čtvrtek 26. ledna 2012

Hrdina Palach


Stal se jím, aniž by chtěl. Po dvaceti letech oslovil dvacetileté znovu.
---------------------------------------------------
(Protože se zase rozeběhla debata o "zbytečném" Palachově "nehrdinství", opakuji svůj archivní text.)



Dovolte mi, abych opět odpověděl na otázku "Byl Palach skutečným hrdinou?", kterou před třinácti lety vznesli na Neviditelném psu pánové Buchal a Hanák. Palachova oběť pro mě neznamená jen nějakou historicky vzdálenou událost, ale jde o součást mého života.

Byla léta šedesátá, kdy jsme se pomalu začínali vynořovat z bažin komunismu. Objevovaly se nové knihy, nové myšlenky, zajímavé filmy. Dokonce i spotřební zboží se začalo vyrábět! Otevíraly se hranice státu pro cesty za poznáním, ve společnosti se začaly objevovat tváře amnestovaných politických vězňů. Situace pomalu zrála. Osmašedesátý rok nebyl nějakým darem KSČ našemu lidu. "Obrodný proces" byl pokus, jak udržet stranu v čele nezávislého vývoje občanské společnosti, ke kterému daly hlasitý povel sjezd čs. spisovatelů  a strahovské události v roce 1967.

Nastal Leden 1968, přišel pád Antonína Novotného, skončilo se s cenzurou. Přestala být rušena Svobodná Evropa. Vycházela spousta nových časopisů, ty staré změnily styl. Krom Švestkova Rudého práva. Začalo se mluvit o zločinech padesátých let. Zpíval Kryl, hráli Kunderu. Pak celej slavnej obrodnej proces převálcovaly v Srpnu 1968 ruské tanky.

Mně bylo sedmnáct, Palachovi dvacet. Naše generace sledovala stále rychlejší ústupky politických miláčků i generací našich rodičů a prarodičů. Nemluv tak, mohl by tě někdo slyšet. Já tam ten rudej praporek za okno zavěsím, domovní důvěrník by z toho mohl mít nepříjemnosti. Karel Kryl zpíval: "Minulo září a v ulicích chodí jen milion tváří, těch zbloudilých lodí. A žádná z nich neslyší: Pamatuj!"

Krom Rudého Práva se náš tisk ještě držel. V přetiscích ze zahraniční jsme se dovídali lži, které o nás naši sousedé četli a snad jim i někteří věřili: V srpnu 1968 na naše území vstupoval Bundeswehr. Kontrarevoluce se vyzbrojovala samopaly, připravoval se ozbrojený převrat. Poctiví komunisté byli pronásledovámi a zabíjeni. Spojenecká vojska zasáhla v poslední chvíli! Americké tanky v létě dokonce cvičily přechod Vltavy u Davle. To byla až sranda: Američani natáčeli film Most u Remagenu a využili k tomu starý most v Davli. Barrandov jim k tomu půjčil z fundusu historické tanky, cizozemní filmaři na ně jen nakreslili bílé hvězdy a černé kříže... Sranda to asi nebyla pro postižené. Východní Němci uveřejnili fotku Jiřího Suchého, jak sedí na takovém "americkém" tanku v družném hovoru s komparsem. Byl (taky) filmový režisér, točilo se kousek od Prahy, hráli tam jeho kamarádi. Jenže podepsal (a neodvolal) "2.000 slov" a tak okupantští lháři ve svém tisku dodali popisek ve stylu: "Co dělá zpěvák Jiří Suchý na amerických pancířích, cvičících v blízkosti Prahy, o čem se se žoldáky domlouvá?"

A odpovědět nebylo možno! Ta strašná kombinace lží a nemožnosti říci pravdu byla ubíjející. Proto Palach žádal zrušení cenzury a likvidaci hanebných Zpráv. Autoři  citovaného článku zpětně nabízejí Palachovi, že "Mohl  veřejně vystoupit, mohl veřejně nesouhlasit." Právě, že nemohl! Nemohl! Poslední veřejné vystoupení studentů v listopadu roku 1968 proti schvalování "Smlouvy o dočasném pobytu vojsk na našem území" československým parlamentem, proti zrádcovské rezoluci nedávno obroditelského ÚV KSČ už nemohlo být v cenzurovaných médiích prezentováno. Jak jsem to cítil já, jak to cítilo půl milionu lidí v ulicích Prahy při Palachově pohřbu: snažil se o zoufalý výkřik z bezmoci, který by zaslechli přes hradbu začínající cenzury i vlastní apatie všichni. Všichni ho zaslechli, ale šli jsme už ze světla do tmy, na ruské tanky to nestačilo...

Honza Palach nebyl nějaký filozof, který bádá nad počtem andělů na špičce jehly. Měl za sebou čtyři semestry na Vysoké škole ekonomické než na filozofii přestoupil, a tam studoval obor historie a politické ekonomie. Víme, že žil v  evangelickém prostředí, těžko mohl volit odpor se zbraní v ruce. V té době byly známy protestní akty sebeupálení pouze z Vietnamu a okolí, kde budhističtí kněží takto protestovali proti tamnější válce. Tady se Palach zjevně inspiroval.

Jan Palach byl možná trochu naivní. Zde je přepis jeho dopisu, který adresoval  na sekretariát Svazu spisovatelů a studentskému vůdci Luboši Holečkovi:

"Vzhledem k tomu, že se naše národy octly na pokraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lid této země následujícím způsobem. Naše skupina se skládá z dobrovolníků, kteří jsou odhodláni se dát pro naši věc upálit. Já jsem měl tu čest vylosovat si jednotku, a tak jsem získal právo napsat první dopisy a nastoupit coby první pochodeň. Naše požadavky jsou: 1. okamžité zrušení cenzury, 2. zákaz vydávání "Zpráv".  Jestliže naše požadavky nebudou splněny do pěti dnů, tj. do 21. ledna 1969, a nevystoupí-li náš lid s dostatečnou podporou (tj. časově neomezenou stávkou), vzplanou další pochodně.
Pochodeň č. 1.
P.S. Vzpomeňte na srpen. V mezinárodní politice se uvolnil prostor pro ČSSR. Využijme jej."

Hrozba dalších pochodní byla zřejmě smyšlená. Lid do žádné stávky nevstupoval. Udělal z Jana Palacha mučedníka, jak psáno v citovaném příspěvku, "národního hrdinu, který svou obětí posílil sebevědomí okupovaného národa". Beránka božího, který smyl naše hříchy. A co jsme jich od té doby každý ještě napáchal!

Někteří lidé prý mají dnes "strach dát otevřeně najevo to, že jim třeba vlastní cit, vlastní vnitřní hlas říká" (o Palachově činu -JK) "něco jiného. Tito lidé mají strach ze zviditelnění vlastní osoby, strach, který ochromuje myšlení, strach, který napomáhá šíření falešného obrazu o skutečnosti těmi, kdož slabosti druhých využívají ve svůj prospěch." Strach? Werich tomu říkal předposranost! Strach mohl cítit Jan Palach, když se zapaloval, strach mohli cítit lidé, kterým vyhrožovali fyzickou likvidací dětí, pokud nepodepíší spolupráci s StB, ale mít dnes strach za vyslovení názoru?

Autoři článku, který mne vyprovokoval k tomuto písání, "patří ke skupině, která je přesvědčena, že čin Jana Palacha byl vážný omyl. Že čin Jana Palacha byl zkratkovité nevyzrálé jednání, které nikomu nepřineslo a nemůže přinést žádný užitek." To je jejich názor, na který mají nárok.

A toto je můj názor: Podle mne nebyl Honza Palach žádný mýtický hrdina, ani neschopný disident. Můj pocit, o který se chci podělit s těmi, kteří tu dobu nezažili, je: Myslím si, že Palach byl čestný a citlivý kluk, který už to prostě nemohl vydržet. Tu nepřestávající a stupňující se záplavu lží a nenávistných pomluv, na kterou nešlo odpovědět. A udělal, co si myslel, že musí udělat. Stejně jako jindy a jinak parašutisté, kteří provedli atentát na Heydricha, přestože věděli, že jdou na jistou smrt. Tehdy byla důsledkem  smrt jejich blízkých, mučení a smrt ilegálních spolupracovníků s celými rodinami. A po válce jsme mohli obnovit  samostatnost svého státu. Nestali jsme se přese všechno následující vazalství další Zakarpatskou Ukrajinou!

Palacha a jeho výzvy k pravdě se komunisté tolik báli, že ho nakonec skutečně upálili! Totiž jeho tělo, které jako nějací hororoví vylupovači hrobů ukradli z posvátné olšanské půdy a tajně spálili na popel...

Palachův zoufalý čin po dvaceti letech oslovil nové dvacetileté. Na začátku roku 1989 se připravoval soudruh Štěpán, neostalinistický floutek, který se kryl přestavbovými kecy, k uchopení moci v rodné straně. Těžko by tam hledal protivníka, tento mladistvý Ceaucescu. Protivníka našel jinde: Na lednově ledovém Václaváku, kde celý týden trvaly rozhořčené demonstrace, přes všechno mlácení, navzdory stříkačkám a vyceněným tlamám komunistických vlčáků.

Tyto demonstrace ukázaly cestu ze tmy do světla, zpátky už to nešlo. V mezinárodní politice se pro nás objevil  nový prostor. Využili jsme ho. Naivní Palachova věta se stala skutečností!

A tak to Palach přece jenom dokázal. Hrdinou být nechtěl, ale přece jenom se jím stal. Něco mu dlužíme: Zbavme se už konečně zbytečného strachu!

Poprvé vyšlo jako příloha webového deníku Neviditelný pes 29. ledna 1999, podruhé v rubrice NP Šamanovo doupě 16. ledna 2009

(Pozn.: Po 13 letech už nefunguje původní odkaz. Přesto jsem ho zveřejnil, třeba nějací internetoví archeologové dokážou najít jeho současnou podobu.)

195 komentářů:

stk řekl(a)...

Díky Šamane!
Některým bych ten článek nechal stokrát opsat, aby se už přestalo s tím "relativizováním".
Svini je třeba nazývat sviní, chleba chlebem, vraha vrahem. Pokud se to jednou povede, bude na světě o hodně lépe než dneska.

Větší vlastenec řekl(a)...

Moje řeč, vážený STK.
Však správně to řekl už s.Husák, o jakémsi nepříteli či zrádci (cituji zpaměti) : "Když o něm řeknu, že je hlupák, tak to není urážka, ale pravda."

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Sakravystebylužpřed13létydobrý!
Jsme jedné krve, ty i já.
Rozdiskutrovat všecko, každého, dokonce Palacha... ne! Jak končí sloky té staré anglické písně: Ne, Pane můj, ne, to nesmí být!

Kopretina řekl(a)...

Těžká situace, dobro na dlouhou dobu vymizelo z naší země, připomínám slova Ježíše na kříži, slova z Žalmu "Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil"...

Harpyje řekl(a)...

Jakube, teprve ted jsem objevila Tvuj mail! Doufam, ze presto neni pozde.

Jakub S. řekl(a)...

Dobrý!
A dobro přece nikdy nadlouho naprosto nevymizí. Jenom je po nějaký čas neviditelné, skryté, pod povrchem zjevného světa. Že to musím říkat právě tak věřící osobě - ? Právě činy jako tento náhle, bleskově, jediným zášlehem osvětlí sppoustu věcí naráz. A zústávají. JAK zůstávají!
No, bohužel negativní činy taky... Ite, missa est.

Kopretina řekl(a)...

To nemusíte Jakube, to já vím, ale kdybych mohla, tak se rozepíšu jak chápu z křesťanského hlediska dobro a zlo budu mlčet, slíbila jsem, že toto téma nebudu rozebírat, byť bych ráda...A o to mě rmoutí nadpřirozené spiknutí celého světa proti Izraeli,izraelitského národa, Davidova národa, byť to mnozí lidé nechápou a ani nemusí být zlí, zkrátka byli vychovaní, že jsou to jenom "Židi, co kradou, podvádí, dobře Židům tak", ale o tom jsme se bavili. Zatím se ještě v ČR smí psát o Izraeli i pozitivně, v Evropě ve velké části médií ne, píše to pan Drápal na Psu, tak mě prosím Vás nikdo neobviňujte z paranoického zanícení...

Kopretina řekl(a)...

Jakube, víte, jaká je židovská moudrost...? Židé mají zvláštní vztah k vínu, v malých dávkách ano, ale před velkými dávkami varují až moc, říkají...

"Po jedné sklence vína se člověk chová jako lev, po druhé sklence jako opičák a po třetí sklence jako prase"...A něco na tom je...Víno má blahodárné účinky, ale v malých dávkách, o tom, jak tragicky skončilo opití vínem je psáno v Tanachu v kapitole o Lotovi a jeho dcerách...
http://zidovskelisty.blog.cz/1201/muze-mit-vino-v-zidovske-tradici-vedle-duchovniho-vyznamu-i-vyznam-zdravotni

Pro křesťany víno jako Krev Kristova, to nebudu recitovat, to každý Evropan zná

Jinak jsem se v sobotu dívala na TV-pořad a tam mluvili o košer víně, prý se někde v Mikulově, takže bych ho chtěla ochutnat, v čem se liší od našeho klasického jihomoravského vína...

P. řekl(a)...

Košer víno dělá i ing. Váňa v Chrámcích u Mostu, což je pro Vás Kopretino ovšem trochu "z ruky" - viz: http://www.dobravinoteka.cz/vinarstvi/vinarstvi-Chramce-v10. P.

Větší vlastenec řekl(a)...

O hříších smytých a hříších sňatých
aneb
Ďábel tkví v detailu

Božínečku !
Proč tohle musím psát zrovínka já, člověk pokrokový, levicově založený, v Lenina věřící, školy nemající ?
Proč ? Takových intošů tady je, zdělanců až do aleluja ...
Bibli přečetli i hebrejsky pozpátku, samá „missa est“ etc.
A nikdo z nich se neozve.

Tak tedy do toho, ať je rychle hotovo.

Ó Velký Šaman se zamotal do zrádných pavučin teologie : „Lid ...Udělal z Jana Palacha mučedníka, Beránka božího, který smyl naše hříchy.“
Tak.
Ne „sňal“. (Viz „Hle, beránek Boží, který snímá hřích světa.“)
Smyl.
Což je SETSAKRA rozdíl.
Neboť co je smyto, již není.
Co je jen sňato, je nadále. Někde to je; někdo tu špínu musí uklidit. Nebo nést dál.

Kde vzal Ó Velký Šaman ono „smytí“ = navěky a nadobro odstranění ?
Že by vycházel z moudrosti lidu ?
Že by lid (rozuměj „vší náš lid“) znal dílo Karla Rahnera ?
Tento Němec a jezovita cosi takového tvrdí - že prý tzv.krev Beránkova (rozuměj tzv.Krista) + voda z boku téhož (viz tzv.Jan 19:34) má duchovně čistící účinky - jako tzv.svěcená voda. Že prý SMÝVÁ hříchy lidstva, a tudíž lidstvo přivádí do čehosi nového atd. apod.
(Jéžíšku, kdo má takovéhle směšné věci číst, natož psát ?!)

Nejspíš ano; vší lid je doslova STUDNICÍ moudrosti. Pil z ní Marx, pili z Lenin a Stalin; proč by nemohl i Zakladatel tohoto vlasteneckého blogu ?

Takže z tohoto předpokladu vyjděme, nebo se z bláta nedostaneme :
Mučedník Palach očistným ohněm SMYL z našeho národa hříchy. Tudíž naše hříchy již nejsou; odtekly, byvše smyty, se splašky do kanalizace.
(Alternativa : Vítr jejich popel rozfoukl po krajině.) Což je jedno, hlavně že jsou pryč.
Panečku, to je ale úleva.
Jsme bez hříchů, takže můžeme házet kamením. Schválně, kdo hodí první ?

Čest a Nazdar !

----------------------------------------------------------------------
Poznámka : „Jan 19:34“ není časový údaj.

