neděle 29. ledna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Dutova defragmentace

Pondělí 28. ledna
Duto Hlav přišel z managorské porady pobledlý a mlčenlivý. Viki mu hned uvařila kávu s rumem a vypnula telefon. Důvod Dutova stavu: V rámci optimalizace liniových stupňů řízení se mají liberalizovat dílenští mistři. No a naše textárna je stále vedena jako "dílna".



Úterý 29. ledna
Vylepšení Dutovy nálady nenastalo ani po zahájení turnaje ve stolním fotbale. Minule byl šampiónem. Jenže dnes prohrál s Ambrožem 2:3 a vypadl tak v prvním kole. Drn komentoval zápas slovy  "velkolepá podívaná". Trn hovořil o "velkém poraženém". Načež Duto ukončil další pořádání turnaje se slovy:
"To by se vám líbilo hrát ty vaše poťouchlé hry!"

Středa 30. ledna
Vedoucí ing. Duto Hlav mě poctil svým osobním zájmem. "Nemohl byste mi, Moby, ukázat, jak si mohu defragmentovat disk počítače?" Ochotně jsem mu to předvedl, ale zdálo se mi, že mě sleduje bez zájmu. Ambrož mi to pak vysvětlil:
"Právě na to přišel sám. Chtěl si tě jen vyzkoušet."

Čtvrtek 31. ledna
Duto Hlav má setrvale špatnou náladu. Dnes vytekl: "Nikomu nemohu věřit. Všechno musím kontrolovat. Každý by jen hrabal a firma je mu ukradená. Měli by vás všechny propustit pro neschopnost!" Viki ho zarazila:
"A komu bys pak šéfoval?"

Pátek 1. února
Dutovy záchvaty mají možná další příčinu: Zdá se, že o jeho místo usiluje Trn. Alespoň to tak vypadá. Začal totiž v kantýně pronášet poznámky, že si pan vedoucí Hlav nedokáže udržet u svých podřízených respekt a dokonce s nimi i prohrává ve stolním fotbale.
...............................................

Sobota 2. února
Z listárny Moby Dicka

Když přišlo do Českého statistického úřadu nové vedení, prohlásilo, že je budova ČSÚ málo reprezentativní a je proto nutno opatřit novou a moderní budovu. Nejprve se hledal hotový objekt, což však ztroskotalo. Pak bylo ve spolupráci s Nejvyšším kontrolním úřadem vypsáno výběrové řízení na stavbu nové budovy pro oba úřady (z něhož později NKÚ odstoupil). Kde však získat peníze? Vymyslel se "havarijní stav budovy". Vhodnou záminkou se staly problémy s ústředním topením.
Aby zůstal havarijní stav zachován, nebyly vyměněny opotřebované části potrubí, ale z peněz, určených na sčítání lidu, bylo na příkaz vedení "ušetřeno" 80 milionů. Za to byla téměř polovina budovy vybavena přímotopy (asi 1200 - 1500 ks) a současně rekonstruována rozvodna a vybudovány elektrické rozvody, protože se plánovaný příkon objektu zvýšil o asi 2 megawaty... Přímotopy budou zapnuty v případě poruchy ústředního topení. To se máme.
Daňoví poplatníci, radujte se!

Zaslal čtenář z ČSÚ
*************************************
MOBY DICK - nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky
(Informace o vztazích na pracovišti viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

40 komentářů:

informace řekl(a)...

No, tentokrát Vám Moby Dicku nerozumím.
Co je to ta optimalizace liniových stupňů řízení, kde se mají liberalizovat dílenští mistři?
Na to aby měl člověk nějaký speciální slovník.

Jakub S. řekl(a)...

Já taky jenom mlhavě. To je nás víc. V takové firmě/podniku jsem nedělal. Ale najednou v některých detailech, situacích, výrocích, reakcích se mi vybaví přesná obdoba něčeho ve výzkumáku (před listopadem) nebo v lakařské fabrice, kde jsem dělal výcucy a překlady a tlumočení. Pak brzo na volnou nohu a už jsem nebyl podřízení ani nadřízený (to jsem však nikomu nebyl nikdy, už nebudu). Takže nevím a už se nedozvím, jaký bych byl malý či vyšší šéf...

Moby Dick řekl(a)...

