čtvrtek 1. prosince 2011

(NE)RECENZE: Cynické fantazie


Čtyři roky po sepsání většiny příspěvků konečně vyšla toužebně očekávaná antologie cynických povídek. Během té doby se měnili editoři i nakladatel. Patnáct českých autorů (což byli ti, kteří toužili:) se během té doby také poněkud přeskupili. V celkem sedmnácti povídkách vám zde předvádějí, jak si představují pojem "cynismus". Až šestnáctý autor, slovenský, jim to pak nakonec vysvětlí. Knížka je věnována památce naší kamarádky Martiny Šrámkové, která se vydání své povídky již nedočkala.



Zlaté české ručičky

Postkatastrofická Evropa postrádá ženy. Chlapi se musí spokojit z humanitární pomocí ve formě cigaret, chlastu a televizních programů. Zlaté české ručičky všeumněla Franty však dokážou vytvořit žádané ženy i ze záhadných postav, jež krouží nad zničenou krajinou. Jeho ručičky, kecy - a ještě něco jiného.

Hrubý sexistický text z uvěřitelné budoucnosti se skličující atmosférou je dílem Anny Šochové.

Do smrti dobrý

Dva muži pijí čaj na verandě domku. A povídají si. Celou noc. Čaj je zelený. To je vlastně všechno. Skoro.

Milan Štajer napsal povídku, v níž se vše podstatné odvíjí v prostém dialogu dvou bývalých nepřátel. Jeho text je plný instantní hrůzy. Svým minimalismem mi připomíná drobné věci Alfreda Hitchcocka.

Hnízdečko

Schopnost umět vyhrát peníze nemusí být vždy ku prospěchu. Schopnost domluvit se s milými potkany s měkkoučkými kožíšky může pomoci proti grázlům. Proti gangsterům i proti novému chlapovi bývalé ženy, kvůli kterému nemůžete vidět svého syna. Co se však může stát, když je člověk ve své podstatě grázl sám - ale neví o tom?

Klasický Jan Poláček, tak nejspíš kyberpunkový příběh.

Ahoj, tati!

Dvoustránková mikropovídka Jana Havliše pojednává o svérázné populační explozi v jednom ohijském městečku. Úsměvný děs.

Kdo dočetl až sem, mohl by nabýt dojmu, že po delší době drží v ruce sbírku hororů. Skvělých atmosférických hororů. Ale pokračujme.

Dědečkovo mechanické kladivo

Konečně ve vesmíru, ale nikoli sami. Snová smrtka se zjevuje v nečekaných okamžicích, avšak účelně. Zelinář Franta Jandák se po zázračné záchraně stává velvyslancem meziplanetární fregaty Krvavý Květen na planetě, kterou se vyplatí exploatovat. Planeta havajského typu vyvolá v posádce chování typu vzpoury na lodi Bounty.

Druhá povídka Milana Štajera mi stylem připomněla vesmírné grotesky Stanislava Lema.

Nevinné dítě

Hezký domek ve slunné Kalifornii je jevištěm, na němž sledujeme těžký život mimina, které má maminka ale opravdu nerada. Děťátko je normální, jenom umí číst myšlenky. "Bradburyovská atmosféra" je dána tím, že jde o převyprávění příběhu Malého vraha od Raye B. právě tím malým, nevinným dítětem. Konečně se dovíte, jak to bylo doopravdy. Dá se číst samostatně i bez znalosti klasika.

Jan Kovanic napsal svůj první horor, alespoň tak jsem to o téhle své povídce někde četl.

No difference

"Svoje manželky střílím. Krátkou kulovou zbraní, jak zní odborný termín pro revolvery a pistole." Hned první věty nás uvedou do středu dění. Trošku groteska, trochu detektivka, závěrem pak… neprozradím.

Do sbírky přispěl i sám František Novotný.

Věk vodnáře

Tak trochu podvodník, tak trochu lehkoživka Collins zastupuje zájmy Terry na planetě Vodnář. Žijí tu potomci květinových dětí, kteří mají rádi i zdejší přírodu, tedy hlavně kytičky. A kytičky mají rády je. Zato domorodci nemají rádi Teřřany. To jenom Aurel miluje Collinse a varuje ho. Marně. No, lidstvo to má nejspíš opět spočítané. Nebo brzo bude mít.

Hrdina je tak trochu sexistický macho a stvořila ho opět žena, Martina Šrámková.

Vůz pro kuřáky a jiné zrůdy

Ať žijou zrůdy, které mají taky právo jezdit vlakem. Být průvodčím, tak bych je neobtěžoval. Kdo jel někdy v metru s bezdomovcem, takovým klasickým smradlavým opilým bezďákem, ať si představí, že není jeden z cestujících, ale že to jsou všichni ve vagonu. I tihle jsou v tom nevinně. Skutečný viník jejich stavu je někdo jiný.

Klasická Jana Rečková do sbírky věnovala jednu ze svých povídek s motivem "lékařského podsvětí". I tato končí, ostatně jako všechny zde, vpodstatě - no, dobře, ne?

Kyberhon

Hrdiny příběhu jsou tři hoši, Plivači, co uměj vařit jedy v hubě. A dostanou se do sporu s vládcem gangu. Tak trochu detektivka velice tvrdé školy. Ale je to nakonec trochu jinak.

Druhá povídka Jana Havliše není vůbec úsměvná.

Voršila, dobračka od kosti

Uvěřitelná technicistní budoucnost rozmnožování lidské populace v prostředí spotřební společnosti, dotažená do logického konce. "Bez synka neodejdu!" volá hrdinka, a je vyslyšena více, než by chtěla.

Další rodinnou historkou přispěla Eva Hauserová.

Zlé knihy

Malý pitaval z našich hrobů a policejních služeben. Příběh ze současnosti (2009), která už uplynula (psáno 2007). Jak zle mohou působit knihy, zakoupené v knihkupectví v Jungmannově ulici! (Napovím: Kalich to není.)

Ani Milan Petrák své hrdiny nešetří.

Už neprodáš Slavíka a růži

Jak ukrást Venuši, pardon cenný umělecký hologram. Jde to, i když vám brání něžně vrnící bezpečnostní dveře a banda bojových robotů. Jenom musíte být správnými enindžy. A umět se ochránit i před těmi nesprávnými.

Ingrid Jelínková mě bonusově potěšila, když hologram, stvořený dle známé kýčovité pohádky, označila za kýč. (Číst Oscara Wilda není vůbec nutno!)

Smrt krásných kentaurů

Oblíbený typ floutka získá místo průvodce ve výpravě z Čech až do džungle Jižní Ameriky mezi místní Indiány. Jediným dalším účastníkem výpravy je krásná doktorka. Má grant na výzkum kentaurů. Příběh plyne, jak očekáváme, včetně mileneckého propojení. Jenom kentauři jsou trochu nudní. A oškliví. Smrt přijde, a ne jen pro kentaury.

Romantickým příběhem se zaskvěl Jaroslav Houdek.

Figurelův projekt

Těžký je život filmového herce po nástupu virtuálních umělotin EIH. Když se naskytne kšeft za mnoho nul (s čísílkem vepředu), není proč váhat. Divák tohoto movie je jen jeden a promítačkou zážitků a pocitů je samotný herec. Ach, filmoví producenti jsou, jak známo, zvrhlí, a jejich povedené smlouvy s chudáky herci rovněž. Naštěstí existují dobří přátelé (a přítelkyně), bohužel i nedobří bratři. Ale!

"Člověk nemůže chtít od života příliš mnoho, jen bohatství, lásku a příjemnou práci," ubezpečuje nás Jiří Olšanský.

Na svatého Štěpána

Mládež nemá o vánočních svátcích sedět před televizí, ale věnovat se pohybu. Třeba výstupu na bájný Blaník. Svátek sv. Štěpána je docela dobrý pro pokus o probuzení svatého Václava.

S nečekanými aspekty možného úspěchu nás seznámí Cyril Simsa.

Zveme i přespolní

Na Galaktický ples ZO SSM při gymnáziu v Beznožkově Kostelci přijdou všichni pozvaní. Opět lemovská groteska, jež končí tak, tak pozitivně! Určitě jednou poletíme ke hvězdám.

"A když ne my, tak naše děti určitě", říká Petr Hanuš, a zabouchává virtuální víko knížky.

Dočetli jste sbírku,  v níž se postkatastrofický horor s detektivní zápletkou střídá s kyberpunkovou groteskou, zažili jste nefalšovaný děs klasického hororu míchaný s dark fantasy, mihl se weird, snad dokonce new - ale určitě jste četli příběhy, pojednávající o vztazích mezi manželi, milenci, rodiči a dětmi, příbuznými, přáteli, mimozemšťany. Těm vztahům něco chybělo nebo přebývalo, proto jsou ty příběhy srozumitelné. To přece známe.

Sbírka působí uceleným dojmem, a to proto, že každý z autorů se snažil popsat slovo "cynismus" na příkladu výšeuvedených meziosobních vztahů. Vznikla tak..., vynechme bechderoucí mozaiku. Salám toho jména nic moc. Tak co? Už to mám! Předkládá se nám chutná tlačenka, zabalená do dobře vyčištěného, v mořské soli důkladně vymnutého a vypraného žaludku.

Tímto obalem je skvělý jedenáctirozměrný esej Necynické povídky Ondreje Herce, který nám poví, co je cynismus, a v závěru vyzve k odpuštění. Je čas "odpustit Slunci, Měsíci, hvězdám a vesmíru. Odpustit osudu. Především však odpustit sami sobě - i cynismus".

Bez tohoto závěru by nebyla kniha celistvá. Ale až na úplný konec, už do titulků tiráže, běží autobiografické glosy, jimiž se představují jednotliví autoři. Měli o sobě napsat něco cynického. A napsali, ironicky sice, ale pravdu! "Co chceš nejvíce skrýt, řekneš na sebe v žertu."

Nedávám žádné hvězdičky. Ochutnejte sami. Zde, vizte, chutná játra od celebrity, tam krvavý kus masa z nohy neznámého autora, onde chlupatý jazýček trvalky soutěží, tu křupavá chrupavka velmistra, tamo prorostlý bůček profesionála, nezapomenout na kolínko krásné autorky, a - hlavně - na hlavu! Pozor, ať si nevylomíte zub na kousku zatoulané roztříštěné kosti nezredigované chyby dodatečně vložených povídek.

Hlavně, že vše dobře dopadlo a knížka vyšla. Abych nezapomněl - k dobrému dojmu pomáhá i hezký obrázek na bohužel brožovaném obalu. Zde ho vyvedl Milan Fibiger v kombinaci hnědé a bílé, takže je vlastně zlatý. A když si (opatrně) rozevřete knihu hřbetem k sobě, pak uvidíte celý obrázek skutečně cynických andělů.

Že doporučuju něco, na čem jsem se sám podílel? Podílel, pravda, ale přesto se mi to líbí.

A to je obzvlášť cynické.
------------------

Sbírka povídek českých autorů Cynické fantazie
Ilustrace na obálce: Milan Fibiger
Vydal: Millenium Publishing, 2011
Editoři: Milan Petrák, Zdeněk Rampas
Autoři: Anna Šochová, Milan Štajer, Jan Poláček, Jan Kovanic, František Novotný, Martina Šrámková, Jana Rečková, Jan Havliš, Eva Hauserová, Milan Petrák, Ingrid Jelínková, Jaroslav Houdek, Jiří Olšanský, Cyril Simsa, Petr Hanuš, Ondrej Herec
Běžná cena 289 Kč
J.Rečková, J.Kovanic, M.Štajer a O.Herec v Českém Těšíně 2010

Viz i report z loňského Parconu ve dvou Těšínech, kapitola 6: Cyničtí autoři. Přece jen jsme dokázali tento cynický projekt, se kterým před pěti lety jako první přišla Hanina Veselá, resuscitovat!

105 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Fantastický cynismus

projeví každý (ne)tvor, jenž neuroní slzu nad takovým projevem altruismu : Kolektiv autorů napjal síly, by uctil památku své zesnulé členky.

Takže raději onu slzu vytlačím, nad smutnou vzpomínkou : Zdaleka nejhorší knihy, které jsem si kdy zakoupil, byly antologie (tehdy) současné české sci-fi.

Mnoho let již tomu nazad, však vzpomínka ta duši mou ztýranou stále tíží. Kdybych ty prachy radši prochlastal ...

