čtvrtek 3. listopadu 2011

Ještě nám to všechno nedošlo


Minulý týden o půlnoci ze středy na čtvrtek došlo v Bruselu k průlomovému rozhodnutí: Řecku bude odpuštěna polovina dluhů, ztráty ponesou dobrovolně soukromí investoři. Když nepostačí investoři, podpoří je národní banky. Ty podrží příslušné státy, a když ani to nepostačí, zachytí lavinu ztrát euroval, který bude navýšen až na bilion eur. Do něho by měli přispět i Američani a Číňani. Zavládl jásot médií i politiků. Jenže po tom, co se všichni vyspali, došlo jim, co všechno je v zázračné dohodě pochybné.
Číňani jsou uvážliví už tisíce let, ani dříve se nějak se svými investicemi do evropských záchranných dluhopisů nehrnuli. Říkají: "Rozvíjející se ekonomiky by neměly být vnímány jako samaritáni Evropské unie".

Pátnáct nebo kolik stránek dohody se ukázalo být spíše smlouvou o smlouvě budoucí, přičemž není jasno, kde se ty chybějící peníze vezmou - když Čína chce jasné záruky, než pustí své peníze a USA spíše vyzývají ke shodě, než že by chtěly platit. Ano, řecké dluhy mají být "sestříhány" (tedy nikoli odpuštěny), avšak bruselský analytik Sony Kapor upozorňuje: "Pozvánka k ostříhání není totéž co ostříhání".

O víkendu se pravděpodobně probudil i řecký premiér Papandreu, který si uvědomil, že Řecko bude muset stále ještě zaplatit polovinu všech dluhů, a že se bude muset uskrovňovat celou další téměř desetiletku, aby moho být zadluženo "jen na 120 % HDP. Čili éra škrtů neskončí v roce 2020 a jakýs takýs vyrovnaný stav lze čekat někdy v roce 2050. Načež se vytasil s referendem. Zaskočil tím všechny, včetně poslanců a ministrů vlastní strany. O budoucnosti mají prý rozhodnout sami Řekové - tedy, Řekové mají rozhodnout, jestli jim půjčí Francouzi, Němci - a nakonec i ti Slováci.

Ale ti Francouzi a Němci řekli, že už nedají ani cent, dokud nebude jasné, že platí minulotýdenní dohody - "ve všech bodech". Tedy - Řekům se dá, Řekům se odpustí, Řekům se počká - a Řekové budou škrtit a škudlit. A pokud Řecko neudělá co slíbilo, nedostane, co mu bylo přislíbeno. V listopadu mělo obdržet další tranži ve výši 8 mld. €, ale když vy nic, tak mi vám taky túdle!

Načež začaly padat akcie, v Evropě i ve světě. Bylo jasné, že pokud bude referendum v lednu, pak možná ani nebude o čem referendovat. Včera se ještě řecká vláda jako jeden muž postavila za svého premiéra. Dneska ráno už rozhodnutí kritizoval ministr financí, pak další, a zatímco toto píšu, minimálně čtyři ministři pochopili, cože se na jejich vlast chystá. Včera se ještě děsili toho, že jim uříznou nohu a odmítali to. Dnes jim došlo, že pokud si nenechají uříznout jednu nohu, nejenže jim nezůstane ani ta druhá, ale umřou. Tedy řecký stát chcípne, protože nebude mít na výplatu státních zaměstnanců ani na důchody. A i pokud by urychlil referendum k termínu 4. prosince.

Vývoj v Řecku eskaluje po hodinách. Taje křehká vládní většina v parlamentu. Odpadávají poslanci z Papandreovy strany PASOK. Anebo naopak - odpadává Papandreu, jehož chtějí poslanci odvolat z čela strany a tím i vlády. Přicházejí zprávy, že premiér půjde na kobereček před prezidenta, přičemž by si měl s sebou hned přinést demisi.

V 15:00 přichází zpráva, že Papandreu demisi nenabídne. Už 30 poslanců různých sstran podepsalo dopis, ve kterém vyzývají k ustanovení "Vlády národní jednoty" či "záchrany", vyzývají k odvolání referenda a k vypsání předčasných voileb.

Přicházejí i podivuhodné ozvěny, nevíme od čeho. Byly odvolány špičky řeckého armádního velení, a ozvalo se děsivé ujištění, že se "nemusíme obávat vojenského puče". No tak vojáci by v případě krachu státu přestali dostávat služné, to už je důvod k převratu, ne?

Jedna komentátorka mě včera večer v televizi ujistila, že dluhy Řecka budou nakonec nějak splaceny - "pokud nevypukne třetí světová válka".

Dnes jsem se dověděl, že Řecku zatím "nehrozí revoluce".

No jo, proč by se mělo válčit, že? Třeba v tom případě, když by dlužníci řekli: "Když nám nechcete ty své ostrovy prodat, tak my si je vezmeme sami - za ty dluhy, co jste už napráskali".

Prognostici varují že když v Evropě nebyla válka desítky let (Balkán se nepočítá), tak že to neznamená, že válka nevypukne. (Mimochodem - Řecko je přece taky "Balkán", ne?)

Nemyslím si, že by všem právě teď docházelo, k čemu zrovna dochází. Jenom zopakuji již řečené: Pád Řecka vyvolá dominovým efektem pád dalších ekonomik, rozpad eurozóny a Evropské unie, což může vést k válkám. Tedy - "pokud, pak by"...

Řecko přitom není jasným viníkem. Je pouze špendlíkem, který propichuje bublinu pseudojednotné evropské ekonomiky a falešného politického spojenectví evropských národů. Ono by bylo hezké, kdyby existovala jednotná Evropa, ale ono to tak, bohužel, není, a pokud budou v Evropě různí národové - a různé národní rozpočty - ani to možné nebude. Kdyby nebylo dnes Řecka, bylo by zítra Itálie či pozítří třeba Francie...

Evropská budoucnost vypadá špatně, pokud neschopnou Evropu nezpacifikuje nějaká skutečná mocnost, ale v tomhle století to už Amerika nebude. Možná, že už v onom bájném roce 2020, kdy má mít Řecko jen 120% dluh a Evropa bude mít 20 % dotovaných energetických zdrojů a bude konečně žárovkověprostá, že na severním pobřeží Středozemního moře a na skalách nad Atlantikem budou stát cedule, které návštěvníkům Evropy oznámí:

"Vítejte v Euroasijském svazu."

Psáno ve čtvrtek 3. listopadu 2011 15:00

PS: Psáno, aby se nestalo.

81 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Evropa se zhroutí, Amerika taky (nebo ji celou koupí ČLR), ale nás to příliš trápit nemusí.
Celým svým ustrojením prostě NEJSME součástí Evropy ani Euroameriky - jsme roduvěrní Západoasijci, naše vlast je nedílnou součástí Západní Asie.
Veškeré naše svazky s tzv.Západem jsou vynucené, a naštěstí snadno zrušitelné - z EU i NATO lze prostě vystoupit.
Samozřejmě, po našem odchodu z těchto imperialistických spolků nás Euroameričani napadnou, jako napadli Srbsko a např.Libyi. Ale právě proto už roky posilujeme své svazky s Ruskou federací, s celým bratrským ruským národem.
Už dnes by si i ti nejdravější jestřábové Pentagonu rozmysleli bombardování Karlových Varů; co teprve za pár let, až bude konečně vyhlášena Autonomní oblast Karlovy kurorty.

