sobota 31. prosince 2011

PF 2012

Vzhůru do nového roku 2012 - až ke hvězdám! Vše nejlepší 2012 přeje
\ :-) Šaman

52 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Také šťastné a veselé! Roku 2012 jsme se dožili, tak doufám, že všichni přežijeme rok 2012 v plné síle.

STK řekl(a)...

Co dodat?

drak řekl(a)...

STK a dalším návštěvníkům:

Co dodat? No přece tohle ;-)

Lucifer řekl(a)...

Jurodivý začátek roku dva tisíce dvanáct všem šamanům přeji všichni padlí andělé

http://lucifer.bloguje.cz/915586-silvestr-padlych-andelu.php

Schumacher řekl(a)...

Připojuji se.

Abych tu nebyl s prázdnou, když tohle až kosmické téma. Jsou problémy jakým vehiklem se dopravovat na oběžnou dráhu a k ISS. Zbyly jen Sojuzy. Co to zkusit zkombinovat. Nosiče pro má leckdo a používá je pro vynášení družic a jiného nákladu. Stačí jako užitečný náklad připojit samotnou "loď" Sojuz pomocí spojovací sekce. Když je univerzální stykovací uzel na ISS, tak by mohla být i sekce pro napojení Sojuzu na jakýkoli nosič. Sekci by vyráběl výrobce nosiče. Technicky by to neměl být problém a bylo by to levnější a pohotovější.

Šaman řekl(a)...

Zdravím Zářícího! Už jste si vymazali svého trola?
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Schumachere, dobrej nápad, ale problém bude činit - krom mrtvé váhy "propojovací sekce" - taky pevnost propojení. Spojení musí být fest a sichr, protože při startu působí docela děsné aerodynamické síly (chvění trupu). A zároveň musí být zabezpečeno odpojení od nosné rakety.

Další problém bude palivo a telekomunikační kompabilita. A aby coule pasovaly na cm...

Nosných raket typu Sojuz je přehršel, problémem jsou kosmodromy. Dneska jsou pro Sojuzy dva - Bajkunur a nová rampa v Kourou. Zatím jsou jen tři místa, ze kterých starovali kosmonauti - krom Bajkonuru a Canaveralu ještě čínský kosmodrom... Takže i dopravu kapsle je potřeba zajistit - a personál!

Sojuzy bych nechal na Sojuzech a Amíkům bych přál rozjet uspaný Constellation... Možná se nový prezident pochlapí - protože bude moci soupeřit s Čínou.

Uvidíme už příští rok. Vlastně zejtra!

Jdu zas chlastat. Radím to i všem ostatním!
\ :-)

Lucifer řekl(a)...

Šamane, víte, co jsme udělali s trolem? spláchli jsme ho resveratrolem ];-)

Schumacher řekl(a)...

Šamane, nepřeháním, dám přednost ránu s čistou hlavou.

Propojení by neměl být problém, zvládnuty složitější záležitosti. Co se týče paliva,to samé, protože dva oddělené systémy. Nosič a loď. V tom je ten vtip. Vlastně kapsle, protože označení "loď" je přehnané. Constellation samozřejmě, i další vehikly. V budoucnu třeba nový raketoplán. Ale dobré je mít i univerzálně použitelný modulární systém. Nosiče, různé kapsle podle využití a pro ně propojovací moduly. Eněrgija byl dobrý nápad. Uvidíme...

Jakub S. řekl(a)...

Sakra chlapi, kolik už jste toho zkonstruovali, vyrobili a vypustili? Byli jste na mysu capa Kennedyho nebo na Bajkonuru?

Kopretina řekl(a)...

Tak jsme se dožili roku 2012. U nás dobré, všude samé rany jak ze samopalu, ohňostroje i pravé rakety 3. stupně nebezpečnosti, nebylo slyšet jediného slova, no super, super zážitek...Chudáci potulní psi. Takže všechno dobré všem v novém roce...

Šaman řekl(a)...

Byli jsme v Juldě Fuldě na výstavě sovětské kosmické techniky Kosmos míru, běda lidstvu (asi 1973), Schumachere. Před výstavním palácem stála maketa nosné rakety v měřítku 1:1 s nejtama jako talíře. Kretén co jsme ho měli na politickou ekonomii, se nás pak na semináři ptal, zatímco zrak mu plál:
"Viděli jste, soudruzi, tu hodinářskou techniku?"

Viděli jsme, že ve Vostoku měli soudruzi víc místa než pak v Sojuzu. Jednomužná loď byla větší, než kabinka pro tři (ještě se do ní muselo vejít odpalovací sedadlo).