Od těch dob čas mnohokrát za oponu škubnul, a změněn svět. K horšímu; většinou.
Leč naděje ještě žije, s ní i dobrý člověk stále dýše.
Ano, jsem optimistou; kdybych nebyl, už bych nebyl.
Proto nyní vítám počin zmíněný výše, počin kolektivu nadějných autorů a autorek : Jen tak dál !
A houšť, a větší kapky !
Živijó !

EK řekl(a)...

Jako věrný poskok se dovoluji připojit k VV.
čest v šest!

VYŽIJÓÓÓ!!!

Pedro řekl(a)...

Šamane, a co ten senzační Vlastimilův námět se Stalinovými maršály vyjmenovanými Napoleonovi?

štaja řekl(a)...

Opravdu vyčerpávající! Přirovnání k tlačence je velice trefné. Podotkl bych, že je místy značně krvavá!

Větší vlastenec řekl(a)...

Á, dobrý člověk, dobrý přítel a skvělý soudruh ještě žije. Leninu buď dík !
Nuže, drahý př.s.Pedro, už jsi našel nějaké stopy po pachateli oné odporné pomluvy našeho pokrokového ministra Jana Masaryka ?
Byl to snad ten hanebný emigrant Feierabend, kdo vložil do úst našeho Jana neuvěřitelná slova o "Stalinově pacholku" ?
Nu, Ty na to jednou přijdeš; tím jsem si jist.

Čest Tvojí záslužné práci !

Šaman řekl(a)...

Pedro, námětů mám plné zápisníčky, zejména nápady a cancy od Kruhu. Námět je na nic. Někdo to musí napsat! Nejlépe autor námětu.
\ :-)

Pedro řekl(a)...

[;-)

Pedro řekl(a)...

To Informace:
Všechny tři díly Feierabendových pamětí jsem pečlivě přečetl a modré či rudé Němce jsem tam nikde nenašel. A Finrod mlčí ...
BTW: Někdo by tu měl plnit náročné úkoly při výstavbě rozvinutého kapitalismu a ne se tu poflakovat v hospůdce. :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

To máš pravdu, drahý příteli a soudruhu Pedro.
Pokud se nenecháme kapitalisty stahovat z kůže, naši ubozí důchodci zahynou hlady a zimou. Ty mezi nimi.
Což se změní až po obnovení našeho slovanského společenského zřízení. Toho zřízení, jehož prosazení věnoval celý svůj život náš E.Beneš, a náš J.Masaryk alespoň svá nejlepší léta.

Vydrž, vlastenče; pamatuj na chorál ! Na Východě svítá, pomoc se už blíží !

informace řekl(a)...

Pedro,
jestli se ten úkol obhajoby rozvinutého kapitalismu týká mne, tak já ho plním. U klávesnice. A nejen tam. Včera se mi podařilo za tři hodiny urazit jen asi půl kilometru. Zastavovali mě známí, co si prý myslím o situaci. Za pár minut se sebral docela slušný diskuzní kroužek, přidal se k nám i jeden černoch ze střední Afriky, co prodává po ulici kapesníky. Ten byl taky pro zachování eura, protože by se jinak musel vrátit domů. Po rozchodu tohoto spontánního lidového shromáždění jsem se vrátila domů bez nákupu. Obchody mezi tím zavřely.
Tady hájí rozvinutý kapitalizmus bez výhrady všichni, od krajní levice až po krajní pravici. Jsou až dojemná dueta mezi politiky Berlusconiho strany a lídry opozice. Div si nepadnou kolem krku.
Jo, když teče do bot ...

informace řekl(a)...

Blahopřeju, Šamane.

Schumacher řekl(a)...

Já bych radši něco pohodově budovatelského (jejda, to mi to Větší Vlastenec dá vyžrat. Na depku mi stačí číst XB1. Trochu více realismu, prosím. Nemusí být nutně socialistický, ale trocha optimismu by v něm být mohla. A stáhnout knot, protože lampa už víc čadí než svítí. Stáhnout inflaci a revalvovat, stáhnout se z celého vesmíru i z naší galaxie, opustit neuměle kašírované kulisy a vrátit se k pravé sci-fi. Realita je taková, že se za cenu vysokých nákladů dokážeme poslat pár tun na oběžnou dráhu, an Měsíci jsme přistáli před více než čtyřiceti lety, podle dnešního pohledu s primitivní technologií, i když v pohonu jsme významně nepokročili, raketoplánový pendl skončil fiaskem a jediné co v praxi jakž takž funguje, je technika vymyšlená von Braunem. Je to něco jako bychom používali parní stroj řízený počítačem. Občas se trefíme na okolní planetu a vrcholem našeho úsilí je, že tam vysadíme malý průzkumný vehikl. Občas i funguje. Jenže kdo by psal o něčem blízkém, když může o celém vesmíru, o vymyšlených planetách, vymyšlených mimozemšťanech a o vymyšlené technice plné odnikud se beroucích energií, časosběrných motorů, generátorů nevím jakých silových polí a podobných nesmyslech. Tohle může zaujmout dvanáctiletého kluka, ale ne někoho kdo se o tyhle věci trochu vážně zajímá. Jenže to by znamenalo mít rozsáhlé znalosti z více vědních oborů, daleko hlubší než kdysi a kdo by to četl, ty nudné vědecké pasáže a hlavně kdo by to koupil. Napsat něco takového, jestliže to není jen z radosti či altruismu, se nevyplatí. Domnívám se, že nynější stav sci-fi je odrazem reality. Obé potřebuje nového hybatele, nějaký popud pro zájem o vědu a techniku, nejen o počítače. Protože samotné počítače, kdo z běžných smrtelníků dokáže pochopit či dokonce popsat a krok po kroku vysvětlit jak funguje počítač od převodu reality na nuly a jedničky až k tomu co vidíme na obrazovce, včetně veškeré k tomu potřebné technologie. Samotné počítače nás ke hvězdám nedonesou. Ani na Měsíc, ani jinam. Kdysi byla představa, že někde tam by mohly být diamanty, zlato nebo něco podobně ceněného, na Zemi vzácného a drahého. Jenže nic takového tam není. Tak proč se o něco snažit, proč na to vynakládat prostředky. Vždyť si můžeme stvořit virtuální Vesmír se vším co chceme a v něm bezpečně prožívat nádherná dobrodružství... Aneb jako na "Červeném trpaslíkovi" v "Lepší než život". Tohle chceme ? Tohle nás čeká ? A má význam o něco se snažit, když už víme jak tenhle svět skončí ? Sice za velmi, velmi dlouho, nekonečně dlouho v porovnání s lidským životem, trváním lidské civilizace i lidského druhu, ale skončí ? I když....Šamane, POMOC!!!

Jakub S. řekl(a)...

Jestli je to bechderoucí, tak du po tom a dám si to pod virtuální stromeček! Ten termit okamžitě adoptuju. Ty synopse (či co) - no my jsme ve VTEI říkali svým výplodům výcucy - mě jako doživotního troubu nadchly. Bude-li zpracování (manipolazione!) kvalitní, švižné, bude odsejpat - bude poděkování před nastoupenou jednotkou. Ah - che idea stúpida. No moje.

Schumacher řekl(a)...

jamsedlacek.blog.iDNES.cz
Zajímavý odkaz vedoucí k dalším zajímavým odkazům.Tohle by bylo dobré téma.

Schumacher řekl(a)...

http://mek.kosmo.cz/zaklady/rakety/jrm.htm
Také inspirativní. I když žádný WARP...

Větší vlastenec řekl(a)...

Může Halík beztrestně ohlupovat naši mládež ?

Naši rozvichřenou současnost dnes zasáhl další poryv čerstvého vzduchu.
O co jde :
Dle tvrzení pana Halíka jej prý kdysi tajně tzv.vysvětil jistý papeženec, navíc Němec.
Náš Petr Hájek nyní toto tvrzení zásadním způsobem zpochybnil.
A teď pozor, vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci :
Spor mezi naším vlastencem a papežencem Halíkem NENÍ jen takzvaně akademický.
Proč ?
Protože pokud se prokáže lživost tvrzení našeho nepřítele o jeho tzv.svěcení, nebude už moci tak lehce jako dnes „kázat“ našim popleteným vysokoškolákům.

Nechme hovořit fakta :
Halík je
1) papeženec
2) obhájce Euroameriky i jejího postupu proti Slovanům
3) obhájce multikulti a sionistů
Petr Hájek je :
1) jeden z nejbližších spolupracovníků naše prezidenta Klause
2) neúnavný bojovník proti Euroamerice
3) zapálený bojovník proti úchylům a jiným nepřizpůsobivým

Komu z nich věříme, my opravdoví čeští vlastenci ?
Hloupá otázka, že.

Ne Řím, ale Tábor ! (T.G.Masaryk) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen krátce, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře :

Američtí imperialisti vnášejí do vesmíru své Hvězdné války, hledají v něm drahocennosti a krvavá dobrodružství. Ubohé vesmírné inteligentní bytosti budou vykořisťovat a vyvražďovat, jako např. Indiány. Viz např. film „Avatar“.
Sovětští a naši astronauti v kosmu budují výzkumné stanice a bratrství mezi všemi myslícími tvory.

Proletáři celého vesmíru, spojte se ! *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Jakub S. řekl(a)...

To je gól, zase další, a pořád krásnější, ten Tvor-co-nepochází-z-opice - ! To musíte číst. Včetně diskuse. To nemůže být pravda, může-li cosi tak neuvěřitelného a nevědomě komického neustále být za naše peníze v nejbližší blízkosti hlavy státu. Takhle se na pokračování a tvrdošíjně a bez humoru a nadhledu starat o zábavu a údiv národa. Teda, mmch, nechápu, že to trpí jeho rodina. Že muž a otec, příp. syn, je pro srandu králíkům...
On a Tomáš Halík. Dyť už z toho naprostého kontrastu jej začne být jednomu líto... ne. To ne. My si jej tam vydržujeme, proboha.

Schumacher řekl(a)...

Jakube, mně začíná být jedno jestli si kdo o sobě myslí a říká že pochází či nepochází z opice nebo z čeho pochází, stejně jako že Země je placatá, dutá, všelijaká a případně že vůbec není. To samé v případě víry. Když věří a hlásá, že svět byl stvořen sedm tisíc let před Kristem (příslušní znalci to spočetli snad i na minuty) se vším jak ho známe, pokud se to nedotýká mé svobody, to znamená pokud mě s tím imrvére neotravuje, ať věří, píše a hlásá. Je k ničemu mu to rozmlouvat. Tak je to i v případě, že v nevědomosti žije většina. Jestliže si myslí, že Slunce obíhá Zemi, která je středem vesmíru, je rozumné chodit oc chalupy k chalupě, vnucovat jim své spisy a přesvědčovat je, že je to jinak. A všeobecně tím popuzovat. Jestliže to není všeobecně přijímáno, stačí když, není-li příliš hlasitě vykřikováno a je-li to předmětem debaty v odborných kruzích, je to tolerováno. Mnozí, kteří si stěžují, že za pravdu dostali po hubě, dostali po hubě proto, že se svoji pravdou moc prudili. To je jako chodit po putykách s přednáškami o škodlivosti alkoholu. Neradno rušit vyběhané kruhy, každá změna potřebuje nějaký čas. Každý názor projevený v praxi nese důsledky. Právě důsledky bývají nositelem změny. Pokud přežije někdo kdo ji může přinést.

Šaman řekl(a)...

Ještě k fantastickému cynismu VV. Martina Šrámková umřela ve svých 44 letech na leukémii po té, co předtím dlouho bojovala s roztroušenou sklerózou. Zůstaly po ní dvě holky, Viktorka (15 let) a Anička (14 let).
Věnování je napsáno na předsádce. To se tak dělává, a není to kvůli slzám, ni kvůli slávě ni zisku, ale kvůli slušnosti. Proto jsem to taky zmínil, protože i ta předsádka je obsahem knížky.

Co literárním obsahem není je tato faktická poznámka: Cynicky jsme se všichni, patnáct dalších autorů, zřekli honorářů ve prospěch sirot.

Schumacher řekl(a)...

