úterý 25. října 2011

Nacionalisté a vlastenci


Český národ je tady už přes tisíc let (nelaskaví komentátoři mě jistěže opraví), ale o jeho "nacionalismu" se mluví až od 19. století. A to v souvislosti s tím, že se Češi odmítli poněmčit. Připomeňme revoluční rok 1848, kdy nacionalista Karel Havlíček, zvaný Borovský, posměšně odpověděl na srdečně podanou ruku frankfurtského Vorparlamentu, abychom se stali dalším kmenem německého národa:



"Šuselka nám píše/ až z německé říše,/ bysme přišli/ Němcům pomoct,/ že jim kručí v břiše."

Havlíček přitom vyslovil neevropskou myšlenku: "Německo je vaše, Čechy ale naše." Vpodstatě stejně, nikoli sice vulgárně, ale ve stejném smyslu odpověděl ve Frankfurtském listu i František Palacký, "otec národa". To už se dalo říci, že existuje český národ, vydupaný ze země národními obrozenci,  herci, spisovateli a knihkupci. Ti všichni odvedli velkou práci, aby mohl Havlíček do Němec odpovědět - česky.

Národní obrození se pak přehouplo z pole kulturního na pole průmyslové. Z Čech se stala továrna mocnářství. A i zde hrál jistou roli český nacionalismus. Konkrétně nacionalismus mladoboleslavského knihkupce Václava Klementa. Ten si v roce 1897 hodlal pořídit nějaký bytelný cyklistický stroj, nejraději trojkolý, s plošinkou, kam by uložil knihy, se kterými objížděl mladoboleslavský region. Obrátil se proto s dopisem do Ústí nad Labem, na tamní bicyklovou továrnu. Dovolil si tak učinit česky, neb písmo šlo v rámci království Českého. V odpověď mu nepřišel katalog, ale rozhořčený dopis, psaný německy. Ústecký majitel továrny, německý vlastenec, žádal opovážlivého Čecha, aby laskavě nezasílal své objednávky v jakémsi nesrozumitelném jazyku, ale aby použil civilizovanou němčinu. Václav Klement se místo toho spojil se se strojníkem Václavem Laurinem. Tato neveselá historka stála u vzniku továrny na kola, pak na motorová kola, a teď je v Mladé Boleslavi jistá česká automobilka. Nebo německá? Evropská.

Ale to už se schylovalo k Velké válce. Jedním z jejích důsledků se stal i vznik samostatného československého státu. A zase - nestalo se tak jenom samospádem a bitím v prsa, ale pilnou prací zahraničního i domácího odboje, zejména tedy díky armádě legionářů.

A měli jsme republiku a jali se ji budovat. Pak jsme o ni přišli, ale díky zahraničnímu i domácímu odboji a politikům se ji podařilo znovu vydupat ze země. Což v takovém nějakém roce 1941 nebylo vůbec jisté!

A přišel rok 1948, stát nám zůstal, ale nacionalismus se z něj jaksi vytratil. Nahradil ho internacionalismus, přesněji řečeno patolízalství k Sovětskému svazu. Pracovití a spořiví byli okradeni, a tak se vžilo moc nepracovat a alespoň trochu si ukrádat ze společného - vždyť kdo nekrade, okrádá rodinu.

A přišel rok 1968 a nacionalismus se vrátil. I chuť pracovat pro vlast. Stejně jako v roce 1989. Protože jsem tyhle dva poslední příklady už sám zažil, mohu říci konečně plnou pravdu:

Nebyl to český nacionalismus, to, co jsem popisoval výše, ale vlastenectví. Rozdíl je drobný, avšak patrný: Nacionalista pěstuje "ideologii, jednostranně zdůrazňující význam národa jako nadřazené společenské jednotky". Zejména nadřazené jiným národům. Kdežto nepoužívané slovo "vlastenec" by mohlo být mladší generaci přístupnější z angličtiny jako "patriot":  Ten kdo miluje svou vlast  - a také jí slouží, pracuje pro ni.

Máme rok 2011 a nastupuje další fáze českého vlastenectví. Tentokrát po nás nevyžaduje práci. Pokud chceme být správní Češi, stačí skákat. Pěkně v jednom houfu. A kdo neskáče s námi, skáče proti nám. Ještě je třeba přivařit trochu "zdravého nacionalismu" v obraně národních zájmů. Ale tohle už nemá s vlastenectvím nic společného! Nejde o "zdravý" nacionalismus, ale hloupý a nafoukaný nacionalismus, který si vystačí s tím, že celý národ jednotně skáče.

Jedním příkladem tohoto nacionalismu je, že náměstí se (oprávněně) plní truchlícími davy po spadlých hokejistech - ale padlí čeští vojáci už tolik euforického smutku nevzbuzují! Ostudně nevzbuzují!!!

Jako další příklad vyberu hrdé prohlašování českých politiků, že "nechceme euro"  - aniž se nás na to vůbec někdo ptal. Každý rozumný ekonom ví, že nelze mít několik samostatných států s jednou měnou. Potvrzeno to bylo i rozpadem Československa. Už jsem psal, proč se rozpadne eurozóna: Jednotná měna může být zachována pouze v unitárním státě (ekonomicky - tedy i politicky unitárním státě), což Evropa není a nikdy dobrovolně nebyla a nebude. Ale to neznamená, že bychom se sami neměli snažit, aby naše ekonomika dosáhla alespoň Maaschritských kritérií a naše země se dále nezadlužovala. Ovšem k tomu nestačí silácké výroky - pouze dlouhodobá, trpělivá a pilná práce!

Ano, práce. A to je asi to hlavní, co odlišuje nacionalismus od vlastenectví. Čeští vlastenci v 19. století, stejně jako za první republiky, v odbojích i revolucích, při dávných poválečných brigádách k obnovení průmyslu  - a nakonec i při zakládání soukromých firem po roce 1989 - museli hlavně tvrdě makat!

K 93. výročí vzniku ČSR popřeju naší republice a všem nám vlastencům i nacionalistům slovy již zmiňovaného K.H. Borovského:

"Kéž by nám to vlastenectví z huby do rukou vjeti ráčilo!"

102 komentářů:

stk řekl(a)...

Pěkný úvodník na zítra - ...ééé na státní svátek 28. října.
Ale nechtěl bych vidět výsledky celonárodní ankety s otázkou: "Proč je 28. října státní svátek?"
Zvlášť mezi mladšími ročníky. Ale myslím, že ani mnozí starší by se nedali zahanbit a odpovídali by "pestře a nesprávně".

Ale abych se nezpronevěřil svému kverulantství: Pracovitost a vlastenectví podle mě spolu nijak nesouvisí....

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jakub S. řekl(a)...

Děkuju! A v ČRo2 teď mluvil stoletý pamětník pohřbu Františka Josefa!!! Bože.
Ano, rozdíl jasně vyplývá už ze slovních kmenů, resp. významů a jejich vývoje, v pramateři tolika našich slov, termínů, úsloví, floskulí, přísloví - ovšemže mám na mysli lingua franca celého středověku, latinu. N a t i o /náció/ - původní význam, to se podivíte, je n a r o z e n í ! Vzápětí pak logicky i r o d . A pak, jasně - společenství mého kmene, rodu, spojené místem narození nás všech - je můj n á rod. (Vidíte to i v češtině?!) Natus /nátus/ je příčeští min. od náscor = narodit, rodit se. - Stop! Patria: až příště. Cu lang, mým rodným jazykem.
Zajímá to ale normální lidi? Správné chlapy v mém baráku teda ne.

Jakub S. řekl(a)...

Ale hlavně bych rád věděl, kdo jste vy, anonymní. V této souvislosti třeba.

Šaman řekl(a)...

K anonymnímu 21:06:
"je mi opravdu záhadou,jak tento člověk dokázal ovládnout diskuzi na Neviditelném Psu.Není nikoho.kdo by ho zastavil.On,notorický blb je tam diskuzním pánem.On určuje,kdo je chytrý,pak,kdo se má učit."

Notorický blb anonymní píše o sobě. Prosím, abyste na něj nereagovali.
\ :-/

informace řekl(a)...

Zase jsem přišla o nějakou srandu. Nemohl jste, Šamane, s tím mazáním trošku počkat?

Šaman řekl(a)...

Jakube, anonymní asi nebude z Německa, Ruska, USA, Itálie, Slovenska nebo Brazílie. Myslím, že to bude nějaký domácí trouba.

Šaman řekl(a)...

