pondělí 30. ledna 2012

Je zima


Už jsme to ani nečekali. Kočičky v Central parku Jihozápadního města (Praha 13, Stodůlky) začaly vystrkovat bílé ocásky, kachničky se začaly párovat, když v tom udeřily mrazy. Pohled z tubusu metra na Nepomucký rybník ukazuje volnou vodní hladinu, ale to je falešný dojem.




  Přijdete blíž a vidíte, že místo vodní hladiny se rozestírá hladký led, odrážející oblohu jako voda.


 Ovšem u břehu je nějak zakalený. Zakalení je podivuhodného charakteru. Podíváte se úplně zblízka – a v ledu uvidíte zamrznutou plastickou fotografii dna! Tu kameny, onde klacek.


Led je ještě poměrně tenký, ale pejsek se nepropadne. Pokud mu panička hodí plyšovou myšku, poběží pro ni a sklouzne se. Ne že by chtěl, ale nevadí mu to. Neklouže se naschvál, na nožky dopadá kolmo.


Vodní ptáci to mají těžší, ti zde bydlí. Rackové sedí na ledovém břehu, to za nimi nejsou kolegové, ale hroudy sněhu, kterými nezbedové testovali pevnost ledu.






















Led je už poměrně silný, ale nedoporučuje se po něm chodit osobám se zvýšenou hmotností, ani dětem. Praská nečekaně a dalekonosně.

Na Nepomuckém rybníku tuhle sezonu bydlí jen jedna labutí rodinka - labuťák, labuť a jejich ještě šedavý roček.










Zítra už bude zbytek vody zamrzlý. Kam se ptáčku, kam schováš?

 Lysky na potoce to mají lepší, ještě zde proudí volná voda. Ptáček se schová, ale netuší, že ho prozradá odražené slunce. A vidět by byl hůř, kdyby neměl červenou skvrnu nad zobákem. (Tak teď ale nevím - lysky prý mají čelní štítek bílý?)






















Krom čističek a velkých rybníků máme v parku i vodní oko. V létě je skryto pod vrbou, teď je odhalenější.
A hele, i zde je vidět ledová fotografie. Tu je zřetelně patrný proutek, tam lístky. Takže vymýšlím teorii:

Voda pod 4 stupně se při dalším ochlazování roztahuje a začíná stoupat ode dna na hladinu. V malé hloubce, u břehů, si až na hladinu nese paměť obrysů, od kterých se odpoutala. A pak zmrzne - a zachová strukturu, která ležela na dně, či pod hladinou. Ne, to skutečně není zamrzlý proutek, ale ledová struktura tvaru proutku. Tohle určitě někdy při svém písání použiju…


 Horní rybník je na tom stejně jako dolní, ale vidíme přes něj na věž kostelíka svatého Jakuba většího. Už v šedesátých letech, kdy se začala kreslicí prkna architektů plnit obrázky budoucího rychlodráhového města jihozápadně od Prahy, mysleli architekti urbanisticky a vymýšleli průhledy budoucími panelovými bloky. Tento vědomý odkaz na baroko (prosím všechny odborníky za odpuštění) nese své plody dodnes.

Kostelík ve starých Stodůlkách je asi jediný starší kostel, který zůstal dominantou i po zastavění okolních ploch paneláky - přestože ty jeho věž převyšují.





Ano, líbí se nám tu. I když mrzne.

Psáno v Praze na Lužinách, pěkně v teplíčku ústředního topení.


Viz i příslušnou Šamanovu fotogalerii.

31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Voda samozřejmě má paměť. Krátkodobou i dlouhodobou.
To je přece podstata přípravy homeopatik (viz "protřepávání, otisk").

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh oh.
Ten "Anonymní" jsem byl já.
Nějak se mi to vymklo ...
Takže se omlouvám všem vlastencům i vlastenkám.

Kopretina řekl(a)...

To v naši překrásné kotlině žádný sníh nebyl, slovy žádný, byly krásné, slunné a veselé Vánoce a i nyní žádný sníh nemáme a to je dobře! Nemám ráda sníh, jenom zametání sněhu, sněhové břečky, co špiní kalhoty a tak...Nelyžuji, nebobuji, takže na zimní radovánky akorát kašlu...

