sobota 24. prosince 2011

ČESKÉ TEXTÁRNY 2001: Vánoce Moby Dicka

Pondělí 24. prosince, Štědrý den
Není nad Vánoce v kruhu rodinném. Zejména zpěv koled mne povznáší. Přehnal jsem ochutnávku vánočního grogu a povzneseně zpíval: "Půjdem spolu do Textáren, hudla, hudlaj, hudlajdá..." Naše menší dítě mě napomenulo: "Do toho chlíva dneska nechoď!"




Úterý 25. prosince, 1. svátek vánoční
Někteří zaměstnanci Českých Textáren drželi i včera pohotovost na pracovišti. Od vedení dostali místo dříve obvyklých dárkových balíčků stravenku do (tou dobou zavřené) podnikové kantýny. A ještě lístek s osobním blahopřáním ředitele ČT Běsného Kokota. Kantýna otevře až v lednu - mezi svátky má "asanační dny". Stravenky platí jenom do konce roku.

Středa 26. prosince, 2. svátek vánoční
Telefonoval mi domů vedoucí ing. Duto Hlav: "Zítra mi přijdou vyměnit okna v bytě, přijdu do práce až pozítří. Drn s Trnem mají dovolenou. Vypracujte místo nich za naše oddělení výroční přehled Mektů a Tlachů. Máte v tom praxi!"

Čtvrtek 27. prosince
Jaký je v práci klid! Výroční přehled Mektů a Tlachů jsem měl hotový za pět minut. Okopíroval jsem ten pololetní, který jsem za Duta dělal v létě. Jenom místo "strategie plánování" jsem napsal "synergický efekt plánování", místo "filozofie skladování" "synergický efekt skladování" a místo "vytváření filozofie odpovídající strategie pro podmínky rozvoje" jsem dal heslo "koordinace synergie jako optimalizace mise k implementaci vize zákaznicky orientovaného rozvoje."

Pátek 28. prosince
Duto zas nepřišel. Volal z mobilu: "Včera mi přivezli malá okna! Dnes mi je předělávají. V bytě mám deset pod nulou, tady, na balkóně, je tepleji." To v naší textárně je Ambrožovi, Juniorovi a mně s vánočním grogem teplo zvenčí i zevnitř.
..............................

Sobota 29. prosince
Z listárny Moby Dicka

V mém bývalém zaměstnání u jedné nejmenované světové počítačové firmy jsme museli vykazovat veškerou činnost do obdoby vaší Knihy Aktivit Pracovníka. V našem oddělení pak ještě částečně do dalšího systému řekněme KAPR. V KAP pak byla jedna činnost která odkazovala na KAPR. Já jsem jako fultajmr (z angl. full timer, tj. pracovník který musí vykazovat veškerou činnost - hrozné slovo co? zkuste skloňovat) zjistil, že můžu veškerou svoji činnost vyplňovat do KAPR a do KAP dávat už jen odkaz na KAPR. Jaká úspora času!
Nikdy s tím nebyl problém. No a protože se to vyplňovalo snadno a šlo to vyplnit do konce roku, tak jsem si KAPR už v březnu udělal dopředu.
V létě jsem si však našel lepší místo. Těsně, než jsem odešel, zrušili odkaz na KAPRa a všechno, co jsem v něm vyplnil, se automaticky přetáhlo do KAP.
Zkrátka, už půl roku jsem jinde, ale moje oddělení mě ještě pořád vykazuje a to se 100% "utilizací" (tedy že 100 % času pracuji pro blaho svého bývalého zaměstnavatele).
Oni to totiž - k mému překvapení - bez mého ID a hesla nemůžou zrušit!

Zaslal čtenář J.L.
*************************************
KLIDNÉ VÁNOCE A LEPŠÍ FLEK DO NOVÉHO ROKU PŘEJE MOBY DICK,
- nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky

(Další zkratky a informace o vztazích na pracovišti viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

25 komentářů:

drak řekl(a)...

Hospodskému, vlastně všem hospodským i návštěvníkům Hospůdky přeji nádherné Vánoce. K těm Vánocům jen to nejlepší, takové ty věci, co se špatně balí, tedy klid, zdraví, štěstí a pohodu.

STK řekl(a)...

