pátek 20. ledna 2012

MOBY DICK: Elektřina, uhlí, ropa, atom a jiná krev

Blízkovýchodní mír, bezbranní Němci, česká vina krachu evropského závazkového hnutí, mrtvý nezájem a naděje na globální ochlazení

**************************************************************
Neděle 15. ledna 2012
"Uzavře-li Írán Hormuzský průliv, barel může vylétnout ke 200 $/barel. A když světovou ekonomiku postihne hluboká recese, může naopak spadnout k padesáti dolarům." (Chakib Khelil, bývalý prezident OPEC.)

Už od pátku se vrbí budoucí rozhodnutí EU ohledně sankcím vůči Íránu na dovoz jeho ropy, které má padnout až na sčuchu ministrů zahraničních věcí 23. 1.: Protože Itálie, Španělsko a Řecko íránskou ropu potřebují, bude rozhodnutí odloženo. Nejspíš až o půl roku. Načež cena ropy klesla na 110 $/barel. Případný výpadek íránské ropy (kolem 3,5 mil. bar./den) hodlá nahradit Saúdská Arábie, která má prý možnost zvýšit svoji těžbu o 2 mil. bar. denně. "Stačí jen otočit kohoutkem." (Alí Naímí, saúdskoarabský ministr ropného průmyslu.)
Írán těží 2,5 mil. barelů denně. Hormuzským průlivem proudí 17 mil. barelů denně.
"Osobně nevěřím, že by Hormuzský průliv zůstal uzavřený na delší dobu, pokud vůbec. To by svět nedopustil." (Alí Naímí.)
"Írán má takovou sílu, že je schopen na určitou dobu průliv zablokovat. My zase máme sílu ho porazit." (Zástupce "světa", generál Martin Dempsey, předseda sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA.) Nicméně: "Takový konflikt by mohl vyústit ve velkou tragédii."

Nigerijské odbory na víkend přerušily stávky v těžbě a dopravě ropy, jež vyhlásily kvůli zrušení vládních dotací na ceny benzinu. Prezident Goodluck Jonathan tak chtěl státnímu rozpočtu ušetřit 1,2 bilionu nair ročně. (Nějakých 150 miliard Kč.) Maximální státem dovolená cena od 1. ledna byla stanovena na asi 8 Kč/litr, neposlušný trh ji však vyhnal až na 16 Kč/l. (2/3 ze 160 mil. obyvatel má denní příjem menší než 20 Kč.) Nigérie těží 2,1 mil. barelů ropy denně (je to 95 % vývozu v množství a 88 % v penězích), ale chybí jí rafinerie, takže 70 % pohonných hmot dováží. Ušetřený bilion a něco měl jít hlavně na stavbu elektráren a silnic.

Pondělí 16. ledna 2012
Írán "varuje" Saúdskou Arábii a další případné odpadlíky před zvyšováním produkce ropy. V případě, že zradí, "budou čelit následkům".

"Je načase, aby mezinárodní společenství přikročilo od slov k činům." (Avigdor Lieberman, izraelský ministr zahraničí.) "Írán nepředstavuje hrozbu jen pro Izrael. Ohrožuje také státy v Perském zálivu. Zmocnil se kontroly nad Irákem a totéž chce učinit i v Saúdské Arábii, aby mohl diktovat energetickou politiku celého světa."
Pro sichr, aby nevyvolalo zbytečný bugr, však bylo odvoláno společné izraelsko-americké vojenské cvičení.

"Stát nám nepřípustně změnil podmínky." (Vladimír Cibulka, jeden ze zakladatelů SNIFE k rychlejšímu snižování výkupních cen.) SNIFE = Sdružení (dvaceti dvou) neúspěšných investorů fotovoltaických elektráren, které chystá na český stát žalobu za 4 miliardy Kč. Před rokem se za SNIFE postavilo 20 senátorů, kteří podali stížnost Ústavníhmu soudu. Od té doby - ÚS dělá mrtvého brouka. Takže: "Připravujeme stížnost k Evropskému parlamentu, ta nečinnost Ústavního soudu je alarmující." (V. Cibulka)
"S investory jsme jsme v kontaktu, nicméně tato jednání nepřinesla žádný výsledek." (Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva financí k jednání s IPVIC kvůli zpětnému 26% zdanění výnosů solární energetiky.)
IPVIC = sdružení zahraničních investorů fotovoltaik. Od listopadu jedná s MF o možných způsobech řešení. MF od té doby dělá - mrtvého brouka.
12 mld. Kč je plánovaný "výnos" (snížení předtím debilně nastavených podpor OZE*), které MF hodlá vybrat během tří let platnosti zákonů, vydaných v rámci "energetického stanného práva".
40 mld. Kč je možná výše soudních sporů a mezinárodních arbitráží, které hrozí českému energetickému odezdikezdiskému státu.

Soukromí investoři si také stěžovali v Bruseli, načež české vládě přišel dopis, zaslaný komisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem. V něm se píše, že Evropská komise chce pro tyto investory "stabilní podmínky". Změny navíc poškozují imič ČR v očích investorů. Retroaktivní změny v ČR jsou "nepřijatelné". Vláda by měla vyvinout maximální úsilí a udržet stabilní investiční prostředí pro ty, co dávají peníze do obnovitelných zdrojů. A zároveň by měla být "opatrná" při rozhodnutích, která je mohou zpětně ovlivnit. "Ujistěte se, že vaše investiční prostředí je stabilní, potřebujeme ho, značná část investic jde OZE ze soukromého sektoru. Když jim změníte pravidla, nemohou plánovat." A když investoři nedají peníze, Česko nesplní závazky pro OZE a tím ohrozí "zelenou politiku" Unie. Protože - kdyby to tak udělal každý stát, pak to debilní závazkové hnutí zkrachuje v celé EU!

Mrtvá Kočka: "Však o nic jiného nám nejde."

* OZE  = obnovitelné nefosilní přírodní zdroje energie, jimiž jsou energie větru, energie slunečního záření, geotermální energie, energie vody, energie půdy, energie vzduchu, energie biomasy, energie skládkového plynu, energie kalového plynu a energie bioplynu. Ve skutečnosti jde o "podporované", čili dotované zdroje, což vůbec neznamená, že jsou příznivé pro životní prostředí. Často je tomu právě naopak.

Úterý 17. ledna 2012
"Jakmile Pentagon své úkoly v Afghánistánu a Iráku vyřeší, rozhodne se pravděpodobně pro útok na Írán. Myslím si, že tento útok nebude mít důsledky pouze v tomto regionu, nýbrž i pro nás a pro celou světovou populaci. Co z toho vyplyne je jen těžce předvídatelné. Írán je sousedem Ruska, vedení v Moskvě pozorně sleduje situaci a dbá o to, aby válce v tomto regionu zabránil." (Nikolaj Makarov, velitel ruského generálního štábu.)
V rámci obrany míru v regionu i na celé planetě se u jižních hranic Ruska připravuje strategické vojenské cvičení "Kavkaz".
V Sýrii již mír brání ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov, která i s hojným s doprovodem 8. ledna doplula na ruskou námořní základnu Tartus v Sýrii. Flotila připlula, aby posílila vzájemné vztahy mezi Ruskem a bratrskou Sýrií. Tato návštěva je aktem solidarity se syrským lidem. Přesněji: S arabským nacionálsocialismem soudruha Bašára Asáda.

"Za tmy zkřížila syrská rychlá hlídková loď kurs bezbranné německé lodi Alster ve velmi malé blízkosti. Na horní palubě syrské lodi byla ozbrojená posádka." (Stefan Paris, mluvčí Spolkového ministerstva obrany k prosincovému incidentu v mezinárodních vodách 15 námořních mil od syrského pobřeží, ke kterému se zatím Syřané nevyjádřili.) Incident Alsteru se syrským hlídkovým člunem byl projevem "námořní hrubosti" a "špatného námořnictví" ze strany Sýrie  Takto se chovaly lodě Varšavské smlouvy v době studené války, které až do 90. let "obtěžovaly" německé lodě v Baltském moři. Stefan popřel, že by snad Alster byla "špionážní lodí":
Loď s posádkou 85 námořníků je jednou ze tří průzkumných lodí německé vojenské rozvědky.

Mrtvá Kočka: "Takže není špionážní. Jde jen o strategický průzkum."

Alster operuje v mezinárodních vodách. Jedná se o rutinní a národní misi, o níž není možno zveřejňovat žádné operační podrobnosti… Němci mají v oblasti ještě další lodě, které se podílejí na snaze OSN zamezit námořnímu pašování zbraní do Libanonu.

Mrtvá Kočka: "Jen aby němečtí průzkumníci nevrazili do lodí sovětských obránců míru!"

Téměř 20 tisíc zaměstnanců propustí německé energetické firmy E.ON a RWE kvůli klatbě na jadernou energetiku. 1.500 míst ruší v Německu francouzská firma Arewa. Očekávaný nárůst cen elektřiny je až 20 %. RWE hodlá během dvou let zvýšit své zisky z OZE na 0,5 mld €/rok. K tomu hodlá investovat 5 mld €. Německé banky se však nemají k tomu, aby poskytovaly půjčky. Zpátečníci!
K přenosu větrníkové elektřiny ze severu Německa na jih je již vystavěno nových 90 km vedení. Bude potřeba dostavět už jen 3400 km. Ekologistické organizace protestují proti znešvařování krajiny sítí drátů.
Zatím se německá elektřina přesouvá severojižním směrem přes Česko. Dvě zařízení, která umožní odepnutí německé elektřiny, valící se do české elektrizační soustavy, budou postavena do dvou let a přijdou nás na 2 mld. Kč.

Elektromobily mají v r. 2025 dosáhnout 15 % prodeje. Alespoň dle přacího celosvětového průzkumu KPMG mezi manažery automobilového průmyslu. Více se budou prodávat hybridy než čistě bateriové stroje.

Žena Moby Dicka: "Tato čísla by se mohla rapidně zvýšit po dalším moudrém rozhodnutí Rady Evropy. Totiž po zákazu benzinu a nafty."

Očekává se, že nová auta budou jezdit na internet. Možná to bude telefon na kolečkách.

Mrtvá Kočka: "Ještě nejsou vyčerpány všechny možnosti ekologického dřevoplynu."

"Vydírají mě. U soudu zazněly jen lži." (Pavel Tykač, uhlobaron ze skupiny Czech Coal na obvinění Klause Petera Schimmelpfenniga – který r. 1997 vypral 1,25 mld. Kč z vytunelovaných CS fondů – že je pral právě pro Tykače.) Bílý německý šiml prý nebude muset vracet ani pfenig, neb jeho dávný zločin jest promlčen.

Mrtvá Kočka: "Neříkal tady někdy někdo, že všechno, co je ukradené, by se mělo vrátit?"

Český stát zmeškal možnost připojit se k trestnímu stíhání ve Švýcarsku, kde mu visí asi 8 z 12 ulitých miliard uhlobaronů z Mostecké uhelné. Češi se prý snaží přesvědčit švýcarskou justici, aby se neohlížela na novelu švýcarského trestního řádu, která platí už přes rok. Proto jsme dosud nepodali civilní žalobu. Ve Švýcarech. A co v Česku?
Již pracuje tým státního zastupitelstva, jež šetří "českou větev" kauzy.

Výška ceny nafty na českých pumpách pro příští týden: Až 37 Kč/litr.

Středa 18. ledna 2012
"Atomový Írán: válka, nebo válka?" (Titulek HN nad článkem Ireny Kalhousové, analytičky Pražského institutu bezpečnostních studií.)

"Homs je v obležení, město čelí katastrofě. Nefunguje elektřina, v ulicích se hromadí odpad, děti celou noc děsí zvuky bombardování." (Imád Ghaljún, syrský poslanec za Homs, jenž se mandátu zřekl, načež prchl do Egypta.)
"Vím, že mám na vybranou - buď útěk, nebo vězení a smrt." (Fadvá Soliman, milá holka, ale víte, kolik brala za hraní v syrských seriálech? Fadvá se postavila do čela protivládní demošky v Homsu, ačkoliv patří k vládnoucí sektě alávitů, kam patří i Asádova famílie, a kterých je v zemi jen 10 %.)
Pokud by v Sýrii vypuklo vyřizování účtů, pak jsou Alávité ohroženým druhem. Pro tento případ jim už jedna sousední země nabídla asyl. Hádejte která.

Žena Moby Dicka: "Libanon? Ne, ten ne. Irák? Ten asi taky ne. Jordánsko? Určitě ne. Tak už zbývá snad jen Turecko."

Neuhodla. Je to Izrael.

Mrtvá Kočka: "Kdo jiný?"

Hm, loni v dubnu jsem psal, že "pro Bašára Asáda jsou dnes vlastní obyvatelé větší hrozbou než Izrael" - a po necelém roce se zdá, že jedině Izrael, prokletý šajtán arabského světa, je schopen zabezpečit genetické přežití Asádova kmene.

Mrtvá Kočka: "To Asádovi v Sýrii hodně pomůže."

Vrtulník Seahawk z torpédoborce USS Dewey se připojil k záchraně posádky íránské rybářské lodi Al Mansoor, která se potápěla. "Když jsme promluvili s jejich kapitánem, zjistili jsme, že potřebují jídlo a vodu."  (Jason Dawson, velitel záchranné operace.) Američtí námořníci poskytli rybářům 70 kilogramů potravin, vody a dalších zásob, načež se vrátili na USS Dewey. Za posledních deset dnů jde již o třetí americkou kolegiální pomoc íránským rybářům.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž dlí na pracovní návštěvě Kataru s dvanáctičlennou delegací podnikatelů, podepsal dnes leteckou dohodu s Katarem. Poté byl přijat jeho excelencí šejchem Taminem Bin Hamad Al Thanim, korunním princem státu Katar. Dnes v Kataru a zítra v Bahrajnu probíhají mnohé akce, které připravily obchodní komory České republiky, Kataru a Bahrajnu ve spolupráci s českými ambasádami v Kuvajtu a v Saudské Arábii.