Jakub S. řekl(a)...

Voda si na mě vzpomíná, voda má... viď, Honzo, kamaráde s nejježatějším obočím světa (žárlil jsi na Leonida...), smutný noční čápe méhgo štatlu. Voda má rozcuchané vlasy, jasně, a kdovíco...
Nešlo by vymyslet povídku z poprvé navštívené planety o tekutině/vodě s inteligencí? Povídku o planetě, která je celá bytostí, i o celoplanetárním rostlinném organismu už dávno máme, znáte, ne?
Nepříjemné obočí měl ovšem i s. generální tajemník strany Rudolf S.
A já mám r e s t s ! To není pravda. Ano, s. R.S. rests in some cemetery already. But I am not sure -

informace řekl(a)...

Ale ty fotky jste, Šamane, nedělal v teplíčku ústředního topení, neníliž pravda?

Šaman řekl(a)...

Zimu miluji. Bohužel teď jsem mírně alergický na chlad. Ale asi ne na mráz.

\ :-))

informace řekl(a)...

Tady se taky značně ochladilo, hlavně na severu, kde padal sníh. Jinde, ve střední Itálii teplota klesla v noci na dva stupně (nad nulou). A je to hned cítit.

s.t.k. řekl(a)...

V výšce 22 m nad terénem mám za oknem t.č. -12,9°C. Ráno bude hůř. Ale sedím u počítače v boxerkách a tričku, neb uvnitř mám + 23,4°C. Jeden radiátor zcela zastavený, dva ze ze tří dalších potlumené na 1/4.
To zateplení budov a plastová okna jsou přece jenom užitečné věci. V bývalém bytě bych teď chodil v dlouhých kalhotách, flanelové košili a kožešinové vestě. A vlněných ponožkách. [;>)

EK řekl(a)...

Ano!
Nikomu se nic zlého neděje, sedí v teple a z přehřátí plodí jeden blábol za druhým.
Je třeba utáhnout šrouby ve prospěch všího lidu, zdanit řádně spotřebu tepla v zateplených domovech spokojenců severu a dále to tak, že směrem na jih exponeciálně (IT)až kytičkám zakřehnou kořínky a cibulky.
čest v šest!!

hehehe laterie

STK řekl(a)...

Závist je strašná věc, že? [;>)
Bez ní by se vůbec nedalo všemu lidu vládnout.

informace řekl(a)...

I do Itálie přichází studená fronta ze Sibiře. Dnes předvídají, že teploty klesnou na severu Na -30 stupňů v Alpách, -16 v Turinu, -10 v Milánu a postupně i ve střední Itálii. Zima potrvá asi do poloviny února.
Takže nám nemáte co závidět

Jakub S. řekl(a)...

Se závistí je vždy možno počítat zcela najisto. Jenom ji vybudit, povzbudit, štengrovat, popouzet a oak se postavit do čela masy. A pokluzené.
Akorát že tobě pak dost pravděpodobně závidí najednou taky, a nejvíc, a využijí toho tví spojenci... a budeš gilotinován, zastřelen, zapíchnut, oběšen, zbaven hlavy... tož to jsou potíže růstu.
A ty fotky jsou nádherné!!! Křehké obrázky křehkého povlaku vody. Zkřehlý fotograf vidět není.

Šaman řekl(a)...

Fotograf měl na sobě nátělník, rolák, svetr a zimní bundu, na nohách manšestráky bez podvlíkaček a dobré boty, v létě chladící a v zimě hřející - takže nebyl zkřehlý, Jakube.
Neexistuje špatného počasí, jen nevhodné oblečení.
Jediné co křehlo, byly ruce. V rukavicích se blbě fotí, takže nebyly. Ale zas tak ještě nemrzlo. y, Liberečáci, jsme zvyklejší na jiné zimy.

Když jsem byl malej, tak bylo v Liberci tolik sněhu, že sahal výš než já, a podívejte se, jak jsem velikej!