Informace a Draku, no to je tak, že bolševik si vytvořil ptydepe, umělý jazyk, který obměňoval jen jednou za čtyři roky, vždy u příležitosti dalšího sjezdu. A tak jsme se měli čas orientovat v tom, co se míní, když se řekne "Saratovská metoda" (dodržování bezpečnostních předpisů), "Soustava opatření ke zlepšení řízení národního hospodářství" (pokus o to, aby se vyráběly věci, které jsou žádané, a ne to, co nikdo nechce, což bylo bez volného trhu v rámci totálního plánování nemožné), anebo "perestrójka" (přepeření starých ptáků).

Novodobí managoři, kteří se chovali ve státních podnicích někdy hůře než bolševik (protože se už nebáli nikoho, ani Boha, ani Strany), a nejen oni, tedy vlastně všichni managoři, kteří pracovali ve velké firmě, která jim nepatřila, ale dojili ji tak, jako by byla jejich, ti si – snad kvůli tomu, aby ukázali svou výkonnost – novodobé ptydepe obměňují snad každý kvartál, nejdéle jednou za rok.

Zde uváděný text je starý už deset let, takže některé výrazivo snad už je archaické, proto jsem vyrobil vysvětlovník, na který dávám odkaz, (ale popis odkazu asi budu muset upřesnit).

Kdo je kdo a Co je co v Českých Textárnách:
http://archiv.neviditelnypes.zpravy.cz/clanky/2003/04/29466.html

zeštíhlování, liberalizace, identifikování úspor, vymísťování, transfer; též "proces výrazných restrukturalizačních a racionalizačních změn, v jejichž výsledku dochází i k organizačním změnám, které mají dopad do oblasti zaměstnanosti, kde jedním z důsledků je i rušení některých činností, pracovních pozic a následný odchod zaměstnanců z důvodu nadbytečnosti" - propouštění

(To vše je převzato z reálu v průběhu několika sezon, kdy se slovo "vyhazov" opisovalo stále šťavnatěji, rozkošatěněji a nesrozumitelněji. Takže tolik k "liberalizaci".)

No a "optimalizace liniových stupňů řízení" znamená snižování stupňů řídící pyramidy. V konkrétních Českých Textárnách to bylo už třináctistupňové řízení (!!!), takže pak ho snížili na sedm stupňů. Ale to neznamenalo, že by vyhodili managory, jen se ta vysoká pyramida trochu rozšířila. Jeden stupeň řízení byl například zrušen tak, že všichni lidi v našem provozu byli přímo podřízeni vedoucímu provozu. Ale náš vedoucí Duto Hlav neúkoloval lidi ve směnách přímo, samozřejmě, ty jsme řídili pořád my, vedoucí směn. Jinak to ani v nepřetržitém provozu není možné. Tak pan vedoucí jim podepisoval dovolenky - ale až jsme je podepsali my, pardon, "parafovali". My jsme lidem ve svých směnách přidělovali práci, my jsme jim kontrolovali a podepisovali ("parafovali") pracovní výkazy. Prostě bylo to jako dříve, až na to, že se "zrušil" jeden stupeň řízení (pouze formálně).

No a co bylo u nás "dole", to bylo i "nahoře". Výsledkem bylo, že se ze spousty dřívějších "náměstků" stali ředitelé. Což mělo blahodárný vliv na jejich příjmy.

Nejdále dospěli asi v nakladatelství Mladá fronta (neplést si s Mafra, která vydává noviny Lidové a Mladou frontu Dnes), kde už snad ani nejsou žádní zaměstnanci, jen asi 40 ředitelů, a vše potřebné se dělá formou "outsourcingu" (ve skutečnosti nezákonný švarc systém).

Za dotaz dík,

>>:)) Moby Dick

informace řekl(a)...

Teď, Moby Dicku,
zbývá jen vysvětlit, jak podobný systém může fungovat. To je soukromé?

Moby Dick řekl(a)...

Fungovat to může, když se jedná o firmu se státní nebo municipální spoluúčastí, případně o firmu, která má monopol, značný podíl na trhu, je účastna oligopolu anebo kartelové dohody.

Namátkou: Firmy z oblastí energetiky, komunikací, IT, státní úřady, pojišťovny všeho druhu, banky, stavební firmy z klanu stavitelů dálnic či výstavby Synerova, vodohospodáři, dopravní podniky, velké nemocnice, informatika, armáda, železnice, aerolinky, hutnictví, doly, obchodní řetězce…

>>:((

Jakub S. řekl(a)...

- čili skoro všecko, co může nést pořád prachy, nespa?

Moby Dick řekl(a)...

