pondělí 21. listopadu 2011

Nesrozumitelné dluhy


Mnoha věcem nerozumím. Například dluhům.

Když jsem byl malý, pořídili si babička s dědečkem televizor na "Multiservis". Chápal jsem, že není jejich, že si ho jen půjčili, a platí za jeho pronájem. Nechápal jsem, jak je možné, že po dvou letech přestali nájem platit, protože už byl jejich. Jak, "jejich"? Tak. Jejich.

Pochopil jsem to mnohem dříve, než když jsem si vzal auto na leasing. Jenže v tomhle případě jsem musel zaplatit půlku předem, a když jsem se podíval na celkovou sumu splátek, tak se mi protáčely panenky. Ale chápal jsem: Auto mám teď, splátky zaplatím až časem, a mnohem jednodušeji než teď - při trvale sezvyšující aktivitě i příjmu. Jenom mě mrzelo, že jsem byl nucen platit vysoké pojištění firmě, kterou mi nuceně přidělila leasingová společnost. A vůbec jsem nechápal, že když platím pojištění, tak v případě, že mi auto ukradnou, pak pojistné plnění shrábne někdo jiný. Tedy "majitel" (leasingovka), nikoli "držitel". Naštěstí jsem si ještě včas po pěti letech znovu přečetl ta zapomenutá malá písmenka na předposlední straně Smlouvy mezi paragrafy 42 a 43, která pravila, že pokud si v určitý omezený čas písemně nepožádám o převod auta do svého vlastnictví za zbytkovou cenu, pak auto zůstává ve vlastnictví leasingovky, i se zbytkovou cenou 200 Kč. Ale mohu si u nich vzít jiné auto na další leasing.

Díky půjčkám jsme si zařídili první i druhý byt, první i druhou rekonstrukci bytu. Hodně půjček jsem si během života vzal, dokonce i jednu bezúročnou, svatební, od kamaráda Zdeňka Kejvala. A tak jsem nabyl dojmu, že když si vezmu půjčku, tak ji musím splácet. A to včetně předem stanovených úroků. Pravda je, že jsem se rovněž mockrát divil předem nestanoveným poplatkům. Dobře, nicméně nejpozději v okamžiku půjčky jsem věděl, kolik budu splácet, a kdy dluh splatím. (Ten poslední například o letošních Vánocích:) Až jsem si nakonec začal myslet, že dluhům rozumím. Ale jak je vidět, mýlil jsem se.

První má mýlka se týkala českého státního dluhu, který jsme vytvořili někdy během devadesátých let. Pamatuji se, že pohled na výpisy plateb mých soukromých dluhů, kde na začátku splácení převážnou část tvořily úroky a jen nepatrnou splátky jistiny, byl pro mne dosti tristní. Takže vůbec nechápu, jak můžeme mít státní dluh, z něhož se vůbec nic neodepisuje, pouze za něj platíme úroky? Aha, "platíme dluhovou obsluhu". Možná, že kdybychom platili úroky, tak by nám přišlo divné, že tímto způsobem dluh nesplatíme nikdy, a převedeme ho na věčné časy i na naše potomstvo

Další věc, kterou stále nechápu je, jak to, že se během splátky dluhů najednou zvedne jejich úročení? Zdálo se mi to nezákonné: Mám přece smlouvu, kterou uzavírám teď, za současných znalostí a představ, jak se bude vyvíjet inflace anebo můj plat. Do té smlouvy jsme oba - věřitel i dlužník - šli se svým odhadem, kdy jsme oba vyvážili vlastní rizika: Věřitel se obával, že se inflace náramně zvedne a já, že nedostanu přidáno,ačkoliv mi to slíbili. Míra rizika je pak zohledněna v úrocích. Stále nechápu, proč, když se situace mění, mění se i to úročení. Proč? Proč mám já platit za blbost banky, která na to snad má odborníky, aby věděla, co se jí vrátí a nevrátí do pěti či deseti let, ne? Je to její riziko! Proč mám nést své riziko (nečekaná nezaměstanost) a ještě riziko banky navíc (nečekaná míra inflace, nečekané vytunelování fondů, nepředpokládané  rozhazování na benefity vrcholového managementu a rozkrádačky).

Ne, tohle nechápu.

Také jsem nechápal, že když si chtěl jeden kolega na rozjezd svého byznysu, kde měl už zamluveny nejen prostory a suroviny, sklady a dopravu, ale i odběr výrobků, vzít mnohamilionovou půjčku na stroje, tak mu bankovní úředníci poradili: "Uložte si tu sumu u nás, my vám z ní pak budeme půjčovat." Ani kolega, embryo velkokapitalisty, to nechápal, a tak se jich zeptal:

"A proč bych si u vás půjčoval, kdybych ty peníze měl? A proč bych vám měl platit úroky ze svých peněz???"

Blbě se usmívali a neodpověděli. Až po letech jsem pochopil, že oni úředníci zřejmě mylně předpokládali, že můj kamarád je zástupce státní firmy, anebo manažer, jemuž ta firma nepatří…

Rychleji k pochopení bylo, když si úředník, zprostředkující půjčku, řekl o 5 nebo 10 procent z půjčené částky.

Dříve jsem nechápal ještě jednu věc: Jak to, že když nesplatí půjčku dlužník, vymůže ji banka na ručiteli? Tedy - jak to, že když neplatí ten, kdo dluhy způsobil, nehojí se banka primárně na něm, ale jde rovnou za ručitelem? Který má třeba méně majetku (protože si na něj nepůjčil/neukradl), jako ten dlužník? Nyní se zase divím - jak to, když banky půjčují státům, že na to státy nepotřebují ručitele? Třeba jiný, ekonomicky silnější stát bez půjček. Aha, hovadina, že, nejsilnější ekonomiky jsou přece ty nejzadluženější. No dobře, tak proč státy za své půjčky neručí něčím hodnotným - pozemky, budovami ministerstev, státním pokladem…

Ostatně tomu taky nerozumím: proč jsme v devadesátých letech prodali skoro všechno zlato a pořídili si za ně německé dluhopisy? Vysvětlení českých národních bankéřů bylo: Ty dluhopisy více nesou. Ano, ať si nesou, třeba vajíčka, ale "státní poklad" snad nemá nic nést, ale má zajišťovat, ne?

Že ekonomice vůbec nerozumím jsem zjistil před asi pěti lety při četbě Hospodářských novin, kde jeden slavný ekonom vysvětloval základní ekonomické pravidlo: "Peníze vznikají tím, že se půjčí." Tato břeskná myšlenka byla založena na tom, že takto "vygenerované" peníze budou vloženy do investic, které ponesou zisk, ze kterých se budou platit, hm, nejen nekřesťanské, ale i nežidovské úroky. Bohužel když se tato, vpodstatě asi správná idea, použila pro půjčky výlupkům, kteří je nikdy nechtěli splatit (začasté za mohutné pomoci bankovních úředníků), tak se ukázalo, že šlo o peníze velice virtuální.

Co však je smrtící kombinace: Když se peníze, které neexistují, půjčí státu, který je nehodlá splácet! Tak ano, dělají to všichni, jak vidím, jenom premiér Jiří Paroubek měl tolik hlouposti, že to řekl v televizní debatě v roce 2006 nahlas:

Státní dluhy se přece nikdy neplatí!

(Přesně: "Paní Němcová, já vím, že nemáte ekonomické vzdělání, nemůžete tedy vědět, co je to politika státního dluhu. To je běžná věc, kdy prostě státní dluh až na výjimky se málokdy splácí. V té dluhové službě, podívejte, v Německu třeba, v Německu, kde je ten deficit k HDP přes 100 %, tak nikdo neuvažuje o tom, že by se to splácelo. A oni mají větší schodek ze státního rozpočtu k HDP než-li my. Takže oni splácejí úroky, tak jako je splácíme my. To je běžná praxe u státního dluhu.")

Tady je asi ta chyba, soudruzi, že se státy nechovají jako normální občanský dlužník. A banky jako normální hospodář, který půjčí jen to, co (nějakým způsobem) má! Vlastní sám, vlastní někoho, kdo to má, může to ovládat, drží to v prackách!

Výsledek vidíme dnes: Skutečné evropské dluhy mají být splaceny dalšími virtuálními penězi. Ten bilion eur záchranného evropského valu zatím neexistuje, existovat bude, až nám na dveře začnou klepat exekutoři.

Nacisté a komunisté tvrdili, že mít ve státní bance zlato je nemravné, neb "hodnota peněz je podložena prací". Neoliberální postmodernističtí floutci přišli s tou tezí, že "peníze vzniknou dluhem". "Praxe je kritériem pravdy," nebo tak nějak to říkal už Aristoteles.

Banky teď nakupují zlato. Ale půjčovat nechtějí!

164 komentářů:

drak řekl(a)...

Náš STK se tu zmiňoval v jiné souvislosti o tom, že současní standardní politici se chovají při sestavování rozpočtů podobně "uvážlivě a moudře" jako takoví ti typičtí klienti Home Creditu, Providentu a podobných padoušských firem, na které se obracejí takoví ti typičtí zoufalci, co si půjčují na dovolenou, nebo vánoční dárky.

Já jenom připomenu jednu větu Abby Ebana: "Dějiny nás poučují, že státy a národy se chovají rozumně, jakmile se vyčerpaly všechny ostatní možnosti." Já jenom nechápu, z čeho ti současní politici čerpají ten bezbřehý optimismus, že ještě máme nějaké jiné další možnosti, nežli tu poslední, tedy konečně se začít chovat rozumně. Buď jim pořád nechce sepnout v palicích, že čas rozumného chování už nastal, nebo Abba Eban zapomněl dodat, že nezačnou-li se státy a národy zavčasu chovat rozumně, skončí to pořádným průšvihem, což je zatím to, oč se zatím snažíme co nejvehementněji.

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
zabruslil jste na tenký led. Na internetu se dá vcelku snadno dohledat, že uvedené nesmyslné aktivity států jsou součástí světového židovského spiknutí za účelem ekonomické (a posléze i politické) likvidace gojimských států. A absolutně nezáleží na tom, jestli tomu věříte vy nebo já (já jsem několikrát výslovně uvedl, že na "světové židovské spiknutí" nevěřím), ale zda tomu uvěří rozhodující masy voličů.
A, mimochodem, v tom krajně nevýhodném (zlato šlo v té době nahoru a i dnes má mnohem vyšší cenu, než za jakou se prodalo) prodeji českého zlata byl namočen až po uši bývalý premiér úřednické "letní" vlády Fischer, Žid a praktikující judaista (a pak zkuste někoho přesvědčovat, že židovské spiknutí neexistuje, omlátí vám o hubu minimálně tohle).

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

Pitomci se najdou i mezi Židy. Tím nechci tvrdit, že Fischer je pitomec. O prodeji českého zlata rozhodlo vedení ČNB jakožto kolektivní orgán, takže to bylo rozhodnutí o prodeji českého zlata je kolektivním managorským rozhodnutím a těch managorů, kteří tenkrát to zlato chtěli prodat byla evidentně většina, jinak by k jeho prodeji nedošlo. Z dnešního hlediska to byli pitomci, ale tenkrát se to vzhledem ke klesajícím cenám zlata a stabilním a rostoucím cenám cenných papírů jevilo moudře. že by mohlo dojít k nějakým otřesům a posunům, to si nikdo z těch tehdejších mudrců představit nedovedl.

Být tam já tenkrát a být to v mé kopetenci, tak vzhledem k tomu, co se tenkrát dělo na světových trzích, bych byl pro částečný prodej toho zlata, část (asi tak 1/2) bych si určitě pro strýčka příhodu chtěl ponechat v ČNB.

Harpyje řekl(a)...

A co teprve Ilumináti! Dzp.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, kouknou vedle k Šumavákovi a na Ekonomický nepravidelník. Co se týče těch úvěrových smluv a piškuntálií, platí, že "nebejt pracovitejch blbejch, líný chytrý by se neuživili". Ovšem současně platí "Nejvíce se nadřou líní". A "mladí ležáci, staří žebráci". Lidová mousdrost je i učebnicí ekonomie. A už vůbec v Bichli příběh Ezaua a Jákoba. A Josefa radícího faraonovi. Radil mu dobře. Být na jeho místě některý ze současníků, dopadlo by to špatně. Faraon by vydal dluhopisy....
To je na moc povídání. Jak bych To to, Šamane, všechno ve stručnosti vyložil. No, je to tak, že chtějí Tvé peníze. Jejich prostřednictvím Tvoou práci. A prostřednictvím Tvé práce Tvůj čas. Tvůj život. Za něco co se Ti jeví jako výhodné, kupují Tvůj čas. Tak jako Ty kupuješ čas jiných. Není to ne nepodobné potravnímu řetězci, že ? Čas jako nejzákladnější jmenovatel. Obchodníci s časem....

Anonymní řekl(a)...

Draku, cena zlata sice klesala, ale prodá odborník historické mince na váhu, jako brambory?

informace řekl(a)...

Pokud jde o rozdělení moci ve státě na zákonodárnou, výkonnou a soudní, státní mašinerie má jakési rozčlenění domén působnosti a pravomocí, což by mělo zajistit, alespoň teoreticky, jeho efektivní fungování. Ve společnosti ale existují i jiné moci, a to politická, ekonomicko finanční a sociální. Na tomto širším společenském poli vztahů panuje zmatek. Tyto moci se mezi sebou proplétají, většinou ta finanční s politickou, politická je zase závislá jak na té finanční tak na té sociální. Od finančních magnátů bere peníze - nedávno jsem tu postovala příspěvek o podpoře velkých amerických kolosů Obamově volební kampani, v Itálii zas vypukl nový skandál o uplácení politiků finančními činiteli a podnikateli. Pokud jde o sociální moc, mám na mysli pracující, kteří na chodu průmyslového a finančního podnikání a trhu existenčně závisí a zároveň k jeho chodu přispívají, a na druhé straně jsou voliči, kteří rozhodují o složení parlamentu a vlády. Pracující jsou zastoupeni odbory, které jsou zase různě napojeny na politické strany, hájí jen určité zájmy a tedy sociální síly nejsou rovnými protihráči jak vůči politice tak vůči ekonomicko finanční moci. Zdá se, že na tomto poli podobné oddělení jako je to u státních institucí není proveditelné. Totiž není proveditelné v praxi anebo je to něco teoreticky zásadně nepřijatelného?
Nakupení státního dluhu je z části zapřičiněno nehospodárností, poskytováním všelijakých privilegií politické a hospodářské moci ale i pokusem udržet na uzdě sociální síly, když začnou útočit na stát a společnost. Toho nakupení dluhu zas využije ve vhodném čase finanční spekulace, která kšeftuje se státními a bankovními úvěrovými papíry. Výsledek je, že se oslabí finančně nejen stát, ale i soukromé banky, které odmítají poskytovat úvěr podnikatelům. Tím dochází ke stagnaci. Odnese to hlavně pracující třída, podniky se zavírají, dochází k propouštění, klesá kupní síla obyvatelstva. Tím dochází k recesi. Stát se pokouší narovnat rozpočtovou situaci zvýšením daní, což dopadne bolestně hlavně na pracující třídu. A ta se začně bouřit. Jak proti finačně hospodářské moci tak té politické.
Sledovala jsem v TV7 zajímavou debatu mezi zástupci levicové Pd, co podpořuje bezvýhradně vládu finančních technokratů v naději, že se jí podaří vyjít z této prekérní situace a t.zv. "precari", mladými lidmi, co po vystudování nemohou najít místo. Nakonec jim musí dát člověk zapravdu. Jejich generace se na vzniku této krize státního rozpočtu nepodílela, ale je krizí postižena nejvíc. Marně se je snažili levicoví politikové přesvědčit, že politika utahování opasků je nutná. Předešlá generace mohla jít do důchodu, i když minimálního, po 14 letech práce a oni půjdou až v 67? namítali mladí "nespokojení". A namítali dál: sestřihováním státního rozpočtu se omezí vědecký výzkum, kulturní činnost, a tedy i možnost najít práci na univerzitě, ve vědeckých ústavech. Předešlá generace měla možnost se umístit na univerzitě snadno, hromadnými konkurzy. Rozhodně se na té debatě strany nedohodly.
A kromě politiky utahování opasků není možná i politika kontroly velkých finačních podniků? Dnes, jak se zdá, pole opanovaly "tři sestry" ratingové agentury Standard & Poor's, Fitch, Moody's. Kromě "vysvědčení" akciovým podnikům dávají i vysvědčení státům, konzistenci jejich finanční situace. Ale nejen té, berou v úvahu i stabilitu vlády, stav reálné ekonomiky. To pak dává signál spekulantům.
Musí se nutně dojít k podobné situaci, jako ta dnešní, jiná cesta neexistuje? A necitujte mi tu politické ekonomy!

STK řekl(a)...

Co to všechno je?
Neschopnost lidí poučit se ze špatných zkušeností. Jsou jako dítě - blbeček, které znova a znova poplácává spáleným ručičkama rozžhavená kamna.
Když jsem přišel z vojny a zjistil, že nemám žádné peníze ve spořitelně, protože chlápek, který mi měl za ně zajistit byt si s těmi mými penězi (a penězi dalších moulů) spokojeně žije v BRD, jsem si od starší klegyně půjčil několik stovek. Z vojny jsem byl značně finančně "rozjetý" - peněz jsem tam měl dost, protože stravu a byt jsem konzumoval "ze zákona zdarma". Kouřil jsem výhradně americké cigarety a pil vína nad 50.- Kčs/láhev. I s půjčenými penězi jsem vyšel tak-tak, vrátil těch pár stovek kolegyni, ale ke konci měsíce se situace opakovala. Při čtvrté rundě jsem se na sebe nas... ...nazlobil a do výplaty jsem to vydržel s nejlevnějšími cigaretami a bez jediné návštěvy oblíbené vinárny "Karkulka" u Sýkorova mostu. Jak se teď říká, "utáhl jsemm si opasek".
Když jsem se pak oženil, měli jsme děcko a bydleli u našich, kteří sice byli moc fajn, ale... ale dostal jsem od MěNV přidělený byt. Měli jsme se ženou dohromady asi dva tisíce knih, šatní skříň, dětskou postýlku, kuchyňský stůl, tři židle a ledničku. A dva tlusté molitany na spaní s dekami "Larisa". Takže jsme si po několka dnech váhání vzali tzv. "novomaželskou půjčku", protože tam se po dosažení roku života dítěte odpočítalo 3 000.- Kčs z dlužné částky 30 000.- Kčs. Musel jsem ji ovšem vyřídit brzy, jinak by klauzule o odpuštění 3 000.- neplatila.
Přesto, že jsem měl od zaměstnavatele reference, podle kterých jsem byl jasně a spolehlivě "budoucností národa", zažil jsem při povolování a při předčasném splácení částek tolik nedůvěry a možná i ponižování, že jsem se v duchu zařekl, že už si nikdy nepůjčím. Což jsem do dneška (36 let) dodržel.
Takže můj vztah k půjčkám je "nečeský a nenormální." Půjčit si je pro mě ta poslední možnost a musím mít jasno, dokdy se dluhu zbavím. Půjčit si na splacení jiného dluhu je podle mě pomatenost a půjčovat si na úroky je něco naprosto nepochopitelného. Dnes jsou idioti, kterým jejich dluhy přerostly přes hlavu vyzýváni pofidernímu finančními firmami, že oni "vyřeší jejich problémy" pomocí "restrukturalizace" jejich dluhů. Nikdo z těch zadlužených lidí nechápe, že ty firmy musejí z něčeho žít a to, z čeho dobře žijí je právě to (nemalé) procento, o které se jejich dluh zvýší.
Ale opravdu nevím, proč se tady o něčem takovém bavíme. Zákon zachování hmoty a energie (a majetku) přece ve vrcholné politice neplatí... Viz předešlé příspěvky a realita.

*/ díky zásahu jedné poslankyně národního shromáždění, které jsem vyčetl, že komunisti dopustí machinace s pořadníkem na byty na MěNV. Byla to poctivá, byť ne příliš moudrá soudružka. Zašla za příslušnou referentkou, do jejíž kanceláře se vstupovalo jen s dárkovými koši a obálkami (a vycházelo bez nich) a chvíli na ni školeným hlasem (inu - herečka) ječela a mlátila jí o stůl svou poslaneckou legitimací. Na průběhu přidělování bytů to nemělo žádný vliv, ale rázem jsem se dostal ze 279. místa pořadníku na místo 2. s právem první čtyři byty odmítnout a vzít třeba až ten pátý - inu socialismus s lidskou tváří ještě tehdy nebyl zcela zapomenut...

stk řekl(a)...

Heslo k předchozímu bylo "sersantus". Neznamená to něco?

informace řekl(a)...

STK,
italské příjmení Sersante. Původ ser Sante = pan Sante (Svatý)
Ser je středověké pán. Dnes signore.

stk řekl(a)...

