středa 5. října 2011

ZASLÁNO: Další porušení předpisů v kauze Laguny Ostramo

(Autor Aleš Grof)

Při těžbě a následném odvozu odpadu z lagun je překračováno dvojnásobně množství odvozu povolené úřadem Moravskoslezského kraje. Podle zápisu z Kontrolního dne 18.8.2011:



"V případě potřeby posílení přepravní kapacity bude v souladu s rozhodnutím KÚMSK využita nákladní automobilová přeprava v max. množství 30 aut/den."

Palivo se postupně nakládá do speciálních kovových krytých kontejnerů, které do Litvínova převážejí vlaky. Přitom dle sdělení výrobního ředitele Geosanu Jiřího Šaldy:

 "V současnosti odvážíme denně z lagun jeden vlak paliva, což znamená 66 kontejnerů o celkové hmotnosti cca 1320 tun." Přeprava je naplánována tak, aby bylo veškeré palivo odvezeno do konce letošního roku. Z toho důvodu se odváží se 1320 tun, což je 66 aut denně.

Ale to je přeci problém Geosanu že nestíhá termín! Sedm let nestíhají, a aby nedostali  pokutu za neplnění, tak raději na poslední chvíli udusí půlku Ostravy.

Dáje je zajímavý fakt, že nebezpečný odpad z lagun je odvážen do Litvínova jako "výrobek" - tudíž bez příslušných souhlasů na přepravu nebezpečných odpadů.

Daňoví poplatníci z Ostravy jsou dušeni soukromou firmou za peníze ze státního rozpočtu a daňoví poplatníci v Litvínově si zaplatili vznik nových Litvínovských  lagun.

49 komentářů:

drak řekl(a)...

... bo Ostrava je region razovitý...

Rázovitý je bohužel celý region střední, východní a jižní Evropy a je už opravdu dost trapné a otravné, jak jedna nepotrestaná zlodějina a lumpárna stíhá druhou, jak se orgány čím dál tím nečinnější v trestním řízení čím dál tím více nečiní a soudci se nestydí věřit takovým kravinám ze strany obviněných, že říct něco takového normální běžný občan psychiatrovi, tak asi skončí přinejmenším dočasně na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny.

Doba pomalu ale jistě začíná dozrávat k nějaké pořádné defenestraci, protože nic menšího s těmi nenechavým padouchy k lepšímu asi už nehne.

Šaman řekl(a)...

Na trati, kudy jezdí jedy z Ostravy do Litvínova, došlo dnes brzo ráno k nehodě dvou nákladních vlaků. Tentokrát byly ve vagonech kmeny stromů...
\ :-((

informace řekl(a)...

Já bych chtěla poradit obyvatelům Ostravy a Litvínova, aby se zorganizovali do nějakého občanského hnutí a obrátili se s problémem k patřičnému hygienickému nebo zdravotnímu orgánu a poukázali na škody, které trpí obyvatelstvo postupem firmy. A požádali o zákrok. Kromě toho by se měli obrátit ke všem zastupitelským orgánům, které jsou ve věci zodpovědné. Zainteresovat zelené nebo ekologisty, jestliže tam nějaká organizace existuje. A pak zainteresovat i tisk.
Samozřejmě jménem nás všech, co diskutujeme na tomto blogu, jim vyjadřuji naši solidaritu. Ale obávám se, že ta pro řešení jejich problému nebude mít rozhodující váhu.
In bocca al lupo! Přeju vám úspěch!

STK řekl(a)...

Zelení? Greenpace?
Nenechte se vysmát, přátelé. Ti se přece nebudou zajímat o skutečné problémy!
Pan krajský zastupitel Madej včera v tisku zaútočil na provozovatele asanace s tím, že smějí pracovat jen ve dne a mají k neutralizaci používat méně vápna, ať kysličník siřičitý tak nesmrdí aspoň v noci.
Sdružením "Čistá Ostrava" mu bylo sděleno, že tak by se nestihl termín dokončení a že by mu pak měl kraj odpustit pokutu. Případně mu připlatit za "vícepráce".

