pátek 9. prosince 2011

MOBY DICK: Erupce korupce

Milý Vlad, pozorování s možným zhoršením, kreténští tvůrci veřejné mínky, pod žezlem Romanovců a milionové dopadení

**************************************************************
Neděle 4. prosince 2011
Účast v dnešních ruských volbách je 60,2 %. Účast ozbrojených složek 100 %: 330.000 policajtů a příslušníků vojsk ministerstva vnitra. Účast povstaleckých webů - 0. Byly zablokovány. Týká se i stránky skupiny Golos, jež zaznamenávala porušování volebního zákona během kampaně. Podle medvědích hlasů to stejně byli nepřátelé ruského systému řízené demokracie v žoldu Západu.

Transparency International končí spolupráci s FIFA. Nebude mít nadále zástupce v komisi, která měla federaci doporučit reformní kroky k očistě od korupčních skandálů. TI vidí problém v tom, že předseda nezávislé komise je placen právě federací FIFA, a tudíž může být zaujatý.

FAČR si "ke své dispozici" ponechá polovinu lístků na zápasy základní skupiny mistrovství Evropy v polské Vratislavi. Čeští fanoušci si budou moci koupit 16 %.  Fotbalová asociace ještě přesně neví, jak svých 3.000 vstupenek použije. Tak něco dostane fanklub reprezentace, něco dostanou sponzoři, hráči, a pak také funkcionáři, samozřejmě. Kdo o rozdělení lístku rozhodne? Fukcionáři, samozřejmě.

Pondělí 5. prosince 2011
Indonézská sopka Mount Gamala na ostrově Ternate chrlí. Sloup popela dosáhl výšky 2 km. Bylo uzavřeno místní letiště.

Elitní policista Petr Krömer, který vyšetřoval možnou korupci exministra obrany Bartáka, byl odejit z policie poté, co si pustil hubu na špacír. Nejdříve chtěl po tajné služba BIS pomoc při vyšetřování případu Tatra. Když BISka odmítla, ptavil, že "kryje politické elity a je na zrušení". A BISka si pak stěžovala řediteli protikorupční policie. Vzkaz ministra vnitra Jana Kubiceho, který chtěl, aby Petr neodcházel, nejspíš pan policejn prezident Petr Lessy zamlčel.
"Mohu pouze potvrdit, že se mi nikdo z nadřízených ani slovem nezmínil o nabídce ministra. Byl jsem ochoten svůj nesouhlas s důvody odvolání prezentovat," pravil Krömer, který už pracuje na daňové správě.
"Panu Krömerovi jsem osobně výzvu pana ministra tlumočil." praví policejní šéf Lessy.
"Krömer byl jedním z nejlepších důstojníků. Způsob, jakým byl odejít, je nepřijatelný.". Praví zpráva pro ministra vnitra Kubiceho.
"Pan Krömer byl vynikající policista, měl výsledky. Je velká škoda, že odchází." Řekla ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová.

A neměla by vůbec protikorupční policie vyšetřovat i tajné služby? Myslím, že by měla!

Žena Moby Dicka: "Může. Z pěti metrů a s několika plnými zásobníky. A s prstem na spoušti."

Mrtvá Kočka: "Se stisknutým prstem."

"Prověřili jsme celkem 62 spisů na trestním úseku litoměřického soudu, přičemž jsme se zaměřili na dodržování lhůty. Shledali jsme výrazná porušení při dodržování lhůt podle trestního řádu." (Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti (ODS), zdůvodňuje záměr podat kárnou žalobu na předsedkyni Okresního soudu Litoměřice Janu Márovou za nedodržování lhůt a na předsedkyni soudu Václavu Porubjakovou, která je za svou zástupkyni odpovědna. Kontrola do Litoměřic přišla poté, co byli kvůli svým "nekalým praktikám" dva litoměřičtí soudci - Ladislav Jelínek a Josef Knotek - začátkem listopadu ministrem "zproštěni funkce kvůli korupci". Žaloba na tuto dvojku hovoří o "zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku". Vyfásnout by mohli až 8 let.

Po sečtení 96 % hlasů je znám už vítěz ruských voleb do Státní dumy (450 křesel): Je jím Jednotné Rusko (49,5 % hlasů oproti poslednímu předvolebnímu odhadu 48,3 %, což páčí 238 křesel). Následuje Komunistická strana Ruské federace (19,6-20-92). Třetí je Spravedlivé Rusko (13,2- 13-64), které předběhlo Liberální demokratickou stranu Ruska Vladimíra Žirinovského, jež nečekaně klesla (15,5-11,6-56).

"Tyto volby byly jako hra, při níž smí na hřiště jen někteří hráči, a hřiště je nakloněno na stranu jednoho z nich." (Heidi Tagliavini, šéfka mise pozorovatelů OBSE.) Proti falšování voleb vystoupily tisíce Moskvanů. Policie zadržela 300 demonstrantů.

Belgie má konečně po 540 dnech vyjednávání a rozchodů vládu, jmenovanou králem Albertem II. Premiérem je Elio Di Rupo. Skončila tak nejdelší vládní krize v dějinách Belgie. Premiér mluví francouzsky, šesti ministry jsou Valoni, šesti ministry jsou Vlámové. Do vlády patří i šest státních tajemníků - úplatek za politickou shodu všech zúčastněných stran federální koalice. Vláda má tak celkem 19 členů.

"Nový kabinet je obézní." (Nikoli Mrtvá Kočka, ale Bart de Wever, předseda vítězné, nyní opoziční strany N-VA.) Tato rozežranost je špatným signálem pro obyvatele, kteří budou muset sami šetřit.

Nicolas Sarkozy a Anděla Merkelová chtějí prosadit změnu smluv o EU, jež by se měla zaměřit právě na užší a přísnější koordinaci rozpočtové politiky. To je závěr sto dvacáté páté rozhodující schůzky nejmocnějších evropských vůdců. Změny Lisabonské smlouvy by se měly sfouknout do příštího března.

"Chcete-li obnovit důvěru na trhu v eurozóně k zajištění politické udržitelnosti mechanismů solidarity, je velmi důležité zvýšit důvěryhodnost našich rozpočtových pravidel." (Van Rompuy.)

Mrtvá Kočka: "Van Kdo?"

"Systematické problémy eurozóny se během posledních týdnů prohloubily do té míry, že způsobují tlak na úvěrové hodnocení eurozóny jako celek." (Agentura Standard & Poor's) Hodnocení klíčových zemí eurozóny, jež mají hodnocení AAA, by mohlo být už do tří měsíců sníženo. Krom  Francie a Německa by se snížení ratingu dotklo např. i Finska či Rakouska. Rating patnácti zemí eurozóny se přesunul do režimu "pozorování s možným zhoršením".

"Budeme potřebovat vaši vytrvalou pomoc ještě nejméně jednu dekádu po odchodu (mezinárodních) jednotek." (Hamíd Karzáí, afghánský prezident, na mezinárodní konferenci v Bonnu.) Co neřekl: "Sami nemáme tolik, abychom mohli dávat úplatky i našim politickým nepřátelům."
Finanční pomoc slíbila jak Hillary Clintonová, tak její německý kolega Guido Westerwelle. Anděla Merkel řekla: "Afghánistán se na pomoc mezinárodního společenství může spolehnout i po roce 2014. Náš cíl je bezpečný a vzkvétající Afghánistán."

Mrtvá Kočka: "Vzkvétající květy máků."

Úterý 6. prosince 2011
Praha platí za užívání Opencard dvakrát: Jednu licenci platí firmě Haguess za samotnou kartičku přímo magistrát, druhou stejné firmě za aplikaci DOS, bez které nemá karta smysl, což se platí cestou přes Dopravní podnik a ROPID.
Martin Dvořák musí zůstati i nadále ve vedení DP, neb jeho osoba jest držitelem drážní licence. A bez ní by DP nemohl provozovat "kolejovou dopravu".
Mrtvá Kočka: "Ale třeba by ho mohla přejet tramvaj?"

Protikorupční fond Karla Janečka přednesl na tiskové konferenci to, s čím se spolumajitel firmy Neograph svěřil týden před třetí pražskou defenestrací primátorovi Svobodovi, a o čemž jsme už referovali. 17 haléřů z 37 za každou vytištěnou jízdenku šlo na Panenské ostrovy a prostřednictvím společnosti Cokeville Assets zpátky konkrétním osobám v Česku. Kšeft byl zpytlíkován přímo z nejvyššího vedení DPP. Dnes padla další jména: Prachy dostával Ivo Rittig. Doklady ukazují, že za svou poradenskou činnost (lobbing, či spíše řízení ministra Petra Bendla (ODS), kamarádění s ministrem Petrem Gandalovičem (ODS), obchody se solárními parky, obchod s informacemi - sondování, co má protikorupční policie proti exposlanci Vladimíru Doležalovi (ODS)...) Ivo dostával 4 miliony Kč měsíčně plus procenta ze zisku.
"Jsem šokován, jak bezostyšně jsem byl osočen." Ritting se brání - uvedené údaje se týkají doby, kdy se ještě jízdenky přes Neograph netiskly.
Tu je ale druhá novota: Janeček tvrdí, že má dokumenty, podle které se stejný postup (půlku kamarádovi přes Karibik) u pražského dopravního podniku používal i při nákupu pohonných hmot či náhradních dílů. Či čehokoli. Jak pravil další protikorupční soukromník, Karel Randák, bývalý ředitel rozvědky, jehož dnes zaměstnává Janeček…
Mrtvá Kočka: "Anebo možná pro jistotu celou soupravou metra."

"Milý Vlade, arabské jaro se blíží do tvé čtvrti." (John McCain , US rep. senátor, na Twitteru v diskusi k článku The Wall Street Journal, v němž se hovoří o tom, že rozsáhlé důkazy o volebních podvodech poškodí v následujících dnech vztahy Ruska se Západem.)
Vlad Putin zareagoval: Do ulic Moskvy bylo nasazeno 4.000 policejních vojáků. Zprávy o kolonách dalších náklaďáků s vojenskými posilami jsou falešné - jsou to jen nové síly, které mají vystřídat vyčerpané hochy.
"Vojáci mají jen jeden cíl: zajistit bezpečnost občanů."  (Plukovník Vasilij Pančenkov, mluvčí vojsk ministerstva vnitra.) Policie v souladu se zákonem zasáhne proti všem nepovoleným protestům. "Ti, kdo se pokusí o jakoukoli nepovolenou událost, vědí, že budou zadrženi."

"Prohlášení ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové k parlamentním volbám v Rusku a rovněž obdobné komentáře představitelů Bílého domu a ministerstva zahraničí jsou nepřijatelné. Spoléháme na to, že americká strana se v budoucnu vyvaruje nepřátelských výpadů odporujících pozitivnímu směru rozvoje našich dvoustranných vztahů." (Z prohlášení, jímž ruská diplomacie reagovala na výtky Hillary, jež kritizovala průběh ruských voleb na schůzce ministrů zahraničí OBSE v litevském Vilniusu.)

"Vím, že Německo podporuje více koordinace a disciplíny, jakož i komplexnější přístup ke krizi. Německo by ale mělo zároveň ujišťovat své partnery, že udělá vše, co jde, aby zajistilo stabilitu eurozóny... Na uvolnění pomoci z Evropského stabilizačního mechanismu by měl stačit souhlas kvalifikované většiny, ne všech členských států eurozóny." (José Manuel Barrosso, velitel Evropské komise.) Je nutné zjednodušení pravidel, na základě kterých si mohou země nárokovat přístup k pomoci z trvalého záchranného mechanismu eurozóny. Zvrat ve snaze o znovuzískání důvěry trhů může podle přinést už nadcházející sčuch EU.

Rozpad celé eurozóny by měl drastické dopady na ČR. "Prudký pokles HDP a s ním spojený nárůst nezaměstnanost by mimo jiné znamenal i výrazné snížení životní úrovně a zhoršení fiskální stability ČR." (Vilém Semerák, spoluautor citované studie institutu IDEA.)

Středa 7. prosince 2011
Exministr obrany Martin Barták dnes svolal do stanu tiskovou konferenci, na níž vyvrátil podlá a zlá tvrzení amerických diplomatů, že si řekl o úplatek pro vyřešení sporu mezi společnostmi Tatra a Praga. Delegaci Mirka Topolánka (ODS) v USA šlo jen o to, aby zajistila k zakázce Tater českého subdodavatele na náhradní díly, tedy Pragu. Barták o tom tehdy mluvil jako o "kompenzaci"! Ale ne pro sebe, pro českou firmu, samozřejmě.
Mrtvá Kočka: "Jo, těžký náklaďák by také mohl být dobrý."

Možnáže Barták Kočku slyšel. Možná i proto ho hlídali udělaní ruští hoši.

Žena Moby Dicka: "A že si Martin se svou obhajobou vzpomněl až rok po tom, co byl z téhle korupce obviněn?"

A pár dní po tom, co vyštvali od policie detektiva, který to vyšetřoval, to je náhodička!

Mrtvá Kočka: "Barták, neradoval bych se. Třeba Krömera ještě zaměstná Janeček…"

"Vyhráli jste. Stát vyhrál." (Michel Zagaria, kmotr nejmocnějšího klanu neapolské mafie Camorry, ironicky ke karabiniérům, kteří ho zatkli.)  Zagaria, který unikal "státu" 16 let, se skrýval v bunkru s pětimetrovým betonovým stropem pod jedním domem v Casapesenně, městě na sever od Neapole. Policajti se k němu prokopali. Po zatčení se mu "udělalo nevolno", takže ho odvezla sanitka.
Mrtvá Kočka: "No vidíš, nebylo by ti líp ve fešáckém kriminále - než být 16 let vězněm v bunkru pod zemí, jako nějaký Saddám?"

Asi by mu líp nebylo. Za provozování obchodu s narkotiky a prostitucí, za kruté praktiky při vydírání a korumpování místních politiků dostal několik doživotí. To si už nestihne odsedět.

