pondělí 17. října 2011

ZASLÁNO: Newerending story aneb ...a laguny budou smrdět dále!


(Autor: STK)

Podle informací v Moravskoslezském deníku ze soboty 15. října 2011 se čistění ropných lagun opět protáhne. Nastalo tedy to, co očekával každý, kdo někdy zadával státní zakázku soukromé firmě. Když je práce tak asi ze 3/4 hotová, objeví se pravidelně "nečekané problémy". Firma je pochopitelně ráda vyřeší (ví jak - know-how), ale dokončení prací se "poněkud protáhne", takže nebude možno uplatňovat sankce za nedodržení termínu (pokud vůbec něco takového ve smlouvě reálně existuje) a  bude třeba zaplatit "vícepráce".


Tak se stalo i při sanaci lagun po firmě Ostramo. Společnost Geosan Group bude žádat o navýšení zakázky, protože musí vytěžit o 70 000 tun kalů více než se předokládalo. "Práce se protáhnou nejméně o sedm měsíců a náklady stoupnou o stovky miliónů korun," řekl Českému rozhlasu ředitel Geosanu Jiří Šalda.
Geosan je vedoucím členem sdružení Čistá Ostrava, které sananci lagun provádí pro podnik Diamo. Ředitel Šalda včera prohlásil, že do tří týdnů firma připraví veškeré podklady a podá příslušnou žádost. "Očekáváme, že se bude jednat o složitý legislativní proces," uvedl dále. Přitom ještě 4. října sám v tiskové zprávě tvrdil, že "první etapa sanace lagun bude dokončena v řádném termínu a bez negativního vlivu na životní prostředí". Konec citátu.

S posunutím termínu dokončení vedení města Ostravy sice nesouhlasí, ale jak uvedl náměstek primátora Dalibor Madej: "...nesouhlasili jsme ani s prvním odsunutím termínu a nebylo nám to nic platné. Tady se ukazuje, jak malé pravomoce v této věci město má."

Takže tato kauza má prakticky stejný vývoj, jako spousta jiných státních zakázek. Cílem takových tanečků je co nejvíce "podojit" stát, nejlépe za pomoci podplacených státních úředníků. Nic takového ovšem netvrdím - nemám důkazy.

Bylo by ale dozajista velmi zajímavé pozorovat co by se stalo, kdyby stát tomuto dodavateli poděkoval za dosavadní vykonanou práci, zaplatil dohodnutou částku a na dokončení akce ("vícepráce") by vypsal nové výběrové řízení. Pokud by dokončení sanace "vysoutěžil" někdo jiný, buďte ujištěni, že za novým podnikem budou stát stejní lidé, kteří dnes reprezentují sdružení Čistá Ostrava. A kdyby se ani to nepovedlo, nastal by kolotoč různých odvolání a zpochybňování regulérnosti oné soutěže.

Tak velkým zakázkám by měl přece předcházetí důkladný geologický průzkum - kdopak nám ho dělal? Pokud se výsledný odhad množství "náhle a nečekaně" zvýší  o 35% (200 000 versus 270 000 tun), znamená to, že průzkum byl asi proveden nedbale, neodborně nebo záměrně zkresleně. Dost možná již s úmyslem, že bude třeba finanční prostředky státu navýšit, aby dosavadní práce nepřišly nazmar. Současně se tiše předpokládá, že zakázku dokončí stejná firma, která zakázku dostala, respektive "vysoutěžila". Neboli předem připravená habaďůra.

Ale taková věc se dokazuje jen těžko a myslím, že kdyby se někdo pokusil tenhle případ skutečně objasnit, mohl by vydělat  nemalý peníz jen na tom, že by s tím "objasňováním" včas přestal. Pokud by nepřestal, možná by mu nečekaně a záhadně shořelo auto, nestalo-li by se mu něco horšího. Bavíme se tady totiž o částách ve stamilionech korun.

A to je už hra pro opravdu velké kluky.

STK

78 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Nechci být hnidopich, co se onoho anglického slova týká, o smradlavých lagunách v Ostravě nic nevím, jen by mě zajímalo, proč "autentičtí konzervativci" v Česku tak pohrdají Zelenými.
Zde se díky jim opravdu změnila kvalita života k lepšímu. A to píšu jako nevolička Zelených.

informace řekl(a)...

Come and download never ending story within temptation absolutely for free and all songs for newer ending story limahl.

informace řekl(a)...

Obě formy jsou možné, i když s poněkud odlišným významem, to je ad 1/
Ad 2/ strana zelených se snad tím zabývá nebo zabývala? Spadá to přesně do jejich kompetencí a zájmů. Anebo je to málo zajímavý předmět?

Moby Dick řekl(a)...

Strana zelených propagovala nákup ruského plynu, stavbu fotovoltaik, pěstování řepky a zničení ČEZu.
>>:))

informace řekl(a)...

Dokud byli Zelení hnutím, tak se jakž takž o prostředí zajímali, Co se stali stranou, zapojili se plně do politické hry a čachrů. To je zkušenost nejen moje ale i ostatních občanů, když viděli na př., že strana zelených nechala klidně zniičit park se staletými stromy a postavit na jeho místě supermarket. Přes žádost občanského sdružení o pomoc.

Harpyje řekl(a)...

Velevážená Informace, nechápu, co jste chtěla Vaším příspěvkem říct, každopádně ale The never ending story ušlo Vaší pozornosti. Dzp.

informace řekl(a)...

Never ending story x newer ending story - rozdíl je ve významu příslovce (adverbia), záleží na tom, co chce člověk říct.
Pokud jde o ostatní, asi jsem nepochopila smysl Vaší otázky: "proč "autentičtí konzervativci" v Česku tak pohrdají Zelenými".
Já bych odpověděla asi takhle: protože na otázky prostředí kašlou, když z toho koukají jen nepříjemnosti.

STK řekl(a)...

Možná je to tím, že v Německu jsou jiní "Grünen"(!?) Ale asi to bude osobním hodnocením toho kterého člověka. Někteří neradi poslouchají plané žvásty a lži.
Nebo se ve Vaterlandu ještě Zelení nestačili "odkopat" tak, jak v u nás "Kotlince". Es ist klar?

Jakub S. řekl(a)...

