pátek 4. listopadu 2011

MOBY DICK: Zprávy od protinožců

Nelétající letadla, smrt ve vlnách, odhalené obličeje a sounohé registrování firem.
**************************************************************

Pondělí 31. října 2011
"Vláda se v této záležitosti snaží najít východisko, takové řešení sporu, aby naše vlajková společnost Qantas dál v pořádku fungovala a aby se vytvořily podmínky, ve kterých by jak firma, tak zaměstnanci věděli, co je v budoucnu čeká." (Julia Gillardová, australská premiérka.)
"Doufal bych, že se zainteresované strany budou chovat jako dospělí lidé." (Anthony Albanes, ministr dopravy.)
Letecká společnost Quantas (založeno 1920) na dnešek zakázala vstup zaměstnanců na pracoviště. Lety byly zastaveny již v sobotu. Výluka je odpovědí na stávky zaměstnanců. Každý den přichází společnost asi o 20 milionů australských dolarů, ale je to stále levnější, než přistoupit na "nerozumné požadavky zaměstnanců". Výlukou je zasaženo 70 tisíc pasažérů, včetně politiků, kteří se účastnili summitu britského Společenství v australském Perthu. Letět mohou jedině do Tasmánie, kam lety pro Quantas zajišťuje společnost Jetconnect. Konkurenční Virgin Australia přidává lety, ale celou potřebnou kapacitu nezajistí. Quantas totiž ovládá australské nebe s podílem ve výši 65 % .
Asociace australských pilotů označila postup vedení firmy za "neslýchaný" a zkritizovala Quantas za to, že si "celý národ bere za rukojmí".
Zatímco když stávkují piloti…

Po poledni se narodil občánek planety Země, který završil počet jejích obyvatel na 7 miliard. Každý občan ze sedmimiliardového lidstva spotřebuje průměrně 1.820 kg ropy za rok. Maximum spotřebuje průměrný Katařan - 19.504, minimum pak Eritrejci (151 kg). V USA je to 7.766. Další země se spotřebou přes 5.000 kg: Kanada, Island, Švédsko, Norsko, Finsko - tedy země u severního polárního kruhu - a Austrálie.

Z řecké lodi Rena, uvízlé už měsíc na útesu Astrolabe, se posádce podařilo odčerpat 1100 tun ropy. Včera bylo odčerpávání zastaveno pro špatné počasí. V lodi je ještě 385 tun. Rena se stále ještě nerozlomila, ale novozélandské námořnictvo je připraveno: Záď lodi je připojena k nákladnímu člunu a v případě, že se Rena rozlomí, bude přetažena na mělčinu.

Úterý 1. listopadu 2011
Australská společnost Qantas dnes částečně obnoví své letecké služby. Arbitrážní soud v Melbourne jí totiž nařídil, aby zrušila odstávku letadel. Vedení je spokojeno, stávkovat totiž nesmějí ani zaměstnanci.
Spory mezi odbory a vedením poškozují australský cestovní ruch, který generuje 94 miliard klokaních dolarů (1,77 bilionu Kč).

Nový Zéland zavádí novinky ve svém imigračním zákoně, aby do země přilákal více studentů především z vyšších stupňů studia. Novozélanďané slibují, že ti, kteří se rozhodnou zůstat na Novém Zélandu, budou mít zajištěny lepší výchozí pozice pro další kvalifikované zaměstnání. Vzdělání totiž patří mezi pět nejvýnosnějších oborů země. Do místní ekonomiky přináší zhruba $ 2,3 miliardy ročně a poporuje vznik asi 32.000 pracovních míst.

Transparency International zveřejnila žebříček 28 zemí, sestavený podle korumpování veřejných zakázek. Nejvíce se uplácí v Rusku, Číně, Mexiku, Indonésii, Argentině a Spojených arabských emirátech, nejméně v Nizozemí, Švýcarsku, Belgii, Německu, Japonsku, Austrálii a Kanadě. Česká republika nebyla do výzkumu zahrnuta. Naštěstí je moc malá.