Prostě - po konečném krachu Evropy a Euroameriky můžeme začít slavit, protože už nikdy a nikdo nám nebude vnucovat kapitalismus a demokracii, nikdo nás nebude ohrožovat politickou korektností, multikulti a globálnem.

Proto z důvěrou a optimismem hleďme do dalších let. Snad se již brzy vláda věcí našich do našich rukou navrátí.

Nazdar !

Harpyje řekl(a)...

Mám takový dojem, Vlastenče, že se blížíte mílovými kroky k Vašemu cíli!

informace řekl(a)...

Nový guvernér Evropské centrální banky (ECB) se dnes rozhodl snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Napětí na burzách se tak částečně uvolnilo. Snížení úrokové sazby má podpořit hospodářský růst. Zároveň ale Draghi varoval, že napětí na finančních trzích zasáhne ekonomiku eurozóny, která by se tak koncem letošního roku mohla dostat do "mírné recese". Tím prohlášením elán na evropských burzách poněkud ochladl.
Papandreu prohlásil, že netrvá na referendu, že se chce dohodnout s opozicí o dalšch krocích. Totiž jeho koalice ho začala opouštět.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, nejsem až takovým pesimistou. V novodobé řecké historii by to nebylo výjimkou. I když, možná že už někdo někde usedl, před sebou kus papíru, uchopil brk a začal psát. Mohlo by to začínat asi takhle "Mým národům..."

Anonymní řekl(a)...

-ahoj strejdo Šamane,víš,dnes jenom piju.Mám tě rád.

informace řekl(a)...

A tady je další vožrala!

drak řekl(a)...

Babička i dědeček říkali, že sekat dluhy není dobrý nápad. Není to dobrý nápad ani pro domácnost, ani pro stát. Stát je totiž z určitého úhlu pohledu vlastně jenom taková trochu větší domácnost. Stát si za určitých okolností peníze půjčit může, chce-li například vybudovat dálnici, na které bude vybírat mýto, kterým se mu ta investice v dohledném a rozumném horizontu vrátí, tak proč by si nepůjčil? To po dobře podložené úvaze udělá každý dobrý hospodář, který pak také tu půjčku beze zbytku splatí i s úroky a ještě mu po jejím splacení zbude něco pro něj, respektive na údržbu a rozvoj té konkrétní, nebo jiné dálnice. Řekněme, že toto je pořád ještě v mezích toho, co se dá nazvat rozumným a pochopitelným chováním. Pakliže si ale stát půjčuje na to, aby mohl vyplácet důchody a státní úředníky, je to přinejmenším neodpovědnost. Dělá-li to navíc v míře, v jaké to dělalo Řecko, které si tak promrhalo budoucnost na bůh ví kolik let dopředu, tak je to prostě nehoráznost, přímo chucpe. Zejména, když si vezmeme v úvahu, že se při tom podvádělo a že se o těch podvodech na druhé straně pravděpodobně vědělo, nebo aspoň tušilo, ale zavíraly se nad tím oči. Já osobně se domnívám, že něco takového by prostě nemělo být možné, mělo by to být zakázáno ústavou a mělo by se to dostat do té lisabonské smlouvy, je tam halda pitomostí a zmetkovin, tak ať je tam také konečně něco rozumného a něco k užitku všem.

Já osobně se domnívám, že Řecko by mělo splatit do mrtě všechno, co si půjčilo, o nějakém odpouštění by nemělo být řeči, možná tak o úrocích, nebo ať to rovnou zkrachne a ať si to pěkně odepíše ten chytrolín (blbec), co jim to půjčil. Ono nakonec, když kdokoliv vleze do banky a něco po nich chce, tak si ho tak pěkně "proklepávají", že to až milé není, jak mají upřímmný zájem, abych jim to vrátil. Půjčoval-li někdo v posledních letech Řecku, musel přinejmenším tušit, že to je dost rizikový podnik, a proto se už neměli Řekové v určitý okamžik vůbec dostat k tomu, že by jim někdo půjčil, ale stalo se. No a když už někdo špatně rozhodoval, tak ať se s těmi svými penízky rozloučí, pakliže to přežije, dá si příště větší pozor na to, kolik a komu svěří. Kdybych já osobně měl půjčit státu nějaké peníze, tak na tu dálnici, kde by se vybíralo mýtné, aby mi to měl z čeho vrátit, tak tam bych to udělal, zejména kdybych dostal nějakou rozumnou záruku, že celé mýtné neshrábne nějaká spřátelená vyhlášená nejmenovaná rakouská a korupcí prolezlá firma. No ale že bych jim půjčoval na to, aby to rozdali mezi lid na pastelkovném nebo na stravenkách? No tak to bych asi nejdříve musel prodělat lobotomii. Jak je ale vidět ze současného dění, tak se takovému zákroku musela podrobit spousta činovníků v EU a na řídících místech v bankách a u investorů.

Šaman řekl(a)...

Draku, Řecku se půjčovalo, neb kvůli svému špatnému ratingu měly ty půjčky "báječné" úroky - pro věřitele. Kteří věřili, že je dostanou dříve, než to krachne. Odpouštění úroků, nebo zpětné snížení úroků, to by asi bylo správné - avšak neprůchodné. Ostatně soudím, že ty úroky jsou už větší než samotný dluh...

Úroky italského dluhu skočily na 6 %, a jak se ty půjčky krásně prodávají! Ve výši těch úroků je už zakalkulován předpoklad jejich případného nesplacení - takže by věřitelé při případném krachu už nic neměli chtít.
\ :-)

STK řekl(a)...

Home Credit jak vyšitý.
Vyčuránkové na jedné straně a finanční tupouni na straně druhé. Trochu problém je s exekucí... To by znamenalo válku.
Inu, kromě Balkánu v Evropě války nepěstujeme - ale Řecko je vlastně taky Balkán, jak tu někdo vtipně poznamenal.

informace řekl(a)...

Ono je to, pánové, mnohem složitější, než jak líčíte.
Se státními dluhopisy, bondy, se pak obchoduje na speciálních finančních trzích, uzavírají se smlouvy future, asi tak jako u akcií. Dluhopisy se také míchají do různých finančních balíčků derivátů, se kterými se dál obchoduje.
V případě, že stát není schopen dostát svým závazkům, jde před mezinárodní soudy, jako to bylo s argentinskými tango-bond, když je Argentina jednoduše prohlásila za neplatné.

Schumacher řekl(a)...

