pondělí 28. listopadu 2011

Chytrá hora


Práce ve výškách
O Ještědu hoře i o stavbách na něm postavených by se daly psát romány. A píšou se, ba i filmy se točí. Připojím k nim jen pár osobních vzpomínek.


Jako dítě jsem u dědečka listoval německy psanou knížkou o městě Reichenberg. Ležel jsem na koberci pod knihovnou a prohlížel si fotografie, německy jsem neuměl (a neumím). Na starých fotkách se tam nad městem na známém libereckém hřebenu tyčila nějaká blbá hora bez vrcholku. Vypadala trochu jako sopka s šikmo seříznutým vrškem. Ještěd bez hotelu.

Celé dětství jsem přitom při cestě do školy viděl Ještěd jako krásnou horu s nádherným horským hotelem. Hotel jak hrad, s podezdívkou ze žulových kamenů a rovněž s kamennou věží postavil Německý horský spolek roku 1907, shořel 31. ledna 1963. Pamatuju se na ten večer. Ležel jsem ve vaně a máma přes zavřené dveře volá. "Jendo, hoří Ještěd!"

Ještěd z Královky
Myslel jsem, že míní les na hřebenu. Ale jak by mohl hořet les, když byly stromy obaleny sněhem? Nehořel les, hořel hotel. Ale jak by mohla hořet žula? Hořel ten dřevěný hotel. Horská silnička byla zaváta sněhem, nahoru vozila lanovka hasicí přístroje, ani ty hasičům nepomohly.

Chtěl jsem se na to podívat vlastníma očima, protože jsem tomu nemohl uvěřit. Ale hora byla zakryta mraky. Když se mraky roztrhly - stál hotel na svém místě! Až když jsme vyjeli nahoru, byla vidět ta spoušť. Říkal jsem si: Hlavně, že kameny přečkaly, barák se může vystavět znovu. Tak jsme byli spjati s tou starou známou siluetou Ještěda, že jsme si ji nedovedli představit jinak. Byla všude - krom každodenních pohledů i na pohledech, na libereckých suvenýrech, na nálepkách libereckých tavených sýrů i na bonbónech z LIPO. Říkalo se, že dokonce Němci, naši severní východní socialističtí bratři, jsou připraveni rekonstrukci Ještěda zaplatit, tak silné k němu cítili pouto i oni.

Ale ukázalo se, že i kamenům vadí žár a následné polévání vodou v lednových mrazech v tisícimetrové výšce. A tak se zbytky stavby strhly, a posléze začal vyrůstat na vršku hory nový hotel. Byli jsme z toho smutní. Ještěd vypadal zase jako blbá hora. Sopečný pocit byl zdůrazněn novým kruhovým kráterem, který byl vystřílen doprostřed jeho tvrdého křemencového suku. To byl randál!

Pak z kráteru vyrostl do výšky nejdříve kruhový dřík, na nějž se začala navěšovat sukýnka budoucího rotačního hyperboloidu. Stavba vypadala jako obrovská raketa, když se Libercem ozýval randál pásů okupačních ruských tanků. Říkalo se tehdy, že když sovětská vojska obsadila vojenský prostor pod Ralskem, že měla rozestavěnou stavbu skutečně za raketovou základnu, a namířila na ni hlavně svých děl. Naštěstí se podařilo velitele přesvědčit, že se o raketu nejedná, a tak se hora neocitla pod palbou.

Rakety na Ještědu však přesto zazněly, když se prováděly dynamické zkoušky jeho odolonosti vůči nárazům větru. Místo větru byly použity rakety na pevné palivo - to byl zase randál! (Uvnitř dříku věže je jako kyvadlo zavěšeno 600kg závaží, které ty nápory větru - i raket - dokáže vyrovnat, tak se nemusíte bát, i když to někdy trochu houpe.)

Další vzpomínka je ze začátku 70. let, kdy jsem v době vysokoškolských prázdnin na dokončení hotelu pracoval na brigádě jeden týden i já. Přesně: Natíral jsem plot a trubky uvnitř jeho vodárny kousek pod Tetřevím sedlem. První den jsem jel nahoru na kole; jel a přímo pod Ještědem v některých úsecích šlapal i pěšky. (Můj Junior neměl přehazovačku:) Nahoru z Hanychova mi to trvalo asi hodinu. Dolů pak už jen deset minut. Další den jsem nahoru jel taky jen deset minut - obdržel jsem lítačku na kabinovou lanovku. Já, i moje kolo…

Ještě jeden ještědský randál zmíním. I do nového hotelu rádi zajížděli naši hodní severní východní socialističtí bratři. Říkalo se, že se tam jedna jejich ožralá skupina tak dojala vzpomínkami na Heimat, že začali hajlovat. Esenbáci na ně pozvali východoněmeckou milici, do Němec je to odtud skutečně jen pár kilometrů. No a ti si je odvezli a celou záležitost pak řešili sami, už asi věděli, co s takovými. (My nejspíš dodnes nevíme.)

Dostudoval jsem, odstěhoval se do Prahy, a na Ještěd se občas vrátil až v osmdesátých letech. Od roku 2000 jezdíme s milou ženou do Jizerek každé léto na dovolenou, a jeden den z ní se vždy vypravíme na Ještěd. Lanovkou, anebo i autem. Na kole už ne. Nahoře se dá parkovat. Jízda až na samotný vrcholek po tři metry široké silničce je trochu dobrodružná, ale jsou zde vyhýbací místa. Semafory nefungují na střídavě jednosměrný provoz - zelená vám na parkovišti na Tetřevím sedle jen řekne, že nahoře je volné parkoviště. (Neslyšel jsem ještě, že by se zde nějaká auta srazila:) Místa pro hasičské vozy je však nutno ponechat volná!

Tak hotel snad už neshoří. Ani nespadne, jak se mohlo po jeho zpackané privatizaci zdát. Hotel i vysílač, aby bylo jasno. Poté, co byl zařazen mezi národní kulturní památky České republiky mu už ani nehrozí, že by ho někdo zboural schválně (jako se stalo jeho jmenovci, obchodnímu domu, dole ve městě.)

Letos začala konečně jeho už dlouho odkládaná rekonstrukce. Seděli jsme se ženou u stolku, na němž ležel štrůdl a stály konvice černého čaje s mlékem (s kvalitou podobnou té, jaké jsme si před časem užívali ve vídeňském hotelu Sachr) a skrz kosmická okna sledovali horolezce a jejich práci ve výškách. Sundávali opotřebovaný plášť.

Liberečáci na svůj nový Ještěd nedají dopustit. Objevuje se všude, i na znaku Libereckého kraje. Konečně se z něj stala chytrá hora! To, co matka příroda a Hospodin nechali rozdělané, dokončil za ně skutečný tvůrce Ještěda.

Karel Hubáček zemřel minulou středu ve věku 87 let.

Viz i fotogalerii z letošní návštěvy Ještěda.
Heslo Wikipedie: Ještěd (hotel a vysílač)

Přidám ještě dva snímky malého ztraceného Marťana od Jaroslava Róny z loňska:



123 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Moc se omlouvám, že píši, ten samý příspěvek na více článků, ale nemůžu si pomoci, považuji většinu médií za levicová
Ještě k levicovým médiím
Levicová média
http://kolsky.blog.respekt.ihned.cz/c1-53784900-lesk-a-bida-izraelske-novinariny

Levicová CNN- http://cs.wikipedia.org/wiki/CNN

Levicový The New York Times

http://hnonline.sk/c1-47871910-odpoved-komunistickeho-kadrovaka-levicovemu-intelektualovi

Mírně levicový Le Monde
http://zpravy.mportal.cz/francouzsky-denik-le-monde-koupi-tri-podnikatele-sarkozy-zuri-57438.html

A navíc vysílají protiizraelské zprávy z levicového pohledu. Nemůžu si pomoci, většina médií jsou levicová.

Jakub S. řekl(a)...

Reichenberg, prší, Jeschken, prší, Gablonz, Herrn Liebigsche Sammlungen, všecko v Kurrentschrift, nestvůrný Rathaus, řádka hrázděných domů, vlezlo, prší, Gasthaus Zur Stadt Zittau, ein fensterloses Zimmer inmitten der Residenz za velkým obrazem, bydlení v místnosti s 18 okny u vstupu, soukromý krb (Carrara-Marmor), hala naplněná hracími stroji v muzeu, na něž zaměstnanci a jejich milenky mohli/y hrát, betonová kostra obrovské Věže osaměle trčící k nočnímu nebi ve fičícím říjnovém větru a cesta potmě dolů... a chození kolem tolika prozatímních tabulek o tolika chudácích, postřílených ze samopalu, a zříceného podloubí, a konec osmašedesátnického tance jepic v v závěrečném dance macabre přesně touto dobou (4.12.) s objednanými dvěma striptýzkami, aby si celá garnitura výkvětu města ještě užila. Ostuda na celé město s dcerou místní celebrity. Toť můj makabrózní přeludný hektický neskutečný sudetský podzim Toho roku. A honem proboha zpátky do vnitrozemí. Sudety, věčná výčitka, beznadějně okupovaná země, cizí, cizí - wildfremd (slovo Josepha Rotha). Obžaloba těch někdejších i těch dnešních. - Stejně se mi ten rok jenom zdál.

Šaman řekl(a)...

Babička to město okupovala už někdy v roce 1895, když se tam (ve Vratislavicích) narodila, a táta provedl totéž v roce 1921. Tak oni tam i umřeli. Pro mně to není cizí země, ale domov.

STK řekl(a)...

Jen málokomu se povede po sobě nechat tak výraznou stopu jako architektu Karlu Hubáčkovi. Takové malé české jméno - a Národní kulturní památka. Škoda, že poslední roky už nevěděl, že něco takového navrhl, nevěděl ani, kdo je.
===========
Na Ještědu jsem ještě nikdy nebyl. Ale slibuji, že se tam příští rok v létě podívám. Třeba tam zrovna narazím na Šamana, jak tam popíjí dobrý černý čaj. Kdo ví.

drak řekl(a)...

Na Ještědu jsem byl několkrát a líbil se mi. Stavby Karla Hubáčka jsou dokladem toho, že zdaleka ne vše, co vznikalo za totality, je na nic, nebo špatně. Ten Ještěd je podle mého mimořádně povedený. Lidé jako Karel Hubáček a jemu podobní způsobují, že se mi aspoň občas na tom světě líbí.

Jakub S. řekl(a)...

