sobota 28. ledna 2012

Osvětim - velká čísla, malé příběhy

27. ledna 1945 okolo třetí hodiny odpoledne osvobodila Rudá armáda osvětimskou továrnu na smrt. V komplexu táborů zůstalo po urychlené evakuaci ještě 7.000 živých vězňů. Mrtvých bylo jen asi šest set, většinou postřílených. Protože esesáci už zlikvidovali plynové komory, nebylo vraždění tak efektivní. Byla zbořena i krematoria, takže nešlo mrtvá těla obrátit v popel, jako těch milion třistapadesát tisíc před nimi. Poslední němečtí vojáci raději utekli, než by riskovali, že budou zajati při konečném řešení likvidace svého nepřítele. Hladového, zmučeného, nahého, nemocného nepřítele. I dětí svého nepřítele. A jejich maminek...


Usvědčující stavby se snažili náckové likvidovat, aby nezůstaly stopy po jejich ohavných zločinech. Ale nestačili pobít všechny svědky. A svědci hovoří. V těchto dnech můžete opět vidět mnohé pořady, kdy přeživší svědčí. Mnohdy poprvé po desítkách let. Protože to, co tu zažili, raději skrývali. Chtěli po válce žít, a proto chtěli zapomenout. Nehodlali na sebe přivolávat pozornost. Ztratili řeč, když jim známí, kteří zůstali "venku", po válce říkali:

"To si ani nedovedete představit, jak to bylo strašné, když bylo stanné právo! A to bombardování! A o povstání se tu i střílelo! Zatímco vy jste si byli v koncentrácích...."

"Byli si..." Do nacistických koncentračních táborů přišlo v letech 1933-45 celkem asi 26 milionů lidí. Asi 11 milionů z nich už nevyšlo. Asi polovinu z tohoto počtu zavražděných tvořili lidé židovské víry, národnosti či původu. Mezi nimi bylo i téměř devadesát tisíc českých Židů. Jen necelých šest tisíc přežilo. A někteří z nich dodnes svědčí. Můžete je vidět v dokumentech, které se teď promítají v televizi.
Starý člověk vypráví o tom, jak byl mladý, jak měl rodiče a sourozence, normálně žili, a jak se kolem nich začal postupně svírat neprorazitelný kruh. Pamětník vypráví, jak spal na pryčnách, v jejichž dolních lůžkách umírali musulmani, o vších, o hladu, o bití, o mučení... Vypráví neuvěřitelné věci, s neuvěřitelným klidem.

A pak najednou zmlkne, chvíli se přemáhá, řekne "promiňte..." a nakonec přece jenom uvidíte jeho slzy, které až to téhle doby zůstávaly neviditelné. Většinou se objeví, když mluví o smrti svých blízkých. Znám několik těch příběhů, a vždycky je mi těžko, když na ně pomyslím.

Příběh děvčátka, které rodiče strčili pod cizí identitou do sirotčince, kde přečkalo válku. Ta paní dodnes žije a dodnes má mámě a tátovi za zlé, že ji nevzali s sebou. Do Terezína a do Osvětimi, kde zahynuli...

Příběh miminka, které chtěla jeho maminka zabít dříve, než dostanou pozvánku do transportu. Nakonec přežili v úkrytu. To miminko žije dodnes, ale dodnes nemůže zapomenout mamince, že je v dětství nikdy nepohladila...

Příběh miminek, které jejich matky pohodily do příkopu ještě před selekcí na železniční rampě po příjezdu do Osvětimi, aby se zachránily a mohly mít po válce další děti.

Příběhy maminek, které dostaly při selekci možnost jít na správnou stranu, ale přesto doprovodily svoje děti až do plynu. Byly s nimi v posledních okamžicích jejich krátkého života. Tyto ženy se vzdaly šance na život, upřely život svým budoucím potomkům, jen aby mohly být se svými robátky společně a aby jim mohly v posledních okamžicích jejich života pomoci.

Promiňte...

Psáno v Praze v lednu, roku 60 po Osvětimi, poprvé vyšlo na Neviditelném psu 25. ledna 2005

Na www.holocaust.cz  najdete informace, dokumenty a další materiály o genocidě Židů a Romů za druhé světové války, o dějinách rasismu a antisemitismu.
Databáze obětí "konečného řešení židovské otázky", uvedená na těchto stránkách, obsahuje více než 120.000 záznamů lidí, kteří byli kvůli svému židovskému původu pronásledováni a zavražděni v nacistických koncentračních táborech.

152 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Nemáte se za co omlouvat Šamane, holocaust byl ten nejděsivější zločin v dějinách světa, ale izraelskému památníku holocaustu Jad Vašem se podařilo identifikovat 4 miliony Židů a probíhá identifikace dalších lidí. 6 milionů Židů mělo tvář, mělo rodinu, žili normálním životem, než je nacisté sprovodili ze světa a snažili se vymazat židovský národ i z historie. Během holocaustu bylo zavražděno tak mnoho lidí, že se naplnila Eichmannova slova, že se jedná o statistiku, na papír byli napsáni Židé z různých zemí, pak nacisté učinili součet a dali se do "díla". A víte, co řekli někteří esesáci v Osvětimi? Mají Židé peklo? No nevím, ale my jim ho uděláme. Mňáčko napsal dílo "Já Adolf Eichmann", někde v knihovně tuto knihu mám, musím ji dohledat a také Glazar napsal dílo "Treblinka, slovo jak z dětské říkanky". A takových osudů bylo? Mnozí českoslovenští přeživší Židé, naši spoluobčané pomohli zakládat nový Stát Izrael např. Petr Bachrach (Olšer o československých Židech v Izraeli napsal knihu, mám ji doma, takže si ji připomenu)...Asi 24000 československých Židů po válce se do Izraele vystěhovalo a bojovalo ve Válce za nezávislost proti Arabům, kteří ho napadli.Někteří z Židů se vystěhovali do USA, Kanady a Austrálie. Naříklad dcery Tomáše Toetfera (Toetfer je židovského původu) žijí nový život v USA. Bojujme za Sion, obhajujme židovský národ před zlými pomluvami antisemitů, je to nutností...Opět připomínám dnes na ČT2 poběží 2. díl dokumentárního cyklu "Židé, dějiny jednoho národa"...

Šaman řekl(a)...

Prosím Vás, Kopretino, přestaňte juž s uváděním, kdo je jakého původu, vždyť jste s tím vlastně stejná jako kolega ASP. Já mám křesťany rád - ale takhle nám nepomůžete!!!

A ke jménům - po několika zkušenostech byste si je nejdříve měla ověřit jejich skutečnou psanou podobu, třeba na gůglu nebo Wiki.

\ :-/

Kopretina řekl(a)...

Ladislav Mňačko-Já Adolf Eichmann
http://www.databazeknih.cz/knihy/ja-adolf-eichmann-25460

A dílo-A dílo Richarda Glazara mám dobře napsané, hledala jsem

http://www.kosmas.cz/knihy/135808/treblinka-slovo-jak-z-detske-rikanky/

A uvedení původu bylo pouze v tomhle článku, protože je článek o Osvětimi a v Osvětimi byli vyvražďováni především Židé...

Tentokrát jsem si názvy knih ověřovala...

Kopretina řekl(a)...

Jó napadla mě myšlenka. Problematika Íránu. Írán nebyl vždycky protiizraelskou zemí, v době starověku perský král dovolil návrat Židům do Izraele. V době 2. světové války perský politik Abdol Hossein Sardari zachraňoval íránské Židy před jistou smrtí- http://en.wikipedia.org/wiki/Abdol_Hossein_Sardari
A i během Války za nezávislost, kdy Arabové přepadli Izrael, se Írán do války nezapojil (možná uznal Izrael, ale nejsem si jistá), před šáhovo území prchali iráčtí Židé do Izraele během operace Ezra a Nehemiach...To až po revoluci Chomejního začalo peklo...A mnozí íránští Židé uprchli z Íránu...A mladí Íránci nejsou protizápadní, nad Íránem lámat hůl není správné. Nejsou všichni Íránci jako Ahmadinežád...A Íránci se brání tomu, když je někdo přiřazuje k Arabům...

informace řekl(a)...

Po téměř sedmdesáti letech se hrozné rány druhé světové války nezahojily. A zahojí se někdy, vybledne časem vzpomínka na tu strašlivou dobu? I když přímí svědkové nebo přímo osobně postižení již nejsou většinou naživu, zůstávají tu jejich děti, vnukové. Kolik lidí ztratilo své drahé, rodiče, příbuzné? Kdy se utiší bolest, kdy milosrdný čas zahalí závojem zapomnění minulost?
Včera jsem shlédla tři dokumentární filmy o Holokaustu, jeden natočený BBC o Auschwitzu, jeden krátký dokumentární film natočený samými nacisty, který náhodou objevili spojenci a jeden italský o zodpovědnosti západních politiků, papeže, Mezinárodního červeného kříže, protinacistického odboje a samotných židů v USA a Palestině, kteří se nikdy nepostavili otevřeně na obranu těch statisíců, milionů nevinných lidí, kteří byli hnáni na smrt jen pro svůj "rasový" původ. Odpovědi na přímé otázky novináře, proč tenkrát nezasáhli anebo proč alespoň veřejně neodsoudili počínání nacistů jako papež, byly skutečně trapné. Z nich ale jasně vyplývalo, že každý měl na zřeteli hlavně vlastní zájem. Skutečně otřesné.
Dnes budujeme novou sjednocenou Evropu, kde by všechny národy měly najít svůj společný dům. Žít a spolupracovat v míru.
Právě v těchto dnech vypukla polemika proti nacionalisticko rasistickým výrokům novináře z Der Bild proti Italům. Polemika se rozšířila téměř po všem tisku, vedle protestních článků se sypou karikatury na Merkelovou, padne občas jméno Goebbelse. Proti výrokům německého novináře se ohražují politikové jako guvernér regionu Veneto, Luca Zaia, který na vzpomínkové oslavě Holokaustu, spolu s představenstvem židovské obce se vyslovil vw svém projevu o nepřípustnosti podobných urážlivých výroků a vydal o tom oficielní komuniké.
Co vedlo německého novináře k podobným "nonšalatním" výrokům? Vědomí nadřazenosti, kulturní a civilizační, jedněch národů nad druhými?
A s takovými lidmi máme budovat společnou Evropu.

Harpyje řekl(a)...

Ach, ted je to Bild Zeitung, a ne Spiegel? :-))))
Jste trapná.

informace řekl(a)...

Pardon, der Spiegel.

Harpyje řekl(a)...

A ty "nacionalisticko rasistické výroky proti Italům?
Citujte, prosím!
Dzp

informace řekl(a)...

Text tiskového komuniké, který vydal guvernér regionu Veneto Luca Zaia.
http://www.regione.veneto.it/Notizie/Comunicati+Stampa/Gennaio+2012/143.html
Guvernér je také trapný?

informace řekl(a)...

Postoj prezidenta italské republiky

http://www.ilmessaggero.it/articolo_app.php?id=44720&sez=HOME_INITALIA&npl=&desc_sez=
Je také trapný?

informace řekl(a)...

Odkazy na italské noviny, které přinesly dlouhé kusy textů z Der Spiegel jsem Vám už napostovala.
Německý text nemám. Snad si nemyslíte, že si pro ty výroky zaplatím na ten plátek předplatné?
Není to poprvé, co zesměšňuje Itálii.
http://www.irispress.it/214440/der-spiegel-il-giornale-a-noi-schettino-a-voi-auschwitz
Pokud jde o trapnost, na Vašem místě bych se podívala do zrcadla.

Harpyje řekl(a)...

"Není to poprvé, co zesměšňuje Itálii."
Jak byste mohla vědět, že to není pravda, když Spiegel nečtete, a to, co o něm víte, znáte jen z druhé ruky?
Pokud bude Spiegel reagovat na tyto směšné útoky, tak Vám dám vědět.
Do té doby zůstávám s ptačím pozdravem

Harpyje

informace řekl(a)...

Když budete té lásky a otevřete si odkaz, najdete tam ilustrace prvních stránkek časopisu, které zesměšňují Itálii a ministerského předsedu (mimo jiné Berlusconi jako "kmotr" mafie).
"S ptačím pozdravem?" Ptáci, hlavně ti domácí jsou už dávno na kurníku. Jen běžte!

Harpyje řekl(a)...

Ty nezesměšńují, ty karikují. V tom je velký rozdíl.
Všechna tato vydání znám, protože čtu papírový Spiegel každý týden.
Tak se laskavě uklidněte ve Vaší vlastenecké vášni, a snad si například vzpomenete na "Merkels unfickbaren Arsch", po kterém v Německu "kein Huhn gekraeht hat". O kvalitě tohoto výroku snad nemusíme diskutovat.
Dobrou noc.

Jakub S. řekl(a)...