Něco mi to připomíná. Mnichov 1938...
Bylo by škoda rozbombardovat Athény, takové krásné město... Je tu však rozdíl v tom, že za tenhle bankrotářský malér si Řecko může výlučně samo životem nad poměry a na dluh a v tom, že Frankreich s Deutschesreichem co by jádro Čtvrté Říše mohou jen halasně remcat. Lidově řečeno, na rázné řešení nemají koule. Jistěže vinu nese Řecko, jenže ti, kteří mu půjčovali, znali stav financí a hospodaření svého dlužníka. Jenže spoléhali na to, že Řecko dostane finanční pomoc ze společné kasy nasypané daňovými poplatníky a oni dostanou vše zpátky s tučnými úroky. Jenže to se nestalo, ty peníze jim chybí. Aby uspokojili své věřitele a aby splnili závazné podmínky pro hospodaření, museli rozprodat část aktiv a tím kleslly burzovní ceny. Výsledkem je lavinový efekt. Postiženými jsou francouzské a především německé banky a fondy a to už je politikum. Proto z peněz tamních daňových poplatníků byly vyhozeny další peníze na výkrm krávy aby podojila svým věřitelům. Z cizích peněz. O nic jiného nejde. O tohle jde, ne o Eurozónu. A jde o to, aby se za tím účelem ve prospěch dlužníka solidárně složili všichni ostatní. Je to prapodivné pojetí solidarity. Zisk pro vyvolené, ztráta pro všechny. Je to stejné jako když jeden prohrává v kartách, druhý mu půjčuje do hry a když hrozí, že z toho doma bude mít randál, domáhá se na vás, abyste dlužníkovi půjčili do další hry v naději, že on jako jeho věřitel dostane zaplaceno.

Schumacher řekl(a)...

Jistěže informace. Před mezinárodním soudem končí státy, které mají tu smůlu, že nejsou velmocí.

Schumacher řekl(a)...

Jádrem problému je korupce voličů za jejich vlastní peníze a na dluh, který nemůže být splacen bez ztráty jejich přízně. Tak to vlády tlačí dopředu a dluh narůstá. Toto nepůjde do nekonečna. Kromě toho, "Eurozóna" ztrácí produkční schopnost vyrábět užitečné konkurence schpné zboží k obchodní směně. Jestliže "sociální stát" byl bariérou, která měla čelit importu revoluční komunistické ideologie, nyní pozbyl tohoto opodstatnění. Skončil tlak nutící část elity chovat se slušně a odpovědně. Co nyní hrozí, není zastavení růstu životní úrovně mas, ale její pokles, který je vždy daleko hůř vnímaný a je zdrojem radikálních nálad. Z tohoto pohledu EU je na tom podobně jako Řecko.

informace řekl(a)...

Schumachere,
proti Argentině podala žalobu celá řada podniků a spořitelů, prostřednictvím spolků na ochranu spotřebitelů, kteří si ten jejich bond koupili. Takže, po devíti letech jim Argentina nabízí jakési odškodnění. Jak jsem četla, nahradí jim staré bondy novými, jejichž trvání je až někdy do r. 2030, a nakonec jim nebude vrácen původní kapitál, ale budou brát jen úroky, jejichž výše je vázaná na chod argentinského hospodářství. Ta kompenzace je tedy složitější, než jak to píšu, ale v každém případě je natáhnou na hůl.
Jo, a v Argentině při krizi zmrazili i bankovní účty a úspory obyvatel.
Jestli vyhlásí default Řecko, bude to horší, protože se evropské banky nacpali těmi bezcennými řeckými papíry.

informace řekl(a)...

banky se nacpaly

Harpyje řekl(a)...

To je teď nějaká velká móda u českých vlastenců, mluvit o Franěmecku a 4.Říši. Vás to skutečně táhne zpět do náruče Rusosovětska. Už se asi nemůžete dočkat.

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, na EU co by Čtvrtou Říši mám "copyright" a s potěšením sleduju jak se to pojmenování pěkně šíří.
Informnace, to si věřitelé na onom světě užijí...Co se týče evropských bank, je to jejich problém, že nesvědomitě nakládaly s penězi svých klientů. A problém těch klientů. Nevidím důvod proč by se někdo jiný měl podílet na ztrátě, když nepochybně by se nepodílel na zisku. Stát spravující pokladnu daňových poplatníků není od toho aby z veřejné peníze utrácel na cokoli jiného než za zajišťování veřejných statků. Individuální blaho není veřejným statkem. Kdo špatně a nemoudře investuje třeba do akcií, které se stanou bezcennými, tak co je komu do toho, že nadosmrti místo kaviáru bude jíst suchý chlaba a zapíjet ho vodou místo šampaňským. Kdyby mu riziková investice vyšla, o kaviár a šampaňské by se nedělill. Co mě se týče, kdybych jako soukromý investor přišel v řeckých dluhopisech o majetek, místo abych je odepsal bych se snažil své peníze dostat zpět včetně slíbeného zisku. Řecko má dostatek majetku k úhradě dluhů. V krajním případě může prodat kus státního území, třeba ostrovy a tamní obyvatelstvo přestěhovat do vnitrozemí. Z mého pohledu není rozdíl mezi "soukromým pozemkem" a "státním územím". Dlužník je vyklizen a hotovo. Jestliže odmítne, je vyklizen za policejní asistence. V případě, že dlužníkem je stát, budiž vyklizen za asistence armády. Veškerý jeho odpor jde k jeho tíži. To samozřejmě může fungovat, jestliže vymáhající moc je dostatečně silná. Jestliže cizí státní moc k takovému není tak silná či ochotná, ani není ochotna připustit použití násilí soukromou mocí, například z důvodu veřejného zájmu spočívajícího ve válečných nákladech a rizicích, není v mých očích legitimována k tomu, aby soukromý zájem sanovala z veřejných prostředků svých občanů a na úkor sousedních států. Ovšem za podmínky takového reálného stavu věcí, že ti první nejsou jejími poddanými a druzí jejími vazaly. Čili, jestliže Francie a zejména Germánie se dožadují solidariy aby se jiní podíleli na sanování jejich bank, mělo by jim být slušně a diplomaticky řečeno ať si trhnou nohou.

s.t.k. řekl(a)...

Píšete úplné nesmysly Harpyje!
A generalizujete - což jindy vytrvale vyčítáte jiným.
Netáhne "nás" to nikam - budu mluvit jen za sebe a mi podobné. Ale někdy poměrně špatně snášíme povýšenectví jednak oficiálně státní (např. pres. Sarkozy) jednak osobní (paní S. Netzer.). Vím, že Vy máte útočnost v nicku a snažíte se za každou cenu dostát svému "mediálnímu obrazu",
ale jistě jste pochopila, stejně jako pan V.V., že někdy Vás už tady už máme skutečně dost. (Přičemž Větší Vlastenec má rejstřík širší a mnohem zábavnější.)
Prostě nelíbí se mi (nám), co tu pořád podprahově omíláte a přestávám (já) Vás číst. To není z mé strany povýšenost, jenom způsob, jak si nenechat kazit náladu úplně cizím člověkem.
Toť vše.

Schumacher řekl(a)...