Zas mi to zmizelo!! Tak znova, boha jeho:
protože naši Zelení nejsou ani stínem takoví Zelení jako ti na západ od nás. Protože naši socdem nejsou v ničem tou silnou klidnou mocnou jasně profilovanou stranou jako atd. A naši křesťani jsou stínečkem těch velkých tradičních stran venkova a věřících jako atd. A naše "pravice" - tak se chová, takové osobní trapnosti a tahanice strká zástupně do popředí solidní progresivní mocná pravice...atd.? Tož tak. A scéna je pokluzená, boha jeho. To je sranda, co? Není.
Vůbec.

informace řekl(a)...

Z toho mála, co jsem mohla najít v novinách, jsem pochopila, že se jedná o jednu velkou příležitost k nahrabání peněz na účet státu. Při tom hlavní cíl zlikvidovat laguny tak, aby se ozdravilo prostředí a zároveň se nevytvořila nová ložiska a zdroje kontaminace jinde, jde úplně stranou.Pěkná společnost žraloků.
A stát, co stát? Nikdo nic nekontroluje, nikdo za průvaly neplatí?

informace řekl(a)...

Jakube,
mám za to, že zelení na západě nebudou všude "rosa e fiori". V Itálii se zoufale snaží dostat do vlády. V r. 2006 se jim to podařilo, za dva roy na to prohráli ve volbách a šli ven z parlamentu a tak se spojili do jedné strany s ultralevicí Rifondazione Comunista, Comunisti Italiani a Sinistra Democratica.
Teď přišli na to, že v podobné straně nemají budoucnost a tak se znova snaží sjednotit do strany ekologistů.
Jejich vliv nebo dopad na hájení prostředí v nejlepším případě žádný, jinak docela negativní.
Samozřejmě jsou ostře protivládní.
Nač podobný spolek vůbec je?

Větší vlastenec řekl(a)...

Leninu dík, že nejsme jako ti nafoukaní a přitom nevzdělaní a zaostalí Euroameričani !
Dík i Janům Husovi a Žižkovi, za boj proti němectví, sionismu, papeženectví, multikulti a intelektualismu ! Dík našim národním buditelům, za vymanění se z německé smrduté jazykové bažiny.
Dík Benešovi, Gottwaldovi a Zápotockému za těsné spojenectví se Sovětským svazem, za očištění naší krásné vlasti od Němců, sionistů, feudálů, buržoustů, křesťanů, tyranů a zrádců všech.

Dík všem bezejmenným českým (i moravským) vlastencům za zachování našeho národního ducha, za udržení naší vlasti a našeho národa v Západní Asii.

Takže, vážený Jakube S.: Euroameričtí Zelení, sociální demokrati, ba i komunisté jsou jen stínečkem našich lidí, nás Čechů, nás Slovanů čisté krve a levicového založení.
Proto musíme dokončit naše dějinné poslání, svěřené nám samotnou Velebnou Matkou Přírodou a Jejím Jediným Synem, Vladimírem Iljičem Leninem : Musíme přinést do Euroameriky kulturu, mír a pokrok.
A my přineseme, i kdybychom kvůli tomu měli ten "slavný" Západ rozebrat na atomy.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Jéšiškunakřišku !
No tak umíte anglicky, no. A my ne. Jo. K čemu by nám to taky bylo, že. (Já osobně se klidně bez angličtiny obejdu, když na to přijde. Vždycky se můžu vrátit k lopatě, no ne ?)

Jenže, vážená paní Harpyje, my známe M-L-S a ruštinu. A ruku na srdce - Vy v těchto KLÍČOVÝCH znalostech zaostáváte. Proto taky nerozumíte našim potřebám a touhám, proto Vám uniká prostá duše našeho prostého lidu.

Takže to uzavřeme po našem : Newest-ending story a basta !

Mimochodem - když jsem zadal heslo „newest-ending story“ do imperialisticko-sionistického vyhledávače, čertvíproč vyskočilo na mne nejdříve toto :
...p://www.newyorker.com/reporting/2011/03/07/110307fa_fact_orourke

Nazdar !

EK řekl(a)...

Basta fidli kulatina, karavana štěká a pes jde dál!
čest v šest!Zaplať lenin za ruštinu.

A.S. Pergill řekl(a)...

Já jsem toho názoru, že v tom Německu v důsledku možnosti parazitace na jiných státech prostřednictvím EU není prostě situace tak vyhrocená. Když se zvedne v důsledku "obnovitelných zdrojů" cena energií na trojnásobek (což oficiálně vyhlašují orgány EU), tak to Němci vzhledem ke svým vyšším platům a důchodům, ještě ustojí, ale my už ne. A nejkouzelnější je, že fotovoltaické elektrárny a větrné parky v Česku, které nám podstatně svou vysokou neefektivitou zvyšují cenu energií, jsou z větší části majetkem německých penzijních fondů. Takže nám zvedají a budou zvedat cenu energií, aby bylo na důchody pro vysloužilé dozorce od plynových komor a jiné podobně "zasloužilé".

informace řekl(a)...

Předevčírem dopoledne, jak píše ekonomický list il Sole 24Ore, se Putin setkal s evropskými podnikateli, aby je ubezpečil, že po prezidentských volbách na jaře příštího roku se obchodní závazky Ruska vůči EU nezmění.
Velkou část těchto závazků činí právě dodávka energetických surovin. Kterážto dodávka se po rozhodnutí německé vlády zavřít JE stává životně nezbytnou.
Jak a proč došla německá vláda ke svému rozhodnutí všichni víme, zrovna tak víme, jakou váhu při tom měly poslední volební úspěchy zeleno-oranžové koalice.
Myslíte, že Putin to neví? A že to západu nepřipomíná?
Prozatím.

jiný Honza řekl(a)...

Drahá Harpyje, v čem konkrétně Zelení (jako partaj) pomohli životnímu prostředí? Tím, jak bojkotují nejčistší způsob výroby elektřiny? Nebo prosazováním "enviro něco", které se musí zálohovat nejšpinavším uhlím a ruským plynem? Či snad uhlíkovými odpustky, které akorát prodraží výrobu všeho v zemích, kde na ně kývnou (jsou přinuceni kývnout)?
Obávám se, že pro životní prostředí udělali daleko víc vědci, kteří prokázali vztahy mezi změnami životního prostředí a lidským zdravím. Ti to neudělali pro zelené, ale protože je prostě úkolem vědy dávat věci do souvislostí a odhalovat jejich vztahy.

EK řekl(a)...