Nemám ale strach, oni se jistě nějak domluví. [;>/

O vzduchu v Ostravě natočila loni britská TV kritický pořad. Jenže se prý nesmí v Kotlince promítat - nemáme práva. Mittal je v poho...

Šaman řekl(a)...

Informace, tisk je upozorněn, i televize. A v Litvínově to zastupitelstvo nechtělo, nařídil to převzít kraj. Lépe řečeno - "nemohl odmítnout, když Geosan splnil všechny podmínky". Palivem je prý hrubozrnný prach, nesmrdutý a absolutně netoxický.
Viz
http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/odpad-z-ostravskych-lagun-miri-k-litvinovu20111006.html

Tak nevím. Jeden říká, že to jedovatý není, druhý říká, že žádné "alternativní palivo" z jedovatých látek být nemůže. V neděli dám další mail od pana Grofa.
\ :-I

informace řekl(a)...

Šamane,
kontroloval to nějaký hygienický ústav nebo podobné kompetentní zařízení? Anebo se všichni kryjí za prohlášením ředitele Geosanu?
Poradila bych jim, aby zablokovali silnice, jako by to udělali tady, ale neznám poměry.
Někdo opravdu kompetentní po zdravotní stránce se k tomu musí vyjádřit.

informace řekl(a)...

Šamane,
jak jsem viděla na webu, občané jsou už organizovaní, ba mají i právníka. Ten je vždycky důlěžitý při takových protestních akcích.
Jen jedno nechápu, proč by měl být víc škodlivý převoz dvojnásobného množství těch odpadků z lagun než ten původně stanovený. Buď jde o toxický materiál a tak by měla být udělána mimořádná opatření k převozu anebo ho vůbec nepřevážet anebo materiál toxický není a tak by na množství nemělo záležet.

stk řekl(a)...

Problém je jako obvykle v tom, že skutečné, validní informace o kauze chybí. Vše jsou to jenom často protichůdná tvrzení zainteresovaných nebo poznámky žurnalistů - kde co kdo pochytil.

Byl jsem se tam podívat. Bagruje se tam a v místě samém to smrdí dokonce méně, než někdy v noci na sídlišti, kde bydlím. Ale kdo vlastně chce čeho dosáhnout? Firma, která tu záležitost asanuje - město Ostrava - SM kraj - Livínov, příjemce těch hořlavých kalů a občané - ti z Ostravy i ti z Litvínova. Každému by vyhovovalo něco jiného.
Já k té věci nedokážu zaujmout jednoznačné stanovisko. Jenom děkuji Pánu, že se do toho zatím nevmísili Zelení. A asi ani nevmísí - tu totiž vlastně není koho vydírat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, vážený STK !
Jak můžete tvrdit, že máte o kauze jen invalidní informace ?!
Vždyť :
1) Dotyčné informace Vám (i všemu našemu lidu) přinesl Ó Velký Šaman. A to je přece nezainteresovaný nežurnalista ! Ó Velký Šaman přece je (v této kauze) inertní, byť velmi zanícený amatér !!
2) Přece víte, že tzv.Čistá Ostrava je SOUKROMÁ firma ! Působící v současném, zkorumpovaném, Euroamerikou ovládaném "českém" státě !!

Je co dodat ?! NENÍ ! Soukromokapitalistovi jde jen a jen o mrzký zisk, úplatnému státnímu úředníkovi o podíl na onom zisku, Euroamerice na zhoršení zdraví všeho našeho lidu -> zhoršení obranyschopnosti naší vlasti => snazší přímé okupaci.
To je přece jasné jako facka ! Jako úder služebním obuškem do tváře podlého třídního či národního nepřítele !!
A že se do kauzy nemíchají tzv.Zelení ? Co je na tom překvapivého ? Vždyť tzv.Zelení jsou jednou z typických euroamerických ideodiversních organizací, vytvořených na objednávku CIA a Mossadu. Měli za úkol podkopávat budovatelské úsilí všeho našeho lidu poukazováním na jakési "škodlivé" důsledky našeho radostného budování, dnes by nejraději uzavřeli naše krásné jaderné elektrárny atd. apod.
Takže prudké zhoršení zdraví (nejen) obyvatel Ostravska přesně koresponduje s černými plány tzv.Zelených.