Tak Řecko bychom měli vyřízené a na řadě je Itálie. Jestli tam dojde k něčemu podobnému tak to vicím tak, že liga severu odtrhne Jiřná Tyrolsko a zbytek půjde do likvidace. Problém bude jen kolem Neapole a na Sicílii. Tam se to bude víc cukat a dá to náročnější přesvědčování aby se Camorra a Ndranghetta či co všechno tam mají, etablovaly třeba v Libyi. Ostatně jak pozoruju tlupy italských turistů s vizáží notně se odlišující od zachovalách maleb z dob Římského impéria, v severní Africe by splynuli. Sardinie přirozeně připadne Francii. A tak podobně to půjde dál podle toho kdo bude na řadě. A náš státní dluh bude narůstat a narůstat, a naše vlády aby uderžely sociální smír a politické strany a by se propresovali alespoň do dalšího volebního období si budou půjčovat v zahraničí. A pak přijde den, že sbalíme kufry a odfrčíme někam k Dněpru odkud jsme přišli. A půjde to dál a dál až se v polabí objeví první rýžová pole...
Z těhle úvah mi vždycky vychází něco mezi příběhem Jákoba a Ezaua a Válkou s mloky.

Harpyje řekl(a)...

Pozor na krevní tlak, Božínku!
Škodí zdraví, si to takhle brát. Dzp.

Schumacher řekl(a)...

STK dnes je pitomej den, změna tlaku, zítra mná být patnáct, mě trochu bolí makovice, leč snažím neztrácet humor. Stran Harpyje jsem v pohodě, stejně jako stran VV. Inspirativní názory. Jen Harpyje na rozdíl od mně sympaticky poněkud grafomanského VV poněkud stručná.

Šaman řekl(a)...

Před 14 lety jsem ve svém úplně prvním psím příspěvku "Jaké bude 3. tisíciletí?" inventarizoval hrozby,
které nás po roce 2000 řekají, a na tuhle jsem nezapomněl:
"Rozpad mezinárodního měnového systému po řízeném zneužívání produktů produktů finančních produktů na Síťové burze"

Tak daleko ještě nejsme, ale už se blížíme. A může k tomu dojít dříve než v roce 3000…

Šaman řekl(a)...

No vlastně tohle jsem tam měl taky:

Evropa: Velký krach Evropské Unie po překotném zavádění společné měny
Vyspělé státy:
Zhroucení hypertrofovaného sociálního systému, masivní stávkové hnutí, propad hospodářství
Balkán: Realita
Severní Afrika a arabský svět: Islámský fundamentalismus
Jižní Afrika: Černý komunismus
Japonsko: Masivní ekologická katastrofa po zemětřesení nebo vlnách tsunami

No jo, a mnoho horších věcí, které naštěstí ještě nenastaly - ale třetí tisíciletí je dlouhé...

Šaman řekl(a)...

Schumachere, jestli máte copyright, nevím, ani od kdy, ale publikoval jste svůj název někde? Článek s názvem Čtvrtá říše římská jsem zveřejnil už 6. srpna 2004. Ono se to tak nějak nabízí samo. Nebylo to tedy "národa německého", ale jako odezva na mocenské pletichy Vatikánu.

Tehdy se jednalo o přijetí Turecka do EU. EU odmítlo a stalo se to, co si přál jistý kardinál.

"Vyslovené kreténství vatikánského kardinála, teologa, předsedy Kongregace pro otázky víry, "jehož vyjádření v zásadě reflektují oficiální stanovisko Vatikánu", se plně ukazuje v jeho "doporučení":

"Turecko by se mělo spojit s arabskými zeměmi a stát se vůdčí silou v tomto společenství, která je bližší jeho identitě".

Za těch 7 let se mnohé změnilo - Ratzinger se stal papežem, a Turecko vyslechlo jeho debilní radu. Skončilo přátelství s Izraelem a z Turecka se stává "hrot islámistického oštěpu do srdce Evropy."

Dík za připomenutí mého prastarého článku. Nicméně hodlám se prsit, že výrazu "Čtvrtá říše římská" jsem pro EU poprvé užil já...

\ :-)

Kopretina řekl(a)...

Ideální řešení by bylo vytviřit Spojené státy evropské, kde by všechny státy měla stejná práva, Česko by mělo stejná práva jako Francie nebo Německo. Nějaká integrace je nutná, ale chce to reformaci...A také, píši to po x-té přehodnotit zběsilou antiizraelskou politiku, slepé podporování Palestinců, přerušit Palestincům veškerou pomoc, ať se živí sami, jestli to umějí...Ale kdybych si samozřejmě měla vybrat mezi zdejší EU a Ruskem, tak si jednoznačně vyberu zdejší EU, jak píšete Harpyje, Franěmecko, 4. Říši...

informace řekl(a)...

Pánové,
místo abyste tu bodali do slabin svou unavenou fantazii jako chromého koně, přečtěte si, jak píše o eventualitě italského default finanční odborník. Sorry, je to v italstině. Ale chcete-li si také ukrojit z italské pečínky, jazyk se budete muset naučit.
http://www.abcrisparmio.it/guide/fisco-tasse/default-italia-cosa-potrebbe-accadere

Ono by pro počátek stačilo pro omezení finančních spekulací zakázat na všech světových trzích short selling. Kdyby museli spekulanti vyklopit peníze hned, okamžitě by se uklidnili.

STK řekl(a)...

Bez obav, vzácný opeřenče. Neberu si to tak. To ovšem neznamená, že je mi to jedno. Honor neboli hrdost prostě někteří mají a někteří ne.
Toť vše.

Kopretina řekl(a)...

Když jste STK použil slovo honour, vytanulo mi na mysl "HONOUR KILLING" neboli varždy ve jménu cti, apilované v muslimských státech. Četla jsem některé knihy, dívky, které si vezmou někoho jiného než jim otec předurčí, jsou brutálním způsobem zabity, ano zabity. Dívka se odmítne podporobit přání otcovu, tím "pošpiní čest" rodiny a čest může být napravena jedině vraždou provinilé dívky, ano vraždou...Kde je AI? Kde je HRW? Kde je EU? Kde je Obama? Kde je Rusko? Kde je OSN? Kde jsou všichni? Jen nebesa vědí, kolik nevinné krve je ročně prolito krve, krve nevinných dívek jenom proto, aby se "smyla hamba" rodiny. Jejich krev volá do nebes...

STK řekl(a)...

Inu, finančnicví je složitá věc, založená (to je ovšem jenom moje spekulace) spíš na psychologickém odhadu "protivníka" (partnera / veřejnosti / společnosti) než na nějakých exaktních finančních pravidlech. Taková pravidla možná ani neexistují - makroekonomika má totiž několik různých "škol" a každá z nich tvrdí, že jenom ona je ta pravá.
===========================
Ale pokud celý "cvrkot" kolem zadlužování zjednoduším "na kost", vidím "Home Credit".

stk řekl(a)...

Jojo Kopretinko, zneužít se dá každé slovo. Třeba i čest. Nebo svoboda, spravedlnost právo, pravda...
==========================
A na vašem příkladu je to naprosto patrné. Je v Evropě obrovská nechuť nazývat věci pravými jmény. To je to moje heslo "císařovy nové šaty" které se snaží Harpyje s Vlastencem bagatelizovat a zesměšňovat. A nejen u mě. Každý, kdo začne nazývat věci pravými jmény, tedy těmi, kterým každý rozumí je najednou "rudohnědá špína".
Islám je jiná kultura. Nevadí mi, že existuje - taky co se s tím dá dělat, že? Jenom si nepřeji, aby existovala tady, kde se vyvinula kultura zcela jiná.
A zase - není to žádné "zavinění" islámu. Je to naše zbabělost a naše pokrytectví, které takový vývoj umožňují.

s.t.k. řekl(a)...