Řízky z moráka jsou již snědeny spolu s bramborovým salátem, který nám tradičně vyrábí bývalá sousedka a který je tak dobrý, že bych proň klidně jel i desítky kilometrů daleko a ne jen osm minut pěšky, voňavá káva vypita a dárky rozbaleny. Kočky okupují své nové "spací dečky" - kupodivu okamžitě pochopily, k čemu ty kousky "chlupajzny" jsou.
I když - v mém věku člověk daleko raději dárky dává než dostává. A když se trefí do tajného přání obdarovaného, je chvilku šťastný jako blecha. Na vteřinu Mesiášem! Když byly děcka malé, byla to ještě větší radost, ale i tak je to príma.
=================
Dva věžáky, na které vidím, už pomalu pohasínají a za okny se začínají míhat namodralé stíny. Synchronně, všichni asi koukají na "Byl jednou jeden král". Taky jeden z "nesmrtelných filmů". Člověk docela chápe způsob, jak se vyvinuly lidové zvyky a církevní rituály. On ten obyčejný človíček má rád, když vidí něco, co zná, o čem ví, jak to dopadne. Změny nerad, jako ty děti, které okamžitě ostře protestují, když jim třeba jen nepatrně pozměníte děj pohádky.
=========
Teď se začaly ozývat zvony, které zvou na "uspíšenou půlnoční". Sníh už sice odtál, ale i tak je vidět, jak se do kostela naproti se začínají scházet lidi. Člověk by nevěřil, kolik je tu v okolí věřících a agnostiků... [;>)

Mír v duši a spojenost, Šamane!
Mír v srdci a spokojenost, štamgasti!

Anonymní řekl(a)...

-všem vespolek přeji příjemné svátky.

Vojtěch Filip řekl(a)...

Vážení přátelé, milí čtenáři a návštěvníci Šamanova doupěte,

začíná období vánočních svátků, svátků míru a rodinné pohody, svátků, v nichž, pokud to jde, na chvíli můžeme zapomenout na neveselou současnost, kterou nám připravila, a dále připravuje, pravicová koaliční vláda.

Budeme se moci těšit ze svých blízkých, z dětí, vnuků a třeba i pravnuků, z rozzářených dětských očí u rozsvícených stromečků či třeba jen z toho, že jsme se opět po roce všichni sešli. Je to chvíle, kdy můžeme společně vzpomínat na ty, kteří tu třeba již nejsou s námi, anebo plní své pracovní povinnosti, abychom my ostatní mohli v klidu a spokojenosti zasednout ke štědrovečerní večeři. Není jiných podobných svátků v celém roce.

Dovolte proto, abych Vám při této příležitosti jménem Ústředního výboru KSČM i jménem svým popřál mnoho štěstí, životních radostí a zdraví, aby se Vaše přání, která budou pod vánočním stromkem vyslovena, skutečně naplnila.

Váš Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

drak řekl(a)...

STK:

Co se týče bramborového salátu, mám kliku, protože ten nejlepší co jsem kdy jedl, umí udělat má lepší polovička (doufám, že mi nepřiletí od babičky záhlavec ze záhrobí, neb ta uměla rovněž báječný ;-)

Co se kostelů týče, chodím tam nejraději když tam není vůbec nikdo, nebo skoro nikdo, báječně se dázapomenout na chvíli na svět a přijít na úplně jiné myšlenky, nebo nemyslet vůbec na nic. Atmosféra na půlnoční také není k zahození, ale máme to do kostela poměrně daleko, autem bychom jet neměli, neb oba co řídíme, tedy já a starší dítě jsem "požili" a pěšky se nám nikomu nechce, je tu teplota necelých + 4°C a venku je takové vlhké chladné vlezlo a nepříjemno ;-) Možná by šlo dojet dopravou, koukneme a popřemýšlíme, předpokládám, že něco jezdit bude, přeci jen jsme v civilisaci, byť z určitých hledisek a úhlů pohledu by se dalo říci, že Praha je jen taková trochu větší vesnička.

Jakub S. řekl(a)...

Po první fázi šťp (štědrovečerního procesu) se svým nejml a jeho squaw spokojen, nakrmen, napojen, podarován, navrácen do svého hnízda. Druhá fáze: zítra v práglu s třemi svišti mé potomky. Třetí fáze pak po prvním v mým štatlu rodným s dalšími dvěma svišti mého nejst. Cokoliv mimo ně momentálně od zlého jest. Čo bolo bolo, terazky som majorom. Brou, velmi brou...

s.t.k. řekl(a)...

Vojto,
prosím o provedení malinké korekce textu: V prví větě je nutno škrtnout vše, co následuje po slovech ..neveselou současnost.
V poslední větě pak vypustit část začínající ...jménem Ústředního... až po ...jménem svým.
Pak se pod tento text může podepsat kterýkoliv slušný člověk.

Děkuji za pochopení - čili Dzp.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
s.t.k. řekl(a)...

Přátelé štamgasti,
nemáte taky pocit, že se tu díváme na poměrně rychlý rozvoj nějaké duševní poruchy? Odhadl bych to neodborně na rozpad osobnosti - schizofrenii.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano; a není to jen pocit.
Schizofrenie očividně sužuje hned několik pravidelných návštěvníků i autorů tohoto vlasteneckého Doupěte.
Včetně Vás, vážený STK; Marxužel.

Namátkou :
Oslavování největšího českého multikulti nadšence a eurohujera
+ prakticky ve stejný okamžik
Boj proti multikulti nadšencům a eurohujerům

Víte o čem je řeč ?
Nebo Vám to vůbec nedochází ?

Jakub S. řekl(a)...

