neděle 11. prosince 2011

Jak zachráníme euro

Dnes se v Otázkách V. Moravce objevila cifra 89 miliard korun, kterou bychom měli přispět Mezinárodnímu měnovému fondu, aby měl na záchranu eura. Pokud se chceme účastnit záchrany eura, pokud tedy budeme chtít zůstat zodpovědnými Evropany. Kde tuto sumu vezmeme, když s ní rozpočet nepočítal? Předseda nejsilnější strany ČSSD Bohuslav Sobotka pravil, že TO JE VĚCÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY, KDE TY PENÍZE VEZME.

Sobotkův kolega K. Schwarzenberg, jemuž je vyčítáno euronadšenectví, pravil realisticky: "Je opravdu načase, aby si Evropská unie nastavila jasná demokratická pravidla pro příjímání všech rozhodnutí." Teď to bylo tak, že dvě velké země se dohodly a přinutily ostatní. A nám nakonec nezbude nic jiného, než zacálovat. "Dle mého názoru nám mnoho jiných možností nezbyde," pravil.

Co se týče změn ve smlouvách, není velkým příznivcem referenda. Nepovažuje ho za vhodné obzvlášť v této otázce. Z vlastní zkušenosti ví, že i profesionální politici pochopili změny až po určité době. Vyžadovat kompetentní rozhodování od občana je prý "poněkud náročné".

Ano, je to náročné. Politici stále tápou a nechápou. Ale občan to pochopil hned.

Dále: Nové smlouvy by měly obsahovat limity, při jejichž překročení budou automaticky následovat sankce. Ale i pro členství v eurozóně nějaké limity a sankce existovaly, a plakaly menší země, když je musely dodržovat. Když limit překročilo Německo - tak se nic nestalo! My to platit nebudeme, řekli Němci -  a neplatili...

Toto není euroskeptické psaní, ale popisování reálného stavu. Nevím, co je lepší, zachraňovat euro nebo nezachraňovat euro, zejména když to euro začíná mít faktické znaky německé marky, ale mám stále silnější pocit, že jsme v podobném stavu, jako když zabraňujeme klimatickým změnám tím, že ničíme přírodu biopalivy a rtuťovými tvarovými zářivkami.

Ono to přijde, přestože se snažíme. Ono to přijde, právě proto, že se snažíme.

Závěrem praktická otázka pro někoho jiného než pro B. Sobotku:

Kde tu sumu 89 miliard Kč vezmeme? Protože já jako blbý občan vidím jedinou odpověď: Půjčíme si ji.

A k tomu mám další blbou otázku: A nemohl by si MMF půjčit rovnou od toho věřitele???

PS: Výšeuvedená suma je součástí celoevropských 200 mld. €, které by měly euru pomoci. Někteří realističtí ekonomové počítají s tím, že to postačí - na tři měsíce…

PPS: Rozpočet ČR na rok 2012 je plánován ve výši 1084 miliard korun. Plánované výdaje jsou o 105 miliard korun vyšší. Roční schodek je tedy ve výši 9,7 % rozpočtu. Deficit veřejných rozpočtů má být 3,5 % HDP. V situaci, kdy se už ví, že jde o neudržitelně optimistický plán, se začínají plánovat záchranné balíčky typu "propustíme ještě tisíc policistů", "zkrátíme studium o jeden semestr", "nebudeme zvyšovat důchody", "snížíme pracovní dobu - i výplaty", "zvýšíme DPH na jednotnou sazbu 20 %", "dáme daň na nezdravá jídla", "zvýšíme daň za energie ("ekologickou daň")",… přichází požadavek z boku na dalších 89 miliard, které si máme půjčit, abychom se mohli podílet na pumpování peněz do eurozóny. Výkřiky typu "ono se nám to vrátí za dva roky na příspěvcích z Bruselu" jsou nepravdivé: Ty peníze bychom dostali tak, jako tak - pokud bude fungovat EU.
Ano, bylo by správné se podílet, ale nemáme na to, takže si budeme muset půjčit. A splácet nějaké 4 miliardy ročně na tu půjčku. A pak pět. A pak deset procent, až se nám zvýší úroky. Nevíme, jestli se nás nebudou týkat automatické sankce za překročení schodku - který si jen tímto šlechetným krokem zvýšíme o téměř sto miliard.
A to si budeme muset půjčit, když je budeme chtít "věnovat", protože na to neušetříme, ani kdybychom zrušili policii úplně a snížili dobu studia na VŠ na jediný semestr...

Na závěr tohoto pondělního dodatku ještě několik poznámek:

Prvá: Podrobnosti v pátek přijaté smlouvy nejsou dosud známy zejména proto, že ještě neexistují.

Druhá: Několik zemí, včetně Německa, čeká přezkoumání, zda je tato "rámcová smlouva" v souladu s místními ústavami.

Třetí: Právníci Evropské rady nejdříve smlouvu odmítli jako odporující platným smlouvám o založení EU. "Tvrdé jádro" by totiž mělo ke svému fungování používat celoevropské instituce jako Soudní dvůr EU či Evropská komise, jež jsou placeny z příspěvků všech členů. Na nátlak premiérů eurozóny však po několika hodinách "změnili názor". Evropská unie si tak - po svém "deficitu demokracie" - prohloubila i "deficit práva". Přeloženo: EU je nedemokratická a bezprávná organizace. Nad právem a demokracií vítězí - pokus o záchranu nefunkční ekonomiky.

Na závěr: Ať se rozhodneme tak či tak, jsme v háji. V celoevropském háji, který hoří. Naskýtá se otázka, jestli bychom se neměli pokusit své vlastní palouky zachránit tím, že si naše bory na skalinách zapálíme sami…

181 komentářů:

EK řekl(a)...

Kde tu sumu 89 miliard Kč vezmeme? Tam kde vždy. Z mé kapsy, 8900,-Kč a za děti a za nemakečenky a za a za a za, takže jen já tak 30 kolíků.
čest v šest!

Větší vlastenec řekl(a)...

Občan nepochopil "hned".
Občanovi pochopení trvalo řadu let.
Řadu let trvalo občanovi, než si uvědomil pár prostých pravd :
* v roce 1989 naše země nebyla zadlužená
* zdravotnictví a školství bylo bezplatné
* ohrožovali nás stejní nepřátelé jako dnes - Němci, Francouzi, Američani, papeženci ...; čili Euroameričani a jejich domácí přisluhovači

Jistě, i já musím přiznat nedostatky naší bývalé plné samostatnosti. Například :
* kubánské pomeranče a vietnamské banány na našich pultech neodpovídaly normám Evropské unie
* kolem našich měst ležely pouhé rodné širé lány, a ne SKVĚLÉ zbohatlické satelity jako dnes
* dělníci museli brzo vstávat, aby byli v práci včas; rolníci ještě dřív
* zcela chyběla dnešní „sociální síť“ pro nezaměstnané a bezdomovce
* koupit si drogy či pornografii bylo dost obtížné
* někteří naši vlastenci od Strany a státu dostali menší byty, než si (podle svého úsudku) zasloužili
* v naší televizi šlo málo SKVĚLÝCH amerických seriálů
Atd.

Prostě - podtrženo a sečteno, víc záporů než kladů měla naše dávná plná samostatnost. Proto taky občani zvonili klíči, před 22 roky, že.
Jen tak mne napadá - mají ještě dnes všichni ti “zvoniči“ vůbec nějaké klíče ? Bezdomovec opravdu, ale OPRAVDU žádné nepotřebuje.

Čest a Nazdar !

Anonymní řekl(a)...

-Čest a Nazdar !

-jak pozoruji,není jasné,komu tuto zprávu sděluješ.Pak nebuť labuť,komu hrozíš?

Schumacher řekl(a)...

Naprosto šílené.

STK řekl(a)...

Za prosté tzv. selské úvahy tady člověk dostává za uši. Už se mi ani nezdá rozumné potvrdit, že článek má pravdu. Takovou tu malou, českou, zaprděnou, hobití. Ale "k sažaleniu" realistickou.
Brzy se tu objeví odkazy, co tomu říká ten nebo onen "světový list", proč je ta naše hobití pravda tak hloupá a omezená, že Čechům chybí sebedůvěra a rozhled dál než za humna atd., atp.
To, že platbu "do pojišťovny" podporuje ČSSD je pro mne symptomem, že to bude tak, jak
píše Šaman. Pravidla při porušování kázně budou přísně sankcionována. Pokud ovšem pravidla poruší ti silní, bude to samorozumně "nezbytnost" a o nějakých sankcích se pochopitelně nabude ani uvažovat. Kdo by si taky nahlas troufl, že?

Nicméně věrchuška, ta naše česká, zaprděná atd., si chce udržet své posty. A protože začínám mít pocit, že EU je v tomto ohledu mocnější, než se zdá, bude naší sněmovnou rozhodnuto, že zaplatíme. Knížepán Schw. obrátil - je to holt liška všemi mastmi mazaná a pochopil dřív než jiní, odkud vane vítr. A kam vítr, tam plášť. Nečekejte, že se bude konat nějaké referendum. Prostě se nám vysvětlí, že na referendum není dost času a když se nám něco nezdá, ať to vyjádříme v příštích volbách. Až nějaké budou.
===
Jojo, zdá se, že ke třem dřívkám a tkaničce si bude dobré přibalit vidle. Halapartny či co se to vlastně staví pod okna radnic se už nevyrábějí. [;>/

Anonymní řekl(a)...

A pomocí vydíratelného eura zachráníme dolar. To nemá chybu. To musel vymyslet našinec, nebo podplacený.

Schumacher řekl(a)...

Když jsme nebyli dost dobří k přijetí Eura kterak to, že najednou jsme tak dobří abychom se podíleli na jeho záchraně ? To je hnus, Vaše velebnosti.

Jakub S. řekl(a)...

Tak já budu ten blbý, nic nového pro mé okolí, a zeptám se neúprosně a jasně a jednoznačně přímo: PROČ máme platit, když jsme zůstali mimo euro? Jakou to tedy mělo/má výhodu? Žádám (nevím od koho, no filozof) odpověď v jediné větě. Prostě když něco NEVÍM, tož se na to zeptám. Tak mě naučili. A já své děti. (Pozdě bacha honit. Odpusťte, děcka.)

Schumacher řekl(a)...

Jakube, proč, proč...Protože si to Říše přeje a na protektorátní vládě je aby vyhověla. Jinak nastanou známé závažné nepředvídatelné následky...

informace řekl(a)...

Text návrhu Merkel-Sarkozy na novou evropskou smlouvu tu zatím není dopodrobna znám. Bude teprve rozpracován a pak teprve schválen jednotlivými státy.
Pokud jde o pojistný fond ESM, který by měl vejít v platnost od července příštího roku, má spolu s dosavadním fondem Efsf dosáhnout 500 miliard euro plus dotace MMF ve výši 200 miliard. Chce se připojiit i Čína, která studuje způsob, jakým přispět 300 miliardami euro. Kromě toho nabízí kredity bankám s úrokem 1%, který by jim měl umožnit nákup vlastních dluhopisů.
Jakou částkou by měly přispět do fondu ESM jednotlivé státy, o tom se zatím nepsalo. Jen to, že příspěvek by mohl být skládán ve splátkách.
Je jasné, že deštník ESM bude chránit všechny, ne jen státy euro.
Sorry, víc vám říct nemůžu.

informace řekl(a)...

Kromě toho, jak psaly noviny, i Rusko projevilo ochotu podílet se, i když jen podle možností, na ESM.

Jakub S. řekl(a)...

Sudlice. Ale halapartny by taky ušly. A na Malou Stranu trefíte.

Jakub S. řekl(a)...

Tak znovu: nevstoupili jsme. Jaký je tedy zásadní rozdíl?
Je nějaký?
Není mi odpovídat. Ptám se (Honza Skácel).

informace řekl(a)...

Přečetl jste si, Jakube,
co jsem napsala? Co tu panikaříte?
I Rusko chce prostředníctvím MMF podpořit fond ESM. I Čína. Pročpak asi? Protože nechtějí, aby se propadlo euro a aby se rozpadla Evropa. Moc by na tom ztratili.
Přestaňte už laskavě brečet. Takoví velký a bulej tu jako malý děti.

Jakub S. řekl(a)...

Ale já nepanikařím. Ptám se, chci vědět, su ostražitý a nedůvěřivý prostě, chci vědět zas o nějaké pevné půdě, z čeho vycházet, čeho zanechat a čeho nového se chytit - Já tu otázku myslím, a v tomto smyslu to konstatuju v posl. dnech už potřetí snad, zcela věcně a tak jak je napsána. Není řečnická. Ani to není vytí stesku, smutku či nenávisti, maskované jako ptaní. Opravdu to tak působí? Já nevím, musíte vy venku, i chytří a vzdělaní a náma uznávaní, vidět každou chvilku naše postoje/názory/vidění věcí falešně, jinak? Člověka to pořád znovu, aspoň vnímavého a pozorně formulujícího (a to se o mně už 50 let říká), udiví. - A DOST. NON FINISCE MAI!!

informace řekl(a)...

Ne, nepanikaříte.
A ty tkaničky do bot, dřívka na rozdělávání ohne, halapartny a sudlice jsou co???????????????????
Váš oblíbený folklor?
Máte-li obavy, chcete se na něco zeptat, chcete protestovat? dejte dohromady dopis předsedovi vlády, jeho náměstkovi nebo nějakému difensore civico, existuje-li v ČR. Založte hnutí protestu. Ale nebrblejte po straně.

Jakub S. řekl(a)...

Nějak se míjíme. Je mi to nepředstíraně líto. Možná by můj postoj líp vyložil někdo jiný - ? Zatím dobrou...

informace řekl(a)...

Také mám ten dojem, že se naše stanoviska liší.
Tak dobrou

A pro ostatní,
zatímco tu brbláte proti Nečasovu ano, v Anglii je zase bouře proti Cameronovi pro jeno ne. A kdo se bouří? jeho vlastní vládní koalice a, divte se, kritizuje ho ostře British Bankers Association, protože tu teď zůstane BG sama uprostřed oceánu, bez spojenců a bez ochrany!
Kritizuje ho silně i Financial Times.

STK řekl(a)...

Vážení! Za několik let, dožijeme-li, budeme vědět, kdo měl dneska pravdu. Ale to už bude pozdě cokoliv měnit.
==================
Hnutí odporu? Kde to žijete, osobo naivní! Zatím nemá naději na úspěch. Až se o tu věc začne zajímat aspoň 1/3 národa, tak možná. Ale ta 1/3 se začne rozčilovat, až na ně tvrdě dopadne krize. A to už bude pozdě. Příliš pozdě.
=================
Bydlet tak v Německu, tak bych možná taky měl na měnovou unii jiný názor než dneska. Jenže s mým českým důchodem bych mohl bydlet tak leda pod mostem. Spíše venkovským, tam je nájem přijatelnější. Na tři skromná jídla denně by mi snad důchod postačil.

STK řekl(a)...

A pro "naši" Informaci:
Tkaničky, dřívka, sudlice a halapartny: To je, prosím, specifický humor. Kocourův humor.
Říká se mu černý.
Bez něj se nedá (s přijatelnou náladou) současnost přežít, milá Informace!

Větší vlastenec řekl(a)...