Pro Informaci:
To dohadování je asi tak smysluplné, jako hádka pasažérů na potápějící se lodi, kdo má intenzivněji pracovat u čerpadel. Kdo za tu díru v lodi může. Ať je to kdokoliv, nebudou-li spolupracovat všichni, všichni se utopí. Bude-li čerpat každý ze všech svých sil, možná se zachrání. Možná.
Situace na záchranných člunech bude jiná než na lodi, ale tam se všichni obvykle nevejdou a hlavně - bez vody tam moc dlouho nevydrží. Pevnina v nedohlednu, jedině honosné galéry budou ochotny vzít některé trosečníky jako veslaře (otroky) do podpalubí. Takže hádání se "kdo za to může" je celkem na prd.

informace řekl(a)...

STK,
problém je, že politici nějakého vinníka najít musí, aby měli argumenty pro příští volební kampaň.
V Itálii se dohodli na technokratické vládě, aby z toho stát vytáhla a oni sami byli "z obliga". Teď jsou zticha, až na vyjímky, ale spustí znova, až jim otrne. A zas budou troubit, že za krizi mohl protivník. A budou pokračovat jako před tím.

STK řekl(a)...

Jistěře budou ukazovat prstem, ale stejně je to na prd.
Káhira hrozí!

Šaman řekl(a)...

A.S.Pergille, nepleťte si, prosím, premiéry. Zlato bylo zašantročeno v roce 1998, nikoli Židem Fischerem, ale Čechem TOŠOVSKÝM, kterému v tom pomáhali další Češi:

"Kdo vlastně tvořil bankovní radu České národní banky, která o prodeji československého zlatého pokladu rozhodla? Členové ing. Ota Kaftan, ing. Jiří Pospíšil, CSc., ing. Miroslav Hrnčíř, DrSc., RNDr. Luděk Niedermayer. Dále viceguvernéři České národní banky ing. Jan Vít a ing. Pavel Kysilka. A mezi nimi autorita nejvyšší - tehdejši guvernér České národní banky a předtím krátce premiér české "úřednické" vlády ing. Josef Tošovský. Zkušený finanční odborník, který byl v roce 1995 zvolen Evropským bankéřem roku a pod jehož vedením udělala Česká národní banka v roce 1997, tedy rok před prodejem našeho zlata, osudovou chybu, když při útocích na korunu přehnaně intervenovala ve snaze udržet poměrně stabilní kurs koruny. Tyto operace stály miliardy devizových rezerv, které byly takto prakticky vyhozeny z okna ..."

Tošovský byl v letech 1993-2000 guvernérem ČNB, v roce 1998 si na půl roku odskočil do role předsedy vlády. Někdy v téhle době si začal český státní rozpočet přilepšovat "zbytečným" zlatem.


Když tak si kupte knížku Stanislava Motla, Kam zmizel zlatý program republiky.

http://www.panzernet.net/php/index.php?topic=3910.0

Ano, na internetu lze najít i informace. A na internetu lze trousit i "objektivní moudra" typu - nejsem žádný antisemita, ale tihle Židi kradou, třeba zrovna Fischer.

TAKŽE ŽÁDÁM ZDE OD VÁS VEŘEJNOU OMLUVU PRO premiéra Jana Fischera, "Žida a praktikujícího judaistu".

Jinak vám už rozbiju hubu! Tedy nechci vám to už omlacovat o hubu, že jste antisemita, ale chci vám tu hubu rozbít osobně.
\ :-((

Harpyje řekl(a)...

Cool down, Šamane.
Snad to vykoná někdo za Vás.
Aspergill opět myslel přímo hlavou.

STK řekl(a)...

Marnost nad marnost, Šamane, a nic než marnost.
Někteří lidi jsou všichni stejní. A ani pěstí s nich jejich přesvědčení nevytlučeš.
Nenechat se vytočit není tak těžké.
Navíc - v zájmu objektivity: ono těch vyvolených národů je asi víc. Kdekterý národ je vyvolený. Já to slyšel už od Němců i od Rusů. A Italů. A někteří Češi, nadutc jedni, si to možná myslí taky.
A Bůh / Jehowa / Alláh / atd. - který je ten pravý? Aha?
Nech to spát Šamane, stejně to jsou všechno kozí kosti.
================
Já mám na ty případy psychotechnickou pomůcku:
Představím si, že se daný avatar právě řídce pokálel - nejlépe ve společnosti, na které mu záleží. Není kam odejít. Když si představím dostatečně živě, jak mu to teče po nohou a páchne to, mám klid.

informace řekl(a)...

Právě jsem sledovala velice zajímavý diskuzní program na TV7 o situaci na středním východě, v severní Africe a o světové finanční krizi. Zúčastnili se ho novináři, akreditovaní v Itálii z Izraele, Turecka, Egypta, Tuniska, Iránu a zemí střední Afriky. Všichni mluvili perfektně italsky. A jak je člověk poslouchal, vytvořilo se v něm přesvědčení, že všichni chtějí jen demokracii a mírové soužití. Ale řekli tam moc zajímavých věcí. Diskuze se zúčastnil i spisovatel Moni Ovadia (bulharský žid, naturalizovaný v Itálii) . Moderátorem byl Gad Lerner, dodávám specificky pro české čtenáře, žid původem ze syrského Aleppa.
Zítra napíšu něco víc, jestli to do rána nezapomenu.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

To chce klid, to že je A.S. Pergill proti Židům z nějakého zatím neznámého důvodu dost zaujatý, to víme, to nám po tom dlouhém soužití s ním tady nemohlo uniknout. Každý z nás tedy věděl, že to, co napsal A.S.Pergill, tedy to že nám pan Fischer prodal pod cenou náš zlatý poklad, že je z jeho strany jen zlomyslnou zaujatou kravinou. Něco o ČNB vím, přeci jen jsem nějakou dobu v bankovním sektoru působil a znám ho poměrně dobře i zevnitř a po přečtení té věty jsem hned z fleku věděl, že v ČNB rozhoduje kolektivní orgán a že guvernérem v době prodeje zlata buď Tošovský nebo Tůma. Šaman níže píše, že to byl Tošovský, a já, aniž bych se dále hrabal po netu mu věřím, protože vím, že si s tím dal tu práci aby to našel a také to neodporuje tomu, co si o tom z té doby pamatuji já. Je škoda, že A.S. Pergill nedovede udržet své sympatie či antipatie na uzdě, protože se tím zbytečně shazuje v očích ostatních návštěvníků a Šamanových jakožto hospodského. Kvůli emocím neudrženým na uzdě jen pácháme kraviny a způsobujeme nepříjemnosti.

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím, že Itálie má ještě to štěstí, že kromě námezdní mediální chátry, která jen poskytuje mediální podporu těm či oněm platícím padouchům, se tam ještě udržely nějaké zbytky klasické novinařiny, která se pokouší něco poznat, analyzovat a pak zajímavě presentovat. Zkrátka a dobře, že tam ještě máte nějaké opravdové profesionální novináře, kteří tu profesionalitu neberou tak, že za tu práci berou peníze, ale tak, že tu profesi opravdu umí vykonávat. Něco takového u nás obávám se už asi beznadějně patří minulosti. Pakliže Vám z toho zajímavého tématu utkví něco v hlavě a napíšete nám o tom, budu jenom rád.

informace řekl(a)...

Neděláte tu tak trochu histerii kolem židovské otázky? Někdo toho pak využije třeba ke svému zviditelnění provokačními výroky, které nejsou možná ani jeho názorem.
Nevím, na mne to tak působí. Jsem zvyklá na jinou atmosféru.

drak řekl(a)...

STK:

Já na to musím jinak, nadechnu se, napočítám bez hnutí brvy aspoň do dvou, někdy do pěti, vyjímečně i dál, mezitím si vsugeruji, že mi ten pakůň za ten řev a za to zničené zdraví vůbec nestojí, a je to. Kdybych si ho představil v situaci jakou popisujete, to by mi to také smíchy mohlo potrhat jak žabu, jak se tam u vás říká a to by bylo uznejte škoda ;-)

drak řekl(a)...

informaci:

Víte, pro mě bylo kdysi v dobách mého mládí zarážející, že lidé, kteří by se jinak dali označit za inteligentní, vzdělané, příjemné, zajímavé a tak vůbec, jsou tím antisemitismem z nějakého pro mě celkem záhadného důvodu zasaženi v míře větší, než bych čekal a že je to o něco větší problém, než bych čekal. Od té doby to tak po očku sleduji a dělám si své soukromé statistiky. Zajímavé je, že lidé z levé části politického spektra jsou tím zasažení statisticky mnohem více. Zajímavé také je, že tím trpí lidé, kteří k tomu nemají žádný racionální důvod, v podstatě jsou to jen oběti propagandy.

informace řekl(a)...

Draku,
nevím, ale leze mi to dost na nervy. I to věčné citování bible. To jsem nikde jinde neviděla. A znám těch zdejších židovských rodin dost a i "smíšených" manželství. Děti se s nimi kamarádily a vůbec se o jejich původ nebo náboženství nezajímaly, protože to tu neexistuje.
Dobrou.

Smutná zpráva řekl(a)...

Jeho císařské a královské Apoštolské veličenstvo

František Josef I.

z Boží vůle císař rakouský, král český a uherský, lombardský a benátský, dalmatský, chorvatský, slavonský, haličský, vladimiřský a illyrský; král jeruzalémský; arcivévoda rakouský, velkovévoda toskánský a krakovský; vévoda lotrinský, salcburský, štyrský, korutanský, kraňský a bukovinský; velkokníže sedmihradský, markrabě moravský; vévoda horno- a dolnoslezský, modenský, parmský, piacenzský a guastalský, osvětimský a zátorský, těšínský, furlanský, dubrovnický a zadarský; knížecí hrabě habsburský, tyrolský, kyburský, goricijský a gradišťský; kníže tridentský a brixenský; markrabě horno- a dolnolužický a istrijský; hrabě hohenembský, feldkirchský, břežnický, sonnenberský; pán terstský, kotorský a na slovinském krajišti; velkovévoda srbský etc.

ZESNUL V PÁNU

dne 21.listopadu L.P.1916

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
Fischer v té době měl zastávat také významné "státní úřednické" místo v bankovním sektoru. Z toho Motla jsem četl jen zkrácenou verzi, která byla vystavena na netu, kde o tom byla zmínka. (Jistěže tuhle akci nemohl udělat jeden konkrétní úředník na svoje triko.)
A dle mého soudu: Je-li někdo "praktikující", pak to znamená, že buď je mentálně neschopný zvládnout fakt, že pro pravdivost náboženství (především "velké trojky" judaismus - křesťanství - islám) neexistují žádné důkazy a nebo je to morálně bezcenný gauner, který tohle ví a to náboženství používá jako nástroj na cestu k mocenskému postu nebo udržení se na něm. A je mi absolutně jedno, do které z těchto dvou kategorií konkrétně Fischer patří, ale považuji za velice nevhodné, aby na vysokých postech státu, kde je přes 70 procent populace ateistické, seděli lidé kteréhokoli z výše jmenovaných druhů (bez ohledu na to, zda se v běžném společenském kontaktu jeví jako "slušní" nebo ne).

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane - k vašim otázkám o pár článků níže:

1. O tom, že Židé byli v nacionálních sporech 19. a počátku 20. století na straně Němců, se dá dočíst např. ve druhém dílu dvoudílných dějin Brna (vyšly někdy v 70. letech).
Pro mě je dost zásadní informační zdroj (a také docela obtížně zfalšovatelný) brněnský židovský hřbitov (mimochodem, docela zajímavá mykologická a bryologická lokalita) a nápisy na pomnících z dob konce R-U a z První republiky. V té době už ustupovaly celohebrejsky psané pomníky a naprostá většina hrobů je popsána buď německy nebo česky, s naprostou převahou němčiny. Skutečně bohatá rodinná hrobka s českými nápisy je tam z té doby jediná. Obecně platí, že na škále hrob - hrobka v zemi - hrobka jako stavba: čím bohatší kategorie, tím větší podíl pomníků v němčině. Až následně se na některých pomnících objevily cedulky: "V koncentračních táborech zahynuli" a výčet jmen. To už ta němčina pro ně pozbyla půvab.
2. Předpokládám, že SFF spisovatele I. Asimova nebudete prohlašovat za rasistického antisemitu, a přesto ve své eseji "Ztraceno při překladu" (vyšla, mám dojem, rozdělena na víc dílů, ale určitě v SFF magazínu) popsal velice precizně židovský rasismus.
A, mimochodem, justiční vraždu Krista si vyřvali Židé především pro jeho názor, že Židé jsou rovni gojim a že by se mělo např. Desatero vztahovat i na interakci Židů a gojim (v originále se Desatero vztahuje jen na Židy). (Kristovo podobenství o milosrdném Samaritánovi rozebírá z hlediska židovského rasismu právě Asimov ve výše zmíněné eseji.)
3. Pravděpodobně si vzpomenete na aféru v 90. letech, kdy se při stavebních úpravách jakéhosi hotelu v Praze narazilo na starý židovský hřbitov a Židé si vyřvali naprosto nezákonné řešení této situace, které pro investora znamenalo ztrátu mnoha milionů (ačkoli pro ně nebyl sebemenší zákonný důvod). I takovými aférami si Židé zadělávají na antisemitismus.

Je mi velice líto, ale budou-li Židé na jakoukoli věcnou kritiku reagovat používáním nálepky s nápisem "antisemita" nebo "rasista", pak mohou přivést většinu populace k názoru, že ten antisemitismus nebo rasismus je vlastně pozitivní (neboť je to kritika toho, co se jim samým na Židech jako takových nebo konkrétních osobnostech se židovským backgroundem nelíbí). A bude zaděláno na průšvih minimálně celoevropských rozměrů. A od určitého stádia toho "zadělávání" mohou nastat vztahy podobné jako ve zhrouceném manželství, kdy jakoukoli, i zcela neutrálně nebo pozitivně míněnou, aktivitu jedné strany vnímá strana druhá jako útok, nebo přípravu na nějaký podraz. (Zhruba do tohoto stádia se během okupace dostaly vztahy mezi Čechy a Němci.)

Uvádím znovu explicitně: Něco podobného si nepřeji, a totálně mě s..., když někteří jedinci nebo organizace hasí těch zatím jen pár žhavých uhlíků antisemitismu benzínem a ještě na ně foukají.

informace řekl(a)...

Draku,
k té včerejší debatě na TV7. Ono tam k žádné ostré výměně názorů nedošlo, hlavně proto, že se jí zúčastnili novináři nebo kulturní osobnosti, kteří žijí již mnoho let v Itálii a pak také proto, že moderátor nikoho k ostrým slovům nepřipustil. Prostě tam převládlo mínění, že na příklad v případu Izraele je zapotřebí otevřít srdce a mysli a vyjednávat. Jen jednáním s okolními sousedy dosáhne Izrael mírového soužití a osvobodí se od svých obav před napadením. Je zapotřebí rozlišovat mezi postojem vlád anebo diktátorů, co jsou u moci a míněním a náladami obyvatelstva. A muslimské obyvatelstvo proti Izraelcům nenávist nechová. To byl na př. postoj iránské novinářky.
Novinářka z Tuniska zase zastávala mínění, že mezi evropskou ekonomikou, hlavně středomořských států a severoafrickou by mělo dojít k větší integraci. Zatím pozice okupuje Čína, což vede k odtržení severoafrického ekonomického prostoru od Evropy a k jeho ochuzení. Světová finanční krize z 2008 r. měla negativní dopad hlavně na rozvojové země, ožebračila je, zvýšil se počet nezaměstnaných a to pak vede k demografickému tlaku na Evropu. Jedině světovou kooperací je možné spekulace zastavit a větší integrací mezi zeměmi kolem Středozemního moře dosáhnout rozvoje jak ekonomického tak sociálního. Demokracie není a neznamená divoký kapitalizmus, kdy velká finanční moc uzurpuje funkce vládám, které zvolil lid.
Jaké režimy se rodí v arabských zemích, co prodělaly nebo prodělávají revoluci? Podle mínění novinářky z Tuniska a egypstkého křesťana, novináře, se rodí jejich demokracie, která se zakládá na respektování "odlišného", na vzájemném respektu a snášenlivosti mezi různými etnickými a náboženskými komunitami. Není zapotřebí demonizovat Muslimské bratrstvo, to je ve skutečnosti seskupením komunit různých tendencí a převládá v něm hlavně umírněná složka, jako na př. v Tunisku, kde získalo při volbách většinu.
Jak jsem již říkala, ta mírumilovná atmosféra byla podmíněna snahou moderátora ukázat, že spolupráce je možná, je zapotřebí hlavně dobré vůle.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ateistům ateismus !

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !

Soudruh a soukmenovec A.S.Pergill napsal opět skvělou, doslova leninskou pravdu :
Věřící blázni resp. lumpové nemají co dělat ve vedení našeho pokrokového ateistického státu a národa.

Je jasné, že tuto podmínku sine qua non dokáže zajistit jedině socialismus. Ano, naše tradiční slovanské společenské zřízení dokáže rázně skoncovat nejen s věřícími na vyšších místech, ale také s dluhy a jejich tvůrci - buržoasními bankéři.

Podtrženo a sečteno : Velký Šaman se vůbec, ale VŮBEC nemusí se s.s.A.S.Pergillem prát. Neboť obnovení našeho zřízení přinese spoustu štěstí a radosti nám všem.

Na shledanou v lepších časech.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> To chce klid,

Zachovat klid a nerozčilovat se je sice rozumné, ale když někdo nereaguje na mírné napomenutí, co zbývá jiného než zvýšit hlas? Ignorovat je možné nadávky, ale pokud někdo šíří desinformace a pomluvy, tak to není možné nechat bez odezvy.

> to že je A.S. Pergill proti Židům z nějakého zatím neznámého důvodu dost zaujatý, to víme

Jediné smysluplné vysvětlení je, že je součástí celosvětového muslimského spiknutí a pokouší se pozornost veřejnosti odvrátit k pseudoproblémům od skutečně závažného ohrožení civilizace.

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi.

Panu Fischerovi lze vyčítat ledacos, ale s jeho účastí na prodeji zlatého pokladu jste vedle jako ta jedle, tohle zpackali jiní a naprosto bez účasti Jana Fischera, ten působil na ČSÚ, v bankovním sektoru se před jeho premiérováním pokud vím nikdy nevyskytoval. Do bankovního sektoru snad přešel až na evropské úrovni a až po jeho premiérování, nevím přestal jsem jeho osudy sledovat. Jak říkám dá se mu vyčítat ledacos, já si myslím, že Jan Fischer je prostě vůči padouchům mnohem vstřícnější, nežli by musel, a tudíž nežli by se dalo pochopit, ale takových je hodně (přímo nadbytek) i mezi Čechy a není to tedy výlučně židovským specifikem.

Co se vtahu k náboženství týče, tady bych se Jana Fischera spíš zastal, na rozdíl od lidovců, kteří vyloženě zneužívali svého postavení v koalicích a kteří tím pádem vyloženě vnucovali jejich menšinový názor většině, Jan Fischer pokud vím, nikdy nic takového nedělal. Nemyslím, že by se Jan Fischer v těchto otázkách projevoval nějak neeticky a neslušně, na rozdíl od lidovců například.

Co se týče minulosti, tak sám říkáte, že považujete náboženství za nesmysl, takže už toho Krista nechme spát. Je to hezká postavička a na těch soškách, obrazech a v betlémech mu to celkem sluší, ale to je asi tak vše, co to ve mě dnes evokuje. Byl to Žid a tak na něm Pilátovi zase tak moc nesešlo a tak vyhověl místním, nechtěl se s nimi zbytečně handrkovat, ale vyhovět nemusel, mohl je poslat do háje, síly na to měl dost a ledacos by mohlo být jinak. Možná ale spolu s místními usoudil, že když to ten mešuge a buřič bude mít za sebou, že rychleji nastane klid a na všechno se zapomene a o klid a stabilitu stál Pilát především, od toho tam byl a to byla jeho práce, udržet co největší klid, tedy minimalisovat výdaje a vybrat co nejvíc na daních, tedy maximalisovat výnos, v tom, jak toho dosáhne, měl relativně volnou ruku.

Dějiny Brna? No a co chcete vyčítat těm Židům? Naši čeští pradědové a prabáby odjížděli do Vídně a dnes tam mají německy psané hroby, no a co má jako být? Cca 1/3 obyvatel Vídně má české geny a náhrobky v němčině tam mají dodnes. Začneme je snad podle toho kádrovat?

Pokud se pamatuji, tak po listopadu 1989 se pražská židovská obec mediálně zviditelnila nevhodným způsobem jenom dvakrát. Jednou, když se nemohli dohodnout, ohledně majetku pražské židovské obce a kdo bude rabínem a podruhé kolem hrobů a budovy té pojišťovny. To je statisticky vzato zhruba jednou za 10 let. Když si vezmeme, jak často a s jakou intensitou nám vyloženě zahnojují mediální prostor našinci, případně našinci spolu s cizinci, viz například naši čačtí doktorští odboráři s jejich nátlakovými a vyděračskými, nebo jak se teď zase rozhýkali klimaticky alarmističtí imbecilové, protože ještě cítí nějakou možnost vyrazit z nás nějaké prachy, tak si myslím, že jsou zde vhodnější objekty kritiky, nežli pražská židovská obec.

