sobota 21. ledna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Motivace ke smysluplnému plnění vize

Pondělí 21. ledna
Na dnešní managorské poradě se zjebávalo za snižování výnosů, zvyšování nákladů a vůbec neplnění podnikatelského plánu (BP) za rok 2001. Akcie klesají, konkurence doráží, zdálo by se, že nás čeká brzký krach. Duto Hlav se přesto vrátil s dobrou náladou: "Na závěr proběhl workshop, který vytýčil předpoklady realizace BP 2002 a splnění cílů Strategické iniciativy do roku 2010."



Úterý 22. ledna
Ředitel Běsný Kokot přednesl v závodním rozhlase projev, ve kterém sliboval další zlepšení v chodu společnosti: "V rámci implementace Business modelu řízení je třeba odpovědně posoudit možnost další redukce liniových stupňů řízení a optimalizaci počtu manažerů ve společnosti". Prý se začnou propouštět dílenští mistři.

Středa 23. ledna
V mailech přišla nová várka ROZŘEĎ a POS: Jak objednávat stravenky, jak vykazovat spotřebu sponek a připínáčků, jak vyplňovat knihu pracovních přestávek, jak si mýt ruce. Podepsali jsme prokazatelné seznámení - jakákoli odchylka od předpisů bude posuzována jako "závažné porušení pracovní kázně" (tj. vyhazov bez odstupného).

Čtvrtek 24. ledna
Obdrželi jsme rozsáhlý "Standard používaných výrazů v textech", jehož součástí je i ROZŘEĎ, které určuje povolené fonty písma. Nedodržení těchto předpisů může mít za následek okamžité rozvázání prac. poměru. Zároveň přišel osobní dopis od Běsného Kokota: "Nejdůležitější pro Vaši práci je tvořivost, tvořivost a ještě jednou tvořivost. Pamatujte - firma, ve které chybí kreativita, je mrtvá!"

Pátek 25. ledna
Duto Hlav nám dnes řekl: "Už vás nebudu řídit modelem 'zadám úkoly a kontroluji'. S tím se rozlučte. Budu vás motivovat ke smysluplnému plnění naší vize a jasně artikulovat cíl. Ve vašem vlastním zájmu je se k tomuto cíli dostat." Takže je to jasné - příští týden začneme zase se stolním fotbalem!
...............................................

Sobota 26. ledna
Z listárny Moby Dicka

Zdravím Tě, Moby Dicku.
Tak jsem opustil svoje místo v české firmě, kde jsem ráno přišel do práce, elektronický turniket mi zaznamenal docházku, stravu jsem si objednával na intranetu, firma mi nadělila notebook i mobil - a navzdory tomu jsem měl pocit, že mi ujíždí vlak. Takže když jsem zhruba před rokem dostal nabídku z USA, nezaváhal jsem.
"Americko-japonská korporace", to sice zní hrdě, ale příchod a odchod si značím do starobylého formuláře, i když máme super elektronický docházkový systém. Náš japonský šéf přes finance totiž nerozumí dobře anglicky a pak údajně tomu "elektronickému nesmyslu" nevěří. Moje PC je oprášená 486 a nové dostanu, až Rusové vrátí Sachalin a Kurilské ostrovy. I Duto Hlava máme, jen na nás neřve, protože neumí anglicky...
Nejnověji zavedl formulář, tzv. "Request Form", kde se zapisují veškeré požadavky nad 15 USD. Požadavek pak musí podepsat nasledující tým managorů: Section Manager, Division Manager, Financial Controler, Vice President (náš Duto Hlav). Nejzábavnější je získat poslední podpis, protože náš Duto znalost angličtiny pouze předstírá. Jakákoliv snaha vysvětlit mu nutnost zakoupení čehokoliv končí na hranici jeho znalosti jazyka. Takže se nakupuje jen to, čemu rozumí...
Jelikož opravdu potřebuji pracovat, přijal jsem drastické opatření: Koupil jsem si učebnici japonštiny pro samouky.

S pozdravem Roman
*************************************
MOBY DICK - nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky
(Informace o vztazích na pracovišti viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

24 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Že by to v US opravdu mohlo v podnicích vypadat takto - ?

informace řekl(a)...

