neděle 23. října 2011

Zasláno: Žebračka - způsob, jak si vyžebrat 100 000 000,- Kč

(Autor: STK)

Můj dědeček, chudý hornický důchodce, si v padesátých letech minulého století koupil v Sudetech zámek. Výhodně, za pár korun. Ten po jeho smrti podědila moje maminka a nakonec jsem se stal jeho majitelem já.



Zámek v Sudetech
Ale proč o tom píšu: Kousek v lese nad oním zámkem, pěšky je to tak 25 minut, už šestadvacet let zeje v zemi  opravdu "dost velká díra" do pekel. Je to propadlé důlni dílo Žebračka.  Z bývalé dobývací komory vede spleť důlních chodeb do celého Příčného vrchu a okolí a vyúsťuje na různých místech. Vstupy do systému důlních chodeb rozeseté po celém kopci jsou v různém stavu, výdřeva je ovšem shnilá nebo zcela chybí, do díla proniká voda, takže pro vstup potřebujete kromě silné svítilny s náhradními bateriemi a neporomokavých bot také kus odvahy. Ani přilba není na škodu. A do některých míst by se dal doporučit i dlouhý tenký špagátek - v chodbách najdete i křižovatky. (Mínotaura jsem tam ale nikdy nepotkal.)
Propad Žebračka

V celém důlním díle hnízdí i tisíce netopýrů, z nichž čtyři druhy jsou zákonem chráněné a jeden druh je v ČR  je na pokraji vyhynutí. Celý areál téhle přírodní památky je ovšem již několik let řádně oplocený poněkud rezavým pletivem a letos dokonce někdo zalátal četné díry v plotě, které tam pokaždé znovu a znovu nadělají ti, kteří se na  "Heřmanovickou propast" přijedou zdaleka podívat. Takže letos byl vstup možný jen s cvikačkami v kapse - nebo jen pro znalé, kteří vědí o nezalátaných dírách v houští.

Nicméně je doba, kdy likvidujeme co se dá - ekologické zátěže (např. laguny Ostramo) i všelijaká jiná nebezpečí, která mohou ohrozit volně pobíhajícího turistu. A tak se stalo, že se bánští úředníci v Ostravě rozhodli, (Kdopak jim dal impuls k takové iniciativě? A jakou měl hodnotu v Kč?) že díru bude třeba promptně zasypat. Podrobnosti o celé kauze najdete třeba tady.

Na kraji lesa
Napadla mě v této souvislosti jiná věc: Když Báňkému úřadu tak moc záleží na bezpečnosti turismu, co mu tak navrhnout, aby nechal zasypat i Hranickou propast a možná taky Macochu. Tam je přece rovněž možné spadnout, pokud neodpovědný turista překoná oplocení!  Mohli bychom založit všeobecně prospěšnou společnost a nabídnout státu tuhle užitečnou službu. Vzhledem k velikosti Hranické propasti a k její nebezpečnosti (na dně je zalitá vodou a nikdo neví, jak je ta voda vlastně hluboká) protože tam si může turista nejen zlámat vaz, ale následně se i utopit (!) by ovšem bylo třeba cenu zásadně navýšit - považoval bych za přijatelnou částku tak asi jednu miliardu (1 000 000 000.-) korun.

Vstup na nulté patro
Pokud bychom ovšem přistoupili i k zabezpečení Macochy, potřebné prostředky by byly pochopitelně  řádově větší. Jistě by se našlo dost firem, které by takovou akci rády provedly nebo si na to někoho najaly - a určitě by zůstalo ještě pěkných pár miliónků na úplatky rozhodujícím úředníkům, ochráncům přírody a pár (set) tisíc jako mzda pro novináře, kteří by se postarali o to, aby každý občan Kotlinky věděl, jak strašlivému nebezpečí byl vystaven a od něhož jej naše firma uchránila - ať už chtěl, nebo nechtěl. (PR zase není tak drahé. 2-3 miliony pro tisk, zadání sebereklamy pro "Zánovní stanici" a "První televizi" tak 10-20 miliónů - a bude vystaráno.) Jenom ministr financí „Ušatý“ bude muset trochu, ale opravdu jen tak o procento nebo dvě zvýšit daně. Ale co by neudělal pro větší bezpečnost prostých lidí v tomhle státě, že...

