pátek 16. prosince 2011

MOBY DICK: Nepředvídatelné následky Vánoc

Záchrana planety, blahodárné vojenské převraty, půjčky od dlužníků a slety absurdit
**************************************************************



Neděle 11. prosince 2011
Novozélandským záchranářům se podařilo odčerpat všechnu ropu z lodi Rena, která na začátku října uvázla na útesu Astrolabe. Uniklo 350 tun paliva. Jen. Povedlo se už 13. listopadu, ale nezajímavá zpráva zapadla. Napravuji alespoň dodatečně.

NERV připravil evakuační batoh na cestu z krize. Několik desítek návrhů začíná tím nejjednodušším: Sjednocení DPH až na 20 %. Poslední krok: Zmrazení valorizace důchodů a snížení sociálních dávek.

Průlomová dohoda o záchraně planety byla dosažena mezi 190 zeměmi v jihoafrickém Durbanu. Všichni političtí drbani se shodli na tom, že Kjótský protokol bude opět prodloužen o dalších 5 let, tedy do roku 2017. Do roku 2015 bude připravena další dohoda, která bude platit od roku 2020. K této dohodě již přistoupí úplně všichni - i Čína a USA. "Bohatý svět" slíbil i podporu "rozvojovým zemím": Vzniknou další úřady, které budou rozdělovat desítky miliard $ ročně. Nový klimatický fond bude obhospodařovat $100 mld.

Jediný drobný zádrhel: Zatím není jasné, jak se tam ty peníze dostanou.

Mrtvá Kočka: "Přece z příspěvků, kterými teď budou rozvojové země zachraňovat Západ před finančnědluhovou krizí!"

Vánoce se blíží. Lidová Korea slibuje svému jižnímu sousedovi "nepředvídatelné následky", pokud jižané postaví provokační vánoční strom v dostřelu od demarkační linie.

Pondělí 12. prosince 2011
"Odvoláváme se na legální právo Kanady formálně odstoupit od Kjótského protokolu." (Peter Kent, kanadský ministr pro životní prostředí.) Kjótský protokol nemá smysl, neboť se k němu nepřipojily ani Čína, ani Indie nebo Spojené státy. A hlavně - neplní ho ani Kanada… Kanaďani jsou první, kdo od smlouvy odstoupili.

Mrtvá Kočka: "Někdo musí být první."

Zatímco česká vláda tápe, jak se postavit ke zběsilému vývoji v EU, guvernér ČNB Miroslav Singer říká: Nic půjčovat eurozóně nebudeme, potřebujeme devizové rezervy pro sebe. Viceguvernér Mojmír Hampl píše pro HN: "Strašák vícerychlostní integrace je jen dalším mýtem, který nás vede k tomu, abychom navěky byli jako ČR tím chudším příbuzným - byť možná v tvrdém jádru unie."
Určitou drobností, která nebude některým členům vlády a většině komentátorů v příštím týdnu nikterak vadit ve spisovatelském rozletu je, že ČNB je nezávislá instituce.

Určití náměstci a někteří ministři odcházejí. Další čtyři Toflovi gangsteři byli zadrženi v Brně. Z toho jsou dva bývalí policisté a jeden v "aktivní službě".

Zatímco trhy mručí uspokojením nad kroky nové italské vlády premiéra Montiho, italský lid nadává a bouří se, zejména proti znovuzavedení daně z nemovitostí. Dnes začíná italský týden stávek.

Slovenští lékaři si po vzoru svých českých kolegů vystávkovali vylepšení příjmů. Protože se to ujalo, chystají se ke stejnému kroku i lékaři maďarští. No a v Maďarsku by mohli pomáhat třeba slovenští vojenští doktoři. Určitě jich bude alespoň 90, kterým maďarština problém nedělá.

Volby do místních samospráv proběhly v Sýrii. Dost lidí nevolilo: Někteří volby bojkotovali, někteří byli občansky neposlušní jinde, a někteří byli zastřelení.

Britská vláda šetří a prodává Admiralitu. Bude to skvělý hotel. A je k mání za pouhých dvě a čtvrt milardy Kč.

US senát potvrdil Normana Eisena jako US ambasadora v ČR.

Úterý 13. prosince 2011, 30. výročí vojenského převratu v Polsku
Opoziční konzerva Jaroslaw Kaczyński, vůdce strany Právo a spravedlnost, svolává demošku proti "prohlubující se evropské integraci" a ke vzpomínce na výročí vyhlášení mimořádného stavu před dům generála Jaruzelského.
"Kaczyński? Nebyl ani členem Solidarity. Byl tak nedůležitý, že nebyl ani internovaný." (Lech Walesa.)

Polovička dnešních Poláků si dávný komunistický převrat pochvaluje Byl "odůvodněný" podle 51 %. Junta "vnesla pořádek do chaosu"…
Jaruzelski dnes vysupuje jako obránce Polska. Kdyby prý sám neposlal tanky do ulic měst (skoro 100 mrtvých, tisíce zatčených), pak by přijeli Rusáci s bratrskou pomocí.
Materiály rozvědek NATO však tvrdí, že právě Jaruzelski o sovětskou intervenci sám žádal! Tehdejší velitel KGB Jurij Andropov to však odmítal - sovětská bratrská pomoc právě krvácela v Afghánistánu.

České "rozvojové a ekologické" organizace ušetřily Kalouskovi počítání, kolik nás bude stát účast na záchraně planety: Je to 10 mld. Kč ročně. Petr Patočka z "analytického centra" Glopolis naši povinnost vidí jasně: "Státy jako Keňa, vzhledem k velmi malé produkci skleníkových plynů, nesou za klimatické změny minimální zodpovědnost. Následky však pociťují mnohem více než obyvatelé Evropy." Ministerstvo živého prostředí vidí náš příspěvek jen na 5 mld. Kde je těch zbylých pět jardů?
Mrtvá Kočka: "Na provoz Glopolisu."

Protikorupční bojovník Marek Řičář nejspíše rozjel kauzu kolem předražené opravy zámku v Budišově proto, aby skryl své vlastní podvody. 186 milionů chtěl získat jako dotace pomocí zfalšovaných žádostí. Mezitím Vrchní soud rozhoduje o odvolání, kterým se Řičář brání sedmiletému flastru za jiný dotační podvod, který se týkal oblíbeného internetu na oblíbeném Liberecku.

V centru belgického Lutychu řádil další terorista. Mezi lidi rozházel hrst oslepujících granátů, načež do nich začal střílet ze samopalu. Hlášeni čtyři mrtví a na 120 raněných, z nichž nejméně 5 bojuje o život. Útočník se po svém činu zastřelil.
Belgické orgány uklidňují veřejnost: Nešlo o teroristický čin. Pachatelem byl osamocený kriminálník.

Žena Moby Dicka: "Nemůžete být terorista, když budete osamocený a kriminálník - anebo když se při střelbě dočasně pomátnete? Co je to za další kravinu? Přes sto lidí zraněno - a nebyl to terorismus?"

Mrtvá Kočka: "Nebyl. Takže pojišťovny budou muset vyplácet pojistky."

Středa 14. prosince 2011100 let od "dobytí" jižního pólu Roaldem Amundsenem
"Jsme zde, abychom oslavili jeden z největších počinů lidstva". (Jens Stoltenberg, norský premiér na jihopólním mecheche, jehož se zúčastnilo několik set lidí.)
Britové si to asi nemyslí. Za 33 dní budou vzpomínat druhého stoletého dobyvatele - nedlouho poté zahynuvšího Roberta Scotta a jeho hochy.

Tak Vrchní soud Řičářovu odvolání nevyhověl. Ale je to nespravedlivé: Podváděl a špinavé peníze pral Marek Řičář, a sedět půjde Josef Marek…

189 Gb/s je zatím nejrychlejší přenos dat na "větší vzdálenosti". "Větší" znamená 212 km mezi americkým Seattlem a kanadskou Victorií. Očekává se, že tento úspěch umožní dosáhnout v "běžné síti" přenosové rychlosti 100 Gigabit /sekundu.

Žena Moby Dicka: "A co se bude přenášet?"

Mrtvá Kočka. "Třeba televizní programy. Třeba čínské."

$7,1 miliard dá čínská vláda na čínské vládní vysílání dvou televizních stanic v angličtině (Washington a Nairobi).

Hamíd Karzáí, afghánský prezident, omilostnil zločinkyni, která se nechala znásilnit. Násilnice se tak vyhne dvanáctiletému flastru. Žena měla kliku - petici za její vysvobození podepsalo ve světě 5000 lidí, a Karzáí, který potřebuje západní miliardy na rozdávání jak svým příznivcům, tak i nepřátelům, vyslechl tentokrát názor Západu. Kolik znásilněných odsouzených v dnešním demokratickém Afghánistánu je, nevím. Četl jsem jinou statistiku: 20.000 žen ročně je zde zavražděno - většinou svými příbuznými - kvůli "zločinům na cti". (Že se třeba nechce vdát za přiděleného ženicha…)

Ukazuje se, že ani nový ředitel IKEM Aleš Herman nemůže po celé čtyři roky vypovědět vypečené smlouvy za 2 mld. Kč na zdravotnický materiál od skořápkové firmy Kardio Port. Alespoň dohodl slevu 62 milionů pro příští rok.
Tak - vrah příbuzných nedědí, tak by snad ani lupič neměl mít nárok na svůj lup, ne?

Vypadá to, že už v roce 2013 zavládne v Česku spokojenost s novým prezidentem, kterého si budeme moci vybrat v přímé volbě. Mohl by to být Jan Fischer. Nebo Karel Gott. Nebo nějaký český miliardář.

Mrtvá Kočka: "Vidíš? Babiš!"

Čtvrtek 15. prosince 2011, 50 let od rozsudku smrti nad Adolfem Eichmannem
Izrael odsoudil k smrti a popravil během své existence jediného člověka: Eichmanna. Normálně zde není trest smrti zaveden. Někteří Izraelci volají po tom, aby byl obnoven: Za teroristické činy, při kterých byli zavražděni lidé. To by však bylo nehumánní - znamenalo by to tisíce popravených palestinských Arabů. Takový zločin by světová veřejnost nedopustila!

Mrtvá Kočka: "Ale vždyť ti teroristi pokračují tam, kde Eichmann přestal."

Skvělá zpráva: To, co dělá Česká televize v reality šou Den D v malém, hodlá český stát dělat ve větším. 600 milionů korun přiteče do "Českého rozvojového uzavřeného investičního fondu" od ministerstva průmyslu a obchodu, které je sem přesměruje od evropských fondů. Účastnit se má i soukromý kapitál. Za podporu získá stát podíl ve firmě. Celkem se má takto investovat  až 1,3 miliardy Kč.

V 10:00 zveřejnil Český statistický úřad první výsledky letošního sčítání lidu, domů a bytů. Máme více obyvatel než před deseti lety - zejména díky přistěhovalcům. Máme více vysokoškoláků a více negramotných. Drastický je nezájem udávat dobrovolně svou národní a náboženskou příslušnost. Nedůvěřivý býval milion, nyní je to 4,8 milionu sčítanců. Výjimku tvoří Moravané a "džedájisté". Že by tak důvěřovali ochraně dat a jejich anonymitě?

Mrtvá Kočka: "Ne. Jsou to provokatéři."