Já vím, šamane, jasně. Dyť se tam narodil třeba Vlasta Burian a FXŠ, že. Severní Čechy nejsou Jeseníky či Tachovsko. Taky celé opuštěné vsi, dvacet základů a pusto a nic, a opuštěné zoufalé hřbitovy, jako jsem procházel v šedesátých letech ohromen kolem Perninku, Ostrova, Abrtam, tam nejsou. A babička mého zetě je z rodu z vesnice vedle ÚnL.
A Kyselka (toho se trochu účastním) - taková hanba a hrůza křičící do nebe, to si ve vnitrozemí nelze představit.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážený Jakube S.; i já od počátku zlatých 70. procházím okrajovými částmi naší vlasti - i já s úžasem a zděšením.
Jak to, že ti Němci dopustili takové chátrání ? Proč k nám nejezdí na brigády, na prázdniny, na dovolené ? Proč neudržují svá bývalá stavení ? Proč nesečou zarůstající pastviny, nevybírají nánosy z retenčních nádrží, neopravují po staletí budované lesní cesty ?

Pak jsem vyrostl a pochopil : Jsou to Němci, nikdy lepší nebudou.

Jak vyřešili východoněmečtí pohraničníci onu záležitost s hajlujícími soukmenovci ? S největší pravděpodobností je hned za hranicemi soukmenovecky objali, a poplakali s nimi steskem za ztracenou ...
POZOR ! Ne „vlast“ ! Němec nemá žádnou vlast ! Jen porobená území a kolonie, na jejichž území se náhodou narodil.
Takže : Poplakali si na ramenou v marné touze po znovuzískání po staletí nelidsky vykořisťované kolonie, rozhlédli se pečlivě, a pokud v dohledu nebyl žádný sovětský člověk, rozloučili se zdviženými pravicemi.

Ano - naši dědiční nepřátelé prostě JSOU takoví. Od roku 1989 je známe; tehdy jsme navždy ztratili iluze o možnosti poslovanštění Germánů.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

Ano, Kopretino. Některá média jsou velmi levicová. Tak jako jejich zákazníci. Jinak by pravicově nevydělala. Leč k tématu.
Hubáčkův hotel-vysílač na Ještědu je světovým architektonickým dílem.
Co se týče nejen severo-západočeskoho pásma, tzv."Sudet", když to řeknu tvrdě je to tak, že národ, který si toto území právem "vítěze" vymohl výlučně pro sebe, za více než šedesát let nebyl schopen je náležitě osídlit a rozumně hospodářsky využít. Absence potřebné kvality a kultury osídlení je pozorovatelná do dnes. Smutnější, že nejen tam.

EK řek)la)lalala... řekl(a)...

Nepatří to sem, ale koho vám to připomnělo?

".....ho popsal jako člověka, který žije ve svém světě z klamných deziluzí.

K jeho jednání uvedl: "Je přesvědčen, že je vybrán rozhodovat, kdo má žít a kdo zemřít. Vidí se jako nejdokonalejší rytíř od druhé světové války. Prohlásil, že tyto popravy provedl pro svůj lid."

čest v šest!!

Schumacher řekl(a)...

EK, to bychom museli revidovat všechny rozsudky Norimberského tribunálu... Jenže prohlášením za šílence přišel o "mučednictví vězně" a lze ho držet pod zámkem nadosmrti. Bohužel se vším komfortem za peníze daňových poplatníků, ačkoli by měl shnít jako vězeň v kobce v pevnosti IFF.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, Emisní kontrolo; chtějí našeho spolubojovníka ABB umlčet.
Není to poprvé, kdy naši dědiční nepřátelé zneužívají psychiatrie k umlčování nepohodlných, k prosazování multikulti a globálna - letošní pokus o diskreditaci našeho pokrokového prezidenta má vší náš lid pořád v živé paměti.

Prostě - musíme mít neustále na paměti, že pracující inteligenci je třeba BEDLIVĚ sledovat; jinak se vymkne kontrole, a způsobí víc škody než užitku.

Důvěřuj, ale prověřuj ! (Kl.Gottwald) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Schumacher řekl(a)...

Podle zpravodajství ČRO jsou psychiatři toho názoru, že v době činu, když střílel byl v afektu nepříčetný. Pozoruhodné. Nejprve s chladným rozumem připraví bombové útoky, opatří si zbraně ke hromadné úkladné vraždě. A pak vraždí v afektu a proto je nepříčený. Buď jsem něco nepochopil, nebo ti psychiatři jsou sami na přezkum.

Kopretina řekl(a)...

Schumachere antisemito, výborně, shodli jsme se, většina médií je skutečně levicová...

Harpyje řekl(a)...

Pochybuji, Kopretino, že antisionista Schuhmacher čte Slovo z Jeruzaléma. Tudíž nemůže mít Váš přehled o médiích.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, cosi podstatného jste nepochopil, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře :
Oni prostě chtějí KAŽDÉHO vraha prohlásit za nepříčetného, minimálně v době činu. Tím se jim totiž otevírá cesta k NAPROSTÉMU odmítnutí trestu smrti - jako justiční vraždy nesvéprávné osoby.*)
Ano, to jsou ti pravičáci, ti mizerní multikulti Euroameričani, ti křesťani a sionisti - popravovat vrahy ne, humanitárně bombardovat (nás Slovany) ano.
No, jednou jim ukážeme, zač je v Pardubicích perník. A za co všechno je možno uložit absolutní trest.

Venceremos !


------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Místo odkazů na právnickou literaturu (v nesrozumitelném právnickém ptydepe) Vás raději odkáži na literární zpracování této šílené myšlenky.

STK řekl(a)...

...Jak to, že ti Němci dopustili takové chátrání? Proč k nám nejezdí na brigády, na prázdniny, na dovolené ? Proč neudržují svá bývalá stavení? Proč nesečou zarůstající pastviny, nevybírají nánosy z retenčních nádrží, neopravují po staletí budované lesní cesty?...

Vaše informace, velevážený Vlastimile V., jsou naprosto, ale naprosto nedostatečné. Snad kromě obnovy těch lesních cest (ale ani to nevylučuji!) to všechno totiž Sudetští Němci i jejich děti konají! Tu a tam, nenápadně, bez Vašeho vědomí i bez vědomí našich čackých "journalistů". Navrhněte Vašim neschopným P.T. informátorům stranický trest. Takhle se flákat!

stk řekl(a)...

Vzkaz pro Šamana - velmi dobré fotky z Ještědu!

Jakub S. řekl(a)...

Jo ty fotky jsou, zvlášť v té komplexnosti a množství, naprosto dechberoucí! A: lze se dovědět, co je to 1) za kříž(16) a 2) za tu kouzelnou kovovou plastiku sedícího kohosi? A ty rybníky byly tehdy v posledních červáncích z pustého vrcholu nepopsatelné. Stejně tak z Bezdězu - jednou v roce lze vystoupit na věž o desíti večer, byl jsem loni v červnu.

EK řekl(a)...

velký VV, soudruhu, dovoluji si Tě drobně upozornit na mikroskopickou chybu, prověřuj..... opsal KG od Felixe Edmundoviče Dzeržinského (rusky Феликс Эдмундович Дзержинский, transkripcí Feliks Edmundovič Dzeržinskij), rodným jménem Felix Dzierzinski (11. září 1877 ve Vilniusu - 20. července 1926 v Moskvě) ruský revolucionář a sovětský politik polského původu. Byl zakladatel a velitel obávané ruské Čeky, faktické předchůdkyně pozdějšího GPU a pozdější NKVD a posléze KGB. Jednalo se o blízkého spolupracovníka Vladimíra Iljiče Lenina, s nímž se osobně znal od roku 1906, kdy se poprvé setkali na sjezdu Ruské sociálně demokratické strany ve Stockholmu.

Felix Edmundovič Džeržinskij. ... kde na Leningradské univerzitě obsadil pozici na ústavu mezinárodních vztahů a kterou jsme oba , jak doufám .........no však tušíš.

s pozdravem čest v šest! a
„Chladnou hlavu, planoucí srdce a čisté ruce“

EK řekl(a)...

jo a ješte sionista!
čest v šest!

Šaman řekl(a)...

Milý Jakube,

kříž je kříž postavený na skále nad horní stanicí lanovky. Víc o něm nevím jen to, že když jsem byl malej, tak tam určitě nebyl!

Kohosi je přece Rónův malý Marťan, druhé vydání. Liberečáci chtěli nemlich stejného, jako je ten v Hadovce.

Fakt je, že teprve tady je na správném místě.
(Díky vašemu zájmu jsem do galerie přidal dvě fotky z loňské návštěvy.)
\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Будь, как Дзержинский, честным и смелым,
Верность Отчизне доказывай делом !


* * * * *

Jak souvisí velký F.E.Džeržinskij s vysílačem na Ještědu ?
Úzce !
Bez socialismu by na našem českém Ještědu stál nějaký odporný německý „hrad“.
I na Králickém Sněžníku, Pradědu, Vysokém Kole atd.
Dodnes.
Hrůza jen pomyslet.

Chladnou hlavu, horoucí srdce, absolutně čisté ruce ! (F.E.Džeržinskij) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastenci, prosím : Myslete přímo hlavou !

Položte si jednouché otázky :
* Komu slouží kříže na vrcholcích našich hor ?
* Snad nám ?
* Kdo je dnes opět staví, když jsme je tak pracně, často ve spolupráci s Velebnou Matkou Přírodou, během naší samostatnosti odstranili ?

Odpovědět si jistě dokážete sami.

Více se o kříži na Ještědu dozvíte, když si do imperialisticko-sionistického vyhledávače zadáte prosté heslo „Ještěd kříž“.

Čest a Nazdar !

s.t.k. řekl(a)...

Za celou dobu povinné školní docházky i temné době, která následovala jsem se o sovětských politicích(?) a jiných reáliích CCCP nedozvěděl ani malý zlomeček toho, co zde, od Vlastimila V.
Nezodpovězenou otázkou pro mě zůstává, k čemu mi to bude.
Kdož chceš znát naši budoucnost (jednu z možných) klikniž zde.

Větší vlastenec řekl(a)...

Rád posloužím informacemi z naší (a vůbec slovanské) historie, vážený STK.
(Samozřejmě - číst je nemusíte. I pro Vaši budoucí kariéru pracujícího důchodce je podstatný Váš diplom, získaný na naší české škole, v době naší samostatnosti, naší tradiční slovanské unikulti.)

