pátek 23. prosince 2011

MOBY DICK: Týden Václava Havla

Breaking News, proměna smutku v sílu, pilní korupčníci a začátek Vánoc
******************************************************
Neděle 18. prosince 2011, poslední adventní neděle
"A teď Havel. Už mě unavuje číst nekrology svých přátel a blízkých. Mohli byste laskavě zůstat ještě chvíli naživu?" (Salman Rushdie, britský spisovatel.)
Na Hrádečku umřel Václav Havel. Nastal nefalšovaný smutek národa, i smutek mediální. CNN i BBC mají náplň svých Breaking News a Headlines. ČT nevysílá nic jiného.

Smutek je národní i mezinárodní. Vůdcové národů vyjadřují soustrast. Jen z Kremlu se ozývá výmluvné mlčení.

Žena Moby Dicka: "Nediv se. Když Havel nedávno označil současný ruský režim »řízené demokracie« za »jednu z nejtvrdších forem postkomunismu, prazvláštní kombinací starých stereotypů s novou třídou mafiánských podnikatelů…«, tak ho asi mafiánští stalinisté nemají v oblibě."

Zítřejší titulní stránky světového tisku jsou plny Havla.

Někde vzadu je zmínka, že US Army dnes definitivně odešla z Iráku. Ráno přejel hranice poslední konvoj 100 obrněných aut s 500 vojáky. Íráčané vydali zatykač na svého vice-prezidenta Tárika Hášimího. Jest podezřel z "teroristických aktivit".

Pondělí 19. prosince 2011
V sobotu zemřel Kim Čong-il. Severokorejci zjevně závidějí Čechům světovou účast, a tak zprávu zveřejnili již dnes, ačkoliv se ještě kolem skleněné rakve diktátora nestačily shromáždit všechny flotily zlomené bolem. Prostý lid KLDR předvádí smutek, jaký jsme u nás snad naposledy zažili při úmrtích Josifa Vysserijanoviče Stalina/Džugašviliho a Klementa Gottwalda. Ale snad ani tehdy našinci tak demonstrativně nebučeli.

Žena Moby Dicka: "Nediv se. Kdyby patřičně nebučeli, jdou do koncentráku."

CNN i BBC mají náplň svých Breaking News a Headlines. Patří tam i zpráva o zkoušce severokorejských raket krátkého doletu. Prý se tak na scénu uvádí generál Kim Čong-un: "Musíme proměnit smutek v sílu a odvahu a překonat současné obtíže." Kimologové se obávají, že by se Kim III. mohl pokusit vylepšit svoji domácí imič dalším pokusným jaderným výbuchem, anebo "omezeným vojenským útokem" na jižní Koreu.
USA zopakovaly svůj "historický závazek bránit stabilitu Korejského poloostrova a bezpečnost svých spojenců".

Česká vláda se sešla, aby zplodila návrh zákona: "Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii." Kdo ze zákonodárců by byl takový sup, aby se postavil proti?

Žena Moby Dicka: "Komunisti. Ti navrhnou protinávrh: KSČ se zasloužila o svobodu a demokracii."

Mrtvá Kočka: "Ano. Svým vyhnitím, rozkladem a neschopností."

Pražský magistrát začal přemýšlet, kterou ulici pojmenovat po VH? Režisér Fero Fenič navrhuje přejmenovat "Letiště Praha Ruzyně" na "Letiště Václava Havla". Připomínalo by to prý i pobyt VH na Ruzyni. Ne na letišti. Ve věznici.

Žena Moby Dicka: "A nemuseli by si lidé v obětované ulici měnit občanky, řidičáky  a Open cardy."

Když mají Francouzi letiště Paris - Charles De Gaulle, Američani letiště Johna F. Kennedyho a Izraelci letiště Ben Guriona, tak by to bylo docela příhodné.

Mrtvá Kočka: "A co přejmenovat nějaké nádraží? Nejlépe to před zbouráním."

Úterý 20. prosince 2011, po západu Slunce začíná Chanuka
I ruská média se věnují komentování Havlovy životní dráhy. Tedy ne té umělecké, ale politické. Havla oceňují hlavně opozičníci a ochránci lidských práv. Ale ze stran některých politických komentátorů se ozývají výtky hlavně kvůli tomu, že se "stavěl proti členství Ruska v NATO", že Rusko "nebral jako plnohodnotného západního partnera" a že se v době rusko-gruzínské války postavil na stranu Gruzie.

Mrtvá Kočka: "A dokonce se v srpnu 1968 nehezky vyjadřoval o bratrských vojscích."

Žena Moby Dicka: "A že už v roce 1990 Gorbačovovi pravil, že Československo a Sovětský svaz jsou »rovnocennými partnery« ve všech dalších jednáních. Pamatuju se na ten kyselý Gorbiho ksicht."

Kolikže měl Havel divizí?

Mrtvá Kočka: "Celé NATO."

Rusko provedlo úspěšný test taktické protiraketové rakety.

Už se ví, kdy bude pohřeb VH. V pátek. Student Agency nasazuje všechny autobusy. A ke svým vlakům přidává vagon. České dráhy na ten den posílily spoje o 7 tisíc míst. Hlavním důvodem vyprodanosti místenek jsou vánoční svátky.

Středa 21. prosince 2011
V České republice začíná státní smutek. V 8.00 vyjíždí pohřební auto s Havlovou rakví od Pražské křižovatky přes Karlův most až na Loretánské náměstí. Černý automobil následují příbuzní a tisíce lidí, nejen z Prahy. V devět pohřební vůz zaplouvá do palácových kasáren Hradní stráže u Martiniců. Tělo VH se dostává z péče rodiny do péče státu. V deset vyplouvá rakev na lafetě houfnice, která byla ke stejnému účelu použita pro TGM. (Pozor - k lafetě patří i dělová hlaveň ráže 10 cm!) Houfnici s rakví táhne šestice kladrubáků, okovaných umělohmotnými podkovami.

"Je ticho. Ticho rakev nese." (Jiří Orten, český básník, 1940)

Při průjezdu zaplněným Hradčanským náměstím se ozývá spontánní potlesk obecenstva. A cinkot klíčů v upomínku na listopad 1989. Na hradních nádvořích se ozývá jen zvon z věže katedrály svatých Víta, Václava a Vojtěcha. Rakev s ostatky VH poté trůní ve Vladislavském sále. Václav Klaus má projev, prý nejlepší za své politické éry. V každém případě přiměřeně krátký.

Žena Moby Dicka: "Pěkné, ale pohřební průvod TGM měl tedy, co se týče návštěvnosti, větší sukses."

Mrtvá Kočka: "Protože ho nevysílali v televizích."

ČT 1, ČT 24, Nova a TA3 vysílají přímý přenos. Prima vysílá už dříve natočený pořad "Nikdo není dokonalý". Ale u loga má černou stužku, aby se vědělo, že smích, ozývající se nad hloupostí oslovených občanů, kteří nevědí, co znamená výraz "harakiri", je vlastně vyjádřením smutku nad onou hloupostí.

Žena Moby Dicka: "Kolik z těch smějících se diváků se smálo úlevou, že se nezeptal nikdo jich?"

Taky Senát uspořádal tryznu za VH, jíž se zúčastnili všichni senátoři, i ti bývalí.

Kim Čon-un, dřívější "vynikající soudruh" postoupil v hodnocení severně korejského tisku na "výjimečného vůdce". Přesto nemá takové postavení v armádě, jak by odpovídalo čtyřhvězdičkovému generálu. Do kteréžto funkce ho nedávno jmenoval papínek, aniž by bylo známo, že tento vynikající soudruh byl kdy předtím vojákem. Kim III. tak má vládnout s "společně" se strýčkem, jeho armádou a jejími raketami a jadernými hlavicemi. A tetinkou.

Také Kuba drží třídenní státní smutek. Hádejte za koho.

Ze sportu: Anketu Sportovec roku vyhrála Petra Kvitová, tč. druhá na žebříčku WTA. Kolektivem roku se stal tenisový tým ČR, který (i díky Kvitové) letos vyhrál Fed Cup. Státně smutná televize nevysílá přenos, vyhlášení však proběhlo.