Čtvrtek 19. ledna 2012
Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž dlí na pracovní návštěvě v Království Bahrajn, zde jednal se svým protějškem jeho excelencí šejchem Khalidem bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa. Předmětem jednání byly otázky, zajímající obě strany. Třeba proč jsou naše vztahy s "nejliberálnější muslimskou zemí v oblasti" na téměř nulové úrovni.

Poté se ještě uskutečnilo setkání s bahrajnským ministrem energetiky Ali Mirzou, kterému byl představen zástupce české firmy, produkující fotovoltaické technologie. Obnovitelné zdroje energií jsou podle vyjádření bahrajnského pana ministra "v centru pozornosti současné bahrajnské vlády" a o české technologie se proto "živě zajímal".

Mrtvá Kočka: "Česká média se o tuto cestu mrtvě nezajímají."

Žena Moby Dicka: "Budou se nám fotovoltaiky, které v Bahrajnu postaví Češi, počítat do energetického mixu ČR?"

"Jakákoliv hrozba našim zájmům nebo bezpečnosti nás donutí využít všechny dostupné možnosti k obraně našich zájmů a národní a regionální bezpečnosti. Rostoucí eskalace a trvalé napětí mohou skončit dobrodružstvím s nepředvídatelnými následky nebo v nechtěné vojenské konfrontaci. Írán nesmí rozdmychávat tento koflikt a nesmí nám hrozit, když se řídíme mezinárodními rozhodnutímu. Musíme zabezpečit bezpečnost Hormuzského průlivu a světové energetické dodávky." (Princ Turki al-Fajsal, bývalý šéf saúdské zpravodajské služby v projevu k delegátům konference Rady pro spolupráci arabských států Zálivu.)

"Je to neskutečně hloupé rozhodnutí. Obama rozhodl špatně z řady důvodů. Nemám pro to jiná slova. Jeho vláda je tak mimo realitu, je to jako kdyby vládla Marsu." (Newt Gingrich, kandidát na republikánského kandidáta na prezidenta USA.)
"Zdá se, že si popletl národní zájem se svým vlastním zájmem." (Mitt Romney, kandidát na republikánského kandidáta na prezidenta USA.) Obama si prý "neuvědomuje závažnost boje s vysokou nezaměstnaností".
Ekonomičtí opičáci upozorňují, že schválit ropovod je "správné z hlediska energetické bezpečnosti USA".

Křik se strhl kolem toho, že prezident USA na doporučení ministerstva zahraničí zamítl stavbu ropovodu Keystone XL, dlouhého 2.735 km  z kanadské Alberty do rafinerií poblíž texaského Houstonu.  Investice ve výši $7 miliard měla přinést tisíce nových pracovních míst. Tento nejdelší ropovod Severní Ameriky může Spojeným státům zajistit stabilní přísun ropy. Republikáni poukazují na to, že Kanada, na rozdíl od muslimských států Blízkého východu, je "spolehlivým spojencem". Kanada lituje, republikáni slibují "přehodnotit stanovisko", až se dostanou do Bílého domu, investor "překresluje mapu ropovodu". Který měl ve státě Nebraska vést  přes oblast Sandhills, ze které čerpá vodu osm amerických států. To byl důvod zamítnutí stavby.

V Iowě byly před dvěma týdny dva vítězové: Po přepočítání hlasů vyšlo najevo, že Santorum jich dostal o 34 víc než Romney. Avšak nebylo možné přepočítat lístky z osmi z celkem 1774 okrsků. Ty už byly zničeny. Proto prý vyhráli oba.

 Žena Moby Dicka: "Pozdě. Prezidentské volby vyhrál už Romney. Nebo jiný republikán, který bude víc řvát."

Mrtvá Kočka: "Ještě bych Obamu neházela do koše. Počkejme, až jak dopadne v Íránu."

A co když Obama tu budoucí válku prohraje?

Žena Moby Dicka: "Tak se Keystone XL postaví, i kdyby měl mít ruské ekologické parametry a čínskou bezpečnost."

Mrtvá Kočka: "A Američani budou v tankerech dovážet pitnou vodu."

Pátek 20. ledna 2012
"Ať si Rusko nastaví horentní ceny plynu, klidně i milion dolarů za tisíc metrů krychlových. Máme dost doma produkovaného plynu a dalších zdrojů na to, abychom pokryli potřeby naší země." (Anatolij Hrycenko, předseda bezpečnostního výboru ukrajinského parlamentu.)

Ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg se na závěr své pracovní návštěvy Kataru a Bahrajnu setkal s Abdullou Abderazim, členem nezávislé Bassiouniho vyšetřovací komise, která šetřila potlačování loňských nepokojů v Bahrajnu. Tématem byly hlavní závěry a doporučení Bassiouniho zprávy, především pak požadavek na okamžité propuštění politických vězňů zatčených v této nejliberálnější muslimské zemi v oblasti během loňských protivládních protestů. Karel Schwarzenberg "vyjádřil připravenost Evropské unie i České republiky pomoci při naplňování závěrů zprávy." (Jak pravil Vít Kolář, mluvčí MZ.)

U rozestavěné jaderné elektrárny Balillah (Dabaa, Egyptě) končí první týden protestů stovek lidí, kteří žádají ukončení její výstavby. Mezitím vyšlo najevo že se ztratila jedna ze schránek s "radioaktivním materiálem". Druhá je poškozena a rovněž chybí část jejího obsahu. "Materiál" nebyl specifikován, ani jeho množství, které se "vypařilo". Po pohřešovaném "materiálu" slídí egyptské bezpečnostní složky ve spolupráci s egyptskou Komisí pro jadernou energii a ministerstvem energetiky. Podle médií "není jasné", zda by zmizelý materiál nemohl být případně "zneužit k výrobě jaderné bomby".

Žena Moby Dicka: "Radioaktivní materiál z rozestavěné atomové elektrárny? Toho je tam asi tak stejně jako radioaktivního materiálu v rozestavěné fotovoltaické elektrárně. S ohledem na to, že egyptská Komise zatím nenahlásila žádnou mimořádnou událost (tedy událost významnou z hlediska jaderné bezpečnosti nebo radiační ochrany), tak si nikdo další asi atomovku stavět nebude."

Mrtvá Kočka: "Žeby ukradli cihly s příměsí popílku z tepelných elektráren?"

Zítra by měly země Ligy arabských států jednat o "vyslání arabských jednotek, které by zastavily násilnosti v Sýrii". Jak před týdnem navrhl šajch Hamad bin Chalífa Sání, katarský emír, v rozhovoru pro americkou CBS.

Podle rozsáhlé studie 50 nejprestižnějších českých klimatologických opičáků se do roku 2100 zvýší české teploty o 4° C v porovnání s obdobím 1961-1990. Likvidační to bude zejména pro podnikatele, kteří na horských svazích ve výškách pod 600 m pěstují lyžaře a surfaře na sněhu. Čeští zemedělci budou také muset více bojovat se škůdci.

Sobota 21. ledna 2012
Mrtvá Kočka: "Žádné strachy. Stačí několik malých atomových bombiček a hned tu máme příznivou jadernou zimu."
*******************************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

100 komentářů:

A.S. Pergill řekl(a)...

Fotovoltaici lžou, stejně jako soudruh Goebbels (ke kterému mají činovníci EU, pochopitelně, ideologicky velice blízko):
Výnosy fotovoltaiků jsou v zákoně definovány nikoli absolutní částkou, nebo cenou elektřiny, ale procentem zisku (které se počítá i z investice, nejen z provozu a likvidace elektrárny). Protože došlo ke drastickému slevnění fotovoltaických panelů (o desítky procent), které jsou hlavní investicí do fotrovoltaických elektráren (navíc tou, která se při výrobě spotřebovává), došlo citovanými úpravami zákonů k redukci absolutního zisku fotovoltaiků, nicméně zákonem předepsaných 15 procent z investičních a provozních nákladů zůstává zachováno. Navíc stávající fotovoltaici (někdy v průběhu minulého roku se to zlomilo) nemají povinnost financovat likvidaci spotřebovaných panelů, které představují nebezpečný odpad a vyžadují nemalé prostředky na jeho bezpečnou likvidaci (respektive zákon má díru, s jejíž pomocí se lze z této povinnosti snadno vyvázat).

informace řekl(a)...

Zajímavé. Tady se nemluví o jiném než o opatřeních vlády jak dát do chodu ekoonomiku. Představte si, že v nejlepším přerušili detektivku, aby odvysílali tiskovou koferenci Montiho! A pak nedovysílali konec!
Polovinu TV zpráv a debat zabere havárie Concordie, takže o tom, co se děje ve světě, toho víme málo.
Tak jsem se trochu informovala z článku Moby Dicka.

Větší vlastenec řekl(a)...

Goebbels nebyl soudruh, nýbrž soukmenovec.
To jen pro pořádek, drahý soudruhu a soukmenovče Pergille.

Vítězství čest !

Větší vlastenec řekl(a)...

Od přechodových komor k plynovým
aneb
Pokrok nezastavíš

Kdo by to byl řekl, ještě před rokem, že Šamanovo Doupě se tak brzo změní na opravdový vlastenecký blog ?
Koho by napadlo před pár lety, v oněch zlých dobách, kdy jsme museli Židům říkat sionisti a židovině sionismus, že se zanedlouho vše tak pozitivně změní ?
Koho by napadlo v roce 1945, že již vnuci osvobozených Čechů budou veřejně požadovat likvidaci nejen Němců, ale i Cikánů a Židů ? A to dokonce na stránkách média, které spravuje židovský míšenec.
Asi málokoho, že. Ale pokrok prostě nezastavíš, i kdyby ses na hlavu stavěl. Dnes to tak prostě je. A my se tomu můžeme divit, leč především se z toho musíme radovat.

Ano, každý opravdový český (i moravský) vlastenec prostě MUSÍ zavýsknout radostí, když si přečte texty zdejších velkých vlastenců a myslitelů - texty požadující konečné vyřešení otázky všech parchantů.
Jmenovitě těchto parchantů :
1) Němců
2) Cikánů-Romů
3) Židů i židů
4) křesťanů
5) Muslimů
6) pravdoláskařů, multikulti nadšenců a všech ostatních přisluhovačů výše uvedených parchantů

Zdejší velcí vlastenci a myslitelé (jmenovitě soudruzi a soukmenovci Pergill, drak, STK a další) se doslova předhánějí v navrhování postupů humánní likvidace škůdců - např. přejetí tankem, věšení, vypouštění do vakua, prosté střílení, masové čištění pomocí tzv. ABC zbraní atd.
To je jistě skvělé, ale na druhou stranu ...
Na druhou stranu je udivující, že žádného z našich vlastenců nenapadlo navrhnout jeden z nejúčinnějších a nejekonomičtějších způsobů - masovou asanaci nepřizpůsobivých v tzv.plynových komorách.
Baže, je to VELMI divné, v našem národě, který od 40.let prakticky nepřetržitě vyrábí Cyklon B; dnes ovšem v NESMÍRNĚ žertovném alias - Uragan D2. (No není to psina, vážení vlastenci ?! No je, samozřejmě. Jasná věc !)
Nebo na tento osvědčený způsob naši myslitelé záměrně „zapomněli“, vzhledem k výročí tzv.konference ve Wannsee ?

Prostě (a paradoxně) až zrádná emigrantka Harpyje připomenula našim vlastencům, že plané snění o přechodových komorách musejí změnit na racionální plánování výstavby a využívání komor PLYNOVÝCH.

Naštěstí vhodných objektů máme habaděj - v současnosti nevyužívané protiletecké a protiatomové kryty, bývalé podzemí nouzové (záložní) nemocnice atd. Navíc - ve většině těchto objektů jsou zachovalé rozvody vzduchotechniky, které lze poměrně snadno upravit pro potřeby plynování.

Takže zbývá jediná vážná otázka k vyřešení : Co s těly asanovaných/humánně konečně vyřešených ? Vždyť jich budou statisíce - na to kapacita našich krematorií nestačí !
Ale zdejší vlastenci díky své mozkové kapacitě jistě hravě vyřeší i tuto otázku.

Takže stačí se zbavit kurately Bruselu, stačí se vymanit z pout Euroameriky, stačí sejmout z našich šíjí jho EU a NATO - a můžeme začít s velkou vlasteneckou prací.
Pozor ! Očista vlasti od cizorodých, choroboplodných živlů a parchantů bude práce těžká a nevábná; vážně to nebude žádná procházka růžovým sadem.
Ale vykonat ji musíme, neboť jen tak se zachráníme, jen tak plně projevíme svou morální převahu nad Evropany a Američany.

Míru zdar !

informace řekl(a)...