V Sojuzu to bylo v té době opravdu těsný: byla to kosmická kabina pro dva kosmonauty (ve skafandrech) nebo pro tři lidi (bez skafandrů...)

TMA má už místa o něco více, asi mají o něco menší počítače...

\ :-)

Šaman řekl(a)...

K vohňostrojům na sídlišti: Podle mě byly podstatně silnější než vloni. Buďto je to konec krize, anebo lidem votrnulo.

Anebo lidem votrnulo, čili nastává konec krize.

\ :-)

Šaman řekl(a)...

K sov. kosmickým lodím: Ještě si vzpomínám z té výstavy na jednu technologickou vymyšlenost, kterou jsem si pak už později nemohl nikde ověřit. Jedna vrstva tepelné izolace prý byla tvořena - rosomáčí kůží…
\ :-)

stk řekl(a)...

Tady na východě v OSR teprve teď končí "vohňostroje". Kocouři jsou ve vaně v koupelně a bojí se. Zpočátku si ničeho nevšímali, po dvaceti minutách střelby se mi přemístili na klín, pak vyžadovali, abych na nich držel ruku až nakonec skončili v té věžákové koupelničce. Větrat se nedá, venku je vzduch plný spáleného "pušného prachu" - a je bezvětří. Větrat budeme až ráno. A myslím, že počty petadr a rachejtlí s krizí nesouvisí. Možná je to poslední frajeřina před dobou nouze. Nejdelší a taky nejsilnější ohňostroje měli Cikáni z Don Bosca. Že by to bylo za státní příspěvek?

Takže Dobrou! - asi si budu muset aspoň jednoho chlupáče vzít do postele. To jsou konce - na Nový rok v posteli - s kocourem...

P.S.: Jsou tu oba, sedí mi na posteli a čekají, až půjdu taky. Půjdu spát - jestli tam ještě vejdu!

Jakub S. řekl(a)...

Nojo... ale kolik těch chudáků rosomáků by na to muselo být, boha jeho? Není to typická moderní městská, resp. industriální legenda? Nebo oni to naopak právě sami tvrdili - nebo tobyl špatný překlad či interpretace?
Copak ti lhali furt a ve všem a normálně, vo to nic.

Jakub S. řekl(a)...

Jasně - těm na to platíme... pozitivní dyzgrymynace.

Schumacher řekl(a)...

Dobrý n (N)ový rok všem.

Jakube, vymyslel a vyrobil lecos. Jenže na větší projekty neměl technologickou základnu. Ale co vymyslel a vyrobi, nějak fungovalo. Ne vždy stoprocentně, ale fungovalo. Technika a vynalézání mě baví a vím, že to o čem píšu je technicky realizovatelné. Překážky nejsou technické, ale obchodní a politické.

Šamane, na té výstavě jsem také byl. Hodinářská technika ? To je i budík a věžní hodiny. Funguje do dnes a spolehlivěji než Hi-tech. Dlouhodobě vyzkoušená konstrukce. Jednou se vrátí i raketoplán. To by bylo možné i dnes nebýt veřejných peněz vyhozených na válečné expedice a záchrany bank. Nevíte jak tepelnou ochranu měl vyřešenou Buran ? Škoda, že projekt nepokračoval, přinesl by zajímavé praktické poznatky použitelné pro další vývoj.

stk řekl(a)...

Teď je vhodná doba k restituci ruského Burana. Není čím lítat k ISS. Rusko by se mohlo stát kosmickým velikánem. (Když to neudělá, udělá to za něj někdo jiný. [;>/)
===
Ostatně konečně - pomalu se v záměrech vracíme k modifikovanému systému. Vele-letadlem vynést raketu (raketoplán a přídavnými motory) jak nejvýš to jde a tam pokračovat jako druhý a třetí stupeň. Návrat pak klasický, pilotovaný, raketoplánový.
Kromě levných pomocných motorů na tuhé palivo bude vše plně recyklovatelné. Ale pochopitelně, nejmenuji se W. von Braun, takže dávám do placu jen holý nápad. Kdo se ho zmocní první, toho bude.

STK řekl(a)...

Obdivuji p. Pixlu. Na ověření mi dat slůvko "shirtles(s)". No dobře, tak bez trička...

Harpyje řekl(a)...

Já zase obdivuji Vaše suveréní užívání cizích slov, vážený STK.

STK řekl(a)...