"Vůdci této země by měli přiznat, že volby provázel nespočet podvodů a manipulací a výsledky neodráží vůli lidu. Proto si myslím, že se mohou rozhodnout jen jedním způsobem: anulovat výsledky voleb a uspořádat nové." (Michail Gorbačov, první a poslední prezident SSSR.)

Slovenští lékaři si svou stávkou, která vedla až k vyhlášení stavu nouze, vymohli nejen zvýšení platů a zrušení transformací nemocnic, ale i další dva podivuhodné body: zreálnění plateb ze strany zdravotních pojišťoven a – "výraznější dodržování zákoníku práce". Ministr slovenského zdraví Ivan Uhliarik navrhuje vládě, aby byl od zítřka odvolán "stav nouze".

S&P přesunula do režimu "pozorování s možným zhoršením" celou EU. Totéž se týká Komerční banky, které zatím zůstal dlouhodobý rating na úrovni A+.

"Finský pohled je velmi jasný. Podle nás je pro rozhodování nezbytná jednomyslnost, a to je také postoj, který bude Finsko prosazovat."Jutta Urpilainen, finská ministryně financí.) Finsko je proti zavedení většinového rozhodování v Evropském stabilizačním mechanismu (ESM). Francie a Německo chtějí prosadit, aby se v ESM přijímala rozhodnutí většinou 85 %.

"Udělal jsem chyby... Je mi to líto. Vážně." (Rod Blagojevich, padlý dem. guvernér státu Illinois před chicagským soudem, který ho za korupci poslal do vězení na 14 let.) Chyby: Požadování úplatku za jmenování nového senátora za Illinois na místo uvolněné odchodem B.Obamy na prezidentský flek; upření státní pomoc firmě Tribune, jež vlastní deník Chicago Tribune, kterou podmiňoval vyhazovem redaktorů, kteří ho kritizovali; odmítnutí vyplacení dotace nemocnici, dokud její vedení nedá jeho partaji příspěvek na volební kampaň.

Mrtvá Kočka: "Hlavní chyba je, že tak činil v USA, a ne třeba v Česku."

Projekt elektronické zdravotní knížky, kterou pro VZP spravuje IZIP, je veřejností vnímán takto:
"Téměř 70 %" respondentů ho považuje za "korupční a naprosto nefunkční".
"Téměř 80 %": "tento projekt je nedůvěryhodný".
"Přes polovinu" "se zajímá".
"Skoro 80 %" chce, aby "orgány činné v trestním řízení začaly projekt prošetřovat kvůli podezření z korupce".
"Veřejnost" podporuje stranu Věci veřejné v jejím požadavku, aby byl odvolán ředitel VZP Pavel Horák a předseda správní rady poslanec Marek Šnajdr (ODS) "za pochybení při projektu elektronických zdravotních knížek spravovaných společností IZIP".
(Pozn. MD - TOTO je výsledek veřejné mínky? Taková byla otázka, která tuto odpověď umožňovala?? Či navrhovala???)

"Veškeré nejasnosti kolem projektu elektronických zdravotních knížek vzbuzují u většiny veřejnosti podezření z korupčního jednání, což může v souvislosti s řadou dalších korupčních kauz prohloubit celospolečenskou skepsi a nedůvěru ve fungování státního aparátu." Tak varují autoři průzkumu. Internetového průzkumu společnosti SANEP, jenž se uskutečnil v době 1.-5. prosince a jehož se zúčastnilo 11.482 respondentů starších 18 let.

První pocit ženy Moby Dicka: "Podívej se na kterékoli internetové diskuse, třeba hned pod svůj blog, a máš tam to samé."
Mrtvá Kočka: "Ale Moby tomu neříká »výzkum veřejného mínění«".

Výkonný ředitel sdružení výzkumných agentur Simar Stanislav Zahradníček napsal nedávno otevřený dopis Oldřichu Zajícovi, řediteli zmiňované agentury SANEP: "Sanep výzkum jen napodobuje, ale v pravém slova smyslu o něj nejde, a má tak dlouhodobě negativní dopad na důvěru lidí ve výzkum jako takový."

Ruský prezident Medveděv přiletěl do Česka na oficiální návštěvu. Více viz jiní jinde.

Čtvrtek 8. prosince 2011
Ministr kultury Jiří Besser ráno informoval premiéra Petra Nečase (ODS) o své rezignaci. Co proved? Nic. Jen zatajil účast ve společnosti, která vlastní byt na Floridě. Jeho společníkem je zde ovšem člověk, který byl pravomocně odsouzen za daňový podvod.
Beserova sebevražedná obhajoba: "No jo, ale jen podmíněně!"
Druhá Besserova sebevražda: "Ale já jsem za tu svou třetinu nic neplatil!"

A to je právě důkaz korupce, pane ministře!

"Udala tón opozičním aktivistům, dala jim signál. Oni ten signál vyslyšeli a pustili se do práce. Lidé v naší zemi si nepřejí, aby se situace vyvíjela podobně jako v Kyrgyzstánu nebo na Ukrajině. Nikdo nechce chaos." (Vlad Putin, dočasný ruský premiér a presumptivní prezident k výrokům Hillary Clintonové ve Vilniusu.) Ruské nevládní organizace platí Západ, který tak chce zpochybnit platnost voleb… Na ovlivnění hlasování byly vynaloženy stovky milionů dolarů… Ti Rusové, kteří protestují proti průběhu voleb, sobecky prosazují vlastní politické zájmy... Revoluce v Rusku nebude! S nespokojenými občany je třeba vést dialog a poskytnout jim možnost uplatňovat právo na svobodu shromažďování. Avšak:
"Pokud někdo poruší zákon, bezpečnostní jednotky musí zasáhnout v souladu s právem."

"Budeme dál naléhat na protiraketovou obranu. Nenaruší to naši strategickou rovnováhu s Ruskem a rozhodně to není důvod pro vojenská protiopatření. Není to namířené proti Rusku, vůbec tu nejde o Rusko. Je to jednoduše zaměřené proti Íránu a dalším státům či jiným nestátním subjektům, které se snaží vyvinout zastrašující raketové technologie." Není proto nutné, aby Rusové proti protiraketovému štítu rozmisťovali své zbraně. (Hillary Clintonová, US ministryně zahraničí, po jednání ministrů zahraničí zemí NATO s ruským kolegou Sergejem Lavrovem.)

Mrtvá Kočka: "Ale je to nutné - kvůli zpochybňování legality ruských voleb."

"Musí existovat dohoda. Euro samo o sobě není v žádném případě v nebezpečí." (Jean-Claud Juncker, předseda Eurogroup.) Nadcházející klíčové jednání představitelů vlád EU na sčuchu v Bruselu ale musí přinést odpověď na otázku, jak vyřešit dluhovou krizi…

Mrtvá Kočka: "Dvacáté osmé klíčové zasedání na stejné téma."

"Euro by mohlo vybouchnout a celá Evropa se může rozpadnout. To by byla katastrofa nejen pro Evropu a Francii, ale pro celý svět." (Jean Leonetti, francouzský ministr pro evropské záležitosti, v televizním vysílání pro Francouze. Které sleduje i americký ministr financí Timothy Geithner.)

30 % Němců "věří" euru, 36 % má"částečnou důvěru", 34 % "nevěří". Tak praví průzkum veřejné mínky, jež agentura TNS Infratest spáchala pro  pojišťovnu Allianz. Tato otázka byla do průzkumu peněžních trendů zahrnuta poprvé.
Otázka Mrtvé Kočky: "A proč???"

"Evropa je dost bohatá, není důvod, proč by nemohla tento problém vyřešit... Pokud mají politickou vůli, jistě budou jednat dost zodpovědně. A státy, jako například Itálie, jsou schopny financovat svůj dluh." Pravil před klíčovýcm sčuchem EU US prezident Obama, jenž je jinak "velmi znepokojen krizí v eurozóně".

Dle Evropského bankovního úřadu potřebují evropské banky získat "na obnovení důvěry a dosažení cíle navýšení kapitálové přiměřenosti" na výšku 9 % do června 2012 ještě drobných 114,7 miliardy € (2,9 bil. Kč).
Po zveřejnění této sumičky snížila S&P rating mnoha evopských bank, což se krom německých, rakouských a britských dotklo i těch českých. ČSOB Pojišťovna klesla o jeden stupeň na BBB+, kvůli problémům většinového vlastníka, belgické skupiny KBC. Rating "A" se týká celé skupiny Erste Group, včetně České spořitelny. Ta spadla na "A/A-1" a do režimu "pozorování s jeho možným snížením".

Výstava "Carský dvůr pod žezlem Romanovců", jež zahrnuje unikátní sbírku pokladů Moskevského kremlu, byla otevřena na Pražském hradě ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a českým prezidentem Václavem Klausem.

54,2 miliardy korun. Takový je objem stavebních zakázek, kontraktů na opravy vojenské techniky i zakládání nových společných podniků, které byly podepsány mezi českými a ruskými firmami. Dále byla podepsána společná deklarace o partnerství pro modernizaci. Rovněž byla podepsána dohoda o spolupráci mezi Hospodářskou komorou ČR a Obchodně průmyslovou komorou Ruské federace. Dohoda o dostavbě Temelína zatím podepsána není, ale současné ruské snažení se dá požadovat za pokus o to, zajistit vstřícnější postoj české vlády k tomuto projektu.

Mrtvá Kočka: "Výstavu pokladů Kremlu nebrat, je to skrytá korupce!"

Pátek 9. prosince 2011, Mezinárodní den proti korupci
Vulkanologové se obávají, že islandská sopka Katla (oproti minulé islandské nevyslovitelné sopce je v měřítku asi 100:1, a má tedy strategický dolet), se chystá soptit.

Poslední den, aby vyjednavači zachránili euro a Evropskou unii. Tak zatím se domluvili ti v eurozóně.

"Šéfové států a vlád Bulharska, České republiky, Dánska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska a Švédska naznačili možnost účastnit se tohoto procesu po konzultacích ve svých parlamentech, pokud to bude potřeba". (Z návrhu závěrečného dokumentu terminálního summitu EU, podle kterého se 9 členských zemí EU připojí do nového systému mezivládních dohod o hlubší fiskální unii, kterou mezi sebou uzavřelo 17 členů eurozóny.) Jde o evidentní pokus izolovat Velkou Británii, neb David Cameron žádnou takovou možnost "nenaznačil".

Mrtvá Kočka: "Můžeme alespoň naznačovat - a pak se vymluvit na konzultace formou referenda."

Pád eura a krach eurozóny "hrozí" v nejbližší době podle poloviny Čechů.
70 %  je "znepokojeno" informací o možné ekonomické recesi domácí ekonomiky a rozpadu eurozóny.
"Zhruba polovina" praví, že "projekt společné evropské měny nemá budoucnost".
"Tři pětiny lidí" jsou "rozhodně přesvědčeny",  že opatření proti ekonomické krizi nejvíc odnesou sociálně nejslabší.
"Další čtvrtina" se k tomuto názoru "přiklání".
52 % "má strach, že v nejbližší době zasáhnou Českou republiku masové nepokoje".
"Čtyři pětiny" si myslí, že "takové nepokoje čekají v případě prohlubujících se ekonomických problémů celou Evropu".

Kterej kretén dává takové návodné otázky?

No jo, SANEP…

Národní fond proti korupci Karla Janečka předal  šek na 300.000 Kč,- Renatě Horákové, úřednici, jež se odmítla podílet na korupci na znojemské radnici. Načež ji šéf začal šikanovat, vyhrožovat, sesadil ji na nižší pozici a nakonec vyhodil pro nadbytečnost. Nové vedení radnice se chce vyrovnat mimosoudně (Renata vede několik soudních pří a podala několik trestních oznámení.) Ale zpět ji přijmout nemohou. Ani ji, ani dvě její kolegyně, které se jí zastávaly. Jednak se úřad i nadále zeštíhluje - a jednak, jak lze v klidu pracovat pod dohledem nějakého práskače?

NFPK zároveň vyhlásil rozjezd projektu WANTED: "Jeden milion korun českých dá Nadační fond proti korupci tomu, kdo odhalí korupci významného ekonomického rozsahu nebo zvláště zavrženíhodné korupční jednání."
"Od určité míry korupce přestává existovat demokracie. Na druhou stranu mnoho lidí vám řekne: ‚Co z toho budu mít, když oznámím korupční jednání?‘ Tak naše odpověď je: ‚Můžeš mít milion‘.“ (Jan Kraus, člen správní rady NFPK.)

Moby Dick: "Ženo, jsme milionáři!"

Sobota 10. prosince 2011
Žena Moby Dicka: "Odměna bude předána den po tom, kdy odsuzující rozsudek nabude právní moci."

Mrtvá Kočka: "Podej, uvidíš. Mohli by se dočkat alespoň dědicové."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

108 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

K tomuhle všemu se vyjádřit, no, také potřebuji spát. Zhruba mám stejné názory. Co se týče zahraničí, rozhodně nemám aktivisticky a mediálně živené obavy z Ruska a souhlasím s Václavem Klausem. K ekonomice : Kdo si myslí, že na dluh lze žít do nekonečna, je vůl. Kdo si myslí, že stačí nějaké účetní a úřední kejkle a zas to pofrčí jako před tím, je vůl na druhou.

informace řekl(a)...

No, běžte, Schumachere,
běžte se vyspat. Stejně tu už píšete jen samé hovadiny. Ráno je moudřejší večera.
Ať se Vám zdá o kachně se zelím a knedlíky, jak si na ni pochutnává Medvedev Dmitrij Anatol'evič s chotí, první dámou RF.

STK řekl(a)...

Statečnou úřednici Renátu Horákovou zpět přijmout nemohou. Jak lze v klidu pracovat pod dohledem nějakého práskače?
Tento (sic!) pravdivý argument ale vystavuje nepěknému podezření celé osazenstvo české kotlinky. Všichni jsme přece pro to, aby byla korupce potlačována, jak jen to jde. Ovšem to, co se děje u nás přece není žádná korupce. Je to jen spravedlivé ocenění schopnosti ke spolupráci*, provedené neoficiálním způsobem.

