pondělí 5. prosince 2011

Vůně růže

"Už mi není po tom světě choditi," pravil Mikoláš Aleš, když si v kalendáři zaškrtl datum 9. července 1913. A byl to skutečně jeho poslední den.

Tu historku jsem si přečetl v knížce Ivany Mudrové, která vydala svou další knihu o toulkách Prahou otevřenýma očima. Bude recenze, teď jen, jak to bylo s tím Alšem. Taková historka, hodící se k počasí v hospůdce U hřbitova.

Tak tedy: Mistr Mikoláš Aleš jako šedesátiletý nakreslil svou poslední kresbu. Byla to ilustrace k pověsti Rabi Löw a smrt. V té pověsti se praví, že moudrý rabín se uměl vyhýbat smrti. Až se už skoro zdálo, že je nesmrtelný. Ale jednou mu, snad dokonce k narozeninám, přinesla jeho pravnučka nádhernou rudou růži, s okvětními lístky až do černa. Přivoněl k ní, nemohl se od té nádherné vůně odtrhnout - až usnul navěky. Smrt se ukryla do růže, aby ho obelstila.

Rabi Löwovi bylo devadesát sedm. Alšovi jen šedesát jedna, když potkal svou růži. Neviděl ji. Ale cítil. Cítili ji dva - malíř i jeho dcera Maryna, která seděla u něj v pokoji. Maryna ucítila "vůni jak z nejlíbeznějších květin". Po chvíli přistoupila k tatínkovu loži, a ten pravil:

"To jsem ti teď ucítil krásnou vůni!" a přivoněl si k pravici. O půlnoci zemřel na mozkovou mrtvici.

Hele, ona je půlnoc. Tak dobrou noc!

41 komentářů:

STK řekl(a)...

Ty vůně jsou asi typické. Když mě loni navštívila ta krásná holka v černém hedvábném plášti s kapucí, cítil jsem chvilku předtím - květinou vůni aviváže na prádlo.

Já vím, já zkazím každou pointu.
Ale zato je to pravda.
Ale aviváž asi není ta "platná" vůně.

drak řekl(a)...

STK:

Jsem docela rád, že aviváž není ta platná vůně, byla by to škoda. Věci mají přicházet a dít se v ten správný moment, tedy ani zbytečně brzy, ani zbytečně pozdě.

Větší vlastenec řekl(a)...

5.prosince ...
* 771 se chopil plné moci jistý Karel, Žabožrouty později přezdívaný „Veliký“
* 1791 zesnul jistý Němec, sprosťák, neslavně proslulý provokačním protičeským výrokem „Meine Prager verstehen mich“
* 1901 se narodili : americký kreslíř určitých úpadkových komiksů a německý autor „principu neurčitosti“
* 1941 byla zahájena sovětská protiofenziva pod Moskvou -> počátek první velké porážky fašistických pozemních sil
* 1971 zesnul jistý český komik

Ale Aleš ... Souvislosti mně unikají.
Ach jo.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

To je přece jasné, milý Watsone: Mikuláš.

Větší vlastenec řekl(a)...

The Ninth Commandment

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vyhrál jste. K odkazu dr. Watsona se hlásím sám. Jo a taky jste talentovaný básník. Dobré ráno.

Jakub S. řekl(a)...

A on byl stejně pokřtěn Mikuláš...
Vůně, ano. Jenže oni nesmějí ani naznačovat.
A tehdy to ovšem aviváž být nemohla. Takových zbytečných zhůvěřilostí nebylo tehdy zapotřebí. Všechny naše babičky a prababičky praly v poctivém Schichtově mýdle s jelenem. Já ostatně mám jedno předválečné včetně obalu v koupelně dodnes. Přivoním a bleskově jsem v bytě svých dědečků v Černých Polích nebo na statku předků pod Koséřem. Chladná vůně vlhkého sklepa se zemákama - totéž.

Větší vlastenec řekl(a)...

No ba.
A ještě vůně sena na půdě a slámy ve stodole a šlichty pro prase v kádi v kuchyni a chlívku s vepříkem a kuřinců na dvoře a suchého záchodu vedle domku a hnoje za domkem - a jsme doma.

Hezký den přeji.

Jakub S. řekl(a)...

Tak!!! Přesné. A na překladu nad stájí vytesáno 1863. Ječminko, kde seš, králu náš?