Středa 2. listopadu 2011
Tichomořské Maledivy šetří na nákup pozemků mimo své teritorium, které je ohroženo zaplavením. Hladina Tichého oceánu totiž stoupá v důsledku tání ledovců! Kolem roku 2100 by se tak mohli Maledivané, jichž je nyní asi 360.000, přestěhovat ze zatopených ostrovů do svého. Hladina světového oceánu bude v té době vyšší o 0,8 až 2 metry (podle studie W. T. Pfeffera z Coloradské univerzity).

Tonžané by se také rádi přestěhovali. Vlny jsou prý častější a vyšší, počasí je sušší, lidí je více a pitné vody méně. Oceán zvýší svoji hladinu v Tongu na konci století o 0,5 až 1,4 metru (podle oceánografa Stegana Rahmstorfa z německého Institutu pro výzkum klimatu v Postupimi).

Prezident republiky Kiribati Anote Tomg nehodlá čekat na "vynucený útěk nebo smrt ve vlnách". Obrátil se na svět, aby omezil emise CO2, a na vlády na Austrálie a Nového Zélandu, aby přijaly každoročně tisíc hlavně mladých Kiribaťanů. Za sto let, až budou všechny korálové ostrovy pod vodou (o což se snaží nejméně několik posledních milionů let), budou všichni ostrované přestěhováni.

Australané se nespoléhají na americké a evropské specialisty pro výzkum klimatu v Postupimi (klima v Postupimi je ponechává chladnými) a jali se sami měřit nárůst výšky moře. A změřili ho, i když to šlo těžko. Jde o 5,1 milimetru ročně, což se může zvýšit. (Anebo snížit.) Austrálie zatím Kiribiťanům zátopová víza nevystavuje.

Žena Moby Dicka: "Mladí ostrované se na svých několika metrech čtverečních nudí a modlí se, aby moře konečně stouplo a aby měli důvod žádat o asyl."

Mrtvá Kočka: "A dostali ho."

Čtvrtek 3. listopadu 2011
Australský parlament nedávno přijal zákon, podle kterého se při úředních kontrolách totožnosti musí ukázat tvář. Tedy tvář musí ukázat i muslimky. Závoj mohou odložit mimo veřejnost a učinit tak až na policejní stanici. Mohou odepřít - a pak budou muset zaplatit pokutu až 5.500 australských dolarů. Anebo jít na rok do vězení.
Zákonodárcům došla trpělivost po loňském incidentu, kdy při dopravní kontrole řidička v islámském celozávoji odepřela policajtovi odhalit tvář, načež ho ještě nařkla z rasismu.

Mrtvá Kočka: "Pravověrné muslimky nemají co řídit auta. A nepravověrné nemají nosit abáju!"

Austrálie je země imigrantů, desítek národností a náboženství, ale pouze pouze kvůli nesnášenlivým nově přistěhovaným muslimům je nucena přijímat podobné zákony. Vinou těchto rezolutních příchozích vznikla rovněž rezolutní nacionální strana - Australian Protectionist Party (Australská obranná strana).

Mezinárodní fotbalová federace(FIFA) věnovala $300.000 na fotbalové projekty v novozélandském městě Christchurch. Toto město bylo v únoru poničeno opakovaným zemětřesením o síle až 6,1 stupně. V Christchurchi a přilehlém regionu Canterbury zahynulo tehdy 181 obyvatel.

Pátek 4. listopadu 2011
Společnost Qantas uzemnila všechny Airbusy A380. Na vině tentokrát není ani výluka, ani stávka, ale porucha jednoho ze čtyř motorů Rolls-Royce Trent 900 při letu QF31 ze Singapuru do Londýna. Pilot se rozhodl přistát v Dubaji po čtyřech hodinách cesty kvůli poklesu tlaku oleje. Přistání proběhlo bez problémů. Problém asi bude mít Rols Roys. Dneska je to právě rok, co jednomu A380, vlastněném Qantasem, explodoval motor nad Indonésií a letadlo muselo nouzově přistát v Singapuru. Tehdy byl provoz Airbusů obnoven až v polovině ledna.