Všechno, co může nést prachy navíc proti skutečné užitné hodnotě. Všechno, co si musíte zaplatit, když chcete žít v civilizaci (poštu, odvoz odpadků, kanalizaci...)
>>://

drak řekl(a)...

To, že spolu ekonomika a politka souvisejí, to je celkem jasné, jde jen o to, aby to jejich souvisení a vzájemné ovlivňování bylo co nejméně devastující a co nejvíce prospěšné všem a ne jen některým. Snadno se to vysloví, blbě se to ale realisuje. Už cca 20 let se to u nás ne a nechce hnout z místa někam, kde by bylo o trochu líp.

STK řekl(a)...

Nene přátelé,
přežívají i ústavy, které peníze jen a jen spotřebovávají. Ty se zaklínajím (a jsou věrchuškou zaklínány) heslem: "Divadla byla zavřena jen za hitlerovské okupace!" A nikdo si už netroufne být tak špatný, jako osmnáctka.
A ptydepe je v našem Ústavu daleko květnatější. Bývával jsem právě hlavně překladatel mezi: ptydebe, kumštýřštinou, techničtinou a normální řečí. Druhý úvazek jsem měl jako "hasič vášní". Teprve třetí jako zvukový mistr.
Takže mě nějaké toskánské nářečí nevyvede z míry, milá Informace - tím spíš, že taliánsky téměř neumím. O té tlusté prdeli to snad pochopila - ale: je to vůbec pravda? Já o ní mám představu jako o hubené až kostnaté paní v černém kostýmku. Ale třeba se pletu.
[;>)))

Heslo zní: "logise"

Větší vlastenec řekl(a)...

Jéje ! Asi jsem přišel o něco důležitého.
Naši intoši si mile klábosí o "tlusté prdeli", a já, hovado, si někde klidně spím !
Takže prosím prosím, vážený STK, nenechte se prosit a vysvětlete ten vtip mé zpozdilé malosti. Já bych se taky chtěl zařehtat té srandě s tlustou prdelí, vážně.

Mimochodem - neříkají ti kumštýři blázniví normální řeči "lidština" ?

Dobré ráno přeji všem opravdovým českým vlastencům, hrdým nositelům pravých českých prdelí.

EK HOHOHO řekl(a)...

EPOS
informace řekl(a)...
No, tentokrát Vám Moby Dicku nerozumím
Jakub S. řekl(a)...
Já taky jenom mlhavě.
Moby Dick řekl(a)...
Informace a Draku
Novodobí managoři

informace řekl(a)...
Teď, Moby Dicku
Jakub S. řekl(a)...
- čili skoro všecko
drak řekl(a)...
To, že spolu
STK řekl(a)...
Nene přátelé
Větší vlastenec řekl(a)...
Jéje,hrdým nositelům pravých českých prdelí
kopr SJ ETINA TU NENÍ?

čest v sedm!!!

informace řekl(a)...

Vidíte STK,
smysl italské ironie jste nepochopil a teď jste nadělal zmatek mezi zdejšími vlastenci. Odpověď paní H. je mnohostupňový žebříček narážek.
V první řadě já ji absolutně neurážím, protože ta "culona" se nevztahuje na ni, ale na její narážku v jejím předešlém příspěvku na hanlivý výrok Berlusconiho o Merkelové (28. ledna 2012 21:59). Na ten výrok zase naráží satirická viněta, otištěna v il Giornale poté, co WSJ uveřejnil článek o telefonickém hovoru mezi Merkelovou a Napolitanem, ve kterém žádala "hlavu" Berlusconiho s tím, že není schopen řídit krizi eura. Viněta italského listu je zase odpovědí na hanlivé karikatury Spiegelu o Itálii a Berlusconim, na které jsem dala odkaz v předešlém příspěvku (21:22)
O tom hovoru pak píšu ve včerejším příspěvku o politice Merkelové. (29. LEDNA 2012 11:12)
Takže, kde je tu nějaký západotoskánský "kompliment"? Ta prdelatá není paní H., ale Frau Merkel.
Jo, musíte se ještě moc učit v italské "arte della conversazione", kde se mluví většinou v narážkách.

informace řekl(a)...

Jo, a ještě dodatek. Toskánské "va a letto", neznamená doslovně "jdi do postele", ale má řadu přenesených významů, a to podle kontextu rozhovoru.

Jakub S. řekl(a)...

