středa 21. prosince 2011

Nejkrásnější dárek

Když jsem byl malý, bývaly Vánoce vždy zasněžené. A toho sněhu bylo opravdu hodně, bariéry na krajích ulic byly vyšší než já. Trochu to bylo tím, že dětství jsem prožil v podhorském velkoměstě Liberci, trochu tím, že v padesátých a šedesátých letech byly zimy skutečně zimější, a trochu i tím, že jsem ve svých třech letech, kterých se tato vzpomínka týká, byl přece jenom malý.

Vlastně mi bylo už tři a půl roku, když jsem se tak strašně nastydl. Hicoval jsem někde kolem čtyřicítky. Máma si mě hodila na záda a pospíchala do polikliniky asi kilometr vzdálené. Proč netelefonovala? V tom štyryapadesátém roce jsme ještě neměli telefon. Ani budka nestála na rohu. Také auto jsme neměli. Táta mě nenesl, protože to už byli s mámou rozvedení. A parkem horem kolem dolních kasáren, vilovou čtvrtí a parkem kolem městského muzea to vlastně nebylo tak daleko. A mráz příjemně chladil.

Všude ležel čistý bělostný sníh, spočíval na větvích, nalepil se na kmeny; stromy v parcích byly krásně dvojité - každého černého stromu se držel ještě jeden jeho bílý sněhový fantom. Na poliklinice mamince řekli, že tam nepatřím, když tak kašlu, že máme jít rovnou do nemocnice. I hodila si mě máma zase na záda a supěla se mnou do kopce na Husovku a pak dolů ke klášteru, další kilometřík. V nemocnici u kláštera prohlásili, že ale patřím na dětské oddělení, musíme se vrátit zpátky na Husovku.

Opět jsme se netrefili, měli jsme jít na dislokované oddělení. Službukonající lékař se trochu divil, když si mě máma chtěla hodit na záda. Museli jsme chvíli počkat, než pro nás přijela sanitka. Kampak nás asi povezou, do jakých dálných krajin?, pomyslel jsem si. Jenom za roh. Ale jeli jsme - vždyť venku byla krutá zima...

A tak jsem se se zápalem plic dostal na nějaké dětské zdravozařízení ve velké liberecké vile. Maminka šla pryč a zůstal jsem tam sám, v postýlce s ohrádkou. Ale měl jsem jistou útěchu - překrásný vánoční balicí papír. Byl sytě modrý se zlatě vykreslenými anděly. Ta modrá byla skutečně nebeská modř, snad proto myslím na ty anděle. Vlastně přesně nevím, o jaké šlo kresby. Určitě byly zlaté. Víc si nepamatuji, ani jak jsem se k němu dostal. Možná jsem dostal od mámy do nemocnice dárek, když ona sama ke mně nemohla. Nebo jsem si ten papír schoval po Mikuláši, který mi v něm něco přinesl. Nebo jsme ho měli připravený na blížící se Vánoce. A jako nejoblíbenější předmět jsem si ho vzal s sebou na cestu k panu doktorovi, který umí dělat bebí.

Důležitý byl ten papír, ne dárek. To byl ten nejkrásnější dárek, který jsem kdy dostal! A teď si vzpomínám, že to asi nebyl normální papír, ale celofán, průhledný, přes který byl celý svět modrý se zlatými žilkami. Měl jsem ho schovaný v zásuvce nočního stolku. Pomáhal mi přežít všechny nepříjemnosti:

Odloučení od mámy, od babiček a dědečků, kteří na mě mohli jen koukat do okna z ulice za plotem, návštěvy byly zakázány. To neplatilo pro novou nastávající ženu mého tatínka, která byla zdravotní sestrou a tak se na mě mohla jít ke kolegům podívat.

Pro tohle jsem vlastně ani moc netruchlil. Byl jsem tak slabý, že jsem jen ležel a prohlížel si ten papír. Horší byly věčné injekce, zadek jsem měl od nich rozpíchaný, bolelo to.