Pěkný, výstižný ideálně dlouhý citlivý článek, dík. Ten okamžik, ta chvíle, kdy člověk stane v Birkenau (ne ve stammlágru Auschwitz!) na rampě, kde dnes nic není, nad půdorysy nekonečných řad baráků hvízdá polský vítr, prázdné koleje už půl století rezaví, všude žlutá tráva, a vy si tam bleskově vybavíte proudy zmatených a vydivočených a chytračících a hysterických lidiček a všude řev a nářek dětí a matek a černé esesmany a Dr.Med. Mengeleho a ukrajinské bestie s klacky a SS psovody s vrčícími vlčáky, narážení vagónů, kolem věže a dráty a germánsky zlověstná těžká vstupní brána, Jedem das Seine a Arbeit macht frei a vzadu odkudsi stoupá těžký hustý zvláštní nekonečný sloup dýmu... a pak za pár dní řekne matka vaší ženy, poctivá věřící vzdělaná býv. náčelní Sokola ve své velké obci, co si nikdy nezadala ani s bolševiky: Proč tam jezdíš? Se ti divím. To ťa zajímá? Máš se zajímat o to, co tu bylo s nama tehdy. To nebyli naši. To se nás netýká! Staraj se o vlastní.
Oceňte otevřenost. Nutím se. Ale musel jsem to napsat. Byla to vynikající, na ultimo obětavá a silná ženská. Jenom... oni nebyli naši, přeca! A koledovali si.

Harpyje řekl(a)...

http://einestages.spiegel.de/static/topicalbumbackground/24248/skizzen_des_schreckens.html

Kopretina řekl(a)...

Ano, je to příšerné, to se nedá slovy popsat, hromady mrtvol, o které se nikdo nezajímá, které se spalují, vyhublé kostry, které čekají, až na ně přijde řada, vyčkávají hodiny spásné smrti, všude nemoci, tyfus, úplavice, zanícené rány, pokusy na lidech...vidím před očima děsivé výjevy...Am Jisrael Chaj! Národ Izraelský přežil, Stát Izrael vzkvétá a chlapci turbanovití, ani dámy a pánové nacibolševici s tím nic nezmůžou. Hospodin střeží cesty spravedlivých cesta hříšníka vede do propasti, zapomenu-li na Tebe Jeruzaléma, nechť mi upadne pravice, i když půjdu roklinou širé smrti, nebudu se báti zlého, neboť ty se mnou jsi.

STK řekl(a)...

Můj táta nikdy o lágru nemluvil.
Ale už jako děcka jsme věděli, že nesmíme zapískat na píšťalku, když táta spí. Když jsem to jednou, nic zlého netuše udělal, byl to pro mě strašný zážitek, který nezapomenu do smrti. Táta vyletěl z postele ven, jako kdyby ho vymrštila nějaká velká pružina, postavil se vedle postele do pozoru a jenom blekotal: "Co... co... co se děje?" Byl bledý jak smrtka a za těch pár vteřin tak zpocený, že by mohl pyžamo ždímat. Když viděl, že je doma a píšťalka neznamená nástup na Appellplatz, zklidnil se a šel si do kuchyně zakouřit. Ten večer už nešel spát.
Máma si mě pak vzala stranou a vysvětlila mi, že táta byl v "koncentráku", taktak ho přežil a vždycky se vyděsí, když někdo zapíská na píšťalku. Od té doby jsem pečlivě hlídal, aby nikdo z děcek nezapískal, když táta spal. Tu jeho hrůzu jsem si pamatoval.
===
O koncentráku, jak se tam dostal a proč a jak lágr přežil mi táta vyprávěl až po smrti maminky. Potřeboval to asi někomu říct. Znám ty příhody z první ruky, ale psát o nich se mi opravdu nechce. Vždycky v duchu vidím tátu, jak občas přestal na chvilku mluvit a roztřásl se mu spodní ret, jako když malý kluk nabírá k pláči. Ale nikdy neplakal.
K Němcům si zachoval přátelský vztah do své smrti. Už jsem to tu psal - když jsem se ho jako malý hloupý kluk, který se ve škole dozvěděl o koncentračních táborech a těch hrůzách, kterými vězni museli projít, zeptal, jak se může tak přátelsky bavit s našimi německými sousedy v Sudetech, odpovídal mi vždy stejně: "Tihle Němci to nebyli!" A můžu říct, že tím si mezi německými starousedlíky udělal tak dobré jméno, že z něho "tyju" nejen já, ale i můj syn a žena. Všichni, o kterých tu píši jsou už po smrti - ale jejich děti a děti jejich dětí tu prapodivnou "ratolest míru", kterou jim nabídl můj táta nesou dodnes. Je málo uctivých věcí na tomhle posraném světě, ale tohle je jedna z nich.
===
Ne, to opravdu nejsou příhody pro pobavení některých štamgastů.
Nakonec bych jejich vtipný intelektuální "nadhled" marným vztekem odskákal já. Nemám toho zapotřebí.
===
Takže nic.

informace řekl(a)...

Ma vada "a letto", cara signora. Con la sua culona!
Ma guarda un po' quanto sono sensibili 'sti crucchi!

Kopretina řekl(a)...

Hans Jonas-Pojem Boha po Osvětimi
http://www.souvislosti.cz/archiv/jonas1-94.htm
Možná by stálo za to si knihu přečíst...

Kopretina řekl(a)...

Hejl je dementní pako a dělá ostudu nám všem slušným Jihomoravanům, že takový hnusný, ohavný, zbabělý, nelidský, dementní ksindl žije na jižní Moravě, vlastně můj krajan, fuj, takovým dobytkům bych nařídila povinnou práci v Mauthausenu, hezky tahat kamení nahoru, dolů, nahoru, dolů, nebo v Mathausenu byl "kopec zpívání", kde lidé museli zaspívat a pak skočit dolů...Skákat dolů bych takové dobytky nenechala,je to nekřesťanské, i když trocha starozákonního hněvu by neuškodila, ale budiž, ne jsem proti zabíjení, ale nějaké ty práce by si odpracovat měli, aby poznali, co je utrpení a to Mauthausen nebyl vyhlazovací tábor, zemřelo "jen 100 tisíc lidí", ne miliony jako ve vyhlazovacích táborech v Polsku, američtí vojáci se zděsili, zvraceli, omdlévali a v Dachau (opět "jen" klasický koncentrační tábor) když viděli hrdé esesmani a všude kolem mrtvoly do velikosti lidské postavy, na místě zastřelili všechny strážné SS, všechny...
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A120127_210914_p_cirkus_nef&vlakno=52335894#52335894
Re: Na ČT 2 dávají dokument "Židé" , díl Diaspora.:
Autor: P. Hejl Datum: 28.01.2012 20:12
Vandasu, sory, dějiny státního terorismu mám v malíku. Ale na todle mám prostě jinej názor. Je třeba rozlišovat primár vod sekundáru, A část teho národa si nedá pokoj, znova lichvaří a provokuje. A pak zase budou brečet, aš je za to stihne (i dyš nepřiměřnej) trest.

Re: Na ČT 2 dávají dokument "Židé" , díl Diaspora.:
Autor: P. Hejl Datum: 28.01.2012 20:16
1. Mám to v hlavě srovnaný. 2. Osobní skušenost. Sou nelidský, nemlosrdný a nelítostný. Touže jen po moci a po prašulích, Teda jejich část.
Víc nebudu pastovat nebo mě Šaman a ostatní roztrhnou vejpůl.
Já bych je hnala, vrahy jedny nacibolševické...Faktickým vraždám předchází vraždy slovní, kdo někoho zabíjí slovy je předstupeňem klasického vraha...Pro Krista Boha, jak toto je možné, proč?

informace řekl(a)...

Z 8.000 SS, co vykonávali "službu" v Auschwitz-Birkenau jich bylo postaveno před soud 22 a odsouzeno k doživotí 6.
Spravedlnost není z tohoto světa.

Kopretina řekl(a)...

Ne není! O Osvětimi napsal knihu Laurence Ress-
Osvětim - Nacisté a "konečné řešení"
Hrozné čtení. Já jsem četla, že z 8000 tisíc lidí bylo souzeno 800, právě v této knize, ale možná máte pravdu, nevím, nikdo nemá patent na rozum, i tak je nezpochybnitelné, že jen mizivé procento vrahů bylo souzeno, mizivé procento...Celé ty soudy byly šaškárný, konaly se Norimberské procesy s lékaři, s einsaztgruppen a v 50. letech byli někteří vrazi propuštěni na svobodu
Norimberský proces s lékaři-
http://en.wikipedia.org/wiki/Doctors%27_Trial
Norimberský proces s Einsaztgrupen
http://en.wikipedia.org/wiki/Einsatzgruppen_Trial
A tak dále, šaškárna, propustit je...ach jo...

Jakub S. řekl(a)...

Ten jakýsi výkal jménem hejl (nebudu psát velkým) je dokonalý prototyp antisemity: primitivní, sebevědomý, v í svoje, zakomplexovaný vůči vzdělancům, poštívá tajně a anonymně, případně mezi stejnými ve své hospodě. Přímo slyším jak vrčí, nenávistně vraští čelo a cedí mezi zuby své bvlivajzy. Nešpiň se s takovýma! Nejsou hodni. Amen.

informace řekl(a)...

Kopretino,
ta čísla udávali včera v tom dokumentárním filmu o Auschwitzu a dnes jsem si to ověřila na Wikipedii. Je přehlednější ta polská verze.

Kopretina řekl(a)...

No tak o to je to děsivější, děsivější. Soudit 22 z 8000 tisíc. A to spojenci kvákali, jak všechny nacisty postaví před soud, jak budou vráceni zpět na místa svých zločinů a souzeni.
Když jsem četla komentáře hejla, tak mě zamrazilo, smrad, mrknu na úvodník a čumím...

Kopretina řekl(a)...

No a jak hejl przní češtinu, každý může udělat hrubou gramatickou chybu, mně nevyjímaje
(i/y, s/z, čárky ve větách, malá velká písmena) ale on uráží češtinu, on to dělá schválně, przní slova a tím se vysmívá našemu rodnému jazyku...

Jakub S. řekl(a)...

To se musí udělat bleskově, hned v prvním zátahu. Jako s těma SS v Dachau: Ke zdi! Dva kulomety, žádné poslední přání, čas, nic: Ratatata a do minuty hotovo. Námitky? - A u nás? Zatracený samet. Proč je v Osvětimi taky hned nepostříleli? Vyšší princip mravní. Rozpliznutí do času, hory\ papírů, svědectví, ověřování, vyslýchání, nedůstojné zpochybňování svědků, kteří si, ale ale, nepamatovali j m é n a těch SS, co ukopali kamaráda... takže nevěrohodné, atd. A hlavně: bylo to ihned p o l i t i k u m - západní spojenci x SSSR. Vše už z tohoto úhlu pohledu. Už šlo víc o budoucnost než o čestné vyrovnání se s právě ukončenou minulostí.

Šaman řekl(a)...

Po seriálu o židovské historii opakovali na ČT2 Sedm světel, film Olgy Sommerové, natočený s pamětnicemi (nejstarší paní Alice Herz Sommerové bylo v době natáčení 105 let). A sedmé světlo se zapaluje za všechny, kteří trpěli válkou - bez ohledu na náboženství a národnost.

Ten seriál, na který upozorňovala Kopretina, je tuším britský, tak není na webu, ale 7 světel je z produkce ČT, tak na webu je (skoro hodina):

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10169742447-sedm-svetel/

Šaman řekl(a)...

Z Osvětimi včas utekli, Jakube.
Z Mauthausenu šli někteří dozorci převlečení za vězně, na pochod, a když narazili na americkou kolonu, a bylo osvobození, tak se Američani chvilku nedívali, a ti dozorci byli rozšlapáni za tu chviličku na kaši…

BTW: Podobně nepěkně se měli nacisté a esesáci za Českého povstání a po osvobození. Ale zatímco Američanům se to nikdo neodváží omlacovat o hubu, Čechům se to vyčítá - i to, co udělali sovětští vojáci. V Novém Boru kopali do pana nacistického továrníka vězni, kteří přetím pro něj otrocky pracovali…

informace řekl(a)...

Oni z velké části utekli. Velitel tábora Rudolf Höss se převlékl za námořního poddůstojníka, utekl a schovával se mezi námořníky (už si nepamatuju kde). Britům se ho podařilo chytit, protože nakonec manželka, které pohrozili, že pošlou jejího sya na Sibiř, jim prozradila, kde je.

Šaman řekl(a)...

ip-89-103-228-112.net.upcbroadband.cz se vyzývá, aby toho nechal. Byl jste pro své nepřístojné chování z této hospody vyhozen, jestli jste to dosud nepochopil a nejste zde vítán.

Kopretina řekl(a)...