Defenestrace, sudlice, rozdělávání ohně třením dřívek ...
Trošičku blbnete, při vší povinné úctě, vážení přátelé, soudruzi a soukmenovci.

Nic z toho potřebovat nebudeme, neboť :
1) Nebude žádná defenestrace.
Tento způsob popravy národních škůdců je zastaralý, fyzicky náročný, nebezpečný pro vykonavatele i naši Matičku stověžatou (defenestrovaní se drží zuby nehty okenních rámů -> dochází k poškození, krev a ostatní tělní tekutiny se vpíjejí do dlažby -> je nutno povolat kropící vozy, atd.)
Prostě je polapíme, postavíme před soud, oni se přiznají, lid peticemi požádá o jejich neprodlenou popravu, my je hezky česky oběsíme -> a je to.

2) Sudlice jsou v moderní válce k ničemu, zrovna tak vozová hradba.
Naštěstí máme plné sklady ručních palných zbraní + munice naší výroby. Tanky a letouny sice pravdoláskaři prodali resp. zničili, ale s.Putin nám dodá krásné nové stroje s bratrskou množstevní slevou.

3) Oheň pomocí luku + klacíků rozdělával Kopčem, Ostoj používal křesadlo. A možná už Praotec Čech.
Moderní verze křesadla stojí pár stovek. Tkaničky si schovejte; budete potřebovat k převázání láptí.

Takže - přestaňte hysterčit, a kupte si do zásoby lopaty, krumpáče, rýče, pily, sekery, kladiva a hřebíky. Na jaře začneme v lesích budovat zemnice.

Čest a Nazdar !

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
pro nás bude naopak extrémně výhodné, když se neonacistické projekty euro a EU rozpadnou.

informace řekl(a)...

Jakube a STK,
já respektuju každé mínění, když je míněno vážně a když má logický podklad. I když se liší diamentrálně od mého.
Včera jsem se snažila pod článkem Moby Dicka trochu vysvětlit, jak fungují finanční trhy. Snažila jsem se vysvětlit, že jednotlivé státy nemají velkou naději ustát mezinárodní spekulaci. Jejich jedinou šancí v nynější konfiguraci mezinárodní trhy versus státní a veřejné finance je společná politika. Alternativou by byla regolace na světových finančních trzích, což si uvědomují politikové a ekonomové na celém světě. Současný stav nevede k nějaké normalizaci nebo fyziologickému ozdravení deficitárních situací a inovaci ekonomického systému, jak se iluzorně někteří ekonomové domnívali, ale je jednoduše olupováním těch slabších, izolovaných.
O regulaci finančních trhů se v posledních měsících hodně psalo a diskutovalo, ale jak vychází najevo, je to věc složitá, ne-li nemožná. Natolik se už rozbujel trh, na kterém operují společnosti současně na několika státních trzích a tudíž by muselo dojít k vypracování pravidel jen mezinárodní dohodou.
Generální ředitel Banco dItalia Fabrizio Saccomanni vypracoval před časem refrerát o situaci, kde právě rozebírá jednotlivé aspekty, pokud se týká evropských trhů a navrhuje některá řešení, i když do jisté míry paliativní.
Zajímá-li Vás, tady je odkaz.
http://www.bancaditalia.it/interventi/intaltri_mdir/saccomanni_190109/saccomanni_190109.pdf

informace řekl(a)...

Jistě mi, Pergille, zdůvodníte na základě konkretních ověřitelných fakt mezinárodní finanční trhové situace Vaše mínění, abych Vám mohla odpovědět.

Anonymní řekl(a)...

A nemohl by si MMF půjčit rovnou od toho věřitele?
Ne nemohl. Věřitel by MMF nepůjčil, ale Česku půjčí, protože z Česka by ještě něco mohl vyždímat - daně u nás ještě někdo platí.

EK řekl(a)...

Kdo by si taky nahlas troufl, že? A kdo snad, bude označen za zaprděnce, vidláka, pologramotu ktery "nevý jaké I" To, že platbu "do pojišťovny" podporuje ČSSD je pro mne symptomem, že to bude tak, jak
píše Šaman. A tak to je.
Cituji: 2) Sudlice jsou v moderní válce k ničemu, zrovna tak vozová hradba.
Naštěstí máme plné sklady ručních palných zbraní + munice naší výroby. K citátu doplňuji, přecházím od odporně drahé "euroamerické" ráže
. 45 na osvědčenou 9x19 našeho souseda LUGERA, je jí tu po Rakouském tapecíru dostatek.

čest v šest, za úsvitu za kostelem u zdi hřbitova !!

informace řekl(a)...

Anonymní a EK,
víte vůbec, o čem mluvíte?
Jestli nevíte, co je MMF, najděte si to na anglické Wikipedii, ta je dost podrobná.
A kdo by měl být ten "věřitel"? To jako zelinář na rohu, co Vám dal kilo brambor na dluh a teď by Vám měl půjčit, abyste mu za ty brambory zaplatili?

EK řekl(a)...

Deutschland, Deutschland, zahl´ für alles…
Sieg arbeit!!
Tento pozdrav nepovažuji za vhodný: "Zdar vítězství", "Sláva vítězství" nebo "Vítězství zdar" poslední překlad do češtiny je v současné době často používán i příslušníky českých ultralevicových skupin*).

Dovoluji si pozdravit :čest v šest.

*) Používání jak původních nacistických ultralevicových pozdravů, tak jejich počeštěných variant je podle platného českého práva v praxi orgánů činných v trestním řízení považováno za trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka podle § 260, případně vyjadřování sympatií k takovému hnutí podle § 261 Trestního zákona č. 141/1960 Sb. (ve znění novel).

EK řekl(a)...

informace řekl(a)... a EK,
víte informace vůbec, o čem mluvím?
Jestli víte, co je MMF, jděte se to na to .... , tam je dost a dost a dost.

Máte informace šedý nebo zelená zákal nebo jste pod vlivem kladného přetížení??
čest v šest!

Jakub S. řekl(a)...

Čest práci! je v německé verzi Die Arbeit hóóch! V tom neuvěřitelném kafkovsko-orwellowsko-SED-státě SZ od nás, který jsem velmi důkladně a od spodu a od Baltu po Weimar s tím zábavným parkem nad ním, v té bučině, poznal, se užíval písemně i vyštěknut nečekaně každou chvíli. Nikdo nechápe, že pro mne to byl nejexotičtější a nejinteresantnější stát na světě. Někdo z vás by mohl?

informace řekl(a)...

EK,
komu není rady, tomu není pomoci, říká české přísloví.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kouknou, voni EK, voni se do toho kapánek zamotali, že jo ?
Posledně mleli vo ráži .50, dneska vo .45. To jim ty kuličky vod tý doby zhubly, či co ?

A jinak : Slavnejma slovama "Vítězství zdar" se zdraví VELKÝ ČESKÝ VLASTENCI, kerý chtěj ÚPLNĚ TO SAMÝ co voni - samostatnost. Konečně samostatnost vod tý mizerný Evropy, kerá má furt takový divný cukání se dávat dohromady jako.
A daná dohromady samosebou de po krku všem velkejm vlastencům, co se zdraví vlasteneckym pozdravem.
A za hřbitovní zeď potmě rači nechoděj - lidi tam voděj venčit čoklové, eště do něčeho šlápnou.

Servus !

Harpyje řekl(a)...

Tohle nemá cenu řešit.
Pokud si většina národa myslí, že jim evropská solidarita za to nestojí, tak ať jdou do (_._). Zrovna tak jako Britové.
To probuzení z vlastní krátkozrakosti bude sice kruté, ale podle české tradice se toto vlastní selhání připíše Bruseli a Německu, a budeme opět moct naříkat, jak jsme malí, slabí, a jak špatně s námi mocnosti nakládají.
Tyto výroky mluví samy za sebe:
- Konec suverenity, svobody a demokracie
- Eurohujeři, radujte se! Protektorát je tu
- Seznamte se, Karel Schwarzenberg, zmocněnec nového německého protektora. Omlouvám se Emilu Háchovi
- Kolaborant Schwarzenberg chce darovat našich 90 miliard Bruselu. Ať jim je dá ze svého!
- Jestli se Nečas teď podělá a pošle EU 90 našich miliard se všemi kecy o vládě rozpočtové odpovědnosti, ať jde do Brusele! Tam patří všichni vlastizrádci.
- Britský premiér Cameron konečně ukázal svaly a poslal Merkozyho do patřičných míst. Nečas říkal, že nesmíme být osamoceni. Nejsme osamoceni! Jsou s námi Britové.

EK řekl(a)...

Pro VV, .50 u dlouhých zbraní ponechávám, jen u krátkých měním na9x19, osobně už samostatnej jsem , to jako OSVČ. Jediné po čem toužím je , aby mi eurohujeři líb...ř..!I s EU. Já chcu USA.
Poňatno?
čest v šest!

jiný Honza řekl(a)...

Asi přiliju trochu oleje do ohně, ale...
Minulý týden jsem si chvíli povídal s člověkem, který dává dohromady výpočet HDP (není na to, samozřejmě sám). Vysvětloval, proč se najednou přepočítává HDP několik let dozadu. Je to kvůli "harmonizaci s EU". Do HDP se totiž nově zařazuje šedá ekonomika (odhady výnosů z prodeje drog a prostituce - tady je to zatím nepovinné) a pak imputované nájemné. Tedy vlastně do HDP povinně připočítáváme částku, kterou by platili ti občané, kteří bydlí ve svém, pokud by si své bydlení pronajímali! Nejsem účetní, ale tohle mi připadá neskutečné.
K Harpyji - proč vlastně tehdy Německo neplatilo "pokutu" za porušení rozpočtových pravidel ač je jasně porušilo a po ostatních takovou platbu požadovalo?
K Informaci: že si evropské dluhopisy hodlá pořídit Rusko a Čína, se nedivím. To není o pomoci, ale důsledkem bude zavázanost EU těmto státům (vlastně závislost, že?) a tím jistá ztráta ekonomické i politické suverenity, že? Ostatně za kolik nakoupí dluhopisy Švýcarsko?

Větší vlastenec řekl(a)...

Německo, vážený Jakube S., je „interesantní“ jen jako cíl (jeden z cílů) naší dějinné mise : Osvobození Evropy od Evropanů a Euroameričanů.
Jak víme od podzimu 1989, všichni Němci jsou fašisti.
Všichni.
Před tzv.pádem Berlínské zdi jsme si mohli myslet, že část Němců je pokroková - část jejich dělnické třídy. Byla to iluze. Iluze a působení našich slovanských genů.
Ano, po osvobození Sovětskou armádou a humánním odsunu zbylo v Německu více než 1,000.000 slovansko-germánských míšenců; převážně v NDR. Jenže jakmile se jejich 50% zdravé slovanské krve v další generaci rozředilo špatnou krví germánskou, vše sklouzlo do starých kolejí.
Naši údajní „bratři“ zradili mír a socialismus, z naší Západní Asie prchli do Evropy. V důsledku jejich zrady a útěku jsme se i my dostali načas do Evropy, do područí EU a NATO. Díky Leninu, že ta hrozná doba už končí.

Takže : Po osvobození Německa Vás bude naše vlast potřebovat více než kdy jindy, vážený Jakube S. Budete tlumočit - ve styku mezi funkcionáři Prozatímních národních výborů (to budou zprvu samozřejmě našinci) a osvobozenými Němci.
Buďte připraven na nepohodlí - v osvobozeném Německu asi nebude nic pořádně fungovat, v těch ruinách.

Rád bych věděl, za kolik generací se nám povede německé domorodce zcivilizovat a poslovanštit.

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Tahaj sebou amerikánskou M2, voni EK ?
No tak to už se ničemu nedivim, fakt !

Jakub S. řekl(a)...

Tož to by bylo zajímavé...
Na Sprévě, Havole, Odře, berlínských jezerech vám stejně každý třetí domorodec soukromě svěří, že má asi wendisch či slawisch krev. Pociťuje to fatalisticky, že se s tím jako nedá moc dělat, takový flíček na kráse. A bydlí v Pieskowě, Saarowě, Dranskem. Míno, Míno...

Větší vlastenec řekl(a)...

Nebojte, vážený Jakube S.; dožijete se osvobození Německa a Evropy. A možná i Ameriky.
Opravdu - Armáda Ruské federace je nepřemožitelná, armády Prorokovy nespočetné.
S námi Nesmrtelný Lenin a Alláh, kdo proti nám ?!

Nuže, jestli se v některých Němcích dají dohledat zbytky naší krve, tím lépe pro ně. Docela bychom potřebovali nějaké německé elity, které by méně inteligentním domorodcům ukázaly nevyhnutelnost dějinného vývoje : Plné poslovanštění, nebo odsun.

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Ale já samozřejmě, proboha svatého, vůbec (šlo-li by taky o mě) nepochybuju, že solidarita v EU za to stojí, S!! Jenom napřed upřesnit pojem: Solidarita znamená něco mezi samostatnými subjekty. Punkt. Jinak je nutno užít jiného slova. A nikoli vynucovat. A s hodnověrnou vyhlídkou na lepší budoucnost toho (jeweilig) zrovna krachujícího státu. Snad ne postulovat solidaritu za všech okolností, bez povinnosti vše vysvětlit, občanům a ostatním členům?
Když my fakt nevíme, děvčata. Znamená to hned, že jsme bezpáteřní, zbabělí, nemáme rozhled/úroveň - shrnuto: jsme holt druhořadí, inteligenčně, volně a/nebo morálně - ?
Sakra, to sem se rozepsal. Berte to s e z r n k e m s o l i .

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen se neinžinýrujte, vážený Jakube S., a napište to po lopatě :
Cum grano salis

Tihle intoši ...

informace řekl(a)...

Načrtnu Vám tu tři možné scénaře pro budoucnost české ekonomiky, jestliže se euro rozpadne a státy se vrátí ke své měně, více nebo méně devalvované.
1/ cizí kapitály se stáhnou do mateřské země jako to bylo v USA po 2008, kdy Obama slíbil podnikům, které se vrátí, daňovou úlevu. Tedy zavírání podniků, propouštění.
2/ mezinárodní spekulace napadne český veřejný dluh, který před deseti minutami dosahoval 1.542.723.561.280 Kč a který roste rychlostí 4 313,- Kč za 1 sekundu (http://www.verejnydluh.cz/). Jak dlouho bude ČNB vzdorovat?
3/ ČR se měnová krize vyhne, kapitály zůstanou a koruna podstatně zvýší svůj kurz. (Něco jako druhé Švýcarsko.) Dúsledkem zpevnění měny vůči ostatním devalvovaným se zboží stane nekonkurenčním, klesne vývoz, turizmus, omezí se výroba, cizí kapitál se vrátí do mateřských zemí, protože tam výroba bude nakonec stát míň. Propouštění, zvýšení sociálního zatížení státních financí.
Který se vám líp zamlouvá?
Anebo by bylo lepší, kdyby euro nezaniklo?

STK řekl(a)...

Začíná to tu připomínat vážení spor Tenkokoncových a Tlustokoncových z Gulliveových cest. Do obecné češtiny (té neintošské, VV) si to přeložte sami.
Neboli - debata eurohujerů a euroskeptiků začíná být až osobní a nesmyslná. Ani jeden tábor totiž neví, jak to dopadne. Jen něco předpokládají. To totiž není nějaký přírodní zákon "když -> tak", jen jeden z pokusů o sociální "inženýring", které zatím vždy v dějinách dopadly úplně jinak, než byly zamýšleny.