ZELENÍ
DEFINICE: plytká militantní naoko ekologická občanská iniciativa, která z nedostatku vlastní seberealizace s pomocí davu brání všecko proti všem a všemu, ta které svoboda slova přinesla i pochybné právo na projev blbosti a která např. prosadila, že vůně pečené kůrky chleba je život ohrožujícím pachem, který je nutno měřit a zakázat. Tato placená klaka demonstrantů, chce bojovat proti demokracii obsazováním silnic s bojovným nicneděláním za peníze od kohokoliv.
TAK TO JSOU ZELENÍ.

Zeleným ideologům se v Čechách a na Moravě zdaleka nedaří tak dobře, jako v USA, SRN, Rakousku, Holandsku apod., a to právě proto, že jejich bláboly mnozí Češi snadno odhalí. V českém školství byla po desítky let věnována velká pozornost chemii a fyzice i zeměpisu, což jsou předměty, jimž se v jiných zemích zdaleka tolik nevěnují. Zejména chemie přichází v základním a všeobecném středním školství v západnějších zemích velice zkrátka. Aby se tato vzdělanostní překážka hlásání zelené iracionality odstranila, učinil zelený ministr školství rázný krok a nařídil, že se fyzika a chemie budou učit jako jeden předmět! Až pak mládež už o chemii nebude vědět nic a o fyzice jen velice málo, půjde to i u nás ekoteroristům mnohem líp. To, že Češi pořád ještě odhalí různé bláboly, je důsledkem historie, kdy jsme byli dlouhodobě vystaveni lhaní těch, kdo nám vládli. Proto jsme nedůvěřiví. Vývoj není k lepšímu. Zdá se, že horší poměry pomáhají k růstu inteligence - teď inteligence společnosti vlivem blahobytu silně klesá (=populace blbne).

Nejen důchodci, i mladí lidé se stávají obětí manipulace a zájmů nečitelných skupin v pozadí,co je ženou, aniž by tušily, kam vlastně. Na jedné straně to jsou fanatičtí islamisté, na druhé straně ekologisté, E-čkaři, bio-iluzionisté,oteplovači , klimatoměniči, kteří jsou ochotni udělat cokoli ve prospěch ideje, kterou jim někdo nakukal. Není idea, není učení dost čisté na to, aby se nedalo zneužít. Lidská práva se stala smrtícím klackem v rukou fanatiků "lidských práv".

opsáno z neznámého blogu.
čest v šest!

Harpyje řekl(a)...

Nejsem sice žádný jazykozpytec, ale poučovat mě odkazem okopírovaným z vyhledávače na chybně napsanou větu, že "obě formy jsou možné, i když s poněkud odlišným významem", je skutečně chutzpe. Natolik ještě angličtinu ovládám. Dzp.

Harpyje řekl(a)...

Dávat věci do souvislostí a odhalovat jejich vztahy je možná úkolem vědce, úkolem politika je zase prosazovat a realizovat politická rozhodnutí. Německé město s nejvyšší životní kvalitou je zelený Freiburg i. Br., kde mají už od roku 2002 v městské radě nepřetržitě většinu Zelení.

informace řekl(a)...

Bude to chutzpe nebo ne, to si posuďte sama. Ale spojení dvou tvarů je často předmětem slovních hříček. Jako tady:
The Newer Never-Ending PublishAmerica Thread
To jsem taky okopírovala z vyhledávače, měla jsem to snad hledat v Oxford dictionary?
Kupte si alespoň časopis s křížovkami, když nejste jazykozpytec, abyste viděla, co jsou slovní hříčky.
A mám za to, že nemá cenu dál věc rozmazávat, nezdá se Vám, milostivá?

informace řekl(a)...

Nevím, odkud bere eelektřinu zelený Freiburg. Ale zadky jim mohou namrznout v zimě také, když Putin utáhne kohoutky s plynem.

jiný Honza řekl(a)...

"Dávat věci do souvislostí a odhalovat jejich vztahy je možná úkolem vědce, úkolem politika je zase prosazovat a realizovat politická rozhodnutí." Jenže pokud voliči (i díky vyřvávaným politickým heslům) neslyší vědce, jde vše do kytek (a penízky do kapes politiků - viz bývalý německý premiér a jeho místečko v Gazpromu).
"Německé město s nejvyšší životní kvalitou je zelený Freiburg i. Br., kde mají už od roku 2002 v městské radě nepřetržitě většinu Zelení." Tvrdí Zelení - inu každá liška chválí svůj ohon a ta bez ohonu tvrdí, že nač se s ním tahat světem, že? Ve skutečnosti jde možná o nejzelenější město, ale za peníze všech německých daňových poplatníků (dotace na "zelené" energie) i podstatně chudších čechů, jimž díky své energetické politice výrazně zvyšují ceny elektřiny. To je fakt něco k chlubení.
Asi jako když byl v Německu jakýsi veletrh s ekologickými hračkami a tam ukazovali sušičku prádla na sluneční energii. Logika skutečně hodná Zelených. Buď prádlo pověsím va vzduch, kde bede sušit krom tepla i proudění vzduchu (a ušetřím energii vloženou do výroby tohohle nesmyslu) nebo na to nemám místo, ale pak těžko budu mít místo na solární panel dostatečných rozměrů pro napájení sušičky. Ale je to EKO, vlastně ÖKO. 8-D

drak řekl(a)...

Je mi líto především Ostraváků, kteří vedle toho sajrajtu musí po celá léta žít, dýchat ho a pravděpodobně na něj doplácet i zdravím a životy. O to nemorálnější a děsivější je hra na vypumpování prachů ze státu, kterou ty firmy spolu se státními úředníky a politiky rozehráli. Kdyby se náhodou Ostraváci rozhodli, že se seberou a půjdou všechny ty zmetky vyházet z oken, vůbec bych se jim nedivil a asi bych jim šel pomoci.

Zelení? To je ještě škodlivější, prolhanější a bezcharakternější verbež nežli bolševici a to už je opravdu co říci. Jestli nás někdo žene svinským krokem v poklusu zpátky do otroctví, tak jsou to v naší době především zelení. Poměrně hezky to popisuje a rozebírá v říjnovém čísle Vesmíru František Janouch v článku nazvaném O Andrejovi Sacharovovi, „Tungušimě“, energii a svobodě. V něm je řečeno vše podstatné. Našim lidem to už v jejich většině naštěstí došlo, nebo aspoň začíná docházet, těm v USA, Německu, Rakousku a dalších zemích bohužel ještě ne, ale až jim v zimě Rusko otočí kohouty a pomrznou jim zadnice, tak ti přeživší snad už budou moudřejší. Je ale otázkou, zda jim to ještě bude co platné.

