čtvrtek 22. prosince 2011

Adventu nakrátku

Ráno byly dole v kastlíku Hospodářské noviny a papírek. Že jsem dnes, 21. prosince 2011, nebyl doma, ale dopis od České správy sociálního zabezpečení si mohu vyzvednout dnes 21.12. od 17:00 a zítra, 22.12. (tedy dnes) přes den. Obvyklá finta České pošty, státního podniku, která toto provádí - co se pamatuju, tedy nejméně od 60. let minulého století. (Akorát za jiné peníze.) Aby se paní pošťačka či pan balíkový pošťák nemuseli tahat s dopisy do vlastních rukou, případně s balíčky. "Adresát nezastižen" - a ještě si razítko a listejček připraví předem na poště, aby se u schránek nemuseli zdržovat - co kdyby je adresát náhodou dopadl! Ano, můžete si vyžádat další doručení - ale čeho? Listejčku, že nejste doma? A kde, když tlf číslo neuvedeno? To se dá ovšem vypátrat - jenže buďto telefon nikdo nebere, nebo je obsazené, jak někdo jiný vyzvání a nikdo mu to nebere.

Přes vyloženě nepřátelský uživatelský způsob pitomé České pošty jsem přesto šel na ouřad a vyčkal mezi davem na počtě dopisu s červeným pruhem. Dva dny před Štědrým dnem samozřejmě plno čekajících lidí, kteří do kastlíků dostali pouze vyrozumění, že včera nemohli být zastiženi. Inu, advent.

"Takže ta plná moc je mi na houby," konstatuje jedna paní, která si už svou hodinku čekání užila. "Proč jsem tedy za zbytečný doklad dávala šedesát korun?" Paní za okénkem ji vysvětluje, proč je Česká počta blbá. Dopis je do vlastních rukou, oslovená osoba musí být doma (a chytit počťáka za tlapu)…

K jednomu okénku nastupuje další pracovní síla, a já jsem hned první klient. Vykážu se příslušnými doklady, podepíšu příslušné papíry a dostanu svůj dopis. Mám to černé na bílém: Rozhodnutí o přiznání důchodu, a to starobního. Ech, staroba!

Jedu na Smíchov na pracák, kam se ještě stihnu dostat před zavírací hodinou, jež je dnes už v jednu po obědě. Dva podpisy, dvě kopie, a už nejsem nezaměstnaný, leč důchodce. Rozloučím se s pani, co mě měla na starost, a říkám: "Tak zase máte o jednu ovečku míň."

Povídá: "Jeden odchází, a pět přichází."

Při odchodu si všímám, že záchody, které byly před rokem rozbité, doznaly určité změny. Jsou stále zamknuté, ale ze dveří zmizely nápisy, prozrazující návštěvníkovi státní instituce, že se za nimi skrývají hajzlíky. Tramvají se svezu na Pavlák do své milé zdravotní pojišťovny. Vyřizuju přesun z kolonky do kolonky a chci si nechat proplatit letní plavenky - ale ještě mám málo bodů. Milá žena Ivana má taky málo bodů. Ale - od roku 2005 do roku 2010 nepředložila patřičné dokumenty o svém (ne)podnikání. To by měla napravit! Žena doma kroutí hlavou - papíry dávala dvakrát, krom toho patřičné informace odeslal i živnosťák. Máš potvrzení, ženo, kdyžtě dvakrát už řekli, že je vše v pořádku? Nemáš! Budeš muset jít znova na ouřad a znova dát papíry - a nech si dát potvrzení, že už OK. Paní z pojišťovny byla velmi vlídná, ono se to upraví, napíše do počítače na místě (jako vloni). Ani zdravotní pojištění za minulých pět let a k tomu pokutu snad nebude muset má milá žena platit…