Šaman řekl(a)...

Když si strejda s tetou předělávali rodinnou roubenku na moderní bydlení někdy v 60. letech, tak jeden z likvidovaných trámů, co předtím držely strop, měl vytesáno vročení 1761.

Naštěstí si ponechali sedlovou střechu a zachovali lomenici, takže aspoň z dálky to zapadá do kraje. Ano, jistě, pořídili si koupelnu a záchod a velká okna, aby měli vevnitř světlo. Chtěli bydlet jako lidi. Ale ještě dalších třicet let fungoval v druhé části domu chlíu.
\ :-)

Schumacher řekl(a)...

Dodnes si pamatuju vůni chodby domu, kde jsem trávil prázdniny u příbuzncýh. A vůmi všeho tam. Kdyžucítím podobnou, všechno se mi vybaví.

stk řekl(a)...

Zevnitř, na trámu ve štítě mé dřevěnice v Sudetech je vytesáno, nebo spíše vyřezán nápis "A.D.1848". Už zase není vidět - dělala se tam světnička pro hosty a číslo zakryla prkna.
Dřevěný srub 163 roky starý. Osm generací vzdoruje horskému počasí.
Ale není to zase tak dávno - v tom roce se narodila babička otce mého dědečka. Moje pra-pra-pra-pra-babička.
(Můj syn tam má o dvě pra- více.) [;>)

Harpyje řekl(a)...

Zde, v této zemi, kde žiju, kde ca jedna třetina populace jsou přistěhovalci nebo jejich potomci, se takovým dědictvím předků může sotva kdo pochlubit.
Asi proto lpíme o to víc na idei společné Evropy.

Větší vlastenec řekl(a)...

No bodejť, vážená paní Harpyje.
Vždyť Němci vzali tu“svou“ zem nám Slovanům; takže museli zničit všechny památky na původní obyvatele.
To ví každý opravdový český vlastenec.

Na druhou stranu, vždycky se najdou nějaké ty výjimky, které potvrzují pravidlo, že.

s.t.k. řekl(a)...

Je tam vyřezán ještě jeden nápis: Alois Müller

Jakub S. řekl(a)...

Tak zase ta trapná nejistota. Moravec - Moravák - Němec - Polák... Šlonzák, tak?

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale kdeže, vážený RRR.
Nevyhrál jsem, neb nešlo ani o soutěž, ani o třídní boj.
A též nejsem žádný básník; jsemť pouhý oráč na národa roli dědičné. Pluh můj netáhne Pegas, leč obyčejný vůl.
Tak žádný vzlet, jen lopota od slunka do slunka, od souvratě ku souvrati - cizím slovem βουστροφηδόν :

S A T O R
A R E P O
T E N E T
O P E R A
R O T A S


Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

O to jde dvojhlavé sani Merkozy, vážený STK : O mstu za spravedlivý trest.
A o naši obranu proti pomstychtivým mstitelům.
Ano, kdyby se uskutečnila zrůdná idea eurohujerů na takzvanou „federalizaci Evropy“ (čti „rozdělení Evropy mezi Francii a Německo + opětovné pohlcení nejzápadnějších částí Západní Asie“), nic už by nestálo mezi Vámi a potomky Aloise Müllera.
Mezi mnou a potomky onoho buržuje, jenž postavil moji činžovní vilku.
Mezi námi Čechy a Němci.

A pamatujte : Dokud nebudou naše hranice, naše náměstí a ulice opět pod naší kontrolou, dokud nebudeme opět PLNĚ samostatní, tak se Němci a buržujové mohou připlížit jako vlci - až k našemu loži.
Představa, že poslední co uvidím, budou vyceněné tesáky krvežíznivého a masohladového Němce či buržousta ...

STK řekl(a)...

Sudetský Němec to byl.
Malorolník a příležitostný lesní dělník. Jeho prapravnukovi jsem asi před 15-ti léty vařil kafe a moje sestra mu nabízela echt třenou (-ý) Napfkuchen.
Se stavem své rodné chalupy byl velmi spokojen - a ani pohledem nenaznačil, že by ji chtěl zpátky. Jen ho trochu urazila její nabývací cena: 400.- Kčs v roce 1953. Pak jsme si pravidelně psali pohledy k Vánocům a Velikonocům. Předloni umřel. Vdova po něm mi napsala jen jednou. Asi pak ztratila adresu nebo zájem. Jeho dcera se už neozvala nikdy, i když se spolupodepisovala na pohlednice. Ale třeba se někdy objeví. Náhoda je prevít.
Ale tady už Jakube končím.
Takže Dobrou noc!