A pak ta nejstrašnější hrůza: Zeleninová polívčička! Vůbec jsem se později nedivil Broučkovi, že takové hnusy nechtěl jíst, i když mu je neustále vnucovala maminka, tatínek i kmotříček. I Janinka! Broučka jsem přesně chápal - na tom rozvařeným blívajzu jsem žil asi dva týdny... Snad proto se mi pohádky pana spisovatele Karafiáta později vůbec nelíbily a Broučkova neposlušnost mi byla sympatická. Co jsem nechápal bylo, proč maminka Broučkovi pořád vařila tu hnusnou zelnou polévku, když přece nebyl nemocný?

Injekce, polívčičku i osamění mi pomáhal přečkat nejkrásnější zlatomodrý dárek. Dokud mi asi po týdnu neudělala jedna sestra ve stolečku filcuňk. Barevný celofán se jí vůbec nelíbil. Co v něm mohlo být bacilů! A jestli to byl celofán, tak jsem se možná mohl i udusit. No, nebyl to pytlík a ani já jsem nebyl pytlík - ale nemocnice má holt své příkazy a zákazy a tohle patřilo k zákazům. Začal jsem natahovat, když mi ho brala.

"Já ti ho schovám a vrátím, až půjdeš domů," slíbila mi ta hodná sestra. Tak jsem to teda vydržel. Celý další týden jsem se těšil. Ne, že se uzdravím, ne že se vrátím domů, ale na ten svůj nejkrásnější dárek. Penicilinové injekce konečně zabraly a já už mohl jít pryč z nemocnice. Máma si mě oblékla, ale ještě jsem něco chtěl. Řekl jsem si té sestřičce o uschovaný poklad. Jen se pousmála a pravila:

"Ale ten jsme přece už dávno spálili!"

Už nikdy jsem kolem Vánoc nedostal krásnější dárek. Až když jsem se sám stal tatínkem a pod ozdobeným stromečkem uviděl zářící oči našich dětí.

Přeju všem čtenářům Šamanova doupěte zdraví, lásku a hodně krásných dárků.

Poprvé vyšlo v Neviditelném psu dne 25. prosince 2001

41 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

No toto !
V Liberci jsou opravdu tzv.bílé vánoce častěji než jinde v naší vlasti !
Ubozí liberečtí silničáři, řidiči a chodci !

Jen jestli ta „sněhová nadílka“ není součástí pomsty za Sudety ...

Harpyje řekl(a)...

To je krásný článek, Šamane. V roce 2001 jsem ještě NP nečetla. "Objevila" jsem ho teprve dva roky později.
Vám, Vaší rodině a všem diskutérům přeji požehnané svátky, a ať se Vám v novém roce splní vše, co si přejete.
Vzpomínky na bílé Vánoce v dobách dětství a každoroční zkušenosti v bydlišti, nacházející se kolem 700 m nadmořské výšky se značně liší.
"Už zase padá to bílé svinstvo". :-)))
A taky chanu'ka sa'meach.

Schumacher řekl(a)...

Kdepak. To není pomsta za Sudety. To si přivezli jako suvenýr od Stalingradu a zapomněli vzít s sebou.

Harpyje řekl(a)...

sorry nacházejícího ...
čeština je těžký jazyk
:-)))

Schumacher řekl(a)...

Nejkrásnějším dárkem, kromě zdraví, je když se lidi mají rádi. Tak ať to všem vychází.

Větší vlastenec řekl(a)...

Děkuji za informaci, dr.br.př.s.s.Schumachře.
Takže tedy od Stalingradu se vrátivší Němci přitáhli do naší vlasti sníh a mráz ...
Ale co potom tzv.ladovské zimy ?
Ahááá, ty přitáhli Žabožrouti, vracející se od Moskvy.
Já to tušil, že v naší vlasti bývalo teplo celý rok, v té šťastné éře mezi příchodem Praotce Čecha a zákeřným vlouděním se našich dědičných nepřátel.
Nu, po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem bude opět teplo, opět budeme z našich polí sklízet rýži minimálně dvakrát ročně.

Na shledanou v lepších časech.

Schumacher řekl(a)...