Ostatně, Jakube, k panovnickému dvoru patříval i šašek....Co jiného je prezident než jen jinak nazvaný dočasně zvolený král v konstituční monarchii. Automobily dlouho měly prvky kočárů. V porovnáním s jinými výdaji, které nás stojí "náš" stát, je to naprosto zanedbatelné. K modernímu královskému dvoru patří moderní šašek. Na rozdíl od jiných státních hodnostářů naprosto neškodný. Takoví šašci jsou s oblibou předhazováni veřejnosti aby odpoutali její pozornost od těch škodících. Lid v podhradí se tu pohádá tu pobaví stejně jako nad nějakou nastrčenou komediantskou zadelí či předelí a nevšimne si, že je zas o nějakou miliardu chudší.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nemusíme chodit tak daleko (po chalupách), drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře.
Jsou i jiné druhy věr. Kupříkladu jistý nejmenovaný zakladatel a majitel jistého českého internetového deníku napsal 30.10.2011 „...Němci ... přepadli Francii v historicky krátké době třikrát...“.
A očividně to myslel vážně.
A v diskuzi jej nikdo neopravil.
Taková víra přece musí horu přenést, ne ?

Mimochodem : Papeženci jsou lstiví jako sionisti - dnes už netvrdí veřejně, že by tzv.bůh stvořil kosmos&přilehlé okolí za 7 dnů. Vážně.

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehmmm...

Se vší (povinnou) úctou, Ó Velký Šamane - zapomněl jste čárku.

Prosté, maličké interpunkční znaménko : "Ještě k fantastickému cynismu, (čárka) VV."
Neboť bez onoho nenápadného znaménka by se Vaše ctěná věta dala číst i jako "k cynismu Většího vlastence", a nikoli správně "...k fantastickému cynismu, Větší vlastenče."

Ale to jen tak na okraj; nemusí se z toho střílet, že.

* * * * *

Z úředního formuláře :
ZADRŽET NETŘEBA ZASTŘELIT (doplňte čárku dle potřeby)

Světu mír !

Šaman řekl(a)...

K poznámce VV: Já to taky vidím 3x, Jako Neff, když počítám i válku prusko-francouzskou 1870. Tak co opravovat?
Jo, že to nebyla "německo-francouzská válka"? Ale byla, jenom se jí tak neříká.
Pruský král Vilém I. byl prohlášen za německého císaře v lednu 1871, ještě v době obléhání Paříže.
My, scifisté, známe zejména pranacistického diktátora Herr Schultze ze socialistického románu J. Verna Ocelové město (psáno 1872, chvíli po téhle válce, vyšlo někdy 1879). Germán Schultze zde hodlal ještě dávno před Hitlerem vyhubit všechny podřadné rasy.

(VV by mohl znát třeba Německou ideologii (1845) od jistého Marxe.)

Německo v historicky krátké době 1870-1940 přepadlo Francii třikrát. Proto bylo velké od velkých vůdců poválečného období, že se dovedli smířit!

Šaman řekl(a)...

Čárku doplňte dle potřeby. Zastřelit netřeba, zatím.

Větší vlastenec řekl(a)...

No, zkuste třeba tu wikipedii, Ó Velký Šamane. Asi budete překvapen.

(Malá nápověda, ať se s tím hledáním nemusíte tak mořit :
1) V tzv. válce prusko-francouzské Francie napadla Prusko
2) 3.9.1939 Francie vyhlásila Německu válku, 7.9.1939 Žabožrouti zaútočili na Sársko.)

Ale samozřejmě : Z vyššího hlediska mravního, z hlediska česko-vlasteneckého i marx-leninsko-stalinského Němci napadli Žabožrouty NESČÍSLNĚKRÁT. A téměř vždy to byly války imperialistické, z obou stran nespravedlivé.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

Já to znám takhle : "Popravit nelze propustit" Prý to pochází ještě z římských či byzantských dob.

Schumacher řekl(a)...

No, ale kolikrát to bylo před Napoleonem ? Tehdy se Francouzi doválcovali až do Moskvy. Germán to o o necelých stopadesát let chtěl zopakovat lépe a dopadl hůře.

Schumacher řekl(a)...

VV jestli to není tím, že papeženci správně pochopili teorii relativity. Kdysi sem četl od Winberga "První tři minuty" Když jsem se dotázal Motla jestli ty první tři minuty rozpínání vesmíru po Velkém třesku opravdu trvaly tři minuty a ne déle,jestli se nám to tak jen nejeví a jestli čas (který je imaginární) v tamních podmínkách neplynul jinak, odpověděl mi něco jako že tahle otázka je blbost. Tak nevím, protože podle mého čas jako takový neexistuje protože je jen ěrem nějakého pohybu k jinému. No, nejsem na to v tom oboru študovanej. Ale co kdyby na tom něco bylo. Pak těch sedm dní mohlo trvat sakra dlouho.

Schumacher řekl(a)...

Opravuji od Weinberga

informace řekl(a)...

K 18:37

6. duben - Británie, Francie a Polsko podepisují smlouvu o vzájemné pomoci v případě napadení
1.9.1939 Německo zaútočilo na Polsko (úder pozemních vojsk s podporou letectva), během tří týdnů je Polsko poraženo – jeho území si rozdělují Německo a SSSR. Již 3.9.1939 vyhlásily Francie a Velká Británie Německu válku.

No jo, voni Žabožrouti a ti prokletí Britové nechtěli nic jiného než zničit Německo. On to taky prastrýc Adolf tvrdil.
Hitler k národu 3.9.1939
http://www.valka.cz/clanek_10472.html

http://www.youtube.com/watch?v=cpXc9aIxSX0&feature=related

Jakub S. řekl(a)...

Ano, tamtu válku si skutečně sebejistě a zpupně (tady je to archaické slovo na místě) začal megalomanský namyšlený pitomec Napoleon III. Ovšem na šamanovu a kdoví ještě čí obhajobu musím zdůraznit, co stejně víte: učili jsme se to opačně. Nanejvýš nejasně a zamlženě. Protože přece Němčouři už dávno můžou za všecko, je to prosté a jasné a utrum. Kromě DDR, na klar.
A naschvál, že netušíte, že R-U vůbec první nezačalo/nevyhlásilo válku všem svým pozdějším protivníkům. No? Víte, který z nich najednou sám R-U lítě a úporně napadl? A ono se muselo zoufale bránit, ano?
(Skoro) všecko bylo jinak.

STK řekl(a)...

Právě jsem si tu knihu elektronicky objednal.
Byl to poslední kus onoho "prodavače fantasy náčiní".
Jsem opravdu zvědav, jestli bude v první řadě knihovny nebo až ve třetí, kde jsou (musím, ač velmi nerad, zcela nevlastenecky souhlasit s Vlastimilem Větším) ostatní české antalogie z 80-tých let. A to prosím často upřednostňuji slovanskou SF před anglosaskou! (Slovani asi mají holt bujnější fantazii.)

STK řekl(a)...

Pár slov k příteli Schumnacherovi:
Už nikdy se nevrátí ta krásná doba, kdy se kosmonauti (za dob, kdy se jim říkalo astronauti) dostávali za pomoci fotonových motorů na zcela divoké planety u cizích hvězd, plné nepřátelských / přátelských bytostí, které se až příliš často podobaly nám, lidem. Byli třeba jen 5x větší / menší než my a na rozdíl od lidí byli modří / zelení / fialoví.
Ani doby, kdy se dobyvatelé kosmu snažili dohodnout s rasou pavouků, mluvících kamenů, inteligenní mlhou nebo s celoplanetárním spojeným rostlinstvem, případně se zdivočelou smečkou opuštěných robotů, kteří z totálního nedostatku informací o okolním světě právě začali budovat komunismus.
V TV právě skončil nejhorší SF film poslední doby s Tomášem Křížkem v hlavní roli (já ovšem vím, že Marťany porazila chřipka či spalničky, nevím přesně, ale ty nejsou tak fotogenické) a tak propadám nostalgii. Už mi zbývá jako jediná přijatelná jenom moje sesbíraná postkatatrofická řada. A ani tu už nemohu příliš doplňovat. Témata jsou vyčpělá a vyždímaná.
Nihil.
Nedávno jsem shlédl Avatara. Obvyklá indiánka se zlými kolonizátory a jejich "hromovými rourami" v nerovném boji proti hrdým modrým indiánům, na jejichž straně jest spojené rostlinstvo celé oběžnice, létající ještěři a podobné zrůdičky. Boj dopadá pro modré indiány špatně. Mezi kolonizátory se ovšem najdou i spravedliví (kolaboranti) a ti... ...atd. Lidstvo (zlí kolonizátoři a kapitalisté) jsou opět poraženi na celé čáře a hlavní kolaborant dostává nové tělo - daleko lepší, než to jeho poškozené lidské. Chtělo se mi zaplakat, když jsem si vzpomněl, co užitečného jsem mohl za ty více než dvě hodiny udělat. Škoda té obrovské a skvělé práce trikařů. A mohl to přece být tak krásný film, kdyby byl o něčem jiném!

No nic, zítra musím zase do Ústavu, takže Dobrou!

Větší vlastenec řekl(a)...

Rozumím Vašemu smutku, vážený STK.
Ano, bývaly krásné doby našeho mládí (jistě, jsem o poznání mladší, ale doba mého mládí byla stále stejně krásná jako ta „Vaše“), kdy naši astronauti nesli do širého kosmu poselství míru a pokroku, kdy nesli zvěst o Leninovi a VŘSR. V těch dobách se naši astronauti museli potýkat především s pozůstatky tzv.studené války - s americkými válečnými vesmírnými loděmi, nebezpečnými celá staletí po hanebné a zbabělé smrti jejich žoldácké posádky, celá staletí po osvobození USA od tyranů a zrádců všech.
Jistě, mám na mysli román „Astronauti“ od (tehdy ještě) pokrokového spisovatele S.Lema, a skvělý československý film „Ikarie XB 1“. Ano, i těchto děl jsme čerpali naši dodnes neochvějnou víru v komunismus a mír, z takových doslova kánonů moderní tvorby jsme do zásoby načerpali nenávist k vládcům USA a ostatním válečným štváčům.
Zato dnes - bída.
Nebýt reedic děl pokrokového A.C.Clarka, neochvějného bojovníka proti náboženskému tmářství, velkého propagátora mírové spolupráce se Sovětským svazem, byla by dnešní nabídka sci-fi literatury přehlídkou anglosaského braku.
O filmové resp. televizní „tvorbě“ ani nemluvě.

Nu, nyní se k něčemu přiznám - ke sledování jednoho západního kresleného seriálu. Snad jsem již dostatečně znám jako pokrokový, levicově založený člověk, takže nebudu pokládán za pravičáka-obdivovatele západní pakultury.
Malý Calvin je jedináček, synek americké středně vykořisťované rodiny. Ve škole ho šikanuje typický americký pořízek, jistojistě budoucí „mariňák“, vrah vietnamských (iráckých, srbských ...) dětí. Jeho přezaměstnaný otec na něj nemá čas, jeho matka mu nerozumí. Takže utíká do světa fantazie - jeho plyšový tygr Hobbes se v nepřítomnosti jiných lidí mění v tygra skutečného, leč nadaného vlastnostmi staršího bratra či věrného kamaráda.
Okolí jeho domku se stává fantastickou divočinou, pískoviště jevištěm světa. A dospělí (rodiče, stará učitelka) se promění v odporné mimozemské tvory, pokaždé, když se malý a nepochopený Calvin změní ve své hlavní alter ego - v neohroženého kosmického dobrodruha Spiffa.

Přeji příjemné pokoukání & počtení v protivném jazyce mrzkého imperialismu.

Harpyje řekl(a)...

Už Vás přestalo bavit červené maso?

Větší vlastenec řekl(a)...

Chmm, bavit ...
Pro Vaši informaci, vážená paní Harpyje : Jisté výstřelky euroamerické pakultury sleduji nikoli pro zábavu, leč ze studijních důvodů.