Přesně tak, vrazi z SS měli být všichni na místě zastřeleni! Byl si v SS? Kulka! Nač s těmito vrahy soudy? Oni také nikoho nesoudili, vraždili bez soudu, všechny! A Jakube, představte si, že někteří lidé za to vojáky kritizovali. Když vypovídal voják, který osvobozoval Dachau, tak říkal, že na to, co viděl, nikdy nezapomene, ty mrtvoly, ty živé kostry a ten sladkokyselý pach smrti...Kdo to neuvidí, neuvěří...

Kopretina řekl(a)...

Alespoň Rudolf Hösse, vraha všech vrahů se podařilo dopadnout a oběsit...Židé chtěli, aby tuto bestii vozili v poutech po Evropě a všichni na něj mohli plivat...ale přesto na rozdíl od jiných nacistů se nevymlouval na to, že plnil rozkazy, řekl jasně, "důvody vyhlazovacího programu považuji za správné, Žid je nepřítel Německa, tak jsem jednal", nějak tak, není to doslovná citace...

Šaman řekl(a)...

Nicméně kdo je vrah a kdo voják, zabíjející v čestném boji, není vždy zcela jasně rozlišeno. V závěru války se objevili "partyzáni", kteří zastřelili toho gestapáka - kterému předtím posílali udání.
Proto, když se utiší bojový adrenalin, přicházívají soudy. A my teď nemusíme mít adrenalin, jaký měli lidé v palbě nebo při osvobozování koncentráků.

Proto se zapaluje ta sedmá svíce. Pro všechny, kteří tou válkou utrpěli, bez rozdílu vyznání a národnosti. Nakonec tedy i pro ty rozšlapané esesáky.

Větší vlastenec řekl(a)...

Právě proto, aby soudy nad bojovníky za svobodu "nepřišly", si vytváříme zákony.
Můžeme si proto být jisti, že i po našem opětovném vítězství nad nepřáteli si vytvoříme příslušný zákon.
Můžeme si proto být jisti, že budoucí obdoba Zákona č.115/1946 Sb. opět jasně stanoví odpovědnost za humánní likvidaci dědičných i novodobých nepřátel : 0.
A je to potřeba, neboť v lidu je adrenalinu - celé kubické kilometry.

Čest a Nazdar !

Anonymní řekl(a)...

nemáme nic, ani tu svobodu. Shalom.

stk řekl(a)...

Ke "spravedlivé pomstě":
Nechtěl jsem tu nic psát, ale tohle patří k věci. Když lágr, kde byl zavřený můj táta osvobozovali, většina SS včas utekla. Zůstali tam jen ti disciplinovaní a ti, když viděli tu obrovskou přesilu, zvedli ruce. Odevzdali zbraně a pak: pak se Američani chvíli nedívali. Na těch pár ubožáků byla přece jenom obrovská přesila vězňů. Utloukli je zmrzlýma bramoborama. Táta říkal, že stál v kruhu kolem odzbrojených Němců, hodil pár brambor a pak raději odešel. Asi byl, jak říkal, zbabělec. A měl tyfus.

Ono je to, jak podotkl Šaman, asi o dost složitější.

informace řekl(a)...

Něco podobného vyprávěl v televizním pořadu o Auschwitzu jeden židovký vězeň, který přežil. Spolu s kamarády zadusili Němce.
Když se ho reportér zeptal, jak to mohli udělat, byl to také člověk, bývalý vězeň odpověděl - byl to Němec!
A jak se na to díváte dnes, po tolika letech? Byl to Němec - opakoval vězeň.
Je to složitější, než jak si dnes myslíme.

Jakub S. řekl(a)...

Anonymové nechť si nechají to svoje s h alom. Obejdeme se.

Kopretina řekl(a)...

Informace, napsala jste to naprosto přesně, četla jsem o tom, i Břestislav Olšer o tom píše. Když Židé ve spojeneckých armádách se dozvěděli, co stihlo Židy v Evropě, založili skupinu mstitelů, chtěli dopadnout některé Němce a pomstít se. Od tajných služeb si vyžádali seznam Němců dopouštějících se válečných zločinů a pak šli chlapci a děvčata jednat. Když zjistili, kde se ten který Němec nachází, vzali džíp americké nebo britské armády a předstírali, že ho jdou zatknout, Němci byli v poho, protože nevěděli a pak řekli, jsme židovská brigáda, konáme s vámi proces a jste odsouzen k trestu smrti. Je to přesně jak popisuje informace, naprosto přesně. Navíc po Židech nemůžeme chtít křesťanskou morálku, judaismus obsahuje v sobě rysy i pomsty, takže Židé měli plné právo pár Němců zadusit. Když byly neschopné spojenecké soudy, tak museli soudit Židé a odsuzovat za to Židy je hnusné, ohavné, zbabělé a antisemitské...

Jakub S. řekl(a)...

Tak tedy podotknutí profíka přes slova:
Slova mají význam ve své době a na tom kterém (jeweilig) místě. A nejenom to. Taky přece se jejich smysl, citové zabarvení, vrstva řeči, pozitivní x negativní konotace sakra mění a pozměňuje podle věku, vzdělání či soc. zařazení mluvčího, místa projevu (úřad x kuchyně doma) atp. Satis. A teď:
Takže kdyř opakoval Byl to Němec, myslel tím souhrnně: byl to náš nejbližší nepřítel, esesák, dobrovolník, člen NSDAP, vrah neurčitelného množství mých spoluheftlinků. MMCh tehdy se nějakou dobu psalo, podívejte se do časopisů, němec s malým n. Nevím, že by někdo nějak vehementně otevřeně protestoval. Kdo chtěl psát N-, ovšem mohl.
Když letěli němečtí buršáci v cereviskách s rákoskama a holema na shromáždění českých strudentů či dělníků v Brně po 1900, volali rovněž souhrnně: Tscheschen nieder! Vše.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, knihy p. Olšera přirozeně mám, i s osobním věnováním. Tam je to velmi expresivně popsáno. Jenom, prosím: tohle nejsou p r i m á r n í p r a m e n y , ano? To už je beletrie (byť takříkajíc dokumentární či faktu), takže sem nelze odkazovat jako do prvotního pramene, dokumentu.
Harpyje, vím to soukromě, má k B. Olšerovi značné výhrady, ale nestačil jsem se zajímat jaké. Asi tuším, no ale možná to ponechám na dvojstranné vyjasnění, nebo jinde. Já určité mám rovněž. To nic nemění na jeho úžasném zaujetí neřešitelnou předovýchodní otázkou a buldočí snaze vše objektivně přiblížit. MMCh, BO byl celé mládí a dýl na straně Arabů. Pak tam jel... vrátil se a sypal si popel na hlavu. A jako pokání za pitomost napsal pár knížek jak hrom.

STK řekl(a)...

A to jsou právě postoje Informace, které mě děsí. Děsí bez jakékoliv legrace.
===
- byl to Němec / Čech
- byl to Žid / Arab
- byl to antisemita / sionista
- byl to muslim / křesťan
- byl to gádžo / Cikán
- byl to komunista / imperialista
- byl to partyzán / fašista
- byl to sparťan / slávista
- byl to gay / pedofil

===
Proč si lidi dělají ze života tak primitivní fotbalový zápas? Nebo počítačovou hru? Copak tohle jsou samy o sobě nějaké důvody?
Vidím jen nenávist a stádnost. Neochotu používat vlastní hlavy, tupé opakovaní jakýchsi pofiderních pravd, vtloukaných jim do hlavy.
Fanatici! Malí, větší, černí, bílí, "zdělaní" i nevzdělaní. Bohatí svým přičiněním - nebo svou "vyčůraností". Chudí pro svou lenost nebo hloupost. Málokdy řízením osudu.
Nemám je rád.

informace řekl(a)...

Kopretino, podle mého není třeba hledat nějaké ospravedlnění za ty činy v morálce nebo učení Bible. V situaci, kdy byly všechny normy morálky brutálně pošlapány, kdy se s lidmi zacházelo hůř jak se zvířaty, měli se snad vězňové těmi zásadami řídit? Morální nebo náboženské normy jsou nakonec nátěr, kterým přikrýváme nebo brzdíme naše vášně, nejvnitřnější tendence. A pomsta je snad tím nejhlubším niterným pocitem nebo pudem člověka. A ti, co přežili, co se nezlomili, protože chtěli žít, pak reagovali proti těm, co je zabíjeli.
V tom TV programu, co tu pořád cituji, bylo i svědectví malé desetileté holčičky, co přežila pokusy Mengeleho. Ptali se, jak je to možné, že tak malé dítě mohlo podobné týrání přežít. A holčička odpověděla: chtěla jsem žít, přežít za každou cenu a tak jsem se nevzdala.
Nebudí ve Vás obdiv a zároveň hrůzu podobné svědectví?

informace řekl(a)...

STK,
právě se snažím vysvětlit, že na tu dobu nemůžeme aplikovat naše dnešní morální normy. Nemůžeme na těch lidech chtít nebo jim vytýkat, že zabíjeli. Nemůžeme tvrdit, že měli počkat na regulérní soud nad nacistickými dozorci. Nemáme na to právo. Sedíme za počítačem s hrníčkem kafe a klidně si tu besedujeme.
Opakuju, nemáme na to právo.

STK řekl(a)...

Informace, přidal bych parafrázi jednoho prostinkého hesla "Fandi, ale zůstaň člověkem!"
Dokázal bych ale klidně podepsat prohlášení: "Bojuj, msti se, ale zůstaň..."
===
Je to přesně ten rozdíl, kdy zastřelím útočníka, který na mě právě útočí nebo ho odprásknu, až když odchází. Ať už byl útok úspěšný nebo ne.

Kopretina řekl(a)...

Přesně tak, kdyby mě někdo vyvraždil rodinu, asi bych jednala stejně. Snada po spravedlnosti je nutná. Někdy je pomsta účenější nástroj spravedlnosti, než-li soudy. Obhájci nejhoršího grázla vysekají a pak se nám vrazi smějí do ksichtu, ukazují na nás prostředníček. Mengele nebyl jediný lékař, taková Irma Greseová se chovala stejně, měla takový malý bičík a mlátila ženy všude, po celém těle, ženy dostali septickou otravu a pak, kdzž byly tak strašlivě zesláblé, tak na ně čekali jenom plynové komory. Jakube, možná jste mi to říkal, B.Olšer byl drříve v Izraeli a řekl Petrovi Bachrachovi: "Já Vás Židy nemám rád, proč se tak chováte, národ, který bzl téměř vyvražděn?" Bachrach mu odpovídá: "Jó pane Olšere, prohlídněte si celý Izrael, navštivte i palestinská území a pak nás suďte". B.Olšer udělal, tak jak mu řekl P.Bachrach, protšel celá území, viděl ten kontrast a rozdíl chování mezi Izraelci a Palestinci, tak si sypal popel na hlavu a řekl" Jsem to ale hlupák, povrchní člověk, měl jste ppravdu, odpousťe mi"...tak šel cestou pokání a o Izraeli píše pravdu...To také píši Harpyji, ať je pan Olšer jakýkoliv (jeho názory na EU, jsou kontroverzní, i nepravdivé a lživé), ale to, jak píše o Izraeli z něho dělá velkého člověka.

informace řekl(a)...

Zřejmě jste mě nepochopil, STK.
"Bojuj, msti se, ale zůstaň...", říkáte dnes za kafem a cítíte se mravně povznesený.
Když ale žijete v nelidských hrůzných podmínkách, kdy nevíte ani času ani hodiny, kdy skončíte v plynové komoře, hladovíte, mrznete, v baráku, kam nacpali lidi, že si nemají ani kde lehnout, opakujete si při tom krédo o nastavení druhé tváře"? Konání pozemské spravedlnosti je věcí soudce, spravedlnosti věčné je zase věcí Boží?
"Všechny ideové nauky jsou dílem lidským, proto mají lidské přednosti, ale hlavně vady. Jejich nedokonalost pochází z toho, že se sice dovolávají nějakém stranické, či náboženské morálky, nicméně člověk je u nich až na druhém místě." píšou v občanské mravouce.

STK řekl(a)...

S panem Olšerem jsem Kopretino diskutoval jen jednou. Byl jsem pak s politováním nucen konstatovat, že je to fanatik. Přesvědčený zastánce Izraele bez ohledu na jakákoliv fakta.
Už s ním nediskutuji - nechávám mu jeho pravdu netknutou. Ostatně když se podíváte na jeho blog, zjistíte jen souhlasné názory. Nikdo o správnosti jeho názorů totiž nemá právo pochybovat. Tak jo. Má ji mít, tu svoji, jedině správnou pravdu. Šmytec.

s.t.k. řekl(a)...

Asi jste Informace nečetla tu příhodu, kterou mi vyprávěl můj táta. Ten měl tehdy hlad, bylo mu zima, měl tyfus, zlomená, špatně srostlá žebra, vytlučené přední zuby, o život se bál 24 hodin denně. Nedumal o ideové správnosti své neúčasti na spravedlivé pomstě nad hrnkem cappuccina. Odešel.

