středa 28. prosince 2011

Konec nenulové tolerance?

Když v dětství včas neplácneme dítě, které láme větve a šlape po kytičkách, když ho nenecháme mírně se spálit, aby vědělo, co je "pá", když mu nevysvětlíme, že si bez dovolení nesmí brát cizí hračky, pak se v dospělosti stane vandalem, žhářem a zlodějem.

A jako zloděj ví, že se mu nic nestane, když ukradne věc do ceny 5.000 Kč. Není to trestný čin, ale jen přestupek, který se neregistruje. A tak si může nadesetkrát ukrást věci za 50 tisíc korun, s tím, že ho někdo možná chytí, ale spíš nechytí. A když ho chytí, pak jde jen o přestupek, i když si nakradl třeba miliony. Nikdo neví, kolikrát byl postižen pokutou či napomenutím, když se přestěhuje do jiného města.

Hranice mezi trestným činem a přestupkem bývala 2.000 Kč. A tak, když mi zloději ukradli z Felicie gumovou lištu nad dveřmi za 1.900 Kč, tak jsem to ani nehlásil. Potom se hranice zvedla na 5.000 Kč, což jsem poznal tak, že mi ukradli lišty dvě. Když jsem dostal účet z autoservisu, který se vyšplhal na něco přes pět tisícovek, šel jsem na policii. A tam jsem se dověděl, že stejně nejde o trestný čin - protože cena za práci autoservisu se nepočítá!!! Nevím tedy, jak to je, když někdo ukradne benzin za pár stovek - a způsobí přitom škodu za desítky tisíc. Ale to nevím nejspíš jen proto, že už neparkuji pod širým nebem, leč v garážovém stání. Kde sousedovi tedy ukradli auto komplet…

Nepostižitelní jsou tak vykradači aut a hrobů, zloději v obchodech a kapesní zloději. Oni nic, chytí je jen asi v pěti procentech případů, a pak jde jen o přestupek. No a v 95 % případů jde o čistej vejvar. Kvůli ukradené liště na stěrači (stalo se nikoli 1979 ale 2009 - cena dvojice lišt 79,- Kč, tedy nevím, proč to někdo kradl, asi ze zvyku) nebo kvůli ukradenému celému stěrači jsem se už na policii neobtěžoval. Já nebo moje žena tam jdeme pouze v případě, že nám někdo ukradne doklady. Ne kvůli zlodějům, ale aby nás nezavřeli! Protože jinak nás čekají hodiny čekání, dlouhé minuty utrpení, když kriminalistický úředník zapisuje do klábosnice svědectví (s mnoha přelkepmy a drastyckími cybamy), a potom další fronty na počtě, když vyzvedávám policejní dopisy do vlasních rukou, ze kterých se dovím, že prošetřování činu bylo zastaveno... A tak podle statistik tato "drobná kriminalita" činí jen 100 tisíc případů za rok.

Ha, ha. Všimněte si, jak smutně se směju. Jestliže jsem jako Pražan a automobilista okraden tak pětkrát za deset let, tak i při započítání toho, že ne každý žije ve zlodějské Praze a ne každý má auto, pak odhaduju počet těchto drobných sviňáren na miliony ročně.

Dnes ministerstvo spravedlnosti představilo svůj návrh na zřízení Centrálního registru přestupků, který by měl zaonačit, aby recidivní přestupníci byli identifikováni a přísněji postihováni. Soudy by si mohly vyhledat přestupkové sívíčko každého občana. Dle ministra spravdedlnosti Jiřího Pospíšila však není cílem, aby se naplnily věznice. Trestem mají být pokuty (odebírané i ze sociálních dávek) a veřejné práce. Samozřejmě se už ozvala opozice ústy Jiřího Dientsbiera, která záměr obecně pochválila, ale výhrada zazněla proti onomu záměru sosat peníze z dávek, pokud by bylo ohroženo životní minimum.

V únoru by měla vláda jednat o tomto záměru, příslušný registr by se mohl rozjet v roce 2013. A mohl by být zřízen třeba u trestního rejstříku. Měl by evidovat úplně všechny přestupky občanů, samotná trestní odpovědnost by pak platila pouze u opakovaných přestupků proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití. Co se týče oblasti majetkových přestupků, tam ministr Pospíšil doufá, že pachatelé se začnou bát a mohlo by je to od drobných zlodějen odradit.

V New Yorku zavedl svého času starosta Rudolph Giuliani nulovou toleranci k drobným kriminálním činům - což vedlo ke snížení vražd! Potvrdila se tak teorie, že problém musíme řešit, když je malý. Tedy, odstraňovat škody po vandalech v co nejkratším čase, trestat i přestupky, v zárodku tak zastavit rozvoj agrese, nepořádku a násilných činů.

Jenže, jenže! Nežijeme v NY, avšak v Česku, kde heslo "kdo nekrade, okrádá rodinu" má tradici už přes 70 let. Naši malí zloději se nebojí ani pokut, protože na ně nemají, ani nucených dobročinných prací, protože na ně stejně nechodí. Naši malí zloději poukazují na ty velké zloděje, kteří si nakradli tolik, že taky nemají na splácení zlodějen a rodinné majetky jim nikdo nesebere. Tedy zavření jednoho jediného velkého zloděje a sebrání jeho velkého majetku bude mít podobný účinný preventivní účinek.

Registr přestupků je ovšem obecně prospěšná věc, která by měla být zavedena. Určitě se proti němu zvednou i hlasy ochránců lidských - tedy vašich - práv, protože se může stát další státní buzerací proti občanům. Ano, zpronevěra, krádeže, vyhrožování, to je třeba bedlivě sledovat. Ale rušení nočního klidu? "Pohoršování?" Zatímco u zlodějen se bude jejich opakování sledovat pouze po určité období - rok nebo čtyři roky - a po uplynutí termínu bude záznam smazán, u "rušení veřejného pořádku" bude naopak platit pravidlo "třikrát a dost". Pokud máte blbé sousedy anebo smůlu na blbé policajty, anebo pokud je vaším sousedem blbý policajt, pak se z vás snadno stane recidivista. Když třikrát za život vzbudíte veřejné pohoršení či porušíte noční klid (což se vám jako rozjívenému študákovi může podařit během jediného týdne), bude se už jednat o trestný čin, za něž vám bude udělena pokuta. No a trestné činy se zapisují do trestního rejstříku, takže si už nezapodnikáte, i nový zaměstnavatel si rozmyslí zaměstnat zločince. Budoucí zaměstnavatel nebude mít přístup do registru přestupků - ale může požadovat "výpis z registru přestupků". Centrální registr přestupků se tak může stát dalším stupňem k vybudování velkobratrského státu.

Ještě bych zavedl jeden přestupek - zbytečná buzerace občana. A úřad, který se ho dopustí třikrát, bude zrušen.

\ :-)

67 komentářů:

STK řekl(a)...