Záchraně eura už "nebrání" pouze ostrovní Britové a zabejčelá Česká národní banka. Polsko také čeká na "definitivní text" smlouvy. Polská opozice žádá schválení v Sejmu ústavní většinou (kterou Tusk nemá). Francie - půjčku podporuje. Pokud by však prezidentské volby vyhrál Francois Hollande, pak ten chce "znovu jednat o obsahu dohody" (kterou dosud nezná). Švédská parlamentní opozice nechce prostřednictvím půjčky vstoupit do eurozóny "zadními vrátky". Praví Finové napálili souhlas premiéra Jyrkia Katainena jako "narušení národní suverenity". Dánové si přejí referendum. Padlá slovenská premiérka Radičová tvrdí, že referendum je nutné. Lotyši se právě těžce zachránili pod dohledem MMF, a hned by tam měli lít další peníze? Rumunům připadá blbé, aby MMF půjčovaly peníze země, které dostávají od MMF finanční pomoc. Zapomněl jsem někoho problematického? Ano - samo Německo, má, zdá se problém. Několik problémů:
Koaliční liberálové mají problém. Když půjčku neschválí liberálové, pak se musí Anděla Merkel obrátit na opoziční socdemáky. Ale pak by to dopadlo jako na Slovensku a v Řecku - padla by vláda. Bundesbank má problém. Své "nezávislé rozhodnutí" si chce nechat posvětit parlamentem.

Konečné německé vyjádření: Počkáme, až co ostatní, a když to neschválí úplně všichni, tak se na půjčku taky vybodnem.

Titulek v dnešních Hospodských novinách ohledně 90 miliardové půjčky: MMF nedáváme dar, je to půjčka na jistotu. Tomáš Sedláček, ekonomický stratég ČSOB a člen NERV praví, že ve výsledku zaplatíme toliko rozdíl v úrocích u MMF a Bundesbanky. Tedy jen desetinu procenta. Je to bezrizikové.

Žena Moby Dicka: "Je to tedy dar-nedar a půjčka-nepůjčka. Ale proč vlastně eurozóně nepůjčí přímo MMF?"

Mrtvá Kočka: "A proč Mezinárodnímu měnovému fondu za Česko nepůjčí třeba ČSOB?"

Třináctiletý Martin Spiridonov převzal z rukou pražského primátora Cenu Michala Velíška za rozvahu a odvahu, se kterými při požáru domu zachránil svou rodinu: Osmdesátileté prarodiče, tříletou sestru, otce po dvou mrtvicích a postiženého bratra na vozíku.

Pátek 16. prosince 2011
Na českých horách a horských úsecích silnic sněží, jako by ani prosinec nebyl.

Nezávislá komise eviduje 1800 stížností na zneužívání v holandských katolických školách, seminářích a sirotčincích. Šetření mezi 34.000 lidmi ukázalo, že každé desáté nizozemské dítě trpělo nějakou formou zneužívání. V případě dětí, o něž pečovaly katolické instituce, to ale bylo každé páté. V tomto případě je to závažnější, neboť příslušné katolické instituce zneužívání "přehlížely".
Před měsícem slíbila holandská katolická církev, že připraví systém odškodnění lidí zneužívaných kněžími a dalšími církevními osobami.

Mrtvá Kočka: "A nechtějí půjčku od ČNB?"

Miliardáři se už houfují k prezidentským volbám. První finančně nezávislý podnikatel Michail Prochorov, třetí nejbohatší muž Ruska, se hodlá postavit samotnému Putinovi. Ten zatím ve svých televizních demokratických debatách překonává i takové mluvky, jako byli Miška Gorbačov a Fidel Castro. Včera oblboval Rusy celých pět hodin. Dostane Prochorov taky pět hodin?

Mrtvá Kočka: "Ne. Pět let."

Asi máme novou ministryni kultury. Nikdo jinej to nechtěl než Alena Hanáková.

Mrtvá Kočka: "Chtěla? Nechtěla! Ukecali ji."

Šest uhlobaronů odmítá švýcarské nařčení z nezákonného ovládnutí Mostecké uhelné. Privatizace MUS byla sice "ekonomicky nestandardní", ale v té době v Česku bylo tunelování "celkem běžná forma privatizace". Obžaloba je založena na "nepodložených tvrzeních" a "naprostých neznalostech českých reálií poloviny devadesátých let".

Ministerstvo průmyslu hodlá zrušit 95 kravin z řebříčku ankety HN "Absurdita roku" typu "kolik musí mít pohřební služba transportních rakví" a "kolik nášlapných vah, zrcadel a chladniček musí mít v ordinaci fyzioterapeut". Už jsou tu první výsledky: Po roce horečných a tvrdých jednáních s ministerstvem zdravotnictví se zmírňuje nařízení, které určuje, jak často musí podnikatelé ve svých provozovnách vymalovat.

Sobota 17. prosince 2011
Žena Moby Dicka: "Ještě 94 let a podnikatelům bude hej!"

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

89 komentářů:

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
uklidněte se, italský lid se nebouří proti opatřením Montiho vlády. Montiho dekret byl dnes schválen v parlamentu 495 hlasy proti 88.
(Il Sole 24Ore) Proti dekretu hlasovala Severní liga a strana soudců - Italia dei Valori. Leghisti, aby jejich opozice nezapadla do mlčení medií, uspořádali v senátu a v parlamentu brajgl s nápisy a hulákáním. Papíry jim pedelové klidně sebrali a předseda senátu přerušil zasedání.
Italský lid se nebouří, ale diskutuje a můžu říct věcně. Žádné nepokoje nečekejte.
Pokud jde o středeční tříhodinovou generální stávku, můžu říct, že se omezila jen na manifestace ve velkých městech. Pak stávkovali nezaměstnaní na Sardinii, v Turinu levicová FIOM manifestovala proti Fiatu, proti nové pracovní smlouvě, kterou ostatní odbory podepsaly..
Naproti v ulici je market, vlastnictví levých kooperativ. Jak jsem mohla pozorovat, tak tam začali makat v šest ráno a skončili v deset večer. Bez přestávky. Když nestávkuje ani levice, tak co je to za protest?
Některé dny stávkuje po tři hodiny doprava. A zítra mají stávkovat taxíkáři, ale ti na protest proti liberalizaci v sektoru. Nechtějí, aby byl vydán větší počet licencí a aby tak drželi dál své monopolní postavení.
To jen abych doplnila Vaše zprávy.

Jakub S. řekl(a)...

Ale to jsou dobré zprávy.

stk řekl(a)...

Jenže dobrá zpráva - to je jako měkký salám. Strašně rychle se z ní může stát něco zeleného a nepoživatelného...
(Ano Informace, už mlčím...)

informace řekl(a)...

Jakube,
pro nás ano, pro euroskeptiky, co povykují radostně na některých zdejších stránkách nad prožranou Itálií, co se co nejdřív zhroutí, asi zas tak dobré nejsou.
Zdejší heslo je: Itálie se z toho dostane sama!
Itálie není zemí hadrníků a poprošajek.
A vy, dobří lidé, držte Italům palce!

informace řekl(a)...

STK,
my uděláme, co je v naší moci. Záleží pak na ostatních, aby z toho ten zelený salám nevyšel.

Harpyje řekl(a)...

Proboha, nejenom Italům!
Musíme si vzájemně držet palce.
A ti, kteří prožívají eine "klammheimliche Freude" nad potížemi které Evropu souží, ať jdou do (_._)!

informace řekl(a)...

Oni tam, Harpyje už jsou a podle toho i "voní". Chanel n.666, made in ... Hell?

informace řekl(a)...

O hrůzo, co čtu v Lidovkách:
Knihou roku se stal v anketě LN román Umberta Eca
PRAHA - Poslední román Umberta Eca Pražský hřbitov jde od úspěchu k úspěchu. Během několika měsíců si jeho český překlad, pořízený Jiřím Pelánem a vydaný nakladatelstvím Argo, koupilo 33 tisíc lidí. Zároveň román o spikleneckých teoriích zvítězil v letošním ročníku tradiční ankety LN Kniha roku. Z více než dvou set hlasujících ho jmenovalo jedenáct lidí.
Lidi, kam jste to dali hlavu?

Jakub S. řekl(a)...

Ale bože... no hleďte, zůstaňte na zemi - většina z nich jej celý nepře(do)četla, resp. ani číst nezačala. Todle je speciální sorta lidí, na ty su čím dál víc vysazený a (můj termit) a l e g o r i c k ý : snobi. Dokonce pražští. Ku*va z těch mi je špatně... Takže tím pádem jsem do těchto kruhů nikdy nikde dýl než na chvilku nezapadl.
Hlavu... zavřeli oči a schovali ji do límce, aby nevyčnívali a dali se zahrnout do patřičné množiny.
Hergot tohle se mi povedlo. Nějak mě k o n s p i r u j e t e .
A: jedenáct. Božíčku... co to je, jedenáct? V Literárkách kdysi to bývalo o dva řády víc.

Jakub S. řekl(a)...

S! Radost - po dlouhé době najednou pro mne wildfremdes německé slovo, a hned jaké. To se mi stává maximálně... dvakrát za rok. Klammheimlich! Taková nádherná tautologie někde ze severu. Tajná a škodolibá radost.
Noále, ubezpečuju I (a tebe taky musím?) opakovaně, my z toho tuhle radost n e m á m e ! Čestné pionýrské. Už to víckrát vysvětlovali druzí.

informace řekl(a)...

Konečně jsem našla v novinách jedno rozumné české stanovisko ke krizi eurozony a o jednání v Bruselu.
A kde jsem ho našla? V italském Internazionale.
Autorem je Jan Macháček z Respektu, který vysvětluje, že v Česku o problému neproběhla žádáná vážná veřejná diskuze až na pár euroskeptických projevů, takže Nečas jel do Bruselu bez pevného stanoviska.
Tu a tam se nyní ozývají hlasy, že ČR by měla využít příležitosti, spojit se s GB a tak vystoupit z EU a zachovat jen volnou obchodní výměnu s ostatními zeměmi.
Macháček se ptá, proč by měla ČR dělat užitečného idiota Londýnu, když není centrem globálního finačního trhu, a když nemá vůbec nic co by musela chránit před evropskou integrací. Na rozdíl od Londýna má problém zásobování energetickými surovinami a musí se mít ve střehu před východním sousedem.
Ale Praha spolu se Švédskem a Maďarskem si vymínila čas pro své rozhodnutí.
Podle Macháčka by ČR měla vytvořit kolem sebe skupinu států a spolu s nimi záměnou za přijetí zvýšení fiskální kontroly požadovat větší politickou váhu v Unii.
K této poslední pasáži bych měla pochyby. Ve chvíli, když se má rozhodovat o ekonomických problémech přicházet s nějakou frondou s politickými požadavky, se mi nezdá zrovna nejvhodnější. Ale možná že to bylo jen efektní zakončení článku než vyjádření nějakého polooficiálního postoje.
Ale zaplaťpámbu, že pan Macháček tam nenapsal víc o euroskepticích. Bylo by se opravdu za co stydět.

STK řekl(a)...

Tak tohohle Jana Macháčka opravdu nemusím. Jeho publicistická kariéra je založená na "anti" k čemukoliv. U mě (pardon Informace) je to jednoduchý levicový žvanil. Napadá lidi "s jednoduchými recepty" a sám nabízí - totéž.
[;>/

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Audit Jana Macháčka mi chodí do pošty. Čtu ho pravidelně a se zájmem. Nikdy by mne nenapadlo, že pan Macháček je "levicový žvanil".

