úterý 6. prosince 2011

RECENZE: Praha novýma očima Ivany Mudrové


Když chodíte po Praze a dobře se díváte, vždy můžete nalézt něco nového i v ulici procházené po sté. Buďto jste si toho nevšimli, nebo je to vskutku nové - anebo jste tou ulicí ještě nešli. Pro všechny takové nepozorné návštěvníky Prahy i její obyvatele vychází už čtvrtá část zasvěceného a obdivného vyprávění Ivany Mudrové o naší matičce: Prahou s otevřenýma očima IV. Trilogie Ivaniných pohledů, která vyšla v letech 2005-2006, se tak znovu otevírá. A opět před námi leží zejména přehlížené, drobné či neznámé památky architektury, literatury - i lidské osudy. Procházíme tu pražským středověkem i 21. stoletím, dávnou minulostí i nejžhavější současností, jež se už mezitím rovněž stala historií.

Na starých zámeckých schodech…
První kapitola nás vrací na profláklý Pražský hrad a Hradčany. Procházíme se tu nejdříve po Plečnikových stopách, které milovníci Prahy většinou už dobře znají. Ale hned poté se dovídáme nečekané podrobnosti o šachování se sochami světců na hradní rampě. Dovíme se o víře Maxe Švabinského, s níž vytvářel vitráže ve Svatovítském chrámu a vyslechneme si pověsti o kříži před kapucínským kostelem. Dozvíme se i novinky. Zahrada u Černínského paláce je od letošního května zpřístupněna veřejnosti! Je otevřena v sezoně v neděli a o státních svátcích. (Foto na přebalu pochází právě odtud. Jde o jednu ze tří fotografií, jež autorce věnoval Evžen Kalinin, všechny další obrázky pořídila sama autorka.) Už jsem dlouho nešel po starých zámeckých schodech, takže až v této knížce si mohu prohlédnout sochu Karla Hašlera, která zde byla odhalena v říjnu 2009.

Malá Strana se představí novodobou beatnickou romancí neznámého a skvělého básníka Milana Kocha (1948-1974) i tragédii, která potkala jeho a jeho ženu Mirku. Romeo a Julie v texaskách… Hospodou U krále brabantského prošli Josef Lada, Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Bohumil Hrabal i Milan Knížák. Do historie nás vrací jména obyvatel domů na Malostranském náměstí. Dovíme se něco z brazilské historie - u Pražského jezulátka je totiž od podzimu roku 2007 také vystavena kopie tmavé Panny Marie Aparecidy, patronky Brazílie. K Malé Straně patří i Petřín, kde v kostelíku sv. Vavřince lze spatřit kovový betlém z dílny Jaroslava Válka. Čtyřicet kovových plastik vysokých asi 20 cm je zde vystaveno už od roku 1996, a já je ještě neviděl na vlastní oči!

Jeden z přeletělých andělů
Z Malé Strany přecházíme do kapitoly Staré Město a Josefov po Karlově mostě. Nejméně od 15. května 2009 jsem tu kvůli návalům turistů nebyl. Ten den zde byla na místě svržení Johánka z Nepomuku obnovena svatojánská mřížka i s kovovým reliéfem. Reliéf je kopií původního díla, které při povodni v roce 1890 spadlo do řeky a bylo šťastnou náhodou nalezeno až předloni. Tak tedy, ještě jsem ho neviděl, ani po roce 2009, ani před rokem 1890… Na Karlově mostě jsou dva Bradáči - jeden sem byl přenesen z Juditina mostu, druhého Bradáč roku 2005 vytesal sochař Petr Váňa. Pamětník Karel Žižka (1866-1969) vzpomíná na dětské výpravy románskými sklepy. Dovídáme se o novodobých Kamenech zmizelých (Stolpersteine), které se v dlažbě Prahy objevují od roku 2008, aby připomněly osud konkrétních "zmizelých sousedů" z doby okupace. Kaple sv. Zdislavy (1220-1252) v kostele sv. Jiljí (14. století) v Jilské ulici je vyzdobena mozaikou (1991) Jaroslava Šerých (1928), jež zobrazuje Zdislavinu rodinu, kráčející ke kříži ze skleněných trubek: Svatá v červeném šatě, čtyři dítka a manžel Havel z Markvartic s tváří Havla Václava. Ve Skořepce bydlel náš oblíbený Mikoláš Aleš, který si obrazy nejdříve rozmýšlel v noci, v posteli, když nemohl spát, a ráno pak maloval, až kousky uhlu odletovaly, aby toho udělal co nejvíce, když měl "švunk". Alšovic kočka Honza se dožila patnácti let, přežila svého pána o dlouhé kočičí tři roky…

Na Nové Město směřujeme přes Náměstí republiky a jako první zde potkáváme barokní pískovcové sochy andělů z Karlova mostu (1708), jež byly roku 1855 od Františka z Assisi přeneseny ke dveřím kapucínského kostela sv. Josefa (1636-1653), kde pro změnu vzhlížely k "Tadeáškovi", načež byly i se sochou sv. Judy Tadeáše (1741) při budování obchodního centra Palladium (2007) přeneseny na vnitřní zeď nádvoří.