Co se názorů (zde tak oblíbeného) pana presidenta týče: Ještě jste nikdy neslyšeli o pojmu "diplomatická mluva?" Nebo snad opravdu věříte tomu, co říká do "microphones" rozkošný Barack Obama, statečný Hamid Karzájí a jiní, jim podobní? Pokud ano, napište Ježíškovi o knížku pohádek pod stromeček.
Ale jen pro děti do pěti.
Let.

Nakonec dotaz na M. Dicka: Není Mrtvá kočka náhodou nějaká moje příbuzná? I tajemství výroby Becherovky* nesou tři lidé. Kdyby letecké neštěstí nebo infekce. A drážní licenci jen jeden?

*/ spolupráce, jiným slovem kolaborace
**/ zatím jediné tajemství v kotlince, které se dosud nerozkecalo!

P.S.: Informace ale no tak!

Větší vlastenec řekl(a)...

Radujme se, veselme se !

Vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci, radujeme se : Samé dobré zprávy se nás hrnou !
Po vítězství zdravých sil v zemi našich starších bratří dochází k pozitivnímu vývoji i v zemi našich dědičných nepřátel : Evropa se rozpadá.
Ano, zdá se, že letos budou naše Vánoce opět veselé, po předlouhých dvaadvaceti letech. Protože jestli se vše povede, jestli EU a € krachnou - tak dostaneme pod stromeček ten nejkrásnější dárek. Navíc s předstihem dobrých ... no, pěti let. Možná i šesti; víc jsme kapitalistovi při tradičním vánočním lití olova nedávali.

Takže : Jestli vše půjde jak má a jak si toužebně přejeme, EU se rozpadne bez boje, bez našich (resp.Muslimských) vlajek nad hořícími ruinami evropských paláců a parlamentů. A my dostaneme co ?
No přece SVOBODU !
Konečně budeme žít bez poručníkování těch „chytrých“ a „zkušených“ Euroameričanů, budeme o sobě rozhodovat sami bez komandování euroamerických protektorů.
Budeme moci rázně sdělit hanebným emigrantům, kam si mají strčit své „rozumy“ a hraběcí rady.
Budeme moci poslat pana knížete a ostatní Němce „heim ins Reich“.
Budeme moci poslat Havla + ostatní eurohujery a multikulti nadšence na převýchovu.
Budeme se moci zvysoka vysmát na všechen pláč a hysterický křik, jenž se k nám přes naše neprostupné hranice ponese z celé Evropy i zámoří.

Ale pozor ! Veselme se, zůstaňme však ostražití. Ještě není dobojováno, ještě jsou všude temné síly dravé.
Proto se modleme za naše vítězství, za návrat vlády věcí našich do našich rukou. Ano, modleme se, vždyť - jak řekl jeden z našich nejzavilejších nepřátel - jsou chvíle, kdy se všichni (= i vzdělaní ateističtí Slovani) modlí za bezpečnost svých blízkých a návrat ochránců.*)


Hej mistře, vstaň bystře ! Pohlédni : Z Východu k nám přijel Děda Mráz !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) I see them guarding their homes; their mothers and wives pray - ah yes, for there are times when all pray for the safety of their loved ones, for the return of the breadwinner, of the champion, of their protectors.
(W.Churchill, 22.6.1941)

Moby Dick řekl(a)...

STK k drážní licenci. Mají ji dva, ale jeden je prej málo.
>>:))

Moby Dick řekl(a)...

Informaci k dotazu, položenému jinde -Které noviny lžou svým čtenářům o přijetí nové evropské smlouvy? Italské, francouzské, německé nebo české?

Podle toho, kdy byly napsány příspěvky. Ono se to mění v čase dost podstatně. A mění se nejen slova, i na stejná prohlášení se mění pohled!
Nejdřív byly proti tři ze zemí mimo eurozónu, pak nikdo, teď všichni, krom GB.
A také, trochu jinak to vidí ministr financí, jinak ministr zahraničí a ještě jinak premiér.

Protože zatím platilo, že pravda je to, co se napíše, a teď se píše různě, potom vlastně nevíme vůbec nic. Nejzajímavější bude, až někdo řekne, CO si vlastně říkali ti politici v noci.

To je ale vlastně už jedno… Nejpřesnější a nejaktuálnější verzi uplynulých dějů bychom mohli mít v neděli.
>>:))

Harpyje řekl(a)...

To, co píše Daily Mail a Sun se každopádně objektivním zpravodajstvím nazvat nedá.

STK řekl(a)...

Proč zrovna tyto dva listy informují "neobjektivně"??
Máte snad "zaručenější" zprávy?

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
jako první jsem zprávu o dohodě 26 v Bruselu našla na Milano Finanza ve 14.35, pak se během dvou hodin připojily další italské noviny. Ve čtvrt na pět jsem se tedy podívala na Google news německé a francouzské, abych zkontrolovala, není-li to něco přehnaného.
IHned v půl třetí hlásalo, že Česko nepřistupuje a totéž tvrdí Týden ve čtvrt na šest a Český rozhlas v deset večer dokonce tvrdí, že šest států ještě váhá.

Solo Londra si chiama fuori, ratifica trattato Esm a metà 2012
Milano Finanza 09/12/2011 14.35

IHned
Česká vláda se zatím nechce připojit k dohodě uzavřené ze čtvrtka na pátek v Bruselu, která má pomoci vyřešit dluhovou krizi v Evropě.
Český prezident Václav Klaus vítá výsledek nočního jednání v Bruselu i postoj České republiky. Vláda České republiky pak nemůže podle Klause ovlivnit

ekonomický pokles Česka, protože propad zahraniční poptávky je příliš vysoký. 09.12.2011 v 15:38

Nečas: Připojení k reformní smlouvě? Nikdo neví, co v ní bude
Týden.cz 09.12.2011 17:14

Británie odmítla plán záchrany eura, šest států zatím váhá
Český rozhlas 9. 12. 2011 v 21.50

Takže, jak to vysvětlíte Vy? Ve mně vzniklo podezření, že Češi kývli, ale teď o tom moc nemluví z nevím jakých důvodů. Proč asi dělají anglické noviny takový binec, že Anglie zůstala sama?

informace řekl(a)...

Pardon, IHned je z 15.38 hod.

V angických listech z toho bylo pozdvižení už v půl čtvrté, jak jsem mohla vidět. Ale ejen v novinách, začali do sebe řezat politici.

informace řekl(a)...

STK,
na anglickém Google news je na toto téma 2.150 článků nejrůznějšího obsahu. Nemůžete chtít, aby je někdo všechny četl.
Na příklad tam najdete, že angličtí političtí vůdci konečně pozvedli hlavu poté, co ji po léta ostudně skláněli před Evropou.
Nebo, že Cameron, který byl v 1992 r. sekretářem tehdejšího guvernéra Bank of England, dosud pamatuje, jak je Německo hodilo přes palubu a nepomohlo, když Sorosův hedge fund napadl libru šterlinků, což položilo GB na kolena, takže musela vystoupit z Měnového hada.

Moby Dick řekl(a)...

Informace, tak já jsem převzal text z www.finance.cz:
http://www.finance.cz/zpravy/finance/335718-dohodu-eurozony-muze-podporit-9-clenu-eu-vcetne-cr-stranou-jen-britanie-/
Ovšem, tam se jen říká, co může dohoda obsahovat.
Sám Nečas dle mediafax tvrdí, že "neustoupil ani o píď":
http://www.mediafax.cz/ekonomika/3976189-Necas-Z-naseho-stanoviska-jsme-na-summitu-EU-neustoupili-ani-o-pid

Politoložka Vladimíra Dvořáková tvrdí na Novinkách.cz, že máme postoj "ano i ne".
http://www.novinky.cz/domaci/253147-ceske-ano-i-ne-k-zachrane-eura-se-muze-vymstit-mini-politolozka.html

Když mám zpracovat věci z celého týdne, a čas se už chýlí k uzávěrce (tu dnešní do zítřejšího Psa jsem nakonec stejně zmeškal), tak je opravdu ten poslední den problém zjistit, co vlastně kdo říká - hlavně když říká to "ano i ne".

"Snad" podle Zbořila znamená prý "ne", já bych to spíše chápal jako "možná ano". Hlavněže jsme neustoupili ani o píď!

Takže si myslím, že chyba tentokrát není v publicistech, ale v tom, že není jasné, jaký postoj zaujímá Česká republika jako mezinárodně politická entita, člen EU!

Harpyje řekl(a)...

Není nic snažšího, vážený STK, než se na tyto dva plátky podívat sám.
Mimo jiné jsou to tradičně antievropské a aniněmecké Revolverblätter.

informace řekl(a)...

Nevím, Moby Dicku,
Nečas bude nějak ovlivněný nebo podmíněný ve svém chování prezidentem republiky a pak celou tou jeho claque europesimistů. Asi kývl, protože se přidali i chudáci Maďaři, kteří jsou pod nějakým dozorem MMF, jestli se nemýlím. Takže zůstat sám venku z řady se asi necítil. ČR není GB. A teď to minimizuje.
Italové zase rozbití eura absolutně nechtějí a tak se zprávou vyrazili hned. Na Milano Finanza dokonce dávají po 24 hodiny aktualizovaný spread BTT-Bund, takže se na něj občas podívám. A tak jsem našla i zprávu.
Milano Finanza je opravdu věrohodná. Je to burzovní list.

Jakub S. řekl(a)...

Ano a ne... v ivrit: KEN VE LO - ! Jeden z nejtypičtějších českých postojů, kromě občasného periodického cca týdenního vzepětí.
A teď mne napadá: tohle máme s hebreji společné. Jedno z mála.
Šabat šalom. Zítra jedu na ICEJ a Přátele Izraele.

Harpyje řekl(a)...

Pan Pehe má na svém blogu článek, který končí přáním "Lze jen doufat, že se v budoucnosti nebude psát další typicky český ublíženecký výklad historie o tom, jak kdosi zase jednou rozhodoval o nás bez nás. Byla by to tentokrát jen naše vlastní vina."
http://www.pehe.cz/Members/redaktor/ceske-ticho

informace řekl(a)...

Jedna z posledních zpráv na Milano Finanza:

Anche Soros scommette sui Btp
Il finanziere ha acquistato titoli europei per un controvalore di due miliardi di dollari. Una parte consistente dell'investimento consiste proprio in Btp italiani 09/12/2011
Soros prý si koupil evropské desetileté dluhopisy za dvě miliardy dolarů. Mezi nimi značná část jsou italské.
Takže věří, že vydrží.

Jakub S. řekl(a)...

Teď mi vyvstala zajímavá, netušeně poutavá otázka: je u všech velkých listů na západ od nás, jakéhokoliv zaměření a niveau, antievropanství hned automaticky spojeno s antiněmectvím? Ne že by k tomu u prostého folku v UK, RF či RI bylo třeba moc opodstatnění, že.
Ale! Chce to po mně q u e r e : lat. i italský slovní kmen = stíž-, žal- - kverulant, že. No teda.

informace řekl(a)...

Na to je těžké odpovědět, Jakube.
Záleží na okolnostech a na generacích.
Můj syn jako student byl na stáži v Londýně a bydlel u nějakého starého pána. A ten ho šokoval prohlášením: dobrý Němec, mrtvý Němec.
V Itálii také stará generace, co pamatuje WWII, nemá Němce ráda, i když časem se na to dost pozapomnělo.
Pak k tomu přidejte dneční třenice kolem eura, kdy začali všichni Německu vyčítat, že na jednotné měně vydělalo a teď nechá ostatní plavat. A případné nedávné jiné třenice a tak z toho máte dost pestrý vzorec.
Ve východních zemích se k tomu přidává činnost různých SdLM a podobně, které, když bude muset Německo šetřit, se také budou muset obejít bez peněžní podpory a tak asi utlumí činnost.
Třeba ta krize Evropu víc stmelí.

Jakub S. řekl(a)...

Tedy ne že by mne to mrzelo, kdyby ji trochu utlumili... ale ne. V podstatě mi to nezvedá adrenalin či co. Je to snad folklór.

Schumacher řekl(a)...

STK, tohle je Klausův autentický názor, nemusí se přetvařovat. Schwarzenberk se vyjádřil značně nediplomaticky. U Havla standard, už nejméně pdesát let je v permanentní opozici.
Informace, kachnu bych si dal, určitě byla skvělá. I ruštinu oprášil a s Medvěděvem poklábosil. Bylo by o čem a ve většině záležitostí bychom se shodli.
Co se týče Sudetenlandsmanchaftů, problém není v jejich vlivu ale v typické české nejednotnosti a slabosti. Už za Rakouska. Má to nějaké dlouhodobé historické příčiny. Na stmelení Evropy krizí nesázím, spíš to vypadá na "zachraň se kdo můžeš". Konzervativní britské hospodyně když v kuchyni berou do ruky těžkou litinovou pánev si vždycky vzpomenou jak Britové museli obětovat lehlé a praktické nádobí aby měli hliník na Spitfajry. Každý kdo obrací palačinky nadhozem ví, že tohle dokáže dost naštvat.

Schumacher řekl(a)...

Informace, v čem je problém ? Itálie zavede zas Liru a bude spokojeně fungovat tak jako před Eurem. Při bezhotovostních platbách ve velkém může fungovat automatická konverze podle aktuálního kurzu a co se týče drobných, směnárníci dostanou vydělat. Světový obchod také funguje bez úřední světové měny. Jistěže společná jednotná měna je výhodná. Jenže může fungovat jen ve společném jednotném ekonomickém prostředí. Zajímavé je, že když univerzální měnou byly plnohodnotné peníze, takový problém nebyl. Nastal jakmile vrchnost začala měnu kazit a nakonec tisknout papírové peníze nekryté vůbec ničím. Dokonce ani prací. Je pozoruhodné, proč jsou na tom tak špatně jižní země, které mají lepší podmínky a lépe severní země, které je mají horší a kde lidé musejí vynakládat větší úsilí na přežití. A co by třeba Holanďané zápasící s mořem o každý píď země dali za to aby na tom geograficky byli jako Italové či Řekové. Jenže kdyby tomu bylo historicky obráceně, Italové či Řekové by vynakládali větší úsilí na přežití a zápasili by s mořem, kdežto Holanďané ve slunné středomořské Holandii by brblali, dožadovali se dotací a zachování společné měny.

