neděle 1. ledna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Nemyslet postaru!

Pondělí 31. prosince 2001, silvestr
České Textárny pořádají pro své zaměstnance silvestrovskou veselici. Budou tam všichni: Běsný Kokot s Dur Durakem, L.Živá se Z.Vrhem, Tluč Huba se svou žvavou ženou, Duto Hlav s Viki Vykulenou, Mazanec s novou dogou i čáp marabu s paní Jobovou. Také Jambor, Plachý a další stovky managorů. Nepřijde Junior, Ambrož, ani já - ráno spolu obcházíme městská tržiště s grogem a navečer se vracíme domů. Ani slibovaný start továrního komínu nás nezlákal.



Úterý 1. ledna 2002, Nový rok
Start továrního komínu, ještě před nedávnem sídla čápa marabu, se včera nezdařil. Přidané raketové motory byly bez závad - jenom strážní vypili ethylalkoholové palivo. Marabu sedí ve správní radě, co teď s prázdným komínem, když se ho nepodařilo dostat na oběžnou dráhu? Koupíme nového čápa mrchožravce - tentokrát pro jistotu z umělé hmoty.

Středa 2. ledna
Ředitel Běsný Kokot zahájil nový pracovní rok projevem v závodním rozhlase:
"Bouřlivě se rozvíjející trh na poli mektů a tlachů, větší flexibilita konkurence a cenové tlaky způsobují, že se nám nedaří plnit očekávaný nárůst výnosů. Tento nepříznivý trend vyrovnáme pružnou tvorbou cenových programů."
Je to tak. Zdražujeme.

Čtvrtek 3. ledna
Na závěr  včerejšího rozhlasového projevu ředitel Běsný Kokot pravil:
"Největším kapitálem, který naše firma má, jste právě vy, naši zaměstnanci, se svým technickým i lidským potenciálem. Čekáme vaše zapojení do realizace plánů, projektů a stanovených cílů."
Čtvrtá vlna liberalizace se blíží, nikdo nesmí zůstat nezapojen. Pro nové čtenáře mého deníčku - zase se bude propouštět.

Pátek 4. ledna
Středeční projev Běsného Kokota zanechal následky v mysli vedoucího ing. Duto Hlava: Už od 3 hodin byl vzhůru  psal si nápady na papírky. Jeho návrh, abychom v naší textárně opakovali turnaj ve stolním fotbale, narazil na vlnu zdvořilého nezájmu. Pokáral nás:
"Stále myslíte postaru, jako za komunismu! S takovým přístupem úkoly, vytčené nejvyšším manadementem, nesplníme!"
...........................................................

Sobota 5. ledna
Z listárny Moby Dicka

Milý Moby,
absurdity nejsou jen ve Tvém deníčku. Stalo se, že jsem se přestěhoval a společně s bytem jsem převzal i telefonní přípojku k Českému Telecomu. Že mě to stálo 170,- Kč za změnu majitele, to jsem věděl a nějak překousl, ale ve výpise mi milý monopolní podnik naúčtoval i nájem telefonu ve výši 7,50 Kč/měsíc. Problém je, že žádný telefon jsem od nich nedostal a nikde jsem jeho převzetí nijak nepotvrdil. Zavolal jsem tedy na infolinku, kde mně milý hlásek ubezpečil, ze to je v pořádku, protože jsem společně s linkou převzal i nájem telefonu. A buďto mám sehnat bývalého majitele a dostat (vymlátit ? 8-) ) z něj telefon nebo sehnat nějaký starý, třebas již nefunkční telefon a vrátit jej Telecomu. Nebo platit směšné částky molochu, který je, ačkoliv se jedná o směšné částky, nemůže odpustit mně.

Zaslal čtenář J.S.
*************************************
NEZAJÍMAVÝ NOVÝ ROK 2012 PŘEJE ČTENÁŘŮM MOBY DICK, - nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky
(Další informace o vztazích na pracovišti viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

47 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Inu - jak v 2002, tak 2012!
Tak jenom už chvilku přemýšlím: a je to dobré pro židy, nebo to bude špatné pro židy... pardon. Optimální dávku štěstí Bílé velrybě, a ovšem taky kapitánu Achabovi a spol.! Jeden ovšem musí skončit špatně. - A bude to špatné pro ostatní, nebo... už mlčím.