Kopretina řekl(a)...

P, mě nejde otevřít Váš link.
Píše mi to:
Not Found

The requested URL /vinarstvi/vinarstvi-Chramce-v10. P. was not found on this server.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro naši milou Tabulu rasu :


České vinařství Chrámce - Košer vína jakostní

Kopretina řekl(a)...

Tabula rasa nejsem, milý VV, něco vím a Vy ani nikdo jiný mě nikde nemáte žádné právo soudit, žádné právo...
Vždyť mě neznáte, nevím, jaké máte vzdělání Vy, ale je mi to jedno, já informace o lidech, co kde kdy dělali nesháním...Nejsem estébák...To ať dělají jiní...Jinak za odkaz Vám děkuji...

Harpyje řekl(a)...

Budte si jistá, Kopretino, že to košer víno nechutná jinak, než to nekošerové.

Kopretina řekl(a)...

Tedy košer vína nejsou vůbec drahá, ale je to skutečně příliš daleko, ale poslat poštou by mi paklíček vín mohli...

P. řekl(a)...

www.dobravinoteka.cz/vinarstvi/vinarstvi-Chramce-v10

informace řekl(a)...

Nevím, skutečně jste asi doma nepochopili, jaký ohlas v zahraničí měl čin sebeobětování Jana Palacha. Na italských stránkách na něj vzpomínají dodnes. Jaký význam mělo to hrdinské gesto pro lidi, kteří s Československem v osmašedesátem sympatizovali.
Na ukázku dávám odkaz na dvě videa z předešlých let. To letošní prakticky opakuje ta dvě předešlá.
Komentář čtenáře pod obrázkem: "Ricordo con commozione e rabbia quei giorni tremendi. L'invasione sovietica che spegne brutalmente l'anelito di libertà di tanti giovani, del popolo ceco. E un giovane si uccide e rimarrà per sempre nella storia." (Vzpomínám s dojetím a zlobou na ty hrozné dny. Sovětská invaze pošlape brutálně touhu po svobodě tolika mladých, českého národa. A mladý hoch se upálí a bude žít navždy v historii.)
A vy si tu kecáte o vínu a různých blbostech. Trochu úcty nedokážete prokázat? tentokrát jste mě rozzuřili, pisálkové jako Kopretina a Větší vlastenec.
Styďte se! A laskavě mi nedpovídejte. K vašemu sprostému nezájmu nemůžete nic víc dodat.
http://www.youtube.com/watch?v=wneX0zMVuPU
http://www.youtube.com/watch?v=142-EH4OGTM&feature=related

stk řekl(a)...

Jsou určité věci a činy, u kterých nedokážu zapnout smysl pro humor Vlastimile.
Je mi líto. Vypínám. [I]

Harpyje řekl(a)...

"Ohlas v zahraničí", tak jako hodnocení "určitých věcí a činů", mají být adekvátní odpovědí na Vlastencův příspěvek?
Božínku!

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak to chápu, vážený STK. Dokonale.
Protože srovnávat Palacha-Beránka národního, Palacha-Smývatele českých hříchů, s tím nejmenovaným Židem - to dokáže jen sviňský "charakter" mé malosti.
Ano, to je doslova SVATOKRÁDEŽ.

Mimochodem - proč Palacha miluje vší náš lid : Protože po něm skoro nic nechtěl. Jen tu stávku, že.
Ale jinak VÝSLOVNĚ požádal, aby jeho příkladu nikdo nenásledoval.

Ovšem ten nejmenovaný Žid, ten toho žádá SPOUSTU. A odměnu nabízí až po smrti. No komu by se chtělo někoho takového následovat, že ? Nás ateisty a agnostiky tedy ne, samozřejmě. To dá rozum.

Přepínám na příjem.

P. řekl(a)...

To Informace: K Palachově oběti mám osobní vztah (nebudu upřesňovat - to by bylo na osobní rozhovor). Zmínkou o košer vínu jsem myslím jeho památce nijak neublížil. Ovšem to plivnutí, kterého se tu dopustil jistý "patriot", to je "na přeshubu"!

Harpyje řekl(a)...

"Na přeshubu" je spíš ignorance některých jedinců.

P. řekl(a)...

Jawohl, Günther! Dzp!

Větší vlastenec řekl(a)...

Jestli to "P." nakonec nebude náš přítel a soudruh Pedro.
Vždyť p.s.Pedro, věrný ochránce národa proti hanebným emigrantům a jiným nepřátelům, ostražitě a neustále zdejší diskuze sleduje - jak sám před časem napsal.

No kéž by to byl on; jeho upřímné vlastenecké příspěvky postrádám doslova BOLESTNĚ.
Ach, příteli a soudruhu P., jsi-li to Ty, nenech se prosit, a přijď mi ku pomoci - vždyť různí emigranti (a jiní jim podobní) opět zaplevelují náš národní diskusní prostor svými nevyžádanými příspěvky, svými z Evropy přejatými móresy a "moudry".

Vrať se v Doupě v plné síle, v plné zbroji,
nechť se Čechů vojště k boji spojí.
Krleš !

Harpyje řekl(a)...

Kdo jiný, mimo Janyšky, než s. a s. Pedro, by mohl napsat "Jawohl, Günther! Dzp!".
Nazdar s. a s. Pedro!

informace řekl(a)...

Co mám na mysli, když píšu o ohlasu v zahraničí.
Jen několik titulků článků v některých italských novinách na webu a tištěných z letošního roku, věnovaných památce Jana Palacha. Po Palachovi byly pojmenovány ulice, náměstí, parky v italských městech. Byly pořádány konference.
Není to všechno, nemohu opsat celé webové stránky.

Novinové články
Jan Palach,Primavera '68
19 gennaio 1969: Muore Jan Palach, simbolo della Resistenza anticomunista
Romas Kalanta, lo Jan Palach cattolico
Palach
Jan Palach: un archivio storico dedicato all'eroe martire
Agnieszka Holland dirige una miniserie su Jan Palach
Movimeto studentesco ricorda Jan Palach
Omaggio a Palach, a Bari dedicata una strada
Il 25 Gennaio del '69 i funerali di Jan Palach
jan-palach - Mondo
Jan Palach: martire per la libertà, eroe per l'europa
Via Jan Palach central park, SANTA MARIA CAPUA
Primavera Praga: inaugurato sito web dedicato a Jan Palach
19 gennaio 1969 – Jan Palach
NOBEL per la PACE A JAN PALACH
bando concorso jan palach dell'Associazione Culturale “ JAN PALACH “
Brescia, Parco Jan Palach
19 gennaio 1969: Muore Jan Palach, simbolo della Resistenza anti-sovietica.

Konference
19 Gennaio. Proudhon, Costa, Palach, Voegelin e Craxi.
Roma: Jan Palach e Giovane Italia
A Viterbo si ricorda Jan Palach.
Reggio: Laboratorio Jan Palach

Knihy
Leoncini Francesco: Alexander Dubcek e Jan Palach. Protagonisti della storia europea

ITÁLIE NEZAPOMÍNÁ

Jakub S. řekl(a)...

PRAHA JANA PALACHA
A tady stojí Picassovi býci. / A tady pochodují Daliho sloni na pavoučích nohách. / A tady bijí Schoenbergovy bubny. / A tady jede pán de la Mancha. / A tady Karamazovi nesou Hamleta. / A tady je jádro atomu. / A tady je kosmodrom Luny. / A tady stojí socha bez pochodně. / A tedy běží pochodeň bez sochy. / A je to prosté. Kde končí / Člověk, začíná plamen. / A pak v tichu slyšet drmolení / červů popela. Neboť / Ty miliardy lidí v podstatě / Drží hubu. - Listy, únor 69. Znáte? Víte kdo to je?

Harpyje řekl(a)...

Mrkněte se, Vlastenče, na včerejší, podle mého názoru velmi zajímavý článek pana Anderleho o starém Fritzovi na Psu.

Ověřovací slovo "inter"

Dzp

Kopretina řekl(a)...

Informace, vážím si Palachovy oběti, jeho hrdinského sebeobětování a rovněž stejně jako P si nemyslím, že tím poškozuji jeho památku. Palach, který povstal proti zločinnému režimu normalizace. Zmínila jsem víno z hlediska židovské a křesťanské tradice, to snad urážka není.

Harpyje řekl(a)...

Vlastenec je kus jezovity, Kopretino.
To víno není vinno.
:-)))

Jakub S. řekl(a)...

Teda. Ti Taloši byli úžasní! A jsou. No jako v latinskoamer. světě s Lidicemi. Díky, I.

informace řekl(a)...

Tohle je zase jen článek prosté italské blogerky:
Jan Palach, il fuoco che voleva scuotere la coscienza di un popolo
Jan Palach aveva ventun'anni quando decise di darsi fuoco pubblicamente a Piazza San Venceslao, nella capitale cecoslovacca dove, pochi mesi prima, erano entrati i carri armati sovietici, soffocando le speranze di liberalizzazione politica che avevano visto un eccezionale fiorire nel corso della Primavera di Praga. Morì il 19 gennaio del 1969 e, oggi, è ancora importante ricordare questo studente, in un mondo in cui le rivolte e le proteste contro l'ingiustizia continuano ad essere protagoniste.

Kopretina řekl(a)...

Palachovu památku si připomněl i Elijahu (Ilja Aronovič) Rips a chtěl se také sebeupálit, od roku 1972 žije v Izraeli...
http://www.janpalach.cz/cs/default/zive-pochodne/rips

Šaman řekl(a)...

Podali jsme ruku trávě,
a je to obilí.
Podali jsme ruku ohni,
a je to raketa.
Pomalu, opatrně podáváme ruku
lidem.

Některým lidem.

(Citováno z paměti, Jakube, od stejného autora.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Zpaměti a SKORO přesně.
Na lásku se nezapomíná.
I po letech vybavím si pihu na rameni té první.
Ale zapomínám na nudu s tou třetí. Nebo šestou ?
Paměť je milosrdná; zlé zapomínáme.
Jinak bychom se zbláznili.

Když mně bylo třináct (týn-ejdžr!),
můj mentor slavnostně mi vložil
do ruky ohmatanou knížku:
"To je Anamnéza.
Podívej - tady je věnování. Mně. Od autora.
Nezapomeň vrátit."

O mnoho let později přinesla mi žena rovnou dva
stejné Holuby.
Verše volné, knihy vázané.
Mám je dodnes. Zapomněl jsem na ně.
Jsou zakryti SPOUSTOU jiných knih.
Havranem i Albatrosem; popisem
Jak namalovat ptáka.
Ptáky popsanými Svatým Janem Perským
brakově vymalovanými.
Zavalen slovy Holub tlí
v zapomnění
neprávem.

Vždyť díky němu vím
jak vznikají
milované básně.
Stačí napsat
každou větu
na x řádků.



Miroslav Holub : Lenin
Desátého října
devatenáctsetsedmnáct
(věda o světě víc
než sto filozofických svišťů za katedrami,
víc než sto bučících generálních štábů)
usedá do vetchého křesla
ve Smolném,

chvíli mne tužku

a pak
na cárek papíru
rychle,
jak vteřinová ručička
světových hodin
(bez zlatohávu a bez bengálů)
píše:

Rezoluce o ozbrojeném povstání...

A už to nevymažou.
Ani modlitbami. Ani staletími.
Ani bengály.
Ani trinitrotoluenem.

EK řekl(a)...

Kopretina řekl(o)...
Tabula rasa nejsem, milý VV, něco vím a Vy ani nikdo jiný mě nikde nemáte žádné právo soudit, žádné právo...
Vždyť mě neznáte, nevím, jaké máte vzdělání Vy, ale je mi to jedno, já informace o lidech, co kde kdy dělali nesháním...Nejsem estébák...
.on mnoho ví?
No, jak se to pozná?
Ptáka poznáš po peří, vlka po srsti, člověka (y) po řeči.

A pak Lenin dopust,
byl takový liják, že se všechny svině očistily a všichni lidé zasvinili.
čest v šest!!

P. řekl(a)...

To V.v. - vidím, že s některými sprosťáky je zbytečné snažit se rozumně diskutovat.
To Harpyje - Vaši polemikou s Kajanem se bavilo mnohem víc lidí, než si myslíte.
Zdá se mi, že Vám oběma ten "Pedro" nějak leží v žaludku, tak ho pozdravujte. Sbohem.

drak řekl(a)...

Chci velice poděkovat Šamanovi za tento pohled na skutek Jana Palacha. Prostorem k tomu proběhlo příliš mnoho lží, zejména poté, co se to stalo, a co měl ohlas doma i v zahraničí. Pak se stal ten skutek předmětěm relativisování poté, co už bylo možno mluvit otevřeně. Ty bolševické kecy jsem se časem naučil ignorovat, mimo jiné i ze zdravého pudu sebezáchovy, prostě jsem z toho nechtěl zblbnout, tak jsem to pokud možno neposlouchal či nečetl vůbec a když už nebylo vyhnutí, nebral jsem to vážně. To relativisování mi přiznám se částečně zmátlo, ale nikdy ne natolik, abych k Janu Palachovi přestal cítit úctu a vděk za to, co pro nás pro všechny vykonal. Šaman ale dokázal pár větami popsat, smysluplně to, co mnozí cítili srdci. Myslím, že tím jak to popsal on, se významně argumentačně zužuje prostor pro jakékoliv relativisování, to jak krásně a jednoduše to popsal, musí být schopen pochopit skoro každý. Myslím, že kdykoliv nás popadne "předposranost", měli bychom si vzpomenout na Jana Palacha, ten by nám měl dát odvahu nemlčet a něco dělat. Kdybychom se přeci jen pořád ještě báli, měli bychom si vzpomenout ještě na Mašíny, odvahu jde i přežít.

Děkuji těm, co mají ještě trochu smyslu pro to, co je to úcta a pieta a zdrželi se, nebo zdrží komentářů, které sem pod tento článek prostě nepatří.

informace řekl(a)...

Preghiera in gennaio
(Fabrizio De André per Jan Palach)

Lascia che sia fiorito
Signore, il suo sentiero
quando a te la sua anima
e al mondo la sua pelle
dovrà riconsegnare
quando verrà al tuo cielo
là dove in pieno giorno
risplendono le stelle.

Quando attraverserà
l'ultimo vecchio ponte
ai suicidi dirà
baciandoli alla fronte
venite in Paradiso
là dove vado anch'io
perché non c'è l'inferno
nel mondo del buon Dio.

Fate che giunga a Voi
con le sue ossa stanche
seguito da migliaia
di quelle facce bianche
fate che a voi ritorni
fra i morti per oltraggio
che al cielo ed alla terra
mostrarono il coraggio.

Signori benpensanti
spero non vi dispiaccia
se in cielo, in mezzo ai Santi
Dio, fra le sue braccia
soffocherà il singhiozzo
di quelle labbra smorte
che all'odio e all'ignoranza
preferirono la morte.

Dio di misericordia
il tuo bel Paradiso
lo hai fatto soprattutto
per chi non ha sorriso
per quelli che han vissuto
con la coscienza pura
l'inferno esiste solo
per chi ne ha paura.

Meglio di lui nessuno
mai ti potrà indicare
gli errori di noi tutti
che puoi e vuoi salvare.
Ascolta la sua voce
che ormai canta nel vento
Dio di misericordia
vedrai, sarai contento.

informace řekl(a)...

CANTI RIBELLI

Fame, morte, schiavitù: il coraggio nasce a volte così
bandiere rosse su una città e in occidente c'è solo viltà.
Primavera di libertà, carri armati nelle strade:
il sangue a Praga è sparso al vento, quanto orrore in quel momento.

Quanti fiori sul selciato, quante lacrime avete versato
quante lacrime avete versato per Praga.

Volti grigi senza nome, soldati russi e terrore:
giù le mani dal mio paese, il mio sangue lavi le offese.
Una piazza, strade vuote, solo un uomo e un altare;
sacrificio per l'onore, sul rogo un giovane muore.