Nemluvím za sebe - mluvím za něj! On už Vám to k sakru nemůže napsat!

Řetězení pomst jak v antické tragedii, jak ve Shakespearově dramatu - to je to, co se Vám líbí, co považujete za nejlepší nebo jedině možné?
Ano, vlastně ano - proto svět vypadá tak, jak vypadá.

Mír s Vámi Informace, jdu dělat něco užitečného.

Kopretina řekl(a)...

Já komentáře pana Olšera neznám, ani neznám příspěvky pod Olšerovými články, nečetla jsem komentáře, četla jsem jeho některé články o Izraeli, Nikdy jsem s ním nediskutovala, tak nevím, jestli je nebo není fanatik, ale články o Izraeli, které napsal na blog a nebo některé knihy, které jsem četla se mi líbily, jaký je v soukromí, nemohu posuzovat, nikdy jsem se s tímto pánem nesetkala...Kniha "A Bůh osiřel", "Černá krev", "Přežili šest válek" "Krev na meči džihádu", to jsou díla nádherná, s jakým respektem píše o Státu Izrael...Jistě, může se mýlit, i já se můžu mýlit, ale myslím si, že stát při Izraeli je správná věc a je smutné, že EU příliš naslouchá palestinským Arabům a málo se dokáže vcítit do srdcích Izraelců, kteří po 2000letech se stali svobodným národem ve své zemi, zemi Sionu, zemi Jeruzaléma...Ale existují spravedliví Evropané, i v Evropském parlamentu- Evropská koalice pro Izrael- http://www.ec4i.org/

informace řekl(a)...

Chápu, STK,
že příklad Vašeho otce, jeho vzácné chování v oné době zvlčilosti, je pro Vás jakýmsi morálním kompasem při posuzování toho, co se tenkrát dělo.
Jenže ne všichni měli v sobě sílu potlačit ten nejvnitřnější pud sebezáchovy, který nachází často vyústění v touze odplaty, touze vrátit to zlo, co vám bylo učiněné.
Nemůžete všechny posuzovat podle chování Vašeho otce. Upřímně řečeno já ho obdivuju. Já bych něco podobného nedokázala.
Ale jste si jistý, že uvnitř sebe skutečně odpustil? Křesťansky odpustil?

žibřid řekl(a)...

S.T.K., přopomněl jste mi tuhle skladbu:

http://music.stream.cz/klip/234279-traband-partyzan

třeba se Vám taky bude líbit.

Schumacher řekl(a)...

Měli bychom mít na paměti, že toho všeho je schopen člověk. Jen člověk. Že tehdy ti nebyli jiní než jsme my, a že my nejsme jiní nž ti tehdy. Sice jsme poučeni, ale nejsme jiní. Ani lepší ani horší. Že lidé, kteří toho všeho jsou schopni, tak jak byli schopni toho před tím i toho potom, tady i kdekoli jinde, žijí mezi námi. Potenciální vrazi i potenciální oběti. Nebo i obojí v jednom. Ani nikdo z nás neví kdo je, dokud se nedostane do situace ve které se o tom může přesvědčit. V odpovědnosti za své činy zůstáváme vždy zůstává sami, neschováme se za žádnou ideologii. Jedno je akademická diskuse po nedělním obědě, druhé je reálný život. Měli bychom být obezřetní. Protože víme, že nejsme jiní. I když si to namlouváme. Buďme obezřetní.

Kopretina řekl(a)...

Někteří historikové hlásají, že si lidé mají vzít z historie poučení, ale ze zkušenosti je jasné, že je člověk tvor nepoučitelný, vždycky budou existovat zločinci a nebyli to jenom Němci! Mezi kruté zločince patřili Pavelič se Šakičem, ustašovci, koncentrační tábor Jasenovec, ale o tom již nebudu psát, psala jsem jednou sem a jednou pod článek pana Vlka, někteří Rumuni a pobaltské země se na vybíjení Židů také podíleli a ve Francii je kolaboranti Philippe Pétain a Pierre Laval-http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Laval a tak...

Šaman řekl(a)...

…hodil pár brambor a pak raději odešel.

Přemýšlel jsem, jak se srovnávala přikázání "Čarodějnici na živu nenechávati budeš" a "Kdo rodičům svým klne, ten smrtí zemře" (parafráze) s "Nezabiješ". Když se nemá zabíjet, jak čarodějnice a nehodné děti zemřou? A pochopil jsem smysl ukamenování - nikdo z těch házejících nebyl vrah. Jeden kánmen nezabije. Až když je jich tisíc. Ale to pak už nikdo za nic nemůže. Žádný soud nedokáže, který z těch kamenů byl finální.
Ale všichni viděli, kdo hodil první.

Kdo první hodí bramborou?

Ptal jsem se táty (osvobozen Američany v Gusenu 5.5.1945), jak se dívá na to, že se děly ty nepřístojnosti s nehumánním ubíjením vrahů. Už dlouho po válce. Táta se nad tou otázkou krátce zamyslel a řekl: "Já jsem to dělat nemohl. Ale byl jsem rád, že se našli lidi, kteří to udělali…"

Kopretina řekl(a)...

Tak jest. Já bych ani tu nejhorší vražednickou zločineckou svini, vraha, darebáka a násilníka nebyla schopná zabít, ale když by to udělal někdo jiný, nelituji. Neodsuzuji americké státy, kde se praktikuje trest smrti, které různí "bojovníci za mír" odsuzují...Vrah je vrah, ať každý dostane napít kalichu své medicíny...

Jakub S. řekl(a)...

ACHCHCH...to jsem si vydechl: to, co po letech řekl Š. otec jako resumé svého postoje, to jasně a pochopitelně uzavírá svým způsobem aji vysvětlení postoje otce stk.
A já mám už dlouho neodbytný dotaz, prosím, technické povahy - ale musím - totiž: Nemůžu si představit, že hromadou brambor, byť zmrzlých, lze zabít chlapa. Spousta heftlinků - ale kost a kůže, že. Bude mít po celém těle jednu velkou podlitinu, bude ho celé bolet... a co víc?

Šaman řekl(a)...

Kdo po tobě kamenem, ty do něj chlebem. Čistili jsme jako žáci ZDŠ na konci školního roku stěny třídy, pošpiněné fotbálkem s houbou. Házeli jsme po sobě křídami, což je kámen. To nevadilo. Druhý den jsme po sobě házeli mezitím zvrdlým chlebem. Tvrdej chleba je jako kámen. Dostal jsem s ním, takže můžu dosvědčit. Z hebkého sněhu se dá uplácat ledovka. Zmrzlá brambora je taky kámen.

Kopretina řekl(a)...

To bylo Dachau..."jen" obyčejný KL
http://www.youtube.com/watch?v=Evnx4oWle20
(doufám, že odkaz půjde otevřít, autentický film, který natočili američtí kameramani po osvobození Dachau...)

Jakub S. řekl(a)...

ČRo6 (od šesti na MW místo ČRo2 nebo na PC): 21.10-40 Těšínští Židé. Myslím poslední repríza. Těšínsko, Hlučínsko, Kravařsko - končiny národnostně komplikované jak prase. Mluvil jsem o tom v září se strahovským opatem, hlavou našich benediktinů, o té válce tehdy a vůbec: "No... o tom vlastně vůbec nelze mluvit, nemá to smysl, není důvod, je to neřešitelné. Co tady lidi jsou a nejsou a chtějí být a můžou či nemůžou, natož jejich rodiče a prarodiče - to je nejlepší úplně nechat, to byste se zbláznil...

Kopretina řekl(a)...

Osvobození Dachau, posléze dauchauský masakr
http://www.youtube.com/watch?v=1fA5_kS9lbU
Tak to má být, jak píše Jakub, postavit esesáky ke zdi, samopaly, pušky, kulomety, ratata a je konec...Takové bestie nezaslouží žádné smilování, sami brali lidem životy a opovažují se žádat o milost? Škoda, že tak nejednala spojenecká vojska i v jiných koncentračních táborech...

STK řekl(a)...

Informaci a Šamanovi:
Těm, kteří ho málem zabili táta neodpustil. Ale nechtěl je zabíjet. V Boha táta nikdy moc nevěřil a úplně snad přestal věřit právě v tom lágru. A to byl jenom lágr na montáž elektroniky do Messerschmidtů, ne tábor vyhlazovací. Nebo nějaká jeho část - jméno tábora si už nepamatuji. Hledal jsem ho dneska večer v papírech po tátovi, ale jméno tam není. Takže "křesťansky" těm dozorcům a kápům (prý byli horší, než SS) asi neodpustil. Ale nerozšířil jejich vinu na všechny ostatní Němce - to je to, co jsem si zapamatoval a snažím se to předat dál.
Komu ale táta určitě neodpustil, byli komunisti - "partyzáni", kteří ho vlastně donutili zkratovat to trafo od textilky, protože mu vzkázali, že mu jinak zastřelí sestru. Ti se dožili konce války v pohodě a připsali si k dobru diverzní akci proti fašistům. Táta v té době málem "chcípnul" v Praze v nemocnici na tyfus. Strašně nenáviděl Svaz protifašistických bojovníků, kteří mu později, v padesátých letech nabízeli skvělý obchod: Když dosvědčí, že v tom lágru byl vězněni i soudruzi XYZ a ZXY, dostane od státu větší kompenzaci za pobyt v KL. To tátu strašně zatvrdilo proti KSČ.
Dodatečně si uvědomuji, že kdyby mi tenkrát ta hodná ženská Marcela z osobního vstup do KSČ rázně nerozmluvila a přijali by mě tam, asi bych zasadil tátovi hroznou rámu. No - měl jsem štěstí, neomočil jsem se.
Ten tátův princip "Tihle to nebyli!" jsem použil, když se k nám do domu v devadesátých letech přistěhovali Rusové - baletka s mužem. Vzal jsem talíř cukroví a šel jsem jim ho na Štědrý večer dát. S vysvětlením, co vlastně ten Štědrý večer je. Takovou radost, jakou měli z toho, že nejsou nenávidění jsem dlouho předtím ani potom neviděl. Je to fůra let, ale vzpomínají na to dodnes. Takže proto budu pořád tvrdit: Použijte mozku - tihle to nebyli!

STK řekl(a)...

Ještě poznámka:
Ze Svazu protifašistických bojovníků táta tehdy vystoupil a přišel i o tu malou kompenzaci.
Máti mu to měla za zlé - žili jsme tenkrát "z ruky do huby". Ale jak byl táta smířlivý a vždy máti ustoupil, tenkrát ne.
Jsou asi věci, kde se ustoupit nedá.

informace řekl(a)...

„Co je člověk?“ Které hodnoty a smysl vyplývají z existence člověka? je otázka, kerou si klade Kant při své kritice praktického rozumu. "Jednání člověka se nejčastěji řídí jeho náklonnostmi, čímž se ostatně neliší od jiných živočichů a nezaslouží si za to žádnou chválu." (Základní metafyzika mravů)
Ano, člověk je v podstatě živočich, z řádu ssavců, říká moderní německý myslitel P. Sloterdijk. A to se obráží ve veškeré jeho činnosti, utváří si společnost podle míry, aby byla jakousi dělohou, ve které si vyvinul a která mu zabezpečovala výživu a poskytovala bezpečí. Vytváří proto celý systém pravidel, zákonů, norem, které mají regulovat mezilidské vztahy a garantovat práva jedince.
Naše civilizace se jistě značně vyvinula, jak po technologické stránce tak po kulturní. To jistě podstatně změnilo i nás. Ale přestože se náš život, naše návyky, naše normy liší od toho, jak žili první lidé, přesto z nich v nás hodně zůstalo, jsme v podstatě stále živočichy. To se projeví naplno, když se naše moderní civilizace dostane do defaultového stavu totalitního režimu jako byl nacizmus.
Všechny hodnoty jsou převráceny vzhůru nohama, staré morální normy, náboženská přikázání jsou pošlapány. Platí nové zákony.
Místo nezabiješ! miluj bližního svého jako sebe sama! se začne fanaticky blouznit o nadřazené rase, o jejím exklusivním právu na světlo a prostor, na nadvládu. Podřadné rasy jsou zbaveny lidské důstojnosti, stanou se pro novodobé barbary jen pohybujícími se tvory, se kterými je možno libovolně nakládat, bít je anebo zabít. Beztrestně a bez skrupulí - nemá cenu hovořit o nějakých vyčítkách svědomí, protože to předpokládá, že by nadlidé nějaké svědomí měli, vůči temto podřadným.
To se samozřejmě odrazí i na psychickém stavu a chování těch podřadných a ne-lidí. Mysl a chování jsou ovlivněny nejistotou, strachem, beznadějí, Vidí, že dosavadní život, kulturní civilizovaný život je v troskách.
Proč to říkám, jsou to celkem známé věci. Snažím se pochopit a zároveň i vysvětlit chování lidí, kteří měli smrt stále před očima, se kterými bylo v koncentrečních a vyhlazovacách táborech zacházeno jako s ne-lidmi, pohybujícími se věcmi, ve chvíli, kdy byli osvobozeni. Zabíjeli i oni své katy? Proč nečekali na ruku světské justice, aby zločince potrestala? Proč se neřídili etickými normami civilizované společnosti, náboženským přikázáním - nezabiješ!
Protože nic takového v té chvíli neexistovalo, všechny normy byly rozdupané, náboženská přikázání neplatná, jak poznali z přímé každodenní zkušenosti, ocitli se na civilizační poušti. Ale podle názorů dnešních kritiků měli se okamžitě vrátit do doby, kdy tyto normy a přikázání byly dodržovány a respektovány.
Uvědomuje si někdo, že psychický stav člověka se nemůže po takových traumatických otřesech vrátit okamžitě do stavu normality, jako by se nic před tím nic nedělo. Mohou tito lidé odpouštět tak, jako Bůh odpouští viníkům? Mohou se modlit: "rimetti a noi i nostri debiti, come anche noi li rimettiamo ai nostri debitori"?
Nejsem katolička, ale věřím, že jim jejich Bůh, ať křesťanský nebo židovský jejich činy odpustil.
A má pravdu Schumacher, když říká, že "tehdy ti nebyli jiní než jsme my, a že my nejsme jiní než ti tehdy."
Kolik z podstaty živočicha je v nás?