STK řekl(a)...

Taky dumám:

Nedlužím někomu něco?
Neslíbil jsem něco a pak na to zapomněl?
Dokončil jsem to, co mělo být dokončeno?
Co bude dál s Evropou?
Co čekat od bojovného islámu?
Nepřepadne mě nějaká nečekaná choroba?
A mé blízké až nejbližsí?

Kuš!

EK řekl(a)...

A co takhle "zatočit kormidlem" ?
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2012010103

čest zase v šest!

Harpyje řekl(a)...

"Vytvořme to druhé Švýcarsko alespoň pro těch pár procent solidních lidí."
S takovými "osobnostmi", jako nácek Landa, se Vám v Česku zaručeně podaří vytvořit multikulturní společnost po vzoru Švýcarska. :-))))

Jakub S. řekl(a)...

Dlužím - To naštěstí nevím. - Nedokončil. - To už naštěstí nebudu vědět. - Vše. - A co. Užil jsem si dost. - Snad až po mně!

Jakub S. řekl(a)...

Ale S, Landu například z mého okolí vůůbec nikdo nebere! N á m se to nepodaří, nám inteligentním postarším soudným lidem to není třeba říkat. To je sek do prázdna, no skoro.

Harpyje řekl(a)...

Tak si přečti nejprve ten článek na onom znamenitém webu ("Zmrdi, vohnouti, politika, společnost ...") na který odkazuje diskutér EK.

Větší vlastenec řekl(a)...

Německá a papeženecká propaganda funguje, že vážená paní Harpyje ?
Alespoň tam u Vás v Evropě funguje; u nás v Česku, pevné a nedílné součásti Západní Asie, nepřátelská propaganda zabírá jen na osoby hloupé a/nebo nepevné.
Ano, my Češi a Moravané správného třídního původu víme, že náš Dan Landa hájí správnou věc správným způsobem.
Víme, že vozová hradba mnohokrát ochránila naši vlast a náš národ před Němci a jinými Evropany; ochránila nás před CELOU Evropou.
Víme, co by se bylo bývalo stalo, kdyby nás Zikmund-Liška ryšavá uchvátil již v roce 1419, a ne až o sedmnáct let později : Stali bychom se součástí Evropy. Detaily si nedomýšlíme, je to příliš velká hrůza.
Snad jen jediný : Bytostný Evropan Zikmund by celou naši vlast zatáhl do svého sobeckého boje proti Muslimům. Celá naše vlast by tak stala legitimním cílem muslimského preventivního obranného protiúderu.
Prostě - podobná situace, jaká by nastala po postavení amerického útočného jaderného radaru v Brdech. Ano, Jiří Paroubek bude jednou srovnáván s Janem Žižkou.
Ano, náš národ, znovu se ubránivší proti dědičným nepřátelům, je právem hrdý na své husitské předky a jejich stále živoucí odkaz.

Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Fuj.
Fujteufel.
Teď jsem nakoukl do brlohu Neviditelného Psa, partnerského webu zdejšího vlasteneckého Doupěte.
A tam, ó hrůzo ...
Tam se nějaká zrádkyně lidu a vlasti pokouší hájit neobhajitelné : EU.
Ano, jistá Zuzana Kulhánková, dozajista placená agentka Evropanů a možná i Euroameričanů, plive na vší náš lid : Prý že některá nejhloupější nařízení EU již Evropani zrušili, jiná si prý náš lid zveličil.
Prostě HNUS. Zrada.

Co s paní Kulhánkovou, v této etapě vývoje ? Po obnovení naší plné samostatnosti ji samozřejmě postavíme před Lidový soud, ale dnes radím pouze - NEČÍST.
Ano, drazí vlastenci, netaste čepele, nechejte tu zrádnou osobu žít. Ať nedáváme Evropanům zbytečně munici k dalším pomluvám.

Čest a Nazdar !

stk řekl(a)...

