pondělí 26. prosince 2011

Tátova radost

Mohly mi být asi tak tři roky, když jsem se ručkama držel stolu a, stoje na špičkách, závistivě pozoroval tátu, jak jí něco velice zajímavého. Tak jedl ohřáté buřty, ale ty mi byly buřt. Na talíři vedle uzeniny se však kupila hromádka čehosi velice zajímavého. Něčeho, co jsem do té doby neviděl. Bylo to hnědé, nezvykle to vonělo a táta si toho nabíral jen poskrovnu. Muselo jít o nějakou vzácnost.

Tak žádostivě jsem se na neznámou pochoutku díval, až se mě hodný tatínek zeptal: "Chceš?"

Chtěl jsem. A dostal plnou lžičku. A spolkl celou podanou porci. Táta se pak velmi smál. Dalších deset let jsem nevzal hořčici do úst.

Ale díky této otcovské zlomyslnosti a hořčičnému zážitku si tátu pamatuju z doby, kdy ještě žili společně s mámou. Protože v době, kdy mi byly tři roky se rozvedli. A znáte to. Soudem nařízený "styk s otcem" jednou za čtrnáct dnů v sobotu se změnil v návštěvu dědy a báby, v jejichž domě táta bydlel - o něco později i se svou novou ženou a další dcerkou. Onomu "styku" totiž nepřála ani moje maminka, ani maminka ségry.

Jednou v létě jsem však pár prázdninovývh týdnů prožil společně s tátou na Vranovské přehradě. (Na té přehradě na Dyji; vždycky jsem si pak pletl její název s Vranskou.) Mohlo mi být tak šest, takže mám více vzpomínek. Jak jsme se byli podívat na Vranovském zámku. Což byla velká vzácnost, protože byl dlouho dopředu vyprodán. A byla to velká nuda, protože jeho prohlídka trvala strašně dlouho. Ale poprvé jsem tam jel "parníkem" (osobní motorovou lodí).

Na břehu vranovské nádrže se rozkládaly různé rekreační základny. V jedné z nich, která patřila firmě Nisa Proseč (jež dříve pod jménem Mira patřila tatínkovým strýčkům a kde po válce dělal dědeček národního správce) jsme s tátou bydleli, myslím, že ve stanu s trubkovou konstrukcí. Ještě jsem neuměl plavat, ale pamatuju se, jak uměl plavat táta. Viděl jsem ho z lodičky, na které mě vezli jeho kamarádi: Tatínek ležel na zádech, a četl si noviny. Plaval úplně bez pohybu. Tak měl tedy klenutý hrudník, který jsem po něm zdědil i já, ale mě se nikdy takhle vznášet se na hladině nedařilo. Až mnohem později ve vodách Mrtvého moře. Ale tehdy na Vranově jsem na tátovi něm viděl, že má radost, jak čučím.

Největší radost jsem tátovi udělal asi v srpnu 1968. Předcházející rok jsme se dost pohádali. A o čem asi tak podstatném, jako o Šestidenní válce. Při jedné své návštěvě jsem se velice hněvivě vyjádřil o izraelské agresi proti arabským státům. Táta mi oponoval. Poprvé jsme se bavili o politice. Bylo mi šestnáct, byl jsem klasické pubertální antirodičovské tele, ještě ke všemu zpracovávané a zpracované komunistickou propagandou ve škole, v novinách a v televizi. Máma mi doma neříkala nic. Mlčeli i její rodiče. Pěkně jsem všechny ty bolševické teze o sionistických agresorech zopakoval tatínkovi, který se se svým modrým číslem, vytetovaným na předloktí v Osvětimi, nikdy nepředváděl. Ale měl ho. I když jinak byl Čech jak poleno.

Tátu jsem v tom roce ´67 nechápal. Vždyť to přece bylo tak jasné! Kdo si začal? Kdo zaútočil jako první? Izrael! I západní noviny tu jeho agresi odsuzovaly, celý svět. Jak jsem si přečetl v Rudém právu. Tátovy protiargumenty si nepamatuji. Neposlouchal jsem je nejspíš.

Ale najednou přišel leden 1968, tedy Leden, prvním tajemníkem KSČ se stal jakýsi neznámý "Tupček" (jak jsem poprvé nesprávně porozuměl tomu jménu) a různé věci se začaly dít. Četl jsem obrozený Mladý svět, revoluční Mladou frontu, obnovený Zítřek, bojovné Studentské listy; dokonce i Československá televize počala zveřejňovat informace pro mě dříve neznámé. V rádiu zpíval Karel Kryl, v kinech se promítaly skvělé české filmy. O své poslední prvomájové manifestaci na libereckém náměstí Bojovníků za mír (to je to náměstí před radnicí, co se dnes zase jmenuje Dr. Edvarda Beneše, ale také se před časem jmenovalo Adolfa Hitlera) jsem nesl ceduli s nápisem "Již nikdy žádnou diktaturu!". A pak nastoupil Srpen. Do naší vlasti, jež začala budovat "socialismus s lidskou tváří", vstoupila vojska pěti zemí Varšavské smlouvy. A měli jsme utrum.