Harpyje řekl(a)...

To, že Freiburg je město s nejvyšší kvalitou života, netvrdí Zelení, to je fakt. Zato tvrdit, že tuto kvalitu spolufinancují i chudí Češi je drzost hodná Vítězslava Kremlíka.

jiný Honza řekl(a)...

Harpyje drahá, jak se pozná kvalita života? Jak se měří? Tedy myslím empiricky, nikoli mlhavým výzkumem v kombinaci s pofidérními indexy různých "soudců životního stylu". Obávám se, že nijak. Střední délka život s ní přímo nesouvisí, čistota ŽP je zase o tom, že když mám tady čistěji, protože nic nedělám, tak někde jinde je špinavěji, protože tam musí dělat za mne.
A k té ceně. Už jste někdy slyšela, že se cena na volném trhu řídí nabídkou a poptávkou? Takže když poptávka v Německu VÝRAZNĚ převyšuje nabídku, musí se v prostředí EU - tedy volného trhu (jistě, že relativně volného) nutně zvýšit cena v okolních zemích. Nebo má snad mít ČEZ jinou cenu pro českého spotřebitele a jinou na vývoz do Německa? TAKŽE TU DRZOST SI VYPROŠUJI!
A klidně podotýkám, že až v Němcích odstaví všecek atom tak pokud nebude svítit a foukat, bude v tom vašem Freiburgu díky uhelkám a plynovkám asi jako v severních Čechách neblahé paměti (a ještě se budou třepat, aby jim car nezastavil kohoutky).

Harpyje řekl(a)...

Freiburg není můj.
Na měření kvality existují objektivní kritéria http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_of_life http://www.deutsches-architektur-forum.de/forum/showthread.php?t=8260 http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,475994,00.html

informace řekl(a)...

Piksla mi sežral tento příspěvek pod jiným článkem. Dávám ho sem, bez odkazu na zdroj. Snad projde.
Že byl Gerhard Schroeder v ekonomických záležitostech velmi pragmatický? Jak pak by ne, to přece nikdo nepopírá. Dodala bych dokonce, že byl ztělesněnou pragmatičností! Zvlášť když se podíváme na jeho vztahy s Gazpromem. Kdo by mohl ještě o jeho pragmatickém nadání pochybovat.
8. listopadu začne fungovat první část plynovodu North Stream, který má kapacitu 55 miliard kubických metrů ročně. V r. 2015 má být dokončen South Stream, který povede do jižní Evropy.
Gazprom je státní podnik, kontrolovaný vládou, takže kromě problémů kolem obchodních otázek jako ceny, může tu přijít do hry i řada otázek politických. Jak zjistila sama komise EU, Gazprom nejen zaujal monopolistickou pozici v dodávce plynu v Evropě, ale je podezírán, že si v tajných jednáních spolu s ostatními společnostmi rozdělily evropský trh. Gazprom si vyhranil své sféry vlivu. Toho je důkazem řada kontrol provedených evropskými inspektory v místních sídlech společnosti, hlavně v Německu a ČR. Na ruské protesty generální ředitelství pro konkurenci Evropské komise dalo vědět, že se jedná o aplikaci norem na ochranu konkurence. Generální ředitel Gazpromu Miller ujistil, že Gazprom dodrží smlouvy o dodávkách plynu a že je vždy otevřen k jakémukoliv dialogu.
Nějak se mi to nezdá, ty kontroly a to ujišťování.
Ale v Gazpromu je i velmi pragmatický Gerhard Schroeder!

jiný Honza řekl(a)...

Vždyť to říkám - takový Happy Planet Index, to je vypovídající jako hrom, index štestí taky. Prostě když je trošku pozměním kritéria, která jsou vysloveně subjektivní a lehce přizpůsobím váhy jednotlivých ukazatelů, dostanu úplně jiná čísla. A to nemluvím o makroekonomické a demografické části, kde data za Freiburg budou vycucané z prstu (resp. zjednodušené k nepoužití, neb za tak malé místo prostě nejsou).

žibřid řekl(a)...

jiný Honzo, na otázku: "Nebo má snad mít ČEZ jinou cenu pro českého spotřebitele a jinou na vývoz do Německa?" Odpovídám, že klidně ano. Vždyť je to firma, jejíž většinový vlastník je ČR. A když mohou státní sociální politiku dotovat (například) majitelé obytných domů ze svého soukromého majetku, tím spíše by měla státní firma.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Mimochodem (odkaz V.v. z 1:34), příběh o konci života.

jiný Honza řekl(a)...

žibřide - kdo by výrobci hradil rozdíl mezi prodejní cenou venku a doma? Stát z daní?

drak řekl(a)...

Souhlasím s žibřidem, pakliže jsou němečtí politici takoví zmetci, že oblbují voliče a následně pak ruinují v cizím zájmu vlastní hospodářství zelenými perpetuálními vergly a rádoby technologiemi, tak ať si to klidně na svém území provozují, ale ať si to zároveň platí ze svého. ČEZ, má k dispozici jaderné zdroje s rozumnými ekonomickými parametry, na rozdíl od těch solárních a větrných kravin, které by bez dotací nešlo ani postavit ani provozovat, takže si může klidně dovolit mít na českém trhu slušnou a dostupnou cenu elektřiny pro domácí spotřebitele aniž by mu někdo něco musel dotovat či hradit, on by si na to vydělal sám. Pro magory, kteří neuváženými kroky mrví trhy s energiemi jako jsou Němci, to klidně může vyvážet i za ceny několikanásobné, ať si laskavě každý sní to, co si nadrobil a netahá platby za vlastní blbost od souseda, jako se to zrovna teď snaží dělat Němci. Je to z jejich strany mimořádně odpudivé svinstvo.

Vítězslav Kremlík má v těle bohužel více pravdy a cti, nežli celá ta prolhaná sebranka v IPCC spolu s prolhaným Al Gorem a jeho uhlíkovou burzou a spolu s německými zelenorudými zmetky napojenými na Rusko dohromady.

žibřid řekl(a)...

Jiný Honzo, vždyť cena nákladů na výrobu nestoupná. Jen se zvyšuje poptávka (a to pouze ze strany Německa), protože není dost jiných dodavatelů. Takže doma bude ČEZ vydělávat tolik jako dneska (jen málo, maloučko;-) ) a za export více než dneska. Nevidím nikoho, kdo by na tom byl škodný. Nebo něco zjednodušuji?