Čtvrtek 22. prosince 2011, v 6:30 SEČ nastává zimní slunovrat
Policie obvinila čtyři současné i bývalé managory Ředitelství rozbombardovaných silnic a houpavých dálnic z korupce. Další tři občané byli zatčeni. Mezi obviněnými je i Petr L., ředitel oné zmíněné zloorganizace v letech 2002-2007. Zhamtli ho včera při předávání úplatku ve formě směnek na 15 milionů korun. A to "v nejmenované restauraci v centru Prahy".

Mrtvá Kočka: "Blbec si nevšimnul, že už je po sezoně."

Městský soud v Praze zrušil zrušení stíhání Martina K., bývalého poradce bývalého ministra životního prostředí Pavla D. Ká chtěl bakšiš od ouředníka banky za umožnění ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí. Tedy to tvrdí onen ouředník. Státní zástupce pravil, že bakšiš není úplatek ani korupce, ještě když je "údajný". Svědectví prý nestačí.

72 mrtvých při koordinovaných útocích v Bagdádu, při kterých bylo napadeny šíitské cíle na 14 místech v 11 čtvrtích. Jedním ze strategických cílů byla i mateřská škola. Útoky nejspíš provedla sunnitská odnož Al-Kejdy.

Zase se stojí hodinové fronty na Havla.

V Karolinu se sešli honorabiles a spectabiles, aby si zavzpomínali na kolegu Honoris causa VH. Jedna vzpomínka mě zaujala. Po rozpadu direktivního hospodářství se na začátku roku 1990 začaly projevovat potíže - jedna továrna si stěžovala, že nemá hřebíky, druhá, že nemá řemeslníky. A žádná Strana nerozhodla o nápravě. "Jedinou možností byla rychlá privatizace - ať už to dopadne, jak dopadne." Žeby Václav Klaus? Nebo Tomáš Ježek? Ne - Jan Sokol!

Mrtvá Kočka: "No já čumim."

"Žádný zvláštní nápis na náhrobku nechci, ba ani nechci žádný titul či povolání. Jako u ostatních pouze jméno a datum narození a smrti." (Václav Havel v knize "Prosím stručně")

Všechny knihy Václava Havla jsou vyprodány, docházejí dokonce i Spisy!

Pátek 23. prosince 2011
"To kalné ráno si pamatuj, mé dítě." Děti si ho pamatovat budou - zejména ty, kterým ředitelé škol zrušili vánoční besídky. A to po přípisu z Ministerstva školní mládeže, které to "doporučilo".

České a slovenské televize vysílají přímý přenos ze státního pohřbu, jež se koná v katedrále VVV.  BBC ho přebírá v plném rozsahu, CNN nejzajímavější kousky. Na letišti Havel-jih přistálo na 30 vládních letadel. Do Prahy alespoň na pár hodin přibylo 41 hlav států, někteří tedy asi vlakem, jiní autobusem - a někteří nejspíš stopem.

A byla mše a byly projevy. Zněl Dvořák a nakonec hymna, podmalovaná salvami z děl. Ano, a po skončení obřadu doprovázel rakev pana prezidenta, plující na ramenech statných vojáků, zase potlesk - i v kostele.

Žena Moby Dicka: "Měl to pěkný."

Mrtvá Kočka: "Musím uznat dokonalý timing tohoto týdenního happeningu, Vašku!"

Sobota 24. prosince 2011, Štědrý den
Dominik Duka, arcibiskup pražský: "Začínají Vánoce. Václav Havel je slaví s námi."
*******************************************
Šaman přidal fotky, jež pořídil STK v Ocelovém srdci republiky.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

69 komentářů:

STK řekl(a)...

Nejde určit, jaký kdo bude mít skutečný, historický význam. Až naši potomci budou vědět, byl-li Václav Havel velikánem nebo jen jedním v řadě. Nevyhrál přece žádnou válku, byl u rozpadu československé republiky, nebyl ani obětí atentátu, ani nebyl popraven...
Nicméně už dnes má v Gdansku svou ulici, Slovensko vyhlásilo polodenní státní smutek, přijela fůra VIP lidí, kteří na zeměkouli něco znamenají. Pro světové agentury je dnešní pohřeb zprávou č. 1. Nejeden Čech je dnes nadmutý národní hrdostí jak koza, která se příliš napásla čerstvé trávy, jak jsme "velký národ", jak vzácní jsou jeho synové.
Byl bych víc při zemi: Jsem docela zvědav, kolik osobností, institucí a sdělovacích prostředků vzpomene V.Havla 18. 12. 2022. A pokud bude v mobivizi pokračovat pořad "Nikdo není dokonalý", kolik lidí bude vědět, co se přihodilo 18. prosince 2011? A kdo to byl Václav Havel?
Dva z deseti? Nebo tři?

Ale Mrazíka budou znát všichni!

Větší vlastenec řekl(a)...

Pohřeb T.G.Masaryka měl větší sukces, neboť jeho součástí nebyla tzv.mše v papeženeckém tzv.svatostánku. „Ne Řím, ale Tábor !“ - na to vší náš lid nezapomíná.

Mimochodem - nic není, co bývalo. Odpoledne mne od práce vlast rušily jakési temné zvuky; po chvíli jsem si uvědomil, že jde zřejmě o ohlášené dělové salvy.
Jenže - jak to, že výstřely jdou tak rychle za sebou ? Jedenadvacet salv (prý), a snad za minutu bylo po všem. Musel jsem, proti své dobré vůli, obdivovat zručnost a sehranost dělostřelců-žoldáků.

Ale pak mi to nedalo spočinouti, i počal jsem pátrati po příčinách té rychlostřelby. A hle - jako obvykle, vše je jinak : Takzvaná česká armáda nezatěžuje své žoldáky náročným výcvikem čestných salv; prostě upravila naše starší kanóny - na odpalování petard.
Nedivil bych se, kdyby tzv. cvičné výbušky byly „tradičně“ vyrobeny v Číně.

To jsou paradoxy, že ?

stk řekl(a)...

Vlastimile,
vám se vojenská služba vyhnula? Nebo Vy jí? Bo tak se to robilo už v devětašedesátém. Jako jeden z mála "absíků", který jakž takž znal noty jsem pomocí akumulátoru, kablíku a 22-ti hřebíků, od kterých bylo odvedeno 22 drátů k výbuškám V10a, prováděl "dělostřelbu" dokonce zcela bez kanónů. Tam, kde mělo být "bum" jsem měl nakreslenou v notách sytou hvězdičku. Dělobuchy byly uschovány v hustém křoví za památníkem - případní agenti imperialismu asi měli usoudit, že se jedná o tzv. MARDB, malou armádní redukovanou dělostřeleckou baterii.
A proč 22 kusů? Protože správný voják počítá i s tím, že něco může selhat. Ten dvaadvacátý dělobuch jsem si odpálil nakonec, až když publikum od památníku SNP definitivně odešlo. Ale nehrála se hymna ČSSR, ale Pochod padlých revolucionářů.

Ale stejně to byly krásné časy. Takový slavnostní den často končíval ve vinárně hotelu Čierný orol: Lampasáci do němoty, my ostatní jen do prodloužené večerky. [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Ale to je sranda, že?

STK řekl(a)...

Já nevím Jakube, že by se mi to zdálo v opilství? [;>))

To asi ne, ale sranda to byla, jako ostatně celý můj život - když se to tak vezme.
Škoda, že z těch akcí nemám fotky. Jen oficiální fotograf - a ten do "!zákulisí nelezl". Fotil pochodující a salutující papaláše. Hlavně sovětské. Existuje z té akce (možná) někde ve vojenských archivech i film, který jsem tehdy stříhal a ozvučoval, ale nevím, kde je mu konec. Někde ve slovenských vojenských archivech. Nebo po 89-tém skončil v popelnici nebo skartovačce. Ale to odpalování dělobuchů tam zcela určitě zachyceno není - navíc se původně točil jako němá 16-tka. Hudba i komentář jsem dodával dodatečně.
=====================
Na těch příhodách přece přece není nic tak divného, Jakube. Já opravdu straším po světě už více než kopu let. Zahrabu asi v papírech a naskenuju Vám jmenovací listinu, kde jsem "zezodpovedněn" za koordinaci ozvučení první oficiální návštěvy V. Havla v Ostravě. Taky pěkná historka...