Nevím, jestli předchozí ironický příspěvek "castigamatti" Vv má být jakýmsi převýchovným zásahem do způsobu vyjadřování některých zdejších štamgastů.
I když výraz "do přechodové komory č. 3 s ním a vyrazit ven" je prozatím jen zřídka používán v obecné mluvě namísto klasického lidového "kopnout do zadku", respektive "do prdele" nebo případně "poslat do hajzlu", chtěla bych upozornit, že v literární tvorbě je tato záměna vyrazů některými autory povídek sci-fi praktikována zdárně, se značnou expresivitou. I jazyk se přizpůsobuje reálnému životu, odpovídá novými slovy a výrazy technologickému, sociálnímu, kulturnímu vývoji společnosti. Literární jazyk nejen čerpá z jazyka lidového, ale zároveň působí zpětně na jeho slovní obohacení. A literatura je tradičně považována v české společnosti za vychovatelku národa.
Proč se tedy pohoršovat nad výše zmíněným výrazem a ztotožňovat přechodovou komoru š. 3 s plynovými komorami nacistů, když smysl tohoto výrazu odpovídá tradičnímu lidovému rčení ? Nechce snad náš "castigamatti" cenzurovat i lidový výraz "do prdele", protože by mohl vyvolat asociace s plynem a tudíž i s vyhlazovacími komorami?
I jazykový purizmus má své meze. Neničme lidové tradice, ale obnovujme je v duchu dnešní technologicky vyspělé doby!

Jakub S. řekl(a)...

x Castigamatti = ostrý, štreng hoch, pruďas, chlap, co chce, aby všecko bylo podle něho. Ano?
x Soudruh či soukmenovec? Oboje. Prostě PARTEIGENOSSE, Sieg heil. Neodpovídá žádnému jinému oslovení jinde (a jindy). Možno tedy oboje, ale já bych stejně zůstal u originálu. V SRN užíváno poněkud ironicky,dehonestujícně, pro členy levicových/socialistických stran.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nešetřit Uraganem !
aneb
Neustále dokazujme svoji morální převahu

Ještě pár slov k rozdílu mezi komorami plynovými a přechodovými :
Před časem zde proběhla diskuze o procesu konečného řešení (resp. příčinách smrti) parchanta, vyhozeného přechodovou komorou do vakua. Byly zde uvedeny odkazy na informace. Leninužel, někteří vlastenci byli líní použít automatický překladač, takže zde kázali bludy.
Každopádně - námi likvidovaný parchant ztratí vědomí brzy po vyhození z přechodové komory. Pokud nezadržuje zbytečně dech, samozřejmě; ale to jeho problém, nás už zajímat nemusí.

Jenže, jak už bylo řečeno a napsáno mnohokrát, my NEJSME na palubě kosmické lodi. Ne a ne, drahý vlastenče a mysliteli draku; my jsme zde, na naší Zemi, v naší zemi. A Vy taky, takže se prostě „vraťte na zem“, konečně.
Parchanty nemůžeme vyhodit do vakua, tudíž je musíme konečně řešit doslova PŘÍZEMNÍMI metodami.
Navíc - vzhledem k jejich počtu je prostě nemůžeme všechny věšet, ani kdybychom používali nehumánní americký způsob (dlouhý provaz = zlomení vazu). My věšíme tradičně na krátkém provazu, smrt nastává až po několika minutách, fronta k šibenici se prodlužuje, mezitím v skrytu vyrůstají jiní nepřátelé - to bychom prostě časově nezvládli.
A konečně je řešit prostřednictvím kulky (jedné do týla) ? Víme ze zkušeností našich ruských bratří, že i tento proces je náročný a ne příliš rychlý.
Takže náš klasický Uragan D2 opět vyřeší vše. Jak jsem napsal výše, vhodných prostor k adaptaci na komory máme dost.

A teď DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ :
My Češi a Rusové samozřejmě máme OBROVSKOU A VROZENOU morální převahu nad Euroameričany a ostatními dědičnými nepřáteli. O tom snad nikdo ze zdejších vlastenců nepochybuje.
Abychom neztráceli ani kousek naší převahy, musíme i konečné řešení provést tradičně slovansky humánně - po husitsku, po leninsku.
Takže : Hubu rozbíjet, do kloubů střílet, pod tanky házet jedině a pouze ty parchanty, kteří se budou zpěčovat vejít do komor. Abychom je přesvědčili, že je v jejich zájmu se nezpěčovat, musíme VŽDY použít optimální dávku Uraganu.
Prostě : Nešetřit na nesprávném místě.
Použití menší dávky sice obsah komory také konečně vyřeší, ale trvá to déle. A naši dědiční nepřátelé toho využijí k nenávistné propagandě.
Důsledek : Parchanti se budou bát vejít do komor, budou odmlouvat, budou se s námi rvát. Takže bychom museli více využívat služebních psů a jiných mírnějších prostředků na naplnění komor parchanty a jejich rodinami.

To je prostě zbytečné; vždyť výroba Uraganu D2 je relativně levná. Můžeme tedy směle použít takové množství plynu, aby proces likvidace parchantů netrval déle než při jejich vyhození do vakua z přechodové komory.
Tečka.

* * * * *

Drazí vlastenci, uvítal bych diskuzi na téma „Využití práceschopných parchantů pro potřeby národního hospodářství“.
Těším se na erupce vašich myšlének.

Světu mír !

informace řekl(a)...

Jakube,
castigamatti byla původně hůl, kterou trestali (castigare, castigo), totiž bili blázny (matto) v blázinci.
Nyní je slovo používáno v přeneseném smyslu pro osobu pedantskou, namyšlenou, která všechno kritizuje chtěla by všem komandovat.
Castigamatti bylo použito i při překladu pohádky bratří Grimmů, Tischchen deck dich, Goldesel und Knüppel aus dem Sack (Il tavolino magico, l'asino d'oro e il randello castigamatti), i když ne docela přesně.

Větší vlastenec řekl(a)...

A samozřejmě očekávám také diskuzi na téma "Co s těly asanovaných/humánně konečně vyřešených parchantů".
Máme mezi sebou vědce, inženýry, myslitele - myslete proto, drazí vlastenci.
Je ekonomické těla jen tak likvidovat ?
Nešla by využít pro potřeby našeho národního hospodářství ?
Museli bychom kvůli racionálnímu využití těl nějak upravovat proces konečného řešení ?

Myslete, svými myšlenkami se netajte - vždyť chvíle našeho osvobození od EU a Euroameriky se nezadržitelně blíží.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

A, podívejme,
tady někdo pořád oslavuje sedmdesáté výročí Wannsee.
Proberte se z mrákot, Velectěný Dr. Strangelove, dneska je už jedenadvacátého a píše se rok 2012. You also learned to stop worrying and love the Cyklon?

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Vaši informaci, vážený (stále ještě !) Jakube S. :
"Soudruh" je krásné oslovení. Je potřeba jej rehabilitovat, odstranit z něj všechnu špínu, kterou naň nakydali pravicoví páni a pravicové dámy.

O "soukmenovci" platí totéž.

Prostě : Nestyďme se za své soudružství, buďme hrdí na své vrozené české soukmenovectví.
Vždyť zde na vlasteneckém Doupěti vidíme každý den, jakých myšlenkových výšin jsou schopni a ochotni dosáhnout naši soudruzi a soukmenovci.
Takže nejpozději po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem budeme moci opět plně projevit své češství, svoji soudržnost a solidaritu, svoje prosté soukmenovectví a soudružství.

Ach, jak se na to těším !

Schumacher řekl(a)...

Naprosto souhlasím, VV. Doplňuji o bod 7)Všichni ostatní.
Poslední za sebou spláchne vlastní popel. Konečně lidstvo bude absolutně šťastné. Neboť ve stavu nebytí nejsou žádné nepříjemnosti od kohokoli. To, obávám se, je cílem všelijakých pošuků. Za sebe prohlašuju, že život za nějaké trable stojí.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, nastudoval jsem Íránské ozbrojené síly. Nic moc,ale dobývat tu zemi bych neradil. Co se týče možné íránské reakce zahrnující letecký útok na Izrael, s tím co mají nečekám výrazný efekt. Obráceně, ani Izrael není vybavený na plošný útok. IDIF mají výrazně obranný charakter. Jedinou výraznou výhodou jsou jaderné zbraně, jejichž použití je krajním prostředkem v jinak bezvýchodné situaci.
Co se týče možného útoku USA na Írán použitím prostředků z letadlových a dalších lodí a letadel operujících z evropských letišť, očekávám rutinní postup. Ničení velitelských a radarových stanovišť, komunikačních a dopravních uzlů, letišť, klíčových vojenských objektů včetně středisek jaderného výzkumu. Zbytek letectva bude vyprovokován k boji a s využitím technologické převahy ničen na dálku bez přímého kontaktu. Po ochromení Íránského letectva budou ničeny nevelké síly pobřežní obrany a přímou přítomností námořních sil bude zajištěna průchodnost Hormuzského průlivu. Nepředpokládám nic inovativního co by se vymykalo vyzkoušené rutině. Je to zvládnutelné. Otázka je, jaké by to mělo regionální a globálně politické důsledky. EU a NATO se aktivně nepřipojí, Velká Britanie a Francie poskytnou převážně logistickou podporu. Zásadní otázku je jak toto legitimizovat. Jediným způsobem je vyprovokování Íránu. Jestliže v Teheránu nejsou padlí na hlavu, zatnou zuby, zachovají se zdrženlivě a budou dál intenzívně pracovat na vývoji jaderné zbraně. Jakmile ji budou mít v použitelném stavu a v dostatečném počtu, okno pro vojenskou operaci proti Íránu se uzavře. Zásadním kriteriem pro rozhodnutí je výše transakčních nákladů. Jeden z problémů, který se nyní diskutuje, je, jak zajistit "legální" krytí operace, která se musí jevit jako obranná a legitimní podle mezinárodního práva. Ne, že by to bylo krajně nezbytné, ale vhodné je formálně zachovat dekorum. Předpokládám využití nějakého z vyzkoušených scénářů. Co se týče vojenské odpovědi ze strany Íránu, má nějaké možnosti nepřijímat "nabízený" boj a místo toho odpovědět nečekaně a asymetricky, mimo zavedenou rutinu. Překážkou toho je,že tzv. "zelené mozky" nemají v oblibě cokoli mimo nacvičenou rutinu. Funguje to tak, že jestli tohle, tak se otevře tahle obálka a jede se podle rozkazu. Jenže divil bych se, kdyby co je v ní nevěděli třeba "vyzvědači z Tel Avivu". Jako efektivní vidím nacvičení dílčích úloh vojsk v různých situacích a jejich poskládání na základě předem nepřipraveného rozkazu.

Schumacher řekl(a)...

Jestliže se střet již nedá odvrátit, je základem v takovém případě 1. Omezit ztráty z prvního útoku nepřítele. 2. Protiútokem, který nemusí být symetrický, to znamená vyhnutím se střetnému boji v podmínkách diktovaných nepřítelem (bílý táhne), využít znalostí z taktiky užívané nepřítelem, jeho neopatrného jednání z vědomí převahy, překvapivě ho zasáhnout na nejslabším místě a způsobit mu těžké a obtížně nahraditelné ztráty. Vycházím z předpokladu, že USA si po irácké operaci nemohou dovolit podobnou další s očekávatelnými komlexními vyššími náklady. Klíčovým předpokladem úspěšnosti takové obranné strategie je politická vnitřní jednota Íránu a podpora vlády většinou občanů. Obdobně je to za oceánem, protože pro tamního daňového poplatníka a voliče je zásadní, kolik to bude stát a co z toho bude mít. Toto si tamní vláda uvědomuje. Je pod tlakem, protože současně ví, že jednoho dne Írán bude mít jadernou zbraň a okno se uzavře. Na blízkém a středním východě vznikne lokální bipolarita. Kromě toho do hry může vstoupit Pákistán. Z této možnosti, o které se moc nemluví, mají všichni stažené zadele.

A.S. Pergill řekl(a)...

Schumachere,
Nevidím sebemenší důvod, proč by se iránské jaderné továrny neměly zničit jadernými údery, které jsou schopné je zlikvidovat. Stejně by neměl být problém přeměnit na škváru celé území Iránu na dostřel konvenčních zbraní od Hormuzského průlivu.

Šaman řekl(a)...

Schwarzenberg byl s českými podnikateli v Bahrajnu a Kataru na pětidenní pracovní cestě. Pravděpodobně s sebou vzal i štáb České televize. Soudím tak podle toho, že zatímco jindy vidíme ve zprávách ČT akorát "ilustrační" nebo převzaté záběry, teď tam byli čeští reportéři živě. Viděl jsem už ve zpravodajství ČT v posledních dnech několik zpráv, natočených v těchro zemích. ALE ANI JEDNU O TÉ SCHWARZENBERGOVĚ CESTĚ!!!

Ministerstvo zahraničí zaplatí ČT letenky a diety, zajistí ubytování - a zpravodajové natočí bohulibé zprávy z obou zemí - ale nic o samotném programu pana ministra. To už halt nestihnou.

A NEBYLO TO POPRVÉ!!!!!!

Napište někdo, že jsem se spletl.

Schumacher řekl(a)...

Aspergille, chápu, že někdo může mít takový důvod. Pozoruhodné je, že v případě Pákistánu je obdivuhodná zdrženlivost. Co se týče jaderných úderů, předpokládám, že užití jaderných zbraní by se nesetkalo s pochopením zejména jiných velmocí a přineslo by s tím spojené vysoké transakční náklady, zejména se nezamlouvající daňovým poplatníkům za velkou louží. Kromě toho účinky jaderných zbraní nejsou omezené na cílovou oblast. Byl by problém. Zatraceně velký problém. Otázka zní zda Spojené státy jsou schopny nést veškeré z toho plynoucí následky. Co se týče Evropy a islámu, primární nebezpečí není od islámu zahraničního, ale od islámu importovaného. Bylo zásadní chybou ho vpustit. Teprve od něj je odvozeno nvnější nebezpečí z islámského zahraničí majícího důvod chránit zájmy souvěrců. Z Íránu už zní požadavky v tom směru. Tak se islám stal pro Evropu vnitřním ale i vnějším nebezpečím. Z viny Evropy, která to připustila, z viny obchodníků hledajících levnou pracovní sílu,z viny politiků, z viny obchodníků s použitými myšlenkami, z viny obchodníků s odpustky za vlastní i cizí viny, obchodníků se špatným svědomím, multikulti pomatenců a dalších podobných.

