úterý 13. prosince 2011

Kdy Poláci pochopili Čechy

Piotr M. Majewski
Druhý panel konference "Odsun Němců z Československa - 65 let poté", nazvaný "Středoevropský diskurs o poválečném vysídlování po roce 1989" začal svou přednáškou "Polsko-německý diskurs o přesunech obyvatelstva po roce 2000" Prof. Dr. Piotr M. Majewski, zástupce ředitele Muzea II. světové války v Gdaňsku. (Toto muzeum má být slavnostně otevřeno 1. září 2014, tedy jeho budova, ale už nyní vyvíjí činnost.)



Dr. Majewski upřesnil, že se soustředí na období po roce 2002, kdy se začalo poprvé nahlas mluvit o "dokumentačním centru vyhnání" v Berlíně, v kteréžto otázce se velice angažovala "kontroverzní" (nenávistná) předsedkyně německého Svazu vyhnanců Erika Steinbachová. (Narozena v roce 1943 ve městě Rumia v Polsku, v rodině okupačního důstojníka. To, že zastupuje "vyhnance" bylo z polské strany považováno za provokaci - JK) Polákům se myšlenka takového centra v Německu nelíbila, varovali před možnou desinterpretací dějin ze strany "sudetských Poláků". Podle kterých bylo poválečné "vyhnání" Němců nejhorší dějinnou událostí hned po holokaustu. Poláci proto navrhovali, aby toto středisko bylo vybudováno ve dnes polském městě Vratislav (Wroclav, Breslau).

Dosud bezproblémové vztahy polské veřejnosti k Německu se zhoršily poté, kdy na srazu "Východních Prusů" v Lipsku vystoupil dne 23.6. 2002 bavorský premiér Edmund Stoiber. Ten upozornil, že zábory německého majetku "odporující právním pořádkům", proběhly nejen v poválečném Československu, ale i v Polsku. A tvrdil, že je v zájmu Polska, aby se rozloučilo se svými "dekrety". Toto pravil jako kandidát na kancléře, proto bylo jeho vystoupení v Polsku široce komentováno. Až po tomto vystoupení našlo polské veřejné mínění poprvé pochopení pro český pohled. Od té doby sedí Poláci na jedné lodi s Čechy, a to včetně obrany proti (sudetoněmeckým) požadavkům na odškodnění a návrat majetku.

V roce 2003 vystoupila Erika Stteinbachová s tím, že "bolest Němců byla stejná jako ta polská", což Poláky velmi rozhořčilo. Bránili se proti takovému relativizování a přehodnocování dějin. Vznikla protestní akce polských intelektuálů, které se účastnili např. Marek Edelman (jeden z vůdců povstání ve Varšavském ghettu (1944) a účastník polského Kulatého stolu z roku 1989) a spisovatel Stanislav Lem. Podle nich bylo zlo, které spáchali Němci ve válce nesrovnatelné s tím, co je samotné postihlo po ní. 1. září 2003 pak následoval polský nesouhlas s tím, aby vzniklo mezinárodní centrum proti vyhánění v Berlíně.

Mezitím se jako následek aktivity E. Steinbachové začaly připravovat hromadné žaloby ze strany odsunutých Němců, které měly být předloženy před evropské soudy. Němečtí politici se od těchto akcí distancovali, nicméně podle svého vyjádření nemohli bránit individuálním návrhům svých občanů. Z polské strany se v protiakci ozvaly požadavky na vyčíslení válečných ztrát a vznesení nároků na válečné reparace. Věci se chopili polští politici, a to i ti, kteří dříve sami odsun kritizovali. Ukázalo se, že Poláci a Němci komunikují na různých vlnách.

Tento vývoj vedl k tomu, že se v roce 2005 stal postoj k odsunu součástí předvolební kampaně, ve které se posuzovala míra údernosti politiků a politických stran při ochraně polských zájmů. A to vedlo i k dvojnásobnému vítězství strany Právo a spravedlnost bratří Kaczyńských ve volbách (v těch parlamentních i v prezidentských - JK). Vznikla vládní koalice "pravičáků", katolických nacionalistů (Liga polských rodin) s levičáckými levicovými populisty (Sebeobrana). Donald Tusk (středopravá Občanská platforma) byl bez šance, protože jeho "děda sloužil ve wehrmachtu" a on sám projevoval nepřípustné "okouzlení Německem"…

Piotr M. Majewski
Zato v Německu se ukázalo, že ochrana práv odsunutých Němců není tématem a ve volbách zvítězila CDU/CSU. Kancléřkou se stala Angela Merkelová, která je "příznivcem Polska". Přesto Poláci považovali za nepřístojné, aby v čele připravovaného Centra vyhnání byla Steinbachová. Nakonec se tato paní v radě Centra nebude. Rezignovala v roce 2009 - po kritice německých židovských organizací. Pod patronací německé vlády vznikla nadace Útěk, vyhnání, usmíření, která má realizovat "výstavní, informační a dokumentační centrum" v Berlíně. "Vyhnanecké muzeum" se stěhuje do Mnichova, a Poláci budují zmíněné Gdaňské muzeum, jež bylo bylo symbolicky založeno 1. září 2008, formálně pak bylo zřízeno k 1.12. 2008. Polské mínění je, že Gdaňsk bude to správné místo, na kterém by se k problematice odsunů a přesunů měli mít možnost vyjádřit i sami Němci. ("Pojďte k nám, do Gdaňska!")

Toto muzeum by mělo představovat vysídlení v "dobovém kontextu". Také Poláci byli po válce vysídleni - z území, které připadlo Sovětskému svazu. A začasté s podobnými nepříjemnými zkušenostmi, jaké zakoušeli odsunovaní Němci. Autoři projektu proto již byli napadáni, že projevují "nedostatek vlastenectví", neboť není jasné, jestli chtějí představit "polské martyrium" či "německé utrpení". Zatímco se ozývají domácí hlasy, kteří tento projekt ironicky označují za "naslouchání hlasu svého pána (z Bruselu)", v Německu má pozitivní ohlas.