Motivace ke smysluplnému plnění vize?
Co říct ke včerejší vizi na blogu, kde dva štamgasti propočítávají strategické výhody a nevýhody pro zmáčknutí knoflíku na spuštění jaderné války na Středním východě a třetí zas extaticky agituje pro zmáčknutí záchodového knoflíku na spláchnutí popele třídních nepřátel?
A co říci k další šokující vizi Harpyje, která e omlouvá a kaje a na stvrzení upřímnosti svého pokání se podepisuje s l e p i c e ? A [starý komediant] - upozorňuji na hranaté závorky! - Kocour s ekumenickou velkodušností omluvy přijímá?
K náležitému prokomentování těchto scém mi radí a zároveň dává jakési zmocnění team pracovníků Berkeleyské univerzity, kteří došli po dlouhodobých pokusech k závěru, že drby a drbání mají blahodárný účinek nejen na zdraví drbajících, jak ženského tak i mužského pohlaví, ale hlavně na udržování psychologické rovnováhy společnosti.
Tedy, když tu na blogu napíšu pěkný komentář k vizi včerejšího dění, zpomalí se mi srdeční tep,zlepší se mi trávení a budu se cítit fit.
Jenže pracovníci institutu ve svém článku, uveřejněném v Journal of Personality and Social Psychology, nic neříkají o případné reakci objektů, postižených touto sociálně prospěšnou činností.
Co byste mi radili vy, abych svým komentářem tuto vizi náležitě naplnila smyslem? (Bez vedlejších nežádoucích následků, ça va sans dire.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě, že to tak v kapitalistických podnicích vypadá.
Proč, pro Lenina, neustále píše Moby Dick své srdcervoucí příběhy ze života v kapitalismu ?!

Prostě, vážený Jakube S., hloupí, nadutí, a hamižní euroameričtí (+ japonští) vykořisťovatelé tyjí z mozolů, potu a krve prostých pracujících. V případě Moby Dicka a jeho soudruhů tedy z mozolů, potu a krve prostých dělníků pera.
A onen ubohý, chytrý, schopný, pracovitý, vykořisťovaný Čech v USA - to je stejný případ jako vykořisťovaní našinci přímo v naší vlasti. Ano, pokud naše nadřízené nevybírá a neschvaluje ROH a Strana, dopadá to vždy stejně - nad námi vládnou neschopní blbci a parchanti.
Ale až se to obrátí, až se opět osvobodíme od Euroameriky a vykořisťovatelů, až to zase dostaneme do ruky - to zas budou všichni čumět !


Jsou mnozí, kteří nechápou stále dosti jasně smysl pracovní svobody a rušení soukromokapitalistické, nucené pracovní otročiny. Nechápou, že svobodná, dobrovolná práce musí dát vyšší a lepší pracovní výkony než práce nucená. (A.Zápotocký, 31.7.1946) *** Volte NS-LEV 21 a KSČM !

Schumacher řekl(a)...

Informace a nadto si z toho a ze sebe dělají srandu aby se z toho nezbláznili. A´t to dopadne tak či onak, poplácejí se po zádech jak jsou dobří, že přesně tohle předvídali. A že nejzásadnější (zásadnější než propracovaná strategie Clausewitze a Moltkeho)je Suvorovova odpověď na otázku co je základem úspěšné strategie vedoucí k vítězství : Přesila.

Větší vlastenec řekl(a)...

Již podruhé jsem dnes zamáčkl slzu v oku svém, slzu radostného dojetí nad moudrostí a vzděláním Čechů, svých soudruhů a soukmenovců.
Již podruhé zamáčkl jsem slzu pěstí, pěstí svou stále ještě ztvrdlou dlouholetou prací s kladivem obyčejným i pneumatickým - ano, drahý bratr, přítel, soudruh a soukmenovec Schumacher-utajený antisemita mne opět přivedl až k pláči.

Tak přesilou tedy vyhrával slavný Suvorov !

Inu, člověk se stále učí. Když má od koho, že.