Schumacher řekl(a)...

Nespletl Šamane. Někdo může mít politický zájem aby to zůstalo v pozadí. Krom toho, projednávané záležitosti by asi nezajímaly "Naši diváci", kteří jsou natřeseni na další díl seriálu "Šílená vinice"...

s.t.k. řekl(a)...

Šamanovi: Bohužel, nespletl. Hlídací psi demokracie jako obvykle poběží za vuřtem a nehlídají - s poukazem, že je v ohrožení "diplomacie". Univerzální výmluva.

Schmachere: velmi kvalitní odborné zhodnocení vojenskopolitické situace a prognózy. Tleskám! (Profese?)

Jakubovi S.: Jsem dost zklamaný přenosem Makropulky. Z našich odposlechů jde naštěstí! o dost lepší signál - a nekecá do toho Spisarová. (Rozhovory jsou předtočené... [;>)

Je to zvláštní - kluci z rádia to dneska nějak moc nezvládají. Po přenosu se půjdu zeptat, co se stalo.

STK řekl(a)...

Jdu domů.

Anonymní řekl(a)...

-vztažné na výše žvanící.

-Brouk Pytlík je literární postava z dětských knih Ondřeje Sekory. V knížce Ferda Mravenec je Pytlík všehoznalým chvástalem, který však v praktických otázkách zpočátku selhává. V pozdějších samostatných knihách o brouku Pytlíkovi nešikovnost i chvástavost postupně ustupují do pozadí a Pytlík je líčen spíše jako dobrosrdečná, úspěšná, aktivní a tvůrčí broučí osobnost, velmi podobná dřívějšímu Ferdovi, nejprve pronásledovaná několika nepřáteli a nakonec zavržená nevděčným živočišstvem.

Přeneseně se označení Brouk Pytlík obecně používá v hanlivém významu pro osoby, které se odvažují mluvit do příliš mnoha oborů, zejména pokud jsou přistiženy při povrchnosti či nepřesnostech.

Entomologicky je Pytlík dřevokazný létavý brouk, ale toto zařazení se v dílech projevuje jen okrajově. Z mnoha postav Sekorových „hmyzích“ knížek je pravděpodobně jedinou postavou, která byla jako živočišný druh smyšlená.

-a hlavně už běžte humánně bombardovat

-Důvěrný

STK řekl(a)...

Jak tak čtu Ano-ny-me, popsal jste se docela přesně.
Brouk Pytlík. Dokážete posoudit úplně všechny příspěvky. Je pravda, že při nepřesnostech Vás nikdo nepřistihne - neuvádíte žádná fakta. Že jste Sekorovy knížky v mládí četl Vám ale věřím.

Neboli: mluvte klidně dál, nic se neděje, tady je hospoda, ne služebna STB. Zatím.
Pokud Vás ale zdejší úroveň nějak znechucuje, raději rychle vypadněte!

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jakub S. řekl(a)...

Jo jemu se to n e l í b í ! A to je móc dobře. Až si takoví ubozí úchylové začnou libovat, jak se jim tu líbí, bude to víc na pováženou...

Harpyje řekl(a)...

Božínku!
Kéž by se mi někdy podařilo napsat příspěvek, o kterém by vážený STK , znalec, čtoucí mezi řádky, ("Sadat je vlažný (čti špatný) muslim. Katar si přece musí zachovat muslimskou tvář, no ne?") mohl prohlásit: "Velmi kvalitní odborné zhodnocení vojenskopolitické situace a prognózy" .
Omlouvám se Vám , vážený STK, za můj hanebný výrok z minulého večera, a sypu si popel na hlavu. Už jsem navrhla, že se dobrovolně vybanuji z Doupěte, jako Janyška ze Psa. Uspokojilo by Vás to? Dejte mi, prosím, vědět.
Slepice

Moby Dick řekl(a)...

Anonymní byl vypadnut.

Jakub S. řekl(a)...

Ale ne... nesypat popel, nevyzývat... šabat šalom! Mír o šabatu!

stk řekl(a)...

Harpyje, mír!
Nejde o souhlas nebo nesouhlas, v názoru na věc se my dva sejdeme opravdu jen náhodou. Jenom kdyby maličko ta formička...
Nepovažovat každého, kdo se mnou nesouhlasí hned za idiota. Má třeba jenom úplně jiné životní zkušenosti, kterými poměřuje danou událost. Nebo jiné, další zprávy.
Jsem zvyklý prakticky denně pracovat s lidmi, kteří si o sobě myslí, že jsou středem Vesmíru nebo aspoň Evropy. Musím, je to součást mé práce, kterou mám rád a kterou zatím nechci vzdát.
Do Hospůdky ale nemusím. Tady si čtu, protože mě zajímá, co si zdejší štamgasti myslí - bez klišátek, bez cenzury - i bez autocenzury. A rád bych je považoval za své virtuální přátele. I když spolu často nesouhlasíme. Někteří jimi jsou i ve skutečnosti.
Ale když se tu člověk necítí dobře i za ostatní (festival blbů), tak přemýšlí, zda by nebylo lépe si tuhle adresu vymazat z plochy. Nebo si dát "bobříka mlčení".

Větší vlastenec řekl(a)...

Jsme národ skromných géniů

Až se mi slzy draly do očí, při četbě včerejších příspěvků velkého českého vlastence Schumachera. Slzy radosti a hrdosti na můj národ, na moji vlast.
Neboť tak „kvalitní odborné zhodnocení vojenskopolitické situace a prognózy“ (ipsissima verba velkého českého vlastence STK) by v Euroamerice i Izraeli vyvažovali zlatem. A v Íránu by autorovi vyplatili ... já vlastně nevím, co by mu vyplatili. Buď zlato v jeho vlastní hmotnosti (autora), nebo 100 ran na holá záda - za prozrazení nejutajovanějších plánů Íránu i USA.
Ale v.č.v.Schumacher pohrdá zlatem i poctami, pohrdavě mává rukou nad hrozbami. Jako pravý Čech a našinec ni zisk, ni slávu nehledá, nepřátel se nebojí, na množství nehledí.
Svá odborná zhodnocení klidně a zdarma vloží na vlastenecké Doupě, po poučení i potěchu ostatních vlastenců.
To je postoj hodný opravdového Čecha, příslušníka národa skromných géniů. Však ne náhodou psalo Rudé právo ve zlatých osmdesátých, že Češi dokážou na koleně udělat i to, nač Američani potřebují samočinné počítače.

Nuže, v.č.v.Schumachře, těším se na Vaše další odborná zhodnocení. Na výsledky Vašeho nastudování ozbrojených sil potenciálních muslimských spojenců i dědičných nepřátel z NATO.
Jen prosím : Dejte pozor !
Však víte, jak často, ach přečasto, židovští agenti vraždí geniální vědce. Víte, jak krutí a bezcitní dovedou být agenti CIA. Dejte pozor, neboť není dobojováno.
A Vaše mimořádné schopnosti ocení až naše osvobozená vlast. Generální štáb ČMLA (Česko-Moravské lidové armády) Vás uvítá s otevřenou náručí a celou baterií lahví vodky.

Na shledanou v lepších časech.

Jakub S. řekl(a)...

Tak tak. Ostnatých drátů k cíli nastláno...
A to je moc dobře. jenom se zase nezbláznit z Cesty k Jedinému Zářnému Cíli.

Anonymní řekl(a)...

Informace pro Moby Dickovu ženu: pravděpodobně jednalo o radioaktivní materiál používaný ke kalibraci detektorů. Zdroj:

Také by to mohl být např. rentgen (používaný na kontrolu svarů apod.), ale to by pravděpodobně byl mnohem větší průšvih.

Anonymní řekl(a)...

Ještě jednou ten zdroj: http://www.nature.com/news/radioactive-material-stolen-in-egypt-1.9867

Větší vlastenec řekl(a)...

A který že "zářný cíl" máte na své vznešené mysli, vážený Jakube S.?
Snad cíl zdejších vlasteneckých myslitelů - naši vlast bez parchantů (Židů, Romů, pravdoláskařů ...) ?
Nebo oficiální cíl "českých" apoštolů kapitalismu a demokracie - pěkně naobědvaní sedět u telky s pivkem v ruce, a řádně vlastenecky fandit našim ?

Schumacher řekl(a)...

STK, nic extra. Vycházím z válek minulých. Zelení "úředníci" generálních štábů jsou líní a konzervativní jako ostatní.Neradi mění zaběhnuté postupy. Zvlášť když jsou si jisti technologickou převahou. Dokud nenarazí. Příkladem úspěšného asymetrického řešení je útok 11.9.2001. Celé ozbrojené síly USA se ukázaly k ničemu. Důsledky pro vnitřní i zahraniční politiku v důsledku vyvolané autoimunitní reakce jsou závažné. Irácká operace je velmi nákladná a narušila rovnovánu sil v oblasti. Afgánská operace je nákladná a prakticky skončila fiaskem stejně jako předcházející sovětská. To ostatně již kdysi poznali Britové. Kromě toho došlo k vážnému narušení vztahů s jaderně vyzbrojeným Pákistánem, částečně podporujícím Taliban. Likvidace Bin Ladina je strategicky nedůležitá, měla jen propagandistický, převážně vnitropolitický význam pro nynější exekutivu. Vážné důsledky 9/11 byly vnitropolitické. Reakce byla paranoidní a důsledkem bylo omezení základních Ústavou zaručených svobod(lidově řečeno státní buzerace akcelerovaná iniciativnímu blbci). Sice údajně dočasně, ale jak z praxe víme, na věčné časy. Protože co peklo uchvátí, nerado vrátí. Samozřejmě, že jak jinak pro blaho občanů. Že útok byl zákeřný, podlý a na civilní cíle, což je v rozporu s mezinárodním válečným právem a bleblebelble ? Byl. Jenže válečná strategie toto nezná. Nepřítelem je celý stát, ne jen jeho armáda. Ta je jen nástrojem, třebaže někdy skutečným vládcem. Rozhodující je efektivita. Zasažení protivníka na nejméně chráněném místě. Jen hlupák by očekával přetahování se s pátou a šestou flotilou. Mé doporučení ? Pro Írán za každou cenu zabránit eskalaci vedoucí k válce a získat čas pro dokončení použitelné jaderné zbraně. V případě napadení se nenechat vyprovokovat k sebezničujícímu střetnému boji, rozptýlením a ztažením sil ztížit jejich zničení, vylákat protivníka do operačního dosahu vlastního letectva a místo přetahování se o vzdušný prostor, udeřit na letadlové lodě, které jsou předsunutým a obtížně nahraditelným územím protivníka. A jsou velmi drahé a jejich zničení by mělo výrazný vnitropolitický dopad. Otázka je, zda Íránské ozbrojené síly mají prostředky k překonání obrany letadlových lodí. Domnívám se, že ne přímo ve standardní operaci, ale za použití lsti a překvapení. Pro USA držet letadlové lodě mimo operační dosah íránského letectva a udržovat permanentní vysokou opatrnost. Tři ponorky třídy Kilo sice nejsou nic extra, ale při vhodné součinnosti sil by mohly být nepříjemné. Trumfy má v ruce Írán, hraje jen o čas. Zásadní je, jestli vyhraje "válku nervů". Jeho protivníci mají dilema jestli, jak a v jakém rozsahu zaútočit tak aby to vypadalo jako "spravedlivá obrana". Stojí před nutností za každou cenu zabránit Íránu v dokončení jaderné zbraně. Doporučení pro tuto variantu je drobnými provokacemi stupňovat tlak tak že Írán nevydrží a zaútočí. Například vyhlášením bezletových zón v jeho vzdušném prostoru a podobnými provokacemi, podle již použitých scénářů. Pak bude možno vést "spravedlivou" válku. Že za padesát let archivy, poku vůbec, promluví, že to bylo jinak, není nyní důležité. Válka není turnaj gentlemanů, ale špinavá a krutá hra, jejíž historii píší vítězové.

Schumacher řekl(a)...

Anonymní, pravděpodobně to byl gamazářič a zdroj pro neutronovou defektoskopii. Tohle ovšem není překážkou pro zelené trotly aby tí prokazovali nebezpečnost jaderných elektráren.

STK řekl(a)...