Jistě V. Vlastenče,
snad stačí ta nejhloupější nařízení odvolat. Někdy ale může být trošku pozdě. Nemyslím tím "nařízení o povinné internaci* a následné likvidaci* všech patriotů*".
Míním tím důvěru nebo naopak k dané společnosti, organizaci. A na to, aby je jeden přestal brát vážně, vážně stačí i "směrnice o povolené zakřivenosti banánů". Nebo zákaz žárovek, rtuťových teploměrů atd. Asi není třeba pokračovat, že?

(Cizí slova, repektive* významy, v nichž jsem jich použil potřebným na požádání vysvětlím.)

drak řekl(a)...

Ten článek na d-fens.com možná může někomu připadat poněkud naivní, nicméně v jednom pravdu má, v tom, že nejhorší ze všeho je sedět na zadnici a nic nedělat. Kdo chce něco změnit tak k tomu rozhodně má mnohem větší šance nežli kdysi za bolševika a jeho aktivity se mohou obrat v podstatě dvěma základními směry:

* vydělávat více peněz
* být nějak společensky a politicky aktivní.

Čím více peněz máte, tím větší vliv máte na dění ve svém okolí, to je věc, která se nikdy neztratí, s tím rancem prachů, není-li nabyt vyloženě odporným způsobem, roste i vaše autorita a ochota okolí vám naslouchat. No a nebo můžete založit blog, stranu, vstoupit do nějaké atd atp, když bude nějak občansky a politicky činných více normálních lidí, tak tím přinejmenším zúží manévrovací a další prostor pro všelijaké zmetky a padouchy.

Větší vlastenec řekl(a)...

Postulujete pojem "nepovinná internace", vážený STK ? Nepovinná pro internující či internované ?
No jen tak na okraj; jinak velmi správně vyjadřujete svou nedůvěru k organizaci jménem EU.
Tato převodová páka mezinárodního kapitálu nám ovšem nebyla "daná"; byla nám naoktrojována našimi dědičnými nepřáteli.
Jak jistě víte, tato tragická ztráta naší samostatnosti byla možná jen a pouze v důsledku dočasného ústupu našeho slovanského společenského zřízení + dočasného odchodu slavné ruské (sovětské) armády.
Což se samozřejmě rychle změní, v okamžiku, kdy vší náš lid rázně vyjádří svou nedůvěru vůči nepřátelům zjevným i zakukleným.

Na závěr, vážený STK, Vám jménem Strany i všeho lidu slibuji :
Po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem NEBUDOU zaváděny žádné naše předpisy ohledně tvaru a barvy banánů.
Regulační stupně odběru elektrické energie budou vyhlašovány v masmédiích v 6.00 a 13.00, v rozhlase po drátě každou hodinu.

Na shledanou v lepších časech.

stk řekl(a)...

Regulační stupně nebude třeba vyhlašovat, ani kdyby nedejbůh došlo na Vaše slova. Nastane-li totiž black-out, není jak vyhlašovet a čím vyhlašovat. Nakonec ani co vyhlašovat. Vsjo jasno, je tma. (Aspoň by se trochu zalomila stále klesající křivka porodnosti. Zatím to tak u všech blac-outů bylo. Jestli ta elektrizace není příčinou vymírání "bílého heterosexuálního pracujícího muže obvyklého vyznání"*.)
===
Počkejme Zajíci (zpět: Vlastenče), až na severu pořádně zafouká. Tzv. severák. Možná se dočkáme "velké tmy", nepodaří-li se nám včas odpojit od elektrizační soustavy EU. Což se asi nepodaří včas.

P.S:: Vy snad víte o nějakém t.č. funkčním systému DR v Kotlince? Na baterie nebo na agregát?

*/= pokus o humor

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak ještě jednou, vážený STK, tentokrát bez úplně cizích slov :
EU nám byla vnucena, kombinací vyhrůžek a slibů. Vší náš lid nyní vidí, že jsme raději měli bojovat na vozových hradbách a barikádách, než se vzdát bez boje přesile Euroameričanů.
EU nám nyní bezostyšně a ZCELA NESMYSLNĚ vnucuje nám nepochopitelné novoty - např. právě diskutované drahé úsporné žárovky.
Proč, pro Lenina, bychom se vzdávali našich krásných žárovek, když přece můžeme použít naše osvědčené regulační stupně ?!?