Informace, ta osoba nectila netiketu. Zejména následující pravidla:

"Dodržujte obvyklá pravidla slušnosti normálního života. Co je nevhodné v obvyklém životě, je samozřejmě nevhodné i na internetu."

"Nebuďte grobián, nezveřejňujte nepravdivé, nebo i pravdivé, ale choulostivé informace."

"Odpouštějte ostatním chyby. I vy je děláte. Nevysmívejte se jim a nenadávejte za ně."

Prosím i ne-anonymní komentátory, aby se vyvarovali výšeuvedených nectností.
Díky!
\ :-)

Anonymní řekl(a)...

-účel existence tvého,/nikterak tvého/,blogu strejdo prdélko alias 3amane.Figuruješ,co by nastrčená prdélka,tváříš se jako hovňousek a kydáš kydy.Si laskavě uvědom co jsi a hloupě nevyskakuj.Nejlépe někam zalez a nepruď.

-honem,honem to vymaž,ať nikdo neví,že konáš funkci nájemního čuráčka.Honem,honem!

informace řekl(a)...

Šamane,
a že prej to byl ten legendární Janyška? Co králuje a vládne na Psu? No né, taková vzácná návštěva!
Ale jak jste mohl něco tak krutě cenzorního udělat a smazat ho? Vždyť to byla pocta!

informace řekl(a)...

Jéžiš, pane Anoným, teď jsem Vás stihla, než Vám to zas smazali.
Vždyť Vy jste tak hluboký myslitel, že to až bolí - myslím jako Vaše hlava. A tak jemný a taktní, že člověk má dojem, že voní fialky, po pohnojení. Pište dál, pohnutím se až shýbáme, ale nemyslete si, že je to smíchem. Kdo by se Vám mohl přece vysmívat tak hlubokomyslnému a taktnímu duchu.

Jakub S. řekl(a)...

Ne, ten, co se nám tu ukájí samohanou, to není Janyška. Ten, ať je jaký chce - a že tedy je svojský - je jasně nad ním, nad tímto chudáčkem. On se ale na něj, Janyšku, dívá svrchu, a pohrdavě na něj pliva to, co je výše citováno v uvozovkách. Jsou to lidé s nízkým IQ a bez elementární zpětné vazby, s pouze nejzákladnějším vzděláním (odsazování - on neví, co to je, klidně to můžu napsat). V životě zcela bezvýznamní, v rodině (pokud mají) taky... nemají svaly, aby měli zbožňující je partu, nemají chochmes, aby měli pár přátel na úrovni, nemají asi ani extra majetek... nemají nic. Tahle možnost jim, po tradičních anonymních dopisech, jež však stojí aspoň porto, spadla s nebes.
Tak trumbelíne, šup. Co z tebe zas vypadne?

Pedro řekl(a)...

Já myslím, že by ho Šaman neměl mazat (a když už, tak až po nějaké době). Taková ukázka ubohosti je až komická. Normálně uvažujícího člověka takový duševní ubožák může jenom pobavit (a teď si počkám na spršku sprosťáren, než to Šaman zase vymaže).

informace řekl(a)...

Co byste chtěl, Jakube, aby z něj ještě vypadlo?
Celý svůj repertoár nám už asi předvedl.

Jakub S. řekl(a)...

- zatímco p a t r i a :
budete se opět divit - je to zpodstatnělé adjektivum v ženském rodě, a to p a t r i u s = otcovský, a protože antika byla povýtce maskulinní, tedy v obecném smyslu rodičovský, mateřský: Tacitus velebí sermó patrius = mluvu otcovskou, my ovšem řeknem - jak? Chápete, že to je od pater = otec, ovšem možná nevíte, že p a t r e s je otcové = předkové (MMCh taky oslovení spolusenátorů od řečnického místa... dneska by to muselo bejt: patres matresque, že). Takže: otcovská, rozuměj země, čili otčina - prostě vlast. Někdy lze klidně dát rodiště, dokonce místo pobytu = bydliště, áno, studenti... nú, už zase zvoní - běžte, radím vám, do života praktického...

Jakub S. řekl(a)...

No komická... totiž, on dnes začal na mou adresu, a tak vulgárně a exkrementně (to jsem právě vynalezl), že mi to kromě komiky připadlo hlavně trapné.

STK řekl(a)...

A to si říkáte inteligenti...
Koukáte tady na jedno Homo Sapiens jako na zblblé štěně, které všude nechává hromádky a ještě ho v tom povzbuzujete.
A s takovýma já sedávám v jedné hospodě! [;>)

Anonymní řekl(a)...

-děkuju,mmchfurt děkuju informaci.Se normálně poseru.
-každopádně na Vás seru,ať už z ůčelu prevence,/sdílený kontakt/,pak je nutno vzít v potaz vaše nerozborné přátelství ve formě obrazně řečeno : Kdo jiný má tak sladkou prdélku,než-li ten,kdo láskyplně opečovává názor kámoše.Východiskem pak může být obměna aktérů,tj,výměna blbců za jiné blbce.Vcelku nelze očekávat nic závratného.

-Blog tzv. Šamana je na úbytě.

Pedro řekl(a)...

No vida, tak jsme se přece jenom dočkali. Koprolálista ještě nešel spát ...

informace řekl(a)...

No, jo, STK,
když se ale taková podívaná nenajde hned každý den.
Člověk musí taky poznat své bližní, že jo?
No tak dobrá, máte pravdu, necháme ho bejt, vono ho to časem vomrzí.

informace řekl(a)...

Anonymní,
nezapomeňte na toaletní papír. Když už Vás to chytlo a nemůžete jinak.
Jo, a tím končím.

stk řekl(a)...

Nesetkali jste se někdo přátelé s obdobnou duševní chorobou? To přece není běžný, lineární blb. Ta zmatenost, přeskakování z myšlenky na myšlenku. Schizofrenie?
=================
No nic, psychiatr tu žádný není, tak snad abychom té zábavy s kálícím štěňátkem nechali, aby nás nakonec neobvinil, že jsme koprofágové.
Dobrou! [;>)

Pedro řekl(a)...

Dobrou! ;-)))

Jakub S. řekl(a)...

Takové jedno h o m o . . . hleďme, jak se (hnědě) vybarvuje. Nikoliv ovšem sapiens, todle je jiná odrůda. Do lihu, prosím.
A modře je mi poraděno: b a c i t . Nó, to by bylo nejlepší!

EK řekl(a)...

ANOnim.........jde o duševní poruchu tuším "koprolálie", masturbuje při sprostých nadávkách a nutně potřebuje diváky k uspokojení, jinak mu to nejde....

Šanane . prosím , slovo "naci"onalismus mne na rozdíl od vlastenectví uráží. Snažím se, mám dokonce i stožár na vlajku kterou důsledně používám, co já si jen vyslechl, děkuji.
(po ovoci strom poznáš)
čest v šest!!

A.S. Pergill řekl(a)...

Informce,
berte ukázky anonymního jako rozšíření svého vzdělání o lidech. Případně jako určitou kompenzaci toho, že jste patrně neabsolvovala základní vojenskou službu. Protože tam s takovými člověk nejenže musel nějak vyjít, ale občas mu i veleli.

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
já chápu nacionalismus v širším slova smyslu jako určitou obdobu imunitního systému u organismu. Výstřelky se pak dají chápat jako určitá obdoba hypertrofované imunity u alergií, autoimunních chorob apod. Naopak multikulturalismus se dá chápat jako určitá obdoba útlumu imunity (jaká je třeba u AIDS). Poslání: Ty autoimunní choroby a alergie se dají na lécích dlouhodobě držet v únosné míře a někdy i vyléčit; AIDS je onemocnění zcela fatální.

Jinak k tomu euru:
1. Existují státy, které nemají měnu vlastní a používají měnu státu cizího, nebo v nich jako paralelní a obecně užívaná měna funguje měna cizího státu (nejčastěji jsou to americké dolary). Funguje to proto, že tam nikdo nevnucuje "euronormy" a podobné číčoviny, které nerovnosti ekonomik prohlubují (a zejména umožňují, aby se naplno uplatnily).
2. Naši vyjednavači nedohodli (na rozdíl od např. Britů) výjimku z povinného přijetí eura; tj. jakmile bychom začali splňovat Maastrichtská kritéria, tak bychom měli povinnost euro přijmout. IMHO je rozumné ta kritéria nesplňovat, protože přijetí eura by bylo pro naši ekonomiku devastující (výhodu by z toho měli akorát přeshraniční majitelé a spolumajitelé továren na našem území, všichni ostatní by na tom tratili - takže ta dělící čára mezi nacionalismem a vlastnectvím jde někde jinde).