Jakub S. řekl(a)...

Brou. To je krásné. Sejít se, napít se, poznat se a je. Totéž děda a babička mého zetě a jejich chalupa za Šluknovem. 95 přijeli dva staří lidi a velice slušně a pořád jako na útěku, jestli by jako, že oni tady kdysi... vzali je dovnitř, pohostili, poseděli, strašně si spolu nad těma zvratama středoevropských dějin pobrečeli, babičky se poobjímaly... a poděkovali jim, že za nich to nebylo ani tak vzorné, stavení ani zahrada. Naši je pak odvezli někam na nádraží a mávali jim jako svým a oni taky. Aj to se děje. A není to tak vzácné, totiž. Malý člověk ve velkých dějinách -

Dr. Watson řekl(a)...

Úhledné brázdy, věru. Navíc se mi dostalo 104742. požehnání.
The Sator-Rotas Square has numerous magical properties and is a powerful charm to protect the bearer from evil spirits. Each time you access this site you banish evil from your home and bring strong blessings to your life. Carried with you the charm will protect you from disease and misfortune as well as bringing you strength and power. Where this charm hangs on the wall, no evil can enter.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak potomek toho „mého“ původního vlastníka taky chválil stav domu, když si jej přišel mlsně prohlédnout po Prohraném Listopadu. Však taky na vilce makala celé rodina (včetně mě) od roku 1967, co jsme ji koupili od OPBH (za cenu cca tří domků na moravské vesnici).
A protože je to Čech (i když špatného třídního původu), nebyl tak obmyslný, tak zákeřný jako ten „Váš“ Němec-potomek původního vlastníka, vážený STK.
Prostě chtěl dům vrátit.
Byl jsem na něj slušný.
Nedal jsem mu nic.
Ani tu buchtu.

Dobrou noc, vážený STK, a spěte sladce. Ničeho se nebojte.
Ačkoli těžké mraky od Západu jdou, ačkoli se blýská, hromy divo bijí, kroupy a žáby z nebe padají, spěte klidně. Koruna nepadá.
Ač vlci a wehrwolfové si brousí zuby, hned za našimi hranicemi, spěte klidně.
Nad Vaším spánkem bdí náš Václav. A Vladimír Vladimirovič nedá zahynouti nám ni budoucím.
Hle - nad Uralem svítá.
Naděje žije dál.

EK řekl(a)...

Z plného srdce vám všem přeji nabytí majetku zabaveného naší rodnou stranou odkloněným jinostrancům. A s plným vědomím vás ubezpečuji, že firma "Mengele" nevyvezla jedíný stroj ze své skvělé produkce do Izraele, ani ji to nebude nikdy umožněno.
Za to budiž, spolu s VV, Leninu dík !
čest v šest!

Větší vlastenec řekl(a)...

Jejich zmínka o firmě "Mengele" mi není úplně jasná, oni EK.
Ale jestli tím chtějí naznačit, že sionisti neprovádějí jisté pokusy na lidském materiálu (pokusy, jimiž MUDr.Mengele proslavil své jméno), tak si počkají na příspěvek s.s.A.S.Pergilla.
Ano, pronikavý, servítky si neberoucí myslitel s.s.Pergill, v kolektivu zdejších přímo hlavou myslících vlastenců NESMÍRNĚ oblíbený, jim to vysvětlí pěkně po lopatě :
MUDr.Mengele byl jen pokračovatelem v díle svých sionistických předchůdců; resp. byl loutkou v rukou sionistů. Či něco na ten způsob; on je na tuto problematiku expert za slovo vzatý.

Míru zdar !

Harpyje řekl(a)...

On byl Dr. med.

Větší vlastenec řekl(a)...

Máte pravdu, vážená paní Harpyje, jako ostatně ... často.
Fašista Mengele byl doktor filosofie i medicíny, leč zaostalé Německo používalo (a používá) jiný systém pro označování svých „vzdělanců“.
Prostě se mi nějak v mysli spojil onen velký experimentátor s jistým velkým českým vlastencem, na toto Doupě pravidelně přispívajícím.