Vy intoši se prostě pár hodin denně obejdete bez proudu, a my pracující budeme pracovat bez pomoci elektrických strojů, no.
Už jsme tady psal někdy loni, jak skvěle jsme zvládali regulační stupně, vyhlašované v letních měsících poloviny zlatých sedmdesátých : Přivezli nám na stavbu beton (automobilovým domíchávačem, tzv.mixem) pár minut před pravidelným vypnutím proudu (v Praze 4 to bylo kolem poledne). Stavební výtah tudíž nefungoval, beton tuhnout nepřestával.

Tak jsme prostě a jednoduše přeházeli těch cca 4m3 betonu z patra (lešení) do patra, z kalfasu*) do kalfasu a do dalšího kalfasu pomocí tzv.dlouhých fanek*). Tedy z úrovně terénu do třetího patra budovy.
Posílili jsme svaly, zlepšili koordinaci pohybů. No jen zkuste, intoši, nabrat plnou fanku betonu, byť fanku na dlouhé násadě, a hodit do kalfasu o patro lešení výš, když jej máte PŘÍMO NAD HLAVOU.

Prostě - byli jsme před EU, budeme i po ní. A bude nám zas hej.

Čest a Nazdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Toto NENÍ cizí slovo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Trochu se opravím : Nešlo o beton, ale o potěr.
Ten se fankou nabírá o něco lépe.

Ne rybí potěr, intoši blázniví. Potěr je v podstatě beton bez kameniva.

Tak Čest !

Harpyje řekl(a)...

Nechápu, kde žijete, Vlastenče.
Jaká "německá a papeženecká propaganda", prosím Vás?
Jedná se o oficiální propagandu EU, která působí zrovna tak u Vás, jako zde, na prohnilém Západu. Jen takoví mentálně a intelektuálně zdraví a odolní jedinci, kteří se nenechají opít rohlíkem, jako Vy, nebo vážený STK, jste schopní odolávat jejímu náporu.

Jakub S. řekl(a)...

Dělali jste s fankama, šoufkama, kelnama, vinklem, libelou, a stavěli kantky atd. a vozili na rudlu na plac, až byla glajcha? Taková stavba pak byla dobrá.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, vážená paní Harpyje !
Jaký je rozdíl mezi propagandou německou a papeženeckou a propagandou EU ?
Ta druhá je komplexnější ? No a co ?!
Cožpak celá ta "slavná" EU není nástrojem nejreakčnějších kruhů NSR, USA, Vatikánu a Tel Avivu na ovládnutí Evropy i Západní Asie ?!?

A takových "jedinců" jako je vážený STK (i moje maličkost) jsou MILIONY.
No ano - jak by asi v Česku dopadlo referendum k vyřešení otázky "Zůstat v EU a zaplatit miliardy na jeho zachování, NEBO ušetřit miliardy a z EU vystoupit ?"
Nu ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Nechte toho, teoretiku.

Fanka = šoufek; ne "kelna", ale kelňa (my Češi říkáme správně "lžíce").
Vinkl je správně vingl; navíc tehdy žádné nebyly. Takže jsme si buď na místě vyráběli z prken, nebo na místě vytyčovali - obé pomocí známé pytágorovy věty.
Libelu na stavbě viděti znamená nivelák resp. teodolit pozorovati; zedník pracuje s vodováhou. Tehdy vodováhy byly jen dřevěné, přesnosti krokvic nedosahovaly ani zdaleka. Používaly se především olovnice, řečené ovšem "závaží".
Kantka dělá "dobrou stavbu" zrovna tak málo, jako Kant dobrou filosofii.
Štorcka se vážně nestaví naštorc.

Růdl měli skladníci; my jsme samozřejmě všechno vozili na kolečku resp. v japonce.
Stavění a slavení tzv. glajchy je dobrý důvod k otevření další láhve rumu či myslivce.

Ach Lenine, tihle intoši ...

Harpyje řekl(a)...

Nejsem intoš!
Vinkl mám, různé druhy vodováh též (co je krokvice nevím), i jiné kutilské bazmeky, které mi vysloužily pochvalu neschopné osoby, která mi instalovala novou kuchyni.