Je dobře Harpyje,
že Vy znáte význam cizích slov úplně přesně. Aspoň někdo. Vítám Vás opět v Hospůdce!
Bylo tu opravdu nějak mrtvo bez Vašeho pověstného smyslu pro humor, teď se to tu konečně rozproudí! [;>))

Kopretina řekl(a)...

Lucifere, já v tom obrázku nevidím vůbec nic, ani anděla, ani čerta nebo démona. A to jsem se na tento obrázek zkoušela dívat vícekrát. Voloviny, voloviny...

s.t.k. řekl(a)...

Nedostatek fantazie není překážkou výhodného sňatku. Spíše naopak. [;>))

Šaman řekl(a)...

Britská astronautická společnost má pěkný projekt Troy, taky stavebnici. Kosmickou stanici, družice, lunární modul... Dopravu na orbitu zajišťuje jednostupňový raketoplán SKYLON s kombinovaným motorem SABER - v atmosféře je to proudový motor, sosající atmosférický kyslík, ve stratosféře se mění na vodíko-kyslíkový raketový motor.
Má být automatizovaný, nepilotovaný, na dopravu nákladu, no ale kontejner by se dal přizpůsobit pro dopravu cestujících.
Nakonec poletěj na Mars.

Viz http://www.reactionengines.co.uk/
Jen to postavit.
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

V té mlhovině? To je přece motýl. Nebo v čem?
Jinak jsem poprvé pohleděl na Lucifera a okamžitě zaujat! A jak! A jak. Další prima kontakt.
S, já nějak nechápu poznámku ohledně suverénního užívání atd. Jde-li o to, že shirt chápe jako tričko, pak víte přece jako já, že je to cokoliv s dlouhýma rukávama, tedy v Č včetně trika. Takže má alibi... Tož tak. Du do hospody. Stejně žádná nebude otevřená. To je otřesné, jak přelom roku chápe většina našich bžývalých RáJů...

Šaman řekl(a)...

Harpyje, asi myslíte, že STK měl napsat, že by měl Buran projít spíše "resuscitací" než "restitucí". Ale i "restituce" se dá použít ve významu "obnovení".

Já myslím, STK, že ne. Musely by se postavit nové stroje a nové nosné rakety - a přitom jde o desítky let starý koncept, který je dnes už překonán. Dávám přednost novým strojům s novou technologií (nanomateriály, nové slitiny, kevlar) - a něčemu jako je ten výšepopisovaný jednostupňový SKYLON.
Pilotáž bude plně automatická, budoucí kosmonauté nebudou piloti, ale specialisté pro konkrétní úkoly či - výsadkáři na cizí planety.
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Restituó = (zpět, znovu) (po)stavím, vystavím, obnovím, rekonstruuji, uvádím v původní stav; restitútió = uvedení do původního stavu, znovuzřízení, rekonstrukce, obnova. V polštině se užívá více i v těchto významech. Pro zajímavost: ve středověku se přidal význam "udělení milosti", rehabilitace.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen počkejte, vážení vlastenci i nevážení zrádní emigranti !
Jen počkejte, až zas budeme samostatní - to se náš kosmický program TAK ROZEBĚHNE, že budou všichni ČUMĚT !
Ano, naše skvělé vědecké přístroje opět poletí do kosmu, jako součást ruských mírových lodí.
Ano, naši skvělí kosmonauti opět poletí ruskou lodí k ruským orbitálním stanicím. A možná tentokrát nejen jako závozníci, jak s.V.Remek, ale i jako piloti ! Ano, až tak skvělé mohou být naše vyhlídky !

Podmínkou nutnou, nikoli však postačující pro tento opětovný rozvoj je ... Nu co, co potřebujeme ze všeho nejvíc, drazí vlastenci ?
No přece zbavit se těch euroamerických klíšťat, pijavic, tasemnic, upírů.
Až nám naši dědiční nepřátelé nebudou pít krev, až nebudou sát náš pot a týt z našich mozolů, naše země opět rozkvete.
Ano, pak nejen ruský, ale i český (moravský) buran vyletí ke hvězdám.

A pak se bude tančit všude !

STK řekl(a)...

Pánové,
nechte ji "vyzuřit". Jsem vhodný sparingpartner pro pro kohokoliv, kdo chce dosáhnout té výsady, že už ho finálně nebudu brát vážně. Přestávám ho vnímat, u mě má stisknuto pomyslné tlačítko "IGNORE".

Té pozice už Harpyje u mnohých dosáhla na Psu, proč ne i tady. Je to opravdu jen a jen její volba. Až jednou pochopí, že její okolí se nepodřídí jejímu názoru jenom proto, že ONA TO CHCE, bude zase fajn. Do té doby bude mít potíž.