Přesto všechno mě občas dokáže vytočit něčí vytrvalá nenávist. Nechci o ní slyšet, nechci ji číst, dělá mi to zle. Těch pár roků, co mi zbývá chci žít v bludu, že lidi jsou většinou dobří a spravedliví. Proto lezu do téhle hospody a nelezu už třeba na D-F. (Tam jsem býval za levičáka, sionistu a ochránce cyklistů a gayů.) Té skryté nenávisti užiju dost i v našem Ústavu. Proto jsem taky letos 1/1/2011 "abdikoval". I nenávist, která se mě nijak netýká totiž "ruší mé kruhy". Nenávisti a lži je kolem nás příliš mnoho.
No su už dědek starý a protivný...

Jakub S. řekl(a)...

No jak to říkají děcka furt mně, když jim občas jen tak sdělím něco o průniku historie se mnou před xyz lety: Tati, psat!! Nikdo to už nebude vědět, když tu nebudeš! No mají recht. Jenže už dávno mi došlo, že není jediný člověk v mém okolí, který by VŠECKO o mně mohl číst.

s.t.k. řekl(a)...

Když tu není Informace:
VS OSN drželo minutu ticha za Kim Čong-ila, KSČM kondolovala KLDR píše stručně Pes.

Síla, že?

Jakub S. řekl(a)...

Síla.
A dodám další, z které se nejsu schopný zvrávorat od včerejška: Z Izraele měl přijet prezident, Šimon Peres. Včera ráno oznámil mluvčí vlády SI, že přijede ministr bez portfeje; že pan prezident nemůže přijet kvůli JINÝM PRACOVNÍM POVINNOSTEM.
Takže abysme jim zachránili stát, sotva se zrodil, na to jsme byli dobří. A přijet jednou za šedesát let na pohřeb nejlepší hlavy našeho státu - no proč.
Je mi hořko. Zastávám se jich jakkoliv kdekoliv, s osobním i jakýmkoliv nasazením. A tohle...
No to se pak, židi, nedivte.
Budu to muset přehodnotit. Navíc su očividně jediný, kdo si toho vůbec všiml, natož komu to dost vadí. - Léta mi všici říkají: Prosím tě, co dělají oni, tenhle stát, pro druhé? No teď mohli. A...

STK řekl(a)...

Ne, určitě ne sám, registruji to už dva dni.
Ale nebral bych to tak tragicky. Nevděk světem vládne - ale k čemu je vlastně vděk? Náš president tam taky nebyl na pohřbu. (Ale třeba ho nepozvali.)
Bude lépe věc "zobchodovat". Pokusme se i s tím faktem zdánlivé "nereciprocity" obchodovat tak, jak to židi umějí. Mě učila před čtyřiceti lety smlouvat židovská baletka - a žiji z té "šikovnosti" dodnes. (A ona si pak vzala českého "zahraničního" obchodníka a žijí spolu šťastně v Izraeli - pokud ovšem neumřeli... ...a měla navíc krásná, nebaletní prsa.)
=====================
Ne litovat se, ale vyhandlovat za to něco pro nás užitečného. Bych řek´... Pokud ovšem dokážeme v Izraelcích vzbudit "pocit viny".
Nebude to lehké.

Moby Dick řekl(a)...

Z Eretz.cz:
"Předseda vlády Izraele vyjádřil jménem izraelské vlády soustrast s úmrtím prezidenta Václava Havla.

Václav Havel byl neohrožený bojovník proti totalitárnímu režimu a stal se pro celý svět symbolem boje za svobodu zejména v rovině intelektuální a duchovní. Po té, kdy byl jedním z vůdců sametové revoluce, dokázal smírnou cestou převzít moc s demokratickými silami a obnovit také přátelství mezi Českou republikou a Izraelem. Byl opravdovým přítelem Izraele a v posledních letech byl jednou z osobností, kteří neohroženě bojovali proti delegitimizaci Izraele na světových fórech. Ztrácíme ve Václavu Havlovi skutečného přítele.

Václav Havel byl po T.G. Masarykovi prvním Českým prezidentem, který navštívil Izrael (poprvé v roce1990). Stal se také nositelem čestných doktorátů univerzit jeruzalémské (1990) a haifské (2006)."

http://eretz.cz/2011/12/zemrel-vaclav-havel-pritel-izraele/#more-4721

Moby Dick řekl(a)...

Šimon Peres pro Aktuálně.cz:
"Jeruzalém/Praha - Na žádnou jinou blízkovýchodní zemi nedolehla zpráva o smrti Václava Havla s takovou vahou jako na Izrael.

V místě, kde se ulice a náměstí, stejně jako jeden z kibuců, jmenují po T. G. Masarykovi a kde Česká republika platí za nejbližšího spojence v Evropské unii, četli Havlova díla dřív, než mohla oficiálně vycházet doma.

"Četl jsem ho ještě předtím, než jsem ho osobně poznal," vzpomíná v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz izraelský prezident Šimon Peres.

Havel byl pro Izrael hlavně zárukou boje proti všem nedemokratickým ideologiím 20. století: komunismem počínaje a antisemitismem konče.

"Jeho jméno tady respektují všichni - intelektuálové i obyčejní lidé," říká Peres.

A.cz: Co vás napadlo, když jste se o smrti Václava Havla dozvěděl?

To, že z našeho života odešla vzácná bytost. Byl nám příkladem, byl výjimečný a velmi přesvědčivý, stejně jako zlatý hlas v temném lese. Pocítil jsem ztrátu něčeho, co je nenahraditelné.

A.cz: Pamatujete si, jak jste se s ním setkal poprvé? Jak na vás zapůsobil?

Četl jsem ho ještě předtím, než jsem ho osobně poznal. Takže jsem už měl jistou představu o jeho osobnosti.

Už je to dávno, co jsem ho potkal poprvé. Ještě ani nebyl prezidentem. Ten jeho výjimečný hlas, jeho silné přesvědčení a přesto tak umírněné nároky... Chci říct, že jeho přesvědčení bylo mnohem silnější než jeho vlastní hlas. A přesto dokázal oslovit davy a zároveň rozbít nejrůznější předsudky.

Vždycky jsem od něj očekával slova, která neuslyším od nikoho jiného. Ať už se to týká stylu, hloubky či kombinace skromnosti a velmi vysoké úrovně.

Rád vzpomínám na Forum 2000, kam jsem za ním dvakrát přijel. Vždy to bylo velmi zajímavé.

A.cz: Čím se lišil od ostatních politiků, které jste během své kariéry potkal?

Jeho do politiky povolali. Sám se nikam netlačil, prostě dostal pozvánku. Nemyslím, že by promýšlel svou strategii tak, aby díky ní skončil jako politik. Hlavně byl dramatikem.

Moc dobře znal konflikty opravdového života. Drama není koneckonců ničím jiným než příběhem o střetech. On tohle všechno věděl a dokázal to upřímně popsat. Tak nějak věděl, kdo se má stát vítězem. I když to neznamenalo, že zvítězit musí on sám.

Co na mě udělalo obrovský dojem, je fakt, že tohoto muže nešlo uvěznit. Fyzicky ano, ale intelektuálně nikoliv. Vždy byl svobodný. Nikdo mu jeho ducha a svobodu projevu nedokázal sebrat.

A.cz: Jak zprávu o Havlovi přijal Izrael?

Jeho jméno tady respektují úplně všichni - intelektuálové i obyčejní lidé. O jeho odchodu informovala všechna hlavní média.

Navíc - Česká republika zabírá v dějinách Izraele speciální místo. On byl Čech a k tomu velká lidská bytost. Říkám to, aniž by v tom byl jakýkoliv protiklad.

A.cz: Přijedete v pátek na prezidentův pohřeb?

Bohužel v tu dobu nemůžu z Izraele odjet. Rozhodně mám ale v plánu položit na jeho hrobku květiny, jak to teď děláte vy v Čechách, a oslavit tak jeho výjimečnost a velikost. Jeho život a jeho svobodného ducha."
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/blizky-vychod/clanek.phtml?id=726044

Moby Dick řekl(a)...