V roce 2005 kulminovala vlna polsko-německých rozporů. Poláci jeví klesající zájem o ochranu před  Německem. Dnes vzájemná nevraživá debata ztichla. (A Donald Tusk může být polským premiér i přes svého wehrmachťáckého dědečka. JK:)

Závěrečné poznámky JK:

Stejné postoje, jako k Polsku přece vyjadřoval Stoiber i vůči Česku. Ale u nás k tomu mlčeli jak politici, tak média. Je to možná dané tím, že česká média o zahraničí referují velice slabě. A o něčem diskutabilním raději vůbec ne. Ale zatímco Poláci pochopili, co proti organizacím odsunutých Němů mají Češi (tedy česká veřejnost, nikoli média a politici), tak se svého času česká média divila - v souhladu s evropskými médii - co to Poláky popadl za amok. Tak teď už by snad mohli kolegové vědět… A ještě - amok nás Čechy i Poláky popadá vždy, když ze strany představitelů odsunutých Němců zazní nějaká provokace.

Nakonec jedno poznání z následné debaty: Když jsem se ptal, proč Němcům nevadila provokující Steinbachová, když přece museli vědět, jak bude na Poláky působit, dověděl jsem se, že jim to prostě až tak nepřišlo. Netušili to! Její vystupování považovali za normální. Což musíme brát i obráceně - pokud Němcům nepřijde hloupé něco u sebe, v německém politickém, kulturním a historickém prostředí, můžeme chápat i to, že jako provokační mohou brát některé naše názory, výroky či politiky...

Příště poreferuji o vystoupení Václava Houžvičky "Sudetští Němci a česká společnost po roce 1989 - návrat střední Evropy?"

Viz i první část o zahájení konference a příspěvku Evy Hahnové Čtyři odsuny Němců z Evropy.
Druhá část popisuje vystoupení Martina D. Browna Etnické čistky? Od kdy?

Další fotky z konference viz ve fotogalerii.
(Fotografie ze srazu Východních Prusů převzata ze stránek Wiener Nachrichten Online.)

65 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Kdy Poláci pochopili Čechy ? Přesně před 30 lety

Ano, přesně před třiceti lety, 13.prosince roku 1981, vyhlásili Poláci výjimečný stav, aby zachránili svou vlast. Kolikrát již stáli Poláci proti Polákům ? Víme to přesně : Mnohokrát.
Ale nikdy se nás vnitropolské rozbroje netýkaly více než za neslavné éry tzv.Solidarity. Tehdy se našim dědičným nepřátelům podařilo vniknout mezi dělnické masy, a vnuknout jim zrůdnou myšlenku na rozbití státu dělníků a rolníků.
Naši dědiční nepřátelé tak potvrdli svoji ďábelskou zákeřnost, a Poláci svoji pověst jako skvrny na tváři Slovanstva.
Hrozící katastrofu (Varšava proti Varšavské smlouvě !) odvrátilo vyhlášení výjimečného stavu, a následná normalizace života společnosti.
Ano, právě tehdy Poláci pochopili Čechy. Do té doby se nám smáli, častovali nás posměšnými jmény (raději je zde nebudu uvádět), utahovali si z nás kvůli naší údajné zbabělosti. Z nás, potomků Žižkových, vnuků Gottwaldových !
Po 13.12.1981 Poláci pochopili, že někdy je tou největší statečností sklopit hlavu a přijmout nevyhnutelné.

Ať dlouho žije soudruh Jaruzelski, ať věčně žije a vzkvétá družba mezi Čechy a zdravým jádrem polského národa !

STK řekl(a)...

Mám na tu dobu jednu bleskovou vzpomínku:
Měl jsem tehdy v Praze bydlet v hotelu SOLIDARITA. Nemohl jsem ho ale pořád najít - den předtím ho přejmenovali, ba i neonový nápis na střeše zhasli. Lidi, "zlatí Pražáci" ovšem neváhali ani mikrosekundu a ukázali vesničanovi na tu správnou budovu. Objednávku na "postel a noc" mi naštěstí uznali, i když byla do neexistujícího hotelu.

Poučení z krizového vývoje: Nápisy můžeš přelepit, neony zhasnout - ale člověk si mele pořád tu svou. Gimi deng ding!

Větší vlastenec řekl(a)...

Jo, ta paměť.
Gimi det ding, vážený STK. To jen pro Vaši informaci.

Mimochodem : Když nám tento skvělý song ukradli naši dědiční nepřátelé Anglosasové (podobně jako spoustu jiných našich úžasných myšlenek a vynálezů, např.stavebnici Merkur), přejmenovali jej čertvíproč na Gimme Dat Ding.

Světu mír !

Větší vlastenec řekl(a)...

A ještě mimochodem :
Když člověku přelepíte kušnu, například balicí páskou, už nekušní a nemele.
Vážně.
Je to vyzkoušené.

Čest !

EK řekl(a)...

A mele, a mele, a mele!

čest v šest!

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
sdělovací prostředky u nás o tom mlčí především proto, že jsou až na pár výjimek vlastněny německými organizacemi, které mají v pokladnách zlaťáky kontaminované rtutí.
Pokud překonáte odpor a nahlédnete do národně orientovaného tisku (a webů), tak tam kritiku německého revanšismu najdete.

Harpyje řekl(a)...

Velmi duchaplný song. Dzp.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Lenina !
Právě je zde "online" 39 (slovy třicet devět) návštěvníků !!
Nový rekord !!!

Schumacher řekl(a)...

Omlouvám se, že odbočuji od tématu, ale bylo to silnější než já. Určitě náležitě oceníte genialitu mých myšlenek.