Čili asi totéž jako Vadene! či Fila via! = Vypadni! QAno?
Hele, nejen stk.
Obávám se, že víc nás to chápalo jako namířeno na kolegyni ze SRN. Ono to arte della.. je mimo kontext své zemé, jazyka, kulturního a společenského kontextu někdy dost nepřenosné, může to navíc být kontraproduktivně přešpekulované - oversophisticated, you know?
Stk: osmnáctka - ? Nechopím. Su nějak mimo, soráč (říkají tuším mé děti). No m i m o ň je mé oblíbené zvíře, musím o něm něco někdy napsat, až mě k tomu mí potomci někdy zas vyzvou.

informace řekl(a)...

Jakube,
ten výraz má mnoho možných významů od "co to blábolíš" až po "jdi do háje". Podle kontextu, je posměšný, ale ne sprostý.

K polemice kolem Merkelové. Včerejší il Tempo, s odkazem na článek z Financial Times, uveřejnil explozivní komentář k situaci kolem eura s titulem "Merkel fa la conquistatrice Non siamo nella stessa situazione del Paese ellenico. Monti è figlio della democrazia semplificata chiesta dalla Germania."
(Merkelová dělá dobyvatelku. Nejsme ve stejné situaci jako Řecko. Monti je dítětem zjednodušené demokracie, kterou prosadilo Německo).
Ve článku se píše o dopise, který zaslala Merkelová evropským vládám. V podstatě Merkelová a politické a finanční kruhy, jejichž je mluvčím, požaduje, aby kontrola nad státním rozpočtem, daněmi a rozhodováním o jejich použití byla přenesena na zvláštníhoevropského komisaře, který by měl "právo vetovat rozhodnutí parlamentu, když nejsou v souladu s účely a cílem, stanovenými věřiteli". Podle článku, Řecko by mělo být donuceno (“to be forced to adopt”) závazek, že každý nový finanční přínos bude použit v první řadě (“first and foremost”) na splacení dluhu. Toto přenesení státní finanční suverenity na orgán EU je definováno jako “Assurance of Compliance in the 2nd GRC Programme”. Připomíná to silně pojistku na auto, píše sarkasticky il Tempo. Ale je to dokument historického významu, v němž se poprvé vyžaduje, aby se demokracie zřekla svých práv, vyplývajících z voleb. Po 236 letech, co uplynulo od americké revoluce, která stanovila “No taxation without representation” přichází Evropa s německou nadvládou, která nás vrací zpátky do 18. stol, s protektoráty dokonce koloniemi., píše dál il Tempo.
Proč Evropská Unie nepovolila, aby Řecko vyšlo z peněžní Unie a nevyhlásilo default? Na peněžních ztrátách a pohledávkách věřitelů by to vyšlo na stejno. Místo toho jsme došli k omezené demokracii, kterou neprosazuje nějaká místní diktatura ale stát jako Německo "s jistou zátěží minulosti".
Il Tempo připomíná, že ještě v srpnu minulého roku Monti psal v il Corriere della Sera, že správa italského státu roztříštěná mezi Bruselem, Frankfurtem, Berlínem, Londýnem a New Yorkem by znamenala “Scarsa dignità, downgrading politico, tempo perduto, crescita penalizzata” (Ponížení důstojnosti, politickou degradaci, ztracený čas, penalizaci růstu.) Ale pak přijal pověření sestavit úřednickou vládu, která je formou "zjednodušené demokracie".
http://www.iltempo.it/2012/01/29/1319494-marlowe.shtml?refresh_ce
Odkaz na FT nedávám, je na předplatné. Kdo chce, najde si to sám.

Jakub S. řekl(a)...

Madonna mia. U vás to zuří! Ovšem týká se to všech v EU, že? A tímn pádem i ostatních. Jde o princip - poprvé od atd. - ale jistěže!! Už podruhé dnes píšu: sunt cert denique fines. A basta. Nic na tom nemění to, že SRN je dnes vzorově demokratický vyspělý spolehlivý fungující stát, jak se po 45 nikdo ani nemohl odvážit snít. Nicméně j i s t á z á t ě ž minulosti - ale ta tu prostě byla, je a bude, s tím se vůlí ani zákony nedá nic dělat. Historicky, v největším měřítku si to (promiňte) po**ali - tak to mají. Nikdo normální a na úrovni jim to nebude pořád předhazovat - ale taky to nezmizí z po(d)vědomí nás všech.
Kromě většiny Němců...
Tempo perduto atd. - páni, v té ndherné znějící pádné řeči to vše zní, dopadá, jak ze scény - Verdi, Puccini, Mascagni, Mozart - co?
Arrivederla. Du pohodit koňovi.

informace řekl(a)...