A pokud se týká těch hokejistů a toho vojáka, jistě v tom může hrát roli i skutečnost, že zemřel až několik týdnů potom, co jeho story přestala zajímat novináře, zatímco ti hokejisté zemřeli v ten moment, kdy průšvih nastal. Nicméně jsem toho názoru, že podstatná část veřejnosti vnímá ty hokejisty jako reprezentanty národa, zatímco ty vojáky jako příslušníky odnárodněné mašinérie, bojující za nám nejasné a v podstatě cizí cíle.

A.S. Pergill řekl(a)...

Možná ještě k tomu Afghánistanu:
Veřejnost už asi začíná chápat, že je tam něco špatně, když tam pod ochranou našich vojsk fungují šaríjatské soudy, odsuzující k smrti jednak za naprosto bagatelní věci, jednak za uplatňování obecných lidských práv (jako je konverze od islámu k jinému náboženství). Nebo když se tam pod naší patronací pěstuje opium na heroin, jehož příjemci a uživatelé v našich zemích jsou pak kriminalizováni. I tohle může hrát roli v tom, že ty vojáky nechápeme jako "naše" a "bojující za naši věc" (oni v podstatě nebojují ani za lidská práva pro Afghánce).

Jakub S. řekl(a)...

S tou vojnou je (resp. byla) to bohužel naprostá pravda. Nikdy nelze dost podcenit inteligenci velitelů. Těch nahoře obecně, kdekoliv, možná, za určitých poměrů.
Ta analogie s útlumem imunity je perfektní!! - Bohužel.

Anonymní řekl(a)...

"...ale padlí čeští vojáci už tolik euforického smutku nevzbuzují! Ostudně nevzbuzují!!!."
Bodejť by vzbuzovali. Brání svou vlast? Nebrání. Pokud už nejsou přímou součástí okupačních jednotek, pak jsou přinejmenších jejich podporou. V cizím zájmu. Žoldáci. Krom peněz není důvod, aby tam jezdili. Nechápu proto, proč by je měl národ oplakávat.

Jakub S. řekl(a)...

Aha. Tak další rys: ke všemu eště zapšklý starý (začínající senilita?) komanč. Dokresluje. Dobrý!

Harpyje řekl(a)...

Co to je za blba, tenhle anonymní?

Šaman řekl(a)...

Harpyje, tenhle anonymní je jiný blb.
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Taký neskutečně zábavný trúba. Přímo štramberský. Osvěžení gratis. No neberte to! V centru jeho pozornosti očividně stále je, jestli z něj dobře vychází produkt trávení. Chudák. Smím-li doporučit, Duphalac. Taková monokoprománie. Zajímavá úchylka,

žibřid řekl(a)...

Soudím, že Anonymní netrpí žádnou psychózou (nebo alespoň zatm ne), protože mi připadá, že myšlenku v textu nějak drží. Jde spíš jen o extrémní formu zapšklého podivínství. Paranoia je sice předstupeň schizofrenie, ale tady to bude spíš dílo pouze schizoidního charakteru. (Mimochodem, lehké paranoidní sklony má většina pravidelnějších blogerů, já samozřejmě také.)

Jinak, Pergille, příměr s imunitou mi nesedí, protože se mi nezdá, že by (ná-)rod byl ucelený organismus a jiný (ná-)rod samostatný druhý vůči okolí uzavřený organismus. Lidstvo jako celek se prolíná jak geneticky, tak kulturně; každá kultura má své okraje a přechodová místa a dokonce lze říci, že bez Němců, Židů atp. bychom nebyli Čechy, bez Čechů by nebyli Evropané, bez Číny by nebyla evropská technická kultura atd. Čili lze říci, že do určité míry je prolínání naopak prospěšné. Jde o to nastavit tu míru.

Šaman řekl(a)...

K druhému anonymovi, jak se na podobné věci (vojáky na zahraničních misích) a jejich urážení dívají v Polsku:

http://www.lidovky.cz/valecny-veteran-bojuje-proti-pacifistum-ff3-/ln_zahranici.asp?c=A111026_092331_ln_zahranici_mtr

Za podobné "podněcování k trestnému činu a jeho schvalování", za což hrozí až tříleté vězení, hodlají stíhat komentátory...

V Česku je blbost beztrestná.

\ :-)

Schumacher řekl(a)...

Čeký stát nikdy nebyl českým národním státem. Nebyl zřízen zdola nýbrž shora. Panovníkem, jeho družinou. Hranice byly určovány dosahem panovnické moci, válkami, sňatky a podobnou účinnou politikou. Lid do toho v podstatě neměl co kecat. Bylo mu určeno jedinné - být kanonefutrem dějin. Tak se děje doposud, třebaže v skryté formě pod pokličkou formální republikánské demokracie. Co se týče "našich" vojáků v Afganistánu, nejsou nikým jiným než námezdními žoldnéři v cizích službách. Jejich motivem je válka jako adrenalinový sport a jako výdělek. Nebojují ani za vlast ani za civilizaci. V Afganistánu neuspěli Britové, Sověti a neuspějí ani Američané či kdokoli jiný. Z celého cirkusu jako daňoví poplatníci nemáme žádný užitek, jen výdaje z nichž bohatnou jiní a vděčnosti se nedočkáme. A když tak, tak podobné jako se dočkali tam za louží od toho, kterého sami vychovali. Odpravení Bin Ladina je nepodstatnou epizodou nemající jiný zásadní než americký vnitropolitický význam. Kdyby chtěli, mohli ho nechat shnít v horách nebo ho koupit na zlatém podnosu za daleko méně než stál celý ten cirkus. Co se týče světových vozembouchů, podle toho jak se množí, nezdá se, že by jim jejich víra nějak škodila. Bratrům Polákům se nedivím, snaží se podpořit svého nynějšího spojence v naivní představě, že když o něco půjde, nenechá je na holičkách. Jinak o tamních žoldácích platí to co o zdejších. Tady to dopadá jako za vlády krále Jana z Lucemburka, který se bavil v cizích válkách zatím co strpěl aby loupeživá chátra plundrovala jeho vlastní zemi. A ti, kteří teď tak nejvíc naříkají nad nebezpečím od importovaných vozembouchů by si měli uvědomit, že to byli právě oni, kteří to přivodili podporou takové politiky a všeho co k tomu vedlo.

stk řekl(a)...

Žibřide - právě o to prolínání jde. Samozřejmě spolu vždy sousedí různé kultury. (Národ - národnost to je pro tento případ moc jemné dělení.) Ale jsou od sebe vzdálené jen trochu. Např.: Češi <-> Rusové. Liší se velikostí, dějinami a náboženstvím. Takže jeden docela chápe pohnutky toho druhého, jejich zvyky a morálka nejsou od sebe tak vzdálené, nevzniká mezi nimi příliš velké pnutí a při případném přestěhování nevzniká tak velký kulturní šok, náraz.
Čím jsou ale vzdálenosti větší, tím je kulturních odlišností více a kultury jsou pak těžko slučitelné, evetuelně neslučitelné.
To, co popisuje Pergill neříká nic o vzálemném obohacování kultur. To je bezesporu užitečné a potřebné.
Ale soužití, koexistence je něco jiného. Tam beze zbytku platí Pergillovo podobenství s potlačenou imunitou a AIDS. Protože i když původní agens není už z jakéhokoliv důvodu nebezpečné, společnost napadená "selháním imunity" se už nedovede bránit proti žádnému negativnímu vnějšímu ale ani vnitřnímu vlivu.
Její organismus dokonce takové napadení ani nemusí rozeznat- natož aby se dokázal účinně bránit. Stane se kořistí čehokoliv agresivnějšího, než je on sám.

Schumacher řekl(a)...

A když je řeč o důležitém boji v Afganistánu proti světovému vozembouchovému terorismu, kolik vojáků tam má Izrael ?

Schumacher řekl(a)...

STK, co Rusů se týče, přinejmenším neměli v úmyslu nás vyhubit. Což se onedá říci o našich nejbližších západních sousedech. A pokud jde o porovnání obou protivných režimů, v tom "komunistickém" jsi měl šanci i když ses nevhodně narodil třeba jako vykořisťovatel. Kdežto v "nacionálně socialistickém" převýchova nevhodně narozeného s jistotou spočívala v jeho cestě komínem.

stk řekl(a)...