Jdu si radši vydělat trošku peněz. Dřív, než ztratí jakoukoliv cenu a přejdeme na výměnný obchod...*

*/ sarkastická poznámka [;>)

s.t.k. řekl(a)...

A čárky si doplňte taky sami...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale Vy to přece VÍTE, vážený STK.
Víte, jak tohle všechno skončí - pořád o tom píšete.
Tak nebuďte tak neintošsky skromný.
Děkuji Vám předem jménem všeho lidu.

Čest !

EK řekl(a)...

no, moc se netěším na přežívání v CH ano tam v některém z hotelů KEMPINSKI,nebo v ČÍNĚ, http://www.kempinski.com/en/chengdu/Pages/Welcome.aspx
jdu převádět JURA na CHF do UBS, abych měl čím platit.
čest v KEMPINSKY!

EK řekl(a)...

To co zde čteme , nejen VV, se dá jasně přepsat po dosazení místního slovníku pojmů do článku : http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-jizda-na-mrtvem-koni-0hv-/p_klima.asp?c=A111211_233606_p_klima_wag

a jedeme dál na mrtvém koni.
čest v šest!

informace řekl(a)...

Jinému Honzovi,
Švýcarsko už dávno dluhopisy eura kupuje, hlavně německé a francouzské, ale i italské.
V září byla Národní švýcarská banka nucena revalvovat oficiální kurs franku vůči euru na 1,2, koncem listopadu se proslýchalo, že ho zvýší opět na 1,25.
O situaci ve Švýcarsku jsem psala ve svém příspěvku z 8. PROSINCE 2011 10:56 pod článkem Finále fotbálku a Mikuláš pro důchodce

informace řekl(a)...

Jakube,
na Vaši otázku "Znamená to hned, že jsme bezpáteřní, zbabělí, nemáme rozhled/úroveň - shrnuto: jsme holt druhořadí, inteligenčně, volně a/nebo morálně - ?" Vám chci odpovědět, že jsem nikdy nic podobného neřekla a ani mne to nenapadlo.
Ale že neumíte diskutovat, to říkám, ano. Hned berete všechno osobně a urážíte se jako náš Kocour. Anebo oddpovídáte už hotovými frázemi.
Snažte se taky pochopit argumenty spolubesedníka. Máme tady vést nějaký chorový monolog ve formě fingovaného polylogu?

STK řekl(a)...

Jak to skončí, jak to skončí, Vlastimile...
No jistě, vím to, ale nevím přesně kdy!
I když: Něco přece jenom víme.
Ale myslím, že se toho jako lidstvo zdaleka nedožijeme... Vyhubíme se daleko dříve disciplinovaně sami. Tak, jak nás Matka Příroda naprogramovala.

informace řekl(a)...

STK,
teď jste z valutového pesismizmu přešel na pesimizmus kosmický? No ono to končení je tam v delší časové perspetivě. Takže může vzbuzovat i elegickou melacholii.

STK řekl(a)...

Jakub S. je jeden z nejsmířlivějších lidí tady v Hospůdce. Bodka.

Takže zvratné zájmeno "se" u slovesa "urážet" není na místě, Informace. Nenapadlo Vás, že děláte vlastně totéž, co Jakubovi vyčítáte? On má prostě jiný názor než Vy, jinak hodnotí fakta - to je všechno. Není mu třeba naznačovat, že takový postoj jako má on zastávají jenom ...atd.

P.S.: Na mě si ale klidně smlsněte, já jsem nepoučitelný. Co si neosahám, neochutnám a neočichám jako by nebylo. (Ale na elektřinu věřím. Vidět sice není, ale na omak kope!)

Šaman řekl(a)...

Za článek vloženo

PPS: Rozpočet ČR na rok 2012 je plánován ve výši 1084 miliard korun. Plánované výdaje jsou o 105 miliard korun vyšší. Roční schodek je tedy ve výši 9,7 % rozpočtu. Deficit veřejných rozpočtů má být 3,5 % HDP. V situaci, kdy se už ví, že jde o neudržitelně optimistický plán, se začínají plánovat záchranné balíčky typu "propustíme ještě tisíc policistů", "zkrátíme studium o jeden semestr", "nebudeme zvyšovat důchody", "snížíme pracovní dobu - i výplaty", "zvýšíme DPH na jednotnou sazbu 20 %", "dáme daň na nezdravá jídla", "zvýšíme daň za energie ("ekologickou daň")",… přichází požadavek z boku na dalších 89 miliard, které si máme půjčit, abychom se mohli podílet na pumpování peněz do eurozóny. Výkřiky typu "ono se nám to vrátí za dva roky na příspěvcích z Bruselu" jsou nepravdivé: Ty peníze bychom dostali tak, jako tak - pokud bude fungovat EU.
Ano, bylo by správné se podílet, ale nemáme na to, takže si budeme muset půjčit. A splácet nějaké 4 miliardy ročně na tu půjčku. A pak pět. A pak deset procent, až se nám zvýší úroky. Nevíme, jestli se nás nebudou týkat automatické sankce za překročení schodku - který si jen tímto šlechetným krokem zvýšíme o téměř sto miliard.
A to si budeme muset půjčit, když je budeme chtít "věnovat", protože na to neušetříme, ani kdybychom zrušili policii úplně a snížili dobu studia na VŠ na jediný semestr...

Na závěr tohoto pondělního dodatku ještě několik poznámek:

Prvá: Podrobnosti v pátek přijaté smlouvy nejsou dosud známy zejména proto, že ještě neexistují.

Druhá: Několik zemí, včetně Německa, čeká přezkoumání, zda je tato "rámcová smlouva" v souladu s místními ústavami.

Třetí: Právníci Evropské rady nejdříve smlouvu odmítli jako odporující platným smlouvám o založení EU. "Tvrdé jádro" by totiž mělo ke svému fungování používat celoevropské instituce jako Soudní dvůr EU či Evropská komise, jež jsou placeny z příspěvků všech členů. Na nátlak premiérů eurozóny však po několika hodinách "změnili názor". Evropská unie si tak - po svém "deficitu demokracie" - prohloubila i "deficit práva". Přeloženo: EU je nedemokratická a bezprávná organizace. Nad právem a demokracií vítězí - pokus o záchranu nefunkční ekonomiky.

Na závěr: Ať se rozhodneme tak či tak, jsme v háji. V celoevropském háji, který hoří. Naskýtá se otázka, jestli bychom se neměli pokusit své vlastní palouky zachránit tím, že si naše bory na skalinách zapálíme sami…

Schumacher řekl(a)...

Informace, teď prosím ty tři scénáře pro případ, že euro se udrží.

informace řekl(a)...

Schumachere,
se záchranou eura je to zatím nejisté. Další scenáře, až bude jasné, co je ve smlouvě a kdo ji podepíše.
Nebuďte netrpělivý. Všeho svého času.
Nejsem autor sci-fi.

Schumacher řekl(a)...

STK, ne něklik miliard let, ale horko bude "už" za několik set milionů. To nás s ohledem na střední dobu trvání lidské civilizace a živočišného druhu nemusí až tak trápit, prakticky je to nekonečno.

Schumacher řekl(a)...

O smířlivosti není sporu, STK, neb jest správným křesťanem. Kdyby byl odsouzen na hranici, přinesl by si dříví, pomohl rozdělat oheň, katovi se omluvil, že mu přidělává práci a vyslovil politování, že mu nebude moci pomoci s úklidem :-)))

informace řekl(a)...

Vidíte, STK,
já se do Jakuba nenavážím, moje slova jsou přátelská, snažím se mu jen vysvětlit, že někdy diskutovat tady není snadné.Nikdy, říkám, nikdy a pak znova nikdy, bych nedovolila mu něco jen zdaleka naznačovat. A co jiného bych o něm mohla říct, než že je osoba vzdělaná, milá, mírumilovná.
Nezasívejte tu zas nějaké nesváry, Vy ano, jste osoba hádavá. Přečtěte pozorně: řekla jsem jen hádavá, svárlivá.

Schumacher řekl(a)...

Informace, to je pravda. Ale s následky v obou směrech také. Podstata tohohle není v tom čím platit, ve výběru "správné" měny, ale v obecné kultuře způsobující, že jedni jsou na tom ta, druzí jinak. Jestliže kritizujeme islám a islámské země, pohlížíme na ně s despektem, kritizujeme jejich kulturu, která není schopna hospodářsky vyprodukovat co kultura naše, připomínám, že tohle co platí globálně, to samé platí i uvnitř naší "panevropské" kultury. I Evropa má své "muslimy"....

informace řekl(a)...

A kdo by měli jako být ti evropští muslimové; snad Italové, které 20 let zužovaly atentáty Rudých brigád, masové protesty a stávky a okupace podniků, univerzit, středních škol, které trvaly týdny? Jedním slovem rudý teror financovaný a podporovaný ze "socialistického tábora"?
Nebyli snad ti muslimové tenkrát na nějaké jiné straně?

Schumacher řekl(a)...

Informace, to jsem vůbec nechtěl říci, ba ani pomyslet. Samozřejmě, že ne Italové, kteří jsou obětí cizích okupantů řádících v Rudých brigádách, masově protestujících a stávvkujících a okupujících podniky, univerzity a střední školy, jež jednoho dne zaplavili Itálii, ono do té doby Švýcarsko jižní Evropy. V tom směru nám historici zůstávají velmi dlužni.

informace řekl(a)...

Schumachere,
chcete diskutovat vážně nebo tu vést nikam nevedoucí slovní šarvátky?
Na ty nejsem zvědavá.

Harpyje řekl(a)...

Božínku! My pracovití Češi jsme přece tak objektivní a prostí předsudků! Víme ale, že
muslimové jsou generelně líní, a dávají přednost nechat se živit štědrými sociálními dávkami, a tihle křesťanští jižané nejsou ani o chlup lepší.
Nikdy nezapomenu na to, jak mi ještě za dob studené války jeden prostoduchý pracovitý Němec vysvětloval, jaká líná pakáž jsou Češi a všichni tihle příslušníci Ostblocku.
Blbost je universální.

Schumacher řekl(a)...

Informace, vždyť s vámi souhlasím. Jen se snažím dobrat toho, kdo všechny ty do Itálie podstrčil. Nepochybně jde o spiknutí, protože jestliže ne Italové, pak kdo ?

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, jestli onen pracovitý Němec neměl kus pravdy. Co se týče muslimů, mnozí došli k poznání, že je výhodnější v cizině žít z dávek, než doma z práce. Račte povšimnout, že míra jejich přistěhovalectví je přímo úměrná štědrosti sociálního systému hostitelské země, životní úrovně a liberálním poměrům. Například o imigraci do Rumunska nebo do Běloruska nemají takový zájem.

Petr Kohout řekl(a)...

Docela by mě zajímalo, jestli budou naši politici ochotni za oněch 89 miliard ručit veškerým svým majetkem. A opravdu svůj majetek v případě, že oněch 89 miliard zmizí, předat českému státu. Zejména jestli se zaváže ručit pan kníže, který má svůj majetek velmi obtížně schovatelný. Myslím, že asi ochotni nebudou.
Co se týká mě, já chci, aby tato pomoc byla 89 miliard mínus 9 tisíc a těchto 9 tisíc (moji část pomoci) bych chtěl vyplatit na ruku. Protože já se pomoci věřtelům Řecka zůčastnit nechci. Už proto, že na konci této pomoci Řecko stejně padne a bude mu hůř, než bez té pomoci.

Harpyje řekl(a)...

No vidíte, jak se vyznáte, antisionisto Schuhmachere.
A to všechno jenom proto, že Vy Češi jste tak pracovití, a ti vetřelci tak líní.

informace řekl(a)...

Anni di piombo - Years of lead
trochu bibliografie pro poučení
http://www.lafeltrinelli.it/fcom/it/home/pages/catalogo/searchresults.html?prkw=anni%20di%20piombo&srch=9#nav(k_anni%20di%20piombo..s_9..p_1)

MPL řekl(a)...

Harpyje a možná i Schumacher se patrně domnívají, že dělník u montážního pásu ve Škodovce, kde např. montuje dveře na Octavii, jich namontuje za směnu 3x až 4x méně než dělník v Německu u VW na Golfa. Proto má "zaslouženě" 3x až 4x menší mzdu. A každý např. učitel třeba španělštiny a angličtiny u nás naučí jazyk nejspíš 4x hůře než stejný učitel jazyků v Německu, atd., atp. No u těch učitelů je jasné, proč tomu tak je - platí je stát, ale u dělníků se stejnou produktivitou, u stejné a soukromé firmy (VW) by stejná práce a produktivita měla být ohodnocena stejnou mzdou. Vždyť za energie (elektřina, teplo, benzín, nafta) platí ti dělníci téměř stejně, za jídlo , šaty taky, atd. Ale není to tak, Češi jsou přece totiž "tak pracovití".

Schumacher řekl(a)...

MPL, a co teprve nějaký Číňan montující mobily...

2 Kohout : Přitvrdil bych a požadoval bych ručení životem.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> "snížíme pracovní dobu - i výplaty"

Ještě že máme ty ekonomy; to by neodborníka možná vůbec nenapadlo, že se budeme mít líp, když budeme méně pracovat. Tady je názorně vidět, že na takové složité makroekonomické problémy nestačí jen "prostý selský rozum" - já bych si třeba jako laik naivně myslel, že situace je tím lepší, čím víc se pracuje.

STK řekl(a)...

Informace, já přece neútočím a nechci se hádat. Když se ale někdo pustí do ne snad slabšího, ale dejme tomu mírnějšího, tak se hnedle vmísím do děje. Už jsem proto párkrá skončil s rozbitou hubou (doslova), párkrát mě to stálo třeba "dobrý obchod".
Pro ilustraci: dal jsem facku své paní učitelce v první třídě, protože se vyjádřila hanlivě o mé mamince. Naštěstí to byla moudrá paní, nechala si to projít hlavou a pak to nechala být. Když jsem se s ní po mnoha letech potkal, poznala mě a tu facku si pamatovala. A za tu větu o mé mtce, nyní už mrtvé se mi snad po 25 letech ještě omluvila. Já se jí taky omluvil - facka není řešení. Ale co chcete od 6-ti letého kluka z havířské kolonky. Tam se urážky češily rvačkou.
Tolik slov jenom proto, abyste pochopila, že na Vás ani neútočím, ani nechci vyvolávat svár. Já si Vás velmi vážím, ale zrovna tak si vážím Jakuba.
Tak co můžu dělat...

stk řekl(a)...

Berte to tak Zdeňku:
Když není komu prodávat, je třeba "ubrat páry". Máte-li málo dřeva, topíte méně, aby vám vydrželo do jara. Vidíte i tady se dá najít "selská analogie."

informace řekl(a)...

Poslyšte, STK,
já do Jakuba nerýpám, ani se do něj nepouštím s úmyslem ho urazit nebo se ho nějak nešetrně dotknout.
Vážím si ho pro jeho povahu a velkou kulturu.
Tak už o tom nebudeme víc mluvit, co říkáte?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Tedy vlastně do HDP povinně připočítáváme částku, kterou by platili ti občané, kteří bydlí ve svém, pokud by si své bydlení pronajímali! Nejsem účetní, ale tohle mi připadá neskutečné.

