pátek 25. listopadu 2011

MOBY DICK: Praha, matka defenestrací

Konec hrobníků, podvody s jízdenkami, kmotři a chucpe, vzpoura maskotů a zatčený policejní ředitel Prahy 
**************************************************************

Neděle 20. listopadu 2011
"Rozpočet Prahy je hotový, je vyrovnaný. Chceme se pokusit ušetřit na všech místech pět procent provozních výdajů, s výjimkou školství, kde se počítá se státními příspěvky." (Primátor Bohuslav Svoboda.)
Škrty jsou vyvolány zvýšením DPH od 1.1. Dopadnou na kulturu, sport a sociální oblasti: Správa pražských hřbitovů bude propouštět hrobníky, učitelé nedostanou odměny. Škrtání se nebude týkat dopravního tunelu Blanka (4,5 mld. Kč), plaveckého tunelu Šutka (300 mil.), anebo tunelu metra A do Motola.
Kvůli výstavbě Áčka si Praha otevřela úvěr u Evropské investiční banky ve výši 11 miliard korun. Podle primátora si  Praha peníze půjčí jen "pokud to bude nezbytně nutné". Svoboda počítá nanejvýš s čerpáním ve výši 3 mld., což nebude problém splatit. Na rozjezd Déčka ovšem už není.

Žena Moby Dicka: "A nebude - dokud nespadne Nuselský most."



Poznámka Moby Dicka: Investorem stavby metra je Dopravní podnik hlavního města Prahy, který je zcela nezávislým hospodářským subjektem. DP investuje pouze své vlastní peníze, které dostane od Prahy. Praha pak ještě stoprocentně ručí za všechny závazky DP, které její nezávislí tuneláři nasmlouvají. (Viz Opencard, Blanka, turnikety do metra, když budeme brát jen miliardové prkotiny.)

Příjmy Prahy na příští rok jsou plánovány na 44 mld., výdaje 36 mld. Kč. Na investice zůstává 8 mld. Požadavky jsou však ještě o 9 mld. vyšší.

10.000,- Kč dala Praha za svůj vánoční strom. Nejde o platbu, ale o výhru pro vítěze soutěže "Hledá se strom", do které šlo 40 návrhů. Vítězkou se stala paní Hana H. z Poteplí na Kladensku, z okraje křivoklátských lesů. "U chaty, která patří mojí rodině od roku 1939, ho zasadila teta, když jí bylo asi patnáct let. Pozemek kupoval děda, aby tam rodina mohla být v době války. Strom nám bude chybět, bohužel už ale jeho kořeny zasahují i pod chatu a je tak vysoký, že se začínáme bát, aby nám nespadl na střechu a někomu se něco nestalo. Nechtěli jsme ho dát ale na podpal…" Místní pamětníci odstěhování stromu oplakali.

Pondělí 21. listopadu 2011
Pokud nebude pražský rozpočet schválen do 15. prosince, pak se hlavní město i jednotlivé městské části musí řídit rozpočtovým provizoriem. Některým městským částem by to vyhovovalo, protože by mohly utrácet jako vloni. Jejich příjem se má totiž příští rok snížit: U Prahy 1 o 80 milionů, u P 2 o 45 mil., Šestka přijde o 60 mil. Nově se mají pražské peníze rozdělit podle obyvatel a žáků. Starosta Jedničky Oldřich Lomecký (TOP 09) je zásadně proti. Měl by správně držet stranickou disciplinu (právě Topka měla ve volebním programu navýšení příjmů menších obcí na úkor velkých, např. Prahy, a její ministr financí to taky prosadil), a tak alespoň chce, aby "malým radnicím" zůstaly zcela k dispozici ubytovací poplatky z hotelů a bordelů.

České dráhy se na své tiskové konferenci pochlubily zvýšením komfortu, počtu linek a zrychlením cesty - většinou na "vybraných tratích" z Prahy, ke kterým dochází od 11.12. Nepochlubily se zhoršením komfortu a rušením spojů na tratích, kde nemají konkurenci.
Výsledek konkurence: Do Ostravy a Žiliny se ČD, státní podnik, budou snažit usoutěžit konkurenci. Kde konkurence není, tam budou lidé plakat. Státní dráhy ale dostávají dotace právě proto, aby mohly obsluhovat nevýdělečné tratě, ne? Neměl by stát zasáhnout jako regulátor? Proč vrčíš, Mrtvá Kočko?

"Zrušit České dráhy!"

Dodavatel jízdenek pro DP města Prahy společnost Neograph nabízí novou smlouvu, díky níž by dopravce podstatně ušetřil náklady. Nežeby generální ředitel Neographu Vladimír Sitta byl ochoten snížit zisky své firmy, ale nějak ho už štve, že ze 37 haléřů, které DP platí Neographu, musí za každou jízdenku 17 haléřů věnovat firmě Cokeville Assets na Panenských ostrovech - za "zprostředkování smlouvy". Panenská firma patří jistému panu Kmeťovi, příteli pana Ivo Štiky, ekonomického ředitele DP.
Smlouvu podepsal za Neograph v roce 2007 jeho předseda představenstva Jan Janků. Její podepsání bylo podmíněno požadavkem generálního ředitele DP Martina Dvořáka na provizi pro kamaráda kamaráda. Ale jde jen o pár desítek milionů, proti miliardám za zprasené tramvaje a totalitní Opencard by se to mělo vsáknout.
Neograph patří po třetinách generálnímu řediteli V. Sittovi a jeho otci, a jako třetí majitel vystupuje pan Janků. Podnikatelská rozepře pronikla až k primátorovi Svobodovi, který se V. Sittou minulý týden sešel.
Dvořáka už vloni na jaře odvolali zastupitelé z postu předsedy představenstva DP, v létě měl odejít i z místa generálního ředitele. Ředitelem zůstal, na post předsedy se vrátil. Co se stalo? Zastupitelstvo ovládla koalice Staré party. Co tedy s Dvořákem dnes?

Mrtvá Kočka: "Ať kope tunel metra D!"

Poznámka Moby Dicka: Ke Staré Partě v pražském zastupitelsvu patří  "Hrdličkovo křídlo" okolo Borise Šťastného a Milana Richtera, ale i Petr Hulinský, Karel Březina a další velcí kluci z ČSSD či šéf DP Prahy Martin Dvořák. Toto je skutečná vládnoucí pražská koalice. Jen ten primátor jim to kazí.
(Dokumentační poznámka: Tomáš Hrdlička, zastupitel za Prahu 10, podnikatel v oblasti pump a výherních hracích automatů, namočený do aféry s úplatky kvůli autobazaru v r. 2004 (vina neprokázána),  přesunovatel Bohemians do Slavie, podezřelý z partnerství s "lobbistou" Romanem Janouškem v developerské firmě NAVATYP, sám o sobě prohlašující, že vlastní Natland, kterému dnes patří stadion Slavie, (zatímco samotný sportovní klub patří bývalému ministrovi zvlněných dálnic Aleši Řebíčkovi (ODS, - ten se proslavil tím, že se jeho kmotrem (i kmotrem jeho syna) při pravoslavném křtu stal člen Řádu sv. Konstantina a Heleny Igor Střelec, bývalý příslušník StB s kontakty na ruské podnikatele i ruskojazyčné kriminální prostředí))...)

Mrtvá Kočka: "Koalice? Proč neřekneš mafie?"