Harpyje řekl(a)...

Ten výraz "klammheimliche Freude" má velmi neblahou historii, Jakube.
http://www.welt.de/politik/article722607/Das_deutsche_Terrorjahr_1977.html

Harpyje řekl(a)...

Postoj levicových žvanilů se zakládá na opozici k tradičním hodnotám. To je každému autentickému konzervativci jasné. Příklad takového postoje dává ve svém dnešním sobotníku můj oblíbený Adam B. Bartoš. Podle něj sužuje náš národ nejen ona prokletá EU, ale i "oni".

Před několika desetiletími, si "mezinárodní židovská intelektuální elita" vyhlídla VH a "vytvořila z něj loutku svých zájmů". Od té doby on, "věchýtek, svraštělý, pohublý" a jeho pravdolásková klika, neustále útočí na "na základy národního bytí, na stát, na českou suverenitu, na tradice, na řád, na křesťanské hodnoty ... proti stranickému politickému systému, proti prezidentovi, proti vlastenectví, proti konzervatismu, proti národu, proti tržnímu hospodářství, proti historii, proti rodině. Proti všemu." Zrovna jak ten "jednoduchý levicový žvanil" Macháček.

Nedá se to prý vysvětlit pomocí běžných politologických pojmů. "Je to hlubší problém. Několik tisíc let trvající problém. Problém nenávisti jednoho konkrétního národa k národům ostatním. Národa, který si svůj nacionalismus bedlivě střeží a pěstuje, ale všem ostatním by ho zakazoval."

informace řekl(a)...

O půjčce a o příštích volbách
Odpověď STK, Drakovi a Jakubovi
a dodávám ještě Pergillovi k jeho dnešnímu příspěvku

Na článku pana Macháčka nevidím absolutně nic levicového a ani na ostatních, které jsem si včera večer vyhledala na webu. Připomněla bych, že v Itálii levice je součástí koalice, která spolu s pravicí podporuje Montiho vládu, ve Španělsku v nedávných volbách vyhrála Rajoyova pravicová strana Partido Popular , která také podporuje politiku zachování eura.

Spíš bych se zajímala o to, proč čeští euroskeptici vyrazili s takovým zanícením proti poskytnutí půjčky MMF a hlásají nevyhnutelnost rozpadu eurozony a Unie. A proč soustavně ve svých vystoupeních dezinformují veřejnost. Není to první předzvěst již počínající předvolební kampaň pro přímou volbu prezidenta? To podezření nemám jen já, dneska mi ho potvrzuje článek Lukáše Jelínka na Psu České přešlapování před evropským zrcadlem.

Na českém webu najdeme i zprávy o reálné situaci, pokud jde o vztah ČNB a MMF, o smlouvě o poskytnutí bilaterální půjčky, uzavřené v r. 2010.
http://zpravy.kurzy.cz/298934-cnb-devizove-rezervy-a-pujcka-mmf-otazky-a-odpovedi/
Proč o tom není informována veřejnost v širokých veřejných diskuzích? Proč se o tom čtenář dozví jen na stránkách specializovaného finančního listu?
Situace by byla všem hned jasná. Proč se tedy víří kalná voda kolem poplašných zpráv, že peníze půjdou z kapes občanů, anebo že zatíží rozpočet státu?

Politici nespí a už uvažují dopředu, co bude dál a jak nejlépe využít současné situce pro dost nedalekou budoucnost.
Třeba by ta nedaleká budoucnost mohla být diametrálně jiná než jakou si ji teď představují.
Pravděpodobně budou v Česku v kampani naléhat na ultranacionalizmus, jinde zase, jako v Itálii a Francii na levicový populizmus.
Dezinformované masy pak budou slepě volit v přesvědčení, že tak dělají pro dobro státu nebo pracujících.
Ale opakuji, co když scénář bude docela jiný? Aby se nepřepočítali.

Jakub S. řekl(a)...

Ach bože. Vtáhlo mě to do sebe, shltl jsem to celé. Tehdy v SRN vymknuta z kloubů, doba šílela. Jak nevěřícně jsme sledovali to nekončící masakrování a šílení a nenávist a braní rukojmí (nikoli -ch) na rozmazané vídeňské TV a na naší ovšem, ta si ovšem vše vychutnávala a pěkně dezinterpretovala. Od této vymknuté "levice" se ovšem stalinsko-brežněvovská ustrnulá, nehybně vládnoucí "levice" snadno distancovala: bylo to "zoufalství mladých lidí bez budoucnosti, kteří jen sáhli po nesprávných prostředcích. Ovšem svědčí to o bezvýchodnosti státu a života v NSR." No comment... A v Jižní Americe to pokračuje.

informace řekl(a)...

Oprava: počínající předvolební kampaně

Ještě dodatek Pergillovi:
Pokud jde o hypotéky subprime, podrobný přehled a rozbor podává na stránkách švýcarského Ticino Libero Marina Masoni, advokátka specializovaná ve finančních otázkách, od r. 1995 do 2007 ředitelka Departamentu pro finance a ekonomii Canton Ticino, předsedkyně Státní rady v 1998, 2000 a 2005 roce.
Doufám, že její kompetence bude pro Pergilla dostačující.
http://www.ticinolibero.ch/?p=2906

Jakub S. řekl(a)...

Kdej je to, o těch žžžidech a Vaškovi Havlovi?!
Mějte pochopení. jsou aji lidi jako já. Co narobíte.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

EU jednoznačně spěje k záhubě: Buď se přemění v kolos, postrádající dnes ještě přežívající zbytky demokracie (je třeba si uvědomit, že oficiální uspořádání EU je méně demokratické, než bylo oficiální uspořádání ČSSR; demokratické prvky právního a ústavního pořádku se obcházely mechanismy "vlády jedné strany", nebo se ignoirovaly, proto také mohla vzniknout Charta 77, kritizující "stranu a vládu" nedodržování vlastní legislativy; v EU by něco takového vzniknout nemohlo, protože ta je nedemokratická EX LEGE), nebo se rozpadne. Teoreticky by ještě mohl proběhnout proces podobný anglické nebo francouzské revoluci, kde by se jediná EUnijní instituce s demokratickým mandátem, EU parlament, pokusila uchopit moci a získat ji v tom rozsahu, který je pro zastupitelský sbor v demokratickém státě atributární, nicméně pokud bude složen z EUrohujerů, tak něčeho podobného nebude schopen, pokud z EUroskeptiků, tak ti se shodnou spíš na civilizovaném rozchodu na způsob Rakousko-Uherska nebo Česko-Slovenska.

EU je prostě v krizi, z níž jsou pouze dvě reálná východiska: buď totální potlačení demokracie a nastolení režimu na způsob stalinistického SSSR nebo hitlerovského Německa, nebo rozpad. Ta "půjčka MMF", která je dnes na pořadu dne, má vysát ekonomiky jednotlivých států a v podstatě je přípravou na občanskou válku v EU.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
dotyčná dáma se kroutí jako přetržená žížala a snaží se mlžit, nicméně není s to zapřít Tax Payer Relief Act z roku 1997, který to celé odstartoval. A právě ten definoval POVINNOST půjčovat lidem neschopným splácet na stavbu domů, které zatíží hypotékou. A prasklo to v momentě, kdy masy těchto lidí měly začít splácet (a nemohly), banky jim zabavily domy a snažily se je prodat, cena nemovitostí šla drasticky dolů (tím i cena půjček, krytých nemovitostí) a "hypotéční bublina" lupla.

Harpyje řekl(a)...

Ten Bartošův článek je, Jakube, na http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/dox-a-panoptikum-pravdolasky/

STK řekl(a)...

Dobře, hranice mezi levým a pravým je nejistá - každý ji vidí jinde. Možná by bylo líp mluvit o hranici mezi paternalismem a liberalismem.
Kolik já sám zmohu (a mohu) a kolik toho vyřeší za mě stát (a kolik mě to bude stát). Tady vlastně od středního věku (do té doby jsem o tom nepřemýšlel) pozvolna putuji od středu do liberalismu. Ne do extrému (diskutoval jsem několik let na blogu, kde jsem byl považován za téměř komunistu - v každém případě za naivního levicového hlupáka*) a pochopil jsem, že ultraliberalismus je stejně zoufalá víra v jednoduché řešení, jako je komunismus nebo multikulturalismus. Ostatně jako jakákoliv myšlenka, která nemá v sobě zabudováno to "Ovšem na druhé straně...".
Takže bych docela ocenil, kdyby mi nebylo podsouváno něco, co jsem nenapsal a dokonce si to ani nemyslím. Takového štamgasta pak nemohu brát vážně.
A že si myslím něco jiného než jiní? Inu - co se dá dělat. Ti jiní jsou zase přesvědčeni o něčem jiném, než já.
Když se totiž pokoušíte ukřičet nebo dehonestovat a otrávit toho, kdo myslí jinak než vy, zbavujete se sebereflexe. Čím dál tím víc "slyšíte jen sami sebe". Žádná kontrola správnosti svých myšlenek. Žádné CRC. Inu - jak kdo chce. Situace jako mezi Tlustokoncovými a Tenkokoncovými z Gulliverových cest. Zvenku (nebo shora) docela trapný pohled.

*/ nijak mě to osobně nezasahuje. Když jsem ti blbej, tak se se mnou nebav, nádivo. (To ovšem nepíši, jen si to myslím.)

informace řekl(a)...

Pergille,
pokud podle Vás neseká dotyčný úsudky sekerou, ale dělá dintinguo a upřesňuje pojmy, tak se kroutí jako přetržená žížala? To je dost výmluvné o Vašich představách o diskuzi.
Pokud jde o Vaše prognostiky, dělám proti Vám po neapolském zvyku čertí rohy.
Teď jistě prominete, ale mám spoustu věcí k zařizování a musím tedy běžet.

informace řekl(a)...

oprava: distinguo

Já Vám, STK, nic nepodsouvám, jestli se Vaše filipika vztahovala ke mně.

Jakub S. řekl(a)...

LOUTKA MEZINÁRODNÍ ŽIDOVSKÉ INTELEKTUÁLNÍ ELITY. Ježíšikriste. Tohle se klidně mýrnykstýrnyks smí publikovat?! A o člověku, jemuž v první řadě vděčí každý pisálek, že může svobodně publikovat, studovat, jezdit, žít? Kdo je ten jakýsi Bartoš? Kdo vydává První zprávy?

Jakub S. řekl(a)...

Stk, že jsem to tak precizně nevystihl, nezestručnil, nevystihl já. Žárlím.

Harpyje řekl(a)...

O Prvních zprávách: http://denikreferendum.cz/clanek/2864-kam-kraceji-prvni-zpravy

STK řekl(a)...

Nevztahovala, Informace, na Vás ne.
A těžko to nazvat filipikou. Příliš vznešený název. [;>))

stk řekl(a)...

O odkazech a citacích:
Někdy mám pocit, že když někdo není schopen přesvědčivě vysvětlit svůj postoj k danému problému vlastními slovy, použije citátu z klasika - který buď je k věci, nebo je naopak s věcí svázán tak vzdáleně, že ani nevypátráš, proč vlastně byl citován.
V době internetové jsou to odkazy. Snažím-li se pochopit, porozumět postoji svého spolubesedníka a on mě zahltí odkazy na rozsáhlé statě někoho jiného, začtu se a možná začnu přemýšlet o úplně jiných věcech. O původní téma zájem ztratím.
Tož mezi náma - ta citace by bývala byla lepší.

