sobota 12. listopadu 2011

ČESKÉ TEXTÁRNY 2001: Etický kodex a ozdravná kůra

Pondělí 12. listopadu
Vedoucí ing. Duto Hlav jako by chytil druhou mízu. Po návratu z pracovní porady managorů zkontroloval všech deset knih, které kdy u nás byly vedeny - od  Knihy čištění pracovních oděvů po Knihu předběžných objednávek a zhrozil se, že nejsou vyplňovány. Na Ambrožovu námitku, že teď už všechno vedeme v KECECH odvětil: "To nestačí. Musím mít ještě křížovou kontrolu!"



Úterý 13. listopadu
Zdá se, že tento týden strávíme vyplňováním všelikých Knih, neboli doplňováním "dutobáze".
"A běda, jestli se nebudou informace z Knih a Keců krýt!" hrozí Duto. Naštěstí Ambrož včas zlikvidoval Knihu servisních požadavků (KSEPO), Knihu ledniček/chladniček a varných konvic (KLVAK/KCHVAK) a Knihu přístupů na sociální zařízení v ředitelském patře (KHAI). A tak jsem je měl krásně barevně nalinkované!

Středa 14. listopadu
V rámci "ozdravné kůry" se nadále nebudou proplácet přesčasy za dobu strávenou po prac. době na VUMLu, ani honoráře přednášejícím. Dnes přednášela hlavní managorka Kompetenčního centra pro procesy zřizování a zajišťování čisticích služeb paní Lenka Pilná. Hovořila o budoucnosti programů BSP. Na závěr autor VUMLu, náměstek Kvakoš, promítl film "Krtek a lízátko" a rozdal všem přítomným posluchačům pět reklamních lízátek.

Čtvrtek 15. listopadu
Záhada, proč teď chodí vedoucí ing. Duto Hlav do práce přesně v sedm, jako my všichni, ačkoli má možnost klouzavé pracovní doby, je rozřešena: Kontroluje tak dobu našeho nástupu. Dnes seřval Juniora, že se zpozdil o dvě minuty. Ten mu vysvětlil, že ho v hale pozdržel čáp marabu dotazem na zdraví pana Fotra. Duto schlípl, zalezl do svého kanclu a tvářil se, že tam není. Nevylezl, ani když přichvátal Drn s půlhodinovým zpožděním.

Pátek 16. listopadu
Záhada Duto Hlavova běsnění odhalena: Managoři na pondělní poradě rozhodli, že součástí snižování nákladů, neboli "ozdravné kůry", bude i snaha, aby zaměstnanci určení k liberalizaci sami dobrovolně podali výpověď. Podnik tak ušetří odstupné. Vedoucí se však mají držet Etického kodexu. Jak nám to Ambrož vysvětlil:

"Můžou tě kopat do zadnice, ale přitom ti musejí vykat."
............................

Sobota 17. listopadu

Z listárny Moby Dicka

Mým zaměstnavatelem je jedna z našich univerzit. Ty si teď vydupaly další dvě miliardy ze státního rozpočtu. Načež nastala topná sezóna. Topení na naší fakultě jede na plné pecky. Nedá se prý regulovat. Takže se reguluje osvědčeným způsobem - otevřenými okny. Je přece nemravné šetřit na vysokoškolském vzdělání!

Zaslal čtenář T.K.
*************************************
VUML - Virtuální Univerzita Morálky a Lidství
BSP - Best Studio Program - platforma nejlepších myšlenek ve prospěch Č. Textáren
(Další zkratky a informace o vztazích na pracovišti viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

5 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Jé - BrSocPrc. Páni: došlo mi s ohromením, že mi tato neoddělitelná stránka normalizovaného života nepřišla léta a léta na mysl.
Úporně jsem bádal v různých koutech svého pomalu se zpřehledňujícího mozku - a přišel jsem na to: Jednou nám pěti v ODIS VTEI VÚK náš o 11 - 26 let mladší vedoucí, tajný (neb se styděl či co) kandidát státostrany, zakladatel OF v listopadu 89, stydlivě a jen tak mmch oznámil, že, jako, víte, no, jak to chodí, nás přihlásil jako BSP, a že z toho budem jen v ýhody, a že nedoporučuje diskusi na toto téma. A pokluzené. A já jsem na to přestal myslet už vzápětí. Ach, fazety tamtoho života - a za Vůdce to samé in hellblau. Pochopí to dnešní týnejdžři? - No, ono je jim to, jako celý pravěk, srdečně jedno. Takže opakování.