Umělci, herci, zpěváci, režiséři i výtvarníci se kterými pracuji už téměř půl století jsou dost často podobné povahy. Bohužel, ani vypískání obecenstvem, špatné kritiky nebo výpověď pro "nepoužitelnost" je v sebenazírání neovlivní. Zneuznaní světem. Svět je nechápe. Inu...

Nezaplevelujme, moc prosím, zdejší pokec vztahy tak nevkusnými. Máme přece Nový rok

STK řekl(a)...

Pro Jakuba S.:
Měl jsem tam výraz ..doba k obnovení... Nakonec jsem tam dal restituci, právě proto, že stejně jako Šaman se domnívám, že ne raketoplán v původní podobě, ale spíše návrat k původní, "narovnané", restituované myšlence. A ta zní: Použít klasické, plně obnovitelné technické prostředky všude tam, kde to je možné. Co se dá, dopravit na hranici stratosféry letadlem. Nebo soustavou balónů. Zkusit se obejít bez druhého stupně nebo ho udělat co nejlevnější. Vylehčit vlastní loď.
S plným nasazením autopilotáže bych ale měl potíž. "Poonďat" se může naprosto všechno i když je "všechno" dvakrát zálohované - a příliš kreativní autopilot asi nebude. (Viz Apollo 13)

Pro VV: Všelijací burani už přece v kosmu byli. Někdy i jako piloti. Jen vzpomeňte na cenzurovanou komunikaci v programu Apollo. To bylo!

Větší vlastenec řekl(a)...

2012 - od hvězdiček ke Hvězdám
(1.část)

Drazí přátelé, soudruzi a soukmenovci, vážení bezpartijní, nebudu vám lhát : Naše země nevzkvétá. A může za to Evropská unie.
Ano, tuto prostou pravdu již pochopili i ti nejhloupější občané, kteří před dvaadvaceti roky cinkali klíči na náměstích. Tuto prostou pravdu již pochopili i naši mladí, kteří nikdy nic jiného než hrůzy kapitalismu a demokracie nepoznali, mladí, kterým již dvaadvacet let vymývají mozek nejrůznější slouhové Euroameriky.
Zdrcující většina našeho národa konečně pochopila, že máme jedinou cestu ven z naší současné krize : Vystoupit z EU a NATO.

Ano, Evropská unie promeškala jedinečnou příležitost - nesklonila se před naším národem a naší vlastí, nepostavila nás do svého čela. Ve své omezenosti, ve své nepodložené pýše si Evropani odmítli přiznat prostou pravdu : My Češi a Moravané jsme chytřejší než všichni Evropani ( a nejspíš než všichni Euroameričani) dohromady.
Proto Václav Klaus NENÍ prezidentem EU, Jiří Paroubek NENÍ premiérem EU, a zdá se, že těžko kdy budou.
Proto musíme přestat s našimi dobře míněnými. leč naprosto marnými pokusy o celkovou reformu Evropské unie, a musíme ji opustit. Musíme ji opustit CO NEJDŘÍVE, jinak nás ve svém brzkém a neodvratném pádu strhne sebou do hloubky smrdutého euroamerického močálu, strhne nás do bažin plných hladových multikulti nadšenců a jedovatých zastánců globálna.
Ty temné bažiny jsou syceny kalnými proudy dekadence, krizí, rozvratů ekonomických i mravních. Kal se hromadí, bahno stoupá výš a výš, Evropa tone a přesto tančí křečovité tance a hystericky se směje.
Musíme pryč, dokud je čas !

Větší vlastenec řekl(a)...

2012 - od hvězdiček ke Hvězdám
(2.část)

Otázkou tedy je, co pro nás bude znamenat odchod z Evropské unie. K nalezení odpovědi si musíme především uvědomit, že EU je tisícerými pouty svázána s NATO, tím krvavým spolkem pro Ničení A Totální Odpravování.
Proto si musíme uvědomit, že hrdlořezové Bundeswehru a US Army na nás okamžitě zaútočí. Musíme počítat s pátou kolonou, která je již nyní v Praze i v jiných našich městech - s eurohujery a multikulti nadšenci, s papeženci, sionisty, buržousty. Musíme počítat s rozkladným působením nejrůznějších cizáků, v naší vlasti nestoudně se roztahujících.