Když jsem se pak poprvé po sovětské okupaci setkal s tátou v tom jeho baráku nad Rochlicema, řekl jsem mu:

"Tati, měl jsi pravdu. S tím Izraelem." A tak jsem udělal tatínkovi v té smutné době asi největší radost.

Různé radosti táta zažíval i později, ale u většiny z nich jsem nebyl. Jeho první návštěvu u jeho první vnučky jsem zmeškal, neb jsem byl na vojně. Radost z mistrovského titulu pro fotbalový Slovan Liberec v roce 2002 zase zmeškal on, protože umřel na Velký pátek už tři roky předtím. Ale vídávali jsme se v mé dospělosti alespoň jednou, dvakrát ročně. Někdy v létě, když jsme pobývali na dovolené v Liberci či jeho okolí, a pak pravidelně před Vánoci. Přivezl dárky pro vnučku a vnoučka (tedy většinou milý peněžní příspěvek na dárek, který jsme pak koupili sami) a převzal něco dárků - hlavně knížky - pro sebe. A to jak vánočních, tak i narozeninových. Narozeniny měl totiž hnedle po svátcích. Ročník jednadvacet, který si to všechno vyžral.

Zejtra by mu bylo právě devadesát.

Pěkný zbytek roku přeje Šaman

(Úvodní obrázek převzat ze stránek firmy Herold, řeznické potřeby, s.r.o. z Rakovníka.)

60 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Měl jste prima tátu, mír jeho památce!
Jenom nechápu, v jakém prostředí musel žít dorůstající, přirozeně opoziční kluk, aby bral aji s chlupama pindy RP a ČT a ČRo o zlém Izraeli atd. Váš otčím či někdo jiný vlivný blízký byl funkcionář Strany či LM či něčeho - ? Jenom že jsem tehdy nikoho takového v tom věku nepoznal. No nic, jen údiv.

Kopretina řekl(a)...

Největšími nepřáteli míru jsou "bojovníci za mír", marxisti, trockisti, stalinisti, leninovci a já nevím jaká to svoloč. Když vzpomínám na blběnku so, detailně se mi vybavují její příspěvky o iluminátech, počasových hororech, chemtrails (nevím co to je, ale vím, že o tom psala),o Vatikáncích dělající pokusy ve vatikánských sklepech, o proradných okupanských Židech, týraných "nevinných Palestincích" , sionistech táhnoucí svět do záhuby, zlodějích, bankéřích, o politicích dělající rukou satanická znamení, obecně spiknutí významných osob se Satanem, údajně se mu upisovali krví a tak,vidím to před očima... Janeček,ten vycházel z "in American Knew" Juchelka,ten hlásal o přemístění Židů na pustý ostrov, jája,ten kvákal legendy o "ukradené zemi" Vodník (ten často vedl slovní válku s paní Věrou), Inženýr Trachta, Tony, Sousedovic Malý Mirek,boleslav 1,Potapič Jara London... Já si toho tolik pamatuji, přispívám na Psa od r. 2006, to je plných 5 let,od doby, kdy jsem měla starý noťas, Bože to je dlouhá doba. Nynější bojovnící mír, nyní stejně píše jakýsi Beránek, Jaroš, Klepal, Sečánský a další ufňukánci za údajně "utlačovaný palestinský lid" Samozřejmě, že Izrael jednal v sebeobraně, ale to je nošení dříví do lesa, kdo má oči vidí, kdo má uši, tak slyší.Bohužel je mnoho lidí v Evropě hluchých a slepých, nepomohou jim ani brýle, ani strojek do uší. No Šestidenní válka. Fascinující událost. Izraelité dosáhli největšího vítězství od dobytí Jericha Jozuem. Izraelci zničili téměř všechno egyptské letectvo, aniž by zvlétlo, stejně dopadly syrské armády.Izraelci dobyli Jeruzalém Jsem hrdá na Stát Izrael, za stát, který podporuji a který obdivuji.Maminka Lea Pavláta, ředitele židovského muzea v Praze vzpomíná, jaké zažila peklo s velkým P, Rudé právo tak běsnilo jako nikdy před tím, přinášelo nenávistné zprávy každý den, naštěstí nejsem pamětník...skutečně sturmerovština.S takovou nesmiřitelnou nenávistí se od dob nacismu nesetkala.Ovšem celá řada současných Čechů Izrael podporuje a na to jsem hrdá, že naše drahá země Česká patří v rámci EU k zemím, kde se těší Izrael největší podpoře. Izrael čelí zuřivé nenávisti zejména ze strany levice a lžipravice.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zajímavé, kdo všechno se 27.prosince narodil.
Namátkou :
Jan Jesenský neboli Jessenius (1566) a Jan Campanus Vodňanský (1572), i Zikmund Winter (1846), jenž jejich osudy zpracoval do známého románu.
Ovšem 27.12. se narodili též Jan z Jenštejna, Johannes Kepler, Karel Kramář, Laco Novomeský.