Větší vlastenec řekl(a)...

Krokvice v rukou feudálního vykořisťovatele

Harpyje řekl(a)...

To jsem si mohla myslet! Vynález P & L! Běžte se bodnout s krokvicí! Dzp.

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh ?
Co má feudální vykořisťovatel a brutální potlačovatel lidu J.Krčín společného s buržoasním vykořisťovatelem a německým agentem Havlem ?

Aha. Jsem to ale hlupák. Jen jsem si přečetl vlastní otázku, už jsem to měl. Vy ale máte postřeh, vážená paní Harpyje.
Nicméně J.K. z J. krokvici nevynalezl; natožpak V.H.

Mimochodem - když na to přijde, tak krokvicí je lépe bít než bodat.

Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Proboha. Soudruh se nám trochu vzdálil dělnické třídě - níc, to se spraví brigádou na HUKU či VŽKG. Fanka n e n í šoufek! O téhle záměně by se dědina mé chaty bavila po léta. A nikdy jsem kolem sebe neslyšel kelňa. Pět let jsem dělal na výstavištích a vozili jsme (ovšem jenom na Moravě a Slovensku) na rudlech. Aji mimo Ostravu to u bylo kratke! Vinkly jsme měli, krásné ocelové. Vingl jsem nikdy neslyšel.
Dobrá byla stavba, pracovali-li na ní chlapi, co takto mluvili, tak...

Větší vlastenec řekl(a)...

U Ramónova cepínu!
Nebavíme se o vybírání žumpy či výstavnictví, ale o stavebních pracích !
A když nějaký intoš tvrdí, že jsem se vzdálil dělnické třídě ... Nemám slov.
Jo, té malé moravské vísce, do níž mne odkládali moji s.rodiče, aby mohli v Praze lépe budovat&bránit vlast, té jsem se vzdálil. Ale ne své celoživotní práci, Vy intoši jeden.

Základní poučení pro nové přidavače-helfry :
"Víš, voč je zedník chytřejší než vůl ? Vo votočku ! Volovi musíš dát všecko před čumák, zedníkovi stačí za prdel. Von se pro to umí votočit."

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Jojo. Český a moravský (to teprv) zedník, ten umí na stavbě všecko votočit, depák vostatní.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pracoval jsem kdysi na podivuhodném letním sídle jisté známé pražské lékařské rodiny.
Byl jsem ještě mlád (17 !), měl jsem jiskru v oku a trému, neb to byl jeden z mých prvních "melouchů". A celá početná rodina mne pečlivě sledovala.
Během společného oběda jsem prohodil cosi "vtipného" o rozdílu mezi jejich a svou prací. Nejpůvabnější z přítomných mladých dam se jemně uchichtla : "No to byste se divil. Já mám potvrzení, že jsem schopna stavět dvouděrové komíny. Ještě z gymnázia, když jsme byli na povinné praxi."
Představil jsem si její jemné ručky, její dlouhé vláčně se pohybující prsty (chirurg ženského pohlaví !) svírající cihlu klasického formátu ...
Asi jsem vypadal vyděšeně, neboť zbytek doktůrků se šklebil zeširoka. Prý je to svatá pravda.
No tak jo.

Proč mi toto právě nyní vytanulo z tůně mé staré unavené mysli ?
Protože jeden ze zdejších puncovaných intošů si zase bere do ... prstů dělnickou třídu. Konkrétně mojí profesi.

Takže, voni intelikente, my zedníci SE při práci u zdi OTÁČÍME k materiálu, umístěnému za našimi zády - k cihlám (tvárnicím) ve štosu a maltě (lepidlu) v kalfasu (kolečku).
Český zedník nahazuje (maltu resp. prostřik-špric na zeď resp.strop; pozn. pro nevzdělané intoše) lžící, zatímco moravský zednickou naběračkou, tzv.šufanem (česky "fankou").

Konec přednášky.
Ite, missa est.

STK řekl(a)...

Český a moravský zedník, ten umí na stavbě všecko votočit, depák vostatní.
Česky "votočit" je moravsky "čmajznout", spisovně "ukrást" a úředně řečeno "zcizit".