Moby Dick: "Jo, tobě se to říká, když jsi - Mrtvá…"

Jedenáctimiliardový úvěr, splacení závazků vůči DP a připravovaný miliardový tunel na odpad, to jsou problémy, kvůli nimž se Stará parta ODS (SPODS) nedokázala domluvit s koaličním partnerem ČSSD. Na návrh předsedy pražské ODS večer Regionální rada partaje "odsouhlasila" záměr kmotra SPODS Borise Šťastného ukončit koalici s ČSSD.
Kmotr se neobtěžoval o svém kroku předem uvědomit primátora. Bohuslav Svoboda by si měl uvědomit, že v minulých volbách byl pouze fíkovým listem pro voliče ODS, kteří by rádi viděli obrozenou stranu. Jeho funkce 1. místopředsedy pražské ODS ho neopravňuje k tomu, aby kafral do rozhodnutí velkých kluků.

Političtí opičáci čují, že tato šaráda má přispět k rošádě na místě primátora. TOP 09 jako vítěz voleb bude chtít určitě na tomhle fleku primátora svého, až do neviditelna bezbarvého Zdeňka Tůmu. Bohuslav Svoboda už Staré partě začal sahat na penězovody!

Úterý 22. listopadu 2011
Hodinu po půlnoci dorazil na Staromák smrk z Poteplí. Z původních 29 metrů byl už po skácení seříznut na bezpečných 22 m (v dolní části:). Ráno začalo zdobení.

Výběrové řízení na ubytovací kapacity pro pražské bezdomovce dopadlo neúspěšně. Zima však hodlá nastoupit i přes všechna odvolání až k Ústavnímu soudu. Magistrát našel "alternativní řešení": Ubytuje své bezďáky v montovaných halách, které si k tomu účelu pořídí. Potřebný peníz na nákup i provoz musí město najít i v současném seškrtaném rozpočtu ještě do konce týdne.

Mrtvá Kočka: "Mohli by bydlet v tunelu Blanka, ne? Podle rozpočtu v něm musí být utajený vstup do podzemí hotelu Praha!"

Pražský dopravní podnik (DPP) ukončil smlouvu s dodavatelem jízdenek, společností Neograph. Vedení DP Prahy je překvapeno, že ředitel a spolumajitel Neographu Sitta přiznal, že dodával po čtyři roky podniku předražené jízdenky. Proto Vladimíra Sittu vyzývají, aby přistoupil k formálnímu ukončení smlouvy. Podle mluvčí DP Ilony Vysoudilové: "Současně s tím rádi využíváme i nabídku pana Sitty k dodávce jízdních dokladů na téměř poloviční cenové úrovni. Objednávka na dodávku jízdních dokladů na nadcházející období roku 2012 je rovněž připravena v sekretariátu ekonomického ředitele a tímto vyzýváme pana Sittu k definování přesných obchodních podmínek."

Sitta bude muset nejspíš Ivoši Štikovi vysvětlit, kolik si tedy představuje jako přiměřený úplatek.

Žena Moby Dicka: "V normální zemi, kde mají dost policistů a nezkorumpované státní zástupce, by už teď byli minimálně obvinění buďto Sitta z pomluvy, nebo Štika a Dvořák z korupce!"

Mrtvá Kočka: "Když poslední protikorupční policisté se právě pustili do kauzy Mostecká uhelná. Malé štiky proklouznou."

"Odmítl jsem po volbách sehrát roli maskota." (Titulek rozhovoru Jiřího Dienstbiera (ml.) pro dnešní pražskou přílohu Hospodských novin.) Jiří Dienstbier jako jediný z klubu odmítl podepsat koaliční smlouvu s ODS, kterou vyjednali kmotři z SP. "Jsem členem klubu, ale nepovažuji se za součást této koalice." Na otázku, jestli je pravda, že zastupitelé ČSSD nepřijali nabídku Karla Březiny k demisi z postu 1. náměstka primátora, odvětil, že u toho nebyl, že to jen slyšel. "Předpokládám, že spolustraníci, kterým záleží na zachování této koalice, požadovali, aby zůstal. Mezi sebou nenašli nikoho, kdo by byl srovnatelně schopný tuto funkci vykonávat."

Gorila Moja do Španělska nakonec nepoletí letadly České armády. Španělské Casy, nakupované přes Omnipol, (který si za sprasený kontrakt zmrvených letadel přirazil miliardu), totiž nejsou schopny bezpečného létání, a goril je na světě už málo, ještě snad méně než českých vojáků. Za pronájem soukromého letadla Antonov-26, který se dle slov primátora Bohuslava Svobody jeví jako "ideální prostředek pro dopravu gorilí samice" zaplatí Praha dvě třetiny sumy, což činí 491 tisíc Kč. Zbytek platí přímo pražská Zoo. Moju bude doprovázet 11 lidí.

Žena Moby Dicka: "Kdyby to byli Hrdlička, Šťastný, Dvořák, Richter, Hulinský, Březina a jejich kámoši - a zůstali tam - tak bych ráda připlatila na letenku, pane primátore!"

Mrtvá Kočka: "An-26 pobere jen čtyřicet cestujících."

Hm, jestli to letadlo nakonec nekoupil soukromník od armády ČR jako zastaralé za cenu šrotu.

Středa 23. listopadu 2011
Magistrát požádal ministerstvo financí, aby "zakročilo" proti 42 pražským hernám s videoloterijním terminály, jež porušují zákon o loteriích i vyhlášku města.

Občanské sdružení SOS Spořilov svolává na zítřek demošku před magistrát. Hodlají předat petici s 2.000 podpisy, která požaduje "odejmutí hlukové výjimky pro Spořilovskou, snížení dopravní zátěže Spořilova a za dostavbu Pražského okruhu,", jak pravila za organizátory Jana Růžičková. "Společně s dalšími občanskými iniciativami usilujeme o omezení až úplný zákaz vjezdu tranzitní těžké dopravy do Prahy z důvodu ochrany veřejného zdraví, tak aby životní podmínky odpovídaly situaci ve všech evropských metropolích."
Mezi ty další občanské instituce jistě nepatří odpůrci Pražského okruhu "Stop suchdolskému mostu", "Zachraňte zahrádky v Dolních Chabrech" nebo "Za klidné Běchovice"!

"Každé trestní oznámení se musí prověřit a proti tomu já nic nenamítám. Nemyslím si, že bylo něco špatně." (Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský k trestnímu oznámení Moniky Vondrákové, ředitelky Nadačního fondu proti korupci (NFPK), jež se týká podezření z podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.)
"Podle dostupných informací končily v kapsách Hulinského známých peníze, které spastikům věnovala například Pražská energetika, a.s., kde je Hulinský předsedou dozorčí rady." (Z tiskové zprávy NFKP)
(Dokumentační poznámka: Petr H. se při studiu na Policejní akademii v Praze (JUDr., Ph.D) "zaměřil na boj s korupcí". Podle Wikipedie: "Ve své straně se vypracoval náborem černých duší... až na předsedu pražského krajského výkonného výboru a člena předsednictva ČSSD. V roce 1996 mu ke třetímu místu na kandidátce pomohli zaměstnanci jeho bezpečnostní agentury. K primárkám si Hulinský své lidi dovezl hromadně autobusy. „Zajištění kyvadlové dopravy je to nejmenší, čím jsem mohl ke svému zvolení přispět,“ řekl tehdy... Od roku 2010 je předsedou finančního výboru zastupitelstva hl. m. Prahy. Působí také jako předseda dozorčí rady Pražské energetiky, předseda představenstva Pražské teplárenské, člen dozorčí rady PRE distribuce a místopředseda správní rady Nadačního fondu Bezpečná Praha. Jeho odměny v podnicích vlastněných městem dosáhly 19 miliónů korun za 3 roky.)
Dle MfD dostává česká federace Spastic Handicap už léta peníze na pořádání závodů jak z pražského magistrátu, tak i od městských firem PRE, Pražská teplárenská a Pražská plynárenská. Tyto peníze tečou i do ziskové organizace Spastic Handicap Agency, s. r. o., jež má "vazby" na Hulinského. Ten se rozruchu diví - vždyť o sponzoringu v PRE vůbec nerozhoduje! Takže nechápe, v čem by měl být střet zájmů.