Jak Vám to mám přiblížit ...
Zkusím to takto :
Je to starý a známý problém - tiskový dohled (tzv. cenzura) je nutný, již pro zachování duševní hygieny lidu. Ovšem cenzor, tedy osoba odpovědná za čistotu masmédií, se pravidelně špiní stykem s odpornými výtvory či názory. Takže otázka : Jak si má soudruh dohlížitel (tzv. cenzor) zachovávat potřebnou míru mravní čistoty a integrity ?
Při řešení tohoto problému jsme převzali zkušenosti sovětských soudruhů - ti se nechali inspirovat jistými metodami výcviku pravoslavných kněží i papeženeckých agentů (především tzv. dominikánů).
Jak je Vám jistě známo, tzv. zpovědník musí nejen unést „unést“ nůšku všech těch nechutností a ukrutností, jíž mu do ucha šeptají pokrytečtí pobožnůstkáři. On je musí řádně potrestat, a přitom neodradit od další zpovědi (= od přinášení dalších finančních prostředků).
Proto musejí církevní agenti absolvovat dlouhý a náročný výcvik.
Jeho obdobu, samozřejmě v naší soustavě hodnot, absolvují ti nejlepší z nás - např. budoucí tajemníci od krajského výše.

Já jsem jen prostý oráč na národa roli dědičné; moje schopnosti mi nedovolí pomýšlet výše než na ideového tajemníka obvodního výboru. Takže musím trénovat sám. Takže svou mysl otužuji euroamerickými nechutnostmi typu Vámi zmíněného „červeného masa“.

Doufám, že moje odpověď Vás dostatečně vyčerpala.

Pokud možno dobré ráno v kalném Německu přeji.

EK řekl(a)...

pro:INFORMACE
"během tří týdnů je Polsko poraženo"

Polenfeldzug, polsky Kampania wrześniowa či Wojna obronna 1939 rok od 1. září 1939 do 5. říjen 1939, od 17. září podpořena útokem SSSR našim věrným souputníkem a věčným vzorem.
čest v čest!!

informace řekl(a)...

Sbohem a kdybychom se nikdy nesetkali,
bylo to překrásné a bylo toho dost.
Sbohem a kdybychom si spolu schůzku dali,
možná že nepřijdem že přijde jiný host.

Myslím, že nastal čas, abych se z českého webu zas vrátila domů. Na stránky, kde se hovoří o reálném světě v reálných, i když třeba do jisté míry deformovaných obrazech, deformovaných ať pesimizmem nebo optimizmem, ale zakotvených v realitě. Je nejvyšší čas odejít ze stránek, kde obludná představivost kreslí fantastické zrůdy dvouhlavých krav a s labužnickou rozkoší sýčkuje nad n-tou neodvratnou katastrofou své země a celého světa, ve kterém žijeme. "Je jasné, že dvouhlavé tele Merkozy coby vůdce Evropy dříve či jen o málo později pojde. Teoreticky se může stát, že bude ten tvor fungovat jako dvouhlavec v knize "Stopařův průvodce po galaxi", jehož jedna hlava je prakticky nepoužitelná."
Je načase opustit svět, kde t.zv. opinionmakers nedokáží nic jiného než se vzhlížet narcisisticky v zrcadle své prázdné retoriky."EU se sice může pokusit vytvořit jakási "srostlá dvojčata" sever a jih - ale i to je dobré leda tak pro cirkus a ne do praktického života.", ale nedokážou se zamyslet nad realitou, ve které žijí.
Nemá smyslu polemizovat s různými osvícenými hlavami, které se honosně předvádějí na virtuálním defilé neinformovanosti a hlouposti.
Snad mi prominete, ale mám raději italské studenty, kteří skládají dohromady peníze, aby si koupili státní dluhopis a tak přispěli k záchraně státnícj financí - ne retoricky k záchraně vlasti, ale státních financí. Mám raději lidi, kteří hromadně kupují italské dluhopisy, které banky nabídly bez komisních poplatků.
Nemá smysl, abych tu dál vedla monolog. Vždycky přijde řada na kapku, kterou přeteče nádoba trpělivosti.

A jestli viděla jsem co neviděli jiní, tím lépe ... a snad mi to prominete.

drak řekl(a)...

Schumacherovi, o tomhle jsem jako náctiletý kluk cosi četl, nevzpomenu si jen kde, zda v Amaterském Rádiu, Letectví a kosmonautice, nebo nějaké knize, ale je mi to povědomé. Myslím, že by se to už konečně mělo přestat vyskytovat v pracovnách teoretiků a začít se to vyskytovat i ve vývojových dílnách a pracovištích. Naši padouši, ti co rozhodují, by konečně měli začít posílat prachy směrem, který má nějaký smysl.

drak řekl(a)...

informaci:

Italský naturel je velice zajímavý. Když se jedná o šulení daní a nedodržování pravidel a další projevy pohrdání a despektu vůči státu a jeho úřednictvu, tak to znám jen málokoho v civilisovaném světě, snad vyjma Řeků, kdo by to porváděl s takovou chutí, vervou a ochotou. Na druhé straně, když se situace změní a začne se to překlápět z "tlustých do tenkých", tak je sympatické vidět, že ti samí Italové se snaží ten jejich stát zachraňovat tím, že začnou nakupovat jeho dluhopisy. Je to druhá strana téže mince?

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Kdysi, když jsem byl mladý kluk a zemřel nějaký ten stařec, taková ta živoucí mumie z vládnoucí garnitury, a někteří to komentovali srdceryvnými slovy hovoříce o tragédii, poťukával jsem si na čelíčko, prootže zemřít ve věku 80 a více, to není tragédie, to je přeci něco normálního. Tregédií je, co to se stalo Martině Šrámkové a těm jejím dvěma sirotám, jí se těžko odcházelo a jim se těžko zůstává. Tu knihu, když už o tom vím, si nemohu nekoupit, stavím se buď dnes, když to jen trochu půjde, když ne, tak příští týden v Jungmance a tu knížku a nějaké ty XB-1 co mi chybí, si tam koupím. Je to od vás všech, co jste se vzdali honoráře ve prospěch sirot, velice hezké.

Harpyje řekl(a)...

I na českém webu existují informované stránky, Informace.
Internetový deník, z něhož citujete, k nim už ale dávno nepatří.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Co to vidí oko mé modravé ?!
Snad nemyslíte TOHO Stevena Weinberga, soudruhu a soukmenovče Schumachře-utajený antisionisto ?!?
Toho sionistu, navíc Američana (!!!), jenž od jiných sionistů dostal tzv.Nobelovu cenu, spolu s dalším sionistou, a navíc ještě s jedním MUSLIMEM !!!
Jak od někoho takového můžete něco číst ?
Cožpak nevidíte, kdo píše tzv.vědecké (cháchá) práce z oblasti tzv.teoretické fyziky ? Já Vám na ukážu prstem : sionisti, Američani, křesťani, Němci.
Takovým přece nebudete věřit ani slovo.

Teď tedy nevím, jak vážně myslíte svůj vstup do Strany. Nevím, jestli jste opravdu český vlastenec, nevěřící ničemu, na co nelze sáhnout, co nelze znárodnit a/nebo odnést domů.
Měl byste se nad sebou zamyslet.

Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se, vážený Jakube S.
Vy jste osoba letitá, vzdělaná; řeklo by se - úctyhodná.
Leč ruku na srdce - jste determinován svým původem, a deformován dlouholetým příliš těsným stykem s euroamerickou literaturou.

Takže : Jste s to posoudit pravdivost euroamerických údajů o historii vnitroevropských konfliktů, ale postrádáte schopnost správně vidět vztahy my/Euroameričani.

Konkrétně k Vašemu příspěvku z 1.prosince, 21:08 :
Ano, někteří euroameričtí buržoasní historici tvrdí, že eskalaci původně pouze rakousko-uhersko-srbského konfliktu ve světovou válku zavinil ruský car. Takovou interpretaci my samozřejmě musíme od základů odmítnout.
Neboť :
Carovi (carům) můžeme vyčítat prakticky vše, co spáchali v domácí politice, ale prakticky nic z jejich politiky zahraniční.
Protože :
V domácí politice postupovali vládci Ruska + přilehlého okolí třídně (= z hlediska své k zániku odsouzené vykořisťovatelské třídy), až do roku 1917.
Ale v politice zahraniční se řídili a řídí zásadami slovanské vzájemnosti a internacionálního humanismu.
Příklady :
1) Nezištné, dodnes pokračující osvobozování obrovských oblastí (např. Kavkaz, Stř.Asie) od cizích vetřelců a domácích pronárodů.
2) Osvobození celých národů od zaostalosti, bídy a náboženství (např. na Sibiři); osvobození celých oblastí Sibiře od zaostalých národů.
3) Osvobozeni národů Západní Ukrajiny a Západního Běloruska ze jha polských statkářů
4) Záchrana národů Československa v hodině dvanácté - těsně před vypuknutím pravicového puče.
A tak dále a tak podobně, od počátku věků do Velkého Rudého Kolapsu, a po novém Velkém třesku zas nanovo.

Takže si to shrňme :
Ruský car nezaútočil ani na Rakousko-Uhersko, ani na tzv.Východní Prusko. Pouze plnil svoji internacionální povinnost vůči svým národům, svým slovanským dětem.
Tečka.

Z východu světlo, z Východu svoboda ! *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

žibřid řekl(a)...

Milá Informace,
je to škoda, že odcházíte, ale budiž, je to Vaše rozhodnutí.
Bylo by krásné žít ve světě, kde studenti kupují státní dluhopisy, aby stát zachránili. Žijete ve světě, ze kterého nedokážete vnímat tuzemskou realitu jinak, než naivně.

Já vydělám v posledním asi půl roce něco kolem 10.000Kč/měs hrubého nezdaněného, jsem na volné noze a zakázky už prakticky nejsou. Moje žena vydělá za plný úvazek učitele němčiny též cca 10.000Kč/měs, zaplať pámbu je to po zdanění. Jak se za to dá přežít určitě dokážete posoudit. K tomuto stavu jsme dospěli vysokoškolským studiem, usilovnou prací a dlouholetou praxí ve svých oborech...
Zkouším sehnat práci jako úředník, ale jsem zatím odmítán a dočkal jsem se i odpovědi: "to víte, ža vás nevezmou, vždyť jako projektant jste stál celou dobu proti nim!". Po neděli se pokusím zaměstnat jako taxikář, snad se to povede.
Kdyby Vás zajímaly zkušenosti kolegů projektantů, tak ti, kteří ještě mají nějaké státní zakázky, vyprávějí, jak dodavatelská firma přiveze na týden celou vesnici Slovánků a pak je pošle domů aniž by jim zaplatila - takhle vydělávají kmotři napojení na město Prahu na předražených zakázkách.

Kdybych měl za co koupit naše státní dluhopisy, stejně bych to neudělal - zhruba 50% státních peněz končí u kmotrů.

Tak ještě jednou na shledanou, žibřid

Větší vlastenec řekl(a)...

Merkozy je dvouhlavá SAŇ

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
Dovoluji si vás upozornit na článek nám všem chvalně známého autora, článek pojednávající o klíčových otázkách dneška : EVROPA: Merkozy - dvouhlavé tele.

No já vím - nesu dříví do lesa; jistě jste onen podnětný (jako obvykle) text soudruha a soukmenovce Vlka staršího (duchem však stále mladšího a mladšího) již četli, již promysleli a prodiskutovali se svými přáteli, soudruhy s soukmenovci.

Mám proto ke článku našeho velkého vlastence a vpravdě národně-socialistického vzdělance Vlka st. jedinou připomínku : Sice jsem se smál, až jsem se za břicho popadal při představě oné dvouhlavé krávy Sarkozy-Merkelová *). Leč realita je neveselá, Marxužel.
Zrůdná aliance Teutonů s Galy nezrodila směšné dvouhlavé tele, ale děsivou dvouhlavou saň.
Dano, dokud se naši dědiční nepřátelé požírali navzájem, mohli jsme jakžtakž přežívat, samozřejmě s včasnou pomocí našich starších ruských bratří. Ale nyní, po nechutném (i když pochopitelném) spáření těch dvou úpadkových osob a jejich národů vší sranda končí.
Taková zákeřná zrůda je sto nás spolknout natošup !

Proto musíme CO NEJDŘÍVE obnovit naše osvědčená hraniční ženijně-technická opatření, proto musíme obnovit naši proslavenou „vysokou modrou zeď“ - protivzdušnou obranu naší vlasti, naší nejzápadnější výspy Slovanstva, výspy Západní Asie v kalném evropském močále.

Obnovme dráty a minová pole, obnovme naše letectvo a raketové vojsko. Pak dvouhlavá evropská saň pohoří, neb nepřekoná naše řeky a pohoří. Hranice nepřeletí - lekne se ocelových ptáků našich a ruských letců.
A my budeme mít opět klid na práci. Budeme nadále mít naši Korunu českou, podloženou naším největším bohatstvím - naší cílevědomou, osvobozenou prací.
A tančit, tančit se bude všude !