A k čemu Vám budou Vám dosud neznámá fakta ? K pochopení dějinných nevyhnutelností, například.

Na shledanou v lepších časech.

STK řekl(a)...

Víte, Vážený Vlastimile Větší, vlastenče, já vaše výchovné referáty číst prostě musím. Je to moje úchylka po tátovi. Tomu vždycky spílala naše generalissimus maminka: "Ty prostě musíš pořád něco číst! Když budeš mít na stole jenom krabičku zápalek, tak budeš číst pořád dokola: Zápalky - zápalky - zápalky..."

Tato příhoda je pravdivá. [;>))

Schumacher řekl(a)...

STK, také byl kárán za čtení při obědě ?

STK řekl(a)...

Ano.
Já rovněž a navíc jsem pyl peskován za čtení pod dekou v posteli. Ale Verneovky se tak čtou nejlépe!

stk řekl(a)...

pyl = byl! Božínku...

Větší vlastenec řekl(a)...

Číst informace o vlastní minulosti (minulosti vlastní vlasti) je užitečné, vážený STK.
Stejně jako čtení nápisů na krabičkách.
Existuje totiž určitý rozdíl mezi obsahem krabiček s nápisem „Safety matches“ a kupříkladu „Spanish flies“.

Přeji Vám hezký den plných nových informací.

s.t.k. řekl(a)...

A co teprve "Španělské sirky" nebo "Bezpečnostní mušky"!!!

[;>)) Vlastimile!

Jakub S. řekl(a)...

Zápalky - zápalky - zápalky. Klasické, nelze vymyslet! Zařadit pod: Jak vychovati pyromana.
A já ti pořád říkám: nehraj si s těma sirkama, nehraj si s těma sirkama - ! Jednou na to doplatíš.
Ale to né!

EK řekl(a)...

Krabičky a krabice:

Předpis Žen 2-6 čj. 2264 /SŽV/ 1980 vydaný MNO ČSSR v roce 1982
Pracovní sešit – Trhaviny a ničení vydaný VA Vyškov v roce 2005 pod číslem zakázky 45/2005
Foto archiv autora
Plastická trhavina PL Hx 30.JPG


Plastická trhavina Pl Hx 30. Balení 3 kg. Příslušník ženijního družstva zhotovuje jímku pro rozněcovadlo. Za povšimnutí stojí rysky pro porcování náloží viditelné na obalu.

Souprava PM- 2..JPG


Souprava PM- 2 s plastickou trhavinou Pl Hx 30.

EK řekl(a)...

pro podnikatele specialita: http://www.socr.cz/assets/aktivity/informacni-misto-pro-podnikatele/26_zbrane_a_strelivo.pdf
čest v šest!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážený STK, Váš link na будущее Европы je dech beroucí. Mne z toho zamrazilo. Nějaký pán vykládá angličtinou se silným ruským přízvukem, jak EU je nemlich to samý jako CCCP. A jak špatně v té Evropě dopadneme. Nejvíc se mi líbí to o intelektuálním Gulagu.

informace řekl(a)...

KECY!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Говорит Mocквa.

Schumacher řekl(a)...

A hlavně sirky ! Protože sirky dětem a blbcům do rukou nepatří !

Harpyje řekl(a)...

To hloupé srovnávání EU se Sovětským Svazem je velmi oblíbené u všech klausofilních diskutérů na Psu, najmě u duševně a intelektuálně podexponovaného Janyšky, a u Klausovy Unity Mitford, Varadínkové. To že byl Bukowsky disidentem, jak rádi zdůrazňují, ho ještě dlouho nečiní neomylným.
Všichni tihle evropští disidenti , euroskeptici, eurorealisti a bůhví jak si ještě lichotí, jsou to, čemu se německy říká Betonköpfe. Viz včerejší článek "konzervativního myslitele" Tomského: "Lépe nám bylo bez eura, prohlásil italský premiér Berlusconi, než jej eurokraté sesadili a na jeho místo dosadili svého bývalého komisaře Montiho." To je stejná nehoráznost, jako dávat rovnítko mezi EU a CCCP.

informace řekl(a)...

Zoologové se hádají, které zvíře na zeměkouli je obdařeno největší inteligencí.
Delfín, kůň, pes, opice, včela?
Nejinteligentnější je horská gorila. Bohužel vyhynula právě včera. Byla příliš inteligentní.

informace řekl(a)...

Pan Tomský s ní zřejmě není zpříbuzněný.

Schumacher řekl(a)...

STK a na záchodě, jak tam se četlo. A nejen na schůzi, ale i při chůzi. Jednou jsem se hluboce začetl a ačkoli maje legitku, v metru na náměstí Míru, prošel skrz turniket na mince. Nevěnoval jsem tomu pozornost, něco klaplo, pocítil jsem, jako by mi něco trochu překáželo, nicméně jsem pokracoval v chůzi. Teprve poté, co jsem se otočil na jezdících schodech abych se podíval co mě zdržovalo, spatřil jsem, že turniketové zábrany jsou ohnuté. Tak jsem poškodil majetek v socialistickém vlastnictví všeholidu. Naštěstí jsem se k tomu nehlásil a v klidu pokračoval v četbě. Když čtu dobře napsanou knížku s příběhem, jako bych viděl film. Někdy se i hádám, že jsem viděl film a přitom to bylo jen v knížce. A když vidím film dobře natočený podle knížky, a to nebývá často, přivede mě do nadšení, že přece no ano, přesně takhle jsem to "viděl". Některé knížky jsou filmovým scénářem. Třeba verneovky. Bohužel, filmaři mají představu, že autor je vůl, zanášejí do toho svého ducha a výsledek je mizerný. I když Zemanův "Vynález zkázy" je dílo světového významu s úžasnou atmosférou. Ale dobře klasicky zfilmovanou verneovku jsem neviděl ani jednu. Je to tak nesnadné ? Zvlášť s dnešní počítačovou technologií. Mám rád i J.M. Trosku. Viděl jsem "Svět zítřka" (technicky zajímavé, ale převážně pitomost), bylo by zajímavé nechat obživnout hlavní Troskova díla touhle technologií. Mám rád retro, skvělá je Ikarie XB1, podle mě také světového významu a zajímavá je "Planeta bouří" (Planěta bur, hlavně pro srovnání filmařiny, atmosféry a techniky. O trošičku mladší Ikarie XB1 je technikou o pořádný kus vepředu a ve své době neměla konkurenci.

s.t.k. řekl(a)...

43R:

někam vyvěsím zajímavý článeček o tom, jak co nejúčinněji oblbovat lidi. Kdo jej pozorně přečte, vzpomene si na to, jak to funguje ve skutečnosti a v současnosti.
A uvědomí si, že celý ten projev na YT taky může naznačovat následujíicí:
1. Je jedno, jestli budeme patřit pod CCCP nebo EU. EU není tak strašná, tábor míru a socialismu jsme přece taky přežili, no né?
Nebo:
2. Pokud drží stádo (EU) pohromadě, je těžké odlovit jeho jednotlivé členy. Mají mnoho věcí společných a tak (z pragmatických důvodů) nechtěji stádo opouštět. Kdyby se však stádo (EU) rozpadlo, můžeme si* z volně pobíhajicich oveček vybírat a sloužit si své nové, socialistické sdádo. A zase se dostaneme velmocí č.1! No né?

*/ "my" Rusko

Takže si lze vybrat.

informace řekl(a)...

STK,
navrhuji, abyste do toho svého článku dal výrok, že "dokud tu nebylo euro, státy jednoduše vyrovnaly situaci devalvací. A bylo to zas v pořádku."
Nevím, kdo tuhle hovadinu pustil do éteru, ale teď ji všichni "osvícení" ekonomové opakují jako papoušci. Viz včerejší článek Tomského.
Čerta se vyrovnalo. Devalvace znamená automaticky zvýšení inflace, protože za zboží koupené v cizině platíte víc a to se pak odrazí automaticky i na vnitrostátních cenách. U země, která nemá vlastní surovinovou a energetickou základnu, ale dováží, jako Itálie, je to pak katastrofa! Se všemi sociálními a politickými následky.
Buďte bypartizan ve svém výběru frází na oblbování, nevybírejte jen ty, co se Vám hodí do krámu.

informace řekl(a)...

A pak, STK,
bych chtěla, až budete psát svůj článek, abyste si uvědomil, že ve světě probíhá stále intenzivnější globalizace. Na hospodářském poli dochází k delokalizaci podniků do jiných zemí - východních, aby se uštřily náklady na pracovní sílu, která doma stojí víc. Toto splétání probíhá sice rychle, ale přece jen vyžaduje určitý čas na postavení a vybavení nových továren.
U finančních trhů stačí jen kliknout na klávesnici a můžete dělat transakce za miliony euro nebo dolarů nebo jiné měny na celém světě.
Tomu všemu mají čelit malé rozdrobené státy, které nejsou schopny spojit své zájmy?

Jakub S. řekl(a)...

Ty vývody stk jsou velmi logické, uznání. A hrozivé. Neb něco v tom smyslu může přinejmenším jako by-product být zamýšleno.

informace řekl(a)...

Петербург зачистят от наркоманов массовым вывозом в безлюдную глубинку, píše dnešní Komsomol'skaja pravda. Budou vytvářet kolonie podle vzoru Makarenka, na Sibiři, na Uralu. Tradiční léčba je prý pomalá a neúčinná.
Dneska narkomany a zítra?

Harpyje řekl(a)...

Kdyby čeští vlastenci měli kam, tak by taky rádi deportovali své nepřizpůsobivé.
"Populární vlastenecký zpěvák Daniel Landa, který se svými písněmi i prohlášeními vyjadřuje i k politicko-společenským fenoménům a problémům, završil svým pátečním vystoupením v pražské Tesla aréně českou část svého turné Vozová hradba:
Miliony parazitů v našem státě. Landa zburcoval českou krev."

Harpyje řekl(a)...

Ty vývody mohou být "logické a hrozivé" pouze pro toho, kdo věří na spiknutí, Jakube. Přečti si tohle http://www.schweizerzeit.ch/0707/euverschwoerung.htm, a pak mi řekni, jestli něco takového může napsat člověk, který je při smyslech.
Pan Bukowski by nebyl první Rus, který v exilu maligně zdegeneroval, viz Solženicyn.

STK řekl(a)...