Žena Moby Dicka: "Tak ono by nešlo o "střet zájmů", ale o podvod."

Jiří Dienstbier na Facebooku: "Petr Hulinský ztělesňuje klientelismus v pražské politice. Zneužití zdravotně postižených dětí k propírání peněz je hyenismus toho nejhrubšího zrna."

Jiří Dienstbier odpovídá na otázku Novinek.cz "Byl byste ochoten stanout v čele vyjednávacího týmu, který bude jednat s TOP 09 o koalici, kdyby se pan Hulinský stáhl z politiky?" takto:
"Takhle to vůbec nestojí. Napřed vůbec musíme jako sociální demokracie představovat věrohodnou alternativou. Pak je možné debatovat o jakémkoli dalším vyjednávání."
A proč vůbec šla ODS před rokem do pražské koalice z ČSSD - "navzdory všem protestům a demonstracím"?
"Oni zřejmě počítali s tím, že primátor Svoboda bude jejich loutka, a on není."



Zástupci dosavadní koalice ODS a ČSSD, která vznikla po loňských podzimních volbách, se domluvili na tom, že koalice bude ukončena 23. prosince - až po schválení rozpočtu na příští rok.
Boris Šťastný oznamuje, že zítra dopoledne proběhne jednání o nové koalici. ODS by se měla domluvit s TOP 09, ale kolaborace s ČSSD by měla být zachována.


Jednání o nové pražské koalici probíhá večer mezi premiérem Petrem Nečasem a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Primátor Svoboda jedná se zástupci TOP 09.

Čtvrtek 24. listopadu 2011

Ráno raníčko přinesli zastupitelé za TOP 09 do kanceláře primátora návrh koaliční smlouvy. V 9:45 vysílá ČT 24 vystoupení Bohumila Svobody, v němž ohlašuje podepsání dokumentu. Jsou na něm i podpisy 8 zastupitelů Obrozené ODS. Osm je jich proto, že víc jich prý tak brzo ráno na magistrátu nebylo. Postupně se připojují další podpisy. Primátor svůj krok zdůvodňuje potřebou rychlého rozhodnutí, politickým úspěchem má být místo primátora pro "ODS" (OODS (Svobodu)). Několikrát zdůrazňuje, že má "plnou podporu premiéra Petra Nečase".
Původní iniciátor rozpadu koalice a nového uskupení Boris Šťastný (SPODS) dorazil na magistrát až v 10:00 a zamířil přímo k primátorovi, kde teprve seznal nový stav věcí. Veřejně ho komentoval takto:
"Je to poměrně nestandardní situace, nebývá v ODS zvykem, že vyjednává jedna skupina mimo běžné principy – až tam se oficiálně dozví, že má Praha novou koalici." Neveřejně pak křičel "je to puč!" a "druhé Sarajevo!". Večer musí dohodu schválit moje regionální rada!

Původní iniciátor rozpadu koalice a nového uskupení Boris Šťastný (SPODS) dorazil na magistrát až v 10:00 a zamířil přímo k primátorovi, kde teprve seznal nový stav věcí. Veřejně ho komentoval takto:
"Je to poměrně nestandardní situace, nebývá v ODS zvykem, že vyjednává jedna skupina mimo běžné principy – až tam se oficiálně dozví, že má Praha novou koalici." Neveřejně pak křičel "je to puč!" a "druhé Sarajevo!". Večer musí dohodu schválit moje regionální rada!

Mrtvá Kočka: "Máš chodit do práce včas."

Žena Moby Dicka: "Málokdo si uvědomil, že Svoboda má šest let zkušeností z čela Lékařské komory. A jako lékař ví, kdy se už musí bezodkladně přistoupit k chirurgickému řezu. U porodu jde o vteřiny!"

"Velmi se osvědčil a já si ho velmi vážím, poněvadž on začal opravdu boj proti nešvarům, které byly na magistrátu a na radnici. Rozkmotřil se s kmotry, tudíž je správný primátor a tudíž my ho podpoříme." (Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.)

"Jsem přesvědčený, že je to dobrá zpráva i pro Pražany, jde koneckonců o řešení, které jsem podporoval již před rokem po komunálních volbách v Praze." (Premiér Petr Nečas. Pražskou ODS nepovažuje za nejednotnou, je skvělé, jak zvládla složitou situaci posledních dnů.)

Nakonec Borisovi nezbylo aby podepsal i jeho hoši. Když už jsou tak skvělí. Regionální rada to schválila jednomyslně, jak komunisti volbu Havla za prezidenta. ODS je opět jednotná. Jen Borisovi parťáci nesedí ve vedení města. Zůstali tam dva Svobodovci za OODS, a čtyři Topíci.

"Nerozumím tomu, nevím, co všechno za tím je, jaké jsou to dlouhodobé dopředu myšlené tahy, netuším. Věřím, že se Pražané na takovouhle zápletku musí mračit, já se mračím taky." (Prezident republiky Václav Klaus pro Libové noviny.)

Ale my tomu rozumíme, pane prezidente. A usmíváme se.

Jo, Tůma nebaží po politické funkci. Stal se předsedou finančního výboru, místo Hulinského…

Všichni podepsali, i Stará parta, kdy se jich tedy zbavíme?

Mrtvá Kočka: "Až je zavřou."

Žena Moby Dicka by nebyla tak zlá: "Možná by stačilo sebrat jim, a jejich rodinám všechen majetek."

Hm, jo, no ale to by bylo proti lidským právům manželek a milenek!

Pátek 25. listopadu 2011
Pražský soud zprostil viny ze zkreslování údajů prvního náměstka pražského primátora Karla Březinu. Mladistvý hoch (39) působil jako člen představenstev dvou firem, jež zkrachovaly, což opomenul zmínit při nástupu do vůdčích pozic pražských firem, jež dosud nezkrachovaly, spoléhaje se na právní názor svých právníků. Přeloženo: Vůbec nevěděl, že by to měl oznámit, a právní názor si teď musel tvrdě zaplatit.

Upřesnění ženy Moby Dicka: "Karlík v těch představenstvech »nepůsobil«, on tam dle zpráv z tisku »seděl«."

Mrtvá Kočka: "A pobíral odměnu za působení."

Ale to snad není trestné, ne? Ne, není. Ale bylo potrestáno: Karlík už není prvním náměstkem primátora, nikdo z ČSSD nějakou dobu nebude. Ale někdo v pražské ČSSD musí být potrestán ještě více. Neviňátko Březina hřímá: "Co se ale týče pana Dienstbiera, jeho postoj proti předsedovi pražské sociální demokracie (Hulinskému) odmítám a myslím si, že se to bude muset ještě řešit."

Ano, soudruhu, řešte, řešte. Dříve, než svou pražskou Starou partu začne řešit vedení ČSSD! Ale tohle řešit nebudou. Alespoň ne Stará parta v předsednictvu:

"Za pražskou ČSSD žádní kmotři nestojí. Jsou to kmotři ODS." (Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD pro iDNES.cz ) . Ve vnitrostranické diskusi nechce přilévat olej do ohně. Jiní přilévají:
"Je nepřijatelné a sociální demokracii poškozující, když si zastupitel a vrcholový představitel strany posílá s kolegy silné vzkazy a obvinění přes média, bez jakékoli vnitřní diskuse." (Michal Hašek, první místopředseda ČSSD a šéf Asociace hejtmanů, jehož kmotrem je právě Hulinský) Ano, vnitřní diskuse a demokratický centralismus, tak má partaj pracovat!
K tomu Dientsbier: "To si musí Michal Hašek sám rozhodnout, jestli stojí o podporu takových lidí, jako je Hulinský. Nejde jen o pražskou koalici, která už skončila a o vliv Hrdličky. Poslední kapkou pro mě je podezření, že během posledních tří let přiteklo asi 14 milionů korun na firmy, které patří buď Hulinskému, nebo lidem kolem něj, a mělo jít o peníze zdravotně postiženým. To je úplné chucpe."