Já vážně nevím, proč ZROVNA VÁM musím opakovat takové základní věci.

Nazdar !

informace řekl(a)...

Plně souhlasím s panem Vejdou a s jeho názorem, že "soukromokapitalistovi jde jen a jen o mrzký zisk, úplatnému státnímu úředníkovi o podíl na onom zisku" a na zdraví obyvatel kašlou a souhlasím i s tvrzením, že "tzv.Zelení jsou jednou z typických euroamerických ideodiversních organizací", jednající v ekonomických a politických zájmech levice. Dělají povyk jen když z něj mohou mít politický prospěch, nikdy nezasáhnou když se jedné o celostátní nebo celospolečenské zájmy. Nikdy nezasáhli na př. proti ničení antických památek v bývalé Etrurii, kde byla zničena pohřebiště, sídliště, vyloupeny hroby. A to někdy pro docela soukromé zájmy jako stavba nových budov nebo parkovišť, i když obyvatelstvo se zorganizovalo a protestovalo. Prý to nebylo v jejich kompetenci.

Větší vlastenec řekl(a)...

Mimochodem, vážený STK :
Proč na "Vašem" sídlišti něco smrdí ?
Protože něco shnilého je ve státě Českém.
Protože již více než dvacet let se v naší vlasti rozkládá prohnilý kapitalismus a do morku kosti zpuchřelá demokracie.

Jistě - jak kapitalismus, tak demokracie je brzděna naším zdravým slovanským jádrem, naším současným prezidentem a našimi staršími ruskými bratry; proto u nás nedochází k takovým výstřelkům a výbuchům, jakých jsme zděšenými svědky v děsivé Euroamerice.
Ale i tak situace zlá. A může být ještě horší. A bude ještě horší, jestli podlehneme brutálnímu euroamerickému tlaku, jestli podlehneme zdánlivě svůdnému našeptávání ďábelských propagátorů euroamerického způsobu života.
Jestli podlehneme, jestli opustíme našeho prezidenta a naše dvě bratrské Strany, jestli v příštích volbách zvolíme pravici *) a tím i užší integraci s Euroamerikou, tak ...
Tak bude páchnout celá naše vlast.

Bude páchnout rozkladem a hnilobou; mrtvolným puchem, linoucím se z rozkládajícího se těla Matky Vlasti.
Po našich silnicích budou sem a tam jezdit kamiony cizích značek, převážející jedovatý odpad a euroamerické odpadky. Jezdit budou sem a tam za silného větru, aby se semeniště nemocí rozšířilo do všech koutů naší kdysi čisté, krásné a svobodné slovanské socialistické vlasti.
Jed a prach, smrt a pach.
Otrávené studně, jedovatý vzduch.
AIDS a mor, cholera a syfilida.
Ptačí chřipka a nemoc šílených krav, neštovice a horečka Ebola.
Drogy, pornografie, rokenrol.
Multikulti.
HNUS !

DOST !!!

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Míněno pravici neautentickou, to jest jiné strany než D.O.S.T. a podobné osvědčené a zasloužilé bojovníky proti multikulti, Euroamerice a sionismu.

stk řekl(a)...

A sexapeal a big beagt!

HNUS to znamená Hnutí Nespokojených Utlačovaných Soudruhů?

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečíčku !
Co to je, ten "sexapeal a big beagt" ?!
To je nějaká nová smrtící euroamerická droga ??

Co se hnusu týče, vážený STK, tak to je přece ten pocit, zaplavující Vaši jinak přejasnou mysl při pohledu na něco hnusného, Vás se přímo dotýkajícího. Třeba při pohledu na podrážku Vaší naleštěné botky, znečištěnou zahnívajícím psím lejnem. Nebo při pohledu na příslušníka neslovanské rasy, klidně chodícího po posvátném území naší Vlasti, bohorovně se stavícího na úroveň nás Slovanů.

Přeji Vám hezký den.

informace řekl(a)...

Gran battere sulle parti occulte! Significa. Somaro che non capisci la tu' lingua madre!

s.t.k. řekl(a)...

[;>) Bravi Informazioni!

Jakub S. řekl(a)...