Schumacher řekl(a)...

Informace, doporučuji k přečtení článek Františka Matějky na NP : "Klausova politika k Rusku je státnicky prozíravá".
Souhlasím do puntíku.

informace řekl(a)...

Schumachere, jak vidím spánek Vás moc neosvěžil. Zas si kecáte do lebedy.
1/ k volné fluktuaci a devalvaci. Už jednou jsem tu postovala tabulky Státního stat. úřadu o inflaci z 80. let. Dosahovala i výšky 21 procent. Umíte si představit jak se žije s takovou inflací? Zvyšují se ceny, roste zárověň nátlak na zvyšování cen: stávky, nepokoje, manifestace. Víte, kolik jen stojí jedna generální stávka? A víte, že právě v takové situaci narůstá prudce státní dluh, protože vláda ustupuje, často jen korporativním zájmům, jen aby zachovala jakž takž klid.
A to všechno v létech, kdy byly činné Rudé brigády, které byly vycvičovány v palestinských a československých táborech a financovány "táborem míru". O tom jsem to také jednou nappostovala dokument parlaamentní komise, která pak po tom pátrala. (Ne, že bych chtěla něco předhazovat, jen pro osvěžení paměti.)
2/ státní dluh, když není splacený, ale obnovovaný novými emisemi, pak roste automaticky dál úroky.
Takže Italové se nedloubali v nose a neškrábali se z leností po břiše, ale měli co dělat, aby to nějak udrželi.
Když jsou dnes pro udržení eura, je to hlavně ptoto, že za jeho trvání inflace se ustálila na nějakých 2-3 procentech.
A v EU vidí záruku státní bezpečnosti.

informace řekl(a)...

Pardon: nátlak na zvyšování platů

informace řekl(a)...

Schumachere,
musím jít něco vyřídit. K prozíravosti pana prezidenta Vám napíšu odpoledne.

Větší vlastenec řekl(a)...

Moje řeč, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře.

Není žádná ostuda s přítelem a starším bratrem jeho řečí poklábosit, kachnu pojíst, vodky popít. Vždyť jeho řeč je nám blízká hned dvakrát - jako řeč slovanská, libozvučná, i jako řeč opravdu leninsky demokratického politika : Opozičníci = banda placená Západem.
Ano - až se na tomto nejmenším společném jmenovateli sjednotíme, my Češi, pohoří snahy landsmanšaftu překročit naše pohraniční pohoří.
Každopádně již dnes se můžeme radovat : Už nebude nás Evropa vydírat, až mráz za nehty se bude zadírat - ze Sibiře teplo proudí, ropa, plyn a kožešiny, чёрная икрa, vodka - laskominy !
Elektřina z Temelína Iljičovy lampičky rozsvítí - vestinghausové a posseltové ať jdou do řiti !

Radujme se, veselme se, v ten vánoční čas. Po letech končí naše strasti. Není to žert !
Starého Santu konečně vzal čert, a Ježíšek v tanku slouží svojí vlasti.
Brzy, brzičko vrátí se k nám Děda Mráz.

Schumacher řekl(a)...

Informace, všechno co popisujete je dlouhodobý specifický problém Itálie, její obecné kultury a politiky. Tak jako jinde jiní mají jiné problémy z jejich kultury a politiky. Nikdo jiný to za Itálii nevyřeší. Polože si otázku, proč právě tyhle problémy a proč právě v Itálii.

informace řekl(a)...

Schumachere,
tu otázku jsem si položila a nejen já existují o tom totiž specifické studie.
A v krátkosti jsem se snažila Vám na ni i odpovědět.
Proč se vyvinula podobní situace po osmašedesátém v Itálii a ne někde jinde? V Itálii po válce existovala nejsilnější komunistická strana v západní Evropě, která měla silné vazby, i finanční, na Kreml (když italským komunistům po rozpadu SSSR přestali z Ruska dodávat peníze, musela PCI prodat nejen své historické sídlo Botteghe oscure ale i stranický orgán Unità, který teď vlastní kapitalisti - to je taky pěkná historie, ale o té někdy jindy).
Itálie se zřejmě jevila Kremlu jako nejslabší článek západní Evropy pro pokus o rozšíření imperia. A terorizmus se zdál tou pravou pákou k postrčení Itálie na politické šachovnici na východ.
Nepřipomínejte mi ta léta, nebo budu doopravdy zlá.
Devalvace se střídala s inflací v pravidelném sledu. Když jste přišel do obchodu, ani tam už nebyly cedulky s cenami, protože to nemělo smysl je pořád obnovovat. Tak rostly ceny.
Dobrá, Itálie je, jak říkáte, dlouhodobý specifický problém. Podobné specifické dlouhodobé problémy, i když třeba jiného rázu, budou mít i ostatní.
Vy tedy chcete řešit specifické konkrétní REÁLNÉ problémy podle receptu nějaké abstraktní univerzální teorie?

STK řekl(a)...

Takže říkáte Informace, že Italsko bylo v těch dobách destabilizováno zásahy (nepřímými, vlivovými)z Moskvy. Ano, inflaci pamatuji i když asi ne její největší rychlost, ale už jenom podle roustoucích dietám. Cenovky v obchodech nebyly myslím hlavně proto, aby se dalo smlouvat od jakékoliv částky - podle míry naivity obličeje zákazníka. (To byla doba, kdy mě hjedna baletka, židovka, naučila účinně smlouvat. Na jihu z toho "tyji" dodnes.) Smlouvat se nedalo jen ve státních obchodech řetězce STANDA a ještě jednom, na jehož jméno si už nepamatuji.
Ale ať má Italsko jakoukoliv minulost, ekonomicky přece neopatří do naprosto paternalistických systému - tudíž něco s obecných ekonomických pravidel platí i tam. Italové křičí, že se jim zase ubližuje? Mají pravdu, aler "ubližovat" se bude všem, kteří dosud hráli hru na to, že dluhy se nemusejí splácet. Když to tak uvážíte, může takový přístup (tisknutí nepodložených peněz) vyústit i v ozbrojený konflikt. Protože je to, z každé strany prostě podvod. Odborné sentence některých věhlasých ekonomů je jenom a pouze kouřová clona, aby nebylo vidět nahou pravdu.

STK řekl(a)...

... rostoucích diet.
... jedna baletka
... ale "ubližovat"

Omlouvám se za mraky překlepů. Píšu z Ústavu, neb mám díky pomalým počítačům prostoje.

Taky ověřovací slovo bylo "canali" [;>)

informace řekl(a)...

STK,
obávám se, že jsem to nevysvětlila dost jasně (si fa per dire), když mi odpovídáte tímto způsobem.
Neříkám, že Itálie dnes křičí, že je jí znova ubližováno a že nechce platit dluhy. Snažím se jen ukázat na důvody, které vedly k nakupení tak vysokého dluhu. Za prvé to byly politicko sociální důvody v sedm-osmdesátých letech, kdy se fakticky jednalo o přežití demokratického systému, za druhé je to automatické narůstání dluhu procenty.
Říkám také, že právě konkretní historická zkušenost dokazuje, že teorie o vyrovnání nebo snížení dluhu devalvací je nesmysl.
Říkám také, nebo spíš opakuji mínění odborníků, že rozpad eura a přechod na státní měny by nezlepšil situaci, ale značně zhoršil. Státní měny by devalvovaly, ale dluhopisy ne, ty byly vydány v euru a tudíž by nabyly větší hodnoty v poměru k nové měně. U Itálie asi tak o 20 procent. Což by vedlo k všeobecnému krachu.
Takže na závěr: je lepší se vždy informovat než se začne teorizovat!

informace řekl(a)...

Prozíravost prezidenta.
Sama jsem už psala, že ekonomika ČR je vázána na západní Evropu, hlavně na Německo. A poukazovala jsem na to, že změnit orientaci na jiné mimoevropské země není proto snadné. Příspěvek z 8. PROSINCE 2011 10:56.
Podle mého skromného názoru, smlouvy dojednané a podepsané za návštěvy prezidenta Medvedeva v Praze, jsou toho důkazem. Nevím, jaký je celkový zahraniční obchodní obrat ČR, ale částka 2,5 nebo dokonce jen 2,15 miliard euro, o jaké se hovoří při rusko-českých smlouvách, rozložená na několik let na celkové situaci nic nemění. A pro Rusko samé je to jen plivnutí do moře.

Proč tedy tak významná návštěva ruského prezidenta v Praze? Rusko má zájem na další proniknutí do energetického trhu Evropy, a to i pokud jde o energii z jádra. Po rozhodnutí Německa omezit a likvidovat JE se Rusku otevírají nové perspektivy jak se ještě významněji uplatnit v evropské ekonomice. To je dost průhledné a ani Rusko se tím netají. Nakolik toto umístění do strategické ekonomické pozice může posílit jeho pozice geopolitické, nechám, Schuhmachere, Vaší představivosti.
Je tu jedna zajímavá souvislost. Jak píše dnešní ruská tisková agentura Ria, MMF varoval Rusko, že příštího roku by mohla jeho ekonomika upadnout do recese, jestliže následkem hospodářské krize v Evropě klesne i spotřeba energie a tudíž i dovoz z Ruska přírodních energetických surovin. Což by pro Rusko, jehož bilance je závislá právě na tomto vývozu, mohlo mít velice nepříznivé důsledky. Takže získat významnou pozici v jaderné energii v Evropě by bylo pro Rusko do jisté míry jakýmsi vyvážením, ne-li do budoucna dokonce velice slibným nakročením na evropský trh jako zcela nepostradatelného spoluhráče.

Pokud jde o přijetí ruského prezidenta v Praze, Ria konstatovala s úsměvem, že český prezident navrhl Rusku "перевести свои резервы из евро в чешские кроны", na což odpověděl Medvedev "У нас много евро, не знаю, хватит ли чешских крон". Jako že, kam se to chudáci hrabete.
Ano. Rusové vždy ocení великодушное сердце и повадки придворнoго шута u svých hostitelů. (Můj komentář)

Harpyje řekl(a)...

To jsou pouhé spekulace.
EU sází i nadále na atomovou energii, viz Roadmap 2050 (http://ec.europa.eu/energy/energy2020/roadmap/index_en.htm), v rámci které se počítá s vybudováním 40 nových jaderných elektráren v Evropě do roku 2030(http://www.klimaretter.info/politik/nachricht/10099-eu-kommission-atomkraft-ist-qwichtiger-faktorq). A pokud je pan prezident Václav Klaus unesen ruskou nabídkou na dostavbu Temelína, tak bude asi jeden z mála v Evropě, kteří důvěřují ruské technologii, navzdory tomu, že je jeho vztah k Rusku "státnicky prozíravý". :-)))

STK řekl(a)...

Jenže vážená Informace:

- ta dluhová spirála, ty nekryté prostředky se nějak zastavit musejí. Jinak se tu už bavíme o nějaké mezinárodní finanční hře ale ne o skutečnosti.

- navrhovaná tuhá centralizace státních rozpočtů: proboha co to je za pitomost! Čím dál je centrum od místa, kde je problém, tím šílenější nápady na řešení centrum vydává. A že státní rozpočet je problém a to velmi důležitý zákon snad nepochybuje nikdo. Naši chlapci z ČSSD volají po našem odchodu pod kuratelu eurozóny - pravděpodobně si totiž neuvědomují, že si tím kopou politický hrob. Pak nebude žádné kupování hlasů za prebedy pro chudé. Tvrdá disciplína!

- a další problém: myslím, že nikdo nevěří, že si země kliky Merkozy nebudou hrabat pod sebe. Příklad: Kvóta na cukr způsobila, že nepotřebné cukrovary v ČR vykoupili Francouzi - a zbourali je! Zlikvidovali si tím konkurenci. Teď je málo cukru, cena jde nahoru, kvalita dolů, protože se dělá ze třtiny a ne z řepy. Cukr šel nahoru 2,5x. Ale není to jenom o cukru. Už byl vlivem měkkých dovozových pravidel zlikvidován oděvní průmysl (OP Prostějov prostě náporu čínských hadérek nemohl konkurovat), lihovarnictví se zachránilo na poslední chvíli, pivo bojuje... Každý myslí hlavně na sebe - což je sice pochopitelné, ale pro ty malé a tím pádem podřízené dost nepříjemné. A na větší podřízenosti velkým se usilovně v Bruseli pracuje. Pro Itálii to není tak zlé - je třetí nejsilnější ekonomikou v EU.

Tak co by nás , českou zaprděnou kotlinku mělo do NEW EU lákat? Povinnost platit cizí dluhy?

Harpyje řekl(a)...

A jak si to s tím "krytím měny" představujete, vážený STK? Myslíte, že dnes existuje ještě nějaká měna, která je krytá zlatem, nebo že by návrat ke zlatu byl žádoucí a proveditelný?

STK řekl(a)...

Já jsem tu o zlatu nemluvil vůbec nic.
Psal jsem o tom, že peníze se stávají poněkud (velmi) nejistou poukázkou na reálné věci. A je-li jediné používané řešení rostoucích dluhů vygenerovat další peníze, tak je to celé co?
Hyperinflace, krach. Peníze ztrácejí cenu. Úspory v bance jsou k ničemu. A pak musí nastat situace, kdy se začne znova, zcela bez ohledu na poměry předcházející. To by Evropou (ale i Amerikou) dost zásadně zamíchalo i geopoliticky.
Nynější přetahování o tom, kdo bude v Evropě sedět na koni vpředu či kdo bude nosit kalhoty jsou oproti tomu naprosto nepodstatným dětským pošťuchováním.