Cokoliv, co se dá použít na snížení aktivity drobných středních i velkých přestupců se dá pochopitelně zneužít. A to nejen státem jako takovým, ale i někým, kdo se do takové databáze nabourá, nebo s ní přímo pracuje*. Dokážu si představit, jak se kupčí s daty, kolik by stál nelegální "výmaz" atd. A pokud se skutečně v Kotlince schyluje k "Farmě zvířat", jsou výtržníci daleko nebezpečnější, než zloději. Zloděj má naopak handicap - "My to o tobě víme. A když nám nepomůžeš, tak to řekneme nahlas!"
Cosi mi to připomíná. Včetně těch "potíží růstu" a následného "růstu potíží" které vidíme pod lupou v EU. Ekonom nebo historik by asi našel mnohé paralely EU a RVHP.

*/ jde to vždy. Několik let jsme "ztraceného spolužáka" z devítky. Oficiálně nás posílali do "džu". Nelze ani za peníze, ani za nic. Státní tajemství! Jeden ze spolužáků ale má za manželku důležitou osobu na patřičném úřadu...
Na letošním srazu už Jura byl. Je uznávaným odborníkem na vysoce výkonná vzduchová čerpadla - a prdůchem. Utajují se opravdu lecjaké kokotiny...

K Šamanově poslední větě: Po několika letech by se stát dostal tam, kde má být odjakživa. Do minimalistické podoby. Ale co s těmi vyžírky?

STK řekl(a)...

Už všichni spí, ale já tu prostě musím dát jeden odkaz, odkaz pro ty, kteří jakýmkoliv způsobem hájí islám: Tohle dělají jen naprostí primitivové! Jako by nestačila ta zvěrstva, kterých se mohamedáni (Al Kaidá) dopustili v Afghánistánu.
Pořád si myslíte, že je svět v pořádku?

Moby Dick řekl(a)...

SVĚT je v pořádku. V nepořádku jsou lidé.
>>:((

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

-scénář bleskové války vůči Iránu.Nebude.Pouze uměle vyvolaný problém.Tento se bude stupňovat v případě,pokud cena ropy poklesne pod požadovanou cenou této suroviny.

-v tom směru zcela vylučuji ozbrojený konflikt.dohoda producentů ropy praví : uchovejme své zisky,v rámci slušného chování.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pálení knih ? To dělá ta „slavná“ víra v tzv.boha, vážený STK. Ano, církve toto páchají, samozřejmě; vinna je jejich touha ovládat a vysávat lid.
A ještě samozřejměji, za vším stojí nám tak dobře známí rozdmýchávači žhnoucí nenávisti a válečných požárů - však víte kdo.
Ano, my roduvěrní Češi a Moravané dobře víme, co dělat s církevními primitivními zvrhlíky. Vidíte ty mastné vlasy těch mátožných intošů ? Dovedete si představit jejich rozpravy, lidu nesrozumitelné, i kdyby byly vedeny naším rodným jazykem (jako že nebyly) ? Takovým svěřit vládu, nebo třeba jen výuku našich dětí - to by byly výsledky ! Hrůza jen pomyslet !!

Prostě, vážený STK : Knihy nepálit; to je neekologické a neekonomické. Knihy je třeba odvézt do tzv.stoupy (prostě do sběru). Jako jsme to dělali po celou dobu naší novodobé státnosti a svobody (1945-89).
Šetři naše lesy !

* * * * *

Samozřejmě, pokud knihy nejsou z papíru, ale z pergamenu, nedá se nic dělat -
recyklace je příliš nákladná. Viz Husitské revoluční hnutí a klášterní knihovny.
Což mi připomnělo krásný příběh probuzení člověka ve zdánlivě nelidském papeženci : Když se Jan Želivský z utlačovatele lidu změnil v lidového vůdce, vydal doporučení k provedení 1.Pražské defenestrace. Později, a to je zvláště potěšující, dal svým husitským soudruhům podnět k humánní likvidaci knih a mnichů ze Želivského kláštera; tedy přesně onoho temného hnízda, z něhož on sám dokázal vyjít k věčnému světlu revoluce.

Náboženství je opium lidstva ! (K.Marx) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Anonymní řekl(a)...

klasická menstruace českého novinářského šourka : S nástupem nového roku propukne v Česku chřipková epidemie .

-píčus vyjádřil svůj názor,s ohledem,že má starost o zdraví lidu.On vyjádřil toliko věc,seč svou pravou rukou jasně uspokojil svého ptáka.No,není radost spojit strašení a zároveň ejakulovat v momentě představy,že za to mám prachy ?

Harpyje řekl(a)...

Matějkův článek o požáru v Egyptském institutu je bohapustá propaganda, lež od začátku až do konce. Ovšem ten, kdo je líný si ověřit fakta, mu ty jeho lži sežere i s navijákem. Demagogové a propagandisté, jako tento kapesní Goebbels, se vždycky spoléhají na lenost a neinformovanost svých čtenářů, nebo posluchačů. Přitom je dnes tak jednoché si zjisti fakta. Zřejmě vyčkal určitou dobu (požár vznikl 17. prosince), až si byl jistý, že se v českých médiích už žádná zpráva o požáru neobjeví, stáhl pár spektakulárních obrázků, které se mu hodily, a sesmolil svůj článek. "Čirou náhodou" se zapomněl zmínit o tom, jak demonstranti spolu s vojskem zachraňovali knihy. Z 200 000 se jim podařilo zachránit 30 000 svazků, z nichž jsou ty ohořelé nyní restaurovány.
Včera, na jeho blogu, se mu nepodařilo vyvrátit nic z toho, co jsem napsala, jen hloupě "blekotal" o nepokojích v Dakaru. Co tím chtěl dokázat nevím.
Odkazy nedávám :-(
S.N.v.r.

A.S. Pergill řekl(a)...

Vážená dámo,
V tom Egyptě hoří nejen knihy, ale i kostely (koptské), jsou vražděni na ulici nemuslimové (koptové) a relativně nejnovější (asi dva týdny stará) je fatwa, vyzývající muslimy, aby unášeli a znásilňovali ženy nemuslimů (nejen koptských křesťanů), protože žena jednou znásilněná muslimem už podle islámského pseudopráva nesmí mít jiného partnera než muslima. Takto si tito tvorové zajišťují přednostní množení.
Další věcí je, že muslimští obyvatelé Egypta nemají k památkám na původní Egypťany žádný vztah. Jsou potomky naprosto bezcenné islámské lúzy, která vpadla do Egypta pod vedením Mohamedových nástupců a vyvraždila tam (až na zbytek na jihu země, jehož potomky jsou Koptové) prakticky veškeré obyvatelstvo.
Faktem je, že už i jinak v důsledku náboženství silně zaslepení Žide (protože judaismus a islám jsou si vzájemně daleko bližší než je jejich vztah ke křesťanství, o jejich vztahu k civilizaci jako takové ani nemluvě), spolupracující prakticky vždy s islamisty nejhrubšího zrna, začínají chápat, oč se jedná: Viz nedávné kázání v brněnské mešitě o nutnosti kompletního celosvětového vybití Židů a reakce českého zemského rabína na ně (obojí bylo cca před 14. dny citováno na Britských listech a dá se to tam dohledat). Do této doby měly oficiální judaistické instituce tendenci podobné výpady (ale i vraždy a mučení Židů, motivované islámským antisemitismem) bagatelizovat nebo popírat.