Zdá se vám ten článeček uhozený? Opravdu? A jiné kauzy vás nechávají na pokoji, protože o nich nikdo nepíše takové "ko**ny" jako já? A kde je tedy chyba?

P.S.: A co takhle přizvat ke spolupráci i "cizinu" a nabídnout Itálii zasypání Vesuvu nebo Etny? Pokud by na takovou akci neměla Itálie dost peněz, EU ji přece ráda založí.  Beztak z kráterů všech sopek vystupují škodlivé skleníkové plyny.  Exhalace. A do kráterů tu a tam spadne i nějaký nezodpovědný turista!
To by teprve bylo terno. Světové hospodářství by dostalo nové impulsy, krize by byla zažehnána. Stovky miliard Euro! Kam by se pak na nás hrabal se svým majetkem sám Bill G.! Jdu teď zjišťovat, jestli mají v Italsku nějakou „Správu vulkánů“ nebo „Sopečný úřad“.


(Poznámka pro šťoury: Vím, že netopýři nehnízdí, nejsou ptáci, jen tam přespávají a zimují. [;>))

STK

16 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Parada, cholera! Bo take šumne kokotiny staremu ještěrovi zahřeju krev. A ta metoda aji s tym skromňučkym odhadem nakladu - tuž nechopte se teho! Ja do teho idu. Tych par set tisic by mně dostačilo, su skromny, ni?
A co za ďury by se eště daly zasypat - šak eště nějake najdeme či vykopame! Tuž to je tvurči duch. Vidite ho, synka?

informace řekl(a)...

Na Sardinii je spousta opuštěných dolů, dřív se tam dobývalo uhlí a stříbro. Doly byly svěřeny soukromým společnostem, které z nich udělaly turistické objekty nebo muzea.
Link:
http://www.minieredisardegna.it/

informace řekl(a)...

Tady je jeden opuštěný stříbrný důl v severozápadní Sardinii, Argentiera, předělaný na turistické středisko.
http://www.google.it/search?q=argentiera+sassari&hl=it&rlz=1C1WZPD_enIT434IT434&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=DIikTq3HLOnY4QTr06TaBA&ved=0CD8QsAQ&biw=1280&bih=649

Jakub S. řekl(a)...

Jejda, to si ráno prohlídnu! Právě jsem se probudil u PC a přesunuju se vedle do patrové byvší postele mých dítek, co už najednou jsou dospělé a jinde (jak se to tak rychle stalo?).
A I n f o r m a c e , upozornění!!
Podívejte se (ostatní ovšem taky) na Náš zvířetník, druhý příspěvek shora (včerejší) je od paní zvané Apina z Prahy, o Italech a jejich vztahu k f a s c i s m o . Znám ji osobně. Je to moc sympatická chytrá čtyřicátnice, co dlouhá léta žila v Itálii. Je to to povídání o panu C. Budete-li chtít, dám vám na ni kontakt.
A už je zase dávno domani.

stk řekl(a)...

O založení průmyslového skanzenu se pokoušejí někteří nadšenci v Ostravě. Zatím funguje jen Hornické muzeum, Dolní Vítkovice jsou v plánu, až to "někdo" zafinancuje.
Jestli to přiláká turisty nevím, pro nás, "místňáky" je to zajímavé - pokud jsme ovšem zrovna tam nepracovali celý život, že?

jiný Honza řekl(a)...

Milý STK, pokud vím, tak tůristy to přímo fascinuje, je to pro ně děsná exotika - kdo se kdy podívá do šachty nebo třeba jen na povrchový provoz. Ty Dolní Vítkovice to samé.
A jen tak naokraj - jako bývalý haviř (teda jen brigoš), dýchla tam na mě nostalgie - ono to smrdí furt stejně, rázem jsem byl o čtvrtstoletí mladší. 8-D

drak řekl(a)...