Vidím, že jsem se vyjádřil ne dost srozumitelně:
Tedy:
- ten článeček, který někam vyvěsím není můj a týká se propagandy (přesvědčování, ovlivňování) jako takové - nikoliv problému EU.
- neřekl bych, že všichni ekonomové, kteří nehorují pro EU jsou pitomci. Připusťme možnost, že by tomu mohlo být i přesně naopak.
- když se podíváte na to, jak se zachází v tzv. globalizovaném světě s financemi, kdy už hodnoty nepředstavuje dokonce ani barevně potištěný papírek, ale dokonce jen pár elektrických impulzů v počítačové síti mezi bankami tak pochopíte, že tu je opravdu "něco špatně". Něco moc špatně.
Nejsem ekonom a nebudu se tedy pouštět do rozkladů, kterým možná pořádně nerozumím ani já sám. Vždy jsem se připravoval na okamžik, kdy se tzv. rozpadne civilizace. Možná se k tomu "bodu bez okamžitého návratu" blížíme rychleji, než jsme si ochotni přiznat.

Bude-li trocha času, napíšu přece jenom tu úvahu o civilizaci, jejich stádiích či "patrech". Protože lidé mi začínají připadat opravdu hodně bláhoví. Spousta z nich si myslí, že stačí nějaké zaklínadlo, modlitba, zákon, demonstrace nebo petice a věci se vyřeší. Ať je to komunismus nebo "kapitalismum bez přívlastku", křesťanská či muslimská víra nebo víra v EU.
Ba ne, přátelé. Až se to začne rozpadat, zvítězí ti, kteří budou připraveni na život v téměř prvobytně pospolné společnoti a výměnný obchod. Lidé možná "nevzdělaní", primitivní, ale s použitelnými vědomostmi a zkušenostmi přežijí - a možná zahrabou ty ostatní.
Kdo bude znát speciální teorii relativity jak když bičem mrská bude v zásadní nevýhodě proti tomu, kdo bude umět pomocí tří kousků dřeva a tkaničky do bot rozdělat oheň.
Možná je to přehnané, možná ten pokles "civilizace" nebude tak hluboký. (Já osobně si myslím, že bude možná ještě hlubší. Až na pouhou fyzickou existenci jednotlivce či druhu.)
O světě "PO..." už bylo natočeno několik dobrých dobrých (a fůru špatných) filmů - podívejte se třeba někdy na film "The Road - Cesta" a napsáno hromadu dobrých(a ještě více špatných)knih. Bídné roky, Překrásný nový svět, Malevill, Muži pod ochranou, Tma - nebudu tu opisovat názvy knih z celé polici v mé knihovně. To co píši není způsobeno vlivem těch knih - ale záliba v těchto tématech je důsledkem mé primární úvahy, co by se stalo, kdyby... Nemusí zrovna spadnout meteorit zvíci Materhornu na Prahu, nemusí přestat ani proudit elektrický proud.
Rozpad může nastat z mnohem malichernějších příčin než je třeba vznik "nadinteligence" spojením všech počítačů světa nebo šok, způsobený přistáním Marťanů ve Vatikánu.
(pokračování)

STK řekl(a)...

2(2)
Celá naše civilizace už používá techniky natolik, že už můžeme žít ve virtuálnímm světě a nemusíme o tom ani vědět (Matrix). Vezměme si to tak, že já nebo třeba Drak či Harpyje můžeme být pouhými počítači s programem umělé inteligence, prvním programem, který vyhověl Turingovu testu. Stopy, zanechané tam či onde taky mohou být falešné. (Jistotu má jen Šaman. Ale ani ten ne stoprocentní.) Pozn: Netrpím tímto stihomanem. Ale uvědomuji si, že už to je možné.
Takže "až to pšoukne", nebudeme dlouhé roky řešit problematiku "multikulti" nebo státních dluhů, ale kde sehnat aspoň něco k jídlu, jak se zabezpečit na zimu, jak si zabezpečit své zásoby před zloději, jak se nenechat zabít. Pak dtto pro své děti, pak pro tlupu, vesnici. Možná - časem - Kotlinku. Ovšen na jakoukoliv "Unii" bude fůra času, stejně jako na tisk nekrytých bankovek.

Takže nehrejme si na civilizované inteligenty. To všechno může během krátké doby být k smíchu. Přežijí právě ti námi vysmívaní Conanové a jejich parťáci.
Nepřeji si, aby to nastalo za doby mého života. Už jsem starý a budu ještě starší a slabší. A ten svět "nebude pro starý".

Ale že něco podobného nastane je jistota. Jen nevíme kdy a proč.

STK řekl(a)...

Nositelé jediné nezpochybnitelné pravdy jsou trapní. V dějinách nakonec vždy trapní byli. Je mi líto.

STK řekl(a)...

Pár slov o manipulaci, propagandě a podobně.

STK řekl(a)...

Pro Schumachera:
Asi jsme na tom dost stejně, Obuvníku.
Těch knížek co jsem přečetl - a těch, co jsem ještě nepřečetl!
"Svět zítřka" se mi líbil po výtvarné stránce velmi velice moc. To by byl styl, technologie jak zpracovat Vernea. Nebo i starší SF klasiky.
K předělávkám: Každý z těch filmařů se snaží "zanechat stopu". Většínou je to ta část díla, která je nejhorší - on si totiž už autor (dobrý autor) charaktery postav i varianty děje prohádal sám se sebou, když knížku psal. Málokdy úprava vede k vylepšení, často ovšem k "vyhoršení" díla. A spisovatel se nemusí ohlížet na peníze, dostupnost hereckých hvězd a jejich finanční požadavky, případně na exteriéry a počasí. Filmař na tohle všechno myslet musí.

Je velmi málo filmů, které jsou shodné s tím filmem, jenž jsem viděl, když jsem četl knížku. Snad jenom jeden film mě překvapil, protože jsem si myslel, že to natočit nejde. Hlava XXII. Šlo to natočit - byť ve velmi zkrácené verzi. Ale scéna s vojáky na chodbě bordelu je skvělá. A ten konec s nafukovacím člunem a hudbou.
Téměř jsem ječel nadšením!

informace řekl(a)...

STK,
žijeme v tomto světě a ne ve světě za zrcadlem nebo ve světě fantasy. Nemá smysl pomýšlet na to, jak budu rozdělávat oheň jako prvobytní lidé, když se mohu bránit tomu, aby se svět do toho primitivního stavu nevrátil. Ve svém malém měřítku, ale bránit se podle svých možností. Prožívat smrt ve fantastických předobrazech celosvětové katastrofy po celý život, aby pak člověk umřel v posteli na nějakou přírodní příčinu? Ne, děkuji. Na to jsem moc přízemní.
Dnes jsem vyslechla dvě nové debaty o finanční krizi. Velice zajímavé, moc věcí jsem se naučila. V první debatě hovořili představitelé svazu malých a středních podniků s ekonomy a bankéři. Na druhé ekonomové s představiteli italských bank. Byl tam Luigi Abete víceprezident ABI (Associazione Bancaria Italiana) a prezident italské BNL BNP Paribas. Tam jsem se dozvěděla kromě různých technických věcí i kolik mají peněz v kase italské banky a kolik stát. No na default to nevypadá. Itálie ustojí.
Evropa prý skládá naděje v premiéra Maria Montiho a guvernéra ECB Maria Draghiho, že zachrání Evropu od spekulace a od rozpadu euro zony. Ukazovali dokonce záběry ze schůze ministrů financí eurozony, kteří sahali pověrčivě Montimu na stydlivé mužské části těla (což zde v Itálii znamená přání štěstí, úspěchu), že by to platilo i jinde v Evropě?
The Time dneska uveřejnil článek Can the Super Marios save the euro? Pro dva specialisty, i když jsou sebeschopní, je to věc nemožná, bez spolupráce ostatních. Krize zašla už moc daleko, aniž by bylo učiněno něco rozhodného. Tandem Merkozy doufá, že Monti a Draghi vyřeší krizi za ně, takže se zbaví zodpovědnosti dělat opatření velice nesnadná a nepopulární pro větší integraci, pro stabilizaci eura.
"They are turning to the Marios so they don't have to turn to their voters and tell them more sacrifices are needed to rescue the euro."
A v případě neúspěchu svalit pak vinu na ně? ptám se já.

://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/11/29/can-the-super-marios-save-the-euro/
http

Jakub S. řekl(a)...

X Ale ne. Já přece nejenže nevěřím na spiknutí (pl.) všude okolo, ale ani mne to teď nenapadlo.
X Nositelé atd. se nakonec vžýdy ztrapní... ano. Jenže předtím často stačí opět uvrhnout zemi, národ, kontinent, svět do další katastrofy.
X To spojení všech počítačů na světě do jediné sítě a vznik jejich superinteligence, resp. vlády - už přece samotný Lem před 30 lety, znáte, ano? Končí to asi takto - to je pane konec: - ale prošlehla jiskra a všechny počítače se zatavily v poloze Otevřeno.
X A hlavně, I: nemá smysl pomýšlet..., nýbrž spíš se bránit atd. - ale tro se nevylučuje! Pomýšlím a p ř i t o m ve světě aktivity, dělných myšlenek a skutků, se bráním atd. Ne? Ale už spím, nedá sa. Mosí sa. Už su ochrápaný jak doga.

Jakub S. řekl(a)...

Jo a p. Tomský mne tím vyjádřením o Montim (mj.) dost negativně překvapil. I on už ztrácí kontrolu nad tím, čemu rozumí a čemu ne? I on už nekontrolovaně stárne? To je opravdu, ale opravdu smutné... Jako jistý Čech z Terstu, jako Ivánek Sv., býv. militantní (jsou jiní?) trockista, jako další a další - musím zítřek zahájit namátkou stránkou z Tomáše Halíka, například. To bude nejlepší, proti těmhle.

STK řekl(a)...

Můžete tu eventualitu v siebie popřít, Informace. Zakázat si o tom byť jen pomyslet. Tak, jak popírá svou nemoc nemocný rakovinou. Tak, jak alkoholik tvrdí, že může kdykoliv přestat.
Na takovou věc se nemůžete nikdy připravit. Tak jak nebyli připraveni na smrt židé, kteří odjížděli do koncentračního tábora. Na pár týdnů. Tak jak nebyli připraveni na smrt lidé, kteří jednoho zářiového rána šli do práce ve WTC. Nebo trosečníci z letadel v horách, lodí... Za hodinu měli být doma, v "civilizaci". Ale nebyli.
Nepřeji si takový "sesuv" zažít a ani to nepřeji Vám. I když se na takovou věc se nedokáže předem připravit nikdo, neznamená to, že taková věc nemůže kdykoliv nastat.
Já vycházím z premisy, že všichni lžou. Už jsem zažil tolik podvodů a lží, že musím konstatovat, že je daleko pravděpodobnější, že někdo lže, než naopak. Takže všechny ty vytrvalé hlasy nadšeně vykřikující o tom, že je "všechno fajn a bude ještě líp" považuji za hlasy číšníků z Titaniku. Roznáší se víno a chlebíčky s kaviárem. A hudba hraje...
Ale že bych kvůli tomu nemohl spát - tak to zase ne. Jsem v tomto ohledu fatalista. Co se má stát, stane se. Nesundávám kalhoty, když je brod v nedohlednu.

informace řekl(a)...