S hlubokou vděčností siru Nicholasi Wintonovi
Staletí a osudy lidí se míhají i na Vinohradech, které otvírá Hlavní nádraží prezidenta Wilsona. Zde na prvním nástupišti stojí kovové sousoší sira Wintona, "jeho dětí" a typického vystěhovaleckého kufru. Události z roku 1939 připomněla sochařka Flor Kent. Její plastika byla odhalena 1.9.2009 při příležitosti vypravení symbolickéhoWinton Train.

Vinohradskou procházku končíme na Vinohradské hřbitově, kde jinde. Posledním drobným objevem je zde pamětní deska jisté paní Eleonory Šomkové, provdané Siehové (1817-1891), Máchovy snoubenky Lori. Mácha měl 8. listopadu 1836 místo svatby pohřeb. Příběh klasického máchovského rozervance!

Celou knížkou nás provázejí i vzpomínky na velikány české literatury a umění. Znovu se tak setkáváme nejen s Karlem Hynkem Máchou, ale i s Janem Nerudou, Franzem Kafkou, Jaroslavem Foglarem, Mikolášem Alšem, Janem Zrzavým a Jaroslavem Seifertem, ale i s Václavem Hrabětem. A zjišťujeme, co všechno měli Hrabě a Mácha společného. A co vůbec máme společného my, Pražané, bez ohledu na století, ve kterém žijeme.

Prahu.
********************************
(Ivana Mudrová: Prahou  s otevřenýma očima IV, vydalo nakladatelství Lidové noviny, 252 stran, doprovázeno desítkami fotografií Ivany Mudrové, doporučená cena 249,-, vyšlo v listopadu 2011)

PS: Shodou okolností se právě na trh dostala další knížka Ivany Mudrové o jiném královském městě, a totiž o Edinburgu. Který je svým způsobem (zejména židovskou historií, slavnými literáty, strašidelnými historkami i křivolakými uličkami) podivuhodně podobný Praze. Knížka s titulem "Tajnosti skotské metropole" je pojednána stejným způsobem, jako ta recenzovaná knížka o Praze, jen je o něco útlejší.

Viz i Šamanovy recenze předcházejících knížek Ivany Mudrové:
Prahou s otevřenýma očima
Prahou s otevřenýma očima II
Prahou s otevřenýma očima III

Kam značky nevedou
Kam značky nevedou II
Kam značky nevedou III

Evropa okouzleným pohledem I
Evropa okouzleným pohledem II

62 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

No vida. A je podarok pro Počerňáčky, pro mou cerku pokud vím (?) jedinou, Moravě odrodilou. Takových není nikdy dost. Jsou-li kvalitní a pozorně vyrobené. Teda knihy. Teda aji cery.

Šaman řekl(a)...

Jakube, v knížce
Kam značky nevedou III
se Mudrová toulá trochu i po Moravě - Třebíčsko. Tu Moravu nám ještě dluží. A Slezsko, pochopitelně.
\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

K jednomu výročí

Před sedmdesáti lety, 7.prosince 1941, došlo k několika požárům a výbuchům na vojenské základně USA na Havajském souostroví. Bylo poškozeno a potopeno několik starších plavidel, bylo zničeno určité množství vojenských letedel.
Vládnoucí kruhy USA použily tuto událost jako záminku k rozpoutání války s Japonskem, Německem, Itálií, a řadou menších států, např. i Slovenskem.
Prostí američtí pracující byli nahnáni do armády, jejich ženy do fabrik - kola války se začala točit naplno. Zisky vojensko-průmyslového komplexu rostly do nadoblačných výšin; z oblaků padaly bomby na civilní obyvatelstvo mnoha zemí.
Ano, i bombardování Prahy, Plzně, Záluží, Kralup, Chomutova a dalších našich měst je důsledkem událostí ze 7.12.1941.

Pokrokoví historici i prostí lidé se od té doby ptají, co se tehdy na Havaji přesně odehrálo. Šlo opravdu o útok japonských sil, Amerikou záměrně vyprovokovaný, o útok, který musel být násilně zatajován před jeho budoucími oběťmi - obyčejnými žoldáky US Army a US Navy ?
Nebo americká administrativa hrála v těch událostech ještě temnější úlohu ?