Dívám se raději dopředu, Schumachere. Minulost nám může dát jenom zkušenosti. Budoucnost jen naději.
============================
A pánové - jste si jisti, že v Afghánistánu ještě o něco jde? Islám tam je tak jak tak a rodová struktura se obnovuje, ať je tam cizích vojáků kolik chce. Hned jak odejdou, dá se to vše do normálu, do situace +/- stejné, jak tam byla kdysi. Takže se zdá, že sověti i američané tam bojovali .. ...proč tam vlastně bojovali? A proti komu? Myslím, že všechny ty "fronty pokroku" a "osy zla" nějak nechtějí naši skvělou kulturu, naše zvyky, náš způsob života a naše bohy. My jejich taky ne. Tak co s tím?

Jakub S. řekl(a)...

Ale no ták, Obuvníku. Inteligentnímu kolegovi přece netřeba odpovídat na takovou řečnickou otázku a odůvodňovat, proč je odpověď jaká je a být musí. Ptát se takto není hodno člověka se znalostmi a rozhledem. Elementary, my dear Shoemaker...

STK řekl(a)...

K Šamanově poznámce o boji veterána proti sprostotě komentátorů v Polsku:
Poláci ještě mají něco, čemu se dá říkat národní hrdost.
Tady v Kotlince se projevy vlastenectví moc nepěstují, různí [cenzurováno] se ho snaží zakázat snad i zákonem. A dokonce mají podporu některých exulantů, kteří jsou již pod vlivem multikulti amnézie. (Ne nespletl jsem si slovo. Tihle "multikultní [cenzurováno]" se snaží cokoliv, co je jen trochu "národní" zesměšnit a potupit. Znecitlivit, nechat zapomenout. Někdy se divím, že komunikují česky.)
Pozn.: Aby se někdo neobracel na pětníku kvůli pojmu "vlastenectví": Mám na mysli původní, nedeformovaný význam tohoto slova, nikoliv jeho karikaturu. Nikoliv nacionalismus.

Schumacher řekl(a)...

Jakube, ale zeptat se můžu, to snad ještě není nic proti ničemu, ne ?

Schumacher řekl(a)...

STK mám pocit, že zdejší volení představitelé se snaží jak jen mohou aby vymetli vlastenectví které ještě nějaké zbývá. Jako by se tady každý měl hrdě hlásit ke své národnosti a pěstovat ji. Jen Češi ne... Slovy nadporučíka Lukáše "Já jsem také Čech, ale nemusí to každý vědět"...

Jakub S. řekl(a)...

No - v kladení určitých otázek už někdy implicite je tazatelovo stanovisko či dokonce i odpověď, přece. Otázky taky můžou být sugestivní, návodné...
Požadavek na příslušníky DFI Státu Izrael v Afghánistánu nikdy nebyl a nebude nastolen, že. A každý myslící soudný člověk ví, z kterých (min. dvou) důvodů proč. Takže budeme papežštější než papež - ?

STK řekl(a)...

Obuvníčku, vyhubit Čechy (resp. poslat všechny na Dálný východ) chtěl nějaký Dolfík H. a jeho nohsledi.
Při každé zmínce o "zlých Němcích" si vzpomenu na tátu, který jenom náhodou přežil německý koncentrák. Když jsem se ho asi 10 let po válce s údivem ptal, jak to, že se úplně normálně, německy a sousedsky baví s našimi sudetskými spoluobčany ve vsi, kde máme stále chalupou, odpověděl mi takto: "Tihle Němci to nebyli!"
Zkuste se vžít do pocitů koncentráčníka, který se vrátil jen náhodou, nevážil ani 40 kg a vpředu neměl žádné zuby, zato dvě zlomená a špatně srostlá žebra. A byl bezvěrec, takže s "křesťanským odpuštěním" to nemá nic společného. Prostě: Tihle Němci to nebyli! A basta.
(Nehledě na to, že i já mám v žíle 25% německé krve...)

Jakub S. řekl(a)...

Jasně. Každý tam u vás na Severu má něco krve prajské, teda německé, něco moravské (sub.: Moravec), něco normálně moravské, teda quasi české, něco polské, a přitom všem vlastně jste a zároveň nejste šlonzaci... Kravařsko, Hlučínsko (Hultschiner Ländchen - to je přece kouzelné!), Těšínské vévodství (odkud byla aji jedna česká královna, z těšínského hradu, doufám víte), kus Krnovska (Jägerndorf) a Osoblažska (Hotzenplotz) a hrdá zneuznaná odsunutá Opava, která dobře ví, že je hlavním městem země slezské v ČSR... a Černe srdce s náplavou z matičky a Horních Uher/Slovenska a desítek východních primitivních tmavých klanů... žádná sranda, boys.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak tohle je bolestné téma - co budeme dělat, po našem opětovném (a tentokrát konečném) vítězství nad multikulti, s osobami smíšené krve.
Kdyby to byli dědiční nepřátelé čistokrevní nebo smíšení navzájem, tak by nebylo co řešit: Humánní odsun z naší země resp. pod naší zeminu.
Ale míšenci ? Člověku by srdce pukalo, kdyby měl humánně vylikvidovat osobu správného třídního původu s 50% slovanské krve. Takže co s nimi ? Převýchova nepomůže, krev nelze převychovat. Transfůze taky ne - problém je v genech.
Takové případy prostě bude třeba řešit velmi citlivě, a hlavně individuálně. Naštěstí není příliš mnoho variant postupu - počeštění schopné děti předat našincům k počeštění, počeštění schopné dospělé jedince využít na jednodušší práce.
S počeštění neschopnými osobami zacházet v těch nejlepších tradicích našeho humánního národa - pěkně po husitsku, po leninsku.

Míru zdar !

A.S. Pergill řekl(a)...

Větší vlastenče,
v případě občanské války nebo k ní směřujícím průšvihům jde dělící linie často i skrze rodiny. Velitel CSS Virginia (známější jako Merrimac) nechal střílet rozžhavenými dělovými koulemi na USS Cumberland, na němž sloužil jeho bratr, např.

jiný Honza řekl(a)...

To Obuvník:
Po netu koluje video z australského X faktoru. Je tam klučina, původem z Iráku, jeho s dvojčetem našla sestra Červeného kříže jako mimina. Oba těžce postižení, v původním prostředí bez šance. Ta paní je adoptovala a klučina fantasticky zpívá. Fakt máte dojem, že nestál za záchranu? Kdyby tam ti "žoldáci" nebyli, neměl by šanci. V Afghanu je to stejné.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale co je nám do nějakých Američanů či Evropanů, drahý soudruhu a soukmenovče Pergille ?! Ať se ti hloupí a úpadkoví Neslovani mezi sebou bratro-, otco-, strýco- atd. vraždí, jak jim jejich temná krev velí.
My jsme jiní.
My noříme své jasné čepele do zrádných hrudí svých rodáků a příbuzných jen z podstatných důvodů. Samozřejmě, kdyby u nás vypukla občanská válka kvůli Romům (to jest, kdyby občanskou válku rozpoutali svými intrikami naši dědiční nepřátelé), museli bychom zrádné zastánce multikulti vylikvidovat - bratr nebratr, otec neotec.

Ale k něčemu takovému Lenindá nedojde; náš národ jsme si tak hezky vyčistili, že k obnovení našeho slovanského společenského řádu postačí setřást okovy multikulti, EU a NATO.
Dočištění národa a vlasti od cizorodých resp. zrádných živlů pak opět proběhne v klidu a míru.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Nekamenujte přispěvatele „anonymního“, prosím ! On zde zastupuje lid.
Cožpak nevíte, vy vzdělanci, že hlas lidu = hlas Velebné Matky Přírody ?!

K Vašemu pohrdavému odsudku „anonymního“, vážený Jakube S. (příspěvek z 25. října, 23:31) :
Odsazovat ještě vloni neuměl jistý zdejší častý přispěvatel, dnes uznávaný bojovník za vlast a národ. Stačilo mu věc několikrát vysvětlit, a dnes odsazuje jedna báseň.
Časem se možná naučí i členit své neobyčejně obsažné příspěvky do odstavců.

Míru zdar !

Schumacher řekl(a)...

STK ano, to je individuální názor na základě individuální zkušenosti. Jenže řeč je o milionech. Někteří z Němců zabitých spojeneckým bombardováním nepochybně byli také jiní, ne všichni nadšeně rukovali do Wehrmacht a za Vůdce mašírovali na smrt. Porovnávám dvě ideologie, dva systémy, ne jednotlivce.
Honzo, to je pravda. Jenže na zemi je skoro sedm miliard lidí a mezi nimi mnoho stejně potřebných. Kolik tisíc jiných civilistů muselo v Iráku zemřít aby bylo pomoženo několika ? To samé v Afganistánu. Válka tam či onde není vedena úmyslem pomoci několika. Je vedena jinými zájmy. Australský příklad je jen nepodstatný avšak dobře propagandisticky využitý vedlejší produkt individuální snahy a lidskosti. Tohle se vždycky dobře prodává.