To Schumacher:
To duo H & VV má možná názory inspirativní, ale už řadu měsíců (let) stejné. Napadá mě výrok jednoho ideologa, že "100x opakovaná lež... "
U Vlastimila se aspoň dají jeho názory otáčet, převracet.
Ptactvo pouze útočí. To by mi ani nevadilo. Jenom forma mi připadá hokynářská.

informace řekl(a)...

STK,
finančnictví je věc složitá, ale zas ne tak, aby nemohly být zavedeny reformy do peněžního trhu a zamezilo se tak spekulacím, t.j. zlodějnám ve velkém, které mají za následek i politická zemětřesení.
I tento trh má být regulovaný, protože jeho zásahy, které bezohledně míří jen na zisk, ožebračují celé státy. Jako spekulace Sorosova hedge fundu, který položil na kolena jeho rodné Maďarsko, takže muselo rapidně a prudce devalvovat florynt. I když to teď ten zloduch popírá a tváří se jako z nebe spadlý, že prý o tom neví. Prý, před smrtí rozdělí své bohatství mezi chudé. Proč to neudělá hned ten zlosyn, co má na svědomí ožebračení milionů prostých lidí? Proč jim to nevrátí hned, to co na jejich kůži nahrabal?
Sám ty peníze nepotřebuje ale setrvačností on a jeho společnost hrabou dál.

Kopretina řekl(a)...

Ano, islám je nebezpečné a rozpínavé náboženství a řada muslimů jsou dobytek, ale jistě se najdou mezi nimi i slušní lidé. Jenže co chcete dělat? Natahali jsme si 30 milionů muslimů a jelikož se tady již velká část narodila, nemůžeme je vykopnout, vyhnat odkud přišli.A vraždy ze cti se dějí i v Evropě a USA. A co na to my? Vůbec nic...

Jakub S. řekl(a)...

S., pokud na mne dáš - důtklivé a naprosto pevné ujištění: jakákoli kritika RF či SRN od kteréhokoliv inteligentního člověka, jehož znám, neznamená vůbec, naprosto, ani procentem nostalgii po svazku na východ. Toť prostě fakt. A stejně jako mne to překvapuje od některých lidí s rozhledem a dobrým životaběhem, že v tomto směru jsou náhle tak omezení jakýmisi klapkami na oči či nedůvěrou (třeba ze zkušenosti z okolí), tak pevně doufám, že někdo je v tomto ohledu uklidní a zbaví toho čb vidění. Vidět vady či chyby či slepotu svých přátel, bratří, rodičů, dětí, svého státu, společenství... to by mělo znamenat, že je chci zavrhnout a nadšeně vyměnit za ty nejhorší na druhém konci (dotyčné, jeweilig, že) škály? No tak! Mají to tihle chytří a citliví a poctiví lidé zapotřebí, tak zbytečně (a nevědomě) se shazovat?
Tož tak. Pravil jsem, Howgh. Šalom všem. Všem. Šabat šalom.

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK:
To není naše zbabělost. To je:
1. aktivní škůdcovství multikulturalistů, kteří se snaží islám využít jako prostředek fyzické a kulturní likvidace evropských národů
2. důsledek "demokratického deficitu" především na úrovni EU, ale úspěšně expandujícího směrem do národních států
Skončí to v každém případě óbrprůserem, buďto islamizací, nebo tím, že lidé v rámci "protestních hlasů" zvolí nějakou stranu, která bude s to se ujmout moci, nastolí "vládu silné ruky" a Evropu vymete. Obojí bude bolet, ale to druhé citelně méně (a navíc to bude mít perspektivu nastolení nějakého lidštějšího režimu v lepších časech - čehož se my asi už nedožijeme, snad naše děti nebo vnoučata).

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
mezi nacisty se také dali najít slušní lidé. To nic nemění na skutečnosti, že nacismus je ideologie perverzní a zločinná. A když spojenci bombardovali německá města, tak holt zabíjeli i ty "slušné". To se nedá nic dělat, musí se postupovat podle hesla "spolu kradli, spolu viseli".

stk řekl(a)...

Jojo, Informace, to vracení Sorosových peněz je docela legrační pohádka. Komu a kolik komu? A co těm, co už žádné peníze nepotřebují ...[;>)
===========================
Ano, regulace je potřeba nejen u Home Credit. Značný problém ale vidím v úplatnosti politiků. Co značný - ten problém je přímo kardinální. A pokud bychom veškerá opatření přijímali třeba "všelidovým hlasováním", dostaneme se teprve do naprosto neřešitelných potíží, antagonistických rozporů a jakési permanentní občanské války. Vidím to i v našem ústavu, kde si závidí platy a pracovní vytížení sbor, orchestr, tanečníci, sólisté, technika i úřednictvo. Zkusil jsem o tom psát fikci, ale skončil jsem pro svoji naprostou neschopnost vidět jakékoliv řešení. V mém konci nakonec Ústav jeho zaměstnanci zapálí...
A v celostátním nebo globálním měřítku by to bylo ještě mnohem, mnohem horší. Takže tudy cesta určitě nevede. [;>/
================
Začínám uvažovat o osvíceném diktátorovi. Zní to sice hrozně, ale nějaký čas by to mohlo fungovat. (Dějiny to +/- potvrzují.) Než se ovšem zvednou "lidové masy" a diktátora lynčují. Mají totiž přesně definovaného nepřítele, který je bohatší a mocnější než ony - a nezáleží přitom na tom, jak se ony masy doopravdy mají. Jako nedávno na severu Afriky. A jedeme do další otočky dějinné spirály...

STK řekl(a)...

A vida, tak jsme s Aspergillem dospěli k témuž. Holt - ta rudohnědá špína... [;>)))

informace řekl(a)...

STK,
nějakého osvíceného diktátora to zase ne. Uvažuje o tom i Soros - o nějaké světové vládě, která by všechno regulovala.
Je-li světová, tak určitě nemůže být demokratická, ale více méně diktátorská.
Nedávejte se s ním do spolku!

Jakub S. řekl(a)...

Každý historik a politolog ví, že a) osvícený absolutismus je nejlepší a v praxi nejschopnější vláda; nicméně že b) zásadní problém je nemožnost zaručit pokračování po smrti/rezignaci toho osvíceného monarchy. Tož to je jak s všeckým, ogaři a cérky - neco za neco a všeckého do času. Zavdajme si. Iné to nebude.

Schumacher řekl(a)...

Tak, Jakube. Na zdraví !

Schumacher řekl(a)...

Tak, tak, STK. Sorosovci to kdysi zkusili v Rusku a byl z toho světový malér na řadu sesetiletí.

Schumacher řekl(a)...

Vraždy ze cti byste Koprtetino měla naopak logicky přivítat jako jejich přirozenou seberedukci.

Schumacher řekl(a)...