Prostě - docela tlačenice osobností na jediný den.

STK řekl(a)...

Měl jsem taky príma tátu, heč!
Jenomže se v naší rodině nikdo nikdy nerozvedl. Jenom můj vlastní strejda s tetou - nikdo nevěděl proč, jenom babička a ta si to tajemství vzala sebou do hrobu. Strejda nakonec taky a teta rovněž. Ale byli "rozvedení" až do smrti.
Jenže "se rozvedl". Tak hrozně divně se rozvedl: Teta se za půl roku přistěhovala od rodičů zpátky domu a zvenku nebylo vlastně nic poznat. Strejda odkázal dům, na kterém "dřel jak barevnej"* jí a své dceři a po dalších dvaceti letech umřel i on.
==================
V naší rodině se rozvody moc nepěstovaly. Ono to po určité době soužití stejně asi nemá cenu. Zvyknete si - a když změníte, je to jinde lepší, jinde horší a musíte si znovu zvykat.
Aby měl rozvod nějaký smysl, musel by ten druhý být alkoholik, lenoch, lhář nebo přímo patologický zjev.
V tomhle ohledu mě zase napadá mlíkař Tovje s manželkou Golde ze "Šumaře na střeše". Jejich písnička je (pro mě) hodně silná záležitost. Vzájemné vyznání lásky ne na začátku, ale na konci života.

*/ To je prosím jen řečnický obrat. Nerad bych, aby na něm někdo začal "rajtovat". Děkuji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Rada zdarma, vážený STK :
Používejte osvědčený obrat "Dře jak Čech".

Žádný PC (politicko-korektní) policajt Vás za něj nepovleče do "antonu", žádný zákeřný "ironik" Vás nebude zlehčovat.
Vážně; vyzkoušejte si to.

Čest a Nazdar !

Šaman řekl(a)...

Jakube, žádný otčím nebyl, ale maminka ani její rodiče prostě vůbec nic o těchhle věcech neříkali. Povědomí o světě jsem měl z knih, které byly k dispozici. Díky klasické knihovně doma jsem znal Čapka a spol., ale o současnosti jsme se dovídali jen ve škole. Z hesel na nástěnce. I matematika a čeština byly zkurveny bolševickými bláboly. Ale! Díky rodičům táty jsem byl v 5. třídě jediný, kdo soudružce učitelce občanské výchovy dovedl odpovědět, co slavíme 28. října (v roce 1962!).
Ta byla zděšená, že to (skoro) nikdo nezná.

Proto jsme pak svým dětem vyprávěli o roce 1968 už v době, když byla dcerka v první třídě. Jak plakala, nemohla věřit, že by hodní sovětští vojáci nás mohli okupovat! A řekli jsme i proč o tom nemají ve škole mluvit - bylo to mimo množinu věcí, které se ve škole učily. Ale pak jsme se nemuseli doma bát svých dětí a mohli poslouchat i Hlas Ameriky...

\ :-)

stk řekl(a)...

Nezklamal ! [;>))

Větší vlastenec řekl(a)...

Veselé. A taky poněkud zvláštní : na jedné straně učení šokem, a na druhé - mlčení.
Vzpomínám, jak mne můj s.otec poučil o svých tajemných dobrotách - kávě a slivovici. (To vám bylo smíchu okolo stolu, že až přítomní soudruzi málem ze židlí popadali. Zvlášť v případě té slivovice, že.)
Ale o osvobození naší vlasti Sovětskou (Rudou) armádou mně doma vyprávěli. I o humánním vylikvidování otázky SS, přes určité protesty mojí s.matky. Velmi mě to zajímalo, a žádával jsem s.dědečka, aby mi opět a opět vyprávěl ten zajímavý detail, jehož byl svědkem jako čerstvě zachráněný heftlink na pochodu smrti : Zatímco sovětský velitel fašistu zastřelil krátkou kulovou zbraní, jeho báryšňa druhého esesáka probodla nožem. Mně se to moc líbilo, takový ten ženský bezprostřední přístup k věci.

Proč jsem se tak zasnil ?
Protože mně to nějak nejde na rozum, Ó Velký Šamane.
Váš pan (?) otec byl tak upřímný a vstřícný, že Vám promptně a pregnantně vysvětlil pojem "hořčice" již ve Vašem útlém věku. To je doslova chvályhodné.
Nemyslíte tedy, že ono "mlčení" o takzvané realitě, to jest "okupaci sovětskými vojáky" atd. bylo ve skutečnosti jeho niterným přesvědčením ?
Vždyť tak přímý muž by Vás přece, v případě svého nesouhlasu s bratrskou pomocí, popadl a řádně s Vámi zatřásl : "Prdlajs osvoboditelé ! Okupanti to jsou ! Jako Němci ! Proč řveš ?! Tu máš, sněz lžíci francouzské hořčice, ať máš DŮVOD brečet !"
A navíc, kruci, se to ani stát nemohlo - vždyť během krizového období jste už nebyl žádné děcko. (Pisatel těchto řádků byl v čase bratrské pomoci relativně malý, takže nechápal, proč se nemůže se sovětskými vojáky-osvoboditeli družit na veřejnosti.)