Pitomce, kteří se neumí chovat a vyvyšují se nad jiné jenom proto, že se něčím od těch druhých liší, nebo se od nich ti druzí liší, nebo těch, co svou blbost a neschopnost rádi svádějí na někoho jiného, najdete kupodivu čas od času mezi Židy, ale ještě častěji je najdete mezi našinci. Skupina pitomců, která externalisuje své vlastní problémy a ze všeho viní Židy, je u nás bohužel mnohem početnější, nežli je zdrávo a nežli by se slušelo. Není třeba abyste zbytečně rozmnožoval jejich řady, Vy s vaším intelektem máte určitě na víc a je škoda jím takto plýtvat na něco takového.

STK řekl(a)...

Židi a jejich "skuhrání" nad neblahým osudem:
To je pro mě skutečně (a už jsem to rady psal) jediná negativní společná vlastnost židů. Aspoň těch našich. Někde kolem synagogy má projít průvod Antify nebo Neofašounů a už daleko dopředu židovská obec křičí, že jim bude ubližováno. Z osobní zkušenosti to neznám, tady na východě je židů minimum. Dávali jsme už několikrát hry s ryze židovskou tématikou (Shapira, Hlupák Gimpl, Šumař na střeše, Kouzelník z Lublinu), oslovili jsme i židovskou obec v Ostravě a židů přišlo na premiéru tak 1/2 řady. Takže početně méně, než Arménů nebo Bulharů. Těch několik málo židů, které znám jsou lidé pilní a opatrní. Ne každý o nich ví, že jsou židovské víry. Ortodoxního neznám žádného. Ale ani jednoho skutečného antisemitu. Ty nejnelichotivější (ale nejvtipnější) vtipy o židech mi vyprávěl - žid.
Ale proč o tom píšu: Pergill zastává názor každému stejným metrem*, tenhle blog je k židům přátelsky nakloněn. Pergill může dojít k docela jiným závěrům, než třeba Šaman. Je docela dobré se o předmětu sporu pohádat a "zůstat přitom člověkem", což tady každý neumí. Perzonifikovat spor dobré opravdu není a tady se to stává až příliš často, že když chybí argumenty k věci, začíná se trefovat do nositele názoru. Jaksi mi tu chybí uměřenost. Někteří tomu říkají noblesa - neplést prosím s nadutostí! Moc bych doporučoval řídit se zásadou, kterou dodržuje má žena: "Když mluví blbec**, je lepší mlčky odejít!"
Tady přece nejde ani o život, ani o čest (jsme na maškarním bálu!) ba dokonce ani o prachy. Ale i tady je záhodno se chovat tak, ať neurážíme spolubesedníka. To neznamená, že s ním nemůžeme plamenně nesouhlasit. Jenže neurážet. A pokusy o strhávání masek (ten určitý člověk ví, o čem píšu) vede k podobné reakci. A navíc se často zjistí, "kdo s kým". (O čem a pro koho už raději nezkoumám.)
Takže pro klid v domě "nemluvit o provaze" Pergille a "mlčky odejít", Šamane. A bude tu zase fajn, hned jak z lokálu zmizí slepice a náhodná "kolemjdoucí" havěť.

[;>)

*/ je úplně jedno, kde je pravda. Každý má tu svou a "má ji za jedinou". Ale já bych tam otevřený antisemitosmus necítil. Ani pokusy o tichou manipulaci. Na manipulace jsou tady jiní "myslitelé".

**/ nositel jiného názoru, než mám já. "Buď je blbej nebo navedenej" - to je momentální postoj k mluvčímu. Leč neříkat nic a odejít...


P.S.: V poledne stříhám s francouzským choreografem, který je světoznámý tím, že umožňuje skutečným vězňům tančit v jeho choreografiích. Nese to ssebou mnohé potíže (ostraha věhem zkoušek a představení něco stojí, kdo to bude platit, kdo si to všechno vezme na triko...) a jsem zvědav, zda uspěje i v Ocelovém srdci (s Kainarem v čele.) Byla by to jeho myslím třetí inscenace tohoto typu. Viděl jsem video z přechozích a ti lidé (vrazi) tam opravdu tancují jako o život.
(A my se tu hádáme, kdo ve skutečnosti prodal zlato. A i když se to jednou dozvíme - může se na tom něco změnit? Dostaneme ho zpátky? Nebo je podstatné, zda to prodal žid, křesťan, mohamedán nebo ateista? Gold je fuč a basta. Zkusme radši udělat něco pro to, aby se to neopakovalo. Je to i naše zlato, ne?)

STK řekl(a)...

To ZŽ:
Lidé opravdu mívají různé názory. Tedy pohledy na věc. A říkají je veřejně. To je takzvaná "svoboda projevu". Zrušíme ji?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, drahý vlastenče draku, dějiny Brna jsou pro nás opravdové vlastence relevantním pramenem třídní a národní nenávisti. Kdo chce bít (nejen psa, ale kohokoli), hůl si snadno najde.

Velký český vlastenec s.s.Pergill správně připomíná neodpustitelný zločin německojazyčných "českých" sionistů - němčení.*)
Však taky naši otcové a dědové německojazyčné sionisty za jejich zločin spravedlivě potrestali : Zařadili je (tu hrstku, jež se vrátila z fašistických koncentráků) mezi Němce-fašisty do humánního odsunu.

Mimochodem - o čem vypovídají německy psané nápisy na vídeňských hrobech bývalých našinců ? O skutečnosti známé a smutné - přes varování opustili Matku Vlast, a zahynuli.

Čest a Nazdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Zákon č.140/1961 Sb., §112 :
(1) Trestného činu němectví se dopustila každá osoba, jež se v období od 1.1.624 do 25.2.1948 zdržovala na území naší vlasti, a používala jako svůj hlavní dorozumívací jazyk němčinu, nebo, pokud v důsledku svého nízkého věku ještě nebyla schopna řeči, se narodila osobám, používajícím němčinu svůj hlavní dorozumívací jazyk.
(2) Trestný čin němectví se trestá odnětím občanských práv a smrtí, nebo odnětím občanských práv a vyhoštěním.
(3) Trest uložený v odst. (2) lze zmírnit na odnětí občanských práv po dobu 20 let, pokud pachatel splňuje podmínky předepsané vyhláškou Ministerstva vnitra.

informace řekl(a)...

Opakování je matka moudrosti? Anebo nástrojem k oblbování veřejnosti?
Pedro tu už opakoval několikrát, že znění Zákona č.140/1961 Sb., §112 je docela jiné, a že tahle verze je úplně vymyšlená.
Třeba si to Pedro přečte a doplní autentické znění zákona.

drak řekl(a)...

informaci:

Opakování je matkou propagandy, neboli mediálního humbuku, věděli to už středověcí autoři pamfletů, věděl to Dr. Göbbels a dovedl to k tehdy nevídané dokonalosti a po něm to pak s nebývalým úspěchem převzali bolševici a po nich pak zase zelení, multikulturalisté, globální alarmisté a křiklouni a další verbež a padouši, dnes už to není nic nového, jenom starý dobrý osvědčený lhářský a propagandistický prostředek.

Nechceme-li být něčím takovým obtěžováni, měli bychom na takové věci ve větším měřítku reagovat tak, aby autoři něčeho takového nejenom že nedosahovali jejich cílů, ale aspon ještě občas dostali po zásluze bolestivě přes tu prolhanou papuli a pazoury, jakmile toto bude jako prostředek selhávat, budou si muset padouši prolhaní vymyslet něco jiného.

informace řekl(a)...

Mám dát tedy tomu flasténcovy přes držku? Dělá si tu z nás soustavně srandu anebo nás zpracovává?

drak řekl(a)...

STK:

Berte to tak, že i mezi Židy se najdou jedinci, kteří se pomocí médií pokoušejí o manipulace veřejného mínění. Jsou snad jediní? Co Cikáni? Co zelení? Co ekologičtí aktivisté? Co odpůrci jaderné energetiky? Co odpůrci kožených oděvů? Co odboráři? Co předvolební kampaně? Co ten mediální humbuk s vnucováním viny a překrucováním událostí a jejich historického pozadí kolem poválečného odsunu Němců?

Někteří Židé, tedy zdaleka ne všichni, zdaleka nejsou jediní, kdo nějakým nevhodným a zaujatým způsobem leze do médií a snaží se z toho něco vytřískat, dělá to kde kdo, proč ti ostatní smí a oni ne? Protože se to Pergillovi nelíbí? Mě se to také nelíbí, ale když se to nelíbí mě z toho důvodu, že je to nějak zaujaté a nevhodné, tak je to legitimní, když se to nelíbí Pergillovi jenom proto, že to dělají Židé a další manipulátory velkoryse přehlédne a pomine, tak to v pořádku není.

drak řekl(a)...

informaci:

Já nevím, já to zpravidla nečtu, nevím k čemu by mi to bylo dobré vyjma rozčilování, o které nestojím.

Jinak si myslím, tak jak si jeho příspěvky pamatuji z dřívějška, dnes to asi bude stejné, že tak nějak osciluje mezi tím humorem a zpracováváním, jenomže já má rád humor jiného druhu a o to abych byl "zpracováván" také moc nestojím.

informace řekl(a)...

V nedělním il Messaggero se vyjádřil k evropské finanční krizi Romano Prodi. Před několika dny poskytl pohovor i českým Lidovkám, proto se k němu vracím.
Prodi tentokrát kritizoval vlády Německa a Francie pro jejich krátkozrakou politiku, když nedovolily, aby ECB vlila hned na počátku do systému eura hotovostní peníze (liquidità), jako to udělala Federal Reserve v r. 2008 a tak zastavila pád ekonomiky. To zvlášť udivuje u Německa, které na zavedení eura vydělalo nejvíc ze všech a to nejen pokud jde o obchodní vztahy s ostatními zeměmi světa, ale hlavně s Evropou. Nahromadilo podivuhodný surplus 1100 miliard, vůči Itálii 20 miliard ročně, vůči Španělsku třikrát tolik. Značná část toho byla použita k nákupu dluhopisů a k nezodpovědnému poskytování kreditů bankám eurozony a tím se ještě zvětšila již existující nerovnováha. Když nastala krize, Německo pro podporu těchto zemí vůbec nic neudělalo. Uzavřelo se s Francií do jakési izolace aniž by si uvědomovalo, že krize dřív nebo později zasáhne i je. Jedním z důsledků je, že v postižených zemích došlo k výměně vlády a Francie si s hrůzou uvědomuje, že není imunní vůči spekulaci a následující bezprecedentní krizi. Německá vláda by si měla uvědomit, jakou na sobě nese zodpovědnost, jaké jsou reálné zájmy Německa. Musí spolu s ostatními zeměmi vypracovat plán konvergence všech zájmů a více se exponovat. Pád eura by měl neblahé důsledky i pro německou ekonomiku.
Tolik Prodi.

Větší vlastenec řekl(a)...

K noční „Smutné zprávě“ :
Koho z nás Čechů a Moravanů (i Slováků) mohla v roce 1916 rozesmutnit zpráva o smrti nenáviděného mocnáře ? Jen zrádce.
Jen onu hrstku národních a třídních zrádců, kteří v rakouských uniformách bojovali proti našim ruským bratřím, resp. proti našim (dočasným) makarónským spojencům.
Jen papežence, špatné Slovany, kteří podlehli multikulti globalizačním tlakům tzv.Církve Svaté.

Miliony opravdových, to jest utlačovaných Čechoslovanů si po vyslechnutí té radostné zprávy zhluboka (a tiše) oddechly : Tyran je mrtev ! Konec Rakouska se blíží !
Miliony našich legionářů, na všech frontách bojujících za obnovení naší tisícileté, již tři sta let okupované vlasti, pozvedly naše prapory a své hlasy ve zpěvu naší hymny : Tyran je mrtev ! Již brzy se zbavíme Němců, Maďarů, Poláků, papeženců, sionistů a všech ostatních nepřátel ! Hurááá !

Leninužel, naše naděje se splnily jen zčásti. Vinou agresivních USA.
Jak všichni víme, nejreakčnější kruhy USA zinscenovaly několik incidentů, aby mohly svoji zem zatáhnout do Velké války, aby mohly ještě víc kořistit ze zbrojení, aby mohly poslat na smrt v zákopech nejlepší syny americké dělnické třídy. A také, aby prostřednictvím masivní vojenské přítomnosti mohla vláda USA ještě výrazněji ovládat evropské dění.
Vinou tradiční zbabělosti Anglie a Francie, vinou hrabivosti tamní buržoasie a aristokracie se plány USA zdařily.
Pro nás Čechoslováky to znamenalo dočasný konec našich nadějí na osvobození naší vlasti Ruskou resp. Rudou armádou, nadějí na obnovení našeho státu v původním rozsahu.
Jak víme, po skončení 1.sv.války nám tzv.západní mocnosti „milostivě“ darovaly jen malou část našeho území; větší část je DODNES v rukou našich dědičných nepřátel (např. Rakousko, Furlánsko, Lucembursko, Brabantsko, Brandenbursko atd.) resp. v rukou špatných, zrádných Slovanů (Horní Slezsko, Kraňsko).

Co pro nás bylo ještě horší - v důsledku zastavení postupu Rudé armády-osvoboditelky jsme nemohli humánně odsunout Němce a Maďary. Takže „naše“ ČSR upadla do područí buržoasie; naše cesta k socialismu se opozdila o téměř třicet předlouhých let.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

Za židovským němčením nehledejme co tam není. Jeho důvod byl ryze praktický. Němčina tak jako dříve latina, které vzdělaní Židé byli znalí, ve střední Evropě byla jazykem vzdělanců a obchodníků a jazykem úředním. V české "lepší" společnosti se "němčilo" běžně, třebaže při špatné znalosti němčiny to mívalo groteskní nádech. Obecná znalost němčiny byla na území rakouské monarchie a Německa nejen výhodná, ale i nezbytná. Z těchto praktických důvodů, k vnitřní komunikaci se pod vlivem němčiny jako společný lidový jazyk vyvinula forma "jiddiš". Užívání němčiny a hlášení se k "Němcům" mělo tedy praktický důvod.Bylo užitečné vynakládat úsilí na znalost většinového jazyka, ve kterém bylo možno vést obchodní korespondenci s Hamburkem, s Vídní i Terstem. Ke "germanizaci" přispělo i nařízení o zákazu užívání židovských jmen. Jestliže se nyní pídíme po důvodech užívání němčiny, odpověď najdeme v odpovědi na otázku, proč nyní je standardem znalost angličtiny, proč nejfrekventovanějším cizím jazykem je angličtina a proč většina lidí když už vynakládá tu námahu, učí se anglický a ne nějaký etnicky minoritní jazyk.
Co se týče ostatního, souhlasím s STK a Drakem.

Schumacher řekl(a)...

Co se týče zlata, dvě poznámky.
1. Netřeba hledat spiknutí v tom co je vysvětlitelné hloupostí.
2. Po bitvě každý generálem.

K Židům ve vládě. Ano, je to pravda, naším problémem jsou Židé ve vládě. Protože
1. Nemáme ve vládě Židy.
2. Když je tam máme, jinde je mají schopnější.
3. :-)))

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Lidé opravdu mívají různé názory. Tedy pohledy na věc. A říkají je veřejně. To je takzvaná "svoboda projevu". Zrušíme ji?

Mezi názorem a pomluvou je podle mne podstatný rozdíl.
Názorem může být třeba že to, co někdo udělal, bylo dobré nebo špatné. Názor můžu mít i na to, zda podezřelý je vinen nebo ne - ovšem tady už to nemůžu presentovat jako holý fakt, ale musím to výslovně uvést jako pouhý názor.
Něco jiného je však roztrušovat obvinění jen na základě nějakých dojmů a matných vzpomínek a ani se neobtěžovat si to ověřit.
Přitom dnes většinou pro základní ověření nějakého faktu stačí několik kliknutí v gůglu či wikipedii. Samozřejmě pokec v hospodě není vědecká práce a netřeba vše dokládat přesnou citací s číslem stránky a ISBN, ale když už nějaké plkání probíhá písemnou formou, tak si to každý může před odesláním po sobě přečíst a zvážit, jestli tam přinejmenším nechybí nějaké to IIRC, AFAIK nebo IMO.

Na druhou stranu musím sebekriticky přiznat, že jsem nějak přehlédl zcela zásadní věc - totiž že se v tom napomenutí hovořilo o inzultaci. Bohužel dnes je čtenář tisku tak zavalen novinářským newspeakem, kde je například každá personální změna označována jako "padání hlav", že si člověk zvykne ignorovat podobné výrazy jako nemístnou nadsázku. Tedy jestliže se ty výzvy ke klidu týkaly tohoto, pak souhlasím s tím, že je zcela nevhodné vyhrožovat fyzickou odvetou za verbální provinění, ani když to není myšleno vážně.

Kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče, chci se Vás zeptat, za co jste vlastně dostal ban? Já bych možní mohla napsat panu redaktorovi Wagnerovi, aby přehodnotil Váš ban. Když píšu články pod svým pravým jménem H.Lukešová, tak by možná na mě mohl dát...Je to škoda, chybíte v hlavní diskusi Psa...Když může řádit Kajan, Beránek, Sečánský a takoví primitivové, tak proč byste nemohl psát Vy. Vy na rozdíl od necich jste člověk sečtělý a něvo znáte...

Šaman řekl(a)...

A.S.Pergille, teď nemám čas otloukat Vám hubu Vašimi lžemi. Neomluvil jste se za lež o Fischerovi, a ještě ji rozmazáváte. Napsal jste druhou lež o zradě českých židů za Mnichova. A jako důkazy Vám slouží nápisy na památnících brněnského židovského hřitova!

Filozofující úvahy o celých skupinách ponechejme na debaty, ačkoliv zacházejí za hranu existujících zákonů o vzbuzování nenávisti k celým etnickým skupinám (vzbuzování nenávisti a výzvám o jejich fyzickou likvidaci, dodávám). V diskusi si můžeme tříbit názory a nebo se prodírat hromadami hnoje.

AVŠAK: Nařknul jste na tomto veřejně přístupném webu nepravdivě konkrétní osobu Jana Fischera, a já Vás žádám podle tiskového zákona, abyste se omluvil.

Nejsem Jan Fischer, ale provozovatel a správce tohoto blogu, a jako takový mám určitou zodpovědnost. Pro zdejší diskusi téměř neexistují omezení, ale některé minimalistická pravidla je třeba zachovat. Házejme po sobě hovny, rozbíjejme si držky, ironizujme až k nepříčetnosti, mylme se, ale nerozhlašujme lži o lidech, kteří nejsou účastni této diskuse.

Tu omluvu pro Jana Fischera, prosím!

Kopretina řekl(a)...

Tak jak si židovského národa velmi vážím, vidím přecejenom v Židech chybu a to jejich příklon k levici...Američtí liberální Židé spolu s ostatními levičáky se snaží o rozvrat tradičních hodnot. Tyto levičáky lotry reprezentuje organzace J-Street na kterou se odvolávala stará známá blběnka so...Levicová orgenizace J-Street se staví proti Izraeli a proti organizaci AIPAC (Bůh ji žehnej, alespoň někdo se Izraele zastává) a některá média vlastní liberální levicoví Židé, kteří jsou stejně špatní jako levicoví Nežidé, Liberální Židé běsní proti svým pravicovým židovským souvěrcům z AIPAC a dalším lidem (Chomsky, Finkelstein, Falk, vyložení gauneři)...Všechno mám načtené z knihy Máme ruce od krve z pera Michaela L.Browna...Psát o židovském spiknutí? Kdžyť platí 2 Židé, 3 názory...Jsou Židé ultraortodoxní,(Bohabojní), ti se neliší od praktikujících mohamedánů, obojí se jenom modlí, nepracuje...Pak jsou ortodoxní, ti "uznávají svět", ale jsou nábožensky založeni, proč ne, křes'tané jsou také nábožensky založeni, pak jsou konzervativní a reformovaní (reformovaní mají i rabínky), no a pak jsou mesiánští Židé (věřící v Ježíše) a mezi všemi těmito skupinami (vyjma mesiánských,ti jsou sionisté všichni) jsou sionisté i antisionisté, gauneři, někteří ultraortodoxní neuznávají Stát Izrael, čekají na svého Mesiáše a mezi nimi vyhraněná nacistická organizace Naturej Karta, na ni se všichni antisemité odvolávají (Národní odpor, Blood and Honour...). Žádný národ není tolik nejednotný jako národ židovský...

Větší vlastenec řekl(a)...