STK řekl(a)...

A ještě jedna věta, tzv. věta diskriminační:

Žena donesla "z města" tištěné noviny. V Ostravě se k romské národnosti přihlásily tři stovky obyvatel. Realita bude kolem 30 000. Vychází mi z toho jedna věc - Romové se za své etnikum stydí. No dobře, co s tím naděláš. Ti Cikáni a Cikánky, které znám se za svůj původ nestydí. A dá se to na jejich sebevědomí (a sebeuplatnění) zatraceně poznat.
Tak mi ale řekněte, proč si tak nahlas trvají na pozitivní diskriminaci, příspěvcích a na "nadpoměrném" zastoupení ve volených orgánech. Když je jich tři sta ve třistatisícovém městě. Jedno promile. Rytířů řádu Jedi tu bude asi víc.

Tak nevím: Jsou ti nepřiznaní Romové nebo ne? A kdo je vlastně ten autentický Rom?

Větší vlastenec řekl(a)...

Dalajláma, fašisti, sionisti, Havel

Správně píše geniální novinář a velký vlastenec ABB o odporném spojení sionisti&imperialisti&Havel, správně píše o hysterickém štvaní CIA, židozednářů, papeženců, umělců a pravdoláskařů proti našemu Hradu.

Ve svém tak českém, tak hezkém článku však náš ABB*) opomněl zmínit ještě jedno nečisté spojení. Ano, svraštělý, pohublý věchýtek Havel stále udržuje těsný styk s neárijským Asiatem**) tzv.dalajlámou. Nejde o náhodu či o „spříznění duší“; jde o pokračující spojení Havel + fašisti.
O úzkých vazbách velkoburžoasní rodiny Havlů na fašisty naši vlastenci již popsali spoustu papíru - nemusím tedy čtenářům připomínat, co dobře vědí : Například jak malého Vašíka H. na kolenou houpali „strýčkové“ v černých uniformách, namátkou K.H.Frank. A možná i R.Heydrich.

Zato však musím připomenout jednu z nejpodařenějších fašistických operací - Operaci „Dalajláma“. Když si v průběhu 2.sv.války fašistické elity uvědomily, že Sovětský svaz zvítězí, začaly připravovat :
1) svoje přesídlení bezpečných končin
2) dlouhodobé poválečné diverzní působení proti SSSR a jeho spojencům
V rámci přípravy diverze proti lidové Číně vyslali fašisti své emisary do Tibetu. Zarytým Němcům Harrerovi a Aufschnaiterovi se podařilo přelstít hloupé Angličany, a proniknout až k tzv.dalajlámovi.
Po letech soustředěného vymývání mozku se oběma fašistům podařilo mladého a nevzdělaného pobožnůstkáře poštvat proti ČLR - jak nám vzdělaným Čechům známo, výsledky byly hrozné. Tibetský lid, místo vřelého uvítání, po svých čínských osvoboditelích z temna středověkých pověr střílel.
Naštěstí, dobro nakonec zvítězilo, tibetský lid byl osvobozen, a postupně pochopil dobrodiní míru, pokroku a socialismu. Dnes je Lhasa prosperujícím městem velké a bohaté Čínské lidové republiky.

A co zrádce lidu dalajláma, přišel k rozumu ? Vrátil se do ČLR k potrestání a převýchově ?
Samozřejmě že ne. V žoldu CIA a Mossadu cestuje po světě, štve proti míru a pokroku, šve proti blahobytu a štěstí tibetského lidu.
O této kampani se NESMÍRNĚ výstižně vyslovil náš pokrokový prezident, ústy svého tajemníka : Mediální skotačení kolem dalajlámy je kýčem století.

Ano, vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci : „Elity“ pravdoláskařů nejsou tvořeny ubohými pomatenci - přední havlisti moc dobře vědí, komu a čemu slouží.
Jinak řečeno, Havel, dalajláma, pravdoláskaři a jiní podobní VĚDOMĚ slouží multikulti a globálnu, slouží imperialismu, Euroamerice, sionismu, náboženství a demokracii.

* * * * *

Před pár dny médii proběhla „dojemná“ zpráva :
Nepřátelský agent dalajláma navštívil pana Havla, největšího domácího přisluhovače našich dědičných nepřátel. Viděli jsme kýčovitou fotografii : Svraštělý, pohublý věchýtek doslova PADÁ do náruče náboženského tmáře v oranžové říze.
Hnus.
Co dodat ? Jen toto : Jen ať pan dalajláma dá panu Havlovi nějakou tu „zázračnou“ tibetskou medicínu. Buď konec přijde rychleji, nebo naopak věchýtek vydrží ještě pár let - a dožije se našeho vítězství.
Vždyť Evropa se rozpadá, Amerika ustupuje Rudé Číně = OSVOBOZENÍ SE BLÍŽÍ !

A po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem si uděláme čas i na pana Havla; pokud ty dva tři roky přežije.
Takže, drazí vlastenci, již nyní si můžete připravovat krásná česká slova, jež použijete na sepsání desetitisíců petic naší budoucí pokrokové vládě. Petic, v našich nejlepších národních tradicích požadujících co nejpřísnější potrestání zrádců.

Na shledanou v lepších časech !

-----------------------------------------------
*) Zdůrazňuji „náš“ ABB, aby nedošlo k záměně s norským ABB, naším velkým spolubojovníkem v dějinném zápase proti multikulti a globálnu
**) My Slovani jsme ÁRIJŠTÍ Asiati. A jsme na to patřičně hrdí.

Schumacher řekl(a)...

Harpyje vida, dnes velmi rozumné. Jste to Vy nebo si Anonymní občas vypůjčuje Vaše jméno ? Aktuální článek a diskuse radost číst. K citaci "Národa, který si svůj nacionalismus bedlivě střeží a pěstuje, ale všem ostatním by ho zakazoval..." něco na tom je ale jinak než to autor (Bartoš)ve své programové omezenosti a animozitě prezentuje. Není to politika toho národa a víry, Židů-židů, ale odpadlíků, kteří se podíleli na založení komunistického ateistického internacionalistického náboženství v přesvědčení, že národní je jednou z příčin válek a utlačování jedněch druhými, tak jak poznali sami na sobě. Jedním z nich byl Karl Heinrich Marx, paradoxně rasista, vidící ve slovanech podřadnou rasu. V tom by si nezadal s ideology Říše. Hrůzami druhé světové války a holocaustem byly jejich teze posíleny. Zatím co jiní se rozhodli uskutečnit myšlenku národního státu své víry, oni se našli v politice multikulti a všemožných levicových a pozdeji zelených hnutích. Součástí této politiky byla podpora imigrace a etnické a kulturní pestrosti v představě, že toto promíchání zajistí bezpečí. Jak nyní poznávají, byl to omyl. Abych byl objektivní, podmínky pro to vytvořila neokoloniální politika někdejších velmocí, zejména Francie otevírající brány neevropské imigraci. V Německu to bylo v době "hospodářského zázraku" vyvoláno potřebou opatření levné pracovní síly, "gastarbeitrů" v praktické návaznosti na opatřování si pracovních sil nucenými odvody z okupovaných území do někdejší Říše. Dodavatalem pracovní síly se tentokrát stalo Turecko, historicky příležitostný spojenec Německa. Příčina toho co zkoumáme proto není jedna, ale je jich více, s různým podílem a váhou v různém čase a v různých místech. Bohužel, v "politice" a v ideologii k ovládnutí mas je typické redukování i úmyslné vybírání jediné příčiny, která se z těch či oněch důvodů jeví jako vhodná.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nedokážete rozlišovat mezi příspěvky Harpyje (a ostatních zrádných emigrantů) a Anonymního českého vlastence ??
To snad nemyslíte vážně, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře-antisionisto !

Vždyť hanební emigranti se VESMĚS pokoušejí do našeho vlasteneckého Doupěte vpustit tzv.čerstvý vzduch, ve skutečnosti však smrtící mráz multikulti a globálna.
Zatímco Anonymního vlastenec je člověk jako my, je ukovaný ze stejného kovu, vyrostl na chlebu z naší země, hnojeného naším vlastním hnojem.

Takže, pro Lenina, snad dokážete rozlišit mezi zlatem a pozlátkem, mezi Čechem a odrodilcem, mezi vlastencem a emigrantem.

Čest a Nazdar !

Kopretina řekl(a)...

Toto je také hezká citace:
"A jak by řekl Miroslav Dolejší, kdyby žil, potomci komunisticko-židovsko-zednářských rodin. "... Ach jo...Neonacismus jako vyšitý...Poturčenec horší Turka, ze sionisty velikým antisemitou...

informace řekl(a)...

Pergille,
ještě k Vašemu příspěvku z 9:18.
Neobávejte se o mou duševní rovnováhu, nekvílím nad možnou výhrou levice v příštích volbách a ani neadoruju levicové nebo levičácké ekonomy. Vůbec nejsem ve stavu vnitřní rozpolcenosti a neplavu v talíři guláše. V každém případě děkuji za projev přátelské starosti.
Nechtěla bych v každém případě, aby Vám ta starost o mne bránila v porozhlédnutí, jak se říká "čistýma očima" po světě a na situaci, abyste se přesvědčil sám, že dnešní situace ekonomická, ale především finanční, nemá v dějinách obdoby. O globálním finančním trhu s jeho odtrženosti od reálné ekonomiky jsem tu už psala, tak to nebudu opakovat. Ani o tom, že globální finanční trhy de facto škrtí reálnou ekonomiku, tu, která produkuje reálné hodnoty e ne jen abstraktní zisky z kolování a sebemnožení peněz. Abstraktní, protože na rozdíl od sedmdesátých let, kdy země Opec investovaly do reálné ekonomiky zakupováním akciových podílů ve velkých podnicích, dnes ty peníze slouží jen k seberozmnožování.
Jsem toho názoru, že žádný ekonom, ať je jakéhokoliv politického zaměření, nemá na dnešní krizi recept, jak ji zvládnout. Jak restriktivní, potenciálně deflativní politika pravice, tak inflativní tendence uvolněním kreditu a devalvací politika levice. Tím méně politika extremní nacionaalistické pravice, jejíž zkušenosti sahají tak do dob nacionalistického korporativizmu nebo paradoxně do maximálně etremního liberismu.
Přiznám se, že pasáž, kde hovoříte o involuci myšlenek a tendencí bývalých osmašedesátníků, kteří se snaží o ekonomickou likvidaci Evropy a cílenou likvidaci demokraticky veřejně činných osob, mi není zcela jasná. Barroso a další ex levičáci se, podle Vás, snaží nastolit znovu socializmus stalinského typu? A k verbování nových SS na jeho znovunastolení terorem?
Nejsou to jen Vaše poněkud chimérické kombinace?
Anebo snad myslíte, že ultranacionalické jásání českých ultraskeptiků nad potápějícím se Titanikem jim zajistí místo na ruské ponorce? Myslíte, že v Rusku mají zájem na vytvoření kapely vyšeptalých trombonů? Rusko má na Titaniku cenný náklad, o který nechce přijít.
A Marine Le Pen? Prohlásí jako de Gaulle "Bien entendu, on peut sauter sur sa chaise comme un cabri, en disant : l'Europe ! l'Europe ! l'Europe !... mais ça n'aboutit à rien et ça ne signifie rien. Je répète : il faut prendre les choses comme elles sont."
A bude hledat nějaké cesty k francouzské ekonomické autarchii? Kterou nehledal ani Velký generál?
Jak si vlastně tu budoucnost, Pergille, představujete, hlavně pokud jde o řešení finanční krize?