Východisko při řešení těchto otázek představuje především nejzákladnější dokument, Poučení z krizového vývoje ve Straně a společnosti po XIII.sjezdu KSČ :
Kontrarevoluční úloha sdělovacích prostředku vyústila po 21. srpnu 1968 ve smršť šovinistické demagogie. která měla zabránit tomu, aby českoslovenští občané rozpoznali správnou dělící čáru třídního boje. Tato demagogie měla současně vzbudit v naší zemi i ve světě dojem, že jde o „všenárodní vlastenecké hnutí“. Takovémuto ovzduší podlehli i mnozí čestní komunisté a poctiví občané naší republiky, kteří vinou celkové dezinformace i hluboce chybného prohlášení PÚV KSČ nebyli s to rychle rozeznat skutečnou pravdu. Leckteří z nich se dopouštěli činů, jež odporovaly jejich skutečnému přesvědčení. Postupně se sami přesvědčili a přesvědčují o správnosti internacionální pomoci spojenců, tehdejších svých postojů a činů upřímně litují a poctivou prací vyjadřují svou oddanost věci socialismu.

Bylo tomu přesně tak : Však zdejší intoši mohou přidat vlastní vzpomínky na rozkvět naší vlasti ve zlatých sedmdesátých. Ach, se tehdy vzmohla právě společenská vrstva těch různých vzdělanců, doktorů a inženýrů ! Jak si najednou nakupovali osobní automobily, aby mohli jezdit každý víkend ze svých útulných, Stranou jim daných bytů do svých studených, v té době nabytých, chalup po Němcích a kulacích !
Ano, nejen za své vzdělání, ale i za vše ostatní vděčí naše pracující inteligence Straně a bratrské internacionální pomoci.

* * * * *

A co Vy, Ó Velký Šamane ? Své děti jste učil klamat s.učitelky a jiné orgány - jestlipak jste jim dal OPRAVDU POTŘEBNÉ vědomosti pro život ?
Třeba plnou lžíci Tabasca ?

Moby Dick řekl(a)...

Žádné mlčení o okupaci sov. vojáky se nekonalo - byl jsem mu přítomen (1968).
Svým dětem jsem jednou na vejletě, kam nás pustila jejich maminka samotné, předvedl, jak vypadá opilý tatínek. Dětičky nepijí. Pivo vůbec, víno střídmě občas.
\:-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Záleží na úhlu pohledu. Značná část našich spoluobčanů ví, že vstup bratrských armád států Varšavské smlouvy byla dura necessitas, opatření nezbytné na zachování výdobytků naší práce, naší dlouhé cesty k socialismu.
Proto volíme pokrokové strany, proto straníme snaze našeho pokrokového prezidenta o obnovení co nejužší spolupráce s našimi staršími bratry-osvoboditeli.

A víme proč - nebezpečí vzrůstá každým dnem.

Lidé, bděte !

Anonymní řekl(a)...

-přeji dobrého večera,vážení přátelé !

-takto si dovoluji Vám všem oznámit,/pochopitelně,pokud to někoho zajímá/,osobně bych ty Vánoce zrušil,tj.ponechal pouze v pravomoci dětí.Tímto způsobem by bylo možno vyeliminovat klerikální vyžírky,tj.,ubrat příležitost k možnosti,aby se tito *svatí*opakovaně dopouštěli trest.činu všeobecně známým pod pojmem *pedofilie*.

-jistě,leckdo namítne,že nelze kolektivně trestat.V rámci Evropy jest důkazů požehnaně.A ona *tzv.organizace*postiženým skupinám obyvatel finanční odškodnění platí.

Harpyje řekl(a)...

Protože by to už asi nikdo nečetl, tak kopíruji mou odpověď na Picase:
"Naturpark Obere Donau", jak se tento úsek Dunaje jmenuje, je skutečně impozantní. Geologická historie tohoto kousku světa je určitě zajímavá, zrovna tak jako historie osídlení této krajiny. V beuronském klášteru jsem před léty potkala jednoho potrhlého mnicha, který pomocí virgule, zhotovené z vykuchané průpisky a dvou drátů, hledal v okolí kláštera pozůstatky keltských bojovníků. Tak úplně se nemýlíl. Na oněch místech skutečně sídlili Keltové.
Dnes je tento "Naturpark" rájem pro cyklisty, horolezce a vodáky z celé Evropy. Jinak je benediktínský klášter Beuron matkou tzv. "Beuroner Schule", jejíž malby zdobily i nějaký kostel v Praze, jak mi před lety sdělil můj strýc, památkář.
Pokud Vás zajímají další záběry z tohoto hezkého koutku světa, tak se mrkněte na http://www.naturpark-obere-donau.de/praesent/foto-
Doplňuji: malby beuronské umělecké školy se na českém území vyskytují v
Emauzský klášter, Praha, Nové Město
Beuronská kaple Gymnázia Teplice
Kostel svaté Rodiny v Řepích
Klášter svatého Gabriela, Praha, Smíchov
Kostel Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích
Líbit se něco takového může pouze někomu, kdo má kladný vztah k Byzanci. :-/

Harpyje řekl(a)...