STK,
já v sobě nic nepopírám. Já prostě takové myšlenky nemám. Ani ve snu mne nic podobného nenapadne. Vy jste odchovaní umělým mlékem sci-fi a fantasy, vycucali jste to z flašky za totalitarizmu, asi jako nějakou alternativní četbu k sorele, co já vím a teď všechno vidíte skrz prizmu této četby.
Udivuje mne, že ke každé situaci najdete hned paralel v nějakém sci-fi románu nebo filmu.

stk řekl(a)...

Irán nedovolí kontrolu jeho zařízení na obohacováním uranu. Irán se tedy opravdu snaží o získání atomové hlavice. (Jinak by tam tu komisi pustili.)
Militantní (inu jací jiní) vyznavači Mohameda vyplenili včera britské velvyslanectví v Teheránu. Dvakrát. Británie a další státy už odvolávají své velvyslance, Británie vypověděla velvyslance íránské.
V projevech nejvyššího íránského vedení se ozývají striktní požadavky na odstoupení částí území v Evropě, na sebezlikvidování Izraele a židů jako takových. Když ne, tak...!!

Pořád dobré!? Pořád dobré?!!

No - chtěl bych mít vaši nezlomnou naději na "lepší příští", přátelé štamgasti.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážený STK, lepší příští nastává průběžně. Ohlédněte se do historie, včetně té nedávné. Porovnejte.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážený STK, ve vší úctě, článek 'Pár slov o manipulaci, propagandě a podobně.' je napsaný jazykem téměř nesrozumitelným. Alespoň pro mne. Obdivuji Vás, že to dokážete přečíst a pochopit. Autor to asi myslí dobře, ale čeština mu moc nejde.

informace řekl(a)...

STK,

Přes Zvědavce, kde ten článek otiskli, přes knihu Roberta Cialdiniho Influence: Science and practice (4th ed.). Boston: Allyn & Bacon.(na it. Wikipedii z ní uvádí douhé pasáže), na kterou na Zvědavci dávají odkaz, jsem se dostala na českou Wikipedii, heslo manipulace.
Robert Cialdini (27 aprile 1945) è uno psicologo statunitense.
È oggi professore di Marketing all'Arizona State University.
He is best known for his popular book on persuasion and marketing, Influence: The Psychology of Persuasion. Influence has sold over 2 million copies and has been translated into twenty-six languages.
Český článek je mizrný překlad nějakého abstraktu nebo recenze.
Jak vidíte, STK, media jsou už dlohou dobu pod lupou.
Uomo avvisato, mezzo salvato! Volný překlad - když člověka upozornili, aby dával bacha, napůl ho tím zachránili.
Je na Vás, abyste toho bacha dával a nedělal místo toho paniku.

informace řekl(a)...

STK,
ze všech možných katastrof, co lidstvu hrozí, se mi nejvíc zamlouvá přistání Marťanů ve Vatikánu. Páni, to by byl hit!
Doufejme, že o tom dají Marťani předem vědět, aby se římské hotely připravily na nával zvědavců. To by byl příval peněz pro italskou státní kasu, jen na daních!
Co kdybyste to zveřejnil, třeba na Zvědavci. Proč ne, mediální dezinformační masáží proti finanční spekulaci!

informace řekl(a)...

Pan Tomský vede dál své úvahy o krizi eurozony: "EVROPA: Deutschland, Deutschland, zahl’ für alles"
Neochvějně opakuje své "Ty tam jsou zlaté časy devalvace!"
Vzniká podezření, že autor nemá dostatečné znalosti o tom, co je to devalvace nebo revalvace a vůbec o podstatě evropské krize.
Evropské dluhopisy jsou pod palbou mezinárodní finanční spekulace. Hrozí rozpad eurozony, zánik eura jako společné měny. Jak si autor vysvětluje na př., proč dnešní kurz euro-dolar je 1,344 . Při počátečním fixingu v r. 1999 byl poměr 1,16675. Hodnota eura tedy vůči dolaru vzrostla, je zajímavé, že na příklad po 11. září 2001 klesla na 0,8639 euro-dolar. A euro dnes roste vůči všem měnám, až na dánskou korunu.
Rozpad eura by nevyřešil krizi dluhopisů a státních dluhů, které jsou za ní. Samo Německo má nejvyšší státní dluh eurozony 2.080 miliard (údaj z minulého roku), větší než Itálie. Rozpad eurozony by znamenal rozpad evropské ekonomiky.
Doporučila bych p. Tomskému pár článků z časopisu pro geopolitiku Limes nebo finačního Trend on line o problémech eurozony, ale asi by pro něj nebyly dost srozumitelné, neumí totiž ... italsky. Anebo článek o problémech revalvace čínského yanu, kde by pochopil jaký složitý mechanizmus je operování s kurzem měny. (.tuttocina.it/mondo_cinese/124/124_dall.htm)
http://www

EK řekl(a)...

EK por informace.
Ti MARŤANI ve Vatikánu už jsou a to dost dlouho. Ani nejsou rozeznatelní od lidí uvnitř toho státečku, nebo tam už lidé nejsou?
čest v šest!

informace řekl(a)...

EK,
to jsou ale pozemští marťani. O těch víme, a na těch jen proděláváme.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nejúčinnější strach je malý strach

Je to tak, vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci : Nejlépe slouží, kdo neví, že slouží.

Neboli : Naši dědiční nepřátelé se bojí síly lidu. Bojí se té síly, kterou jasnozřivě zřel Karel Marx, a probudil Vladimír Iljič Lenin.
Od VŘSR naši dědiční nepřátelé vědí, že okovy nám nasazované musejí být hebké a téměř neviditelné.
Příklad : EU nás neokupovala vojensky a naráz, jako v letech 1938 a 1939, ale hospodářsky a postupně. Následky jsou samozřejmě v podstatě stejné - naše vlast v rukou našich dědičných nepřátel, vší náš lid ujařmen a zbídačen.
Ale nepřátelská propaganda se snaží lidu namluvit, že vše je v pořádku - že přece stačí v hrnci maso a v telce americký seriál, aby život byl snesitelný. Nepřátelská propaganda se snaží vydávat politickou korektnost, ten koncentrační tábor ducha, za cosi pozitivního.
A tak dále a tak podobně - každý z nás by mohl dodat SPOUSTU příkladů hrůz kapitalismu a demokracie.

Naštěstí lid o své síle ví - lid, přes horečnou snahu našich dědičných nepřátel, ještě nezapomněl na Lenina, Stalina, Beneše, Gottwalda, na naše rudoarmějce a partyzány, na Julka Fučíka. Lid dosud nezapomněl na svobodnou a samostatnou ČSSR, zbavenou našich dědičných nepřátel. Okovy z rukou našeho lidu padají, jho se láme - velké i malé strachy přestávají náš lid drtit.
Proto hnutí odporu nejenže neskomírá, ale stále sílí - důkazem je například malá, leč kvetoucí oáza svobodného myšlení uprostřed zprahlé pouště PC a multikulti. Ale jsou i jiné oázy, v nichž se osvěžují stateční, putující za pravdou a poznáním : například Haló noviny a Odpor.org.
Ano, tam se scházejí lidé myslící přímo hlavou, tam se setkávají neovčani s nehobity, doktoři s dělníky, inženýři s prodavačkami ... Prostě - tyto ostrůvky svobody vzkvétají a rostou díky osvíceným, samostatně myslícím lidem.
Jednou kalné moře strachu z EU a NATO ustoupí, ostrůvky národního odporu a svobodného myšlení se vynoří v celé své velikosti a nehledané kráse. Jejich obyvatelé ponesou vlajky svobody do všech měst a vesnic naší vlasti, všude je budou vítat květy šeříků a předsedové nově ustavených Národních výborů.

A pak ... ale to už předbíhám událostem.

Na shledanou v lepších časech, drazí vlastenci.

Harpyje řekl(a)...

Články p. Tomského a Macalíka jsou pouze dvě z mnohých úliteb největšímu a neomylnému ekonomu, profesorovi a t.č. prezidentovi.
Netřeba chápat ony složité mechanismy, hlavní je ten správný ideologický postoj.

Harpyje řekl(a)...

A proč by se, vážený STK, "to" mělo ausgerechnet začít rozpadat v blízké budoucnosti?
Jenom proto, že Irán vyrábí atomovou bombu a všichni muslimové jsou podle Vás militantní?
Hrozba zániku západní civilizace byla za dob studené války neskonale větší, než dnes. Ničící potenciál ("Vernichtungspotential") obou velmocí byl nesrovnatelně větší, než těch košiláčů z Teheránu.
Nebo si myslíte, že Západ už rezignoval, a odevzdal se svému osudu, který ho čeká, a který ho nemine? :-)))
Že by likvidace tří iránských vědců, pracujících na vývoji atomové bomby, výbuch raketového sila, při kterém zahynul jeden generál Revolučních Gard a záhadná exploze v Isfahanu byly pouhé nešťastné náhody?

Větší vlastenec řekl(a)...

Nešťastné náhody ?
Tomu samozřejmě nevěří žádný opravdový, přímo hlavou myslící český vlastenec.
My všichni víme, kdo stojí za těmito "nešťastnými náhodami", a komu to vše slouží.
Ale jednou dopadne tvrdá pěst dělnické třídy a ostrý meč Obránců Pravé Víry na to hnízdo zmijí !

A pak ... Pak se třes, prohnilý Západe !

informace řekl(a)...

Jen nechápu, proč tito pánové s takovým nadšením sýčkují o rozpadu eurozony. Myslí si snad, že se jim pak ten celosvětový krach (který předpovídají a jehož se bojí ekonomové) vyhne? Potopí se i Česko, jedno z prvních vzhledem k jeho ekonomickým vazbám na Německo. To mají na špičce nosu, cožpak si na ni nevidí?