Vzpomeňme, kolikrát vládci USA hnali své poddané do války proti prostým lidem daleko za hranicemi, a jaké záminky k tomu použili.
Ale ne, raději nevzpomínejme, protože to bych tady musel psát do rána. Ze všech agresivních válek USA a záminek k nim jen tři :
1) tzv. útok na USS Maine z r.1898 -> válka proti Španělsku
2) výše zmíněný tzv. útok na Pearl Harbor -> válka proti Japonsku atd.
3) tzv. útok na věže WTC ze 11.9.2011 -> válka proti všem

O těchto akcích, jejich příčinách a důsledcích skvěle hovoří Михаил Леонидович Хазин v NESMÍRNĚ obsažném rozhovoru : Ano, ve všech případech šlo o snahu americké administrativy ukončit či alespoň zmírnit ekonomickou krizi.
Leč nyní již tyto plány nevycházejí - válka proti pokrokovým silám naopak přivedla USA a jejich spojence na okraj propasti. Stačí udělat poslední krok.

Doufejme, že se nám do té doby podaří vyprostit se z pout, jež nás dosud váží k EU a NATO.
Dopomáhej nám k tomu Nesmrtelný Lenin !

Harpyje řekl(a)...

Božínku!
Že Pearl Harbour byl an inside job, ví každý alespoň trochu informovaný jedinec. Že i nás něco podobného čeká, je nabíledni. Proto jasnozřivý ekonom a konspirolog Vít Jedlička radí:
"Kupujte zlato, potraviny a zbraně. Krize bude hustá
Vít Jedlička očekává, že hospodářská krize bude čím dál více zneužívaná k politické integraci EU a náklady krize zaplatí daňoví poplatníci ... Dojde k inflaci. Na to se již dnes Němci systematicky připravují. Před týdnem jsem byl v Německu a na každém kroku jsou automaty, kde člověk může nakoupit investiční zlato místo peněz. Občané to začínají vnímat i byznys se k tomu začíná uchylovat," říká Jedlička ... Podle Jedličky se vyplatí investovat do zemědělské půdy, mít zásoby trvanlivých potravin a zlato. „Svým přátelům doporučuji, aby investovali do půdy, připravili si zásoby potravin do sklepa, kamarád má třeba paletu rýže."
Odpoledne se začnu připravovat na krizi. Vypravím se do města hledat ty automaty na zlato, a pak si zajedu k Lidlovi nakoupit několik palet rýže.

informace řekl(a)...

Jo, to si asi pan Jedlička přečetl ten článek na Biznes on line - delovaja elektronnaja gazeta Tatarstana.
Tam právě Michail Chazin věští, že USA vyjdou pravděpodobně z dluhové krize hyperinflací. V každém případě nevydrží víc jak rok nebo půldruhého.
Ani v Rusku nemají velké výhledy. Tak maximálně do jara.
Только в Москве безработица составит 2,5 - 3 миллиона человек. Из самых отмороженных сколотят банды. Они будут целенаправленно грабить и за взятки откупаться от любой милиции.

Úplný světový krach. Na sázení brambor je pozdě. Kupujte rýži a pytle mouky. A opatřte si nějakou zbraň proti loupeživým bandám.

informace řekl(a)...

Už se tu dvě hodiny nikdo neozývá. Běželi snad všichni kupovat zásoby pro dobu hyperinflace?
Jen kupujte, kupujte, zvýšíte tak obrat supermarketům, stejně budou německé, a přispějete tak k záchraně eura!

drak řekl(a)...

informaci:

Jedlička ani Chazin mi příliš nezajímají, na to abych poznal, že se něco děje, si vystačím i bez nich. Vy si vesele žertujete a ironisujete, jenže v porovnání s jinými léty nám opravdu poněkud "přituhlo" a například některými místy v Praze začíná být ne radno procházet už nejenom po setmění. Takže ona realita je taková, že přinejmenším ta zbraň se hodí už teď. Díky propadu ekonomiky se totiž objevily bandy ukrajinských dělníků, kteří přišli o práci a teď tedy přešli na pouliční kriminalitu. K tomu navíc, po redukci dávek Cikánům, začali loupit ještě tito. Rusko a další země bývalého SSSR s výjimkou Kazachstánu a některých dalších, jsou na tom ekonomicky i jinak o dost hůř, nežli my tady, takže zesílí jak kriminalita, tak i tlaky na migraci, jenže bez uplatnění na trhu práce, z toho zase bude jen další vlna kriminality, tentokrát už tady, svět, jsou totiž spojené nádoby a díky otevřeným hranicím se to projevuje rychleji.

Je pravdou, že situace zatím není až tak zlá, aby bylo nutné kupovat rýži po paletách, i když možná ani to nebude od věci. Když už jsme u té rýže, tak možná víte, že rýže není na trhu dost. Ono obecně posledních několik let není na trhu potravin dost, protože k tomu, že se lidstvo poněkud přemnožuje, nám navrch k tomu ještě naše milovaná EU v podobě podpory biopaliv 1. generace neuváženě vypustila z láhve velmi zlého džina, který páchá tolika škody, že to až pěkné není. No a co se té rýže týče, tak její nejkvalitnější odrůdy pocházejí z Thajska a tam byly takové záplavy, která spláchly většinu nové rýže ještě před sklizní, takže rýže rozhodně není dost a dost jí ani nějakou dobu nebude. Kdo má její zásoby, rozhodně neprodělá.