Ve vší skromnosti si dovolím předpokládat, že b.p.s.s.Schumacher je něčím významným již dnes, za dnešního hnusného proevropského režimu. Ale čím se stane po našem opětovném vítězství na euroamerickými okupanty - to se ani neodvážím odhadnout.
Tak vysoko ani nedohlédnu. *)

Jen mne tak napadá ...
Ten Suvorov - jak to, že se pouštěl do bitev (i celých tažení), kde protivník byl v jasné až několikanásobné přesile ? Vždyť to přece bylo v naprostém rozporu s jeho strategií ! A možná i filosofií, že.
Nu, nebudu nad tím špekulovat, páč sám jaksi nic nevyšpekuluji, že. Prostě si počkám, až mi to opět velice laskavě vysvětlí náš stratég.

Míru zdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Jeden z mých dvou soudruhů kmotrů se v závěru své vojenské kariéry dostal až do Moskvy, jako zástupce náčelníka styčného oddělení naší vojenské kontrarozvědky u sovětského velení.
Soudím, že b.p.s.s.Schumacher to dotáhne ještě výš.

Harpyje řekl(a)...

"Soudruhů kmotrů"?
Představa zástupce náčelníka styčného oddělení naší vojenské kontrarozvědky u sovětského velení u křtitelnice s tehdy ještě Malým řvoucím vlastencem v náručí je poněkud komická. Doufám, že měl na sobě slavnostní uniformu. :-))))

Větší vlastenec řekl(a)...

U Ramónova cepínu !
Vážená paní Harpyje, což nevíte, že pocházím z pokrokové rodiny ?!
Já jsem samozřejmě nebyl pokřtěn ! Chraň Lenin !!
Ti soudruzi byli mými kmotry při krásném, prostém i slavnostním obřadu Vítání občánků !!!
Ne v temném a studeném „svatostánku“ tmářů a černoprdelníků, leč ve světlém kulturním středisku se odehrál tento radostný obřad.
Místo mramorového oltáře s děsivou mrtvolou na kříži stál prostý dřevěný stůl s květinami a rudou pamětní knihou, na stěnách nevisely obrazy mučení, ale radostného budování. Místo divných soch“svatých“ - na vysokých dřevěných podstavcích zářily busty Marxe, Engelse, Lenina a Gottwalda. Na čelní stěně místnosti se skvěl slavnostně nařasený rudý prapor, přes něj nějaké budovatelské heslo. Marxužel nemohu přesně určit, jaké heslo jsem tehdy viděl svými kojeneckýma očima - fotografie z něj pohříchu zobrazují jen pramálo.
Nicméně všichni tři soudruzi - můj s.otec i oba jeho přátelé a soudruzi - jsou v prostých tmavých oblecích (s.otec oblékl slavnostní, tzv.diplomatický).
Takže tak.

Hezký večer přeji.

Harpyje řekl(a)...

O Vítání občánků slyším dnes poprvé. K mé hrůze a zděšení jsem zrovna zjistila, že tento obřad stále ještě přežívá.
Já jsem řádně pokřtěná, takže přijdu eventuelně do pekla, Vy ale máte šanci dostat se do Věčného Kremlu.

Harpyje řekl(a)...

Botičky Bébé Dior jste jako potomek pokrokových rodičů náhodou neměl?

informazione řekl(a)...

Ta věta "místo mramorového oltáře s děsivou mrtvolou na kříži " mi připomněla výrok jakéhosi Adela Smitha, zakladatele italského Svazu musulmánů ('Unione dei Musulmani d'Italia), který pronesl v televizní debatě, kde se mělo hovořit o demokratickém soužití musulmánů a křesťanů. Smith se vyjádřil pohrdavě o symbolu křesťaství, že v něm vzbuzuje hnus ten červíček na kříži, celý pokroucený a zakrvácený. Několik měsíců na to, pak toho červíčka demonstrativně vyhodil z okna nemocnice, kde ležela jeho matka, s tím, že ji rozčiluje. Byl za hanobení katolické víry odsouzen na 8 měsíců vězení. To v 2006 r., pět let poté ho tribunál odsoudil k pěti letů vězení, tentokrát pro podvodný prodej nemovitosti a placení falešnými bankovními šeky. Po tomto rozsudku obhájce islámu zmizel neznámo kam. Od té doby (říjen 2011) se víc neobjevil.
Asociace zcela náhodná.