Pravda, Šamane, na patentovém úřadu jsem s tím nebyl, jen od začátku EU o tom kecám. Možná, že už i Jára Cimrman předvídal...Těší mě, že v tom náhledu jsme zajedno.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, nejen v tom smyslu Čtvrtá říše římská, ale jako ideový následník oné třetí kdysi psané "Třetí Říše", nebo ve stručnosti "Ríše", která měla trvat nejméně tisíc let.

Schumacher řekl(a)...

Šamane to je zajímavé, jakobyste šel ve stopách Harryho Seldona....

Schumacher řekl(a)...

Kopretino, vím že je to nereálné, ale dokážu si představit, že bychom zdejším muslimům vyšli vstříc a proně, speciálně pro ně zavedli islám a islámskou policii z jimi placené zvláštní islámské daně. Ovšem přísný, velmi důsledný a přísný islámský režim. Afgánské pojetí by proti tomu bylo velmi, velmi liberální. Myslím, že brzy by bylo po problému.

Kopretina řekl(a)...

Ano, Evropu čekají veliké problémy. Když muslimové masakrují křesťany na svém území, tak nás nemuslimské= Evropany vymlátí do posledníh dítěte. Brát muslimské agstarbeitry byla tragická, tragická a zase tragická chyba...
http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=15431
Pořád chodíme kolem muslimů jako kolem andílků, tan, kdo má oči tak vidí, že je velká část muslimů sebranka nad sebranku. Kdyby v Evropě hořely mešity, to by bylo řvaní, od EU, Obamý a tak, ale když hoří kostely v muslimském světě, tak vyjádříme jen politování. Kdyby bylo na mě, tak přeruším veškeré vztahy s muslimským světem, ponechat jen na existenční minimum, jen co je nejnutnější. Ale levicová, promuslimské lobby to nepřipustí. Česko chtělo posílit vztahy EU-Izrael a vida, z tohoto plánu sešlo. Vždyť bychom se měli stydět, stydět se za promuslimskou politiku. Ano, lze namítnout, já přece za nic nemůžu, ale já odpovím, izraelští proroci brali vinu na sebe, vinu za hříchy izraelského národa, plakali "MY jsme zhřešili", ne "Oni zhřešili"...Do určité míry jsme vinni za palestinský terorismus. Posíláme Palestincům dalary a oni si nakoupí zbraně a jdou terorisovat.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
pokud by v Evropě hořely mešity, tak budou sionisté ječet první a asociovat to s "kříšťálovou nocí".

Harpyje řekl(a)...

Ještě že není na Vás.
Zřejmě už taky myslíte přímo hlavou, Váš fanatismus se už nebezpečně blíží Aspergillovu.

Kopretina řekl(a)...

Ne, nejsem fanatická, milá Harpyje, kritizuji to, co je hodné kritiky. Není snad otřesné vypalování kostelů v muslimském světě? Není snad hrozná propalestinská politika EU? Antiizraelitismus nesnáším.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, přece Vás protikřesťanské útoky musí šokovat, v čem tady se mnou nesouhlasíte? Přece Vám, jako přítelkyni Izraele, propalestinská politika musí vadit. V čem se mnou nesouhlasíte?

Kopretina řekl(a)...

Izraelský poslanec informuje kolegy z USA a EU: Financujete vrahy žen a dětí!
http://eretz.cz/2011/11/izraelsky-poslanec-informuje-kolegy-usa-eu-financujete-vrahy-zen-deti/
V čem se mnou milá Harpyje, nesouhlasíte? Vždyť mám pravdu, v čem bych se mohla mýlit?

STK řekl(a)...

"Myslet přímo hlavou"
obrat ze scénky Š&G "Moje jízda tramvají", který mi byl "zcizen" Harpyjí a Vlastencem a je používán jako heslo ve smyslu mít svůj vlastní názor, své hodnocení situace, se začíná stávat dokonce nadávkou.

Mít svůj názor je patrně něco tak strašného, jako nevěřit pevně v sílu mezinárodního dělnického hnutí nebo v jedinečnost Alláha.

Ale chraň Bůh, abych tady někoho podezříval z fanatizmu! [;>)

Harpyje řekl(a)...

I Vy jste kus jezovity, Kopretino!
Jdete s proudem, máte moje uznání.
Prý je dnes p. Koniáš pokládán za hodnotnější osobnost než Msgr. Halík.

Kopretina řekl(a)...

Ne, nejdu s proudem, mám svůj názor, dala jsem odkazy o protikřesťanském násilí v muslimském státě o tom, jak Abbás zneužívá podporu od Obamy a EU...Mně je jedno, co říká informace, STK, či A.S.Pergill...Já si myslím, co jsem napsala? Linky mluví jasně...V čem nesouhlasíte?
(Jinak stádismus nesnáším!)

Kopretina řekl(a)...

A Halíka si vážím, Semína, Bátoru a spol. nesnáším...

Harpyje řekl(a)...

Nic ve zlém.
Nevím, jestli jste četla Temno, ale Vaše otázky ve mě vzbudily ony asociace.
Každopádně Vás šlechtí, že uznáváte "neznaboha" Halíka.

Kopretina řekl(a)...

Vždyť jsem Vám posílala mejl s Halíkem, kde vystupoval na setkání akademiků Židů. Halík je pravý křesťan, člověk tolerantní a plný lásky. Kdežto Semín, Bátora, Radomír Malý jsou lidé plní nenávisti. S Radomírem Malým jsem si písla a nechtějte vědět jeho odpověď na můj mejl...Tihle lidé si říkají křesťané?

STK řekl(a)...

Tenhle dialog nahoře je taky opravdu výživný. Manipulátorka si hraje s prostou věřící dušičkou jak kočka s myší. Ale "vítězství" je to ubohé.
Musím to číst? Nemusím!
Dobrou noc.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
Halík prostě líp předstírá vstřícnost a toleranci, zatímco ti zbývající se chovají přesně podle své křesťanské nátury. IMHO z dlouhodobého hlediska je ten Halík společensky nebezpečnější.

Jakub S. řekl(a)...

Já si z každé publikace prof. Halíka můžu vzít a beru nepřebernou spoustu inspirací, podnětů, varování, konsternací, poznatků, upozornění. Upozorňuju, ža vstřícnost a toleranci nepředstírá a určitě jej to nikdy nenapadlo, zatěžovat se tím. Ano, působí (víte-li o řádech dost, jako já) jako jezuita, sám jsem jej samozřejmě léta za něj pokládal; mohl by být; leč není. A půjdete-li (a dostanete-li se tam) na mši pro studentskou obec k nejsv. Salvátorovi, užasnete nad tím vřelým a jasným a důstojným kontaktem mezi ním a těma krásnýma studentkama (ach bože...) se svítícíma očima a pusou každou chvíli od ucha k uchu - ano, při bohoslužbě. Před devíti lety jsem mu po mši sdělil, že právě byl zvolen holkama z PrF MU nejvíc sexy externím profesorem. Tolik chechtotu a krásné radosti (i z jeho strany) byste na tomto místě nečekali... No, satis, ite; missa est.

A.S. Pergill řekl(a)...

"Náš obchod potřebuje talenty všeho druhu. ... Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina!"