Šaman řekl(a)...

Ještě k izraelským vojákům v Afghánistánu:
1. Své si už odpracovali v Iráku při likvidaci jaderné elektrárny. Zatímco svět jim veřejně spílal, potichu jim žehnal.
2. Přímá odpověď na otázku "kolik vojáků tam má Izrael?" zní: "Všechny."

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Lenina !
Kam se ztratil určující přídomek soukmenovce Schumachera ?
To mají sionisti všechny své vojáky (a agenty) i zde, na vlasteneckém Doupěti ?!

STK řekl(a)...

Nešoupat všechny:
- Němce
- židy
- Cikány
- komunisty
- Čechy
- Poláky
- muslimy
- Rusy
- Vlastence
- Schumachery
- Kocoury

do jednoho pytle!

Sice se dá na základě několika zkušeností odhadnout, co má která skupina za lubem, co provede, ale jistotu nemám.
Nicméně ano - předběžná opatrnost? Jistě!
=================
Ale proboha - nechme už té minulosti. Jakmile někdo začne tahat kostlivce ze skříně, má to za následek stejnou reakci na druhé straně. Akce vyvolává reakci. Ať se s tím dokazováním "kdo začal" nedostaneme do neolitu.
=================
P.S.: Manžel sestry mého táty byl s Rommelem v Africe. Přežil to a po válce a pobytu v lágru si bral moji tetu, se ktetrou chodil už před válkou. Co měl tak asi dělat můj táta? Zabít ho? Ignorovat? Ne, šel sestře za svědka.
Mimo jiné - do toho koncentráku se táta dostal proto, že mu místní bojovně naladění komunisti vyhrožovali, že když ten transformátor neodrovná, sestru mu zastřelí. Tak ho teda vyzkratoval.

Schumacher řekl(a)...

Śamane, na iráckém reaktoru si to odpracovali především pro sebe, když Saddám byl tak velkohubý, že jim tím vyhrožoval. Že to nebyly plané hrozby se ukázalo pozdějšími útoky raketami SCUD, pro které naštěstí neměl jaderné hlavice. Výhružky ovšem nebránily, aby Izrael v době války s Íránem pod rukou nezprostředkovával pro Irák dodávky čínských raketových technologií a dodávky zbraní. V Afganistánu, v Iráku a jinde to jiní odpracovávají za ně. Problémem bude Írán. Spojené státy nemají na operaci iráckého rozsahu a Izrael ví, že si politicky nemůže dovolit válečnou akci jako v Bušehru. Írán to také ví. I přes záškodnické útoky a vraždy svých vědců dokončí jaderný program a Izrael bude v patové situaci. Kromě toho o čem se raději nemluví, je pákistánský jaderný arsenál. Útok 9/11 byl odplatou Spojeným státům za spojenectví, přesněji řečeno za podporu Spojených států Izraeli. Následné útoky v Evropě byly odplatou za spojenectví s USA. "Spojenectví" Izraele se Spojenými státy je založeno na dvou pilířích. Jedním je strategický zájem Spojených států v té oblasti převážně spočívající v kontrole ropných zdrojů a mít tam nepotopitelnou letadlovou loď, třebaže se svéráznou posádkou. Druhým je zájem hospodářsky silné a vlivné židovské komunity ve Spojených státech. Co se týče odpovědi na otázku kolik že vojáků tam má Izrael, je to pravda. I když je asi lepší, že ti vojáci to nevědí.

Schumacher řekl(a)...

STK oba měli kliku. Táta udělal dobře, odvedený voják si nevybírá. Ne všichni šli s nadšením. Co se týče odboje, byli tam všelijací lidé, jako všude jinde. Možná větší podíl psychopatů přitahovaných rizikem a možností ovládat jiné. Zvlášť v partyzánských odílech. To platí obecně.

Reklama
Cestovní kancelář Wehrmacht nabízí atraktivní pobytové zájezdy do Afriky, východní evropy a Ruska. Doprava, ubytování, strava a výbava zdarma. Vhodné pro milovníky adrenalinových zážitků.
Sponzorováno Říšským ministerstvem propagandy.

Schumacher řekl(a)...

Copak do neolitu. Co odpovědnost savců za vyhubení dinosaurů ? Nějaký Chief Salamander by se už našel...

Schumacher řekl(a)...

Vlastenče, skutečný důvod je v tom, že jednak jsem hravej a druhak línej. Hledal jsem nějakou záminku jak se zase zkrátit. Pro různé příspěvky bych se musel různě definovat. Což při mém názorovém spektru by leckdy bylo schizofrenické.

Větší vlastenec řekl(a)...

Co plyne z příspěvku 25% Němce STK ?
1) Částečný Němec odpustil zrádci vlasti.
2) Odpustil i své sestře, která se se zrádcem spustila.
Jak příznačné !
Našinec, to jest Čech nebo Moravan čisté krve, by samozřejmě jednal tradičně humánně : Vykonal by na zrádcích spravedlivý trest bez velkého mučení. (Sestru by možná stačilo ostříhat dohola, a poslat na pár měsíců do pracovně-převýchovného tábora.)

Takže je vše jasné : Po našem opětovném (a tentokrát již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem a demokracií národnostně nečisté osoby*) :
1. zajistit
2. soustředit do prostorů k tomu určených
3. po dokončení konečného řešení otázky Euroameričanů a ostatních třídních a národních nepřátel postavit před Lidový soud

Míru zdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Včetně osob správného třídního původu.

Schumacher řekl(a)...

Vlastenče, dovolím si provokativní otázku. Co je to "vlast" ? Není to propagandistický termín zneužívaný k tomu jak v poddaných, padron, občanech vyvolat ty správné emoce aby ochotněji obětovali své životy za cizí zájmy ? To jeden mohl mít za svůj život více vlastí a přitom nevytáhl paty z Mukačeva. Tatínek STK moudře vycítil, že zájem rodiny je na prvním místě. Ostatně jsou častá přítelská setkání veteránů z obou stran fronty. Samozřejmě, že nejde o členy Einsatzgruppe SS a podobných. Abych to nezakecal, co je to ta "vlast", ptám se nejpovolanějšího z povolaných. A netřeba hned střílet, jen se ptám.

STK řekl(a)...

Teď, když tu není odborník Jakub S., mohu si dovolit upozornit na shodu kmenu "vlast", který je obsažen též ve slovech "vlastní, vlastnit" atd. Tedy "vlast" je něco mého, vlastního...
A Vlastenec je podobné slovo jako vlastník - vlastně, co to tu kecám...[;>))

Pokud mi nevěříte, poraďte se s přítelem na telefonu...

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastním očím nevěřím.
Antisionista se ptá, co je to "vlast" ??
Vždyť takto se může ptát pouze osoba bez elementárního vzdělání, osoba Matku-vlast či vlastní matku nepostrádající !! Anebo sionista, samozřejmě.
Nikoli náhodou právě sionistofil Wachsmann-Voskovec, emigrantský zrádce vlasti, prohlásil : „Vlast je všude tam, kde si pověsím klobouk na věšák."
Nikoli náhodou osoba s nezanedbatelnou částí německé krve v žilách považuje vlast za jakýsi vlastní majetek.
Ale opravdový vlastenec se neptá. Od kolébky po pec krematoria vlastí žije, žije ve vlasti, vlastní život by za vlast položil. Vlastně - ptá se. Ptá se jako robě svého otce i své matky; jejich prostá vlastenecká slova uschová v sobě, by předal je budoucím.
Opravdový vlastenec vlast nejen oslavuje, ale i buduje vlastním přičiněním, vlastnoruční orbou na národa roli dědičné. Což vlastně znamená, že bohatec, nepracující zahaleč, z huby své mastné svaté slovo „Vlast“ může vypouštěti hojně jak ze zadku větry, vlasti své tím nepomůže.
Ano, pro bohatce je „vlastí“ celý svět; kde klaní se jeho zlatu, tam mu je dobře. Ať si jde, bohatec ! Ať si jde, ať opustí vlast. Vlast nezahyne.
Zato proletář, byť bytostný internacionalista, vlast neopouští ani v moskevském exilu. Opravdový vlastenec ví, že jeho vlast je součástí velké vlasti všech Slovanů, vlasti, jež dnes se rozkládá, leč jednou bude opět žít a kvésti od Pacifiku po Atlantik, od Severního pólu po teplé vody Středozemního moře a Indického oceánu. Tam všude budeme doma, tam všude budeme mít bratry.
Pro obnovení naší velké slovanské vlasti a jejího přirozeného společenského systému rádi nasadíme i obětujeme vlastní životy.
Naší vlastní krví nasáklý rudý prapor poneseme na Reichstag, na Elysejský i Buckinghamský palác. A jednou snad i na Bílý dům, pokud nás nezastoupí naši muslimští spolubojovníci se svým zeleným praporem.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

STK chápu, leč mám s tím problém. Protože být vlastníkem vlasti de lege neznamená samozřejmost být vlastníkem de facto. Tak bývá vyžadováno vlastenectví ve prospěch vlasti vlastněné někým jiným. Odpověď jsem sice dostal, ale ne až tak obsažnou jak bych si přál. Opusťme snahu o formální definici a pokusme se definovat obsah. Budiž, jde o nějaký vlastnický vztah. Ale k čemu, co je reálným předmětem vlastnictví. Ptám se zdejších moudrých, ne jako Kraus se ptal Jauvajs na to co je biomasa. Co je to ta vlast ?