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek: "Nechci předbíhat. (Hulinský) Musí vyvrátit podezření, která zazněla kolem spastických dětí. Jiří Dienstbier ale zná situaci v Praze a když to říká, tak to nelze brát na lehkou váhu. Bude se muset vyvodit odpovědnost z toho, co se v Praze v poslední době stalo. Nebylo to úspěšné období, protože se nedalo jasně najevo, že se oddělujeme od té kmotrovské pražské historie. Před volbami se říkalo, že ODS pro nás nebude partner, vývoj ukazuje, jak ODS problematický partner je."

Prostě politika ČSSD nebyla dobrá. Tedy politika ČSSD v Praze, výhradně v Praze nebyla dobrá.

Až 5000 lidí má v poledne podle Bohumíra Dufka, předsedy Asociace samostatných odborů, naplnit Palackého náměstí, kde chce upozornit na to, že upadající morálka dopadá na pracující lid z nejvyšších politických funkcí. Je to tam samý kmotr a vláda nic neřeší.
K tomu Nečas: "Řeší."
Na demošku, která se po výlevech šéfodborářů vydala na Malostranské náměstí, dorazilo 500 lidí, ačkoliv je všední den. Až před vládu nedošli, pokud ano, nebyli zpozorováni. To je tak málo rozhořčených pracujících lidí?

Mrtvá Kočka: "Ne, kmotři je štvou. I ti odborářští."

Vladimír Kotrouš, ředitel pražských strážníků, byl zatčen policisty pro vyšetřování organizovaného zločinu. Prý bral úplatky. Zásahovka ho vytáhla z jeho auta. Magistrátu to dopředu nikdo neřekl, tam se to dověděli z "veřejných zdrojů".

Sobota 26. listopadu 2011
Žena Moby Dicka: "Mrtvá Kočka to řekla už ve čtvrtek: Staré party z magistrátu se zbavíme, až je zavřou."

V 17.15 hodin se slavnostně rozzáří vánoční strom Prahy na Staroměstském náměstí.
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

43 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Harpyje řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Šaman řekl(a)...

Příspěvek VV je natolik závažný, a natolik se netýkající článku Moby Dicka, pod nimž se ocitl, že jsem ho svévolně zveřejnil samostatně. (A zde ho mažu.) Rovněž diskusi k tomuto tématu směřujte laskavě přímo pod onen samostatný příspěvek.
Děkuji
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Milá Harpyje, jste tak rychlá. Rychlejší než mé dva psací prsty. Ale protože se Váš komentář týká samostatného příspěvku VV, jde za ním. Nic proti diskusi k tomuto tématu - na vyhrazeném místě, prosím.

Šaman řekl(a)...

Většího vlastence komentář lze svobodně komentovati jakožto samostatný příspěvek
zde

STK řekl(a)...

...Mrtvá Kočka: "Až je zavřou."
Žena Moby Dicka by nebyla tak zlá: "Možná by stačilo sebrat jim, a jejich rodinám všechen majetek."...


Nevím nevím, myslím, že paní Moby Dicková ty lidi opravdu nemá ráda. Protože sebrat jim majetek a donutit je tak pracovat ! je strašný, příšerný, ale nerealizovatelný trest.
Škoda.

STK řekl(a)...

Abych nezapomněl:
Demonstrace ASO* se povedla, přesto že se nejednalo o skutečnou demonstraci, pouze o její funkční model 10:1. (Zúčastnilo se jí cca 500 - slovy pět set - seňorů.) Ale jak jsem poslouchal TV, naštvala Pražáky téměř jako demonstrace opravdová.

*/ ASO býval v Ostravě starý dobrý obchodní dům z I. republiky. A měl jezdící schody. Teď se jmenuje L ASO. A má dvoje(!) jezdící schody!

drak řekl(a)...

Byl jsem se včera večer podívat na Nové scéně ND na ty interpelace. Bylo zábavné pozorovat, jak se Karel Schwarzenberg lišácky usmíval a jak mu radostně a lišácky zároveň jiskřily oči, když se vyjadřoval k dění na pražském magistrátě. Nepochybuji o tom, že ona akce byla plánována nějakou dobu předem a že v tom měl Karel Schwarzenberg prsty. Jsem rád, že se to nerozkecalo a neprovalilo předem a že to tudíž padouši nestihli nějak nabourat či překazit. Ono urychlené vyklízení kanceláří bylo opravdu půvabné. No, co z toho bude a vzejde, se uvidí časem, v každém případě to dobře rozhýbalo ony zasmrádlé, stojaté a prohnilé magistrátní vody. Po uzavření té divné povolební koalice, je tu konečně nějaká zpráva o dění na magistrátě, která nevyvolává skepsi.

STK:

Sdílím názor paní Moby Dickové, neb sdílím její nelásku k padouchům a jejich partnerkám.

Víte ony demonstranty bych s chutí poslal do kamsi do daleka, přesněji pak do míst, kde už záda ztrácejí své jméno. V Praze jezdí někteří místní bambulové, nebo ti co přijedou třeba odkudsi od Mělníka tak blbě, že působí kolaps dopravy už tím, jak se buď nedokážu hnout z místa během zlomyslné zelené, která trvá 3-4 vteřiny, nebo zase tím jak najedou jako idioti (a proč vlastně jako?) do křižovatky, u které i debil z pomocné školy pozná, že jí nejde projet a bezohledně tak zacpou i příčný směr, který by jinak v pohodě projel. Když se k tomu přidá několik set bezohledných imbecilů, kteří se pomalým tempem promenádují po Újezdě, který je permanentně ucpaný i bez nich, zasluhovali by zvalchovat hřbety a nakopat do zadnic.

Když už jsme u těch odborových bossů, tak jsem přesvědčen, že většina z nich by nebyla schopna věrohodně doložit pořízení jejich majetku v plné jeho výši jejich oficiálním příjmem a pokud vím tak průšvihů s přinejmenším podivnou až divokou privatisací odborářského majetku, konkrétněji mnohých rekreačních zařízení, ve značném rozsahu také nebylo zrovna málo a ve světle těchto událostí a případů mi připadne dost trapné, když se lidé, kteří sami mají másla na hlavě víc než požehnaně, ohánějí blbými kecy o korupci a pod touto trapnou záminkou tu akorát tak zbytečně blokují dopravu. Asi nemohou rozdýchat, že si jiní šíbři nežli oni, nakradli ještě víc.

Myslím, že bychom měli zřídit obdobu britského Hyde Parku, určitě někde, kde větší shromáždění nezablokuje dopravu a tam ať se schází kdo chce, kdy chce a jak chce a ať si tam krafe o čem chce. A zároveň s tím, kdyby chtěl někdo organisovat nějaká shromáždění mimo tento vyhrazený Hyde Park, bychom měli zavést obdobu belgického shromažďovacího práva, kdy shromáždění se musí na úřadech ohlásit několik měsíců předem, před vyhlášenou uzávěrkou se musí všichni účastníci písemně přihlásit úřadům a před akcí policie zkontroluje, zda na tu akci přišli ti, co se přihlásili a nikoho, kdo se nepřihlásil před uzávěrkou, tam prostě nepustí, když pak dojde k nějakým škodám, není problém s tím, koho zažalovat o náhradu. Mě se to docela líbí, naopak se mi velmi nelíbí, když kolikrát pomalu nemám kdy spát, aby mi nějaký imbecil v podstatě bezdůvodně obíral o čas blokováním dopravy jenom proto, že se mu nelíbí to, nebo ono. Ať se jde laskavě bodnout, mě se toho také spousta nelíbí, ale dopravní kolapsy kvůli tomu nezpůsobuji, je to totiž zhovadilé, sobecké a bezohledné.