Váš pan otec Vám, Vlastenče, dal v dětském věku loknout slivovice?
Není snad lepší metody udělat z potomka antialkoholika.
:-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Je to tak. Po zrušení církví a zbourání klášterů a kostelů bude vymýcena nejen pedofile - s ní zmizí i jiné nechutné úchylky, dnes skryté ve tmách pověr a strachu.
Například strach z „neodvratného“ trestu, resp.strach z "vševidoucího a vševědoucího boha". Jak daleko již mohlo být vší lidstvo, kdy jej tisíce let nesvíraly tyto nesmyslné strachy ! Vždyť již dávno jsme mohli rozorat všechny meze, odhodit všechna tíživá břemena - například onu všivou nerevoluční morálku atd.

Prostě - po našem opětovném (a nyní již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem dokončíme práci našich soudruhů otců a dědů : Budou zrušeny všechny církve, samozřejmě s výjimkou Církve Pravoslavné, budou-li si to naši osvoboditelé přát.

A pak už se bude tančit všude !

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Zrovínka odešlu pozitivní příspěvek o blahodárnosti blížícího se osvobození od tyranie církví, strachu a morálky - a příspěvek narazí na reklamu v.p.Harpyje na církev !!

To jsou paradoxy, co ?

Mimochodem : Poutníče stůj ! Za rozeklanými skalisky se ukrývají krvežízniví Germáni !

Harpyje řekl(a)...

Jako tahle http://www.panoramio.com/photo/19166203

Anonymní řekl(a)...

-fakt dobrý.Snad tam letos dokážu zajet,Ok.dobrý.

Větší vlastenec řekl(a)...

Aha, tak za těmi rozeklanými skalisky se ukrývají nejen krvežízniví Germáni, ale i zákeřní benediktýnští mniši !
Děkuji za varování, vážená paní Harpyje.

K tomu příšernému místu se víže má dávná vzpomínka : Před mnohými lety jsem valnou část svých příjmů utrácel za kulturu. A jednou jsem požádal svého soudruha, aby mi ze sportovně-reprezentačního zájezdu do Evropy přivezl dvojalbum „Hymns/Spheres“.
Jistý Keith Jarrett, americký „umělec“ divné barvy pleti, jej natočil právě v onom temném klášteře v Ottobeuren.
Samozřejmě - jak tušíte, drazí intoši, dvojalbum z produkce ECM Němce Eichera bylo drahé jako ... no, prase ne, ale jako sele ano. Jenže na rozdíl od selete se nedalo vykrmit a zabít.

No prostě jsem byl hloupý, no. Jen mi to dejte sežrat, drazí vlastenci. Každopádně mohu slíbit, že už takovou hloupost v životě neudělám.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Vaši informaci, vážená paní Harpyje : U nás na Moravě děti pijí naše dary země (m.j. i slivovici) z půllitrů.
Proto jsme tak zdraví - jako řepy ! Proto vítězíme v celosvětových soutěžích v boji s největším nepřítelem - alkoholem ! Neboť nepřátel se nelekáme, na množství nehledíme ! Proto nám kolaborantská pravicová vláda chce, v žoldu našich dědičných nepřátel, naše pivo i naši slivovici ZDRAŽIT ! Abychom už nebyli první !!!
Ale my se nedáme. My se postavíme klidně proti všem. Jsme Slovani, naše potěšení, naši útěchu si klidně vypálíme doma - a imperialistům vypálíme rybník.

Míru zdar !

Harpyje řekl(a)...

Spíš Carmina Burana, ne?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale ne. Vy si snad z toho děláte smích, vážená paní Harpyje. Vždyť texty buranských písní byly nalezeny v Benediktbeuern, nikoli v Ottobeuren. (I když - čert aby se v těch benediktýnských „beuernech“ vyznal, že.)
A co se hudby týče, tak Carminu Buranu složil Němec-fašista. Prostě - nic pro opravdové české vlastence.

Nicméně, i v té prohnilé nekulturní Evropě lze narazit na záblesky opravdového UMĚNÍ. Jeden odkaz jste před časem zdejším vlastencům poslala, já si jej dovolím zopakovat :
Cyril Mokaiesh - Communiste

Venceremos !