Za co jsem dostal ban, nejdříve od pana redaktora W., později od Lidovek, toho ohavného protilidového plátku, vlastněného velkoněmeckým velkokapitálem ?
Inu, milá Kopretino, přece za svůj rasismus, sadismus, sprostotu; za opakovanou neplacenou reklamu naší vlasti a našeho tradičního spravedlivého společenského zřízení. Jinými slovy - za svůj principiální levicový postoj.

Mimochodem - již za mne orodovaly jiné osobnosti než Vy, milá dívenko. Marxužel, některé z těchto osobností jsou zrádní emigranti.
Více v historicky prvním příspěvku na tento vlastenecký blog.

Každopádně - do obnovení naší samostatnosti a našeho slovanského společenského zřízení mám v novinách utrum. Ovšem potom ...

Kdo se směje naposled, ten se už nezasměje !***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

Kopretina řekl(a)...

Tak přece můžete psát do Práva a nebo Haló novin, tam útrum nemáte...

Šaman řekl(a)...

Spešl pro STK, a k vysvětlení i jiným:

1. Jan Fischer se do čela "překlenovací vlády" v období 2009–2010 nedostal jako příslušník nějakého náboženství nebo mafie, ale jako kariérní státní úředník, předseda Českého statistického úřadu, který nikdy neměl nic společného s machinacemi se zlatým pokladem ČR. (Ten zmizel už v roce 1998.)

2. Jan Fischer své náboženství nepoužil jako "nástroj na cestu k mocenskému postu nebo udržení se na něm".
Pokud ho do premiérské funkce někdo "dosadil", pak ateista Jiří Paroubek a jeho rozbíječská politika.

3. Jan Fischer žádné ze svých funkci nezneužil pro zvýhodňování jakéhokoli etnika, náboženské skupiny nebo politické strany.

4. Jan Fischer se nenechal omezovat žádnými náboženskými povinnostmi při výkonu své funkce.

Ilustrace na závěr: Jako český premiér se Jan Fischer účastnil i pravidelné lidické tryzny v r. 2010, která se už desetiletí koná vždy v sobotu. Tedy o šabatu. Neměl tam projev, ale BYL tam, aby dal najevo svůj morální postoj a vztah ke svému národu - a této tryzny se zúčastnil snad jako první "praktikující" žid...

Dal tak najevo, že ctí SMYSL přikázání více než bezduchý ritus.

Kéž bychom měli také tak rozumné ateisty!

Větší vlastenec řekl(a)...

Pssst, milá Kopretino !
O některých věcech se přece nemůže mluvit (komunikovat) veřejně.
Dědičný nepřítel naslouchá.
Vždyť víte, jak dopadl například ten "Váš" Ježíš, když veřejně popouzel pravičáky kázáním o spravedlivé společnosti a zatracení bohatců.

Kopretina řekl(a)...

Jošua nekritizoval "pravičáky", ale pokrytctví farizejů... "Na stolici Mojžíšově zasedli farizejové, čiňte, co vám říkají, ale nejednejte jako oni.."...Tím Ješua řekl, že pravicový Mojžíš má pravdu, leč ho znetvořují farizejové...A Jošua dovedl Mojžíšovy zákony do dokonalosti...Mojžíš řekl "Nezabiješ", Ježíš řekl: "Už když cítíš nenávist ke svému bližnímu, jsi vrah"...Ježíš řekl "Nezesmylníš"...Ješua řekl: "Když se chtibě díváš na provdanou ženu, vytrhni si oko"...

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

... žiji v Česku, mám českou zemi ráda, mám ráda náš mateřský jazyk český...
Tak proč ten krásný mateřský jazyk český tak týráte?

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Smylstvo je tedy opravdu ODPORNÝ zločin. Proti naší mateřštině.

Nicméně - historicky první bojovník za spravedlivou společnost (první mimo slovanské prostředí) hned TŘIKRÁT jasně vyjádřil svůj názor na sociální rozdíly.
To Vám ještě nikdo neprozradil, milá Kopretino ?

Kopretina řekl(a)...

Ano, omlouvám se za hrubou pravopisnou chybu...Parvopis občas mrvím, ano, uznávám, Ješua měl v sobě i levicové prvky...ale dospívám k poznání, že pravicový postoj je samozřejmě lepší a je nutný, nicméně určitý levicový prvek v rodinné oblasti je nutný, přece společnost nemůže nechat zemřít člověka...pozor, lidé umírají, zvířata chcípají, zdechají, tak říká Karel Janyška, invalidní důchodce

Kopretina řekl(a)...

RRR ano, mrvím pravopis, ale nedělám to schválně, to však neznamená, že nemám ráda češtinu, mám ji ráda, byť píši někdy s hrubými pravopisnými chybami.Když píši článek na Psa, tak s žádnými hrubkami nepíšu, protože si vše ověřím...Zde na diskusi se snad nemusím nervovat, zda-li je slovo bez chyby napsané...Omluvám se...

Kopretina řekl(a)...

Nyní, pan ministr Dobeš káže vodu a pije vínečko...Pan Dobeš kritizuje vysokoškoláky, že nic neumí a přitom (při tom?, nejsem expert na pravopis, takže nevím) napsal podle Zlatušky plytkou diplomovou práci, která neměla být ani obhájena
http://www.lidovky.cz/dobesova-diplomova-prace-plytka-a-nedostatecna-mini-experti-plw-/ln_domov.asp?c=A111122_074352_ln_domov_ape

Dále kritizuje naše středoškolské studenty, že neumí cizí jazkyky, přitom (při tom?) se v Evropském parlamentu neobejde bez tlumočníka, ale s cizími jazyky tápe i Jirka Paroubek, Miloš Zeman, Bohouš Sobotka...Naši politici nás budou poučovat, jak studenti a absolventi neumí cizí jazyky, ale sami umí houby s octem...Dzp.

Pedro řekl(a)...

To Informace: On náš bájivý avatar s tím svým nesmyslem o trestném činu němectví podle někdejšího § 112 Trestního zákona od té doby, kdy jsem zde uvedl jeho skutečné znění (dnes už je ten paragraf 20 let zrušen), už tady v hospůdce otravoval několikrát. Dostal dvakrát odpověď. Štamgasti vědí o co jde. A jestli má někdo z novějších hostů zájem přečíst si skutečné znění tohoto paragrafu, ať si otevře odkaz hátépé://samanovodoupe.blogspot.com/2011/05/nebudou-zapomenuti.html, případně i hátépé://samanovodoupe.blogspot.com/2010/07/odskodneni-pro-odsunute-nemce-jiste-z.html. Potřetí už to nehodlám opakovat. Spíš by mě zajímalo, zda se přece jenom ozve pan Ruščák a osvětlí, kde vzal onu údajnou pasáž o modrých a rudých Němcích v projevu presidenta Beneše v zasedací síni brněnské radnice dne 12. května 1945. Tento zřejmý výmysl z páně Ruščákova článku (hátépé://www.nekorektne.com/2008/03/glosa-jdu-poruit-zkon.html) nám zde náš avatar druhdy taky několikrát uvedl.
Nebyl jsem zde v hospůdce několik dnů a vidím, že rozruch okolo toho, že jsem tady zopakoval několik fakt, která o sobě náš milý avatar prozradil, pominul. Ono nastavovat zrcadlo se obvykle setká s neporozuměním. Jak říká ukrajinský klasik: "Nezlob se na zrcadlo, když máš křivou hubu!" Chtěl bych se jenom omluvit, že jsem avatarovu matinku považoval za lékařku. Já zapomněl, že doktorský titul býval udělován i absolventům vokovické Sorbonny.

To STK: Můj popis metody jak hledat pomocí klíčového slova ve starých textech byl víceméně určen Kopretině. Staří mazáci tento postup znají a běžně používají. A s potěšením vidím, že objevila klávesu s ležatou dvojtečkou na pravém okraji klávesnice (ä, ü, ö). A pro Kopretinu bych chtěl uvést ještě jeden odkaz: hátépé://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)

Harpyje řekl(a)...

Jen hledejte dál, starý mazáku. Snad se jednou na Vás usmějě Štěstěna, a NAJDETE!
Jako například na váženého STK, který zjistil, že jsem povoláním fyzioterapeutka, nebo na diskutéra Sedláčka na Psu (tohle je určeno pro Vás, Kopretino), který o mně "zjistil", že žiju v Německu proto, že se nesmím vrátit do ČR. O hypotézách Vlka st. se raději už vůbec nezmiňuji.
Jen čmuchejte dál, soudruzi a soukmenovci, sbírejte informace, a potom jen tak mimochodem naznačte, že "víte".
Nechutný spolek. Dzp.

Kopretina řekl(a)...

Tak to jsem doopravdy nevěděla...Také Vás pan Vlk a další posměšně nazývají "Frau Netzler"...Fuj...ubožáci...a paní Brabencová napsala, že jenom rýpete do ČR a sama o svém Německu nic nenapíšete. Kajan se zase diví, že mám příliš české příjmení "Lukešová" a proč tolik obhajuji Izrael...?
A víte, milá Harpyje, to samé mi dělal Jílek. Ten zjišťoval, kde jsem dříve studovala (než se mi úspěšně podařilo dostudovat jinou školu), kde jsem přednášela, co jsem dělala, také vyčmuchal mou fotku...

Pedro řekl(a)...

No mně zase jako nechutné přišlo, když tu jistý gentleman vykládal, jak skládal maturitní zkoušku z ruského jazyka na průmce ve Vysokém Mýtě. Ale každý halt máme jiná kritéria ....

Kopretina řekl(a)...

Tak každý má jiný vkus, tak pro Jílka, ten vidí všechno všude, vypátral i, že jsem psala příspěvek do blogu Břetislava Olšera (rovněž zapáleného sionisty)a i co, jsem dělala a psala roku 2007. Lidé, dejte si pozor, estébáctví je stará dobrá tradice v komunistických zemích.

Harpyje řekl(a)...

A Vy víte, zaručeně, a z jistých zdrojů, jak tu zkoušku z ruštiny skládal.
:-(
Nezajímá Vás taky náhodou, jak se mi, matematickému imbecilu, podařilo odmaturovat?
Velmi pikantní historka!
Zkuste slídit. To, co najdete, překračuje Vaši představivost!

informace řekl(a)...

šamane,
má-li být Váš předešlý příspěvek oficiálním prohlášením administrátora blogu, přidávám se k němu a myslím, že tak učiní i ostatní přispívající, včetně Pergilla.
Jen bych chtěla dodat, že Pergill výslovně říká, že není antisemita ("já jsem několikrát výslovně uvedl, že na "světové židovské spiknutí" nevěřím") a v dodatku pak, že jeho informace byla neúplná ("z Motla jsem četl jen zkrácenou verzi, která byla vystavena na netu, kde o tom byla zmínka"). Jeho formulace úsudků pak, podle mého laického mínění, nespadá pod občanský zákoník. Toho si můžete všimnout při pečlivějším přečtení.
Mohli bychom uzavřít celou věc tady?

Pedro řekl(a)...

Mě vůbec nezajímá, jak jste skládala maturitu Vy. Mě irituje sktečnost, že od doby zveřejnění oné historky tím sviňákem si polovina Vysokého Mýta o té učitelce vykládá. A Vámi ironizované jisté zdroje - to je náš chlubivý sviňák, prosím pěkně. A protože Vy o ní evidentně "nemáte páru", tak já se ji specielně pro Vás postupem "klíčové slovo" pokusím zpětně tady v hospůdce dohledat. Vyčkejte prosím laskavě, je to náročné na čas. A té učitelce už to nemůže víc ublížit.

informace řekl(a)...

K předešlým příspěvkům o čmuchání. V Itálii se říká: NON PARLARE DI CORDA IN CASA DELL'IMPICCATO (Nemluv o provaze v domě oběšence).
Hodí se to na víc než jednoho avatara.

Kopretina řekl(a)...

Pedro, o kom a o čem to vlastně píšete. To víte, když už jsem zde zabrousila, tak bych chtěla být v obraze, ale samozřejmě, že nemusíte, ale samozřejmě mi to říkat nemusíte, ale přiznám se, že by mě to zajímalo. Já jsem chodila do základy a na gympl až po hadráku (jak říkají komunisti sametovce), tak mě to docela zajímá a rusky neumím ani pozdravit a azbuku neumím, to je pro mě jako hebrejské nebo arabské písmo...Já rovněž na ty jazyky nejsem, ale podařilo se mi udělat závěrečné zkoušky z němčiny za 2 (díky Harpyji,která mi přeložila německé texty z němčiny), byly to takové marxistické sračky, marxistická hantýrka...A v němčině jsme probrali 2 učebnice ze 4 učebnic...tak se snažím pilovat sama, protože je to nutné...A ve škole jsme probírali jsme hlavně préteritum, perfekum, trpný rod, zkracování vět um-zu...podmínkové věty-(splnitelná a nesplnitelná), koncovky přídavných jmena to jsme dělali celé 3 roky výšky. Tož asi tak...

informace řekl(a)...

Řeč jde o avatarovi se zřejmě mnohohrannou osobností, který se na jedné straně představuje ostatním jako sviňák - to jsou jeho vlastní slova, na druhé o sobě vypráví jako o penzistovi zahrádkáři a o ježečkách na zahradě, kterým s dojemnou péčí vytahuje klíšťata z bříška.
Vyberte si, Koretino stránku, která se Vám víc zamlouvá.

Kopretina řekl(a)...

Milá informace, pořád to nechápu, koho myslíte, myslíte, že ten avatar je Harpyje a nebo Větší Vlastenec

Pedro řekl(a)...

Takže vážená Kelainó, otevřete si laskavě odkaz hátépé://samanovodoupe.blogspot.com/2011/02/quo-vadis-vtm.html a zejména si přečtěte příspěvek napsaný 20. února 2011 v 3:45. A myslím, že k otázce čmuchalství by vám mohli své říci pánové A.S. Pergill a STK. Zmiňovat se tady v hospůdce o slídilství je s Vaší strany mluvení o provaze v domě oběšencově. Víte vážená, čím víc se s lejnem mažete, tím víc páchne. A víc se s vámi nehodlám bavit.

informace řekl(a)...

Abychom se vrátili k tématu dne, ke spekulaci s evropskými státními dluhy. Dnes šly znova všechny evropské burzy dolů a útoky spekulantů proti evropským státním dluhopisům pokračovaly. Nový italský premiér Mario Monti se dnes setkal s předsedou EK Barrosem a prezidentem Van Rumpuyem. Předmětem jednání bylo hlavně vytvoření eurobondu - evropského dluhopisu, za který by ručily všechny státy eurozony. Německo se doposud stavělo k eurobondu odmítavě, protože by ručení spočívalo hlavně na něm. Jak se zdá, cesta k vydání eurobondu se otvírá, zítra o tom bude jednat Monti s Merkelovou a Sarkozym.

informace řekl(a)...

K předešlým příspěvkům:
Nen cum Santos nen cum maccos non servit bugliare

STK řekl(a)...

Takže nevím, asi jsem Plechovku něčím naštval Mžwe mě.Učinil jsem už dva pokusy a nic, po chvíli příspěvek zmizel. Zkusím naposledy:

Pro Šamana, ZŽ, Draka, Pedra, Schumachera, Jakuba s., Informaci nevyjímaje:
Nemyslím, že je tady dnes příliš dobrá atmosféra. Proč tomu tak je všichni přítomní vědí. Dokonce i ti, kteří se o takovou atmosféru postarali několikaměsíční "usilovnou prací". Takže řešit, co ze stalo, proč byl dán na pranýř zrovna Pergill mi nějak nejde do huby.
Ale budiž, Šamana ta Pergillova účelově ohnutá informace?, lež?, provokativní názor? rozpálila do běla. A je to Šamanův blog a on určuje pravidla. Takže prosím Pergilla (za sebe), aby nezhoršoval situaci a uznal, že jeho informace byly nepřesné a proto neprávem obvinil nepřítomného Jana Fišera z něčeho, co ten nemohl spáchat.
Snad to uklidní situaci a můžeme doufat, že se úroveň diskuze tady v hospůdce "U hřbitova" opět pozvedne na obvyklé poklábosení o světě a životě s "nesmrtícími" (a nesmrtelnými) spory. Zdálo se mi, že tvorové jako Harpyje a Vlastenec budou diskutéři vhodní pro oživení diskuze. Teď už vidím, že to byl můj omyl - dokonale tady rozbili diskuzi a jestli zpočátku diskuze skončila jinde, než ji předurčoval samotný článek, poslední dobou už diskuze díky našim avatarům na úplně jiné, vnucené téma rovnou začíná. A to téma je stále stejné, 16 taktů jako "techno" a většině hostů nevyhovuje. Dokonce se tu objevila i kolemjdoucí primitivní howada a bylo třeba začít hospůdku "čistit".
Zaplevelit diskuzi se avatarům Harpyje a Větší Vlastenec podařilo dokonale. Když se podíváte jen pár týdnů zpět do historie zjistíte, že celá dlouhá vlákna si tito dva výtečníci vlastně jen povídají spolu o něčem, co zhusta nikoho dalšího nezajímá a ostatní buď pracně hledají odpověď na svou poznámku k tématu nebo to vzdávají a jdou raději spát, nebo si otevřou knížku. A zdá se, že to kromě mne dělali i další.
Budu pokračovat..

STK řekl(a)...

Pokračuji:
K odhalování identit jen tolik: Nejvíce se "ztotožnění" bojí ti, kteří vykřikují své impertinence skrytí za svou internetovou identitu. Ostatním to není milé, ale nějak už to demaskování přežijí. Ostatně mnoho z nás se vzájemně zná a nicky jsou jen ochranou před náhodně procházejícími "howady".
(Ostatně pokud si pamatuji, byl to právě pan Vlastenec, který si mě poprvé "ztotožnil". Já jsem se nikdy příliš nemaskoval, po několika týdnech jsem byl většině lidí "jasný" a pokud chtěli i jméno, internet jim ho musel říct za několik sekund -iIdícií měli víc než dost. Já jenom, aby bylo jasno kdo nastartoval tu "lehkou nechutnost").
Teď na pár dnů zmlknu a počkám, co se bude dít dál. Pokud vše zůstane tak, jak je, půjdu prostě o dům dál. Možná si založím svoji vlastní "kavárnu" i když jako "prdůch" mnoho volného času nemám. Ale po zkušenostech s tímhle blogem neslibuji, že vstup bude volný. Dychtivé čmuchací psy a okované slepice rozhodně budu ode dveří vymetat koštětem.

III. a poslední pokus o zavěšení příspěvku

stk řekl(a)...

Ď.

Schumacher řekl(a)...

Tyhle starosti a Rotschildovy miliony...
STK doufám, že tam budou mít technický koutek, kde politické diskuse o nesmrtelnosti chrousta s výčitkami kdo kdysi komu co a co na to kdo budou přísně zakázány. Protože jak praví klasik, co nenaměříš, to neokecáš. Těším, že zprovozním gramec, pořídím pořádnou zvukovku a zdigitalizuju si elpíčka. Jestli zlevní ssd tak budu mít malou krabičku z v ní všechnu muziku v plné kvalitě.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Díky za trefnou poznámku o českém zlatě a židech ve vládě :-) To je totiž přesně ten druh humoru, který mám rád.

ZŽ:

Díky za vysvětlení zásad slušné neutrální komunikace, nezbývá než doufat, že ti si to ti, kterých se to týká především, vezmou k srdci. V poslední době nemívám mnoho důvodů k optimismu, ale třeba budu časem příjemně překvapen.

STK:

Je pravdou, že občas kvůli některým návštěvníkům, kteří jak výstižně říkáte zaplevelují diskusi, musím používat funkci vyhledávání na stránce, ale od té doby, co jejich příspěvky až na občasné výjimky důsledně přeskakuji, tak se mi žije lépe.

Co se té dnešní atmosféry týče, myslím si, že to dnes A.S. Pergill poněkud přehnal, podle mého názoru úplně zbytečně a omluva z jeho strany by byla na místě, byť mi ta dnešní móda toho omlouvání se každého každému za kdejakou kravinu a za každou cenu, připadne dílem úchylná a dílem padlá na hlavu. O nějakém pranýřování A.S. Pergilla ale nemůže být řeči a hospodský Šaman se rozlítil právem. Možná, že mohl reagovat méně emotivně, ale není jeho povinností být svatý a nechat si líbit úplně všechno.

S tím odhalováním tolik, po identitě kohokoliv z návštěvníků nepátrám, principiálně odmítám se něčím takovým vůbec zabývat. Pakliže to bude i jejich přáním, rád se s některými z nich uvidím i osobně.

Zakládat si vlastní blog? Sám říkáte,že jako prdůch nevíte kam dřív skočit, což Vám věřím. Starost o blog je takové další tamagoči, které Vás jen bude obírat o čas a bude-li nutná nějaká registrace, tak A.S. Pergill už takový blog má a moc živé to tam není. Asi by to byla škoda práce a času. Já si tam sem tam něco přečtu, ale registrovat se nechci a nebudu, až nad hlavu mám těch registrací, které udělat musím, další už prostě nechci.

schumacherovi řekl(a)...