Jak na krizi ?
Příčinou krize je malá poptávka po zboží. Jak ji zvednout ? Jednoduše. Snížit jeho trvanlivost. Protože snížení trvanlivosti a opravitelnosti samotnými výrobci je nedostatečné, je žádoucí omezit je úředně tak jako úředně již bylo omezeno cokoli jiného, například žárovky a rtuťové teploměry. Představuji si to tak, že příslušný úřad v Bruseli vydá závaznou směrnici, která bude implementována členskými zeměmi. Stanoví dobu zákonné použitelnosti pro jednotlivé výrobky. Po jejím uplynutí budou muset být předány k recyklaci. Například automobily po pěti letech po registraci automaticky pozbudou způsobilosti k provozu. Budovy po třiceti letech, s výjimkou veřejných podléhajících zvláštnímu režimu. Na každém výrobku bude vyznačena doba použitelnosti. Používání výrobku po uplynutí doby a nepředání k recyklaci bude přísně trestáno. Zakázány budou jakékoli mimozáruční opravy. Zákonem bude stanoveno, jaké stroje, nástroje a nářadí lze přechovávat bez povolení. Přechovávání bez povolení bude přísně trestáno
tak jako neoprávněné opravování. Výkon jakýchkoli jiných, než zákonem vyjmenovaných činností, bez povolení či například živnostenského oprávnění a bez příslušné kvalifikace bude zakázán. Výsledkem bude plná zaměstnanost, vysoký hospodářský růst a všeobecné blaho. I média oživnou zajímavými zprávami jako například : " Národní protiopravárenská centrála odhalila rozsáhlou opravárenskou síť domácích spotřebičů. Při policejní razii byl zajištěn sklad náhradních dílů za mnoho milionů Neuro (Neue Euro). Pachatelům hrozí dlouholeté tresty vězení. Rada vlády pro ekononomiku v reakci na zprávu Ministerstva spravedlnosti o alarmujícím počtu případů nedovoleného přechovávání a opravárenství jedná o dalších opatřeních proti tomuto nežádoucímu a společensky nebezpečnému jevu. Posílena bude především prevence mezi mládeží. Ministerstvo průmyslu zadalo vytvoření televizního klipu o škodlivosti kutilství a byla oslovena Rada církví o implementaci Nerozebereš a Neopravíš do Desatera."

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře : Oceňujeme Vaše geniální myšlénky, i když jim (rovněž samozřejmě) nerozumíme.
Nicméně Váš návrh je v praxi kapitalistických zemí skrytě realizován již dávno. Ano, kapitalisti a demokrati již dávno ZÁMĚRNĚ vyvíjejí a vyrábějí VŠECHNY produkty jako nekvalitní. Jejich cíl je jasný - vždy vyrobit produkt, jenž se rozbije (zkazí) ihned po uplynutí záruční doby.
Proč ?
Protože kdyby vyráběli kvalitní a trvanlivé produkty, jako my Slovani, přišli by brzy na buben. Jejich vykořisťovaní pracující by museli být nuceni NÁSILÍM ke koupi nových a nových produktů. Jinak by si vydřené groše (centíky) schovávali na přilepšenou k žebráckému důchodu, na prodloužení umírání v neradostném stáří.
Mimochodem - nechápu, proč jste právě tuto ZÁKLADNÍ POUČKU politické ekonomie a M-L-S zapomněl, když si tak dobře pamatujete všechny ostatní.
No nic.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

VV, jak krize ukazuje, stávající praxe kapitalistických zemí je naprosto nedostatečná. Marxužel již dávno byla námi předstižena, bohužel je tomu nyní již více než dvacet let, kdy bylo běžné "z prodejny přímo do servisu". Proto považuji za nutné ji náležitě posílit, navázat na naše někdejší zkušenosti, artikulovat a implementovat do "Souboru opatření ke zlepšení kapitalistického hospodaření".

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale kuš.
S takovou chcete do Strany, soudruhu a soukmenovče Schumachře ?
Cožpak nevíte, že kapitalismus a demokracii reformovat (ani zlepšit) nelze ?

Cožpak nevíte, že to byl jeden z našich cílů, když jsme byli v poutech vlečeni do Evropy ? Ano, chtěli jsme těm hloupých a nevzdělaným Evropanům (i Euroameričanům) předat všechny své znalosti a zkušenosti, když už v té Evropě chvíli nedobrovolně budeme.
A co se stalo ?
Evropani naše znalosti a zkušenosti se smíchem odmítli !
Nezvolili si našeho geniálního Václava Klause prezidentem Evropy !
A ještě nás chtějí poučovat o kapitalismu, demokracii, tzv.svobodném trhu a tak dále !
Prostě nás (NÁS !) chtějí poučovat o věcech, o kterých nevědí ani zbla, o věcech, o nichž my opravdoví Slovani, my kovaní marxisti-leninisti-stalinisti víme zbla vše.
Hlupáci.
Fuj teufel.
Promiňte.

Prostě - musíme si všichni uvědomit, že Evropa prostě MUSÍ padnout. Že nemáme co ztratit, vyjma svých okovů.

Čest !

Jakub S. řekl(a)...

Obuvníku, jako každá genialita i tohle spočívá v prostičkém nápadu. Dokonalé: povinný konec zboží v dané datum a šlus. Jsem uchvácen! Implementovat, zavést! Registrovat, evidovat, kontrolovat, přepadávat, odhalovat, ničit, trestat. Ano. Jiříku Orwelle, na nás nemáš, frajere!

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Což nebyla tato přesná vize budoucnosti Euroameriky, toho světa násilí a bezpráví, mnohokrát zpracována pokrokovými autory sci-fi ?
No byla, samozřejmě !
Za všechny připomeňme alespoň povídku pokrokové francouzské spisovatelky Dominique Roffet(ové) - Le supermarché, uzavírající antologii sci-fi povídek Banlieues rouges (1976) .