Anonymní řekl(a)...

-a ještě bych si dovolil,pochopitelně budu následně vymazán.

-Václav Havel,bezdětný,alkoholik,naprosto ignorován Izraelem,Ruskem též.

-letiště letitého alkoholika Havla ?

Šaman řekl(a)...

Harpyji k Beurounu: "Beuronský styl stál u kolébky secese, spojovací chodbičky lze podle Jiřího Muchy nalézt i s jeho otcem Alfonsem..." Jak jsem poznamenal v recenzi knížky Ivany Mudrové Evropa okouzleným pohledem II

Jo, v tom klášteru sv. Gabriele na Smíchově jsem byl začátkem 90. let, kdy tam ještě měl sklady jeden knižní distributor...
\ :-)

Šaman řekl(a)...

To Magor Jirous chlastal, Havla při výkonu funkce neviděl nikdy nikdo opilého.
Do hospod Havel chodíval, pivo i tvrdší alkohol píval, cigára si zapaloval jedno od druhého - asi tak, jako každý průměrný Čech…

Kopretina řekl(a)...

Pan anonymní zřejmě četl článek na EUportalu Opilec Václav Havel, také hrozné čtení
http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5553-opilec-vaclav-havel-svedek-vypravi-o-byvalem-prezidentovi.aspx

Větší vlastenec řekl(a)...

No moje řeč : Každý průměrný Čech chlastá líp než Dán, cigára si zapaluje jedno od druhého. A těší se z toho, že. Jinak by to nedělal, snad.
Proč by se taky netěšil, když mu pánbu zdraví dal, zdraví dal, že.
Mimochodem - v nějaké té hospodě určitá část našich občanů alespoň jednou v životě slyšela jistou písničku, v níž se zpívá m.j. „Tomáš Garyk Masaryk, chodil s náma na žejdlík".
Někteří občani tato slova i zplna hrdla pěli, často v alkoholové intoxikaci.
A málokomu přitom, při tom pivním pění, přišlo na um, že T.G.Masaryk byl velice, ale VELICE zarytý abstinent.
Prostě - nenašinec. Naprostý.

Čest a Nazdar !

Anonymní řekl(a)...

- pivo i tvrdší alkohol píval, cigára si zapaloval jedno od druhého

-letiště Václava Havla.

žibřid řekl(a)...

No, možná by bylo lepší letiště pojmenovat po nějakém abstinentovi a nekuřákovi? Nebo se shodneme na tom, že holdování pod obojím se nijak zvlášť netýká morální kvality člověka?

Větší vlastenec řekl(a)...

Co je to "holdování pod obojím", prosím ?

stk řekl(a)...

Ale no tak, Vlastimile, nemůžete aspoň chytat za něco jiného? Pořád jen za to slovo? Na to tu přece máme specialistu!

s.t.k. řekl(a)...

Pardon: do vhodného místa mé předchozí poznámky si doplňte, prosím, slovíčko "chvíli". Děkuji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Slovo dělá muže, že.
Takže chytám muže (?) za to nejdůležitější.
Ale samozřejmě, bude-li moc řvát, můžu ho chytit za něco jiného, že.

Mimochodem - Vy, vážený STK, jakožto puncovaný intoš, onomu mně záhadnému slovnímu spojení rozumíte, že. Že ?

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Šaman řekl(a)...

Takhle ne, anonymní, vy víte jak ne. I jak ano.
\ |:-/

STK řekl(a)...

Kolegové technici mi nadávají do zas**ných umělců, umělci mi nadávají do "sucharů bez fantazie", žena tvrdí, že si už nic nepamatuji a bývalí podřízení si donedávna stěžovali, že mám na jejich malilinkaté prohřešky paměť jak slon.

Do intošů mi ale zatím nenadával nikdo! Kuš!

Ty dvě hvězdičky ps. nahradit hláskami "ně", nikoliv "ra".

Větší vlastenec řekl(a)...

Zvykejte si.
"Intoš" je běžné označení osob Vaší společenské vrstvy příslušníky mojí společenské třídy. V podstatě terminus technicus bez pejorativního nádechu; nikoli tedy "nadávka".

Nuže, když jsme si vysvětlili podružnosti, vraťme se k meritu věci : Co je to "holdování pod obojím", prosím ?

STK řekl(a)...

No - vím já?Já ten výraz nepoužil. Asi kouřit i chlastat zároveň. Krev a tělo Páně to v této souvislosti asi nebudou.
==========
Nicméně jeden pan doktor (dožil dvaadevadesáti!) mi vždycky říkal - když už kouříš, tak aspoň taky chlastej. Nikotin cévy stahuje a alkohol zase roztahuje. Jinak zdechneš předčasně.
Nakonec, po jeho skonu, jsem se raději stal abstinujícím nekuřákem, abych nemusel přemýšlet, jestli jsem na svých 20 cigaret vypil dost vodky...
==============
Bohužel, vaše teorie Vlastimile je vadná, já totiž intoše dobře znám. Mívají obvykle umaštěné vlasy, pijí exotické čaje, které by nikdo jiný do huby nevzal, mluví nesrozumitelným jazykem se spoustou cizích slov a všemu hned rozumí. Kdyby je nechali, za týden by napravili celý svět. Jenomže tenhle týden jako na potvoru zrovínka nemají čas.
Takže se Vlastenče v zájmu klidu, míru a pokoje v téhle Hospůdce prosím zdržte používání takových hanlivých (čti pejorativních) výrazů.