Když Peres nemůže, tak nemůže. Předevčírem pustili dalších 550 teroristů ještě za Šalita. V zemi jim zuří křesťanské Vánoce i židovská Chanuka. Možná připravují útok na jaderná zařízení Íránu.
Když říkal, že nemůže, tak z nějakého důvodu nemůže...
>>:))

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážení a drazí vlastenci STK a Jakube S., co byste po sionistech chtěli ?
Aby se styděli ??
Prosím vás !
Havel jim dal tak obrovský majetek, nashromážděný pilnou prací dvou generací našeho lidu - a co mu dali oni ?! Jen Lucernu. A předtím pár milionů na konto, prý za jeho nesrozumitelné hry. A nějaké „čestné“ doktoráty.
A co dali všemu našemu lidu ? Nic. Kromě okovů kapitalismu, demokracie a multikulti, jež pomáhali vložit na naše šíje a ruce jiným našim dědičným nepřátelům, křesťanům a Euroameričanům.

Ne, takoví se nám neomluví, za nic. Neomluví se nám za skoro 1500 let židění a němčení, za vysávání potu a krve celých generací našeho lidu. Za krev naší Anežky Hrůzové a hrůznou slinu na našich Rukopisech.

Prostě, drazí a vážení vlastenci, dobře jsme jim udělali už předem.
Správně jsme jim dali najevo za tzv. Druhé republiky, co si myslíme o jejich „přínosu“ pro naši českou společnost.
Správně jsme zbyteček německojazyčných sionistů poslali šupem Heim ins Reich.
Správně jsme českojazyčným sionistům nevraceli „jejich“ zarizované majetky - dávali jsme je hned zpět do rukou opravdových majitelů, do rukou všeho našeho lidu.
Správně jsme členy protistátního spikleneckého centra označili za sionisty.
Správně jsme sionisty, vylikvidované fašisty za 2.světové války, označili za české vlastence, hrdinně padlé za svobodu a spravedlivé společenské zřízení.

Ale pánům sionistům je tohle všechno málo, takže pořád provokují. A pak se diví.
Inu, kdo seje vítr, sklízí bouři.

Míru zdar !

Anonymní řekl(a)...

dobrý den,já tedy nevím,ale za celý skoro týden se mi nepodařilo spatřit natožpak promluvit s někým,kdo by měl žal,cítil hoře ze smrti VH,ba dokonce,skoro se to bojím napsat,nikdo se mnou na toto téma nezapředl hovor a ani jsem podobný hovor nevyslechla. Prostě moje osobní zkušenost říká,že to mému blízkému i širokému okolí je prostě jedno. není to jen pražské PR?

Harpyje řekl(a)...

Jestlipak se komunistka Semelová taky plazila po zemi a bušila pěstičkou do země? A co Vy, Vlastenče, postrádám Vaše vyjádření ke skonu Milovaného vůdce, který ve Vás, jako v každém pokrokovém člověku, musel zanechat "hořký zármutek v srdci". Jen jednu věc v kondolenci soudruha Filipa nechápu. Píše, že Kim Čong-il "se obětoval", aby mimo jiné "dosáhl mírového znovusjednocení Koreje".
Korea je znovusjednocená, nebo nerozumím česky?
Jakube, originál je Herrnhuter Stern (http://de.wikipedia.org/wiki/Herrnhuter_Stern). Herrnhut, česky Ochranov, je roku 1722 založená osada v dnešním Herrnhutu. Založena byla s povolením hraběte Mikuláše Ludvíka z Zinzendorfu jako útočiště pro pronásledované protestanty z Moravy. Doch die Geschichte Herrnhuts beginnt viel früher. 1457 entstand eine der ersten evangelischen Kirchen in Böhmen, die Unitas Fratrum oder Brüder-Unität. Die „Böhmischen Brüder“ beriefen sich auf den Reformator Jan Hus, der 1415 in Konstanz als Ketzer verbrannt wurde. Für ihre Gemeinschaft sollten einzig und allein die Aussagen der Bibel gelten. In Folge der Gegenreformation kamen sie Anfang des 18. Jahrhunderts als Glaubensflüchtlinge auf das Gut von Nikolaus Ludwig Graf von Zinzendorf in der Oberlausitz. Er gewährte ihnen Asyl. Ihrer ausgeprägten Religiosität entsprechend stellten sie ihre Gemeinschaft unter die „Obhut des Herrn“ und nannten ihre Kolonie Herrnhut.

A.S. Pergill řekl(a)...

Nejsem si jist, zda by občan exprezident Václav Havel s takovými pompéznostmi souhlasil, a jsem si skoro jistý, že disident Vašek Havel by si z něčeho podobného dělal šprťouchlata. On by ho ale možná režim "preventivně" zavřel, aby nedělal ostudu. :-)

MMCH paradoxně první a poslední con zakázaný z politických důvodů za dobu existence Československa nebyl za totality, ale za demokratického režimu, kdy byl zakázán Istrocon v souvislosti s pohřbem A. Dubčeka. To jsou holt ty paradoxy...

Jakub S. řekl(a)...

Zatím jen: vzbudit pocit viny v Izraelcích, resp. tomhle etniku - to asi nejde. Jednou provždy jsou nastavení opačně.

Jakub S. řekl(a)...

Sakryš. Že by ta hvězda měla něco společného s Ochranovem - ? No nekatolická záležitost to asi je. Tak jenom, esli luteránská či ČB.
Obrátím se po Novém roce s dotazem na kolegy etnografy a/nebo religionisty stama (kdo neumí východomoravsky, přemýšlejte, co to može byt).
Zdá se mi, že na trzích a ve kšeftech se vyskytuje obojí název. Ovšem: 1) Je to totéž? 2) Nejsou to jen lokálně podmíněné rozdíly? Česky: podle toho, kde? 3) Není to prostě časový posun názvu?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Přeji pěkné Vánoce, Chanuku i Kwanzaa. Pokoj a dobrou vůli.

Jakub S. řekl(a)...

No - obětovat se pro něco... to holt eště neznamená, že se toho tou (vlastní) obětí dosáhne.
Ovšem pozor, Republika Korea jasně ví, že sjednocení už v této fázi není žádoucí, a vůbec ne náhlé. A já jsem totéž zoufale říkal před dvaceti léty ohledně DDR. Tamější int. špička - skoro nikdo to dnes neví, já ano - se zoufale, dojemně, neveřejně a donkichotsky snažila vysvětlit, že za ty dvě generace už je tam jiná psychika, všecko, a že má být demokratizace, avšak v samostatném státě. Né, no všici hrr se sjednotit. Kúrňa tož včil to máte, ogaři. Že ste toto nechtěli? Ja na to sa vás už nigdo neptá. Pokluzené!
Teď se mi vybavila stará řecká představa historie, jak jako těžká dvojkolá kára jede a jede a drtí vše pod sebou.
Dyť ani my jsme - nic. Stop. Radši nic už.

Jakub S. řekl(a)...

Anonymní ( t é a., že?) výjimečně reakce: alo proboha. Jenom Praha? Kde by, dušinko. Já žiju až u uherských hranic a tady je to v mém okolí - inteligentních, soudných, dříve v nemilosti žijících vzdělaných lisí stejné. Asi žijeme v různých nekomparabilních světech. Tak se pokuste z toho kvanta inspirativních článečků atd. teď zjistit, proč je a zůstane velkým malým Havlem. Tož tak.

STK řekl(a)...

Sjednotit / rozdělit:
I v Rakousích (Dolních) jsem se setkal s většinovým názorem, že RU nebylo třeba rozpouštět, stačilo se zbavit národoveckých Maďarů a všechno mohlo v "unii" fungovat dál - a byli bychom dnes důstojnější protiváhou Německa, ostatně i Ruska. Musel jsem jim dát zapravdu - mentalita běžného Rakušáka se od mentality české resp. moravské liší jen malinko. (A němčina je, jak známo, slovanské esperanto.)
Se Slovenskem taktéž. Po odeznění národoveckého hněvu utlačovaných Slováků a po svobodném proběhnutí se po evropském dvorku většina mi známých Slováků praví, že jsme měli zůstat v jedné republice. Že vždy pochybovační Češi a Moraváci by působili jako setrvačník na Slováky, kteří se sice rychle zapálí pro nějakou věc, ale zase rychle zchladnou.
A Maďaři pořád tlačí...