Tudíž jsem opět mimo. (Někteří se ani nediví, že?)

STK řekl(a)...

Začínám mít obavu, že mr. Pixla je chytřejší, než (si myslí) někteří zdejší štamgasti.
Asi si přečetl, co píšu v předchozím a nabidl mi ověřovací slovo trolk. Že by mi tím chtěl něco naznačit? Něco o trollech?!

Větší vlastenec řekl(a)...

Nedivím se.
Výrazy "zcizit" a "odcizit" jsou bytostně i výsostně české, a přesto si je někteří našinci pletou. Pořád.
Jsou tudíž tzv.mimo. To je jasné.
Jen není příliš jasné, mimo čeho/koho vlastně jsou. Mimo sebe ? Mimo tzv.mísu ? Mimo realitu (svojí osobní, obecnou, speciální ...) ?
A co na to mlékař Tovje ?

stk řekl(a)...

Píší jinde:
...Když poučujete novináře, můžete narazit, pokud nevíte, o čem mluvíte. Zkuste na webu nejen hloupé poznámky v diskuzích, ale třeba nějaké stránky pro (vaše) ponaučení a i tohle tam najdete:
Slovo: zcizit - význam: odcizit, ukrást
pojem: odcizit - synonyma: ukrást; zcizit; krást!!!
"legálně převést ze svého majetku do majetku nabyvatele" znamená třeba darovat, prodat, ale rozhodně ne zcizit = ukrást.

Tolik zprávy odjinud.
A co by na to Tovje - nevím. Ani on často neví, přesto že má vždy k dispozici nejméně dva, dokonale zargumentované, leč naprosto si odporující názory.

STK řekl(a)...

A pan Pixla ať už jde do ...nenávratna. Teď mě donutil, abych se podepsal "červená kočka" - redcat.
Dost, jdu spát!

Větší vlastenec řekl(a)...

Děkuji, vážený STK. Díky Vašemu laskavému vysvětlení je mi celá věc opět o něco jasnější,:

1) Mlékař Tovje je běžný sionista, mající na cokoli MINIMÁLNĚ dva názory : Jeden vlastní, a druhý (třetí ...) dle momentálního zákazníka (spolubesedníka).
Tento typ chování má několik přiléhavých pojmenování; jistě si některé z nich dokážete vydobýt ze své ctěné paměti.

2) Rozdíl mezi "zcizením" a "odcizením" Vám ukáže Google okamžitě a snadno.
Hlupáka, tvrdícího, že jde o synonyma, musíte pracně hledat.

Přeji Vám hezký den.

drak řekl(a)...

Slovo zcizit:


význam: 1. odcizit; 2. převést, zpravidla za úplatu, (nějakou věc) z jednoho právního subjektu na druhý (právnický termín)
příklady: Zloději zcizili pět aut. Někdo zcizil prázdná maturitní vysvědčení.
Správce má jiná práva, nemůže majetek zcizit, prodat, zbořit atd. Zástavní právo, na rozdíl od omezení převodu nemovitosti, neomezuje vlastníka zastavenou věc zcizit.



Zdroj:

Internetová jazyková příručka

Obsah příručky se kupodivu shoduje s tím, co znám a nač narážím v reálném životě.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> aktivity se mohou obrat v podstatě dvěma základními směry:
* vydělávat více peněz
* být nějak společensky a politicky aktivní.

To mi něco připomíná, akorát tam byly plány A i B ještě podrobněji rozpracovány:
A1) Vydělat milón € a použít je na politickou propagaci.
A2) Pokud se nepodaří vydělat celý milión, polovinu vydělané částky uschovat na plán B a s druhou polovinou se pokusit spekulovat na burze. V případě úspěchu návrat k plánu A1, v případě neúspěchu nastupuje plán B.
B) Získat pozornost sdělovacích prostředků nějakým finančně méně náročným způsobem. Úvodní fáze plánu B financovat z částky zbylé z plánu A, závěrečné fáze dokončit na úvěr; za tímto účelem je třeba si pořídit co nevíce kreditních karet u různých bank.

drak řekl(a)...