Naše místní česká kombinace svatého ústavního práva na blbost na jedné straně a na té druhé jakási svatá úřední povinnost za toho blbce myslet a ochraňovat ho před tou jeho vlastní blbostí je mi nepochopitelná a nesrozumitelná. Nepochopitelné je to jenom do momentu nežli pochopím, kolik prachů se pod těmito zhovadilými záminkami dá nakonec vypumpovat z veřejných rozpočtů a řádně je tím tedy jednou provždy zprivatisovat. Až sem je to v pořádku, je-li někdo blb a debil, což my v naší většině rozhodně jsme, tak ať za to platí. Blbost je ten nejdražší luxus pod sluncem. Když si něco takového necháme líbit, tak prostě blbci a debilové jsme. Problém by byl, co nastane, až ty prachy dojdou. Teorie říká, že až se tak stane, tak si ty úřední pijavice a jejich kamarádi budou muset vystačit s tím, co už zprivatisovali, nebo si najít jiné dojné blbce. Mnohem větší průšvih je ale v tom, že celý ten nehospodárný cirkus a bordel na kolečkách zvaný stát a veřejné rozpočty je už celá dlouhá léta financován na dluh. Ti samí hajzlové, kteří už ty prachy jednou ukradli, tedy pardon, úspěšně zprivatisovali, si zakládají své banky a finanční skupiny, takže nás na jedné straně okrádají prostřednictvím takovýchto projektů, jako je třeba zasypání Žebračky, no a aby nás okrást mohli, tak nám nákupem státních dluhopisů půjčují ty prachy, které si za podobné zmetkoviny nakradli, pardon zprivatisovali, již před tím. Takže ačkoliv nás už okradli úplně o všechny prachy, tak to nevadí, jednou nás okradou tím, že je na světě asi tak 50x předražený projekt a podruhé tím, že nám na něj za přiměřený úrok půjčí. Pakliže toto dopadne tak, že nikdo nejde sedět, nebo aspoň s třeskem a ostudou není vyhozen z místa, tak nemůžeme jako stát skončit lépe, než Řecko. Kdyby takhle blbě, jako to dělá náš stát, hospodařila nějaká domácnost, dávno má na krku exekutory a je po bankrotu. Ten náš už by asi měl mít po něm také, no ale asi ještě budeme muset chvíli počkat, než to na tu držku konečně spadne, zbývá dodat, že bohužel, o to to nakonec bude víc bolet. Pak možná teprve propukne pořádná mela a jestli při tom někdo z těch, kdo se na tom napakoval, nebo kdo při tom pomáhal, ale napakoval se tak málo, že neměl zač odjet, nebo měl jen smůlu, či byl tak pitomý, že to neudělal, přijde k úhoně na zdraví či rovnou o krk, no tak se nedivme, bylo by to sice pozdě, s křížkem po funuse, ale lepší pozdě, než vůbec nikdy. Budeme-li ale v tomto duchu pokračovat i nadále, skutečně se toho bankrotu dočkáme poměrně rychle.

s.t.k. řekl(a)...

Já mám Draku takový divný pocit, že už ani humor nezabírá. Absurdní humor na absurdní situace. - asi se to vzájemně vyruší. Nebo - a to spíš - jsem prostě jako humorista nepoživatelný a jdiný, kdo se pobavil jsem byl já při psaní téhle "zprávy".

Jinak mám pocit, že jsme si ani nevšimli a čas se nám rozběhl opačně. U našeho baráku opravovali schody. Zadní jsou v nedobrém stavu, otlučené, dveře prorezlé, bývalá kočárkárna zanedbaná. Takže opravili ty přední, které se opravovaly před necelými dvěma roky. Sundali zábradlí a odstranili ze schodů povrch - teraso. Pak se nedělo 4 týdny nic. pak dva dny pokrývali schody cementovou maltou. Načež se nědělo nic - až před týdnem nalepili pár dlaždic nahoru na takovou vstupní plochu. A nenděje se nic, dlaždice nejsou vyspárované, takže tam zateče voda a jak přijde první mrazík, začne je trhat. Termín dokončení byl 15/10/2011 ale my pořád chodíme zadním vchodem. Pokud toto není hluboký socialismus tak co to tedy je?
Vážně přemýšlím o tom, strávit zbytek života ve vězewní. Koupit si třeba ocelový teleskopický obušek a nějakému takovému upravit ciferník do neskutečna. A jít za to sedět. Do tepla, jídlo 3x denně, žádná práce, žádné rozčilující TV...
Jenže mám pocit, že i ta vězeňská služba je podnik na vydělávání peněz a ne státní instituce, která by měla převychovávat nepřevychovávatelné.