Quanti fiori sul selciato, quante lacrime avete versato
quante lacrime avete versato per Praga.

È morto sotto i carri armati il futuro che avete sognato,
nella gola vi hanno cacciato le grida di un corpo straziato.

Quanti fiori sul selciato, quante lacrime avete versato
quante lacrime avete versato: Jan Palach, Jan Palach, Jan Palach...

STK řekl(a)...

Pro Draka:
Jsou určité skutky a postoje, které nemůžu "dát do placu". Smrt Jana Palacha a Jana Zajíce jsou události toho druhu. Jan Palach byl téměř přesně stejně starý (mladý), jako já. Jednoduše nedokážu vtipkovat na toto téma, stejně jako nedokážu vtipkovat o smrti mé mámy, babičky, táty. On člověk snad může vtipkovat jen o své smrti, na to má copyright. Ale předvádět svůj ostrovtip na pozadí cizí smrti je exhibicionismus dost hnusného druhu.

Mrzí mě, že někteří, jinak velmi inteligentní lidé to nechápou. Jejich "Narcis" to vždy nad jejich "Kinderstube" vyhraje.

Jakub S. řekl(a)...

De Andrého Lednová modlitba je uzemňující, nelze ani nic napsat. Přeložím! Jenom... on to Fabrizio nenapsal pro/za JP, nýbrž dva roky předtím pro/za svého nejbližšího přítele od dětství, který náhle zamřel. Dověděl se to... sedl a psal. A za dvě hodiny bylo vše hotovo. Když si to člověk poslechne, je přimrazen k zemi.
U nás FdA skoro nikdo neznal a nezná. Neodpustitelné. Vy jste ho snad slyšela naživo?!

drak řekl(a)...

STK:

Inteligence je jedna věc, ale cit a takt zase druhá. Pakliže někomu je dána do vínku inteligence, ale je ošizen o takt a o cit, tak ten konečný výsledek bohužel za moc nestojí. Ten cit a takt, by měly tu inteligenci udržovat na uzdě a směrovat jí tak, aby když už nebude všem ku prospěchu a užitku, tak aby aspoň nebyla příliš sobecká, necitlivá a arogantní. Někteří bohužel tu jejich inteligenci tak akorát zneužívají k devastaci okolí, ať už materiální, nebo morální, o tu inteligenci jsou ty následky pro to okolí horší.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Poesie obecně nepatří zrovna mezi lidem oblíbené kratochvíle, na rozdíl třeba od sportu. I u toho sportu najdete víc mnohem víc příznivců boxu, hokeje či fotbalu, nežli třeba krasobruslení, které aspoň má na rozdíl od mnoha jiných i nějakou jinou hodnotu, nežli pouhé předvádění a vytřískávání prachů nějakých zpocených, případně zakrvavených novodobých gladiátorů. Sám víte, jak je těžké dobře přeložit prózu, u poesie je to nepochybně ještě o řád horší a komplikovanější. Přiznivců literatury není tedy zrovna nadbytek a příznivců poesie bude ještě méně. Doba je uspěchaná, křečovitá a velmi povrchní a řekl bych, že poesii v mnoha ohledech vyloženě nepřeje. Nicméně přesto přese všechno si občas najdu čas a nějakou poesií se rád nechám okouzlit a prožiji si s ní hezkou chvilku. Jsem rád, že je tu poesie pořád ještě s námi i přes to, že mnohým by nechyběla a kdyby zanikla zcela, asi by si toho ani nevšimli.

informace řekl(a)...

Jakube,
píseň byla použita nejen na italském videu o smrti Palacha jako doprovod, ale i na polském situ, věnovaném Československu v osmašedesátém.
Na blogách a na stránce Discografia Discography Albums je lednová modlitba spojována se jménem Palacha. Takže je jaksi považována za text složený pod dojmem P. smrti.
Na jedné stránce textů písní je v záhlaví nadpis: La poesia non è di chi la scrive, la poesia è di chi gli serve! (R. Thakura)
http://www.youtube.com/watch?v=F2TIJGNWHDs

informace řekl(a)...

Pardon, video je tady
http://www.youtube.com/watch?v=-kr56NHptpk

Mám jich o osmašedesátém víc a začínám si je plést.

Jakub S. řekl(a)...

Dík, k večeru se podívám. Teď přestávám vidět, jde na mě asi zas migréna. To nemůžu, jak známo, nějakou dobu koukat na žádnou obrazovku a vůbec koukat. Aby se to nerozvinulo, že. No nic, cosí é la vita. Mia. A od koho jsou ty Buřičské písně?

informace řekl(a)...

Buřičské písně zpívá skupina Compagnia dell'Anello, ale kdo je autorem textu se mi nepodařilo zjistit.
Jakube, zkusil jste proti migréně agopunkturu? Opravdu pomáhá. To vím od maželovy sestřenice.

Šaman řekl(a)...

Ke "smývání/snímání" či "braní na sebe" vin viz:

http://www.biblickedilo.cz/ckbdweb/polozka.aspx?pid=263&kid=128

Odpuštění
Marie Klašková

Ježíšova služba vrcholí v zástupné smrti na kříži. Ježíš, podobně jako starozákonní Hospodinův služebník, bere na sebe hříchy mnohých. V Prvním listu Petrově čteme:
„On na svém těle vzal naše hříchy na kříž, abychom zemřeli hříchům a byli živi spravedlnosti“ (1 Pt 2,24).
Na kříži odpouští Ježíš všem, kteří se na jeho umučení podíleli – „Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí!“ (Lk 23,34). Stává se Beránkem, který svou vlastní krví smývá hříchy světa.
Při každé mši svaté říká kněz slova, která jsou převzata z první kapitoly Janova evangelia: „Hle, beránek Boží, který snímá hřích světa“ (J 1,29). Svou smrtí a vzkříšením získal všem lidem odpuštění hříchů, vymanil tak lidstvo z područí hříchu a smrti.

Záleží jen a jen na člověku, zda bude ochoten odpouštět druhým a prosit Boha za odpuštění svých vin.

(Zvýraznil Š.)

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> vzpomenout na Jana Palacha, ...
> ... vzpomenout ještě na Mašíny,

Na tom je vidět, že to není tak jednoznačné aby se dalo říct, že každý kdo kritizuje Jana Palacha je zaprodanec okupantů.

Jakub S. řekl(a)...

Ale mě úplně bere, jak tady má snímá a smývá tentýž smysl. Tak co? Navíc to podnítí k přemyšlování, je-li či není-li to to samé.
Akupunkturu mi už léta pár lidí doporučuje. Snad se odhodlám někdy to zkusit. Jako LD (pardón... já už to radši zkracuju) mám holt nějak furt nesmyslnou instinktivní podvědomou nedůvěru ke všemu mimo konzervativní evr. medicínu... já vím, že je to blbost, no.
A já mám náhle slovo s i t a r . Indie. Hare Kršna! Je to náhoda? Asie - ? Pan Däniken pravil: Naslouchejme náznakům. Nikdy nevíme, jak jsou důležité (řekl: - ihre Relevanz).

drak řekl(a)...

ZŽ:

"Šedivá je teorie a zelený je strom života.", se říká. Jednoznačné, tedy černobílé to mají zpravidla jen omezenci. Kritika Jana Palacha pramení podle mého názoru především z nepochopení, to v tom lepším případě, v těch horších případech spíš pak ze zloby a touhy poškodit to, co Jan Palach a jeho skutek symbolisují.

Kopretina řekl(a)...

Ano, každý kdo kritizuje Jana Palacha nebo bratry Mašínovy je zaprodanec okupantů a kolaborant s komunisty, to nebo ti co podepisovali petici za popravu JUDr. Milady Horákové, samé jako ti Češi za II. světové válku, kteří kritizovali a odsuzovali atentát na Heydricha...Tož asi tak...

Jakub S. řekl(a)...

Šedivá je všechna teorie, strom však života se zelená. Napsal můj přítel, pan dvorní rada J.v.G. z Výmaru, a převedl pan Fischer. Mám Fausta mj. v polním vydáni, in feldgrau, pro vojáky na frontě, z roku 1944. Na biblovém papíru, kurzívou ovšemže (to je to, čemu asi říkáte švabach, leč to to není). Myslíte, že jim zrovna tahle četba a tehdy byla nějak platná? No třeba to podnítil direkt Herr Minister Goebbels, to byl Dr.Phil.(kolega, že), a Kulturmensch, nicht wahr?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Kopretina: Ano, každý kdo kritizuje Jana Palacha nebo bratry Mašínovy je zaprodanec okupantů a kolaborant s komunisty,

Z toho plyne, že:
1) Protože Josef Mašín kritizuje Jana Palacha, je tudíž zaprodanec okupantů a kolaborant s komunisty.
2) Protože Kopretina kritizuje každého kdo kritizuje Jana Palacha, kritizuje tedy i Josefa Mašína a je tedy zaprodankyní okupantů a kolaborantkou s komunisty.
Tož asi tak...

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku ! Ó Velký Šamane !!
Kdo, pro Lenina, je Marie Klašková ?!

Jakub S. řekl(a)...

Tak... podle formální logiky to jsou bezchybné vývody, je to tak. V tom jsou lidi z Brna hodně kovaní - byl tu na to největší fachman. Svět je špatnej, svět je zlej, hej Jude...!
Na degustacích v Rohatci tehdy před hrozící diskusí židlema honem někdo vstal a pravil: Na toto je jediný prostředek - napime sa! A bylo. Všecko vyřešené, a pokluzené. Tož sa napime.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro naši milou Tabulu rasu :

Čeští odbojáři, kteří PŘEDEM varovali "londýnskou vládu" před následky atentátu na Heydricha, jsou dle Vás vlastizrádci ?

Kopretina řekl(a)...

Já to myslím tak, že kdo kritizuje v principu protikomunsitcký odboj je zaprodanec komunistů, liší se metody boje, jedni šli do boje se zbraní v ruce, jiní zvolili sebeobětování. A zaprodanec komunistů nejsem, to by mi musely ruce upadnout, navíc jsem za doby hlubokého komunismu nežila...Odboj mají právo kritizovat pouze odbojáři. Tak jako Izrael mají právo kritizovat sami Izraelci, nám toto právo nepřísluší, my nemáme žádné právo kritizovat Izrael! My nejsme v kůži Izraelců, nevíme, jaké peklo od palestinských teroristů prožívají. Palestinští Arabové chtějí dokonat "dílo holocaustu". Když zabijeme 10 lidí je to tragédie, když zabijeme miliony lidí je to statistika"...Autor SS Oberstumbanfuerer Adolf Eichmann (Ricardo Clement) z Brazílie...A to platí mrazivě i pro komunismus, komunisté zabili miliony lidí, takže to bereme jako statistiku...Tož asi tak...
A pro zlepšení nálady nádherná píseň
http://www.youtube.com/watch?v=z25R4-1VM_M&feature=related

Kopretina řekl(a)...

VV do mě vám nic není, ale když soudíte, tak se zeptám, jaké je vaše formální vzdělání?

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak jsem už x-krát s hrdostí napsal, díky Straně jsem vyučený zedník.
S vyznamenáním, prosím !

Svoji odpověď máte, takže ještě jednou, milá Tabulo raso :
Čeští odbojáři, kteří PŘEDEM varovali "londýnskou vládu" před následky atentátu na Heydricha, jsou dle Vás vlastizrádci ?

informace řekl(a)...

Doložit, prosím, to předběžné varování! Kdo, kdy a jakým způsobem.

Anonymní řekl(a)...

Strašně mi začalo vadit, že CA u nás nekopala naftové studně jako jiné A. Teprve nyní chápu nezměrnou Palachovu tragedii. Byl to vlastně bezzubý odboj.

Větší vlastenec řekl(a)...

Mimochodem, milá Tabulo raso :
Adolf Eichmann nebyl, ale opravdu NEBYL z Brazílie.

Přeji Vám hezké odpoledne.

žibřid řekl(a)...

Budu chvíli bránit VV: ten rozdíl mezi smýváním a snímáním je zajímavý přinejmenším filosoficky. Chápu, že leckdo by rád, kdyby jeho chyby někdo smyl, protože za jejich nesení nějakým nosičem by možná musel být vděčný. A to se nikomu nechce. Nicméně my nimilisté víme, že v nesení našich kufrů nám nikdo nepomůže, ale můžeme je (po zralém uvážení !) zahodit sami.

Co se týče Holuba Miroslava, nikterak mě nepohoršuje, že VV připomenul jeho komunistické nadšení. On byl navíc MH pravděpodobně donašečem StB. Báseň o Palachovi je dosti dobrá, ale autora bych do toho raději netahal.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> jsem za doby hlubokého komunismu nežila

To co provozovala komunistická strana se nazývalo "reálný socialismus" a mělo ke komunismu asi tak daleko jako má to co teď provozují zelení k ekologii.
Komunismus byl na našem území v dobách po příchodu praotce Čecha, kdy podle Kosmovy kroniky "nikdo neznal slovo ´mé`, nýbrž po mnišském způsobu vše, co měli, za ´naše` ústy, srdcem i skutkem prohlašovali."
A potom ještě asi půl roku v roce 1420 v Táboře.

V Izrali byl komunismus jednak za prvotních křesťanů a potom v kibucech.

Anonymní řekl(a)...

Až v 1, řadě rozhoduje ekonomická strana. J.P. byl jednoznačně parazit na čistých praších.

Anonymní řekl(a)...

taloši by za nás mohli přejmenovat letiště

Harpyje řekl(a)...

Da capo, protože jste zde na této stránce, Kopretino.
Pomalu mi začínáte jít na nervy, s těmi hloupými řečmi o levicových, protiisraelských médiích.
V 15:10 jste napsala v diskusi na úvodníku:
"Novinář, který v zemích EU napíše něco pozitivního o Izraeli má automaticky vyhazov, není to má paranoia, detailně to popisoval i Dan Drápal ve včerejším vydání NP...Tož asi tak..."
Pan Drápal včera nic takového nenapsal, tuto nehoráznou lež jste si vycucala z prstu.
Píšete o věcech, o kterých nemáte zdání! Pochybuji, že znáte jednoho jediného evropského žurnalistu jménem, který zastává proisraelský postoj, a přitom si dovolujete takové kategorické úsudky.
To je nečestné a nepoctivé, uvědomte si to, prosím!

Kopretina řekl(a)...

VV- Ano, Eichmann byl Rakušan ze Solingenu, to vědí všichni...
Harpyje, strašně ráda bych se mýlila, ale pan Drápal napsal:
"4. Stále žijeme ve svobodné zemi. A mám na mysli více než formální svobodu, danou ústavou a zákonem. Kupříkladu se u nás stále ještě může psát pozitivně o Izraeli – tak, jak to není možné v Německu nebo ve Velké Británii. Tam je sice formálně svoboda také, ale míra autocenzury je obrovská. Novinář, který by v hlavních médiích psal pozitivně o Izraeli, může počítat s vyhazovem. A ti, kteří napíšou něco kritického o islámu, nejsou u nás zabíjeni a nemusí mít čtyřiadvacet hodin denně policejní ochranu."
Tak, co znamená tento napsaný text?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Znamená, že to napsal pan Drápal.

Kopretina řekl(a)...

Ano, znamená, píše, že se u nás smí stále smí psát pozitivně o Izraeli a že novinář, který by v hlavních médií psal o Izraeli, musí počítat s vyhazovem...a tak...Doufám tedy, že jsou to jen některá média, že taková nejsou všechna, snad ano...
Pan Drápal je stejně jako já hodně proizraelský, možná méně zanícený, jenže já už jsem taková, já nemohu změnit proizraelský postoj, já žiji pro Izrael a chystám se, že do Brna (nemám to příliš daleko) si najdu křesťanskou cestovku, která pořádá zájezdy do Izraele, vidět a chodit po svaté, nádherné a posvátné zemi izraelské. Tak doufám,že ne všechna média píší a vysílají protiizraelské pomluvy. Židé, kteří se po 2000 letech stali svobodným národem ve své zemi, zemi Sionu, zemi Jeruzaléma. Žádnému jinému národu není tolik popíráno právo na stát, než-li národu židovskému.Žádný jiný stát není tolik nenáviděn jako Izrael. Myslím si, možná se mýlím, že lidé ve světě považují Izrael za největší hrozbu světovému míru, snad větší než-li Írán, možná to není pravda. Dobře, doufám, že se najdou i levičáci, kteří k Izraeli a Židům nenávist necítí, snad ano, asi ano...