Harpyje řekl(a)...

Dejte mi pokoj s Vašimi plky, Aspergille.
Mícháte všechno dohromady, a nic z toho nesouvisí s Matějkovým článkem.
A Vaše tvrzení, že "muslimští obyvatelé Egypta nemají k památkám na původní Egypťany žádný vztah" je buďto záměrná lež, anebo výraz Vaší ignorance. Zeptejte se nějakého Káhiřana, jestli je Arab, nebo Egypťan. Egypťané považují za Araby obyvatele Maghrebu, oni sami se považují za Egypťany, potomky dávné egyptské civilizace, a jsou hrdí na své dějiny. Tato hrdost je jim vštěpovaná už v základní škole, návštěvy muzeí a památek patří do školních osnov.

Harpyje řekl(a)...

Navíc máte, Aspergille, naprosto vymytý mozek tou vylhanou protimuslimskou propagandou z eurabia.cz. ("Nemuslimky lze unášet a znásilňovat. Muslimská pravidla pro znásilňování."), která Vás utvrzuje ve Vaší intoleranci a nenávisti.
Sheikh Abu Humam Al-Athari is not a well known person in the Islamic world. I read his original Fatwa and I come to the following conclusion:
- He belongs the extreme salafi school (Close to Al-Qaeda terrorist ideology).
- He did not mention anything about raping kids or women. His speech about taking women and kids as "slaves", which was a common rule in middle Ages. Women can choose to be house-slave or farm-slave, while kids were protected from any violence.
- He refers to his Fatwa to the ancient ages not the modern time. He mentioned if the situation changed and such rules could harm the Muslims then they should avoid such action.
(http://www.physicsforums.com/showthread.php?t=55982)

stk řekl(a)...

Takže nejen Matějka, ale i naše média vytrvale ne mlží, ale přímo lžou? Prima. Takže zůstává v platnosti alespoň to, že co si neosahám, neočichám nebo neokusím je velmi pravděpodobně lež nebo fikce.

Dobré zjištění. Tož mě zase někdy ocitujte...

P.S.: A ty obří sochy v afghánistánském údolí Al Káida taky zachraňovala? Možná, před zubem času. Co se vyhodí do povětří už nemůže zvětrat. [;>/

Diskuze je bohužel celkem bezesmyslná - každý je zabetonovaný na své pozici a poslouchá jen sám sebe. No nic, musím se věnovat práci.
Zase večer!

Harpyje řekl(a)...

Váš argument, vážený STK, má asi přibližně stejnou váhu jako onen obrázek "zuřivého muslima", který jste zde nedávno postoval, a kterým jste se snažil dokázat, že všichni muslimové jsou zlí.
Ty Budhy v Bamianu neostřelovala Al Kaida nýbrž Talibán, ale to je pro Vás znalce stejně jedno, protože Vy víte, že co muslim, to barbar. Ze stejného důvodu jste pevně přesvědčen o tom, že požár v Egyptském Institutu založili islamisté, protože není možné aby se jednalo o nešťastnou náhodu.
V jednom Vám ale musím dát za pravdu. Se "znalci" jako je Aspergill je každá diskuse nesmyslná.

Větší vlastenec řekl(a)...

Bojovat statečně, ale též rozvážně !

Drazí vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci A.S.Pergille a STK : POZOR !
Za naši věc bojujte nejen statečně, ale též promyšleně a rozvážně !
V tváří v tvář brutální a zákeřné proevropské propagandě nelze jednat zbrkle !! A vy dva se necháváte strhnout bojem !!!
Ano - křesťanská a sionistická propaganda je stále velice účinná; přes všechnu DĚSIVOU zkušenost, jež s křesťanstvím a sionismem mají stamiliony zotročených, miliardy uražených a ponížených.
Proto musíte vážit KAŽDÉ SVÉ SLOVO !
Proto se nesmíte nechat strhávat spravedlivým rozhořčením, když euroameričtí placení agenti mávají tou svou „pravdou“.
Proto musíte klidně a věcně argumentovat, když pravdoláskaři a eurohujeři (nejhorší přisluhovači našich dědičných nepřátel Euroameričanů) začnou přirovnávat řádění nějakých primitivů k našemu promyšlenému a tradičně česky humánnímu vylikvidování našich dědičných nepřátel.

POHOV !

Chladnou hlavu, horoucí srdce, absolutně čisté ruce ! (F.E.Džeržinskij) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Anonymní řekl(a)...

VV,


k našemu promyšlenému a tradičně česky humánnímu vylikvidování našich dědičných nepřátel.
http://www.podzemi-cma.cz/podzemi/tovarny/inden.htm
Taky humanitární zasídlení? A nad to v lesním prostředí?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ještě k současné ohnivé kampani našich muslimských spojenců v boji proti prohnilé Euroamerice :
Přiznám se, naprosto bez mučení, že moji maličkost zajímají spíše vandalské činy zdejších kapitalistů a demokratů. Ano, odstraňování soch našich čelních představitelů, snahy o ničení nejsvatějších symbolů, pod nimiž bojovali a umírali sovětští osvoboditelé, barbarské zacházení s celými knihovnami marxismu-leninismu-stalinismu - to jsou zločiny, jež nesmějí být zapomenuty a odpuštěny. Nikdy !

Ovšem když vidím záběry těch naprostých primitivů, radujících se ze zničení vlastního nekulturního dědictví, jímá mne spravedlivý hněv.

Pro živého Lenina - cožpak nemohli, ti barbaři arabští, udělat totéž co my kulturní Slovani ?!
Ano, staré papyry jsou v podstatě totéž co starý papír ! Ano, my roduvěrní Češi a Moravané jsme v rámci veleúspěšné Akce K odvezli staré křesťanské knihy rovnou do Sběrných surovin !
Tím jsme zaprvé zneškodnili nástroj ideologické propagandy našich dědičných nepřátel a evropských okupantů, zadruhé pomohli našim lesům a našemu papírenskému průmyslu.
Ano, takoví jsme my. Máme nač být hrdí.


Stanislav Kostka Neumann : A hrdý buď
A hrdý buď,
žes vytrval,
žes neposkvrnil ústa ani hruď
falešnou řečí.
Takový byl můj lid
s kosou a kladivem.
Na jitřní čekal svit,
čekal a věřil.
Úrodu novou sklidí sám,
sám se svými.
Jděte mu z cesty. Staví chrám
bratrské doby.