Pro Schumachera:
Chyby USA je stále tytéž. Místo bleskové války, kterou ovšem "vyprovokoval protivník", likvidace infrastruktury a vládnoucích struktur a následného rychlého stažení se zpět volí okupaci s myšlenkou, že se podaří vnutit cizímu národu demokracii západního stylu. Jednak už ta demokracie nemá sílu, je pokažená vším možným, ale hlavně už to není "demo" kracie. "Lid" se rozhodování účastní jen velmi marginálně. Ale o tom bych musel napsat fůru stránek, jednak národy tohoto regionu nic takového nikdy nepoznaly, nejsou ochotny přijmout a přiznejme si, ani nepotřebují. Dlouhodobá okupace vede jednak k zeslábnutí okupačních sil, jednak k reorgnizaci protiokupačních proudů a vzniku partyzánské války. Říkám tomu partyzánská válka, ale je to vlastně odboj těch proudů, které byly někde na počátku konfliktu jako vedoucí nebo i opoziční agens. Že v muslimských zemích vypadá partyzánská válka jinak než třeba na Slovensku je jasné. Není v naší mentalitě se opásat dynamitem a jít se odpálit mezi okupanty. Žádná nepsaná pravidla boje se zse strany "partyzánů" pochopitelně nedodržují. Ale ze strany okupantů ano - aby si neznepřátelili místní obyvatelstvo. (Viz "čurací" kauza. Být to na druhé straně, budou bojovníci imánem pochváleni za příkladné vyjádření pohrdání k nevěřícím psům.) Obyvatelstvo naopak čeká, že se jim okupanti postarají o všechno, zdarma a rádi. Oni jsou přece chudáci "okupovaní".
===
Takže veškeré "naftové" i územní konflikty končí stejně - rozčarováním a debaklem, kdy USA už nemá rád vůbec nikdo z místních a politikům doma ve státech povážlivě klesají preference. Takže pokus o anexi Iráku by skončil opět katastrofou pro USA. Nevím, kdy to stratégové pochopí - buď se omezit na pouhou obranu - čož asi nejde, protože v zemích, o kterých se bavíme narůstá populační tlak a vede k emigraci nebo vojenským výbojům protistrany - nebo provést "trestnou výpravu" a mít několik (desítek let) pokoj, než nepřítel zesílí natolik, aby byl opět nebezpečný. Že jsou přitom statisíce mrtvých je bohužel jasné. Bylo by lepší, kdyby to nebylo na naši straně.
===
Další efektivní způsob řešení není - snad jen totální likvidace celého národa. (Ale to by nerozdýchal snad ani verbálně militantní Pergill [;>)
Nehledě k tomu, že by zákonitě vznikla III. WW - zbývající mocnosti by se hbitě připojily v naději, že získají nová území, naftu a suroviny nebo naopak větší vliv na válkou oslabené USA.
===
Jediné, hodně futuristické řešení vidím v rozšiřování nového, ještě agresivnějšího náboženství, než je islám, které by islámskou komunitu rozkládalo z téhle strany a nasměrovalo dovnitř. Mezidruhový boj. Vymyslet si nějakého Mohamedova bratra nebo otce. Podhodit do islámu nějaké jiné myšlenky. Něco na způsob nové existence "Dědy Mráze" v socialismu. Nebo významu Vánočních svátků - nakoupit žrádlo, přežrat se pod stromečkem do bezvědomí, projevovat údiv nad pitomostma, kterýma nás naši bližní "překvapili" a pak zase hupky-dupky do práce. Jaký Kristus...
To je ale spíše námět pro SF a do téhle úvahy to nepatří.

Schumacher řekl(a)...

STK nebo má oblíbená varianta, vzít si jako rukojmí jistý černý šutr.

Větší vlastenec řekl(a)...

Moje řeč, vážený STK - Euroameričani jsou blbci. Nedokážou vládnout ani sobě, natožpak někomu jinému.
Nás sice okupovali, v důsledku Gorbačovovy zrady, ale nedokázali nás ani vyhubit, ani plně zotročit.
A už se jim to nepodaří - Rusko je opět veliké a mocné, náš prezident nás opět vede zpět na Východ (opět jako pres.Beneš, zpět do rodných stepí).
Takže brzy Euroameričany z naší vlasti vyženeme, jejich přisluhovače dílem zavřeme, dílem rovněž vykopneme - ale z přechodových komor (prý ke ztrátě vědomí dojde už za 14 sekund - to je na můj vkus STRAŠNĚ brzo.)

A jednou, vážený STK, jednou Euroameričany osvobodíme. A ukážeme jim, jak vládnout. Ukážeme jim jedinou opravdovou demokracii - tu naši. Budou čumět jak telata na nová vrata, za to Vám ručím.

Hezký večer přeji.

Jakub S. řekl(a)...

No ale to byste tomu meteoritu nemohl udělat. Karosééryja jako hrom, jako žádný šutr ve vesmíru: uctívají ho nesčetné miliˇony tvorů na jedné planetě, prostě jeden z nich kdysi dávno prohlásil, že se to má dělat, tak to dělají. Leží si tam a užívá si to.
Ovšem jako rukojmí - zajímavá představa...

Moby Dick řekl(a)...

Pro STK k " Mezidruhový boj. Vymyslet si nějakého Mohamedova bratra nebo otce."

Ale vždyť mají nějakého takového švagra Mohamedova, čico. A od té doby bojují šíité se sunity. To jsou dnes ty nálože v Iráku - už ne proti Amíkům. To je ta válka mezi Íránem a Irákem, která jen pokračuje. To je ta budoucí meziarabská válka mezi zeměmi Zálivu, které se nejspíš sjednotí proti Íránu - a do které by se měl Západ míchat jen velmi zdrženlivě. On by se neměl, ale bude muset.

Až Írán zaminuje (zase) Hormuzský průliv, a bude útočit na odminovací flotilu.

>>:/

STK řekl(a)...

Pro Mobyho:
Je to hnusné, ale to by bylo pro Izrael (a tím pádem pro Evropu i USA, nezastírejme si úlohu Izraele jako nepotopitelné lodi v arabském moři) ulehčením. Druhá fronta. (Bojím se ale "cikánského efektu" - Když si tam začne s Araby něco nějaký Nearab, sjednotí se Arabové hbitě proti němu.
[;>(

Větší vlastenec řekl(a)...

Pomožme Muslimům vymanit se ze židokřesťanského spiknutí !

Z hlediska nás ateistů (agnostiků) má Mohamed hned dva strejčky : Hospodina (vlastním jménem Jahve) a Pánaboha.
Kdyby se tam hezky v klidu pomlátili mezi sebou, tak jak to chodí i v lepších rodinách, nemuseli bychom se celou věcí vůbec zabývat. Jen počítat skóre, kdyby nás to bavilo.

Jenže ! Ve skutečnosti nás to musí ZATRACENĚ zajímat, neboť strejčkové se už dávno se synovcem dohodli - na konci světa.
Ano, vážený STK, je to tak - všechna tři tzv.monoteistická náboženství úzce spolupracují na přípravě tzv.Armagedonu. Všechny jejich rozpory jsou už delší čas jen hrané, podle pečlivého, předem připraveného plánu. Prostě budou stupňovat napětí tak dlouho, až my ateisti (agnostici) uvěříme, že není zbytí - že se na jich válce musíme podílet.
A pak všechno vyletí do luftu - tedy do kosmu, jako ti zrádci vykopnutí z přechodové komory. Bude konec světa, což je konečný cíl všech tři tzv.monoteistických náboženství.
Více ve skvělé knize „Racing Toward Armageddon: The Three Great Religions and the Plot to End the World“.

* * * * *

Před časem se nám pokrokovým, levicově založeným lidem povedl doslova husarský kousek - po obrovském vypětí se nám podařilo zvolit za amerického prezidenta Husseina Obamu. Kdyby místo něj v Bílém domě úřadoval nějaký zarytý křesťan - tak by už neúřadoval, neboť by .Armagedon již proběhl.

Ale křesťani a židi se poučili z nezdaru, a nyní vysílají do boje o uspíšení konce světa své „těžké kalibry“.
A mají výsledky. Jak včera napsaly Lidové noviny, ten ohavný protilidový plátek vlastněný velkoněmeckým velkokapitálem, Newt Gingrich se stal vítězem republikánských primárek v Jižní Karolíně. Ano, válečný štváč Gingrich zvítězil v jedné ze zemí, v nichž bychom tedy žít opravdu nechtěli, vážený STK. Nu, však Vám nemusím vysvětlovat pojem „Bible Belt“, že.

Co to pro nás znamená ? Že se musíme CO NEJRYCHLEJI dohodnout a pevně spojit s Muslimy. S nimi se dohodneme, s křesťany a židy ne; to dá rozum. Ti jsou nám tak vzdáleni, že ... Škoda slov.
Společně s Muslimy snad zabráníme jaderné válce a zničení světa; snad zmaříme uskutečnění šíleného plánu křesťanů a židů.
Snad.

Světu mír !

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh ?
HTML jaksi nefunguje; nevím proč.

Takže, štvavý projev válečného štváče Gingriche ZDE :
www.youtube.com/watch?v=sZiw3qVdFzw

A.S. Pergill řekl(a)...

To Schumacher:
Za daleko větší zlo považuji předpodělanost politiků, kteří v podstatě paralyzují možnost ozbrojených sil (pro akci plně postačujících) potřebnou akci zvládnout.
Nemůžete např. potlačit povstání gaunerů hromadně zapalujících auta a vraždících lidi, pokud dostanou policisté explicitní příkaz, že nikomu z nich nesmí být zkřiven ani vlásek (viz nepokoje v Paříži a dalších evropských městech). Přitom pár salv by tento problém vyřešilo minimálně na jednu generaci (přinejmenším pokud by byly provedeny v prvním případě, nyní budou muslimové přinejmenším ještě jednou testovat, zda ta předchozí reakce nebyla anomální, případně zda se jimi placeným politikům nepodařilo policii opět paralyzovat).
I v tom Afghánistanu, Iráku atd. by muselo být jasné politické zadání, spočívající v tom, že naším protivníkem nejsou nějací "teroristé", ale ideologie, která stojí za nimi, tj. islám. A jednat podle toho. Rozhodně by nemohlo docházet k tomu, že vojákům jsou zabavovány Bible, aby se místní obyvatelé necítili dotčeni, nebo místní soudy, působící pod patronací okupační správy, odsuzují podle islámského "práva" k smrti "odpadlíky od víry".
Naprosto idiotská reakce byla i na Abu Ghraib: Každá kultura má svoje peklo (často odlišné od pekel jiných kultur) a tam bylo objeveno něco, co je "peklem zaživa" pro muslimy (někteří příslušníci naší kultury naopak platí opravdu velké peníze, aby byli sexuálně ponižováni ženami). Místo toho, aby se vybudovalo takové "islámské peklo" a jasně řeklo, že dopadení teroristé v něm budou až do smrti, tak se to "politickokorektně" zlikvidovalo.

informace řekl(a)...

Jak vidím, Pergille,
zase používáte mezinárodní smlouvy a konvence o lidských právech na balení salámu. Chtěla bych obrátit Vaši pozornost na fakt, že kromě Všeobecné deklarace lidských práv, byla OSN přijata 16. prosince 1966 Mezinárodní dohoda o občanských a politických právech, která vstoupila v platnost 23. března 1976 r. Spolu s Deklarací a Mezinárodní dohodou o ekonomických, sociálních a náboženských právech tvoří t.zv. International Bill of Human Rights.
Zvlášť bych chtěla upozornit na článek 7
"No one shall be subjected to torture or to cruel, inhuman or degrading treatment or punishment. In particular, no one shall be subjected without his free consent to medical or scientific experimentation." Plný text dohody najdete na:
http://www2.ohchr.org/english/law/ccpr.htm
Nezdá se Vám, že Vaše vehementní úvahy a návrhy jsou poněkud v rozporu se smlouvami, které státy podepsaly, ratifikovaly a tím se zavázaly je respektovat?

STK řekl(a)...

To mi zní, Pergille, jako nějaký stihoman.
Snažím se tak nemyslet, bohužel reakce hlasatelů multikulti a hyperkorektnosti do toho vašeho schématu zapadají a eliminují tak postupně můj "anti-stihoman". Přesvědčují mě o tom ani ne činy samotné, ale jejich nadšená obhajoba a "vysvětlování", případně bagatelizování. Snažím se to sám sobě zdůvodnit tím, že novináři jsou "už takoví": buď z principu, nebo za prachy.
Pokud chce část západní inteligence takovou pomalou sebevraždy spáchat, měla by to provést jinde, než doma. Aby sebou nevzala i ty, kteří něco takového nechtějí. Neboli: Když se rozhodnu "pustit si plyn", nebudu to přece dělat v bytě plném lidí.
Jejich postoj je stejně "salonní" jako někdejší postoje mladých komunistů z dobrých rodin mezi válkami. Propagují něco, o čem nevědí téměř nic. A představivost, fantazie jim zcela selhává. Přetrvává tak idea, která je známa už od "zániku" Atlantidy: Když se něco dobře vymyslí, musí to přece fungovat bez ohledu na lidskou přirozenost. Případně fyzikální zákony.

STK řekl(a)...

ProInformaci:
Proboha, nebuďte tak strašně naivní! Ještě jste neslyšela o "flagrantním porušování" jakýchkoliv smluv? Historie je přece plná takových případů. Někdy mám pocit, že se z takových případů skládá a nic jiného tam není. [;>)))

informace řekl(a)...

Zajisté prominete, STK,
6e jediná námitka, co mně teď napadá, je poněkud neuctivá. Tak, když jsou smlouvy narušovány, to nás opravňuje použít je přímo k hygienickým potřebám?

STK řekl(a)...

To nevím, Informace, já používám materiálů k tomu určených nebo přírodnin. Smluv nikdy! [;>)

Ale vážně: Je třeba počítat s tím, že:
- někdy je smlouva uzavírána pod tlakem a jedna ze stran už při podpisu ví, že ji nehodlá dodržet
- změnily se podmínky na jedné nebo druhé straně a pro jednu ze stran je výhodné smlouvu porušit
- okolní podmínky se změnily natolik, že smlouvu dodržet prostě nelze
- následky porušení smlouvy jsou menší, než výhody z jejího porušení vzniklé

atd., atp.

informace řekl(a)...

A Vy si vážně myslíte, STK,
že fanatiky, kteří se vyhazují do vzduchu anebo chtějí padnout ve svaté válce, odradí jeden, deset, sto Abu Ghraibů?
A co těch čtyřicet panen, které může na onom světě deflorovat? Myslíte, že se toho potěšení fanatik jen tak zřekně?

Jakub S. řekl(a)...

Ale to on snad netvrdí...
A k těm čtyřiceti odměnám - no, takhle: (sakra, to je diplomatický úkol) - no, podívejte - od určitého věku muži tuší či vědí, že jaksi jsou určité komodity, které jsou víc userfriendly už použité, aspoň zánovní, než nové, dosud nepoužité. Ufff.

informace řekl(a)...