Větší vlastenec řekl(a)...

Je to paradox, vážený STK, ale my Češi a Moravané jsme opravdu trestali naše dědičné nepřítele prací.
Neboť co je pro našince požehnáním, pro třídního nepřítele je nejtěžším trestem. Jak se nasmáli naši otcové a dědové, když poháněli všechny ty vyakčněné bývalé vykořisťovatele, intoše a úředníky : "Makej, ty intelikente pos..nej ! To ti nevoní, co, ty běloručko, tadle poctivá robota ve výkopu ?! Jen počkej, ty ludro flákačská ! Než s tebou skončíme, inženýrku, tak budeš plnit plán ne na sto, ale na sto deset procent !"

A nejenom že jsme jim znárodnili jejich neprávem získané majetky - pokud měli ten majetek zatížený nějakými půjčkami, tak je museli splácet. Třeba i ze starobního důchodu, příslušejícího vykořisťovatelům, bývalým lidem.
A odporní bývalí majitelé domů (činžovních, i tzv. soukromých), pokud si na nás vyžebrali ve „svých“ bývalých domech nějakou komůrku na dožití, tak za ní hezky platili nájem.
Tomu se říká spravedlnost !
A půjde to zopakovat; nebojte se, že nepůjde !
Jen se zbavíme té proradné Evropy, jen ze sebe střeseme jho multikulti a globálna - PŮJDE TO !
Prostě : Buďte připraven na lepší časy.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ještě bych asi měl připomenout, drazí soudruzi a soukmenovci Moby Dicku a STK :

Sebrat jim (JIM, těm ZLÝM) majetek a donutit je tak pracovat lze i pomocí prostých Dekretů pres(z)identa republiky resp.vyhláškou příslušného ministerstva.

Prostě - nemusíme se kvůli tomu zdržovat s psaním a schvalováním zákonů; to vždycky zvládneme až dodatečně.

Fakt je ten, že u nás boháči nevymizeli, že jsou a že nám svým bezohledným provokativním jednáním namnoze celkovou pracovní morálku velmi rozvracejí.
(A.Zápotocký, 31.7.1946)

*** Volte NS-LEV 21 a KSČM ! ***

Šaman řekl(a)...

Draku, v Praze Hyde Park máme - to je vlastně to Palackého náměstí, které má "charakter chodníku", kde se nepřekáží dopravě a je to největší místo, kde se dá svolat demoška bez předem daného oznámení!
Pochody takhle drobných skupinek policisté občas svádějí na chodník.
Co se týče trasy - opravuji Moby Dicka v tom smyslu, že plán byl dorazit ke Sněmovně, kam je policajti už nepustili a zůstali na Malostranském náměstí (zákonná ochranná vzdálenost 100 m, přes kterou se nepřehodí ani kámen ani granát"), což se mnohým nelíbilo. Tedy mnohým řvounům na ulici i ve Sněmovně. B. Sobotka potřebuje za okny řev ulice, aby mohl poukazovat na oprávněně nespokojené pracující.

Ještě k Nečasovi a jeho příměrům protikoorupčních aktivit k dubnovým partyzánům z roku 1945:
V dubnu se ještě nevědělo, kdy skončí válka.
A samozřejmě právě na konci války vznikají povstání - když už mají smysl. A právě proto je v nich nejvíce padlých! (Pařížské, Slovenské, České, Pražské povstání...)

STK řekl(a)...

2 Drak:
On ten kníže Karel je požehnáním pro Richelieu-a Kalouska. Takový štít či ikona. Bez něj by byl Kalous jen přeběhlík, jakých je spousta. Byť je chytřejší, než jiní.
Tu v "okrese na severovýchodě" to dopadlo po volbách ještě hůř, než v Praze. Hnutí Ostravak se nedostalo nikam, do žádných výborů, komisí nebo představenstev, protože zvolení kteréhokoliv zastupitelem kopajícího na "Ostravaka" pánové z ODS a ČSSD vždy perfektně zablokovali. To by tak bylo, aby jim někdo viděl do kuchyně!
To je přesně ten důvod, proč na 90% už nepůjdu volit. Ať zvolíš koho chceš, vždycky se tam nakonec objeví místo něho nějaký z...d.
====
Tahle země není pro chudý - ale ani pro "střední třídu". Jenom nemakančekové a zbohatlíci se mají přiměřeně. A protože si nestěžuju, nutně musím patřit mezi ně! [;>)

P.S.: Doufám, že náš "národ" nebo "lid" nenaletí pábitelům typu Babiš nebo John.
Ale nejspíš naletí....

STK řekl(a)...

Problém Hyde Parků:
Málokdy se sejde dost posluchačů, aby si vyslechli "SLOVO". Lidé "chodí okolo, podívaj se na něho" - a jdou dál.
Takže ty skutečné, velké spontánní demonstrace patrně vznikají na jiném základě a asi nebudou ochotny respektovat jakákoliv omezení "práva shromažďovacího".

Anonymní řekl(a)...

víte proč Češi a Slováci nikdy nebojovali proti okupantům? Protože se to nesmělo.
jiné příklady: Waršava 1943, Budapešť 1956 ...a měly smysl.

informace řekl(a)...

STK,
Kalousek bude nějakou menší karikaturou kardinála. A ne tak schopnou. Upřímně řečeno se v situaci moc nevyznám.
Ta defenestrace na pražské radnici, tak jak o tom píší noviny, se mi zdá nepochopitelná. Jak si může dojednat změnu koalice primátor, aniž by o tom představenstvo strany vědělo? A postavit je před hotovou věc.
Buď to vědělo, a schválilo to předem anebo je to vážné narušení stranické discipliny.

STK řekl(a)...

Nesleduji to příliš, Informace,
navíc informace mám filtrované médii: buď takovými nebo makovými. "Matka Defenestrací" je daleko od "Ocelového Srdce", ale něco jsem pochopil - situace se v Praze, rok po volbách, postavila z hlavy zpátky na nohy. Vina, že to "stálo na uších" leží, podle mě, na ODS, kteří se začali po volbách paktovat "s nepřítelem" výměnou za pašalíky pro sebe a odstavili tak vítěze voleb - TOP 09.
Ale Moby Dick o tom bude vědět víc. Nebo Šaman - oba dva jsou Pražáci. Třeba se k tématu vrátí. Já vycházím jako obvykle jen z pocitů - relevantních informací nemaje, protože ani síť sítí neprodukuje pouze věrohodné informace. Spíše právě naopak.
(Ale mé pocity mě klamou málokdy.)

informace řekl(a)...

STK,

to já jenom, že o tom české noviny moc nepíšou. Tady by byl okolo toho takový randál, že bychom toho věděli víc, než co se stalo.

STK řekl(a)...