Harpyje řekl(a)...

Vaše znalosti jsou otřesné, Kopretino. Podívejte se, laskavě, kde se nachází Solingen.
Dále.

Pan Drápal napsal: "Novinář, který by v hlavních médiích psal pozitivně o Izraeli, "může" počítat s vyhazovem", což už je lež, jako věž! Ale Vy tuto lež dokonce umocňujete, protože tvrdíte, že "Novinář, který v zemích EU napíše něco pozitivního o Izraeli má automaticky vyhazov".

Dál už to nechci komentovat, ale musím se přiznat, že jste mě zklamala.
Vy máte určitou zodpovědnost, Kopretino, protože Vaše články jsou publikované na Psu. Nemyslíte, že jste svým čtenářům povinovaná alespoň minimem objektivity?

Šaman řekl(a)...

Už s tím zedníkem jděte někam, VV. Jistě máte i další vzdělání (nejen biblické), a nedej Bože i titul, který však raději v naději na lepší příští dělnické třídy nejspíše lstivě skrýváte. (To je však vaše Svaté právo.)

Já mám teda taky platný Průkaz strojníka obsluhy elektrocentrál (s tím omezením, že je nemohu provozovat na pozemních komunikacích a ani nemohu obsluhovat truboukladčíky), na vedlejšák jsem dělal výtaháře i uklízečku, na vojenském cvičení jsem byl přeškolen z mechanika 3. třídy/opraváře radiostanic na kopáče, a nevytahuju se s tím furt. Až teď.

\:-)

Kopretina řekl(a)...

Ano, Solingen je v Německu a omlouvám se za to, rychleji píši, než-li myslím Články píši celkem objektivně, nebo si to alespoň myslím, jinak bych nemohla psát, kdybych si myslela, že lžu. A i "dialog" se Sečánským jsem se snažila vést nezaujatě, nebo v to alespoň doufám. Já se zajímám o izraelskou a židovskou tématiku, to je středobod mého studia a zkoumání. Ano, mám zvláštní zodpovědnost hájit Izrael a židovský národ, jistě, zdaleka na všechna média píší protiizraelské pomluvy a protiizraelské lži, tak nade mnou nelamte hůl, o problematice médií psát nebudu. Já jsem proizraelská, jiná už nebudu, nemůžu vyjít ze svého stínu a popřít sama sebe, ale nebudu se zabývat problematikou levice-pravice. Antisemitismus má mnoho podob a není doménou pouze levice.

Šaman řekl(a)...

Milá Informace, VV má jako vždy pravdu. Domácí odboj tedy "neodsuzoval" a "nekritizoval" provedení atentátu na Heydricha ve smyslu "(ne)schvalování atentátu na říšského zastupujícího protektora", odbojáři Londýn však předem skutečně varovali:

"Přestože Gabčík s Kubišem o svém úkolu zástupcům domácího odboje nic neprozradili, ti odhadli, že se připravuje akce, která by mohla mít dalekosáhlé následky pro obyvatelstvo. Prostřednictvím vysílačky Libuše se pokoušeli přimět politické a vojenské vedení v Londýně, aby příkaz k atentátu zrušilo. To se ale nestalo...
Samotná likvidace Heydricha se později stala předmětem řady sporů, neboť přes klady, které měla (zejména mezinárodní ohlas a následné odstoupení signatářských zemí od Mnichovské dohody, které přispělo k znovuobnovení poválečné ČSR v předmnichovských hranicích) přinesla i zápory. V reakci na atentát nacisté zavraždili přes patnáct tisíc Čechů, mj. vypálili obce Lidice (10. června 1942) a Ležáky (24. června 1942)."

Tahle věc je poměrně dost známa, a doložena dokumenty. Zde použité citáty jsou z Wiki:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Anthropoid

Šaman řekl(a)...

Ještě ke vzdělání:
Člověk může být vzdělán v určitém oboru, aniž má k tomu akademický titul.
Člověk může mít akademický titul a přitom může být nevzdělán. Případně nevzdělatelný (podle stavu češtiny v diplomkách mnoha současných akademiků).
A nakonec: Ani vzdělání ani titul neříká nic o charakteru člověka.
\ :-)

Kopretina řekl(a)...

A také jsem Sečánského pod článkem pana Stejskala vytočila, že jsem se nenechala stáhnout do ohnivých debat jako dříve, tyto dny mě popadlo zběsilé zanícení, vím, že je to asi chybné, ale bylo to silnější, než-li já, to mi věřte. Budu si informace prověřovat a pokusím se psát méně zanícené komentáře, i když to bude pro mě hodně těžké a ne vždy se mi to podaří. Já jsem vycházela z některých mediálních lží a článku pana Drápala. A také doopravdy vidím, že když se vyhnu ohnivé debatě, která je stejně k ničemu je to lepší. Napsat úvodní názor, pár shrnutí a nechat být. Nemá to cenu, je to zbytečné. Vím, že pořád píši a slibuji, že to vypadá méně věrohodné, ale doopravdy tyto dny byla vášeň o dost silnější, než-li rozum. A z mé rodiny jsem upadla do vášně pouze já, někteří mi, stejně jako Vy vyčítají proizraelské zanícení, ale já budu vždy stát s Izraelem, vždy budu dýchat a bojovat za Sion, ale pokusím se ubrat emocí, i když nevím, jestli se mi to povede hned. Tak na mě prosím berte ohled a nelamte nade mnou hůl. Já vím, že je to chyba...

informace řekl(a)...

Víte, Šamane,
pokud jde o znalosti a vzdělání nebo spíš kulturu Vv, mám ho dost podrobně zmapované. On mě totiž asi půl druhého roku na Psu podroboval různým testům, aby e dozvěděl, co znám já. Vzhledem k tomu, že nejsem zrovna vesnický hejl, tak jsem z toho pochopila, jaké jsou jeho znalosti (competenze). A zároveň jsem mu kladla otázky i já.
Nakonec toho nechal, protože pochopil, že toho o něm asi začínám vědět moc. A tak se mnou raději přestal mluvit. Rozhodně to nejsou znalosti získané večerní četbou.
Mohla bych i tipovat, o koho jde, stylových individuálních zvláštností si všímám a porovnávám je skoro automaticky. Ale nechme to být.

Šaman řekl(a)...

Netipujmež, Informace. A když, tak nikoli veřejně, leč jen soukromě, bez zveřejňování poznatků. Popichujmež se, hádejmež se, ale nebonzujmež se.
Však tady u stolu stejně všichni vědí (či tuší - to jest krásnější:), kdo je kdo. A nezáleží, zde v hospůdce, na civilním zaměstnání klábosícího. On (my) o sobě řekne (říkáme) časem sám (sami) stejně všechno, co je proň (nás) nejdůležitější, i to, co je nejtajnější…
\ :-)

informace řekl(a)...

Šamane,
o tom varování odbojářů vím. Z mé strany to byl pokus donutit VV, aby uvedl podrobnosti a zdroje a nemával tu zase propagandisticky znějícími výroky.

informace řekl(a)...

Šamane,
napsala jsem, nechme to být. A tak mám prsty slepené a nic psát nebudu. Já po ničí identitě neslídím jak honicí pes na rozdíl od jiných individuí, schopných se i znemožnit jen aby něco vypátrali.

žibřid řekl(a)...

Harpyje,
myslím, že "může počítat s..." je klišé, kterým se říká, že "má počítat s...", neboli automaticky se to stane. To "může" tam není použito v přísně logickém významu, takže Kopretina pochopila Drápalův názor dobře.

Jakub S. řekl(a)...

- no a já nevíím, co mě přimělo napsat, že můj Faust je tištěn kurzívou, když jsem chtěl říct kurentem. Přitom už diplomku jsem psal mj. o prvním českém tiskařském písmu, znal jsem prof. Muziku (Krásné písmo), dělal jsem v tiskárně... a čtu a přepisuju a překládám pro lidi zápisy ve starých materiálech. Nolo me absolvere, vero.
A teď všeci poslúchajte: Velmi se posledních padesát let zajímám mj. o staré reklamy v časopisech a novinách. Z 30. let: Pám, uřícený, jak přibíhal, trhá od sebe dva rozježené holomky a la Bohouš, a říká jim: NEPERTE SE! VEMTE SI RADION - RADION PERE SÁM!
Tak si to zopakujte. J m e l í ! Ano? Cimrmanovo jmelí (kdo nechápe, objasním). Tak si místo toho vždy řekněte: Radion!!

STK řekl(a)...

Milí štamgasti,
ať je Vlastimil Větší, vlastenec kdo chce. Myslím, že jsem kdysi napsal proč je mi jedno, kdo se za koho vydává a i kdyby to byl v reálu postarší homosexuál z Plzně, budu respektovat, že mi píše mladá Polka Agnieszka, která momentálně studuje na univerzitě v Uppsale - bude-li si to přát. Divadlo světa. Nicméně lidé, kteří tak pečivě střeží svou identitu asi vědí, proč to dělají. O "otevřeném hledí". tady nemůže být ani řeči.
Faktem je, že jeho "matoucí mávání rukama, aby odpoutal pozornost" je bohužel čím dál tím častěji unavující. Jsou dny, kdy mu vzkážu, že tlačítko Ignore [I] mám u něj zapnuté, ať se na mě neobrací. Nechce se mi prostě sledovat bystrý tok jeho myšlenek, nic víc.
===
Pořád vycházím z faktu, že tohle je hospoda, kde se sešli přátelé, aby si vyměnili názory na některé věci. A pobavili se bez toho, že by někdo musel znát jejich adresu, číslo bot a bankovního konta. Až něco z toho přestane platit, přestanu sem chodit. Nepovažuji to tu ani za arénu, kde je třeba každý večer nutně předvést svou "inteligentsi a zdělanost" v plném lesku, případně ostatním naznačit, že jsou z výše jeho existence jen taková malá, hloupá zvířátka.
===
Na závěr si dovolím ocitovat tzv. Druhou Hospodského větu: "Ani vzdělání ani titul neříká nic o charakteru člověka."
Typický axiom. [;>)

informace řekl(a)...

Eichmann se narodil v Německu, z německých rodičů, ale vyrůstal a školy vychodil v Rakousku. Do Německa se vrátil v červenci 1933 r.
It. Wikipedie.
Nel 1914, dopo la morte della madre, la famiglia si trasferì a Linz, in Austria. Durante il primo conflitto mondiale il padre di Eichmann servì nell'esercito austro-ungarico per poi tornare ai propri affari a Linz quando la guerra finì.... Eichmann rientrò in Germania nel luglio 1933.
Takže nekřižujme Kopretinu. Rakouského v něm přece něco bylo.

Kopretina řekl(a)...

Jinak STK jako kočkaři Vám napíši, že jsem byla s mou angorskou kočkou Míšou a nechala jsem ji vyholit všechny drcky, má nejméně polovinu srsti na těle pryč a jelikož je vášnivá, tak musela dostat sedaci, jinak by na sebe nenechala šáhnout, a pak lékařka vyholila všechnu srst, posléze dostala injekci na probuzení a dokoupila jsem dietní suchary a dietní kapsičky a konzervy. A zaplatila jsem 1500Kč z karty, já jsem čuměla jako zařezaná. Holt veterinární péče něco stojí, ale přesto se životní úroveň zvířat zlepšila, ordinace byla plná pejskařů a kočkařů...A tak to má být...Utrácíme, kdo ví za co, tak do zvířete je to vhodná investice...

Jakub S. řekl(a)...

Tak. Jsou investice podstatně horší, pochybnější, spornější. Já to taky říkám: Kočky - das ist meine! Můj osobní překlad - (c)JS. Ne abys to uváděla v kurzu němčiny! Jsi toho schopná...:-)

stk řekl(a)...

Kdyby se MVDr-ům neplatilo, Kopretino, neexistovali by a zvířátka by byla odkázána na milost nebo nemilost přírody.
To, že utratím pár tisíc za zdraví svého kamaráda, který mě nikdy nezapomene přijít přivítat, ať přijdu domů jakkoliv pozdě, který se přitulí když pozná, že mi je nějak divně na duši...? To je zatraceně dobrá investice. Možná i lepší, než do knih.
Ale je to stejné jako se zubařem: prevence je mnohem levnější.
DENNĚ KARTÁČOVAT! Nelze-li, tak dvakrát denně!

Kopretina řekl(a)...

Jó Jakube, kurzy z němčiny a angličtiny také potřebuji jako sůl, je to nutné, ale já jsem jazyková nikdy nebyla. Takže si dejte pozor, co mi píšete, abych v cizojazyčných textech neuváděla některé Vaše překlady... A někdo by se mě ptal, od koho to máš? A já bych řekla, od mého přítele Jakuba, a oni by řekli, no to Vás tedy špatně učí. :-))) Jak by řekl Maršálek 100 závorek...

Jakub S. řekl(a)...

- a ty bys klídně hlesla: Víte, to je jeho životní parola: fremde Zungen, das ist meine! Řekněte si to česky - jasné? On si s jazykem pořád jenom hraje. To ovšem každému nedojde... No, to mu, pokud tě zrovna nezbožňuje, říkat nebudeš.

Harpyje řekl(a)...

Jak je hlavě?
Já jsem jednou jedinkrát zažila skutečnou migrénu, a od té doby vím, že není o co stát.
Gueti Besserig.

Jakub S. řekl(a)...

Hele, nezkoušej na mě švicr dyč!
To zvládám už roky zvládat ve stádiu předzvěstí, náznaků, varování (mn.č.), takže poslední opravdová ataka, kdy jsem si přál tu nebýt, a hlava a žaludek a všecko se mnou důsledně odmítaly komunikovat, natož mně poslouchat, se odehrála už před mnoha lety.
A mně se to teď vybavuje, po třiceti letech!! Byla sobota, přespal jsem se - a bylo zle. Ležím v ložnici, vyzvracený do mrtě, před očima víří jasná kola všech barev, oči bolí, hlava za nima šílí, končetiny bez vlády a vůle, žena zděšená na ultimo - a přijde táta. -Tatínku, jako na zavolanou - poďte, on snad umírá! - přišel, viděl, poslechl si. A začal se uchechtávat. TATI! TY SE SMĚJEŠ?! - No bodejť. Na to se neumírá. To je jenom migréna. S tou teď prostě už budeš žít...

Kopretina řekl(a)...

Jinak, chraň Bůh, nechci urazit Jana Palacha, vážím si ho, nechci zneuctit jeho památku, ale přesto to musím napsat, ale už jsem si přes internet objednala pak košer vín, posvěcené samotným rabínem! A budu postupně ochutnávat (tedy budeme) různé druhy, tedy po obědě, po troškách, nejsem Vlasta. :-)))

Kopretina řekl(a)...

Jistěže bych to nikomu neřekla, na to si Vás příliš vážím a když se něco stalo, vždycky jsem vzala vinu na sebe, nesváděla jsem vinu na jiné, co by mi to také pomohlo, Jakube, co? Jinak máme jasnou oblohu, takže se za nějaký čas půjdu dívat na oblohu, ale na ten pakl košer vín se moc těším...Ale opakuji pro všechny, za žádných okolností nechci zneuctit památku Jana Palacha, jsem přesvědčena, že košerem vínem nikoho neurazím, nikohu. Včera kolem 0.hodiny jsem košer víno objednávala a hned ráno, kolem 7. hodiny mi odpověděli. Prima!

Jakub S. řekl(a)...