Lenin mi odpusť.

Schumacher řekl(a)...

VV to má tak někdo štěstí...Například jako jistá soudružka domáhající se snížení nájmu z toho důvodu, že dům ve vlastnictví matky zrádného emigranta nesplňuje podmínky domu rodinného a tudíž je v soukromém vlastnictví. Stranou a vládou jí bylo vyhověno a nájemné již tak směšné, bylo sníženo. Po úmrtí matky, domnělé to vlastnice, které ono směšné nájemné bylo placeno, vyšlo najevo, že dům byl majetkem jejího syna zrádného emigranta, který ve šlépějích svého otce co by člena podvratné organizace Obrana národa zradivšího protektorátní vlast a Ŕíši a spravedlivě popraveného, násleně zradil socialistickou dělnickou vlast za což byl lidovým spravedlivě odsouzen. Item ona nájemnice požádala Stranu a vládu o odprodej domu, poukazujíc na to, že dům je rodinný (ejhle, pak že se v ateistickém státě nedějí zázraky) v čemž jí bylo promptně vyhověno a dům jako rodinný jí byl odprodán za úřední, to jest nízkou cenu. Vše tvrzené prokázáno náležitými listinami. Po prohraném (jak pro koho, čára vítězná se vine celým politickým spektrem) listopadu, zrádný emigrant uplatnil restituční nárok, který mu nalézací i odvolací soud nepřiznaly s odůvodněním, že nebylo prokázáno protiprávní zvýhodnění oné soudružky ani nebyla vyvrácena její dobrá víra v to, že dům je rodinný a k odprodeji podle zákona způsobilý. Tak zrádný emigrant po zásluze o majetek přišel a dějinná spravedlnost dopadla na ono zrádné plémě, kterému velkomyslná Říše dovolila zdědit mrzký mamon po zádci dělnické třídy a všeho těžce pro konečné vítězství pracujícího říškého lidu. A bylo posvěceno demokratickými lidskoprávními soudy, jakože dvě a dvě jsou tři.

stk řekl(a)...

Neomalenost?

Teta Kateřina z Jirotkova Saturnina
Strýc Pepin z Hrabalových Postřižin

Komu páchne z úst, obvykle to necítí.
Jeho okolí ovšem bohužel ano.

Jakub S. řekl(a)...

...Číhají vlci za hranicí naší, / v jich tlamách zuby jako hřebíky. / Jdou polednice parnem, / berou za kliky, / chtěly by utancovat mladičké mládence... Napsal 57 jeden velice (tehdy) dobrý tlustý kudrnatý soudruh na zámku inženýrů lidských duší, kde měl léta rezervován svůj pokoj se svým nábytkem. Ano. Polednicím i vlkům jsme odzvonili.

STK řekl(a)...

Jeho pokoj zpustnul. Zámek taky. Byl jsem se tam předloni podívat. (Kluk bydlí kousek od zámku.) Muzeum angličáků, museum motocyklů, v zámecké zahradě ryjí v noci divoká prasata. Vymlácená okna. A tak je to se vším.

...Kdo chvíli stál, teď stojí opodál... (A rád!)
[;>)))

Jakub S. řekl(a)...

Dyť se to vracelo Mansfeldům - ?
MMCh, figuruje taky v kouzelné Páralově Profesionální ženě. Ten zámek a falešný Mánek Mansfeld. Páral pro mě je pochoutka. A celé Ústecko a Liberecko vidím jeho očima. KV částečně.

STK řekl(a)...

Poblíž "zámku plného spisovatelů" je naštěstí taky Čapkova Strž. Stalo se mi tam totéž, co při návštěvě rodné světničky Fritze Sahneho v Litomyšli: Kustodka neměla v neděli dopoledne náladu doprovázet podivného velkého šedivého chlapa s foťákem a dala mu klíče, ať si to projde sám. Takže si vzal klíč, poslechl, kde má začít a měl nádhernou příležitost si skrzevá věci popovídat s velikánem. Možná je to jenom přemíra fantazie, ale od té doby mám pocit, že jsem s ním osobně mluvil. Když jsem po několika hodinách vracel klíče, (nikdo mě neprohledával, jestli jsem něco "nepotáhl") ani v jednom případě mě nenechali zaplatit vstupné. Tak jsem aspoň koupil brožůrky - ale to je celkem nanic. Když si opatrně sednete za Čapkův stůl, máte na malinkou chviličku pocit, že se ve dveřích objeví Olga - nebo on sám a něco chytrého - ne, moudrého - řekne.
Tak jsem si chtěl popovídat s těmi, které zasypal žhavý popel v Pompejích - ale paní Informace mi vzala víru, že je to možné.