No, když se nad tím zamyslíte, tak to částečně dává smysl - ale zároveň je na tom vidět, jak je celá myšlenka HDP vlastně nesmyslná.
Kdybych si vypěstoval úrodu a sám si ji taky snědl, a totéž udělal můj soused, tak asi k HDP nijak nepřispějeme. Kdybych ale tu svou úrodu prodal sousedovi za 100 tisíc a koupil si za 100 tisíc tu jeho, tak stoupne HDP od 200 tisíc?

informace řekl(a)...

MPL,
to je taky pěkná otázka, proč se tak zjevně liší platy v jednotlivých zemích za stejnou práci? Našla jsem na webu tabulku OECD Organisation for Economic Co-operation and Development z 2008 r., kde se porovnávají průměrné roční platy v poměru ke stejné kupní síle ve 23 zemích a z ní uvidíte, že nejvyšší platy v Evropě mají v Britové, platy Němců jsou na 8. místě, 13. jsou Řekové, Italové 18., Češi dvacátí.
Snačila jsem se pochopit, proč tomu tak je, ale ekonom mi dal docela neuspokojující nebo docela nevysvětlující odpověď. Proč berou víc Řekové než třeba Francouzi? Protože je tam menší zdanění pracovní síly pro podnik?
To se mi nezdá tak docela postačující vysvětlení.
Tabulku máte tady, stačí ji zvětšit kliknutím.
http://www.polisblog.it/galleria/big/classifica-ocse-salari-italia-al-23-posto/1

drak řekl(a)...

Průšvih celé slavné EU (1)


Průšvih celé EU a potažmo pak eurozóny je ten, že tato prapodivná socialistická organisace, si již delší dobu žije na vyšší noze, nežli by odpovídalo jejím příjmům a výkonům její ekonomiky, takže nakonec se jí podařilo promrhat reservy vytvořené předky a nyní, místo toho, aby se pokusila zredukovat jakékoliv dotace a výdaje na nezbytné a účelné minimum, tak vytlouká klín klínem a páchá čím dál tím větší škody v podobě dalšího rasantního zadlužování nás všech, aniž by, jak se říká bylo vidět nějaké "světlo na konci tunelu".

Když člověk sleduje dění a zprávy z poslední doby, tak místo toho, aby se EU za současné finanční situace pokoušela vrátit se zpět k přirozenému běhu věcí, tedy začít krátit a tlumit dotace současné a další ani nevymýšlet a nezavádět, tak:

* Začíná čím dál tím více vstupovat dotacemi i do sektoru průmyslu, takže k zemědělcům, kteří už bez dotací nejsou konkurence schopni a kolikrát ani s ní ne, nám tady přibývají i celá průmyslová odvětví, závislá na libovůli evropských byrokratů, kdo bude zlobit, nedostane dotaci, zkrachuje a bude od něj klid. Úžasně vymyšleno, to prostě nemá chybu. nakonec se zavřou huby úplně všem.

* Rasantně se pokouší zatížit a zadlužit a zatížit rozpočty členských zemí, a dokonce se pokouší jim znemožnit něco takového odmítnout, tohle je deficit jak demokracie, tak i elementární slušnosti, tak i normálního zdravého rozumu a pudu sebezáchovy. Toto unijní manévrování spíš připomíná zoufalé manévry Madoffa těsně před profláknutím toho jeho průšvihu, také "tlačil na pilu", co to jen šlo, věděl, že už mu nezbývá mnoho času.

* Rasantně se angažuje proti jaderné energetice, která se za našich evropských podmínek jeví být jednou z mála ekonomicky opravdu efektivních a působících proti prohlubování energetické závislosti na Rusku a dalších vyloženě "divných" zemích; To je asi pro eurobyrokraty velmi nežádoucí;

* Rasantně se angažuje ve prospěch podivných a neefektivních technologií, v energetice, jako jsou třeba biopaliva první generace, které pak mají na svědomí zdražení potravin po světě. Také se nagažuje ve prospěch podivných svítidel a solárních technologií, ačkoliv v USA je zdárně dokončován vývoj solárních článků, které by měly být výrobně levnější při likvidaci k prostředí šetrnější, takže ono vlastně asi šlo o čas že? Musela se za každou cenu předběhnout konkurence a vyprázdnit sklady plné těch drahých a zničit tím u nás tolik zemědělské půdy, kolik jen půjde a vyhamtat z našeho rozpočtu tolika peněz na jejich neekonomický provoz, kolik jen půjde.

drak řekl(a)...

Průšvih celé slavné EU (2)


Zkrátka a dobře, tak unie nešetří ani těmi penězi, které vyberte od poplatníků, ani těmi, které si půjčí. Navíc se nechová jako dobrý jako dobrý hospodář nehledí si těch hospodářských zájmů, kterých by měla a zdá se, že osud dovozců čínského šmejdu jí leží na srdci víc, nežli osud výrobců vlastních. Ono to podle toho také vypadá.

Při vzniku eurozóny nebyl dostatečně brán zřetel na rozdílnost výkonu jednotlivých ekonomik a na to, že jejich fiskální poměry a zvyklosti se výrazně liší. Toto se dříve vyrovnávalo vzájemnými kursovními pohyby, zatímco uvnitř eurozóny takové mechanismy chybí a cloumá to pak celým eurem až na meze únosnosti eurozóny jako takové.

Za takové situace, jako nastává nyní, se nedivím Číně, že chce nějak euro podržet, kam jinam by ten její šmejd také vozila? Navíc za situace, kdy výroba v Číně zdražuje, by jí pokles kursu eura, který by zvýhodnil evropské výrobce mohl hodně poškodit. Proč si tedy tu Evropu zadlužením nepojistit?

Rusku se také nedivím, jeho neschopnost vyrábět skoro cokoliv, co by šlo na normálním trhu prodat, tudíž závislost na dovozu je obrovská a i ono touží udržet si odběratele plynu, ropy a zároveň dodavatele všeho možného, protože ty srágorky z Číny po zapnutí fungují, ale jen chvilku.

Zdravý rozum velí:

* nechat Řecko Řeckem, ať se jdou spekulanti bodnout a stejně jako by se s nikým nedělili o zisky, kdyby splácelo, tak stejně tak ať se nedělí o ztráty, když nebude splácet a odepíšou si ty jejich nedobytné pohledávky a nekorumpují nám tu politiky jak na běžícím páse a nedělají si z nás blbce a dojné kráva zároveň. Jenž lidská blbost a hamižnost jsou nevyzpytatelné a tak se budeme zadlužovat vesele dál, dokud to nezkrachne úplně všechno, takže pád na držku se tím pádem odloží, o to víc pak bude devastující ale už ne jen pro Řecko a pár spekulantů, ale pro celou Evropu a potažmo nás všechny v ní.

Efekt blbosti, strachu opustit cestu do slepé uličky a vynaložených nákladů vykonávají a vykonají své.

Chtělo by to, zamyslet se za dané situace nad minimalisací ztrát, ale za daných okolností je to skoro nemožné a bezcenné zároveň.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Máte-li málo dřeva, topíte méně, aby vám vydrželo do jara.

V tom je ten rozdílný světový názor. Já když mám málo dřeva, tak především vyrazím do lesa na klestí. Topit méně nepřichází v úvahu, protože bych omrzl nebo přímo umrzl. Kdybych topil méně a přitom neumrzl ani neomrzl, tak by to znamenalo, že jsem předtím zbytečně plýtval palivem.

> Když není komu prodávat, je třeba "ubrat páry".

Spíš než parní stroj mi to připomíná perpetuum mobile, jehož vynálezce se mě snaží přesvědčit, že to musí fungovat. Ale na to vědět, že kecá blbostě, nemusím čekat na detailní prostudování funkce všech pák a převodů - to vím předem podle zákona o zachování energie. Abych nebyl špatně pochopen: to neznamená, že bych se na to perpetuum mobile odmítl vůbec podívat, nebo že bych umíněně tvrdil, že se nehýbe, když vidím že se hýbe (jako třeba Žíznivej kanár nebo Crookesův mlýnek), ale vím, že tam odněkud energie proudí - tak jako vím, že když budu míň pracovat, tak ta práce bude někde chybět.

informace řekl(a)...

Ne, pane Žíkovecký,
klasický recept, co tu pořád někteří ekonomové opakují, je, snižte ceny výrobků buď snížením platů anebo devalvací. Jen tak uděláte výrobky konkurence schopné na zahraničním trhu.
Když nejde ani jedno nebo druhé, buď výrobky zůstanou ležet a prodají se za nižší cenu se ztrátou, (což se udělá jen jednorázově) nebo se omezí výroba zkrácením pracovní doby nebo propouštěním.
Třeba by se ale mohlo snížit zdanění pracovní síly, snížit ceny a ponechat platy stejné. Jenže pak ty daně budou chybět. A co kdyby se pak zeštíhlel státní byrokratický aparát?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Máte-li obavy, ... chcete protestovat? dejte dohromady dopis předsedovi vlády, jeho náměstkovi nebo ...

... nebo na lampárnu, to bude mít asi tak stejný efekt.

> Založte hnutí protestu.

Když už, tak politickou stranu. Ale na to musí být aspoň tři: předseda strany a dva členové kontrolní a revizní komise. A já jsem zatím nenašel ani jednoho člověka, který by na to měl ne-li přímo stejný, tedy aspoň kompatibilní názor. Zač to stojí a kam to směřuje, v tom se mnou souhlasí spousta lidí. Čím by se mělo především začít, v tom se také shodnu se značnou částí lidí - opravou volebního systému. Ale rozpor nastane v tom nejdůležitějším - oni totiž chtějí systém ještě méně demokratický. I ten Tomio Okamura, který v 99% komentuje situaci rozumně, nakonec paradoxně navrhuje "posílení většinového prvku".

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Jen tak uděláte výrobky konkurence schopné na zahraničním trhu.

Když už mluvíme o té zahraniční konkurenceschopnosti, tak se podívejme, čemu a komu vlastně máme konkurovat: Made in China, Made in China, Made in China...
Takže recept je jednoduchý - pracovat se bude 14 hodin denně 7 dní v týdnu, takovými nesmysly jako bezpečnost práce nebo ochrana životního prostředí se nenecháme omezovat, potížisty zavřeme a zavedeme opět vládu jedné strany. Pak se vyrovnáme našemu čínskému vzoru a budeme schopni konkurovat jeho kvalitním výrobkům. Když už se nepodařilo v osmašedesátým vydat se "třetí cestou", která by kombinovala dobré stránky obou systémů a vystříhala se jejich stinných stránek, tak alespoň nyní následujme naše čínské soudruhy po "čtvrté cestě", která harmonicky kombinuje ty nejhorší stránky totalitního systému s nejhoršími excesy raného kapitalismu. (A hlavně ať tady proboha nikdo nevyvěšuje tibetskou vlajku, to by se mohli naši páni urazit a přestat nám sem prodávat ty svoje šmejdy.)

STK řekl(a)...

Jedna kuriózní věta pro Zdeňka Ž.:
"Obyvatelé malé horské vesnice, zcela odřezané od zbytku světa se živili tím, že okrádali jeden druhého."
Není Vám na té větě něco divného?

Jakub S. řekl(a)...

Co to je "olověné roky"?
A heč, v mém městě se vyvěšuje tibetská vlajka, vlajka toho úžasného jedinečného mírumilovného ubohého zanikajícího národa každoročně!
Prostě je třeba bejt slušnej, a to snad jsme všici. Tuhle starej Sinderhauf přecházel, byl zamyšlenej (jeden má imrvére coresy, to nikdo neví) a vrazil naplno zrovna do toho známýho bijce židů z toho našeho buršnšaftu. Ten se vypjal a zařval: Svině! Starej pán ovšem bleskově srazil paty, vypjal se a s úklonou pravil: Freut mich - Sinderhauf - !
Ja - zó ists´ lébn, heršoftn - is´ nit ejnfoch...

Harpyje řekl(a)...

Ta olověná doba tížila Itálii nesmírně, Jakube. Více méně probíhaly tyto události paralelně se zdejšími. Gudrun E. byla dcera zdejěího ev. pastora.
http://de.wikipedia.org/wiki/Die_bleierne_Zeit

Harpyje řekl(a)...

sorry, zdejšího, c a d, místního

MPL řekl(a)...

Informace
Díky za odkaz na tabulku.
Schumacher, Zdeněk Ž.
Dnes je v Číně pruměrný plat v přepočtu cca 40000,-Kč. To bylo u nás před 20 lety. Předpokládám vzhledem rychlosti rustu jejich ekonomiky budou za 10 let na naší dnešní úrovni. Zajímavé mi přijde, že Klaus o dnešních dluhových problémech řekl, že se z nich dostanema taky tak za 10 let. Ekonom M. Zelený tuším že v Hyde parku na ČT2 uvedl, že se globalizace začne měnit v regionalizaci. To vnímám tak, že by se výroba měla z Číny vracet zpět. Klidně bych to urychlil tím, že bych od nich nebral zdravotně závadné hračky a jiné závadné plastové výrobky. Ví se, že jejich měna je snad až o 40% podhodnocena, tak nechápu, proč se nedává na jejich výrobky automaticky 30% daň. Na to by mělo být EU. Nebo to, že jejich oděvy obsahují nějaké svinstvo, které se uvolňuje po vyprání a už je to u nás až v řekách. S ekologií se prostě nemažou, ale dřív nebo později se jim to vymstí a budou muset do ní investovat a to jim zvýší náklady. A jejich kopírování = kradení mi přijde taky hodně nechutné. Přitom oni náš trh potřebují, nutně musí vyvážet, sami jsou schopni odebrat jen 10% toho co vyrobí. Na začátku roku jsem z TV zaslechl, že textilky by se už měly začít vzpamatovávat, protože mzdové náklady + doprava z Číny už jsou vyšší, než když se to vyrobí tady. Pak to utichlo, tak nevím nakolik to ještě platí. Podle mě to ale bude takto pokračovat i s jinou výrobou. Názory obou ekonomu (Klaus, Zelený) mi to potvrzují. No uvidíme, jak to dopadne.
Poznámka: Píšu jen krátké "u", protože "u" s kroužkem se mi nevytiskne.

MPL řekl(a)...

... automaticky 30% daň. (Správně má být samozřejmě clo.)

stk řekl(a)...

4 MPL:
Před dvaceti lety byl průměrný plat 40 000.- Kč? V Česku? Kde jste to žil, příteli? Jaký je Váš obor? Já ho neměl tak vysoký ani loni - při odchodu do penze!

drak řekl(a)...