Proto se musíme připravit na těžký boj. Musíme být připraveni kdykoli postavit naši vozovou hradbu, musíme být připraveni kdykoli sednout do našich skvělých tanků, vyrobených v nepřemožitelném Sovětském svazu.
Ale především : Musíme si uvědomit, že sami proti drtivé přesile brutálních Euroameričanů nic nezmůžeme. Sami ne.
Tudíž, jako vždy v naší historii, se naše zraky stáčejí na východ. Naše naděje se upírají k tamtomu na Východě mocnému dubisku, k tamtomu mocnému přátelskému medvědu. Z tisícileté národní zkušenosti víme, že tamto dubisko nás svými mohutnými větvemi zaštítí před všemi bouřemi hněvu. Víme, že tamten medvěd nás obejme, přitiskne k nám ret a neodtrhne více.
Víme, že náš zlatý Václav Klaus nedá zahynouti nám ni budoucím, Víme z dávných kronik i z televizních zpráv, že soudruh V.V.Putin přijde včas, i se svými legendárními vojsky.
Proto hledíme s důvěrou do brzké budoucnosti. I když naši vlast stále obestírají černá mračna, na Východě svítá. Proto jsme ochotni EU opustit, proto jsme ochotni za naši svobodu, za obnovení naší samostatnosti přinést jakékoli oběti.

Nuže tedy : Přijde naše Hvězdná hodina již letos ? Podaří se nám již letos zlomit pouta EU a ze šíjí strhnout řetězy NATO ? To záleží jen na nás, vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci.
Naši starší bratři jsou připraveni. Jak jsme mohli vidět a slyšet na ulicích a náměstích naší Stověžaté Matičky právě ve v posledních dvou dnech, naši bratři jsou zde.
Ano, desetitisíce (a možná statisíce) ruských turistů, diplomatů, zaměstnanců stovek ruských firem, desetitisíce (a možná statisíce) statných a vycvičených ruských bohatýrů jsou již mezi námi; jsou s námi. Stačí jim jen říct o agresi armád NATO, stačí jen naznačit, otevřít sklady obranných zbraní - a rázem se naše ozbrojené síly zvětší několikanásobně. Pak už se budeme moci opět směle postavit proti celé Evropě, po husitsku, proti všem.

Ano, na naši prosbu, na náš Zvací dopis čekají ty pravé Hvězdy. Nikoli dvanáct nedomrlých hvězdiček na směšné vlajce EU. Na naše volání čekají rudé hvězdy na kremelských věžích, čekají zlatou nití vyšité hvězdy na rudých praporech. Čeká hvězda na našem státním znaku, hvězda korunující dvouocasého lva na husitské pavéze, ta hvězda, za níž bojovalo a padlo na 360 000 našich občanů během fašistické okupace a 2.světové války.

Drazí vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci, přeji vám vše nejlepší do letošního roku. Nechť již letos skončí naše dlouhé utrpení.

Již chví se světa základ vratký,
my ničím nejsme, buďme vším !

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen klid, vážený STK.
Zrádní emigranti prostě JSOU takoví; s tím nic nenaděláme, dokud je nedopadneme. Pak to bude jiné, samozřejmě.
Až vážená paní Harpyje úspěšně projde našimi pracovně-převýchovnými zařízeními (dobu její převýchovy odhaduji na minimálně pět let), tak z ní bude ÚPLNĚ jiný člověk.
Už to samozřejmě nebude žádná "paní". Bude z ní našinec, bude přítelkyně a soudružka. Pak Vás už nebude napadat; pak ji budete moci podat ruku i stakan vodky.

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Kreativní autopiloti - dobrý! A s touhle představou du spat...
Burani jsou všude, narazíte na ně nečekaně v každé pozici, funkci. Nejdou-li po vás, je to nečekané osvěžení. Nekazí-li vám svým odvalováním se dopředu vaši práci, no. MMCh: můžete mi, čížci, sdělit, je-li to aji v Čechách tak obecné přesné jasné označení týpku? Nevím, není-li to moravicum.

STK řekl(a)...

Vlastimile, šetřte své síly.
Tento rok bude dlouhý! Dobrou! [;>))

To Jakub S.: Nevím zda je i tam, ale tu krásně koresponduje s původním(?) ruským významem.
Kreativita - myslím tím schopnost vyřešit úkol i jinak, jež je určeno programem. (Cestující by asi neocenili autopilota, který ve volných chvílích skládá hudbu. I když na druhé straně... [;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Když tak pozoruji zdejší rej kosmických inženýrů, když se zatajeným dechem sleduji PROTUBERANCE jiskřivých myšlének, doslova TRYSKAJÍCÍCH z jejich vznícených myslí, tak ...
Tak se musím opět vrátit k již jednou citované hrdé poznámce z Rudého práva zlatých let osmdesátých :
My Češi dovedeme na koleně vyrobit i to, na co Američani potřebují samočinné počítače.

