středa 9. listopadu 2011

Pád po italsku aneb Volům nerozumím

Premiér Silvio Berlusconi odchází. Akciové trhy stoupají. Silvio Berlusconi si přeje předčasné volby, neboť věří, že v nich vyhraje. Akciové trhy klesají. Asi už ničemu nerozumím - Italům, akciovým trhům ani demokratickým principům.

Italský parlament včera schválil státní závěrečný účet. Italský parlament nevyjádřil Silviovi svoji nedůvěru, protože se hlasování nezúčastnili opoziční poslanci, takže ke schválení zákona stačilo 308 hlasů od 630 poslanců, tedy necelá polovina. K celé polovině scházelo osm poslanců vládní koalice, kteří Silvia při hlasování "nepodpořili", což nevím, jestli hlasovali proti, tvářili se, že tam nejsou, nebo tam nebyli. Jednalo se i o poslance Silviovy vlastní strany Lid svobody (PDL).

Premiérův úhlavní koaliční spojenec, předseda Ligy severu Umberto Bossi, vyzval Silvia k odstoupení. Přitom jeho poslanci evidentně, alespoň někteří, ten zákon podpořili. Vole, když jsi proti vládě, proč proti ní nehlasuješ? Tomu nejspíš rozumím: Protože by se tenhle vůl už nemusel dostat do příští vlády.

Po hlasování se zaradoval Pier Luigi Bersani, hlava levé opozice: "Tato vláda nemá většinu! Žádám vás, pane předsedo vlády, s veškerým důrazem, abyste konečně přihlédl ke stávající situaci a rezignoval."

Vole, když nemá vláda většinu, tak proč jí nevyjádříte nedůvěru? Tomu taky rozumím. Protože by se leví voli už nemuseli stát poslanci.

Čemu nerozumím: Proč akciové trhy stoupají, když je oznámena krize italské vlády. Prý proto, že je situace s Berlusconim "neúnosná". Jak - neúnosná? Prosazuje úsporná opatření, omezuje zbytnělá práva zejména státních zaměstnanců a tedy i státní výdaje.

Berlusconi pohlédl hrdě do tváře zrádců, ale to nepomohlo. Takže oznámil odchod. Přesně řečeno: Odchod oznámil prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi, který to teprve prozradil světu. Ale! Silvio odejde až poté, co jeho "menšinová vláda" prosadí příští týden balík reformních zákonů. Což vedlo k poklesu akcií. Stádo demonstrantů před parlamentem přitom mává letáčky s obsahem "Díky Silvio - že jsi odešel."

Nerozumím, jak může někdo něco prosadit, když je v menšině. Nerozumím, proč je Italům doporučována "vláda odborníků" a proč jsou odmítány předčasné volby. Ono to tak vypadá, jako by italští ministři a poslanci chtěli zůstat ve svých seslích až do konce volebního období. Ono to tak vypadá, jako by Berlusconiho reformy byly přijatelné pro většinu občanů, ale pro jeho soudruhy už není přijatelný Berlusconi. Ono to tak vypadá, že levičáčtí a pravičáčtí populisté se bojí nových voleb! Trhy, trhy se bojí nejistoty. Proč? Vždyť balíky patřičných zákonů už mají být schváleny. A parlament je v prakticky v agónii.

Čemu taky nerozumím: Itálie je zadlužena na úrovni 120 % svého HDP. Čili je na stejné úrovni, jako bude Řecko v roce 2020, pokud přijme úsporná opatření, pokud si nechají banky od úst odervat 106 miliard řeckých eur, přičemž o úspěchu příští osmiletky jest pochybováno.

Načež kdosi ve stádu volů na G20 lehce nadnese, že by se Itálie měla ve svém vlastním zájmu přihlásit do monitoringu Mezinárodního měnového fondu. Jako by řekli, že by mohla mít Itálie AIDS. Finanční AIDS, a měla by se zaregistrovat na úřadu pro vyplácení podpor MMF. Přičemž Italové o této pomoci nejednali, i MMF čumí jak vyvoraná, protože ani neví, co by Itálie mohla potřebovat, a hlavně - neví se, z čeho by se případná pomoc platila! Volové - zdroje nejsou! Navíc podobná jednání probíhají obvykle v totální anonymitě. Právě aby nedošlo k panice na trzích, které dnes svalí nejen banku, ale i stát. Dnes stát, zítra kontinent! Jediným vysvětlením této voloviny je snad jen to, že Silvio už dříve asistenci MMF odmítl. Zlý, zlý, nepěkný Berlusconi.