Ony ty pani na počtě, živnosťáku, pracáku, finančáku, sociálce, zdravotní pojišťovně… jsou velice milé. Ale systém je úplně debilní, když musím obíhat různé ouřady. A různé ouřady mají různá pravidla. Tak třeba před silvestrem se chystám jít ještě na sociálku, abych se z kolonky "starobní důchodce" přesunul do kolonky "spisovatel". V příštím roce bych měl dostat honorář za dvě knížky. Podle zdravotní pojišťovačky se na ty dva měsíce u nich musím ohlásit jako "osoba samostatně výdělečně činná". Jen na ty měsíce, kdy dostanu nějaký nezdaněný honorář. Jenže ze sociálky už vím, že u nich se musím ohlásit hned na celý rok, aby se mi ty honoráře rozprostřely přes všech dvanáct měsíců, a já nepřelezl průměr 4.900 Kč/měsíc. Mám to písemně? Nemám, ale věřím, že tak jest správně. Pokud zjistím, že tak jest nesprávně, začnu přemejšlet, že začnu svoje vedlejší příjmy zatloukat jako ti chytřejší, a nebudu z nich platit ani daně ani zdravotní pojištění. Ale toto není etické. Kdo podvádí, přijde do pekla. Raději budu tlouci do úřadů, aby konaly rozumně.

A přestože jsou jmenované instituce zkostnatělé a přestože mají v našich dokladech, které schraňují, bordel, a přestože jsou debilní zákony, které v každém ouřadu se na stejný přijatý peníz dívají jinak, vše vždy zachrání hodné a usměvavé pani. Stačí jen před nimi vystupovat jako absolutní blb, což mi při mé dotazníkové dyslexii nedělá potíže.

A snad se nám trochu uleví, až se Česká pošta zprivatizuje. Anebo zkrachuje - ale až po privatizaci, prosím!



Ale! Je advent. Vlezl jsem do nábytkové krabice, sestavené ze sektoru, které říkáme "pec" ( 2x1x0,75m), a vytáhl vánoční potřeby, abych byl na zítřek připraven sestavit stromek. Vánoční ozdoby, betlém a další přináležitosti jsem tam našel! Což bylo velice podivuhodné. Neb nejdříve jsem je dal z úložného prostoru postele do sklepa (když jsme malovali i za nábytkem a kladli koberce a pořizovali si vhodnější postele pro naše starobní kosti než ty postele, co jsme je za čtvrtstoletí užívání opotřebovali ležením a dalším konáním), a pak jsem je přinesl ze sklepa po tom, co nám do něj protekla voda, a dal do pece. Ozdoby.

A byly tam všechny: Ty starobylé ještě z počátku naší domácnosti, pak ty loňské skleněné, co jsme si přivezli z Nového Boru od skláře Wünsche, a pak ty letošní, "Handmade in Czech Republic", ze skleněných perlí, co jsme si přivezli z Poniklé.
A ještě pár moduritových, co upekly děti ještě ve školce. A papírové řetězy. A papírové hvězdy. Zejména ty umotané z děrné pásky působí roztomile.

Přípravu podstoupí i stromeček. Už jsem zjistil, že pásne přesně do stojánku, což při průměru kmene smrku pichlavého u kořene nebývá vždy samozřejmé. I když prodejci stromků už kmínek hoblují. Jen co žena dopere (v automatické pračce), vejdu do sprchového koutu a stromek osprchuju  - studenou vodou. Prý tak vydrží déle. Nu, o Třech králích vždy pichlavě padá, takže sprchování stromečku je spíše jen další z vánočních zvyků, než nějaká smysluplná činnost.

Zítra bude stromek postaven na pec a omotán žárovičkami. Tento polotovar dozdobíme se synkem až na Štědrý den. Dnes se však ponese bytem pravá lesní vůně. Poslyšte - buďto ty stromky prodejci něčím navoňují, anebo žeby takhle silně voněly od přírody?

Tři svíčky chanukije (i se čtvrtým pomocníkem) jsou už zhasnuty, nově pověšenou červenou sedmicípou papírovou hvězdu jsem nerozsvítil. Německý návod říká, že do ní mohu dát 25 Watt Glühlampe. Jo, to ještě směly být žárovky, když jsme rozkládací hvězdu před dvaceti lety dostali od jedné nevidomé židovské známé. Sebnitzer Adventsstern. Letos jsem ji pověsil prvně - ale šetřeme elektřinou. Vypadá dobře i tak. Naučil jsem se nové německé slovo. I když na dotaz "sebnitzer" nebylo nic nalezeno v Seznamově slovníku při překladu do češtiny, pak při překladu z češtiny do němčiny se na slovo "sedmicípý" hned otevře "sebnitzer". Ještěže umím počítat do sedmi.