Ano, tato povídka mohla vyjít i u nás, za krásných a nadějných časů našeho socialismu. Kapitalistům samozřejmě přesný popis jejich zrůdných praktik nevoní.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

Ano, Jakube, je to přímo na poslání do Brusele. Není to můj první geniální nápad toho druhu. Předchází mu nápad zákonného zákazu zásahu do výrobku, na podobném základě jako ochrana software a podobného díla. Jde o to, že každý výrobek je autorským dílem, do něhož nesmí být zasahováno nedovolenou neautorizovanou úpravou například odstraňující některá omezení funkcí dostupných ve vyšší řadě, prodlužující životnost a podobně, poškozující výrobce. Autorská ochrana podle mého pojetí (děkuji za potlesk a sponzorské dary) zahrnuje ochranu veškerých implementovaných vlastností výrobku. Jakýkoli nelegálnízásah do výrobku učiněný v úmyslu je změnit za účelem získání majetkového prospěchu, je prorušením autorského práva a práva k průmyslovému vzoru. Povinností spotřebitele je užití výrobku "tak jak je" a výlučně v souladu s tím jak je určeno výrobcem, nebylo-li smluveno jinak. Pro výrobce přestává být efektivní vyrábět věci v různé kvalitě a funkčnosti. Naopak, je výhodné vyrábět velké série jednoho typu jehož vlastnosti jsou implementovány softwarově či jiným jednoduchým opatřením, například nepropojením něčeho s něčím, vynecháním nějaké laciné součástky či přidáním jednoduchého "kurvítka" omezujícího životnost či zhoršujícího vlastnosti oproti dražšímu či novějšímu, ale jinak identickému modelu.
Literárně by tohle téma mohl rozvinout Šaman.

Větší vlastenec řekl(a)...

ZPRÁVA DESETILETÍ :

Poslanci schválili přímou volbu prezidenta, projít má i Senátem

Víte, co to znamená, vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci ?

Znamená to, že naším prezidentem bude moci i nadále být náš Václav Klaus !
Prostě - jako u našich starších bratří !
Kam se na nás hrabou hloupí Euroameričani.

Venceremos !

Schumacher řekl(a)...

VV, já marxužel neparlé vu. Nebylo by to v nějakém jiném více imperialistickém jazyce ?

Schumacher řekl(a)...

Schválení přímé volby prezidenta je v naší situaci schválením šlehačky na dortu když jde o suchý chleba.

Tý jo, já fakt perlím. Pravděpodobnost jedna ku pěti stům milionům a stále stoupá. Nedáte si někdo toust ?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Určitě náležitě oceníte genialitu mých myšlenek.

Oceňuji.
Mohl bych to umístit na stánky Poměrně demokratické strany?
(http://www.volny.cz/po_de_s/)
Ještě by to ale chtělo ale vymyslet název strany nebo hnutí, co to bude prosazovat.

Jakub S. řekl(a)...

Venceremos n e n í ani omylem imperialistický jazyk. Je to jazyk jediných stále správných soudruhů z tamté polokoule - bří Castrových, SA, Habana, Cuba, Isla de la libertad! Z v í t ě z í m e ! A s. Chávez a ostatní se přičiní o definitivní uvítězení celého kontinentu. Akorát kdo jej pak bude živit - ?

Jakub S. řekl(a)...

Poměrně demokratická strana?!
Já celoživotně nyji po tamté jediné možné straně, co v Kravíně na Vinohradech založili Jarda Hašek, Franta Sauer, Kuděj, Mahen, Opočenský a spol. Od té doby mi žádná nevyhovuje...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale ne španělština, vážený Jakube S.. S.s.Schumachrovi spočívá na mysli nechutně těžký jazyk dekadentních Žabožroutů.

* * * * *

Ne, nebylo. Největší imperialisti samozřejmě taková pokroková díla zakazují.
Povídka vyšla česky, v antologii jiných povídek pokrokových euroamerických spisovatelů "Vesmír je báječné místo pro život"; vydala Mladá fronta v roce 1987.
Leč na tzv.webu dostupné (a Vám srozumitelné, s.s. Sch.) informace o povídce jsou k zblití.

Takže tak.

Harpyje řekl(a)...

"Naším prezidentem bude moci i nadále být náš Václav Klaus !"
...
31. 9. 2012 Delegace východoevropských států podepisuje dohodu o vystoupení z Evropské unie. Českého prezidenta Klause čeká po příletu do Prahy nadšené přivítání.
28. 10. 2012 Na summitu v Jaltě se Česko a čtveřice dalších východoevropských států připojuje k USSR.
17. 11. 2012 Česká rada, z níž byli za zradu národních zájmů vyloučeny prounijní strany TOP 09 a ČSSD, schvaluje vznik České suverénní republiky. Skupinka zrádců a zaprodanců v čele s rakouským šlechticem Karlem Schwarzenbergem a americkým agentem Alexandrem Vondrou se pokusí ve Vídni založit exilovou vládu.
30. 12. 2012 Václav Klaus jednohlasně zvolen prezidentem České suverénní republiky s desetiletým mandátem.
http://www.lidovky.cz/palata-vznik-suverenni-republiky-cesko-fch-/ln_nazory.asp?c=A111213_093151_ln_nazory_glu

Větší vlastenec řekl(a)...

Zaměňme zavádějící termín "východoevropských" za správný "západoasijských", a můžeme s Palatou 100% souhlasit.

Anonymní řekl(a)...

Skvělé, Větší vlastenče! Pro inspiraci: http://krystlik.blog.cz/

Větší vlastenec řekl(a)...

Výkal, Anonymní.
Krystlík je zrádce, a po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem bude spravedlivě potrestán.
Tečka.

Anonymní řekl(a)...

Větší vlastenče, klid Vaší duši. Méně nenávisti, méně čechofobie, méně persistence v znečišťování diskusních stránek. Každý má právo na svůj názor, ale Vy tady už jen sviníte.

Schumacher řekl(a)...

VV, to bych měl mít. Jen si nevybavuju kde a která povídka to byla.

Zdeňku, dávám souhlas. Mohlo by se to jmenovat "Hnutí za průmyslovou demokracii"

Schumacher řekl(a)...

VV máte můj souhlas. Častokrát když jdu po Staroměstském náměstí si povzdychnu "Takové pěkné náměstí a jak dlouho už tu nebyla žádná poprava... A jaké tu bývaly pěkné popravy. Třeba jedendvacátého června roku šestnáct set dvacet jedna.

Schumacher řekl(a)...

Mýlíte se Anonymní. Na tomto košer webu je jakékoli vepřování naprosto vyloučeno.

Schumacher řekl(a)...