Jakub S. řekl(a)...

"Nu ovšem, můžeme vyskakovat na židli jako koza a vykřikovat: Evropa! Evropa! Evropa!... ale nikam to nepovede a nic to neznamená. Opakuji: je třeba brát věci jak jsou."
To jsou slova Generálova? Patří k mým hrdinům. A la différence de Le Pen, il va sans dire.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

víte jaký je rozdíl mezi optimistou a pesimistou?
(Pesimista říká: "Je tak zle, že hůř už být nemůže." a optimista říká "Ale může!").
To se mi nějak asociovalo s tím, že "žijeme v situaci, která nemá v dějinách obdoby".

Problém je v tom, že ono odtržení finančních trhů od reálné ekonomiky a její faktické škrcení (což je téze, s níž bouřlivě souhlasím) je způsobeno právě hypertrofovanou legislativou, která byla zkorumpovanými úředníky EU vytvořena "na míru" a podle požadavků právě těch nadnárodních kolosů. Jakákoli cesta dál tím směrem povede k ještě většímu přiškrcení té části ekonomiky, která vytváří hodnoty, až se to nakonec celé zhroutí (a může to jít opravdu rychle, až nečekaně, jako pád laviny). Opravdu nemíním dlouze studovat, kdo z dotyčných úředníků a finančníků je "pouze" blb, neschopný pochopit důsledky svého konání, a kdo je zainteresován na nějakém zlém záměru (ať už motivovaném jakkoli) a už má zlaté cihly zakopané někde na Kajmanských ostrovech.
Východisko z krize vidím v razantní deregulaci (nevidím důvod, proč bychom měli např. cukr dovážet přes půl zeměkoule a platit za něj trojnásobek proti řepnému cukru, který jsme s to si vyrobit sami - a ještě tím získáme pracovní místa v naší ekonomice) a zrušení prakticky všech norem, které škrtí především drobné a střední podnikání. Jakákoli regulace navíc k současné, byť třeba i dobře míněná (a o dobré vůli těch, kdo na úrovni EU dělají normy zasahující do ekonomiky lze mít důvodné pochyby), bude situaci jen a jen dalé zhoršovat.
Protože takováto deregulace na úrovni EU není možná (vzhledem k "demokratickému deficitu" EU je prakticky nemožná), je pravděpodobně nejschůdnější řešení rozbití EU a deregulace provedená na úrovni národních států, které se dosud nepodařilo dostatečně účinně oddemokratizovat. To by současně silně oslabilo jak globalizaci, tak i moc nadnárodních finančníků (proto také tito lidé platí tvůrce demagogických žvástů o tom, jak šílená katastrofa by v takovém případě nastala). Nenastala, pochopitelně, pouze bychom se po nějakém přechodném období zmatků vrátili k tempu hospodářského růstu (a růstu životní úrovně), jaké tu bylo někdy v 90. letech.

informace řekl(a)...

Poslyšte, Pergille,
jsem osoba trpělivá a nemám ve zvyku prosazovat své názory za cenu opomíjení, deformace nebo dokonce bagatelizace argumentů protivníka. Dobrá, Vy trvrdíte, že EU svou centralizační politikou regulace, hlavně zemědělské výroby - uvádíte přímo pěstování cukrovky a výrobu cukru - škodí přirozenému, spontánnímu rozvoji hospodářství jednotlivých zemé EU a činí ji tak vystavenou moci "nadnárodních finančníků".
Našla jsem si tedy materiál na webu, od dokumentů komise o evropské politice ve věci výroby cukru, až po italské komentáře o dopadu této politiky na italské cukrovarnictví a prokousala jsem se jím, abych tam našla nějakou spojitost mezi regulovanou politikou v tomto sektoru a ohrožením eurozony globálním finančním trhem. (Odkazy neuvádím, jsou kilometrové délky a Pisla by je nepustil, ale doufám, že mi uvěříte, že nepodvádím.)
Mohu souhlasit anebo ne s předpoklady, proč je záhodná regulace evropské výroby vzhledem k celosvětové výrobě cukru a k situaci na světovém trhu, mohu protestovat s italskými cukrovarníky, kteří konstatují, že v Itálii se za 10 let snížil počet cukrovarů z 12 na 5, ale to mi pořád nevysvětluje proč se mezinárodní finanční spekulace pustila do eura a jakou finanční rozpočtovou politiku by měla eurozona podniknout, aby se tomu soustředěnému útoku ubránila.
Sorry, Pergille, mluvíme o dvou rozličných věcech, a Vy si to tvrdohlavě nechcete - neříkejte, že neumíte - uvědomit.
Namítnete, pravděpodobně, že případ eura je také důsledkem přílišné regulace a normatizace. V tom tedy nemáte pravdu, eurozoně chybí právě ústřední governance a kontrola jednotlivých státních rozpočtů, EBC nemá pravomoci a funkce státní banky jako Federal Reserve, aby mohla výrazně podobným útokům čelit. To není můj názor, ale názor finančních ekonomů a já ho shledávám logickým a přesvědčivým.
Říkáte, že rospadem eura by žádná katastrofa "nenastala, pouze bychom se po nějakém přechodném období zmatků vrátili k tempu hospodářského růstu (a růstu životní úrovně), jaké tu bylo někdy v 90. letech".
Jenže my jsme už v jiné fázi globalizace oproti devadesátým létům a problémy jsou značně složitější. Jaký dopad měla tehdy čínská nebo indická ekonomika na světovém trhu? To jen abych uvedla jeden z argumentů.
Nemáte tak trochu retrográdní názory?

informace řekl(a)...

Oprava: rozpadem

informace řekl(a)...

V Itálii, Pergille, je pořekadlo "dej pozor, abys s vodou z vaničky nevylil i dítě.
To by se právě rozpadem Evropské Unie mohlo snadno nebo spíš určitě stát.

drak řekl(a)...

informaci:

Na vylévání vaničky i s dítětem, je poslední dobou bohužel odborníkem kde kdo, eurokomisaře, europarlamentáře a nás tady nevyjímaje. Čím větší věc je ve hře a čím jakoby lepšími úmysly se při tom vylévání vaničky i s dítětem lze prokázat, tím lépe a ochotněji k takovým koninám dochází. Jedním z mála, kdo se chyb nedopouští, jsou vozembouchové, Čína, Rusko, a další padouši a lidožrouti, ti neztrácejí čas jalovým plkáním a jdou si tvrdě za svým.

informace řekl(a)...

Draku,
nebudete tomu věřit, ale, jak jsem četla před několika dny, čínské kontrolní úřady samy upozornily, že dětské hračky, vyvážené do zahraničí neodpovídají normám nezávadnosti pro zdraví.
Víte, co toho svinstva sem už navozili?
A to nejsou jen hračky.
Jediné, co se může udělat, zavést přísné kontroly už na hranicích, když se tomu přívalu nemůžeme jinak bránit.
Anebo zrušíme EU a její centralizovanou normatizaci a budeme ty šmejdy vyrábět v konkurenci s Čínou?

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
informace řekl(a)...

Člověče,
když neumíte napsat něco alespoň trochu ucházejícího, tak sem nelezte. Stejně Vás smažou. Tak na co Vám to je?

drak řekl(a)...

Co se týče eura, eurozóny a jeho problémů, je nutné si uvědomit, že při zavádění eura došlo k několika fatálním omylům a chybám a mimo jiné i jejich následkem, nám nastala současná problematická situace. Opět se vracím k dřívějšímu autostabilnímu sytému směnných kurzů evropských měn, protože ten dosud nebyl adekvátně ničím jiným opravdu účinným nahrazen a jeho blahodárný autostabilní vliv chybí. Některé pokusy reagovat na nastalou situaci, jsou sice věcně správné, protože se snaží dostat více pod kontrolu tvorbu rozpočtů členských zemí a zabránit jim v dalším zadlužování, no ale naráží to na odpor, problémy, neochotu, nevůli, a nepochopení, ono to totiž bolí, když se další dluhy nemají sekat a stávající musí platit. Problém je totiž mimo jiné i v tom, že jen málokterý politik se vůbec snaží myslet dál, než na rok dva dopředu a určitě ne dál, než na konec jeho volebního období. Doby, kdy se plánovalo strategicky na desítky let dopředu jsou k naší škodě dávno pryč. Současná demokracie je dosti nefunkční a nedostatečně stíhá reagovat na část aktuálního dění a ani to nedělá bůh ví jak dobře, v důležitých a strategických záležitostech selhává velmi žalostně, nehledě pak na to, že evropské rozhodovací procesy jsou extrémně dlouhé a dojít k nějakému konci je běh na dlouhou trať, každý chce nějaké výjimky, úpravy a nakonec je to rozplizlé, neúčinné a skoro k ničemu, nehledě na to zpoždění. Tento neuspokojivý stav nám snižuje šance něco opravdu účinného pro euro a eurozónu udělat. Členské země ale mají své národní banky a jejich odborníci by spolu měli začít hovořit a vymyslet způsob, jak euro stabilisovat za současné situace a jak zajistit, aby bylo stabilní i nadále. Další, čím by se měli zabývat, by bylo snížení vlivu virtuality na realitu, tedy zajištění toho, že nám spekulanti nebudou devastovat reálnou ekonomiku, politici jednotlivých členských zemí by měli vymyšlená opatření a změny legislativy a smluv co nejdříve uskutečnit, za stávajícího stavu se prostě dál nehneme a časem by opravdu mohlo dojít i na velmi neblahé scénáře.

drak řekl(a)...

informaci:

Na krmení trollů je škoda času.

Čína samozřejmě má upřímný zájem na tom, aby se ty čínské šmejdy vyvážely vesele a ve velkém nerušeně dál, no a když už se někde stane hodně velký průšvih, že by se jako lidi mohli rozčílit a začít podávat žaloby na nečinné orgány, nebo požadovat něčí potrestání, že zanedbal to, nebo ono, případně mu třeba rovnou zkusit nabančit, tak tam, kde z toho kouká velký průšvih, takový, že by někdo mohl mít velmi dobrý důvod, aby začal požadovat a prosazovat, aby se dovozcům těch čínských zmetků začalo pořádně "šlapat na brka", tak raději zasáhnou sami a zkusí zabránit tomu, aby došlo tak daleko. Spousta unijních a spolu s nimi i národních orgánů v tomto ohledu žalostně selhává. Nejsem například schopen sehnat dostatečně kvalitní olověný akumulátor do záložního zdroje el. proudu, protože tím, jak ubývá výrobců, ubývá i konkurence a přibývá kartelů, no a pak vás tak akorát oškubou o peníze a zjistíte, že si nemáte z čeho vybrat a trávíte zbytek opruzováním kolem reklamací, což je velice otravné a neproduktivní zároveň.

STK řekl(a)...

Pb aku = Čína.
Nic jiného jsem nenašel a že jsem poctivě a dlouho hledal! - na napájení mého hypotetického elektro-kola. Nic - jen Čína.