Tak bohužel - už to tu bylo, nevnímala jsi, teda znovu:
košer víno není zvláštní d r u h ani odrůda vína, ani zásadně se v něčem lišící způsob výroby. Je mi líto. Je to obdoba mešního vína u ŘK (ne papeženců, toto slovo okamžitě zapomeň!) - jde jen o jeho uznání pro určitý účel čipro určité osoby. Bývám pravidelně hostem na neveřejných exkluzivních soutěžních přehlídkách mešních a košer vín ve sklepeních jednoho kláštera, dělám pro ně, provázívám hosty z něm. a rak. klášterů, z EU a tak. Úúžasná vína. Desítky. Atmosféra. Svice. Cimbálka. Arcibiskup. Úsměvy, vychutnávání, doporučování, vyberete si, nastavíte u jednoho zestolů koštovačku, z koštýře vám tam ucrknou, vy se podíváte proti světlu, zavřete oči, zatočíte, přivoníte... a pak nahýbáte, až... No konec. Ale s chutí to řekněme posvěcení nemá co dělat! - A teď potěším: v š e c k a ta vína jsou prvotřídní. Ite, missa est, puella. Et noli peccare... a nehřeš více. +

Harpyje řekl(a)...

:-)
Zrovna v takovém stavu jsem, a může tomu být taky dobrých třicet let, ležela tenkrát na posteli, v přítmí a naprostém tichu, každý smysl zbystřený bis zum geht nicht mehr.
A když jsem dostala konečně hlad, a manžel mi přinesl několik namazaných chlebů, tak jsem vrhla šavli, protože jsem z Ramy cítila kokos, což žádný člověk normálně nikdy necítí. V tom stavu jsem měla čich jako pes. Děkuji osudu, že jsem to zažila jen jednou.

informace řekl(a)...

Jen se napijte, Kopretino,
in vino oblivio. Alespoň zapomenete na všechno, na Palacha, na Mezinárodní den paměti, kterým se dnes připomíná utrpení židů za II světové války.
Nic o něm nevíte?
V Itálii se ve všech velkých městech pořádají přednášky, koncerty, vzpomněl na Holokaust ve svém projevu prezident republiky, TV odvysílala tři dokumentární filmy o Auschwitzu a zodpovědnosti politiků, církve, Mezinárodního červeného kříže. Otřesné.
A Vy nic. Ani Šaman.
Jste divní lidé, promiňte.
Dobrou noc.

Kopretina řekl(a)...

Já bych degustátorku dělat nemohla, protože bych neodhadla množství a dopadla bych jak to prase,ale jsem ráda, že jste mě nezklamal. (jinak slovo "papeženec", mě naučil VV :-))) /Nejlepší je víno vychlazené, je to sice divná kombinace, ale když někde s přáteli jsem, tak si dám preso a k tomu dvojdecku vína, víno (tedy v malém množství) má blahodárné účinky, snižuje těžký cholesterol (LDL) v krvi a obsahuje flavanoidy proti rakovině.

Kopretina řekl(a)...

Den památky obětí holocaustu si samozřejmě pamatuji. Dne 27.1. Sověti osvobodili Osvětim. V naši české zemi se připomínal holocaust na půdě senátu a byla jedna reportáž ve zprávách, ale máte pravdu, že se v českých zemí holocaust příliš nezdůrazňuje. Bohužel. Mně to nemusíte připomínat, já mám Izrael ve svém srdci, srdce mi tluče za Sion, jednou nohou jsem v Česku, druhou v Izraeli, ale nebudu se více rozepisovat, i když bych ráda popustila uzdu svého vášnivého nadšení...
Jinak Jakube a další nezapomeňte na zítřek, ČT2 vysílá dokumentární seriál Židé, dějiny jednoho národa.

STK řekl(a)...

O pravé migréně tu prosím nikdo nic nepište...

Znám ji až příliš dobře. Míval jsem ataky i dvakrát týdně mezi 27. a 35. rokem života. Dodnes se hrozím i jen náznaku aury - ale už 30 roků jsem "JI" naštěstí neměl.
Mít JI znamenalo i dvakrát týdně kolem 11:00 odejít z ústavu domů, ať se dělo co dělo, protože dělat cokoliv se nedalo, jenom bolest poloviny hlavy, před očima černo, cokoliv se v okolí zalesklo, tak mě udeřilo přímo do mozku... Vysoké zvuky bolely.
Nezbývalo vyprázdnit už jen žaludeční šťávy a ulehnout na rovnou podložky s rameny stáhnutými dolů - naučil jsem se ležet si na připažených rukou. Počkat, až pod zavřenými víčky skončí ohňostroje a člověk na pár desítek minut usne. Probudí se zpocený, jak by vylezl z parní lázně, ale už vidí a může se hýbat bez zvracení. Tak se jde osprchovat a pak se vrátí do Ústavu dodělat to, co musel opustit. Zkoušeli na mě tehdy všechno možné - nic organického nenašli. Jeden doktor mě dokonce podezříval ze simulantství. Měl jsem chuť ho za ten náopad podříznout tupým nožem.
Až za příšerně dlouhých deset let přišel praktik, primář internista a ten mi změřil TK po hodině. A zjistil, že lítá nahoru a dolů jak na horské dráze. Když jsem dostal prášky na jeho stabilizaci, za několik měsíců jsem na NI už jenom (velmi nerad) vzpomínal.
Až dneska. Ale raději zaklínám: "KUŠ KUŠ KUŠ, NEVRACEJ SE UŽ! Nikdy již!

Kopretina řekl(a)...

Co STK Vy i Harpyje si stěžujete na migrému, ale mě se stalo něco ještě horšího dostala jsem pár epileptických záchvatů, vždycky jsem pocítila auru a věděla jsem, je zle, spadla jsem párkrát, u jednoho jsem rozbila hrnek, u jiného záchvatu jsem spadla ze židle u počítače a než jsem se probrala, jednou jsem totálně vytuhla, samozřejmě ze svědectví rodiny, záchvaty a jeho průběhy si nepamatuji, to bylo...Teď jsem v poho, léky mi zabírají perfektně

Harpyje řekl(a)...

Připíjím minerálkou na zdraví všem postiženým diskutérům, a odcházím spát. :-)
Dobrou noc.

Anonymní řekl(a)...

Šma Jisroel, tohle eště. Nezávidím! Drž se. Dobrou nepadací klidnou prospanou posilující noc!
Heslo r e a d r u s t . Mechaničtí blbové už postoupili k surrealismu? Čtecí rez. To je něco!

Kopretina řekl(a)...

Dobrou noc...

Kopretina řekl(a)...

Když byl včera Den památky oběti holocaustu tak dodatečně dodávám dobrý článek...
Celkem aktuální téma
http://konzervativnilisty.cz/texty/zahranicni-politika/497-deleni-palestiny-absurdni-divadlo-v-osn

stk řekl(a)...

Už je to naštěstí dávno. Zapomeňte, že jsem si tu tak zaskuhral...
Pardon.

informace řekl(a)...

Ano, Kopretino,
včera byl Den památky oběti holocaustu. Proč nám tedy neřeknete něco o holokaustu, o hrozném j'accuse těch, kteří přežili Auschwitz, se kterým se obracejí k t.zv. civilizovanému světu, jeho nejvyšším autoritám a institucím, že nijak nezakročily, i když dobře věděly, co se tam děje. Byly o tom informovány polskou exilovou vládou, které doručil přímé zprávy a svědectví Jan Karski přímo z Varšavského ghetta. Věděla to britská vláda, prezident USA Roosevelt, papež a vysoké duchovenstvo, Mezinárodní červený kříž, představitelé Světového židovského kongresu, Ben Gurion a palestinští židé.
Hovoří se o tom v druhé části programu italské TV Storia siamo noi - campo di Auschwitz, natočené již v 1989 r., odvysílané včera večer.V programu vystupuje i židovská novinářka Fiamma Nirestein, nyní místopředsedkyně zahraniční komise italského parlamentu, která hovoří právě o Karském. http://www.fiammanirenstein.com/
Proč tehdy židé předstírali, že Karskému nevěří?
Víte, tu hroznou otázku, kterou tu nechci položit, si vynucují právě tato svědectví, v první řadě svědectví samotného Karského.
Replay programu je na http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-828173c2-2221-4eb7-8f1a-5c9b13b2018c.html

Kopretina řekl(a)...

Informace, máte pravdu, jenomže když jsem četla něco o holocaustu a zejména o chování spojenců, byla jsem z oho zděšena. Velká Británie spolu se Spojenými státy odmítly přijímat židovské uprchlíky, USA stanovily tak krutě nízké kvóty, že měli Židé smůlu, Velká Británie rovnež nebrala do své země uprchlíky a co hůře zamezila Židům vstup do Svaté země, střílela na židovské uprchlíky, zavírala je do koncentračních táborů na Kypru, věšela židovské odbojáře a po Druhé světové válce otevřeně spolupracovala s vojáky SS na Blízkém východě a Araby, po porážce nacistů měli Židé dalšího mocného nepřítele a to velkou Británii. Pojednává o tom dílo-Nedodržený slib a latinsko-amaerické země se chovalz rovněž špatně, snad jen Jihoafrická republika, které levicoví a jiná odrůda antisemitů spílají, židovské uprchlíky přijímala...A navíc Spojenci odmítli bombarodvat železnice vedoucí do vyhlazovacích táborů a krematoria. Chování Spojenců bylo ostudné a šokující, bohužel, neviňte mě prosím z fanatismu, ale tak to cítím...A kdyby Roosvelt byl na živu Izrael by nevznikl, protože byl antisionistou, už jsem to psala, nenadávejte mi, Boží prozřetelnost možná existuje...Ale je to jenom můj malinkatá víra...

informace řekl(a)...

Z ničeho Vás neviním, Kopretino,
z programu to jasně vyplývá, jak to říkáte Vy.
Ale proč? Proč i židé?

Kopretina řekl(a)...

Proč nechtěli uvěřit i Židé? To máte tak, skoro každý člověk věří, že není tak zlo, že to nějak dobře dopadne, kdyby mi někdo řekl: "Tek vem si 50 kg zavazadlo a půjdeš pracovat na východ", tak bych nechtěla věřit, že ve skutečnosti prolítnu komínem... A k antisemitismu, žádná jiná ideologie nebyla tak krutá, tak rozsáhlá, tak vášnivá. Jak je možné, že lidé věřili, že Židé kradou hostie, že páchají rituální vraždy, že tráví studně, že pořádají spiknutí, aby ovládli celý svět. Informace, když jsem nedávno byla na studií, tak jsem potkala člověka, byl to člen Komunistického svazu mládeže, na počítači měl tapetu srp a kladivo, jé jeho názory se od nacistických také nelišili, proto používám slovo nacibolševismus, nebo jiný člověk říkal, že když Židy nenáviděli ve středověku, tak na to něco bude, to zastává i Láníček..."Já si říkám, pro Krista, jak tohle je možné" a jsem z toho otrávená a když Johnson detaile popisoval proces zplynování a jaké to bylo v plynové komoře, nebudu rozepisovat, tak si říkám, Ach jo, proč s tím spojenci něco neudělali.

Jakub S. řekl(a)...

Zpočátku prostě proto, že taky, přirozeně, odmítali uvěřit. Později... později - ? Britští a US historikové - ? Jaké mají alibi?

Jakub S. řekl(a)...

Roosevelt (větší péči psaní jmen, prosím) byl antisionistou, což ale vůbec samo není něčím odsouzeníhodným, proč by mělo být. Ani omylem nebyl antisemitou, a to je hlavní, ne? Pokud mluvíme pouze o názorech. Ve vypjatých chvílích dějin ovšem dojde na krájení chleba. A opakuji už nedávno řečené: nezanedbatelná část mocných US Židů naléhala na vládu ohledně minimalizace imigrarčních kvót. nevyhovte nejmocnějším magnátům z průmyslu i bankovnictví. Zvlášť když se to týká jejich etnika. Asi vědí, proč to chtějí - ? Ego te absolvo, Mr. president.
Storia siamo noi = dějiny jsme my. Paráda, co?

Kopretina řekl(a)...

Historik Paul Johnson píše, že Roosvelt byl latentním antisemitou, že mu osud Židů byl ukradený a Britové, že dokonce Židy nenáviděli, zejména Antony Aden, jediný Churchill byl filosemtou, ale byl sám...Britský historik Paul Johnson dokáže pohledět pravdě do očí, dokáže...

K republikánským primárkám v USA...Ron Paul řekl, že Izrael přinesl více škody, než-li užitku...Ale Nevt Gingrich říká to samé, co říkám a píši já. Že žádný palestinský národ neexistuje, že Palestinci jsou umělým výtvorem, že nikdy stát Palestina neexistoval a že je nutnost všech slušných lidí se za Izrael postavit a co ke naléhavou nutností stát pevně při Izraeli a Mit Romney říká vlastně to samé, ale ne tak nahlas. 80% republikánů při Izraeli jsou, paulovci jsou naštěstí v menšině. Romney i Gingrich kritizují Obamu za protiizraelskou politiku, Obama nikdy nebyl v Izraeli nebo se (mýlím?) a Bibiho přijímá v Bílém domě s chladnou nenávistí. S nervozitou a napětím sleduji (a budu teprve sledovat) průběh voleb v USA...
K Rusku...Putin prohlásil USA za svého neořítele, oprášil tezi studené války. A tzv. "pravičáci" píší lži o neokonech a přiklání se k Rusku, to je nějaká pravice? A EUportal si s Britskými listy notuje a zejména jakýsi bloger Dušan Streit, Lukáš Petřík, Adámek Bartoš a tak...
Izrael: Izrael propustil stovky teroristů, kteří mají krev izraelskou na rukou a někteří Izraelci říkají a proč také nepustíme Izraelce s arabskou krví na rukou? Kdyby měl Izrael trest smrti a musel by palestinské teroristy popravovt (za vícenásobné vraždy, v USA se v některých popravuje)to by bylo řvaní jak Izrael páchá genocidu

Kopretina řekl(a)...

Mé srdce mi říká, že antisionismus je šoatný, popírat právo Židů na svou zemi? To je jako kdyby někdo říkal, že my Češi právo na stát nemáme. Jinak nevím, proč mocní US-Židé byli pro tvrdé imigrační kvóty, nechápu. Proč by chtěli nechat zničit svůj vlastní národ...Byli to pak US-Židé, kteří naléhali na následující US-vládu, aby vznik Izraele prosadila.

informace řekl(a)...

Italové se porvali s Němci.
Der Spiegel uveřejnil (Ausgabe 4/2012) článek, kde píše, že Italové jsou národ Schettinů (kapitán lodi Concordia), zbabělců, že nejsou rasa.
Na to reagoval italský velvyslanec v Berlínu protestní notou a šéfredaktor listu il Giornale úvodníkem, kde říká - samozřejmě nejsme rasa, my máme Schettina, vy zase Auschwitz.
Zpráva prý vyvolala na twitteru pravé pobouření.
Ještě na svou rasu nezapomněli?
Der Spiegel je na předplatné a tak se mi neotevřel.

Kopretina řekl(a)...

Italové jsou rasou románskou, spolu s francouzskými a španělskými lidmi...I když rasy v Evropě jsou tak pomíchané.

Jakub S. řekl(a)...

Nebyl tam, ano. Jistěže to má výpovědní hodnotu. A atmosféra toho přijetí v Bílém domě... no, bezprecendenční - vélký pleonasmus.
A proč pak po válce najednou... možná špatné svědomí, ne?
Hele: za chvilku jsou volby - a pak už bude ve vztazích zase vše jak bylo. Už je to neuvěřitelné trapné popuzující období s nedůvěryhodným, nereprezentativním a nedostatečně inteligentním a morálním poloafričanem (= z Afriky), vášnivým muslimem, u konce. Thanks to God.

informace řekl(a)...

Nejvýstižnější z hromady komentářů pod článkem byl:
Němci jsou rasa prokletá.