Hnutí Nespokojených Utlačovaných Soudruhů. Klasa!! A není to nááhodou Hnutí Neuspokojených Upozaděných Starců?

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK, použil jsem automatický překladač jistého sionisticko-imperialistického vyhledávače, a vyšlo mi "bravi informazioni" = "dobré informace".
Marxužel, příliš Vám nerozumím. Ptal jsem se po významu pozoruhodného sousloví "sexapeal a big beagt"; Vaše odpověď (informace) je dosud nulová.

Hezký zbytek večera přeji.

STK řekl(a)...

Inkriminovaný film lze shlédnout tady. Nic nového, co by Ostraváci nevěděli, ale docela působivé.

STK řekl(a)...

To Vlastimile asi už nikdy nepochopíte. Jste totiž příliš mlád. To je text Babičky ze hry socialistického dramatika Zelenky "Košilka". Ale kdybych Vám měl vysvětlovat veškeré souvislosti, spotřeboval bych celé dnešní penzum času, které mohu strávit v hospodě. Takže jen krátce: Babička těmito slovy odsuzuje moderní dobu. (+/- rok 1975)

Větší vlastenec řekl(a)...

Že jsem příliš mladý ?
To se časem poddá, vážený STK.
Jak všeobecně dobře známo, La gioventù è la malattia divina, da cui ogni giorno un po 'di recupero.
Prostě raději rovnou řekněme, že na pochopení jsem příliš hloupý.
Neboť bych očekával, že ona „Babička“ uvedené výrazy buď slyšela (a pak by je komolila např. jako „seksepýr“ a „pikpít“), nebo viděla napsané v denním tisku (její výslovnost by mohla být třeba „seksapel“ resp. „big beat“). Vámi uvedená „Babiččina“ zkomolení oněch výrazů se mi však jeví jako podivně transkribovaná, a navíc špatně (= nepravděpodobně) vyslovitelná.

Kontrolní otázka : O jakém produktu úpadkového euroamerického hudebního průmyslu vyřkl Pablo Casals slova „Veneno puesto en sonido“ ?

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

Vecchierel bianco, infermo,
Mezzo vestito e scalzo,
Con gravissimo fascio in su le spalle,
Per montagna e per valle,
Per sassi acuti, ed alta rena, e fratte,
Al vento, alla tempesta, e quando avvampa
L’ora, e quando poi gela,
Corre via, corre, anela,
Varca torrenti e stagni,
30Cade, risorge, e più e più s’affretta,
Senza posa o ristoro,
Lacero, sanguinoso; infin ch’arriva
Colà dove la via
E dove il tanto affaticar fu volto:
Abisso orrido, immenso,
Ov’ei precipitando, il tutto obblia.
Vergine luna, tale
È la vita mortale.

STK řekl(a)...

Re: ...Frank Sinatra como "olor rancio afrodisíaco"...
A má bejt? Mám se snad zout?
Vlastenče Vlastimile, víte kolik toho nakecají někteří jiní, méně slavní?
"Nové míče!" anýbrž obraťme list. To je to místo, kdy se začínáme "nimrat". Nimrám se nerad.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jsem ještě příliš mladý, ale už začínám (snad) pomalu chápat.
Raději se nezouvejte.

Hezkou sobotu přeji.

informace řekl(a)...

Vejda vešel dovnitř volným vláčným krokem jakoby vplouval a velkým hlasem vycedil skrz velké zažloutlé řezáky: "Kdo že se tu podle tebe, ty vypelichaná, vobtoustlá vopice, nimrá?"
Kocour naježil hřbet a zasyčel mezi prořídlými zuby: "Zavři zobák, ty zelenej vozembouchu, něž ti udělám ze saka síť na raky! Přestaň si střílet z usedlejch starejch štamgastů, syčáku jeden pos(edl)ej!"
Situace se stala napjatou. Jeden postarší štamgast začal v koutě nervozně omdlévat.
"Ty nimrode nanicovatej, nikomu nebudeš nadávat vozembouchú a k tomu zelenejch! Já sem novej člověk vykovanej ze sovětskýho kovu!" hrdě prohlásil vešlý Vejda. "Jestli nezavřeš tu svou nečistou tlamu, udělám ti takovou trvalou na zadku, že si na něj víc nesedneš!" S těmi slovy vytasil olbřímí meč vykovaný přímo v Kremlu a jal se jím šermovat proti kocourovým drápům.
Postarší štamgast v koutě omdlel docela a jen koutkem oka pozoroval, co se bude dít dál.
Vtom ruka hostinského sjela neuvěřitelnou rychlostí pod pult za dřevěnou palicí a bác! Vejda se válí po zemi, vedle něj meč a štít bezmocně břinknou o zem.
"Já ti dám, pacholku, - řekne spokojeně hospodský - budeš mi tu rozdělávat ňáký maléry!"
"Klid, štamgasti - dodá - když vidí, že postarší intoš se strachy neudržel.
"Jsem ještě příliš mladý, ale už začínám (snad) pomalu chápat", vece slabým hlasem Vejda.