Ladovská zima je naše, jihočesky barokní, měkkoučká, peřinovitá, plná sněhuláků, sáňkování, klouzaček a posvícení. Kdežto ta germánskými uchvatiteli ukradená a tu zanechaná je nehostinná jako ruské stepi a špičatá jako prušácká architektura. Zlotřilý Germán, nám ji tu zanchal co by pátou kolonu bránící jeho milovanou a dočasně opuštěnou Sudetskou vlast před zdejšími uchvatiteli. Což jak je vidno, mohli jsme na lecjakých místech pozorovat nejen po čtyřiceti letech útlaku východní hordy, které zlotřilý Germán otevřel bránu do nejen naší vlasti, ale ještě více po dalších více než dvaceti letech kolaborantského úsilí revanšistických přisluhovačů. Ty tam jsou doby veselého jódlování od šumavských slatí a veselých pitek tamních dřevorubců a sklářů. A nebude lépe dokud se nevypořádáme se všemi zrádci těmi, nezhyne starý podlý svět a zimu, tu nefalšovanou, českou, ladovskou, nedoneseme až na Třístoličník. Zum Wohl !

Schumacher řekl(a)...

A když bude třeba a Strana a Vláda poručí větru a dešti, tak budeme sklízet i třikrát ba i vícekrát ročně. K tomu nám dopomoz kalašnikov, kterým kdo neuposlechne pokyn ke sklízení, bude zastřelen.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jaksi Vám v dnešním shonu upadla základní pravda, dr.br.př.s.s.Schumachře :
My jsme Slovani, ruská step je naším prarodištěm a přirozeným domovem.
Vždyť ten obraz máme vryt do myslí již z matčina slovanského lůna : Trojka uhání zasněženou stepí a březovými hájky, za ní smečka vlků. Kočí do koní bije, pasažéři házejí vlkům nejdříve zavazadla, pak své kožichy, potom ... Ale ne, neházejí vlkům kočího, své ženy + děti resp. jeden druhého; pak přijde záchrana jak legendární vojska z dávných kronik.

Zatímco „ladovská zima“ - ta je malebná jen navenek. Zblízka vidíme chatrné oblečení chudých dítek, vidíme velkopanské počínání tlustých potomků buržoasie resp. kulaků.
Ano, můj nejoblíbenější obrázek od J.Lady je ten asi nejznámější - chudá rodina o Vánocích nahlíží oknem do jasně osvětleného buržoasního příbytku. Chudý otec pozvedá své souchotinářské dítě, aby vidělo nazdobený vánoční stromek, aby mu tekly sliny proudem při pohledu na prostřený stůl a všechny ty dobroty na něm.
Ano, toť nezapomenutelný zážitek, toť jedinečná škola třídní nenávisti - pro ono ubohé děcko i pro nás všechny roduvěrné Čechy a Moravany.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

Nějak tomuhle nevánočnímu stylu začínám propadat, nejvyšší čas obrátit list.

Zimním slunovratem, ačkoli jím začíná astronomická zima, pro mě začíná předjaří. Sněženky vytahuji pohledem už od listopadu, ještě schované letošním listím. Nejtěžší je přečkat leden. Únor je vpravdě úmorný, ale hlásí příchod jarního kurýra. To to najednou v povětří tak vlaze zavoní, v podvečer se rozezpívá kos, přidá se druhý, o kus dál jim další odpovídá a třebaže zima ještě neřekla své poslední slovo a dá najevo, že se lehce nevzdá svého panství, tam, někde na obzoru čeká jaro aby dalo rozpuknout silám nashromážděným za předešlý rok. A všechna ta semínka, hlízy a kořínky jen čekají aby vyrazily závod ke slunci. Kde ještě předevčírem byla zem zmrzlá na kost a včera bláto, bude zeleně a květnatě a než se nadějete neprostupná džungle. No věřili byste v tom nevlídném zachmuřeném bezčasí, že je možné něco takového ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ne list obraťme, nýbrž pozornost. K jedné „oblíbené“ chybě.
Náš Josef Lada se narodil v Hrusicích, žil tamtéž a v naší Matičce stověžaté. Tak jaképak Jižní Čechy, plné Němců !
Navíc tzv. jihočeské baroko je něco DĚSNÉHO. Zaprvé baroko je styl našich dědičných nepřátel svým původem i ideovým zaměřením, za druhé naši dědiční nepřátelé barokními stavbami zaneřádili naši českou krajinu - což místy trvá dodnes. Vždyť ještě pořád zuby Času a Velebné Matky Přírody nerozkousaly např. tzv.boží muka ! Vždyť pořád ještě stojí nemoderní stavení, vztyčená v naší vlasti našimi dědičnými nepřáteli !
Jednou, ach jednou se na jejich místě budou tyčit naše krásné a moderní panelové domy. Ať si celé UNESCO strčí svoje bezcenná € ... za klobouk, třeba.
Ano, to bude naše opravdové jaro.