Jsou mnozí, kteří nechápou stále dosti jasně smysl pracovní svobody a rušení soukromokapitalistické, nucené pracovní otročiny. Nechápou, že svobodná, dobrovolná práce musí dát vyšší a lepší pracovní výkony než práce nucená. (A.Zápotocký, 31.7.1946) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !


------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Představte si taky, milí přátelé, soudruzi a soukmenovci : Matějská pouť, kolotoče, střelnice, cukrová vata, panoptikum. V něm s.s.Vlk, jako hlavní uvaděč, předvádí tu zrůdu Merkozy, a s ní též ušatého netopýra Havla a ďáblíka Halíka - no není to psina k podělání ? Co ?!)

Větší vlastenec řekl(a)...

Hrome !
Ne "Dano", leč "Ano".

Za chybu se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

Harpyje řekl(a)...

Žibřide, příspěvek Informace je reakce na Vlkův článek na Psu, alespoň tak jsem to pochopila já, a nemá s nechápáním české reality nic společného. Ve mně vzbudil tento článek pocit hnusu a odporu, ale na rozdíl od Informace, reaguji na Vlkovy články vždycky tímto způsobem
Držím Vám palce.

Harpyje řekl(a)...

Já jsem věděla, že se Vám ten článek bude zamlouvat. :-))))

Větší vlastenec řekl(a)...

POTVRZENO :
Domácí zrádci spolupracovali s Němci na rozbití naší vlasti


Papeženci a Němci - jak se to rýmuje, jak snadno to jde k sobě dohromady; až zrůdně snadno. Z tohoto „přirozeného“ spojení našich dědičných nepřátel vzešlo mnoho běd, pro vší Slovanstvo, a především pro naši vlast a nás Čechy (a Moravany).
Proto naši čačtí předkové, husitští statní junáci, ohněm a mečem humánně likvidovali nejen Němce, sionisty a různé úchyly (např. adamity), ale i papežence - špatné, odrodilé Čechy a Moravany.
Proto naši otcové a dědové, ihned po humánním vylikvidování německého problému, se zaměřili na očistu našeho národa a naší vlasti od papeženců. A hned se nám žilo lépe, hned se nám lepe budovalo a milovalo, bez neustálé hrozby „muk pekelných“, za naše údajné „hříchy“.

Leč naši dědiční nepřátelé se nevzdávali. Propašovali do nejužšího vedení Strany Stran svého agenta, jistého Gorbačova (Budiž jeho jméno na věky prokleto !). Agent-zrádce Gorbačov podkopal sepětí bezpečnostních a ozbrojených složek s lidem, poničil zásady socialistického internacionalismu - důsledky jeho neblahého působení nás mučí dodnes.

My se samozřejmě nevzdáváme, a po obnovení sovětské moci (Díky, náš zachránče, díky soudruhu Putine !) pokračujeme s novým elánem v procesu osvobozování od EU a NATO.
V rámci našeho boje vystoupil vlastenec Petr Hájek s ohnivou obžalobou jednoho z hlavních havlistů, papežence a multikulti nadšence Halíka.
Papeženci samozřejmě svého agenta brání - právě dnes vydali jakési „prohlášení“, že prý Halík je tzv. vysvěcen dle jejich „zákonů“.

Jenže si ve své zaslepené pýše nevšimli, že si před pár dny hezky nakáleli do vlastního hnízda.
Německý papeženec tzv.kardinál Meisner (ano, právě ten Němec, jenž bez vědomí a souhlasu našich Stranických a státních orgánů tajně tzv.vysvětil zrádce Halíka) snad poprvé veřejně přiznal fakt, který my už stejně dávno tušíme : Úzkou spolupráci západních ideodiversních centrál s Vatikánem, Bonnem a „našimi“ domácími zrádci.
Více zde : Kard.Meisner: Krev světců koluje v obyvatelích této země

Zabraňme snahám o revizi výsledků 2.světové války ! Německo musí zůstat rozdělené a Československo jednotné ! *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Schumacher řekl(a)...

VV ano, právě toho šábesdeklistu Weinberga. Holt mám ně ně kliku. Stejně jako na Feynmanna. Právě louskám "The complete stories" od Asimova. Představivost, chytré nápady, humor a nadhled musím hledat jinde než u svých arijských soukmenovců.
STK, na SF mám stejný názor. Avatara jsem vynechal ze stejného důvodu. Stačilo mi stručné převyprávění děje. 3D to nespasí.
Informace, to jak chudí italští studenti nakupují státní dluhopisy aby zachránili Itálii (pokud právě nedemonstrují a nedělají brajgl například při zasedání různých fondů) mi připomíná vyprávění barona Prášila jak se sám za vlasy vytáhl z bažiny.
Žibřide, zboží, a co jiného než zboží jsou dluhopisy, kupuji většinou proto, že je pro mě nějak užitečné a že subjektivně jeho směna za jiné zboží (peníze) se mi jeví jako výhodná, čili pro vlastní uspokojení. Výjimečně uskutečním směnu abych přispěl na dobročinný účel. Třeba abych si tím odreagoval své podlé, hnusné a nízké já. Ale i v tomto případě tak činím pro dobrý pocit, který jako odměna má vyšší hodnotu než cena kterou jsem zaplatil. Jinak by se směna neuskutečnila. Koupi dluhopisů jako charitu ve vztahu ke státu ale považuji za nerozum a masochismus. Ale jestliže z toho mají dobrý pocit, ať kupují. Třeba tím ten stát zachrání, třeba nebude revoluční randál a tak třeba pomohou svému z nějakého důvodu (hodného zkoumání) úspěšnějšímu sousedovi, kterému revoluční gardy neseberou jeho Lamborgini jakož i jiná potěšení. Proto chápu jeho snahu přesvědčit chudé italské nejen studenty aby zachránili stát. Přeci se nevzdá svého Lamborgini. Stejně tak i chudší Evropané ze svých daní přispívají na udržení sociálního smíru v Řecku, místo toho aby nejprve bylo užito tamních vnitřních zdrojů z vnitřní solidarity a aby chudí Řekové nepožadovali majetku bohatých Řeků. Tak místo toho aby nejprve pro sanování veřejného rozpočtu zajistili tamní občané ze svých zdrojů, skládají se na ně na všechny i chudší Evropané. Tak proč by chudí italští studenti neměli bohatým spoluobčanům přispět na záchranu jejich státu. Ale třeba jim dobrý pocit z toho za to stojí. Protože kdy by jim za to nestál, tak by se směna neuskutečnila. Není v tom velké umění přesvědčit někoho k tak objektivně nevýhodnému obchodu ? Nepřipomíná Vám to něco ? Děvky chlast a žranice a po smrti peklo výměnou za pracovitost, poslušnost a askezi a po smrti věčné blaženství ? Někdy takové přesvědčování dá moc práce. Taková motolice ovčí to má chytře vymyšleno. Nějak přesvědčí mravence aby se vyšplhakl na vršíček stébla, tam se zakousl aby nespadl a byl spasen. V Mraveništi třeba bude prohlášen za svatého zatím co je spasen doslova ovcí a tím je motolici zachován životní cyklus a její další množení. Bez billboardů, televizní reklamy a dalších kejklí. Tak nemeškají, utrhnou si opd úst a nakoupí dluhopisy. Zachrání Itálii. A sousedovi jeho Lamborgini. A to za to stojí. Nebo ne ?

Kopretina řekl(a)...

Já se chci zeptat někoho, kdo tomu rozumí, středomořská unie to znamená spolupráci s muslimy? A co Izrael? Na ten se vykašleme? Muslimy jo, Židy ne? Holt má Schumacher antisemita pravdu, milejší jsou nám muslimové a jelikož je jich hodně, tak je výhodnější stát na jejich straně...Kolik žije Židů v Izraeli? 5,8 milionů, kolik žije muslimů kolem 300 milionů, takže se není o ničem bavit, Izrael necháme plavat,ach jo...

Větší vlastenec řekl(a)...

Lamborghini.
A jen nakrátko. Zachrání.
Protože ne adventu, leč existence EU a NATO již nakrátko.
Brzy italský lid osvobodíme, buď přímo my nebo naši muslimští spolubojovníci. (Makarónům to vyjde nastejno.)
Pak už ubozí naivní Makaróni nebudou muset zachraňovat nezachranitelné - vykořisťovatele smeteme na smetiště dějin, jejich drahé vozy dáme k dispozici Muzeu kapitalistické totality a našim bezpečnostním orgánům.

A tančit, tančit se bude všude !

Harpyje řekl(a)...

“Matně jsem si při tom vzpomněl na zděšení, které zažil papež Lev XIII. v roce 1886. Přihlížel děkovné mši a nad hlavou celebranta spatřil cosi tak hrozivého, že musel rychle odejít. Pak sestavil modlitbu ke sv. archandělu Michaelu, která od té doby - až do II. vatikánského koncilu - byla povinnou součástí modliteb po mši svaté. Prosí v ní „… ty pak, kníže vojska nebeského, svrhni Satana a jiné zlé duchy, kteří ke zkáze duší světem obcházejí, božskou mocí do propasti pekelné.” Moc by mě zajímalo, zda by pan Halík byl ochoten tuto modlitbu dobrovolně zařadit po slavení eucharistie ve svém kostele.” (Petr Hájek)
Kardinál Meissner nevysvětil Tomáše Halíka. Byl to biskup Hugo Aufderbeck. Ehm, sorry http://vera-tydlitatova.eblog.cz/wp-content/uploads/eblog.cz/vera-tydlitatova/015747-743x1024.jpg

Harpyje řekl(a)...

To máte z toho Vlkova článku, Kopretino? :-))) To je Olšer daleko lepší! :-))) Ten tvrdí, že cílem Eumedu je přistěhování 80 M muslimů do Evropy do roku už nevím kolik. Opsal to od B. Kurase, který to opsal z nějakého obskurního dánského webu. Tak se šíří chýry.

Harpyje řekl(a)...

Dodatek: http://euromedyouth.net/spip.php?page=countries

Větší vlastenec řekl(a)...

A sakra ! Popletl jsem si Němce-papežence.
Děkuji za opravu, vážená paní Harpyje.
(Čert aby se v těch německých černoprdelnících vyznal, krucinál.)

Větší vlastenec řekl(a)...

EuroMed Youth Units

STK řekl(a)...

Takže výborně, V.V.! EMYU je Mezinárodní svaz studentstva v nové verzi. Naprosto nechápu, z čeho je Okovaná tak na větvi. Všechno je přece v naprostém pořádku! Jako kdysi za socíku. Za Husáka! Mechanický překladač je sice hnusná věc, ale i mé nevzdělatelnosti umožní porozumět základní myšlence onoho hnutí mysli. A ta je, Vlastimile, Vám (a bohužel i mi) přece tak důvěrně známá:
(Lumpen)Proletáři všech zemí, spojte se!

Harpyje řekl(a)...

:-)))
Dümmer, als die Polzei erlaubt.

Schumacher řekl(a)...

Kopretino, to není jen o počtu lidí, to není o "antisemitismu" ale o obchodu. O desetimilionech až stamilionech zákazníků. O zdrojích. Kdyby Izrael pod sebou objevil velké těžitelné zásoby ropy, ona "antisemitská" Evropa by natáhla červený koberec z Tel Avivu přes celé Středozemní moře. Garantuji, že Izrael by standardně komukoli prodával za světovou cenu tak jak činí všichni, aniž by komukoli z nějakých iracionálních sympatií či sentimentu slevil jediný cent. A těžil by tu více tu méně aby ovlivňoval světové ceny a trhy tak jak by mu to vyhovovalo. Tak jak činí všichni těžaři. Pravděpodobně by se stal váženým členem OPEC. Tak to je a ne jinak. Stejně jako ono někdejší o nerozborném přátelství na věčné časy tábora míru a socialismu byly jen ideologické a diplomatické kecy. Protože mezi státy neexistuje přátelství ale co ? Zájmy. Jedině těmi je řízena jejich politika. Proto stejně tak politika Izraele a Židů ve světě, snažících se získávat spojence jak to jen jde. Protože s ohledem na polohu Izraele, jeho velikost, zroje a na další okolnosti je to nezbytné pro přežití jejich vlasti. Jinak to nejde a nic lepšího nelze vymyslet. Je to čistě systémová záležitost.