Schumacher řekl(a)...

Kopretino, jmenovaní lidé jsou "institucionálními" křesťany a svoji příslušnost k církvi berou jako členství v prestižním klubu. Jejich okázalé projevy "víry" jsou vyprázdněnou nádobou. Touto chorobou plnou pokrytectví a arogantní pýchy je zachvácená celá ve středověku zakonzerovaná (nejen) katolická církev. Pokud se zdá, že v ní došlo k nějakým změnám, bylo to výlučně v důsledku silného vnějšího sekulárního tlaku, nikoli v důsledku vnitřního samoosvícení. Proto to tak dopadá a zdejší chrámy zejí prázdnotou. Dějiny moderní Evropy jsou dějinami křesťanství. S ním Evropa stojí a padá.

Schumacher řekl(a)...

A co se týče těch dívek se zářícími zraky, Halík působí charismaticky podobně jako postava osvíceného mnicha Williama z Baskervilu, kterého představuje Sean Connnery ve Jméni růže. Podobně je pro ně přitažlivé idealizované zobrazení Ježíše, kterého by chtěly být matkou i milenkou. Tím se neliší od fanynek pištících nadšením z Daniela Hůlky. Nejsem obrazoborcem, obdivuji umění starých mistrů, chápu uspokojení potřeby po něčem hezkém a potřebu něčím zaujmout nevzdělané masy s omezenou schopností abstrakce.Komu jinému než jim je určeno barvotiskové divadlo na zdech a v kopulích chrámů. Je to podobný rozdíl jako mezi vyjádřením kvatové mechaniky v soustavě rovnic a ve vyjádřením téhož v barevných obrázcích v časopisech popularizujících vědu. I ta má a potřebuje charismatické učitele, jakým byl například Fichard Feynmann. Chápu i účel někdejšího a v judaismu a zvláště v islámu přetrvávající zákaz zobrazování boha a všeho co by za něho mohlo být vydáváno, včetně zobrazování lidí. Je to právě trénovaná schopnost abstrakce, která židům přinesla významnou výhodu nejen pro peněžní operace, ale pro vědu, především matematiku a fyziku. Je mnoho z toho co lze vidět ve vzájemných souvislostech.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar drahý soukmenovče Schumachře !
Váš přehledný a pregnantní výklad pánbíčkářství a kořenů úspěchů sionistů si dovolím doplnit jedinou větou :
Drtivou většinu „svých“ objevů ve všech oblastech vědy sionisti ve skutečnosti ukradli slovanským vědcům, často ve spolupráci s papeženci.

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

To jsou velmi dobré postřehy, resp. konstatování. Jenom mě teď najednou napadlo (já su jako sníh) - a jak to, že ta aplikovaná schopnost abstrakce je jaksi neviditelná u muslimů - ?!
A pro H: ano, holka zlatá nadšená, o těch institucionálních křesťanech má Sch naprosto pravdu. Veškeré iluze stranou.

Schumacher řekl(a)...

Jakube, islám má svůj středověk, bohužel vybavený technologiemi nevěřících, kteří mu je zpřístupnili případně vnutili a to nikoli nezištně. "Fundamentalistický" Írán má tak kvalitní vědce a techniky, že Izrael je vraždí svými agenty.

Schumacher řekl(a)...

Ano, VV, jména jako Žarovnikov, Lokomotivkin, Aeroplanikov, Vjetorljotkin, Lampovnik, Compjutěrnikov, Digitalkin a další zůstala neznámá díky sionistickému spiknutí.Čest jejich památce !

informace řekl(a)...

Schumachere,
něco podobného o technologii v muslimském světě, se kterou nešl současně anebo nenásledoval myšlenkový rozvoj, podobný západnímu, říká egyptský jezuita
Samir Khalil Samir. Docent arabské kultury a islamologie na univerzitě v Bejrutu.
Islám potřebuje projít svým osvicenstvím.

p://iwww.radiomaria.it/documenti/dwnl.php?id=538

Větší vlastenec řekl(a)...

Ne "díky". ale "vinou", drahý soukmenovče Schumachře.
Ano, jména jako Jabločkov, Mendělejev, Popov, Lomonosov, Ciolkovskij atd. zůstala vinou sionisticko-papeženeckého spiknutí neznáma euroamerické veřejnosti.
My, inteligentní a vzdělaní obyvatelé Západní Asie naštěstí v paměti uchováváme jména a činy objevitele periodické soustavy prvků, průkopníků radiotelegrafie, letectví, kosmonautiky atd. apod.
A především uchováváme ve svých ateistických duších živou památku největšího ze všech lidí, Vladimíra Iljiče Lenina.

Čest a Nazdar !

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
jenže Evropa se k osvícenství dobabrala za cenu série náboženských válek, které vylidnily celé oblasti a docela drsně redukovaly celkový počet obyvatel. Obávám se převelice, že totéž chybí islámskému světu jako praseti drbání.

Schumacher řekl(a)...

Nepochybně, VV. Zůstalo utajeno i mnohé jiné. Tuzex, výjezdní doložka, domovní důvěrník, uliční výbor..atd. Ovšem záškodnická činnost sionisticko papeženeckého úsilí pokračuje, neboť kolik z oněch osobností významných pro blaho lidstva zůstalo utajeno například obyvatelům Chánova...Komu z nich je dopřáno zažívat pocit radost z poznání, že "uže Mendělejev skazal, što sžigáť nefť pod kotlámi eto kal toplíť bumážnymi děňgámi". Pravda, za Mendělejeva ještě nebyla taková inflace. A nejen obyvatelům Chánova, ale i těm, kteří za naše peníze nyní rozhodují o našem blahu a o naší budoucnosti a nenacházejí lepší využití pro zbytky zásob našeho vzácného uhlí než jak je prohnat komínem aby v Říši měli čím svítit a topit, když jim přestane foukat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen klid, drahý soukmenovče Schumachře.
Jakmile se zbavíme euroamerických protektorů a jejich domácích přisluhovačů, na nepřizpůsobivé si řádně posvítíme. Praxi v tom máme velikou a slavnou; výsledky posledního vyčištění našeho životního prostoru byly a jsou opravdu působivé.
Takže : Po našem opětovném (a nyní již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem vyčistíme naši vlast nejen od Němců a ostatních Euroameričanů, nejen od feudálů a buržoustů, sionistů a křesťanů, ale i od Romů.
A ihned Slunce bude svítit jasněji.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

I
Pergille,
egyptský jezuita právě říká, že technický vývoj západu je plodem dlouhodobého procesu sekularizace, dosažené prostřednictvím racionalizmu a iluminizmu. Musulmáni nerozlišují mezi náboženským a sekulárním, světským, neznají, co je sebekritika, jsou obskurantisti, tmáři. Jediným východiskem je podle něj vyhlásit Korán za historický dokument i když nábožensky inspirovaný a dopracovat se k oddělení věcí náboženských od věcí světských.
Mnozí teroristé jsou lidé s vyšším vzděláním, jsou mezi nimi lékaři, elektroničtí inženýři, ale v podstatě zůstávají náboženskými fanatiky, protože jim chybí to kulturní zázemí, ze kterého se na západě vyvinul technologický pokrok.
Je zajímavé, že to říká jezuita, který je členem Pontificio Istituto Orientale v Římě a Centre Sèvres (Fakulty teologie a filosofie jezuitů)v Paříži.