A pro anonymní dámu: Neřekl bych, že jeto pražská záležitost. Tady v Ocelovém srdci republiky lidé postávali na náměstí, svíčky zapalovali, dívky i plakaly. Poslal jsem Šamanovi několik fotek, možná je vyvěsí.

Harpyje řekl(a)...

Vám též happy Kwanzaa, RRR. :-)

Harpyje řekl(a)...

Vysvětlení najdeš, Jakube, na http://www.iss-oberlausitz.de/de/dnl/weihnachtsstern.346.pdf dole.

STK řekl(a)...

Občas jsem včera koukl na státní pohřeb v TV.
Obřad s pompézností přímo byzantskou!
Ale lid to má rád, lid si to (asi) přál. Pro mnohé přicmrndávače to byla poslední možnost se ohřát v paprscích Havlova věhlasu. Přejme jim to.
=========
Já si našel "Hovory z Lán" a takto se osobně rozloučil s tím malým, nazrzlým* kulisákem, dramatikem, politikem, presidentem v kalhotách, měřenými ve vodě. Tím, že zůstal takovým, jakým narostl, se stal záviděníhodnou postavou světových dějin na přelomu tisíciletí.

*/ Víte o tom, že Karel IV., Císař Římský a Král Český, postava, kterou nám rovněž kdekdo závidí byl taky nazrzlý?

Větší vlastenec řekl(a)...

Karla IV. nám “závidí svět“ ??
No to snad ne, vážený STK ! To si snad děláte řiť, rovnou na takzvaný štědrý den !
Svět měl svých Karlů - no mraky. Svět nám závidí Žižku, Jiříka Poděbradského, Beneše, Fučíka, Klause. Ale ne nějakého středověkého feudála..

A především - takzvaný Karel IV. byl cizák. To snad víte, vážený STK.
České krve v jeho žilách bylo pramálo, českou řeč se musel pracně učit, českého chování nikdy nedosáhl.
Lid mu přezdíval "kat vlasti", a měl pravdu, lid náš ubohý, feudalismem zotročený.
Karel IV., působící v žoldu Evropanů a ve službách papeženců (udělali ho svým „králem“, a později dokonce „císařem“ !), se pokoušel naši těžce zkoušenou vlast zatáhnout ještě dále do Evropy :
Místo, aby vyrval naši univerzitu z rukou papeženců, ještě jejich nadvládu potvrdil (7.4.1348). Místo, aby z naší vlasti vyhnal Němce a jiné podobné, ještě je sem lákal ! Jedině snad jeho přístup k sionistům lze pokládat za zdravý český.

Není divu, že náš lid se musel následků jeho panování dlouho a pracně zbavovat. Naštěstí jsme Češi, a díky Velebné Matce Přírodě v sobě máme dost odvahy, důvtipu a síly.
Díky Dekretu kutnohorskému jsme vyrvali univerzitu z rukou cizáků, čímž byla nastoupena cesta k opravdu české vzdělanosti. Tu nám závidí celý svět, vážený STK.
A díky Husitskému revolučnímu hnutí jsme humánně vylikvidovali téměř všechny „výdobytky“ vlády Karla IV. Škoda přeškoda, že jsme se sami porazili u Lipan; stačilo ještě pár let, a dostali bychom až na úroveň zdravé české společnosti 6.století našeho letopočtu.

Veselé vánoce všem opravdovým českým vlastencům a vlastenkám.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje, k reakci předsedy mojí rodné Strany na šokující zprávu o tragické ztrátě všeho korejského lidu :
S.Filip se vyjádřil slovy možná až příliš vzletnými, což ale není divu, vzhledem k pohnutosti chvíle.
Moje maličkost, nyní po opadnutí první vlny smutku, by holou pravdu popsala asi takto :

Jen málokdo u nás ví, že Korea je rozdělena obří betonovou zdí, zrůdným dílem amerických imperialistů. Nejen zeď, ale i desetitisíce žoldáků a masa vojenské techniky mají zabránit sjednocení korejského lidu a národa.
Jak Velký, tak Drahý vůdce všeho korejského lidu věnovali MAXIMÁLNÍ ÚSILÍ boji za sjednocení rozdělených korejských rodin. Mír, přátelství a nezávislost jsou věčnými tužbami korejského lidu. Nikdy neuhasne palčivá touha rozdělených rodin po opětovném spojení, touha, kterou bude možno uhasit až po odchodu amerických okupantů.


Míru zdar !

Harpyje řekl(a)...

Tož, "religionisty stama" říkajó aji na Hané.

Harpyje řekl(a)...

Ty stránky znám, Vlastenče. :-))) Škoda, že už nefunguje ten link na "Shop". Daly se tam koupit moc krásné věci. Platit se smělo pouze v US $.

Šaman řekl(a)...

Jakubovi S. k "vzbudit pocit viny v Izraelcích, resp. tomhle etniku..." Lidi tohoto etnika, kteří přežili šoa, cítí pocit viny - za to, že přežili...
Tzv. "levičáci" v Izraeli cítí pocit viny za špatnou životní situaci Palestinců. Protože to ani tak nejsou "levičáci", jako Židi…

Šaman řekl(a)...

Šaman právě přidal fotky, jež pořídil STK v Ocelovém srdci republiky.

Větší vlastenec řekl(a)...

Sláva buď Leninu ve Věčném Kremlu !

Nám, vážený paní Harpyje, NÁM Čechům a Moravanům internetový prodej upomínkových předmětů Lidové Koreje funguje.

To jenom tam u Vás, v Evropě, v Euroamerice, zemi klamných miráží, se multikulti nadšenci úspěšně snaží o umlčení neumlčitelného hlasu všeho korejského lidu. Ano, takzvaná politická korektnost ničí svobodného ducha společnosti.
No řekněte (nebo napište) sama : Mohli by svobodně myslící lidé na Západě veřejně pochybovat o schopnosti sionistů (Židů) pociťovat vinu ?
Asi ne, že. Sionisti by se na ně vrhli jako kuna na kuřátka. A jek vidíte v tomto vlasteneckém Doupěti, u nás to lze. Prostě - díky Leninu a naší zdravé slovanské krvi, náš boj není ztracen. Jednou zvítězíme. Jednou budeme slavit opravdové Vánoce, bez vší té úděsné náboženské propagandy.

Na shledanou v lepších časech.

Jakub S. řekl(a)...

Tak v tom smyslu tu vinu, ano, cítí, je to stará oblíbená - floskule? Mají-li v š i c h n i aktivní "levičáci" (v tamějším smyslu) pocit provinění na tzv. palestincích - nezlobte se, tomu se mi moc nechce věřit. Ovšem jeden soudí podle toho maličkého výseku z tě které množiny, s nímž přišel do styku, no.
Do zdravé české společnosti 6. století - to je precizní!
A pan Filipovský je zrovna v rádiu ČRo2 zase Péťa Bajza! Už nám to n a s t á v á , pane Bajza! Okamžitě su před šedesáti lety pod lampou u rádia s bráškama a tátou a mámou.

Harpyje řekl(a)...

Milovaný vůdce koná zázraky i po svém Dověčnéhokremluvzetí. Obdaroval občany hlavního města rybami: http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,805694,00.html a http://www.stuff.co.nz/world/asia/6188282/Kims-last-gift-to-North-Korea-loads-of-fish

Harpyje řekl(a)...

Já jsem myslela, že ten "Národně vzdělávací institut" už před lety zmizel z internetu. Tohle http://narodnisjednoceni.cz/index.htm je podobný hnůj.
No nic, musím začít připravovat večeři. Šamanovi a všem diskutérům šťastné a veselé!

STK řekl(a)...