Schumacherovi:

Gramec, jeden mám, myslím, že až na zesilovač je celkem v pořádku a funkční, takže i tak, jak je by měl být schopen přehrát desky a pustit výstup do zvukovky. V každém případě držím s tím zprovozněním palce ;-) Kdo si hraje nezlobí :-)

Sehnat pořádná zvukovka se snad ještě dá, ale když jsem se o to naposledy zajímal, tak první slušnější zvukovka, který by stála za koupi, stála myslím něco přes 10 kKč za kus bez DPH. Jak je to dnes nevím, zkusím se porozhlédnout. Povedlo se Vám připomenout mi jeden už dávno a dlouho zapomenutý projekt, k jehož uskutečnění nakonec nedošlo.

Disky SSD? Já chápu, že spoustě lidí lezou klasické disky na nervy a že touha nahradit je něčím jiným může být poměrně intensivní, ale když člověk potřebuje poukládat data v řádech TB, tak na to cenově rozumná alternativa v podobě SSD pořád ještě neexistuje a navíc, přesto, že jejich ceny klesají a parametry se lepší, tak si myslím, že jako náhrada klasických disků zatím ještě neobstojí, ale pracuje se na tom a věřím, že my se té náhrady určitě dožijeme.

informace řekl(a)...

STK,
nakousl jste tu problém, o kterém jsem už dávno chtěla napsat, ale pak z různých důvodů jsem to nechala být. A totiž to, že diskutující se často nepřidržují tématu, zadanému článkem Šamana, ale buď se baví mezi sebou o svých věcech, anebo docela klidně začnou hovořit o docela jiné otázce. Diskuze se pak tříští a k ničemu pozitivnímu nevede. Dnes jsem se pokoušela třikrát vrátit k tématu státního dluhu, dluhopisů, státního rozpočtu, ale nenašla jsem žádnou odezvu až na Vaši a Drakovu. Chápu, že mnohé to nezajímá, zatímco já se s touto otázkou setkávám každodenně, v Tv, novinách, soukromých besedách. Itálie je pod ostřelem finanční spekulace. Ale i ČR má problémy se státním rozpočtem. Proč se o to nikdo nezajímá?
Navrhla bych tedy Šamanovi, je-li to proveditelné, aby nechal volnou stránku pro t.zv. "volný pokec", jako to bylo na Psu anebo je to na jiných blozích. Tam by mohli všchni volně hovořit o tom, co je zajímá anebo si klidně pobesedovat i o svých osobních otázkách.
Já jsem tady na blogu hlavně a můžu říci téměř výlučně kvůli diskuzi, výměně názorů. Identita (jméno, přijmení, zaměstnání, bydliště) avatarů mě zajímají jen relativně - nakonec mi jejich osobní data nic víc neřeknou než diskutující svými slovy. Proto se o ně nijak zvlášť nezajímám a po nich nepátrám.
Trochu discipliny by tu mělo být, protože jinak se diskuze stává neplodnou nebo dokonce nemožnou.

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
opravdu jsem viděl na netu informaci, že do prodeje českého zlata byl zapojen Jan Fischer.
Vzhledem k tomu, že některé zdejší diskutující považuji za velice solidní a věrohodný zdroj informací, a tito diskutující uvedenou informaci vyvrátili, považuji za svou povinnost prohlásit, že jsem se mýlil a za šíření (respektive citování) výše uvedené informace se omluvit.
Opravdu nehodlám a nikdy jsem ani nechtěl šířit informace, o nichž bych věděl, že nejsou pravdivé.

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
já jsem nikdy, a to zdůrazňuji, nehovořil o postoji československých prvorepubličních Židů jako o "vlastizradě".
Schumacher tu konstatoval, že Židům prostě vyhovoval jazykově jednotný prostor, navíc s dominující germánskou hatmatilkou, jejímž dialektem sami většinou hovořili (na jidiš jsou různé názory a názor, že se jedná o jeden z dialektů němčiny nesdílejí všichni jazykovědci), takže byli přirozenými nepřáteli emancipujících se neněmeckých národů v evropském prostoru (a R-U především), pochopitelně, ne jen Čechů a Slováků. Z toho důvodu vystupovali otevřeně nepřátelsky proti ČSR od okamžiku jejího vzniku, po boku německých nacionalistů, a takovéto otevřené nepřátelství nelze označit za "zradu".*
Ty nápisy na pomnících beru jako důkaz skutečnosti, že naprostá většina Židů smýšlela v té době proněmecky, a že "českých Židů" bylo relativně méně a patřili mezi chudší a tudíž i méně vlivné členy židovských obcí.
Faktem také je, že část Čechů vnímala (i na začátku okupace) konflikt mezi Židy a nacisty jako konflikt mezi "dvěma druhy Němců" a snažila se do něj nemíchat. I tohle konstatování se dá najít v seriózních dějepisných pramenech (že to byla představa mylná, to je prostě ve stylu "po bitvě každý voják generálem").
Z toho důvodu se větší míra soucítění s osudem Židů objevila až v roce 1942, kdy jednak heydrichiáda i těm blbějším ukázala skutečnou tvář nacistického Německa, jednak začly proskakovat útržkovité informace o realitě koncentráků. Je dlužno také říci, že velení Spojenců oficiálně popíralo genocidní charakter koncentráků až někdy do přelomu let 1944 a 1945 - do osvobození prvních koncentráků a přežvejkání toho, co tam vojáci viděli (takže vlastně s trochou nadsázky patří "velká trojka" mezi historicky první popírače holokaustu). Což se v praxi projevovalo např. tím, že Spojenci až do konce války odmítali bombardovat koncentrační tábory (a jejich logistické zázemí - plynové komory a krematoria), přestože s odstupem času víme, že by to patrně řadě vězňů zachránilo životy.
Část Židů tedy nepovažovala ČSR za svůj stát, měla k němu podobný vztah jako Němci a aktivně bojovala po jejich boku za jeho likvidaci. Je to jen a jen konstatování skutečnosti, že životní zájmy Čechů a Židů byly na tomto území rozdílné a v určitých konkrétních situacích i protichůdné.
_________________
* Ona obecně kvalitní tragédie spočívá v tom, že všichni aktéři (nebo alespoň ti rozhodující) jednají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a právě to je nažene proti sobě do osudového konfliktu.

A.S. Pergill řekl(a)...

K úmrtí FJI:
Toto úmrtí přišlo, bohužel pro monarchii, tak se 40 - 50 letým zpožděním. František Josef podělal co mohl a vše zpečetil ještě svou enormně dlouhou vládou, kdy v podstatě jeho nástupce už nemohl reálně provést žádné korekce vedoucí k udržení monarchie.
Minimálně od 70. let 19. století bylo naprosto jasné, že pod monarchií český národ nic dobrého nečeká. Někdy se uvádí, že plán na "rozboření monarchie" vznikl až na základě průběhu WW1, nicméně tomu lze snadno oponovat malostranskou povídkou Jana Nerudy "Jak to přišlo, že dne 20. srpna roku 1849, o půl jedné s poledne, Rakousko nebylo rozbořeno (1877)". Takže minimálně v těch 70. letech bylo jakési povědomí o "rozboření Rakouska". (Čili s tím rostla prakticky jedna generace.) Za tohle do značné míry nesl vinu právě FJI, který nenáviděl jakékoli změny a aktivně bojoval proti narovnání postavení národů v monarchii. Až přišel jeho nástupce s projektem federalizace monarchie, tak už bylo prostě pozdě (a navíc byl habsburský trůn po tolika nesplněných slibech a potlačených reformách krajně nedůvěryhodnou institucí).

Šaman řekl(a)...

A.S.Pergille, o tom druhým se teď hádat nechci.

Omluva ohledně jana Fischera se přijímá.

A teď všem přeju dobrou noc.

\ :-)

Šaman řekl(a)...

Oznámení mimo diskusi:

Právě jsem dokončil 50tistránkovou povídku, v neděli jsem na ni udělal 20 stran a ještě jsem z toho grogy. Omluvte proto výpadek v nových příspěvcích.

A teď dobrou!!!

\ I-O

informace řekl(a)...

Ganzo, il nostro Pergola! Lingua forbita!

drak řekl(a)...

informaci:

Téma článku je obšírné a dalo by se o něm hovořit dlouho, ale také někdy musím spát, takže to zkusím heslovitě:

Spekulanti a jejich vliv obecně přerostli svým rozsahem a dosahem všechny rozumné meze a proto je jejich vliv na ekonomiku díky jejich bezskrupulóznosti a nenažranosti devastující, pravidla hry by se tedy měla změnit tak, aby je vykázala do patřičných mezí. Nejsem přítelem a zastáncem regulací, ale tady už asi není jiné cesty, nemáme-li se akorát tak potácet od krize ke krizi.

Situace kolem eura je taková, že euro samo vzniklo direktivním a ne zcela přirozeným způsobem. Eurozóna do sebe nabrala země s rozdílným ekonomickým výkonem a fiskálními zvyklostmi a politikami, to se projevuje vnitřním pnutím a tlaky na oslabení eura. Eurozóna se může udržet buď za cenu částečného rozpadu eurozóny, nebo za cenu větší a hlubší evropské integrace. Do toho prvního reálného řešení se nikomu moc nechce, to druhé je zase nezvládnutelné v nějakém rozumném časovém horizontu.

Eurobondy za stávající situace jsou jen krátkodobými opěrnými berličkami, kterými se jen získává nějaký čas, spíš kratší, než delší a pakliže to pomůže nalézt a uskutečnit nějaké opravdu smysluplné a definitivní řešení problému, tak to bude jen dobře, ale obávám se, že se tím jen oddaluje přiznání faktu, že buď se musí volky nevolky prohloubit evropská integrace, nebo že musí dojít k částečné redukci eurozóny.

drak řekl(a)...

Výpadek nám nevadí, aspoň mě ne a rád ho omluvím. Myslím, že ti psavější z nás by mohli napsat články, takové, které budou mít trošku trvalejší hodnotu, takže nesejde až tak na tom, zda se opublikují teď nebo za měsíc a poslat je Šamanovi, ten by je mohl publikovat v době, kdy bude potřebovat čas sám pro sebe. Jedno použitelné téma už mi napadlo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý příteli a soudruhu Pedro, když tedy jinak nedáš, vrátím se, po sté, k některým politicko-historickým otázkám :

1) Už jsem napsal mnohokrát, že zákon definující trestný čin němectví NEMUSÍ NUTNĚ MÍT číslo 140/1961 Sb. Nějaké číslo však mít musí, neboť jej potřebujeme STEJNĚ NUTNĚ jako Zákon č. 115/1946 Sb.
Bez existence tohoto vysoce vlasteneckého zákona bychom přece byli (skoro) stejnými lotry jako Němci. A to prostě být NESMÍME, neboť jsme Češi, jsme dobří Slovani a Západoasiati, nositelé kultury.
Prostě pátrej dál po jeho správném čísle. Děkuji Ti jménem všeho lidu.

2) Během pátrání se můžeš rozhlížet i po zločinném autorovi nechutné provokace s údajným výrokem J.Masaryka - o sobě jako o „Stalinově pohůnku“.
Je jasnější než Slunce, je jasné jako hvězdy na Kremelských věžích, že náš pokrokový ministr zahraničí nic takového prostě pronést nemohl. Takže kdo mu to podle vložil do úst ? Nejspíš někdo za zrádných emigrantů (Feierabend ?, Peroutka ?, Tigrid ?), prostě někdo z neomalených pomlouvačů našeho pres.Beneše a naší cesty k plné samostatnosti a sociální spravedlnosti.

3) Jak už bylo konstatováno nesčíslněkrát, není důležité, jestli pres.Beneš pronesl či nepronesl na neveřejném setkání přítel a soudruhů „ta“ slova; slova o nutnosti humánně vylikvidovat Němce-fašisty bez ohledu na jejich momentální politickou orientaci.
Důležité je, že : A) pres.Beneš pronesl SPOUSTU slov podobných; B) vší náš lid se těmi slovy (zhruba „Modrý nebo rudý, všichni jsou to Němci.“) nadšeně řídil.

4) Někdy si, PROSÍM, udělej konečně čas na prostudování, promyšlení a PROCÍTĚNÍ nejdůležitějšího projevu našeho prvního socialistického presidenta.
Jsem si jist, že pak budeš cítit po všech stránkách lépe.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý, předrahý příteli a soudruhu Pedro.
Dotkl ses mého bolavého místa.
Mnoho chyb jsem v životě spáchal, však této lituji nejvíce.
Co bych za to dal, kdybych mohl vrátit čas, jak „hrdinové“ prachpitomých sci-fi blábolů.
Co bych za to dal, kdybych mohl zachránit tu ženu, ženu nevinou, ženu kdys klidnou, s životem srovnanou.
Leč stalo se, a nelze odestát.
Marxu dík, že není život po životě. Že není peklo ni očistec, že nejsou muka nesmírná, jimiž vyhrožoval kdys potulný černoprdelník partyzánu Záhořovi.
Neboť jeho lože by mne čekalo, za to, co jsem té ženě učinil před krátkým časem.
Ano - stačilo pár slov neuváženě daných v plen té rotě vlastenců, co schází se tu den co den, té rotě o počtu tak šesti hlav.
A slov se zmocnil dav.

* Vidíte tu fiflenu, pani ? No támdletu, v tom klobouku náramnym, jak se nese jako ňáká milospani.
* No to je ale slušná žencká, pani, jo. Vona je učitelka v tom, no, gymnásiju támdle, víte, jako.
* Jo slušná ! Víte, co se vo ní teďkon proláklo ? Že měla ňáký tyhledty techtle s tim vošklivym, no víte kerym, tim študentem, před čtyryceti rokama.
* Ježíšmarjá, neřikejte ! Snad né s tim ... no, tim vošklivym, jako ?!
* Jo, zrovna s tim. Pani, to je ale vostuda, co ?
* No to vám teda povim, pani, todle bych si vo ní teda fakticky v životě nepomyslela, jako. Já sem uš stará žencká, jo, ale vo toho vošklivýho bych si vám ani kolo nevopřela, fujtajbl jako teda !


* * * * *

Chtěl jsem se letos po letech vrátit, na den či na pár hodin, do toho městečka starého, sešlého, na sešlost se starými přáteli a soudruhy, mužně pravicí jim potřást, bratrsky je obejmout, zasmát se po straně jejich stáří a sešlosti.
Leč sešlo z toho v cuku letu, když doslechl jsem se onu děsnou zvěst - slova z klávesnice vypuštěná jak Erinye bouřné střechy městyse přeletěla, chlístem jedovatým sny a touhy překazila.
Nešťastná ta žena, v dehtu a peří vyválena, dohola ostříhána, v hanbě a hrůze dožívá své dny. Ponurými stokami se plíží ze svého příbytku na řeky kalné břeh (Ach, ať už je to Léthé, kde skončí pozemská má pouť !), s přístavními dělníky směňuje knihy klasické za skývu hořkého chleba.
Pak u splavu kvílí za prchlým milým, za prchlým mládím.
Za chladných nocí se kvil ten nese nad hladinou jemně rozvlněnou, kol vrb šumících, pak do chýší chudiny proniká, v podloubích kamenných starého města zaniká. Matky když tiší robátka ze snu kvilem probuzená, z oken pohlédnout se střeží. Nad řekou ne Měsíc, leč tma a mha : Ach, nešťastná, nešťastná to žena !

Prostě, předrahý příteli a soudruhu Pedro, neuvědomil jsem si prostou skutečnost : Pořád pečlivě shromažďuješ poznatky, jako celý svůj dlouhý a plodný život, ale zatím (už přes dvacet dlouhých let !) je nemáš komu předávat.
Takže, z pocitu neužitečnosti, jsi moje neuváženě vypuštěná slova předal maloměstským drbnám.
A neštěstí bylo hotovo.

Čest Tvojí práci !

A.S. Pergill řekl(a)...

Draku,
já jsem naopak zastáncem názoru, že trhu by prospěla deregulace. Pokud je spekulant (více-méně správně) přesvědčen, že se do insolventního dlužníka budou cpát veřejné peníze, takže si na svoje přijde při sebedivočejší spekulaci, tak bude spekulovat stále "odvážněji", protože to je jeho přirození. Pokud se dlužníci aka Řecko prohlásí insolventními a řekne se jasně něco ve smyslu "tahle spekulace vám, dámy a pánové, prostě nevyšla a ty peníze si odepíšete z příjmů a navíc to byla vaše blbost cpát prachy do insolventní ekonomiky", tak se trh uklidní a ty největší spekulace přestanou. Navíc spekulanti z toho Řecka (ale i dalších států) dostali prakticky vše, co do nich vrazili, akorát nedostali úroky a úroky z úroků a úroky z úroků z úroků ...

Harpyje řekl(a)...

Božínku! Četba Šamanova doupěte je na denním pořádku pavlačových drben onoho městyse. Není totiž lepšího zdroje poznatků o ca. 30 let starých dobrodružstvích jednoho starého sviňáka. :-))))
Proto působí to morální rozhořčení s. a s. Pedra tak důvěryhodně!

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

Téma je to velice široké, ale myslím, že se bez problémů shodneme v tom, že je zapotřebí nastolit určitou symetrii v hospodářských a finančních vztazích, tedy to, že je-li zisk subjektu soukromý, tak stejně tak je soukromou i jeho ztráta. Také si myslím, že legislativa většiny civilisovaných zemí, je takto nastavena, ale zároveň s tím se obávám, že míra lidské blbosti, drzosti a korupce zároveň je taková, že v praxi to vše funguje tak, že zisk je soukromý a ztráta veřejná, protože se vždy najde způsob, jak to ve jménu nějakých momentálních "vyšších zájmů" obejít. Proto by ta legislativa měla přitvrdit v tom ohledu, že na jedné straně taxativně vyjmenuje operace přípustné na finančních trzích, neboť kreativita některých padouchů je svým dosahem devastující pro ekonomiky celých států a tudíž prostě neúnosná, no a pak je zapotřebí zařídit, aby ta pravidla té hospodářské a finanční symetrie nešlo jakkoliv a pod jakoukoliv záminkou obcházet, když to někdo zkusí, tak by za to rovnou měl schytat několik let v kriminále minimálně.

Když si tedy vypůjčím Váš obrat, je třeba, aby ten spekulant byl vyveden z omylu a to čím rychleji, tím lépe.

informace řekl(a)...

Téma je nejen široké, ale i velice složité. A lámou si nad tím hlavu jak ekonomové tak politici. Globalizace světového hospodářství vedla i ke globalizaci finančních trhů., kde již vládne deregulace, která dává možnost finančnímu podnikání volně se pohybovat po světě za hledáním nejvyššího zisku. Neexistují pravidla, která by omezovala kreativitu těchto finančníků, jejich spekulaci, často založenou na fikčním vlastnictví státních nebo privátních úvěrových papírů, jako při credit default swaps nebo short selling. Tomu se snaží čelit jednotlivě státní trhové kontrolní autority, každá zvlášť, ale bez valného výsledku. Bylo by zapotřebí, jak se již několikrát poukazovalo, stanovit nějaký globální světový nesložitý základ pravidel, který by byl brzdou spekulace. Problém je, že na tom by se měly dohodnout vlády největších ekonomicky silných států. Podobná situace je i v eurozoně, kde, jak všichni poukazují, neexistuje nějaký vyšší společný orgán, který by kontroloval nejen finanční trhy, ale i hospodaření jednotlivých členských států.
Proč pokládají téměř všichni tuto re-regulaci za nutnou? Finanční trhy mají rozhodující vliv na reálnou ekonomiku, na její rozvoj nebo pokles. Na sociální politiku států. A to jak přímý tak nepřímý. V podstatě zasahují i do politických záležitostí jednotlivých zemí. Prakticky ve všech státech, které jsou pod nátlakem spekulantů, došlo k výměně vlád. Jak poukazují politologové, finanční trhy prakticky delegitimovaly vůli voličů, zbavily občany jejich volebního práva, nastolily svou moc jako nová diktatura.
Rozhodně eurobondy jsou krátkodobými opěrnými berličkami, jak říkáte, Draku, ale bez nich by se asi celá eurozona rozložila hned s nedozírnými následky pro všechny státy a jejich reálnou ekonomiku. Doufejme, že alespoň první opatření na kontrolu spekulace, odhlasovaná nedávno euparlamentem, budou mít nějaký pozitivní dopad.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pssst, vážená paní Harpyje.

Nejlepší mozky naší planety zde právě řeší
NEJOŽEHAVĚJŠÍ
problémy ekonomiky, potažmo všehomíra.
Z jejich výsostné diskuze zanedlouho vzejde ... ale ne, doslova VYŠLEHNE

*M*Y*Š*L*E*N*K*A*

Já se Vám tak těším ...

Jen mám trochu strach, zdali ona
*M*Y*Š*L*E*N*K*A*
nebude tak kolosální, tak PYRAMIDÁLNÍ,
že ji ve své malosti
prostě přehlédnu.

Tak jako pulec
prostě přehlédne
kolemjdoucího
BRONTOSAURA.

informace řekl(a)...