Abych se vrátila k otázce vyučování historie ve Francii, jmenovitě k doporučení vynechávat ve školských programech téma jako iluminismus, Voltaire nebo Rousseau, tam kde je mezi studenty velká část muslimů, má částečně pravdu Harpyje, když říká, že si to Francie nemůže dovolit, aby neshodila svou "grandeur". Myslím ale, že spíš než o reputaci jde o to, že Sarkozy má za dveřmi volby, a je v situaci podobné nahému v trní, když má na levici socialisty a na pravici Marine LePen, kteréžto strany by každého podobného kroku okamžitě využily. Proto Sarkozy jen lavíruje velkohubými prohlášeními jako "chceme mít francouzský islám a ne islám ve Francii". V současné situaci je to spíš jen slovní hříčka, protože záměr udělat z francouzských musulmánů občany, kteří by přijali a hlavně se řídili principy laicity státu, byli tolerantní a omezovali své krédo jen na soukromou sféru je jen "pia illusione" právě pro podstatu náboženství, co vyznávají. Proto se v oblasti vyučování mají dodržovat principy neutrality a laickosti, jak vyplývá z odůvodnění cenzury vůči židovské profesorce z Nancy. Čili jinými slovy, mluvte, ale málo a umírněně, abyste nenaštvali musulmány a antisemity (kterýchžto také není ve Francii zrovna málo). Je evidentní, že o i nepohodlných tématech se dá hovořit ve škole, stačí jen najít náležitý přístup, vhodně téma "zabalit". U Voltaira to není nic nesnadného, stačí zdůraznit jeho chválu Mohameda za to, že eliminoval ve svém učení "les superstitions, les mystères et tout ce fatras de dogmes qui obscurcissaient les religions établies” a chvály musulmánů za "leurs vertus, leur sagesse, leur bravoure, leur équité et leur tolérance”!!!!!!!!!!! (Essai sur les moeurs et l'esprit des nations, I, XI)

informace řekl(a)...

II

Oni totiž myslitelé iluminismu oslněni svým osvícenstvím měli poněkud pokroucené představy o arabském a musulmánském světě. Snad byli příliš zakousnuti do polemiky s křesťanstvím. Napadlo mě to hned, jak začala ta hádka o tom, jestli existuje nějaké nařízení nebo doporučení, podle kterého, se má nebo nemá mluvit o iluminizmu musulmánům, a celá věc se mi zdála divná. A skutečně jsem nikde nic podobného nenašla. Takže, když pomlčíte o ostatních podstatnějších stránkách jeho názorů, Voltaire je pro muslimy docela stravitelný. Na druhé straně polemika proti těmto Voltairovým názorům na západě je v této době velice živá.
Takže Sarkozy, kterého, jak psaly francouzské noviny, varoval Jacques Gérault prefekt v Rhône-Alpes, jemuž vlivný imám oblasti řekl, že "arriverait un moment où ils ne pourraient plus contenir leurs troupes" ( přijde doba, kdy imámové nebudou s to, zadržet musulmínské šiky) se pokouší udržet jakousi rovnováhu.
Prý se zakáže hromadné modlení na veřejných místech, bude věnována pozornost formaci imámů, obsahu jejich kázání, jazyka a pod. Co se z této strategické linie podaří uskutečnit, je zatím ve hvězdách.

Jakub S. řekl(a)...

Tý brďo. Tohle napsal Voltaire?! Musel jsem to vydýchat. Nelze komentovat. Nevědomost hříchů nečiní - ? Ale činí. Dodatečně...
Pia illusione - to je paráda! To je vaše parafráze pia fraus, nebo už to někdo vynalezl před váma? Plu mínus zhruba asi obdoba: přání otcem myšlenky...

informace řekl(a)...

Jakube,
pia illusione je běžný italský výraz, jen jsem nenašla příslušný český ekvivalent.
Celého Voltaira s jeho Essai sur les moeurs et l'esprit des nations najdete digitalizovaného na webu. Stačí to dát do vyhledávače. Bojím se, že by mi Piksla zas smazal příspěvek, kdybych to uvedla. Rovněž tak italské polemiky. No, dávají mu zabrat! Mluví mimo jiné i o ženské obřízce, o které asi Voltaire nevěděl.
Proto mi to tvrzení o vynechávání Voltaira při hodinách historie už od začátku moc neštymovalo. Ale člověk nikdy neví, všechno je možné. A tak jsem na počátku raději o tom pomlčela.
Ona pak celková situace ve Francii moc nenasvědčuje tomu, že by byl princip laicity dodržován nebo korektně uplatňován.

Jakub S. řekl(a)...

Zbožný klam, zbožná iluze...
Vlastně, hele - je to totéž jako pia fraus, jenom je to obráceno dovnitř, ke mně. Nevědomá nepravda pro sebe sama. Pia fraus je nepravda vědomá vůči druhým. Moc mě nebijte, netrvám na tom.
U Voltaira ovšem musí být východiskem vědět, od koho / z čeho bral svá závěry a hodnocení. Jistě se tím už někdo zabýval, ve Francii jsou osvícenci už určitě rozpitvaní jak ve Zlíně Baťa.*
*Právě jsem vymyslel. To mě to myslí, když jsem se nacpal chlebama se škvarkama! No vitamíny jsou vitamíny...

informace řekl(a)...

Jakube,
Voltaire byl skutečně dost rozkuchán. Na webu najdete stránky Societé Voltaire (na adrese stačí dodat org.), existují knižní řady, které jsou věnovány pracím o jeho díle, na př. “Studies on Voltaire and the Eighteen Century”.
Pokud jde o jeho zdroje a systém uspořádání historických faktů, odboníci říkají, že V. nebyl "erudito" (v tomto pžípadě to znamená spíš knihomol než vzdělanec), který se nehrabal v archivech, ale používal již známá díla a fakta. Jeho kniha není klasickou historií lidstva (píše totiž o Číně.Japonsku, Persii, národech středomoří), ale spíš pokusem poukázat na složitost a různost historie národů a vyvést z toho všeobecné ůvahy. Iluministi měli tuto aspiraci dát dohromady nějakou univesální historii, před Voltairem to byl na př. J.B. Bossuet se svým Discours sur l'histoire universelle. Ale přístup je více méně filosofický než striktně historický. Snaží se osvětlit ve filosoficko-historické syntéze chod a vývoj lidské společnosti, vytváření jejích mravů, zákonů a "progrès de la civilisation".
Obdobně jako třeba Montesqiueu se svým De l'Esprit des Lois.

Jakub S. řekl(a)...

Prostě je to kompilát. Klidně. U chytrého autora i to má ovšem cenu. Jenom vědět to. A u osvícenců se ještě jednotlivé spol.-vědní disciplíny prolínaly. Taky člověk na úrovni nemůže něco vytýkat kapacitě před kolika generacema, že. Vše na pozadí doby a místa, my dear Watson.