Americká ekonomika je hodně zadlužená a má dalších problémů až nad hlavu, proto jí také hodně vadila čínská neochota zpevnit čínskou měnu, neb jí táhla ještě rychleji ke dnu. Účinnou obranou proti tomu ale může být inflace, hodnota dluhů se tím bez námahy sníží. Vůbec bych se tomu nedivil, je to totiž řešení snadné, dostupné, levné a nad očekávání efektivní. když totiž čínský opičák nechce posílit yuan a USA a jiným ulevit, no tak se dá zlevnit dolar inflací, tak těžké to zase není.

Abych té EU nekřivdil, sem tam se z ní ozývají nějaké rozumné hlasy, ale bohužel to není ani dost silně a ani dost často. Lidská nátura je už taková, že baží po co nejsnadnějším a co nejluxusnějším živobytí. Musí se s tím počítat a musí se nastavit pravidla tak, aby finanční nástroje ekonomice pomáhaly, prospívaly a rozvíjely jí, ne aby ji huntovaly a posílaly do kolen, jak je tomu začasté dnes. Obávám se ale, že něco takového je mimo možnosti současných politiků a ti finanční žraloci jsou natolik silní, nenažraní a zaslepení zároveň, že té ekonomice budou ubližovat čím dál tím častěji a čím dál tím víc. Takže větším či menším krizím se prostě nevyhneme.

s.t.k. řekl(a)...

2 Informace:
Asi. A protože tu nikdo neječí shora ani nedrmolí zespoda, tak patrně šli nakupovat i oba krystaličtí intelekti.
Skutečná legrace nastane, až "se hukáže", že euroalarmisti měli pravdu. Ona nakonec každá věc nějak dopadne a vždycky se najde někdo, kdo bude mít právo říkat: "Já jsem to vždycky říkal!"

Jdu do sklepa spočítat zásoby...

Harpyje řekl(a)...

Spíš se vybavili mávátkami a vlaječkami, a šli vítat rusosovětského prezidenta.

stk řekl(a)...

4 Drak:
Nedávno jsem četl zajímavou úvahu, jak lidstvo vždy, když není pod tlakem, zpohodlní a začne si vymejšlet ptákoviny - do té doby, než ten okrsek, který se má dobře nepřeválcuje jiná, bojovnější rasa - která si potom zajistí spolehlivé živobytí, je jí dobře - atd., atp.
O obyvatelstvu kotlinky jsem to tušil už dříve, ale zdá se, že tahle teorie je platná obecně. Možná bude mít i všekosmickou platnost. [;>)

P.S.: Už máte přečtené Cynické fantazie? Podle mě patří do horní kvalitativní poloviny českých antalogií.

P.P.S.: Kocourův problematický předpoklad selhal. Prchám.

informace řekl(a)...

Aha, tady jste!
Už jsem myslela, že někde v Kauflandu nebo Bille hrdině bojujete o poslední balíček rýže.
Já vycházím z pětidenního téměř nepřetržitého rally televizních debat o Montiho balíčku opatření na urovnání státního rozpočtu a o euru, rally, které začíná v poledne a končí někdy po půlnoci a můžu vám říct, že se tam nikdy neozvalo ani slovo o možném krachu. I na stránkách blogů, které jsem schválně prošla, jediná hyperinflace, o které se zmiňují, je ta v Německu po I. sv. válce.
To je rozdíl v mentalitě, co?
Že by byli ti Taliáni nevyléčitelní optimisti?

Větší vlastenec řekl(a)...

Máme šanci vyjít z krize posíleni

My z celosvětové krize vyjdeme posíleni, my roduvěrní obyvatelé Západní Asie.
Samozřejmě - tehdy a jen tehdy, jestli se včas dokážeme odpoutat od potápějící se zrezivělé Evropy a rozpadající se Ameriky.
Ale to my dokážeme - řetězy, jimiž nás Němci a jejich domácí přisluhovači k potápějícím se bárkám připoutali, jsou v podstatě křehké. Stačí pár úderů, a budeme opět svobodní.
Důležité je, že nejsou spoutány naše mysli. Ano, my jsme nikdy, ale opravdu NIKDY nepřijali za své ony nechutné euroamerické pahodnoty :
* náboženství
* kapitalismus
* demokracii
* multikulti
* globálno
Jsou to pro nás ne nějaké prázdné pojmy - jsou to jména démonů, jimž je radno se z dálky vyhnout.
Díky této naší vnitřní svobodě jsme zůstali svoji, zůstali jsme Slovany, zůstali jsme mladšími bratry velkého Ruského národa. Jsme připraveni přijmout bratrskou pomoc, jsme připraveni projít nelehkým procesem normalizace.

* * * * *

Dnes celá Praha uvítá prezidenta Dmitrije Anatoljeviče Medveděva.
Doufejme, že již příští rok zavítá na oficiální přátelskou návštěvu naší obrozené vlasti prezident Ruské federace, na pozvání předsedy Vlády národní záchrany.