Jakub S. řekl(a)...

Adel(o) DSmith - no to je plastická, plnokrevná postava!
A já si představuju, jak by to dopadlo v kterékoli zemi EU dnes... raději ne.
S, vítání občánků samozřejmě na radnicích existuje - proč by nemělo? Když je o občanské, necírkevní, vítání do života zájem? Vydechni a pochop, prosím, že je zásadní rozdíl mezi tehdejšími lokálními nejkovanějšími soudruhy (když se stali předsedou či místopředsedou MěNV či MNV) a dnešním starostou či jeho zástupcem. Nikoho dnes ani nenapadne chtít po rodičích za miminko budoucí poslušnost zářnému budoucímu Nejlepšímu řádu. Nejde o existenci - neexistenci obřadu, řekl bych. Ale bližší nevím, roky už jsem na tom nebyl.
Má dcera se tom zúčastňuje za sdružení Maminek s miminky (v její čtvrti) a je to krásné, dojemné, povznášející, milé, kouzelné. A můj táta jako primář pediatrie tam kdysi (tedy na radnici) posílal své kvalifikované sestřičky.
Ono to není černobílé. Vše "ateistické" musí být vykynoženo, neb to od ďábla jest? Zdravím!

Schumacher řekl(a)...

VV, cituji nezpochybnitelnou historickou studii "Blaník".

Jakub S. řekl(a)...

Mistr Jára tam má něco o vítání občánků? Já jsem to ovšem viděl, jak žít bez znalosti základního klasika, ale nevím - ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Jo ták !
Děkuji za vysvětlení, drahý b.p.s.s.Schumachře.

Takže ne z Vaší vlastní hlavy, nýbrž z Cimrmanovy hry "Blaník" pocházejí ony průrazné věty "Co se týče možného útoku USA na Írán použitím prostředků z letadlových a dalších lodí a letadel operujících z evropských letišť, očekávám rutinní postup. Ničení velitelských ..." a tak dále a tak podobně.
Prostě ony "analýzy" a "syntézy", které zde dnes tak marnotratně zdarma trousíte.
Tak to ano; to chápu.

Mimochodem : J.Švejk taky před válkou vyslovil skvělou strategickou prognózu; nebylo jeho chybou, že události se posléze ubíraly poněkud jinou cestou.

Čest a Nazdar !

Schumacher řekl(a)...

VV, to byl pokus o humorná poznámka k Suvorovovi. Pro odlehčení. Americké(převážně)sitcomy pro takový případ natvrdlého publika mívají přimixovaný smích. Zvážím to. Pro případy absolutního nedostatku smyslu pro humor doplním vysvětlivkami podle příručky pro natvrdlé pruské poddůstojníky (Hahahaha). Nikoli pro pruské důstojníky, politruky, duchovní, revolucionáře a podobné živočichy, protože těm je zbytečné, ba dokonce smrtelně nebezpečné cokoli vysvětlovat (Hahahaha). Především pro vysvětlujícího (Hahahaha). Kromě toho se obávám, že i krátký příspěvek doplněný náležitými vysvětlivkami by překročil limit čtyř tisíců znaků (Hahahaha).

Větší vlastenec řekl(a)...

Aha.
Tak ona je to legrace, všechna ta MOUDRA o Suvorovově „strategii“ a íránské resp. americké strategii ...
Jo tak to ano.
Jsem to ale hlupák nedovtipný.
HAHAHAHAHAHAHAH ...

Prosím, opravdu MOC prosím, drahý b.p.s.s.Schumachře, příště napište KVŮLI MNĚ :
„Výše (var. ´níže´) napsané má být děsná sranda. Takže neberte mé ´rozklady´ vážně. Děkuji.“
Nebo něco na tento způsob.

Děkuji Vám předem, a přeji hezký den.

Schumacher řekl(a)...

"všechna ta MOUDRA o Suvorovově „strategii“ a íránské resp. americké strategii ...
Jo tak to ano."

Jo tak to ne. Obávám se, že v tomhle případě by nepomohla ani ilustrovaná příručka pro pruské poddůstojníky v rozšířeném a doplněném vydání, opatřená vysvětlivkami, výkladovým slovníkem a videonávodem k použití.