Jak píše IBT Finanza, britské finanční kruhy varují před ztrátou důveryhodnosti evropského bankovního systému, který by mohl vést k panice a k run na banky, a následkem toho k jejich bankrotu, kterému by státy nebyly schopny čelit. Proto řecká krize, která se mimo jiné táhne už dva roky bez nějakého rezolutního zásahu, děsí celý systém.
Jak z toho vyjít? Začít prý všechno znova od začítku, radí Britové. Jak asi?

informace řekl(a)...

Kdo se směje naposled, ten se pak už víc nesměje. Skončí prdelí v těch samých kalech jako ti, kterým se vysmíval.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehmmm ehm...

Ještě jednou si dovolím vyrušiti vpravdě OLYMPSKOU rozpravu našich Vele- a Krasoduchů.

Nikoli, vážená paní Harpyje.
Maloměstské drbny onoho maloměsta samozřejmě tuto intelektuální kavárnu nečtou. Čtou-li vůbec, vedle sledování telky, pak Blesk.

Prostě - mravně přirozeně nanejvýš rozhořčený př.s.Pedro splnil svou občanskou povinnost : Smrtelný hřích padlé poběhlice oznámil, když už se o něj Marxvíproč nezajímají současné třídní buržoasní orgány (ne)činné v trestním řízení, tamní veřejnosti.
Prostě využil svých četných kontaktů, a roky pečlivě utajovaný mravní pád „ctnostné“ ženštiny prostě rozhlásil.
Následovaly výše popsané děje; náš lid je prostě ROZENÝM strážcem mravnosti.
Prostě : Pozdě bycha honiti.
To jsem měl udělat tehdy, před desítkami let.
A ne podlehnout mrzkému chtíči.

Kdo jsi bez viny, první střel naganem ! (V.I.Lenin)***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

MPL řekl(a)...

Drakovi a STK:
Jak má legislativa přitvrdit, když ji tvoří korupční vlády (viz např. snaha nereagovat na upozornění ze Švýcarska na 12 miliard "odkloněných" při privatizaci MUS). Jestliže Babiš řekne, že z více než 600 miliard, které investuje stát, se 30% ztratí korupcí, tak z toho mi lezou oči z důlku. Pokud má pravdu, tak by se tímto dal bez problémů zastavit růst státního dluhu a i splácet úrok (cca 70 miliard). Místo toho se stále víc oškubávají ti, co platí daně. V autě jsem v pondělí poslouchal na ČR2 pořad "Jak to vidí Ivan Hoffman". Ten na otázku moderátora p. Kroce: No ale, asi se musí nějakým způsobem začít šetřit, ne? odpověděl (zde si dovolím "tapetovat"):
"No těžko říct. Já mám při té příležitosti, když vlastně lidé protestují a většinou se jim namítá, že, no dobře, tak tohle se vám nelíbí, ale tak řekněte, co byste tedy vlastně chtěli jo, a teď ten, který dává tu otázku, bývá to novinář, moderátor, komentátor, politik, tak předpokládá, že na to odpověď žádná není. Ale ona existuje. Docela dobrá. Je potřeba si všimnou islandské revoluce, co se událo na Islandu poté, co se dostala země do velmi těžkých a možná úplně největších problémů. Prakticky zbankrotovala kvůli tomu, že prostě několik politiků a bankéřů prostě si udělalo z bank kasino, no a tam lidé docílili předčasných voleb, protesty v ulicích, pak docílili referenda, ve kterém rozhodli, že nic platit nebudou, také nic nezaplatili, žádné nějaké vymyšlené virtuální dluhy, prosadili, že se bude vyšetřovat, kdo ty dluhy zavinil a ukázalo se, že prostě lze ukázat prstem na některé velmi konkrétní politiky, velmi konkrétní bankéře a pak, když už byli v takovém dobrém rozmaru, tak vlastně si začali sami sepisovat novou ústavu a uvažovat o tom, v jaké společnosti vlastně chtějí žít, jak má být uspořádána, co se na Islandu může, co se nemůže. A je to tak, že do mnoha věcí, i do té ústavy přímo hovoří lidé svými návrhy, které jsou do něj zapracovávány a vlastně společně tvoří něco nového. To znamená, když někdo říká, že něco není možné, tak prostě je potřeba mu říct, aby se podíval na Island".
Celý, velmi zajímavý rozhovor je zde: http://www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi/_zprava/jak-to-vidi-ivan-hoffman-21-listopadu--979057
No a ony existují podobné aktivity i v ČR, např. zde: ekonomickareforma.cz nebo na vymenilijsmepolitiky.cz.
To je asi tak vše, co k tématu chci říct. Můj názor totiž je, že ta korupce = zlodějny nám všem tvrdě tlačí hlavu pod hladinu a pokud se výrazně neomezí, tak se utopíme.
MPL

informace řekl(a)...

Máte pravdu, ale v tom smyslu, že něco takového je proveditelné jen v jednom jednotlivém státě a lidi se pak musí rozhodnout nezávisle na politických stranách, kterými jsou, ouvej, často vydržováni nebo jejich klienty.
V celosvětovém měřítku to není možné. A ta krize je celosvětová.

Schumacher řekl(a)...

STK tou zvukovkou jsem myslel převodník AD, ne přenoskovou vložku. Nepoužíval jsem nic extra, domácí VM2102, 2103, pak Audiotechnica a naposled Ortofon OMB10. Bohužel při zakrámování ve sklepě došla úhonu chvějka, sice jsem ji narovnal, ale je trochu zmáčklá. Tak budu muset sehnat novou. Osazeno je v ramínku SME 3009 na žentouru Garrard 304. Sice stále ceněný a vychvalovaný, nicméně žentour. Pak mám ještě darovaný NAD zejší produkce s trubkovým ramínkem, ale potřebuje novou vložku, vyčistit, a seřídit. Talíř trochu hází, je to mizernou výrobou. Dát to všechno do kupy chce spoustu času. Vždy se najde něco přednostnějšího...
Budoucnost, poku bude, patří nehýbacím médiím. SSD zlevní, ale pochybuji o trvanlivosti udržení dat. Nejtrvanlivější je dobře uložená gramodeska. Kromě kamenných a hliněných tabulek.

Harpyje řekl(a)...

Každopádně je jisté, že s. a s. Pedro se raději zabývá věcmi vedlejšími, než aby odborně přispěl do diskuse na široké a složité téma, nebo pronesl nějakou obecně platnou moudrost.
Proti přírodě nepomůže ani škapulíř, jak víme z literatury.

Větší vlastenec řekl(a)...

No prosím !
Jen naši Veleduši počali Obecnou rozpravu o nápravě Všehomíra, již jim přicházejí na pomoc další hlavy otevřené !
Díky, příteli, soudruhu a soukmenovče MPL, díky Vám za Vaši nezištnou vlasteneckou iniciativu. Přidal jste blankytu do křídel míru.
Je mi docela líto, že jsem příliš hloupý a nevzdělaný, než abych se mohl „Obecné rozpravy“ účastnit; snad alespoň TROŠIČKU porozumím jejím výsledkům.

Každopádně : Spojením zdejších myslitelů s vlastenci a reformátory z výše doporučených Think-tanků (REFORMA SPOLEČNOSTI , Vyměnili jsme politiky ) vznikne, díky synergii, ne pouhý větší myšlenkový tank, ale přímo BITEVNÍ LOĎ.

Neboť ideu „generální stávkou k větší prosperitě“ jsme v historii použili, S VELKÝM ÚSPĚCHEM, již několikrát. Např. v únoru 1948, během dokončování národní a sociální revoluce, započaté již husity.
Ano, jde o myšlenku největšího ze všech Myslitelů, soudruha Vladimíra Iljiče Lenina : Nejdříve musíme bořit, abychom mohli stavět.

Z webu reformátorů společnosti se naši Veleduši snadnou dostanou na další podnětné a hodnotné weby, namátkou na Zvědavce či na WM magazín .
A právě tam jsem nalezl článek, který prostě MUSÍM doporučit zdejším neovčanům a nehobitům, prostě lidem myslícím přímo hlavou.
Nezávisle myslící vědec Kurt Johmann v něm nelítostně staví na pranýř jednu z mnoha velkých amerických (a sionistických) lží : Hovadina nazvaná Big-Bang (s podtitulem „Amerika nám vnucuje falešný vesmír“).
Marxužel, celý článek je dostupný pouze pro předplatitele WM magazínu, takže zde naleznete onen převratný text v jazyce imperialismu a války zde

Všem vlastencům přeji příjemné a podnětné počtení.

Pedro řekl(a)...

Jak je vidět, tak pro některé lidi je pocit studu něco neznámého a nepochopitelného.

ek řekl(a)...

první střel naganem ! (V.I.Lenin)***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

Volím jinou řáž i učinnější střelivo, účinku se snad krasoduši a avatarové dočkají.
Příjde čas!A zatím: čest v šest!!
VV: jen dál, jen dál!

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar soukmenovče Schumachře, kutile s titulem !
Není třeba ztrácet čas pokusem o vlastnoruční opravu našich skvělých českých přístrojů. V důsledku EU okupace a návratu starých poměrů naši odborníci ztratili práci, a nyní jsou Vám k dispozici : Bývalý pracovník podnikové opravny Tesly Litovel provadí servis všech výrobků Tesla Litovel, včetně gramofonů a jejich repase.
A opraví Vám dokonce i stereotypní gramovoní přístroj.

(Jen na okraj : Díky Straně jsem si v polovině 80.let mohl pořídit gramofon MC 600 Q. A přehrávač MC 911. A pár let předtím stereo rádio Videoton Prometheus. Jo, to byly časy !)

Světu mír !

Větší vlastenec řekl(a)...

Obávám se, že nevíte o čem píšete, vážený ek.

Ruský (sovětský) revolver Nagant-tříčárkový byl konstruován pro speciální munici. Díky vyřešení problému s únikem plynů mezi válcem a komorou dosahovaly střely vysoké úsťové rychlosti, a díky tvaru a materiálu byl jejich porážející účinek více než dostačující.
Tečka.

Míru zdar !

informace řekl(a)...

MPL,
oni to sice Islanďani odhlasovali, že dluh platit nebudou, ale tím věc nekončí. Když stát vyhlásí default, nechopnost splatit dluhy, je tedy jeho dluh restrukturován v tom smyslu, že se mu v dohodě s MMF stanoví jiné pro jeho situaci realizovatelnější podmínky a ztrácí možnost dál si vypůjčovat.
V případu Islandu byl dluh v dohodě s MMF stabilizová na 80-90% GDP. Stát zvýšil daně a osekal všechny příspěvky. Zároveň Island může spoléhat jen sám na sebe, na své zdroje a těch má málo.
Jak řekla francouzsko-norská investigativní advokátka Eva Joly, ke které se obrátila islandská vláda o pomoc při řešení,Islandu zbývá jeho strategická pozice, což by mohlo být lákavé pro Rusko.
Islanďanů je jen 320-350 tisíc, na každého z nich připadala část dluhu asi 15.000 euro.
O islandské krizi najdete podrobněji na anglické Wikipedii.

Schumacher řekl(a)...

Díky, soukmenovče Vlastenče. Znamenám si. Jsem dostatečně ideově proškolen a vycvičen HiFi klubem Svazarmu a vytrénován někdejším nezbytným kutilstvím a opravami přístrojů Tesla i dovážené laciné (ne u nás) imperialistické techniky, leckdy navrch navoněné huj a uvnitř fuj. Někdy jako sen šíleného konstruktéra. To by bylo na dlouhé povídání. Povedený MC 911 (lic.Philips) mi slouží do dnes. Koupený v prodejně na Václavském náměstí v pohnutých podzimních dnech roku 1989. Rád, že s krabicí unikl osvěžovací jednotce s vodním dělem. V té prodejně několik let za stejnou cenu stála "hifi věž" Sharp za baťovskou cenu 29.900,-Kč a "mikrověž" JVC za směšných necelých 16.000,-Kč. S odělitelným kazetovým magnetofonem jako přenosným přehravačem. Zmíněný NAD je dobře navržen, ale přesnost uložení talíře je děsuplná. Nádo pěrerabótat. Videoton měl obstojnou pověst. MC 600Q byl pozoruhodný špičkový přístroj. To samé se nedalo říci o ostatních komponentech "věže" do které byl určen, hlavně o přijímači 820. Soudruh konstruktér použiil pokrokové řešení s operačními zesilovači pokrokové domácí produkce (šumícími jak sviňa) a pokrokově jako korekční členy zařazenými do signálové cesty tak dovedně, že zesilovač funguje jako šumový generátor. Soudruh z Tesly se proti soudružské kritice v Amatérském rádiu ohradil, že jejich výrobek je zařazený do nejvyšší jakostní třídy, a že splňuje normy. Vynikající výrobky jako například radiomagnetofon Condor vyráběný ve spolupráci s Unitrou byly výjimkou. Mupy mup!

Větší vlastenec řekl(a)...

Buďte rád, soukmenovče Schumachře, že jste tehdy unikl zuřícím agentům imperialismu.
Buďte rád, že Vám na poslední chvíli podařilo sehnat skvělé a cenově dostupné výrobky našeho socialistického průmyslu.
Jiní takové štěstí neměli, a dnes pláčí nad cenami a rozlitým mlékem.
Což se nezmění, dokud nebudeme opět samostatní, dokud nebudeme opět vyrábět své vlastní kvalitní produkty za spravedlivé ceny.

Čest a Nazdar !

(Pozn.: I já jsem druhdy kutil - např. jsem dle Amatérského rádia upravoval "jaga" anténu na příjem VKV. Jeden z hříchů mládí.)

EK(ek) řekl(a)...

dear VV.
moje řeč má jasný hlas a to
je on, v ráži .50 AE na http://www.israeli-weapons.com/weapons/small_arms/desert_eagle/Desert_Eagle.html
se střelivem od naší osvědčené Israel Military Industries - Izraelská státní zbrojovka.
jdi a neohlížej se, jinak.... čest v šest!

EK řekl(a)...

(Pozn.: I já jsem druhdy kutil - např. jsem dle Amatérského rádia upravoval "jaga" anténu na příjem VKV. Jeden z hříchů mládí.)

jistě pro příjem některé prohnilé západní televisní stanice, že? Ehmehm.
čest v šest

informace řekl(a)...

Chechtejte se, bavte se, žvaňte,tančete jako můry kolem lampy. Připomínáte hodování za doby moru! Už vám moc času nezbývá.
Spekulanti se dnes pustili do německých dluhopisů. Dnes se nepodařilo umístit na trhu část německých bundů. Následkem toho nestoupl ani spread italských, španělských a francouzských dluhopisů.
Veselte, po nás potopa!

Větší vlastenec řekl(a)...

Jojo, Desert Eagle. A ještě v ráži .50 Action Express.
Na člověka moc, na tank málo.
Ale hlavně že se produkuje a prodává. Tedy - že se najdou osoby, ochotné kupovat a kupovat, jak jim reklamy káží. To udržuje vysoké zisky kapitalistických žraloků i pokračující chudnutí vykořisťovaných.

A jinak, voni EK : Kouknou se, co je to "VKV". (No rači to ani nehledaj. Je to FM. Takže rozhlasové pásmo. Prostě televizní přijímač jsem NIKDY nevlastnil; Lenin mi odpusť.)

Světu mír !

Schumacher řekl(a)...

K příjmu TV nebylo nezbytné nutné vlastnit přijímač. Stačilo ho mít z Multiservisu, nebo od příbuzných. My TV doma měli. Od jara roku 1989 dokonce barevnou. Grundig za lidových 23.000,-Kč. Po několika opravách funguje dodnes, marxužel jen se settopboxem. Zato nyní už několik let TV nemám, protože jsem si uvědomil cenu času. Asi mám smůlu, protože když se někdy večer nachomýtnu někam kde to mají puštěné nějaké tuzemské vysílání, většinou nějaký seriál a ausgerechnet nějaký konflikt, tragédie nebo se tam prostě jen intrikuje a ječí, po dvou minutách sledování mám chuť obrazovku prohodit cihlou. Stejně jako když i jen zaslechnu hysterický tón TV NOVA. Na rádiu jsme chytali co šlo, na FM s yaginou a zesilovačem, ach zlaté časy fetů BFR91, s odřenýma ušima BAY Drei. A samozřejmě Luxembourg, BBC, Hlas Ameriky, Deutsche Welle, svobodnou Evropu, ale i Moskvu a humoristické vysílání Radio Tirana. BBC a Hlas Ameriky mi chybí. BBC už není k poslouchání. Když si projedete krátké vlny, nejvíce na pásmech narazíte na Radio Peking. Západní pásmo bylo volné, využíval jsem ho k vysílání z kazet a desek a chytal na rádiu. Strejdovi jsem tím přerazil BAY Drei. "Pojď si poslechnout, jak dneska hrají a jak čistě," volal na mě. Bodejď by nehráli, když jsem mu tam pustil Johnyho Cashe. Chodilo to i víc než kilometr daleko. Jednocuchý colpitts se spínacím KSY71 chodil dobře. Dost drzé bylo že takhle jsem si převáděl Svobodnou Evropu. Jednou večer jsem v ulících s rádiem s vytaženým teleskopem a sluchátky na uších zjišťoval dosah. Naproti šla paní s chlapečkem. "Co to dělá ten pán ?" ptal se chlapeček zvědavě. Paní si mě zkoumavě přeměřila a pravila "Pán je asi od bezpečnosti, hledá nějakou vysílačku" a rychle chlapečka táhla pryč. Pár těhle jednoduchých vysílaček jsem propašoval na vojenské cvičení, posloužily nám pro zabezpečení při pašování piva a jiného alkoholu ve várnicích. Při jízdě v koloně se takhle mohlo i domluvit první auto s posledním, jen nezasvěcení nechápali jak je to možné, protože erární technikou se spojení nepodařilo navázat ani do vedlejšího auta. Vzpomínám na dědečkovo gramorádio President, jak jsme objevil esky s R.A. Dvorským, na Rudou Cortézem, na "První Československou dlouhohrající desku", na desky V+W a šlágry padesátých a šedesátých let. Na kvalitní časopis Hudba a Zvuk, zaražený v jedenasedmdesátém. Soused mi půjčoval Stereoplay. V devadesátých letech jsem kupoval Stereo, zpočátku se ještě dalo číst, pak úroveň šla do kytek a stalo se z něj reklamní čtivo. Jak to píšu leze na mě nostalgie a venku je mlha...Vlezl bych si do vany, pustil Hlas Ameriky, Nedělní zápisník Vladimíra Čermáka a naivně se těšil se jak to bude príma až to praskne a bude svoboda. A nic netušil o tom, jaký bordel nás čeká. Tak zase někdy nashledanou.

Větší vlastenec řekl(a)...

Měli televizi. Dokonce barevnou.
Měli vanu; zřejmě i zdroj teplé vody.
Poslouchali, víceméně veřejně, štvavé protistátní stanice.
Během základní vojenské služby chlastali, bez patřičných následků.

A bylo jim to málo.

Chtěli víc; chtěli, jak výstižně řekl s.Husák, "žiť v kapitalisme a pracovat v socialisme".

Mají co chtěli. Ale pořád nejsou spokojení.
Není jim pomoci.
Smutný osud .

Harpyje řekl(a)...

Ano.

Ale i za tento příspěvek Vás nebudou mít vážený STK a s. a s., s krycím jménem Pedro, rádi.

Nejapná poznámka, která se netýka obsahu diskuse. Dzp.

Pedro řekl(a)...

[;-)))

Anonymní řekl(a)...

Co se vůbec týče peněz obecně a jejich půjčování speciálně, je naprosto nutné si přečíst velmi krátkou a velmi výstižnou stať o "šumprdlíkách" v knížce Benjamina Kurase "Jak přežít padouchy" (myslím, že se to tak jmenovalo).

Šaman řekl(a)...

Informace: Spekulanti se nepustili do německých dluhopisů. Prostě je nekoupili za 2 %. Za 3 % možná koupí…
\ :-)

Schumacher řekl(a)...

VV to je velmi nepopulární výrok. O to více pravdivý. Barevná televize a vana s teplou vodou k naložení se při konzumaci zakázaného ovoce etc. nejsou zárukou štěstí. Krom toho si říkám, že k větší radosti tehdy stačilo nějak méně. Když přemýšlím z jaké věci jsem kdy měl největší radost, byl to tranzistoráček k sedmým narozeninám. Je to tak jako když se hladový nají. Nášup mu už nepřivodí takovou radost jako první sousta. I první hlt z orosené sklenice je nejlepší. První polibek... Odříkaného sousta největší krajíc. Mám pocit, že se obklopujeme věcmi abychom zakryli prázdnost vztahů. Vyměňujeme vztahy tak snadno jako vyměňujeme věci za nové a žít zaměňujeme za mít. Nespokojenost je dobrá a užitečná. Ale záleží na tom, jaká a v čem.

informace řekl(a)...