Větší vlastenec řekl(a)...

Po Prohraném listopadu zaniklo mnoho výdobytků naší samostatnosti a socialismu.
Mezi jiným i pracovní místo v aparátu Strany, na něž jsem měl nastoupit díky právě dokončenému vysokému Stranickému vzdělání. Musel jsem tedy pokračovat ve fyzické práci.
V roce 1991 jsem začal pracovat pro jistou pražskou vysokou školu, v její obrovské budově na Praze 6.
Pracoval jsem jako celý předchozí život - s velkým nasazením. Jen nyní s nářadím a materiálem zakoupeným „za vlastní“.
Po cca 1,5 roce skončila výměna vytápěcího systému + práce s ní spojené. Počítal jsem s další zakázkou od Správy budov, neboť jiné práce pokračovaly - do vysokého školství tehdy přitékaly peníze našich dědičných nepřátel (chtěli naši technickou inteligenci podplatit, obloudit a zotročit).
Zakázku jsem nedostal, přestože moje předchozí práce byla hodnocena dobře, a moje faktury patřily k nejnižším v rámci celé akce.
Zajímal jsem se proč. "Si blbej, vole", bylo mi řečeno šťastnějším konkurentem, jenž zakázku dostal. "Nedal´s správci ani jednou ty blbý tři procenta z faktůrace, kerý mu dáváme všici a dycky. Pak´s moch faktůrovat mnohem víc, a dneska bys tady zvostal, vole."

Což, jak i ten největší odpůrce naší samostatnosti a socialismu uzná, by se za našeho slovanského společenského zřízení stát nemohlo.

EPILOG :
Od těch dob pracuji pro inženýry, jimž jsem tehdy rozbil (a pak zase spravil) laboratoře a učebny.

Čest práci a Míru zdar !

Anonymní řekl(a)...

-dnes ráno jsem měl v úmyslu vyjet autem.Ouha,opět vloupání,rozlomený zámek levých dveří.Násl.jsem byl mladým policajtem informován ve sledu,že : m.j.,sociální dávky jsou a budou snižovány,pak tento nápad trestné činnosti bude narůstat,dále souvislost s politickou situací,pak počet lidí u policajtů nedostatečný,...výsledkem odjezd a nic.

-k předchozímu : mohu se jen usmívat,týče se těch procent z fakturace.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar anonymní soudruhu a soukmenovče !
Souhlasím s Tebou - kriminalita našeho lidu je způsobena celkovou chudobou a sociálními rozdíly (kriminalita neslovanských národů tkví v jejich vrozené zločinnosti).

3 % provize - psal se rok 1992. Nedal jsem nikomu nic. Nikdy.
(No dobře, jednou za socialismu jsem s.doktorce dal bonboniéru, aby mně zubní oddělení udělalo falešný zub přes víkend, než se zase vrátím do kasáren.)

Po našem opětovném (a nyní již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem opětovně zatočíme s úplatkáři, tyrany a zrádci všemi.
A pak se bude tančit všude !

Čest !

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

No, máte naprostou pravdu v tom, že drtivé většině dnešní omladiny, je celý ten pravěk, který předcházel jejich narození srdečně ukradený a nejenom to, je jim srdečně ukradených i dost věcí z jejich bezprostředního okolí. Vyjma jejich hmotného zabezpečení, požitků, zážitků a upřímné snahy přijít k něčemu bez námahy a bez peněz, je nezajímá skoro nic. Ta menšina, která se ještě o něco snaží a kterou něco zajímá, kupodivu se takové děti ještě najdou, jedná se tak zhruba zpravidla 2 rodiny z celkem 30, tedy velmi zanedbatelnou část populace, někdy je těch rodin i 5 ze 30, ale to je velmi vyjímečné a je celkem jasné, že tato menšina jen těžko může mít na něco rozhodující vliv a navíc ještě značná část z ní zmizí v zahraničí a nahradí-li jí někdo podobně pracovitý a schopný z jiného zahraničí, to je dost nejisté. Asi nás nakonec nějaký průšvih opravdu nemine.