Prostě, drazí vlastenci, kam se na naše vlastenecké Doupě se... tedy hrabe celá NASA.
Ano - až konečně osvobodíme Euroameriku od tyranů a zrádců všech, ruku v ruce s našimi muslimskými spojenci, tak těm nadutým hlupákům euroamerickým ukážeme takovou vědu a techniku, že budou mrkat na drát.

Mimochodem - nalezl jsem pár starých Technických magazínů, z první poloviny zlatých šedesátých. Pokud by některý ze zdejších VELEDUCHŮ chtěl, zašlu mu je pro inspiraci smělými plány budovatelů komunismu.


Vzhůru již hlavu, národe,
k nebi své zdvihni oči!
Viz: jsou tam i malé hvězdičky,
kol nichž se velké točí!
Toť prostě tím: ty maličké
z jadrného jsou fládru,
ale ty velké a poslušné
jen z plynových jsou hadrů.
Troufám, že při té myšlénce
srdce ti povyskočí -
nuž - buďme tou malou hvězdičkou,
kol níž se velké točí!
Jde to, ach jde! Jen každý hleď
k vlastnímu dobře jádru:
bude-li každý z nás z křemene,
je celý národ z kvádrů!

(J.Neruda, Písně kosmické)

Větší vlastenec řekl(a)...

Burana :
1) Exhumovat (snadno proveditelné - stále žije v myslích i srdcích všeho Slovanstva)
2) Revalvovat (snadno proveditelné, v současné kosmické euroamerické bídě)
3) Restituovat ruskému lidu (nejsnáze proveditelné, neboť mu patří jako Sputnik, jako Vostok, jako Saljut, jako Mir)

Miru - mír, válku Hvězdným válkám !

Harpyje řekl(a)...

Mohu Vás ujistit, vážený STK, že Vaše domněnka, že "zuřím", je naprosto mylná a neopodstatněná.
Jestli se, "per effectus", zesměšňujete vyšperkováváním Vašich duchaplných projevů výrazy neexistujícími, nebo máte "aprobaci" na užívání slov, jejichž význam neznáte, je čistě Vaše věc.
Měla jsem skutečně na mysli resuscitaci, slovo, které by v daném kontextu působilo daleko přirozeněji. A ještě přirozeněji by asi působil český ekvivalent tohoto slova.

Jakub S. řekl(a)...

A n o , např. soudruzi ve Slušovicích, nositeli ŘP, kompletovali na kolenou (sic) na koleně tehdy nejlepší a současně nejlevnější s a m o č i n n é p o č í t a č e v RVHP. Pravda, občas někdo náhodou třeba na zájezdu v Itálii vypadl v noci z okna a tak... no potíže růstu, že. A zdaleka první měli relevantní informace - k Novému roku 1990 už měli firmu likvidovánu a založenu novou v Prešpurku a čo bolo, bolo. To nevíte?! Všeci Valaši nejsú hlúpí!
V září 1989 pořádali mezinárodní kongres chovatelů a šlechtitelů černostrakatého skotu. To bylo tóčo... ale nic. Nechci jet do Itálie.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale kuš Valaši.
Tihle lokál-patrioti asi opravdu sbírají vlastenectví po místních lokálech.

VŠICHNI naši lidé jsou NA KOLENOU schopní zkonstruovat Burany a jiné podobné výdobytky, vážený Jakube S., všichni !
Nejen tedy Valaši, z okna padající po požití, pod tíží zemskou a svědomí.
Ano, my Češi a Moravané (do této množiny spadají i Valaši, i v Itálii) jsme národ Přemka Podlahy. Vyznáváme heslo "Proč to kupovat, když si to můžeme udělat?".
A kutíme a kutíme, Burana jistě ukutíme. Nebo alespoň tu jeho část, jíž ukutit nám dají naši starší bratři v rámci mezinárodního kosmického programu, po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou, multikulti a globálnem.
Vážně, vážený.
Však se dočkáte; vítězství se blíží.

Dočkáte se jak husa klacku.

s.t.k. řekl(a)...