Jakub S. řekl(a)...

Bohužel nynější řemeslníci jsou stejní jako před listopadem. To jsme si nemysleli, že. A je a bude stále větší problém vůbec nějakého sehnat,neb na učiliště nikdo nechodí, A jsou stejně milostiví, že přijdou a něco udělají, a stejně primitivní (často, jistě ne vždy). Přitom kdy jindy platilo, že je to z l a t é d n o , jako dneska?

Větší vlastenec řekl(a)...

Když tak čtu velechytré žvání některých zdejších vlastenců, též mne svými olbřímími chlupatými pařáty popadá černá touha vraždit.
Běžte si to dělat sami, vy intoši s jemnýma ručičkama ! Pošlete do učebních oborů svoje děti resp. vnuky !
No vážně ! Třeba takový kominík - to je dneska pán; kdykoli sháním kominíky (což se děje každý týden), přemýšlím o změně profese.
A co se kvality práce týče - je taková, jakou ji chce investor. Když si něco (cokoliv !) kupujete v obchodě "Vše za 35 Kč", asi nečekáte nejlepší kvalitu, že ? Když zadavatel vybere dodavatele dle ceny (rozuměj nejnižší nabídky), tak výsledek odpovídá. Já osobně mám větší starosti se stavbami z posledních dvaceti let než s těmi z 19.století.

Už abychom opět zvítězili - obnovení národních podniků a OBPH zaručí návrat osvědčené české kvality, zaručí návrat úředníků do výroby. A já si vás už ohlídám, chytrolíni. Zanedlouho budete plnit plán na 200 %, a bude se vám to líbit.

Na shledanou v lepších časech !

STK řekl(a)...

Druhá možnost Vlastimile, lepší než bestiální vražda mistra a majitele firmy, který na tu práci dělníky nepustil(!), (ne že by to už nechtěli dodělat) je naučit se všechno sám*. Už toho umím poměrně hodně, ty venkovní dlaždice bych tak na druhý (čti třetí) pokus zvládl taky. Ale potom nechápu, proč existuje "dělba údělu." A za co tu firmu vlastně platíme!
Ale musím s hořkostí konstatovat, že za dob OPBH se dalo tu a tam na úředníkovi něco "vyřvat" a pomocí úplatků řemeslníkovi občas dostat i solidní práci. Teď už ne. Není dost nezaměstnaných, to je možná ta chyba...

*/ = pravda, nerad bych si sám spravoval zuby nebo odoperovával slepák. Ale jinak je mnoho věcí, které si jeden dokáže udělat svépomocí. Třeba děti.

Větší vlastenec řekl(a)...

Máte recht, vážený STK.
Když si špatně odoperujete slepé střevo, druhý pokus už nedostanete. Ale venkovní keramická dlažba - pche !
První, druhý, třetí ... x-tý pokus, a už to budete umět. Příkladný přístup vidím na jistém luxusním bytovém komplexu v centru naší Matičky stověžaté - postaveno v r.1995, na balkónech tři (3) výměny dlažby za první dva roky. Letos již čtvrtá výměna, tedy pátá (5.) dlažba.
Třeba se to už naučí; jestli ne, tak prostě bude pátá výměna.
Možná ještě před znárodněním.

Čest a Nazdar !

drak řekl(a)...