Bitte sehr!
Und Gute Nacht!

Schumacher řekl(a)...

Což letiště Adolfa Hitlera ? Splňuje všechny podmínky. Nekuřák, abstinent, historicky známá osobnost, která zanechala nesmazatelnou stopu ve světových dějinách a genofodu lidstva...
Jsem zvědavý jestli až zdejší soutupouni pošlou tamním soutupounům veřejnou kondolenci k výročí jeho úmrtí velebící jeho činy a zásluhy, najdou-li u nás stejně vehementní zastánce jako jejich levicoví nesmiřitelní bližní kondolující do severní Koreje.

STK řekl(a)...

Nebudu tu opakovat svůj "Pláč starého kocoura nad světem". Je pod jiným článkem. Ale jdu si udělat opravdu silné kafe.

žibřid řekl(a)...

Pro Vlastimila NeznaPísma:
je-li to od krve Páně za nás cezené jen krůček k vínu , je od vína k pivu nebo lihovině krůček možná ještě menší. On the other side: uznávám, že cigareta spíše upomíná na světlo, které ve tmě svítí a tma je nezahubila, než na tělo Páně. But on the other side zvykový vztah víno/chléb je podobně zakořeněn jako zvykový vztah chlast/cigára. But on the other side mnozí mluví spíše o vztahu kafe/cigára a proslýchá se, že jakýsi filmař uvažuje o zpracování již známého tématu pod novým titulem Lógr a vajgly.
No a takhle to máte se vším, stačí si vybrat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jestli je ten Váš výše předvedený textík určen mně, drahý velký vlastenče žibřide, tak mu prostě nerozumím.
Mohl byste, prosím, jej napsat znovu, a pokud možno JEDNÍM jazykem ?
Je mi celkem jedno kterým; česky celkem rozumím, a ostatní jazyky mi přetlumočí tzv.Gogole.

Děkuji Vám předem, a zůstávám s pozdravem Míru zdar.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale ne "Gogole", ty mizerný textový editore !
GOOGLE mi pomůže ! Ano, tvoje konkurence, ty výplode měkkého prcka !

žibřid řekl(a)...

No tak lógr a vajgly je česky kávová ssedlina a nedopalky. Ještě jiné otázky?

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen upřesnění, drahý velký vlastenče žibřide :
Co je pro křesťanské tmáře tzv. tělo Páně, jsou pro Vás vajgly, co je pro ně tzv. krev Páně, je pro Vás lógr.
Nebo naopak ?

Děkuji Vám předem za (do)vysvětlení.

žibřid řekl(a)...

No tak takhle bych to nevyjádřil, Vlastenče, to už je rouhání arogantní. Zatímco já bych raději řekl, že za Hospodinem jdu do hospody. A můj vztah k ní, stejně jako ke kávě a cigaretám, je velmi něžný - stejně jako vztah křesťana k chrámu, tělu a krvi Páně.

STK řekl(a)...

Kdopak to tu uvažuje o transcendentálním filmu třetího tisíciletí "Weiglov a Logár"? Hlásím se jako chef sound designer s dlouholetou praxí v DADA formě! Da! Bať.

Ps.: Co je to ten "měkký prcek", Vlastimile? Neznám. Já vždy slyšel jen o "tvrdých argumentech"!

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Vaši informaci, vážený STK : "Měkký prcek" je v úplně cizím jazyce "Micro soft".

* * * * *

Pro Vaši potěchu, drahý velký vlastenče žibřide : V naší české hospodě hledá a nalézá OPRAVDOVÉHO boha vší náš lid.
Nicméně transsubstanciace nespočívá v proměně boha ve vajgly a lógr, nýbrž v pivo, rum (pravý český z brambor), vodku, a fajn kuřivo.
Prostě - konečně jsem plně pochopil a pevně uchopil Vaši teologii a filosofii. Možná někdy chytím i Vaši ontologii - zatím mi klouže mezi prsty.

Již chví se světa základ vratký, penitentiam agite !

Jakub S. řekl(a)...

Dovolím si rytmizovaně:Iam movet mundi fundamentum,nihilne sumus? Fugite!
Že by s. klasikové vyzývali k pokání? No vida. Nú... i tak je lze interpretovat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Doporučuji Vaší ctěné pozornosti podnětnou, neprávem opomíjenou knihu : Karl Marx, Buch der Liebe.