Pro Vlastimila V.:
On ale ten MČČ (malý český člověk*) skutečně mnohdy dokázal "uplést z ho*na bič" (provést nemožné*). Vypadalo to často hrozně - ale fungovalo to. (A někdy vůbec ne, ale to na věci tak moc nemění). Žili, žijí a budou nadále žít mezi námi, ti malí Edisonové.
K ruskému Buranovi: Byť by byl zdárně resuscitován (oživen*), byl by vhodný tak leda k nabalzamování a opětnému pietnímu uložení do hrobu. Je stár, je prostě superstar!(Nepřeložitelný vtípek o Brežněvovi*) Kutilství prostě v Kotlince (na území Ceské republiky*) zuří (bouřlivě kypí*) i přes fakt, že v obchodech lze koupit i rotační uňuchadla (jakékoliv myslitelné i nemyslitelné výrobky*) a to dokonce v pastelových barvách (v pestrém sortimentu*).(Sortiment = množství druhů zboží.)

*/ = druhé významy slov pro lidi s atrofovaným (zakrnělým*) smyslem pro humor

drak řekl(a)...

Nevím co tady kdo má proti českým lidičkám s šikovnými ručičkami a sklony ke kutilství. Pakliže někomu takový druh lidí vyloženě vadí, měl by si přečíst Čapkově Kalendáři kapitolu Za městem, připomíná totiž onoho zmiňovaného macaráta jeskynního, žijícího v jeskynní sluji, aniž by si to uvědomoval.

Expanse do blízkého vesmíru, tedy na oběžnou dráhu Země a pak na Měsíc a dál do Sluneční soustavy je jen logickým pokračováním toho, čeho jsme dosáhli doteď. Je velmi na čase, aby to pokračovalo dál, protože to významně zvýší šance lidí na přežití jako živočišného druhu a také nás to pozvedne na jinou, vyšší úroveň. K dosažení něčeho takového jsou modulární systémy nosičů a lodí logickým krokem.

Když už jsme u toho, kde na to vzít, tak jestli by se mělo na něčem trochu více šetřit, tak jsou nesmyslné dotace v unii a sanace finančního sektoru, které jsou začasté akorát tak zneužívány pro výplaty naprosto nepřiměřených odměn vyloženě parasitujícím arogantním drzým a nenažraným kravaťákům, ze kterých by jediný potenciální užitek bude, až teprve až dojde k jejich rozložení na rostlinami zužitkovatelné hnojivo, do té doby budou jen vysávat a škodit.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě, vážený STK.
Bič z lejna sice nevypadá a nevoní, leč v našich rukou a podmínkách funguje lépe než skvěle.

Co se Burana týče : Byv popohnán bičem (nemusí nutně být z lejna), český i ruský konstruktér dokáže divy.
Viz např. náš drahý antisionistický kutil Schumacher - ten Burana restituuje jedna báseň, jakmile k biči dostane alespoň zlomek prostředků, jež Euroameričani vyhazují v marné snaze vytvořit nástupce raketoplánů.

Prostě : Jakmile se opět zbavíme EU tyranů a multikulti zrádců všech, započne nový zlatorudý věk. A s ním i nová éra naší slovanské kosmonautiky.
Ještě se dožijete, vážený STK, té slavné a pohnuté chvíle, kdy náš nový Remek půjde slavnostním krokem po rudém koberci zlatými chodbami Kremlu, aby z rukou s.V.V.Putina převzal Zlatou hvězdu Hrdiny Ruské federace.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

Připomínám, že se tady vykecáváme za použití technologie a techniky mnohořádově překonávající tu, která uřídila přistání Apolla na Měsíci. Obávám se, že v budoucnu budeme na podrbání na zádech potřebovat techniku ještě výkonnější. Nebo se nepodrbeme.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Technologie máme, bohužel jen v některých ohledech pravda, čím dál tím úžasnější. Mnohem větší problém spatřuji v jejich hloupém (ne)používání a (ne)využívání a také v tom, jak se (ne)pokračuje v rozvoji některých důležitých a vyloženě klíčových, zatímco na totální kraviny a zhovadilosti se vyhazují prachy proudem a doslova z oken.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak se zkrátka nepodrbete, no.
Protože tato technologie se bude, po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem používat SPRÁVNĚ. Ne tedy k drbání, chatování atd., ale ke zdokonalování řízení našeho národního hospodářství. Však ne nadarmo prohlásil před časem náš pokrokový prezident, že někteří lidé si pořád pletou počítač s psacím strojem.
Zkrátka a dobře : Až se opět zbavíme Euroameričanů, buržujů, křesťanů a sionistů, počítače se prostě přestěhují do zabezpečených kanceláří a specializovaných učeben.
To bude panečku úspora pro celé naše národní hospodářství !

drak řekl(a)...