ZŽ:

Bylo to myšleno zhruba tak, že čím více prostoru svou dobrovolnou neúčastí na ekonomickém a politickém poli přenecháme dobrovolně padouchům, tím menší morální právo pak máme nadávat na poměry následkem toho vzniklé. Toť asi tak to podstatné, kam ten článek na tom d-fens mířil a co jsem chtěl vyjádřit já. Nic víc, nic míň, plány A, B, Landové a další kraviny už jdou nad mnou míněný a zamýšlený rámec.

Větší vlastenec řekl(a)...

O cizích slovech „zcizení“ a „odcizení“

Po lopatě :
Zcizení

Pro totální trotly :
Jak chápat rozdíl mezi zcizit a odcizit

A pro osoby, nechápající význam slov, neboť „zde v Hospůdce přece jen tak hospodsky opilecky bezvýznamně žvaníme“ :
Netrapte se tím. Zcizení, odcizení, holinky, hodinky - všechno je to šumafuk, všechno vám to může být úplně zcizené.


Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught. (Oscar Wilde)

Čest a Nazdar !

s.t.k. řekl(a)...

Jak je Vám libo, pane Vlastenče. STK

Větší vlastenec řekl(a)...

Moje mateřština je mi liba, vážený STK.
Však nelibo je mi hrubě, když kdos bere si řeč mých předků libozvučnou do úst svých bez úcty a porozumění, když bez ladu a skladu kupí libá česká slova.
Naši předkové smáli se hezky česky, když český maloměšťák vplétal v řeč svou pokroucenou slova německá, v marné snaze státi se velkoměšťákem, státi se občanem světovým či alespoň evropským.
Nelibo mi, když slyším dnes prznění našeho jazyka, prznění dotírající na mysl naši i našich dětí z takřečených masových sdělovacích prostředků. Trpké ovoce naší nesamostatnosti sklízíme ! Germanismy a anglicismy jako koukol zaplevelily žírné lány naší rodné řeči; jak dlouho na kolenou plít je budeme ?

Prostě a jednoduše : Ač jsem člověk omylný (Jen Lenin je neomylný !), o našem rodném jazyce se se mnou PROSÍM nehádejte. Děkuji Vám předem.

Zde jsou hroby praotců mých,
a v těchto svatý prach jejich!
Mne duch jejich obletuje,
v snách libých se mi zjevuje;
a v lůně té posvátné země
i já, jejich chci ležet plémě.
Protož není mi zem co zem,
a já v Čechách jen doma jsem !

Šaman řekl(a)...

Pro pořádek: zcizit ve významu právním není totéž co odcizit; zcizit majetek firmy může třeba představenstvo, mívají to firmy ve stanovách (ta moje poslední měla - a taky jsem se divil...).
To slovo má jistý právnický význam. V tomto směru má VV pravdu.

Ve Slovníku spisovné češtiny je ovšem význam "zcizit" uveden jako knižní výraz pro "odcizit, ukrást, vzít - zcizit vypůjčenou věc..." Čili zde má pravdu STK - je to správně česky.

V odkazu, který do svého příspěvku vložil VV, však je také napsáno:

"...v neformálních podmínkách, mezi přáteli bude úplně jedno jaké slovo použijete, ale např. při písemném projevu, kontaktu s úřady atd. si na tyto drobnosti dávejte pro jistotu pozor."

Nuže, zdálo se mi, když jsem před dvěma lety otevíral lokál, že komentáře v hospůdce U hřbitova se budou díti v neformálních podmínkách, mezi přáteli. Konstatuji, že tomu tak není.
\ :-//

Větší vlastenec řekl(a)...

Ó Velký Šamane !
Můj první příspěvek na toto téma byl pouhou reakcí na příspěvek váženého STK z 0:56; konkrétně na slova „úředně řečeno ´zcizit´“.
Takže : Úředně řečeno zcizit znamená "převést majetková práva", a ne "ukrást".
Což je už snad jasné i totálnímu ... Ale vlastně - proč by mu to mělo být jasné, že.