Harpyje řekl(a)...

Co má v těle V. Kremlík, to netuším, ale zato souhlasím s Bedřichem Krausem von Zillergut, že "Kniha je, pánové, více různě nařezaných čtvrtek papíru, různého formátu, který jest potištěn ... Víte, pánové, co je to klih?"

informace řekl(a)...

A co kdybyste si jednou, Madame, tím svým rozkošným zobáčkem pročistila vlastní peříčka od toho všeho, co se Vám tam při tom brousení po různých diskuzních stránkách nachytalo? Místo abyste tu štípala do ostatních?
To by byla skutečně užitečnější činnost než tu sbírat a opakovat duchem nevynikající narážky anonymů.
Promiňte, ale někdo Vám to nakonec říct musel.

stk řekl(a)...

Obávám se Draku, že rozum jako obvykle opět slavně ... ...nezvítězí.
Mamon ano, ale jen na chvíli. Až začnou Germáni mrznout, budou stahoval elektriku od nás a ČEZ jim ji za tržní cenu ráda prodá. Ale proč by měla v Kotlince ČEZ elektriku prodávat pod cenou?!
Jojo, ještě na těch Deutsche Grüne jako zákazníci ČEZ-u dost proděláme. Nenadarmo se říká "ptačí mozek...".

(Ale fuj. Uděluji si 100 trestných bodů za impertinenci.)

Jakub S. řekl(a)...

Dámy, prosííím... šlo by to odpískat a podat si ruce? Nebo pokračovat soukromě, třeba - ? Dyť já níc, jenom nesmělé nadhození. Ale esli chcete, může se kdo chce pustit třeba do mě. Su na to vpodstatě celý život zvyklý, já jsem byl fackovacím panákem mockrát, i dnes, normálka. Mé postavení, svaly ani majetek nic jiného nenabízejí. Naposledy nedávno jsem se najednou zničehonic stal ztělesněním zla na jednom velkém inetovém fóru. Ca ira. Prostě potenciální vděčný terč. Takže rutina.

STK řekl(a)...

K Acelor Mittalu:
Britský film "The Factory" způsobil poprask, na požádání "třetí strany" byl dnes z YouTube stažen, velkomožný pan Mittal odvolal místní šéfy (asi pro neschopnost to znečišťování ovzduží šikovně ututlat) a teď pomocí odborářů z oceláren zahajuje protiakci: "Když nás budete nutit snižovat emise, výrobu v Ostravě zavřeme!" A odboráři, ti nejchytřejší lidé na světě, už perfektně fungují jako pátá kolona. A Nová huť si čmoudí dál. Tady je fotka z mého balkónu cca 5 dní dní stará...
Dokonce i náš čacký primáš ..ee primátor, který donedávna vykřikoval, že klidně nechá Mittal zastavit, pokud tento "nepřestane emitovat škodliviny" teď náhle zkrotnul a tvrdí, že "...to tu nijak nesmrdí. A komu se to nezdá, tak ať se odtěhuje z města!"
Opravdu - mít takového primátora - to je terno! Potom zahánějte myšlenky na to, kolik že ta změna názoru pana primátora pana Mittala stála...

drak řekl(a)...

STK:

Ti Germáni by spíš potřebovali rozmrznout, hlavně mozky, aby v nich povolily ty bloky a ledové bariéry proti přírodním vědám...

STK řekl(a)...

Jakube,
domnívám se, že nešlo. Harpyje má své chování naprosto přesně předurčené už v nicku - ať už se podíváte na Harpyji jako na dravého ptáka nebo jako na mýthologickou postavu. A chápu že Informace si to nechce nechat padat na hlavu.
Mě už výpady Harpyiny příliš neruší - umím přestat některé příspěvky vidět. Navíc se Harpyje opakuje. Nemít tu svého "Zrcadlového rytíře VV" tak už je tu zcela osamělá.
Takže já osobně to už řeším tak, jak jsme se tu kdysi v Hospůdce dohodli: Nekrmit trolla!

Když Harpyje musí, tak musí. Ale my ostatní nemusíme.

Jakub S. řekl(a)...

Jezusmárija, to je výhled! Já tu na červenobílé město a lesy a lesy nad ním odleva do prava a za roh - mít místo toho tohle...
Tak pan továrník a odbory táhnou družně za jedem provaz. Jeden z nich je blbý. Kdopak asi? Anebo nikdo - ? Kdyby to viděli někdejší obětaví zakladatelé odborů za staré monarchie, trefil by je šlak.

informace řekl(a)...

STK a Jakube,
neprotestuju tu pro sebe a pro narážky namířené proti mně osobně, ale proti jiným nickům. Začíná to už být trapné. Sešli jsme se tu, abychom si mezi sebou pokecali, řekli si, co si o věcech myslíme. A tak všechny podobné narážky nebo posměšné poznámky, zbytečné a bezdůvodné, jen narušují přátelskou atmosféru.
Odobně nic proti paní Harpyji nemám, ale její chování občas jde "oltre la misura".
Mrzí mě, že jsem ji musela napomenout, ale stále mlčet anebo se smát jejím poznámkám se mi zdá nedůstojné.

informace řekl(a)...

Oprava: osobně

STK řekl(a)...

O Františkovi.

Měl jsem v "obecné škole" jednoho spolužáka. Pro jednoduchost mu budu říkat František. František byl malý kluk, když jsme se měli seřadit podle velikosti (proč se to dělalo, jsem dodnes nepochopil) stál až na konci řady, předposlední. Byl navíc hubený až podvyživený. Říkávalo se, že je "jak za groš kudla".
A ten František měl hodně zvláštní zálibu. Chodil za velkými kluky z vyšších tříd a provokoval je. Provokoval a urážel je tak dlouho, až se někdo z nich neudržel a "dal mu na budku". Plačící a někdy i zkrvavený František pak všem okolo ukazoval, jak je na něho svět zlý - ale v podstatě byl spokojený. Aspoň chvilku byl středem pozornosti celé třídy.
A když mu zaschla krev a modřiny mu zežloutly, začal provokovat znovu. Flagelant, masochista.

Tady v Hospůdce si na Františka občas vzpomenu. Ani vlastně nevím proč...

Větší vlastenec řekl(a)...