Harpyje řekl(a)...

Tak, tak.
Obvyklým podezřelým. :-)))
V tomto případě překoná realita jakoukoli sci fi.

Harpyje řekl(a)...

Já to taky nechápu. Pokládám to rovněž za poněkud perverzní "Lust am Untergang".

Jakub S. řekl(a)...

Ale pokud jde o mne, ujišťuju vás, že nejmenší Lust am Untergang nep(r)ociťuju, nemám a že odporuje zcela mému založení. Prostě věcně, fakticky, logicky k těmto závěrům, k této potenciální budoucnosti, docházím. Už léta. Howgh.
A teď zrovna mám vysloveně potěšení, nečekané: všimla jste si, děvčata, že se najednou v něčem docela shodnete - ?! Tchý brďo. A navíc jsem přišel od nové zubařky, je výborná, přátelská, a mám pokoj na půl roku. Co mi schází? (Prachy. Zoufale. Ale říkám si pořád - jsi inťoš, moudrý, povznesený nad hmotný blahobyt, jasné?! Tak su.)

Schumacher řekl(a)...

Stejně, STK. Po Hlavě XXII se podívám a zkouknu. Zatím jen četl. Co filmů se týče, jako bych už viděl nějaký remejk remejku, nebo třeba "Pět neděl v balónu". V hlavních rolích Caprio, Cruise..., k nim nějaká blonďatá pipka a černoch aby to bylo genderově a etnicky vyváženější. A ve 3D. Z celého námětu by tam zůstal jen balón. A nějak by do toho zamontovali Atlantidu a psychopatického diktátora. Vše by po srdceryvných scénách skončilo happyendem včetně zachráněného psa.
Zaujala mě zmínka o požadavcích Íránu na odstoupení částí území v Evropě. Víte něco bližšího? Kde, s jakými argumenty? Že by kvůli milionům evropských musimů ? No, všechno má nějakou příčinu, i to kde se v Evropě ty miliony muslimů vzaly. Írán je sem nenašťouchal. Jsou výsledkem nějaké zdejší politiky....

Schumacher řekl(a)...

Cp se týče všeho euro...už jenom kvůli zákazu žárovek jsem proti. Od toho kdo dokáže nařídit a prosadit takovouhle krávovinu lze očekávat cokoli.

STK řekl(a)...

Pro ty, kteří se na mě s takovým nasazením vrhli, protože jim "čpím skepticizmem". Jen klid, uklidněte se a zastavte zbytečnou štvanici. Na každého jednou dojde! To jste všichni za vodou (za hranicemi), že tak zřetelně odlišujete "Česko" a ostatek Europy? Ano, máte naprostou pravdu, pod vodu půjde celý Titanic, ba i jednotlivé záchranné čluny se budou potápět. Podpalubí s třetí třídou se potopí jako první. Kdo nemá záchranné kolo a tlustou vrstvu podkožního tuku se utopí nebo umrzne - jako Di Caprio. [;>/

Motto: "Kdo má jiný názor než já, je politováníhodný blb!"


P.S.: Ten "Zvědavec" je opravdu zajímavý web! Díky za upozornění! Budu ho brát jako protijed gegen eurohujerství.

Trénujte rozdělávání ohně bez sirek. Když už nic, zvýšíte si tím svou zručnost a tím i mínění o sobě samém! S řešením problému, kam si máte dát své nemalé úspory vám to sice nepomůže, ale kdyby náhodou...

A informujte papeže. Přistání Marťanů na náměstí sv. Petra není, opakuji není vyloučeno!

Větší vlastenec řekl(a)...

K vlastenecké historii horských bud a hotelů

Poněkud jsme se odchýlili od tématu, drazí vlastenci. Takže bych se chtěl vrátit k Velkým Šamanem připomenutému výsostnému vlasteneckému činu - k humánnímu odstranění ohavné německé stavby na vrcholku Ještědu.

Jak víme, po nabytí skutečné samostatnosti naší vlasti jsme zčechizovali cca 3000 obcí, které na tisíciletém území naší vlasti postavili naši dědiční nepřátelé. Zčechizovali jsme i řadu samostatně stojících horských bud, hotelů, rozhleden atd. *)
Kupodivu ne všichni vlastenci vědí, že některé německé stavby jsme stačili zčechizovat již po Mnichovském diktátu, těsně před předáním našeho pohraničí Němcům.
To je chyba - tyto vlastenecké činy bychom měli neustále připomínat, nám i budoucím, aby jejich ohlas pronikl do mysli náš všech, aby pronikl až do lidové slovesnosti, do lidových písní a tanců.

Ocitujme proto část článku o historii Výrovky:
V roce 1938 sloužila Výrovka a sousední Havlova bouda jako stálá četnická stanice. Přičiněním československých vojáků vyhořely sousední boudy - Luční a Rennerova bouda, Bouda Prince Heidricha a Richtrova Bouda.
Ovšem ani dvě boudy v sedle Výrovky ohni neušly. 11. 10. 1946 šestnáctiletý zaměstnanec lajdáctvím způsobil požár v garážích a odtud se oheň rozšířil na celý srub vojenské správy. Sousední Havlova bouda byla tehdy zachráněna, ovšem již 6.2.1947 tentýž zaměstnanec opět nedbalostí způsobil požár v podkroví a celá bouda během dvou hodin za vichřice a ve více než dvacetistupňovém mrazu vyhořela do základů.
Správce Jan Duben se po dvou požárech přestěhoval na jednu z největších krkonošských bud – Liščí boudu, která potom vyhořela pod jeho správou v roce 1948.


(Omluvte, prosím, příznačnou vlasteneckou chybu našeho soukmenovce : Nikoli „Bouda Prince Heidricha“, leč Prinz-Heinrich Baude.)

* * * * *

Letos se našincům podařilo zčechizovat další hrůzný relikt z doby temna - tzv.Petrovku. To je potěšitelné a chvályhodné.
Přesto spousta pozůstatků na Němce nadále hyzdí nejen hřebeny našich hor, ale i centra našich starobylých měst. Proto se ptejme : Kdy konečně budou odstraněny ? Kdy konečně do základů zčechizujeme tzv.Luční Boudu, tzv.chrám tzv.svatého Víta, tzv. Karlův most ?
Opravdu musíme čekat až na obnovení našeho tradičního slovanského společenského zřízení ?

K obraně vlasti BUĎ PŘIPRAVEN !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) POZOR !
Na Sněžce Králické jsme zčechizovali jen tzv.Liechtensteinovu chatu, v roce 1971.
Rozhlednu zločinně zničili Poláci (v r.1973), ta skvrna na čisté tváři Slovanstva.
Pohov.

stk řekl(a)...

Trochu přátelštěji:

Divadlo je dohodnutý podvod, manipulace. Potřebujeme ale dvě strany - toho, kdo podvádí/(přesvědčuje/fabuluje/atd. a toho kdo se podvádět/přesvědčovat/fabulovat/atd. nechá, dokonce úmyslně a ještě za to zaplatí nezanedbatelnou částku.
V samoobsluze jste vystaveni těžké manipulaci jen vejdete. Vyhledám znova (doufám, že se mi to opět povede)důvěrná interní pravidla pro rozmisťování zboží, platná pro řetězec Kaufland. Měl jsem je včetně zdůvodnění proč to či ono.

A ten dílčí článek: Není nepochopitelný a mnoho z pravidel tam jmenovaných je opravdu platných. Uvědomte si, že pokusy o manipulaci jsou i v téhle diskuzi. Vlastimil např. neuvedl původní pramen, ale jeho přetištění v "nedůvěryhodném zdroji" což by ho mělo dehonestovat. A možná bych našel v téhle diskuzi i další postupy, známé z popisů manipulace.
O manipulaci politické snad ani není třeba mluvit. Tam se lže pořád.
Navíc - manipulaci (reklamu, divadlo) denně praktikuji, tudíž docela přesně vnímám její nasazení. Vědomé nebo i podvědomé. I v klidném rozhovoru dvou manželů je často obsažená. Něco si myslíme, něco jiného říkáme abychom něčeho úplně jiného u toho druhého dosáhli.

Takže... [;>]]]

informace řekl(a)...

STK,
nic ve zlým. My Vás chceme jenom vylepšit, abyste dělal pěkný dojem na návštěvníky. Vše pro úspěch firmy!
Papeže zatím nemá cenu zbytečně plašit. Jen nám dejte znát, dozvíte-li se o nějakém alespoň přibližném datu. Dají Vám v Campidoglio třeba nějaký metál za zásluhy.
Capidoglio je římská radnice.

Jakub S. řekl(a)...

Už kvůli žárovkám... podpisuju. Howgh!
K manipulaci: manipulare je (až v pozdní L) vést/řídit rukou/rukama. Původní význam je dnes např. v it. zpracování, doslova, něčeho. A pak přeneseně. Ostatně v angl. taky manipulate může být řídit, třeba zem. či silniční stroj. Takže někoho zpracovat, řídit - bis zum bitteren Ende... halt, odvolávám, co sem odvolal. To je jenom jedna z možností.

Jakub S. řekl(a)...

Privátní sdělení: on na návštěvníky ve své firmě dělat dojem nemusí a nemá, tahá jenom v pozadí za nitky, aby žádoucí dojem vznikl... a jeho nikdo nevidí a nezná. To je, co?

Harpyje řekl(a)...

Ano, vážený STK, web estébáka Stwory je jako stvořen pro kritické duchy Vaší ráže, kteří se za žádných okolností nenechají manipulovat oficiální propagandou.
Najdete na něm potvrzení Vašich názorů na ovčany, tak jako potvrzení Vašich apokalyptických vizích o jejich budoucnosti.
Čtenář Zvědavce ví, kolik uhodilo!

informace řekl(a)...

Jakube,
já jsem měla na mysli tenhle výčep piva. Lidí se tu vochomejtne dost, tak jako aby nebudil špatný nálady, víme?
A co se týče děvčat, ona se shodují ve víc věcech než v kolika se rozcházejí. Jen občas si nějakou vrazí, aby tu byl folklor.

Harpyje řekl(a)...

Tak tohle http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/215560.aspx je skutečně šokující! Ale v jiném smyslu, než to ten rolničkář zamýšlel! Monsignore Halík prý není ani profesor, ani vysvěcený kněz!

Větší vlastenec řekl(a)...

EU není stejná jako SSSR. Je mnohem horší.
aneb
Postačí vozová hradba proti zbraním hromadného ničení ?

Vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci, poděkujme ještě jednou váženému vlastenci STK za podnětné odkazy.
A zastavme se na okamžik u chmurného, leč pravdivého sdělení o budoucnosti prohnilé Evropy a jejích kolonií.

Informacím o záměrech Euroameričanů, našich dědičných nepřátel, nelze téměř nic vytknout. Pan Bukovský prostě volá „Císař je nahý !
Ale Sovětskému svazu pan Bukovský velice křivdí. Vždyť nejen SSSR, ale CELÝ socialistický svět hostoval dle krásných, všelidsky platných idejí : humanismu, solidarity, spravedlnosti.
Zatímco svět kapitalismu a demokracie ? Hrůza pomyslet, darmo mluvit.

Takže OTÁZKA STOLETÍ, otázka doslova existenční :
Máme opustit EU a NATO ihned, nebo až „to praskne“ ?
Odpověď NENÍ jednoduchá, drazí vlastenci. Neboť :
Opustíme-li ony prohnilé a vražedné spolky ihned, vyhneme se smrtelnému víru, jenž se vytvoří při jejich pádu do hlubin.
Jenže : Vystavíme se riziku okamžité a otevřené vojenské intervence - známe přece své Pappenheimské, své humanitární bombardéry.
Prostě - pokusíme-li se zachránit (Pád EU a NATO přece očekáváme v historickém horizontu několika týdnů !), naši dědiční nepřátelé se na nás vrhnou jako vlci na ovce, jako kovbojové na Indiány, jak sionisti na naše panny.

Takže se vynořila OTÁZKA DNE :
Bude naše vozová hradba dostatečně účinná proti zbraním hromadného ničení ?
Doufejme že ano.
Myslete na chorál, malověrní.
A na ruské bohatýry. A nejen myslete - pište Zvací dopis.
Hned teď.

Mimochodem :
Čím se promluva pana Bukovského liší od stovek či tisíců stejných nebo velice podobných a vysoce pravděpodobných předpovědí ?
Jen maličkostí : Je opatřena českými titulky. Takže jí rozumí i prostý český intoš, prostý český inženýr.
Díky vám, neznámí hrdinové z Hnutí odporu, kteří jste nasadili své životy ! Díky za české titulky (I když dabing by byl lepší, drazí soukmenovci !), díky za vložení varování na imperialisty a sionisty ovládaný WWW.
Přidali jste blankytu do křídel míru.

Harpyje řekl(a)...

:-))))
To mě nenapadlo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Trocký ať vezme ten zpropadený imperialisticko-sionistický textový editor !

Má být :
"...CELÝ socialistický svět postupoval dle krásných, všelidsky platných idejí : humanismu, solidarity, spravedlnosti. ..."

Za chybu se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

informace řekl(a)...

K žárovkám.
Další fáze svítit obnovitelnými zdroji. Používat k osvětlení sův a koček.
Nezištná rada, zaveďte si chov nočního ptactva.
Zisk je v krátké době zajištěný.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

http://www.youtube.com/watch?v=FYvEU3EboD8&feature=related

STK řekl(a)...

Kapela v salónku stále hraje a můžete tedy, velevážení návštěvníci zdejší putyky, stále vesele tančit nad intelektuálními mrtvolami všelijakých skeptiků a Bukovských.

Jsou to ale tupí blbci, že? Myslí si něco jiného než Vy! Unmöglich!

Mimo jiné: Kdyby pan Bukovský byl býval hovořil svou rodnou řečí, mnozí obyvatelé Kotlinky by nepotřebovali dobrodiní českých titulků. Tak si tiše, jen pro sebe říkám: Jít s proudem! V jednotě je síla! Nevyčuhovat z davu! Optimistou až do hořkého konce! To je příkaz doby! (Jako ostatně vždy.)

Takže příjemnou zábavu při koukání do jezírka na vlastní obraz a dobrou noc, vážení návštěvníci.

Jakub S. řekl(a)...

Aj vy mně.
Já ale jsem se na jaře od obrazovky osvobodil, a pokluzené. Mám radio times. S Woodym Allenem.

Harpyje řekl(a)...

Není nad to, být osvícený.
Dzp.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážený STK, pan Bukovský říká klidným hlasem nehoráznosti, kterým pravděpodobně ani sám nevěří. Jistě není ani tupý, ani blbý. Klasická účelová manipulace. Měkká ruská angličtina dokonale dotváří celkový zlověstný dojem. Rozděl a panuj.
Slavný projev bývalého generálního mi nabídla youtube hned vedle Bukovského. Dal jsem ho sem jako připomínku nedávné minulosti. Také jako argument, že lepší příští máme to štěstí prožívati již dnes.

drak řekl(a)...

STK a Schumacherovi:

Také jsem rád četl Verneovky, věci od J.M. Trosky a další úžasnosti s baterkou pod dekou. Tenkrát jsem vydržel snadno celé noci, dnes je to s tou výdrží horší ;-)

drak řekl(a)...

Hm.., a hlavně že to Německo s tím Iránem obchoduje jako vzteklé. Svatý Kšeft! Kšeft přeci musí běžet a prachy se musí točit. Následky? Kdo by by si s tím lámal hlavu! Takže jestli časem do Německa, či jiné evropské země doletí nebo bude jinak dopraven nějaký atomový výbušný present, tak to neva, hlavně, že se před tím uskutečnil dobrý kšeft a ekonomika utěšeně rostla. Tenhle nenažraný primitivismus mne dost děsí. Nebo to bude jako s Kaddáfím? Nejdřív kšeft a pak jeden menší konflikt? Írán ale nebude tak snadný oříšek, jako Libye, a že se tam kluci pěkně zapotili, tady to asi bude horší. Z toho, co jsou někteří jedinci a firmy ochotni udělat a jekému riziku vystavit sebe i ostatní, jde děs a hrůza. Nějaké ty žárovky a bioplaiva, ty jsou proti zbrojnímu hazardu s Íránem jen směšnými výstřelky a vylomeninkami.

Harpyje řekl(a)...

Tak Německo s Iránem obchoduje jako vzteklé. To jsou mi věci!
Asi proto se spolková vláda snaží prosadit i ropné embargo vůči Iránu.
:-))))

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak přesně tomu my čeští vlastenci, my přímo hlavou myslící vzdělanci, říkáme "nordická lest", vážená paní Harpyje.
Prostě - jak převeliký vlastenec a hlava otevřená drak implicite napsal, jedná se o (sebe)vražednou kombinaci pokrytectví, zaslepené chamtivosti, hlouposti, multikulti a globálna.

Už abychom byli opět samostatní ! Ve světle rychle se hrnoucích událostí a rostoucí euroamerické tmy se začínám klonit k názoru, že nevyhnutelný vojenský konflikt s Euroamerikou *) je menším zlem než čekání na konečný kolaps nám bytostně cizích idejí a nesmiřitelně antagonistického režimu - čekání uvnitř honosné, leč ke zhroucení odsouzené budovy.

Nazdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Naši dědiční nepřátelé nás samozřejmě napadnou, možná ihned po našem vystoupení z paktů EU a NATO.

drak řekl(a)...

Pokud je známo, tak íránský jaderný program využívá především německé odstředivky, od Siemense. A je velikou otázkou, nakolik se jeho technici za daných okolností snaží pomáhat s odstraňováním Stuxnetu z jejich systémů. Prý se snaží víc, než by museli, naštěstí jim to moc nejde, ale to je spíš něčím jiným, nežli jejich nechtěním či neochotou. V každém případě považuji dodávky čehokoliv, co může být využito k výrobě jaderných zbraní do států jako je Írán za, krátkozraké, nezodpovědné a rizikové jednání. Nejdříve se vesele kšeftuje a rýžují se prašulky, mlčí se a mlží se a snaží se, aby nikdo nevěděl. Pak to praskne, a my si pak budeme hrát na překvapené, podvedené a budeme vyhlašovat embarga? A čímpak jsme to mysleli když jsme ty kšeftíky dohadovali? Že by přímo hlavičkami? To jsme nevěděli, že to jde využít i k výrobě zbraní, navíc jaderných a navíc do rukou islámských fanatiků? Tomu embargu jako má někdo věřit? Tohle běžte vykládat na střechu holubům, ale nějakejm malejm a hodnš pitomejm, ti větší by vás poklovali.

Harpyje řekl(a)...

Přečtěte si, Vlastenče, Vlkův výtvor na Psu. Nebudete zklamán! (Odkaz z pochopitelných důvodů nedávám)

Harpyje řekl(a)...

Ano, vážený draku, a proto obvinil Iran firmu Siemens, že spolupracovala na vývoji Stuxnetu.
Iranian Military Official: Siemens helped U.S. and Israel in Cyber Attack on Nuclear Program
Head of Iran's civilian defense says German company, Siemens, must share the blame for the Stuxnet virus attack; virus targeted control systems run with Siemens software.

Pedro řekl(a)...

Zvláště diskuse pod článkem p. Vlka st. je dnes zvláště výživná. Zajímavé - pod v poslední době na NP otištěnými články pp. Jiráta (hátépé://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-sudetsti-nemci-milacci-stesteny-fg4-/p_spolecnost.asp?c=A111129_222949_p_spolecnost_wag), Uhlíře (hátépé://neviditelnypes.lidovky.cz/fejeton-pohadka-o-rybari-a-jeho-zene-d6e-/p_spolecnost.asp?c=A111129_000717_p_spolecnost_wag) nebo Křepelky (hátépé://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-kdopak-nam-tu-monarchii-vlastne-rozbil-ftw-/p_zahranici.asp?c=A111130_201129_p_zahranici_wag), které jako by vypadly z pera p. Vlka st. žádné poznámky o jednohlavých volech nevidím. Dokonce i p. Krystlík se omezil jenom na poznámku o deponování papírových marek a roztavení markových mincí.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak já, jako český vlastenec snad nikoli úplně nejmenší, jsem na podnětný článek s.s.Vlka st. již odkaz dal.
Takže tak, vážená paní Harpyje.

I když, jak ve svém příspěvku píši, jde o nošení dříví do lesa - naši přímo hlavou myslící vlastenci jistě již článek četli.
Konečně - podobné myšlenky zastáváme, my opravdoví čeští vlastenci, již od roku 1938 (nejpozději od r.1938).