Situaci silně kritizují některé kruhy pravice a pak Severní liga - Bossi nadává Berlusconimu, že je zbabělec, že to vzdal bez boje.
Zato si libuje levice, hlavně proto, že byla odstraněna B. vláda. Ale odbory a kategorie proti opatřením Montiho vlády stávkují. Marně se je snaží udržet Bersani (Pd)na uzdě.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážený Jakube S., v Euroamerice to zuří.
Tamní utlačovaní, zbídačení a ponížení se z posledních sil stavějí proti útlaku, bídě a smrti.
Ale nezvítězí - nejsou jako my Slovani. A jestli někde zvítězí, v důsledku vojenské porážky a rozvratu "své" země, tak jen nakrátko. Viz Pařížská komuna, Novemberrevolution, NDR.
Prostě - bez naší pomocí euroamerický proletariát nezvítězí.

Ale my svoji dějinnou povinnost splníme, bezezbytku. Díky sílící finanční krizi se Euroamerika rozpadá, rychle se blížící krize ropná bude ranou z milosti chcípající, zmítající se euroamerické kobyle.
Takže není vyloučeno, že náš pokrokový prezident Klaus se ještě v produktivním věku dožije zavedení nového věku, zavedení naší správy nad Evropou. Pak se konečně stane prezidentem Evropy (s.V.V.Putin zůstane prezidentem RF, samozřejmě; to je nejvýznamnější funkce na světě).

A pak se bude tančit všude !

stk řekl(a)...

Italským narážkám prý často nerozumí ani rodilí Taliáni Informace - to mě uklidňuje. [;>)
Mohl bych tu sice pro příklad uvést několik vět z dnešního rozhovoru se subretou, která trochu pozdě (příliš pozdě) vystartovala za kariérou. Ale to by zase nerozuměl skoro nikdo ze štamgastů. Takže výsledek: Pochopitelně nade mnou vyhrála. Ženská. Co si ovšem za to koupí nevím... [;>)

Kontrplní slovo mám: wyiebsite
To už snad ani nemůže být náhoda.

informace řekl(a)...

Samozřejmě, že nerozumí. Záleží na tom, jak jsou bystří v postřehu.
Já jsem chtěla jen poukázat na to, že mezi mnou a Harpyjí šlo, v jistém slova smyslu, o kryptický dialog. Ona poukázala jako první na prdel Merkelové a já jsem jí v tom smyslu na to odpověděla. Myslím, že to pochopila a tu prdelatou nevztáhla na sebe. Na rozdíl od ostatních štamgastů, kteří celý dialog nesledovali.

Jakub S. řekl(a)...

Prosím uvést! Někde nějak...

informace řekl(a)...

28. LEDNA 2012 21:59 Harpyje řekl(a)...
snad si například vzpomenete na "Merkels unfickbaren Arsch",

informace řekl(a)...

I německá SPD kritizuje návrh Merkelové na omezení finanční a rozpočtové suverenity Řecka.

SPD-Chef prangert Bundesregierung an: „Sparkommissar“ für Griechenland käme für Gabriel einem „Diktator“ gleich - weiter lesen auf FOCUS Online: http://www.focus.de/finanzen/news/staatsverschuldung/spd-chef-prangert-bundesregierung-an-sparkommissar-fuer-griechenland-kaeme-fuer-gabriel-einem-diktator-gleich_aid_708720.html

informace řekl(a)...

Merkelová couvá ve věci zvláštního komisaře pro Řecko?
EU tagt in Brüssel zur Schuldenkrise
Merkel lenkt ein - kein Sparkommissar für Athen
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/eu-tagt-in-bruessel-zur-schuldenkrise-debatte-um-kommissar-vergiftet-gipfelauftakt-1.1270817

Jakub S. řekl(a)...

Omlouvám se... ale jsem přesvědčen, že vnitropolitické dění v SRN do takových podrovností a do pronikání do německých pramenů a periodik - nás asi do té míry nemůže zajímat. Respektive nejsme natolik v obraze, aby nás to zaujalo, nebo tak nějak. Myslím, že tohle úsilí je trošku mimo, což je při vaší činorodosti a zaujetí škoda...
Nebo to píšete vlastně pí kolegyni z Němec - ? No asi. Tak to jo...

informace řekl(a)...