Mám pocit Informace,
že termíny "české noviny" nebo "český rozhlas" jsou vlastně protimluv. Kdo vlastní - ten poroučí. Češi to rozhodně nejsou.
ČTV si dělá, co jí Rada dovolí a protože je v Radě situace hodně "strukturovaná", tak jsou postoje TV zase založeny ne na nestranné novinařině, ale na placené(?) "promotion".
Vzhledem k tomu, že mám trochu přesah do médií (ne tištěných), ztratil jsem o poctivosti novinařiny snad všechny iluze, které kdy kdo o "neúplatných novinářích" měl. Kdybych si mohl dovolit jít detailně po několika kauzách, kde jsem měl možnost přímého pohledu a pak jsem viděl, slyšel a četl "zprávy" asi by se chtělo zvracet více lidem než jenom mi. Ale občas mi dávají vydělat trochu peněz, tak si nemůžu dovolit "hlásat pravdu". (Není mě totiž těžké najít - dokázal to bez problému např. R.Švehla a zkušebně jsem se "našel" i já sám - asi za 1/4 hodinky.)
A kdybych jmenoval (a uváděl úryvky), už bych asi nikdy nedostal nabídku na spolupráci. Nikdo nemá rád, když o něm někdo rozhlašuje prokazatelnou pravdu. To se pak lidi vztekají nejvíc.
Zrušení reklamy ve státní TV by mělo přinést větší nezávislost na "sponzorech". Zatím jsem si ale nějakého většího posunu nevšiml. Změna ředitele se doposud nijak neprojevila.
Uvidíme.

informace řekl(a)...

Chápu, STK,
na nic se Vás neptám. Stavu českých novin on line jsem si všimla sama. A taky chápu, že výroky pana Švehly o stavu novinářské informace, i když v komickém kontextu, mají opodstatnění.
Tady jsou noviny a televize "rozparcelovány" mezi různými stranami, noviny patří velkým edičním skupinám, televize jsou buď privátní nebo veřejnoprávní, a ty jsou zase rozděleny mezi politickými stranami. Vzhledem k tomu, že se strany mezi sebou nešetří, dozvíme se toho hodně. (To, že se strany mezi sebou řežou s velkou vervou, jste mohl vidět sám s aférou Berlusconiho. Listy Debenedettiho zprávy, zveličené a ostouzející, rozšířily po celém světě a ovlivnily tak i mezinárodní mínění.)
Samozřejmě člověk se musí naučit v tom chumlu zpráv a hlasů orientovat. Jiinak by z toho zblbnul anebo by se stal fanatickým vyznavačem nějakých polopravd.
Pak je tu pár nezávislých listů, ale ty zas vyjadřují názory ředitele.
Vás jsem na webu našla taky a to bez cizí pomoci. Když to dokázali jiní, zkusím to i já, řekla jsem si. Napovídal jste toho o sobě tolik, že stačilo ´tuknout na divadlo, a bylo to. Našla jsem i Vaše dva kocoury.

STK řekl(a)...

Bývával jsem kdysi opatrnější, Informace.
Ale i tak mě časem "našli" - ale to byl jiný blog s jinou kulturou*, tak mi o tom oba tehdejší spolubesedníci napsali mailem, místo aby mě veřejně jmenovali. S oběma jsem se nakonec osobně setkal a stali jsme se přáteli - byť opět na dálku.
Ale řekl jsem si, že klidně zopakuji každému do očí to, co jsem napsal - takže mé odhalení je pro mě jenom důkaz neexistence něčeho, o čem se říká "on měl Kinderstube", nikoliv nějaké reálné riziko. Protože nepředstírám, o nic vlastně nejde. (Stylizace, "vylepšení" historek z mládí by mi snad byla odpuštěna.)
Ostatně - několik zdejších štamgastů mi přes Šamana poslalo svůj mail a představili jsme se takto. Ti asi ten "dětský pokoj" doma měli. [;>) Jenže buď už sem teď raději nechodí, nebo aspoň nepíšou. Z důvodů všeobecně známých. To, co tu občas v komunikaci zoufale chybí jsou dvě obyčejné vlastnosti: uměřenost a trocha té velkorysosti. Škoda.

P.S.: Na webu našeho "Ústavu" jsou ovšem informace zastaralé a zmatečné. To jen pro pořádek...

*/ Za to, jak to na blogu vypadá nemůže často jeho majitel, ale spíš jeho hosté. Po některých prostě zůstávají "hromádky".

drak řekl(a)...

No, ono to na té pražské radnici bylo provedeno s nebývalou rychlostí, rasancí a řekl bych, že u nás dosud nevídanou a neobvyklou profesionalitou. Bylo to velice dobře připraveno předem a kupodivu se to předem nerozkecalo, řekl bych, že "kmotrovské" křídlo ODSky to zastihlo dost nepřipravené a že to pro ně bylo velmi překvapivé. Já se o tom dozvěděl něco málo spolu s ostatními přítomnými od Karla Shchwarzenberga na těch Interpelacích ve čtvrtek na Nové scéně ND a od té doby nic kloudného. Ono samozřejmě časem něco nahoru probublá. Zatím to vypadá slibně, co bude dál, se ještě uvidí. Ona i naše úžasná média jakoby moc nevědí, co si o tom mají myslet a jak o tom mají informovat, což je na tom dost komické ;-)

informace řekl(a)...

Taky mám za to, že to bylo připraveno potajmu předem. Jinak by to nasvědčovalo tomu, že je ODS pěkně rozhráná stran, pro voliče nespolehlivá.
ODS na to doplatila dvěma radními a tak z toho zase jako vítěz nevychází. TOPO 9 v tom umí chodit, jak se zdá.
Jak to bude s volbou prezidenta? Zdálo se, že je brzo o tom hovořit, ale ohlášení kandidatury bylo zřejmě promýšlené. Lidi si budou na myšlenku zvykat.

stk řekl(a)...

ODS má své krajské "místodržící" a potom pražké "centrum". Jsou ve sporech snad od roku 002 po vzniku ODS.
Tady je v malém vidět, že tuhá centralizace je celkem na nic. Ona ta celá "stranická disciplína" je nanic. Ale bez ní zase stranu neustavíš - respektive neudržíš pohromadě.
Takže pořád platí, že m... silnější pes. Přírodní zákon.

informace řekl(a)...

Myslím, že to čeští politikové válí jako všude. Jo, co naděláte proti lidské nátuře!

drak řekl(a)...

Informaci a STK:

Jak říkají mnozí, konec konců to Karel Schwarzenberg na těch interpelacích lidem také připomněl, lidé jsou prostě potvory a musí se s tím počítat.

informace řekl(a)...

Dnes se v Lidovkáh objevily dvě zprávy o finační situaci v Itálii a v eurozoně a tak využívám příležitosti, abych je komentovala.
První zní: "Měnový fond plánuje injekci pro Itálii, 15,6 bilionu", najdete ji v oddílu Byznys. Prý to uvádí turinská la Stampa. Na dotazy novinářů, to italští politici dementovali. Mezi jinými předseda senátní komise pro zahraničí, ekonom, bývalý guvernér Banco d'Italia, Lamberto Dini.
Druhý je článek pana prezidenta Klause "Vládne nám Sarkozy a Merkelová. Řecko nemělo být v eurozóně." Článek jsem celý nečetla, a tak ho nemohu komentovat, jen úvod.
V jednom se pan prezident mýlí. Jen zdánlivě krizi eurozony řídí dvojka Merkozy. Jak je zcela evidentní, řízení se ujala Merkelová, která ma za sebou ekonomické instituce Německa. Italské finanční a ekonomické listy jako il Sole 24Ore to nejen zdůrazňují, ale zároveň upozorňují, že kancléřka hraje nebezpečnou hru, na kterou by mohla doplatit nejen ona a její strana při příštích volbách, ale celá eurozona, která by se po vymačkání všech možných rezerv už nezvedla, po finančním kolapsu a při prudké inflaci, která by následovala. (Il gioco pericoloso della Merkel, Nebezpečná hra Merkelové). Naléhánim, že krize je zaviněna rozhazovačnými zeměmi a že je tedy řešitelná jen když vyrovnají státní rozpočet za každou cenu, kancléřka si připravuje alibi pro případ, že se eurozona rozpadne. Vina je zcela na ostatních, Německo udělalo, co mohlo, to je její obranná téze pro příští volební kampaň. Jak vysvětlí kancléřka, že Německo na stále rostoucím spreadu mezi státními dluhopisy ostatních zemí a německým bundem, vydělává? Vsimli si toho i finanční trhy, které nekoupily na aukci německé dluhopisy.
Jak píší dnešní francouzské a italské listy, Sarkozy se dohodl s Montim a předložil kanléřce plán na vytvoření nové dohody zemí eurozony k posílení discipliny státních rozpočtů. Oficielně o tom informovala francouzská ministryně financí Valérie Pécresse.
"Německo, Francie a Itálie chtějí být hybnou silou Evropy, která bude víc integrovaná, pevnější s mechanizmy, které zajistí reálnou regulaci , reálné sankce a které obnoví důvěru," řekla mynistryně.
Zprávu najdete na př. na francouzském Echos.
Otázka, zůstanou v této nové nebo obnovené eurozoně všichni?
A jak dlouho jim to vypracování nových pravidel bude trvat?
Odkazy neuvádím kvůli Plechovce. Zajímají-li vás, přidám je dodatečně.

informace řekl(a)...