Schumacher řekl(a)...

Vlastenče, mám s vlastí problém jako ten žid z Mukačeva. Když jsem se narodil bylo mou vlastí unitární socialistické Československo. Později federalizované a následně normalizované. Po dvaceti letech formálně odkomunizované. V průběhu dalších třech let rozpomlčkované až na Česko. A to jsem vynechal změny vlasti za časů mých předků. Pořád je po mně požadována láska k vlasti formálně reprezentované státem, jenže ačkoli sám zůstávám, ta vlast se mi pořád mění. A zítra aniž se měk kdokoli zeptá, bude mou takříkajíc vlastí třeba Evropská unie. A tím směrem po mně bude požadováno náležité vlastenecké nadšení. Na toho, kdo a dokonce vícekrát mění "vlast", "vlastenci" pohlížejí s nelibostí, spílají mu i zrádce vlasti, mluví o vlastizradě, a že by z té příčiny s ním mělo být ošklivě naloženo. Jenže co s tím, když je to opačně ? Když se mění ta "vlast" ? Není to tak, že nynější požadovaná věrnost vlasti je převzatou věrností panovníkovi, který vlastnil to znamená ovládal území obývané poddanými od nichž požadoval věrnost ? Jestliže nyní vládne "demokraticky" všechen lid a tedy každý občan, neznamená to, že občan je vlastníkem ? A jestliže je vlastníkem, jak může vlastník zdradit své vlastnictví a sám sebe ? Není snad právem vlastníka vzdát se svého vlastnictví ? Abych to nezakecal, ptám se znovu, čeho je občan vlastníkem, je to ta "vlast" ?

Schumacher řekl(a)...

A kdo jste absolvovali základní vojenskou službu, jak se vyrovnáváte s přísahou socialistické vlasti ? Buď nynější vlast je onou vlastí, které jste přísahali, a přísahy jsme nebyli zproštěni, nebo není onou vlastí a v tom případě máte nyní jinou vlast ? Chápu, trapná formalita. Realita je jaká je, nyní je to tak a tak a podle toho je vládnoucí vrchností vyžadována poslušnost.Není to ve skutečnosti bez ohledu na lejstra byť sebezlatěji vypsaná, že požadovaná věrnost vlasti je věrností suverémnovi, který skutečně vládne ? Neměla by být lidem vždy po volbách skládána přísaha vládě, případně vládnoucí straně zavazující až do dalších voleb ? Nebo podle okolností třeba Bakalovi, Babišovi, Čezu, nebo nějakému místnímu baronovi ? Co je to ta vlast, a komu skutečně patří ? Možná jsou to hloupé otázky, protože to je přece každému "jasné" jenže i na hloupou otázku může být chytrá odpověď.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nejen vojáci naší ČSLA a příslušníci všech ozbrojených složek, ale i např.pionýři přísahali věrnost naší vlasti. Ano, prakticky VŠICHNI občané ČSSR přísahali věrnost naší vlasti. Naší samostatné, od Němců a ostatních Euroameričanů osvobozené vlasti, naší socialistické vlasti, osvobozené od tyranie křesťanů a sionistů, osvobozené od feudálů, buržoustů, tyranů a zrádců všech.
Marxužel, jen nemnozí z nás svou přísahu splnili. Velký Šaman alespoň chtěl bránit vlast proti vojskům NATO a vrahům Mašínům, jiní ale, dle svého přiznání, by při invazi Euroameričanů hodili samopal do bláta.

Pisatel těchto řádků chtěl bojovat a třeba položit svůj život na rudý oltář vlasti; leč Gorbačovova zrada a neleninský ústup vedení naší Strany mně i mým soudruhům znemožnil smysluplný odpor.
Dlouho, předlouho jsme čekali v ulici U Letenské vodárny, tehdy za kalných dnů protistátního převratu na konci roku 1989. Dvakrát jsme dlouhé hodiny čekali na naše tanky a bitevní letouny, čekali jsme na vítězný svist dopadající střel ze salvových raketometů. Podupávali jsme v mrazu, dýchali na zkřehlé ruce. Hřála nás vodka a rum, náš pravý český rum, mé soudruhy i naše české cigarety. V našich srdcích plál oheň husitů a partyzánů, v našich kapsách a podpažních pouzdrech (zdědil jsem opravdu pěkné po s.otci) čekaly naše ohmatané, osvědčené prostředky třídního a národního boje.
Byli jsme plně připraveni na dočištění prostoru po rázném zásahu naší a Sovětské armády.
Dočkali jsme se jen temného řevu davu zfanatizovaných euroamerických agentů a příslušníků bývalých poražených tříd, kteří na Letenské pláni, od nás odděleni jen domovním blokem, oslavovali konec naší samostatnosti.

Na druhou stranu - Prohraný listopad zapůsobil na vší náš lid jako geniální strategické tahy pres.Beneše - Mnichov a 15.březen. Vší náš lid díky listopadové porážce pochopil, že není jiné cesty než nezávislost na Euroamerice a plné spojení s našimi ruskými bratry.

Teď mne napadá - nestál jste tam nakonec taky, drahý soudruhu a soukmenovče Schumachře ? Nebyl jsi to Ty, soudruhu z Milic, kdo mi nabídl Startku, komu jsem dal poslední lok vodky z placatice ?

Tak Čest !

žibřid řekl(a)...

Schumachere, podivuhodná je pro mě Vaše úvaha, že vlast by byla vlastněna někým (např. obyvateli). Já jsem mládí prožil v oploceném táboře zvaném Československo a nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl něco takového vlastnit (asi bych to hned zahodil). Naopak, celou dobu jsem vnímal, jak vlast vlastní mě, jak si mě vyvlastnila ke svému používání. Což se poněkud zmírnilo po Listopadu89, ale pořád je to tak, že jako občan jsem majetkem státu, ve kterém jsem se narodil: jsem evidován, nemohu se jmenovat jak chci, nemohu bez povolení téměř nic a naopak musím platit státu za to, jak mne opečovává.

STK řekl(a)...

Žibřide, co to je ten oný... ...stát?
Kde to bydlí a co to žere? [;>)

STK řekl(a)...

Myslel jsem vlast nebo stát? Teď už nevím, trochu jsem se zmátl i já sám. Může být stát a vlast identický pojem?

STK řekl(a)...

"Stát jsem já!"
prohlásil už nevím který Ludvík. Jelikož stát jsme ovšem dneska my, jeho občané, takže vlastníme sami sebe. A není možné / slušné, aby nám do toho někdo jiný kecal. Leda by měl větší klacek. Což ovšem (bohužel) má kdekdo. Musíme si najít taky přiměřený klacek. Tak velký, abychom ho dokázali uzvednout. Nečekat, že nás jiní budou svými klacky bránit. Třeba se staneme nepřáteli. Může se stát. A potom - na co nám bude NATO? V EU se pomalu schyluje j rozvodu. Pořád je to lepší, než "domácí zabijačka" jak říkají kriminalisté vraždám v rodině.
Z téže elementární úvahy plyne, že když se někdo přistěhuje, musí se stát občanem, aby mohl tvrdit, že zrovna tohle je jeho (nová) vlast. A proto musí dodržovat regule, stejné jako ostatní občané tohoto jednoho státu.
Kdyby tomu tak bylo i ve skutečnosti, bylo by daleko méně planého žvanění kolem Cikánů a/nebo přistěhovalců.