Promiňte, Jakube,
ale jednání v Bruselu o rozpočtové kázni, jichž se účastní i český premiér Nečas, zajímají čtenáře novin již několik týdnů a vede se o nich živá diskuze.
Podle mého názoru, nahlédnout trochu do zákulisí může lidi jen zajímat.
Když ne, nebudou číst.

Jakub S. řekl(a)...

No dobře...

informace řekl(a)...

Jednání v Bruselu o rozpočtovém paktu. Česká republika a VB zůstávají venku.
Program jednání
Gipfeltreffen in Brüssel
25 EU-Länder einigen sich auf Fiskalpakt
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/eu-tagt-in-bruessel-zur-schuldenkrise-eu-laender-einigen-sich-auf-fiskalpakt-1.1270817

stk řekl(a)...

Inu Řekové jsou zvláštní, pohodová rasa. Žijí ze dna na den, dopředu moc nemyslí. Umí žít. Ae když jsem slyšel o tom, že by do Řecka měl býtdodsazen" Komisař pro rozpočtovou kázeň s právem vetovat rozhodnutí řeckého parlamentu" tak se mi vybavil někdejší "Protektor pro Čechy a Moravu". Zatrnulo mi. Být Řekem, vládu která by na to kývla bych po pražském způsobu vyházel z oken na ulici. Být Řekem...

Jinak obtloustlý, poklidný Nečas, který vypadá, že nakonec kývne na všechno má možná víc občanské a národní hrdosti, než pan kníže. Zvláštní. Pak prý "Urozenost zavazuje!"

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Takto o smlouvě píše Washington Post:

The treaty, endorsed by 25 of the 27 European Union governments, was intended as a gesture to show skeptical financial markets that European governments were at last committed to gaining control over lax borrowing habits that over the last four decades have accumulated dangerously high debts.
...
The gesture was undermined, however, by Britain’s reluctance to go along, citing its determination not to relinquish national sovereignty to the treaty’s provisions for automatic sanctions against governments that exceed the new debt limits. In addition, the Czech Republic also declined to sign up, with the government saying it was not sure it could get such a treaty approved in its parliament and courts.

STK řekl(a)...

A pro Jakuba:
Osmnáctka - první a osmé písmeno z abecedy, tedy "A" a "H", tedy Adolf Hitler. To je narážka na naše (de)kryptology, kteří vidí hákové kříže v půdorysu budov amerického námořnicva a odhalují veškeré myslitelné způsoby zakódování fašistických symbolů. U těch komunistických se jim nějak nedostává dostatečné invence.
Ale to už tu podotýkal tuším Pergill.
===
Dejte mi pár písmen nebo čísel a já vám dokážu, že je to:
- skrytá propagace fašismu
- skrytá propagace komunismu
- skrytá propagace sionismu
- skrytá propagace islámu
- skrytá propagace Vulkánců
- skrytá propagace čeho si vyberete.

To bylo v diskuzi k "odborníkům na extrémismus." Kdysi jsem četl jejich zprávy a nesmál jsem se jenom proto, že mi běhal mráz po zádech, že něco takového mohou naše nestranné soudy připustit jako důkaz. Jejich postupy jsem schopen dokázat, že Ježíš Nazaretský byl fašista nebo muslim. Co si vyberete. Žvatlání dospělé osoby, kdy to ostatní poslouchají a tváří se, že tomu rozumějí.
I fuj, Lotty!

informace řekl(a)...

Na pakt kývlo 25 zemí, tedy i skandinávské, které byly původně proti.
Návrh Merkelové na dosazení komisaře do Řecka padl, protože víc zemí se vyslovilo proti. V první řadě Jean-Claude Juncker, premiér Luxemburgu a předseda Euroskupiny. Také Monti prohlásil, že se bude snažit kancléřku přimět, aby návrh stáhla a aby byl změněn text paktu, hlavně pokud jde o termíny hašení státního dluhu.
Fakt je, že zpráva o návrhu Merkelové značně pobouřila veřejné mínění, v Itálii se k tomu ještě přidala polemika o hloupém provokační článku v Der Spiegel o Italech jako zbabělcích, nekulturních lidech, kteří nemají rasu. Němečtí novináři by udělali líp, kdyby drželi jazyk za zuby, a nevylézali s urážlivými a k tomu ještě pitomými články. Pro blbost není nikdy vhodný čas ani místo.
Tomu, co píše WP o důvodech Nečasova zdržení, bych věřila, když vezmu v úvahu všechnu tu polemiku v českých novinách.
Nejsem si jistá, jestli udělal dobře, zůstat mimo pakt sami jen s V.B. rozhodně nijak ČR nepřinese výhody. A ten pakt bude ještě dál upravován, pořád se na něm pracuje. Na druhé straně riskovat, že mu ho parlament neodhlasuje a možná ani důvěru, jestliže ji položí,je dost dost pádný důvod.

drak řekl(a)...