Samozřejmě: ministryně, trhy si všimly.
Omlouvám se.

Harpyje řekl(a)...

Valérie Pécresse est ministre du Budget et porte-parole du gouvernement. Le ministre des finances s´appelle Francois Baroin.

STK řekl(a)...

Takže, jak špekulují komentátoři, Frantík by rád nastoupil do záchranného člunu s Valkýrou?
A ty ostatní nechají ve vodě? Nebo jen ty malé a chudé, kteří nejsou "perspektivní"?

Jdu si hned příští týden zažádat o nový pas.

informace řekl(a)...

Pardon, ministryně státního rozpočtu? Italské noviny skutečně uvedly ministro del bilancio.
V Itálii jsou finanční otázky soustředěny v jednom ministerstvu Ministero dell'Economia e delle Finanze. To mne zmýlilo.
Děkuji za upozornění.

informace řekl(a)...

Nekřičte předem, STK. Ještě Vám na kuří oko nešlápli.
Nikdo to výslovně neřekl. Píše to prý německý Welt am Sonntag, že pakt se bude týkat jen několika zemí. Ale Welt jsem nečetla, nevím, jestli je to jen dohad nebo něco jistého.

drak řekl(a)...

informaci:

Naprosto ale nepochybuji o tom, že až ten čas přijde, že nejenom že šlápnou, ale ještě kolem rozdupají kdeco kolem, aby z toho perspektivně káplo více zisku pro ně. Když vidím, jak bez skrupulí huntují ekonomiku v Německu zelenými technologickými srágorkami, tak si nedělám iluze, že by se při nějakém potenciálním ropadu či transformaci eurozóny rozpakovali oškubat a zdepat kolem koho to jen půjde a jak to jenom půjde.

informace řekl(a)...

Němci si zas stěžují, že do nich Evropa řeže.
http://www.welt.de/debatte/kommentare/article13738065/Die-Deutschen-werden-zum-Punchingball-Europas.html
Nemůžou se divit, když si Itálie nebo hlavně Velká Británie vzpomenou na 1992 r. Britové pak taky nevstoupili do eura.

informace řekl(a)...

EVROPA: Jmenuji se Bond. Eurobond! Tak nazval svůj článek v dnešním NP pan Hynek Fajmon (historik a politik, poslanec Evropského parlamentu za ODS). A pokračuje: "Tak nějak by měl nazvat předseda Evropské komise svůj návrh na zavedení společného evropského dluhopisu - eurobondu. Bylo by to sexy a bylo by to cool." Škoda že už v názvu pan Fajmon použil otřepaný vtip, který koluje po evropských mediích alespoň rok "My name is Bond, Eurobond !"
Čtenář by alespoň očekával, že autor podá o eurobondu přesné informace. Co je to eurobond neboli eurodluhopis, anebo jak je oficielně nazýván bond stability? Autor ale dává tuto formulaci: eurobond ... "má být cestou k tomu, aby si všechny státy bez ohledu na to, zda mají své finance v pořádku nebo nikoliv, mohly dále půjčovat a to za nízký "německý" úrok." Nikdo, myslím ani ten nejnevyléčitelnější optimista, by mohl přijít s podobným nápadem. Jednoduše proto, že by byly okamžitě všechny aukce dluhopisů bojkotovány finančními trhy (minulý týden se to stalo Německu, když nabízelo svůj desetiletý bund s úrokem "jen" 1,98%!) a zona euro by zkrachovala okamžitě a nenávratně. Ve skutečnosti se hovořilo, nezávazně, o úroku snesitelnějším pro státy, které jsou na mušce finančních spekulátorů. Rovněž nebylo nic dohodnuto ani o způsobu emise, jaké procento státních dluhopisů by mělo být eurobondem vyměněno, atd.
Podle autora "emitování eurodluhopisů by jednoznačně znamenalo výrazné posilování moci ... evropských institucí v čele s Evropskou komisí. Je to logické."
Kdo bude odpovídat za emisi eurobondu? Podle odhadů finačních listů (dosud o této "podrobnosti" nevyšla najevo závazná určitá zpráva), by to měla být specifická evropská agentura, jejímiž členy by byli ministři financí států eurozony za spolupráce s radou skládající se z členů ECB a evropských členů MMF.
Evropská komise tedy nemá s emisemi vůbec co dělat.
Zastánci eurobondů se dostávají do sporu se státy, které hospodaří lépe, říká autor. Jako Nizozemsko, Finsko nebo Rakousko. Jistěže, tyto státy mají nižší státní dluh a rozpočet pod kontrolou. Ale to nezabraňuje spekulantům obracet svůj zájem i na jejich dluhopisy. Jak píší finanční listy, v posledním týdnu se rozšířil spread mezi německým bundem, který je brán jako výchozí bod ke srovnání, a dluhopisy Belgie, Holandska, Rakouska a Finska.
Zatím není jisté, jaké řešení zvolí zástupci států eurozony na příštím společném setkání. Řešení se profiluje víc. Nevadilo by se trochu víc informovat.
Jak všechno dopadne, záleží na rychlém rozhodnutí politiků, protože spekulanti nečekají.

drak řekl(a)...

informaci:

Spekulanti jsou na světě proto, aby narubali na trhu co nejvíce prachů, nic moc víc je nezajímá. Na jedné straně jim tak trochu nerozumím, protože prachy se nedají ani dýchat, ani pít nebo jíst. Nepochybně to dělají proto, že za určitých okolností ty prachy lze směnit za nějaké jiné věci, mnohem užitečnější, nežli ty prachy samotné. Ti spekulanti a jiní "nenažránci" jsou dokonce o dost horší, nežli kdysi církev svatá, účel prostě světí prostředky, a ty prostředky jsou tu jenom proto, aby těch prachů narubali co nejvíc. Problém je ale v tom, že spekulanti a nenažránkové už mají za ta léta svůj zvláštní svět, který se zpravidla nachází mimo běžnou realitu, což by nebylo až tak hrozné, kdyby si ten virtuální svět oproti tomu co velí zdravý rozum, neusurpoval na tu normální realitu rozhodující a čím dál tím větší vliv, což je v kombinaci s tím, že je ten vliv poměrně zhoubný vůči celku, velmi na pováženou. Ono to přirovnání k té rakovině není tak zcela zcestné a nikde není psáno, že řetězené páchání čím dál tím větších nehorázností a kravin bude procházet do nekonečna.

informace řekl(a)...