Prostě - víme již dlouho, že Evropa je zmije zrádlivá, že za oceánem Amerika vábně (a marně) na nás bliká. Už dlouho nemilujeme Francii „sladkou“ a „hrdý“ Albion.
A Německo - o tom víme zbla vše.
Prostěji : Děkujeme, nechceme. Už jsme z vás zvraceli, Evropani, Euroameričani.

Schumacher řekl(a)...

Draku, to je v pořádku. Říká se tomu obchod. Prý je výhodné prodávat Salamndrům výbušniny....

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně, drahý soudruhu a soukmenovče Schumachře-utajený antisionisto.
Kapitalisty prostě nepředěláte.

Čest a Nazdar !

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Ale i obchody mohou být velmi mravné a naopak velmi nemravné. NA těch druhých se vydělává mnohem víc, to chápu. Až ti, co je uskutečnili, nebo jejich potomci poletí během nějakého toho výbuchu ke všem čertům, tak se budou moci oblažit úžasným pocitem, kolik na tom vydělali a popřemýšlet, zda to za to stálo. Nás ostatních se to bohužel týká také.

STK řekl(a)...

Zajímalo by mě,
co by se stalo, kdyby se zdejší eurohujeři setkali tváří v tvář s euroskeptikem nikoliv humoristického provedení*, např. s Vlkem starším. Došlo-li by na nadávky, facičky nebo aspoň na plivání pod nohy.
Mohlo by to být velmi, velmi zajímavé. Škoda, že je to zhruba stejně pravděpodobné jako ti Marťani na svatopeterském náměstí.
==========
O možném pádu eura se už dneska mluví dost nahlas. Merkoza z toho má rozpor - aspoň podle dvou mých zdrojů. Okolí (i to krajně euroskeptické) se z pádu Eura nijak netěší - žuchne to pak pod vodu komplet. A dopadne to i na všechny "houslisty z Titanicu". Tu i cizozemské.

*/ humoristický euroskeptik - třeba ten, který nepochází z opice

stk řekl(a)...

Jo abych nezapomněl:
Prosím jich pěkně, vašnostové, neraděj mi, co mám a co nemám číst. Jsem už nějaký ten pátek plnoletý. Čtu, co se mi zlíbí.
A jak správně podotkl pan Vlastimil V., myslím přímo hlavou, nikoliv jinou částí těla. To samo o sobě některé irituje k nepříčetnosti.
Jenomže - sarkasmus se už někdy nedá stupňovat. Jen ztrapňovat. Se.

STK řekl(a)...

To RRR:
Jistě, přesně na to upozorňuji.
Rusko je pořád tady, kousek za Slovenskem a Ukrajinou a trpělivě čeká. Až se EU poonďá. A má na to "poonďání" ve svých rukou čím dál tím více nástrojů. Plynovod, ropovod. Teď prý chce dodávat i hotovou "elektřtinu".
Když to jednou všechno vypne, protože s nějakým ruským diktátem nebudeme souhlasit, zmrznem tu potmě.

Šaman řekl(a)...

Kousek tady, díky Východnímu Prusku/Kaliningradu zaklíněné do EU a NATO, 500 km přes Polsko k nám…

Větší vlastenec řekl(a)...

No já nevím, vážený STK.
S.s.Vlk starší je sice mladý jako každý komunista či vlastenec, ale na kontaktní boj snad přece má své lidi, no ne ? Například naše mladé dělníky, kteří se nebojí nejen boje, ale i dokonce dokáží veřejně zvolat "Císař je nahý !" resp. "Nepřizpůsobiví do sprch !"

No, a kdyby moje maličkost potkala některého z eurohujerů resp. multikulti nadšenců ...
Jsem dobrý Čech, takže by záleželo na okolnostech - například aby nebyl moc velký, že. Nebo abych měl v ruce nějaký ten pádnější argument. Nebo aby nás obránců unikulti a Západní Asie byl celý kolektiv.
Prostě - jako obvykle.

Zdravím Vás u příležitosti dnešního výročí konečného vyřešení protistátního centra multikulti agentů.

STK řekl(a)...

Jenže Draku,
jak odolat, když za obyčejný nůž nabízejí Mloci tak krásné perly... ...tedy barely nafty.

Tady je to místo na "vrabce v hrsti" a "podej čertu prst". My už jsme takoví.

Například: Hulíme, hulíme 44 roků a pak se divíme, že nám dělá problém vyběhnout šest malých pater. Inu Homo sapiens recens. Často o tom "sapiens" pochybuji. Homo recens bude asi přesnější popis.

s.t.k. řekl(a)...

Eee?

drak řekl(a)...

STK:

Závislost na ropě je sice dost problematická, ale je řešitelná i jinak. Vysloveně idiotské je, že se na tom nepracuje dost intensivně.

Sklony k hazardu a podceňování rizik se čas od času prostě nevyplácí. Za určitých okolností se může stát, že cena nože strčí do kapsy všechny perly světa. Vše závisí na okolnostech.

S tím kouřením jsem do toho následkem mladické nerozvážnosti také spadnul, ale po 18 letech hulení, jsem toho po několika pokusech nakonec úspěšně zanechal a jsem tomu docela rád. Cítím se lépe, cítím se nezávisleji a méně zotročený.

Větší vlastenec řekl(a)...

Po 18 letech hulení ?
Po 18 letech hulení ?!?
Božínečku !
Po osmnácti letech hulení bývá mozek ZATRACENĚ zhuntován.
Mám osobní zkušenost : Jeden můj dávný zaměstnanec se z aktivního sportovce „prohulil“ ve schizofrenika, trosku duševní, a později i fyzickou. Akutní hospitalizace v psychiatrické léčebně, pokusy o sebevraždu (moc hezkou strangulační rýhu si pořídil, když se s ním přetrhl provaz). Nakonec úspěšný pokus.
Byl ze sedmi dětí (jeho veskrze ateističtí rodiče, 100% árijští a velice přizpůsobiví, prostě děti milují); duševní choroba se rozvinula u jedné jeho sestry - také po dlouholetém hulení.

Takže pozor, velký vlastenče draku !
Zastánci multikulti a globálna samozřejmě tvrdí, že marihuana nespouští duševní choroby. Ale já být Vámi, tak se držím našeho piva, rumu a vodky.

Nechť Vám Lenin dá zpět zdraví !

stk řekl(a)...

Vlastimile,
Drak přece nic neříká o tym, co vlastně hulil. Takže můžete být vedle jak ten smrk!

Já třeba začínal na Tarasu Bulbovi, baleném ve Spořiči dýmkového tabáku. A skončil na obyčejných "amerikách", jo jo. Možná u mě indikujete nějaké náznaky duševní poruchy. Inu může být, nikdo není dokonalý. Ale to nebude z tabáku, ale spíše z některých "promluv" v této hospůdce.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Takže ještě jednou, speciálně pro nás geronty :

HULENÍ

KOUŘENÍ

Máte to, vážený STK ?

drak řekl(a)...

STK:

Za mého mládí se hulením i kouřením vyjadřovala jedna a tatáž neřest a to kouření tabáku. Hulení ve smyslu jiném, nežli tabákovém, mě nikdy nijak neoslovilo, ani nelákalo a ani jsem se něčemu takovému nevěnoval, ani se o to nepokoušel. Je zajímavé, že prvního "huliče", tedy někoho, kdo kouřil něco jiného nežli tabák, jsem uviděl na vlastní oči až kdysi v SSSR. Spousta lidiček z Kavkazu, Kazachstánu a vůbec z takové té tehdejší sovětské exotiky a ti, co tam přijížděli třeba z Afghánistánu, Íráku, Íránu a dalších zemí, tak u těch jsem takovéhle aktivity registroval. Mě ale chutnal klasický tabák, nejraději a nejlépe kubánský, buď doutníky, nebo Ligerosky. Když se pak po listopadu nedalo nic kloudného kubánského sehnat, tak jsem přešel na Gitanesky, a nakonec jsem si balil z holandského černého tabáku cigarety sám, nejčastěji z Van Nelleho, když nebyl, tak jsem kupoval Javaanse Jongense, no ale tabák musel být pořádný, jinak mi to nechutnalo. Z klasických cigaret jsem kašlal a nechutnaly mi.

Posun slova hulení směrem ke konsumaci marihuany, nebo něčeho jiného, který se udál někdy v devadesátých letech, mi tak nějak minul, unikl a naprosto ušel mé pozornosti. S lidmi, kteří "hulí" něco jiného nežli tabák, skoro nepřijdu do styku a upřímně vzato, ani mi to nechybí.

STK řekl(a)...

Draku,
já se s "huliči", jak se podle newspeaku nazývají, občas setkávám. Jsou to často tak snové záležitosti, že si přitom nejsem příliš jist, kdo vlastně "požil" a jsem rád, když hovor skončí.
Sám jsem to nikdy nezkoušel - alkohol, nikotin, kofein a thein jsou drogy, které jsem vyzkoušel a nechal si jen ty dvě poslední. Ale ani na nich si netrvám. Naštěstí.

drak řekl(a)...

STK:

Já se s těmi "huliči" setkával občas, jakožto s dětmi některých mých známých, když jsem se, kolikrát navíc marně, pokoušel zprovoznit jimi totálně rozvrtané počítače. Co si budeme povídat, bývalo to náročné a od té doby se setkávání se s "vyhulenými palicemi" vyhýbám, jak jen to jde. On ten mozek dojde újmy trochu jiným způsobem, než je tomu třeba u nadměrného požívání alkoholu, ale ale zoufalé to je stejně. Na sobě jsem z pochopitelných důvodů tyto experimenty neprováděl, na jiných také ne, ale těch, co to zkusí z blbosti, zvědavosti, či jiného důvopdu, tak těch je i tak docela dost.

Sám jsem přišel do styku s alkoholem, nikotinem a theinem, kafe mi sice občas voní, ale vůbec nechutná. Ten nikotin jsem už snad nadobro odboural, alkohol si dopřávám občas, v podstatě svátečně a čaje si zase dopřávám celkem hodně, mám rád černý, chutný a silný.

Schumacher řekl(a)...

Draku, vyzkoušej červený rooibos s afrodiziaky (no, má to zdravý močopudný účinek) půl na půl s yerba maté s týmž (muira puama). Tak dvě navršené polévkové lžce na půl litru. Nejlépe nechat louhovat několik hodin v termosce. Z bylinek lze namíchat lecos pozoruhodného. Zajímavé jsou "himalájské směsi", sice chutnají podivně, ale...Krom toho, hojný příjem tekutin je zdravý :-)

Jakub S. řekl(a)...

A už ten dryák někdo přežil?