A zejtra půjdu pro kapry. Nejdřív. Předběžné ověšování stromku si nechám až k přenosu ze zádušní mše za Havla, jež se bude konat v katedrále tří svatých V: známého Víta, ale i Vojtěcha  - a Václava.

Doufejme, že inverze přejdou, a tahle blbá sezona pohřbů taky.

Klidný Štědrý den a Chanuku a Slunovrat (dnes v 6:30 SEČ) přeje Šaman (spisovatel a publicista:).
Psáno v Praze dne 22. prosince 2011
*****************************************************
Viz i Můj Štědrý den (2010)

20 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Zvláštní zpráva. Ministerstvo školství rozeslalo všem školám dopis doporučující nekonat vánoční besídky. V praxi se to rovná zákazu. První reakce byla, že je to jak za Brežněva. Tak jako někdejší Československá televize a další "kulturní" instituce dbaly doporučení kulturního výboru KSČ, tak i vedení našich vzdělávacích institucí se naprosto potento a ruší vánoční besídky. Co by na to řekl Václav Havel...

Šaman řekl(a)...

To budou děti ale opravdu smutné…

STK řekl(a)...

Ďjó Vánoce...

Myslím, že by se Vánoce opravdu neměly "ředit" něčím takovým, jako je "styk s úřady". Slovo styk asociuje různé věci, mě třeba styk s každodenní realitou, která, proto že je každodenní se naštěstí časem stává neviditelnou a neslyšitelnou. Což je záchrana mé snesitelné nálady. Jenom se do toho nesmí přimíchat příliš mnoho příliš hlučné nenávisti. Pak nezbývá řídit se prohlášením mého prastrýce, které pronášel vždy, když se mu někde přestávalo líbit: "Synci, berme klobuki a migame dom!"
= = =
Letošní Vánoce s těmi jejich výkřiky "Nejnižší cena!", "Kup hned!", "Půjč si teď, zaplať na Sv. Dyndy!", "Kdo nemá chytrý telefon, jako by nebyl..." jsou letos "zředěny" "státním smutkem", "státním pohřbem" a souvisejícími obřady, takže každoroční přesladký barvotiskový obrázek "Šťastné a veselé Vánoce!" naštěstí trochu ustoupil do stínu - média a naši skvělí novináři mají své nové smutné aktuální téma. Jsem zvědav, kdo první použije argument, že jeho předpokládané tržby za rok 2011 nabourala smrt Václava Havla. Nepochybuji, že takový argument přijde a bude se zcela vážně obracet sem a zase tam a zkoumal jeho "oprávněnost". Hnus, Vaše Velebnosti!
= = =
Problémy důchodců, prdůch-ů pak zvláště se dá shrnou jednoduše: Čím je zákon komplikovanější, tím snadněji ho instituce porušují. Z lenosti, protože osobní profit úředníka je prakticky nemožný a stát na tom profituje jen málo. Ale důchodcem lze pošupovat po úřadovnách, psát mu přípisy a vůbec mu naznačovat, že kdyby třeba umřel, zbavil by se mnoha nepříjemností on sám a mnoha lidem by ubylo práce.
Já doporučuji mít svého právníka (může to být rovněž prdůch) a ten poměrně snadno pošle nepatřičné do patřičných míst. A pak to můžete spolu zapít dobrým koňakem. Vypít si dobrý koňak s dobrým právníkem, považuji za vynikající investici.

A tímto radostným konstatováním vítám Šamana mezi prdůchy. Víte, co je na společenském postavení "prdůch" to nejlepší? Kdykoliv, když vás naštve, můžete svému zaměstnavateli ukázat vztyčený prostředníček. A protože to už můžete, už nemáte tak strašnou chuť to opravdu udělat, jako v době, kdy jste si to existenčně dovolit nemohli.
A můžete si vybírat jenom takovou práci, jaká se vám líbí. A tolik, aby vás práce těšila a ne otravovala.

Nikdo se nemá líp, než pracující důchodce!

P.S: Jasná zpráva: Posránkové byli, jsou a budou.

Šaman řekl(a)...