Anonymní řekl(a)...

-ohledně informace-nick,pak,jak lze reagovat na idiota,zde trpěného,já bych ho přirovnal k Janyškovi Dzp.
-tuto alternativu jsem neznal,již se k nicku *drak*nebudu vyjadřovat.Naopak uvítám jeho aktivity,příležitostně podpořím.

STK řekl(a)...

Dotaz pro Informaci:
Vezměme SI jen ten detail s cukrovary: Itálie i Česko přišly o soběstačnost v cukru. Cukr zdražuje, protože se dováží a na trhu je ho mírný nedostatek.
Kde je ale to pozitivum takové "regulace"? Neříkejte mi ale, že je to snaha o zdravější (t.j. i delší) život Evropáků. Nezdravé jsou, kromě cukru, i živočišné tuky, alkohol, tabák, výrobky z bílé mouky (škroby a uhlovodany) a bůhví co ještě. Budou-li Evropáci žít v průměru déle, nakonec selže vzorec na poskytování důchodů. Takže z toho hlediska je to rovněž pochybné snažení.
Tak proč vlastně?

Šaman řekl(a)...

Trpíme zde různé idioty; pokud je utrpení přílišné, vymažu je.
(Toto nebylo přílišné utrpení.)
\ :-)

Šaman řekl(a)...

STK k národnostem: Národnost je u nás liberálně pojímána jako dobrovolná záležitost - a v povinném dotazníku se nemusela uvádět.
S ohledem na to, že zde máme i občanské sdružení "Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku"
(http://www.sudetsti-nemci.cz/)
tak by mohla i u nás být národnost sudetoněmecká (podle stanov těch echtovních německých sudetských Němců).
Podle §4 ("Příslušnost k národnostní skupině") je "sudetským Němcem" ten Němec, který se v bývalém Československu narodil, jehož předci jsou sudetští Němci, kdo se oženil či provdal za sudetského Němce, či je za sudetského Němce "považován". To znamená "delší dobu žil v některé z obcí v zemi české, moravské nebo slezské a prohlašuje svou sounáležitost k sudetoněmecké národnostní skupině". A taky každý, který "svou sounáležitost se sudetoněmeckou národnostní skupinou projeví získáním členství v Sudetoněmeckém krajanském sdružení".

Takže, STK, když se budete považovat za Roma, jste Rom, když se budete považovat za sudetského Němce, jste sudetský Němec, když za Poláka tak Polák, když za Moraváka, tak Moravák - a pokud za kocoura, tak kocour.
\ :-)
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Příspěvek Anonymního z 20:10 přílišným utrpením byl.
\ :-/

Jakub S. řekl(a)...

Na co mu to je... na náhradní ukojení, já mám pro tyto typické aktivity obecný, v mé rodině známý termín Ersatzsex. Pro mne však je přílišným nikoliv utrpením, leč nechutností už vydatně i tohle, prosím. Jednoznačně. Pro koho též?

Jakub S. řekl(a)...

Děkuji!

drak řekl(a)...

informaci:

V Lidovkách k tématu stručně leč chytře promluvil Karel Schwarzenberg:

http://byznys.lidovky.cz/nedelejme-z-eura-fetis-evropa-by-bez-nej-prezila-rika-schwarzenberg-1ft-/firmy-trhy.asp?c=A111217_095836_firmy-trhy_rka

Šamanovi:

Vyhodnotil Jsi to naprosto správně.

STK:

Vskutku nemám pražádnou radost z toho, že si mohu vybrat mezi několika různými šmejdy z Číny, ono asi kolikrát vlastně spíš jedním a tím samým, z jedné fabriky, jenom v jiném obalu, a za chvíli nepochybně jen mezi tím, zda si vezmu jediný dostupný šmejd z Číny, nebo zda se bez něj obejdu zcela. Třeba se pak konečně Evropa a USA vzpamatují a začne další vlna budování vlastního průmyslu, před tím zbytečně zlikvidovaného následkem vlastní blbosti. Ono ale pravou cenu věcí člověk zpravidla pozná, teprve až když o ně na čas či napořád přijde. No ale blbost je drahý luxus a platí se za ní tudíž draho.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

To nemuselo být, bzučení mouchy dovede otravovat víc, nežli tohle individuum.

informace řekl(a)...

Draku.
odpověď není tak jednoduchá. Jak jistě víte zavedení eura předcházelo několik přípravných stadií,prakticky od rozpadu Bretton- Woodské smlouvy. Bližší najdete na Wikipedii, jetli to náhodou neznáte. Prakticky se už z počátku projevila snaha o obranu měn zemí Evropské hospodářské komunity stanovením pevného kurzu mezi svými měnami. To je ale nechránilo proti útokům a kolísáním zvenku. Tady bych mohla připomenout krizi z 1992 r., kdy pod nátlakem spekulativních hedge fundů, je nucena devalvovat Velká Británie a Itálie. VB tenkrát odchází z evropského měnového systému. Euro je zavedeno v 1999 r. jako další fáze měnové unie. Jak se ukazuje teď, mělo se s další integrací pokračovat, místo toho se vsadilo na rozšíření zony, přijímali se noví členové a zřejmě kontrola jejich účtů nebyla dost rigorozní, jak se teď vychází najevo. A nebyla ani rigorozní kontrola účtů starých členů. Dokud byla situace klidná, šlo všechno dobře. Malér nastal po propuknutí skandálu s hypotékami subprime.
Má být alternativou k nedokončení procesu měnové integrace jeho rozpuštění nebo jeho zničení? To se mi po tolika letech zdá nesmyslné.
Z vlastní osobní zkušenosti můžu říct, že společná měna - euro dala Itálii deset let klidné existence. Přestala konečně honba mezi devalvacemi a za nimi rostoucími inflacemi. Protože devalvace automaticky vede k inflaci (ten mechanizmus jsem tu už jednou vysvětlovala, jako jsem tu postovala tabulku italské inflace v letech 70-80). Tím narůstá i veřejný dluh, automaticky.
Představte si, že jsem někdy koncem 80.let koupila státní pětiletý dluhopis, který dával 22,5% úroků ročně. Řeknete, pěkný výdělek. Jenže od toho musíte odpočítat roční inflaci. Ta procenta prakticky kryla jen znehodnocení liry.
Může takhle nějaká společnost dlouho pokračovat?
Od zavedení eura Itálie žila v klidu asi tak 10 let, se stálou inflací pod 3 procenta. Ustálily se ceny a úroky státních dluhopisů.
Myslíte, že když řeknete v Itálii, že by bylo lepší kdyby se euro rozpadlo a že by se Itálie měla vrátit ke staré měně, že Vám neskočí všichni svorně na krk s tím, aby Vás zardousili?
My skutečně chceme, aby se euro udrželo a lidi, když s nimi mluvíte na ulici, schvalují opatření Montiho, i když jimi nejsou nadšení.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Když prý někdo požádá o české občanství, tak prý se mimo jiné další skutečnosti přihlíží i k tomu, zda se cítí být českým občanem, nebo zda ke státu má nějaký positivní vztah. Svoji logiku to samozřejmě má.

informace řekl(a)...

STK,
nevím, proč se v Česku zvýšily cenu cukru a proč je ho nedostatek. Tady tomu tak není. Bílého cukru je dost, a třtinový je poněkud dražší a nikdo ho moc nekupuje. Tak na marmelády.

Vidíte to je taky paradoxní postup. Dělá se všechno pro prodloužení života Evropanů a nepomýšlí se na to, že tím trpí důchodový systém. Jste snad toho mínění, že by to mělo být naopak?

drak řekl(a)...

informaci:

Pro ekonomiku je skutečně důležité mít přiměřeně stabilní a spolehlivou měnu. Já si myslím, že euro se zachránit dá, ale bude to stát nějaké to přemýšlení, nějakou tu práci, nějaké ty oběti, ochotu v něčem ustoupit a uskromnit se, také bude třeba vykonat mnoho užitečné práce. Ani tak to ale nakonec nemusí dopadnout dobře, ale zkusit by se to asi mělo. Nicméně problémy s eurem odrážejí problémy s unií jako takovou a na tom by se mělo pracovat zároveň, jsou to spojité nádoby. Důležité je, nepokračovat v tom, co nám devastuje ekonomiku a dojít aspoň ke zvratu a nastavit aspoň mírně příznivý vektor vývoje situace. Kluci by třeba mohli zkusit se přestat stěhovat za bůh ví kolik milionů eur ročně a jít tak příkladem. Pak by měli zkusit nastavit trend snižování dotací až k jejich zastavení, víc chránit trh před globálním šmejdem a narovnat poměry na trhu směrem k opravdovým tržním, méně regulovaným a když už, tak pořádně zregulovat ty finanční vyžírky, kteří devastují reálnou ekonomiku. Tam kde už je monopol, měli by ho dokopat aspoň ke slušnému chování a slušným cenám, když už nejsou s to, ho demonopolisovat. Zkrátka a dobře je to poměrně komplexní a víceoborová záležitost, tím hůř se bude nacházet nějaké smysluplné řešení a hlavně nezbytný souhlas zúčastněných s jeho aplikací.

informace řekl(a)...

Draku,
o tom pohovoru Schwarzenberga s německým listem jsem četla ráno a hledala jsem plné znění na webu, ale nepodařilo se mi ho najít.
Co k tomu říct? Víte, nemám velké mínění o politických a diplomatických schopnostech toho pána.

Šaman řekl(a)...

Drakovi k "Když prý někdo požádá o české občanství,"...

Jistě. My s STK jsme se však bavili o "národnosti". U té taky platí hlavně a jedině to, "jak se cítíš", ale zde o nic nežádáš. Co řekneš, to platí. Ale musí jít o národnost existujícího národa. Kocour by asi neprošel… I když - kdybychom se pro rok 2021 smluvili (už se začá připravovat sčítání), ta proč ne. Přednosta Statistiků taky řekl, že neposuzovali, jestli je "jedaismus" náboženství, ale zaznamenali, že to do kolonky "náboženství" napsalo 15000 lidí.
Starwarsačka Tess dnes říkala, že většina lidí to udělala z hecu (protest proti povinnému vyplňování), ale menšina z nich jsou skuteční magoři, kteří si vyrobili klasické náboženství - které ale má s pravidly světa SW pramálo společného.
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Informace, držím palce Itálii i nám, ale tady jsou skutečně jen dvě možnosti, k nimž se limitně blížíme:
A) totalitní stát, řízený z Bruselu či Berlína
B) rozpad €.
A není na nás, co si vybereme! Události už jdou vlastní cestou a politici poslední 3 roky udělali kulový.
Možná nastane i třetí eventualita
C) Rozpad EU na jednotlivé totalitní státy.

K "společná měna - euro dala Itálii deset let klidné existence. Přestala konečně honba mezi devalvacemi a za nimi rostoucími inflacemi…Od zavedení eura Itálie žila v klidu asi tak 10 let, se stálou inflací pod 3 procenta. Ustálily se ceny a úroky státních dluhopisů."

Tady právě nejspíš došlo k tomu, že skutečná italská inflace narůstala za přehradou jednotného eura - do té doby, než praskla hráz! A ta hráz už není Itálie, ale Evropa.

BTW: Rozpadne se dříve eurozóna nebo Belgie?
\ :-/

informace řekl(a)...