Jakub S. řekl(a)...

? Wird nicht nur die Liebe zur Arbeiterklasse gemeint - ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Víte, vážený, co o němčení soudili naši buditelé a dávní vlastenci ?
Víte, že lze, podle některých pokrokových právníků, uložit příslušný trest za Trestný čin němectví i Neněmci ?

žibřid řekl(a)...

Jste zbytečně přísný, Vlastimile. Jednak není všechno transsubstanciace, co tak vypadá, zadruhé snad nemám povinnost v ni věřit a za třetí transsubstanciace je prostě teologizace nějakého jevu, přesněji pouze myšleného jevu, takže jaksi nemá oporu v měřitelné realitě (on i ten hadron je potvora, natož taková transsubstanciace).
Co byste se rád dozvěděl o mé ontologii? Nemáte dost útěchy z vlastní?

Větší vlastenec řekl(a)...

Jsem jen prostý člověk, drahý velký vlastenče žibřide. Školy nemám, vlastním tři hezké a funkční sbíječky*), ale jen jeden (obstarožní) počítač.
Takže pominu Vaše mně velmi málo srozumitelné úvahy o transsubstanciaci **), a raději Vás opět požádám o SROZUMITELNOU odpověď na již položenou otázku :

Co je to "holdování pod obojím", prosím ?

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Dvě elektropneumatické, a jednu pneumatickou - na památku slavných dnů budování svobodné vlasti
**) V tradiční české hospodě dochází ke změnám podstaty prakticky nepřetržitě - pivo se mění v moč, kuřivo v kouř a popel, prvotní zaujetí Euroamerikou v zuřivost

žibřid řekl(a)...

No tak sem to přepodstatnění netahejte a nezačínejte s tím náboženstvím. Holdování pod obojí je poezie, ne náboženství.

A proměna piva v moč, kuřiva v kouř a popel atp. také není transsubstanciace. To by byla pouze v případě, že by třeba kouř měl fyzikální vlastnosti cigarety a přesto někdo tvrdil, že jde o kouř. Nebo snad máte za to, že křesťané jsou kanibalové? (Inu jsou, ale pouze duchovně. A i to s otazníkem, protože pojídají oslavenou krev a tělo, a to ví jenom Pámbu co vlastně je.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Kdo sem na vlastenecké Doupě zatáhl tmářství, s tím svým "holdováním pod obojím" ? Já snad ??
A ano - křesťani jsou v podstatě kanibalové, podobně jako sionisti. Protože prostě VĚŘÍ, že transsubstanciace *) úspěšně proběhla, přímo před jejich očima. Že tedy pojídají autentické tělo toho svého "boha" **).
A naši slavní a osvědčení spolubojovníci proti Evropě, husiti, dokonce ještě pijí tzv.bohu krev. Což u papeženců dělají jen černoprdelníci. Vážně nevím, co si o tom mám myslet.

Každopádně vidím, že jsem Vaši teologii a filosofii doposud nepochopil. Omlouvám se za předčasný výtrysk nadšení.

Čest a Nazdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Ať už to znamená cokoliv.
**) Prý má i lidskou stránku, což už nechápu vůbec.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ověřovací slovo pro výše uvedený příspěvek bylo "pardon".
Uh oh.

stk řekl(a)...

Bůh má svou lidskou stránku? Internetovou?
www.buh.eu nebo tak nějak? Vlastimile, no to je od Vás naprosté překvapení.
Ještě nám tu zacitujete "Otčenáš" nebo "Zdrávas" a moje konstrukce vaší osobnosti se hroutí...
No to tedy pardon!

žibřid řekl(a)...

No vidíte, Vlastimile. Rovněž nazdar, jdu na večerní cigaretu.

STK, křesťanství, resp. jeho nejsilnější větve, tvrdí, že Ježíš byl pravý člověk i pravý Bůh zároveň. A protože je ještě navíc součástí Trojice, tak Bůh má svou lidskou stránku a už se jí nezbaví. Potěš ho Pámbu, protože já vím, jaký to je.
Jinak Lógr a vajgly je ve skutečnosti výmysl můj a mé sestry, když jsme po shlédnutí Kafe a cigár seděli na baru a vedli intelektuální řeči:-)

žibřid řekl(a)...

A ještě, STK, Vy jste si nikdy nevšiml, že by Vlastimil měl něco společného s křesťanstvím, obzvláště katolickým? Vy musíte být slepý jako patrona (aniž bych Vás tím chtěl urazit).

stk řekl(a)...

Jistě, Vlastimil Vetší zná zpaměti všechny křivdy, které křesťanství za posledních pár století utrpělo.
Ale klidně může být velvyslancem Budhy, Mohameda nebo třeba Velkého Dady. Na všechny tyhle role má dost fantazie. A (někdy) až příliš mnoho slov. [;>)

S tím zrakem jste se trefil do ... černého?... Už mi dneska slzí oči. Jdu spát.