\ :-)

Schumacher řekl(a)...

Kalousek chystá nové daně. Mám spoustu inspirativních nápadů.
Daň z oken, daň z dveří, daň ze schodů, daň z každého WC (mísy, pisoáru), z komínů (víc komínů, víc znečištění), z krbů, z vany (kvůli snížení spotřeby vody), chodníková daň, tzv. ošlapné, daň z trávníků (víte co spotřebují vody na zalévání?), z neužitkového domácího zvířectva (luxus zatěžující životní prostředí), z nadměrné obytné plochy (nad deset čtverečních metrů na osobu, tzv. sociální daň), z balkónů, teras, vikýřů (tzv. daň z luxusu), z plotů (daň za omezení veřejného prostoru), daň z jističů a elektroměrů (za každý ampér, tzv. ekologická daň), z televizních obrazovek (progresívní, za každý centimetr úhlopříčky, protože čím větší obrazovka, tím vyšší spotřeba, je to jedna z daní z luxusu), daň z mobilního telefonu (zatěžuje elektrosmogem a prý způsobuje rakovinu), z budov nesloužících k trvalému bydlení (chaty, chalupy - tzv. sociální daň z luxusu).. Daň z výrobních prostředků neurčených k podnikání zahrnující veškeré nástroje, zařízení, materiály (tzv. daň kutilská a sociální, nahrazující daňový únik v důsledku vyloučení daní zatížené směny, snižující poptávku po zdaněných službách a tím i zaměstnanost), všeobecná daň z luxusu (je daní obecnou, postihující vybrané vyjmenované zboží a statky, a ukládanou souběžně se zvláštními daněmi, včetně zvláštních daní z luxusu). Dále již jinde zavedené daně zdravotní. Z tuků, cukrů, soli. Daň z dovezených mořských ryb a jiných živočichů, (k ochraně biodiverzity v mořích), daň z dovezeného exotického ovoce, koření a čaje (ve prospěch humanitárních programů pro rozvojové země), daň z deštníků (obdoba daně ze střech, tu jsem zapomněl tak doplňuji, krom toho deštníky jsou nebezpečné a zabírají veřejný prostor). Toto je jen skromný výčet, možnosti zdanění jsou téměř nekonečné. Nebojme se daní, čím víc a větších daní budeme platit, tím se budeme mít lépe. Protože kdo jiný než moudrý stát s moudrým úřednictvem daleko lépe ví co je pro nás dobré ?

s řekl(a)...

Nic nového Schmachere, nic nového. Aspoň třetina těch daní se už vybírá.

Poláci mají teď novou daň - z deště. Kolik máte čtverečních metrů zpevněné plochy nebo střechy x průměrný spad deště v kraji a je to.
Bo přece stát se stará o to, aby se voda kanalizací dostala do řeky a je jen spravedlivé, že za to dostane zaplaceno, no né?

Poznámka pro Šamana: dvě fotky se mi moc líbí!

Harpyje řekl(a)...

https://picasaweb.google.com/synetz/Froid#5703895816333328914

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, vážený STK !
Moc Vás prosím - pište jen o věcech, kterým rozumíte.
A nikoli o "dani z deště" atd.

Děkuji Vám předem za všechny vlastence a vlastenky.

Šaman řekl(a)...

Vážený VV, kdybychom sem měli všichni psát jen o věcech, kterým rozumíme, pak byste sem psal už jenom vy. Jo, přečtěte si tu Petrákovu knížku, hlavně kapitolu Kybervíra, podkapitolu Hexadecimální boje.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak jo.
Už aby někdo konečně napsal, jak současná "česká" eurohujerská vláda poklonkuje Evropě i v oblasti nakládání s dešťovými vodami. Jemně napovím všem vlastencům : Je to evropský hnus.
A jestli se brzy nezbavíme eurokupantů, tak kolaboranti zavedou evropské (rozuměj : německé) zákony i v oblasti využívání podzemních vod ...

Už aby opět přišla bratrská pomoc. Jinak se v Evropě rozplyneme, v Evropě bídně zahyneme.

informace řekl(a)...