A to hnutí by mohlo mít ve znaku vzpínajícího se koně jako "horse power", jednotku výkomu z počátků průmyslové revoluce.

Schumacher řekl(a)...

VV správně vystihl "dekadentních žabožroutů". Protože jen dekadentní žabožrout se může nimrat v hubených žabích stehýnkách místo aby pokrokově vypěstoval chutnou žábu velikosti krocana, kterou by krmil hladovějící lid.

s.t.k. řekl(a)...

...Gimi det ding, vážený STK. To jen pro Vaši informaci.
Pokud se domníváte, vážený Větší Vlastenče, že přesný pravopis oněch tří slov inkriminované písně je právě tím důvodem, proč jsem svou poznámku psal, není Vám pomoci.
Zkuste ovládnou své puzení ke každému detailu diskuze něco podotknout. Taková "komunikační askeze", víte? Nebudete proto považován za hloupějšího diskutéra než dnes. Mnou určitě ne.
[;>))

STK řekl(a)...

Informuji místo INFORMACE:
Dvojče zahynulého Kaczyňského dnes promluvil na relativně velké protivládní demonstraci ve Warszavě. Demostranti nesouhlasí s finanční pomocí Polska EU a s podpisem nové, zatím nejasné smlouvy s argumentem, že se tak Polsko vzdává části své suverenity, doslova že "...ztrácí možnost ovlivňovat, co je pro Polsko dobré, co méně dobré a co dobré pro Polsko není!"

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Publikováno:

Hnutí za průmyslovou demokracii

Moby Dick řekl(a)...

Pánové, ale kurvítka už přece existují,a jsou lidi, kteří mají v popisu práce výrobky kurvit! Zejména tedy u hardvéru, ale i u nových, elektronicky ovládaných spotřebičů.
Ženě pravil ledničkář, když jsme kupovali novou ledničku, že on si opravuje tu svou dvacet let starou. Nové ledničky vydrží tak 5 let, a jdou do háje. Pračky to samé. Jakmile je potřeba opravy u jedné součástky, již se porouchá druhá, a třetí. Jedna oprava stojí dvě třetiny nového výrobku.
A nám se zkratoval 20 let starý vyssavač. Převinuli mu vynutí - a vysavač dále vyssává.
Mrtvá Kočka míní, že to hnutí nepropaguje "průmyslovou demokracii", ale průmyslovou tyranii.
Pryč s tyrany a kurvítky všemi!

informace řekl(a)...

STK,
prosím za prominutí, italské noviny o tom nepsaly a drbna se zakecala se sousedem a zapoměla se dívat z okna, co se šustne.
http://www.dziennik.pl/grafika/370914,127886,wielki_marsz_kaczynskiego_prezes_pis_prowadzi_tysiace_ludzi.html

stk řekl(a)...

Poznámka:
Tato "omezená trvanlivost aparrátů se dělá různými způsoby. Jeden z nich je úmyslně špatné chlazení součástek. Když rovnou nedojde k tepelné degradaci pouzdra, obvykle dochází pomalému "zuhelnaťování" okolní desky PLS, k následným svodům a pak k destrukci celého zapojení. Už jsem viděl i tak mazaně navrhnutou PLD, aby při provozu docházelo k tom, že pájené spoje budou v tekutém stavu, pájka bude korodovat a až zbudou jen kysličníky cínu a olova, součástka (emitorový rezistor koncového tranzistoru) prostě vypadne. V daném případě se ale měděná fólie dala ještě očistit, posílit plošným připájením měděné licny, zapájením nového rezistoru a vyvrtáním několika děr*, aby kolem nich mohl procházet chladící vzduch uvést zesilovač do "řádného stavu". Funguje dodnes. [;>)) Kolega je na tohle zcela "neinženýrské řešení" dodnes hrdý.

drak řekl(a)...

Lidi, co záměrně mrší výrobky, bych veřejně bolestivě a dlouho mučil a nakonec zabil, ono bohatě stačí sama o sobě výroba skoro všeho v Číně, aby byly skoro všechny výrobky skoro k ničemu a skoro netrvanlivé, obohatí-li se ta misérie obecná ještě o nějaké "kurvítko", tak to už pak skoro není naděje, že by ty věci šlo používat aspoň chvíli jinak, nežli jako lehké ošuleré těžítko, chatrné podkládátko nebo lehké "papírové" házítko po psovi.

Schumacher řekl(a)...

STK, nepochybně o nebyl úmysl, ale nezamýšlená konstrukční vada. Mám zkušenost, že padesát procent technických výrobků má závady a nedosttaky. Mebo je to možná tím, že jsem velký detailista. Jenže třeba projektor mi přestal projektat a bylo mnoho laborování až jsem zjistil, že v úsporném režimu se špatně chladí a proto začal vypínat. Záhada proč to nedělal od začátku. Rád opravuju a vylepšuju. Leč připomínám zlaté úslový svého strejdy, že "Ty to budeš tak dlouho vylepšovat až to úplně zkurvíš". Tak vylepšujte, ale s citem !

Schumacher řekl(a)...

Fuj, úsloví!

STK řekl(a)...

No nevím...
Na ty větrací otvory v byly v PLD naznačené středové křížky i průměr. Nebyly vyvrtány u žádného kusu, takže jsme tímto jednoduchoučkým způsobem zachránili před sebedestrukcí cca 37 ks zesilovačů CROWN 2x800W. Žijí si již dlouhých dvanáct let v každodenním provozu bez jediné poruchy. V jiných podobných Ústavech už mají třeba třetí nové PA.
Inu, blbci jsme byli.

Nikdy neříkej, že něco nejde, protože může přijít nějaký blbec, který neví, že to nejde a udělá to!

Větší vlastenec řekl(a)...

Už je mi to zcela jasné, vážený STK.
Gimi deng ding a basta.

S tím hotelem atd. je to obdobné, že.

Dobré ráno přeji.

Schumacher řekl(a)...