Mimochodem, RRR : Příběh nejen o umírání (milované & milující) matky, ale i o paměti, o uchovávání jedinečných vzpomínek.
Naštěstí nás opravdové vlastence to nerozhází - neboť angličtina je pro nás (viz titulek článku) Double Dutch.

Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Neprovokujte, vážený STK, a nikdo Vás bít nebude.
My Češi přece nejsme žádní Němci, abychom bili bezdůvodně.

Míru zdar !

stk řekl(a)...

"Já nejsem Franta, říkám ti to znova...!"
A stával jsem na opačném konci řady, Vlastimile. (Pro plné pochopení: Já Františka nikdy nebil. Ale za čas jsem ho přestal i bránit. Neb on chtěl na tu budku dostat. )

Tuš co s tym...

drak řekl(a)...

STK:

Ano, někteří lidé se věru chovají prazvláštně, na zavření do blázince to ještě není a na svobodný pohyb to už zase není bez rizika ani pro ně samé ani pro jejich okolí, pro to okolí možná víc. Oni totiž lidé mají jenom jedny nervy a nikdo netouží jít sedět a platit do konce svých dní na nějaké zcvoklé nedochůdče, která je vadné na hlavu, neumí se ani prát k tomu ale ani neumí držet kušnu a zbytečně neprovokovat. Pěstí či kopancem se dá totiž i zabít (asi ta lepší varianta) nebo zmrzačit, a kupodivu to za určité nešťastné shody okolností je lehčí, nežli by se dalo čekat a vzít zpátky se to už nedá. Proč někteří cvoci rovnou neskočí z mostu nebo z okna a za každou cenu chtějí udělat peklo ze života ještě někomu jinému opravdu nechápu, ale jsou i tací cvoci mezi námi a není jich tak úplně málo, je to zhruba jeden ze 30 až 40 lidí.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Mimochodem, V.v., úryvek z knihy Meghan O'Rourke The Long Goodbye mi připomenul vlastní vzpomínky. Děkuji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Rádo se stalo.

stk řekl(a)...

Tak to Draku (bohužel) opravdu funguje. Protože se člověk chce chovat jako "civilizovaný Evropan" (i když už si nejsem jistý - není "Evropan" vlastně nějaká poťouchlá nadávka?) tak na provokatéra neřve, netluče jej pěstí do té jeho drzé kušny a do omrzení říká "prosím", "děkuji" a "kdybyste byl tak laskav".
Pěstí do zdi bije až po jeho odchodu, až je sám. Já v těchto případech dělal dřepy. Až stovka jich padla na zvlášť vypečené "zm**y". Ale snažil jsem se, aby na mě nebylo vidět, že mě ten nebo onen vytočil. Jinak by si z toho udělali sportovní disciplínu. "Vytáčení do běla."
Teď když už 3/4 roku nikomu nešéfuji, mí doktoři mi postupně ubírají různé prášky - a nakonec se možná stanu docela zdravým člověkem. Ale na druhé straně jsem předcházejícím tréningem dost odolný proti Františkům i Františkám rozličného druhu.
Uvědomuji si, že moje pravda může být pro jiné nestravitelná a moc bych chtěl totéž uvažování od bližních. Pak bude radost si tady o různých věcech a jevech nezávazně a svobodně, bez okřikování "poplkat".

Bo svět, svět tu synci asi nevyřešíme...

drak řekl(a)...

STK:

Nemít na starost žádné lidi vyjma sebe sama, to je slast, toho si užívejte, to je asi ten nejlepší balzám na na nervy co znám :-) Není sice zrovna lehké naučit se zvládat návaly zuřivé touhy někoho pitomě řečnícího či konajícího seřvat, nebo praštit, ale jde to a nyní už mi to dávno nečiní potíže a když se to zvládne, hned je o jeden důvod proč si neuhnat cukrovku z nervů víc a já si myslím, že to za tu snahu rozhodně stojí. Byť dnešní zmagořelý a za každou cenu k záhubě spějící svět není zrovna místem vhodným k bezstarostnému pobytu, ale nic lepšího nemáme po ruce. Ovlivnit to také nemáme čím tak se kvůli tomu zbytečně nerozčilujme a užijme si to, co ještě stihneme, než to případně spadne na držku.

informace řekl(a)...

Dobrá, vrátím se k tomu never a newer ještě jednou.
Člověk nemusí nic vědět o teorii verše nebo básnického jazyka, ale stačí, když si koupí nějaký hádankářský časopis a přijde na to, že existuje celá řada hříček jako metatese, falešná etymologie, substituce, antipod nebo palindrom atd., aby se přesvědčil, že se slovy se dá hrát.
Hříčka se může zakládat jak na grafickém znázornění tak na fonetickém znění.
Na příklad fonetický palindrom (slovo nebo věta se může číst i pozpátku) je „Zeman seno dones na mez.“
Grafický palindrom je na př. „Kobyla má malý bok." (zde evidentně neodpovídá pozice krátkých a dlouhých samohlásek)
Pak existují i různé druhy zrcadlového palindromu - na př. slovo nebo věta se otvírá od středu zrcadlově. Zde mě napadá jako příklad italské slovo OSSO.
Dodala bych, že to byli hlavně futuristi, kteří si takto "hráli" s jazykem a přidávali tomu zvláštní skoro mystický význam, na př. palindromu nebo falešným etymologiím.
Takže, vážení, uznejte, že to zatracené never a newer může být docela klidně považováno za slovní hříčku. Aniž by se z toho zas dělal nějaký "případ".
Ale teď už toho mám tak akorát.

Jakub S. řekl(a)...

Já jsem nikdy v životě (ani jindy) nikomu nešéfoval - ani mě nikdy nenapadlo toho želet. Někdo už má tak najednou od nějaké autority (třeba s t r a n y ) do budoucna tak nalajnovaný život. A už to tak nějak zůstane. Dělal jsem to svoje, nebo dělal jsem s i svoje (pozdějc). A mohl jsem klidně pozorovat své šéfy - čistě konstatuju, že někteří na mě ve více směrech neměli, a na druhé takové taky. So it goes. Haj hou. Nu i štóž?
"Tobě se to mluví (kecá, kritizuje, remcá...), když nemáš zodpovědnost - !" říkali občas náhle závistivě. Ano. Mně se to mluvilo. Bránil jim někdo zůstat řadovým človíčkem? Otázka ceny. Jako skoro všecko, in the last analysis...

Jakub S. řekl(a)...