Nedoporučuji !!!chodit na tyto stránky před "Štědrou večeří". Někomu by se mohlo udělat tak zle, že už by pro dnešek zůstal hladový.
Spíše tak zítra ráno, po vánočce a kafíčku. Na konzum takové nálože intelektu a vstřícnosti musíte být řádně vyspaní a najedení.
Na Štědrý den by se asi nemělo pít, navíc jsem prakticky abstinent, ale jdu se zeptat své zákonité, kde má uložený rum do pečiva...

P.S.: Děkuji Šamanovi, že zveřejnil důkazy...

stk řekl(a)...

Ještě malé vysvětlení k fotkám: Pietní místo bylo u morového sloupu na hlavním (Masarykově) náměstí, uprostřed vánočních trhů. Vypadá to šíleně, ale nijak si to vzájemně nevadilo. Trhovci aspoň měli větší odbyt svíček, pouliční malíř přidal svoji malovanou vzpomínku a reklamu v jenom, děti na to celé koukaly s nadšením a ty menší si možná pletli Václava H. s Ježíškem, ta portrétovaná slečna ještě před několika minutami plakala a musela před sezením provést přelíčení...
========================
Takže i Starý Tlustý Kocour přeje hospodskému i všem diskutujícím klidný a spokojený Svatvečer!
========================
Je to vlastně takový malý křesťanský Ramadán s tou celodenní hladovkou a opulentní večeří po slunce západu... [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Ale no ták... dát si Národní sjednocení ap. jako aperitiv (my ševci říkáme jako apreturu) na Štědrý den, to je masochismus!
Obdarovává rybami - no vida! A jistě jich lidu nadělí nesrovnatelně víc než ten žabař, co jeho dvě rybice nasytily lidstva na tisíce. Milovaný Jediný Nejvyšší odejde do nebes - a už má národ ryby. No toto. Hned se na to mrknu.
A protože pí H. je z Hané: Déte si maso a knedle, ať ste z teho cely vedle! Ať vás budó plny dveřa, to vám přejo od Koséřa! (Sem právě vymyslel)

Schumacher řekl(a)...

Vytýkám KSČM nedůslednost. Hrdinský lid Severní Koreje vedený bratrskou komunistickou stranou by zdjší komunisté měli podpořit nejen slovem, ale i skutkem a připojit se k jeho budovatelskému úsilí. I se vými rodinami. K čemuž by se jim mělo dostat příspěvku z našeho státního na jednosměrnou letenkou.

Větší vlastenec řekl(a)...

A co když se jich členové jejich rodin veřejně zřeknou ?
Ponecháte je zde, v kvetoucím kapitalismu ?

Harpyje řekl(a)...

Před dávnými časy přijal Mojžíš od Hospodina na hoře Sinai desky s textem desatera přikázání, které jsou směrodatné pro židovskou a křesťanskou etiku. Liberální pařížská rabínka Pauline Bebe se zřejmě Mojžíšem inspirovala, když zveřejnila Deset přikázání pro internet.
Vy, vážený STK, byste si měl vzít především k srdci přikázání první (1. Vždycky si znovu přečti zprávu před jejím odesláním) a druhé (2. Počkej s odpovědí na zprávu, která tě rozčiluje; neodpovídej na ni nikdy bezprostředně).
Vy totiž nevlastníte patent na "intelekt a vstřícnost", a líčení Vaší nausei je tudíž naprosto nezajímavé a nechutné. Nesouhlas s nějakým tvrzením se ve slušné společnosti vyjadřuje věcnými argumenty, pokud na to člověk má. Per effectus, vážený.

Jakub S. řekl(a)...

I, tohle prosím nebylo nutné. Totiž právě jste se sama, k mému opravdovému smutku a lítosti, přece vás velice beru - podle právě uvedených pravidel (podle mne tedy) nezachovala.
Prosím vás moc, nekazte mi definitivně můj obraz o vás. Právě jsem vám hodlal něco svého soukromě poslat. Asi to počká až se 28. vrátím od potomků z Počernic.
Tak se mějte. Cerce a zeťovi vezu pod dnešní dodatečný stromeček velkou nůši mnou osobně vybraných specialit z malinkého exkluzivního italského obchůdku u nás (sýry, šunka, těstoviny, různé zelené blbosti ve skle...). A vůbec držím na tenhle neuvěřitelný poloostrov, nakonec vzhledem ke studiu pochopitelné. Non lo guasta...
Ani jsem pořádně nepochopil, proč ten útok. Nevím. Možná ani stk ne. Nevím. No dost. Nemuselo to bejt. A o vánocích.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehm ehm ...
Nebudu tedy líčit svou vlastní nauseu ani v těch nejzářivějších barvách, vážená paní Harpyje.
Jen se Vás zeptám :
Proč by pro nás, nás ateistické Čechy a Moravany, měla být "směrodatná" "etika" křesťanů a sionistů ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Jo, vánoce, vážený Jakube S.
Vánoce jsou svátky pokoje a jídla, že.
O vánocích, jak krásně napsal s.Filip „...Budeme se moci těšit ze svých blízkých, z dětí, vnuků a třeba i pravnuků, z rozzářených dětských očí u rozsvícených stromečků či třeba jen z toho, že jsme se opět po roce všichni sešli.“

Míru zdar !

Schumacher řekl(a)...

VV, jak bych jim všem mohl odepřít komunistický ráj ? Kdepak. Pomozme jim z kapitalistického pekla.

Harpyje řekl(a)...

Pokud pokládáš, Jakube, poznámku váženého STK o "konzumu takové nálože intelektu a vstřícnosti" z které se mu dělá zle, za adekvátně vánoční a vhodnou, a ne za pouhý výron cholerické zloby vůči mé osobě, tak budeš skutečně muset o ní revidovat Tvůj obraz.

Harpyje řekl(a)...

To téma jsme zde už jednou měli, Vlastenče.

Kopretina řekl(a)...

Vánoce mají být o Kristově pokoji, ne o mamonu. Co se mě týče, koupila jsem si k Vánocům nový noťas a nic jiného. Dárek je to hodnotný a drahý, tak co. Včera jsem byla na půlnoční mši a pak jsme byli od duchovního pozváni na punč.

Jakub S. řekl(a)...

To je ale krásné! popůlnoční punč. To budem muset u nás taky zavést!
Odjíždím se svým nejml do Počernic za třema vlizdohájkama (z celk. počtu pěti). Ale snad se tam zítra napojím na nějaké doupě - ! Tak nechť dobře dojedem.

Kopretina řekl(a)...

Jo tak musíte jet co nejvíce opatrně a zítra jsem pozváni na vínečko k rodinným přátelům. U nás na jižní Moravě zvyky a tradice držíme a je to hezké...

Kopretina řekl(a)...

Jinak doporučuji článek ze Psa, když komentáře netřeba
http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-kdyz-komentare-temer-netreba-ffr-/p_spolecnost.asp?c=A111223_203755_p_spolecnost_wag
Už když vidím jaká svoloč se staví proti Havlovi, KSČM, Britské listy, Tereza Spencerová z Literárek (levicová autorka, občas na ní Lubomír Stejskal reaguje), Jinak Petr Uhl, trockista nešel Havlovi na pohřeb, protože prohlásil, že Havel nebyl křesťan Lukáš Petřík, Michal Semín z EUportalu, geniální Aadam B. Bartoš z EUrabie a Prvních zpráv, tak mě to automaticky staví na stranu Václava Havla (jednak si ho vážím jako velikého humanisty, čestného a ušlechtilého člověka a druhak nebudu na stejné lodi z nacibolševickým odpaem)...

Moby Dick řekl(a)...

To od trockisty Uhla, který kritizoval komunisty zleva, zní jako skutečně podstatná výtka.
>>:))

Šaman řekl(a)...

Kopretině: "Proti Havlovi", přesněji, proti jeho některým výrokům, postojům a některým krokům jsem se stavěl za jeho života i prezidentování, a až uplyne jen drobná doba, nebudu se rozpakovat kritizovat je znova.
Nicméně, klady (za něž jsem ho pochválil o jeho posledních narozeninách), zejména ty předrevoluční, převyšují. Bez něj, totiž bez režiséra "barchetnej revolúcie" Havla, bychom mohli konec roku 1989 prožít v rumunské podobě.
\ :-)

STK řekl(a)...