Větší vlastenec řekl(a)...

Videonávod k použití pro pruské poddůstojníky ...??

A jo taááák ...
No to je tedy taky vážně psina.
Vy žertéři jeden, teď jste mne vážně rozesmál, Vy kujóne !
Prostě se vzdávám, hahahahaha.
Jste v přesile jako Suvorov.
Ach Vy stratégu.

HOHOHOHIHIHIHUHUHU !

informace řekl(a)...

Dovolte jednu otázku. Je korektní smát se HE HE HE?
Anebo plakat a výt UHÚ UHÚ?
Protože, jak tvrdí někteří ruští historici, kdyby byl v srpnu 1799 car Pavel I nezastavil na naléhání rakouského dvora italskou kampaň Suvorova, nebylo by došlo ani k ruské kampani Napoleona v 1812.
Suvorov po dobytí severní Itálie a části Švýcarska, které byly součástí Rakouské říše, chtěl obrátit své vojsko na Paříž po linii Grenoble, Lyon.
Ve Švýcarsku má Suvorov pomníky, v severní Itálii pořádají vzpomínkové cesty na kolech po místech jeho kampaně.
СУВОРОВСКИЕ ДНИ В ИТАЛИИ
http://www.unibz.it/en/students/welcome/ViewIWPBlob.customHandler?NewsID=65599&language=en
http://russiaoggi.it/articles/2011/06/20/la_spedizione_russa_in_italia_contro_napoleone_12374.html
http://www.comune.lomello.pv.it/canalitematici/cultura-e-turismo/giornata-di-aleksandr-suvorov-lomello-22-maggio-2011

stk řekl(a)...

Na těch bicyklech jezdí kdo? Rusové?

informace řekl(a)...

Kdo tam všechno byl to nevím. Na oznámení se hovořilo o 25-30 osobách jako účastnících -divácích.
Ale musel to být pěkný výlet. A při tom se něco dozvědět o alternativních dějinách. O kampani Suvorova v Itálii a Švýcarsku se moc nepíše a ani se toho moc neví. Hlavně mezi nehistoriky.

Petr Kohout řekl(a)...

Na hranicí se mají budovat transformátory - čili zařízení, přes které se probije jenom předem určené množství elektrické energie. Možnost vypnutí (vypínač) na hranicích máme už teď. Ovšem zachránit Českou republiku tím, že se srazí Německo i Rakousko je navýsost politický problém. I když veškeré potíže v energetice svými nestabilními zdroji zjevně zavinilo Německo a Rakousko.

Moby Dick řekl(a)...

Nejde o to "srážet Německo a Rakousko", ale nechat je, aby si své problémy vyřešily samy, tedy ty technické problémy, do kterých se dostaly kvůli své totalitní zelené ideologii a neházely je na hlavu nám.

Ano, jeden evropský dům. V energetice dokonce byt. A když přijde exekutor, sebere majetek majiteli bytu, k němuž se nahlásil dlužník. I zde se ale vymýšlejí "transformátory" tak, aby nebyli biti nevinní.

Zelení Khmérové, tedy jejich ideologové, to nedělají kvůli blbosti, ale kvůli své chamtivosti. Kdo zavinil (energetický) dluh, neměl by se divit, až k němu přijde exekutor (blackout).

>>:-//

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně tak, vlastenecká Bílá Velrybo !
Jak právě v těchto dnech vyšlo najevo, i vrchní petent V.Havel patřil k nejvyšším Zeleným Khmérům.
A jako např. Al Gore, i V.H. kázal vodu a pil víno.

O jeho chamtivosti snad nemusím psát - kvůli svému zisku (viz např. palác Lucerna) neváhal zničit naši drahou vlast, Československou socialistickou republiku.

Naštěstí přišel náš velký Václav Klaus, a ten nedá zahynouti nám ni budoucím.
Prostě - kašleme na Euroameričany a jejich pitomé nápady ! Užívejme dne, v noci sviťme žárovkami, a po nás potopa nepřijde.

Proč bychom se netěšili, když nám Lenin zdraví dal, zdraví dal ?!