Na jedné straně, snažit se o +/- vyrovnaný, a tedy dlouhodobě udržitelný rozpočet by teoreticky mělo být středobodem snažení kteréhokoliv politika a vlády. No a v praxi viděno, evidentně tomu tak není. Průšvih je jednak v tom, že jen málokdo, kdo utrácí víc než vybere, na to také osobně doplatí a také v tom, že do té politiky se sápou typy spíš cynické a patologické, nežli normální odpovědní jedinci. Volební období je příliš krátké, takže oblbnout voliče kampaní a nereálnými sliby, je příliš snadné a lákavé, nasekat dluhy také není až tak těžké a průšvihy tím zvyklé, tak ty nepochybně odnese a bude muset řešit někdo jiný. No, a ono už to začíná rupat ve švech a přestává to být dlouhodobě udržitelné, protože dluhy rostou, investoři zdražují úroky, na trhu přestávají být k mání levné peníze. Rozmařilý život tedy přestává být možné nadále financovat, jenže ten nerozmařilý se nikomu nechce jít ohlásit. Je tu tedy celkem logický tlak z Bruselu, aby se to vnutilo zemím eurozóny a potažmo pak i zemím unijním.

Tak jako byla populistům +/- před 100 lety odebrána možnost mršit ekonomiku země tiskem nekrytých peněz, uzrává doba k tomu, aby evropským politikům byla odebrána možnost sekat dluhy. Je hloupé, že taková iniciativa pochází od unie, ale asi si k tomu, co se dnes děje, řekli bankéři z ECB své a jejich slova nezůstala bez odezvy. Manévry politiků, kteří se tomu snaží vyhnout jsou trapné a nemístné zároveň. Zrovna s tímhle postojem mi třeba premiér Nečas pěkně leze na nervy. Nám, jako voličům, může být jedno, zda se politici k něčemu takovému zaváží pod tlakem okolností dobrovolně, nebo zda je k tomu dokope unie, hlavně ať už se naučí vyjít s tím, co se na daních vybere a ne, že budou na úkor budoucích generací sekat bezostyšně dluhy, podstatné je, že zdravý rozum velí to udělat a klást tomu odpor může jen hlupák, nebo zloděj, kterému je jedno jak se napakuje.

Jakub S. řekl(a)...

Aha! AH! No já už jsem to víckrát slyše či četl, ale nemůžu se jaksi donutit věnovat patřičnou pozornost takovým ujetým pubertálním nedůstojným skličujícím tristním trapným hovadinám.. Jenže když jim tolik lidí věří... a tomu, že před 6000 lety se Židi přeplavili přes oceán a založili v US osady... a tomu, že pan S. našel podle pokynů anděla na kopečku zlaté desky s pokračováním Písma, a on jim i rozuměl, a pak si je vzal anděl zpátky... a tomu, že duše je v krvi, takže nechám dítě zemřít bez transfuze... a tomu, že kdysi celou Evropu osídlili tehdy nejvyspělejší Slovani, s písmem(!), a vlastně celou Indii i Himaláje ("zima leží"), jenže pak vzniklo kolem toho spiknutí mlčení... a gigalodím vesmířanů, co už dávno jskou kolem Země... a učení sv. Lenina a Trockého a Maa... a vzývatelům sv. Grálu, ať je to cokoliv.. a tomu, že Velká Morava měla centrum na Slovensku a obývali ji Slovieni, tj. Slováci, a název Morava pak jim byl protiprávně uzmut Čehúnmi... atd. atd.

Harpyje řekl(a)...