Žena Moby Dicka: "Možná by měla paní premiérka říci firmě i zaměstnancům, co je v budoucnu ještě čeká... "

Mrtvá Kočka: "Boeing 787 Dreamliner?"

Vědci z NASA právě objevili v Antarktidě rozsáhlou prasklinu, podle které se odlamuje obří ledovec "o rozloze New Yorku" (880 km2). Zlom se nachází v ledovcovém šelfu Pine Island na západě Antarktidy, ledovec tedy někdy kolem Vánoc nebo začátkem nového roku vpluje do jižního Pacifiku. Bude tak následovat své menší bratříčky, kteří se od mateřské Antarktidy odloupli následkem březnové vlny tsunami, která po zemětřesení zasáhla hlavně Japonsko. U Antarktidy měla jen 30 cm, nicméně to postačilo k odlamování ledovců - jež se odlamují pravidelně. Největší z nich byl "větší než Manhattan" (6,5 x 9,5 km x 80 m).

Pro klimalarmisty se jedná o důkaz globálního oteplování, pro normální lidi jde o cyklický úkaz, který je způsoben tím, že nad Antarktidou sněží, ledovce přibývají - a tečou k moři, kde nejdříve tvoří "šelf" - a pak se odlamují. Takhle velké asi jednou za 10 let. Poslední takhle velký se odlomil v roce 2001…

Žebříček zemí, ve kterých se nejlépe zakládají nové firmy vede Nový Zéland, kde si firmu můžete založit během jediného dne po vykonání jediné procedury, druhá je Austrálie (dva dny a dvě procedury). USA jsou na 13. místě (6/6), Slovensko má 76. příčku (18/6), 98. je Německo (15/9), 111. Rusko (30/9), Česko je na 138. pozici (20/9), ještě pořád před Čínou na 151. místě (38/14).

Máme šanci předstihnout i Nový Zéland: Chystaný zákon o obchodním rejstříku umožní registraci české firmy u notáře během dvaceti minut.

Sobota 5. listopadu 2011
Žena Moby Dicka: "Konečně něco, co budeme dělat sounoze!"
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

15 komentářů:

informace řekl(a)...

Janov je pod vodou. Po několikahodinovém lijáku se rozvodnila říčka Bisagno a zatopila město. 8 mrtvých, z toho dvě děti.
videa
http://tg24.sky.it/tg24/cronaca/2011/11/04/genova_liguria_alluvione_nubifragio_video_youtube.html

Harpyje řekl(a)...

Bangkok též.

informace řekl(a)...

Situace v Janově je dramatická. V noci se čekají další lijáky. Civilní ochrana doporučuje obyvatelstvu, aby se na noc přemístilo do vyšších pater.

Jakub S. řekl(a)...

No dyť je to město Kolumbovo... sou mořeplavci.
Pardon. To mě teď napadlo. Není to vhodné, že.

Šaman řekl(a)...

To je ta voda, co šla v mracích na nás, ale ty se zastavily o Alpy. (Meteorolog amatér).
Kdykoli může být zaplaveno cokoli, a kdokoli, tentokrát je to Janov v Itálii. Ať utiší se déšť i vaše duše...

Anonymní řekl(a)...

To je ta voda, co šla v mracích na nás, ale ty se zastavily o Alpy.

-duchaplné sdělení strejdy Šamana.Strejda Šaman jest příjemným a zábavným hovňouskem zdejší estrády.

-strejdovi Šamanovi doporučuji čípek do řitního otvoru,násl.vyšetření u pracovníků krematoria.

informace řekl(a)...

Obyvatelé města Janova děkují za projevy solidarity. A dodávají, když mám prdel v suchu, to se mi to žertuje, že?
"Alluvione a Genova, 6 morti (2 bambini). Il sindaco: uno tsunami. Allarme in Piemonte e Toscana" píšou dnešní noviny.

Jakub S. řekl(a)...