OK, Šamane,
na veřejné aukci se neprodalo 35% dluhopisů se splatností deseti let(část jich koupila Bundesbank, jinak by jich zůstalo neumístěných víc). Ekonomové to vysvětlují jako celkový nátlak na dluhopisy eurozony, jako vyjádření nedůvěry vůči euru.
Prodejem dluhopisů na aukcích se získávají peníze na zaplacení těch vydaných dříve jejichž splatnost došla ke konci. Takže těch pětatřicet procent neprodaných dluhopisů je zároveň útokem i proti německým financím.

Moby Dick řekl(a)...

Dnes má svátek Klement.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_absurdarium.asp

>>:))

Schumacher řekl(a)...

Informace, když už by neměly být spolehlivé německé dluhopisy, tak jaké...Jenžeke státním dluhopisům nemám důvěru už jen z toho důvodu, že jde o politický podnik mimo standardní obchodní vztahy, nemající nad sebou žádnou autoritu a moc. Jestliže nějaká většina v budoucnu odhlasuje, že utrum, a že se nebude splácet, tak věřitelé mají utrum. Opatrnost je na místě, co kdyby přestalo foukat a soláry zapadaly sněhem a germán se rozhodl jít pro dřevo ke Stalingradu. To bych na dluhopisy nevsadil ani zlámanou grešli. A kdom toho, není rozumné kupovat bondy podniku, na kterém jsme nějak závislí a slibujícího, že nám je proplatí z našich daní.

Schumacher řekl(a)...

Přečetl jsem proslov našeho pana prezidenta, obávám se, že má pravdu. Že nynější krize je závažnější než jen bublina setřásající spekulační ceny cenných papírů na fundamenty. Že tohle je civilizační krize. V něčem mi to připomíná Zemanův článek v technickém magazínu z léta 1989.
Co mi vrtá hlavou, jak to, že například jestliže je tak nevýhodné držet nějaké akcie a někteří se jich zbavují, proč jiní je nakupují. Jaká je struktura jedněch, jaká druhých, jaké jsou důvody jedněch a jaké druhých. A kde jsou ty fundamenty, že. Jak o tom přemýšlím, vypadá to, že jedni se zbavují býka, kterého koupili na výkrm, aby měli na mléko zatím co druzí ho za levno kupují jako krávu na mléko, které budou prodávat těm prvním...

Větší vlastenec řekl(a)...

VELICE skromná poznámka na okraj NESMÍRNĚ plodné diskuze našich Vele- a Krasoduchů :
Nepůjčujte si od Euroameričanů, křesťanů a sionistů.
Půjčujte si od Muslimů, našich přirozených spojenců v našem tisíciletém boji proti prohnilému Západu.
Proč od Muslimů ?
Proto.

Světu mír !

informace řekl(a)...

Schumachere,
o spekulanty se nebojte, ti vědí, kdy z toho mají utéct. A pak mají různé pojišťovací smlouvy v případě ztrát. A na těch nyní hodně vydělávají, aniž by měli dluhopisy v kase, mají je jen půjčené.
To platí i o akciích. Existují různé deriváty na pojištění rizika. Svět finanční spekulace je velice rozvinutý a bohatý a v něm se mohou pohybovat jen skuteční odborníci. I na swapech můžete prodělat kalhoty, protože ztráty nebo výdělky rostou geometrickou řadou ne aritmetickou. A musíte být pořád ve střehu, kdy to prodat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, drahý soukmenovče Schumachře-utajený antisionisto !
Štěstí přece není muška jenom zlatá !
Pro nás pokrokové, levicově založené lidi je štěstí, když je mír, lidé mají práci, po práci legraci atd.
Pro zpátečnické, pravicově založené osoby je štěstí mít víc než ostatní. Přitom je jim prakticky ÚPLNĚ JEDNO, jak velký majetek (jak vysoké postavení) mají absolutně. Pro jejich (zrůdný) pocit štěstí je důležité jen ono vědomí „MÁM VÍC NEŽ TI DRUZÍ !“.

A pro pavouka je štěstí chytit pořádnou masařku.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

Jo, tak zvané etické finance. Jenže ty principy uplatňují jen ve vnitřním trhu.

Kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče a co z pravičáky? Postřílet? Nahnat do plynových komor? Do gulagů? To mi hlava nebere, co s pravičáky? Okrást je...Pokrokoví levicově zaměření nacisté byli šikovní...A SS byla levicová, pokrokově zaměřená organizace...

Schumacher řekl(a)...

VV to vysvětluje zákon mezního užitku. Nad nějakou míru osobní potřeby je lhostejné jaký máte majetek. I když u některých se to zvrhne v hromadění symbolů. Podobné jako když medvěd drápe kůru se stromů. Čím větší medvěd, tím výše dosáhne. Čím výše sedraná kůra tím větší medvěd a signál pro ostatní medvědy. Tak v některých případech velmi bohatých už jediným cílem snažení je místo v žebříčku. Jenže jak u koho, ti opravdu "za vodou" případně tak už po víc generací tohle neřeší.
Ono mám víc než ti druzí, kteří jsou druzí a proto si říkají "soudruzi" :-))) se transformuje třeba i do jsem rychlejší než ti druzí. Denně takové potkáváme na silnicích. Ne, že by jejich čas byl tak vzácný, že by museli nahnat každou minutu. Jenže na rozdíl od těch, pro které je důležité dostat se pohodlně, bezpečně a pohodově z bodu A do bodu B, pro ně jízda je souboj ve kterém si porážkou ostatních dokazují, že jsou lepší. Bohužel, stává se, že ty ostatní porážejí doslovně.

Schumacher řekl(a)...

Informace, to by VV musel začít u sebe :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Dostalo se mi důrazného napomenutí, milá Kopretino : Nemám Vás už dál ničit.
Dobrá tedy, ale musím Vás o něco požádat : Už se mne NA NIC neptejte; NIKDY. Sic se neudržím, a opět Vám řádně odpovím.

Děkuji Vám předem.

Větší vlastenec řekl(a)...

U vousu Kalininova !
Soukmenovče Schumachře, Vy jste do hrnce nasypal SPOUSTU nespojitelných ingrediencí, zamíchal - a výsledek je nepoživatelný.
S tím prostě nelze nic dělat - jen vylít, a začít znovu, lépe.

Čest !

EK řekl(a)...

VV. jinak, voni EK : Kouknou se, co je to "VKV". (....... televizní přijímač jsem NIKDY nevlastnil; Lenin mi odpusť.)

Tovaryš, nic ti neodpustim a FM 1.ˇkanál TV Wídeň I. R 1
I.-III. pásmo FM kanál nosný kmitočet kanál (MHz)
R 1 49.75
R 2 59.25 22
R 3 77.25 23 487.25 S 3 119.25
R 4 85.25 24 495.25 S 4 126.25
R 5 93.25 25 503.25 S 5 133.25
R 6 175.25 26 511.25 S 6 140.25
R 7 183.25 27 519.25 S 7 147.25
R 8 191.25 28 527.25 S 8 154.25
R 9 atd.

to tvé rádio Jerevan je na 6. kHz (dvě plechovky a niť)

šest v čest!!

informace řekl(a)...

FTSE MIB (Milán) -2,59%
FTSE 100 (Londýn) -1,29%
DAX 30 (Frankfurt) -1,44%
CAC 40 (Paříž) -1,68%
SWISS MARKET -1,13%
S&P 500 (N.Y.) -2,21%
NASDAQ (N.Y.) -2,43%
HANG SENG (H.Kong) -0,34%
SENSEX (Indie) -0.98%
NIKKEI (Jap.) -1,80%
RTS (Moskva) -0,60%
BUX (Budapest) +0,30%
PX (Praha) -0,1%
WIG (Varšava) -1,70%

Že je krize celosvětová, o tom výmluvně hovoří včerejší výsledky na světových burzách. (borsainside.com). Dnes se sejdou Merkelová, Sarkozy a Monti, aby jednali o eurobondu (t.zv. obligace stability). EK vypracovala tři varianty na jeho provedení: 1) nahrazení všech dluhopisů států eurozony bondem 2) nahrazení části dluhopisů 3) vydání určitého počtu eurobondů, kde by jednotlivé státy ručily jen v poměru k jejich specifické konsistenci.
Třetí varianta se zdá nejschůdnější, nebylo by zapotřebí úpravy Smluv.
"Uklidní" to trhy? Totiž, jinými slovy, přesvědčí to spekulanty, aby táhli jinam?
Politikové versus finanční světová spekulace. Dost nerovný poměr sil.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tomu nerozumím, a rozumět nechci.
Neboť nejspíš jde o nějaký šifrovaný vzkaz od třídních resp. národních nepřítel.

Takže :
Apage, satanas !

EK řekl(a)...

pro VV.
Huš, huš, huš !!

čest v šest

Schumacher řekl(a)...

VV to se neučil, že všechno souvisí se vším ? Učyt se, učyt se, učyt se.

informace řekl(a)...

Schumachere,
chcete se snad hádat se světem za zrcadlem?

Schumacher řekl(a)...

Informace, indexy jdou dolů, někteří prodávají, jiní levněji nakupují. Že by jední byli chytří a druzí hloupí ? Nebo obráceně ? Záleží na tom kdo potřebuje hotové peníze, kdo je po jakým tlakem, kdo má jaké informace. Neúspěšní spekulanti si rvou zbytky kšticí a skáčí s mostů, úspěšní se radují a plánují nákup ještě větších jachet. Ostatní nad tím kroutí halvami a někteří se klepou strachem, že přichází sedm morových ran. Zatím to vypadá jen na splasknutí spekulační bubliny. Jenže spousta investorů a fondů měla draze nakoupeno když to šlo nahoru v domnění nekonečného růstu. Co jiného za tím bylo než spekulace na růst při nízkých fundamentech a výnosu stěží, pokud vůbec, kopírujícím inflaci ? Krize vždycky sklepe spekulační ceny k fundamentu. Pak, to dá rozum, že při stejné fundamentální kvalitě cenný papír A s výnosem 5% je levnější než cenný papír B s výnosem 10%. Cena krav, které různě dojí bývá různá. Vysoké P/E s vysokou cenou znamená vysoké spekulační riziko jako nákup "žádané" krávy, která málo dojí v představě, že se rozdojí - to může mít reálný základ například u nových projektů a nebo že ji zítra nějaký hejl koupí ještě dráž. I zisk při včasném prodeji hejlům, kteří do lanovky nastoupí těsně před vrcholem. Něco jiného je, když cena akcií na trhu odráží prosperitu podniku. Nejvýhodnější je využít paniky na trhu a výprodejů a nakoupit levněji akcie s dobrým fundamentem. To ale ví všichni investoři. Jenže ve finanční krizi například fondy a banky musejí prodávat i kvalitní krávy, protože mimo ně mají nakoupeno mnoho drahých býků a potřebují peníze. To je příležitost pro ty, kteří mají peníze na nákup zlevněných kvalitních krav.

Schumacher řekl(a)...

Ano, informace, hádání se se světem za zrcadlem je jednou z mých oblíbených kratochvílí kterou mezi plněním všednodenních povinností relaxuji svou mysl. Aktuálně kromě poslechu her divadla J. d Cimrmana a tak podobně.

informace řekl(a)...

Schumachere,
v teorii podle přímočaré logiky byste měl pravdu. Ale jak jsem říkala, na finančnímm trhu je tolik derivátů na omezení rizika při obchodování jak akciemi, tak dluhopisy,valutami nebo indexem, že jich šikovná hlava může využít k snadnému zisku. U options na index, na příklad, se rozdíl mezi body počáteční hodnoty indexu při otevření burzy a Vaší option násobí jistým koeficientem za bod, takže můžete vydělat nebo prodělat mnohem víc než u akcií. To mi jednou vysvětloval jeden promotér z City bank.
Jak Vám říkám, spekulace se stoupáním nebo klesáním hodnot na trhu může dělat jen kdo má velké finanční dispozice. Případně může to stoupání nebo klesání provokovat sám, aby na tom vydělal.

Schumacher řekl(a)...

Informace to jo. Pákový efekt. Do toho bych šel jen kdybych měl "inside info" :-))) Co se týče zajištění a vyvážení, obecně platí, že míra jistoty je nepřímo úměrná míře zisku. Vysoká obou je jen iluzí a obchodním artiklem. Fondy, fondy fondů. Jaký budete mít zisk za předpokladu, že proporcionálně a globálně koupíte všechny cené papíry ? To je jako pomnořit lopatkové kolo do rybníka v naději, že se roztočí ve stojaté vodě. Nejdůležitější je spolehnout se na vlastní sběr informací, na jejich vyhodnocování a na tom základě obchodovat s jednotlivými tituly. Znát svou krávu. Dokud jsem se tím řídil, dobře jsem činil. Pak jsem si řekl, že zkusím dát na doporučení odborníků, zlenivěl a ustoupil za svých zásad. I pod tlakem situace, že nějaký zisk by se v kratší době hodil. Třebaže vlastní rozum sledující makrodata nesouhlasil. To byl sešup. Naštěstí ztráta není taková jakou bych nemohl unést. Ale dostal jsem lekci. Proto připomínám další pravidlo, že "Největší úspěch máš, když je nepotřebuješ" Proto je dobré obchodoání brát jen jako hru, nepočítat se ziskem, investici do hry brát jako ztracenou se kterou se nepočítá a vyvarovat se jakýchkoli rozhodnutí pod tlakem vně hry. Investujte jen ty peníze, které si můžete dovolit ztratit. Pak je největší šance na úspěch z radosti ze hry. I když jak praví židovská moudrost, špatný obchod také obchod. Mají pravdu. Nmůže pořád svítit sluníčko a člověk se pořád učí. Abych zdráv byl i zdráv zůstal.

Schumacher řekl(a)...

Informace, velké finanční dispozice a jejich volnost jsou významné. Aneb jak pravil kdysi kdosi slavný neznámý, nejtěžší je vydělat první milion. Dnes je to víc, ale platí to stejně. V nějakých mezích, které ještě nehýbou trhem lze říci, že efektivita investice projevující se v mezním užitku stoupá úměrně výši vynaloženého kapitálu při konstatních nákladech. To znamená, že při stejném vynaloženém úsilí (studium, sběr a vyhodnocení dat a realizace transakce), při desetiprocentním zisku z investovaných sta tisíc je toto úsilí stokrát efektivnější než při stejné míře zisku z investovaného tisíce. A tak dále. Pro toho, kdo je na tom existenčně závislý má stejné percentuelní kolísání hodnoty portfolia zcala jiný význam než pro toho, kdo v něm má bohatství vysoce převyšující jeho potřebu. Snížení hodnoty se kterou se počítalo, že ponese důležitý důchod nebo bude zobchodována na nějakou životní potřebu, například o padesát procent z řádově sta tisíců až několika milionů, může mít velmi nepříjemný dopad na existenci. Totéž snížení z řádově set milionů či více se nemusí projevit. Záleží na životních nákladech, samozřejmě, které zpravidla rostou s příjmem. Ale můžeme si představit křivku množství a užitečnosti statků a křivku nákladů na ně a bod ve kterém se protínají. Platí, že závislost užitku na ceně není lineární a od nějaké hranice, která s ohledem právě na mezní užitek je individuelní, přírůstek užitku v poměru k ceně se výrazně snižuje. V krajním případě cena limituje k nekonečnu a přírůstek užitku k nule. To znamená relativnost užitku a jeho přírůstku. Kus chleba navíc pro hladovějícího má jiný význam než další palác navíc pro bohatce. S množstvím statků tak klesá jejich relativní užitečnost. Mít postel je zajisté užitečné a příjemné. Mít sto postelí, nemáte-li je pro obchod, není stonásobně užitečné a příjemné. Mít automobil může být užitečné a příjemné. Mít tisíc automobilů zdobených brilianty je k ničemu. Pokud nejste třeba jako Paris Hilton.
Poznámka pro VV : Ano, spekulace o které se bavíme nevytváří hodnoty. I když, k jejich vytváření může stimulovat a motivovat. Je pravda, že bohatství je příjemné, ale je i pravda, že není zárukou štěstí.

Schumacher řekl(a)...

Dodatek : Samozřejmě, že vnímání užitku je individuelní a pro někoho může naplňovat vrcholným štěstím představa mít diamant velký jako Zeměkoule a vrcholnou obavou, že někdo by měl diamant ještě větší. I tací jsou lidé. Jak že se jmenval onen král, jehož bohové potrestali tím, že se stalo zlatým vše čeho se dotkl ?
Neštěstím nejsou ti, kteří krkají blahobytem, neštěstím jsou ti, kterým ani to nestačí, protože co se týše hmotných statků mají vše,ale ti, kteří když už uspokojili touhu vládnout nad věcmi, touží mít moc nad lidmi. Takoví napáchají nejvíc zla spolu s těmi, kteří pro nedostatek vlády nad věcmi a nad sebou samými, touží mít moc nad lidmi. Jedni ze svých paláců, druzí ze své chatrče nejlépe vědí jak řídit světaběh. I když co se týče praktických výsledků, horší je mají ti z té chatrče.

informace řekl(a)...

Schumachere,
finanční operátoři a spekulanti se nedívají, jestli toho už nahrabali dost. Vydělávat n transakcích poctivým nebo podvodným způsobem je jejich profese. A i když se zastaví jedni, přijdou na jejich místo druzí.
Fakt je, že při finančním autoregulovaném trhu prostě žádná pravidla korektnosti neexistují. Bývalý ministr financí Visco a nejen on prohlásil, že nynější struktura finančních trhů a ratingových agentur je něco demenciálního, šíleného a ďábelského.
Podívejte se na Sorose, ten si od r. 1956 nahrabal 14,5 miliard dolarů a začínal jako chudý utečenec z porevolučního Maďarska. K čemu mu taková hromada peněz je? Sice se stáhl z profese, ale jeho firma pokračuje v činnosti dál. Už v únoru minulého roku Wall Street Journal varoval, že Sorosúv hedge fund spolu s jinými připravují útok na euro. A co za ty dva roky udělalo vedení eurozony? Vůbec nic. Teprv v minulých dnech Europarlament odhlasoval opatření, která by měla omezit spekulaci. Ale ta vejdou v platnost až počátkem ledna. Mašinerie EU je pomalá. A co mezi tím spekulanti ještě provedou?
Dnes byl malý summit mezi Merkelovou, Sarkozym a Montim, kde se jednalo o poskytnutí větší pravomoci ECB při nákupu dluhopisů a zavedení eurobondu. Proti tomu se postavila Merkelová, protože Bundesbank má strach, aby Německo z toho neutrpělo ztráty. To strašně naštvalo Sarkozyho, že pak po summitu nadával,, jak píše Arnaud Leparmentier z Le Monde, protože i Francie je pod palbou spekulace. Co si myslí Merkelová a hlavně ekonomové a finanční instituce, co jsou za jejím rozhodnutím. Že se jim spekulace vyhne? Ta už začala včera bojkotem německého desetiletého bundu na aukci. To znamená, že spekulanti chtějí, aby byly zvýšeny úroky, jinak jim nechají bundy stát a Německo nebude mít čím svůj dluh refinacovat. (Toho bojkotu při prodeji dluhopisů na aukci se všichni strašě bojí, to vím z prohlášení it. ministrů financí,)
Finanční trhy zasahují podstatně do života států, nejen po politické stránce, ale hlavně sociální. Do politické nejen kšeftařením, ale i přímými peněžními zásahy do politického dění. Tak Soros před volbami v USA, doslovně "zatopil" penězi demokratického Johna Kerry, aby zabránil zvolení Bushe, kterého osobně nenávidí.
Jaký je dopad defaultu státu na obyvatelstvo, to Vám nemusím vysvětlovat. A default neznamená, že se dluh smaže, jak si někteří naivně domnívají, pokud jde o případ Islandu. Jenom MMF vyjedná se státem výhodnější podmínky pro jeho splácení.
Dneska Fitch snížila rating Portugalska na dvě B, to znamená, že jeho dluhopisy jsou něco jako smetí. Kdo bude následovat? Montiho vláda nás pořádně vymačká, aby vyrovnala státní rozpočet a aby stát z toho sevření spekulantů dostala. Ve Španělsku mají novou vládu, uvidíme, jaký započne kurs, taky asi utahování opasku. A pak je tu Francie.

informace řekl(a)...

Dneska šly evropské burzy zas dolů, až na italskou +0,03% (tedy prakticky zůstala stejná), americká jde dolů kolem 2,5%. Spread dluhopisů vůči německému bundu zase roste.

drak řekl(a)...

Kdyby ti političtí padouši a populisté neupláceli voliče nejenom penězi, které jim seberou, ale k tomu navíc ještě i penězi, které si vezmou na dluh a které ten pitomec volič, který je volí bude muset splácet i s úroky, tak by ty pitomé státy ty pitomé problémy neměly. Na to není zapotřebí mít doktorát z ekonomie, matematiky a práv, na to stačí přidržet se zdravého rozumu a tak, jako se těm politickým padouchům kdysi sebralo právo tisknout peníze a roztáčet inflaci, tak zrovna tak se jim dnes musí nejlépe asi ústavou zakázat sekat dluhy. Ať rozhazují, ale jenom to, co vyberou, ne víc.