Ale, Jakube,
beveďte tu řeči jako nějaký macho, to Vám nesedí.
A pak, když je člověk na onom světě, na věčnost, když vyčerpá těch čtyřicet odměn, tak pak co? Pak nebude mít ani ty použité. Na to ten blboun nepomyslí?

STK řekl(a)...

Poznámka stranou vážení štamgasti: V našem Ústavu byl dlouho na zadní straně železné opony velký nápis křídou: "Macho je malý Muk" Už je sice přetřený "syntetickou konstrukční barvou středně šedou", ale dodnes se snažím přijít na to, co nám všem "za oponou" chtěl pisatel sdělit.
Ověřovací slovo: ritterne

Šaman řekl(a)...

Informace, ten blboun nechápe, co je to "věčnost".
\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Humánní odsun Němců, Maďarů a zbytku německojazyčných Židů + na něj navazující humánní vylikvidování otázky buržoasie a inteligentů nepřinesl jen samé klady.
Leninužel, dnes nám poněkud chybí pokroková inteligence.
Výše uvedené příspěvky velkých českých vlastenců Schumachera a Jakuba S. jsou toho smutným důkazem.
Takže, pro Vaši informaci, vážení vlastenci : Těch panen je prý 72, a navíc jde o legendu podobnou křesťanským žvástům o tzv.nebi.

Více třeba zde :
Margaret Nydell writes in Understanding Arabs: A Guide for Modern Times

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

Diskuze se dostává do živého. Teď se přidal i Šaman!
A co kdyby, místo nějakých válečných výprav se pro musulmány uspořádalo školení o tom, co je to věčnost a o pomíjítelnosti a hlavně krátkém trvání oněch prémií? Třeba by v nich převládl zdravý živočišný egoizmus!
Třeba by se mohly shazovat letáčky i s ilustracemi pro analfabety!

informace řekl(a)...

Link na Margaret Nydell non è valido.

STK řekl(a)...

Vlastimile milý!
Ten "přátelský bezvěrec" píše skoro jako Pergill. Copak ale můžete o náboženství uvažovat logicky?
Mějte přece rozum!

Schumacher řekl(a)...

VV, to jde jenom demoverze. Těch 72panen je co zbylo když si vybrali křesťani a židi. V ostré krom toho navíc čeká 72 tchyní.

Šaman řekl(a)...

K mezinárodním smlouvám: Mají větší platnost než vnitřní právo. Měly by tedy být i nad unijními zákony, které zde pro jejich právnickou přesložitělost neuvádím.

K Mezinárodní dohodě o občanských a politických právech, kterou přijalo VS OSN 16. prosince 1966 a která v ČSSR vstoupila v platnost 23. března 1976:
Pakt byl vyhlášen ve Sbírce zákonů pod vyhl. č. 120/1976 Sb. (společně s tím druhým paktem o ekonomických, sociálních a náboženských právech). Tato mezinárodní dohoda požaduje např. ve čl. 20, odst. 2 "Jakákoli národní, rasová nebo náboženská nenávist, jež představuje podněcování k diskriminaci, nepřátelství nebo násilí, musí být zakázána zákonem." Nu a tak je zakázána českým zákonem - mj. i trestním zákoníkem.

Samozřejmě, že se mnohé závazky a zákony nedodržují, ale od toho je máme, abychom věděli CO se má dodržovat - a co je špatné, když se neděje či děje.

A to třeba i v diskusi na tomto blogu!!!

schumacher řekl(a)...

Pardon, zapomněl jsem : Hahahaha.

schumacher řekl(a)...

Informace, neopravňuje. Takové zacházení se smlouvou je špatné. Patří do recyklace. Zkuste si vytřít zadel křídovým papírem. Vždyť nejde ani pořádně rozemnout. Krom toho se jen tak nerozmočí a hrozí ucpáním odpadního potrubí což pak musí řešit lamentující VV.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, nebo naopak abychom věděli co nedodržovat....

informace řekl(a)...

Snad Vám nezamrzlo preventivně v ústech?

Petr Kohout řekl(a)...

Pro Schumachera:
nešlo o Mohamedova bratra, ale o jeho učedníka Alího a jeho stoupence Šíity. Proti nim stojí stoupenci kalifa Umara - jednoho z Mohamedových tchánů (sunnité).

Pro většího vlastence:
soukmenovec bylo slavnostní oslovení člena NSDAP (na veřejných slavnostech). Vnitrostranicky se oslovovali "soudruhu". Už proto, že spousta z nich přišla z komunistické strany - proto stéjné oslovení a stejně rudá vlajka.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Petra Kohouta :

Neznám dopodrobna vnitřní fungování fašistických partají; každopádně ne tak dobře jako Vy.
Ale "soukmenovec" se mi jeví jako možné důstojné oslovení našince-nečlena Strany.
A "soudruhu" se oslovovali již členové sociální demokracie; tuto hezkou tradici převzali od svých starších soudruhů z dělnických jednot a spolků.
A co se týče historie dělnického hnutí v Německu 20. a 30. let - měl byste si k tomu něco přečíst. Něco, co nenapsal pravičák-fašista.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Vy, vážený STK, o náboženství uvažujete VELICE logicky - jako o sui generis pojistce.
Sice v tzv.boha nevěříte, žádný ritus nepraktikujete (však je to taky tuze směšné, všechny ty mše a motlitby a usebrání ...). Na druhou stranu (jak říká jistý mlékař) si říkáte "Co kdyby přece jen ?".
Takže si nechcete uzavřít "cestu" nějakým zásadním ateistickým prohlášením - např. vyznáním víry v Něho (Věčně Živého Lenina).

My tomu říkáme "sezení na dvou židlích", nebo, slovy s.Stalina - "ani ryba, ani rak".

Čest a Nazdar !

STK řekl(a)...

Takže Vy, Vlastimile V. říkáte: "žár a mráz" čili "olej a voda". Ale to je přece v pohodě - "jing-jang". Tak se přece kalí ocel nebo vyrábí emulze na čištění zbraní.
===
A sezení na dvou židlích? Opáčil bych: Je třeba mít aspoň dva životní pilíře. Tři jsou lepší - když se jeden zřítí, pořád některý/některé drží! Co budete dělat, až Vám někdo nahlodá ten Váš?
[;>))

Jakub S. řekl(a)...

Až je vyčerpají... to stavíte otázku špatně. On ten výchozí stav se jim totiž automaticky pořád obnovuje. Jinak by to samozřejmě valná trvalá kontinuální spása a blaženost nebyla, že.
Duše žen se u Proroka naprosto v nejmenším neřeší. Jako v angličtině, než to začali nějak řešit: man = muž = člověk. Ty panny jsou prostě instrument k potěšení těch č l o v ě k ů , co tam přijdou.
Za s. Stalina nebylo sakra dobré hlavně sedět celý život ma jediné židli. Té správné. Když ho pak odhalili, a odhalili k a ž d é h o , to bylo za svítání na dvorech věznic práce... Takoví sú najhórší, a mosijú to najvjac odpykat, dyž zradili, pravda!

Větší vlastenec řekl(a)...

Drazí soudruzi a soukmenovci STK a Jakube S. : My ateisti přece máme celou řadu pevných životních pilířů.
Věříme přece ve Stranu, v národ (a nic než národ), ve Spartu, Karla Gotta, v sebe - prostě v samé obrovské, nepomíjející hodnoty.

Ale ten hlavní pilíř - ten všechno překoná. Ta pevná stavba na Rudém náměstí, ta se nikdy nezřítí. Až konečně dojde k Velkému Rudému Kolapsu, Mausoleum prostě vplyne ve Věčný Kreml.
A po zrodu nového Kosmu se v pravý čas opět vynoří.

V tom je útěcha - my pomineme, neboť ve Věčný Kreml nevejdeme. Ale Lenin bude Věčně Živý, v nových a nových Kosmech usmívat se bude ze své prosklené rakve.

Čest a Nazdar !

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
1. Smlouvy se dají zrušit, nebo od nich odstoupit.
2. Dodržování smlouvy, kterou druhá strana explicitně odmítá jak svou ideologií tak i v praxi dodržovat, je pitomost.
3. Pokud bychom zavrhli něco podobného jako výše uvedené, tak by mohla fungovat i důsledná likvidace pokrevních příbuzných teroristů pod heslem "odstraňování teroristických genů z populace". Mohla by dokonce i deklarovaným způsobem fungovat, protože intenzita prožívání religiozity je podle americké studie na odděleně vychovávaných sourozencích částečně vrozená. Ono už jen teatrální odebrání vzorků DNA všem evropským muslimům (pochopitelně dobrovolné, vždyť je nikdo nenutí v té Evropě být), aby bylo s čím porovnat krvavé cucky na místě sebevražedného atentátu, by mohlo mít určitý odstrašující efekt.

informace řekl(a)...

Pergille,
stát může samozřejmě od mezinárodní smouvy odstoupit. Je-li dvoustranná, může to zdůvodnit nedodržováním nebo narušováním smlouvy druhou stranou. Při mnohostranné mezinárodní konvenci nebo paktu podobný argument nemá smysl. Zde je zapotřebí požadovat zákrok OSN proti zmíněnému signatáři.
Podívejte se, kolika smluv nebo paktů je ČR signatářem. (pravděpodobně, neměla jsem možnost všechny podpisy zjistit). Měla by ode všech odstoupit?

Všeobecná deklarace lidských práv (1948)
Mezinárodní pakt o občanských a politických právech (1966)
Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech (1966)
Mezinárodní smlouva, která spolu s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech čerpá ze Všeobecné deklarace lidských práv. Dohromady tyto tři dokumenty tvoří tzv. International Bill of Human Rights.

Evropská úmluva o lidských právech (1950)
Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace (1965)
Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen (1979)
Úmluva proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (1984)
Úmluva o právech dítěte (1989)
International Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families (1990)
Úmluva o právech osob se zdravotním postižením (2006)
International Convention for the Protection of All Persons from Enforce Disappearance (2006)

A jak by měla to své odstoupení, které by jistě vyvolalo nesmírný rozruch, zdůvodnit?

Ještě k včerejší debatě o sovětské špionáži. Dokumenty, které prodal v 1992 bývalý archivář KGB Britům, se týkaly špionážní činnosti v 35 zemích a bylo jich šest beden.
V materiálu, týkajícím se Itálie, byl nejen seznam osob, co pracovaly pro KGB, ale i materiál o přípravě sabotáží, vytváření skupin sabotérů, umístění odposlouchávacích zařízení, přípravě italských vojenských uniforem (zřejmě k použití při nějakém pokusu o převrat).
A nebudu se šířit o osobách, které podle toho seznamu byly placeny KGB. Stačí, když řeknu, že tam byl i italský velvyslanec v Moskvě.

A stejně to těm kágébéckým hochům bylo nakonec na h....
Chápete, co chci říct?

Schumacher řekl(a)...

Aspergille, "odstraňování teroristických genů" je cesta do pekla.

Jakub S. řekl(a)...

Prostě lze říci: vládá největšího a nejpyšnějšího státu světa soustavně podporovala mezinárodní terorismus. To jsou fakta, ne? A jak to zní nezvykle. Protože ani za dvě desitiletí to školy v Evropě tak děti neučí a žurnalisti to tak neformulují. Že? Pořád, pořád, pořád nesrovnatelně větší ohledy ke komunismu než k tomu druhému extrému. Ku*va proč?!

informace řekl(a)...

Jakube,
i mnohem méně pyšný stát jako ČSSR prováděl špionáž a podporoval teroristickou činnost v Itálii. Při projednávání materiálů z beden Mitrochina vyšel najevo i materiál týkající se jak podpory teroristů, tak některá jména špionů. Byl to šok, některá ta jména jsem znala a byla bych nikdy na něco podobného nepomyslila. Pak mi teprv svitlo, proč mají některé osoby u čs. úřadů jisté preference.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
které z vámi jmenovaných smluv muslimové dodržují? Obávám se převelice, že naprostá většina z nich (respektive závazků z nich plynoucích) je buď "tiše porušována" nebo i explicitně odmítána prakticky ve všech islámských zemích. A muslimové se nijak netají s tím, že hodlají islámské pseudoprávo, "šaríju" zavést násilím ve všech evropských zemích (můžeme to sledovat i na současném vývoji v Bosně a Hercegovině, proto o ní promultikulturní sdělovací prostředky mlčí).
Jsem toho názoru, že je nutné jakýmikoli metodami zajistit, aby další generace Evropanů vůbec rozuměly pojmům, které v těch paktech jsou. Průměrný obyvatel islámské země jim nerozumí vůbec a potíže s jejich pochopením mají i např. PhD studenti léta studující a třeba i pracující v civilizovaných zemích. Tj. oni to dokáží ztotožnit s nějakým slovem v arabštině (nebo jiném jimi užívaném jazyce, ale nechápou smysl toho slova, nebo ho vysvětlují pro nás zjevně nesmyslně*).
Jestliže jsme schopni postavit do latě "nácky", přestože máme svobodu slova, svobodu shromažďování atd., tak bychom měli dokázat totéž s muslimy, bez ohledu na existenci náboženských svobod. V USA, kde jsou náboženské svobody dohnány i proti našim politickým korektníkům a multikulturalistům ad absurdum (můžete s trochu šikovným advokátem za zadkem pod rouškou náboženství spáchat i vraždu) se nakonec pochlapili a sídlo pedofině-incestofilní sekty koreshitů vzali útokem bez ohledu na počty mrtvých na straně sektářů.
____________
* např. pojem "náboženská svoboda" vysvětlují jako "svoboda pro všechny lidi vyznávat islám"

Jakub S. řekl(a)...