Šamane,
nenarůstala inflace za přehradou eura.
Narůstal státní dluh, sice růst byl značně omezený oproti letem 70.- 80., ale narůstal.
Víte, italským problémem je značný daňový únik. Na jedné debatě dokonce řekli, že kdyby se to podařilo vymýtit, Itálie by za deset let státní dluh splatila.
Je to dlouhé vysvětlování, proč tomu tak je, třeba se pokusím o tom napsat někdy jindy. Prakticky všichni jsme "evasori" (ve slovníku jsem našla daňový defraudant, což se mi zdá moc silný výraz), protože nám nic jiného nezbývá. A pak jsou tu opravdoví defraudanti, kteří přiznávají 8 euro ročního výdělku a jsou při tom majiteli velkých podniků.
Kdyby, říkám, kdyby se podařilo Montimu něco podobného jako dát do pořádku celý daňový systém, Itálie by byla na koni!

Šaman řekl(a)...

Informace: No jo, no. Četl jsem asi před deseti lety nějaký článek, kde se porovnávala životní úroveň a HDP v různých evropských zemích. Statistici zjistili, že životní úroveň v Itálii (tehdy) je podobná jako v Německu, ale HDP asi o 30 % nižší. To nebylo k pochopení.
Došli tedy k závěru, že těch 30 % dělá "šedá" ekonomika: Například neproclené a nedaněné pašované cigarety a další zboží, celá sídliště postavená bez stavebního povolení…

Možná v Evropě nastane ještě varianta D: Jednotlivé země začnou zavírat podvodníky, mafiány, tuneláře, korupčníky - a začnou jim taky zabírat majetky.
V Rusku to tedy udělali stylem - vraťte státu půlku, a zbytek si můžete nechat. Nebo vás zavřeme, i když jste proti zákonu nic neudělali.
(Těch 5 let, co si myslí Mrtvá kočka, že dostane Prochorov, je pro současné Rusko značně podhodnocené. Prakticky je to tam dnes tak: "Dokaváď neumře")

STK řekl(a)...

Informace - "Euro dalo Itálii deset let klidu...". Tady mi něco logicky nesedí. Buď Itálie těžila ze stability Eura a vlastně tak na Euru parazitovala nebo by byla věc ustála i bez eura s LIT.
Pokud vím, je Itálie zadlužená tak, že pro další půjčku dostala velmi přísné podmínky od MMF (?). Úsporná opatření se ale nelíbí hodně lidem - kolika nevím, relevantní informace nejsou, každý si procento nesouhlasících Italů upravuje tak, aby podpořilo jeho teorii.
Tak zase Kocourova hloupá, ale elementární otázka: Parazitovala Itálie na Euru nebo ne?

stk řekl(a)...

To jsou ale jenom smělé sny, Šamane.
Stejné zákony pro všechny a vynutitelnost práva.
Kdyby tohle bylo, asi bychom tu diskutovali maximálně o tom, jak jednat s Aldebařany, protože v normálním občanském životě by nastala táhlá, "newerending" idyla. Nezajímavé.

Ovšem na druhé straně...

stk řekl(a)...

2 Tess: K Rytířům Jedi - Češi zneužijí každý dobrý fór a tím ho vlastně zkazí. Takže musí vymyslet další.

informace řekl(a)...

Kocoure,
nechápu, co míníte tím parazitovala? Jak měla parazitovat?
Byla napadena spekulanty pro svůj vysoký státní dluh, kterým je exponovaná asi 40% vůči venku. Za dob liry byl umisťován státní dluh převážně doma, bankami a soukromníky. Všichni jsme kupovali dluhopisy, protože nás jistili proti znehodnocení měny.
Itálie nejen že nežádala o půjčku MMF, ale dokonce ji odmítla, že ji nepotřebuje.

drak řekl(a)...

Berme to tak, že ti "na slovo vzatí odborníci" a následně politici, kteří nechali vzniknout euro, aniž by ECB nebo komukoliv jinému byly dány do ruky nástroje schopné nahradit ony dříve probíhající kursové pohyby, prostě neodvedli dobrou práci. Toho samozřejmě využil kde kdo, kdo mohl, Itálii nevyjímaje.

Pro mě za mě, klidně by za určitých předpokladů mohl vzniknout stát řízený z Berlína či Bruselu, jen bych nechtěl aby byl totalitní, já bych přes všechny nedokonalosti a problémy demokracie přeci jenom preferoval ten demokratický. I když se osobně domnívám, že dobře vyvážená konstituční monarchie je zatím asi tím nejlepším, co kdy bylo jako státní zřízení vymyšleno a praktikováno.

Jinak vzpomeňme na Kocoura z Červeného trpaslíka ;-)

informace řekl(a)...

Šamane,
někde dokonce uvádějí, že ta šedá ekonomika dosahuje 40%. A není to pašování cigaret, jsou to nepřiznané činnosti, třeba v zemědělství, řemeslnictví, opravářství, pak podniky mafie, o kterých berňák ani neví.
A kdybychom měli mluvit o činnosti berního úřadu, mohla bych tu vyprávět anekdotu, jak mě pozvali, že mi chtějí vrátit 397 euro za rok 2007, které jsem na daních přeplatila. Když jsem tam naklusala s jistým entusiazmem, tak mi paní řekla, ale že mám zároveň nedoplatek 395 euro a jestli nemám potvrzenku, že jsem je zaplatila, musím dodatečně zaplatit těch 395, aby mi mohli vrátit těch 397. To mě podzvedlo na židli. Říkám, a nemohli byste si to zlikvidovat přímo ve vašich papírech? - Ne, to nejde, vece ta paní. Musíte mít potvrzenku.
Jakoupak potrvzenku bych měla mít, když mi daně strhává přímo zaměstnavatel u zdroje? - já na to.
Aha - říká na to paní, které už došlo, že mají v těch jejich dokumentech bordel. - Tak mi přineste jen potvrzení od zaměstnavatele o vašich přijmech. Ale až se vám to bude hodit. Věc nespěchá.
Jestli takhle postupují i u velkých defraudantů, to nevím. Ti na únik mají poradce specialisty.
Ale že v daních je bordel, je všeobecně známo.

STK řekl(a)...

Tak teď jsem s rozmyslem vymazal svůj další dotaz: Byl mi tak nějak mimochodem Informací zodpovězen. Téměř polovina pracovních činností v Itálii se koná bez odvádění daní. Takže pak nutně chybí peníze v rozpočtu. Iralové si ovšem kupují dluhopisy, aby zabránil inflaci - takže tím nepřímo přispívají do státní kasy. Inflace je zhruba ve výši úroků - O.K. nikdo netratí, nikdo nevydělává. Jen mnoho Italů "spoluvlastní" Itálii.
====
Jak jednoduché, milý Watsone. Místo odvádění daní tam kupují dluhopisy. A zřejmě se tak koná dlouho - nepamatuji si, že by mi někdo v Italsku vnucoval účtenku jako v Německu nebo i Rakousku.
No - i tak možno. Jenže to nemá s ne/existenci eura nic společného. Euro vlastně Itálii nijak nechrání. Zdá se, že ani neškodí, ani neprospívá.
====
Draku, Red Dwarf má v naší domácí filmotéce čestné místo. Polička ve výši očí. A taky "Jistě, pane ministře!" a "Jistě, pane premiére!". Politická (ne)kultura je prostě jev naprosto internacionální!

Větší vlastenec řekl(a)...

No to víte, vážený STK - Makaróni.
Co byste chtěl po národu bez tradic, bez kultury, po národu s pouhou špetkou slovanské krve v žilách ...
Prostě - ať už Itálii osvobodíme my Slovani nebo naši muslimští spolubojovníci, budou se Makaróni muset hezky dlouho učit, než dosáhnou naší úrovně.

Ach, když si tak představím, kde mohla Itálie být, nebýt sionistických intrik ...
Vždyť jsme to byli my Slovani, kdo založil Hřím, Věčné město Perunovo ! Po staletích rozkvětu nás o něj připravili sionisti, a překřtili jej na Řím ... Tehdy začal úpadek našeho Města, úpadek, který se nezastavil dodnes.
Ach jo.

Mimochodem - na uloupení našeho Hříma sionisty jsem samozřejmě nepřišel já, prostý a nevzdělaný oráč na národa roli dědičné. Tento děsuplný zločin objevil jeden horlivý český vlastenec 19.století, vážený středoškolský profesor. Teroristické rakouské úřady mu znemožnily objev publikovat, ale mezi vším naším lidem se vědomost o této křivdě šířila obrovskou rychlostí - rychlostí zprávy o košerování Anežky Hrůzové.
Takže tak.

Hezké nedělní ráno přeji.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

> Od zavedení eura Itálie žila v klidu asi tak 10 let,
> se stálou inflací pod 3 procenta.

Jenže právě žila na dluh, který byl natolik skrytý (pufrovacími schopnostmi eura), že ho neviděli ani někteří ekonomové. To je asi jako když si u nás někteří stěžují, že za socíku byla marka (západní) za šest kaček a nějak nereflektují, že nakupující musel zažádat o devizový příslib (a zdaleka ne každý ho dostal a byla i spousta těch, kdo to vzdali předem) a příděl deviz na den vystačil na konzervu pro psy a ubytování v nejlevnějším zařízení (jaká zdaleka nebyla všude).

Ten cukr je velice instruktivní: Nynější monopolisté podplatili pár úředníků v bruseli, ti nám dali kvóty na cukr (pokrývající zlomek naší spotřeby, přitom před vstupem do EU jsme patřili mezi významné vývozce) a nyní mohou, protože získali monopol, šroubovat ceny. Opatření pro nápravu je jednoduché: Zrušit kvóty na cukr (tedy regulace) a nechat monopolisty, ať v konkurenčním prostředí zkrachují (mj. proto, že po započtení ceny dovozu ten třtinový cukr řepnému, byť o něco dráže vyráběnému, ale na místě, konkurovat nemůže). Monopolisté maximálně mohou zkoušet místní výrobu likvidovat dumpingovými cenami, jenže na ty lze reagovat zavedením cel (a to i podle jinak dost striktních pravidel WTO - buď toho včas nechají, nebo v tom utopí předchozí zisky).

A váš příklad GB je rovněž velice ilustrativní: GB s vázaným kurzem libry (tedy regulačním opatřením) se stala cílem nájezdů finančních pirátů, jakmile se ze systému vázaných kurzů vyprostila (= deregulovala) a mohla tudíž adekvátně reagovat, tak tyto problémy přestaly.

A ještě dvě věci:
1. Eurozóna IMHO jakžtakž existuje především proto, že centrální regulační orgán moc velké pravomoci nemá, kdyby měl, tak by situaci jen zhoršoval. Nelze udělat opatření, které by pomohlo Řecku (a Itálii atd.) a současně neuškodilo Německu (a naopak).
2. Přečetla jste si ten v předchozí diskusi odkazovaný článek na NP? Centrální regulační orgán, jehož členové budou mít naprostou imunitu vůči jakémukoli policejnímu vyšetřování nebo soudu, bude u nich respektována doživotní mlčenlivost atd. Už to musí komukoli ideologicky nezaslepenému napovědět, že se připravuje spíš zločinecká organizace než regulérní ekonomická instituce!