Schumacher řekl(a)...

No dobře, Kopretino, třeba specielně pro Vás by ten jeden cent šel dolů. Ale musela byste nakoupit ve velkém :-)

Harpyje řekl(a)...

O Leviathanu a přilehlých ložiskách zemního plynu jste ještě neslyšel, antisionisto Schuhmachere? Že by tento nález ale nějak změnil mezinárodní postavení Israele v jeho prospěch, bych neřekla. Spíš naopak. Erdogan, jako nějaký muslimský Robin Hood, se najednou začal zastávat práv bratrských muslimských zemí na exploataci a vyhrožovat Israeli, na který má stejně spadeno.

Kopretina řekl(a)...

Izrael má vědce, kapacity, kteří se uplatňují jak v Izraeli, tak ve světě. Izraelská odsolovační zařízení můžou okolní muslimové jen závidět. Dále má Izrael zbraně, takže si říkám, ať si muslimové troufnou zaútoči na Izrael. Izrael má zaplať Bože podporu amerického kongresu, takže Obama nemůže vést vyloženě antiizraelskou politiku a nějakou hnusnou protiizraelskou rezoluci USA vetuje. Tak jak je Sýrie chráněnec Ruska a Číny, tak je Izrael chráněnec USA, alespoň doufám, že to tak bude. Izrael má i v naši milované Evropě přátele, není jich moc, ale existují, jedná se o křesťanské sionisty. A křesťanský sionismus se rozrůstá na vzory všem levičákům (i v církevním kléru, církevní levice je stejně, ne-li nebezpečnější), dokument Kairos-Palestine? No hnus, pan Gerloff, křesťanský sionista, o tomto dokumetu napsal kdysi článek, každý si jej může dohledat. ICEJ, Bridges for Peace, Christians for Israel...To jsou skutečně horlivými přáteli Izraele...Žel Bohu v Evropě nemají dostatečně velký vliv, v USA mají větší vliv, zejména důstojný pán John Hagee, zakladatel Christians United for Israel...Janeček v Vodníkem (Váchou, ovšem popíral, že se jmenuje Vácha) mu nemohli přijít na jméno. Tak já říkám, tento člověk se jmenuje Dr. John Hagee, zastupuje asi 50 milionů amerických křesťanů, vede svou televizi a pozitivně ovlivňuje pohled na Izrael je letniční křesťan. Bůh mu žehnej.

Šaman řekl(a)...

Jakubovi S. k idiotovi Napoleonovi III. a rozpoutání prusko-francouzské války.

"Francie napadla Prusko." Historická pravda, že. Francie tak učinila jako odpověď na provokaci, jíž se říká "Emžská depeše". Diplomatická telegrafická zpráva pruského krále Viléma I. o jednání s francouzským vyslancem hrabětem Benedettim, poslaná kancléřovi Otto von Bismarckovi, byla Bismarckem zveřejněna - až po tom, co ji štěpně "upravil". Takový WikiLeaks 19. století smíchaný z Goebbelsem.

Tento mediální trik provedl Bismarck, aby Francii vyprovokoval k napadení Pruska. Napoleon III. na to naletěl a naběhl - na předem pečlivě připravené vidle. 19. července 1870 Francie vyhlásila Prusku válku.

No a kdyby tentokrát Francouzi nenaletěli, on už by si Bismarck našel něco jiného, a tak dlouho by to zkoušel, až by se mu to podařilo. Třeba ochranu německých menšin před zezvířečtělými Francouzi. Hitlerovi to také napoprvé s ochranou sudeťáků nevyšlo.

Viz i Jak rozpoutat válku a přitom nebýt útočníkem – emžská depeše

No druhou světovou válku přece rozpoutali Poláci, což to nevíte? On by vám to Hitler a historici ruského ministerstva války s podporou pana prezidenta Medveděva osvětlili.

\ :-/

Větší vlastenec řekl(a)...

Ó Velký Marxi !
Ó Nesmrtelný Lenine !
Ó Velký Šaman právě potvrdil věčnou pravdivost a platnost Vašeho Učení !
Ó Velebná Matko Přírodo ! Jak jsem šťasten, že jsem se mohl dožít dnešního dne !

Ano, Velký Šaman právě pregnantně předvedl, proč v naší vlasti kapitalismus, demokracie a multikulti prostě NEMAJÍ ŠANCI !
Velký Šaman právě ukázal všem našim dědičným i získaným nepřátelům, že Naše pravda jednou vyřčená zůstane Naší pravdou do skonání věků !

Ano, Německo prostě napadlo Francii mnohokrát, například v letech 1870, 1914 a 1939. Tak jsme se to učili v ZDŠ, M-L-S, PŠM, VUML, VŠP, takže tak to prostě je. Prostě - Naše pravda i Haló noviny. Pravda třídní i národní.
A je ÚPLNĚ JEDNO, co o tom tvrdí sami hloupí a prodejní Žabožrouti. Přece víme, že kvůli mrzkému € jsou Euroameričani schopni zfalšovat vlastní historii a prodat vlastní matku.

Ale jednou nás Žabožrouti budou vítat, budou na naše tanky házet květy šeříků, lahve vína budou podávat do našich gazíků.
To bude jízda, až na Champs-Élysées zatančíme kozáčka a polku, až do kola pozveme i vyschlou Napoleonovu mrtvolku !
To bude psina, až místo kuličky granát do rulety vhodí staršina !


Pravda jest přece věc velmi prostá a jednoduchá - stačí proto, aby ji řekl a podepsal jeden člověk. Není-li pak něco pravda, nestane se to pravdou, ať to podepíše kolik chce lidí. (Z.Nejedlý) ***Volte ČSNS 2005 a KSČM !

informace řekl(a)...

Milý Žibřide,
chtěla bych Vám ještě odpovědět, abych neodešla nezdvořilým prásknutím dveří.
Můj příspěvek byl skutečně reakcí na článek pana Vlka, jak vysvětlovala Harpyje. Nebyl to protest proti přispěvatelům blogu, to bych chtěla zdůraznit.
Když jsem ale přečetla článek, uvědomila jsem si, jaká tu je propast mezi zdejším veřejným míněním a českým. Pozorovala jsem to už u předešlých článků jiných autorů a u diskuzí pod nimi, ale ten hrubý Vlkův posměch mě v tom jen utvrdil. Tady lidi nekupují dluhopisy jen z nějakého vlasteneckého poblouznění. Když dávají státní papíry tak vysoký úrok, koupíme si je sami, proč vyhazovat peníze do ciziny a vykrmovat spekulanty? Doufejme, že se z té situace Itálie dostane, jinak to bude všeobecný krach. Počátkem příštího roku začne nápor na Německo a jeho dluuhopisy, to vyplývá z rad banky Goldman Sachs investorům. Držte nám palce.
Chtěla bych Vás povzbudit a nalít do Vás kuráž. Hlavu vzhůru a nedejte se! Zkoušel jste hledat něco v cizině?
Tady krize začala už v 2008-2009 po krachu amerických bank. Hodně amerických podniků buď zavřelo anebo se vrátily domů. A lidi zůstali bez práce. Mnoho jich našlo práci v cizině, většinou v Evropě, někteří až na Středním východě. Něcco podobného bylo i ve Francii, pokud jsem mohla vidět.
Člověk si nesmí zoufat.
Držím Vám palce, ať se brzy z této situace dostanete.
In bocca al lupo!
Srdečné pozdravy Informace

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, vím o tom. Ložiska ve Středozemním moři částečně ležící mimo izraelské teritoriální vody a právo na jejich využití budou předmětem sporů a zdrojem konfliktů. Zatím probíhá průzkum. Těžba je ještě daleko.
Kopretino, právě o tom jsem psal. Zbraně nejsou všechno, rozhodující je hospodářská síla opřená o zdroje. Pozice Iraele ve Spojených státech je založena na 1. strategickém zájmu Spojených států. 2. vlivu tamní židovské lobby
Pokud jde o armádu, izraelské konvenční síly nejsou nijak velké. Izrael nemá kapacitu na vedení klasické konvenční války zahrnující obsazení úzení protivníka, zejména dlouhodobé. Jeho ozbrojené síly mají výlučně odstrašující význam. Užití jaderných zbraní je nejkrajnější možností. Jejich preventivní použití by mělo naprosto zásadní důsledky vedoucí k naprosté mezinárodní izolaci Izraele a ke ztrátě vškerých pozic ve Spojených státech. Proto mají odstrašující význam. Izrael i jeho protivníci jsou vpatové situaci. Na tom se nic nezmění ani v případě, že Írán dokončí vývij jaderných zbraní. V podstatě by byl v podobné pozici. To za standardní situace, ne v případě, že by se jich zmocnil nějaký fanatik. Jejich použití by na něho mělo velmi tvrdou odezvu ze strany postižených zemí a mocností zahrnující velmi tvrdý a většinovou veřejností podporovaný postup proti menšinovým muslimům.

STK řekl(a)...

Šaman udělal vše pro to, aby se ti, kteří nechodí do Hospůdky jen na nekonečná představení slovně průjmovitého "humoru a satiry" nebo na stálé osobní výpady nadutého avatara, který ví všechno nejlépe mohli pobavit bez stálého vnucování se oněch samozvaných sólistů. Nepovedlo se. Sólový stůl nepomohl.
Hosté se z Hospůdky pozvolna vytrácejí. Není to Šamanova vina, články jsou zajímavé, ale diskutuje se stejně na téma, které určí hlavní protagonisté diskuze. A Šaman může hospodu už jen zavřít. (Nedivil bych se, kdyby to jednou udělal.) To, co se tu odehrává je totiž panoptikum. Nevkusné, stále stejné, sebestředné, hlučné a občas nepříjemně agresívní. Založené na fatálním nedostatku taktu pouhých dvou lidí. Už i Informace přestala psát, Jakub S. se ozve jen velmi občas, Pedro rovněž, Žibřid píše jen sporadicky, spousta dalších zajímavých hostů - vzpomínám třeba na "Barbuchu", "Jiného Honzu" a další - je definitivně pryč. Nepíšou, protože diskuzi se už nehodí číst. Nanejvýš přečíst článek a jít jinam. Diskuzi přenechat výlučně těm dvěma a snad Anonymnímu nebo Anonymním, je-li jich více. Takový sklep pod lokálem.

Ještě pohádku na dobrou noc:

V jedné chalupě v Sudetech bydleli několik let Rómové - ještě za dob, kdy se jim říkalo Cikáni. Tam v horách býval záchodek často zřízen v závětří a musel se čas od času "vyprázdnit" a obsah použít na zahradu nebo pole jako hnojivo. A v zimě bylo na záchodku, světe div se, zima jak venku. Jen ten vítr tam profukoval o něco něžněji.
Jenže Cikáni nic nepěstovali, obživu si koupili ve "Smíšeném zboží" nebo ukradli a žádné hnojivo nepotřebovali. Takže problém se záchodkem vyřešili tak, že v kuchyni udělali v do kamenné klenby sklepa, který byl pod ní, díru a chodili si ulevovat tam. A byli v teple.
Po několika letech se kamsi odstěhovali a chalupu koupili jako "bouračku" - t.j. budovu určenou na rozebrání Řekové, kteří uttekli z Řecka. Ti zase do té díry vhazovali cihly a jiný stavební odpad, takže nakonec "hladinku" zakryli. Za mnoho dalších let parcelu koupil jeden geodet z Opavy. A protože si na ni chtěl zbudovat zcela novou chaloupku OKAL, pozval si těžkou techniku, aby mu vytvořila základovou jámu. Když rypadlo poprvé pořádně hráblo do prostoru bývalého sklepa, byl to čichový zážitek pro celou vesnici. Silný. Dlouhotrvající. Nezapomenutelný. Tož tak.

To je ode mne všechno. Dobrou noc děti.

Pedro řekl(a)...