Když už jsme se dotkli kvality dnešních novostaveb, tak musím konstatovat, že je prachmizerná. Kdybych si pořizoval byt, tak až tou poslední možností o které bych vážně uvažoval, by byl nákup bytu v dnešní moderní novostavbě. To, co si naši místní současní developeři dovolí přivést na svět, je prostě hrůza. Hrůza je to z mnoha hledisek. Stavební zákon neposkytuje adekvátní ochranu práv ani majitelům té novostavby, ani těch původních nemovitostí kolem. Dnes je prostě možné postavit libovolně vysoký hnus libovolně daleko od hranice pozemku, zda se to stavělo nebo nestavělo podle nějakého schváleného projektu, to je úplně jedno, směšná pokutička to spraví, v horším případě úplateček. Jedinou účinnou sebeobranou před zmršením okolí vaší nemovitosti je skoupení pozemků široko daleko kolem, jenže to je extrémně nákladné, takže nejdříve si někdo za draho pořídí byt v nějakém do výšky vyhnaném projektu. Ten projekt je vystavěn v co nejkratší době, na mizerných ošulených základech, z mizerných ošulených materiálů, v mizerné kvalitě prací a navíc se to klidně změní za chodu, takže kdo investoval předem vůbec nemusí dostat na konci to, do čeho dal původně peníze a na konci dostane cosi, co nejpozději do 3-5 let vypadá jako ruina. Aby těch neštěstí nebylo dosti, tak ten samý, nebo jiný developerský padouch skoupí pozemek vedle, postaví před okny toho vašeho bytu nějakou vysokou hrůzu, zmrší tím výhled, tím pádem i cenu toho vašeho původního bytu a stěžovat si můžete leda tak na lampárně Hlavního nádraží. Přesto, že už se dávno poměrně dobře ví, jak to všechno funguje a vypadá, se ale najde dost pitomců, co si ty byty v těch novostavbách nakonec koupí a ten business pořád ještě vesele vzkvétá. Pakliže se trošku zadrhl a zalapal po dechu, tak jenom proto, že mezi lidem je méně prachů a mezi bankami méně ochoty nějaké půjčovat. To je jen dobře, ale není to dost stimulující k tomu, aby se ten kolotoč hrůzy úplně zastavil a ty developerské padouchy to donutilo chovat se o řád, dva nebo tři slušněji. Můžeme jen doufat, že při nějaké šťastné shodě okolností, jako by byly trošku větší deště následované pak trošku tvrdšími pár zimami a pak by mohlo přijít ani ne moc velké zemětřesení a z těch novostaveb by se tak dobré 2/3 mohly sesout k zemi, no ale co není, to jednou může klidně přijít a ani na to nemusíme čekat příliš dlouho.

stk řekl(a)...

Inu Vlastimile, co rok, to nové dlaždičky.
Není to krásné - s novým jarem nová dlažba? Jak módní,jak IN!
...eee - a kdo to všechno platí?

STK řekl(a)...

Draku, asi mě ta "překrásná nová doba" už taky moc nebaví, proto jsem napsal ten hořký humor - ale jsem asi humorista "jak stehno" - nikdo se nesměje a dokonce ani nevysmívá. Vzhledem k včerejším, nádherně šíleným zprávám z Brusele přemýšlím, jak dožít ve světě, který asi zkolabuje. Nevím jenom kdy se to začne lámat a začne se vytvářet "překrásný nový svět".
Raději bych se toho už nezúčastnil.

Větší vlastenec řekl(a)...

Každý rok novou dlažbu neklade ani Hl.m.Praha.

První opravy (výměny) dlažby na balkonech bytů onoho komplexu platil dodavatel, v rámci záruky. Dnes jsou financovány z Fondu oprav (nemovitost patří více subjektům).
Jednou možná dojde na celkovou opravu fasády - architekt navrhl parapety + "ozdobné" prvky fasády z pískovce. Použitý pískovec je "řídký" (= levný), navíc zřejmě naprosto neošetřený vhodným hydrofobizačním prostředkem.
Takže hezky nasává dešťovou vodu, rozvádí ji pod fasádní omítku do zdiva. Pěkné výrazné skvrny se objevují i v interiérech, a venkovní štuk s fasádní barvou se loupe v podivuhodně rozsáhlých plátech.
Prostě - součinnost architekta a dodavatele je doslova příkladná : Zbohatlíci bydlí v ruině.

Čest a Nazdar !