Schumacher řekl(a)...

"...Ano, člověk je v podstatě živočich, z řádu ssavců, říká moderní německý myslitel..."
Pozoruhodný objev. Na Nobelovu cenu. Sloterdijk je opravdu Velký Myslitel. Jaká jsou jeho další objevy ? Že Země se točí a voda je mokrá ? Jaké bylo jeho překvapení, když místo svých oblíbených katechistických příruček nahlédl do učebnice pro základní školu. Sud kulatý, rys tu pije, tu je kára, ten to ryje ? Není nad moderní myslitelství. A co moderní nemyslitelé...

Jakub S. řekl(a)...

Tatínek musel být správný chlap. A takový o svých činech a rozhodnutích a postojích a zásluhách moc nemluví, pokud vůbec.
Jako můj táta. Až hluboko po jeho osmdesátce, velice špatný jenom tak unterwegs občas mlhavě zmínil něco z pětačtyrycátého, co nám (žena byla čistá historička) vyrazilo dech. Mohl být slavný a symbolem a motorem smiřování Němci x Češi. Ne. Něco udělal a pak žil prostě dál. Musím o tom konečně napsat.
Jsou jisté hranice - tak: sunt certi denique fines. Jsou určité a konečné hranice (v Č by to bylo správné bez a, ale je to doslovný převod).

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Druhý den jsme po sobě házeli mezitím zvrdlým chlebem. Tvrdej chleba je jako kámen. Dostal jsem s ním, takže můžu dosvědčit.

IIRC, tak na Zeměploše patří bojový chléb k obávaným zbraním trpaslíků.

informace řekl(a)...

A kam se přiřazujete Vy, Schumachere, mohu-li zeptat?
V podstatě říkáte totéž.

Jakub S. řekl(a)...

Myslím, že jste se zcela zbytečně unáhlil. Může za to trošku nešikovná formulace I, ale v podstatě chtěla upozornit na podstatu toho výroku - a ta následovala po té úvodní větě. Nemyslíte?
Já myslím, že myslíte, oba. Tak myslete.

informace řekl(a)...

Schumachere
O názorech a výrocích Sloterdijka se v Německu hodně diskutovalo, hlavně z počátku pro jeho Die Regeln für den Menschenpark, kde hovoří o ochočení člověka. Jeho přístup k problematice není jen filozofický, ale ze značné části i antropologický. To Vám snad vysvětli mou větu, která se mi nezdá nešikovně formulovaná. Chtěla jsem říci právě to.
Je známý po celém světě, jeho názory a pohovory jsou uveřejňovány předními listy.
Mrkněte se, Schumachere do Wikipedie.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Jaká jsou jeho další objevy? Že Země se točí a voda je mokrá?

Známý filosof Miloš Kopecký kdysi presentoval dva zásadní moudrosti:
1) Je lepší být mladý, zdravý a bohatý než starý, nemocný a chudý.
2) Nevěšte si ručník příliš vysoko, jinak vám voda mokrých rukou steče do rukávů.

> Není nad moderní myslitelství.

Však ono to klasické nebylo o nic hodnotnější; filosofie nikdy nepřinesla nic smysluplného dokud nepřišel Cimrman se svou theorií externismu, nezbytnou pro pochopení vodivosti v polovodicích typu p.

Větší vlastenec řekl(a)...

Filosofové jsou žvanilové poctivé práce se štítící.
Po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou, globálnem a multikulti rázně skoncujeme se všemi příživníky - i tzv.filosofové budou převychováni v nové, slovanské, socialistické občany.

Čest a Nazdar !

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> BO byl celé mládí a dýl na straně Arabů. Pak tam jel... vrátil se a sypal si popel na hlavu. A jako pokání za pitomost napsal pár knížek jak hrom.

Jenže pro něj je rozhodující jen ekonomika. Kdyby muslimové úspěšně exportovali mejdlo vyráběné z nevěřících, tak jim určitě bude tleskat taky - viz jeho komentáře k okupaci Tibetu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jedna věc mne nepřestává udivovat :
Proč se nikdo ze zdejších „myslitelů“ nepozastavil nad velice podivnými formulacemi prvního odstavce článku Velkého Šamana ?

Umějí zdejší „myslitelé“ číst ?
Čtou vůbec články, nebo se sem jen chodí vyžvanit ?
Nebo se snad zdejší „myslitelé“ spolu s V.Šamanem domnívají, že pro Němce byli „nepřítelem“ jen dospělí Židi mužského pohlaví ?

Mimochodem : Nešlo (nejde) o „konečné řešení likvidace“, leč o konečné řešení židovské OTÁZKY (Endlösung der Judenfrage).

Ach jo, tihle intoši a inženýři ...

Kopretina řekl(a)...

Dívala jsem se na nahraný dokument "Sedm světel", to bylo hrozné, jaká to strašná doba, Osvětim, Bergen-Belsen. Kam, jak zašli levicoví nacisté, levičáci jako řemen...

informace řekl(a)...

E be'? Do' stan 'ste formulazioni?

Schumacher řekl(a)...

Informace, názory a rozhovory uveřejňované předními listy nejsou znakem kvality. Záleží jakému publiku jsou ony "přední listy" určeny. Například zdejší "přední listy"... Radši Dawkinse, Zrzavého, a když někoho s přesahy tak Koukolíka. Zázračně osvícené myslitele, kteří učinili "Objev", že člověk je živočich jako každý jiný, opravdu "nemusím".

Schumacher řekl(a)...

O "autodomestikaci" člověka jsem četl. Co je na tom pozoruhodného ? Proč by měl podléhat jiným zákonitostem než třeba "kočka domácí"? Lidská výjimečnost se stírá s tím, z čím většího odstupu pozorujeme člověka mezi ostatními živočichy. Tihle "objevitelé" zpravidla vyrůstali ve víře, že "člověka stvořil Bůh k obrazu svému". Pak, pokud jsou toho schopni, zjišťují, že svět funguje jinak a "objevují Ameriku".

Jakub S. řekl(a)...

Postoj p. Olšera k Tibetu neznám - kde, kdy, prosím? Další z mých srdečních témat.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Postoj p. Olšera k Tibetu neznám - kde, kdy, prosím?

Na jeho blogu, například

http://olser.blog.idnes.cz/c/240055/Lze-porusovat-lidska-prava-a-pritom-mit-nejlepsi-ekonomiku-sveta.html

nebo

http://olser.blog.idnes.cz/c/228571/Pet-roku-niceni-tibetskych-tradic-nejvyse-polozenou-zeleznici.html

Jakub S. řekl(a)...

Díky!

Větší vlastenec řekl(a)...

Jojo.
Chudáci, chudáci lámové a dalajlámové.
Jejich skvělé tradice (udržování tibetského lidu v zaostalosti, příživničení na práci chudého nevzdělaného lidu atd.) jsou systematicky ničeny zlými Číňany.
Například postavení železnice & z toho plynoucí všestranné zvyšování životní úrovně tibetského lidu - to je zločin srovnatelný např. s vybudováním sítě tzv. vojenských silnic v českém pohraničí, v letech 1936-38. Nebo s vybudováním Vodní nádrže Lipno atd.

Fuj ČLR. Ať žije středověký režim. Ať žije vrcholný feudalismus. Pryč s Husem, Husity, a všemi českými vlastenci. Hurá návratu teokratického tibetského režimu a Sudeťáků.

Takto to myslíte, myslitelé ?

Jakub S. řekl(a)...

Pane kolego, omlouvám se, ovšem vy rovněž objevujete Ameriku. Že v každém vědním oboru rozdělujeme zásadně období pre-cimrmanovské a post-cimrmanovské, je elementární pravda, o níž můžeme diskutovat, nemusíme s ní souhlasit - ale to je tak jediné, co se s tím dá dělat. Děkuji.

Schumacher řekl(a)...

VV, chápu, že někdo těžko snáší změny počasí, třeba tyhle východní větry, zvlášť při pondělku, jenže je třeba zvláštního intelektuálního úsilí k pochopení, co tím literárním způsobem Šaman chtěl zdůraznit a jaký obraz a jaké emoce chtěl vyvolat? Nejspíš to je tak, že ostatní myslitelé nereagovali, protože bez mimořádného úsilí pochopili co tím autor chtěl říci. Pro dnešek doporučuji lehkou zábavu a srozumitelné čtivo. Například Příručku agitátora. Zítra něco náročnějšího, třeba Komunistický manifest či Poučení z krizového vývoje. A pozítří, v plné formě, zde přiléhavě aplikovat Stát a revoluce. Jestli zas nepřijdou ty větry.

Větší vlastenec řekl(a)...

To je mi líto, že těžce snášíte změny počasí, drahý vlastenče Schumachře; doufám, že Vás netrápí migréna či větry.

Až Vám bude lépe, prosím, zkuste lépe formulovat svůj příspěvek - z toho výše uvedeného (15:47) nelze zjistit, na co vlastně reagujete.

Takže : Hlavně zdraví !

Větší vlastenec řekl(a)...

Aha, už začínám chápat. Asi.
Je to jako v tom starém (a blbém) vtipu : K místu neštěstí se seběhlo mnoho lidí i žen.
V podání Velkého Šamana „mnoho lidí, i dětí a jejich maminek“.

No fajn. Hlavně že všichni umíme česky, že.

Harpyje řekl(a)...

Malý kviz, Jakube. Kdo je autorem následujících řádků o Václavu Havlovi?

"Byl to těžký život pod křídly hospod, disharmonických hudebních skupin, piva a alkoholu. Muselo jít o nervy; naslouchat falešnému hulákání soustavně perzekvované skupiny The Plastic People Of The Universe, místo toho, aby odpočívat po svých deliriich tremens při vážné hudbě. Stačilo se zaposlouchat do Plastiků a poté si dát oddech v podobě třeba Pražské komorní filharmonie. A nepřispívat nemalou měrou k tomu, že Česko vede světové tabulky v pití piva (cca 160 litrů na hlavu) i několik litrů tvrdého alkoholu… To se to potom intonuje, třeba v rytmu “Vymlácený rockový palice…”, podle čehož asi sami bigbiťáci dnešního zrna fungují. Nebo též v duchu jiného popěvku: “Kecy, fóry, nemakáme, to si radši nožku za krk dáme. Ať civí, kdo se diví…” či rovněž … “běžím s hovnem proti plátnu a to hovno v plátno zatnu”…"

a) Jiří Wolf, disident, autor článku "Opilec Václav Havel"
b) Lukáš Kollarčík, předseda Komsomolu a autor článku „Národe, oslavuj! Zemřel nepřítel lidu Václav Havel!“
c) Břetislav Olšer, spisovatel a novinář

To je jeden z důvodů, proč ho nesnáším. I kdyby psal sebekrásněji o Israeli. Od té doby, co byl redaktorem Rudého kahanu, se jeho názory zřejmě moc nezměnily (viz Tibet).

Větší vlastenec řekl(a)...

Kdyby Václav Havel byl jen opilec, tak bychom ho i snesli.
Jenže V.H. byl buržoasní synek, majitel luxusní chaty a Mercedesu,a především multikulti nadšenec a eurohujer.
V.H. se neváhal omluvit Němcům, neváhal darovat potomkům vykořisťovatelů majetek lidu - aby zbohatl na Lucerně a na autorských právech (sic !) ke svým absurdně nesrozumitelným "dílům".

Prostě : Fuj.