Komentátor německého deníku Frankfurter Algemeine Zeitung Georg Paul Hefty vnímá český postoj jako typický pro postkomunistické země.
"Z devíti nových členských zemí s komunistickou zkušeností jen dvě projevily dostatek odvahy a přijaly euro," napsal Hefty. "Tvrzení českého premiéra Nečase o tom, že o přistoupení k fiskální dohodě ještě proběhnou jednání na domácí politické scéně, nemůže zastřít, že Česko žije nacionalistickým duchem, který zosobňuje Václav Klaus stejně jako bratři Kaczynští v Polsku nebo Viktor Orbán v Maďarsku."
"Občanská a národní hrdost" vypadají poněkud jinak, než toto trapné lavírování Klausova poskoka.

Jakub S. řekl(a)...

Na hören Sie mal, Herr Hefty: mezi těma pánam jsou značné, velmi patrné rozdíly. Měl byste je vidět, působíte-li v něčem jako FAZ. Alles.

Harpyje řekl(a)...

Nešť. Jejich působení je stejně zhoubné.

informace řekl(a)...

Italské noviny zatím nekomentují.
Cameron prý pochválil opatření na tvoření nových pracovních možností.
http://www.corriereweb.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=20840:vertice-ue-approvata-la-bozza-del-trattato-sull%E2%80%99unione-di-bilancio&Itemid=193

Šaman řekl(a)...

K číslu 18: Taky se užívá "88", což má znamenat Heil Hitler. Samozřejmě, že tramvaj číslo 18 jezdí bez problémů, stejně jako nikdo nenařkne z neonacismu astronomy, že mají 88 souhvězdí. Jde o kontext.

Když třináctiletý vyholený fracek z těžkýma botama řve z tramvaje na Cikány "Osmnáct, osmnáct", tak asi nepropaguje tramvajovou linku. Hošíka jsem napomenul, a když mi odvětil "osmdesát osm", tak jsem mu vysvětlil, že soudruh Hitler by ho nechal jako příslušníka méněcenné rasy zastřelit nebo chcípnout hlady někde na "břehu Severního moře".

Jde o souvislost, kontext! Něco jiného je, jestli historici počítají 5,5 nebo 6,5 obětí šoa, a něco jiného, když kdosi, kdo se prohlásí za historika počítá 3 miliony nebo 300 tisíc nebo nic - ne aby našel historickou pravdu, ale aby popřel šoa. A zase to nedělá jen kvůli samotnému popření, ale z nenávisti - a z přípravy dalšího vraždění.

Ono s těmi čísly 18 a 88 to není nic nového. Už před válkou byl u nás taky zakázán pozdrav HH! Sudeťáčtí mladiství provokatéři místo něj nosili ke kraťasům bílé podkolenky. A to se vědělo, že bílé podkolenky jsou číslo 88, tedy HH!. Bílé podkolenky soudně zakázat nešlo, tak se na hitlerjugend vrhali čeští kluci a mazali jim je černým krémem na boty…

Když od 90. let začali u nás skini hajlovat, tak policajti dělali, že nic nevidí. Nejspíš ti hoši ukazovali, jak vysoko jim skáče pes! Měli jim policajti ty pazoury urazit u samý prdele.

No dobře. Ono se to nezarazilo, takže jsou dnes politici, kteří těmhle svým potencionálním voličům podkuřují. Takže si dovolí mluvit o rase… Největší trapas předvedl premiér Topolánek s malmotem "noc dlouhých nožů". "Es kommt der Tag" bylo od něj také vtipné, jak si asi myslel. Vrcholem jeho kreténismu bylo právě, když si na sebe vzal tričko s číslovkou 18 - přičemž věděl, že ho budou fotit. V souvislosti s jeho předcházejícími výroky nepředpokládám, že neznal jeho symboliku.

Když Jágr hraje v dresu číslo 68, každý ví, o co jde. A když si někdo na sebe bere dres s číslem 18, tak taky každý ví.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK má pravdu, Ó Velký Šamane.
Pravdu mají i ostatní zdejší vlastenečtí myslitelé - fašistická Evropa nám opravdu čím dál tím víc ukrajuje z naší svobody. A velezrádná eurohujerská „česká“ vláda nás vůbec nebrání.

Jestli to takto půjde dál, za chvíli nebudeme smět svobodně vyjádřit svůj názor skoro na nic. Například, že v Osvětimi prostě nemohlo být zlikvidováno tolik osob jak tvrdí Židi. Nebo, že Lety nebyl žádný koncentrační tábor, jak tvrdí Cikáni.
Prostě - musíme se co nejdříve zbavit evropského protektorátu a pravicových "českých" quislingů, musíme co nejdříve obnovit naši typickou západoasijskou svobodu projevu.

Čest a Nazdar !