Schumacher řekl(a)...

Krádeže pod pět tisíc lze trestat už nyní, jen jednotlivé útoky aby tvořily jeden skutek, musí pokračovat za sebou v relativně krátké době, podle judikatury a v závislosti na závažnosti od šesti týdnů do nanejvýš několika měsíců. Postih je i za recidivu spáchanou v zákonné lhůtě, třebaže škoda nedosáhne pěti tisíc. Pro podrobnosti a jak je to přesně, koukněte do trestního zákoníku na § 205. Navrhovaný zákon má umožnit potrestání za přestupkovou recidivu spáchanou v období delším než je období uznávané pro pokračování. Tato lhůta by měla být shodná pro přestupky všeho druhu. Zákon je teprve připravován a půjde do připomínkového řízení, ktteré by mělo vychytat chyby. Doufám, že poslanci do něho nezanesou příliš ze svého tradičně kreativního lidového ducha. Co se týče trestů, pokldám za rozumné aby v mnoderní době byly zavedeny historicky osvědčené tělesné a zneucťující tresty, například výprask a pranýř. A vězení s velmi přísným režimem a nucenou prací. Vězení není rekreace ale má plnit odstrašující funkci. Zaměstnání pro vězně se musí najít, i kdyby měli přehazovat hromadu štěrku z jedné hromady na druhou. Zábava jen za odměnu. Péče řádná avšak jen nutná. Strava zdravá a přiměřeně výživná avšak nanejvýš tak chutná aby byla poživatelná. K pití voda. To proto, že vězení znamená odnětí svobody a to má v nejvyšší ožné míře zahrnovat i odnětí veškerých potěšení, které svoboda skýtá. Kdyby vězení bylo jako lázně a interhotel, chtěl by do něho každý. Na druhou stranu pokládám za nutné aby stát (obec) poskytl propuštěným nutné zaopatření poskytnutím práce a přístřeší, aby se po propuštění neocitli na ulici a v bludném kruhu zločinu. Totéž v případě osob bez přístřeší nebo jinak potřebných. K tomu je nutná státní politika všeobecné zaměstnanosti, protože nezaměstnanost a tzv. sociální vyloučení jsou prekriminálními faktory. V praxi to znamená neliberální politiku biče a cukru. Přísně trestat, ale vždy nabídnout pomoc při snaze po nápravě. Peníze na to a lecos jiného prospěšného jsou, stačí je nevyhazovat do luftu po desítkách miliard. Nezaměstnaný na podpoře a sociálních dávkách s přihlédnutím k vedlejším škodám vychází všeobecně dráže než při politice dotované zaměstnanosti. Za úvahu by stálo zavedenní obdobného trestného činu jako býval trestný čin příživnictví. S tím rozdílem, že postihovány by byly osoby, které nemají a nehledají poctivý zdroj obživy, kterou si opatřují trestnou čiností. Chápu, že liberálové a lidskoprávníci, vyznávající abstraktní svobodu a abstraktní "demokracii" by se z těchto a podobných návrhů, jako například omezení všeobecného a rovného volebního práva, potento. Jenže civilizace ze své organizované podstaty je neliberální a nedemokratická. Kdyby byla, opice by neslezly se stromů. S jejím úpadkem přibývá opic marně hledající strom na který by vylezly. To je příčinou problémů.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vší náš lid má tradičně kreativního lidového ducha. Vy osobně jste jeho skvělým vtělením, drahý příteli, soudruhu a bratře Schumachře, kutile s titulem.
Když tedy dokážeme vylepšovat výrobky elektrotechnického průmyslu, proč bychom nedokázali vylepšovat vládní návrhy zákonů ?
Je snad současná proevropská "česká" vláda lepší než zločinné euroamerické firmy, záměrně produkující šmejdy ?!

Jakub S. řekl(a)...

Že obecné rovné hlasovací právo je cesta do pekla, je mi a většině soudných vzdělaných svobodně myslících lidí, co znám, očividné už desítiletí. Jenže vrátit to nejde... Před sto a něco lety byla tato nenápadná pěkná mina položena - slavnostně a s plesáním - v naši cestu do budoucnosti. Jako tolik jiných bez jakékoli pochyby... už mlčím. To si to zase schytám. Beru.
Obuvníka zase prostě radost číst. Souhlas, souhlas atd. atp. etc.
K funkci vězení: můj potomek JUDr. mne už dávno učinil pozorna na to, že jasná funkce trestu odnětí svobody není - přes zavádějící pojmenování třeba právě v češtině - vůbec jasná a jednoznačná a nesporná. Tzv. penologie je zdá se mi býti vysoce spekulativní a hypotetickou a abstraktní disciplínou. Netrvám na tom ale! Jako skoro na ničem. Rád se dozvím jiné chytré vstřícné názory. No jako dycky.
Byl by zájem o filologicko-sofickou úvahu o názvech tohoto (dejme tomu) trestu v UK, US a jinde a o čem to vypovídá?

Schumacher řekl(a)...

Jaklube, nejaký zájem by byl. Sch. se hlásí :-)))

Šaman řekl(a)...

Pro anonymního z 4:52 technická poznámka: Šourek nemůže menstruovat. Pokud se vám to někdy přihodilo, pak jste dnes vůl.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, vážený Jakube S. ...
Zase řešíte vyřešené ?

Což neřekl soudruh Stalin "Není člověk, není problém" ?
Tak jakápak penologie a ostatní buržoasní euroamerické pavědy.

Ach Nesmrtelný Lenine; tihle intoši jsou vážně nenapravitelní.

Jakub S. řekl(a)...

QED. To máte jedno, anonyme, co to je.

Jakub S. řekl(a)...

Vót tak. Spasíbo. Nádo bylo by vot i tak. K sožaléniju něvozmóžno...

Harpyje řekl(a)...

K Vaší technické poznámce, Šamane.
http://www.google.de/search?q=mu%C5%BE+porodil&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a
Takže musel zákonitě i menstruovat.
Omlouvám se za neklikabilní odkaz, doposud jsem neměla čas prostudovat materiály.
S.N. v.r.

Anonymní řekl(a)...

Kravina!!!

A.S. Pergill řekl(a)...

Jakube,
v době, kdy se za všeobecné a rovné volební právo bojovalo, to byl pokrok, protože několik pracujících živilo jednoho parazita (s aristokratickými, církevními a jinými výsadami). Dnes je situace taková, že počty parazitů dotahují počty těch, kdo vytvářejí hodnoty (a navíc jsou parazité lépe organizovaní, už proto, že na něco podobného mají čas). Takže by bylo opravdu záhodno omezit volební právo na ty, co jsou skutečnými tvůrci hodnot a společenského bohatství, a odebrat je těm, co se jen vezou.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

je naprosto lhostejné, jestliže autora fatwy o znásilňování někdo prohlásí, a to směrem k "nevěřícím psům", nikoli k samotným muslimům, za extrémistu. Důležité je, že ta fatwa existuje a muslimové podle ní jednají.