Zrovna dneska jsem si zase musel vzpomenout na mou matku. Pravda, nebyla to ani lékařka ani doktorka (RSDr.), byla to prostá prodavačka. Co by taky jako držitelka německého maturitního vysvědčení (Reifezeugnis - leží tu přede mnou, kurentem vyplněné vysvědčení dospělosti z Deutsche Oberschule für Mädchen in Prag II) mohla v naší lidově-demokratické republice dělat, že?
Nestačila odmaturovat (byla ročník 1922) na Reformovaném reálném gymnáziu v Duchově jako můj otec a v Praze ji nikde nechtěli na školu přijmout. Její otec, můj děd, se setkával s odpovědí typu (už to tu někdo uváděl): Kvůli vám, že jste se nedokázali dohodnout s těmi skopčáky, jsme přišli o Sudety! Jen si tam táhněte zpátky! (Nedávno na NP p. Krystlík docela pravdivě popisoval velké problémy některých Čechů - starousedlíků ze Sudet - kteří si museli ve zbytkové Československé republice najít obec, která by jim udělila domovské právo, aby vůbec mohli pro ČR optovat]. Na té německé škole se nad ní smilovali. A po maturitě vážně hrozilo, že bude muset na totální nasazení do Německa. Ale vdala se a já přišel na svět. Po válce se pak v roce 1946 narodil mladší bratr a bylo po nějakých představách o dodělání naší (slovanské - jak by připomenul předřečník) maturity. A pak pracovala jako prodavačka. Píšu zde o tom kvůli jedné příhodě, která mi dnes s plnou naléhavostí znovu vytanula na mysli. Jednou jsem za ní jako školáček - žák základní školy přišel - do OD JEPA, kde pracovala. Nenašel jsem ji jako obvykle v 1. patře v odd. galanterie, ale dole v přízemí v potravinách, jak prodává zmrzlinu jako záskok za nemocnou pracovnici. A tak mi dva kopečky vanilkové bez řečí dala. A já žadonil o další a pak znovu. Zřejmě věděla, jak to skončí, ale chtěla mě vyučit. Když mi dala zmrzlinu ještě jednou, tak už mi nějak přestala chutnat. A tak jsem zanechal mlsání, které se mi zošklivilo a šel vyzvednout bratra ze školky a s ním pak domů.
Zbytek dne i celou noc jsem měl vyšlapanou cestičku na záchod. A ráno neplatily žádné prosby, že mi je špatně a jestli bych nemohl zůstat doma a nejít do školy. Matka odešla do zaměstnání, já sebral brášku, odvedl ho do školky a sám pěkně nazelenalý šel do školy. Od té doby nemohu vanilkovou zmrzlinu ani vidět a dělá se mi po ní zle.
A tak když mě při čtení kolovrátkových výplodů jednoho zdejšího štamgasta začal neodbytně trápit pocit nucení na zvracení, vždy jsem si vzpomenul na tu vanilkovou zmrzlinu a naordinoval jsem si několik dnů bez jejich čtení (dělal jsem výjimku jenom pokud nebyly delší než tak 5, maximálně 6 řádek, tam to působení rychle odeznělo a nezpůsobilo tak intenzivní gastrální potíže). Ale ty přestávky jsou čím dál častější, už to skoro nemá smysl dveře do hospůdky otevřít a podívat se na "cvrkot". Nedávno jsem tady v zoufalství napsal Déjà vu. Ale to bych mohl psát každou chvíli. Takže těm, kdož vydrží, přeji svatou trpělivost. Mějte se tu hezky, někdy se tady zastavím, snad mi hospodský pohlídá židli.

BTW: Slovo Reifezeugnis není možné najít v tlustém Německo-českém a Česko-německém studijním slovníku, ale v Langenscheidtově Kapesním slovníku jazyka českého a německého od prof. Kabesche z r. 1933 i ve Velkém německo-českém slovníku Unikum z r. 1941 uvedeno je. Zato Kapesní slovník česko německý a německo-český od prof. Štěpána to slovo taky neuvádí. Těch "Štěpánů" mám celou sbírku s různými roky vydání (díky nim jsem se naučil číst tištěný švabach, psací kurent ale bohužel číst neumím ) - jednoho jsem koupil před lety v České Krumlově v antikvariátu hned vedle mostu, těsně před tím než tam tudy prošla ona povodeň století.

Pedro řekl(a)...

Upřesnění: - jak by připomenul jeden výše přispěvší předřečník. Ta poznámka samozřejmě nemířila na starého kocoura. A v Českém Krumlově - samozřejmě. Dzp.

Větší vlastenec řekl(a)...

Proto mně draha tak
milá má matička,
že je tak malička,
že je tak chudička.

A kdyby byla snad
chudší než oblázek,
přede bych ji v srdci svém
choval co obrázek.

A kdyby byla snad
svázána v uzlíčku,
předc bych ji miloval
tu drahou matičku.


Snad přímo pro přítele a soudruha Pedra napsal Jan Neruda

Pedro řekl(a)...

Proboha, před chvílí jsem z nostalgie ještě jednou otevřel dveře do hospůdky. A k tomu navíc diskusi pod článkem Malé zprávy z velké země. Musel jsem sundat s kolenou a postavit na zem vnučku (18 měsíců - díváme se spolu na písničky pro děti, třeba hátépé://www.youtube.com/watch?NR=1&v=vTOUuhAxR8k nebo hátépé://www.youtube.com/watch?v=_-KKbkTCyoQ&feature=related) a rychle jít dát si štamprle fernetu na uklidnění žaludku. Takže dál už se tu exhibici raději nebudu pokoušet sledovat. Zabývat se malým děckem je daleko smysluplnější naplnění času než se bezskutecznie pokoušet vmísit se do symfonie duševního souznění dvou trollů. Někdy tady v hospůdce nashledanou.

Harpyje řekl(a)...

Příroda neobdařila všechny lidské bytosti stejnou dávkou tolerance, inteligence, vtipu a duchapřítomnosti.
Někteří jedinci si neumí pomoct jinak než poštěkáváním zpoza plotu, nebo psaním o nausee.
Vyjádřit se k obsahu nějakého sdělení a vyvrátit ho, je totiž daleko obtížnější než poplivat jeho autora.

stk řekl(a)...

Začínám mít pocit, že ty dva zářivé intelekty budou muset Šamanovi jako publikum stačit. Ostatně na nás, pár staříků má spojení, takže...
...takže uvidíme.

P.S.: Pedro, pokud tu ještě nakouknete: Ono opravdu nejde o souhlas nebo nesouhlas s ostatními. Tady je odpudivá forma, ne obsah.
Když chybí takt...

STK řekl(a)...

Ještě bonmot na rozloučenou: Ta poslední věta Vašeho příspěvku Harpyje je o Vás, že?

Harpyje řekl(a)...

Obávám se, že je o Vás, vážený STK.
Nebo jste skutečně schopen obhájit Vaše tvrzení, že EU je "jednoduchá idea" jako vegánství, nebo nespoutaný liberalismus?
Dobrý muži, Vy žonglujete s pojmy, o jejichž významu nemáte ponětí, zastáváte pozice, které nejste schopen obhájit, a nakonec Vám nezbývá nic jiného, než vztek a poštěkávání.
Dalším důkazem Vašeho jemnocitu je, že vůbec nechápete p r o č Informace napsala, že se jí český web přejedl. Mám asi lepší žaludek. Spíš bych se pozvracela z Fernetu, ale chacun a son gout.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Ty Vaše potíže mi mrzí. Na druhé straně, je-li Vám pod 40, což asi je a zvládáte-li cizí řeči, což asi zvládáte, možná by se našlo něco rozumného i v okolních zemích. Prý už máme Evropu otevřenou a přeci jenom se zdá, že určité normální a běžné věci v zemích na západ od nás zatím v mnoha ohledech fungují o něco lépe, nežli zde, byť očekávat od toho něco zázračného a snandého by asi bylo naivní. Za pokus to myslím stojí.

Můžete mi zkusit poslat na sebe kontakt přes Šamana. Můžeme se zkontaktovat, případně se někde sejít a probrat to, co umíte dělat a třeba by se mi podařilo "přihrát" Vám nějaké zakázky. Zaručit mohu jen to, že o tom popřemýšlím a ve vhodný okamžik, když takový nastane, nabídnu někomu obrátit se na Vás. To je cesta poměrně pomalá, ale spolehlivá. Jak si tak pamatuji svoje zkušenosti, tak nejlepší reklama je spokojený zákazník.

drak řekl(a)...

informaci, Jakubovi S., STK, žibřidovi, Pedrovi, ZŽ a dalším:

Nikoho z vás nemohu nutit to tu navštěvovat proti vaší chuti a vůli, ale bude to tu bez vás takové smutné, ponuré, opuštěné a monotónní.

Větší vlastenec řekl(a)...

Opět podnětná slova drakova !
Jak liší se od syčení saně !
Ó draku, díky, díky za ně.

Hle, k čemu mne podnítila slova podzimní,
smutná, ponurá, opuštěná, monotónní,
jak mlaskavý pohyb mokrého listí
po dlažbě opuštěného bulváru
za prosincových plískanic,
kdy i člověku je na nic,
natožpak drakovi,
v létě ohnivci,
na podzim
zhaslému :

Paul Verlaine : Chanson d'automne

Les sanglots longs
Des violons
De l'automne
Blessent mon coeur
D'une langueur
Monotone.

Tout suffocant
Et blême, quand
Sonne l'heure,
Je me souviens
Des jours anciens
Et je pleure

Et je m'en vais
Au vent mauvais
Qui m'emporte
Deçà, delà,
Pareil à la
Feuille morte.


Což český básník geniálně překládá jako :
Ó podzime,
tak dlouze tvé housle lkají,
mou duši tou hrou unylou
utýrají ...


Ou - ají, ou - ají
Duše nepevné si zoufají.

V práci musím být v šest,
takže ... Čest !

Harpyje řekl(a)...

"Ici Londres !
Les Français parlent aux Français"

informace řekl(a)...

Chcete tu asistovat mým výbuchům vzteku nad osvícenými projevy jednoho fundovaného českého politologa, co vystudoval na London School of Economics a druhého neméně talentovaného ekonomického novináře, co se vypracoval ke svým názorům v ekonomické rubrice Rudého práva, kteří neúnavně píší pro N.P.?
Tak prosím. Čtěte.
"Je to k nevíře. O ekonomii eura a asymetrii v eurozóně už je snad opravdu vše známo i empiricky dokázáno, a přesto co chvíli slyšíme dramatické projevy politiků, jako by záchrana společné měny měla být spásou Evropy a míru, jako by její rozpad znamenal katastrofu." píše jeden.
"Zoufalí Evropané navrhují zoufalé věci", píše druhý.
Co by se asi mohlo stát, kdyby se eurozona rozpadla? Jako první komentář ke článkům mi přicházejí na mysl výroky Murphyho "Dvě věci na této zemi jsou všudypřítomné: vodík a lidská hloupost." a další: "Dvě za sebou jdoucí rány osudu jsou vždy jen předzvěstí začátku."
Kancléřka Merkelová ve svém nedávném projevu v Reichstagu přirovnala evropskou situaci k sopce, která může vybuchnout a smést celou evropskou ekonomiku. Divím se jí, proč si nepřečte úvahy a prognozy na N.P? Místo aby naslouchala zlověstnému houkání sýčků z Bundesbanku?
Zkrachuje euro a bude tu začátek! Čeho? No přece poklidného oddělení jednotlivých státních měn od eura, nový fixing, určitě výhodný pro všechny, včetně Německa. Jen ti zatracení sýčkové z Bundesbanku předpovídají, že při tom marka devalvuje asi o 30 procent.
A čeho se tak děsí Švýcaři, že už vláda oznamuje, že vydá zvláštní opatření na podporu turizmu a exportu. Snad tak silného posílení franku, že to jejich hospodářství neunese? Obvyklá švýcarská hysterie!
Co si myslí ten hlupák Monti, že svými úspornými opatřeními euro zachrání? Pětadvacet až třicet miliard mezi úsporami a daněmi, může to zastrašit mezinárodní spekulaci? Proč, místo aby pracoval celé dny s vládou, dohadoval se se stranami a odbory, si nepřečte N.P.?
A ministryně welfare Elsa Fornero, která se na konci svého projevu při tiskové koferenci napětím až rozplakala. Exaltovaní Taliánci!

informace řekl(a)...

A dovoluju se Vás upozornit, že jste včera při hádkách o ničem ztratili příležitost ke komentování výsledků ruských voleb do Dumy. Putinova strana z 64,7% v r. 2007 klesla v těchto volbách na 49,54%. Bude sice mít pravděpodobně většinu v parlamentu, ale ne už dvoutřetinovou jako doposud, která jí dovolovala měnit ústavu bez podpory ostatních stran.
Sami se nedokážete porozhlídnout po světě? A k tématu byl napostován článek Moby Dicka!