Jé! Toho Zemana... jsem neznal. Nebo zapomněl. Dík! Budu si to říkat před usnutím. Jako Obešel jsem polí pět. Klíma. Asi neznáte? Ne, ne ten. Jiný Klíma, před sto lety.

Χρυσόστομος řekl(a)...

Sewer ending story :
...p://www.adl.org/children_holocaust/story_krystyna3.asp

drak řekl(a)...

V mládí jsem znával kdejakou pitominku a vylomeninku, ale toho Zemana jsem také neznal, díky :-)

jiný Honza řekl(a)...

To STK:
Nechci se zastávat Mittalu neb si to nezaslouží, ale protože o huťařině něco vím, nedá mi to. Na té fotce se kouří z 5 chladících věží (vpravo) - to je čistá vodní pára, na levé strasně jedou 2 komíny, jeden je vidět, druhý je schovaný za plynojemem(?) - to je hlavně vodní pára a navíc to, co z nich spadne, spadne 20 - 100 km daleko. Co je průšvih, je nenápadný kouř úplně vlevo - ten jde přímo z provozu a pak kouř, který jakoby šel z těžních věží. Tam asi půjde nejvíc bince. Ona Ostrava už dávno nemá problém se splodinami jako takovými, ale hlavně s prachem a jeho složením. A jak prohlásil zaměstnanec Krajského úřadu - my nejsme schopni dokázat, že je to z Mittalu, protože když přijdeme měřit, je vše OK a bez měření nelze prokázat...
Takovou fotku v malém vloni uveřejnily okresní noviny ve Frýdku - je tam vesnička a z každého komína jde hustý dým. U ní text jak rostou ceny energií a lidi topí kdečím. Švára se nad ní mohl potrhat smíchy - popsal barák od baráku - všichni se tam znají, takže přesně věděl, že všechny kouřící komíny jsou z domů s plynovým topením - prostě byla zima a pára holt kondenzovala.

Jakub S. řekl(a)...

No vida! Tak nic není prvoplánově černobílé - jak to pro přespolního troubu vyzerá. Zvonku. Ale zase všecko bílé, co vidím z dálky či na fotce jít do nebes, nemusí bejt pára, ne? Nebo musí? A v té páře nemůžou bejt takové různé oné?

informace řekl(a)...

To 19. ŘÍJNA 2011 1:12
Newer - Sewer to není zrovna dobrý příklad pro slovní "hříčku".
Příběhy a svědectí z Lvovského ghetta jsou strašným mementem pro nás všechny.
Recenze na knihu.
http://www.goodreads.com/review/show/67601971

Jakub S. řekl(a)...

No - slovní hříčka to je kouzelná a vtipná. Ovšem nikoliv u tohoto tématu. Takto jste to myslela, že. Jistěže.

informace řekl(a)...

Samozřejmě, Jakube.
O některých věcech, jako právě holokaust, pronásledování židů, jejich utrpení za II světové se musí psát jen vážně. Tady je každé žertování urážlivé.
Co dělá obrovský dojem v tom úryvku, který je svědectvím židovského děvčátka po skončení války, je ten holý nepřikrášlený popis života v lvovských stokách, bez posuzování, odsuzování, ten úžasný odstup od té hrozné skutečnosti, jako by to děvčátko neprožilo samo. A není tam ani stopy nějaké nenávisti nebo stěžování na situaci, která byla skutečnš strašná.
Připomnělo mi to knihu o deportaci na nucené práce do Německa v létech 1943-45, kterou napsal máj soused a požádal mě, abych o ní něco řekla na prezentaci knihy nakladatelstvím. Tam mne také udivil ten odstup od prožitých zkušeností, ten téměř protokolární ton, kterým líčí své zatčení německými vojáky, kdy ho bili pažbami pušek, útrapy transporto v dobytčáku, trh ha otroky v Augsburgu, kde si je němečtí sedláci rozebírali. Bylo mu tenkrát necelých šestnáct let a jistě musel prožít chvíle úzkosti, strachu nebo pokoření. Ale o tom nemluví. Píše velice zdrženlivým tonem, tak trochu archajizující italštinou (používá soustavně passato remoto!), člověk by tam čekal nějaká působivá adjektiva, subjektivní zabarvení, ale to tam není. Myslím, že je to tak účinnější, alespoň pro toho, kdo chce rozumět a pochopit, než velké popsání emocí.
Jsou to svědectví - a takovými také tyto výpovědi chtějí být - minulosti, kdy lidé klesli tak hluboko, že likvidovali jako nečistou rasu jiné lidské bytosti anebo je používali jako otroky.

Jakub S. řekl(a)...

Věcný, klidně popisující, rozvzpomínající se (todle bych nechtěl tlumočit), prostě minulost registrující tón - jistě. To je pro inteligentního introverta - čtenáře to nejpůsobivější, nejotřesnější, nejjímavější, most shocking. Pozor ale: velká, stále větší (TV, PC hry, inetové sítě, bleskové rozhodování o zásadních věcech...) část lidí všude už vyžaduje drastícké scény drasticky líčené, náhlé zkratky, zámlky, vykřičníky, stálé žasnutí či efektní konsternování, přehledné členění, krátké odstavce, působivé mezititulky atp. C´est ca simplement, mes amis.

Jakub S. řekl(a)...

To jako perfektum? Ale jak jinak - v N či A bych v případě tak dávné uzavřené minulosti nepsal jinak - ?

STK řekl(a)...

Jinému Honzovi:
Jistěže je to pára. Je zářivě bílá, prostě fotogenická. Stejně jako v tom anglickém filmu. My, kteří tu žijeme dlouho (já 59 let)to víme. Jenže ty skutečné "smrady" se nedají pořádně vyfotit. Ty cítíme nosem, pálí oči - jste z Ocelového srdce republiky nebo blízkého okolí, ne? Ostatně - čím se liší smog od mlhy? Jen tím smradem, očima to nerozeznáš.