Neexistují žádní "dobří" nebo "umírnění" muslimové. Existují pouze muslimové, kteří z nejrůznějších důvodů nepředvádějí islám naplno, v celém jeho barbarství a odpornosti. Nicméně ti s tím kdykoli začnou, když dostanou patřičné příkazy od svých duchovních vůdců.
Jediné rozumné řešení je, udělat s evropskými muslimy to, co se udělalo po válce ve východní Evropě (ale i ledaskde jinde) s Němci (kdy také nebyl prostor pro nějaké studium, kdo byl nadšený nacista a kdo jen plynul s proudem, aby nevyčníval a nepřivolal na sebe represe režimu): Prostě je dostat pryč z kontaktu s civilizovanými lidmi. Nejlépe vyvést na hranici s Tureckem a zabránit tomu, aby se vrátili.

Jakub S. řekl(a)...

S.ra della Informazione!
Mocmoc prosím: váš názor na článek, co jsem na jeden zátah slupnul předevčírem v Lidovkách a dnes je na Psu a je od našeho největšího znalce (teor. i prakt.) Indiánů a snad Lat. ASmeriky vůbec (a taky diplomata): Pomáhat EU? Dole taky (no aspoň pro troubu jako já) poutavá diskuse. Díky!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
není třeba studovat materiály. Pro naklepnutelné, klikací, klikabilní odkazy stačí stříhání a vlepování. Příklad i zdroj HTML kódu mám jako bookmark, záložku:
http://www.w3schools.com/TAGS/tryit.asp?filename=tryhtml_link
Z levého sloupečku si okopírujte toto:
a href="http://www.google.com/">Google</a
Plus zobáky na začátku a na konci výrazu. Zde jsem je vynechal. Se zobáky se výraz zobrazí jako odkaz klikací.

Dále, http://www.google.com/ mezi uvozovkami nahraďte Vaším linkem, např. http://ptacci.net/obr/atlas/max/33.jpg
Nakonec, Google mezi zobáčky nahraďte Vaším popisem, např. Pěkný ptáček.

Zkontrolujte náhledem.

Postup jsem neobratně popsal také zde:
http://samanovodoupe.blogspot.com/2011/12/darecek.html?showComment=1324921622302#c2522465653270741374

STK řekl(a)...

Zkusím to ještě jednou ve vší počestnosti a klidu zbraní, Harpyje:
nevím, co se v té knihovně dělo, nebyl jsem tam, znám jenom zprávy o těch událostech. Vy jste na tom patrně stejně. Nevíme, Vy ani já, jak zjistit, které ze zpráv jsou pravdivější. Vy za pravdivější považujete ty, které podporují Váš světonázor, já ty, které jsem náhodou získal a našel na netu - někdy i zprávy vícezdrojové. Zprávy, které navazují na jiné podobné zprávy, které tvrdí víceméně totéž. Nemám ale ani aprobaci, ani dost času se dobrat k pravděpodobnějším zprávám.
Takže tu v Hospůdce nediskutujeme o události samé, ale o zprávách o oné události. A ty máme každý jiné. Při nejlepší vůli je pak naše diskuze jen opakováním našich, už známých postojů.
Ve své poznámce jsem si posteskl, že vypalování knihoven se dopouštějí jen naprostí primitivové. Nehodlám (a vím, že není možné) Vás přesvědčit, že za to mohou muslimové, protože budete kličkovat a uvádět všechna možná zpochybnění, že za to přece nemohou "všichni muslimové". To ale tady nikdo netvrdí. Tak jako nikdo netvrdí, že všichni křesťané pálí knihy, protože je pálil kdysi páter Koniáš. (Nebo upalují čarodějnice - viz známé procesy na Moravě, abych nezůstal jen u těch knih.)

Sochy v tom afghánském údolí vyhodil do povětří Talibán, což je militantní skupina, dodržující strikně přikázání Koránu. A z důvodů, že Korán zakazuje zpodobňování lidí a zvířat. Takže sochy rozstříleli z důvodů čistě náboženských, ne proto, aby získali štěrk na stavbu silnice. Úplně stejně bych mohl spolu s Vlastimilem Větším argumentovat, že všichni komunisté jsou poctiví, protože on (a nakonec i já) lidi poctivé a přesto hluboce věřící této příšerné ideologii známe.
To je indukce vlastností z jednotlivce na celek a naopak a vlastně je to jeden z nejrozšířenějších ideologických postupů, přesněji řečeno pravidel demagogie.
To je i o té "Aničce Hrůzové" která byla zavražděna židy. Nebo naprosto marginální "důkazy" na jakou vzdálenost je schopen hodit lahví benzínu průměrný Egypťan a na co vlastně mířil. To je už opravdu hodně nesmyslná argumentace. Něco jako "obvyklý prací prášek" v reklamě.
Já Vás nenutím věřit, že islám je nebezpečnou ideologií a Vy mě nemůžete přesvědčit o tom, že není. Ani logicky, ani osobními invektivami. Ba ani zprávami a fotografiemi - sama upozorňujete, že by mohlo jít o podvrh. Inu - mohlo. Z obou (lépe řečeno všech) stran. Můžeme se o věci bez nároku na pravdivý důkaz přít do prakticky do nekonečna.
Ale to snad není účelem hry. Nebo ano?

stk řekl(a)...

Ještě k Schumacherově definici trestu:

Trest má být:

- neodvratný
- rychlý
- odstrašující
- spravedlivý

Myslím, že by to kvarteto epitet mohlo stačit.

stk řekl(a)...

Pen je péro. Anglické. Logos je slovo, -logie nauka. Penologie = pérosloví čili nauka o pérech.
[;>) (No nic, už toho mám dneska dost, jdu raději spať.)

Kopretina řekl(a)...

Neštěstí pro islám je wahábismus. Šejk waháb provedl "reformu islámu", čímž vlastně uvrhl islám do temnoty. Z dřívějšího vyspělého islámu provedl barbarskou formu. Je třeba rozlišovat, někteří islámští vládcové byli tolerantní, Osmanská říše přijímala a chránila vyhnané Židy ze Špamělska, konec konců sultán Selim byl přítelem Dona Josepha, ale někteří muslimští vládcové byli krajně netolerantní, řeknu-li zlí. Nyní k Zemi České. Lukáš Větrovec měl odporné islamonacistické kázání, mluvil o tom, že je Izrael nelegitimní, že šikanuje Palestince, přirovnal situaci palArabů k nacistickému holocaustu, mluvil o tom, že kameny budou říkat "Pojď muslime zabij Žida"...ale na tento hnus upozornil liberální muslim Lukáš Lhoťan...Upozorňuje, že skupina kolem Alraviho jsou nebezpeční, ale zároveň dodává, že ne všichni mohamedáni v ČR podporují teroristy, zejména kulturně-liberální mohamedáni nebezpeční nejsou... Nebudu více rozebírat, prostředí českých muslimů a jejich smýšlení detailně popisuje Lukáš Lhoťan na svém blogu. Uklidnil se, dříve Lhoťan dával odkazy na lžirabíny z Naturej Karty (Mojše Friedman...), aby popíral legitimitu Státu Izrael, ale později Izrael uznal...Holt ze Saula se stal Pavel...