Schumacher řekl(a)...

Vida, vida, už se to zlepšuje. Možná dojde i na Materialismus a empiriokriticismus.

Harpyje řekl(a)...

Jedna horší vlastnost než druhá.
K nim také patří, jak velmi obsáhle a podrobně popsal spisovatel a novinář Olšer, že jeho strýc byl homosexuál a kolaboroval s německými fašisty.Takže nějaké vlastnictví Mercedesů, nebo omluva Sudeťákům nemůže v těchto souvislostech vůbec překvapit.

Jakub S. řekl(a)...

Panebože. Tak tohle je taky BO? No, tak děkuju. Pěkně děkuju.
Takže další doklad mé stálé, asi genetické naivity. Což je ovšem pleonasmus.

informace řekl(a)...

Dobrá, Schumachere,
tak o čem se vlastně hádáme? Člověk, homo sapiens sapiens, je ve své biologické podstatě živočich, jako třeba kočka, jak říkáte. Na rozdíl od koček žije ve složitě strukturované společnosti, kde celá řada tabu, opatření, zákazů,zákonů, norem a náboženských kréd reguluje jeho postavení a chování v této společnosti. Když tuto "nadstavbu" odstraníte a redukujete člověka na pouhého živočicha, dochází pak k různým třeba i nepředvídaným reakcím.
To jsem chtěla říci a neměla jsem v úmyslu nějak zdůrazňovat originalitu nebo banálnost přístupu některých myslitelů.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nepřekvapí, vážená paní Harpyje.
Myslím, že o panu Havlovi by se dalo napsat totéž, co o jiném zrádci - T.Krystlíkovi : Byl Němec v českém těle.

A kdo se odrodí - čepelem v tu zrádnou hruď !

Kopretina řekl(a)...

Jak se Izrael chová k palestinským Arabům?
Na Blízkém východě je někdy voda důležitější než krev. V arabsko-izraelských mírových rozhovorech je vodě a jejímu spravedlivému rozdělování věnována celá kapitola. Až do šestidenní války v r. 1967 většina Arabů žijících v Judsku a Samaří neměla vodovodní přívod, protože Jordánsko nemělo zájem na tom, aby obyvatelstvu zajistilo přístup k tomuto životodárnému zdroji. V následujících letech izraelské správy bylo (do r. 1991) 210 arabských měst a obcí vybaveno vodovodním řadem a v arabském zemědělství byl budován moderní závlahový systém.

V červnu roku 2011 vytvořili Izraelci, palestinští Arabové a Jordánci „Eko-centra“ za účelem navrhování projektů cílených k co nejlepšímu využívání omezených vodních zdrojů. Studenti z Izraele, Palestinské autonomie, Malty, Libanonu, Tuniska, Itálie, Řecka, Turecka a Velké Británie společně pracují na projektu ochrany jedinečného sdíleného ekosystému.

Ve snaze omezit rozhořčení spjaté se spory o vodu uspořádal Izrael v únoru seminář o odsolovacích technologiích a zařízeních, kterého se zúčastnilo třicet účastníků z Jordánska a Palestinské autonomie.

Od října 2010 spolupracují vědci z Izraele a Palestinské autonomie na zlepšení čištění vody v regionu. A od prosince Izraelci a palestinští Arabové spolupracují na projektu zaměřeném na čištění odpadních vod v údolí Jordánu. Spolupráce probíhá tak dobře, že arabsko-izraelský ekologický tým (Friends of the Earth Middle East) získal v srpnu cenu „mezikulturního dialogu za ekologickou udržitelnost“. Skupina jordánských, palestinských a izraelských ekologů usiluje o „udržitelný regionální rozvoj a vytváření nezbytných podmínek k trvalému míru v naší oblasti.“

Zaměříme-li se na hospodářský růst, zjistíme, že Izrael pokračuje ve spolupráci s palestinskou samosprávou a podporuje její prosperitu, a to navzdory podepsání dohody mezi palestinským Fatáhem a teroristickou organizací Hamás (4. 5. 2011; pozn. red.) Podle průzkumu zaměstnaneckých vztahů uskutečněného palestinskou mediální agenturou jsou v roli zaměstnavatelů Arabů v porovnání se všemi ostatními zaměstnavateli nejlépe hodnoceni Izraelci.

Podle údajů poskytnutých palestinskou samosprávou je v palestinské autonomii, a dokonce i v pásmu Gazy, jeden z nejvyšších podílů vlastnického bydlení na světě - tzn. že víc než 80 % palestinských Arabů vlastní svou nemovitost.

Zlepšení vztahů vedlo k ekonomickému oživení na palestinských územích. Roční hospodářský růst dosahuje 8 %. Jedním z nejviditelnějších projevů tohoto růstu je intenzivní výstavba v Ramalláhu.

Jiným konkrétním příkladem hospodářské spolupráce může být stavba arabské mlékárny ve městě Hebron (o němž světová média referují téměř výlučně jako o konfliktní oblasti), kterou izraelský kibuc Afikim vybavil svou mlékárenskou technologií patřící k světové špičce.

Mezinárodní zemědělský veletrh, který se konal v březnu v Tel Avivu, navštívilo asi 400 palestinských farmářů. Připojili se zde k tisícům Izraelců a vzali užitek z prezentovaných izraelských inovací. Spolupráce byla rozšířena i do sféry vyspělých technologií. Palestinští programátoři zaměstnaní v Asal Technologies v Ramalláhu se v kooperaci s izraelskou firmou podílejí na vývoji vědeckého software.

Do pásma Gazy – navzdory tomu, že zde vládnoucí teroristé z Hamásu potlačují spolupráci – Izrael dopravuje 15 000 tun materiálu týdně. Během dvou měsíců Izrael dodal do Gazy 133 milionů litrů paliva (množství dostatečné pro provoz všech osobních i nákladních vozidel v Izraeli). V Gaze dokonce nejsou ani vážné problémy s výstavbou. V červnu Izrael schválil dodání stavebního materiálu v hodnotě 100 milionů USD, který má být použit pro výstavbu 1200 nových domů a 18 nových škol. Ještě předtím, než byla vypravena první „humanitární flotila“ do Gazy, prohlásil súdánský představitel pro palestinský tisk: „Kde je blokáda? Já ji v Gaze nepozoruji. Přál bych si, aby Súdánci měli možnost žít v takových podmínkách jako obléhaní Gazané.“

Kopretina řekl(a)...

A přesto budou antisionisté/antisemité všech barev, levičáci, muslimové, lžikřesťané a tak pomlouvat Izrael z aparteidu, nacismu a tak...Tedy v českých médií jsem se to dozvěděla jenom v časopise ICEJE Slovo z Jeruzaléma, jinak nikde nic, nevím, jak je to v médiích zahraničních...

Jakub S. řekl(a)...

Uznání, díky, H! Tohohle není nikdy dost. A většinu se člověk nedozví, sleduje-li jenom české hlavní média. A z toho zbytku se ještě většinu dozví misinterpetovanou (hergot to je slovo).

Kopretina řekl(a)...

Nevyznávám hodnoty panslavismu, ani pančechismu, ale to co předvádí Krystlík, to je opačný extrém Vlka, přirovnávat TGM k Karadžičovi a Miloševićovi, považovat ho za válečného štváče, špinit našeho největšího a nevznešenějšího spisovatele Karla Čapka, to je hnus, to je skutečný antičechismus...Vlk Krystlík, prašť jak uhoď, Antičech, Antigermán...Na Čapka ani Masaryka (oba nadšení sionisté)...

Kopretina řekl(a)...

Však víte Jakube, co si myslím o médiích a jejich orientaci, ale slíbila jsem, že média nechám médiemi...Nic s tím neudělám, má hebrejská duše v mém českém těle by se zbytečně rmoutila...

Jakub S. řekl(a)...

Tak jest, Hani. Extrémy nejsou k ničemu. Vposledu ani autorovi. Nad Krystlíkem dost žasnu. Mám se pokusit poslat ti kráásnou fotografii TGM v kibucu na té jeho legendární superzáslužné návštěvě v Palestině? Znáš ji? Znáte ji?

Kopretina řekl(a)...

Ne, neznám ji Jakube. Když tak mi ji prosím pošlete mejlem. Miluji Izrael, miluji všechny významné osobnosti (židovské i nežidovské) spjaté s Izraelem. Jinak Vám řeknu, je mi jedno, co hlásá televize o Izraeli, je mi jedno, co hlásá rozhlas, je mi jedno, co píší noviny a časopisy o Izraeli, můžou si psát, co chtějí, můžou psát protiizraelské pomluvy, ale já budu vždy s Izraelem, navždy! A budu ho vždy podporovat, vždy bránit proti hnusným antisemitům...Ať mi nadávají, jak chtějí, každý svůj kříž musí nést. Kdo je nepřítel Izraele, je i mým nepřítelem. Izrael, posvátná, nádherná, starodávná a biblická země, země Sionu, země z Jeruzaléma, fascinující národ židovský, národ, který si udržel svou identitu navzdory strašnému pronásledování, víte, co bych si chtěla přečíst nebo vidět? Knihu http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpravy/_zprava/360183
Musím si ji opatřit, Sion náderný, Sion věčný, Sion vítězný...

A.S. Pergill řekl(a)...

Ona to tu nakousla Kopretina:

Norimberský soud byl dost průšvih, z něhož mají poctivější teoretikové práva dodnes noční můry, a přitom při svém hlavním úkolu - potrestání zločinů nacismu (či spíše prevenci toho, aby se podobné zločiny staly v budoucnosti) dost zjevně a hanebně ztroskotal.
IMHO je to z toho důvodu, že justice byla na něco takového použita jako naprosto neadekvátní nástroj, kdy musely být masově porušovány dva základní pilíře civilizované justice: nullum crimen sine lege (lat. "žádný zločin bez zákona") a nulla poena sine lege (lat. "žádný trest bez zákona"). Bohužel, řada věcí, které se děly v koncentrácích (včetně těch nejstrašnějších) se děly v souladu s tehdy a tam platnými zákony a na jako takové by se na ně neměla justice vůbec vztahovat (jistěže existovaly i zločiny, které byly zločiny i podle nacistických zákonů). Nastaly i případy osvobození naprosto evidentních gaunerů "pro nedostatek důkazů", což jsou věci, které vídáme dodnes, pokud se podaří nějakou krysu vytáhnout na světlo. Paradoxně - čím větší gauneři, tím méně svědků jejich zločinů zbylo. Tím pochopitelně nechci říci, že tyto zločiny neměly zůstat nepotrestány, ale celé to prostě nemělo mít formu soudního procesu. Dalším průšvihem je, že Norimberský tribunál odsoudil Německo i za masakr v Katyni, ačkoli Britové prokazatelně věděli, že masakr spáchali sověti (to bylo nedávno v souvislosti s Katyní publikováno), US soudci to přinejmenším tušili (minimálně to US tajné služby vyšpiónovaly na těch Britech) a je docela pravděpodobné, že mezi sovětskými žalobci a soudci byli i aktivní účastníci tohoto masakru.

Když jsem "tak chytrej", tak uvedu svou vizi:
Komise (ne nějaký soud) měly zvážit vinu jednotlivých složek "třetí říše" (ve stylu - např.: SS budou popraveni všichni, SA od té a té hodnosti nahoru, Wermacht od té a té, funkcionáři NSDAP od oné pozice atd.) a potom spousta malých komisí to měla brát Němec po Němci a třídit, kdo bude popraven, kdo na nucené práce, kdo na svobodu, ale bez občanských práv, kdo na svobodu a s občanskými právy. Přitom měly řešit případy typu "náš člověk v řadách nepřítele" (předat speciální komisi saturované lidmi z tajných služeb), "nositel cenných informací" (předat specialistům, co to z něj vymlátí, než půjde na popravu), případně "případy hodné zvláštního zřetele" (např. dozorci z KT, za něž se přimlouvali sami vězňové - před extra komisi).
Ono je pravděpodobné, že by těch popravených byly statisíce, ale Německo by bylo opravdu vygruntováno od nacismu, i se satelity.