Harpyje poproste Většího vlastence (nebo někoho jiného), aby Vám vysvětlil, co je to ironie, potažmo sarkaskmus. A pak si můj příspěvek přečtěte znova a pozorněji. Budete pak klidnější a (možná, snad) se přestanete do mě tak vytrvale navážet. Myslím však, že Vaše ctěná nenávist k mé ubohé osobě už tady otravuje spíše ty ostatní, mi totiž už (k vašemu avatarovi) připadá docela patřičná. Nic jiného, než Vaši číhavou nenávist neočekávám. Už dlouho ne.

P.S.: Vám se snad na Vámi uváděné adrese něco líbilo? Něco Vám tam připadlo vstřícné nebo moudré? Vám se zdá, že je tento elektronický plátek je možno číst nezaujatě a snad s potěšením dokonce na Štědrý den? Web, který jste avizovala je totiž dokonce daleko horší, než si dokážete představit.
Nebo možná nedokážete představit. Co já vím. Pro mě je třeba nepředstavitelné, že budu někoho tak vytrvale a na dálku nenávidět jako Vy mne. Neobtěžuje Vás to? Opravdu si tím chcete kazit Vánoce? Sobě?

STK řekl(a)...

To Moby Dick:
Petr Uhl je hlavně šašek, o kterého už dlouho ztrácí veřejnost zájem. Takže se nutně potřeboval "zviditelnit".
Ostatně na "byzantském pohřbu", ať jakkoliv smutném, se přiživovala spousta vyhasínajících "červených trpaslíků" - míněno jako hvězdná kategorie, ne jako skvělý seriál "Red Dwarf". Teď už budou jenom chladnout... [;>)

drak řekl(a)...

Šamanovi:

No, na jedné straně by se chtělo podotknout, že ona otázka, zda ta "sametovka" nebyla zbytečně moc sametová se občas, ať už to chceme nebo ne, dostává na přetřes. Ben Kuras k tomu podotkl, cituji: "Havel i Klaus se zasloužili o stát. Havel tím, že Čechy vrátil do povědomí světa, Klaus tím, že jim zavedl kapitalismus. A oba to zbabrali. Havel tím, že neodstavil od válu komunisty, když k tomu měl moc, Klaus tím, že jim zhasl světla a nechal je zemi rozkrást. Výsledkem je přítomnost zkapitalizovaných komunistů na každém kroku, překážející komunistická strana v parlamentě a tím vším odchovaná nová generace cynických grázlů." Rozhodně na tom něco je.

No na druhé straně, dnes, s odstupem doby a vidíc kam to, či ono dovedlo a k čemu se došlo, je snadné být kritikem, ono chybě se zpětně vyhýbá vždy lépe, kdy už se ví jak to dopadlo, než před tím, kdy se neví, jak to, či ono dopadne.

No a na druhé straně, i když mi ti "kapitalisovaní bolševici" dost vadí a někdy vyloženě lezou na nervy, tak asi to přeci jen bude o něco menší zlo, než kdyby tady po listopadu 1989 začala probíhat normalisace naruby.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak vznikají fámy

Vznikají někdy záměrně, někdy například z nedostatku informací o něčem závažném. A jindy z hlouposti. Vznik jedné takové fámy máme přímo před očima.
Jistá konfúzní exekutorka si špatně přečetla text novinového článku, zařadila si (dez)informaci do rámečku svého myšlení, a okamžitě nadatlovala svou (s)myšlenku jako součást jednoho ze svých útoků na levičáky-údajné antisemity.
Její textík si přečetl jistý sebevědomý, avšak trestuhodně podceňovaný žurnalista. Jak je zvyklý (?), „informaci“ si ověřil minimálně dvěma na sobě nezávislými vlastními pohledy na onen textík, a přidal své hodnocení „mravní zhovadilosti“ trockisty Uhla. Ano, napsal doslova „>>:))“.
Na pomoc jim přispěchal další vlastenec, aby přidal svoji špetku do mlýnice - ano, šašek Uhl se nutně potřeboval zviditelnit, takže stál jako solný sloup vedle Havlovy rakve (prý „držel čestnou stráž“ ...).

Ve skutečnosti však Petr Uhl, trockista, svému příteli Havlovi na pohřeb ŠEL. Ovšem na SKUTEČNÝ pohřeb, do krematoria. A že vyslovil pochybnosti o Havlově křesťanství a katolictví - kdo se tomu diví ? Například ten, kdo nečetl provokační tiskovinu „Dálkový výslech“.
Nebo ten, kdo neví, že katolíci preferují pohřeb do země.
A ten, kdo nečetl příslušný projev papežence Halíka - Havel opravdu „nezdomácněl v kostelních lavicích“.

Aby nedošlo k mýlce : Trockismus je samozřejmě zvěrstvo. Trockisti jsou stejným mokvajícím vředem na jinak zdravém těle dělnické třídy, jako byli (sudetští) Němci na zdravém těle Slovanstva. Takže jejich otázku jednou humánně vylikvidujeme po vzoru našich otců a dědů, humánně zlikvidovavších otázku jiných našich dědičných nepřátel.
Ale trestejme Uhla za jeho SKUTEČNÉ zločiny (např. za kritiku Strany „zleva“); nikoli za smyšlenky jedné slečny.

* * * * *

Věnujte, prosím, svoji tichou vzpomínku dnešnímu 20.výročí největší tragédie 2.tisíciletí - dočasnému zániku Sovětského svazu.

STK řekl(a)...

Pátera Halíka nemám až tak moc rád, Vlastimile, ale promluvil docela rozumně. Po malé korekci a substituci některých výrazů za jiné, modernější by takovou řeč mohl pronést i Vojtěch. Pochopitelně ne Sv. Vojtěch, ale Vojtěch Filip. (Ten ještě svatořečen nebyl. Nebo se mýlím?)

Větší vlastenec řekl(a)...

Kdo z nás roduvěrných ateistických (agnostických) Čechů a Moravanů má rád Halíka, toho novodobého Koniáše ?
No nikdo, samozřejmě.

S.Vojtěch Filip bude pozván do Věčného Kremlu; až přijde jeho čas.
Samozřejmě - pokud do té doby nezradí Stranu, vlast a národ; to dá rozum.
Takže, zůstane-li věrný, dostane se mu té nejvyšší pocty, pocty přímo KOSMICKY převyšující tzv.svatořečení papeženců.

Přirozeně, takovou řeč by mohl s.Filip pronést třeba o našem pokrokovém prez.Klausovi, ale ne o multikulti nadšenci a eurohujerovi Havlovi. To taky dá rozum, že.

Všem vlastencům přeji příjemné prožití druhého dne svátků míru, pohody a konzumu.

Kopretina řekl(a)...

Jakube, posteskl jste si, že Židé málo uctili památku Václava Havla, není to tak...
http://zidovskelisty.blog.cz/1112/zapalovani-svetel-se-neslo-v-duchu-vzpominek-na-vaclava-havla
Havel byl přítelem Židů a Izraele, a byl spolu s Josem Mariuo Aznarem v iniciativě přátelství Izraele...(Jinak náš americký velvyslanec Norman Eisen je židovského původu).

drak řekl(a)...

Jakubovi S. a Šamanovi a Moby Dickovi:

Rozhodně nemohu pomýšlet na to, že bych byl přes Židy a židovství odborníkem, ale v reálném životě na ně narážím, ať už obchodně, nebo i jinak, něco čtu od nich, něco o nich, hovořím s nimi o nich i o jiných a s jinými o jiných věcech i o nich. V každém případě je to velice zajímavé a poučné zároveň.

Když už jsme se tu dotkli toho pocitu viny a pod. Tak já sám za sebe mohu říci, že Šimonu Peresovi věřím, že jestliže na ten pohřeb VH nepřijel, tak pro to měl hodně dobrý důvod. Upřímně řečeno, ani nechci vědět jaký, protože možná bych začal mít veliké obavy.