STK řekl(a)...

Ano, Kopretinko.
Ne všichni hadi jsou jedovatí. Někteří nejsou vůbec. Problém je v tom, aby je člověk v té vysoké trávě rozeznal včas. A nemusel se bát okamžiku, že kolem něj jsou jen samé zmije a on je bosý.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nauka o pérech. Konečně se mi rozsvítilo v oku :
Vážený STK, Vy jste linkysta a polkylo... poloky... kopoly... no prostě ZNALEC JAZYKŮ.
Takže, díky své jazykové výbavě (ach, někdy bych chtěl být inženýr !) si můžete najít m.j. pár dní staré zprávy v úplně cizím jazyce - o zatčení několika podezřelých z arsonismu na ten "slavný" institut, plný bezcenných starých papýrů.

Jinak - jak my roduvěrní Češi resp.Moravané víme, průměrný Egypťan dovede házet Molotovovým koktejlem jako šimpanz kokosovým ořechem.

Ještě jinak : Jak správně a neustále píše drahý soudruh a soukmenovec A.S.Pergill, "hodný Muslim" je stejné contradictio in adjecto jako "hodný žid" resp. "hodný křesťan".
K čemuž lze dodat jediné : Křesťani a sionisti nás ubohé Slovany nelítostně křestí a židí tisíce let, zatímco Muslimové s námi válčili jen omezenou dobu. A veškeré škody, jež nám kdy Muslimové způsobili, jsou více než dostatečně vyváženy jejich podporou našemu smrtelnému boji s Euroamerikou, našemu odvěkému zápasu s temnem křesťanství a sionismu.

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

And for now something completely the same, vážený STK :
Zatímco vypalování knihoven se dopouštějí jen naprostí primitivové, odvoz závadového obsahu křesťanských knihoven do stoupy organizují naši soudruzi i bezpartijní spoluobčané.
A ve Vítkově, jak všichni víme, naši mladí a upřímní vlastenečtí dělníci chtěli z opuštěné chalupy vypálit dřevomorku, ne upálit malou Romku.

Dobrou noc přeji.

Harpyje řekl(a)...

Děkuji RRR. Dám si to jako závazek do nového roku. :-)

Harpyje řekl(a)...

Ale STK, proboha, nedělejte z toho včerejšího Matějkova článku žádnou vědu. On tvrdí, že požár záměrně založili islamisti, což není pravda, protože si to vycucal z prstu. To je vše.
Pokud Vás to zajímá, tak Vám můžu dát odkazy na švýcarské, britské a francouzské stránky, které se shodují v tom, že se jedná o nešťastnou náhodu. Vše ostatní jsou spekulace, nebo lži. A u Vás je to víra, že islám = zlo. :-)))
Kdybych měla pochybovat o důvěryhodnosti takových prestižních médií jako je Tagesanzeiger, Guardian, nebo Le Figaro, tak bych byla zralá pro psychiatrii.

Harpyje řekl(a)...

To už proti těm polozvířatům nechcete zakročit jadernými zbraněmi, Aspergille, nýbrž je pouze deportovat? Kdy jse prodělal takovou proměnu na humanistu?
Ta fatwa, která putuje z jednoho protimuslimského blogu na druhý, existuje v úplně jiném znění, jak jsem napsala nahoře, a původkyní jejího překroucení, jak jsem zjistila, s největší pravděpodobností Pamela Geller.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Harpyje, tohle je zajímavá knížka.
Terrorists in Love profiles six jihadis, including Malik, the spiritual adviser of Taliban leader Mullah Omar, and Al Shayea, who survived a suicide bombing attack in Iraq and spent time in a Saudi Arabian prison devoted to re-educating terrorists.
Zde je odkaz na pořad v rádiu: 'Terrorists In Love': The Psychology Of Extremism

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
wahábhismus není "reformovaný islám", protože v islámu žádná reformace neproběhla (a ani proběhnout nemůže, text Koránu "nadiktovaný andělem Džíbrajílem jakožto autentická slova samotného (ďábla) Alláha" žádný prostor pro takovýto proces neposkytuje), je to prostě "islám se vším všudy", bez lživého předstírání nějaké humanity a kompatibility s civilizací. Pokud by islám zvítězil, tak by šel vývoj lidstva někam ke klackům s neobratně přivázaným kamenem na konci.
Islám prošel skutečně vývojem vzdáleně podobným tomu, který probíhal i v křesťanství, ale tento vývoj dopadl přesně opačně: Zatímco v křesťanství zvítězily myšlenky T. Aquinského, které znamenaly ve svém důsledku "přijetí na milost" předkřesťanské vědy, v islámu zvítězil směr opačný (a to zřejmě zcela ireverzibilně).
L. Lhoťan je postava beze sporu zajímavá: On si vytvořil jakousi idealizovanou představu o islámu a není s to pochopit, že jím hlásaný "islám" je jen jeho mentální konstrukt, který s autentickým islámem nemá (vyjma pár nepodstatných věcí) nic společného. Proto je také v permanentním střetu s autentickým islámem.

A.S. Pergill řekl(a)...

Vážená Harpyje,
věřit, že ten požár byl náhodný, je asi to samé, jako věřit, že polské komando přepadlo vysílačku v Glivicích a tato agrese rozpoutala WW2, a nebo že plynové komory v Ausswitzu byly postaveny až po válce, za účelem falšování historie.

Harpyje řekl(a)...

Děkuji ještě jednou, RRR, tentokrát za odkaz. Myslím, že by mě ta kniha mohla zajímat. Jméno autora jsem neznala, ale jak jsem zrovna zjistila, je to navýsost kompetetní osoba.

Harpyje řekl(a)...

Vy si, Aspergille, věřte v co chcete, osobně se raději spoléhám na fakta.
Gabriel, čili Džibril v řeči těch polozvířat, je archanděl, a Kopretina má pravdu s tím, co píše. I Reformace v křesťanství zplodila některé fundamentalistické varianty.

Jakub S. řekl(a)...