Dnes v noci skoro v celé Itálii sněžilo. V Římě ne, ale v okolí ano.
Obrázky z r. 1985 - Řím pod sněhem.
http://www.meteo-net.it/articoli/fotoroma.aspx
Probudila se pod sněhem i Florencie. Sněžilo i na kopečkách kolem Palerma.

Tess řekl(a)...

Sem došla zima až se zpožděním, zato zítra prý má mrznout.
Škoda. Kdyby zamrzly bažiny, líp by se chodilo.
Konečně Internet! :)
Čteš emajly, otče?

Harpyje řekl(a)...

Pořád ještě ve Skotsku, Tess?
Tohle počasí by bylo ideální k návštěvě Hogwarts.

Tess řekl(a)...

Již ne, Harpyje, bylo mě na letišti.
Je tady teda mnohem větší zima než ve Skotsku...

s.t.k. řekl(a)...

Vlastimile, čtěte!
I když je mi známo, že důstojníkům ze štábu se nesmí NIC vysvětlovat!

Harpyje řekl(a)...

Škoda.
První muggelská fotoreportáž z těch doposud nezmapovaných končin by Vám byla určitě přinesla novinářské vavříny. :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se, vážený STK. Můj smysl pro humor má určité limity.
Jestli Vy považujte bláboly vyhulence Doležala za relevantní informaci o Vám (i jemu) neznámé problematice, tak si Vás prostě vypnu.
Jinak se příště mohu dostat na Vaše "informace" z Blesku nebo něčeho podobného.

Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ovšem jinak se shodneme, vážený STK : Euroameričani prostě JSOU nevzdělaní pitomci.
Kdyby nebyli, kdyby byli alespoň trochu inteligentní, tak by si nevytvářeli takové nám nepochopitelné zákony, taková pro nás směšná pravidla.
Prostě by uchopili příležitost za pačesy, a přejali by NAŠE zákony, naše normy chování.

Jenže nadutí Euroameričani prostě nechápou, že my Slovani jsme nadřazená rasa, že ovládáme Vědu věd, marxismus-leninismus-stalinismus. Takže trvají na svých směšných zákonech a „zvyklostech“, odmítají zvolit Václava Klause za celoevropského prezidenta, odmítají spojit své zaostalé země do pevného svazku s Ruskou federací.

Takže jim budeme muset ukázat opravdovou kulturu - tu naši. Jako husitská vozová hradba povalí se naše tanky do Evropy, svými pásy budou drtit tamní nesmyslné zákony a jejich nevzdělané tvůrce.

Až dodrtí, tak se bude tančit všude.
Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

Nejen že mráz přituhuje, ale Gazprom dodává do Evropy 10& méně plynu než je smluveno. přiznal to náměstek ředitele Alexander Kruglov, ale ujistil, že smlouvy dodrží.
Do Itálie jde v těchto dnech z Ruska 30 procent méně oproti obvyklým dodávkám.
Putin prohlásil, že nebudou dodávat plyn nad smluvenými kvotami, musí především myslet na domácí potřeby.
Pro cenzora: italská tisková kancelář (jestli chce vědět která, ať si zaloví na googlu)

MPL řekl(a)...

Dnes jsem našel docela zajímavé názory na vodu a její vlastnosti (mluví se zde až o inteligenci vody) v tomto článku: http://www.ekobydleni.eu/biopotraviny/voda-je-opravdu-inteligentni
MPL

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, to je opravdu zajímavý článek. Díky, vážený(-á ?) MPL.
Jsem ochoten tvrdit, že tak podnětný článek dokáže zaujmout i koně.
Opravdu dává našemu vzdělanému lidu zhruba stejně cennou informaci o vodě, jako články s.s.Vlka st. o geopolitice.

Míru zdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach, omlouvám se za zpochybnění Vašeho pohlaví, vážený MPL.
Nějak jsem přehlédl Vaše slova „jsem našel“.
Byl to z mé strany vyloženě freudovský omyl.
Omlouvám se ještě jednou.

Čest a Nazdar !