Šaman řekl(a)...

STK, v muzejíčku Oty Pavla v Buštěhradě (v péči spolku Buštěhrad sobě) mají psací stroj OP. A jeho dětského medvídka. (Otevřeno je jen o víkendech, domluva možná na tlf uvedeném v odkaze.) Paní muzejnice profesionálně pracuje (je placena) ve velkém muzeu za oblým horizontem. V Lidicích.

Větší vlastenec řekl(a)...

Neomalenost.
Drzost.
Zpupná sprostota.
A dále ať skučí sám Labuťák Avonský, unavený tím vším svinstvem anglickým, feudálním.
Prostě, vážený STK, jako obvykle jste to vzal za správný konec - po roce 1989 potomci tety Kateřiny jistě žádali "zpět" majetek, tetou kdysi vyvdaný z nějakého hejla. A možná jim i smrdělo (smrdí) z huby.

Jestli smrdí z neomalené huby potomkovi stavitele a bývalého spoluvlastníka mojí vilky ? Nevím, nikdy jsem ho neviděl. A s jeho mladistvým právním zástupcem jsem hovořil jen telefonicky.
Ale kdyby přišel ten drzý potomek zvlčilých buržoustů, kdyby stav domu pochválil, kdyby ZŘETELNĚ prohlásil, že jej nechce zpátky - tak moje s.matka by mu uvařila kafe, a moje zákonná manželka by mu nabídla vlastnoručně vyrobené zákusky.
Ano, poseděli bychom, zavzpomínali na staré časy, na stav domu v době, kdy jsme jej koupili (byl zchátralý a PLNÝ nájemníků - neměli jsme v něm ze začátku nejen byt, ale ani jedinou místnost).
Zavzpomínali bychom na jeho otce-vykořisťovatele (já bych vyzvídal, kde vlastně bydleli, v jaké luxusní vile - tohle byl čistě komerční objekt určený k dalšímu vykořisťování ).
Vzpomenuli bychom jistě i na jeho strýčka-druhého spoluvlastníka, jehož jsme absolutně potrestali v roce 1946, v roce vítězných voleb.
A tak dále.
Jenže on nepřišel, jen nějaký čas posílal výzvy k „předání domu“.
Dostal kulový, samozřejmě.

* * * * *

A teď si představte, vážený STK, že bychom nechali Euroameričany zrušit nejen náš drahý slovanský společenský systém, ale i naše drahé Dekrety presidenta republiky. Nejen že by se Baťovy závody vrátily Baťovi, ale ...
No ano - prapravnuk toho „Vašeho“ stavitele/majitele by po Vás nechtěl kafe a bábovku, ale celou Vaši chalupu.
Ne koupit, ale „vrátit“.

Ale to Vám jistě nesděluji nic nového. Naštěstí nám nic takového nehrozí, protože náš pád do bezedného euroamerického močálu kapitalismu, demokracie a globálna se zastavil, snad už nadobro.
Takže : Optimismus !

Dobré ráno přeji.

s.t.k. řekl(a)...

Správně. Nic nového. Vůbec nic nového, vážený Vlastimile Větší. Vlastenče.

P.S.: Avonský Labuťák - to je nějaká kosmetika, že?

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě, vážený STK, nic nového.
Jen lačnost a lakota, jako vždy.
Děkujte Leninu, že jste se vyhnul tahanicím s nějakým fašistou - o vlastní chalupu.

„Avonský Labuťák“ - ano, jde o kosmetiku.
Pozn.: Někdy má jiné pohlaví.

Dobrou noc.

Jakub S. řekl(a)...

Obuvníku, ten příběh té paninky - é soušky - se opravdu takto stal?
A jak je to s tím zámkem kdysi plným spisovatelů? Byl navrácen?
Tu Strž ZÁVIDÍM. Tuplem. nebyl jsem tam ani s výpravou. A Pompeje: prošel jsem je od teatro greco až po mořskou bránu, s ženou a tatínkem v září 68. Vtáhly mě do sebe, do toho šíleného dne, dokonale. Mrtví všude, velcí, malí, zkroucení, stočení, bezmocně na ulici, maminka s děckem na prsou, zvířata, milenci/manželé v objetí... Ta hora je pořád před/nad váma. A k o u ř i l a .