- a ona jaksi v pravý okamžik stačí ta zmije jediná. A pokluzené. Můžete se eště chvilku dívat okolo na těch deset hadů nejedovatých. To vám hodně pomůže.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý spolubojovníku, příteli, soudruhu a soukmenovče Pergille,
jak již víte, nesmírně obdivuji Váš boj. Přesněji - Váš osobní přínos našemu boji proti Euroamerice, založené na sionisticko-křesťansko-řeckých základech.
Vaše přesvědčení o nutnosti humánního vylikvidování národních nepřátel inspirovalo a nadále inspiruje SPOUSTU soukmenovců, SPOUSTU mladých obětavých bojovníků. Po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem pojmenujeme jeden z humánně-ukončovacích táborů Vaším slavným jménem. To Vám slibuji jménem lidu a jeho Strany.

Nicméně Vás musím upozornit na jistou nedůslednost, jíž se občas dopouštíte ve svých jinak bezchybných textech : Zapomínáte, že dějiny píší vítězové.
Ano, vysílačku v Gleiwitz MOHLI přepadnout Poláci. Víme dobře, co jsou zač - Poláci jsou skvrnou na čisté tváři nás Slovanů.
Vždyť Poláci :
1) se dodnes (!) nezbavili náboženského tmářství
2) mnohokrát v historii pozvedli zbraň proti našim (i svým) starším ruským bratřím
3) pozvedli zbraň proti fašistům, i když dobře znali poměr sil (Co nám tím chtěli dokázat; no CO ?)
4) snažili se nám ukrást části naší tisícileté vlasti
5) dodnes okupují velkou část naší tisícileté vlasti, tzv. Horní Slezsko

Prostě - pokud se Poláci opravu řádně nezmění, budeme je muset osvobodit - v podstatě stejným způsobem, jako osvobodíme Evropany.
Teprve po osvobození Polska od papeženců, sionistů, Euroameričanů a VŠECH jejich přisluhovačů vyjde najevo celá děsivá pravda o tzv.Gliwickém incidentu.
Už se na to těším jako na tzv.vánoce.

Míru zdar !

Jakub S. řekl(a)...

Páni, to bude zajímavá knížka. A ten autor - nestačím zírat. On byl p ř í m o z a f r o n t o v o u l i n i í - a mluví a píše o tom - a v US je známo jeho bydliště, a dosud žije! Smekám svou sametovou čepičku na temeno hlavy, zpod Západní zdi. Žádnej šlemíl!

Větší vlastenec řekl(a)...

Inu, vážený Jakube S., tady vidíte, že naši muslimští spolubojovníci se od nás ještě mají co učit.
Kdyby byl přímo naším nepřítelem, nepřítelem nás Slovanů, už DÁVNO bychom jej humánně vylikvidovali

Čest a Nazdar !

STK řekl(a)...

Harpyje,
vzhledem k tomu, že neexistuje žádná pevná hranice pro "důvěryhodnost média" neboť existují média krajně nedůvěryhodná až zcela důvěruhodná a zase: každý bude tvrdit, že to "jeho" médium je nejpravdivější. Já za oponku občas nahlédnu a proto nevěřím na kontinuální "dobré jméno média" (a patrně jsem z toho důvodu též zralý pro ústav.)

Dovolím si parafrázovat Vaši větu:"Kdybych měla pochybovat o důvěryhodnosti takových prestižních médií jako je Tagesanzeiger, Guardian, nebo Le Figaro, tak bych byla zralá pro psychiatrii."
Kdybych měl pochybovat o důvěryhodnosti takových prestižních médií jako je Moskevská Pravda, Solidarnošč a Hospodářské noviny atd...
Ani tenhle argument jak vidno není nestranický.
Navíc - bez ohledu na to, zda nějaký Egypťan nešťastnou náhodou naplnil láhev hořlavinou a omylem ji vzal sebou na demonstraci tvrdím o islámu to, co tvrdím. Můj postoj je podložen stovkami podobných zpráv, ne jedním "emo" článkem pana Matějky. A částečnou znalostí zpravodajského prostředí - pravda jenom v Kotlince a v Polsku, ale jinde to nebude diametrálně jiné. Pomíjet negativní zprávy o působení islámu je stejné, jako tančit na palubě Titanicu. Já bych byl raději pro vyhledání záchranných pásů. [;>))

stk řekl(a)...

Tajná zpráva pro Vlastimila Věšího, vlastence:
Nikdy jsem nebyl, nejsem a do smrti nebudu vysokoškolsky vzdělaný člověk. Tak přísahám!

Jsem na tom stejně jako jeden ruský spisovatel. Ano, ten který napsal knihu "Moje univerzity". Vás Vlastimile učila strana, mě vychovával život. Vy se probíjíte životem "se sbíječkou v ruce", já s mikrofonem. Takže co si budeme vyčitat.
Jo - tu lingvistickou žílu jsem podědil po dědovi. (Zásadně se dědí po dědovi!) Komolením slov mě štval až do své smrti. Týden poté, co spočinul v rodinné hrobce jsem zjistil, že s obzvláštní radostí komolím slova a křivím jejich význam.
Je to můj děda ve mně.

STK řekl(a)...

Většího, většího, většího...!!!

Jakub S. řekl(a)...

Můj děda ve mně - tomu dokonale rozumím. Otázky svých dědů slyším stále zřetelněji a naléhavěji. A vím, čím mám být pro své vnuky. Měl bych. Pokud mi to bude umožněno, no. Dnes jsem zjistil, že vše je jinak. Tož tak. Ale člověk může být buldok, že.

Kopretina řekl(a)...

Tak většina médií lže, zejména v otázce Izraele, démonizují ho, delegitimizují ho, špiní ho, ale to nebudu více rozebírat, článek o Izraeli není, ale je to bohužel tak.
Jinak jsem si už koupila rachejtle a těším se, jak budu odpalovat, kočičky schovám a zavřu domů, aby se neděsily a neměli z toho psychické trauma a budu vesele odpalovat, doufám, že mi neutrhnou prsty a nebo celou ruku...

Harpyje řekl(a)...

S Vašimi, Kopretinimi, nebo Aspergilovými informacemi a znalostmi o médiích ("Tak většina médií lže"), nemohu, vážený STK, konkurovat.
Vzdávám se.

STK řekl(a)...

Otázky a opravdu velká (a proto nenápadná) moudra jdou tak ob generaci stále dál. Myslím, že to je to hlavní, jednoduché moudro. Jedna z mála věcí, které mě uklidňují.

Chlápek, asi tak 45 let, úředník magistrátu se nenadále ocitnul v nemocnici. Infarkt. Když se probral ze šoku a trochu se po operaci prospal, začal hysterčit, co tam budou bez něj dělat, že si potřebuje někde nabít mobil a kde že ho vlastně má. Zastavil jsem ho otázkou: "A co by se stalo strejdo, kdybyste v noci v té sanitce exnul? Kdyby se jim nepovedlo tu vaši cévku prošťouchnout"?
Podíval se na mě jako na něco, co vylezlo z hlíny a naprosto nechápe běh světa a otočil se beze slova ke zdi. Byl jsem v ten ráz jeho spolubydlící nepřítel.
Třetí den už dostal na krk "tranzistorák" a mohl volně pajdat po kardiochirurgii. Když mě viděl, jak se balím domů, sedl si ke mně a povídá "Zdálo se mi tu první noc o tom, že jsem umřel. A na mém pohřbu plakala jenom moje máma. Ostatní by se už nějak zařídili, i když bych nebyl.
Musím za mámou zajet, hned jak mě pustí".