Variace na soudobou prozu.

STK řekl(a)...

Pjekné,
až na to, že Vejda přece nezpůsobuje žádné maléry. Tak jak se kdysi obhajoval jeden soudruh u prověrek: "Víte soudruzi, já sice mluvím a mluvím - ale v podstatě jsem neškodný." Starý kocour je sice poněkud vyšisovaný (asi od slunka), možná má i trochu "vylízáno" (asi odjakživa), ale tesáky má celkem v pořádku.
Krom toho hospodský ty dva-tři výtržníky moc dobře zná a považuje je za nezbytný kolorit svého podniku. Dělají mu totiž lepší návštěvnost, mas-koti jedni.
(Ověřeno na živých lidech!)

informace řekl(a)...

Ale, STK,
to nesmítee brát tak doslova. Ty scénky jsou jen varianty na dvě - tři věty z příspěvku z 6. ŘÍJNA 2011 3:00. A to: "skrz skřípající zuby zuřivě procedil nový příchozí" a " jako že se Vejda menuju " a pak ještě na "nového Čecha vykovaného z ruského kovu".
Takže jste ve scénce nějaké zuby musel mít, a to řídké, abych se pořád neopakovala.
A zásah hostinského s dřevěnou palicí je konstanta, která ukončuje scénku. Tu nemůžu změnit. Jinak by to nemělo pointu, že?

STK řekl(a)...

Asi jsem nesrozumitelný seveřan, Informace. Skoro "němec". Ten "odpor" k parafrázi byl rovněž pokus o humor. "Dotčený avatar se zlobí..."
Už od prvního slova "pjekné" to "mnělo" být patrné. No, asi nebylo. Pardon.

informace řekl(a)...

STK,
beru to jako legraci.
Víte, zaujalo mě spojení "cedit skrz skřípající zuby", což je obligátní výraz pro detektivky, kde právě tvrdý muž tak projevuje svůj charakter - tedy tím ceděním. A tak jsem si řekla, že zkusím, kolik přijatelných variant, třeba i v ironickém smyslu, je na to možné vytvořit. A kolem výrazu pak udělat malou scénku.
Jako v každé malé seriálové detektivce nebo kresleném strip finále musí vyznít vždycky stejně. Vejda musí dostat přes palici od hospodského, ať dělá co dělá, je to očekávané finale. Jinak by nastal zmatek.
Také nemohu dodávat zbytečné podrobnosti, jako třeba že má někdo v hlavě vylízáno, ledaže by to byl zase Vejda.
Víc už Vám říkat nebudu.
Buďte shovívaný k mým nepodařeným pokusům.

Jakub S. řekl(a)...

Ale já myslím, že byló... v hospodě v Čelechovicích pod Koséřem přistoupil vždycky hospodský ke stolu, zvedl ruku a po utišení štamgastů pravil (mluvím o té mytické době před sto lety, žil jsem tam tehdy v podobách mé babičky a jejích rodičů - hanáckých sedláků): Tož ale ať ož ste venku! Tam si déte po jedny po papuli a pak hned zpátke a hotovy! Rozumite?! Rozuměli, ja bóže...

informace řekl(a)...

No tohle by se, Jakube,
do humorné scénky nehodilo. Tam někdo musí dostat od hostinského přes d..ku. A musí to být stále tatáž osoba. Čtenář to už čeká.