Nazdar !

Harpyje řekl(a)...

Nenávidím Ladovskou zimu.
Zrovna jsem se vrátila z venčení psa, při kterém jsem upadla na ledu na (_._), a můj prostředník, na který jsem dopadla, má divnou barvu a bolí.
Bolí moc.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Ta paní se nezachovala zrovna hezky, lhát se nemá. Kdyby Ti to nechala v šuplíku, nebo poradila, abys si to schoval jinam, aby to tam nenašel někdo jiný, tak by se svět taky nezbořil.

Harpyji:

Jestli to bolí hodně moc, raději s tím skočte k doktorům, některé výrony, nebo naštíplé kosti dovedou člověka docela obstojně potrápit. Když se přetrhne šlacha, tak čím dříve to někdo zjistí a dá do pořádku, tím větší šance je, že to zůstane bez následků. Zima za to nemůže, je to potřebné roční období, půda si aspoň trochu odpočine, zredukují se počty hmyzu a tak vůbec. S tím pohybem je to pravda už horší. Kolikrát jsme s kamarády konstatovali, že nejtěžší v zimě je dohrabat se k autu, aniž by si člověk rozbil papuli, nebo se jinak omlátil po cestě k němu a pak je ještě někdy oříšek se dostat dovnitř, pak už je to veselejší. Člověk za léto odvykne dávat si pozor na každý krok a když pak přijde zima a kluzko, tak někdy dříve než stihne patřičně "zpozornět" tak se párkrát vyválí na zemi a omlátí o ní.

Harpyje řekl(a)...

Díky.
Ten hnus jsem zvěčnila, Jakub to viděl. Snad mi dvojitá dávka Novalginu přinese úlevu.
Nazdar.

Jakub S. řekl(a)...

...nicméně neznalost neomlouvá, jak mi neustále pořád říká můj potomek JUDr.: - nacházejíCÍM SE, nemlich zó...
Ale třeba je to porýnský dialekt. A ten prstík, pěkně zabarvený tak citlivě a tónovaně, a pěkné celý lavírovaný - holt slovansky poetická duše se v cizině nezapře!

Větší vlastenec řekl(a)...

Škodolibý humor zde opravdu není na místě, vážený Jakube S.
Místo opravování přehlédnutelné chyby v naší mateřštině byste měl vážené paní Harpyji poradit s nápravou prstu.
Ano, i když v.p.Harpyje je zrádnou emigrantkou, vysmívat jejímu neštěstí byste se neměl. Přece jen - pořád ještě může najít cestu zpět k našemu národu a naší Straně.
Takže - dejte si hlavu dohromady, a poraďte, jak v Německu vyléčit prst a definitivně si přitom nezničit budoucnost - však víme, jak drahá je lékařská péče v podmínkách rozvinutého kapitalismu a demokracie.

Nazdar !

EK řek)la)lalala... řekl(a)...

Harpyje řekl(a)...ten prst si strčte, do ledu a držte tak dlouho jak jen vydržíte, je to starý dobrý postup použitý již za Napolijona i našich jiných (všech) nepřátel. A hlavně je to velice účinné a na víc levné.
čest v šest!

jiný Honza řekl(a)...

Šamane, díky za předvánoční pozastavení. Alespoň chvíli neútočit, nehájit svou jedinou správnou pravdu pravdovatou, podat si ruku a připít všem slušným lidem...