- a mě to s tím usilovným snaživým rádobyvtipným trapným volem právě začíná bavit!
Schizofrenie to ale není, rozhodně ne. Něco jiného. Samozřejmě zakomplexovanost, ublíženost, vědomí, že mne nikdo kolem (nejspíš vč. rodiny) nebere vážně, příp. vůbec na vědomí. A opojný pocit anonymity a možnosti konečně si to vyříkat s těma i n t e l y k e n t a m a - ! Jej. To musí bejt... Určitá monománie možná. A ovšemže koprolálie, to je zřejmé hned.

Jakub S. řekl(a)...

Současně Oslavování a Boj - sakryš, na tom něco je. No asi eventuleně částečně skutečně možná jo!

Harpyje řekl(a)...

Včera v 18:30
Betlémská hvězda, nebo zbytky Sojuzu, které vnikly do atmosféry? http://www.spiegel.de/wissenschaft/weltall/0,1518,805735,00.html
V té době jsem byla zrovna v kuchyni, tak jsem Marxužel nic neviděla. Byl ten zjev taky pozorován v Česku?

STK řekl(a)...

Nikdo není dokonalý,
vážený Vlastimile V. Ani já, ani Vy, ba ani V.Havel nebyl. Smiřte se s tím.
A ještě: O mrtvých jen dobré!

Ovšem na druhé straně...

P.S.: Co jste dostal od Ježíška milý neznabohu? Novou přilbu nebo snad knihu?
[;>)

STK řekl(a)...

Tož nevím, ze Špíglu už to asi odletělo, nic jsem tam nenašel. Nebyl to ten slavný fotbalista Santa?
Jediné, co poslední dobou spadlo z nebe je publicisticky podchyceno zde.

Harpyje řekl(a)...

To, že nikdo není dokonalý, je, myslím obecně známý fakt, nejpozději od té doby, kdy tuto myšlenku sionisty Billy Wildera vyřkl Jack Lemmon.
Vlastencova poznámka se týkala jistých protichůdných tvrzení.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ježíšek mně samozřejmě nakašlal, páč v něj jaksi nevěřím.
Zato Děda Mráz mi přinesl šest svazků supervlastenecké edice Zlatoroh; možná někdy poreferuji. A čapku-ušanku. A děrovač nerezových dřezů; ale to už dříve, s důrazným upozorněním, že jde předčasný o vánoční dárek.
A co Vám přinesl Děd Mráz, drahý agnostiku ?

Jinak : Úsloví "O mrtvých jen dobře" znamená pro Vás pokyn k záchvatu schizofrenie ? Vážně ?

De mortius seu bene, seu nihil.

Světu mír !

Větší vlastenec řekl(a)...

Himmelsphänomen an Heiligabend

No co to asi bylo ...
Santovy sáně ztratily tepelný štít, a při návratu do atmosféry - vzplály jak vích.
Kdo nedostal dárky od S.Clause, už je nedostane.

Prostě - i na tzv. Západě bude jednou nadělovat Děda Mráz. A nebudou to dárky chudé pro lid a přepychové pro děti vykořisťovatelů. Budou to dárky nejkrásnější, takové, jež dokáže dát jen dobromyslný člověk z Východu : Práce, mír, spravedlnost, solidarita, humánní odsun resp. humánní vylikvidování nepřizpůsobivých.

Hezký vánoční večer všem opravdovým českým vlastencům.

Větší vlastenec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Harpyje řekl(a)...

Velevážený, chápu sice Váš smutek nad úmrtím M., ale pokud nechcete odhalit jeho identitu, tak si, prosím, nechte Váš smutek pro sebe.
Dzp.

Větší vlastenec řekl(a)...

Máte pravdu, omlouvám se.

Šaman řekl(a)...

Schizofrenním jest asi míněn soudruh Vojtěch Falmer Filip z Jedovar. Komunisté, kteří chtěli Vánoce zrušit, nám přejí k svátkům, nad něž není... a hnedle nato posílají soustrast nad smrtí odporného diktátora.
\ :-//

Šaman řekl(a)...

Příspěvek VV z 20:25 byl odebrán na žádost VV. No ale, smutek z blbé sezony zůstává, že.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, po nepochybně upřímné kondolenci do Severní Koreje, Filipovo přání k vánočním svátkům chápu jako decentní připomenutí, že zdejší diskuse je vbudoucí vedoucí silouu vedena v patrnosti a hned po revolučním vítězství bude zakázána s domácím pánem a všemi přispěvateli.

Harpyje řekl(a)...

Na horním článku od Šamana jsem se konečně pokusila o klikací odkaz (užívám Firefox), který se nezdařil, a nyní, kdykoliv se tam pokouším něco napsat, tak mi to ukazuje
"Vaše HTML nelze přijmout: Tag není povolen: TABLE" ?!
Má snaha byla postovat obrázek údolí Dunaje s přáním všem diskutérům do Nového roku na můj Picasaweb.
:-/