Větší vlastenec řekl(a)...

ZaplaťPříroda, vážený Jakube S., že ty staré špatné časy jsou ty tam.
Vždyť hanácký sedlák - to je přece kulak ! Čili dědičný nepřítel, stejný jako Němec (nebo možná ještě horší).
A hospodský - to je přece chamtivý živnostník ! Hubitel lidu, společník kramářů, lichvářů, černoprdelníků, sionistů !

Ach, jak geniální byl plán pres.Beneše na humánní vylikvidování všech našich dědičných nepřátel naráz. A jak geniálně vyšel !

Dnes naši nepřátelé dělají co mohou, ale naši národní ateistickou a socialistickou duši nepřemohou. Jakmile vystoupíme z EU a NATO, tu hrstku tyranů, kulaků a zrádců všech přemůžeme hravěji než po našem prvním vítězství.
Lidu vrátíme samozřejmě i provozovny pohostinství, jež mu byly chamtivými hospodskými ukradeny po dočasném ústupu našeho slovanského společenského řádu. A pokud se někdo v provozovně Pohostinství-Jednota dopustí trestného činu výtržnictví, případ bude řešit Veřejná bezpečnost a naše lidové soudy.

Prostě všechno bude jako dřív, jako v té krásné době, kdy výraz "multikulti" nikdo z našinců neznal, kdy výrazy "kapitalismus" a "demokracie" znamenaly jen vzpomínku na trpké roky utrpení pod Němci a jejich domácími přisluhovači.

A tančit, tančit se bude všude !

Jakub S. řekl(a)...

Ano, můj pradědeček byl kulak. Bohužel se nedožil toho, aby mu to soudruzi z OV KSČ v Prostijuvě sdělili. On to nevěděl. Myslel si, že je o rodinu, obec, Sokol a národ zasloužilý moravský sedlák, volil Republikánskou stranu českého venkova a nějak mu nikdo nesdělil, že je zlý vykořisťovatel a je třeba s ním zatočit. Nějak v Č. ani nebyl nikdo, kdo by se toho zatočení chtěl ujmout, tož to moseli udělat v zájmo historicky spravedlnosti sódruzi z města. Podruzi nebele uvědoměly, hanba blut - oni chceli na tym statko byt vykořisťovany pořád pryč! Smutny...

informace řekl(a)...

"Tak ty na mě takhle, ty holomku! Já že sem podle tebe ňákej hubitel lidu! Ňákej takovej společník kramářů, lichvářů, černoprdelníků, sionistů !" zařval z plných plic rozzuřený hospodský na vcházejícího Vejdu. "Ty mě budeš znárodňovat, svině jedna komunistická?"
Ruka hostinského sjela neuvěřitelnou rychlostí pod pult za dřevěnou palicí a bác! Vejda, aniž by stačil procedit cokoliv mezi zuby, se válí po zemi, vedle něj meč a štít bezmocně břinknou o zem. A jen tiše úpí skrz pevně sevřené čelisti.
"Já ti dám, ty pacholku, že si to budeš do smrti pamatovat. Že prej je, chuligán jeden, z kremelský voceli kovanej!"
"Klid, štamgasti - dodá hospodský, když vidí, že se štamgasti strachy poschovávali kde jen bylo nějaké bezpečnější místo.
A hospodský skrz zuby vyplivl hustou nahnědlou slinu.

Jakub S. řekl(a)...

Amen! Přeložím: A pokluzené! To bela dobrá historyja. A včil se nadlábnót, trocha teho ovaro a křeno a k temo jedno přerovsky se starorežnó a spat. A te Mařo né abes mě votravovala z nečim. Mosim bét ráno vespané. Só dóležitéši věci než totok, viš? Grunt je grunt, a hotovy. Takovy daremnostě, bóže svaté...

STK řekl(a)...