ZŽ:

K tomu hnutí protestu, či založení politické strany asi tolik, že má-li to mít jakous takous naději na úspěch, že se za normálních okolností jedná o kapitálově náročnou záležitost, takže podobně, jako Věci Veřejné potřebovaly aspoň jeden mediálně zkušený a profláknutý ksicht, konkrétně Radka Johna a kapitálové zázemí Víta Bárty, tak stejné zákonitosti platí i o založení a rozjetí projektu jakéhokoliv jiného. Bez mediální palebné podpory nebude dost hlasů. Jenže s takovými nároky je celkem jasné, že se dá jen těžko zaručit, že takový politický subjekt bude opravdu nezávislý a schopný prosazovat nějakou "kapitálově nezávislou" politiku. Každý, kdo prosazuje tu "kapitálově závislou", jako třeba zelení či veverky, upadne poměrně rychle v opovržení a nemilost, což je zákonité no a vyděrači jako lidovci také nakonec nedopadají dobře a vzhledem k přemíře populismu, je hodně s podivem, že premiérem není Paroubek, ale chybičky se občas vloudí. Nevidím v tomto pokřiveném prostředí příliš mnoho prostoru a šancí pro nějaký normální a přitažlivý politický projekt.

drak řekl(a)...

STK:

S tím platem je to škoda, Vám bych určitě pořádný plat přál, Vy byste si a něj aspoň pořídil pořádné hračky ;-)

drak řekl(a)...

MPL:

Tuto poměrně důslednou "neochranu" trhu skoro před čímkoliv a kýmkoliv, unijním i místním orgánům velice neschvaluji a mám jim to za zlé.

Nedávno jsem například v Makru zahlédl čínskou kopii našeho Merkura. Evropským distributorem je firma se sídlem v Německu. Kdyby to ale nějaký globální padouch u těch Číňanů neobjednal, tak by to nevyráběli a protože je to globální padouch, tak unijní orgány na něj "nevlítnou" a ty naše to nezajímá.

MPL řekl(a)...

STK
40000,-Kč je samozřejmě hrubý roční příjem, ne měsíční. Pro tu dnešní Čínu bylo uvedeno 2000,-USD/rok.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jsou to vážně svině, drahý a velký vlastenče draku.
Nejenže kopírují náš světoznámý Merkur, ale ještě drze tvrdí, že jej začali kopírovat dříve, než jsme kovové stavebnice jako první na světě vymysleli.
A EU nezasáhne, NATO se také míjí cíle ...

Je to prostě hnus.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

jestliže český dělník bere za stejnou práci (montování německých aut podle německých norem v německé fabrice) čtvrtinovou mzdu než německý, tak je to prostě hospodářské vysávání Česka Německem (a protože totéž se děje po celé EU, tak je to jednoduše vysávání EU Německem). Mimochodem, zhruba v tomto poměru byla v březnu 1939 uměle znehodnocena Kč oproti říšské marce.
EU je v podstatě nástroj Německa za účelem dosažení identických cílů, jaké měl Hitler, ne vojenskou, ale politickou a ekonomickou cestou (zejména po Lisabonu je to naprosto zjevné). Pád Eura a EU by pro nás byl asi stejně "zničující", jako pád "rajchu" v roce 1945.

A pokud chcete podrobnosti o tom, jak zárodek EU vznikal aktivitami nedověšených nacistů a nedověšených francouzských proněmeckých kolaborantů, tak si vygooglete "znečištěný pramen".

informace řekl(a)...

Pergille,
pokud jde o knihu Johna Laughlanda The Tainted Source, the Undemocratic Origins of the European Idea, kterou vydalo v českém překladu Znečištěný pramen – nedemokratické počátky evropské ideje nakladatelství Prostor, Praha, 2001, a kterou recenzuje Petr Mach, musím říci, že jsem ji nečetla a že ani v Itálii nebyla vydána. Našla jsem jen dvě recenze v il Corriere a v la Repubblica, ale jsou jen popisné. Na webu je pak delší článek politologa Maria Losana v Societa europea cultura, o Evropské základní smlouvě, kde Losano cituje krátce také knihu Laughlanda s poukazem na to, že anglický autor vychází ze "striking similarities" mezi tezemi nacizmu a idejí europeizmu, při čemž se omezuje jen na náhodné podobnosti a ponechává zcela stranou fakt, že myšlenkou evropského federalizmu se zabývali evropští myslitelé mnohem dřív než třeba Hitler. Podle Laughlanda "federalisti [sarebbero] un gruppo di contemporanei
compromessi con le dittature, che continuano nel dopoguerra il pensiero europeo dei nazi-fascisti" (jsou jakousi skupinou současníků, zkompromitovaných s diktaturou, kteří po válce nesou dál evropskou představu nacifašizmu). Při tom Laughland zcela opomíjí dlouhou tradici ideálu jednotné Evropy, protože by to zcela vyvrátilo "la sua tesi sull'antidemocraticità dell'odierna idea di Europa" (jeho tézi o antidemokratickém rázu dnešní myšlenky Evropy). Tak ke knize Losano.

Od Laughlanda na webu v italštině jsou jen tři články, o barevných revolucích, o Politkovské a pak "Trotsky l’amerikano", kde je politická koncepce amerického prezidenta Bushe představována jako pokračování idejí Marxe a Engelse a Trockého o světové revoluci proletariátu. Téze značně originální, že?
Jak jsem mohla pozorovat při čtení jeho článků, zvláště tohoto posledního, jeho metoda se zakládá prakticky výlučně na porovnání frází, vytržených z kontextu, a zdůrazňování jejich podobnosti, což je zajisté pro nepřipraveného čtenáře šokující, ale zcela pomíjí hlubší porovnání myšlenkové podstaty učení Marxe a Engelse s Bushovou politikou.
Zůstává zcela stranou celková koncepce marx-leninského učení , se kterou Bushovy výroky o šíření demokracie ve světě nemají v podstatě nic společného, jen fonetickou souzvučnost. Myslím, že je to metoda značně cheap. Každý může sestavit i na počítači podobný článek. Stačí najít jen vhodné spojovací fráze.

Takže jste mě Pergille o EU jako nějaké IV. Říši moc nepřesvědčil. Zvlášt o příčinách rozdílu v platech v jednotlivých státech EU.

Větší vlastenec řekl(a)...

Sláva buď Leninu ve Věčném Kremlu !
Tato diskuze konečně přinesla sladký plod :
„EU je v podstatě nástroj Německa za účelem dosažení identických cílů, jaké měl Hitler, ne vojenskou, ale politickou a ekonomickou cestou (zejména po Lisabonu je to naprosto zjevné). Pád Eura a EU by pro nás byl asi stejně "zničující", jako pád "rajchu" v roce 1945.“

Ano, vlastenci , přátelé, soudruzi a soukmenovci, je to tak :
* Němci jsou fašisti
* EU je německý, to jest fašistický spolek
* EU byla založena pro usnadnění zotročení evropských národů
* po dočasném ústupu socialismu do spárů EU padly i národy západoasijské, včetně nás Čechů


Já to tvrdím pořád, a nejsem zde příliš oblíben. S.s.A.S.Pergill tvrdí totéž taktéž pořád - a JE oblíben. Přeji mu to; je to moloděc, vážně.
A vám, drazí vlastenci, přeji totéž co sobě, totéž, co nám všem Čechům a Moravanům :
Co nejrychlejší osvobození z okupace EU, co nejrychlejší obnovení naší plné samostatnosti, svobody a ekonomické prosperity.
Přeji nám všem co nerychlejší porážku Euroameriky a obnovení našeho spravedlivého slovanského společenského zřízení.

Na shledanou v lepších časech.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ech kletě !
Vypadlo písmenko; má být "Přeji nám všem co nejrychlejší porážku Euroameriky ..."

Za chybu se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Před dvaceti lety byl průměrný plat 40 000.- Kč? V Česku?

V roce 2010 byl průměr 23797 Kč.
V roce 1990 byl průměr 3286 Kčs, což je zhruba 26288 Kč.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Lenina, o čem se zde hádáte ?!
To je přece jasné, že od dočasného ústupu našeho slovanského společenského zřízení životní úroveň všeho našeho lidu poklesla - to přece ví každý opravdový český vlastenec !

Jakub S. řekl(a)...

By mě skutečně velmi zajímalo, z jakého podniku/základu/fochu vycházelo těch 40 000 K. Myslím každého. Nebylo by možno nám to sdělit?

Anonymní řekl(a)...

Dovolím si citovat umělce se značkou Shaddack:

Cesta do Evropy
Original song: Cesta na Island (YouTube)
Original artist: Miky Ryvola
Filk author: Shaddack
Dedicated to: Schweiks
Inspired by: European Union, in Finnish called "EUvostoliito"


R:
F C
Nebudete věřit co v Bruselu zase vymysleli
G C
Mý vlasy už z toho ze šedivě ly.

C C7 F d G G7 C F C
Až někdo ti hochu o Bruselu řekne, hned vyraž s ním dveře a buď na něj zlej
Kdo slovíčko dobrý o tom místě cekne, ten neví co říká a ty se mu směj.
Kdo zadek si rozseděl v tom divným koutě, kdo voličů hlasy z té hrůzy teď má
Kdo viděl ty dědky co přehlasujou tě, ten třesoucím hlasem mi za pravdu dá.


Referendum přišlo, a billboardů fůry, a cizinci na nich co dobře se maj
A masivní kampaň, zezdola i shůry, a sliby co všechno nám v Unii daj.
Lid nechal se zblbnout, což čekat se dalo, a odvolit přišel, a své ano řek'
Opozičních hlasů těch bylo jen málo, vyvrhelem stal se kdo jenom i cek.

Do EU nás vzali a pak už to jelo, smršť zákonů nových co musíme mít.
Rozvahy trošicku víc snad by to chtělo, papežštější než papež však chceme být.
On český politik to slizská je cháska, on novým svým pánům chce do zadku lézt.
U koryta drží se, žere a mlaská, a občané dole to musejí snést.

A nastaly trable a direktiv mraky, když cukr nám vzali, žijem bez něj dál.
A produkci ocele zatrhli taky, a německý průmysl se tomu smál.
Pak jednání bylo, a Ústavu chtěli, a jednotnou Evropu děj se co děj,
Však Irové šanci svůj názor říct měli, a řekli že ne a že tohle nechtěj.

On bruselskej byrokrat nevzdá se snadno, když jednou to nešlo, on zkusí to zas,
Že lid něco nechce mu říct není radno, po jeho prý bude, občany vem ďas.
Papaláši všech zemí vzácně se shodli a Lisabonskou smlouvu podporují
A lidu se neptaj, sami se dohodli, neb vědí, že občané odporují.

Však Irů se zeptati na názor musí, zákonům je potřeba úlitbu dát,
Nevyšlo to jednou tak znova to zkusí, a budou do souhlasu opakovat.
A mezitím úředník šíří svou zvůli, vzal ze slitin olovo, z přístrojů rtuť,
též zakázal žárovky, nepřestal v půli, a co bude dalšího to Satan suď.

Irové donuceni říct ano byli, Klaus chtěl to zastavit, a zbyl na to sám
Za zrádce a blázna by ho prohlásili, že vyhrožovali mu krk za to dám.
Tak nakonec podepsal, protože musel, i když zkoušel v Anglii orodovat.
A pravomoci další obržel Brusel, líp o nás tam bude se rozhodovat.

My švejkovat budem, co jinýho zbejvá, nic jiného nejde, to moc dobře víš,
Z Bruselu už na tebe byrokrat kejvá, a má další lejstra co mu vyplníš.
Neb namísto aby on poctivě makal, on banánů křivost chce předpisovat,
A svobody je tu že člověk by plakal, co zakážou zítra já musím se bát!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

>By mě skutečně velmi zajímalo, z jakého podniku/základu/fochu vycházelo těch 40 000 K

Vždyť už psal, že ročně.

http://www.czso.cz/csu/dyngrafy.nsf/graf/eng_mzdy_1985_
rok 1990: 3286 Kčs měsíčně * 12 = 39432 Kčs ročně
rok 1991: 3792 Kčs měsíčně * 12 = 45504 Kčs ročně

informace řekl(a)...

Zachráníme euro?
Prezident Klaus už v Polsku nabízí, že ho rozmontuje! Bezbolestně.
Měla jsem vždycky za to, že prezident republiky při návštěvě zahraničí reprezentuje oficielní postoj státu a vlády a ne své vlastní osobní názory.
Dal mu k tomu někdo nějaké zplnomocnění?

Prezydent Czech we Wrocławiu krytycznie o Unii i euro

Więcej... http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,10804622,Prezydent_Czech_we_Wroclawiu_krytycznie_o_Unii_i_euro.html#ixzz1gPwKd6n6

Schumacher řekl(a)...

"Cesta do Evropy..." Umíííí !

Schumacher řekl(a)...

MPL : Vysvětlení je prosté. Pracovní síla je zboží jako každé jiné. Onen dělník na zdejším trhu za své zboží - pracovní sílu, nakupuje zboží - peníze jak univerzální zboží, které směňuje za zboží, které potřebuje. Kapitalista mu prodává peníze, za které nakupuje zboží - jeho pracovní sílu. Můžeme zkoumat a diskutovat příčiny proč někde tak a jinde onak. Proč někde jsou bohatší, někde chudší, proč je někdo bohatší a jiný chudší. Jak a proč to tak funguje.

Schumacher řekl(a)...

Draku, jestliže Merkur je tu chráněný, jako že je, tak nositel průmyslových práv se bude domáhat zaražení prodeje.
Co se týče průšvihu celé EU v bodech, to sedí.

Harpyje řekl(a)...

Klaus v Polsku: Rozmontoval jsem korunu, zlikviduji i euro.
Ten člověk se už definitivně zbláznil. Analysti Institut Montaigne odhadují, že návrat k národním měnám by měl za důsledek ztrátu 1M pracovních míst jenom ve Francii. Analysti z UBS a Crédit suisse vidí situaci v případě návratu k národním měnám ještě černěji, a to hlavně pro Německo.
Kdyby i jen taková malá země jako je Řecko vystoupila z eurozóny, znamenalo by to ztrátu 300 miliard euro pro banky zemí eurozóny.
http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2011/12/13/04016-20111213ARTFIG00422-sortir-de-l-euro-detruirait-jusqu-a-un-million-d-emplois.php

Harpyje řekl(a)...

Sorry, teprve teď jsem si všimla, že to tady už je. Nevadí.
Taková nehoráznost rozčiluje i mě.
Není divu, že takového člověka zvou na státní návštěvy nanejvýš do Senegalu, nebo Mogolska.

STK řekl(a)...

K Merkuru: A do Prčic. Okradený zloděj? Nebo jsme to poctivě koupili? (Těžko.)
A já si s Merkurem v dětství tak báječně vyhrál...

Harpyje řekl(a)...

Před lety napsal Vladimír Škutina knihu s titulkem Prezidentův vězeň, aneb na hradě plném bláznů. Ten hrad plný bláznů byl sice Mírov, kde byl vězněn, ale hrad plný bláznů je i onen pražský v současné době. To, co z něj vychází, geht auf keine Kuhhaut, jak říká Němec.
Nejen moudrosti eurofobního profesora ekonomie, t.č. prezidenta republiky, ale i sprosté kalomnie jeho nejbližších spolupracovníků na adresy jim nelibých osob (inženýr Halík, marxista Havel), nebo amatérské exkurzy prezidentova poskoka Jakla do sociologie a politologie: "Občanská společnost je fašismus a demokracie je násilí".
Abdalá Jaime Bucaram Ortiz, prezident Ecuadoru (doba jeho působení ve funkci: půl roku) si vydobil přívlastek "El Loco". Možná, že v budoucnu budou historikové hodnotit působení prezidenta Klause podobně.

Anonymní řekl(a)...