Harpyje řekl(a)...

:-)))
Pan Tomský je ohromný "myslitel". Konzervativní, prý. :-/

informace řekl(a)...

Ono jich je spousta, jak jsem zjistila z odkazů osvícené diskutérky Kaniokové.
Lepší nečíst!

Větší vlastenec řekl(a)...

Osvobození od německé okupace, osvobození od tyranie € !

Vážená paní Harpyje !
Vlast jste zrádně opustila, rusky skoro zapomněla, ale souvislosti stále vnímáte !
Jak je to možné ?!
Vždyť v tom děsivém prostředí, v té ducha umrtvující multikulti politicko-korektní Euroamerice byste měla přijít o všechny své schopnosti !
Ano, i Vám, jako rozené Češce, dala Matka Příroda + Nesmrtelný Lenin SPOUSTU schopností, jako nám všem. Ale emigranti je samozřejmě ztrácejí, protože, odtrženi od lidu a jeho Strany, již nepijí z pramene marxismu-leninismu-stalinismu (na rozdíl od nás roduvěrných Čechů a Moravanů).
Mám jediné vysvětlení : Džungle kapitalismu a demokracie je TAK děsivá, že NĚKTERÉ Vaše schopnosti selektivně zachovala, či dokonce posílila.

Prostě : Správně jste uviděla jeden z významů oné Verlainovy básně. Ano, v r.1944 byla použita jako signál blížící se invaze, signál počátku osvobozování Francie od německé okupace.
A dnes, kdy se blíží OPĚTOVNÉ osvobození od sui generis německé okupace, to jest od €, může onen signál z Anglie zaznít znovu.
Ano, i Žabožrouti budou brzy osvobozeni, zatím tedy ne námi Slovany od kapitalismu a demokracie, ale alespoň od €, toho zdroje chudoby a německé poroby !

Už nebudou Žabožrouti hnáni povětřím zlým, euro-německým, už nebudou „suchým listem“ ! Frank se vrátí, s ním i lira, peseta, slovenská koruna a další měny opravdu svobodných států !
A Václav Klaus se sice nestane prezidentem Evropské Unie, ale přesto postoupí oficiálně v žebříčku současných světových myslitelů na místo, jež mu právem náleží : na místo druhé, hned za s.Vladimíra Vladimiroviče.

A pak se bude tančit všude !

Harpyje řekl(a)...

Ta se v tom přímo rochní.

informace řekl(a)...

To je krásně přiléhavé slovo, to mě nenapadlo!
Tak hekticky tam cituje teorie hejna ekonomických "empiriků", že se z toho člověku až oči kroutí.
A odkud berou ty své empirické důkazy? Z případu oddělení české a slovenské koruny? Že to byl docela jiný případ, to ty myslitele nanapadá? Neměly by se empirické důkazy zakládat na statisticky významném opakování fenoménu?
No jo, když zastánci černé (pardon volné) ruky trhu po předchozích národních zkušenostech nic jiného asi tvrdit nemohou.

Jakub S. řekl(a)...

Tak ne, draku. Žádný strach. Jedu dál!
Jsem sice z více současných důvodů každou chvíli pareil a la feuille morte, a každý mnou celý život zmítá deca, dela - ale su buldok. Zatnu se a pokluzené. Pokáď sily stačíja, pravda - nále až nebudú, šak s tým nic nenarobím, a pokluzené. A bude. A je.

Harpyje řekl(a)...

Znění "hysterie z úst špičkového politika" na http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-kubr.php?itemid=14944
"Polský ministr zahraničí vystoupil před několika dny v Německé společnosti pro zahraniční politiku s mimořádně zajímavým projevem. Je dobré, že tyto myšlenky přicházejí právě z Polska. Po záplavě jízlivých a převážně plytkých komentářů o nevyhnutelném krachu evropského projektu si nezkrácený projev jistě rádi přečtou všichni, jimž leží budoucnost Evropy na srdci a kdo pro ni chtějí něco udělat, aniž by přitom propadali naivním iluzím."

Jakub S. řekl(a)...

Jej. Na to se moc rád mrknu, až přijdu ze své italské malé restaurace u řeky!

Schumacher řekl(a)...

Informace, proč by onen volební výsledek měl být důvodem k nějaké reakci ? A jestliže by měl být tak k jaké ? Nechám si poradit nějakou vhodnou. Třeba... Minutový stoj na jedné noze. Co říkáte ?

informace řekl(a)...

Schumachere,
nejsem politolog, přečtěte si komentáře v americkém tisku.

http://www.washingtonpost.com/world/europe/clinton-points-to-possible-ballot-stuffing-other-fraud-in-russia-election/2011/12/05/gIQANZdBWO_story.html
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2011/12/05/russia-a-dent-in-the-putin-machine/#axzz1ffrujI8a

žibřid řekl(a)...

Draku,
děkuji za nabídku, koneckonců proč ne, i kdyby z toho bylo jen příjemné posezení v hospodě.
Můžeme se klidně kontaktovat přes Šamana, nicméně to jde i tak, že mi napište na adresu zibr-id@seznam.cz, kterou jsem si právě založil.

Budu se těšit, žibřid

Jakub S. řekl(a)...

Vybori na Rodině: ano, je to snad dobrý trend. Bezuzdně nadšen, omlouvám se, nicméně nejsem - on se Voloďa svého domůže. Dnes jsem četl hodně úděsných svědectví z první ruky, jak to tam vypadalo. Veškeré uniformované sbory i státní instituce přesně, ukázněně a podle všeho s chutí (návrat k tradici...) persekvovaly, vypínaly, zabraňovaly, deportoval - rozšíří se rejstřík a záběr a bude. Země, kde zítra znamená včera. Taks to nemyslel, co, Julku...
Jenže já si nejsu jistý, že z širšího časového i územního záběru/hlediska by třeba poněkud imper-ativní či -átorská budoucnost nebyla lepší - předvídatelnější, klidnější, přehledná, n a u z d ě . Nu i tak, golubčiki. Prosto tak podumal... V Rossiji možno vsjo. A není lepší poněkud užší rejstřík buodoucností - ?

informace řekl(a)...

Žibřide,
dneska v ekonomickém teležurnálu říkali, že Airbus ve francouzské Tolose hledá personál. Nevím, jestli Vás to může zajímat.
http://www.airbus.com/work/

informace řekl(a)...

Žibřide,
ve Švýcarsku hledají architekty
http://www.world-architects.com/en/jobs/index/page:1

Schumacher řekl(a)...

Informace, nechci brát iluze, ale to co ce můžete dočít v americkém tisku od tamních mediálních politologů,potažmo kremlologů víte taky. Možná, že lépe. Vládní moc v Rusku má páky na to aby ne až tak příznivou situaci zmanipulovala pro sebe. Sice mají formální demokracii, třeba jako my tady nebo jiní jinde, že ale stejně jako tady či jinde více či méně formální. Formální demokracie nemusí být demokracií reálnou. Je to podobné poměru mezi socialismem a nám dobře známým "reálným socialismem". Vůbec není důležité jestli Rusko má či nemá demokratíckou vládu. důležité je aby mělo rozumnou a dostatečně silnou vládu provádějící stabilní přijatelnou politiku. To proto, že tamní kultura a společenské vztahy neumožňují jiný zůsob vládnutí jaký je v jiné kultuře a jiných společenských vztazích. Je to proto, že tyto jsou nepřenosné. Rozumím tomu, že někomu by vyhovovalo slabá ústření vláda, permanentní politická krize, faktické bezvládí a rozparcelování Ruska na jednotlové guernie, ve kterých by mohl uplatnit své obchodní zájmy. Že za tím účelem podporuje cokoli co oslabí centrální vládu. Všechny ty rozesírací iniciativy. Netvrdím, že leckdo z opozice to nemyslí dobře. Jenže Rusko není jen hrstka intelektuálů a kultivované inteligece. Rusko má mužickou duši s bojarskou zpupností. Nejhorší co se může stát, je dát mužikovi úplnou svobodu. Rusku je nutno vládnout železnou rukou. Nelíbí se Vám Putin a jeho strana ? Budiž. Znáte někoho jiného, lepšího, schopného vládnout a ne jen žvanit ? To, že někdejší opozice toho nebyla schopna tady a postupně se vytratila i se svými idealistickými ideály aby poštěkávala z povzdálí a sepisovala petice, může být v případě velmoci jako Rusko dost velký problém.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě, vážený Jakube S.
Pro nás Čechy, Moravany a Rusy je vhodný jen jeden společenský systém - ten náš slovanský, spravedlivý. Prostě systém, za který bojoval prakticky celý svůj život náš pres.Beneš, systém, jež si zvolil vší náš lid ve volbách roku 1946.

To je prostě PRAVDA, a něco jiného mohou tvrdit jen naši dědiční nepřátelé a jejich přisluhovači : Euroameričani, sionisti, křesťani, buržousti, eurohujeři a multikulti nadšenci.
Kratčeji řečeno : Humanitární bombarďáci, kteří se snaží prosazovat kapitalismus a demokracii bombardováním Prahy, Drážďan, Hanoje, Bělehradu a nejnověji Tripolisu.

Kdykoliv střílíš, soudruhu,
přibij si v duchu do kruhu
tvář žoldnéřů, tvář sprostých vrahů,
kteří své zločiny přenášet chtějí do Číny,
pokořit chtěli by Moskvu i Prahu.

(Jaromír Nohavica st., 1952)

*** Volte mír a blahobyt, volte NS-LEV 21 a KSČM ! ***

informace řekl(a)...

Schumachere,
jistě prominete, ale nemám teď pro ruské volby hlavu. Sleduju jednání v senátu o dekretu premiéra Montiho. Viděl jste, že italská burza šla nahoru o téměř tři procenta? A spread klesl na 380 bodů. Italská burzovní autorita také zakázala obchodování s "nude" nebo "naked" options put a call na akcie a státní dluhopisy.
Pokud jde o Rusko, pamatuju, jak jeden známý historik vykládal, že v Rusku je možní jen samoderžavie nebo smuta.
Takže alternativa, více méně demokratická pro Putina neexistuje.

Harpyje řekl(a)...

Ale no tak, Vlastenče!
Děda Mráz asi v tomto okamžiku brzdí své soby a přistává někde nad Vaší vlastí, tak i Vy se, prosím Vás, brzděte.
Svátky ze všech nejkrásnější Vánoce, z bílých oblak hustě sněží tichounce.
Napadá sníh do hlubokých závějí, kéž by přišel mír i k dětem v Koreji.
U nás svíčky na stromečcích září, kéž by i jim zaplál úsměv na tváři.
Plamínek se k hvězdě vzhůru upíná, světu míru svítí hvězda Stalina.

žibřid řekl(a)...

Informace, díky,
zatím odpovídám na inzeráty v Čechách. Ten airbus je nějak zcela mimo moji profesi. A v tom atelieru ve Švýcarsku mají požadavek francouzštiny coby mateřštiny, zatímco já jsem rád, že si ten inzerát jakž takž přečtu.
Bohužel vzhledem ke svým chabým znalostem jazyků, byť většího množství, jsem odsouzen prozatím k hlubšímu studiu angličtiny, rýsování ve 3D a hledání práce v Praze.

Větší vlastenec řekl(a)...

Máte samozřejmě pravdu, vážená paní Harpyje.
Dovolím si Vás jen MALIČKO upřesnit :
Nepřilétá Děda Mráz, ale Dmitrij Anatolijevič Medveděv, a ne dnes, ale až ve středu.
Tudíž zatím nemusím brzdit dopravu.
Kromě toho, ani o Vánocích se nezastaví náš třídní a národní boj. Náš lid bude mít pod stromečkem ještě méně než v minulých letech, a navíc se o tu suchou skývu bude muset rvát s dvouhlavou saní Merkozy.
Takže tak.

Letošní Vánoce nabývají obzvláštního významu a charakteru také tím, že je v naší vlasti slavíme poprvé bez Němců. To je výsledek, na jehož nesmírný historický význam jsem již vícekráte poukazoval.
(E.Beneš, prosinec 1946)

Víte koho volit, že ?

Jakub S. řekl(a)...

To je kráásné o té hvězdě Stálina! Vrátil jsem se do první třídy...