Ach jo - v každé byť celkem malé zemi se najde vždycky pár procent přičinlivých servilních pracovitých sviní (omluva zvířatům), vykonávajících hekticky a dobrovolně a snaživě vše, aby se zavděčili tu Vídni, tu Berlínu, tu Moskvě... Hnus. Aspoň dyby se pár jmen vždycky po dalším převratu zveřejnilo. Trvalá mlha a tma kolem faktů ničí - možná nevratně - národní morálku, etické hodnoty, základní jistotu základních hodnot.
A ASP má naprostou pravdu. Je za pět minut dvanáct. Už mlčím. Ano, jsem lépe informovaný optimista. Jak rád bych se mýlil.

informace řekl(a)...

Pergille,
problém šíření vlivu islámu v Evropě,na který poukazujete, nespočívá v existenci mezinárodních dohod a traktátů na respektování lidských práv, ale v ústupčivosti vlád jednotlivých států, s jakou poskytují islámské menšině různá privilegia.
Vezměte na př. islámské soudy sharia ve Velké Británii, které od r. 2007 vynášejí rozsudky ve věcech civilního práva, jako finanční kauzy, rozvody, dědictví. Jejich existence byla uznána na základě britské ústavy, která předvídá t.zv. arbitrážní soudy, kdy dvě strany se mohou dohodnout na zvolení třetí, aby v jejich při rozhodla. Podle tohoto článku ústavy existují a pracují již sto let židovské arbitrážní soudy. Muslimové na základě tohoto precedentu dostali povolení k zavedení vlastních soudů. Problémy, spojené se soudy šarija, jsou nemalé - na př. problém rozvodu, kdy muslimské ženy zůstanou bez jakéhokoli zabezpečení a pak se musí obracet k anglickým soudům kvůli alimentům, nebo v případě kauzy o dědictví, soudy šarija dávají všechno mužským potomkům. Další problém je, že se k soudům šarija obracejí i nemuslimové, protože jsou rychlejší a někdy je jejich rozhodnutí pro jednu ze stran výhodnější než u anglického soudu. Teď se Britové začínají obávat, že by se to mohlo rozvinout v paralelní soudní systém a uvažují, jak tomu zabránit.
Otázka, která se vnucuje: měla britská vláda zamítnout požadavky muslimů i za cenu změny dosavadní praxe a ústavy?
V kolika zemích existuje instituce arbitrážního soudu nebo kolegia? V Itálii je také uznávána, ale jen s omezením na obchodní nebo peněžní záležitosti, strany se obracejí na tzv. arbitrážní komory, zřízené Obchodní komorou nebo Státní asociací pro arbitráž, rodinné právo pak je z jejich činnosti vyloučeno. Tedy jejich sestavení a fugování závisí na státních úřadech a institucích. Pro soukromé nebo etnické menšinové soudy tu není místo.
Jak je to u jiných států, nevím.
Záleží na státech, aby neustupovaly požadavkům muslimů na získání stále větších privilegií ve společnosti.
Pokud muslimsko země hrubě narušují mezinárodní smlouvy je tu OSN, aby na ně uvalilo sankce.
Mají se snad smlovy zrušit, protože musulmáni neumí číst?

informace řekl(a)...

Poznamenávám, že britský politický a státní systém je jiný než v Itálii nebo jiných evropských zemích. Ústava není kodifikována, ale je to souhrn konvencí, statutů a zákonů.
"The constitution of the United Kingdom is uncodified, being made up of constitutional conventions, statutes and other elements".
Bylo na tomto základě snad snadnější požadavek muslimů zamítnout?

STK řekl(a)...

Diplomaté se diplomaticky snaží pomocí diplomatických prohlášeni (vtipů je na to dost) udržet se u moci, nebo aspoň poblíže moci. Všechno je tak dokonale provázáno, že vymanit se asi bez boje a ztrát na životech nelze.
Viz dění v Maďarsku. Chceš půjčku? Tak uprav svou ústavu tak, aby se líbila EU. Bez půjčky se hospodářství Maďarska propadne a Orbán si může o znovuzvolení jen nechat zdát. Takže na 99% ty zákony upraví...

Pro Schumachera - Pergill asi nemyslí vyhlazení nositelů nevhodných genů "ohněm a mečem". Jenom deportací zpátky domů. Do zemí "etnického původu" - protože rodná země mnoha uslimských fanatiků už je např. Deutschland. Jistě, je to neprůchozí, protože je to čistý rasismus. Ale jako strašák by to fungovat mohlo.

Pro Informaci: Neznám přesně znění těch všech deklarací a smluv a nemám chuť je všechny číst, ale domnívám se, že mnoho z nich řeší podobnou problematiku - s přesahem. Takže zpřehlednění smluv by nemuselo být na škodu. Jenže kdyby jim rozuměl každý - to by pak přišla spousta lidí o práci.
Tu, tam i v EU.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

ty vlády nejsou ústupčivé per se, ale v naprosté většině případů jsou pod silným tlakem z úrovně EU. Žádoucí cílový stav je, aby se začaly bát svých voličů víc než činovníků EU a dalších nadnárodních institucí (něco jako "dobře vycvičený voják se se svého poddůstojníka bojí víc než nepřítele").

> Mají se snad smlovy zrušit,
> protože musulmáni neumí číst?
S těmi, co neumějí číst se prostě smlouvy neuzavírají.


To STK:

Dala by se uvažovat např. nucená volba mezi dobrovolnou kastrací a dobrovolným odchodem do nějaké země ze seznamu islámských států. Nedělejme si ale iluze, pokud by takové řešení přestalo být vymahatelné (advokáti placení multikulturalisty, hromadné demonstrace multikulti aktivistů, výhrůžky odvetnými útoky atd.), tak by se prostě střílelo nebo věšelo (... račte doplnit) hned při dopadení, protože tenhle akt se dost obtížně revokuje nebo anuluje.

Jakub S. řekl(a)...

x Pro etnické - menšinové - soudy n e s m í být v řádném evropském státě místo. Když se s tím začne, sotva je cesta zpět. Jden stát, jedna ústava, jednotný zákoník, jedna práva a povinnosti/závazky. Tady jde o sebezáchovu (česky ne nejlíp...) a vše ostatní musí jít stranou. Nastanou hned neřešitelné (doslova) kolize s právem většiny, a co pak?
x V UK a v pár daleších důležitých státech panuje, jak to už bylo bez uvedení toho termínu zmíněno, tzv. precedenční právo. Anglicky - pozor - zcela jinak, než čekáte, leč logicky: case law. Proto je tu vše už od počátku nekompatibilní s kontinentem.

informace řekl(a)...

Pergille,
problém není v EU, ale v samotné Velké Británii. Pro oficiální uznání soudů šarija se vyslovily autority jako arcibiskup z Cantenbury (hlava angl. církve) nebo prezident Nejvyššího soudu Lord Nicholas Addison Phillips (Lord Chief Justice). Jak jsem se dočetla, právo šarija bylo již před tím prováděno i bez oficielního uznání, aniž by proti tomu někdo namítal, takže šlo jen o uznání de iure situazione existující již de facto.
Další věc - arbitrážní soudy šarija spravují a koordinují sami muslimové, jmenovitě Faiz-ul-Aqtab Siddiqi, který také vedl v 2006 r. Law in Action na uznání soudů šarija. (Podívejte se do Wikipedie, o koho se jedná)
Kromě toho, jak píší it. noviny, Brownova laburistická vláda uznala de facto mnohoženství, tím, že přiznala právo na rodinné příspěvky ženám z polygamích manželství. Nutila je k tomu EU?
Pokud jde o šharija, právní experti říkají, že v kontinentálním soudním, právním systému britský experiment není možný.
Snad díky Napoleonovi?
Jak vidíte, byly to zcela autonomní kroky britských autorit.

Jakub S. řekl(a)...

Myslíte Code Napoleon? Proč by - ?
Jasně, že to s Unií nemá v UK co dělat. Tam se ženou do zkázy po svém, vlastní cestou. Britskou. Arch. of Can. to dokonce inicioval, tuším... sancta simplicitas. Církevní autorita. Verba mihi absunt.
Sancta simplicitas! - měl údajně zaslechnout Petr z Mladoňovic povzdechnout Mistra Jana, když po přiložení pochodně k hranici přiskočila iniciativně místní baba a vhodila na ni ještě s v ů j klacík. Boží prostoto!

informace řekl(a)...

Code Napoléon, je doposud základem francouzského civilního zákoníku a zákoníku většiny evropských zemí.
Nejsem nějaký znalec, abych tu uváděla podrobnosti, ale v podstatě sjednotil a kodifikoval francouzské zákony, dost roztříštěné, v racionálně pojatý celek.(Cartésianisme méthodologique et Code civil)
Řekla bych metodičtější než anglický systém.

Jakub S. řekl(a)...

Aha, jasně.
Compliant, acquiescent, "soft" - ústupný.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
daleko větším problémem jsou islámské "no-go" zóny, kam policie nejde, a kde se odehrává život podle "šaríje". Tyhle zóny vznikají jednak nové a nové, jednak se ty starší rozšiřují cíleným terorem vůči civilizovaným občanům bydlícím v sousedství. Za naprosté nečinnosti policie.
A dalším problémem je obrovská asymetrie přístupu k přistěhovalcům obecně a muslimům především, kdy na jedné straně brutální útoky ze strany muslimů zůstávají bez trestu, nebo s tresty naprosto bagatelními, na straně druhé jsou trestány i pouze verbální útoky proti nim a dokonce i věcně naprosto korektní. Nedávno nejvyšší soud Rakouska potvrdil pokutu (na naše peníze řádově statisícovou) rakouské političku, která na jedné besedě označila Mo. za pedofila. Přičemž v oficiálních životopisech Mo. (z nichž se vyučuje v mešitách) se jasně a jednoznačně píše, že s Aišou provozoval nekoitální sex hned po svatbě a jako dárek k devítinám ji odpanil.

informace řekl(a)...

Pergille,
takhle se dostáváme k bezbřehému problému multikulturalizmu a multikulturální společnosti. O tom bychom mohli mluvit do nekonečna. S tím se různé státy vypořádávají všelijak. Problémy soužití s extraevopskými komunitami jsou jiné v těch státech, kde jsou imigranti usídleni již po generace, jako ve Velké Británii nebo Francii, Holandsku. Tam nejen existují do sebe uzavřené komunity, které se prakticky zmocnily celých čtvrtí, ale zároveň můžeme pozorovat, že ani nové generace, narozené v hostitelské zemi, se nijak neasimilovaly, nesžily s novým prostředím, ale naopak se stávají někdy i radikálnější než noví přistěhovalci. Ke všemu budou mít i státní příslušnost.
Politika multikulturalizmu, jak by ji chtěly provádět italští politici anebo jak doporučuje církev - a to zabránit vytváření podobných komunit, včleněním imigrantů jako jedinců do společnosti, nemá podle mého velké perspektivy. Protože ty komunity se vytvářejí spontánně. Prozatím jde hlavně o komunity Číňanů v toskáském Prato nebo v Miláně, které jsou docela uzavřeny samy do sebe, mají i svá ilegální lékařská ambulatoria. Něco podobného je možno pozorovat i u arabských muslimů - jenže značná část je tady ilegálně a tak se moc neprojevují, aby na ně nepřišla policie.
Fakt je, že s tou masovou migrací do Evropy si musí poradit jednotlivé státy samy, protože od příslušných orgánů Unie mohou očekávat jen monitorování anebo sankce. Psala jsem o tom několikrát v případě Lampedusy. Itálie si musí sama vyjednávat dvoustranné dohody s vládami severní Afriky, aby zabraňovaly odplouvání lodí a lodiček naražených uprchlíky k italským břehům. Jinak sama nemůže zasáhnout. Teď se o Lampeduse už dlouho nemluví. Poslední zpráva je z poloviny prosince, kdy dorazilo na ostrov 115 migrantů, kteří pak hodiny mrzli na břehu, protože středisko pro přijímání migrantů mezi tím zavřeli a všichni odjeli domů, včetně pracovníků EU a kontrolorů Vysokého komisariátu pro lidská práva. A ten "odliv" migrantů je výsledkem přímých jednání italské vlády ne nějaké společné politiky Unie.
Na oficiálních stránkách Italské konference biskupů (CEI) píší, že “communicatio facit civitatem” , že je třeba v imigrantech vidět především člověka, ocenit to, co má s námi společného, univerzálního a ne se na něj dívat jako nositele jiné kultury. Ale imigrant je téhož názoru? Anebo tvrdošíjně zůstává Arabem a muslimem? A je otevřený k nějaké diskuzi, kde by se konfrontovala vzájemně náboženská a kulturní stanoviska?
Je to problém, alespoň při takovém přístupu, neřešitelný.
Tím nechci říci, že by se měli imigranti nacpat do přechodové komory č.3, ale rozhodně by bylo vhodnější zavést režim kontroly a důsledného stíhání všech protizákonných akcí ze strany extrakomunitárních přistěhovalců neřli vést neplodné diskuze o univerzálních hodnotách člověka.

informace řekl(a)...