Jak říkám: Naučte se raději rozdělávat oheň pomocí třech dřívek a tkaniček do bot...[;>)

informace řekl(a)...

STK,
státní dluh a jeho propočet je matematická alchymie, které rozumím jen částečně, protože tu o ní pořád mluví, ale zas jí nerozumím natolik, abych to tu mohla vysvětlovat. On se totiž nebere, v mezinárodních financích, v úvahu absolutní výška dluhu, ale poměr GDP/státní dluh a podle toho se usuzuje o finanční stabilitě země.
Chcete-li se poučit, najděte si na německé Wikipedii heslo Staatsverschuldung a na italské
Debito pubblico, kde najdete matematické formule na jeho výpočet.
O splacení dluhu se tam jaksi nehovoří. To, myslím, není v silách žádného státu.
Centrální kontrola státních rozpočtů při společné měně má vést ke kontrole hospodaření jednotlivých států, aby společnou měnu neuváděly do stavu nestability.
S konkurencí ve výrobě to nemá nic společného. I v tomto směru ale existují směrnice EU, které mají zajistit rovnováhu ve vývoji a svobodnou konkurenci. Ty ale neznám. To je zase věc pro odborníky.
Rozhodně se ale na kotlince nechce, aby platila cizí dluhy, chce se na ní, aby nedělala vlastní.

Jakub S. řekl(a)...

S tolik generací úžasným konfekčním průmyslem v Prostějově to je trochu složitější. Má to trochu společného se zánikem Svitu. Obojí nemuselo přinejmenším ještě pár let bejt. U obou jsem zoufale viděl (tu zevnitř, úzkou známostí osob, tam známostí na ředitelství) zoufale nebezpečné faktory vývoje, resp. ekonomiky, rovnováhy, vývozů - já, naprostý ekon. a fin. barbar. Co dělali ing.oec.!? Obou je zoufale, strašlivě škoda. No už je to pro historiky, šlus ende damit und punkt. Jenže se na jednoho z nich dívám ze všech oken.

informace řekl(a)...

STK,
na příklad Čína, která teď prodělává velký hospodářský rozvoj a skupuje dluhopisy států eurozony, USA, Ruska a dalších, má sama druhý největší veřejný dluh na světě po USA, 2.000 miliar dolarů. Myslíte,že ho bude splácet? http://monitoreinternazionale.bloog.it/considerazioni-sul-debito-pubblico-cinese.html

informace řekl(a)...

Pardon, 2.300 miliard dolarů.

Šaman řekl(a)...

K OP Prostějov: Před 7 lety jsem si šel koupit nové kalhoty, šaty i saka do krámu OP Prostějov v moderní provozovně v nákupním cirkuse ve Zličíně.
OP Prostějov tam měla halu s lány kalhot na ramínkách, a já si nevybíral, které se mi líbí - ale které mi jsou! (Jsem typická česká postava, která má - oproti figurínám - krátké nohy a širší pas.) VŽDY jsem si v krámě myslel, že jsem nějaký zmetek, nepovedená postava, která vyrostla mimo normu.
Nic jsme nekoupili. Ani tři prodavačky nám nemohly pomoci. Ne, že by se snažily.

Tak jsme šli za roh, k Blažkovi. A EJHLE - zavedli mně k lánu kalhot, kde mi všechny byly - a já mohl konečně vybírat látku, střih, barvu!!! Saka, košile, kravaty, boty... od té doby kupuju u Blažka, když už musím něco koupit.

Nechápu prostě, jak mohl Prostějov vydržet ještě dalších sedm let! Podle mě ho neporazili Vietnamci, ale vlastní neschopnost, s níž pokračovali ve své předchozí neschopnosti. Za sociku snad mohli fungovat díky všežravému ruskému trhu.

Takže ne Vietnamci, a když už, tak Blažek. Který, pro neznalé, vyrábí a prodává konfekci. Ale na skutečné české postavy…
\ :-)

Šaman řekl(a)...

K těm miliardám z Ruska: Jasných je 19, ostatní z 54 jsou státní zakázky, u nichž se uvidí, až jak s Temelínem.
A ještě jedna věc: Není miliarda jako miliarda. My můžeme investovat, ale nemusíme vydělat. I když nám za dodávky zaplatí (což není jisté, že, už máme zkušenosti s ruským dluhem). Jde i o to, kolik z té miliardy, vložené do Ruska, se vrátí do Česka.
Škodovácké lokomotivy v cenách desítek milionů nám v 80. přinášely zisk tak 5000 na jednu.
Nevím jak v Rusku, ale četl jsem, že "české" škodovky Octavie, vyráběné v licenci v Číně, přinesou firmě zisk asi 500 Kč/jednu…

informace řekl(a)...

Já jsem zas četla na Quattroruote, že chtějí do ČR přenést výrobu VW a přemístit výrobu škodovek do Ruska nebo do Indie. Nevím, co je na tom pravdy.

"...di far produrre le VW in Repubblica Ceca e spostare la produzione delle Skoda in Russia/India."

Harpyje řekl(a)...

Asi to nebudou jen ty špatně padnoucí obleky, Šamane.
Bývalí manažeři a zaměstnanci zkrachovalého Oděvního podniku jsou podezřelí z jeho tunelování. Poprvé to oficiálně potvrdila policie.
Okolnosti krachu kdysi největší textilky ve střední Evropě - Oděvního podniku Prostějov - vyšetřují kriminalisté již několik týdnů. Trestní oznámení podal největší věřitel firmy: Česká spořitelna.
Oděvní podnik je v úpadku od loňského ledna. Více než pěti stovkám věřitelů dluží přes 2 miliardy. Poslední a nejlukrativnější dílna na výrobu měřenek nyní zaměstnává kolem čtyř stovek lidí a brzy bude na prodej.
Článek je z 19. listopadu 2011 http://ekonomika.idnes.cz/byvale-manazery-op-prostejov-podezriva-policie-z-tunelovani-firmy-1p2-/ekoakcie.aspx?c=A111119_1687532_olomouc-zpravy_mav

stk řekl(a)...

To o OP Prostějov nemám podle vlastní zkušenosti, jen podle info z tisku. Takže jistotu nemám.
P.S.: Na mě nebudou mít nic ani u toho Blažka (a v Ostravě asi ani není), já si slušné šaty musím nechávat šít. Dlouhé džínsy s normálním obvodem pasu mi věrně schovává můj Vietnamec a dává mi je se slevou.

U Bati je to divné: Kvalita zpracování i materiálu za posledních 10 let velmi poklesla, ale ceny ne. Sice mi bez reptání měnili každý půlrok rozpadlé polobotky (takže jsem ne vlastni vinou je měl tzv. "věčné") ale nebavilo mě tam s nimi pořád chodit. Takže jsem přešel na naprostou komerci - za 1/3 ceny u Bati, vydrží to tak rok no a pak si koupím nové. U pravé kůže to snad ani neleželo, ale má to vysoký nárt jaký potřebuji. Obuju a jdu. Takže se Svitem co?
===
Ale tady nejde ani o Svit, ani o OPP. Psal jsem o tom, že peníze ztrácejí svou "vypovídací hodnotu" - "trh" (čti nadnárodní finanční instituce) s nimi "pracuje" tak divně, že ani skuteční odborníci často netuší, co bude zítra.
Celá situace se mi zdá být podobná tomu vtipu o dvou kočkách po 250 000.- a jednom psu za 500 000.-. čili už téměř odpojená od reality. Přidáním dalších peněz do systému vyvoláme jen a jen inflaci, ne řešení dluhů. Ale po finálním krachu dlužník se bude "smát", ale věřitel bude muset přidat na úsilí, aby nahradil ztráty. A ti kolem přinejmenším rázem zchudnou.
=====
A naprosto sedlácká poznámka nakonec: Kdyby to bylo pro impérium "Merkozy" nevýhodné - myslíte, že by na včera časně ráno navrhované řešení tak silně tlačili?
Sarkozy to dokonce neustál ani nervově. Opravdu Cameronovi ruku zcela úmyslně nepodal. Pochybuji, že by se jednalo o filmový trik...[;>)

Pro Informaci: Věrchuška Kotlinky tvrdí, že "pomáhat splácet" dluhy "jižních členů" (skvělý eufemismus!) budou muset "všichni členové eurozóny". Že by až tak příšerně lhali? Slovenské zprávy jsou stejné - kvůli ochotě/neochotě přispívat na řecký dluh vlastně padla vláda I. Radičové.

Shodneme se asi na jednom: nikdo neví nic jistě. Nebo ještě lépe: Nikdo vlastně nic pořádně neví. [;>/

STK řekl(a)...

Ještě poznámečka a už mlčím:Když si vzpomenu na složité teorie, kterými jsme byli krmeni při zdůvodňování, proč to v "táboře míru a socialismu" ve skutečnosti nefunguje, taky byli všichni kritici systému nazýváni nedouky a hlupáky. (Hůře pak protisocialistickými živly.)
Můžete si ze mě dělat srandu kolik chcete, ale tuším, že EU míří přesně tímtéž směrem. Čekám už jenom, kdy na nějakém summitu bude tlouct Andělka M. botou do předsednického stolu tak, jak to druhdy udělal Nikita Sergejevič.

Harpyje řekl(a)...

Cameron, Sarkozy and the Great Handshake Snub that never was
http://blogs.telegraph.co.uk/news/files/2011/12/handshake-460.jpg
http://blogs.telegraph.co.uk/news/tomchiversscience/100123002/cameron-sarkozy-and-the-great-handshake-snub-that-never-was/

stk řekl(a)...

To je přesně to, o čem píšu. Nikdo nic neví jistě.

Viděl jsem v TV (2x!) jak Sarkozy minul podávanou ruku Camerona a obrátil se raději ke komusi za stolem. Nemohl podávanou ruku přehlédnout. Cameron pak debakl zamaskoval tím, že když se minuli, popleskal Sarkozyho po rameni .
Jenže nevím určitě, jestli je ten TV záběr ze včerejšího jednání.
Ta uváděná fotka už nic neřeší, i kdyby byla ze včerejšího jednání - což nevíme jistě.
Je to stejně platné jako tvrzení: "No ale když jsme se potkali podruhé, tak jsem už na něj přece neplivnul."
===
Ale neřešme tu pitominky, stejně na situaci nemáme vliv.

Dobrou!

informace řekl(a)...

STK,
debatovat s pesimistickým euroskeptikem je ta nejhorší dřina, co se může člověku stát.
O čem a jakými důvody chcete, abych Vás přesvědčovala. Že vás Itálie neokrade a nebude vás nutit, abyste za ni platili dluhy? Myslíte, že na zaplacení toho dluhu mát dost peněz?
Že se z Merkelové nestane nový Chruščev? No postavou by na na to náběh měla. Ale jinak tu žádnou jinou podobnost nevidím.
A to o sobě tvrdíte, že myslíte svou hlavou! Uvažujte trochu sám a nečtěte přiblblé články na všelijakém blogu, kde si autoři vykecávají rozumy, aniž by sami věděli o čem mluví. A pak jseou všechny tu moudrosti na jedno brdo. Mohla bych tu z nich sestavit seznam.
Uvažujte konečně, STK, svou hlavou!
A nakonec vás do Unie a ani do peněžní unie netahají párem volů. Když máte strach zůstaňte venku.

informace řekl(a)...

STK,
měl jste si přečíst nebo nechat přeložit článek. To je Váš způsob, jste nedůvěřivý, nevěřícný a tvrdohlavý jak mezulán.
Dobrou.

Jakub S. řekl(a)...

I, když my ale docházíme k takovým (sakra shodným) závěrům právě touto cestou - že myslíme přímo hlavou... A nejsme ekonomi ani finančníci ani politici ani sociologové. Tak holt jí používáme jak to my nebožáci umíme. A opravdu nikdo se tu, I a S, nezdá mít Freude am Untergang - !
My\slím, že každý je nakonec leda rád, že někdo from within, očividně tak strašlivě zasvěcený a lééta to sledující a rozumějící tomu všemu, vidí situaci klidně a bez paniky a rozumně a věcně. Tož tak. Non sono d´accordo... e allora - ? Mám jiný názor - a má bejt?
Začíná chanuka. Je to radost, a stupňuje se, a olej zase jako vždy vystačí, jakkoli je vždy jasné, že už nikoliv. A já o tom zas nepochybuju. Tak jsem panikář? Na chvíli vždycky a fertyk.
Co máte z toho. Tak zas bonbónek, no. Jeden slovutný moudrý (no jak jinak) rabín pronesl před 160 lety, a bylo to zaslechnuto, ve Vídni: To nic nejni - to eště nejni vůbec žádný zrovnoprávnění, dyž v Rakousku udělá kariéru schopný žid. To bude teprve, když ji udělá i hloupý!
Šalom.

STK řekl(a)...

Jojo, Jakube - když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají...

Dámy si totiž neuvědomují, že jsme v Kotlince museli přežít tu šílenou každodenní komunistickou nalejvárnu, aniž jsme se nechali úplně zblbnout. Tenhle výcvik ničím nenahradíš.
A ostražitost? Kdyby jste tak přátelé věděli, kolikrát denně mi lidi zalžou (a jsou to často profíci - herci) a já přitom potřebuji relevantní informace... Lidi prostě lžou. To nezměníš. Tolik k té ostražitosti.

A závěr? Ať si myslím co si myslím, stejně na tom prd záleží. Tuším, že se mě nikdo nebude ptát na to, co bych rád. Ať už do té "měnové" vlezeme nebo ne.

Do EU jsem taky nechtěl - a jsme tam. Na mě prostě neplatí, že zpívám písně podle původu chleba, který jím. Nekoušu do ruky, která mě krmí. To je hloupost. Ale zpívám si, co chci sám. Aspoň potichu.

Dobrou noc všem!

Větší vlastenec řekl(a)...