Další věcí je, že Norimberský proces vyrobil negativní precedens, který jednak vede až k současnému (a i na tomto fóru žehranému) netrestání komunistických zločinů (včetně absurdit typu "zbytkových trestů" pro politické vězně) a na straně druhé vede k tomu, že kdejaký divoch odněkud z pouště nebo pralesa může vyhlásit rozsudek nad politikem / publicistou / umělcem z pozice divošských "zákonů". A my můžeme než držet huby, protože Norimberk.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

Izrael, bohužel, prvky rasistického apartheidu v právním řádu obsahuje. Pokud byste si ve svém svatém nadšení chtěla vzít Žida, tak vás v Izraeli neoddají. Pokud se vezmete tady, tak ten sňatek budou uznávat pouze částečně (= do postele spolu budete moct, ale např. alimenty v případě rozvodu z něj přes izraelské soudy nevyrazíte). Je to jistě "soft" proti JAR za rasismu nebo jižním státům USA za rasové segregace (kdy ani oficiálně někde jinde sezdaní manželé spolu nesměli žít a za porušení zákazu mohli jít natvrdo do vězení), ale rasismus to jednoznačně je. A kritizují to i sekulárně orientovaní Židé.
Takže pokud si Židé nesjednají pořádek u sebe doma, tak pro jejich kritiku rasismu u jiných národů nebo v jiných státech bude platit to biblické podobenství o třísce a trámu.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, ano, Norimberské zákony byly zákony a tudíž vyvražďování Židů bylo "zákonné" (z hnusných nacistických měřítek). Jenže to byly zákony zločinné a po válce je spojenci zrušili a rozjeli program "Denacifikace a převýchova", Němce bylo nutné převychovat, vymýtit vřed nacismu z německých duší, znovu je naučit hodnotám demokracie a lidských práv, udělat z Němců lidi, což si troufám říci, že se tak stalo. Němci se znovu stali demokratickým státem s respektem k lidským právům. Frýbort psal, že dnešní mladí Němci se nemohou zbavit hanby, do které je uvrhl nacistický režim...
Ad Norimberský proces...Ano, byla to fraška, protože nebyl téměř nikdo souzený. Psala to včera informace, z 8000 vrahů z Osvětimi, bylo souzeno 23...vždyť to je výsměch, to je pohana vyvražděným...Spojenci se zavázali, že nacisti budou vráceni na místa, kde páchali zločiny a souzeni a jak to dopadlo? Téměř nikdo nepotrestán a spokojeně si žili...

Kopretina řekl(a)...

Postoj Církve ke smíšeným manželstvím

Pojmem „smíšené manželství“ míní Kodex kanonického práva (z roku 1917) manželství „uzavřená mezi dvěma pokřtěnými osobami, z nichž je jedna katolíkem a druhá patří k heretické nebo schismatické sektě“.[1] Církev smíšená manželství „přísně zakazuje“, přičemž od této překážky „udílí dispens pouze tehdy, když: 1. k tomu nutí oprávněné a závažné důvody; 2. nekatolická strana se zaručí, že katolickou stranu uchrání před nebezpečím zvrácenosti, a oba manželé se zavážou, že děti budou pokřtěny a vychovávány katolicky; 3. je zde morální jistota, že záruka bude dodržena“.[2] „Na katolické straně leží povinnost moudře usilovat o obrácení nekatolické strany.“[3] Kánon 1063 hovoří o zákazu skládat nebo obnovovat manželský slib před nekatolickým duchovním. „Ordináři a další duchovní správci: 1. mají věřící, nakolik je v jejich silách, od smíšených manželství odrazovat; 2. pokud jim nemohou zabránit, mají snažně usilovat o to, aby nebyla uzavírána proti Božím a církevním zákonům; 3. po uzavření smíšeného manželství, ať již na jejich, či cizím území, mají starostlivě bdít nad tím, aby manželé věrně plnili dané sliby.“[4]
Takže ono to není jen věci Židů, i katolíci smíšená manželství nevidí rádi...Každé náboženství si chce uchovat "čistotu"...

Kopretina řekl(a)...

SOUČASNÉ PŘEDPISY
Současný Kodex kanonického práva (1983) stanoví, že k uzavření manželství mezi křesťanem-nekatolíkem a křesťanem-katolíkem je třeba zvláštního dovolení od místního ordináře (biskup, generální a biskupští vikáři - pozn. red.).

K uzavření manželství mezi nepokřtěným a katolíkem je potřeba dispens (výjimka - pozn. red.), který uděluje rovněž místní ordinář. V obou případech ve snubním protokolu katolická strana podepisuje, že se bude snažit zachovávat a rozvíjet svou víru a žít podle ní a že se bude snažit pokřtít a vychovat děti v katolické církvi. Zároveň slibuje, že bude respektovat náboženskou svobodu partnera a bude se starat o jednotu a stálost manželství. Nekatolická strana pouze prohlásí, že byla s příslibem seznámena, aniž by měla povinnost se k tomu nějak formálně vyjadřovat. Obě strany musí být při této příležitosti poučeny o katolickém pojetí manželství a rodiny.

Jakub S. řekl(a)...

Zadrž!! Zase jsi už v extázi a zničující pracovitosti ujela kdovíkam. Co má dělat a splnit katolík... o tom tady proboha nebyla řeč, tady nikdo není praktikující katolík, ty už teprv ne. Koho to podrobně zajímá? Proč?! Máme snad od 1918 sekulární občanské právo a obřady, ne? A jsme tomu snad všichni rádi. Tohle je pouze fakultativní! Byla řeč o sňatku věřícího žida s jinověrcem... z jeho strany. Ach jo, holka...

Kopretina řekl(a)...

No to bylo takové malé srovnání. Židům se vytýká, že se nežení a nevdávají s Nežidy, ale katolíci dělali (možná dodnes dělají) to samé. Je nutné spravedlnost, ne vytýkat jedněm a druhé nekritizovat...

Anonymní řekl(a)...

A vy jste zase před sto lety bili černochy! Nádherná ukázka. Odhlédnuv od zcela jistě nepatrného rozdílu mezi církevním doporučením a státní praxí, jsou i ty zmíněné alimenty dosažitelnější...

Kopretina řekl(a)...

Je přirozenou snahou VŠECH náboženství udržet si svou "čistotu, bez cizí náplavy"...V USA ale je spousta smíšených sňatků mezi Židy a křesťany a i muslimové dovolují sňatky muslimů s křesťany a Židy, ale musí se zavázat, že budou děti vychovávané jako muslimové...Doba se vyvíjí, ale náboženství v přísně ortodoxní podobě chce sňatky mezi lidmi stejného vyznání, není to doména Židů...

STK řekl(a)...

Jenom malou poznámku Kopretinko:
Lidi jsou různí a mají různé zvyky. Někde mají chlapi několik žen, někde zase stačí, aby chlap třikrát řekl "Zapuzuji tě!" a rozvod je hotový...
Inu člověk by si měl rozmyslet, do čeho jde. A aby si to mohl rozmyslet, měl by se informovat. Ne jako bůhvíkolik českých Nanynek, které vidí krásného, osmahlého Arabáše s uhrančivýma černýma očima a kudrlinkami na hlavě, otěhotní s ním a jedou s ním do jeho domoviny. Tam se pak diví i ušima, jaké postavení má muslimka. Nemám pro ně mnoho pochopení, měly se předem optat. A když už se neudržely a byly "pohostinné", tak rozhodně neměly s děckem jezdit někam, kde se žije způsobem pro nás neakceptovatelným.
Druhá možnost: zapomenout na to, jak se žije v Evropě a přizpůsobit se. I takové případy jsou. Ale nic mezi tím.
P.S.:
A kartáčujte denně svou kočičku, ať se Vám zase nezacuchá!

Anonymní řekl(a)...

Možná tedy pro jistotu ještě jednou: Odhlédnuv od zcela jistě nepatrného rozdílu mezi CÍRKEVNÍM doporučením a STÁTNÍ praxí... Kdo má uši k slyšení, slyš. Kdo nechce pochopit, nepochopí ani teď.

Kopretina řekl(a)...

Ano, také nechápu děvčata, co se zhlédnou v Arabovi. Člověk by měl mít rozum /ano, ode mně to sedí, že má mít člověk rozum :-)/ Mnoho Evropanek pak lituje. Četla jsem autentický příběh "Bez dcery neodjedu" o tom, jak se Íránec přetvařoval, mazal med kolem úst Američance, pak s ní odjel do Íránu a bylo...A i má bývalá spolužačka ze ZŠ měla přítele Palestince, má s ním dítě a má velké problémy, aby si vyhnula jeho rodině. Takových případů je hodně, Evropanky pak zapláčou...O poměrech napsal článek pan Frýbort- O švarném Tunisanovi
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-o-svarnem-tunisanovi-dco-/p_zahranici.asp?c=A110121_175959_p_zahranici_wag
Kde jsou feministky, aby kritizovaly tyto nelidské poměry? Co na to Clintonka? Feministky kritizují západní muže kvůli kdejakým chujovinám, ale žen s muslimském světě se nezastanou. Kritizoval Izrael to ano, na to ji užije, ale skutečné zločiny, to ne...

Kopretina řekl(a)...

Ano, kočičku jsem česala, ale to ani nevíte, jak se tvářila, absolutně se jí to nelíbilo, syčela, ale co se dá dělat, musí si zvyknout,snad jí to někdy vadit nebude. Když jsem ráno vsávala, tak ležela ještě se mnou v mém pokoji, kde spím. Mě fascinuje, když jsem po neděli vstávala do školy (ve 4hod,) a nyní do práce po 5.hod. tak je tak nadšená, tak vyspaná zatímco já jsem po ránu jako chcíplina.

Jakub S. řekl(a)...

Feministky mají přeci velmi výběrové vidění. Zorné pole s velmi úzkým úhlem.
Jako státy, co musí nakupovat ropu, jaksi vůbec nevidí, že např u jejich partnerů je za odpadnutí od Víry automaticky smrt. To nám nevadí, no vlastně ne, my o tom nevíme a o tom nebudeme mluvit, pane redaktore! Jenom nevím, čím nás (EU) tak neodolatelně vábí tzv. palestinci, když tu ropu nemají...

Kopretina řekl(a)...

Ano, EU je posedlá "palestinci" poslala další miliony "palestincům", ale na co? Na výrobu rachjetlí? Na stavbu medres? Na tištění učebnic plné protižidovské propagandy? Na vysílání protižidovského rozhlasu? Na nákup zbraní? EU to musí vědět, musí a přesto svou propalestinskou politiku nezmění. Izraelci jsou nám Evropanům mnohem bližší, jsou mnohem vyspělejší, mnohem ušlechtilejší, než-li "palestinci"...Svá nejlepší léta trávím v EU, a proto mě rmoutí takové propalestinské zanícení...V čem se liší "palestinci" od nacibolševiků? Obojí nenávidí Izrael stejným způsobem...

Kopretina řekl(a)...

To, co píši! Antisionismu=Antisemitismus
http://www.bridgesforpeace.com/teaching-letter/article/is-anti-zionism-the-new-anti-semitism/

Kopretina řekl(a)...

Ještě se vrátím o Olšerovi, já bych se chtěla zeptat, co to byl za deník "Rudý kahan"? Kahan nějak souvisí s židovstvím? A od kdy do kdy vycházel? Komunistický židovský plátek? Ruďáci rádi Izrael neměli...Jehuda Lahav alias Jigal Arci (psal to server Eretz.cz) napsal do Rudého práva soustu protižidovských článků.Olšer psal, že je mu 70... Komunistická strana Izraele existuje dodnes. Když vidím ty senilní baby a dědky z KSČ a s nimi parchanty z Komunistického svazu mládeže, tak bych je nametla na lopatu a dala do popelnice, jako odpad, protože odpadem jsou. Prosím o prominutí, jak vidím termín komunismus, komunisti...tak...Já sama jsem komunismus nezažila, do školy jsem začala chodit až nějaký čas po sametu, komunismus znám jen z doslechu, ale i to mi bohatě stačí a protiizraelský postoj KSČM, postoje ČSSD (Kavan, Laštůvka, Zaorálek...Ale k otázce, o čem psal "Rudý kahan"?

Harpyje řekl(a)...

Pokud byli permoníci Židé, tak je kahan určitě něco židovského.

Jakub S. řekl(a)...

Ale ne, vyjdi ze svého uzavírajícího se světa jediného zájmu: tady je to poctivé označení lampičky (pův. s olejem či tukem) kovkopů, horníků atp.
Jenže časopis Rudý kahan nikdy žádný nebyl. Je to, prosím, výmysl. Takže do něj nemohl n e s t r a n í k BO ani nic nepsat. A nenapsal to, o čem je řeč, ani jinam. A pokluzené. Zůstaňte na zemi a střízliví a soudní, děkuju.

Kopretina řekl(a)...

Tomu fakt nerozumím, takže Kahan není časopis a znamená permoník, horník a tak?

Jakub S. řekl(a)...

x Kahan, kahanec je hornická lampa; x tím permoníkem myslela právě tohle spojení; x neboť permoníci, jak známo, žijí v podzemí. x A čas. či noviny toho jména žádné nebyly. Vyfantazírováno kvůli zostuzení p. O. Jasné? Jasné, že...

Kopretina řekl(a)...

Aha. děkuji, konečně mi to docvaklo a je mi to jasné a děkuji za email...Někdy mám dlouhé vedení. BO může být jakýkoliv, ale to, jak nádherně píše o Izraeli, to mě dojímá...

Harpyje řekl(a)...