A tím také nechci říci, že by se měly zrušit mezinárodní smlouvy a traktáty o lidských právech.
Naopak, měly by se důsledně uplatńovat proti státům, které je nerespektují. Státy EU by do sankcí pro jejich nedodržování jistě nespadaly.
Problém není ve smlouvách, ale v politicích, kteří je nedokážou aplikovat.

drak řekl(a)...

informaci:

Já to naopak říci chci, řada mezinárodních smluv a organisací na jejich základě vzniklých a činných, je jaksi již přežita dějinami, stav světa je úplně jiný nežli v době jejich vzniku a není tudíž jediný rozumný důvod pro to, aby ty smlouvy platily i nadále a ty organisace spolu s nimi nadále existovaly. Co se OSN týče, tak její existence a činnost začínají být přinejmenším, problematické. Připadá mi nesmyslné, se vzhledem ke škodám které z jejich existence plynou, je ještě k tomu navíc i většinově financovat. Mělo by tedy dojít k přehodnocení těch smluv, traktátů a dalších záležitostí a pokusu o vhodnou a prospěšnou aktualisaci jejich znění. Kdyby to nepodařilo, tak k jejich vypovězení, u některých je snad opravdu lepší nemít nic, než mít to, co máme.

informace řekl(a)...

Tady máte, Draku,
texty těch smluv.
Které se Vám zdají přežité dějinami a které by se měly zaktualizovat?
http://www.lidskaprava.cz/student/uvod-do-lidskych-prav/dokumenty

adresa řekl(a)...

informaci:

Jsem inženýr, to má původ ve slově engineer, to byl ten, neboli ten, co udržuje v chodu engine, aby mohl konati prospěšnou práci. Já konkrétně zřizuji a udržuji v provozu počítačové sítě.

Co se týče těch mezinárodních smluv, tak podotýkám, že nejsem ani právník ani filosof ani politik a ani politolog. Nechtějte ode mne, abych se prodíral tou džunglí kravin a kvalifikovaně se k tomu vyjadřoval, na to jsou tu jiní, od toho placení, ale ti bohužel odvádějí jejich práci natolik mizerně, že je možné, aby jedni dostali za odporný zločin tresty +/- 20 let kriminálu, protože to napadlí bílí Cikány a na druhou umožňují, aby jiným nehrozilo za něco obdobného ani 5 let. I debil pozná, že tu není cosi v pořádku. Také nechci, aby se mi tu usídlovaly rychle se množící menšiny, které si postupně a agresivně usurpují čím dál tím více území a práv a ode mne se chtělo, abych to financoval a ještě z toho zároveň řval nadšením a pak je ani nemohl poslat tam, odkud přitáhli, když už dostali občanství, které by ale podle platných regulí ani dostat neměli. Občanství totiž může podle normálního práva může získat cizinec, který dodržuje zákony hostitelské země a nejedná proti jejím pořádkům, zvykům a zájmům, to tito zakladatelé mešit ale nikdy ani neměli v úmyslu. Co třeba ten unijní dotační bordel, doba, kdy bez dotací nebude schopna udržet business v chodu čím dál tím víc odvětví už je reálně zde. Prostor pro korupci a byrokratickou zvůli utěšeně roste. To také dávno není v pořádku. Političtí termiti zkorumpovaní kdekým nám podepisují potichu a za zády kdejaké svinstvo, které jako mezinárodní smlouva je v právu na úrovni ústavy, ne-li i jí nadřazená a určitě je nadřazena normálním zákonům, když to projde unijním a národním parlamentem, už to nic a nikdo nezastaví. Nechci hovořit o tom, že už toho všelijakého bordelu, plevelu, hnoje a svinstva začíná být tolika, že aby se v tom prase vyznalo, kdyby se tím někdo někdy chtěl opravdu řídit, pravděpodobně by zemřel dřív, než by to přečetl. Zkrátka a dobře, laskavá a přívětivá civilisace v podobě jak jí známe končí, poslední odcházející nechť laskavě zhasne světla.

drak řekl(a)...

informaci:

Zblbnut ověřovacím slovem jsem ho napsal chlívečku místo nicku. Shodně se Šmoulíkem Mrzoutem říkám: "Nemám rád změny ovládacích rozhraní.".

informace řekl(a)...

Draku,
že jste to Vy, jsem poznala hned při první větě.
Neříkám, že všechno funguje, jak by mělo anebo jak bylo v úmyslu autorů smluv.
Jenže považte, zrušíme smlouvy, rozpustí me OSN a nakonec i EU a co pak? Nebude tu žádný zprostředkující orgán, jen stádo států, které si budou dělat, co chtějí. Takhle alespoň nějaká mediace tu je, i když ne příliš efektivní.
Proč poslal Vysoký komisariát pro lidská práva kontrolory na Lampedusu? Aby Italové nějaké to plavidlo "omylem" nepotopili. Precedent tu už je, pobřežní hlídka poslala ke dnu plavidlo Albánců, když houfně počátkem devadesátých let utíkali do Itálie ve všech možných neckách. Prý ho neviděla. Nebo si nemyslíte, že by Lampedusani ty imigranty neztloukli?
Nakonec to jsou pořád lidi.
V Itálii mají pěkné rčení: na to, abys vyprázdnil popelníky, nemusíš převracet celý vagon.
Co kdyby se ty smlouvy upravily a daly se do pořádného fungování mezinárodní organizace?

STK řekl(a)...

Omlouvám se, že vstupuji do debaty,
ale vidím tady problém právě mezi inženýrským a filozofickým řešením. Inženýr, když nedbá na to, jaký je skutečný stav věci, kterou má opravit a spolehne se na to, že je takový, jaký by měl být, skončí ve své profesi neuvěřitelně brzy. Filozof ale z takové premisy zásadně vychází. Pak se hrozně diví, že věci nefungují tak, jak to "bylo vymyšleno".
Říká se tomu zpětná vazba. U filozoficky uvažujících lidí bývá výstup ZV neustále filtrován osobním názorem filozofa, filozofií, kterou on zastává.
Což inženýry irituje, protože vědí, že takto se nedá nic zkonstruovat, nic opravit. Aby se věci daly do pořádku je třeba ctít fakta, nikoliv ideje.
Tudíž je sice pěkné definovat lidská práva (a a není to jednoduchý úkol) ale pro funkčnost systému musím vědět, nakolik jsou opravdu dodržována a nakolik jsou dodržovatelná.
===
Například A.S.Pergill má typicky inženýrské uvažování. A je tuším MUDr. Naopak Šaman je inženýr a uvažuje spíš jako filozof, humanista. Já jsem člověk, který se celý život pohybuje mezi dvěma frontami: emotivní, rozevlátí (atd.atd.) umělci a strozí, kožení (atd. atd.) technici a manažeři. Takže ten rozpor mezi humanitním a technickým řešením vidím naprosto zřetelně. Ale do pořádku to dají ti nepříjemní inženýři - snad podle idejí, které předestřou humanisté. To by byl ideální stav.

Promiňte, že jsem se vmísil.

informace řekl(a)...

Nemáte se za co omlouvat, STK.
Já se omlouvám, že odpovídám až teď.
Vaše přirovnání je pěkné, ale neukazuje cestu k překonání situace, kdy politikové - a jsou to politikové na vysoké úrovni, co formulují a podepisují mezinárodní smlouvy - nejsou schopni pak zvládnout situaci tak, aby byly dodržované. V této věci pak mají filozofové skutečně jen malou roli. Ono by to byl totiž taky pěkné téma k diskuzi - vliv filozofie a abstraktního myšlení na rozvoj politiky nebo vůbec civilizace. Nechme ho raději stranou.
Já jsem toho mínění, že už fakt, že za společný stůl zasednou zástupci 193 států, je pozitivní, i když všechny hlasy nemají stejnou váhu, když převládají zájmy těch nejsilnějích.
Ale ponechat rozhodnutí o klíčových vitálních problémech jen na bilaterálních jednáních se mi zdá značně riskantní. Je to, kromě jiného, hlavní mezinárodní forum na kterém problémy vyjdou najevo a na přetřes, takže se o něm dozví i světové mínění. I když často v překroucené formě. Proč, o tom se také nebudu šířit.
Je také pravda, že některé choulostivé otázky si velmoci vyřizují mezi sebou přímo bez mediace OSN. Jako příklad uvedu zprávu, kterou jsem nedávno našla na webu a která mě zmrazila. V r. 2000 jsme byli na vlásek od III světové války, když při velkých cvičných manévrech ruské floty havarovala a potopila se ponorka Kursk. Tenkrát to vyřešil zásah tajných služeb a přímého vyjednávání mexi dvěma prezidenty.
Myslet si, že mezinárodní organizace mohou fungovat optimálním způsobem, t j. objektivně s ohledem na zájmy všech je značně utopické. V těch organizacích jsou zas jen lidé, kteří mají na zřeteli vlastní zájmy a ne všeobecně lidské.

Jakub S. řekl(a)...

Když čistíš popelník, nepřevracej vagón! Cosí mi piace.
A: Communicatio... = komunikace dělá obec, společenství. Paráda. Jste chytrý lidi, p ř e s t o ž e jste inžinýři a dochtoři a vůbec. A pozor: naše inženýr není z engineer ani engine. Vzápětí p. Š. píšu o tomto slovu esejík, esejíček...

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

on už samotný Červený kříž, který deklaroval některé zásady následně se objevující (v různě upravené podobě) ve vámi citovaných mezinárodních dokumentech) byl "přípravou na minulou válku", protože obě strany tehdejšího konfliktu válčily v té době již zastaralým způsobem a nereflektovaly ani desítky let staré novinky. Krátce předcházející Krymská válka a následující občanská válka v USA daleko víc předvedly to, co se odehrávalo následně v první světové (a někdy až ve druhé).
A tyhle naprosto zastaralé ideje, bijící se na každém kroku s realitou, jsou více či méně násilně vnucovány k realizaci.

Druhá věc je, že když si dokumenty o lidských právech seřadíte, (třeba od Francouzské revoluce až po Listinu lidských práv přijatou v EU), tak jsou stále levičáčtější a levičáčtější. Nutně to povede k jejich odmítnutí po zhroucení levičáckou ideologií řízené EU.

A další věc, speciálně k těm občanským právům:
Když Řím jako republika uděloval občanská práva obyvatelům provincií nebo imigrantům, tak je celá staletí probíhal pečlivý výběr kandidátů a občanství dostali pouze ti nejvíc integrovaní do římské společnosti. Teprve až se začalo rozdávat římské občanství plošně, např. formou politických úplatků apod., začala se římská demokracie hroutit a muselo se to (jistě to nebyl jediný důvod) řešit kumulací exekutivních funkcí v rukou jedné osoby, která obcházela masami neřímských voličů zneschopněné zastupitelské orgány (a později za dominátu jim zcela odňala faktickou moc).
A zase jsem u toho multikulturalismu, který přiděluje občanství s trochou nadsázky už na celnici a každému.

informace řekl(a)...

Pergille,
nejdřív o udělování občanství imigrantům. To je regulováno zákony té které země EU. Italský zákon z r. 1992 je v této věci dost přísný. I osoby, které uzavřely sňatek s it. státním příslušníkem, mají nárok na požádání o občanství až po dvou letech. Cizí občané až po desíti. O udělení občanství rozhoduje ministerstvo vnitra.
http://www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/temi/cittadinanza/sottotema002.html
anglická verze
http://www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/temi/cittadinanza/Sottotema_007_English_version.html

Jak je to u jiných států nevím. V Itálii není snadné ani dostat povolení k pobytu, nejedná-li se o občana EU, kde je to automatické.
Předešlá vláda zvýšila i poplatky na udělení a prodloužení povolení k pobytu z 80 euro na 200.

Fakt je, a to musím uznat, protože to jasně potvrdily události minulého roku, EU a OSN svými listinami zajišťují práva všem bez ohledu na skutečnou postatu nebo cíle jednotlivce. Na to už poukazovala předešlá italská vláda při masovém přílivu imigrantů. Byli přijímáni - dočasně - všichni, aniž by se vědělo, o koho se jedná, nejsou-li mezi uprchlíky i teroristi. Italská vláda podávala několikrát návrh, aby byly zřízeny specielní agentury v Africe, kam by se žádající obraceli přímo a vydávali by se na cestu až po vyřízení žádosti. Teď se tou masou ilegálních imigrantů musí zaobírat italská policie a v případě vyhoštění musí sledovat dost komplikovanou proceduru.

Jak jsem již říkala, každý dokument, každá smlouva je zdokonalitelná (perfettibile), stačí mít dobrou vůli. V první řadě EU by si měla uvědomit, že nové stěhování lidstva z Afriky do Evropy nemůže probíhat jako spontánní demografický nátlak, ale mělo by být racionálně regulováno.

Větší vlastenec řekl(a)...

Euroameričani nerozlišují Čechy a Cikány

Ještě k neexistenci oficiálního Seznamu Židů v české politice a českém hospodářském, kulturním a společenském životě :
Multikulti nadšenci a eurohujeři jsou jako slepí - nevidí rozdíl mezi námi Árijci a jinými rasami*).
Je to až k nevíře, ale kupříkladu Euroameričani nevědí, kolik k nim přichází „českých“ Cikánů.
Jak je to možné ?
Takto : Hloupí a zaostalí Euroameričani prostě NEEVIDUJÍ Cikány jako Cikány. Pro ně jsou to prostě LIDI.
No chápete to ?!

Pak se nedivte, že v Euroamerice neexistují oficiální (vládní) seznamy nejen Cikánů, ale i Židů. Že tyto seznamy odmítá vypracovat současná zrádná proevropská pravicová „česká“ vláda.

Prostě - hodně, HODNĚ se od nás budou muset učit ti hloupí a nevzdělaní Euroameričani, až je konečně osvobodíme, až rudá vlajka (spolu s naší českou a zelenou Prorokovou) zavlaje nad Bundestagem, Elysejským palácem, Bílým domem.

Hej, Slované, ještě naše slovanská řeč žije, pokud naše věrné srdce pro náš národ bije!

----------------------------------------------------------------------
*) Povšimněte si prosím, drazí vlastenci, že jsem použil politicky korektní termín „jinými“, namísto příhodnějšího „nižšími“.