Tak já jsem, STK, pořád pracující, i když jsem byl nezaměstnaný. Jenže taky bych byl - než "pracující" - ještě raději placený!
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Já vám všem obšírně a s pozadím pol. geografie a etnografie a zvykosloví a linguistiky a vůbec vysvětlím, vypíšu a napíšu, co je Sebnitzer Adventsstern. A kde a jak a z čeho se vyrábí, spíše vyráběla, a pro jaké možné použití. Neb souvisí s NDR a NDR jsem kdysi znal líp než svou vlast a docela aji po s c e l e n í - (c)JS. Avšak Závtra, závtra, nur nicht heute... neboť - odkazuji na poslední část poslední věty Bylo nás pět. Nevíte? To sa neoščádáte? Ste hlúpí.

stk řekl(a)...

Neplacená práce je buď koníček, zábava nebo dobročinnost.
Práce je činnost, kterou potřebuji k přežití sebe nebo své rodiny nebo to, co se dá prodat.

(Aspoň si to myslím...)

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím, že podle situace by VH buď přiměřeně mírným tónem zabrblal cosi o absurditě a úředně zblblých pitomcích, no a nebo by to "rozčísl" i trošku víc nahlas. Rozhodně ale nepochybuji o tom, že by mu něco takového bylo proti srsti.

Ten program těch besídek se dal trošku pozměnit, vsunout tam něco o VH, přečíst něco zajímavého o jeho životě, třeba zrovna o dětství, přečíst třeba nějakou z her, která by těm dětem něco řekla, i když bych řekl, že VH je spíš pro druhý stupeň. Pak by se dalo podívat se na zbytek programu, zda tam není něco vyloženě nevhodně řvavého, to by se vynechalo a mohlo to vše v klidu proběhnout. No ale naši radioaktivní ouřadové na jedné straně a radioaktivní ředitelé na druhé, ach jo...

STK:

Jediné jak by měly úřady zasahovat do Vánoc je tak, že pozavírají tolik kapsářů, podvodníků a kejklířů, kolik jen půjde a případně zještě že spokutují všelijaké loupeživé také "obchodníky" ale jinak by se měly jakýchkoliv dalších aktivit pokud možno zdržet.

Reklamní humbuky se snažím nevnímat a pitomosti generované mediálními "profesionály" (tedy těmi, co to sice neumí, ale berou za to peníze), tak ty se snažím nevnímat také. Zpráva o nekonavších se tržbách díky pohřby VH doufám nezazní. Považoval bych to za nepřijatelné.

I mezi právníky najdete bezva lidi. Také jich několik znám a důležité věci s nimi konsultuji, neb tvrdím, že je lepší dát pár tisícovek před potenciálním spácháním kraviny, nežli pak honit bycha, kterého už třeba ani nepůjde napravit.

Prdůchům držím palce, jednak to nebude trvat až tak dlouho a budu možná brzy jedním z vás a druhak si nějak nedovedu představit, že bych nic nedělal, to by mi připadalo podivné.

Šamanovi:

Přeji Ti jen dobře platící chlebodárce, s těmi neplatícími je bohužel dost potíž, nedočkáš se ani vděku ani peněz a z blahého pocitu dobře vykonané charity složenky nezaplatíš.

Jakubovi S.:

"Morgen, morgen, nur nicht heute, sagen alle faulen Leute.", je to tak, že ano ;-) To bývá někdy i můj případ, pravidlo svatého Maňany: "Cokoliv jde udělat ihned, odlož aspoň na pozítří." Někdy páchám takové koninky, ale následky bývají ošklivé.

STK:

No, ono najít chlebodárce, který by ochotně zaměstnal někoho ve věku přes 50 let sice není zhola nemožné, ale je to řekněme čím dál tím těžší, zejména pak s tou prohlubující se krisí, takže se pak nedivím, když si někteří lidé pak připadají jako jakýsi hybrid mezi idiotem, lenochem a nešikou, ačkoliv k tomu nemají jediný racionální důvod.

Větší vlastenec řekl(a)...

Je to děsné, drazí vlastenci. Vážně je.
Sleduji internetové diskuze, sleduji rostoucí rozhořčení všeho našeho lidu. A právě kvůli televizi je - naprosto přirozeně - největší rozruch.
Ano, vší náš lid je posuny svých oblíbených televizních pořadů rozrušen ještě víc než potížemi v dopravě. Protože telka, zvláště Nova, dává našemu lidu v dnešních nejistých dobách alespoň KOUSÍČEK jistoty - že je všechno špatně. A nyní jsou naše oblíbené pořady přesouvány, vzniká tak zmatek, vznikají tak hluchá místa v životě našeho lidu, hluchá místa, jež zaplnit není čím, protože rum je drahý a pivo už taky ... Prostě mizérie.