A obtížná a nepříjemná demokracie! Neměl by snad v čele technokratické vlády, která by se nemohla - a nemusela - opírat o nefunkční parlament, stanout nějaký schopný politik typu Benita Mussoliniho?

Ne, skutečně, buďto nerozumím volům, anebo ti volové jsou smrtelně nebezpeční idioti.

204 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 204 z 204
Šaman řekl(a)...

Nejen pro s.t.k. k Ronaldu Reaganovi, vítězi nad Říší zla:

Ronald byl herec, což byl dobrý základ pro prezidentování. Ale on měl těch základů podstatně víc. Jenomže nám stále pod kůží zůstává tahle blbá bolševická propaganda, že byl "jen" herec. Takže drobné doplnění:

NEŽ se stal prezidentem USA, byl úspěšným GUVERNÉREM státu Kalifornie (1966-74). Jako herec natočil 53 nenáročných filmů, ale málokdo si uvědomí, že už zde sbíral politické zkušenosti - jako PREZIDENT odborového svazu filmových herců (1947 - 52), kdy bojoval za sociální práva herců (dobrá průprava pro republikána!).

Další dobrá průprava: Vzdělání na úrovni Bc. v oboru ekonomie a sociologie. Protože však na škole raději hrál americký fotbal (průprava do politiky skvělá!), začal pracovat jako rozhlasový sportovní reportér (výborná průprava pro práci s médii).

Do "velké" politiky se dostal jako mluvčí republikánů, pak už chtěl říkat vlastní názory a kandidoval na toho guvernéra, což vyhrál hned napoprvé.


Z životopisu na
http://www.studuj-jinak.cz/referaty/nahled/ronald-reagan-reaganomika

o jeho prezidentování:

"Během jeho dvou volebních období klesly daně v průměru o 28 % a přesto se na nich vybíralo daleko více než dříve. Inflace klesla za osm let z 13,5 na 4,1 % při desetiprocentním meziročním růstu HDP."

Vedl si skvěle jako politik, ekonom i velitel vojenských sil. Nikdo takový dnes není!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Jakube,
Ulcus durum, chancre, tvrdý vřed, typicky nebolestivý, příznakem syfilidy neboli příjice, infekční agens spirocheta Treponema pallidum.
http://uhavax.hartford.edu/bugl/images/Treponema%20pallidum.jpg
Ulcus molle, chancroid, měkký vřed, typicky bolestivý, infekční agens Haemophilus ducreyi.
http://wishart.biology.ualberta.ca/BacMap/includes/species/Haemophilus_ducreyi.png
V obou případech není o co stát.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vřele s Vámi souhlasím, vážený RRR. Vážně není o co stát.
Nicméně - přečetl jsem si článek Syfilis v Čechách, doporučený v.p.Harpyjí. Článek je opravdu zajímavý, alespoň tedy pro mne laika.*) Ale „svou“ odpověď jsem v něm nenalezl.

Takže opět nadhazuji, jen tak do podzimního větérku, otázku „předkolumbovské syfilis“.
Zdá se, že Villon trpěl vším možným, jen ne syfilidou. (Kde by ji taky sebral, cca třicet let před návratem Kolumba a začátkem epidemie, že.)

Světu mír !


------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Tak na následky své zhýralosti a promiskuity vymřeli čeští feudálové. Jejich „bůh“ je potrestal, nemravy. A nás s nimi.
Značná část našich tzv.elit vymřela, zbytek trpěl paralýzou. „Slavní“ čeští stavové začali povstání bez náležitého rozmyslu (paralýza !), nedali našemu lidu zbraně => 300 Moravanů na Bílé hoře padlo čestně, leč marně.
Prostě : Tři sta let jsme trpěli pod německým bičem a papeženeckými důtkami kvůli syfilidě „našich“ mocných.
O důvod víc k zesílení úsilí o vymýcení promiskuity, pohlavně přenosných chorob a feudálů.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Zajímavý článek, děkuji.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 204 z 204   Novější› Nejnovější»