Logika je nepříjemná věc, že?

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, Vy v tom máte vážně pěkný hokej.

Ostatně není divu. Oněch 25% německé krve ve Vašich žilách volá po odvetě za rozbití Rakousko-Uherska : „Zde je má vlast (Heimat), obsazená nepřátelským (tschechische) státem ! Kde je Vůdce, jenž by napravil křivdy ?!“

Zbývajících 75 % Vaší krve je víceméně slovanských (pomiňme pro tento okamžik nepopiratelný fakt, že Poláci jsou hanbou všího Slovanstva). Takže se lítý německý řev ve Vaší ateistické duši mísí s měkkým českým povzdechem : „Ach, kéž by konečně zas byl náš stát i naší vlastí. Kéž by nám vládli vlastenci, a ne tihle velezrádní multikulti eurohujeři.“

Prostě dodekakofonie, že by Webern ječel.

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku ! To je vážně velká škoda, že už to nevíte. Prosím prosím, rozvzpomeňte se.
Různí mizerní apologeti brutálního feudalismu obecně a speciálně Ludvíka XIV. totiž tvrdí, že Král Slunce nic takového neřekl. Že dokonce sám sebe deklaroval jako prvního služebníka státu. Že na smrtelné posteli dokonce řekl pravý opak onoho pověstného „L'état, c'est moi.“ :
Je m'en vais, mais l'État demeurera toujours.

Ještě jednou prosím, nenechejte se prosit, a pomožte obnovit všeobecnou povědomost o hrůzách Starého režimu.

Děkuji Vám předem, a jsem s pozdravem Čest práci.

STK řekl(a)...

Vy jste u toho byl Vlastimile V., když Ludvík pronášel svá poslední slova? Kurňa - asi Makropulos nebo reinkarnace, bo inač nevim. [;>)
Pokud jste ovšem nebyl osobně přítomen, musím Vám Vlastimile sdělit jedno sladké tajemství: Noviny lžou, jak když tiskne. A nejen ony, ale i mnozí historici "kecají jak Palacký", takže co doopravdy Ludva 14. řekl, se už nikdo nedozví.Možná jenom něco zachrčel a jeho životopisec, aby si lidé nemysleli, že už je nahluchlý tam slyšel to "Je m'en vais, mais l'État demeurera toujours."
Stejně nevím, co to přesně znamená. Ale Vy byste mohl - v útlém věku jste přece byl u žabožroutů pečený - vařený, že? Napište, ať nemusím shánět přítelkyni po telefonu...

Větší vlastenec řekl(a)...

Velmi správně, vážený STK !
Zdá se, že máte zase svou jasnou chvilku - ano, jakákoli zprostředkovaná informace je nedůvěryhodná. Prostě - co jste neviděl na vlastní oči, neslyšel na vlastní uši, necítil vlastním nosem, neohmatal vlastníma rukama či neolízl vlastním jazykem, v podstatě neexistuje. *)

Ještě prostěji : Zavolejte přítelkyni. A rovnou si nechejte přeložit jiný slavný výrok jiného příslušníka vykořisťovatelské třídy : S’ils n’ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche !


Učit se, učit se, učit se ! (V.I.Lenin)***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) S výjimkou Vladimíra Iljiče Lenina, samozřejmě. Ten existuje nezávisle na stavu Vašeho poznání.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý soudruhu a soukmenovče Schumachře, na své četné a podnětné dotazy stran vztahu občan-vlast-stát jste si v podstatě odpověděl sám :
Vlast je jedna jediná, v dědictví nám daná. Je naše, je nezcizitelná; je naší Matkou i dcerou.
Ovšem stát na území vlasti se právě nacházející nemusí nutně být náš.
Vždyť kolikrát již byla naše vlast okupována cizáky, kolikrát byla veškerá moc uchvácena feudály, buržousty, exponenty multikulti. V takových případech, v takových dobách stát náš prostě nebyl, byť se třeba maskoval krásným přídomkem "český" resp. "československý".
Takovému státu věrni být nejen nemusíme, ale přímo NESMÍME. Takovému státu cizáků, ovládanému cizí ideologií, můžeme přísahat věrnost, a vzápětí s klidným svědomím vynucenou přísahu porušit.
Proto Češi-příslušníci bezpečnostních složek, kteří spolu s ruskými rozvědčíky skrytě bojují proti současnému multikulti euroamerickému "českému" režimu, nejsou zrádci. Jsou to hrdinové, bohatýři nové doby.
Rovněž my prostí otroci kapitalismu a demokracie jsme bez viny, pokud vykořisťovatelskému státu neplatíme daně a jiné podobné odpustky.
Prostě - jako za Rakouska, jako za fašistické okupace.

A samozřejmě : Po našem opětovném (a nyní již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem a demokracií bude stát náš; bude opět, poprvé od roku 1989, platit rovnice vlast = stát.
Proto bude vlastizrada opět trestána smrtí, proto bude rozkrádání majetku státu (resp. majetku v socialistickém vlastnictví) posuzováno přísněji než krádež majetku soukromého, proto bude obohacování na úkor společnosti (např. nedovoleným podnikáním) trestáno stejně přísně jako zrada.

Demokracie - toť kázeň ! (Kl.Gottwald)***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

žibřid řekl(a)...

STK, nevím, jestli stát a vlast jedno jsou. Každopádně stát to často slovy vůdců tvrdí. Kde bydlí a co žere vlast by se dalo zeptat s ještě menším úspěchem než u toho státu, protože stát sice netuším kde bydlí, ale kolik žere vím zcela určitě, když sečtu daně.
Je ten rozdíl mezi státem a vlastí důležitý? Mohu mít kladný vztah k vlasti, jsem-li vlastněn státem, ke kterému mám vztah pouze pragmatický?
Koneckonců soudím, že oba pojmy jsou tu hlavně proto, aby nás s nimi někdo vydíral, případně mlátil po hlavě.

Větší vlastenec řekl(a)...

Gratuluji, drahý soukmenovče žibřide.
Průměrný pomocný stavební dělník by k vyjádření svého pocitu ze současné devalvace pojmů "vlast" a "stát" sice použil trošičku jiné lexikum, leč smysl by byl týž.
Prostě - svým příspěvkem jste osvědčil své bytostné sepětí se vším naším lidem.
Ještě jednou blahopřeji.

Čest a Nazdar !

STK řekl(a)...

Žibřide, moc si toho nevšímejte. Vlastimil nám vždy dosti zhrubne a stane se agresívním, když se tu objeví námi všemi milovaná Harpyje. Má asi potřebu si před ní načechrat peříčka. Podívám se na Psa, kdo že Harpyji tak nahněval, že si tu přišla spravit sebevědomí.
Takže Zatím!, teď to tady bude jejich hospoda. Už se tu bude jenom "sprdávat rudohnědý odpad". [;>))

Harpyje řekl(a)...

Vážený STK, vták jsem já.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK si ve (občasné) intošské povýšenosti neuvědomuje, že také já jsem stavební dělník, i když dnes už většinou nikoli pomocný.
No nic.

Harpyje řekl(a)...

Hrůza, tihle arogantní intelektuálové. Was die alles verzapfen.
Ale velmi mě těší, že mě všichni milují. To jsem netušila.

Větší vlastenec řekl(a)...

Obávám se, že Vaše radost není na místě.
Vážený STK s největší pravděpodobností myslel svá slova těžce ironicky (to víte, intoš).
Neboť Vy jste zde na vlasteneckém Doupěti neslavně proslula nejen jako zrádná emigrantka (dokonce do Německa !!!), ale též jako multikulti nadšenkyně.
Prostě - vztah nás opravdových českých vlastenců k Vám je nesmiřitelně antagonistický.

Což samozřejmě neznamená, že Vás už nikdy nevezmeme mezi sebe, že Vás náš lid nepřijme. Vždyť přece stačí vykonat klasické contritio cordis a následně confessio oris. Jako odpustek pak rádi přijmeme splacení Vašeho dluhu za skvělé vzdělání, jehož jste v naší vlasti nabyla za naše, za dělnické peníze.
Přirozeně - je velký rozdíl, jestli své pokání provedete ještě před osvobozením Evropy od Evropanů a Američanů, nebo zda projevíte účinnou lítost až po svém zadržení našimi orgány.

No, je to jen na Vás. Přeji Vám hezký zbytek večera.

Schumacher řekl(a)...