Nu Harpyje, nebyla to taková ta řečká mýtická potvora, co žrala slepému věštci jídlo a co mu nesežrala, to pos.ala?
To by docela sedělo. Sice Klause tak úplně nemusím, ale jeho protiřečníci bývají nezřídka tak o třídu horší sběř.

Harpyje řekl(a)...

Vraťte se zpátky do řiti, anonymní diskusní lejno. Dzp.

drak řekl(a)...

STK:

Vařím z vody, musím se tedy spolehnout na svou paměť, ale myslím, že Merkur začínal ve dvacátých letech jakožto normální legální licence a teď nevím, zda britského či amerického vzoru. Jak to bylo po válce za bolševika netuším a dnes by to zase mělo být v pořádku.

Nenechte se tak znejistit, či si nenechte vnutit pocit viny za něco, zač nemůžete, nemáte na to vliv a hlavně za něco, co je, aspoň pokud vím v pořádku. Odjíždím do klubu, až se vrátím, vzpomenu si na jeden přípitek, který se týká tématu, jen musím po cestě v autě vymyslet nějaký dobrý překlad.

Jakub S. řekl(a)...

Su napnutý!
Před 6-7 lety jsme se synkem jezdili po Podkrkonoší, mám prima děti. Aji Zámeček jsem mu ukázal a jiné špeciality. A v krásném zámečku-muzeu v Jilemnici byla úchvatná veliká výstava Merkurů - předválečných, z mého dětství, dnešních - obnovených - ach, kluci!! A Zvědavá ulička - no!

Jakub S. řekl(a)...

Laughland: přesně. Laciné, úděsně (s našimi zkušenostmi od 1917 či 48...) laciné. Vnějškové! Tohle má být renomovaný autor, myslitel, teoretik? Pch. Odi... et arceo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Přátelské a soudružské doporučení našemu velkému vlastenci (a znalci válečné i obecné historie) drakovi :
Až se vrátíte z klubu, přeložte si (a především sám sobě vyložte) pojmenování „Butcher Harris“.

Míru zdar !

informace řekl(a)...

Jakube,
hledala jsem na webu mezi google books, jestli tam budou nějaké ukázky z Laughlandovy knihy, ale našla jsem jen pozitivní recenze anglických euroskeptiků, pro které je ta kniha nějakou novou biblí.
Kromě jiného jsem našla, že je citována mezi zdroji v knize prezidenta Klauze: What is EUROPEISM or What Should Not Be The Future. For Europe.
Tu jsem také nečetla, takže nevím, jak s tím materiálem nakládá.
Taky zajímavé. Jestli někdo Klauzovu knihu četl, může o tom něco napsat?

MPL řekl(a)...

Schumacher
Vy se patrně domníváte, že v EU s jeho nejrozličnějšími dotacemi, omezeními - kvótami, daňovými prázdninami (někomu), finančními pobídkami (někomu), různými profesními -cechy-, socializací ztrát v bankovním sektoru, klientelismem, korupcí apod., existuje tržní hospodářství. Možná, s přimhouřením obou očí, tu tržní hospodářství existuje, ovšem výrazně pokřivené a zdeformované.

drak řekl(a)...

Jakubovi S. a STK:

Když jsem se kdysi jakožto mladý a nepříliš zkušený mladík pohyboval po území bývalého SSSR, přišel jsem samozřejmě čas od času i do styku s místními za účelem popíjení. Oni u toho popíjení rádi pronášeli rozličné přípitky. Bylo jich hodně, ale jeden z nich mne tenkrát zaujal, protože byl poměrně krátký a později jsem zjistil, že se celkem často opakuje, v ruském originále zněl: „За погибель паразитов!". Velmi volně přeloženo by to mohlo znamenat něco jako: "Připijme si na zhoubu zmetků" Slyšel jsem to poprvé a tak jsem se dotyčného zeptal: "А кто такой паразит?", tedy kdo že to jsou ti zmetkové, a on mi poměrně krátce ale výstižně vysvětlil: "Это тот, кто всегда прав, хоть он и не прав.", tedy ten kdo měl, má a bude mít "pravdu" za všech okolností, i když jí nemá. Myslím, že pár takových tu také máme.

drak řekl(a)...

MPL a Schumacherovi:

Jakýsi, jakž takž fungující trh v Evropě existuje, řekl bych, že přes upřímnou snahu některých zelených a rudých soudruhů ho aspoň silně ovlivnit či zcela ovládnout, tu ten trh oproti jejich upřímné a lopotné snaze pořád ještě nějaký je a pořád ještě je funkčnější, nežli kdysi v dobách před listopadem. Nicméně ten dotační, dluhový a klientelistický mor mu skutečně čím dál tím víc ukrajují prostor a čím dál tím více ho deformují. Jednoho dne by to také nemusel vydržet a mohl by se zhroutit, konec konců, pitomé zásahy do hospodářství, tedy cosi takového, bylo mimo jiné jednou z příčin konce tábora míru a socialismu. EU se z jakýchsi pro mě zcela nepochopitelných důvodů jakoby snaží tu naši předlistopadovou RVHP v tom neblahém ovlivňování trhu dohnat a předehnat.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje:

1. Euro je politický projekt, prováděný proti všem zákonům ekonomiky. Musí selhat stejně, jako selhalo komunistické "plánované hospodářství".
2. Současné akce na záchranu eura jsou jen braním tablet proti bolestem, místo abyste šla s bolavým zubem k zubaři. Podstatu věci neřeší a oddalováním konečného pádu eura situaci zhoršují.
3. Pro nás konkrétně nemá absolutně cenu dávat ani korunu na záchranu eura, jednak proto, že jsou to naprosto vyhozené peníze, protože v dlouhodobějším horizontu by euro nezachránil ani pověstný oslíček Otřep se, jednak ty peníze prakticky všechny skončí na kontech spekulantů a k normálním lidem, kteří pomoc potřebují, se z nich nic nedostane.
4. Ty články o "ztrátě milionů pracovních míst" píší buď přímo spekulanti, kteří se na současné krizi pakují a potřebují agónii eura co nejvíc prodloužit, nebo jimi najatí námezdní pisálci. Případně politici bez ekonomického vzdělání, kterým výše uvedené body nedocházejí, protože jsou zcela mimo realitu.
5. Nevím, jaké máte ekonomické vzdělání, ale já se habilitoval v ekonomickém oboru, takže jakési ponětí o problému mám.

Harpyje řekl(a)...

Vzhledem ke kvalitě Vašich příspěvků je Vaše sdělení, že jste se habilitoval v ekonomickém oboru, více než překvapující, Aspergille.
O ekonomy Vašich kvalit není v Česku nouze, jak jsem zjistila. Hlavně ne na "národně orientovaných webech" se s nimi doslova roztrhl pytel.

Harpyje řekl(a)...

I Pes se stává pomalu, ale jistě, takovým "národně orientovaným webem". Hlásnou troubou různých šarlatánů, demagogů a lhářů.

informace řekl(a)...

Pergille,
nepochybuji, že máte "jakési ponětí o problému", protože jste "se habilitoval v ekonomickém oboru". Proto také jistě víte, že v dějinách si vyvinuly různé školy ekonomického myšlení od antického Řecka, přes středověk, počátky kapitalizmu až po neoliberisty a neokeyseniánskou školu posledních 60 let. V čem se různé školy mezi sebou liší? Hlavně v tom , že se snaží vysvětlit ekonomické dění své epochy, najít nějaký soubor "zákonů", podle nichž ekonomika funguje a dát současně "recept" na řešení problémů. Tudíž každá škola je kondicionována historickou ekonomickou situací, ve které se rozvíjí, a teorie minulosti nejsou aplikovatelné na současnost.
V přítomné době mezi sebou diskutují a často se i perou (stačí se podívat na stránky novin) pokračovatelé teorie Johna Maynarda Keynese, který zastával nutnost zákroku státu do ekonomického dění a vyznavatelé teorií Miltona Friedmana, který hájil ortodoxii trhu.
Ke které z nich inklinujete Vy? Řekla bych k neoliberistům. Myslíte zřejmě, že "volná ruka trhu" vyřeší spontánně různé nerovnováhy a uvede všechno zase do pořádku. Na to bych chtěla namítnout, jaké řešení nerovnováhy to asi bude, když její podstatou je právě volná ruka mezinárodních neregulovaných finančních trhů, které hrubě zasahují nejen do finanční politiky vlád, ale vážně poškozují reálnou ekonomiku, která vyrábí hodnoty a na jejichž základě pak finanční trhy mohou obchodovat? Až se finančním trhům podaří ubít tele reálné ekonomiky, z čeho pak budou týt? Nezdá se Vám, že neoliberizmus nenašel ty "pravé" zákony ekonomiky, na jejichž existenci se odvoláváte?
A co říkají neoliberisti o situaci v Číně o jejím zahraničním obchodu? Mlčí jako zařezaní. Pročpak asi.
Meditujte, Pergile, meditujte. Na pochopení těchto základních věcí není zapotřebí habilitace.

informace řekl(a)...

oprava neokeynesiánskou

Větší vlastenec řekl(a)...

Paraziti jsou prevíti, vážený velký vlastenče draku.
Třeba taková tasemnice...
Ta dokáže způsobit potíže i - no třeba drakovi, že.
Nicméně Vy máte vždycky pravdu, i kdyby čert na koze jezdil. Co to píšu : I kdyby Trockij na koze jezdil.

Prostě - tajemství stavebnice Merkur nám bezostyšně ukradli naši dědiční nepřátelé Euroameričani. Ano. Tečka. A EU s tím nic nedělá, přestože nás chce okrást o naše těžce vydělané peníze. Druhá tečka.

A maršál „slavné“ Royal Air Force, velkomožný pán*) Arthur Travers Harris se se svými posádkami dostával do pekla palby velice často. Ano.
Do palby tisku, trošku lépe řečeno.
Německého, to dá rozum. Angloamerický tisk jej obdivně přezdíval „Bomber“.
A jeho posádky „Butcher“, to v rozmyšleném překladu znamená „Řezník“.
Tuto milou přezdívku nedostal velkomožný pán Harris od svých posádek za masakrování německých pracujících (viz např.Hamburg, Drážďany), ale za masakrovaní svých posádek.

Skončím, jak jsem začal : Paraziti jsou prevíti.

Čest a Nazdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) 1st Baronet

Šaman řekl(a)...

Záhada, kde si těch 90 miliard půjčíme rozřešena: Nic si půjčovat nemusíme, jak pravil Sobotka, je to věcí ČNB. Totiž - vezmou se z devizových rezerv, asi jen 10 %. Nejednotná vláda se dnes schází, aby rozhodla, jestli ČNB ty peníze uvolní nebo ne.

Je tu jedna drobná potíž: Až doteď se tvrdilo, že ČNB je NEZÁVISLÁ na vládě, a její guvernér Singer už v neděli řekl: Ani náhodou.

Já teda nevím, co by se mělo. Ale zkušenost velí, že by se měla dodržovat pravidla: Demokracie, nikoli její "deficit" (totalita), a zákony a pravidla nikoli jejich obcházení za pokřiku, že je to "dočasně potřeba", protože "hoří dům"...

\ :-/

informace řekl(a)...

Šamane, půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu bude prováděna na základě bilatelárních smluv mezi fondem a státními centrálními bankami.
Tak, o co jde?

informace řekl(a)...

Pardon, bilaterálních

Jakub S. řekl(a)...

Na pogibeľ parazitov - to je nádhera, okamžitě adoptuju. Neměli a nemají tam prostí lidičkové jednoduchý život. Opravdu si to těžko představit.
To je ovšem neomlouvá, když se poslušně opět a opět zúčastňují s tupým podezřívavým pohledem burana, svraštělým čelem a ukazovákem na spoušti další a další okupace, osvobozování, dobývání, záboru svaté země atd.
Podívejte: aji Aspergill, očividně více vzdělán v ekonomice (no proti mně to nejni problém), nechápe, proč by se - není-li se členem něčeho - mělo poslušně, a v budoucnu vždy, podílet na uhrazení prů*eru člena. Já nejsu buran, co kope jenom za sebe a nic mimo barák a famílii ho nezajímá. Já prostě opravdu n e v í m , no. Vždycky jsem krvavě toužil patřit do Evropy, tamté opravdové... Jenže...
Brát aji s chlupama, všecko, kdykoliv - tak asi, I a H?

informace řekl(a)...

Podívejte se, Šamane,
na dnešní počítadlo návštěv, nezbláznilo se?

informace řekl(a)...

Jakube,
neprovokujte!

Větší vlastenec řekl(a)...

No prosím Vás, vážený Jakube S. !
Při svém vzdělání - jak jste mohl někdy toužit, dokonce "krvavě", po patření k Evropě ?!
Jako byste nevěděl, že naše druhé nejslavnější období dějin (hned po období 1945-89) bylo založeno právě na pregnantním a celonárodním vyjádření našeho bytostného odporu - vůči Evropě ?!?
Jste snad zakuklený Němec, nebo, nedej Lenine, dokonce sionista ?!?!?


Problém odstranění Němců z českých zemí začali u nás řešit již husité. Byli jsme jejich odkazu dlouho nevěrni, avšak nyní dovedeme jejich dílo do konce a já vás ujišťuji, že se tak stane zcela po husitsku. (Zdeněk Nejedlý, 5.6.1945) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Jakub S. řekl(a)...

Ach. Představa pana profesora, jak se se svým pověstným cvikříčkem ožene cepem -náádhera!
Ale pan Brouček na Vítkově - to taky není marný obraz...

Větší vlastenec řekl(a)...

Nejlepší obraz, obraz vpravdě národní, husitský a leninský je trošku jiný :
Tlustý buržuj Brouček je našimi hrdinnými předchůdci pomalu upalován v sudu.

Představuji si podrobnosti, velmi živě vidím, co vytéká ze sudu*), doslova SLYŠÍM to zbabělé buržoasní skučení ...
Prostě paráda.

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) V tyto dny se do montérek převlékám v bytě, v němž loni leželo mrtvé tělo na parketách, šest týdnů koncem léta. Parkety jsme na podzim vytrhali, ale ledacos utkvělo jak v mysli, tak v omítce.

Jakub S. řekl(a)...

Cože - ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak tedy po lopatě : Tuk.
Tělesný tuk.

Stačí ?

Harpyje řekl(a)...

Curiosity killed the cat.
V určitých situacích se vyplácí být zdrženlivý. Některé hrůzné vzpomínky pronásledují člověka celý život.

Šaman řekl(a)...

Informaci k počitadlu (po návratu z drsného severu od příbuzných horalů a vesnického lékaře se zázračnýma napravovacíma prackama, btw: Napraven!:):

Asi tahle problematika lidi furt zajímá…
\ :-)

informace řekl(a)...

Gratuluju, Šamane,
byl to výborný nápad otisknout celou serii článků. Záslužné dílo informace.
Někdy tu bylo přes třicet návštěvníků současně.
Co Vám napravovali?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážená paní Harpyje.
Když vidím v detektivních filmech všechny ty úhledné "mrtvoly", vzpomenu si na ...
Raději ne.

STK řekl(a)...

...Co vám napravovali?...
Myslím, že někteří zdejší hosté by rádi od Šamana slyšeli odpověď: "Hlavu!"

Pochybuji ovšem, že je to správná odpověď!