Že jste nechtěl do Evropy, vážený STK ?
A kdo by taky chtěl, prosím Vás ? No kdo by chtěl opustit naši vyhřátou českou pec, naši rodnou západoasijskou hroudu; řekněte KDO ?!
Samozřejmě jen zaprodanci a samozvanci, jen buržujové a feudálové - prostě vykořisťovatelé !
Jen Němci, sionisti a papeženci - prostě eurohujeři a multikulti nadšenci !
Prostě všechna ta verbež, kterou jsme dílem humánně odsunuli, dílem humánně vylikvidovali, a dílem - dílem jsme NAPROSTO HLOUPĚ A NEZODPOVĚDNĚ nechali naživu. Ba dokonce i na svobodě, když jsme měli opravdu silný záchvat europeismu.

Jistě - někteří nám uprchli, zbaběle pláchli před tvrdou pěstí dělnické třídy. Opustili Matku Vlast, vší lid a jeho Stranu - zahynuli; alespoň duševně. Opustili životadárné zřídlo lidové moudrosti, nezískali potřebné vzdělání v marxismu-leninismu-stalinismu.
Proto dnes nevědí která bije. Proto dnes tápou jako v tmách, tápou tam, kde NÁM je všechno jasné.
Například náš prezident nikdy neemigroval, nikdy neopustil Vlast, lid a jeho Stranu. Proto vidí dál než hloupí a nevzdělaní Euroameričani, vidí mnohem dál než všichni ti nadutí rozumbradové - EU prezidenti a premiéři, než ti „naši“ brutální EU protektoři.
Ani náš Jiří Paroubek neemigroval, ani náš Vojta Filip.
Prostě - máme svoje elity. Víme, kdo nás po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem povede ke šťastným zítřkům.

A hanební emigranti ? Ti ať si nechají svoje hraběcí rady pro pravdoláskaře a podobné zrádce. Protože tentokrát si naše dědičné nepřátele nenecháme utéci mezi prsty, tentokrát ne.
Už žádní noví emigranti nebudou; na to ať si zájemci o emigraci vezmou jed zrovna doma, právě teď !

Čest !

Kolemjdoucí řekl(a)...

Nápis na tabuli před hospodou:

Dnes čerstvý Rum Zadarmo
pro stálé štamgasty

Druhý kolemjdoucí řekl(a)...

A hele, už se tu ňákej štamgast válí v pangejtu. Nachlastal se jako pouštní vembloud a praštil sebou jako špalek.

Harpyje řekl(a)...

Zdravá nedůvěra vůči cizákům a jejich nechutným pokrmům je rovněž jednou z charakteristik prozíravého státnictví. Nejen obojživelníky se živí žabožrout, ale i nechutným chlebem.
Prezident Václav Klaus navštívil Moravskoslezský kraj a při návštěvě Opavy si opět neodpustil několik narážek na adresu Evropské unie. Když mu totiž před tamním Obecním domem nabízeli tradiční chléb se solí, dopřál si během labužnického ochutnávání i poznámku o francouzském pečivu. "Chleba tady máte dobrej, takovej poctivej. Žádnej francouzskej či něco takového," citoval prezidenta server novinky.cz. Klaus.
Vepřový řízek je pravicový!

informace řekl(a)...

Protesty v Rusku proti podvodům při volbách.
http://www.ridus.ru/subject/protesty-i-volneniya-posle-vyborov-v-gosdumu/?
utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_cmapaign=blondy_protesti_i_volneniya

Větší vlastenec řekl(a)...

Co chleba - VŠECHNO máme lepší než ti Žabožrouti a ostatní Euroameričani.
Od kuchyně po prezidenta. Vlastně - i PŘES něj, hrdinu našeho, molodce, Beneše druhého.
A co teprve až budeme opět samostatní, opět od Evropy osvobození - to bude panečku život !

Děkuji Vám za informaci, vážená paní Harpyje, a přeji brzké osvobození od Němců a kapitalismu

Třetí kolemjdoucí řekl(a)...

A hele, von se z toho ňák brzo probral, ale furt mluví z cesty. Hopodskej, nenalejvejte mu už další rum. Tak silný kafe, aby se probral.

informace řekl(a)...

STK,
v jednom Vám dám zapravdu a totiž že hádkami u piva světovou finanční krizi nevyřešíme. Ale mohli bychom si trochu objasnit pojmy a situaci.
Mezinárodní finanční a měnový trh je věc mnohem složitější, než jak si ji představujete Vy anebo já.
Po válce byla uzavřena dohoda t.zv. Bretton Woods Agreement, v níž se zúčastněné státy zavazovaly dodržovat svou měnu v určitých hranicích kolísání vůči dolaru, jehož hodnota byla zakotvena ve zlatě. Což znamenalo, že USA musely garantovat směnitelnost dolaru za zlato v pevně stanoveném kurzu. Státy nesměly znehodnotit svou měnu víc jak o 10 procent, a to za účelem dodržení rovnováhy na světových trzích. Velký rozvoj výměny zboží a velký pohyb kapitálů vedl k destabilizaci toho systému, takže je od něj upuštěno na počátku sedmdesátých let, kdy dolar nebyl víc směnitelný za zlato.
Velký pohyb kapitálů vedl k deregulaci trhů, vzniku nových finančních "nástrojů" - různých derivátů (jako forwards, future, swaps). To vedlo i k zesílení mezinárodní finanční spekulace. Vzniká mezinárodní finanční měnový trh, který dnes podle odhadů dosahuje denně až 1.800 - 1.900 miliard dolarů výměny. Nepředstavitelné množství. Řada operací s deriváty uniká zdanění ze zisku, na to jsou různé fígle, které by bylo dlouhé objasňovat.
Proti finančním a spekulativním náporům této deregulované síly se musí hájit politikové jednotlivých zemí, aby jejich měna nebyla znehodnocena a úvěrové papíry neztratily na hodnotě jen kliknutím na klávesnici PC.
Pokud jde o postup vlád a státních bank, jsou tu dvě tendence (podle teorií finančních expertů): restriktivní politika vlád a státních bank anebo expansivní měnová politika (nalívání další likvidity do systému). Dva směry mezi sebou samozřejmě nesouhlasí, to bylo jasně vidět na debatě v Council on Foreign Relations v listopadu v New Yorku.
V případu Evropy a eurozony německá Bundesbank spolu se státními bankami eurozony je zastánkyní restriktivní politiky - tedy přísné kontroly státních rozpočtů a nenalévání další likvidity do systému, Bank of England zas zastává ůčinnost politiky expansivní. Každý má své důvody a o jejich účinnosti tu nechci mluvit. Na to nemám dostatečné znalosti.
To bylo také hlavním důvodem, proč se v Bruselu rozešli. Media z toho pak nadělala nějakou soap operu anebo psychodrama.
(Údaje z Forex on line)

Schumacher řekl(a)...

OP Prostějov - shodou okolností jsem dostal příležitost něco se o tom dovědět přímo od člověka, který do záchrany firmy dal celé své já. Jenže v okamžiku nástupu krizového vedení už bylo pozdě na záchranu. Předchozí firmy řadu let valilo narůstající problémy. OPP je škoda, mám tamní standardní konfekční velikost. Když si udržuju objem v esteticky přijatelných mezích.

stk řekl(a)...

Vepřový řízek je pravicový! pravila Harpyje.

Jak jste na tom s konzumací vepřového, štamgasti?
Zakazuje Vám to víra, nebo politické přesvědčení, vegetariánství nebo na takovou krmi prostě nemáte dost peněz? Nebo nechutná?

Já Wienerschnitzel občas ano...[;>))

Harpyje řekl(a)...

Na výrok, že vepřový řízek je pravicový má copyright pan prezident, vážený STK. Já totiž na rozdíl od něj vím, že pravý vídeňský řízek je z telecího masa.

Jakub S. řekl(a)...

Já wienerschnitzel dycky rád, ovšem nikoli vídeňský: osmažený, leč pak přelitý šťávou a rozžblebtnutý(-c-JS) - a k dovršení všeho neštěstí s rýží. Jinak kuchyně našeho (moravského) tradičního těžiště beru moc - z.B. fiakrguláš je něco. Vídeňský řízek na špajzekartách = řízek českomoravský. Na mase nezáleží. Hlavně aby někdo platil. A esli je pravicový - no tím lííp! Celý život mám komplexy, že su levák. To je nefér, geny.

Větší vlastenec řekl(a)...

Knedlíky v Paříži
aneb
Dodatečné poděkování zdejším vlasteneckým vzdělancům

Ještě k těm hloupým, zbabělým a neschopným Žabožroutům - jejich kuchyně je vážně děsná.
To samozřejmě není novinka pro vzdělané české vlastence, kteří Francii alespoň jednou projeli rychlíkem : Žabožrouti prostě neznají naše knedlíky !
Vzpomínám, jako by to bylo včera, na potíže naší rodiny v té „slavné“ Paříži. Kdykoli se naše rodina sešla s jinými československými soudruhy, řešil se problém přípravy houskových knedlíků - konkrétně kvalita tzv.baget (to tam mají místo poctivého chleba i našich tradičních rohlíků), a především problém HRUBÉ MOUKY.
Ano, Žabožrouti-hlupci tehdy neznali hrubou mouku ! (No, možná ji neznají dodnes; národ, schopný si za prezidenta zvolit maďarského sionistického feudála, je dekadentní skrznaskrz.)
K tomu se přidružovala jejich nenávist vůči nám Čechoslovákům - svou prostou existencí jsme jim dennodenně připomínali podlou Mnichovskou zradu. Takže nám ztrpčovali život, jak to jen šlo (moc ne - měli strach z našeho mocného světa míru a socialismu). Například nám zakazovali vozit si hrubou mouku z vyspělého světa do jejich zaostalé země.
A představte, kdo nám tehdy pomáhal v naší nouzi : SIONISTI !
Vážně - jeden sionista hrubou mouku prodával, jeden jediný v celé Paříži. Pokaždé, když vstupuji do temného sklepení jistého starého domu na Výtoni, když opatrně sestupuji po neustále vlhkých ošlapaných kamenných schodech, když cítím plíseň a zatuchlinu z hloubi sklepa se linoucí, vzpomenu si na onen pařížský „obchod“.
Ano, starý sionista uchovával mouku v sudech (!), v hlubokém sklepě kdesi v hloubi Latinské čtvrti. Na špinavých schodech do zatuchlého sklepení byla vždy fronta, ve frontě spořádaně postávaly blond ženy, hovořilo se převážně česky. Ne, zde nebyly rozdíly mezi členy rodin diplomatů a rodin příslušníků bezpečnostních složek, zde ne. Zde mi se můj kamarád, synek soudruha z vnitra, mohl pochlubit novým „kolťákem“ (na kapslíky). Věděl jsem, kolik stojí; marně jsem o něj doma škemral.
Ach, závisti, naše národní komparativní evoluční výhodo !

No nic, nějak jsem odbočil, takže zpět k zaostalosti Žabožroutů.
Zkrátka a špatně, nebýt jakéhosi starého sionisty, byli bychom celé roky bez knedlíků. Samozřejmě, drazí vlastenci, právě se chytáte za své hlavy : Vždyť nás mohl všechny otrávit ! Vždyť nám mohl do té mouky přimíchávat nějaké typicky sionistické dlouhodobě působící jedy !
Jistě, mohl. Naši soudruzi rodiče s tím počítali jako s hotovou věcí. Opravdu - i dnes musí každý roduvěrný Čech, vyjíždějící na Západ, počítat se záludností a krutostí Euroameričanů. Musí počítat se svůdností pozlátka tamního dekadentního prostředí. Natožpak tehdy !
Počítali jsme s možností jedu v mouce jako s realitou všedního dne v kapitalismu a demokracii - prostě jsme tam v té hrůze museli a žít a pracovat, ve prospěch ČSSR, míru a socialismu. Každý den na nás útočily obrazy a zvuky (a vůně !) tamního nelítostného světa. Dlouho, ach předlouho jsem se musel zbavovat jejich kombinovaného účinku; jako ostatně každý potomek prostých slovanských diplomatů.
Leč povedlo se, především díky dennímu styku s dělnickou třídou, a občasnému styku s vámi vzdělanci. Dodatečně vám děkuji, vážení stálí návštěvníci tohoto vlasteneckého blogu.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Vepřový Wiener Schnitzel a neprávem odsouzený sionista

No tak podívejte se, vážená paní Harpyje.
Už jsme si tolikrát řekli, že Vy prostě NEMŮŽETE rozumět světu, protože bytostně postrádáte naše vzdělání v marxismu-leninismu-stalinismu, postrádáte denní styk se vším naším lidem.
My si tyto prameny vědění a moudrosti naopak užíváme, my roduvěrní Češi a Moravané, my, kdož se scházíme zde v útulné hospůdce, ve zdejším možná smrádečku, leč družném teplíčku.
Proto všemu rozumíme.
Proto prostě víme, že pravý řízek je z prasečiny. Ví to vážený STK, ví to moje maličkost, ví to náš pokrokový prezident (ten k nám do Doupěte asi ještě nezavítal, Leninužel).

A jestli zaostalí Rakušáci tvrdí o tzv. Wiener Schnitzel něco jiného, je to jejich chyba, jejich hloupost. A pokud něco takového tvrdí i jakýsi německý soud, vystavuje tím jen nelichotivou vizitku celému tzv.Západu.

* * * * *

Maně mi toto sprosté odsouzení pravého Wiener Schnitzelu z prasečiny připomenulo jiný skandální soudní výrok : Nespravedlivé odsouzení Moše Kacava.
Jistě - jako pravý sionista je Kacav schopen těch nejstrašlivějších činů, to je nám Čechům více než jasné. Jenže přece není možné, aby
CHLAP byl odsouzen jen na základě svědectví nějakých ŽENŠTIN

!! Lépe řečeno - v NAŠÍ společnosti to není možné.
No jen si představte, vážená paní Harpyje, že by náš pokrokový prezident Klaus (nebo dokonce V.V.Putin, nedejLenine !) šel do vězení v důsledku svědectví nějaké údajně „znásilněné“ ženské. Nepředstavitelné, že ?
A to je právě ten rozdíl mezi naší vyspělou společností a úpadkovým Západem.