A co by na to řekl VH ?
Jednoduchá odpověď - sami na ni přijdete, když si vzpomenete na jeho tak nečesky nelaskavý "humor". Na tu jeho nečeskou ironii, na jeho vysmívání všemu českému hezkému. Jistě si vzpomínáte, drazí vlastenci, na H. výsměch prostému českému sládkovi (sládkovi !), toužícímu osobně poznat naši drahou Jiřinku Bohdalovou. No kdo z nás by ji nechtěl poznat, že ? No nikdo - tedy chci říci všichni, jistě mi rozumíte.
A pan V.H. se této naší přirozené touze co ? Pan H. se jí směje.

Takže - bezohledné posuny našich tak oblíbených pořadů, ústící v nesnesitelné posuny našeho denního programu i celého našeho života, by pana H. nenechaly chladným; nene. On by se našemu neštěstí absurdně SMÁL.
Pan H., jak víme, by nejraději v naší české televizi viděl nečeské pořady nečeských autorů, plné nečeských „myšlenek“. Dovedete si takové televizní vysílání představit, vážení a drazí vlastenci ?
Místo majora Zemana Kafka, místo doktora Sovy Ionesco, místo hrdinů Ordinace, Naší ulice atd. všichni ti cizáčtí beckettové, millerové, stoppardi ...
Prostě příšerné. Nepředstavitelné. Dokonale absurdní.
Naštěstí vše brzy skončí. Tři oříšky pro Popelku jsou již připraveny k vysílání.

Mimochodem : Nevíte, drazí vlastenci, na kterém kanálu letos poběží Mrazík ?

drak řekl(a)...

Je to prazvláštní, ale v mém okolí spíš převažují lidé, kterým TV kysna vůbec nic neříká, nebo jí doma vůbec nemají, za podivína jsem já, když jí doma máme.

U některých je to jen pokus o pózu, někdo chce být aspoň něčím zajímavý, ale u spousty z nich je to pragmatickou reakcí na to, jak mizivou hodnotu tam uváděné pořady mají. Zpravodajství nic moc a ten zbytek jakbysmet. Já tedy žádné stesky neuslyším a sám je aktivně vyhledávat také nebudu, mám i lepší věci na práci.

Tess řekl(a)...

Mrazík běží na Nově ve středu večer.
U nás však pravděpodobně na Silvestra z DVD.
Tradiční vánoční pořady pouštím už leta z DVD, zvláště proto, že televize přestaly pouštět pohádky v pořadí a čase, v kterém mi vyhovují a často dávají všechno jen večer a proti sobě.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Ministerstvo školství rozeslalo všem školám dopis doporučující nekonat vánoční besídky.

Kdysi bývalo všeobecně dodržovaným zvykem, že když se usazoval do země mezník označující hranici pozemků, tak přihlížející nezletilci obdrželi důkladný pohlavek, aby si to místo po celý život dobře pamatovali a mohli tak být v budoucnu hodnověrnými svědky, pokud by došlo ke sporu, kudy hranice vede.
Tohle má podobný význam: až se bude po letech pořad "Nikdo není dokonalý" vyptávat na ulicích náhodně vybraných chodců "Kdo to byl Václav Havel", odpovědí nebude rozpačité mlčení, ale hbitá odpověď "No přece ten prezident, co sme kůlivá němu tenkrát neměli tu vánoční besidku."

> Ten program těch besídek se dal trošku pozměnit

Netřeba měnit program, stačí název. Tak se to aspoň dělávalo za "starých dobrých časů": na konec názvu každé akce se připojilo "... na počest n-tého sjezdu KSČ / n-tého výročí VŘSR / Měsíce čs.-sovětského přátelství atp.(nehodící se škrtněte)" a bylo po problémech se schvalováním, a ještě se mnohdy na to daly obdržet nějaké dotace.

> vsunout tam něco o VH, přečíst něco zajímavého o jeho životě

To bych nedoporučoval, aby si pak děti nepletly VH s Dědou Mrázem a Santa Clausem.

Větší vlastenec řekl(a)...

Děkuji, milá Tess.
Váš příspěvek potvrdil oprávněnost mé naděje :
Náš lid nepotřebuje náboženství a víru v posmrtný život. Náš lid si dokáže vydobýt kousek nebe již zde, navzdory běsnění všech mocností imperialismu i pekla.