Jednou bude líp !*** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

informace řekl(a)...

Vážení,
pro vaše potěšení, dnes evropské burzy jdou všechny nahoru a spread mezi italským BTP a německým bundem klesl na 361 bod. To znamená, že Itálie platí za své dluhopisy o 3 procenta úroků méně než před nastoupením Montiho vlády.
Dostaneme se z toho? Včera Monti v televizi řekl, že finanční trhy jsou dravá zvěř a že se musí zkrotit. Podle Montiho se z toho dostaneme.

informace řekl(a)...

No, to je báječná zpráva. Už se těším na záběry bratrských polibků mezi oběma státníky. Jeden tlustý, druhý tenký, Češi jako jezulátka!

stk řekl(a)...

No italský optimismus, optimismus...
Já viděl v TV (ano, přiznávám, zase jsem tam nakoukl, ale po ideologické masáži zde v Hospůdce už na mě nemá TV tak destruktivní vliv) jak jedna vaše (taliánská) ministryně není schopna bez zřetelného záchvatu dojetí vyslovit ono slovo "oběti". Museli jí to napovědět MO. I ta slzička se zaleskla. V Řecku bude muset nový předseda vlády proplakat celý projev!
[;>/

Ad Putin Veliký: Když se to tak zprůměruje, on to zas tak moc velký rozdíl není. RVHP nebo EU - vždycky dostaneme za ušiská, protože při obírání vytrvale kušníme. Česká povaha. Nemáme holt v krvi ten německý dril. A jestli přicházejí závazné kraviny z Moskvy nebo z Brusele - "kakája razníca?"
A všichni vždycky straší - jste malí, bezvýznamní - "ten druhý" vás okrade a zotročí. No nekup to!

informace řekl(a)...

Na aukci německých pětiletých dluhopisů oproti nabídce ve výši 5 miliard s ročním úrokem 1,11%, poptávka dosáhla 8,67 miliard.
Že by spekulace stáhla ocas mezi nohy? Nejásejme, uvidíme.

informace řekl(a)...

STK,
ministryně Elsa Fornero se nrozplakala ani tak dojetím, jako proto, že byla přepracovaná a napjatá. Media si to pak vysvětlila po svém. Včera na debatě s politiky s ůsměvem a klidně vysvětlila, že vláda měla velký fofr s vypracováním balíčku, protože Itálii skutečně hrozil blízký krach na finančních trzích. Musela vypracovat opatření během několika dnů, je to práce, na kterou je zapotřebí při nejmenším několika týdnů.

informace řekl(a)...

Oprava: nerozplakala, s úsměvem

Když si pořád někdo tvrdí, že je malý a že ho všichni jen řežou, tak tomu nakonec začne sám věřit. Po tak dlouhé historické zkušenosti se tomu nelze ani divit.

stk řekl(a)...

Jo tak je to.
Je důležité vědět proč. Aspoň per effectus.

Vždyť pořád říkám, že zdrojem veškerého zla na Zemi jsou média...

Větší vlastenec řekl(a)...

Svatopluk Čech : Dosti nás

Jsme slabí, malí - Dosti těchto řečí!
Jen, kdo tak zoufá, sláb a malý jest.
Oč byla Hellas, byla Róma větší,
než skrání nesmrtnou se dotkla hvězd?

Jak směšné byly našich předků cepy,
když celý svět se zdvihl proti nim,
a hle! svět celý zdrtil vůdce slepý
a Táboru se klonil věčný Řím.

Jen v srdce zápal, chrabrost bohatýrů
a budem vojsko netušených sil!
Sláb jenom ten, kdo ztratil v sebe víru,
a malým ten, kdo zná jen malý cíl.

informace řekl(a)...

No vidíte, STK,
postrádal jste drmolení zespoda? Teď tu máte dokonce recitál. Chybí jen hudební doprovod.

stk řekl(a)...

Nepostrádal. Obával se.
Ale i tak jsem všeho dostal dosytosti. Odříkaného chleba největší krajíc. Tak. Jdu vytvářet hodnoty.

Harpyje řekl(a)...

Per effectus. Tak to jo, to je něco jiného. :-)))

Jakub S. řekl(a)...

Ad S.ra Fornero: já jsem si hned říkal - non corrisponde. Na dojetí mi to tak úplně neštymovalo. Ecco. Pak že su hlúpý. Aha né!
Apropó: To mi neštymuje... come si dice, per favore? Nebo stačí non corrisponde - ?

informace řekl(a)...

Jakube:
non mi quadra! non mi convince!

Jakub S. řekl(a)...

No vida. Ď! A lahůdka pro sběratele úsloví a přísloví : u nás bez peněz do hospody nelez, a v zemi Informace - Bez peněz se mše nezpívá... (to je ale nahrávka pro VV - su zvědavý)!

informace řekl(a)...