Nazdar !

Harpyje řekl(a)...

A co teprve ti, kteří sloužili míru, vlasti a socialismu ve feudálních podmínkách na Arabském poloostrově, Vlastenče! Jejich děti dokonce na dlouhá léta zapomněly, jak vypadá a chutná "poctivej českej chleba". :-)))

Harpyje řekl(a)...

:-))))
Ano, to "a co když Kacav mluví pravdu?" jsem sem taky chtěla plácnout.
On o tom dokonce napsal i článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-jasani-vstric-desivemu-osudu-d6j-/p_spolecnost.asp?c=A110102_120334_p_spolecnost_wag

Harpyje řekl(a)...

Je euroskeptik David Cameron prozíravý státník?
Britští podnikatelé si to nemyslí. "Firms fear Cameron's veto will steer UK into economic dead end. David Cameron's bold decision has caused alarm among companies fearful of a long-term loss of influence in Europe." Rovněž tak vicepremiér Nick Klegg a jeho stranický kolega Paddy Ashdown. " Nick Clegg and senior Liberal Democrats have turned dramatically on David Cameron over Europe, accusing the prime minister of endangering the interests of the British economy."
Bylo to čistě vnitřněpolitické rozhodnutí za účelem uspokojení euroskeptiků, tvrdí Timothy Garton Ash.
Mínění většiny Britů mu dává za pravdu. A total of 62 per cent of people agreed with the Prime Minister's defiant stance, with just 19 per cent against. Furthermore, most people believe the euro is doomed to fail and almost half think the EU will break up. They also fear the summit has given too much power to Germany. (http://www.dailymail.co.uk/home/index.html).
V diskusi na Psu píše expertka Kanioková, že "Graf o vztahu k EU ... vypovídá jasně, většina Čechů je PROTI předání dalších kompetencí !!!"
Takže asi nejenom Winston Churchill vstal z mrtvých(http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/politics/3990486/Euro-crisis-Britain-stands-alone-after-David-Camerons-historic-veto.html) ale i Margaret Thatcher se asi probudí z mrákot, když se Česká republika bude katapultovat ven z Evropy. Zato získá zpět svou ztracenou suverenitu. To taky není k zahození.

Harpyje řekl(a)...

Europoslanec Zahradil: „Blahopřeji premiéru Cameronovi a premiéru Nečasovi, že v obtížné atmosféře hájili zájmy občanů svých zemí a svých voličů."
Anketa
Souhlasíte s J. Zahradilem, že ministr Schwarzenberg poškozuje zájmy ČR?
Ano 67%
Ne 31%
Nevím 2%
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Zahradil-Schwarzenberg-se-chova-ostudne-Chce-zlikvidovat-stat-216665

Větší vlastenec řekl(a)...

Proč je náš český (ruský) chléb nejlepší

Nejde přece o vzhled a chuť, vážená paní Harpyje.
Pokud by si Euroameričani dali tu práci, tak by možná dokázali náš poctivý český chléb napodobit. (A možná i ti Muslimové; vždyť vynalezli např. algebru, alchymii a alkohol.)
Jenže tady jde o PODSTATU - náš poctivý český chléb je vyroben z plodů naší země.
Ano, poctivý český chléb je vyroben VÝHRADNĚ z obilí vzešlého z naší rodné hroudy, hnojené naším vlastním hnojem (+ našimi vlastními umělými hnojivy). Nebo samozřejmě z hroudy sovětské, hnojené sovětským pravým hnojem - to máte prašť jako uhoď.

A naše rodná západoasijská hrouda - ať už česká nebo sovětská - je ve světě NAPROSTO JEDINEČNÁ; tu prostě napodobit nelze.
Takže ať se naši dědiční nepřátelé snaží jak chtějí, ať se třeba přetrhnou samou snahou, jejich chleba NIKDY nebude tak dobrý jako ten náš český (moravský) a ruský.
My z našeho chleba čerpáme sílu naší Velebné Matky Přírody. Naši dědiční nepřátelé ze svého hořkého chlebu čerpají jen hněv a strach nesčíslných generací porobených bezzemků, jen zpupnost a krutost svých zeměpánů. Proto my jednou zvítězíme, jednou oni zahynou.

* * * * *

Ano, i bez dovozové soli by náš chléb byl darem královským, ba co dím - darem přímo SOUDRUŽSKÝM. To náš pokrokový, vzdělaný, světaznalý prezident prostě ví : Všude dobře, doma nejlépe.


Jaroslav Vrchlický :
Modlitba na Řípu

V trudu, potu, boji, mdlobě,
z kraje bídy, z kraje vzdechů,
modlíme se hlasně k tobě,
děde Čechu!
Dej, by otců síla
stála
našim dětem u kolébky,
aby měly jak tvá skála
tuhé lebky!
V bázni, strázni, v tísni, v zlobě,
z kraje, kde drak sváru hýří,
modlíme se hlavně k tobě,
svatý Jiří!
Sílu svalům vrať a dlaním,
ať se každý díla chopí,
jak ty v hrdlo mlokům, saním
vrazí kopí.
S hory této, kam zrak sahá,
ať chví hymna plesu rtoma:
Svá je zas vlasť naše drahá,
zde jsme doma!

informace řekl(a)...

Harpyje,
paní Kanioková je zajímavá vášnivá žena. Onehdy jsem četla v diskuzi - jako ekonom tělem a duší zastávám názory prezidenta Klause.
Ha, zbystřila jsem pozornost, má to být snad avance? Jenže dál už nic. Zato paní cituje o sto šest výroky jeho claque.
Taky indikativní. Ještě že jsem se tam neregistrovala. Každý den si k tomu gratuluju.

informace řekl(a)...

Ad Parlamentní listy a podobné, italsky se tomu říká far tempesta in un bicchiere d'acqua - dělat bouřku ve skleničce vody.
Jen aby se řvalo!

Kopretina řekl(a)...

V naši drahé milované zemi české se objevila na trhu novinka, citrónové pivo, klasické pivo dochucené citrónem...Skvělý vlastenecký nápoj. A teď otázka na Vás Jakube, co si myslíte o ruském dokumentárním seriálu Velká vlastenecká válka? Pacner tento dokument šíleně zdrbal, ale já se zeptám Vás. Se zatajeným dechem jsem ho sledovala, ale nevím, jestli je pravdivý. Bylo tam o , bleskové válce, Moskvě, Leningradu, Stalingradu, Kursku, od Dněpru k Odře a poslední bitvou Velké vlastenecké války má být bitva o Berlín.

Harpyje řekl(a)...

Vlastenky Kaniokovou a Varadínkovou jsem už několikrát varovala, aby pamatovaly osudu Unity Mitford, ale jak vidíte, Informace, bylo to nadarmo. :-)))
Diskuse na Psu dosahuje každým dnem stoupající úrovně, nejenom díky expertům jako je Karel Janyška z Vrbna pod Pradědem, ale i želbohu takovým diskutérům, jako je pan Vandas, kteří už vypěstovali doslova chorobnou závislost na jeho žvástech.
Ozdobou diskusí jsou rovněž příspěvky jako "Podívejte se na soba", "Vánoční písnička", a podobné.

Harpyje řekl(a)...

Šrot s názvem Parlamentní Listy:
http://vera-tydlitatova.eblog.cz/bojkot-parlamentnich-listu

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, p považuji za nebezpené osoby Beránek, Sečánský, Pokorný, podvodník Heusinger, ty neznáte, ale jsou to chorobní antisemité. Karla Janyšku z Vrbna pod Pradědem za nebezpečného nepovažuji, on je jenom hloupý, není nebezpečný a přiznám se, že i mě baví číst Kajanovy hlášky. Vždycky mě obveselí a směji se, až se za břicho popadm. Vy ne?

Kopretina řekl(a)...

Parlamentní listy jsou stejný hnus jako Britské listy, ale v údajně "pravičácké" podobě, i když nemají s pravicí a konzervativismem nic společného jako Semín nemá společného nic se skutečným křestanstvím.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen otázečku, milá Kopretino. Vy jste studovaná znalkyně sionismu, křesťanství, pravicovosti, historie atd. a pod.
Takže Vás moc prosím, pomozte mi vyřešit tento problémeček :
Multikulti nadšenec a zavilý propagátor globálna Halík - je skutečný křesťan ?

Děkuji Vám předem za odpověď, a přeji hezký zbytek večera.

Kopretina řekl(a)...

Tuto řeči o Halíkovi piší Semínové, Petříci, Haslingerové. Já kritizuji multikulti šílenosti, politickou korektnost, která zakazuje kritiku muslimů a tak, ale určitá tolerance být musí. Když už jsme si 30 milionů muslimů natahali do Evropy, tak je nemůžeme vykopat, ale je bezpodmínečně nutné, stavit se proti znásilnování nemuslimských žen, šikanování nemuslimských žáků od muslimů...
Např. v Norsku muslimové znásilnují bílé evropské ženy, ale politici o tom nemluví, protože by to "mohlo pomoci Izraeli"
http://eretz.cz/2011/12/norsko-vlna-muslimskych-znasilneni-norskych-zen-%E2%80%93-ministri-ale-staraji-izrael/
Ach jo. Multi-kulti, politická korektnost nahrává pouze muslimům, ne ostatním lidem, bohužel.
Halík je tolerantní člověk, muslimy musíme respektovat, když jsem nalezli, ale je nutné, žádat dodržování našich zákonů, ale to jsou obecné x-krát omleté fráze, stejně to nikdo dodržovat nebude, takže co...Psát o křestanství a sionismu, to je nadlouho, já jen řeknu, že se hlásím k proudu křestanskéko sionismu, o nás bylo napsáno tolik pomluv, tolik lži a nenávisti vůči nám, také nám Janeček s Juchelkou a Vodníkem nemohli přijít na jméno...

informace řekl(a)...

Mne jen udivuje, s jakou vehemencí hájí volnou ruku neregulovaného trhu a zároveň svou suverenitu. Jak dlouho to může tomu trhu, který denně převrací 1.900 miliard dolarů, než položí na lopatky celou ČNB a národní hospodářství. V 1992 položil na lopatky Bank of England a britskou měnu Soros během t.zv. Black Wednesday prodejem naked 10 miliard dolarů v librách šterlinků. Muž, který zničil Bank of England. Vždyť Bank of England a City byly středem světového finančního obchodu!
Nevím, jestli vyplývá dostatečně jasně ten rozdíl v proporcích.
Mopslíkové.

informace řekl(a)...

může trvat tomu trhu

Větší vlastenec řekl(a)...

"Vlastenky Kaniokovou a Varadínkovou jsem už několikrát varovala, aby pamatovaly osudu Unity Mitford..."
Proč, pro živého Lenina ? Co mají tyto dvě velké české vlastenkyně, naše skvělé soukmenovkyně společného s Unity Mitford ?! Cožpak náš prezident Klaus je nějaký druhý Hitler, cožpak Česko je nějaké Německo ?!?
Ne a ne, vážená paní Harpyje !
Náš pokrokový prezident je přece druhý Beneš, čili Hitlerův protipól ! Což jste nečetla před pár dny článek Velkého Šamana ? Hitler se ze všech svých mocných protivníků bál nejvíce našeho hrdiny Beneše (a samozřejmě s.Stalina; to je tak nabíledni, že o tom V.Š. ani nemusí psát).
A my Češi (a my Rusové) přece zvítězíme, jak nad dědičnými nepřáteli vnějšími, tak nad vnitřními, a nad všemi jejich přisluhovači. Naše vlastenecké soukmenovkyně proto NEJSOU a NEBUDOU rozpolceny láskou k dvěma nepřátelům.

Navíc :
1) Z jistého úhlu viděno, Unity Mitford měla nešťastný osud; to ano. Protože narodit se jako Anglosas(ka), navíc ve feudální rodině - to je neštěstí. Jenže na tom se dá změnit jen málo - taková prostě byla vůle Velebné Matky Přírody.

2) Z jiného úhlu viděno, Unity Mitford nedopadla tak nejhůře :
* Měla možnost se pravidelně stýkat se svým idolem.
* Potkávala se s jeho nejbližšími spolupracovníky (mimochodem spolutvůrci zdravých názorů, neochvějně zastávaných řadou zdejších „Doupatových“ vlastenců).
* Dost možná svému idolovi porodila dítě.

Řekněte sama - co by za takový „nešťastný“ osud daly soukmenovkyně Kanioková a Varadínková ?

Jakub S. řekl(a)...

x Citronové pivo je dávno můj oblíbený nápoj. Kdysi při dlouhých pobytech u Ostsee, na vykopávkách v Lužici, při práci ve Zwingru a pak při tlumočení v Lovani (nejstarší kat. uni v oblasti) jsem si oblíbil slabá severská piva, sogar Berliner Weise (vyblitě růžová limonáda). Každou chvíli někoho instruuju, jak se vyslovuje můj božský Hoegaarden, a jahodové a třešňové.
x Velká vlastenecká: od června mi nejede TV a já s požitkem naprosto vystačím s tolika úžasnýma pořadama, hudbou, dokumentama v rádiu. Ale na první díl jsem se jel podívat k příteli. Byl jsem zhrozen a šokován: ani zmínka, ani náznak toho, co ví každý čtenář Viktora Suvorova. Nevíte-li, o čem mluvím, to je na dýl, jenom shrnuto: je jasné, že byla otázka, kdo na koho skočí dřív. Soso měl celou obrovskou zemi pod patou čeky atd. v režimu napnutého péra před vpádem na západ. Ti falšovači to nechali bokem, jako by vůůbec nic takového neexistovalo. S Rusy se manipuluje bez jakýchkoli rozpaků a váhání a profesionálně a nikdy to tam mmch jinak nebylo. Byl jsem zhnusen. - No a jestli záběry na vlny vlny vojáků a tanků a letadel a děl v útoku, padajících, zajímajících, pochodujících atd. ohromně dojímají a dmou úctou a působí velkolepě atp. - no jistě, mne taky! Jenže... jsou taky hlavně o b ě ť m i . - Ano, dyť většina těch záběrů je pravá. Jenže to v tom celku a sestavě a vyústění prostě naprosto a vůbec není c e l á pravda. Howgh.
Možná nevíte, že zrovna ten všem všude známý záběr na čet. Kantariju s kolegou Jegorovem, jak upevňují prapor na střechu reichstagu, je pečlivě nahraný dva dny po pacifikování středu města, když už se nestřílelo nikde a prapor už tam předtím ovšem byl. A promýšleny i takové detaily, aby ti dva byli Rus + Gruzín. Ano.