Přeji Vám hezké Vánoce + vše nejlepší do roku 2012.

Nečekejte na Godota.
Z DVD pusťte si
Mrazíka a Karla Gotta !

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> v mém okolí spíš převažují lidé, kterým TV kysna vůbec nic neříká, nebo jí doma vůbec nemají

Tak to si nedokážu představit; já se na televizi dívám pravidelně. Dokonce hned na tři pořady:
1) Minuta z přírody
2) Večerníček
3) Předpověď počasí

STK řekl(a)...

Pro Tess:

...a nejlepší pořad v TV je tmavá obrazovka.
Aby nebylo tak hrozně ticho, tak jede Orffova Carmina Burana z CD. K večeři si dáváme Obrázky z výstavy v transkripci Issao Tomity. Dost nahlas. Konzumujeme večeři, pijeme kafe, díváme se do plamínku svíčky a rekapitulujeme. (Sousedé to nevědí - asi budou šílet. První Vánoce v paneláku.)
==========
P.S.: Nejkrásnější filmy se stejně promítají na stránkách knížek, které právě čtete. To mi nikdo nevymluví!

P.P.S.: Mrazíka už ne, posledních pár týdnů jsem se s ním setkával až nepříjemně často - za peníze. Za ty prachy to ale nestálo!

stk řekl(a)...

Nečekejte na Godota.
Z DVD pusťte si
Mrazíka a Karla Gotta !
A z dálky, zcela tence
nechte zníti hlas Vlastence!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Jistě si vzpomínáte, ... toužícímu osobně poznat naši drahou Jiřinku Bohdalovou.

Já si vzpomínám na tu verzi v ruštině.
Po vypití několika piv ("Jé, kdes to vzal?" "Od inspicienta. To je služební pivo. Německy: Dienstbier.") Šíp odchází do zákulisí a Landovský za ním volá: "A aktrísu ty znaěš?"
Zpoza scény: "Kakáju?"
"To nevadí, tak já počkám."

Jakub S. řekl(a)...

S e b n i t z figuruje v mém obrovském starém Ottově atlase zakamuflována jako Soběnice, ajindy se jí česky prý má říkat Sebenice. A leží kousíček od Šluknovského výběžku, vlastně kde Saské Švýcarsko přechází v České. A v celé této oblasti a v Horní Lužici (a možná dřív aji v mezilehlých Čechách - ?) se už od 19. věku, od adventu vánočních stromků, na trhy a mezi válkama už do obchodů) 40 - 60 cm veliké bíločervené papírové či lepenkové skládací (no a rozkládací, předpokládám?) hvězdy. Dovnitř, rozumí se. Pak se přišlo na to, že lze dovnitř vložit objímku a zavést proud (nejlépe elektrický) a strčit tam járovku. A kolem 1960 se začaly adventsšterny vyrábět už, no zákonitý vývoj, a DDR - z plastů, ja natýrlich, Genossen!
V čem udělali soudruzi z NDR chybu, že jim ten úžasný Kunststoffstaat nevydržel...?
Jo a ty zvězdy se, asi protože sebničtí byli obchodně nejšikovnější, všude na trhu DDR nazývaly Sebnitzer AS, ja já! No rudé hvězdy, to bylo vůbec jejich, nyšt vár.

Tess řekl(a)...

STK: Souhlasím, ale zkuste při čtení pracovat s kaprem...

s.t.k. řekl(a)...

Pro Tess:
"Kapříka" mi zatím nikdo nenabídl a pracovat se skutečným kaprem je trochu obtížné: mlčí jako ryba. Nahrát se dá tak nanejvýš šplouchání ve vaně. A i to je obvykle dělá rukou...
=============
(Moc si mě nevšímejte Tess, to je jenom má reakce na bláboly v diskuzi u pozdějších Šamanojc článků. Až se ti dva unaví a zmlknou, snad se tu někdo vrátí. Zatím se loučím i já, teď nemá cenu tu cokoliv podotýkat. Ti dva Exhibové si naprosto stačí sami.
Zkusím zase zítra. Jen se divím, že si s tím nejdou někam do ústraní. Ale je pravda, že exhibici (a smetanu) ničím nenahradíš! [;>))