Opticky nejhorší obraz ostravského ovzduší jsem viděl jednou z letadla, když jsem se v podvečer vracel z Prahy nebo snad Bratislavy. Bylo to v době, kdy se ještě neunášela letadla a byl jsem v JAK-40 sám. Nikdo další do Ostravy neletěl, ale ČSA potřebovala letadlo "přetáhnout" do Mošnova, takže mi nenabídli jízdu Tatrou 603 jak se to dělávalo, ale letěl jsem jako jediný pasažér. Letušku ten stroj nevozil, jen dva piloty. Ti, když zjistili, že v kabině sedí jediný cestují, tak mě pozvali dopředu ke kabině - tehdy ještě nebyla oddělena od zbytku letadla. Tu chvilku ve vzduchu jsme prokecali, dozvěděl jsem se ledacos o letadlech i co to obnáší být pilotem a už tu byla Ostrava. Tehdy byla daleko víc zakouřená než dneska. Nad městem se držel špinavě hnědý zákal ve tvaru čočky s plochým dnem a nad tím se klenula obrovská kopule kouře. Co bylo zajímavé - celý ten obrovský útvar se vznášel několik set metrů nad městem - ta nejspodnější vrstva vzduchu byla téměř úplně čistá, jenom pramínky kouře z komínů ji spojovaly s tím obrovským "létajícím talířem" nad městem.
Kdybych býval byl měl s sebou foťák... Neměl jsem - a stejně se tehdy z letadla nesmělo fotit.

První fotografický zákon zní:
Když vidíš něco zajímavého - nemáš u sebe foťák. Když ho máš - obvykle není nic k focení...
[;>)))

STK řekl(a)...

Na "předurčenost" Jakube moc nevěřím, ale u jakéhokoliv šéfování to asi platí.
Už od dětství se mi stávalo, že jsem najednou, a ničeho nic vedl nějaké lidi, které jsem nikdy předtím neznal, při plnění nějakého společného úkolu. Zavalená stezka v Tatrách, rozvodněný potok v Jeseníkách, nabouraný autobus. Nejmenoval jsem se, nebyl jsem jmenován ani zvolen - ale nakonec se na mě stejně dívalo několik párů očí a ti lidé čekali, co řeknu, jak rozhodnu. Někdo přece musí říct, co se bude dělat.
Ale v profesi jsem si ubránil aspoň tu spodní příčku velení - jít výš, stal bych se vlastně úředníkem a já svou (a tátovu) profesi nechtěl opouštět...

Harpyje řekl(a)...

Tak on vážený STK je konstruktivista, a proto si hraje s anglickými slovíčky! Že mě to nenapadlo! Božínečku, už mám asi bloky a ledovce v hlavě, skoro jako ti Germáni.

informace řekl(a)...

Když někdo dojde k takového konstruktivní sebekritice, měl by z toho vyvodit i praktické závěry. Ne zrovna konstruktivistické!
Stačil by malý fòn na vlasy.

jiný Honza řekl(a)...

STK, jsme z jednoho města. Sice teď bydlím cca 15 km bokem, ale ostravák jsem pořád. A je fakt, že Ostravu poznám i po čuchu.
Na druhou stranu - co k těm čmoudíkům cvaknout ostravskou secesi nebo noční Dolní Vítkovice?
A k té hnědé čočce - kdysi lítaly nad republikou Dakoty (DC-3). Jedna byla vyhrazena na linku Praha-Ostrava a zpět. Všechny byly vyřazeny po nástupu ruských replik krom té "ostravské". Ta šla do šrotu podstatně dřív pro totální korozi nosníků křídla - siřičitany a sírany se s duralem moc nesnášely.
Na druhou stranu chci říct: Ostrava 89 a Ostrava 2011 jsou nesrovnatelné v čistotě, ale genius loci se nezměnil ani neztratil.

STK řekl(a)...

Pro Jiného Honzu

jiný Honza řekl(a)...

To STK:
Ostravské Hradčany... Mi se líbí moc!

drak řekl(a)...

STK a jinému Honzovi:

Sajrajt v ovzduší se zjistit dá, velmi užitečné jsou laserové spektrometry, z těch se dá poměrně dobře zjistit, co to v tom ovzduší vlastně je, ale množství to určuje bohužel problematicky. I když i tady bych řekl, že už dochází každých pár let ke značnému zdokonalování. Nicméně jedno letadlo, nebo někdo kvalifikovaný s autem a balónovými sondami by ten monitoring kvality ovzduší na Ostravsku slušně zvládl a zase až tak nákladné by to také nebylo, jenom by se muselo chtít. Problém je v tom, že asi nikdo nic moc nechce a už vůbec ne správně a za dostupné peníze už vůbec ne.

STK řekl(a)...

Až začnu hluchnout, tak bych ten job vzal, Draku.
Popojíždět po okolí a měřit. A pak domů do papučí. Na ty balónky se přidělávají asi koutové odražeče, ne?

drak řekl(a)...

STK:

Zase tak dobře tenhle obor neznám, zabývají se tím a možná, že i živí někteří mí známí, ale až se s nimi zase uvidím, tak se poptám. Také se podívám, co je o tom psáno ve Vesmíru, případně na oslovi, webu ČAV případně některých vysokých škol. Já si ale myslím, z toho, co už jsem o tom slyšel a četl, že o kvalitní údaje za dostupné peníze zase až takový vehementní zájem opravdu není, mnohem více jde o to, dostat ty správné peníze k těm správným lidem.

Jakub S. řekl(a)...

Ty ostravské Hradčany jsou monumentální! Mentálně se pro citlivé vnímavé nepředpojaté lidi se vztahem k Severu vyrovnají tamtěm, co?
Nesporná určitá podobnost s pohledem na tu zdejší obrovskou f a b r i k u , co ji denně desítiletí celou vidím dole z balkonu či oken. No, na toto téma musím napsat něco delšího. Trošku optimistického, trošku nostalgického, trošku vzteklého. Já bysem toho měl.

STK řekl(a)...

Jakube,
já občas zakopnu o krásu v místech, kde by ji nikdo nehledal. (Teď právě připravuju výstavu fotek na tohle téma.) A co do účinku na duši - mám k tomu místu vztah. Už je to sice mrtvola, vyrudlá kostra Tyranosaura, ale pamatuji na dobu, kdy odtamtud "stoupal plamen a dým". Kdy to na kilometry daleko hučelo, syčelo, zvonilo a osvětlovalo oblohu... A páchlo sírou jako peklo.
Asi tak, jak mají lidi, kteří bydlí pod Aitnou vztah k té "své sopce". I když burácí, ničí (a taky smrdí). Je to pohled na něco, co přesahuje lidské síly. I ty vysoké pece přesahují sílu člověka, přesto, že je vytvořili lidé.

Jakub S. řekl(a)...

Naprosto chápu. V mládí bych si to asi nemyslel. Stejně jako že jednou budu prohlašovat, že Ostrava je úžasná a krásná. A teď to říkám každému.