STK řekl(a)...

No jasně, Jakube, jsou můj člověk.
To nejsou jenom ony slavné nahrané fotografie vítězů, vyretušovaní politici ze skupinových fotek, prostříhané projevy a dokumentární filmy atd., atp.
To je ganze Welt, bo ten chce být klamán. Jeho víra v to, že Drak (ne ten náš, ale ten z loutkového divadla) je nebezpečný tvor, chce sežrat Princeznu a opravdu chrlí oheň (a není to jen oranžově nasvícený hedvábný šátek v proudu vzduchu z ventilátorku) a Princezna se doopravdy bojí...
Takto je svět ideologicky vyvařen a pak pochopitelně nepřijme prostou pravdu o tom, že Honza je s Princeznou i Drakem domluvený, protože stařičký pak Král si už delší dobu cintá na pentli a je ho třeba štandepede vyměnit. A že useknuté dračí hlavy jsou jen kašírka z latexu, pomazaná barrandovskou krví. Zabíjet Krále poddaní nechtěli, protože v sousedním království kraluje jeho vlastní bratranec a má opravdu, ale opravdu hodně ozbrojenců.
No a to je "fšecko" milé děti. Hrajeme divadlo, já vytvářím často ten "stašný řev ze sluje" a jeeme dál..

(Ten "řev" mi ale musejí Hansové i Draci zaplatit. Když ne, tak ať si řvou sami, stejně neví, jak se to má správně dělat, lakomci! [;>)

P.S.: V Libyji se už natvrdo začínají bít jednotlivé klany mezi sebou a vzájemně si nadávají do "příznivců Kaddáfiho". Proč je tolik věcí lehce předpověditelných?
Irák, Afghánistán, Turecko a Kurdové atd. - proč tam zasahoval "bílý muž" a snažil se "černouškům" dovést "křesťanskou civilizaci" a "demokracii"?
Bílý muž už totiž asi zdegeneroval a Honza se už za jeho zády domlouvá s Princeznou a Drakem. Aby nemuseli poslouchat hloupé řeči typu "I ty, Brute?"

stk řekl(a)...

Jenom jako malou provokaci uvádím: Tu fotku s praporem na Reichstagu zorganizoval a vyfotil židovský fotograf. To abyste se měli o čem přít. [;>)

Harpyje řekl(a)...

"... Turecko a Kurdové atd. - proč tam zasahoval "bílý muž" a snažil se "černouškům" dovést "křesťanskou civilizaci" a "demokracii"?"
Velmi zajímavá myšlenka. Škoda, že ji vážený STK více nerozvedl.

Jakub S. řekl(a)...

V rádiu teď skončil nádherný, klasický, hrušínský (mé adjektivum) Soudce a jeho kat. No ale to je přesně o tomhle! Jak přidělené či dané strany vlastně nakonec (či od počátku) si stojí ouplně jinak, někdy opačně, někdy je vše dokonce bramborové divadýlko, někdy se hraje o budoucnost a jindy o minulost a někdy vůbec nikdy nezvíme, v čí to bylo (a bude) režii. A kdo, s t k (!) , dodává do našich uší zvukové stopy s hotovým komentářem. Nastává lapsus linguae - selhání/uklouznutí jazyka, pak lapsus calami - uklounutí rákosu (= pera), a nakonec... lapsus memoriae. A finitum est. Promiňte, dámy! Volens nolens tragicus sum, zase...
Znát Duerrenmatta je, H, stejně zásadní jako Kafku, Ionesca, Becketa, Vaška Havla. Různé přeludné objasňující fazety neuchopitelné skutečnosti. Ale nesmíte se z toho zbláznit a hodit flintu do žita. Naštěstí kde dnes máte po ruce žito. Ani u Znojma né... A flinty nenosí ani exekutoři myslím.

Jakub S. řekl(a)...

No - s tím jevrejským autorem je to jen další fazeta vytvořené a nadále už skutečné skutečnosti... další Anspielung. V téhle souvislosti však jeho národnost nemá valného významu. Každý sovětský člověk byl prostě materiál, částečka na obrovském díle budoucnosti. Vytvářeli svými kostmi podstavu a další na nich stavěli a pak se k té podstavě připojili též.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Vy, takový zkušený člověk, vážený STK, a nedokážete prohlédnout pravé cíle imperialistů ?
Vždyť přece vývoj událostí v Libyi je předem pečlivě naplánován !
Vždyť přece imperialisti POTŘEBUJÍ boje v Libyi, potřebují masakry a ničení - aby tam mohli jít "udělat pořádek". No ano - teď se budou jednotlivé klany pobíjet mezi sebou, i kdyby nechtěly. Kdyby se snad Libyjci snažili o smír, o ukončení bojů, vždycky se něco stane - nějací „nezodpovědní“ či „nezvladatelní“ ozbrojenci jedné ze stran podniknou útok na stranu druhou, někde vybuchne bomba atd. A pojede se nanovo.

Nakonec budou záběry v televizních zprávách tak nechutné (to je potřeba PŘESNĚ naaranžovat - viz např.“80 mrtvých v Sarajevu“), že západním daňovým poplatníkům přestane při jejich sledování chutnat jejich mírně propečený, středně krvavý biftek.
A pak západní daňový poplatník kývne na vyslání „omezeného kontingentu“ svojí armády do Libye (Kosova, Iráku, Iránu, Itálie ...), čímž je první fáze hotova.
Vše skončí obsazením dříve svobodné a prosperující země, privatizací dříve národních podniků (víme do čích rukou), zotročením tamního obyvatelstva atd.

Jak se v naší mateřštině, v naší rodné Československé televizi jmenuje NESMÍRNĚ POUČNÝ film pokrokového italského režiséra G.Pontecorva - Ostrov v ohni ?

Ano, na takové „humanitární“ akce + „humanitární“ bombardování“ mají jít naše miliardy. Já to říkal vždycky. A nikdo mně nevěřil.

Kopretina řekl(a)...

Spíše bychom se měli bát my exekutoři, že nás někdo odkrágluje, je to řemeslo nenáviděné, ale co já, já dělám jenom úřednickou práci, ale ti přímí vykonavači, ti toho musí snést, mně akorát může někdo vynadat do telefonu, tot vše. Jenomže, když jsou lidé nezodpovědní, nedá se nic dělat.

Jakub S. řekl(a)...

S, po celá první staletí kolonialismu nikoho nenapadlo vnášet kamkoli demokracii - nebyla napřed ani v mateřské zemi. A když už semtam byla, stejně se jí zas dlouho nikdo neoháněl, ani formálně - šlo o zdroje, obsazování a pěstování a produkci toho - onoho a pracovní síly a vojáky pro další obsazování - mluvím jako z učebnice VUMLu? Ale tak to nezastřeně, prvoplánově b y l o . . . Křesťanství, to je jiné kafe. Tady tomu bylo hodně jinak než ve VUMLu. Ale zas velmi rozdílně podle země, denominace atd. A např. jezuiti v lat. Americe mají oslnivě kladné znaménko.

STK řekl(a)...

To H-e: V Turecku to je "bílý muž" místní - armádní klika. Nakolik se shlédl v západoevropanství ví jen on sám. Už stejně končí jak jsem pochopil. Doufám, že EU brzy přijme Turecko do svého středu.
Alláh akbar!

Větší vlastenec řekl(a)...

Já bych z těch kafků a dürrenmatů zas tolik nebláznil, vážený Jakube S. Vždyť to jsou jen Němci a sionisti. O multikulti Havlovi ani nemluvě.

Na druhou stranu, když Lenin dopustí, i motyka spustí :
Nichts kann rückgängig gemacht werden, was einmal gedacht wurde.

To zase jo.

STK řekl(a)...

Ke "zvukovým stopám":
V rádiu a v TV je falšování nejsnadnější. A pravý záznam se tam snadno dá označit za podvrh.
Zajímavý jev: Když pustíte tentýž záznam (zvuk nebo i obraz) lidem opačného názoru, každý slyší něco úplně jiného. (Pozoruji denně. Příšerné!)
On ten svět vážně chce být klamán a slyší jen tu svou známou a oblíbenou pohádku... [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Leda tak...

STK řekl(a)...

Když Vlastimil V. něco tvrdí,
je to obvykle jím poznaná, nevyvratitelná pravda. Jenom musíme vědět, ze které strany na ni nazírat...
Tentokrát není třeba dělat žádné překlady či dokonce přemety.
Prvoplánově souhlasím!

(Doufám,, že jsem Vás patřičně zklamal, R.!)

Větší vlastenec řekl(a)...

On ten svět vážně NEchce být klamán, vážený STK.
Svět by rád poznal pravdu; jenže je příliš hloupý, než aby ji dokázal odlišit od lži, respektive příliš pomalý, aby dokázal zachytit pomíjivý obraz pravdy v rychlém sledu matoucích obrazů.

Proto svět potřebuje takové výjimečné osobnosti, jako jste Vy, prezident Klaus a samozřejmě s.Putin, aby pravdu zachytili a lidu stravitelně upravenou předložili.

Naše pravda vítězí ! *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

A hrome !
Ono to nefunguje kvůli jedinému „/“; kat aby to spral !
Tak znovu :
pomíjivý obraz pravdy v rychlém sledu matoucích obrazů.

Za chybu se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak moment, vážený STK.
Jistě, že se mnou prostě MUSÍTE souhlasit - jako neovčan a nehobit, jako člověk, jehož neopijí jedním rohlíkem.
Jenže snad souhlasíte nejen s mým příspěvkem ze 22:44, ale i se všemi ostatními - neliší se ani obsahem, ani formou.
Tak si to (i mně) konečně přiznejte.

Děkuji Vám předem, za všechen lid i za Vaše lepší já.

s.t.k. řekl(a)...

Moje lepší - co ?!
O Vašem lepším nepochybuji!

Dobrou, zítra rozstříhám a následně budu slepovat jiného klasika. Hudebního, hudebního...

Na porcování literárních klasiků jsou ovšem nejlepší kritici. Je to s nimi možná stejné, jako s herci: Když herec není osobnost, stane se režisérem. Když nemá ani tam úspěch a nikdo ho neposlouchá, dělá dramaturga. A pokud se mu ani v této funkci nedaří a kolegové se mu smějí, stane se divadelním kritikem. To je potom smích přejde.

Jakub S. řekl(a)...

A myslíte, že nejsou výjimky?
Ve výtvarnu Filla, bří Čapkové. Excelentní jak kumštýřsky, tak v pregnantním vyjadřování na poli teorie a kritiky.
Pokud vím (zdůrazňuju), nejlepší a nejsoustavnější a pro budoucí poznání nejpřínosnější kritici a teoretici divadla nikdy ani neuvažovali o herectví ap.

Schumacher řekl(a)...

Jakube, před demokracii takovou úlohu plnilo křesťanství. Nebyla to touha po zlatě, vzácném zboží či otrocích, ale výlučně snaha o dobro tamních bližních. Pravda, s misijní činností jsou spojené nějaké transakční náklady. Není snad spravedlivé aby je nesli ti, kterým přinášíme spásu? Co je mrzký mamon proti věčné blaženosti na nebesích? A co je páchnoucí hořlavá břečks proti pozemskému ráji, který lze odhlasovat podle námi dodaných artikulí ?

Jakub S. řekl(a)...

No dyť jo - často bylo nutno ty chudáky původně propadlé mukám pekelným pro pohany co nejrychleji, bez zdržování přesvědčováním atp., těm mukám vzdálit. Když se kácí - é zachraňují nová pokolení pro věčnost, lítají třísky... nicméně(tohle slovíčko milujou Slováci) později to mělo čím dál víc i druhou stranu. Zvláště v té Paraguayi, de facto v nezávislém státě jezuitů. Dojemně se proti nim tehdy rychle spojily 1) Svatá stolice, 2) Espaňa, 3) Portugal. A bylo. Doporučuju velmi úžasný hluboký fascinující dojemný strhující několikaplánový film Misie.

Schumacher řekl(a)...

Jakube, Misii jsem nepochopil, působila na mě kýčovitě a barvotiskově. Záběry přírody nádherné. Vím co autor chtěl říci, ale zpravování není mým šálkem čaje. Asi při koukání moc přemýšlím. Jezuitské misie byly nejlepší ze všech. I přes výhrady ke katolickému kléru je mi tenhle řád sympatický i svým přístupem k přírodním vědám a šířením vzdělanosti. Kdo ví jak bychom na tom byli bez úsilí někdejších "Jezovitů". A znám zdejšího kapitulního vikáře Kučeru. Moudrý člověk.

Jakub S. řekl(a)...

Znám několik bratří SJ.Jsou to velmi otevření, vzdělaní, vstřícní, spolehliví pánové, nejvíce ze všech dnes nejbližší sekulárním či liberálním vzdělancům ze svého okolí a vůbec snad komukoliv. Je mi ctí, že jim např. na Velehradě mohu kdykoliv potřebují za svou maličkost posloužit. Ale s každým bratrem každého řádu vycházím okamžitě velice dobře. Cítíme, že jsme na stejné notě. Kulturnosti, kultivovanosti, potřeby uchovat krásu a moudrost a etické hodnoty minulosti a pomáhat si přenášet je dál. Howgh. Já jsem nechtěl být patetický, už končím.

Jakub S. řekl(a)...

...nejvíce nejbližší...no. Tož to vidíte. nedá sa. A to jsem dělal korektora v tiskárně renomovaného deníku - ach, kdeže loňské listy jsou.