Horší ale je, že ony už určité ekonomické války na globální úrovni probíhají, zdá se, že tak jako Čína dlouhodobě odmítá posílit její měnu, ta USA zase zrychleným tištěním dolarů sráží tu svou, aby to Čína s tím exportem neměla tak jednoduché.

Když teď krouží spekulanti kolem Evropy, je klidně možné, že Evropa určitou úměrnou část svých dluhů vyřeší škrty a úsporami a tu neúnosnou pořeší tiskem peněz, takže se ty její dluhy požerou inflací. Postihne to všechny, ale ty zmetky co mají největší hromady peněz a jsou nejvíce nenažraní asi ze všech nejvíc, protože z těch hromádek co mají jim podstatně ubude a z těch co ještě čekají v podobě splátek a úroků také.

Obávám se, že zlý džinové už jsou částečně vypuštěni z lahví a část jich na to vypuštění čeká, ale směr, kterým se to všechno pravděpodobně ubere a průšvihy, ke kterým to asi nakonec dojde, už se začínají rýsovat. Právě proto, že je Evropa tak pomalá, to možná bude víc bolet, budeme padat z větší výšky.

Větší vlastenec řekl(a)...

Víte, drazí vlastenci, co to jsou "jeremiády" ?
Ne, nemusíte po významu tohoto naštěstí pozapomenutého termínu pátrat pomocí imperialisticko-sionistického vyhledávače.
Vaše příspěvky to jsou, vy proroci ran a otroctví.

Vaše příspěvky to jsou, leč zatím neobsahují podstatnou část jeremiád - pojmenování cesty ven z poroby a beznaděje.
Přitom je VELICE jednoduché tu cestu nalézt, a držet se jí i v tmách, jež brzy přijdou.

Vzpomeňte na chorál, malověrní; vzpomeňte na slovo Leninovo.
Naše cesta ven z krize, z periodické, neustále se prohlubující krize, vede skrz zachovávání přikázání Leninova, skrz věrnost víře našich otců a dědů.
Povstaňme jako oni, servěme řetězy, poutající nás k Evropě, té zmyji zrádlivé.
Jako naši otcové a dědové přitiskněme ret ke rtům našich starších ruských bratří, a neodtrhněme více.

Za našimi neprostupnými hranicemi, za hranicemi nejzápadnějšího výběžku Západní Asie, nechť zuří krize, bída, hlad a mor.
Až nás z hlubokosti zoufalství zavolá euroamerická pracující třída, půjdeme. Půjdeme zas přes spáleniště, přes krvavé řeky, přineseme utlačovaným svobodu a radost.

Až my Slovani osvobodíme Euroameriku od tyranů a zrádců všech, naplní se prorocká slova našich čelních představitelů : Vstup Česka do Evropy znamená přínos pro obě strany.

A pak se bude tančit všude !

informace řekl(a)...

Včera Merkelová dorazila na malý summit ve Strasburgu s nekolikaminutovým zpožděním. Porouchalo se vládní letadlo a pak jí při cestě autem spadl z blatníku státní orel, jak komentoval Sarkozy při jejím příjezdu "in jener Mischung aus Englisch und Pantomime, in der sich die beiden zu verständigen pflegen". Můžeme se tedy divit, že se za ty měsíce, co tahle dvojka řídí osudy eura, na ničem nedomluvila? Lámanou angličtinou a grimasami Sarkozyho? Nedomluvila se ani včera. Což znamená, že Monti jako tlumočník selhal.
Italsky se o takové situaci říká Capire fischi per fiaschi. Splést si pískání s lahvemi vína. Sarkozy má na mysli burgundské anebo spíš chianti, Merkelová zas pískání guvernéra Bundesbank? (Ale fiasco může znamenat i průšvih. V tomhle případě by nešlo zas o tak velké nedorozumění.)

drak řekl(a)...

Já se obávám, že čekat od těch dvou cokoliv smysluplného a rozumného je za současné situace poněkud naivní a dokonce se předem dá dost těžko odhadovat, pro jakou kravinu se rozhodnou a pokusí se jí uskutečnit. Myslím, že největší problém je v tom, že právě proto, že ti dva a spolu s nimi Barroso a mnozí další, tvrdošíjně odmítají vzít na vědomí, že rezervy vytvořené předky jsou dávno pryč a tudíž že už není dalšího času pro nějaké experimenty se socialismem, kapitalismem, maoismem, trockismem a jinými nesmysly s lidskou tváří a že už tedy logicky nastal čas vzít rozum do hrsti a začít se chovat racionálně. Chovat se racionálně znamená, že se všem nataženým pazourám řekne, že nedostanou buď vůbec nic, nebo skoro nic, když bude někdo dělat příliš mnoho randálu, bude muset dostat pořádně přes ty pazoury nebo i přes papuli, aby ho ta nenechavost s nenažraností přešly a rozhazovačné státy budou muset v maximální možné míře přejít na režim nerozhazovačný. Nebude-li to stačit a ono asi nebude, tak se bude muset vypustit z lahve ještě zlý džin inflace. Jenže naši ignoranti zatím jen vesele prohlubují průšvih, ve kterém se nacházíme a tudíž ztěžují možnost jakékoliv nápravy. Cokoliv positivního se neděje buď vůbec a když náhodou ano, tak s neuvěřitelným zpožděním a v míře naprosto nedostatečné. Zato všelijaké kraviny, ty jsou na světě hned a v míře přímo děsivé. No ono to zatím opravdu výhled do budoucna neslibuje nic moc krásného a i pro lidi poměrně optimistického založení, ke kterým se pořád ještě počítám, je čím dál těžší si od té budoucnosti slibovat něco aspoň neutrálního, když už ne hezkého, reálně vzato jsou na obzoru spíš samé chmury.

Větší vlastenec řekl(a)...

Máte opět naprostou pravdu, vážený a drahý vlastenče draku.
Evropani prostě JSOU hloupí, proto si TRADIČNĚ volí hloupé vůdce.
Například ono směšněstrašné Merkozy.
Proto Evropa nepoznala dobrodiní našeho tradičního slovanského společenského systému, proto si nedokázala humánně vylikvidovat ani německé menšiny, ani buržousty či papežence.
Celá Euroamerika nedokázala vyprodukovat nikoho, kdo by se alespoň vzdáleně blížil k velkosti našich obrů : Lenina, Stalina, Gottwalda, Klause, Paroubka. (Samozřejmě s výjimkou Marxe a Engelse; jenže právě tato výjimka potvrzuje pravidlo.)

Proto musíme jít osvědčenou cestou : Musíme CO NEJDŘÍVE přetnout řetězy, poutající nás k Evropě a Euroamerice. Musíme se CO NEJDŘÍVE vysmeknout z chomoutu EU a oprátky NATO.
Pak budeme opět na nejlepší cestě k získání úplné samostatnosti, k obnovení naší tradiční státnosti a socialismu.
A potom - potom už nás neohrozí žádná krize, žádný krach toho děsného, nám NAPROSTO cizího světa za našimi západními hranicemi. Ať si krachnou co nejdříve, ať spadnou co nejhlouběji, hloupí a drzí Euroameričani. Ze svého dna (snad) pochopí, že my Slovani jsme MNOHEM chytřejší a vyspělejší než oni. Pak nás zavolají, pak nám jejich dělnické elity pošlou Zvací dopis.
A my přijdeme, přijdeme včas, jak legendární vojska z dávných kronik.

Ano, jednou bude celá Euroamerika mluvit rusky, bude platit nejsilnější měnou, měnou podloženou tvůrčí prací : přepevným rublem.

A tančit, tančit se bude všude !

informace řekl(a)...

Dnešní francouzské noviny píší: le sommet à 3 confirme la domination à 2 (summit ve třech potvrzuje vládu ve dvou). Na summitu Merkelová a "rappelé à l'ordre" le président Nicolas Sarkozy (přizvala prezidenta Sarkozyho k pořádku), což ho stračně rozzuřilo, takže pak nadával. Totiž je docela jasné, že krizi eura řídí německý ministr financí a Bundesbank. Sarkozy do toho nemá co mluvit a Monti je jako všemi uznávaný finanční expert nepohodlný.
To už komentovali včera po summitu na debatě v TV italští ekonomičtí experti a politikové jako na př. bývalý ministr pro ekonomii a rozvoj Sacconi.
Německo, které díky euru nakupilo velké finanční rezervy se nechce exponovat. Což by bylo pochopitelné, kdyby Německo nezáviselo na obchodu s evropskými zeměmi (teď si nepamatuju na kolik procent, ale bylo to kolem 70-80). Když nebude obchodovat, bude se snižovat výroba, dojde ke stagnaci a ochuzení soukromých a státních financí. Německo tak jen prodlouží svou agonii.
Země eurozony by měly spojit své hlasy a rozhodovat společně. Ta dvojka Merkozy si osobuje právo na vedení zcela svévolně, nikdo je nezvolil. Kromě toho jedná bez porady s vedením EK. Barroso se urazil, že nebyl do Strasburgu pozván.
Prostými slovy: nahrabali jste si, částečně jste způsobili situaci sami neuváženými půjčkami slabým zemím a tím jste podporovali jejich nehospodárné vedení, tak teď nečtěte druhým levity a nemyslete si, že budete komandovat. Bez Evropy zkrachujete taky.

informace řekl(a)...

Už se tu nad mým příspěvkem zas ozývá hlas ze světa za zrcadlem. Nesouvislé výkřiky z nějakého cauchemar, nightmare, incubus, košmáru.

informace řekl(a)...

Včera agentura Fitch ubrala Maďarsku jedno Béčko v ratingu. To nechápu, do Maďarska po devalvaci měny delokalizovala spousta evropských firem. Ze severní Itálie jich tam hodně převedlo část výroby pro nízké daně. Hospodářský vývoj je proto čilý. Proč jim tedy snižují rating? Prý jdou se strukturálními změnami rozpočtu pomalu.
Anebo si tam chtějí spekulanti přivydělat? Vrána zakrákala a supové se slétají. Chudáci Maďaři!

drak řekl(a)...

informaci:

To jak se nám virtualita začíná jakoby zhmotňovat a deformovat realitu, je hrozivé. Přirovnání, která hovoří o vítězství ducha nad hmotou rozhodně nejsou chorobným blábolem či plácáním nesmyslů. Bohužel je nutné to včas zarazit a hlavně dost rychle a dostatečně účinně vykázat do patřičných mezí dříve, nežli ty škody tou virtualitou napáchané, budou natolik devastující a rozsáhlé, že budou nevratné. Bohužel ale k tomu chybí dostatek čehosi, co se nazývá politickou vůlí. Tím hůř.

Schumacher řekl(a)...

Draku, souhlasím jak přes kopírák. Až na ty zmetky s balíky peněz. Oni na nich nesedí, ale obracejí je, proto na inflaci neprodělají. Peníze na účtech představují jen zlomek jejich aktiv a hotovost je naprosto bezvýznamná. Nenechávají peníze ležet. Inflace proto požírá úspory lidí v dolní části pyramidya nejvíce postihuje "střední" třídu. Ti, kteří žijí "z ruky do huby" nemají významné úspory, ti nahoře mají majetek v aktivech chrněných před inflací nebo dokonce na inflaci vydělávají. Připomínám pravidlo, že "Peníze nejsou bohatství". Třebaže to "vykořisťovaným" bylo předkládáno jinak, v podobě karikatur břichatých kapitalistů v buřinkách sedících na žocích plných přeškrtnutých "S", za nimiž se ježily špičaté hlavice raket a někde stranou vyzáblé postavičky "afrických" dětí. Protože kdyby ti kapitalisté na těch žocích seděli, tak by je neměli. To co je předkládáno je v duchu "co všechno co si nemohu dopřát a na co skládám korunku ke korunce bych si za to mohl koupit". Jenže kapitál těch o kterých je řeč, je nad úrovní jejich osobní spotřeby a vysoce nad úrovní spotřeby ostatních. Jsou to peníze v soukolí systému.

informace řekl(a)...

Il Foglio vyšel s palcovým titulem DIE NEUE GESTALT DEUTSCHER'S MACHT
Kromě zprávy a komentáře o summitu ve Strasburgu il Foglio uvádí zajímavé informace o tom, jak Německo obchází americké sankce proti Iránu dodávkami strategického zboží. Prodalo nedávno iránské společnosti Mahan, která je na černé listině pro přepravu teroristů, 15 airbusů Theodor Heuss (psala o tom kriticky i izraelská media). Mohou být používány jak k civilním tak vojenským potřebám. Obchodní partership Německa s Iránem stále vzrůstá - pět miliard a třista milionů euro ročně jen v exportu. Dvě třetiny iránských firem používá německé přístroje.
V Německu operují iránské banky jako Europäisch - Iranische Handelsbank, která je podle USA spojená s iránským raketovým programem. Přes nové americké sankce banka může dál vést svou činnost. Také další dvě iránské banky Saderat a Melli, které jsou na černé listině sankcí pro podporu Jizballáhu a finančním příspěvkům jaderného programu, klidně pokračují ve své činnosti.
Německo má také živé politické a diplomatické styky s Teheránem. Na Iran Business Forum, zorganizovaném v Hamburku německou IPC-GmbH bylo jednáno o tom, jak usnadnit německé investice v Iránu. V říjnu German Council on Foreign Relation hostila a jednala s iránským ministrem financí Mohammadem Rezou Farzinem. Proti tomu ostře protestoval v dopise Merkelové prezident německé židovské komunity Dieter Graumann.
Počínání Německa ostře kritizoval v pohovoru s novináři italského listu Benjamin Weinthal z izraelské Foundation for Defence of Democracies, dopisovatel listu Jeruzalem Post. Německo si musí uvědomit, že Irán představuje tu největší hrozbu bezpečnosti všech - řekl.
Jo, kde je kšeft - dodávám já - tam Němci neznají vlastního bratra.

informace řekl(a)...

Kritiku Německa z článku v il Foglio přejímá i španělská La Gaceta:
"Europa resiste al poder alemán
Los italianos lo comentan desde hace días, pero cada vez mas surgen las críticas contra Alemania por sus rigideces en materia económica financiera y sus dudas en salvar el euro.
El diario Il Foglio lleva en portada en grandes caracteres “Die Neue Gestalt Deutscher Macht”, que traduce como “la Gobernanza, nueva forma del poderío alemán”. Presenta un artículo sobre el encuentro entre Monti y la dupla “Merkozy”. En su opinión terminó la fiesta como quedó demostrado ayer por el fracaso del remate de bonos alemanes. Se ofrecían títulos por 6.000 millones de euros y solo se pudieron colocar 3.640 de los cuales 2.356 quedaron en casa, es decir fueron comprados por el Bundesbank. La crisis del euro llega al corazón del sistema y cita a algunos analistas que creen que así “los mercados atacan a la yugular”.
Německo má nůž spekulace na krční tepně po debaklu dluhopisů na aukci, ale není schopné se rozhodnout, protože rovnováha mezi vládou Merkelové, Bundestagem, Ústavním soudem a Bundesbankem je velice křehká.
"El cortafuego que Europa tenía que haberse dotado para salvar la moneda única parece más bien un cauce de río seco." ukončuje list.
Firewall proti spekulaci, co vyzdvihla Evropa, aby zachránila euro, připomíná spíš vyschlé dno řeky.
Kdy se vzbudí Německo?

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Vaši informaci, drahý soukmenovče Schumachře-utajený antisionisto :
Ony „karikatury“ jsme museli vytvářet pro náš lid, dle jeho vkusu a vzdělání.
Nicméně :
1) Vyzáblé postavičky „afrických“ dětí jsou DODNES skutečností všude tam, kde v rozvojových zemích panuje kapitalismus a globálno.
2) Stále se ježí špičaté hlavice amerických a evropských raket. Podívejte se klidně i do Lidovek, toho ohavného protilidového plátku vlastněného velkoněmeckým velkokapitálem.
Ano, ani německé Lidovky prostě NEMHOU zastřít skutečnost, že agresivní USA plánují zahájení nových závodů ve zbrojení, že naši starší ruští bratři se musejí bránit proti americkému šílenému plánu hvězdných válek.
3) Břichatí (i vychrtlí) kapitalisté v buřinkách (i prostovlasí) stále sedí na žocích plných $ i €. Někteří mají peněz plné bazény, a s rozkoší v nich skáčou - jako malé děti.
Jako malé kruté děti, které pro zábavu trhají mouchám nožičky, trhají velkokapitalisté na kusy národní státy.
Jediná záchrana - co nejrychleji zrušit vazbu naší drahé Kč na imperialistické měny, zrušit vazby naší vlasti na krizí zmítanou Euroameriku.
Prostě - jít cestou, kterou prošli naši otcové a dědové. Jako oni odmítněme dnešní Marshallovy plány, obnovme samostatnost naší vlasti, staňme se soběstační v rámci RVHP.
A pak už žijme blaze a užitečně.

Harpyje řekl(a)...

To musí být ohromný plátek, ten Il Foglio!
Tak jsem se nechechtala už nejmíň 24 hodin.
"DEUTSCHER'S MACHT" (1), "15 airbusů Theodor Heuss" (2), Europäisch - Iranische Handelsbank (3), Banken Saderat a Melli (4), Benjamin Weinthal je aktivista, se specielním protiněmeckým zaměřením (5).

(1) Die neue Gestalt der deutschen Macht, když už
(2) http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,798907,00.html
(3) http://www.handelsblatt.com/politik/international/eu-geht-gegen-hamburger-iran-bank-vor/4209060.html, http://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4isch-Iranische_Handelsbank#Sanktionen
(4) Bank Melli a Bank Saderat podléhají UN sankcím podle rezoluce 1803
(5) http://www.defenddemocracy.org/media-hit/eu-must-take-iran-action/

informace řekl(a)...

Harpyje,

jsem skutečně ráda, že jste se pobavila. Z části mou zásluhou, protože ve spěchu jsem nepřesně předala zprávu. Jde skutečně o prodej jednoho airbusu, už použitého. Ale zároveň list uvádí, že Německo prodá Iránu 15 druhů zboží, t.zv. dual use, použitelného jak k civilním tak válečným potřebám. Potvrzuje to Jeruzalem Post: "The subject of selling dualuse German goods to Iran has been a source of great concern for Israel and Western security agencies. Merchandise that can be converted into both military and civilian use is deemed to be dual-use."
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?ID=246484&R=R1&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

O návštěvě a jednáních Mohammada Rezy Farzina o zintensivnění obchodní spolupráce píšou i německé webové stránky.
Politisches Frühstück mit S.E. Mohammad Reza Farzin, Berlin, 25. Oktober 2011
http://www.koerber-stiftung.de/internationale-politik/politische-fruehstuecke/hintergrundgespraeche/2011/25102011.html

Stránka s článkem listu il Foglio není bohužel na webu dostupná, jen ve verzi pdf na předplatné. Uvádí:
Volker Anders, portavoce dell’ufficio tedesco per le esportazioni, ha confermato che la Germania ha approvato la vendita all’Iran di quindici prodotti di dual use. E’ merce che può essere usata a scopo civile e militare.
Due anni fa era stata la Siemens a finire sotto accusa per aver aiutato il regime a reprimere l’Onda verde.
(V.A., mluvčí německého úřadu pro export potvrdil, že Německo schválilo prodej Iránu patnácti druhů zboží dual use. Zboží, které může být použito jak k civilním tak válečným potřebám.
Před dvěma roky byla obviněna Siemens, že pomohla režimu potlačit Zelenou vlnu.)

Agentura informazione corretta dodává:
Una delle aziende che guida il commercio tra Germania e Iran malgrado le sanzioni è la Siemens, che contribuì alla presa di potere dei nazisti nel '33 e che usò i prigionieri politici come schiavi nelle proprie fabbriche.
Dal '33 al '45, il nome Siemens equivaleva a III Reich, una tradizione che continua.
(Jedna z firem, která vede obchod mezi Německem a Iránem je Siemes, která podpořila v 1933 r. vzestup nacistů k moci a která používala válečné zajatce k nuceným pracím ve svých továrnách.
Od 1933 do 1945 r. Siemens byla totéž jako III Reich, tradice, která pokračuje.)
http://www.informazionecorretta.com/main.php?mediaId=8&sez=120&id=42385&print=preview

Doufejme, že Piksla odkazy pustí.

informace řekl(a)...

Jak jsem předvídala, Piksla mou odpověď Harpyji smazal.
SOS, Šamane, Moby Dicku, vytáhněte ho ven, prosím.

Moby Dick řekl(a)...

Vráceno.
>>:))

informace řekl(a)...

Díky, Moby Dicku.

Pro Harpyji,
máte-li další připomínky nebo dotazy, obraťte se, prosím, přímo na redakci listu. Jistě Vám ráda odpoví a Váš dopis zveřejní.
lettere@ilfoglio.it