Schumacher řekl(a)...

Informace, to je tuti, že VV je Větší Vzdělanec. Pro úplnost, "humanitního" směru.Z nějakého osobního důvodu se projevuje oním svrázným způsobem ironické delftské věštírny. Jen výjimečně "obyčejně prozaicky". Rád se pochlubí svojí vzdělaností (a kdo z nás ne, že), ale (téměř) nikdy nesdělí svůj věcný názor. Místo toho hse ukrývá za pseudorevoluční rétoriku a specifický humor. Je zajímavé, že legrácky jiných nechápe, nebo předstírá, že nechápe. Číst a interpretovat ho bylo zpočátku náročné. Sice je inspirující k přemýšlení z různých pohledů, ale stylem unavující. Rád si pohraju a najedu na jeho styl, není to obtížné, jenže jen pro zpestření a odlehčení. Předpokládám, že pokud v reálné hospodě, baví se jiným stylem.
Jeho přínos hodnotím pozitivně a i přes svérázný způsob vystupování považuji ho za platného člena zdejšího "soudružského" kolektivu. Potěšilo by předpokládám, že nejen měl mě, kdyby tu a tam psal obyčejně, když to umí.

Kopretina řekl(a)...

Obama možná bude stejně zvolen znovu, k mé zlobě a Obamu volí US-liberální Židé a to přes to, že Obama hází klacky pod nohy. Takže jak Luis Farrakham mluví o "židovském spiknutí" o tom, jak US-Židé tlačí na pilu v americké proizraelské politice (za Obamy je /vyjma carterismu/ nejméně proizraelská) je nesmysl. Nejvíce proizraelští jsou křesťanští sionisté, důstojný pán John C. Hagee, Bůh mu žehnej...

Kopretina řekl(a)...

K Němcům...Informace, není pravda, že Berluscony nabídl Schulzovi roli kápa ve vyhlazovacím táboře?

informace řekl(a)...

Schumachere, na cizí humor je velice citlivý, prostě ho nesnáší.
Já znám ještě dvě stylistické verze jeho vyjadřování, tu autentickou a pak stylizaci hovoru prostého dělníka. Moc se snažil, ale nebylo to přirozené.

Jakub S. řekl(a)...

No, z tohohle Schettino nevybruslí (schettino = kol.brusle, schettinare = jezdit na nich). Prostě na to nejodpovědnější místo nepatřil - kapitán je na lodi první po Bohu, ve všem, pořád. Těžko ovšem neironizovat a nevztahovat to doslova neuvěřitelné chvání na celý národ - to je v naší přirozenosti. Nicméně samotný SPIEGEL - ? To tedy je shoz, povím vám. Takové renomé. A s tím Auschwitzem ovšem taky! Víte, co říkal ten anděl v Dědictví - Bohumíre! To se ne-ří-ká!

informace řekl(a)...

Ne tak docela. Nabídl mu roli kápa ve filmu o koncentráku, co právě natáčeli.

informace řekl(a)...

Il Gironale pokračuje i dnes v polemice:
http://www.giornalettismo.com/archives/193853/il-giornale-continua-con-schettino-e-auschwitz/

Jakub S. řekl(a)...

Je to pravda.
Jenom opakuju, že pro mě B. zdaleka není jednoznačnou postavou. V každém případě je velmi inteligentní. A číst si po sobě jména, sím... děkuju.

Kopretina řekl(a)...

Dobře, dám si pozor na pravopis jmén. S. Berlusconi byl politik všelijaký, ale vedl proizraelskou politiku, na rozdíl od Prodiho...Sice se bratříčkoval i s Kadáfím, ale to na situaci nic nemění...Ovšem jeden z nejvíce proizraelských politiků je náš pan český premiér RNDr. Petr Nečas a za to ho komouši a nacisti zdrbali, i autor píšící na Psa P.Kopecký, jeho článek o kaftanech a arabských hábitech, no fuj...

Harpyje řekl(a)...

Lžete, Informace
a) V článku "Kreuzfahrt in die Katastrophe", Der Spiegel Nr. 4 v. 23.01.2012 není ani jediná zmínka o tom, že "že Italové jsou národ Schettinů (kapitán lodi Concordia), zbabělců, že nejsou rasa."
b) o "národních charakterech", nebo spíše o stereotypech a předsudcích spojených s tím, co si někteří představují pod pojmem "národní charakterem", píše Jan Fleischhauer na Spiegel online http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,811817,00.html
Buďte tak laskavá, a najděte mi, kde píše, že "že Italové jsou národ Schettinů (kapitán lodi Concordia), zbabělců, že nejsou rasa."
U článku je dodatekem připojen rozhočený dopis italského vyslance, který si neumím vysvětlit jinak, než bouřlivým jižanským temperamentem. Na článku není vůbec nic urážlivého.
A už teprve se žádní Němci neporvali s Italy, jak hloupě píšete.

informace řekl(a)...

Oh, jaká to vehemence po obědě, Madame.
Když lžu já, tak asi lže i italský velvylanec, s jehož ostrou notou včera vyslovil souhlas i prezident republiky. Nemluvě už o italských novinářích, kteří se dnes o případu rozepsali. Části článku uveřejnil v překladu Icebergfinanza a i jiné listy. A ona zmínka o rase tam je.

Větší vlastenec řekl(a)...

Poslechnu Vás bez váhání, Ó Velký Šamane - s tím zedníkem někam půjdu.
Půjdu s tím či oním kolegou zedníkem, půjdu s přidavačem, tesařem etc., půjdu s nimi na stavbu, nebo i na to pivo (nebude-li zbytí - pro navázání soudružských vztahů na pracovišti).
Půjdu s nimi, svými soudruhy, nebo s nimi posedím. Ale hlavně - k práci se s nimi postavím. Čelem.

Moje malost se totiž NESTYDÍ za svůj původ, za své dělnické ruce. (Jedna moje bývalá, typická intelektuálka Amálka, na mne ječívala : „Ty si zase drhneš ruce pemzou ?! To snad není pravda ! Pemza je přece na paty !! Že máš ztvrdlou kůži na rukách, z práce ?!? Proboha, hlavně to NIKDY neříkej mým dcerám !!“)

Prostě : Nestydím se, a stydět se nebudu.
Odpusťte mi moji nestydatost, Ó Velký Šamane. Odpusťte mi ji i vy ostatní, vy sebranko vzdělanců, kteří vystudovali za naše, za dělnické peníze.
Naše peníze vám nesmrděly, my dělníci vám páchneme. My dělníci jsme pro vás nevzdělaní a nevzdělatelní hlupáci. No tak fajn.

Jistě, nejsme příliš chytří - platili jsme vzdělání osobám, které námi pohrdají. Ale dokážeme se poučit ze svých chyb; na to si klidně vemte jed : Po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, globálnem atd. budeme studenty vybírat MNOHEM pečlivěji, než po našem prvním vítězství.
Takoví jako vy půjdou ne do škol, ale mezi nás.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

La Repubblica
http://www.repubblica.it/cronaca/2012/01/23/news/der_spiegel_schettino-28655077/
Il Journal
http://www.iljournal.it/2012/der-spiegel-e-gli-italiani-aspettiamo-le-scuse/302067
a mnoho dalších

Šaman řekl(a)...

Pro VV: Já se taky nestydím, že jsem občas pracoval rukama (i když mi vždycky stačila Solvina a pak Indulona, a po určitých bolestivých zkušenostech jsem používal pracovní rukavice), ale neberu to tak třídně nenávistně, jako marxisti.

Vystudoval jsem za peníze, které komunisti ukradli mým prarodičům, za daně mých rodičů a za peníze, které jsem nedostal v nuzném inženýrském platu. Kolegy dělníky jsem začal ve výplatě předhánět až po roce 1989.

Propagandistická komunistická fráze o "dělnickejch penězích" na studium vzdělanecké sebranky mě srala už za bolševika, a jsem na ni alergický dodnes.

\ :-((

Harpyje řekl(a)...

Žasnu.
Asi jsem skutečně z jiného světa. Manuální práce, i když pouze "občasná", má být důvod ke studu? Co to je, proboha, za mentalitu?
A i když zde Vlastenec, více než často, koketuje se svým vyučením, tak co?
V naší zemi si osud zahrál krutě s mnohými. Můj otec je řezník a oční lékař. Po zavření vysokých škol v roce 1939 neměl jinou volbu. Alternativa byly nucené práce v Německu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jéje, vážený STK !
Váš příspěvek z 27.ledna 21:00 mně silně připomenul jednu známou historku :

V poválečné Anglii chodíval do hospůdky jménem „Pomozte chudému snaživci“ seriózně vyhlížející třicátník. Byl družné povahy - rozverně oslovoval hospodského „Toshi“, ten mu dobromyslně říkal „Tishi“. Zpívávali spolu u piana, hovořili o všem možném - opravdu nemuseli znát své adresy, čísla bot a bankovního konta.
Svá pravá jména zjistili náhodou, když se na podzim roku 1950 setkali takříkajíc pracovně - v Její Milosti vězení Manchesterském.
Tosh do vězení přišel za svým dlouholetým „vedlejšákem“, vydělat si pár liber na přilepšenou (provozování hospůdky vážně není žádný zvláštní byznys) - přišel Tishe oběsit.
Když se pozdravili svými nicky, poněkud tíživá atmosféra se rázem změnila na téměř přátelské setkání, a vše proběhlo nad očekávání příjemně.

Ať nemusíte dlouho hledat : Ti dobromyslní pánové se jmenovali Albert Pierrepoint a James Corbitt.

Hezký večer přeji.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Ohledně těch bolševických ignorantských blemců, týkajících se poskytování vzdělání za dělnické peníze se tu už točíme dokolečka poněkolikáté. Jednak se to nezakládá na pravdě, protože to ignoruje ekonomickou podstatu věci, druhak to padoušsky podsouvá těm, co měli za bolševika milostivě možnost vystudovat, povinnost být vděčný státostraně a dělnictvu za tu poskytnutou možnost. On je to vlastně takový drzý, ubohý a zároveň primitivní pokus o manipulaci. Vypadá to na to, že některým soudruhům ty zhovadilosti nejde dostat z palic, držek a klábosnic jinak, než buď přes držkou a když to nepomůže, tak něčím rasantnějším, třebas dynamitem.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ajajaj.
Tyhle běloručky, co musejí na manuální práci používat rukavice i v teplotách nad nulou ...
Zkuste házet cihly v rukavicích, v řadě jiných házejících zedníků - brzy zaručeně kolegu trefíte. A bude řev, ne-li rvačka.

Vzpomínám, jak mne do kolena trefila "půlcihla", kterou do šupny, v zápalu činnosti, bez varování položil s.prof.genmjr.MUDr.Z.K., Dr.Sc., člen-korespondent ČSAV. (Pro intoše : Cihla šupnou jede, půlcihla skáče.)
Domů jsem ten večer ještě došel, ale pak koleno napuchlo jak ... raději nevzpomínat.

Jdu čistit ucpaný odpad. Nájemníci jsou hluchoněmí, to si zase pokecám.

Čest a Nazdar !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ach ti neurochirurgové!
Co je to šupna?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Pane draku,
Byly takové doby, že se každý na školu nedostal. I když měl třeba dobré známky.

Kopretina řekl(a)...

Víte, co se mi nelíbí! Studenti VŠ hořekuji, že musí platit školné, ale studenti vyšších odborných škol platí školné VŽDYCKY! Tak o čem se bavíme, každý člověk má na to, aby každé pololetí školné zaplatit, to ať se nikdo nevymlouvá. Já jsem školné platila a nestydím se za to, něco málo umím a že nejsem génius? Podle Gaussovy křivky nemůžou být všichni geniální. No a...Já jsem stát neodírala, já jsem odírala akorát své rodiče, protože jsem během studií do práce ani na brigádu nechodila, užívala jsem si blahodárných dvou dvouměsíčních prázdnin v létě...Nějaký studentský život také musí být...Užít studentského života si člověk také musí, co pak? Chci tím říci, že mi stát nedal ani korunu, ani korunu...

drak řekl(a)...

RRR:

To je mi známo, kádrování bylo jedním z velice odpudivých a zároveň smutných projevů bolševické zvůle za totality. Já osobně jsem s tím nezačal, nebyl jsem tou dobou kdy se s tím začalo ani na světě, ani jsem ho neprosazoval, ani neschvaloval a pokud je mi známo, tak ani nikdo z mých blízkých.

drak řekl(a)...

Kopretině:


Nevidím na školném nic špatného. Za předpokladu dostupných půjček nevidím nic špatného na tom, aby se mladý člověk spolupodílel na nákladech spojených s jeho vzděláním. Mnohé z těch mladých lidí by to mohlo donutit dívat se na věci kolem sebe vážněji, odpovědněji a více si vážit toho, co dostávají. Skutečnou cenu věcí, které jsou zdánlivě snadno dostupné si náležitě cení jen málokdo. Jakmile se ale musí finančně podílet i on osobně, cena toho, co si pořizuje za ty jeho peníze, okamžitě roste s každou vynaloženou kapkou úsilí.

Kopretina řekl(a)...

Ano, člověk si více váží peněz, když jdou z jeho vlastní kapsy. Ne, když jenom odírá stát. A půjčky, to je bezvadný nápad, všichni lidé mají právo studovat a když vystudují a za nějaký čas najdou práci, tak státu půjčku vrátí...Nemám Dobeše příliš ráda, ale v této věci má pravdu...

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Kopretino, když Vám stát nedal ani korunu, ani korunu, chodila jste zřejmě od malička do soukromých škol nedotovaných státem. A vyšší odborná škola nedostává od státu také nic. Nebo ne?

Kopretina řekl(a)...

Ne, ZŠ a SŠ jsem chodila do státních škol. VOŠ se musí financovat samy ze školného, kterého vyberou ze kapes studentů. Já jsem měla dvojnásobnou motivaci dobře prospívat. Když jsme dělali zápočet a klasifikovaný zápočet- tak první řádný pokud byl bezplatně, I. opravný pokus u zápočtů a klasifikovaných zápočtů byla platba 300 Kč, u zkoušek I.pokud řádný byl bezplatně, II. termín (opravný) byla platba 500Kč. A když jsme neudělali ani II. pokus (u zkoušek a zápočtů), tak jsme šli ke komisi za 1000 Kč. Takže jsem se na zápočty a zkoušky doopravdy učila, abych nemusela platit jako mourovatá.
V závěru studia- poplatek za vykonání absolutoria byl 2000Kč, I. opravný pokus byl za 3000Kč, a II. opravný pokus za 5000Kč. Naštěstí jsem udělala absolutorium hned na první pokus, takže jsem platila 2000Kč...
Jó ještě si pamatuji, že poplatek za zápis na studia na vošku byl 2000Kč...
Jinak naše škola má diplom jako nejlepší vyšší odborná škola v České republice...

stk řekl(a)...

Moc hezká historka, Vlastimile. Ta o těch přezdívkách. Přepínám tedy [I] zpět do neaktivní polohy.

STK řekl(a)...

Drakovi:
Kdysi u nás režíroval pan režisér Ondrejko z Košic. Ten vyprávěl, jak před časem v Košicích lidi přestávali chodit na operetní kousky, které tam tehdy hrála opera - operetu tam neměli. Prý je to zábava pro spodinu, nic pro maďarské a polské šlechtice, kteří jsou základem košického měšťanstva.
Provedli to dokonale: Nedělní představení operety zdražili o 200%. Napřed se diváci naštvali a hrálo se jenom pro pár hejlů. Ale časem začalo být na operetních představeních narváno. Právě proto, že vstupenky byly nejdražší ze všech žánrů. Logika diváka - konzumenta kultury je totiž natolik pokleslá, že uvažuje takto: Je to pekelně drahé! Takže to asi bude i zatraceně dobré!"
"Mária, kúpil som na nedělu dva lístky, ideme!"

Co nic nestojí, nestojí za nic.

STK řekl(a)...