Větší vlastenec řekl(a)...

Až budete putovat za všestrannými krásami naší vlasti, vážený Jakube S., nezapomeňte na Postřelí.
V této líbezné krajině, kterou jsme vyrvali z pracek Němců, feudálů, černoprdelníků a kulaků, se rozkládá celá řada hrůzných reliktů minulosti (např.tzv. klášter Plasy).

Leninužel, již pár let se nerozkládá zámek*), v němž si na suchou skývu a brožované výtisky děl prokletých básníků musel vydělávat velký spisovatel český - Karel Čapek.

Takže - šťastnou cestu.

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Novodobí zbohatlíci zámek opravují, park renovují atd. No, alespoň bude co znárodňovat, že.

Schumacher největší vlastenec řekl(a)...

Jakube, stalo se tak jak jsem napsal. V nadšeném boji o lepší příští a se zrádci dělnické třídy, míru a socialismu, nějaký soudruh přehlédl či nějaký třídní nepřítel-záškodník úmyslně opomněl úředně ten dům zahrnout do propadlého majetku a mělo se za to, že dům patří jejich imperialistické matce, které v důsledku protirevoluční nesvědomitosti či úkladů zrádných nepřátel bylo umožněno dožít se tam nyní poplivaného zásahu bratrských armád Varšavské smlouvy. Bylo to tak, že jeho spoludědicem, spolu s dalšími uprchlýni zrádci dělnické třídy, byl onen pozdější agent světového imperialismu, pracující v imperialistickém kosmickém programu, později v OSN, UNIDO a USIA. Jeho druhý spoluzrádný bratr nastoupil do imperialistických ozbrojených sil USA a účastnil se Korejské války. Třetí spoluzrádný bratr dostudoval imperialistická práva v Austrálii, nějakou dobu jako královský prokurátor potlačoval práva proletářských bratrů lidožravců na Nové Guinei aby se posléze stal misionářem rozvracejícím muslimskou víru v Saúdské Arábii a poté co z ní byl po zásliuze vyexpedován, uvrhl do modlářského temna africký kmen na západním pobřeží, když mu zákeřně vytvořil psanou podobu jazyka, gramatiku a to proto aby do toho jazyka přeložil Bibli. Nedosti na tom, své zhoubné působení dokončil ve Velké Britanii, kde se věnoval studiu a šíření díla náboženského tmáře a dalšího zrádného emigranta opustivšího českou vlast, Jana Amose Komenského. Spoluzaložil i dosud fungující Christian english language school za účelem výuky a šíření imperialistické angličtiny mezi mládeží celého světa. A ona soudružka ? Byla dcerou známého estetika a literárního teoretika, který odvrhl své někdejší buržoazní myšlení a cele se ve významných akademických funkcích dal do služeb lidu. To je ve stručnosti vše.
Pro případ, že by VV byl nějak zaneprázdněn, mohl bych ho tu plnohodnotně, samozřejmě jen dočasně tak jak je mezi námi rozmísťujícími se soudruhy zvykem, zastoupit. Ba co víc, dokonce vícehodnotně, posílen dnešní významnou návštěvou z Matičky Rusi, naší dávné domoviny a záštity všeho slovanstva. Mupy mup ! Volte KŠC a ČSD.

Jakub S. řekl(a)...

Kruh mého času vám vřele doporučuju! Pro mě poutavější než detektivka. Ten kraj ovšem tehdy byl kerndeutsch. Ty dva nekrology na toho dojemného posledního zemského vlastence hr. Lažanského jsou ve Sloupkovém ambitu. I ony jsou dojemné. Ale posledního moravského zemského vlastence jsem poznal ještě já, byl to úžasný dřevorytec a kněz P. Arnošt Hrabal, farář v Jeseníkách a nakonec v rodných Buchlovicích. Hostoval jsem u něj poprvé 68. Nejsu Čech ani Němec, byl jsem občan Rakouska a pak bohužel republiky a su Moravan - !

Jakub S. řekl(a)...

Nedvědová? Ale tu rodinu fakt nějak nevím...