STK vysvětlení je prosté - ušetření nákladů. Tamní zlepšovatel došel k názoru, že se to uchladí i bez děr. Poslechnou, že jste ty zesilovače používali ? A když používali, tak na plný ceres ? Výrobce sice deklaroval parametry, ale v praxi nepředpokládal, že to pojede pořád naplno. No, ušetřil pár centů....
Když jsem se hrabával v dovozové "kapitalistické" spotřební elektronice, mnohdy viděl jak kabát huj a pod ním fuj. Přesně jak bylo popsáno v článku v někdejším časopisu Elektronika. Byly úvahy vyrábět kvalitní kazetový magnetofon na bázi dovezené mechaniky. Jenže jaké bylo překvapení, když výrobce ony "skvělé" parametry zaručoval jen pro pár hodin provozu a pak udával jak se budou zhoršovat. Porovnávat jen podle papírů byl nesmysl. Na druhou stranu jsem žasnul jak je možné vyrábět například zesilovače s tak mizernými vlastnostmi, když amatéři dokázali z těch samých součástek a i jednodušeji postavit daleko lepší zařízení. Už koncem šedesátých let. Zesilovače AZS pro domácí použití byly naprostou katastrofou, v porovnání s nimi kritizovaný Tranziwatt byl luxus. Připomínám přijímač Tesla 820 využitelný jako šumový generátor. Reprosoustavy to samé. Je mi záhadou, proč nepokračovala výroba a vývoj "polystyrenových" soustav vyvinutých pro HiFi klub. Chytré, levné, dobré. Nejspíš právě proto. Kdybych nevěděl, že tak fungoval celý systém, prolezlý blbci na klíčových místech v celé RVHP, musel bych v tom vidět cílenou sabotáž. Proč nebylo možné, aby Tesla, FT, Unitra, BRG, společně nevyvinuli například kvalitní unifikovanou řadu spotřební elektroniky, kterou by sekali jak Baťa cvičky. Většina lidí byla nespokojená na proto, že neměli velký výběr, ne proto, že měli malý výběr, ale proto, že neměli žádný výběr. Že chyběl kvalitní základ. Příkladem, že to jde, byl Condor. Bohužel, jediným. Velká série znamená nižší výrobní náklady při vyšší kvalitě a tedy konkurenceschopnost na světovém trhu. Později o tom bavil jsem se o tom s doc. Malcem, šéfredaktorem Elektroniky. Nadělal si nepřátele tvrzením, že "co Čech to programátor" je hloupost, že PMD 85 do každé domácnosti je je nesmysl, že budoucnost má základna IBM PC a podobně, a že obecné využití počítačů spočívá v uživatelském přístupu tak jak je to dnes. Dost si tím zavařil. Osvícený, rozumný a ideologicky nezblbnutý člověk. Byl vyhozen co by "stará struktura". Časopis Elektronika šel zakrátko do kytek. Proč to všechno nešlo ? Vím. Protože systém. Pak náš elektrotechnický průmysl šel do kytek a nejen náš, ale i proslulé ikona jako Grundig. Phlips prý je na tom také špatně. Vývoj mi připadá z extrému do extrému. Buď nedostatek, nebo záplava zahrnující vysoké procento pěkně vypadající nekvality. Co se nakonec děje s neprodaným zbožím ? Nebo i ono nakonec najde svého kupce ? Neznám nikoho z obchodu kdo by o tom něco zjevil. Dále může rozvinout VV :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Musím do práce, namontovat ledničku na místo staré nekvalitní kapitalistické, jež dosloužila po pouhých 14 letech provozu.
Takže jen krátce : Kapitalismus (a demokracie) samozřejmě zkrachuje, protože PLÝTVÁ. Správně by mělo být vyráběno jen tolik zboží, aby bylo VŠECHNO skoupeno.
I za cenu přechodného nedostatku.
A to dokáže JEN A POUZE socialismus.
Zbytek je v lidech, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře. Kdyby náš slovanský společenský systém nebyl brutálně dočasně poražen, už bychom byli mnohem dál. Dál než ti „slavní“ kapitalisti a demokrati.
Jednou bude líp.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

VV, v obchodě si vždycky si říkám, že cena prodaného zboží zahrnuje cenu veškerého vyrobeného zboží, tedy i neprodaného zboží. Chápu, že nelze plně sladit nabídku s poptávkou, ale je nutné mít buď extrémní nedostatek nebo extrémní přebytek ? Budoucnost patří výrobě na objednávku. U některých výrobků je to už běžné. Není problém týden či o něco více počkat, jsme na to zvyklí při objednávce přes internet. Také to bývá levnější. Kdo chce teď hned, má mít tu možnost, ale v tom případě to je logicky (a obecně ekonomicky odůvodněné)dražší.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Rád opravuju a vylepšuju. Leč připomínám zlaté úsloví svého strejdy, že "Ty to budeš tak dlouho vylepšovat až to úplně zkurvíš". Tak vylepšujte, ale s citem!

Jerome Klapka Jerome:
S bicyklem se dají provozovat dva sporty - buď na něm můžete jezdit, nebo ho můžete vylepšovat. Ovšem velkou chybu dělají ti, kdo chtějí provozovat oba sporty s tímtéž bicyklem.

drak řekl(a)...

ZŽ:

Je docela zajímavé, že když se Britové snaží o vážné věci, dopadá to častokrát humorně, nebo i tragicky. Když se ale snaží o humor, lezou z nich docela moudré věci, jako ta velice moudrá věta o tom byciklu.

drak řekl(a)...

Schumacherovi a STK:

Za spoustu úplně zbytečných problémů s výrobky může prachobyčejná touha na straně výrobce ušetřit na tom co půjde a bohužel kolikrát toho, co nepůjde. Můj dobrý známý je sinolog a jezdívá tedy s našimi soudruhy podnikateli do Číny uzavírat kontrakty. No a při jedné takové příležitosti byl svědkem úsměvné scény, kdy se soudruh podnikatel z Čech zeptal svého čínského dodavatele, zda by byl schopen dostat cenu kabelu pod 2,20 Kč za metr. Ten mu s úsměvem odvětil, že nepotřebuje-li, aby v těch kabelech byla měď, že mu rád vyhoví. Obávám se, že zdaleka ne každý Číňan má dost rozumu k tomu, aby některé nenažránky poslal kam patří, tedy do háje.