Něco málo mimo mísu:
Kdysi dávno, když si naši ještě mysleli, že by ze mě mohl být pořádný člověk a hudebník (nejedná se o oxymorón, v naší rodině ne!), tak jsem hrával na piano "cvičení z listu" z takové italské knížky, která měla stránku rozřezanou tuším na 4 pásky a ty pásky se daly nezávisle obracet a melodie na řádku tím měnit. Už nevím, kolik to mělo kombinací, ale bylo to pro mě ohromující číslo. Hraní z těchto not už tak ohromující nebylo. Bylo to ... únavné, náročné na pozornost ale hlavně: nedalo se to poslouchat.
Byl to jeden z důvodů, proč jsem nechal piána.

Pro Jakuba:
I můj pradědeček byl kulak. V Doubravě. Prý jsem ho znal - ale já si ze svého 1 roku nepamatuji vůbec nic. A potom pradědek umřel a babičce vzali její podíl polností ze závěti a musela se vystěhovat z vily a... atd.

Jakub S. řekl(a)...

Jezusmaria. To nemohlo být k poslouchání. Na první dojem je to úžasný nápad. Na druhý už moc ne. Znám se celoživotně s ženou jednoho velice známého skladatele. Napíšu jí to, ať to navrhne muži nebo synkovi. Ten mladý se taky neživí poctivě. Sou ve famíliji samí kumštýři. Smutny.
Kulak = pěst. Nejsu schopný se dovědět, jak k tomu přenosu významu došlo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pořád lepší muzikant než kulak.
Zadejte si do imperialisticko-sionistického vyhledávače heslo кулак крестьянин Википедия, a stanete v ustrnutí nad tou propastí chamtivosti, hříchu a nevědomosti.

Teda, řeknu vám, vlastenci a vlastenky, já mít předka kulaka, tak ... tak si denně ukládám Stranickou důtku; minimálně 10 ran nagajkou.
Fuj teufel, vážně !

STK řekl(a)...

Nebýt kulaků, muzikanti by chcípli hlady! Bo malorolník uživil s bídou tak sebe, ubohou svou ženu + pár desítek svých dětí.
====================
Antikoncepce tehdy nebyla známa. Jen ta sexuální zdrženlivost, zatraceně! Kdyby se jí naši předci drželi, tak bychom tu teď neplnili harddisky našimi "úvahami".

Větší vlastenec řekl(a)...

Blah !
Nebýt kulaků a velkostatkářů (a samozřejmě Němců, feudálů, křesťanů a sionistů), náš venkov by byl jedna rodina už dávno před osvobozením naší vlasti Sovětskou armádou. A město by bylo zásobeno levnými a kvalitními potravinami dávno před založením JZD a Státních statků.
Vždyť právě vesničtí boháči záměrně drželi produkci potravin na nízké úrovni - aby udrželi vysoké ceny. Dnes se situace opakuje - čtěte noviny, naslouchejte lidu, myslete přímo hlavou.
A přečtěte si mravoličnou povídku Lva Nikolajeviče Tlustého o blahodárnosti chudoby a fyzické práce - Сказка об Иване-дураке и его двух братьях.

* * * * *

Antikoncepce známa "tehdy" byla; především kondom a samozřejmě coitus interruptus.
Každá bába kořenářka byla schopna namíchat lektvar s abortivními účinky.
Sexuální zdrženlivost byla jen pro černoprdelníky.
A desítky dětí mohl tehdejší muž zplodit, leč nemusel je živit; alespoň ne naráz. Bo mu jich většina umřela v útlém věku. Bo neexistovaly ani takové základní sociální vymoženosti jako bezplatné zdravotnictví.

Nazdar !

informace řekl(a)...

Abyste si udělali správnou představu o tom, co to znamenalo být v době kolektivizace kulakem,přečtěte si na př:

"ДОБРОВОЛЬНЫЙ ВЫБОР" - КОЛХОЗ ИЛИ СОЛОВКИ
"— Граждане! Долго будет тут эта болтовня? Объясняют вам, - вопрос стоит во всесоюзном масштабе, вопрос стоит о социалистическом строительстве. Поняли вы это дело? И власть вам тут не уступит, она вас заставит поступить по-нужному. Поэтому предлагаю вам голосовать добровольно. А кто хочет идти против, на того есть Соловки, есть Нарым, а может, кое-что и еще по-соленее. Это имейте в виду!