Tuším, že hrozné a šokující je to taky proto, že tam to vůbec, resp. velice dlouho, neznali, že? Janov neznám, ale pokud tam jsou ti samí praktičtí a pracovití Seveřané, prostě Evropani, jako v Miláně a pod., jako že jsou - lze k nim mít naprostou důvěru, co?

A.S. Pergill řekl(a)...

Jdeme do pluviálu (navzdory oteplovacím blábolům), kdy budou podobné místní povodně běžnou věcí. Oteplisté, devastující krajinu fotovoltaikou, parky větrných elektráren i pěstováním řepky a kukuřice na "biopaliva", tuhle situaci akcentují, protože krajina ztrácí přirozené retenční schopnosti (jistě, u nás se hodně špatného udělalo i za bolševika - rozorávání mezí, napřimování toků řek apod., ale Západní Evropa jde tím samým směrem pod taktovkou "zelených").

informace řekl(a)...

Před čtrnácti dny podobná katastrofa postihla jižní Ligurii (Janov) a severní Toskánsko, když velké lijáky způsobily sesuv půdy z okolních hor a bahno zaplavilo ligurské pobřeží Cinque terre a toskánskou Lunigianu. Městečka byla doslova zaplavena bahnem, při tom zahynulo 10 osob. Byla přerušena silniční a železniční doprava, odříznuta elektrika a telefon. Byly doslova smeteny terasy, na kterých se pěstovalo víno.
Dnes je tam znova poplach, protože prší a půda se dává znova do pohybu. Obyvatelé byli evakuováni.
Poplach je i v Emilii (Bologna) a v Piemontu (Torino).
Obyvatelé obcí Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza, Monterosso a Aulla děkují za projev solidarity. To se vám to žertuje, že?

Anonymní řekl(a)...

"...We compare PALSAR velocities from year 2006 in Pine Island Bay, West Antarctica with those spanning years 1974 to 2007. Between 1996 and 2007, Pine Island Glacier sped up 42% and ungrounded over most of its ice plain. Smith Glacier accelerated 83% and ungrounded as well. Their largest speed up are recorded in 2007. Thwaites Glacier is not accelerating but widening with time and its eastern ice shelf doubled its speed. Total ice discharge from these glaciers increased 30% in 12 yr and the net mass loss increased 170% from 39 ± 15 Gt/yr to 105 ± 27 Gt/yr..."
Rignot, E. (2008), Changes in West Antarctic ice stream dynamics observed with ALOS PALSAR data, Geophys. Res. Lett., 35, L12505, doi:10.1029/2008GL033365.

EK/EMISNÍ KONTROLA řekl(a)...

Ano, v Piemontu , sesuvy záplavy -popsáno již v dopisech italských legionářů IWW, zdroj: V.ú.a. Praha fond Kancelář csl. legií, Ano je to stále se opakující zapomínané neštěstí.
čest v šest!!

stk řekl(a)...

To Pergilll:
Kdybychom my (ČR) nepěstovali na polích křemík a na kopcích nevztyčovali větrné mlýny na elektřinu, znamenalo by to, že se začíná zmenšovat náskok Západu.
Aby si Západ náskok udržel, musíme tyhle "rozkošné capovinky" dělat stejně jako oni. A k tomu zaneřáďovat naše pole "liturgickými plodinami" zelených. V dostihovém sportu se tomu myslím říká handicap. Jakpak se tomu říká v politice?

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK
Z tohoto důvodu je třeba odejít z EU, protože ta nám podobné hendikepy bude vnucovat tak dlouho, až z toho naše ekonomika skape. A pokud se začne hroutit jádro EU, tak udělají politici západních zemí vše, aby postsoc. země strhli s nimi.

Kopretina řekl(a)...

Obavy z „nekontrolované islámské perzekuce“ v Iráku
http://eretz.cz/2011/11/obavy-%E2%80%9Enekontrolovane-islamske-perzekuce%E2%80%9C-krestanu-iraku/
To je pravá tvář islámu