STK řekl(a)...

Jednak se Vlastimile zbytečně neurážejte - když Vás irituji, tak mě prostě přeskakujte. (Já to někdy dělám taky tak.)
Napsaná slova (gimi atd.) jsem viděl poprvé tady v Hospůdce. Do té doby jsem je vždy jen slyšel od jednoho postaršího jazzmana a zběhlé baletky Milušky Voborníkové. Nad "správnopisem" oněch slov jsem nikdy nebádal - a ani nebudu.
==================
A za druhé: předloni na podzim jsme se ženou kupovali novou ledničku. Místo Calexky z Nových Zámků, která mé ženě sloužila od roku 1968. Bral jsem si ženu s vlastní ledničkou - výhodný sňatek to byl.
Jeden tisíc devět se šedesát osm! Jedenačtyřicet let! Měla sice už třetí těsnění a druhé dveře, též termostat a přívodní kabel nebyly původní, ale agregát původní byl. Stále chladila, na výparníku bylo -26°C v zimě v létě. Pouze byla značně hlučná a moc "žrala" proud.
Takže kam se hrabete s tou Vaší kapitalistickou, čtrnáctiletou!
Vždyť je to pod zákon! [;>))

informace řekl(a)...

SOS, Šamane,
pod novým článkem chybí místo pro komentáře!

Harpyje řekl(a)...

Wow, "chladit" při " -26°C v zimě v létě", to je tedy skutečně výkon!
Kam se na to hrabou primitivní kapitalistické stroje jako Miele, nebo Bosch! Mrazí při -18°C a chladí při 7°C. :-/

Jakub S. řekl(a)...

Nu vót: a u meňá MINSK-10! Tak tóčno. Vyroben 1980. Jede porád. Je to kombajn. Vkročil ke mně do kuchyně přítel z DDR a v té chvíli začal šlapat. Provedli (celá Familie) bleskový chaotický ústup ke dveřím a pomalu se vraceli do prostoru: Jesus Maria... was´is DIES für´n KOMBAJN?! To vám tak furt šlape? Ába nájn, pravím konejšivě - přes dveře to tak slyšet nejni... Ja mein Gottt - muss das sein? - Ale já už to čtvrt století nevnímám, no. Jako dyž někdo vyroste v patře nádražní budovy.

Jakub S. řekl(a)...

Gimi det ding.

STK řekl(a)...

Jojo Harpyje, -26°C,
asi proto byla tak žravá. Na změření jsem si musel půjčit teploměr - ten můj tam už neměl stupnici. Další "legrace" byla, že se musela co 3 měsíce zcela odmrazit - výparník nebyl pod ledem vůbec vidět a ani nešly dovřít vnitřní dvířka.
=====================
Nová lednička (chladnička)se neodmrazuje vůbec - nemá viditelný výparník a nikdy tam nemrzne. Spodek je mrazák a tam je tuším těch -16° až -18°C. Inu, cizina. Italsko.
Italka nebručí, ale zato si někdy mlaská, jako by něco ujídala. Zatím jsem ji ale nepřistihl! [;>))

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vybádáno pro STK.

s.t.k. řekl(a)...

STK děkuje RRR za bezplatné (?) vzdělání.

(Nakonec ještě budu tak chytrý, jak Vlastenec...)

Větší vlastenec řekl(a)...

Vy jste diky Strane inzenyr.
Ja jsem diky Strane lopatak.*)
Takze nemusite trpet obavami z padu na moji uroven.

Cest a Nazdar !

----------------------------------------------------
*) Muj titul z VSP tato kapitalisticka spolecnost neuznava.

Kochrda Cyril řekl(a)...

S pozdravením všem diskutérům si dovoluji připsati, že pokud lid neztratí smysl pro humor a nadhled, lze se obávat pouze laxnosti k závažným problémům. Což, mám pocit nehrozí. Alespoň po dočtení Vašich noticek. Nicméně mezi jinými čechy převládá názor, že tolik let po válce si už musíme dávat jen pozor, abychom se příliš neangažoali a někoho nepohaněli. Tak se na webu SdP herr Šinágla objevují k pochvalným pronacistickým textům i dovětky typu "Němci Vás zbavili na vaše přání cigánů", "Film ukazuje lidskou stránku komanda v Lidicích". V Novém Boru je pomník členům NSDSAP a SS-mannovi, u Dobronína pomník členům SS vesnice na místě pohřbu jimi utýraných totálně nasazených a válečných zajatců (není ověřeno, ale je vysoce pravděpodobné), rakouské noviny mohou vydat článek o vyvraždění Lidic českou policií bez vědomí okupačních úřadů, třetí nejnaci organisace v předválečné evropě, protistátní SdP si znovuotevřít centrálu v Praze, ...
A naše periodika nás zásobují žabomyšíma válkama našich vlastiškůdců.
Stále více lidí se ocitá pod hranicí chudoby, je krise, vzrůstají rasové nepokoje, SdP vyřvává o křivdách, evropa diktuje porobeným pro "stabilitu" a "mír", Chamberlainové mávají cárama... znáte to? Nastupují dikrátoři a terror. Jo a všimli jste si že narozdíl od minulých krisí v této opravdu bohatí nechudnou?

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý vlastenče Kochrdo Cyrile,
děkuji Vám z celého svého širokého srdce za Vaše upřímná slova.*)
Ano, již v Leninu zesnulá soudružka Dvořáková upozorňovala na odporné příklady národní zrady, kdy mrzkým € podplacení představitelé obcí i měst povolují stavět pomníky fašistům.
A nyní vidíme, že se dokonce množí případy obnovování celých HŘBITOVŮ fašistů ! Těch stovky let starých fašistických krchovů, které jsme tak pracně desítky let srovnávali se zemí. Ba i kostely a školy fašisti obnovují, továrny stavějí, po naší svaté zemi přitom dupou !
Prostě HNUS !