Žibřide, je to v podstatě tak. Občan, je jen jiným označením poddaného.Nominálně pán, raálně kmán. Bavím se nad marnými pokusy definovat "vlast". Zatím mi nikdo nedal rozumnou odpověď.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zato já se moc nebavím.
Do této chvíle jsem se domníval, že :
1) otázku "co je to vlast" má vyřešenu každá osoba starší cca 20 let s IQ >100
2) stálí návštěvníci tohoto vlasteneckého Doupěte do výše zmíněné kategorie vesměs spadají

No, asi jsem někde udělal chybu.

žibřid řekl(a)...

Milí štamgasti, to jdu zapít, protože poprvé má Náš Vlastimil řečený Větší stejný názor jako já. Posuďte sami z níže uvedených jeho výroků:

1/ "Gratuluji, drahý soukmenovče žibřide.
Průměrný pomocný stavební dělník by k vyjádření svého pocitu ze současné devalvace pojmů "vlast" a "stát" sice použil trošičku jiné lexikum, leč smysl by byl týž."
2/ "...také já jsem stavební dělník, i když dnes už většinou nikoli pomocný."

Dobrou noc, ž.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak nějak, drahý soukmenovče žibřide.
Ovšem po přečtení některých zdejších příspěvků kleju nikoli jako přidavač, leč jako dlaždič; naštěstí mě nikdo neslyší.

Vlasti zdar !

Schumacher řekl(a)...

VV je možné že ona osoba tu otázku má vyřešenu, leč odpověď nedává. Jestli se to nemá jako s Kateřinou Jauvajs u Krause. Přece prý to ví každý. Že biomasa je biomasa. A pak se zamotala do mrkve a motala a motala a už se nevymotala. Tak jak je to s tou vlastí ? To je naznačování a cirátů a hodnocení IQ, ale co je to ta "vlast" ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Slepému popiš duhu a hluchému Měsíční sonátu.
Chromého uč tančit a němého zpívat.
Na cizince česky křič; mluvíš-li potichu, neporozumí.
Schumacherovi-antisionistovi vysvětli, co je vlast. Co je to stát, napoví mu Wikipedie.
Dyslektika trestej nejdříve zlehka; měj s ním trpělivost. Naučil jsi číst tolik negramotných, naučíš i jeho.
Co je to vzduch ?, zeptalo se dítě. K čemu je dobrý ? Pojď sem, maličký, vysvětlím ti to snadno. Podívej, polštářek. Teď ti ho přitisknu na obličej a podržím, No tak, necukej sebou, nemá to cenu. Tak, a teď už se můžeš nadechnout. Už víš, co je to vzduch a k čemu je ti dobrý ? No vidíš, jak jsi chytrý.
Co je to vlast ?, zeptalo se dítě. K čemu je mi dobrá ? Teď ti to nemohu vysvětlit, maličký. Počkáme, až přijde podzim, až přijde temná bouřlivá noc, až ostrý vzduch bude plný poletujícího mokrého listí, až černé větve stromů budou kradmo šátrat po kolemjdoucích. Pak spolu půjdeme ven. Než se vrátíš zpět do tepla a sucha, sám, někdy k ránu, budeš vědět navždy, co je to vlast. Vážně; věř mi.

Větší vlastenec řekl(a)...

V rámci své v podstatě marné snahy o vysvětlení duhy slepému jsem si vzpomněl na známé básně jistého poddaného Velkého Satana. O popularizaci jeho tvorby se multikulti nadšenci snažili i u nás; naštěstí marně.
Ten nespokojený pozorovatel úpadku a pádu se jmenoval Robinson Jeffers. Obě básně („Shine, Perishing Republic“ a „Shine, Republic“) jsou velice snadno dohledatelné pomocí sionisticko-imperialistického internetového vyhledávače, takže pro zdejší štamgasty jen hrst úryvků z esejů a kritik On „Shine, Perishing Republic“.

Ano, až na takové dno bychom se zanedlouho dostali i my, kdybychom se rázně nezbavili okovů multikulti, kapitalismu a demokracie. Ale my se jich zbavíme, a v následném nevyhnutelném boji s Euroamerikou slavně zvítězíme.
Bojíte se postavit se NATO a EU ? Nebojte se, potomci husitů, vzpomeňte na chorál, malověrní !

Toho Lenindá nebude, aby český kmán z boje utíkal!***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

Schumacher řekl(a)...

Už vím, co je to vlast, odpověděl maličký. Je to naše maringotka.

Větší vlastenec řekl(a)...

Maringotka je vlastí pro Roma.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

Aha, vlast je bydliště. A protože rom je v překladu člověk, znamená to, že co člověk, to extra vlast. Maringotka, most, hrad, vězení...

Větší vlastenec řekl(a)...

No jasně. Problém s nemožností vysvětlit URČITÉ pojmy URČITÝM osobám jsem popsal v odpovědi soukmenovci žibřidovi.
Prostě - nelze.
Tečka.

Schumacher řekl(a)...

VV připomíná mi to reakci na dotaz náčelníka lidožravců v hloubi temné Afriky, co je to muzeum...

Schumacher řekl(a)...

Nicméně abych se vrátil k tématu, co je to vlast ?

žibřid řekl(a)...

Wiki praví:
"Vlast (starším označením otčina) je země narození, ke které cítíme sympatie a chováme ji v jisté úctě. Latinské slovo patria – otčina dalo vzniknout slovu patriot a patriotismus, které zdůrazňuje lásku ke své zemi až po její vynášení nad jiné, což je znakem nacionalistických radikálů."

Zbývá definovat zemi narození (podle jazyka, státního útvaru,...?) a vysvětlit, zda je to vlast i bez těch sympatií. Předpokládám, že z toho všeho zůstane jisté jen to místo narození, ostatní bude něco jako ta duha, případně orgasmus.

Jakub S. řekl(a)...

To by eventuleně lzelo akceptovati.

Větší vlastenec řekl(a)...

POZOR !
Ten negerský náčelník možná ví, co je to muzeum. Neboť v nějakém světovém muzeu může být jeho socha, vytvořená šílenou multikulti Němkou Susan Wenger, tou zlopověstnou nadšeně zarytou propagátorkou globálna.

Takže tak, Schumachře, člověče bez vlasti, stvole trávy větrem hnané.

Pohov.

Schumacher řekl(a)...

Budiž o by eventuelně lzelo akceptovati, byť se slabinou co se týče oné "země". Chápu, že jsem otravný, ale co je to ta země ? Narozený nemá o nějaké zemi ani tuch. Později jak se rozkoukává, vidí zemi kam až jeho oko dohlédne. Vyleze na kopec a vidí dál. Vyleze na vyšší kopec z vidí ještě dál. Čím víc vyleze či vyletí, vidí víc až vyletí tak vysoko, že zjistí že víc nemůže vidět. Krom toho druhý někde jinde také vyleze na kopec a někam dohlédne. Třeba dohlédne i na kopec toho prvního a kouká na stejný kus země jako on. I on může cítit sympatie k té zemi. V tom případě sympatie ke stejné zemi může cítit více lidí. Jenže pak to nemůže být vlast jednoho každého, ale musejí se o ni dělit. Kromě toho, jak mohou vědět kde jsou její hranice ? Kam oko dohlédne, a když putujete dál, zas dál kam oko dohlédne ? I s místem narození je problém. Co je to místo narození ? Porodnice, pole, prostředek hromadné dopravy. Představte si jako místo narození mit zapsáno třeba "tramvaj číslo 14". A co když se narodíte v letadle ? Mám lecjaké výhrady proti vikipedijské definici vlasti a především nacionalistických radikálů (v pejorativním smyslu). Mám i pochybnost o tom, platí-li teze o nacionalistických radikálech všeobecně, nebo se vztahuje jen na některé a ne jiné. Láska ke své zemi až po její vynášení nad jiné může u někoho někde být chválena jako vlastenectví, tatáž u jiného někde jinde ostrakizována jako nacionalistický radikalismus. Podle toho jaké a čí politické přízni se ten či onen těší a čím zájmům to více vyhovuje. Mohl bych se pokusit definovat vlast, ale nechci napovídat a ponechávám to VV jako nejpovolanějšímu. Kdo jiný než Velký Vlastenec by tak měl učinit ? Co se týče onoho náčelníka lidožravců, on to nevěděl, proto se ptal. Také se mu jako mně, po krátkém přemítání dostalo podobné odpovědi "To bys nepochopil!". Leč pragmatický náčelník Holé Neštěstí přistoupil k pragmatickým otázkám ohledně darů a případného zkonzumování cestovatelů. Já nejsem tak pragnatický a proto se ptám toho nejpovoalenějšího z nejpovolanějších, Velkého Vlatence. Co je to vlast ?