STK řekl(a)...

K pojmu "parazit":

"Naši" Rusové tenhle výklad neznají, ale líbil se jim. Ano, lidé se svou neochvějnou pravdou jsou velmi vhodným palivem na veřejné hranice.

Přiznat, že ten druhý má právo na svůj názor a neznectít jej, neprohlásit za blba a neposlat do ...nenávratna potřebuje taky značný kus sebeovládání. A velkorysosti. Velkorysých kolem moc není. Zato pinoživých šťouralů a puntičkářů jak nas... ...naseto.
Ano, tu a tem je potřeba být naprosto přesný, exaktní. Ale ve většině ostatních případů to opravdu nutné není.

informace řekl(a)...

Co to zas melete, STK, osobo všetečná?
Já mám obavy, aby to nebyla ruka, co zlobila Šamana už toto léto.

Větší vlastenec řekl(a)...

Moje řeč, vážený STK.
Ještě lépe to před časem zformuloval velký vlastenec drak; dokonce tak dobře, že jsem si dokázal zapamatovat jen smysl :
Nikdo nemůže naše zdejší "projevy" srovnávat s pravdou; vždyť tady jen tak hospodsky žvaníme.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

ÚHLEDNÉ ŘADY MRTVOL ANEBO NEPOŘÁDNĚ NAHÁZENÉ KUPY MRTVÝCH A ZAVRAŽDĚNÝCH.
Přečtěte si na toto téma stať Zdeněk Štěpánek - František Vašek: Žně smrti u Chroustíkova Hradiště v únoru 1945, v Historie okupovaného pohraničí 1938-1945, díl 5. vydala Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
Chtěla bych poděkovat jednomu milému štamgastovi za zaslání.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

No právě proto neodmítám mít co do činění s některými jednotlivými sympatickými Rusy, Ukrajinci, Gruzíny, Kazachy a dalšími a zároveň s tím kategoricky odmítám přicházet jakkoliv do kontaktu, nebo mít něco společného s tím, co tito jmenovaní dávají dohromady jakožto státní celek. Mě k blbé náladě naprosto postačují náš úžasný stát a EU.

STK:

Může to být jiná generace, než ti "moji" může to být odjinud, přeci jen to bývalé SSSR a i jeho jednotlivé země byly a jsou velkým prostorem s poměrně dost lidmi i přes veškerou vynakládanou snahu dílem emigrovat a většinou se upít k smrti.

drak řekl(a)...

STK:

A že se ten potrefený pták husák vždycky ozve co ;-)

Šaman řekl(a)...

Co mi napravovali, informace? Voni se mnou manipulovali!
"Recidivující low back pain - jasný SI posun vlevo s předbíháním... jako příčina blok C1-2 ad dx
Manipulace kraniovert. přechodu a SI kloubení."

Bolela mě levá noha jak dvě prasata - od páteře. Před tejdnem byl u naší obvoďačky, poslala mě k neurologovi, kde mě vezmou až za tejden, a dala prášky. Tak když jsem se v rámci příbuzenskejch návštěv ocitl v rodném kraji, tak jsem se stavil u spolužáka z gymplu Zdeňka (Vnitřní lékařství, Všeobecné lékařství, Kurz myoskeletální medicíny.)
Udělal se mnou krach křup krak, a můžu hejbat nohama rukama hlavama bez problémů a bez prášků.

Povídá. "Až si přečtou, že jsem napravoval C1, C2, tak řeknou, že jsem kaskadér." Skvělá kaskáda! Kdo má problémy s páteřej, ať si zajede do Stráže nad Nisou:

http://www.kleinhampl.eu/

\ :-)

informace řekl(a)...

Aha, byl jste u chiropraktika. Asi byl šikovnej, když Vás hned spravil, na jedno sezení.
Vám taky děkuju za zaslání, dostala jsem knížky až nedávno, od pana B. je vyzvedla dcera a přeposlala mi je.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

dovoluji si vás citovat, protože jste jasně předvedla, jak málo celé věci rozumíte:
> jaké řešení nerovnováhy to asi bude, když
> její podstatou je právě volná ruka mezinárodních
> neregulovaných finančních trhů, které hrubě
> zasahují nejen do finanční politiky vlád, ale
> vážně poškozují reálnou ekonomiku, která vyrábí
> hodnoty a na jejichž základě pak finanční trhy
> mohou obchodovat?
Na liberálním trhu nemají vlády mít "finanční politiku", kterou by vůbec mohly zasahovat (jakkoli) ve prospěch mezinárodních monopolů. Maximálně mají dohlížet na dodržování antimonopolních zákonů (které by měly působit právě opačně, proti těmto mezinárodním monopolům).
Zásadním problémem EU je skutečnost, že její ekonomické prostředí je hyperregulované, v řadě oblastí máme víc zákazů a příkazů, než kolik jsme jich měli za "reálného socialismu" (a zejména ve druhé polovině 80. let, kdy se to začínalo rozpadat). Prakticky zde neexistuje žádný trh, ale jen kvóty a dotace. A zbytek trhu likvidují EUronormy, které jsou z nějakých 90 procent korupční (z oblasti své působnosti neznám žádnou EUronormu, která by, alespoň v některých bodech, nevznikla na ryze korupčním základě = cíleně zvýhodňuje někoho, nebo naopak někoho cíleně znevýhodňuje; těch 10 procent si ponechávám pro případ, že by se někde nějaké nekorupční EUronormy vyskytovaly, byť to neočekávám).
Představa, že v tomto prostředí ničí ekonomiku EU "svobodný trh", je prostě absurdní.
Naopak pro mezinárodní monopoly je EU velice výhodná, protože se ekonomicky silně vyplatí podplatit pár úředníků (v extrémním případě jednoho klíčového), který jim zajistí monopol, případně povinný odběr zboží občany (případně obojí současně), než vyrábět kvalitní zboží za přijatelnou cenu, které by občané spontánně kupovali. A konec konců i euro je výhodné především pro nadnárodní monopoly, občanům EU přináší výhody minimální, případně žádné.

informace řekl(a)...

Děkuji za kompliment, Pergille.
Možná, že jsem předvedla, jak málo věci rozumím, Ale Vy jste zato předvedl, že vůbec nechápete, kde je podstata nynější celosvětové finanční a částečně i hospodářské krize když omezujete svou polemiku jen na normativní činnost EU.
Nerada se chlubím cizími znalostmi a tak bych chtěla obrátit Vaši pozornost na dva články odborníků, kteří situaci analyzují.
První je přednáška Innocenza Cipolletty, Direttore Generale della Confindustria Mercati finanziari ed economia reale (Generálního ředitele Svazu italských průmyslníků, odd. Finanční trhy a reálná ekonomie), kterou přednesl univerzitním studentům ekonomie.
Podává tu celkový obraz vývoje situace od poválečné smlouvy Bretton Woods, která zavedla prostřednictvím pevných měnových kurzů jakýsi druh kontrolovaného hospodářství, které se vyvíjí harmonicky až do války ve Vietnamu, která vede USA k zadlužení, a k zvýšenému vstříknutí peněz do oběhu, snížení hodnoty dolaru a následkem toho ke konci systému směnitelnosti dolaru za zlato. To je první velká devalvace a počátek dnešní éry t. zv. financiarizace ekonomie. Začíná finanční hra a spekulace se státními měnami, a zároveň s cenami surovin, což vede státy k zadlužení. V r. 1974 se pak přidá zablokování prodeje ropy ze strany arabských zemí po šestidenní válce, po kterém pak následuje prudké zvýšení cen ropy. Na zakoupení se musí státy zadlužit, aby mohly zajistit suroviny průmyslu a výrobu.
Tehdy se dá také čile do pohybu financiarizace, čili násobení finančních produktů na trhu prostřednictvím dělení rizika na menší části a jejich dáním do oběhu. Finanční trh tak začíná vytvářet své hodnoty prostřednictvím finančních produktů, na rozdíl od reálné ekonomiky a reálných produktů a zcela nezávisle na ní.. Dnes hodnota t.zv. finančních produktů, co koluje ve světě, přesahuje osmkrát světový GDP.(Oggi la finanza è sette volte il GDP mondiale.)
http://www.conoscerelaborsa.it/allegati_conoscere/evento08/C.attiborsa-cipolletta2.pdf
Podobného názoru je i finanční expert Silano Andriani ve své stati Squilibri macroeconomici, economia reale, finanza. http://www.cespi.it/Andriani/Andriani -Squilibri%20macroeconomici.pdf (Makroekonomické nerovnováhy, reálná ekonomika, finance)
I on konstatuje, že mezi finančními trhy a reálnou ekonomikou je prakticky propast, která se vytvořila během posledních desetiletí, kdy se finanční trhy od reálné ekonomiky prakticky odtrhly a v podstatě jsou brzdou jejího přirozeného rozvoje. To činí absolutně aktuální nutnost jejich regulace, za účelem dosažení transparence jejich transakcí a odstranění jejich odtrženosti od reálné ekonomiky.
Navrhuje i řadu opatření, jakými by stát měl podporovat investice do podnikání, omezit zadlužování bank, které jsou neregulovanými zásahy finančního trhy poškozovány, daňových norem a governance.
Podle Vás a Vámi obdivovaných guru neoliberizmu by vlády a státy neměly mít "finanční politiku". Jenomže ony nějakou finanční politiku nejen mít musí, ale de facto ji mají, ať se na to vykašlou anebo se snaží nějak ten současný blázinec řídit. Když si přečtete stať Cipoletty, pochopíte souvisloti. Andriani je víc technický.
Tohle je samozřejmě jen velice stručný přehled, prakticky jen základní téze.

informace řekl(a)...

Pardon, sedmkrát

Jakub S. řekl(a)...

Čemu se říká economia reale? Praktická, uplatňovaná, tj. nikoliv teorie?

informace řekl(a)...

Economia reale je ekonomika, která skutečně, reálně něco produkuje, zboží, služby, zbožní trh.
Finanční trhy jen přemisťují sem tam úvěrové papíry nebo různě namíchané balíčky papírů, často žádnému reálnému stavu neodpovídající.

informace řekl(a)...

Sarkozy sarà pur entrato nella storia, come agognava, ma quanto al presente l'ha presa in culo!
Itálie e Libye dnes obnovily smlouvu o přátelství a spolupráci, podepsanou v r. 2008 mezi Berlusconim a Kaddáfim, která vyhrazuje Itálii privilegované pozice v těžbě nafty a plynu a jejich prodeje.
Tjééé!

Schumacher řekl(a)...

Podstata této krize je, jako by bylo vymyšleno a provedeno jak tisknout zlato.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Ano, tahle definice problému se mi velice líbí, protože je velmi krátká a velmi výstižná zároveň.

Myslím, že se to ještě dá vyjádřit tak, že podstatou problému je to, že je přípustné, aby se virtualita mohla až příliš vzdálit realitě. Při těch praskáních bublin to pak bolí.

Jakub S. řekl(a)...

Díky.
Dalo se lehce vytušit, že jaksi tak úplně ne zcela máte ráda toho čilého drobného tvora Sarközyho... je to obecný, tj. většinový, postoj vzdělaných (či všech) Talijánů?

informace řekl(a)...

Není tady moc v oblibě a tak si z něj dělají srandu.
Je skutečně patetický se svým věčným vstupováním do historie, teď při ohlášení opatření na záchranu eura, se tam také chystal.
Anebo když líbá dvorně ruku Merkelové a dělá při tom oči leklé tresky.

informace řekl(a)...

A jestli byste našel, Jakube pro tuhle lidovou řeč odpovídající výrazy v češtině?
Teď vážně. Dnes jsem viděla dokumentární film o Eichmannovi a o vyhlazovacích táborech. Otřesné. Doopravdy.

Jakub S. řekl(a)...

Eště že ostatní snad neporozuměli, kudy tam vstupoval...
Eppure! Leklá ryba. Konečně vím, co to připomíná!

informace řekl(a)...

Dobrou, Jakube,
teď je v TV právě debata na téma, jakým způsobem finanční podnikání škrtí reálnou ekonomiku. Pěkný hnus.
Jdu poslouchat.

stk řekl(a)...

Drakovi:
Ona lidová přísloví a úsloví jsou velmi dobře odpozorovaná pravidla a zkušenosti. Mnohokrát a mnohými. Taková integrální zkušenost a tedy i moudrost. V žádném případě je nepodceňuji! [;>))

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
dotyční páni, které citujete, by se docela dobře uplatnili jako lektoři VUML a asi by se svými názory i dobře zapadli do tamního ansámblu. Současná krize (hypotéční bublina, jejíž prasknutí se přeneslo na další oblasti ekonomiky) i to odtržení finančních operací od "economica reale" jsou jednoznačně důsledkem státních zásahů do ekonomiky. Pokud by finančníci nebyli nuceni státními zákony dávat hypotéky naprostým nýmandům, o jejichž neschopnosti splácet nebyly žádné pochybnosti, (na jejich vymáhání a denunciaci "neposlušných" se specializovaly některé právnické firmy, v jedné z nich působil nynější US president B. Hussein Obama, a tudíž se jedná o osobu naprosto nedůvěryhodnou); ty finanční balíčky byly jen snahou o rozprostření rizika, nicméně trh byl natolik pomrvený a oslabený, že to nepomohlo (pravděpodobně to ale zmírnilo intenzitu celé krize).
Z celé situace jsou dvě východiska: Buď se cíleně oslabí regulace (a bude se inklinovat k jejich totálnímu zrušení) a trh se vzpamatuje a začne hospodářský růst, nebo se budou postupně regulace přidávat a buď to skončí na hospodářství na způsob Severní Koreje (a až prožereme zásoby nahromaděné v dobách, kdy trh nebyl hyperregulovaný a fungoval, tak budeme i na stejné materiální a životní úrovni), nebo se to celé neovladatelně zhroutí na způsob Velké hospodářské krize, ale patrně s daleko horším propadem životní úrovně (ve všech parametrech). Předvčerejší článek na NP:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-esm-konec-demokracie-zacina-nevolnictvi-fri-/p_ekonomika.asp?c=A111213_180858_p_ekonomika_wag
naznačuje, že právě tohle někteří lidé v čele EU plánují a už se na to připravují.
On pouhý propad z dnešní životní úrovně na úroveň, jaká vznikla za Velké hospodářské krize, by byl výrazně tvrdší, než byl propad ze životní úrovně, jaká byla těsně před "Černým pátkem". A nikde nejsou záruky, že by se to zastavilo u té polívky pro nezaměstnané jednou denně.

informace řekl(a)...