Nu, bude zas práce pro naše bagry a buldozery, pro naše vrtačky a dynamit, po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem.
Ano, vší náš lid humor neztrácí - až přijde čas, vyhrnem si rukávy, a postíme se zas do práce, zas zahájíme čechizaci. Germánské stavby zčechizujeme do základů, a tentokrát se snad nezastavíme v půli cesty.
Tentokrát snad už KONEČNĚ zbavíme naši krásnou vlast VŠECH pozůstatků na temnou éru germanizace - místo Němcem postaveného tzv.Karlova mostu postavíme náš krásný český, široký, po kterém budou proudit naše české vozy a tramvaje. Místo tzv.chrámu tzv.svatého Víta postavíme třeba mateřskou školku.
A tak dále a tak podobně, prostě jako po našem prvním osamostatnění, jen husitsky a leninsky důsledněji.

A co uděláme s Herr Šináglem, Herr Doležalem a jinými podobnými ? Prostě totéž, co jsme udělali s jejich předchůdci po prvním osvobození naší vlasti Sovětskou armádou. Tedy - pokud se osvobození dožijí. Neboť hlavní Herr již není v dosahu naší revoluční spravedlnosti.

Na shledanou v lepších časech.

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Jen prosím - příště pište "Češi" a "němci". Tak hezky česky vyjádříte náš vztah k našincům resp. k našim dědičným nepřátelům. Děkuji Vám předem.

Kochrda Cyril řekl(a)...

Safraporte, teď jste mne vyděsil. Sice považuji komunismus za stejně legální jako kterékoli jiné zřízení, nesouhlasím s ním, protože vždy nakonec zapomenou právě na tu komunitu. Kdo si neváží práce a člověka ... historie ...
Nepletu si Němce a fašisty, komunisty a zločince, mocnáře a tyrana, jen mne upřimně děsí podobná rétorika a to, že pokud člověk neokusí cenu svobody, nemůže pochopit jaká nebezpečí za ní jsou. V mnohém jsou dnešní lidé zvhlejšími předválečných.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kakraholte, to jsem tedy opravdu neměl v úmyslu; pokorně ze omlouvám za Vaše zděšení, drahý vlastenče Kochrdo Cyrile.
Nicméně - já osobně nepovažuji jiná zřízení za stejně legální jako komunismus resp. socialismus. Neboť VEŠKERÁ jiná zřízení si lidské práce vůbec, ale VŮBEC neváží.

* * * * *

Ne, Němce si s fašisty splést nelze, neboť prakticky VŠICHNI Němci jsou fašisty - rok 1989 otevřel oči všem naivkům, domnívajícím se, že Němci mohou být našimi přáteli a soudruhy.

* * * * *

Ano, někteří dnešní lidé JSOU zvrhlejšími předválečných. Míním tzv.husitské války, samozřejmě.
Někteří dnešní lidé si myslí, že pomocí peněz mohou získat odpustky za své hříchy proti Velebné Matce Přírodě a Jejímu Synu, Nesmrtelnému Leninu. Proto musí přijít nový lidový komisař Husova typu, proto musí přijít nový Žižka a vymýtit z naší společnosti všechny cizorodé živly - papežence, Němce, feudály, buržousty, sionisty, úchyly, intoše atd. apod.
Pak se naše společnost vrátí do dob našeho krásného slovanského prvobytně pospolného unikulti.

A pak se konečně bude tančit všude !

Harpyje řekl(a)...

Je krize, a Sudetendeutsche Partei vyřvává o křivdách, a já hlupák jsem si myslela, že SdP se po Mnichovu spojila s NSDAP!
Kochrdo Cyrile, děkuji Vám za cennou informaci!

Kochrda Cyril řekl(a)...

Omlovám se. SdP se spojila a 99% partajníků přešlo pod křídla NSDAP, nikolivěk automaticky ale na žádost. Titéž prořídlí válkou založili landmanschaft s tímtéž programem jen doplnili znovuosídlení sudet. Nejsou více SdP, ale podle mne smrdí stejně.
Tou zvhlostí jsem myslel spíš nedostatek morálních kvalit v řebříčku hodnot. Povstane-li nový charismatiký vůdce, budou útrapy nacistické války jen předzvěstí.
a ještě naokraj - už jen pro svůj původ Česko-Moravsko-Francouzko-Německo-Slovansko-Keltsko-bůchvíkdo si nemyslím, že Česká kotlina byla někdy monokulturní nebo byli Češi nacisty.
Ale spíš mám pocit, že mi uniká, nebo se neodvažuji věřit hloubce Vašeho pochopení a znalosti svých spoludiskutérů, jež je z Vašich noticek patrná, pro niž můžete používat ironie, sarkasmu a parodování sebe sama a svých kolegů za hranicemi mé představivosti. Ale i tak je číst Vaše poznámky potěšením a ...

Veleslav řekl(a)...

Veleslav->
POZOR - neplést si pojmy. Nacisté jsou odjakživa Němci. Nacista je ten kdo vnucuje svou vůli jiným národům v jiných zemích a vraždí je.
Vlastenci jsou odjakživa Češi. Ti totiž prosazují svá práva a svou vůli na SVÉM území. My Češi se vždy jen bráníme a Germáni nás napadají již od starověku. Tolik o nezvratitelných bodech pravdivých dějin. Sudeťáci dnes tvrdí, že za Hitlera nemohou, ale my dnes taky nemůžeme za nějaké rudé gardy, které tu řádily hned po válce. Sudeťáci když Hitler vyhrával, útočili na naše území, na naše lidi. taky vraždili a mnohem víc. Řvali na náměstích v celých davech a fanaticky hajlovali úplně všichni (jak vidět v dokumentech té doby). Jak ale dostal Hitler na zadek, najednou oni za nic nemůžou a chtěli by se dovolávat jakých si pochybných práv. Kdyby místo štvaní spokojeně budovali svoji zem a žili spokojeně, byl by klid a už dávno by se na Německé válečné řádění zapomělo. Sudeťáci však mají štvaní a napadání okolních národů v KRVI.