Nu tož dobrá : Mezi přáteli si samozřejmě můžeme žvanit, co nám slina na jazyk přinese. Jenže, jak víme, současné takzvané „naše“ úřady Leninužel nejsou našimi přáteli.
Takže bychom se měli vyvarovat unáhlených osočení.
Četl jste, Ó Velký Šamane, poučnou knihu o hrůzách papeženectví za Rakouska „Kladivo na čarodějnice“ ? Tam se útisk všeho lidu zostřil po neuvážených slovech jisté vykořisťované stařeny, která o jiné vykořisťované stařeně pravila „To je stará čarodějnice“ před úřední osobou.
A už to jelo.

Nuže tedy, pokud se vážený STK opraví, např. „přátelsky řečeno ´zcizit´", bude to první krok ke znovunabytí do jisté míry zcizených přátelských a soudružských vztahů mezi zdejšími vlastenci.

* * * * *

Mimochodem : V diskuzi jsme se mohli opět přesvědčit o platnosti staré pravdy „Google je dobrý sluha, ale zlý pán.“ Neboť někteří zdejší vlastenci si z celé palety odkazů („zcizení odcizení“) vybírali přesně ty špatné.

Čest a Nazdar !

drak řekl(a)...

STK, Šamanovi a dalším:

Pravidlo číslo 1:

VV je nejchytřejší, nejúžasnější, nejneomylnější, nejpřesnější a tak vůbec, pak není dlouho nic a pak až jsou na řadě ti ostatní ubozí břídilové, třeba my ostatní.

Pravidlo číslo 2:

V případě pochybností má mimo jakoukoliv pochybnost absolutní přednost před vším a přede všemi pravidlo číslo 1.

Je to jasné?

STK řekl(a)...

Draku, příteli, to vše je mi jasné už dlouho. A rovněž: když má někdo jiný názor na věc než určitý dravý pták, je okamžitě pasován na blbce, ho*ado atd. - a to nejen tady, ale i jinde. (Jsem zvědav, kdy dojde adminovi na Psu trpělivost.)
Já opravdu "nemusím" lidi s posunutým sebevědomím - ať už ho mají posunuto z jakéhokoliv důvodu. Je to jejich věc, aby se dokázali chovat přijatelným způsobem. Navíc, jak jsem tu už několikrát uváděl, mám s podobnými povahami dlouholetou osobní zkušenost a nebýt otužilý, asi bych dnes nebyl v polovičním důchodu, ale v celém blázinci.
====
Nicméně stačí zapnout tlačítkem IGNORE patřičný komunikační filtr a je zase vše v pořádku, kyberprostor se jako zázrakem vyčistí. A já to už v druhém případě letos udělal. [;>)

drak řekl(a)...

STK:

Tímto přístupem se mimo jiné recyklovaně používá metodika vyvinutá již za bolševika, kdy člověk, který se chtěl něco kloudného dozvědět, tak když četl text, tak automaticky přeskakoval takové ty maskovací cancy pro censora o kydech pronesených tím či oním soudruhem na tom či onom sjezdu, ty se důsledně ignorovaly a hledal se kloudný text a věcné sdělení. Fungovalo to celá léta víc než dobře a poměrně spolehlivě, censor byl uspokojen, čtenář někdy nakonec rovněž. Berme to jako určitou daň za svobodu projevu. Každá úžasná věc mívá bohužel i své stinné stránky.

stk řekl(a)...

Stránky ani tak ne. Lidi. [;>)
Tady jsou naštěstí v podstatě neškodní. Jenom otravní jako masařka v létě při rozednívání.

Ještě jsem platit účty a juknul jsem sem.
Ale teď už "Dobrou!"

drak řekl(a)...

STK:

Masařka dovede otravovat víc, těžko se totiž dá přeslechnout a těžko se jí domlouvá, aby nelétala kolem ksichtu. Tohle, na rozdíl od masařky, jde velkoryse přehlédnout jak krajinu, člověk prostě přefrčí kolem zrakem za pomoci myšáka a naprosto se zdrží jakýchkoliv emocí, protože od jména autora, které způsobí přepnutí, až po konec příspěvku, to prostě nečte. Občas tedy ano, tak jeden ze sta, pro kontrolu, zda se něco nezměnilo.

Už na to moc nevidím.

Dobrou

Jakub S. řekl(a)...

Stinní lidé. Dokonalé. Každá věc má své stinné lidi. Všecka čest stranou!