to už nelze s vámi hrát tu hru?
Neboli: kdo co nepochopil? Ani.. ano.. nym..? Ili ja?

Pozdravljájet vas Stárych Tolstój Kot iz Stálnovo serdcá rjespubliky...
Izviníte mne tavárišči, užé búdu malčáť.

Jakub S. řekl(a)...

Da nět!! Nastojaščim tovariščam prosto něvozmožno molčať. Naš priměr - tovarišč Gašek. Etot češskij geroj ně molčal daže kogda on byl sovsem pjanyj, to jesť on govoril postojanno - t. naz. kontinuaľnyj process. Nu vot kak, druzja.

Vetsi vlastenec řekl(a)...

S.Hasek nepopravoval.
S.Lenin nepopravoval.
Soudruzi Stalin, Gottwald atd. nepopravovali, ba ani muj s.prastryc nepopravoval.

Proste : Nasi nejvyssi predstavitele nepopravovali, nebot meli jine ukoly.

Je vam to uz jasne, vlastenci a vlastenky ?

Doufam, ze ano; vsak taky (skoro) vsichni mate skvele socialisticke vzdelani.

Miru zdar !

Variace na moderní prozu řekl(a)...

Nu, da, ty sovsem prav továryš, ty ponimaješ lučše.
Továryš Gašek nikogda nikovo ne kaznil. On tolko pravdu rubil...no a kogda ponadobilos i golovy.

informace řekl(a)...

Jestli se finanční krize rozšíří i na Čínu, tak jsme všichni v hnoji, vážení. Jak oznamuje agentura Fitch, čínské banky poskytly spoustu nevymahatelných kreditů hlavně v odvětví nemovitostí a infrastruktur. Zároveň ale konstatují, že to nepomohlo růstu, a že kredity jsou těžko splatitelné.
Píše to Milano Finanza.

Jakub S. řekl(a)...

Tomu naštěstí vůbec nerozumím. Noáno, je to tak. Taková jsem já, matinko. Skromný pokorný dotaz: šlo by to říct stejně stručně úplně pro blbé = pro filosofy?