Tohle jsou ty důležité věci. Ale Vy to Jakube přece víte naprosto bezpečně.

STK řekl(a)...

Harpyje, nevzdávejte to! [;>))
Není proč. To přece není boj. Nikdo nemůže tvrdit, že má určitě pravdu. Ale může říct (napsat) co si o věci myslí a proč. Ale i kdyby pravdu měl velkou jak trám - co se změní?

Tož je to hospoda, nic víc. Není vítězů tam, kde není poražených! Naštěstí není třeba mít jednotný názor. Ne tady - a ne teď.

TA DOBA JE SNAD UŽ NENÁVRATNĚ PRYČ.

Kopretina řekl(a)...

Víte Harpyje, média dobrovolně přebírají protiizraelskou propagandu (janinský masakr, Tuvie Grossman, zabití Mohameda Al Doura)...nebo přibarvování fotky v izraelsko-libanonské válce, ale více to nebudu a ani nesmím rozebírat, to je pouze názorný příklad, proč si myslím, že média lžou. Ale konec, slíbila jsem Jakubovi, že se nebudu ponořovat do mé vášně Izrael...I když je to pro mě hodně těžké...

Jakub S. řekl(a)...

Hannah, ego te absolvo. A houby to budu překládat, opýtaj sa nekeho z vaší dědiny, co chodí do kostela a má nad sedmdesát (neb od posledního koncilu oni už v tom nejkrásnějším jazyku upadají hanba b*ut). No prostě uvolni se a začni zase blbnout, dyť to musí být nelidské tak se krotit.
Tak: hluboký vdech a v ý d e c h . . . pohov, volno, zpívat! Čo bolo, bolo. V Haliči se říkalo: Ále, nestarej se, co bude zítra. Víš ty, co se ti stane eště dnes?
Tak mazl-tov a šabat šalom! Všem.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK, před časem jste napsal naprostou pravdu : Neexistuje jediná pravda, nýbrž miliardy souběžných pravd.

Takže nikoli že "nikdo nemůže tvrdit, že má určitě pravdu".
Nýbrž přesně naopak : KAŽDÝ může tvrdit, že má pravdu.
Jako trám. Nebo jako Brno. A aprobaci k tomu vážně nepotřebuje.

Hezké ráno přeji.

Kopretina řekl(a)...

Vím, dal jste mi rozhřešení. Gůgl překladač je bezvadný kamarád, někteří lidé na něj nadávají, že je to překlad strojový, ale já vždycky rozumím. Víte Jakube, přišel mi časopis Slovo z Jeruzaléma a je to děsivé čtení, takové nadpřirozené spiknutí světa proti Izraeli, sice nejsem židovského původu, ale hebrejský duch ve mně žije, církví se valí obrovský špinavý proud nenávisti, přesto existuje pramínek čisté lásky, v každém národě si Hospodin ponechal spravedlivé lidi od počátku dějin až do jeho konci. Bůh Izraele zvítězí a srazí Satana pod kolena. Na Izrael dopadají stovky raket a média ani muk, vůbec se nezmíní. Jak by se nám Čechům líbilo, kdyby Němci odpalovali naše české území raketami? Asi ne? A kdyby Mexikáni odpalovali raketami USA? Asi ne. Američani by srovnali Mexikány a Mexiko by zbombardovali do doby kamenné. Kdyby Izrael zavedl trest smrti? Tak by musel stovky palestinských teroristů popravit, mnozí z nich jsou zodpovědní za pumové atentáty při nichž zemřelo desítky Izraelců. Víte, jak by Obama, EU a OSN řvali? To by se psalo o genocidě palArabů. Zatímco izraelská krev smí být prolévána palestinská krev nikoliv. Písnička Sacrifice Lamb mě oslovila od Joshua Aaron (nevím, jak tohle jméno vyskloňovat
http://www.youtube.com/watch?v=EHPsHorFy8w
Krev Žida Ježíše (Jeshua...)nás očistila,
http://www.youtube.com/watch?v=EHPsHorFy8w
Všichni potřebujeme Ježíše (Jeshuu) za naše hříchy, za krutý antisemitismus, který žije v mnoha lidech.

Jakub S. řekl(a)...

Od Joshuy Aarona? No vida, rád si to poslechnu, dík.
Tak obecnou, tak vytrvalou, tak tvrdošíjnou, tak zaťatou, tak iracionální, tak pradávnou, tak kontraproduktivní, tak nedůstojnou, tak primitivně jednostrannou averzi / nenávist / nedůvěru lze opravdu pochopit (racionálně) či pojmout (citově) jen s vypětím vůle. No nelze. Vypovídá krutě jasně o IQ či inteligenci či zakomplexovanosti či potřebě prostého cíle k nenávisti u lidí, jichž jsme si dosud leckdy vážili. Poctivých, čestných, řádných, dobrých. L e č mimo tuto sféru. Howgh. Dosti jsem mluvil, bílá sestro. Jdu si ulovit něco k snědku.

STK řekl(a)...

To Vlastimil V.: Je to divné zjištění, ale zase se shodneme:
Pravd je o něco víc, než lidí na světě.
Proč? Protože: "...ovšem na druhé straně, jak říká mlíkař Tovje..."
Ano, to jsme celí my, nepevní ve víře. Ve víře v cokoliv...

Kopretina řekl(a)...

Dobře uděláte, dobrou chuť. Všechno dobré do roku 2012. Joshua Aaron je mesiánský Žid, náš bratr v Kristu, Žid, který uvěřil v našeho Pána Ježíše Krista, Bůh mu žehnej a dopřej hodně zdraví, jako nám všem! Naspíval spoustu nádherných písní...
http://worshipinisrael.com/joshua-aaron
I Hatikvu, nádhernou izr. hymnu...

Jakub S. řekl(a)...

Jako Brno, bysem si lajsnul. Můj rodné betálné štatl.

Větší vlastenec řekl(a)...

Dotaz, vážený STK :

"To Vlastimil" - co to je ? Užitkové či divoké zvíře, rostlina, oblíbený patník u cesty ?

Děkuji Vám předem za odpověď, a přeji hezký zbytek předsvátečního dne.

Kopretina řekl(a)...

Izraelská píseň, záruka přežití Izraele, pouze silná a statečná IDF ubrání Izrael

http://www.youtube.com/watch?v=JlK37afEvLc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Gd1wAGYpv0Y&feature=related