IL VATICANO: senza soldi non si cantano messe...

drak řekl(a)...

No já z toho úžasného setkání budu mít leda tak dopravní zácpu. Nevím co přesně tady chce Medvěděv péct a dohadovat za lumpárny, ale budu rád, až zase uvidím jeho záda při odchodu a letadlo při odletu. Mě bohatě stačí, když jsem energeticky závislý na Rusku, jakožto dodavateli plynu a ropy, nemusím ten průšvih prohlubovat o par bloků v Temelíně. Těm jejich reaktorům bych zase tak moc nevěřil.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach ano, per effectus.
Jsem jen prostý člověk, jak dobře víte, vážená paní Harpyje. Takže jsem si ta vzletná slova mrtvého jazyka raději ani nepokoušel přeložit; bál jsem se, že jde o nějaký velmi drsný výraz.
Jenže jsem byl položen na lopatky mocnou Zvědavostí - hledal jsem, a nalezl !
Tudíž nyní mohu konstatovati, že vážený STK se konečně plně odhalil.
Dlouho, ach předlouho zde předstíral obyčejného inženýra, při označení za intoše ošíval se převelice.
Ano, vážený STK chtěl být považován za (skoro) jednoho z nás prostých pracujících. A nakonec, řečeno s jistým dávným usurpátorem, idque se prope iam effectum habere.
A pak si to dvěma slovy po..re.

No nic.

informace řekl(a)...

Draku,
bude jednat o protiraketových opatřeních a o reaktorech pro Temelín, píše it. tisk. agentura.
http://www.tmnews.it/web/sezioni/nuovaeuropa/PN_20111207_00101_NE.shtml

drak řekl(a)...

informaci:

To se shoduje s našimi médii, nic moc dobrého z toho nekouká.

drak řekl(a)...

STK:

Tak si to tak neberte, v jedné písničce tuším že od Eagles se zpívá "Take it easy" a berte to tak, že některé lidi prostě srovná až zubatá ;-) Za bolševika jsme byli nuceni prodírat se kupami hnoje v textech, abychom tam našli pár vět, které by dávaly aspoň nějaký smysl, stačí to jen zlehýnka oprášit a na některé věci zásadně vůbec nereagovat, uvidíte, že se to nakonec srovná samo.

informace řekl(a)...

De Bello Gallico, VII, 29
nedělala bych tu zas ze vzduchu šlehačku!

informace řekl(a)...

Tak mě ale při konstatování té hbitosti v nalezení odpovídající latinské věty cosi napadá.

Harpyje řekl(a)...

Drsný výraz? Ale kde! Krasoduchové, kteří prokládají svá moudra latinskými výrazy přece nebudou používat drsné výrazy.
Copak je "a true Vulgarian"? :-)))

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
EK řekl(a)...

Je to tak?

http://dotsub.com/view/d225dde1-d8eb-4de9-85ff-f41f1dd0ff2f

šest f švest!!

Anonymní řekl(a)...

http://dotsub.com/view/d225dde1-d8eb-4de9-85ff-f41f1dd0ff2f

-EK děkuji

informace řekl(a)...

Tan ropuší kazatel na videu ví o italské situaci akorát tak velké hovno. To vám zaručuju.

Harpyje řekl(a)...

Není. Dzp.
Před chvílí jsem se vrátila z města. Je to k nevíře, ale nenašla jsem ani jeden z těch automatů, které se v Německu prý nacházejí na každém kroku, a "kde člověk může nakoupit investiční zlato místo peněz". Byla jsem u Lidla, abych se zásobila několika paletami rýže, které údajně není dost, a našla plné regály thajské jasmínové rýže. Ta pochází ze severního Thajska, kterou žádné povodně nezasáhly, takže rýže je dost a dost jí taky bude. Ale mám její zásoby, tak rozhodně neprodělám. S těmi bramborami měla Informace pravdu, ty se nedají dlouho skladovat. A že ta krize bude trvat dlouho, to už prorokovala i kancléřka!

Harpyje řekl(a)...

A co teprve velký ekonom Mach!
http://petrmach.cz/cze/prispevek.php?ID=564
:-)))

informace řekl(a)...

Šmarjá Jozef, s těma psychopatama se roztrh pytel! Člověku se z toho vytí nočních hyen dělá až zle od žaludku.
Řekněte někdo panu Machovi, že včera Goldman Sachs doporučila k nákupu italské dluhopisy na 10 let. Aby neprodával!

Harpyje řekl(a)...

Ano, ČR oplývá významnými ekonomy. Jeden z nich je t.č. prezidentem republiky, a je neomylný, protože, tak jako Karel Janyška z Vrbna pod Pradědem, ovládá vědu věd - kompozitivní theorii.

informace řekl(a)...

Ať jdou do oněch míst. Vypínám. Je to na mé nervy moc!
Přečtěte si diskuzi pod článkem o Švajnarovi na Lidovkách.
S takovou lidskou inteligencí se stát nemůže dostat než ...