Anebo:
"...У нас нет такой семьи, в которой хотя бы один член семейства не был арестован и посажен в тюрьму или в лагеря. В особенности это имеется на Украине, — откровенно делился мыслями узник Соловков уроженец Волыни бывший коммунист Иван Солодуб. — Взять хотя бы, к примеру, мое семейство, где со мной вместе было арестовано 4 человека, и в числе их — старуха мать". (Из сводки Секретно-политического отдела ІІІ части 8-го Соловецкого отделения ББК НКВД СССР.

na stránkách http://www.solovki.ca/

informace řekl(a)...

Pixla si dal k snídani můj příspěvek - tedy citáty z archivu NKVD - o násilné kolektivizaci v SSSR.

Jakub S. řekl(a)...

Jo - 1984... Éccolo qui.
Už je to tady...

Šaman řekl(a)...

Vrácena informace od informace z 9:21...
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

"Dobrovolná volba" - do kolchozu nebo Solovky
Občané! Budete tu ještě dlouho tak žvanit? Ať je vám to jasné: je to věc všesvazového měřítka, věc všesvazového budování. Pochopili jste to? Vláda vám nic nesleví, vláda vás donutí jednat jak je třeba. Proto vám navrhuji hlasovat dobrovolně. A kdo by chtěl jít proti nám - pro toho máme Solovky, máme i Narym - a třeba ještě něco ostřejšího! Na to nezapomínejte!
- Není u nás rodiny, z níž by aspoň jeden člen nebyl uvězněn, vsazen do věznice či poslán do lágru. Zvláště na Ukrajině tomu tak je - sděloval přímo trestanec ze Solovek rodem z Volyně, bývalý komunista Ivan Solodub. - Vezměte si třeba mou rodinu: tam byli včetně mě v base čtyři lidé, a mezi nimi i má stará matka. - Ze svodky Důvěrně politického odboru III. sekce 8. (Soloveckého) oddělení BBK (Bělomořsko-baltského komplexu) NKVD SSSR.

stk řekl(a)...

Ten překlad je pro mladý, Jakube? [;>)

informace řekl(a)...

Jakube, mockrát děkuju.
Ale měla jsem za to, že ruštině Češí rozumí, když se učila povinně na všech školách.
Na těch webových stránkách jsou dokumenty z koncentráku Solovki, bývalého kláštera.

Větší vlastenec řekl(a)...

Další ukázkový příklad mešuge (schizofrenie).
Po adorování multikulti protagonistů & současném zatracování multikulti někteří naši vlastenci pláčí nad "oběťmi sovětizace".
Přitom jaksi zapomínají, jaká že armáda nás osvobodila v r.1945 a zachránila v r.1968. Zapomínají, jak se ruská (carská) armáda zhroutila pod náporem Němců. Neuvědomují si, že bez sovětizace ("stalinského teroru") by se morem poúnorového liberalismu prolezlé Rusko v r.1941 zhroutilo po pár měsících německé ofenzívy.
Snad si alespoň uvědomí, co by následovalo po fašistickém triumfu na východě.

Prostě , vážení vlastenci a vážené vlastenky, nevím jak vy, ale já kvůli jednomu červíkovi nezahodím celé krásné jablko.

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

"ukázkový příklad" - kurňa, já už píšu jako nějaký žurnalista-žumpák.
Hanba mně.

Jakub S řekl(a)...

No - můj nejml je poslední ročník, co ještě čte bezproblémově azbuku, jakkoliv moc nerozumí - 89/90 byl šesťák. A bude mu 34... ano? Poptávka po překladatelích a tlumočnících RJ dávno stoupá a bude stoupat. Říkal jsem po převratu jak blbec: nepohrdejte němčinou a ruštinou, ty státy a národy a ekonomiky a kultury tu z obou stran jsou a budou, a je rozdíl všude se dorozumívat pouze tou onou lingua franca a neumět ani číst nápisy na ulici - a být i n , že. Ne! Teď už jedině, jedině angličtina, kamaráde! Holt ty máš profesionálně uchýlené (úchylné... nepřeložitelná slovní hříčka, asi jako Kolik třešní, tolik višní - pozn. překl.) názory, ale nezlob se - žiješ v minulosti! Aha. No tak jsem ničemu už nerozuměl, no...