Pergille,
k Vaším osvíceným názorům bych chtěla říct, že jeden z dotyčných pánů, které jsem citovala, a to Innocenzo Cipolletta, si è "fatto le ossa" jako podnikatel v reálné ekonomice po celý život a místo ve VÚMLU přednášel na prestižních univerzitách jako Università la Sapienza di Roma, Facoltà di Scienze Statistiche, nebo privátní LUISS - Guido Carli di Roma (kam jsou studenti, kteří za studium platí, přijímáni jen po rigorozní přijímací zkoušce), nebo univerzitě Cesare Alfieri di Firenze. Jistě tedy nemůže konkurovat, pokud jde o znalosti, Vaší habilitaci v ekonomii (udělané kde, prosím?) nebo vysoce fundovaným názorům některých autorů, nemluvě už o přispěvatelích, na Psu.
Pokud je mi známo finančníci nebyli nuceni státními zákony dávat hypotéky naprostým nýmandům, ale vrhli se na tu příležitost výdělku, co jim poskytla Clintonova správa, slepě s výhledem na zisk a ta mazanější část toho využila ke spekulacím. A ty spekulace, docela drzé, ničivé, jsou možné právě proto, že neexistuje žádná regulace finančních trhů. Různé finanční společnosti a hedge fundy mohou spekulovat s dluhopisy, aniž by je měly kokrétně ve vlastnictví, ale mají je jen půjčené na 24 hodin. Takže pro ně riziko je minimální. A ze zisku neplatí ani daně.
Jsem zvědavá, jak se asi změní postoj českých ekonomů vůči půjčce MMF, proti které se ozývají na stránkách českého tisku tak rozhodné hlasy, až jim dojde zpráva, že Medvedev na summitu s představiteli EU prohlásil, že"Wir sind bereit, die notwendigen finanziellen Mittel für die EU und die Eurozone zu investieren." Rusko má uloženo v eurech 41% svých valutových rezerv. Myslíte, že si je uložilo jen tak pro srandu nebo filantropie?
http://nachrichten.rp-online.de/wirtschaft/russland-sagt-der-euro-zone-milliardenhilfen-zu-1.2641676
Jakpak se asi zatváří euroskeptičtí rusofilové?
Na Psu dneska čtu: "Ač mě tahle krize dost děsí, přesto vidím její obrovské plus - likvidace ekonomické negramotnosti mezi lidmi."
Gratuluju k dosaženému ůspěchu. Tito "gramotní" na příklad tvrdí, že vstupem do eurozony bude zrušena ČNB!
Jste také toho názoru, Pergille?

drak řekl(a)...

STK:

Věci, jako jsou zkušenosti, které pak prý spoluutváří cosi, co se zrovna teď nazývá krystalisovanou inteligencí, mne zajímají a někdy i fascinují. Ta úsloví a přísloví jsou toho součástí a odrazem zároveň. Určitě je nepodceňuji, naopak, mám je velice rád, protože dovedou doslova pár slovy vyjádřit něco velmi důležitého a podstatného.

drak řekl(a)...

informaci a A.S. Pergillovi:

Ekonomické, tedy finanční a hospodářské problémy dnešní doby jsou řekněme na jedné straně mnohem složitější, nežli by se mohlo zdát a na té druhé už díky pokročilé globalisaci a nefunkčnosti stávajících demokracií vlastně mnohem jednodušší, ale hlavně už úplně jiné, nežli před nějakými 10, 20, 30, nebo 40-50 lety. Zejména pak vývoj v posledních dvou desetiletích byl velmi dynamický a tak zkušenosti z dob předchozích už nejsou aplikovatelné buď vůbec, nebo s velkou opatrností a s velkými úpravami.

Zastáncům volné ruky trhu sdělím nejpodstatnější výhradu, a to tu, že v klíčových odvětvích průmyslu a zemědělství už dávno neexistuje konkurence, protože klíčových výrobců je v mnoha důležitých oborech jen několik, zpravidla méně nežli prstů na jedné ruce, případně pak už jen jeden, takže o tržní konkurenci se už skoro nedá hovořit, ona už totiž skoro žádná neexistuje.

Zastáncům silného státu a regulací zase sdělím jen tu nejpodstatnější výhradu, tu, že žádný stát nebyl, není a nebude dobrým hospodářem, proto by se měl soustředit především na to, co soukromá sféra zařídit nemůže či neumí, tedy na nastavení slušných pravidel hry a především na jejich vymahatelnost a dodržování. Poslední dobou totiž v něčem takovém žalostně selhává a prohlubuje se to.

Vzhledem k tomu, že globální trh je silně deformován globalisací a nedostatkem konkurence ve stále rostoucím počtu oborů a evropský trh je zase silně deformován dotacemi a regulací, zpravidla hrající na ruku tomu či onomu globálnímu padouchovi, tak nějaké zdravé konkurenci se už dávno nedá hovořit, to jsou opravdu jen pohádky pro lehkověrné a pro naivní děti na dobrou noc.

Dnešní svět stojí před problémy, před kterými dosud nikdy nestál a pakliže někdo tvrdí, že na to má jednoduchý recept, tak je to hodně bláhové a hodně naivní. Podle mého nic takového není možné.

Euro, eurozóna a vztahy v ní se bohužel poněkud nepovedly a celé je to poněkud pomrvené už od samého začátku, ve světě softwaru je to něco podobné jako DRM, takovým věcem se říká "crippled by design". Je to prostě nevydařené už od stádia projektu, protože samoregulační poměrně uspokojivě autostabilní mechanismy systému směnných kurzů byly naprosto neuspokojivě nahrazeny vágními smluvními formulacemi, které stejně nikdo nedodržoval, tím pádem jsme tam, kde jsme. Zainteresovaní odborníci z národních bank jednotlivých členských zemí eurozóny by se měli zamyslet nad tím eurem ještě jednou, znovu a pořádně a zkusit napravit a zachránit co se dá, protože už tady je a jen těžko z toho couvat, ale pokračovat dál tak, jako dosud, už také nejde. Zároveň s tím by ale měli být velmi ostražití na cokoliv, co přichází z ruské nebo čínské strany, nicméně oni určitě mají svůj zájem na udržení eura, protože ho používají jako reservní měnu, jenomže jakmile se jim ho podaří někde udat a zbavit se ho, jejich upřímný zájem o něj pomine. Jenže jak se ho mají zbavit, když nic moc lepšího není po ruce? A to je obávám se ten největší problém.

Myslím si, že tlačit na EU a eurozónu směrem k vyrovnaným rozpočtům ze strany MMF by ani zdaleka nebylo od věci, on ten blbý socialismus je opravdu zapotřebí přinejmenším přidusit a potlačit, když už ne rovnou zlikvidovat a s půjčkou MMF na něco takového bych problém neměl, ale rozhodně bych ty prachy nedával nikomu jen tak a snadno a rychle, ale chtěl bych nějaké záruky jak co se týče účelu jejich použití, tak i návratnosti, rozhodně bych je nerval do nějaké černé díry, odkud se vůbec nemusí vrátit. Na druhé straně mějme na zřeteli, že do EU směřuje 85% našeho exportu a padne-li eurozóna na hubu, tak nás z toho bude hlava bolet také a ne málo.

Schumacher řekl(a)...

Draku, export sice směřuje do EU, i když otázka, jestli 85 procent není mnoho a jestli nebylo chybou, já tvrdím, že bylo, vyklizení východních trhů za aplausu těch, kteří nás s potěšením nahradili, a jestli to znamená, že o zdejší zboží přestane být zájem. Otázka je proč, jediná odpověď která mě napadá, že proto, že dojde k restrukturalizaci trhu, protože poklesne masová poptávka po veškerém zbytném zboží existující díky spotřebě na dluh. Lidé budou muset změnit strukturu výdajů aby pokryli náklady služeb dosud hrazené z veřejných rozpočtů. Tahle krize totiž není krizí infividuální. Jednotlivci, rodiny a firmy zpravidla hospodaří, protože musí, s vyrovnaným rozpočtem. Ty astronomické dluhy jsou dluhy veřejnými, přesněji řečeno státními. Očekávám 1. růst sociálních rozdílů, 2. volání po "sociální spravedlnosti" 3. sociální bouře a nestabilitu 4. volání po radikálních řešeních zahrnující všemožné nepříjemné ismy.

informace řekl(a)...

Draku,
situace je natolik složitá, že zastávat teorii volné ruky trhu, který se sám reguluje, je docela sebevražedné.
Proč je GB proti pravidlům a kontrole? Protože by při tom přišla o zisky jejich City.
Dneska jsem četla v Milano Finanza, že Britové protestují proti zákonu na regulaci transakcí s deriváty, který v listopdu prošel prvním jednáním v evropském parlamentu (jestli si pamatuju dobře, jednalo se hlavně o nekryté swaps na dluhopisy) s tím, že to poškodí finančně jejich kompenzační komory. Takže oni na těch podvodech ještě lukrujou! Ať pak nikomu nic nevykládají o suverenitě a nezávislosti. Za všemi těmi vysokohubými kecy je jen mamon.

informace řekl(a)...

Dodatek
Mám spíš dojem, že je to právě volná ruka trhu, co mává politikou a vládami do té míry, že berou usnesení podle jejich přání a zájmů.

STK řekl(a)...

Myslím, že se volnomyšlenkář (liberál) Pergill těžko domluví s někým, kdo potřebuje nad vším cítit regulační sílu*. Ať už státu nebo EU. Takový spor se nedá "pískat".
- - -
Dá se ale říct, že totální volnost, aby se nezvrhla v džungli, kde by zvítězil jen ten nejsilnější (s postupující globalizací by to opravdu mohl být jeden subjekt) by musela být vymezena zákony, vynutitelnými zákony. Což ovšem pochopitelně odporuje podmínce volnosti. Musela by existovat nějaká nezávislá síla. Jak ji ale ustanovit, z čeho by byla živa?
Myslím (ale netvrdím to), že to je asi problém typu "Jing-Jang".

*/ Informace zná lidskou povahu. Ví, že člověk je jenom olysalá opice.

informace řekl(a)...

Pergill má k liberálovi tak daleko jako já k miss Italia.
Pergill je jednoduše Bastian contrario.

Nell'italiano colloquiale viene chiamato Bastian contrario chi assume per partito preso le opinioni e gli atteggiamenti contrari a quelli della maggioranza.
Člověk, který musí vždycky mít jiné mínění než ti ostatní.

Jakub S. řekl(a)...

To je krásné: Bastian contrario! Plastické jak trhavina. Prostě notorický opozičník.
Ale aspergil jím ani pro mne přece jen není. Non si puo fare niente...

drak řekl(a)...

informaci:

V mnohém, co se kritiky EU a poměrů, které uvnitř panují, mají Britové pravdu, třeba to mrvení zemědělského trhu s dotacemi je devastující, ale na druhé straně, ani jejich politika není zbavena vlivů nezdravého lobbingu, zejména pak toho ze strany brouků finančníků, protože v Británii je to momentálně jedno z nejdůležitějších odvětví. Tak, jak jejich odvětví a závody jeden po druhém podléhaly nejdříve německé a pak globální konkurenci, tak se jejich ekonomika rozličně a za chodu přeorientovávala na co šlo a co bylo po ruce. Po ruce bylo i to finančnictví a to se ale zvrhlo i na to, co já nazývám vyráběním bublin, virtualitou, pokusům vyrobit z prdu kuličku a tím, co nakonec při splasknutí a prasknutí všech těch kejklí končívá pak krizemi a průšvihy, na kterých se ale ti opravdu velcí padouši dost napakují. Jsem zastáncem toho, aby se regulovalo co možná nejméně, nicméně, tak jako chci, aby se přestalo s dotačním šílením, tak zrovna tak chci, aby nám bandy nenažraných zmetků už konečně přestaly rozkolísávat reálnou ekonomiku jenom proto, že když jejich rance nerostou o desítky procent měsíčně, tak propadají panice a pocitům, že vydělávají málo. Zkrátka a dobře, mělo by se zavést na evropském území to, že se povolí jenom určité, taxativně vymezené transakce, a ten zbytek tím pádem povolený nebude. No a doufejme, že pak nastane klid, aspoň na chvíli, než to zkusí nějak obejít, pak bude nutné, dát jim přes pazoury tak moc a tak bolavě, aby to podruhé už nezkoušeli. Asi to stejně skončí na nedostatku politické vůle. Francouzští a němečtí rudozelení nebudou chtít ustoupit od dotací a britští brouci finančníci zase budou hájit tu svou City, nikdo nebude chtít dobrovolně zaříznout to své "zlaté tele".

informace řekl(a)...

Draku,
raději nepřemýšlejme moc o zítřku. Podle italských novin při příštích volbách vyhraje v Evropě levice. Už spolu smlouvají dohody i pokud jde o úpravu lisabonské smlouvy. Alespoň jsem o tom četla tento večer.
Jinak souhlasím, ale co bude zítra, to nevíme. Možná že opravdu dopad úsporných opatření hlavně na méně majetné povede k obratu k soc. dem.
Dobrou a nelamte si těmi progozami moc hlavu.

informace řekl(a)...

Dobrou noc, Jakube.

drak řekl(a)...

Já jen doufám, že se italské noviny mýlí a také doufám, že lidé nejsou tak úplně pitomí a zpitomělí zároveň, aby nevěděli, že ten průšvih ve kterém nyní eurozóna je, způsobilo z velké části levicové populistické sociální rozhazování na dluh. Pakliže tak blbí jsou, no tak si ale nezaslouží nic jiného, než zažít pořádný krach ekonomiky na držku, aby si pořádně zapamatovali, koho nemají volit a komu nemají věřit.

Jakub S. řekl(a)...

"Lid" je historicky nepoučitelný. V podstatě tohoto pojmu je, že je to nejméně vzdělaná a nejméně mysliti ochotná část obyvatelstva. Největší. Základna té pyramidy. V Lat. Americe je neporazitelná nejmilitantnější trockistická levice, na velkých územích prostě vládne.... Asie? Celý nepálský venkov už ovládají maoisti. Evropa -

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

Je docela paradox, že na jedné straně kvílíte, že v EU vyhraje levice, a na straně druhé adorujete vysloveně levicové až levičácké ekonomy. Asi v tom máte docela pěkný guláš.
Ekonomové, které citujete, jsou silně na levé straně politicko - ekonomického spektra. Mnozí patří mezi tzv. osmašedesátníky, kteří v době, kdy naivnější z nás bojovali za zlidštění a demokratizaci socialismu (zatímco stalinisté a pravičáci byli za jedno v tom, že jakákoli změna v tomto duchu povede k likvidaci socialismu, což prakticky prokázal Gorbačov), bojovali za nastolení socialismu stalinského typu (případně s čínskými prvky - viz Barroso) v Západní Evropě.
Tito lidé se z vývoje v lido - demo poučili v tom smyslu, že si ujasnili neprosaditelnost svých idejí v podmínkách fungujícího tržního hospodářství a demokracie, a proto dělají vše, aby tyhle dva proti nim jdoucí faktory zlikvidovali (a neštítí se zaplavovat právě z tohoto důvodu Evropu muslimy - jednak aby tím přispěli k ekonomické likvidaci Evropy, jednak aby získali masu antidemokraticky smýšlejícího obyvatelstva, jednak aby z nich verbovali něco jako SS, k cílené likvidaci demokraticky veřejně činných osob).

A, pochopïtelně nemáte pravdu s těmi hypotékami v USA levičáci za Clintona prosadili zákon, podle kterého banky měly povinnost půjčovat i lidem s nulovou pravděpodobností placení splátek. A B.H.O. byl mezi právnickými aktivisty, kteří proti rozumným bankéřům, co takovouto zhovadilost odmítali, vedli procesy.

A, naštěstí nemáte pravdu ještě v něčem: V Evropě začíná narůstat, naštěstí, vliv "extrémní nacionalistické pravice", a to jednak zvyšující se podporou takovýchto stran mezi voliči, jednak tím, že jim "zavedené" strany "kradou" témata.