O podrbání můžeme zdvořile požádat partnera či partnerku, to by neměl být až takový problém. No a i kdyby byl, tak se dá použít i vhodně velký a tvarovaný kus dřeva, takový, který kdesi doma mám a říká se mu drbátko, to když je potřeba podrbat se veliká a partnerka není zrovna v dosahu. Rozhodně ale k tomu není zapotřebí noc moc sofistikovaného ani převratného. Věřím, že časem budeme o to podrbání moci požádat robota Emila či robotku Emilku, ale jednak to ještě chvíli potrvá a jak říkám, nezbytně nutné to opravdu není.

Schumacher řekl(a)...

Draku, to nebude jen tak. Bude nutno používat úředně certifikovaný,technicky schválený drbátor vybavený telemetrickým počitadlem drbů napojeným na síť Evropského drbacího centra. K poskytnutí drbání jinou osobou bude tato museti být vybavena nejen certifikovaným drbátorem, ale i dokladem o vzdělání a to nejméně na úrovni bakalář drbalistiky s tříletou drbalistickou praxí. Nejlepší na závěr - drbání bude zdaněno.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale kuš už.
Co pořád malujete čerta na zeď, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře-utajený antisionisto ?
Vždyť už brzy bude vše jiné. I díky Vám. Díky neúnavné vlastenecké agitaci svobodomilovných Čechů a Moravanů, díky bratrské pomoci našich starších ruských bratří.
Brzy se vymaníme z okovů EU, brzy shodíme z našich jen dočasně pokořených šíjí jařmo NATO. Pak vypukne boj.
Přes naše pohraniční hvozdy povalí se k nám zástupy Němců-papeženců i luteránů, krvežízniví, po zuby ozbrojení žoldáci US Army budou z letadel vyskakovat přímo na nádvoří našeho drahého Hradu.
Ale my zvítězíme, s našimi staršími bratry kol ohníčků kozáčka zatančíme.

A pak už bude navždy vše jiné.
Například : Žádné limity na drbání nebudou. Vážně - VŮBEC ŽÁDNÉ. Budete se moci drbat, sám či v kolektivu, co tělo ráčí.
Opravdu.
Ba dokonce - naši starší bratři nám poskytnou, téměř zdarma, know-how na své skvělé odvšivovací stanice.

Kdo se drbe, je Čech a Slovan ! *** Volte obnovení naší plné samostatnosti a nezávislosti na Evropě a USA !

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Upřímně řečeno, ani trochu bych se tomu nedivil a ani trochu by mě to nepřekvapilo :-DD)))

VV:

Drbou se zvířátka, třeba kočky či opice, drbají se i lidoopové, tedy naši nejbližší příbuzní z říše zvířat, a drbají se i lidé a to bez rozdílu ras, pohlaví, náboženství či politické orientace.

Kdo tvrdí něco jiného, či přesněji záměrně zvýrazňuje, že se drbají jen Češi a Slované, zatímco ostatních jakoby se to živočišné a lidské zároveň vůbec netýkalo, je sám jen tendeční, otravný a prolhaný drban.

Potkal jsem za život dost lidí z VB, USA, Kanady, Francie, Německa a dalších a dalších zemí a kontinentů a drbali se rádi a bez rozpaků úplně všichni. Češi a Slované samozřejmě tak mi tak nějak uniká, proč u nich vám to vadí a u jiných jakoby to nebylo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Rada zdarma, drahý velký vlastenče draku :
I když na někoho dlouho řvete zplna hrdla (písemný ekvivalent je bold), tak na závěr musíte řvát ještě víc. Písemný ekvivalent je použití MAJUSKULÍ.
Samozřejmostí je příslušný text, např. UŽ TOMU ROZUMÍTE, VY ÚDAJNÝ VELKÝ VLASTENČE, ALE O TO VĚTŠÍ. ...*) ?!?!.
Čímž se mimochodem vracím do doby cca 2 roky mínus pár měsíců, kdy jsem jistého „draka“ učil psát texty, zde na Doupěti.

* * * * *

Mám dotaz : Přečetl jsem si s neobyčejným zájmem Vaši mimořádně podnětnou úvahu stran správného využívání času.
Takže - Váš mozek je na hranicích geniality, nebo už za nimi ?


Děkuji Vám předem za odpověď, a přeji hezký zbytek večera.

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Račte doplniti dle chuti + svého monumentálního rozpoložení.