Harpyje řekl(a)...

Prokop Kaniokovič Schwarz(seher)
:-))))

s.t.k. řekl(a)...

Tak jsem zase přepnul na internet, muzika je moc náročná na soustředění, vydělávat budu zas až zítra.
Přečetl jsem si jak to půjde rychle, jaký su vůl, podíval se do špajzu na konzervy (na exspirační dobu když to bude na dlouho) a sehnal si dvě šňůrky do bot.* Tři potřebné kousky dřeva už mám, po večeři půjdu do sklepa trénovat vrtění tyčkou. Venku je docela povichr a možná přijde i sníh.

/* = Když máte skoro všechny boty na suchý zip je šňůrka do bot docela problém. Ale na pohorách byly!

Protože Vlastimi asi večeří (jinak by už dávno zpracoval Jakubovu nahrávku) přidám jeden lingvistický problém:

Zakončit hádku fackou udělenou protivníkovi je:
a/ efektní
b/ efektivní
c/ obojí je správně

Aha?

STK řekl(a)...

Jakube:
Za málo peněz málo muziky!

stk řekl(a)...

Inu tetičko,
ten Švejnar se mi fakt moc nelíbí. Plantá stejně, jako když kdysi když chtěl klíče od Hradu.
To už raději knížepán!

Jakub S. řekl(a)...

Ochoch... už jsem myslel s těma šňůrkama - že jako poslední a konečné řešení. No to mi odlehlo.
Já kolem sebe nikterak nižádnou hysterii item křečkování item krachování nevidím, necítím, neslyším. Sláva to pro všecky není - nále copak každá situace je dycky pro všecky dobrá či špatná? Jaký IQ a jaké puzení k masochismu musí mít, kdo hned ve všem vidí hrůzu a katastrofu, příp. -klysma, a s předstihem si z toho vyvodí dalekosáhlé důsledky pro sebe, rodinu etc.? Ano. Dost věcí vidím pesimisticky - toť vše, a pokluzené.
Takové chování, stane-li se masovým, ovšemže obratem působí zpětně, kyvadlo se vrací, následek se stává další příčinou- a, ano, pak se vše uvede v neřízený pohyb. Nebo zdáli někým řízený, že. No, když už tu furt je latina - satis. Satis superque est, amici.

Jakub S. řekl(a)...

x Švejnar n e ! Tak, radši kníže.
x Za málo peněz... - jo, dobrý: u nás muzika, hospoda, tam holt pění na kůru.

Schumacher řekl(a)...

K věci : Zajímavé. Pražské procházky mám rád. Autorka sama fotila ?

Od věci k diskusi, Drak a STK : tradičně souhlas.
Jestli tu postrádáte důvod ke kvalitnímu nasrání, doporučuji anticivilizační článek vedoucího kulturní redakce ČT na ihned. Chytnul jsem na první našlápnutí.

STK řekl(a)...

...Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Asi se zalekli.

Ovšem na druhé straně - prachy, spousta prachů se dá bez užitku pro veřejnost rozházet i ve ctihodných institucích pod záštitou jmen kulturních velikánů (bez přívlastku).
Přesně o tom mi povídejte!
Big-beatový festival s krajskou účastí v Dolních Hodkovičkách nebo pěvecká soutěž mladých evropských barytonistů v Milánu?
To druhé je cca 150x dražší a obojí zajímá asi tak stejný počet lidí.
Jenom na tom beatovém festivalu se nikdo pořádně "nenabalí". Na tom druhém se nenabalí snad jen ti barytonisté.
Ale mají promotion! Na pár týdnů.

Jakub S. řekl(a)...

...pějí na kůru. Kostelním, ehm.

Harpyje řekl(a)...

"Medveděv je v Praze, manželka přiletěla z Madridu"
Radujte se, veselte se, pastouškové. :-/

Šaman řekl(a)...

Jakube, autorka napsala i 4. díl Značek, o Moravě - ale pragocentrický nakladatel je už nevydal.

Šaman řekl(a)...

Schumachere: Autorka sama vinula.
\ :-)

Schumacher řekl(a)...

Šamane, uvažuju jestli má význam abych vyhodil peníze za nový foťák. To jsem chtěl inspirován Všetečkou prorajzovat Prahu v jeho stopách, zkusit pořídit fotky ze stejných míst a něco se naučit. Nejde o lepší techniku, ve skoro deset let starých "Fotografiích" jsou k vidění fotky z digitálů, za které bych dal přední zuby.

Šaman řekl(a)...