Připadá mi, že Židé mají jakýsi zvláštní zvyk, nebo spíš vlastnost, cítit vinu za cosi, zač prostě při nejlepší vůli nemohou a logicky prostě nedává smysl, aby to tak cítili, jenže oni to z nějakého důvodu tak cítí. Někdy mi nad tím málem zůstává rozum stát. Beru prostě na vědomí, že některým z nich se to děje a raději nad tím příliš nebádám.

Když s nimi jednám obchodně, bývá to náročné. Dost často se pak dostávám do situace, kdy uvažuji nad tím, kde vlastně přesně leží hranice mezi legitimní touhou udělat dobrý obchod a kde už je to jednoznačně nějaká vada charakteru. Většinou se nakonec dohodneme. Občas ale ne. když si o tom pak po čase promluvíme, tak někdy zjistím já, že jsem natvrdle trval na zbytečně nákladném řešení problému, protože mi nenapadlo lepší. Občas ale zjistím, že jsem udělal správně, protože oni si při té snaze nevyhazovat peníze popálili prstíky a vynaložili je na něco, co je v podstatě k ničemu. Považuji za velice důležité, že si to nakonec řekneme a považuji to na tom všem za to nejzajímavější a nejcennější zároveň.

Na druhé straně jsem ale u nich vypozoroval cosi, že chce-li jim někdo vnutit nějakou manipulací pocit viny zvenčí a účelově, tak takovéhle hry oni prostě nehrají a je to skoro nemožné. Považuji to za velice moudrý, správný a pragmatický přístup, jsem si s nimi v tomto ohledu dost podobný, a myslím, že tento postoj je velice rozumný, správný a praktický zároveň.

drak řekl(a)...

STK:

U Halíka opravdu nevím. Navenek se v každém případě jeví být inteligentním, vzdělaným a kultivovaným člověkem, to je celkem mimo pochybnost. No ale jak je to s jeho srdíčkem, tedy zda je to fajn chlap, nebo zda je to potvora jakých je všude plno, tak to opravdu nevím. On si moc lidí pod kůži evidentně nepouští, což je na jedné straně správné, aspoň mu nemohou ubližovat a zneužívat toho, no ale na druhou pak jeden neví, co si o něm má myslet. Asi by to šlo nějak vyhrabat z jeho textů, ono když je někdo potvora, tak to prostě skrývat nejde, ale nemám tolika času a nestojí mi to za tu práci.

drak řekl(a)...

STK, dotaz k příspěvku z 24.12.2011, 16:25:

Co konkrétně Vás nejvíce "nadzvihlo" ze židle, když jste toto psal?

drak řekl(a)...

Kopretině, STK a Moby Dickovi:

Já osobně se domnívám, že Petr Uhl je šašek, o kterého až na pár naprostých cvoků, extrémistů, zoufalců a šílenců, ztratil zájem rovnou snad celý svět. Kvůli němu je škoda i amortisovat si zbytečně mozek, oči, nervy, mluvidla i klábosnici. Protože nebzučí, tak je vlastně méně otravný, nežli třeba dotěrná moucha a je tedy i méně významný, tu mouchu musíte praštit, aby dala pokoj, tady stačí buď přepnout na jiný kanál, nebo obrátit list.

Jakub S. řekl(a)...

No tu je zase spousta podnětů k pře-, za- i promýšlení, šma Jisroel. Odrovnaný 16 hodinami s 3 vnoučky a dalšíma 4 dospělýma a čtením a vykládáním a hraním a ježíškem a jídlem a pitím a vůbec
jen z posledních sil podotýkám, že: co v daném případě shrnuje můj krajan Benjamin Kuras, s ním sdílím; dvacet let znají všichni kolem mne mou floskuli: Zatracený samet!; pro soudného objektivního staršího myslícího člověka klady VH jasně převyšují to, co zvrtal, nemluvě o tom, že se mu připisuje kdovíco, neb byl prostě n a r a n ě ; jistě, Uhlem je škoda ztrácet etc, ano; prof. Halíka, prosím, lééta beru jako obrovský zdroj chytrého inspirativního uvažování, podnětů, povzbuzení, radosti, útěchy, rozmaru (ano), aniž mne vůbec napadne zkoumat, j a k to myslí a co si myslí opravdu či nikoliv; znám dobře a dlouho několik vysokých profesionálů několika církví, abych tím absurdně a zbytečně ztrácel čas a mozkovou kapacitu. Kdo nechápe, je mi líto, musel bych se o to klidně jindy pokusit v delším exposé, pokud by se mi to výjimečně trochu podařilo. Tož tak.

STK řekl(a)...

Co mě nadzdvihlo na stránkách NSJ Draku?
Primitivnost - už v bannerech po stranách, pak tzv. "dobový plakát", hesla, která se vyzněním vlastně od komunistických ani tak moc neliší. Urazilo mě, že mě, náhodného návštěvníka považují za naprostého pitomce. Agresívní antisemitizmus, agresívní postoj ke gayům, "národovectví" nejhrubšího zrna. Neměl jsem na ten odkaz klikat. Normálně bych se tam při svých toulkách ani nedostal, ale Harpyje uveřejnila link.
Takže já jsem po chvilce čtení odešel a napsal tučně ironické varování, aby tam někdo na Štědrý večer omylem nezabloudil. Ještě jsem si říkal, že konečně mohu s Harpyjí jednou souhlasit, že je to fakt hnůj. Ovšem Harpyje (dle mých předpokladů vzdělaná osoba) si to vyložila bůvíproč bůhvíjak a posléze na mě vyjela. Ne, že by mi to vadilo, jaký má nick, takovou má povahu, ale říkám si, že ostatní už těch jejích "láskyplných sentencí" musí mít plné zuby. Kdych to byl býval byl tušil, nechal bych si poznatky o oněch stránkách pro sebe - ať si každý "pošmákne".

Víte Draku, v prostředí, kde se už půl století pohybuji, jsou lidé, kteří opravdu umí urážet. Herci a vůbec lidi od divadla jsou v tomhle oboru mistři, některé jejich urážky vám dojdou až další den. Takže to, co předvádí Harpyje je slaboučký čajík. Asi si tu v Hospůdce léčí nějaký svůj mindrák, co já vím. Na NP, když se zapojí do diskuze pod svým občanským jménem jsou nejobvyklejší reakce typu "...no nazdar, už je tu zas...". A to je Neviditelný Pes plný opravdu velmi zvláštních diskutérů. Ale ostatní takové chování určitě svým způsobem otravuje také. Třeba když někdo peskuje Kopretinu, jako by byla nepovedené štěně.

Takže všem, kterým jsem "sporem" s Harpyjí pokazil vánoční náladu se omlouvám - chybu jsem udělal já, hned na začátku tím, že jsem na Harpyjin odkaz vůbec reagoval. Je to stejně nerozumné, jako čůrat proti větru.

A vůbec: P.F. 2012!

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě, vážený Jakube S.
S trockistou neztrácet čas - řešit konečně po husitsku (cepem) nebo po leninsku-stalinsku (cepínem).
S Halíkem jakbysmet - nikdy, opakuji NIKDY nemůžete vědět, jak to tihle farizejové a koniášové vlastně myslí. Vlastně do jisté míry můžete : Myslí to špatně, ještě hůře to dělají.

Nikdo z nás roduvěrných Čechů a Moravanů přece NEMŮŽE VĚŘIT relativně inteligentnímu a do jisté míry vzdělanému Čechovi, který veřejně vyhlašuje svoji víru v tzv.boha. A navíc se za to očividně vůbec, ale VŮBEC nestydí, nestyda jeden.
Nu, teď už víme, co jsou tihle halíci a havlové zač, takže po našem opětovném vítězství nebudeme opakovat chyby našich soudruhů otců a dědů.

Míru zdar !

Jakub S. řekl(a)...

- a s vámi, halíci a havlové, také zatočíme, zatočíme, zatočíme!
Jak se tak točil, ztratil souvislost. Proto opakoval ještě jednou: Zatočíme, zatočíme!
Rozhlasová klasika nejklasičtější, z doby celým národem poslouchaných rozhl. estrád, asi 56 - 58. Ovšemže Achille Gregor.

STK řekl(a)...

Mám to myslím zatočeno... ééé natočeno.
Humor staříků, Jakube!