Anonymní řekl(a)...

-Schumacher řekl(a)...
Kdepak. To není pomsta za Sudety. To si přivezli jako suvenýr od Stalingradu a zapomněli vzít s sebou.

-p.XY Schumacher,ten vánoční rohlíček ti opravdu chutná,brouku ?

Harpyje řekl(a)...

Děkuji všem diskutérům za rady ohledně mé ruky. Dnes ráno, když jsem v autě sáhla na řadící páku a zařvala bolestí, jsem objevila další pohmoždění na dlani. :-)))
V tomhle každoročním předvánočním stresu už nestíhám sledovat zprávy, které mě zajímají.
Ví, prosím, někdo, v kolik hodin začne internetový přenos smutečního obřadu v svatovítské katedrále? Musela jsem slíbit mému 93 letému otci, že mu zapůjčím můj počítač, aby mohl obřad sledovat live. Já na to nebudu mít čas.
A druhá otázka: kdo tam bude za Israel?
Díky předem za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

-ministr bez portfeje Yossi Peled

Schumacher řekl(a)...

Zajímavé. Vánoce před námi a Anonymní 16:47 už má naváto. Že by hladové vzpomínky na Stalingrad ? Tam vyslaní nadlidé mohli mít halucinace o pohodě domova s pocukrovanými nejen rohlíčky ale i hakenkrajíčky a dárkovým "Adolf mit pult" z elastolinu. No...Radím méně chlastat nebo nevysazovat předepsané prášky. Jinak se Vám ta rozvíjející se schizofrenie zhorší.

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, s tímhle není sranda, hybaj k doktorovi. Abych potěšil, to není jako když jsem si po vzoru statečného sovětského polárníka sám operoval rozhmožděné bříško levého prsteníku s pěknou rupturou a výhřezem podkoží. Při představě jak by mi to rozpíchali v místní nemocnici jsm to opravil nůžtičkami na manikůru, pinzetou, vteřinovým lepidlem, spofaplastí a chemoprénem. A druhý den se s tím už potápěl. Nějakou dobu to bylo nepříjemně citlivé , proto jsem to měl zabandážované v dlaze aby se to srovnalo. Nakonec se to pěkně a čistě zahojilo i citlivost se vrátila, třebaže je trochu změněná a bříško je nepatrně šišaté. Líp by mi to ve špitále neopravili. Jenže já jsem zvláštní případ, Terminátor je můj brácha.

Schumacher řekl(a)...

Harpyyje, třeba zjistit, jestli v prstu a ve dlani není něco zlomeného nebo nalomeného, jestli není porušena funkce kloubů například narušením vaziva. Jestli je to prostý otok při zahcování funkcí, doporučuju chladit, znehybnit, léky proti bolesti, zánětům, klidně zkusit i antihistaminika.

Anonymní řekl(a)...

-XY Schumacher,chápu tvé schýzorozpoložení,vánoční rohlíček odmítáš spolknout.

-snad,jako hovádko Boží neopomeneš alespoň jedním okem shlédnout galerii mrtvých,zároveň vyhodnotit situaci tak,že se okamžitě mrtvým omluvíš.Mluvit s despektem o Stalingradu tě předurčuje k trestu.

Schumacher řekl(a)...

Anonymní, ať si to v pekle vyřídějí a Adolfem.

Anonymní řekl(a)...

-děkuji.Pak je vše v pořádku.

Jakub S. řekl(a)...

Za Stát Izrael prezident, ovšemže. S tím přenosem sdělím.
To su zvědav, esli se z toho můj nejml nezblázní. Snad do hlídání nezaangažujou aji jeho a vůbec všecky u té organizace.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Schumacher řekl(a)...

Anonymní 21:27 stále vynechává prášky a jeho stav se zhoršuje vzdor usilovné snaze najít posilu v antikvárních číslech Arijského boje. Nadále budeme sledovat a podávat průběžné zprávy.

Šaman řekl(a)...

Anonymního se snažím odradit, stále se to nedaří, a Pixla nereaguje, i když ho dávám do seznamu spamu. Dnes se připojuje z adresy

ip-89-103-45-107.net.upcbroadband.cz

\ :-/

Šaman řekl(a)...