Tuším, že "šupna" je "skluzový žlab", obvykle stlučený ze tří prken. Dřevěných. Ale na zodpovězení tak zásadních filozofických otázek tu máme přece specialisty.
Já tuším, ON ví!

Jakub S. řekl(a)...

To mě velice upoutalo, s těma lístkama ma operety. Vlastně tristní. No co chcete. Pitomec navíc v kombinaci s postavením a/nebo prachama je navíc eště uboze směšný. Ale netuší to.

drak řekl(a)...

STK a Jakubovi S.:


Je to zajímavé. My se nacházíme v Čechách, tedy v oblasti, které se mezi obchodníky spolu s notně velkým kusem Německa říká "Price sensitive market", což je svého druhu eufemismus pro oblast, ve které buď žijí principiální a zásadoví lakomci a držgrešle z principu, nebo prostě jen chudý lid, který prostě na nic pořádného nemá i kdyby chtěl. To na jedné straně. No a na té druhé, pitomců, fanfaronů, nadutců, nabobů a jiných blbů máme mezi sebou také dost, pro ty zase platí, že pro ně žádná cena není dost velká, oni prostě cítí nutkavou potřebu ukázat, že oni na to mají. No má-li někdo prachů nazbyt a potřebuje je do něčeho vrazit, no tak proč ne zrovna do kultury. No a jestli jí rozumí nebo ne, je celkem fuk ne? Svůj účel to splnilo :-) Blbé je, že často je těžké, ne-li rovnou nemožné předem odhadnout, jak se zachovat, tedy zda vyjít vstříc potřebným jak jen to půjde, nebo zda oškubat ignoranty, kteří stejně ani lepšího zacházení nezasluhují.

Větší vlastenec řekl(a)...

Neměl byste být tak zlý na naše vlastence a vlastenku, vážený RRR.

Když napíší, že :
1) studovali zdarma, tudíž nedostali od státu ani korunu, ani korunu (to je z Prodané nevěsty);
2) během svých studií nekádrovali, tudíž nemohou za osoby pro studium neprokádrované;

tak to prostě myslí upřímně.

Mimochodem - ten potřeštěný člen-korespondent byl svého času náčelníkem mého s.otce. A tvrdil mi do očí, že si ho pamatuje. Tvrdil to předtím, než mne málem zmrzačil, takže (snad) neměl důvod mně lhát ...

My father, in all his teaching, demanded of me not only the utmost that I could do, but much that I could by no possibility have done. (J.S.Mill)
Z dnešního euroamerického hlediska jasné zneužívaní dítěte.

Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ta historka není "o těch přezdívkách", vážený STK.
Vážně ne.
Je o přátelství, které nepřemůže ani smrt.

No, až opět zvítězíme nad Euroamerikou, globálnem a multikulti, tak samozřejmě obnovíme i absolutní trest. Pak se ukáže, jestli k podobným finálním setkáním nedojde třeba i mezi "štamgasty" této hospůdky.

Na shledanou v lepších časech.

Větší vlastenec řekl(a)...

Teď jsem si všiml, že z uvedeného odkazu (na činnost jistého náčelníka) není zřejmé, kdo byla ta „nemocná č. 72/10 ZM“.
Ale naši drazí vlastenci se ve světě neztratí; pokud je to bude zajímat, jistě si informace najdou sami.

* * * * *

Dnes vší náš lid vzpomene nedožitých 89.narozenin s.Alexeje Pludka, spisovatele-svědomí národa.
Jeho populární romány, historické i v žánru tzv.sci-fi, jsou prodchnuty velkou láskou k vlasti i k prostému lidu. S.Pludek pokračuje v dlouhé humanistické tradici českého písemnictví, popisuje světovládné plány židoimperialismu, odhaluje zákulisí tzv.pražského jara roku 1968.
Po listopadovém převratu a následné euroamerické okupaci, v prostředí zuřícího multikulti s.Pludek již nemohl publikovat - sionisti na něj nezapomněli.
Nemožnost psát krásnou literaturu jej alespoň přivedla plně do řad politických bojovníků za obnovení našeho unikulti. S.Pludek tak nadále držel prst na tepu doby - k boji proti židovskému nebezpečí přidal ještě boj proti nebezpečí cikánskému.
Pravé příčiny jeho náhlé smrti (7.9.2002) budou moci být plně objasněny až po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou, globálnem a multikulti.

Čest a sláva padlým bojovníkům za svobodu !

Anonymní řekl(a)...

natištěných peněz si v USA neváží

informace řekl(a)...

"Pak se ukáže, jestli k podobným finálním setkáním nedojde třeba i mezi "štamgasty" této hospůdky."???
Vyražte ven tohohle šaška počmáranýho dřív než mu někdo rozbije hubu.
V jeho vlastním zájmu!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

...náčelník Nápravně pracovního tábora č. 1 Pardubice – B/10 se ve svém vyjádření k žádosti o milost pro umírající Zdenu Mašínovou, formulovaném 5 měsíců před její smrtí uvádí, citace : „Nemá zájem o práci a i když má určité zdravotní potíže mohla by daleko lépe plnit svoje pracovní úkoly. Její výkon se pohybuje kolem 25 % normy. Rovněž nejeví zájem o zvýšení své odborné kvalifikace“

Jakub S. řekl(a)...

To je šílené, kamaráde. A tihle běhají mezi náma. Sebevědomě, nabuřele, ironicky, popuzeně se vyjadřují o všem dnešním. Svině... ale proč urážet ta krásná inteligentní čistá zvířata? Zdravím do US (nebo kam)!

drak řekl(a)...

informaci, k příspěvku z 29.1.12, 10:22:

Nechcete-li se zbytečně rozčilovat, naučte se některé příspěvky od některých zdejších návštěvníků prostě ignorovat. Rozčilování se není zdravé, to se už všeobecně ví. Řiďte se Richardem Feynmanem, ten se ptá: "Snad Ti nedělají starosti cizí názory?". No a já si na to třeba odpovídám, tak, že v drtivé většině případů vůbec ne. Ne, že by mě vůbec nezajímalo, co si o mě myslí okolí, ale zajímá mi to například u mé lepší poloviny, mých dětí, některých příbuzných, těch které považuji za moudré a rozumné, nemnoha opravdových přátel, pak třeba ještě Šamana, Vás, STK, Jakuba S., Pedra, Kopretiny, Schumachera, žibřida a některých dalších návštěvníků (nepochybně jsem na někoho zapomněl a vzpomenu si cca desetinku vteřiny po odeslání, až to nepůjde opravit, omlouvám se, to už je věkem a únavou), jejichž názory považuji za rozumné a racionální a jejichž projev vůči ostatním považuji za přátelský, kultivovaný, nebo aspoň přiměřeně snesitelný. Příspěvky, kde postrádám byť i jen stopu úcty k okolí a byť i jen náznak dobré vůle, byť znalostí a inteligence je tam dost, tak tam to ignoruji obzvláště a důsledně, neboť kombinaci charakterového zmetka s inteligencí a znalostmi považuji z hlediska celospolečenského za mimořádně škodlivou a odpudivou zároveň. Prostě naučte se přežít srážku s blbcem nebo zmetkem tak, aby vás to bolelo co nejméně.

informace řekl(a)...

Draku,
já jsem se tedy vůbec nerozčílila. Ono to není težké se s tou paní vyrovnat. Můj poslední příspěvek byl značně ironický, dvoj až trosmyslný, ale to asi nepochopila, poněvadž je z části v dialektu.
A je nepřeložitelný, nechtějte to na mně, kdybyste byl náhodou zvědavý, co jsem napsala.
To já jsem už zdeptala svými kritickými odpověďmi jednoho blogera, co psal samé blbosti, takže ho to přestalo bavit a už dva měsíce do svého blogu nepíše.
Dneska jsem napostovala nový příspěvek o Merkelové s tím, že ji vyprovokuji, ale neozvala se.

informace řekl(a)...

Teprv teď jsem si všimla, že se to týkalo odpovědi tomu řečnému pánovi. Ale ten se mnou nemluví a tak toho občas využiju k nějaké poznámce.

Jakub S. řekl(a)...

No ale děkuju! Je mi ctí a jak říkával můj praděd v nejlepším českém brněnském obchodě střižním zbožím v předminulém století: Prosím, bylo mi opravdovou ctí, a bude ještě větší, uvidím-li vás brzy znovu - nepovažujte mne, prosím, za obchodníka, ale za svého přítele. Leopold, podržte přece milostivé paní a panu radovi dveře, a nabídněte jim odnos zboží, nebuďte jak poleno, vidíte, jaké je to dnes s personálem, ale já se nesmím rozčilovat, tak nebudu, služebník!

informace řekl(a)...

To má být, Kakube,
volný překlad mé odpovědi paní H.?
Lituju, ale jste vedle jako jedle.
Provi ancora!
Nápověda: západotoskánské nářečí.
Tam mají velice květnatý jazyk.

informace řekl(a)...

Pardon, Jakube!
Překlep.

Jakub S. řekl(a)...

??? Nevím nějak vůbec která bije, prosím. Nechápu, je mi líto. Vysvětlí mi někdo, o co by mělo jít, a jakou reakci či co - ?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vy jste pravděpodobně odpověděl komplimentem na kompliment p. draka. Paní informace se domnívala, že překládáte její západotoskánský kompliment pro paní H. Alespoň zvonku to tak vyzerá.

informace řekl(a)...

To nic, Jakube
Dobrou noc.

STK řekl(a)...

To je docela pravděpodobné Vlastimile,
po finálním vítězství se může stát opravdu cokoliv. Ale kdo z nás bude "Toš" a kdo "Tiš"? Mám nutkavý pocit, že budeme oba "Tiš" a "Toš" bude pětkrát denně hledat pomocí speciálního kompasu směr k jednomu zastřešenému meteoritu.

Zatím dobrou, zítra mám na starosti natočit sebereklamu na jednoho adepta na cenu Thálie. Bože, to zas bude veselo...[>)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Divná otázka, vážený STK. Vážně divná.
Vždyť přece vyhrajeme my, my opravdoví čeští vlastenci. Jako jsme vyhráli vždycky, kam až naše paměť sahá (sahá do r.1918). To je prostě dějinná nutnost, to je prostě nejvlastnější přání Velebné Matky Přírody, to je vůle Jejího Syna, Nesmrtelného Lenina.

A to přece dá rozum, že mezi sebou se věšet nebudeme (pokud se mezi námi vyskytne zrádce, nebude už jedním z nás). Takže jediní zdejší „štamgasti, které bychom mohli oslovit v oné situaci jich nicky, jsou ti dva zrádní emigranti.

Na shledanou v lepších časech.

Jakub S. řekl(a)...

Ale nebudeme hledat směr k Meteoritu. Su optimista, tomu věřím!
To až naši vnuci.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jo tááák, الكعبة
A já vembloud pořád "Jaký zastřešený meteorit ?"
Děkuji, vážený Jakube S., za protření zraku.
Tihleti intoši a ten jejich záumný jazyk ...

Nicméně - my se Muslimy nestaneme - naše víra je pevnější a kovu trvalejší. Věříme v sebe, věříme v národ, věříme v Lenina.

S námi Nesmrtelný Lenin, kdo proti nám ?!

Jakub S. řekl(a)...

Tak, kaaba. A na Rádiu Leonardo bude za chvíli k slyšení něco úžasného: hlasový záznam P. Aloise Musila, osobně. Ano, Supové Atlasu atd.

A.S. Pergill řekl(a)...

Ona se nabízí jedna taková paralela:
a to mezi J. Palachem a A.B. Breivikem.

Ještě než mě začnete kamenovat, tak prosím, přečtěte následující:

Oba byli postaveni před velmi podobné zadání: Vyburcovat společnost ze zrůdné letargie a laxnosti vůči v podstatě zločinnému režimu. Oba stáli sami proti obrovské a vysoce účinné propagandistické mašinérii, proti níž v přímém souboji nemohli obstát, i v tom smyslu, že tato mašinérie byla zařízena na sofistifikované potlačení všech projevů nespokojenosti v samotném zárodku. Oba byli ochotni v boji s touto mašinérií položit život.

Pochopitelně zaskočení propagandistické mašinérie je manévr daleko starší, maně vzpomínám, jak vídeňské noviny vydaly "dementující zprávu" "Není pravda, že by plukovník generálního štábu A. Redl byl homosexuálem a agentem Dohody", což tehdy stačilo k oblafnutí c. a k. cenzury a "Redlova aféra" se mohla rozjet.

Palach volil sebeupálení, naší kultuře dosti cizí (a proto šokující) způsob protestu, s nímž normalizační cenzoři nepočítali, zaskočilo je to a informace se dostaly k běžným občanům. Sami si všimněte, že z Jana Palacha se stal jakýsi symbol, Jana Zajíce tu kdosi vzpomenul a jméno třetí živé pochodně už nikdo (i já sám bych se musel hrabat po Wikipedii nebo podobných zdrojích, přiznávám s pocitem ostudy).

Kdyby Breivik zvolil sebeupálení, tak by se s největší pravděpodobností nedostal ani do lokálních zpráv a všechny jeho myšlenky by byly rychle zneutralizovány, vymazány, potlačeny. Jeho čin byl opět tak nenadálý a šokézní, že bezprostřední propagandisté "první linie" byli zmateni a než dostali příslušné instrukce, tak už se Breivikovy myšlenky rozletěly po internetu a daly se z něj dostat zpět asi se stejnou obtížností, jako je "uplácání dvou polokoulí stříbrolesklého kovu z velkého hřibovitého mraku" (abych citoval klasika - A. Asimov).
Pokud vám současný norský režim nepřipadá tak infernální jako režim husákovské normalizace, tak je nutné si uvědomit, že normalizační režim u nás nastoupil po nikoli demokracii, ale po mírném uvolnění totalitního režimu, zatímco fašistický režim norských socialistů střídá plnohodnotnou demokracii.

Šaman řekl(a)...

E? V Norsku mají fašistický režim? Něco mi uniklo. Srovnávat současnou norskou situaci s naší v roce 1969 po obnovení komunistické cenzury v zemi, okupované Sovětským svazem je velice nepřesné.

A srovnávat ("nabízet paralelu") Palacha s masovým vrahem Breivikem je zrůdné. Zejména "způsob protestu". FUJ!!! Nad takovým vyjádřením mohu vyjádřit pouze opovržení, které se týká i autora. Vás, ASP!

Breivikovy "myšlenky"? Myšlenky?????? Zabíjení dětí???????????? Dostřelování zraněných???????

Přečetl jsem a kamenuji.

\ :-((

Jakub S. řekl(a)...

Náhle jsem se nevěřícně zalkl: současný fašistický režim v Norsku - a asp, tentýž, se kterým jsem tolikrát byl buď v inspirativním nekonfliktním rozporu nebo jsem s ním souhlasil a ocenil jeho postupy či vývody - ten napíše, bum, bum, bum - tohle?
CO JSTE TO TU PROBOHA SVATÉHO ZA SPOLEČNOST? Vzpamatujte se!!!
Slovem fašistický nelze jen tak mávat. Kdo to dělá, je u mne rázem podstatně níž, než byl dosud. Je mi nesmírně smutno, aspergille. pokud ovšem o to vůbec stojíte, vycházet se mnou. Vlastně je vám to jedno. Já jsem byl takový vůůůl, že jsem si myslel o zéhle společnosti něco podstatně jiného. Ne. Toto NE.

STK řekl(a)...

Možná to bude tím, Vážený Anonymní Vlastenče Vlastimile Větší,
že pořád mluvíte a mluvíte, resp. píšete a píšete a málo se nad tím, co slyšíte, pozastavujete. Správný radar vyšle ultrakrátký mocný impulz a pak dlouho a citlivě poslouchá, za jak dlouho a odkud přijde echo. A potom takový radar ví.
Mně můžete věřit Vlastimile, v oboru radarů jsem byl odborně vyškolen - našimi i sovětskými specialisty...