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
i ta vaše varianta C je méně nepříznivá než varianta A, protože totalita se dá snadněji odbourat v podmínkách národního státu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý soudruhu a soukmenovče Pergille, nač tolik slov ?
Vždyť každému myslícímu vlastenci, každému zastánci skutečné samostatnosti je přece vše jasné :
Jde o cílené spiknutí nejreakčnějších imperialistických sil pod vedením křesťanů a sionistů.
Tečka.

Světu mír !

Větší vlastenec řekl(a)...

A ještě maličkost, drahý soudruhu a soukmenovče Pergille :
Napsal jste kdesi v zápalu diskuze, že po našem osvobození od pout € a okovů EU&NATO se naše společnost začne rozvíjet jako na začátku 90.let.
Jistě jste chtěl napsat „jako na začátku 50.(padesátých) let“.
Neboť právě v 90.letech jsme svoji samostatnost ztratili. Právě tehdy zrádci spolu s Němci přestříhali dráty, chránící naše hranice před nájezdy loupeživých Euroameričanů - výsledky vidíme všude okolo sebe.
Naše hrdé námořní loďstvo bylo uloupeno piráty v bílých košilích, naše cukrovarnictví je v troskách, naše závody a média v prackách našich dědičných nepřátel. Nezaměstnanost, bída, hlad, nemoci, zoufalství, hoře, hoře, strach, oprátka a jáma.

Prostě - po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem se začneme opět rozvíjet jako na počátku zlatých padesátých. Opět celý náš národ prodchne radost z osvobozené práce, ze skutečné samostatnosti, opět budeme zpívat a tančit.
A jestli se nějací rozvratníci pokusí znovu kšeftovat se Západem, jestli se nějaké protistátní spiklenecké centrum pokusí znovu otevřít hranice našim nepřátelům a zničit naše výdobytky, dopadne na jeho členy tvrdá pěst dělnické třídy.
Svoji draze vydobytou samostatnost si již NIKDY nenecháme vzít žádnými pravdoláskaři, ani jejich zahraničními ochránci.

Na shledanou v lepších časech.

informace řekl(a)...

Pergille,
začněme tedy od případu Velké Británie, která je dnes dávána v Česku za zářný příklad odporu proti vůli nadvlády Německa a Francie nad evropskými financemi a státními rozpočty.
Jaká je její dnešní situace po 19 letech samostatné měny? Jak uvádí il Corriere della Sera z 16.12. její veřejný dluh je kolem 90 procent, asi jako u Francie, má dvakrát tak vysokou inflaci jak v eurozoně, a byla již deklasována, jak píše Forex Info čínskou ratingovou agenturou Dagong Global Credit Rating Co., byla deklasována agenturou Fitch i její největší banka Barclays. Prozatím proti ní nezapočaly útoky finančních spekulantů, protože Bank of England poskytla 200 miliard liber sterlinků na záchranný fond na podporu dluhopisů státního deficitu. Britské dluhopisy jsou téměř všechny umístěny v zahraničí, takže i víc vystaveny riziku. V.B. a její centrální banka mohla udělat to, co dnešní ECB udělat nemůže, protože eurozona nemá centrální governance. To ovšem neznamená, že se na ni nevrhne mezinárodní finanční spekulace. Čínská ratingová agentura, o které se dosud málo mluví, i když její úsudky jsou brány jako směrodatné ostatními agenturami, pozoruje s velkou opatrností situaci na všech světových trzích a staví prozatím V.B. na stejnou úroveň rizika jako eurozonu s tou rezervou, že V.B. zůstane v případě náporu na libru šterlinků izolovaná. Tedy víc zranitelná. Až vyčerpá svůj záchranný fond, bude devalvovat a zvýší tak vnitrostátní inflaci, což nemusí mít zrovna příznivý dopad, vzhledem k tomu, že je závisla na dovozu surovin. Čínská agentura se dívá na situaci z hlediska zájmů Číny a Čína pravděpodobně nebude mít velký zájem britskou měnu podpořit.
Cameron pak docela neodstřihl pupeční šňůru s eurozonou, bude přítomen na zasedáních komise na vypracování společného dokumentu, i když bez práva hlasu a není vyloučeno, že nakonec změní mínění.
Pokud jde o cukr, snažila jsem se Vám vysvětlit, že tam nevidím faktické souvislosti. A tak nevidím nutnost k tomu něco dalšího dodávat.
O případu Itálie a o jejím státním dluhu jsem už psala včera večer, chcete-li nějaké dodatečné vysvětlení, zeptejte se.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
nevidět "faktické souvislosti" mezi EUroregulativy, které u nás snížily výrobu cukru tak, že jsme se z významného vývozce stali dovozcem, a současným předražením cukru na našem trhu může nevidět opravdu jen slepý, nebo ten, kdo vidět nechce.
A pokud se týká té GB: protože je mimo eurozónu, tak může bez problémů devalvovat, až na takovou hodnotu libry, která spekulantům způsobí finanční ztráty. Chce to ovšem devalvovat včas a nevyčerpávat si finanční rezervy "záchrannými nákupy". A, mimochodem, čínská ratingová agentura nutně musí být nevěrohodná, protože Čína potřebuje Evropu co nejslabší (a že by čínská ratingová agentura nebyla závislá na čínské vládě ... tak ještě tu o Sněhurce). Tímto pohledem je třeba se dívat i na "podporu eura" z Ruska a z dalších mimoevropských oblastí.

informace řekl(a)...

Pergylle,
ty faktické souvislosti nevidím, co kdybyste mi je laskavě podrobněji vysvětlil?
GB má státní dluh (Government debt) něco pod tisíc miliard šterlinků. Přesné číslo se mi nepodařilo zjistit, poslední údaj na anglických finančních stránkách byl z konce listopadu. V jaké výši vydala dluhopisy také nevím. Těch 200 miliard je právě určeno na odkup vlastních dluhopisů a tedy jejich stažení z trhu. Takže je otázkou, na jak dlouho vydrží.
Činská Dagong Global Credit Rating Co. deklasovala i evropské státy, nejen G.B. Takže tu zase nějakou hrozbu nevidím. Samozřejmě bude závislá na vládě a proto právě se mi zdá její rating věrohodný. Myslíte, že chce ovlivnit trhy? A co pak říkáte tedy o amerických agenturách? Co vyhrožují snížením předem ratingu, aby tlačily ceny dolů? A pak řeknou, že to byla chyba v síti komunikace?

informace řekl(a)...

co vyhrožují předem

Schumacher řekl(a)...

STK mňáááuuu ! To můžu. Trpajzlík, ministr..., montypytoni...
Informace, k dyby Itálie nebyla Itálií, neměla by problémy ani s Lirou.

informace řekl(a)...

No vidíte,
to mě nenapadlo.

STK řekl(a)...

Nicméně Pergille,
EU je přece jenom větší váha při vlivovém souboji s Ruskem a Čínou. Stačí, aby u nás na jedno volební období zvítězila strana podobná KSČM a budeme mít uzavřené nevýhodné smlouvy s Ruskem na desítky let dopředu - obdobně, jak to provedla vláda vyrobením a schválením zákonů pod vlive fotovoltaické loby. Ovšem na druhé straně sama EU se nechává zavést do dost velké závislosti na ruském plynu i ropě. O "obnovitelných zdrojích a palivech" ani nemluvě. Spolu s politickým profilem současného vedení EU mne to nenaplňuje moc velkou důvěrou.
Těch plusů ale na EU pár vidím - cestování na občanku, normalizace konektorů, napětí, rozměrů aparátů a bůhví čeho ještě v průmyslové a norem a názvosloví potravinářské sféře atd. Otázkou je, nakolik jsou tyto nové normy a směrnice "necinknuté" těmi mocnými hráči na trhu. V elektronice je to jen trošku, v potravinářství jsem zaslechl o dost větší nářky. Zemědělské dotace a vliv francouzské loby je znám, nebudu se o něm šířit.

Je pravda, že na to všechno by stačila jednodušší organizace jako bývávalo EHS. Schengenský prostor je taky docela fajn - do okamžiku, kdy začne z nějaké strany přibývat běženců, kteří společného prostoru využijí k rozptýlení po Evropě - tedy po jejich bohatějších, sociálnějších zemích. Nemluví se o tom, ale pokud se někdo z celníků do auta směřujícího na Německo podívá, je to zakuklený rasista. Pokud je celá osádka zřetelně "bílá"tak se ozve "Šťastnou cestu!", pokud není (je tam Arménec, Cikán, Bulhar, Turek atd.) následuje "náhodná celní prohlídka" spojená s kontrolou osobních dokladů. Mně se to ještě nestalo, ale už jsem to slyšel z tolika stran, že to snad ani nemůže být "urban legend".
Takže já bych nebyl ani tak pro zrušení EU jako spíše pro její zeštíhlení a "vymetení" jejího vlivu ze sfér, kde nemá co dělat. Kde má být (z)dravá konkurence.

Domluvil jsem a už mě můžete směle a nemilosrdně pranýřovat.

STK řekl(a)...

To Schumacher:

Italici? Musím tady souhlasit s Vlastimilem V. Větším. Co chcete od národa, jehož hlavní město zakládali odložení kluci*, odkojení vlčicí... [;>]]]

Informace je sice přistěhovalkyně, (tedy ne Makarón, ale Špagetka), ale stejně po mě hodí mokrým hadrem..!

*/ ještě že tehdy ještě nebyly Baby-Boxy. Kdo ví, co za pronárod by teď obýval Apeninský poloostrov!

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen klid, vazeny STK.
Hloupi Evropani brzy zjisti, k cemu je ten "slavny" Schengenský prostor - uz za takove dva tri roky,
Ano, pokud se nam po nasem opetovnem vitezstvi nepodari vcas neprodysne uzavrit hranice, opet se od nas do Evropy povali SPOUSTA bezencu.
Predpokladam, ze jako moudry muz a opravdovy cesky vlastenec nad nimi nemavnete rukou "At si jdou, zradni emigranti !" Vite stejne tak dobre jako ja, ze by to byla chyba - staci se podivat na podvratne prispevky v.p.Harpyje a jinych podobnych.
Proste - obnoveni nasich pohranicnich technicko-zenijnich opatreni bude prospesne UPLNE VSEM :
1) Do Evropy se nedostanou neprizpusobivi intosi a vykoristovatele ze Zapadni Asie
2) Nam neutecou nasi vyse zmineni dedicni nepratele
3) Nasi pomyleni obcane zustanou v nasi vlasti - neupadnou do krvavych pracek Euroamericanu a jinych podobnych

Na shledanou v lepsich casech.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
EUroregulace nám zakázaly vyrábět kvalitní a levný cukr z vlastní produkce, a tak místo toho kupujeme předražený šmej bůhví odkud. Co je na tom nejasného? Zruší se EU, padnou regulace, začneme vyrábět cukr, cena půjde dolů.

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK

"zeštíhlení" a racionalizace EU je spíš zbožné přání než realita. EUroúředníci, žijící z korupce, se sami nezruší a obyvatelé EU nemají žádný mechanismus, jak to udělat (protože EUroúředníci stojí mimo jakékoli demokratické regulační mechanismy). A až půjdou evropané v nějakém "pochodu na Brusel", tak demokracie teprve nebude (byť je téměř jisté, že nastolený režim by byl méně špatný).

Rozpad EU je asi to jediné, co se dá reálně dosáhnout. A, řekněme si to upřímně, čím dříve, tím lépe.