Draku,
napsala jsem tu ten příspěvek trochu tak proto, abych vysvětlila, s jakými hovadinami vychází na světlo boží europoslanec. Za celou tu dobu, co tam sedí, ještě nepochopil, co je to eurobond, kdo by ho měl vydávat, jaké by měl asi úroky? To, že eurobond nemá co dělat s fondy Unie, o tom jsem se moc nerozepisovala, zdá se mi to zcela jasné.
Jak může europoslanec napsat něco takového?
A třeba, anebo spíš jistě, ho pak budou lidi brát vážně.

drak řekl(a)...

informaci:

Ano, ten pán je krásnou ilustrací onoho řetězeného páchání čím dál tím větších nehorázností a kravin, neboť s tím jak nic neví, ba ani netuší, tak blaženě sedí v nějaké instituci a o čemsi rozhoduje. Proč tam je a co dělá, to on skoro ani netuší, ale je tam a rozhoduje, ovlivňuje. A takových jako on, jsou tam stovky. Může tohle dopadnout dobře? Já si myslím, že ne. Odporuje to přírodním zákonům, těm se s trochou štěstí dá odporovat dočasně, ale určitě ne napořád.

informace řekl(a)...

Jak se situace vyostřuje, v televizi se množí debaty (už i jeden humoristický program nahradila debata o krizi eurozony) a v novinách se objevují články, které vysvětlují nejen situaci ale i pozadí.
Tak se dozvídáme, že Sarkozy poslušně kluše za Merkelovou, protože od března tohoto roku se Německo exponovalo vůči francouzskému státu a bankám více než 18 miliardami euro, jak píše borsaitaliana.it. Finanční podpora se od států PIGS přemístila na Francii.
Zároveň se dozvídáme, že ani německý bankovní systém není tak docela fit. Již na počátku finanční krize po 2008 r., zaviněné americkými hypotékami subprime, musela německá vláda masivně zasáhnout na podporu největších německých bank, které byly toxickými deriváty přímo nacpány. “WHO’S on the other side, who’s the idiot?”, psal v dubnu min. roku The Economist. Idioti z Düsseldorfu, “they take rating agencies seriously." byla odpověď.
Některé banky vláda znárodnila úplně jako bavorskou Hypo Real Estate, jiné částečně jako Commerzbank (vstoupila 25% do kapitálu), která byla až po uši namočena do skandálu subprime spolu s další velkou bankou Deutsche Bank.
Nedávno agentura Moody’s snížila ratig 10 Landesbanken, regionálním bankám.
Takže se není co divit, že Německo postupuje opatrně, i když si musí uvědomit, jaký negativní dopad by pro něj mělo rozpadnutí eurozony.
Na druhé straně, jak včera prohlásil na televizní debatě v italské la7 poslanec za CDU v německém parlamentu Manfred Kolbe, Německo po svém sjednocení přenáší své geopolitické a ekonomické zájmy z jižní Evropy do tradičního východního prostoru, včetně Ruska.
Přítel německého ministra financí W. Schaubla, Michel Barnier, evropský komisař pro vnitřní obchod, v pohovoru s listem Milano Finanza zase prohlásil, že se Německo nehodlá izolovat a že nakonec k zavedení eurobondu kývne.
Dnes odpoledne se sejdou minitři financí eurozony, aby se dohodli o účinných opatřeních proti spekulantům. Dohodnou se n něčem?
Zajímají-li vás odkazy, dodám dodatečně.

informace řekl(a)...

Idioty z Düsseldorfu je míněna IKB Deutsche Industriebank, která se nacpala víc jak 85 biliony toxických derivátů a zatáhla do krize i regionální banky.

informace řekl(a)...

Zase tu někdo perlí, aniž by měl šajnu, o čem vůbec mluví.
To k článku pana Tomského na NP "EVROPA: Euro – zbraň hromadného ničení "
Jen pár slov k jeho krátké zmínce o Itálii: "Lépe nám bylo bez eura, prohlásil italský premiér Berlusconi, než jej eurokraté sesadili a na jeho místo dosadili svého bývalého komisaře Montiho. A statistika výkonu Itálie mu dává za pravdu. S devalvací se žilo opravdu lépe."
Za prvé Berlusconiho nesesadili eurokraté, ale odstoupil, když ztratil většinu v parlamentu a když bylo zapotřebí odhlasovat ússporná opatření na vyrovnání státního rozpočtu. Prof. Montiho nedosadili eurokrati, ale byl navžen prezidentem republiky a vyjádřilo mu důvěru celé politické seskupení od pravice po levici s vyjímkou Severní ligy. Já v tom tedy vidím jakýsi "malý" rozdíl.
Jak se žilo báječně Itálii s devalvací a s ní přirozeně spojenou inflací, nám může říct něco tato tabulka Státního statistického úřadu:
Anno 1974 Inflazione media = 19.2%
Anno 1975 Inflazione media = 17.0%
Anno 1976 Inflazione media = 16.7%
Anno 1977 Inflazione media = 17.1%
Anno 1978 Inflazione media = 12.1%
Anno 1979 Inflazione media = 14.8%
Anno 1980 Inflazione media = 21.2%
Anno 1981 Inflazione media = 18.1%
Anno 1982 Inflazione media = 16.5%
Anno 1983 Inflazione media = 14.7%
Jak devalvace doléhala na státní rozpočet, k jakým finančním a daňovým opatřením pak musela vláda přistupovat, nám může říct názorně tento příklad z r. 1992.
Po devalvaci liry vláda vypracovala tento mimořádný finační zákon.
legge finanziaria da 100.000 miliardi (aumento dell'età pensionabile, aumento dell'anzianità contributiva, blocco dei pensionamenti, minimum tax, patrimoniale sulle imprese, prelievo sui conti correnti bancari, introduzione dei ticket sanitari, tassa sul medico di famiglia, imposta comunale sugli immobili (Ici), blocco di stipendi e assunzioni nel pubblico impiego, privatizzazioni ecc.)
Finanční zákon na úsporu ve výši 100.000 miliard lir (zvýšení let pro vstup do důchodu, zvýšení příspěvků na důchod, zablokování odchodu do důchodu, minimum tax, majetková daň podnikům, nucené odebrání peněz z bankovních kontokorentů, zavedení povinného ticketu ve zdravotnictví, zavedení daně na příspěvek zdravotnictví, komunální daň z nemovitostí, zablokování platů a přijímání nových pracovníků ve státním sektoru, privatizace, atd.)
Jak se těm Italům žilo nádherně s devalvací! Pročpak se nechtějí vrátit zase k lirám?

informace řekl(a)...

Dodatek.
V r. 1992 lira devalvovala o 20%!

Plán B na záchranu eura, který praktikují italské banky. Včera na aukci italských dluhopisů za 9 miliard euro s úrokem 7,56 byly všechny skoupeny italskými bankami. Poptávka byla dokonce vyšší o 1,5 miliardy. Takže italský státní dluh zůstává v italských rukou. Dostanou-li se banky do situace, že jim bude chybět likvidita, stát je může rekapitalizovat prostřednictvím Cassa depositi e prestiti, což je "eine Aktiengesellschaft, die sich zu 70% im Besitz des Ministeriums für Wirtschaft und Finanzen befindet".
Natruc spekulantům. Ne nadarmo je v Montiho vládě pět bankéřů.

informace řekl(a)...

Všechny evropské burzy dnes vyskočily nahoru.

Nome Valore Var % Ora
FtseMIB 15.269 4,38 17.30
AEX 300 4,22 18.10
BEL 20 2.074 3,32 18.10
Cac 40 3.155 4,22 18.08
Dax 30 6.089 4,98 17.44
FTSE 5.505 3,16 17.35
IBEX 35 8.450 3,96 17.37

Hlavní centrální mezinárodní banky se totiž rozhodly vstříknout injekci likvidity do finančního systému. (Milano Finanza)

informace řekl(a)...

Tabulka vyšla nepřehledná. Procento, o které dnes burzy stouply, je to číslo uprostřed. Tedy Milán 4,38%, Frankfurt 4,98% atd.