Harpyje, obřad začne 12:00 SEČ, přenos, to je těžko říci, protože pořád něco o Havlovi na ČT 24 je. A zejtra bude určitě už od rána.

Nejlepší je asi ta štyryadvacítka:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/zive-vysilani/

Na stránce jsou i odkazy na další pořady o Havlovi.

Jakub S. řekl(a)...

Já už jsem jí to napsal obšírně soukromě, šamane. Je teda fuška to dnes najít v novinách ale, to by jeden nevěřil. Úvah a komentářů a stanovisek - ale f a k t , údajů, čísel a konstatování žalostně málo: obecná bída naší žurnalistiky! Souhlas?
Přenos začíná na 1 a 24 v devět, mše v jeho rámci ve dvanáct.

Jakub S. řekl(a)...

Ať olej naší víry zase tak samozřejmě vydrží. Plamínek jedné svíčky je mizivý, ale je a trvá. A přidají se další a světla bude zase pořád přibývat.
To síly bytostné nenávistné a zapšklé a primitivní a násilnické a křivácké musí strašně vytáčet!

EK řekl(a)...

Je to hasič bo co z Ostravy, je znam zapliváváním komentářu.
IP address [?]: 89.103.45.107 [Copy][Whois] [Reverse IP]
IP country code: CZ
IP address country: Czech Republic
IP address state: Moravskoslezsky Kraj
IP address city: Ostrava
IP address latitude: 49.8333
IP address longitude: 18.2833
ISP of this IP [?]: UPC Ceska Republica
Organization: UPC Ceska republika
Host of this IP: [?]: ip-89-103-45-107.net.upcbroadband.cz[Whois] [Trace]
Local time in Czech Republic: 220222
čest v čest!Fotku příště.

EK řekl(a)...

tady měkde je připojen anonymní:
http://www.mapy.cz/#x=18.284401&y=49.833082&z=15&l=15&t=s&q=49.8333%20%2C18.2833&qp=11.764754_48.459658_16.315974_51.122654_6

zápis v katastru:http://sgi.nahlizenidokn.cuzk.cz/marushka/default.aspx?themeid=3&MarExtent=-990320.44597457629 -1239836 -346646.55402542371 -923033&MarWindowName=Marushka

ADO nebo Skalníci?

čest v čest!!

STK řekl(a)...

Náš "neznámý Anonym" bydlí pravděpodobně někde tady. Divíte se mu, že má špatnou náladu a chce ji zkazit i jiným?

Větší vlastenec řekl(a)...

Velmi silně mi Váš nehezký obrázek připomenul Žižkov, vážený STK. Konkrétně zadní trakty domů na severní straně Řehořovy ulice, obrácené ke zrušené trati - a k Národnímu památníku.
Žižka by se musel v hrobě obracet, kdyby nějaký hrob měl - při pohledu na tu bídu, na nuzný život svých potomků. Ano, tak vypadá Matička naše stověžatá, na dohled od místa našeho slavného vítězství nad Evropou, papeženectvím a multikulti.

Prostě, vážený STK, nedivím se hněvu neznámého českého (moravského ?) proletáře. Hlad ho zhnět, právo mu duní v jícnu temně.
Jako nám všem.
Až nás budou miliony, zvítězíme. Zvítězíme nad Evropou a vykořisťovateli jako naši husitští předci, klenoty naházíme do kádí, nová krásná sídliště sobě vystavíme.

Na shledanou v lepších časech.

Jakub S. řekl(a)...

Když vám duní právo v jícnu - to je na sviňu. Vypláchnout, vykloktat, vyhodit ven. S takovým sa ne*rat.

Schumacher řekl(a)...

Anebo spláchnout nějakou dobrou vysokoprocentní desinfekcí aby odešlo přirozenou cestou.

Anonymní řekl(a)...

Jakub S. řekl(a)...
Když vám duní právo v jícnu - to je na sviňu. Vypláchnout, vykloktat, vyhodit ven. S takovým sa ne*rat.

-pouze pro ilustraci si dovolím zdúraznit.