Když si sám položíte otázku, kde je umístěn NEJSLAVNĚJŠÍ zastřešený meteorit, zjistíte, že odpověď je naprosto jednoznačná. Ta nápověď o pěti modlitbách denně už byla, přiznávám, naprosto zbytečná.

P.S:: Plechovka si žádá "foutro" [;>))

STK řekl(a)...

Ale abychom nedémonizovali slovo fašismus:
Slovo: fascio. Význam: • sjednocení, svazek prutů • základ pojmu fašizmus. Svazek prutů se sekyrou byl ve starém Říme symbolem nepodplatitelné spravedlnosti a vykonávání veřejného úřadu.
Stejně jako slova soudruh (druh) ten, se kterým něco sdílím.
Další pejorativní významy dostaly tyhle pojmy až časem.
F.Vilon asi neměl na mysli komunisty, když psal o soudruzích.
A svazek prutů? Ten je přece i v pověsti o králi Boleslavovi. Jsme snad proto jednou z pravlastí fašismu?

POVĚST O PRUTECH

Ta dávná pověst, kdo ji zná, kdo ji zná
Svatopluk mocný umírá, umírá

Úzkost na něj doléhá
Se smrtí je už smířen
Syny své si povolá
Tady leží osud říše

Svazek prutů podává
Ten zlomit nedovedou
Pak po jednom bratřím dá
Tento úkol lehce svedou

Ref.:
Není těžké lámat každý zvlášť
Soudržnosti vadí vaše zášť
Svazek prutů lépe odolá
Jako lid, když přijde doba zlá


Otec synům ukládá
Návod, jak pruty svázat
Nikdy se už nedoví
Že každý sám šel lámat

Ref.:
Není těžké lámat každý zvlášť
Soudržnosti vadí vaše zášť
Svazek prutů lépe odolá
Jako lid, když přijde doba zlá

(www.exargema cz)

drak řekl(a)...

Dá se souhlasit s myšlenkou, že má-li člověk mít vůbec šanci něčím zaujmout širší věřejnost, opravdu musí vymyslet něco originálního, něco co tu ještě nebylo. To něco musí být buď zcela nové, nebo dobře zapomenuté staré, nebo to musí být aspoň zcela nová a neotřelá kombinace starých známých prvků. Je to s lidským vnímáním a povědomím přesně tak, jak se naznačuje výše, Palacha zná každý, Zajíce znají mlhavěji a moc se toho o něm neví a i jméno toho třetího jsem kdysi věděl, ale už jsem ho zapomněl. Až sem do tohoto místa tedy toho Breivika chápu a docela bych se s ním i dokázal ztotožnit. Pak už ale nastávají určité potíže, protože dětičky s vymytými mozky bych určitě dokázal poslat do kamsi, třebas jim i vlepit pár pohlavků, nebo je nakopnout do zadnice, to podle toho, jak moc by si na mne otvíraly huby ovládané těmi vymytými mozečky, ale určitě bych jich nedokázal pozabíjet několik desítek za okolností, kdy by mě nijak neohrožovaly. Prostě tady to už Breivik hodně přehnal. Pozornost přitáhl, ale jinak se o výsledcích té akce dá s úspěchem pochybovat. Socani z toho ve výsledku spíš vyšli jako chudinky, spíš budí soucit a sympatie, než aby z toho vyšli jako zloduši, kteří v podstatě nechávají zemi napospas agresivnímu islámu a islamizaci. Jako zloduši pak spíš vypadají lidé, kterým to vadí. Kdybych věřil na spiklenecké teorie, řekl bych, že norští socani si toho Breivika našli a vypěstovali schválně. Takhle říkám, že kdyby se neobjevil sám od sebe, tak by si ho snad museli vymyslet.

STK řekl(a)...

Tak to opravdu je, Draku.
All kejda taky dopadla opačně s atentátem na dvojčata. Místo strachu vzbudila nejen celoamerický, ale přímo celosvětový hněv. "Jejich věci" to myslím dost uškodilo. Přitom co se týče strategie toho úderu to byla akce prakticky geniální. Pár jakžtakž vyškolených sebevražedných pilotů (a to, že je vyškolil jejich nepřítel, byl bonus celé akce!) pár dalších sebevrahů a pár keramických nožů. Dopravní prostředek i výbušninu také dodal nepřítel. Z hlediska vojenského byl ten plán naprosto dokonalý. (Což proboha neznamená, že bych Al Káidu obdivoval. Ale porovnám-li účinnost této akce a následné Války v zálivy, je to 1:1 000 000. Pro musulmany. Ale spíš řádově víc.

Takže v tomhle ohledu porovnávat Brievika a Palacha lze - ovšem pokud možno s naprosto chladnou hlavou.

A ještě k terminologii: Napíšu-li, že bych ocenil v naší zemi "židovský fašismus" není to kupodivu ani protimluv, ani pejorativní výrok. Dnes jsme se o tom bavili v "bufíku." Bývalého ředitele, který měl "židovský přístup k věci" a tedy vedl ústav tak, aby dobře přežil jako celek, byl u diváků oblíbený a o své zaměstnance se přiměřeně staral, nahradil jiný, který, kulantně řečeno, tyhle vlastnosti zcela postrádá. A v naší, jak se často říká "antisemitské" společnosti jsem najednou slyšel nepromyšlený kuřárenský názor jednoho umělce: "...měli by tu raději dosadit nějakého chytrého žida, jinak půjdeme do kytek a zavřou to tady..."

Chce někdo něco dodat?

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
1. ano, norská společnost skutečně spěje k fašismu. Jestliže 80 procent znásilnění (o další trestné činnosti nemluvě) dělají podle OFICIÁLNÍCH statistik (které jsou zcela určitě "multikulturně přiohnuté") islámští imigranti a reakce norské ministryně na tento fakt je, že "kdyby se Norky oblékaly jako muslimky, tak by k těm znásilněním muslimy neprovokovaly", tak to už opravdu je fašismus (zejména za situace, kdy na straně vládních představitelů a představitelů vládních stran sklidí za tento výrok aplaus).
2. Ty "děti" jsou hanebná propaganda. Jejich vrstevníci ve "třetí říši" házeli židovské děti do pecí a na konci války honili vězně na pochodech smrti. Na mnoha místech na světě se vraždění civilního obyvatelstva a dalších válečných zločinů dopouštějí osoby mnohem mladší.
Byl to prostě takový tábor "norské SA" (akorát koedukační), jehož vystřílení ze všeho nejvíc koresponduje se známými scénami z Viscontiho "Soumraku bohů".

A.S. Pergill řekl(a)...

STK,
situaci, kdy na vedoucím místě je Žid a dělá svou práci dobře a ku prospěchu všech, by za "židovský fašismus" označil leda totální trouba. Židovský fašismus začíná tam, kde si Židé vymáhají výjimky ze zákonů, případně lobbují pro zákony, které vyhovují jim a zbytek společnosti poškozují.

informace řekl(a)...

Pergille,
Vaše srovnání činu Jana Palacha s činy Breivika a jeho odůvodnění jsou zcela nelogické, protože vychází z falešných, chybných premis.
Podívejme se na holá fakta, bez symbolických výkladů.
Palach spáchal sebevraždu tím, že se dobrovolně upálil a zemřel na následky spálenin.
Breivik se nejdřív pokusil o vraždu atentátem, když vyhodil do povětří své auto na frekventovaním místě a pak vraždil mladé bezbranné a ničím nevinné mladé lidi v letním táboře.
Říkáte, že oba chtěli zviditelnit svůj protest. Již ve způsobu, jak provedli ono zviditelnění je zásadní rozdíl, nezdá se Vám? Jeden zabije sám sebe, druhý vraždí bezbranné lidi.
Co chtěl každý z nich zviditelnit?
Palach protest proti agresi své vlasti "spřátelenými" vojsky a proti obnovování politické represe.
Breivik zase protest proti nedostatečným opatřením vlády na omezení imigrace a její regulace.
To je další podstatný rozdíl. Palach neměl možnost svůj protest vyjádřit legální cestou, Breivik naopak mohl apelovat na veřejnost, aby se přidala k jeho protestu. Rozhodně měl víc možností k vyjádření svého protestu než vraždění.
Takže Vaše vývody jsou just mental concoctions, just mental quibbles.
Chtěl-li jte dosáhnout svými nelogicky postavenými šokujícími formulemi toho, aby se kolem nich rozproudila diskuze, chtěl-li jste na sebe upoutat pozornost, pravděpodobně se Vám to podařilo ale v dost negativním směru.

STK řekl(a)...

Pergille,
postoj Norů, ten oficiální i neoficiální, který byl patrný z krátké TV ankety mě taky pořádně zdvihl ze židle. Pak jsem si řekl, že "Kdo chce kam, pomožme mu tam!" a "Komu není rady, tomu není pomoci!" a jen doufám, aby se ta nemoc (blbensis suicidus) nerozšířila až k nám. Náznaky by tu byly, u nás většinou jen u části věrchušky. To, že se proti falešnéomu postoji "promiňte mi, že jsem pracující heterosexuání bílý křesťan, který chce dodržovat místní zákony" nikdo neozývá považuji za dost alarmující. Znamená to, že se máme pořád příliš dobře. Až ekonomicky přituhne, začneme uvažovat realističtěji. Ostatně - lehké náznaky lze pozorovat dnes v Itálii.

Byť je paralela jakákoliv, vyvraždění mladých lidí, ať už mají "vylízáno" jakýmkoliv způsobem, považuji za apel podobný tomu z 11. září. Účinný (pro svět), ale hnusný. Nory k sebereflexi stejně nedonutil. Pořád melou svou. Cynicky podotýkám, že teprve až bude v každé třetí norské rodině jedna znásilněná, začnou Norové vzpomínat na své bojovné předky.

Schumacher řekl(a)...

STK, Alkaida především vyvolala nebezpečnou alergickou autoimunitní reakci a obávám se, že nezvratné omezení svobody. Pro naše blaho, samozřejmě.

Schumacher řekl(a)...

"...vedl ústav tak, aby dobře přežil jako celek..." STK, vést tak aby přežil celek je univerzální pravidlo č. 1. Viz Asimovův doplněný nadřazený zákon robotiky : Robot nesmí svoji činností nebo nečinností ublížit lidstvu.

STK řekl(a)...

Pro Schumachera:
Jistě, souhlas na 105%, vést něco tak, aby to přežilo je to hlavní, co se od vedoucího očekává, Asimov ne Asimov. Posledních pár let ale bývá praxe často jiná: vést něco tak, abych získal osobní prospěch a pak se "zdekovat". Tunel. Takže já už dokonce oceňuji i to, že se někdo chová normálně...

K Al Káidě: O "naše blaho" se bez našeho souhlasu, ba i proti naši vůli poslední dobou stará kdekdo. Jestli dvojčata vedla k přitažení šroubů, Brievik se postaral o další půl otáčky.
Ono i to opatření proti stahujícím "pirátům" (pokud to nejsou spíše drobní zlodějíčci) je také vlastně pro naše dobro. Abychom nepřicházeli o velké nahrávací firmy a tím i o možnost koupit si jejich předražené zboží, protože jiné nebude.
Už nikdy žádný autor či interpret bez Ochrany Svazu Autorů!
S OSA na věčné časy a nikdy jinak!

Ale vážně: Už jsem tak zblblý, že dokonce váhám vyvěsit na jeden foto-web fotku, kde se malá holčička v krátké sukýnce dívá v ZOO do klece s nějakým zvířátkem a jsou ji vidět kalhotky. Pěkná fotka, ALE: nebudu nakonec popotahován za šíření dětské pornografie? Zdá se to být naprostá pitomost - ale těch "zákonných pitomostí" je v poslední době kolem nás fůra.

Jakub S. řekl(a)...

Ježíši. No v US byste si to mohl zkusit. A radši bych se rozhodně nechoval tak výstředně a sebevražedně ani tady! Óne sranda!

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

Breivik pochopitelně mohl, na rozdíl od toho Palacha, protestovat, jednoduše proto, že Norský fašistický stát řeší podobné protesty jinak, než husákovský normalizační režim, ale prakticky se stejným výsledkem (moderní fašistický stát prostě dokáže nadvládou nad sdělovacími prostředky totéž, co normalizační režim přímým násilím proti disidentům).
To samé platí i pro EU, která zcela jednoznačně spěje k fašismu. Jedním z účelů "protipirátské" legislativy je i to, aby se pod kontrolu fašistů dostal rovněž internet. Nebýt internetu, tak bychom neměli šanci se např. dozvědět, že slovenských protikorupčních protestujících ("Akta Gorila") nebyly "nějaké dvě stovky", ale kolem pěti tisíc.

Jinak ten Breivik pochopitelně obětoval svůj život, protože mohl být zastřelen na místě, pokud bude uvězněn, tak se zcela jistě konce trestu nedožije a pokud se ho podaří psychiatrizovat, tak dožije v blázinci jako lidská troska s mozkem vyžraným prášky.

A.S. Pergill řekl(a)...

to STK

Je to "nádherná" ukázka nastupujícího evropského fašismu.

informace řekl(a)...

Podle Vás by mu měli pověsit na krk metál?
Chápu,že jste vždy pro radikální řešení.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ne Palach, ale Breivik je naším hrdinou !

Přesně tak, drahý velký vlastenče, soudruhu a soukmenovče Pergille : Současná Evropa, Euroamerika - to je čistý fašismus !
A euroameričtí fašisti se chovají dle základních principů fašismu - pokoušejí se získat další území, další otroky.
Jedním z důsledků postupujícího eurofašismu je naše dnešní krize. Ano, eurofašisti, spolu se svými domácími přisluhovači, dočasně porazili náš slovanský společenský systém.
Ale ne na dlouho. My fašismus porazíme, socialismus obnovíme !

K ABB a Palachovi :
Zatímco Nor Breivik bojoval proti Euroamerice, proti eurofašismu a multikulti, Palach se upálil ve službách nejhorších euroafašistů.
Ano, Palach chtěl zdržet plné obnovení našeho tradičního unikulti, chtěl o něco déle udržet naši drahou vlast v Evropě.
Samozřejmě se mu to nepodařilo - my Češi nejsme žádní Evropani, žádní fašisti a multikulti nadšenci.

Prostě : Po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou, multikulti a globálnem přejmenujeme tzv.Palachovo náměstí na Náměstí A.B.Breivika.

Světu mír !

STK řekl(a)...

Pro Pergilla:
Ukázka moderního evropského fašismu je: OSA, smlouva ACTA nebo viditelné kalhotky té tříleté holčičky? Nebo snad "fšechno"?

STK řekl(a)...

Vlastimile, ne! Ne!!!
Není to špatný nápad, ale nebylo by lepší přejmenovat po výše zmíněném nějaké letiště? Je přece jenom větší!

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK:
V případě té OSA a ACTA především způsob, jakým se derou k moci (zákulisními machinacemi mimo demokratický proces, typickými právě pro fašistický politický systém).
U těch kalhotek fašizaci celé společnosti, která se projevuje takovouto autocenzurou.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

Palach také nebyl oceněn hned. Až o generaci později byl "Palachův týden" jako předzvěst "sametovky". Nechal bych na Norech, co s tím posléze udělají (je docela možné, že bude zdrojem stejných kontraverzí jako u nás Mašínové).*
Faktem je, že v jednom ohledu už jako Palach zaúřadoval: Podobně jako po palachiádě u nás se i v Norsku ukázalo "kdo je kdo". I to je informace, kterou bude norská společnost "přežvejkávat" nějakou dobu.

____________________
* Napadla mě opravdu fujtajblová myšlenka: Pojmenovat po něm nějakou střelnici. Je to opravdu perverzní, ale nejsem si jistý, zda natolik, aby se to v budoucnu realizovalo.

informace řekl(a)...

Co Vám říct, Pergille?
Ruunt horae. Ruit una, vulnerant omnes, ultima necat.
Praeteritum nihil, praesens instabile, futurum incertum.

Pixla rozumí i latinsky! dedlinia!