Schumachere, já fotím digitálem Canon G2, který mi dcerka Terka pořídila v bazáru někdy v roce 2006. Tak foťáky jsou foťáky, ale objektivy, panečku, to je věc!
Pohledy na Prahu ale zkreslují (reálně neexistující pohledy a průhledy při zvětšení), na zatmění měsíce jsou dobré.
Apropó, mimochodem a btw: V sobotu máme měsíční zatměníčko, bohužel Měsíc v Praze vychází až pět minut po skončení totality.
Východ Měsíce pro Prahu: 16 hod 01 min
Konec úplného zatmění: 15 hod 57 min 54 s

Ostrava by na tom mohla být lépe, tedy s dříve vyšlým Měsícem, ale stejně bude zatmění dešťovými a sněhovými mraky...

STK řekl(a)...

Taky váhám Schumachere nad novou zrcadlovkou. Ale: nové objektivy, nové filtry, nové pouzdro. Baterky, karty.
Tím, co prodám se mi to nikdy nezaplatí. Ale mám já pořád poslouchat, že mi "šumí stíny"? Už i ta krabička na mejdlo Samsung za necelé 3 000.- šumí míň.
Zase na druhou stranu: rubáš nemá kapsy. Synáček je celkem zabezpečený tak co. (A chalupu dostane od táty...) Věčně tu nebudu a proč bych si vlastně nemohl udělat radost. Ani ne za 130 000.- "all inclusive". Ale počkám na povánoční pokles cen - letos ho čekám silnější než jindy - jdeme do recese a bude třeba prodávat.
Bo fix!

drak řekl(a)...

STK, Schumacherovi a Šamanovi:

S nákupem zrcadlovky bych ještě počkal. Ne že bych vám nepřál nové hračky, ale jednak je v zimě o něco větší nouze o motivy, navíc se v té zimě venku nedá vydržet až tak dlouho. No a v neposlední řadě, moho výrobců, včetně Nikonu, má fabriky či aspoň kompletaci výrobků v Thajsku, které bylo postiženo záplavami a které se s nimi vyrovná snad někdy na jaře příštího roku. Tou dobou tedy pravděpodobně půjde koupit buď úplně nové foťáky, nebo starší, ale díky těm novým už se slevou. Objektivy mají o dost delší výrobní cyklus, takže tam se tak často nemění ani modely, ani ceny. Chipy a body prodělávají ale bouřlivější vývoj. Ondřej Neff o tom povídá na digineff.cz nebo na fotoaparat.cz se také něco najde.

Na to zatmění se chystám, ale počasí je nejisté, konečné rozhodnutí padne někdy v sobotu kolem poledne, pak se na to zatmění buď vypravím, nebo také ne, ještě se uvidí.

Schumacher řekl(a)...

STK, Drakovi, Šamanovi : V první řadě uvažuju o univerzálním kompaktu. Líbí Fuji X10, ale první zkušenosti nejsou až tak dobré. Problémy s protisvětlem a s nečistotami v objektivu. Včera okukoval v megapixelu, kdybych neměl ještě použitelnou G7, asi bych risknul koupi. Jako ideální univerzální foťák bych si představoval kompakt se snímačem APS C a objektivem ekv. 28 až max. 240mm. Každopádně počkám na jaro, na výsledky testů a s čím novým kdo vyleze. G7 nedává špatné výsledky, až na šum při vyšší citlivosti, jako ostatní kompakty. G 12 je na tom lépe, ale za výměnu to nestojí. V případě zrcadlovky a nezbytných objektivů jsme se u Canonu 600D dopočítal k osmdesáti tisícům a to se držel při zemi. Ceny nových aparátů i objektivů sice jsou dolů, ale klesá i mechanická kvalita. Na pohled to vypadá náramně, ale když na to sáhnete, je to vaklavý bakelit. Kvalita něco stojí. Co se týče G2, byla povedená a festovní. Vždyť také nová byla patřičně drahá. Poslední dobré géčko byla G5. G6 velmi nepovedená. O G7 a nasávání prachu do objektivu jsem už psal. Nikony tím netrpí. Ze čtyř Canonů které jsem si postupně koupil, tři měly výrobní vady a nedostatky jako špatné ostření,hot pixel na snímači, prach v objektivu, praskající pérko ovladače zoomu. Sice opraveno v záruce, ale i tak je toho moc. Nejlepší je Canon A620, který jsem si v roce 2005 pořídil na potápění. Jen nemá ukazatel expozice v manuálním režimu a stabiliátor. Nový foťák stejné řady za stejné nominální peníze nemá tu kvalitu jako před deseti lety. Všeobecně nová technika je víc závadová, pokud nejde o profi přístroje.

Schumacher řekl(a)...

Jinak uzávám, že pro technickou kvalitu je nejlepší "full frame" a výš, protože velikost snímače je nenahraditelná. S tím souvisí nejen cena, ale i velikost a hmotnost. I z dobrého kompaktu lze dostat dobrý výsledek, ale jsou tam omezení. Budu muset překonat svoji pohodlnost a s novým foťákem používat RAW, míň kropit a víc fotit. Když si vzpomenu na pěkné fotky s ještě starších foťáků, mám pocit, že nemá význam kupovat nový, když jsem plně nevyužil ten co mám.