Ta Vaše asociace, Kopretino, kahan = něco židovského, je totéž jako výrok té dělnice, že Mazel = židovské jméno.
Příjmení Kahane has two distinct possible origins, the first being a Jewish name from the Hewbrew "Kohen", a priest. Variations of this are, Kohn, Kahen, Kahn, Kahan and Kahane.

"Rudý kahan" je vynález pana Johna. :-))) Ve skutečnosti psal BO nejdříve do závodního časopisu Hlubiňák, pak pro Ostravsko-karvinského horníka. Takže vlastně něco podobného jako Rudý kahan. :-))) No a z redaktora takových pokrokových plátků se v roce 89 zázračně přerodil na redaktora prvního pravicového listu – Moravskoslezského dne. Taková metamorfóza nebyla ale v té době nic ojedinělého.

Kopretina řekl(a)...

Mazeů může být židovské jméno, ale nemusí...
Firma- http://www.vrata-mazel.cz/
Pochybuji, že se jedná o firmu židovskou
Půjčovna lodí Mazel
http://www.pujcovna-lodi-mazel.cz/
Rovněž pochybuji, že se jedná o židovské jméno...
Termín "kahan" je k židovství mnohem více spjato, než-li Mazel...
A k BO...Každý se může změnit, to je příklad bývalého palestinského teroristy Walida Shoebata, příběh Z teroristy OOP milovníkem Sionu...
http://pinc.blog.idnes.cz/c/170885/Z-teroristy-OOP-milovnikem-Sionu.html
A Dělnická stran? Opět ultralevice, ale to je jedno...

Kopretina řekl(a)...

Připomínám nádherná slova knihy Jozue: "Buď rozhodný, udatný, neměj strach a neděs se, neboť Hospodin, Tvůj Bůh, budeš s Tebou všude, kam půjdeš"...
Izraelité se ubrání a to navzdory všem antisemitům a hraběcím řečem některých politiků EU...
Klip hrdinné IDF, statečné armády, Synové a dcery Izraele v akci...
http://www.youtube.com/watch?v=Q2OI-yeBWO4&feature=related
Svatá země Sionu, svatá země jeruzalémská...

Kopretina řekl(a)...

Havenu Shalom
http://www.youtube.com/watch?v=nANMTH3rzH4&feature=related

Kopretina řekl(a)...

A nyní si pro změnu já dovolím dát kvíz, kdo je autorem výroku o Havlovi?
Není nic známo o tom, že by se Havel před smrtí obrátil, jako se to stalo u minulých prezidentů Husáka, Beneše a Masaryka. Havel byl judaista, zednář nejvyššího stupně, činný v mezinárodních skupinách pro Nový Světový Řád. Ponechal komunistům ekonomickou i politickou moc, kryl zločince, zradil vlastní přátele, účastnil se na rozkrádání republiky, schvaloval bombardování nevinných v Jugoslávii a po 9/11, zaprodal naši vlast cizím mocnostem, podporoval potraty a homosexuály.
V roce 1991 dostal zlatou prezidentskou medaili B'nai B'rith (výlučně židovská zednářská organizace).
Satanistický humanismus, jehož Havel byl propagátorem, neuznává potřebu trestu smrti a široce otevírá brány pekelné. Katolík však chápe potřebu trestu smrti, neboť zločinec se většinou před smrtí skutečně obrátí a je tak zachráněn od věčného zatracení.
update Když umíral, tak mu chtěly sestry Boromejky přivést kněze a on to odmítnul. Takto se katolík nepřipravuje na blízkou smrt a ani se nenechá spálit.
Arcibiskupství porušuje církevní právo Podle slov arcibiskupa byl Havel katolicky pokřtěn. S Dášou ale církevní sňatek neměl, žil v konkubinátu. Podle církevního práva takový člověk nesmí mít církevní pohřeb.
... a bylo jim to málo, poručili dětem, modliti se, jak si přálo veličenstvo kat... Zákon o jeho zásluhách, tak to budem popírači. A dokonce už sbírají důkazy pro svatořečení - prý rozehnal mraky - santo šupito!
Proč má ještě soukromý obřad v krematoriu, bude se tam snad konat nějaký ritus, který má být lidu skryt?
A) Geniální Adam B. Bartoš
B) Křesťansko-sociální listy
C) Národní odpor
D) Národní myšlenka
E) http://katolikrevue.ath.cx/

Jakub S. řekl(a)...

No celkem by to mohl být snad každý z nich - ?

Kopretina řekl(a)...

Tento hnus jsem napastovala i do prvního článku "Nerecenze..." a Šamanovi se to velmi nelíbilo, chápu, ale úplně mimo to není, článek je o víře a někteří křesťané tyto ideje zastávají, odpověď je za E) Ctihodní katolíci z http://katolikrevue.ath.cx/
Stačí si otevřít stránky a je to husté...Šamanovi jsem napsala, že zlo se nedá bagatelizovat, zlo zvítězí, když dobří lidé neudělají nic, někdy čtu tyto stránky, snažím se poznat nepřítele, proti kterému se snažím vystupovat.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
typoval bych na ABB. Problém je, že po věcné stránce je to vše pravda. Ještě tam chybí, že byl velkým příznivcem, nebo dokonce členem Římského klubu, velmi "lidumilné" organizace, plánující vybití cca šesti a půl miliardy lidí (na něco podobného si netroufl ani Hitler).

Kopretina řekl(a)...

Mohou to být kdokoliv, ale když si klidnete na stránky katolik revue, tak tam najdete doslovnou citaci.

Anonymní řekl(a)...

Redakce Kahanu:
Městský úřad
odbor kultury, sportu a informačních služeb
Tyršova 108
261 19 Příbram I

e-mail: kahan@pribram-city.cz
fax: 318 402 360
redakce: Jitka Buraltová, tel. 318 402 281

Kopretina řekl(a)...

Tak přece existuje redakce Kahanu
:-)

Jakub S. řekl(a)...

Hergot!
Nešlo o Kahan, nýbrž o jakýsi Rudý kahan. A ne o Příbram, nýbrž o Ostravsko. Tam byl. No ták!
Co vám všem ten člověk, co napsal už tolik zanícených krásných chytrých věcí, udělal? Roby? Musíte se snažit každého usvědčit, že někdy byl gauner, darebák, kdovíco?
Na každého něco najít - neustálé horečné puzení přisluhovačů tamtoho režimu... Už ne! Lidi.

Kopretina řekl(a)...

Jakube, já pana Olšera nepovažuji za darebáka a vážím si ho kvůli postoji, který zastává k Izraeli. Některé knihy BO mám, "Černá krev", "Přežili 6 válek" ..."A Bůh osiřel" "Krev na meči džihádu", na jeho blogu čtu články o Izraeli...Spisovatele BO mám ráda, je to filosemita, sionista...A to je nejdůležitější...Píše bezvadně...

stk řekl(a)...

O přesvědčování.
Kopretinko,
přesvědčíte jen ty váhající. Ty, kteří souhlasí přesvědčovat netřeba, ty, kteří jsou proti přesvědčovat nemá cenu - oni mají svou hlavu.
A ti váhající, které jste pracně přesvědčila? Tak ty vzápětí přesvědčí někdo jiný o něčem jiném. Jsou to prostě váhavci. Jako ten mlíkař Tovje.
K pravdě (Pozor! Velmi relativní pojem!) se musí každý dobrat sám. Je to často fuška, chůze po křivolakých stezkách. Můžete ukázat cestu. Jít ale musí každý sám.

(Jakub S. Vám to asi potvrdí.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Milá Kopretino, stačí si přečíst pár Vašich zapálených příspěvků, a každému je vše jasné :
Izrael musí být přeměněn v mírumilovný arabský stát - děj se co děj, stůj co stůj, padni komu padni.

Čest a Nazdar !

Kopretina řekl(a)...

V žádném případě VV, v žádném případě, to by byla pohroma, když se podívejte všude kolem, arabské státy, mizérie a prokletí, kdyby neměly ropu, tak jsou na hraně, jak psal Mark Twain před příchodem Židů do Erezt Iisrael byla tato země plná malárie, bažin, bídy a děsného prokletí...To synové a dcery Izraele udělali z této zemi oázu Blízkého východu...Izrael vzkvétá, je to vyspělá země...garance záchrany Židů, bez Izraele by mohlo dojít opět k vyhubení Židů, vždyť i ve Spojených státech, jsou občas znesvěceny židovské hroby a vypáleny synagogy a v Evropě jak by smet. Padne-li Izrael, zemře židovský národ...Židé dělají z pouště zahradu, Arabové dělají ze zahrady poušť. A víte, co píše pan Stejskal, z jehož názory se ztotožňuji na 100%? Že Jordánsko je Palestina a Palestina je Jordánsko...Takové tanečky o vzniku 2. palestinského státu na území Eretz Iisrael, proč? K čemu to je? A i mnozí evropští politici to vědí, byť to nepřiznají, nejsou vylízaná paka...jelikož "paestinci" nesleví ze svých absurdních nároků, tak Izrael nespáchá národní sebevraždu...Židovský stát Izrael je světlo Blízkého východu, maják v moři, požehnaná země, svatá země...To píši pro Vás, protože STK, informaci, Jakuba...a další nemusím přesvědčovat, ale Vás ano /jak ráda píši genocidního antisemitu ano. :-) / Smrt Izraele by znamenala smrt mou, smrt mé hebrejské duše...

Větší vlastenec řekl(a)...

Právě že se dívám, milá Kopretino.
Dívám se, čtu Vaše zanícené, v těžké horečce psané příspěvky.
A čím dál tím jasněji se mi objevuje pravda, kterou SPOUSTA českých vlastenců uviděla již před padesáti (i šedesáti !) lety :
Samotná existence Izraele přináší neklid.

Míru zdar !

Kopretina řekl(a)...

Milý VV, to není chyba Izraele, ale Arabové, Arabové nikdy Izrael neuznají, ale Izrael se ubrání, navzdory všem antisemitům...Tomáš G. Masaryk, Jan Masaryk...Roku 1948 jsme Izraeli pomohli...Izrael má přátele
Většina Čechů Izrael podporuje
http://www.israel-vs-palestine.com/CZ/EN/
A za to jsem hrdá, na český národ, který rozezná dobro od zla...Nemůžeme sedět na dvou židlích, musíme se definitivně rozhodnout, buď jsme na straně nacismu ("palestinců") nebo na straně demokracie (Izraele). S nacisty uzavřít mír nelze...Bibi je muž na správném místě a chápe to i US-kongres, Bibi měl spoustu potlesků ve stoje, jeden potlesk trval 3 minuty! Bibi má v US-kongresu větší podporu než Obama...US-kongres zabrání Obamovi provádět zběsilou antiizraelskou podporu a Bibiho angličtina mnohé kongresmeny nadchla...
Netanjahu v Kongresu- Trimf státníka
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-netanjahu-v-kongresu-triumf-statnika-fju-/p_zahranici.asp?c=A110526_105525_p_zahranici_wag
Na Bibiho se svádí všechno zlé, při tom hlavními viníky neklidu a nenávisti jsou "palestinci"...Bibi jen hájí zájmy své země, Olmert Livni nedokázali své zemi zajistit stabilitu, ustupovali a ustupovali a co na to "palestinci" jen se synům a dcerám Izraele vysmívali a chtěli ještě, ještě a ještě...

Větší vlastenec řekl(a)...

Zas to matláte všechno dohromady.

T.G.Masaryka Židi odměnili za protičeské kampaně - za poplivání našich Rukopisů a zamezení spravedlivého potrestání Hilsnera.

Zato Jan Masaryk - to byl náš člověk. Pomohl nám dokončit naše Červencové vítězství bez jediného výstřelu; celý národ je mu vděčný. Jeho euroameričtí "přítelíčkové" ho zato uštvali k smrti ...

Mimochodem, milá Kopretino : Náš český národ o Židech ví své - v údobí tzv.2.republiky jsme my levičáci museli vší silou brzdit náš lid, jinak by se s Židy vypořádal po husitsku.
A dnes - můžeme třeba vyhlásit referendum. Otázka : Souhlasíte/nesouhlasíte s likvidací Izraele výměnou za věčný mír na Středním Východě ?

Co myslíte, jak by toto všelidové hlasování dopadlo ?

Na shledanou v lepších časech.

Kopretina řekl(a)...

Milý VV, Jan Masaryk byl sionista, prosazoval prodej zbraní do Izraele...A buďte si jisti, že "palestinci" nejsou mezi inteligentními Čechy milováni a když se velké části Čechů zeptáte, kdo je Vám sympatičtější, jestli Izraelci a nebo "Palestinci", tak odpoví Izraelci, jistě, mezi námi Čechy je lůza podporující Palestince, ale není jí tolik jako v některých zemí EU...A co se mě týče, jsem pro Izrael, i kdyby to mělo znamenat světovou válku, proti nacismu také musel povstat celý svět...Palestinci jsou nacisté a proto nechápu lidi, co je podporují, nechápu, co na nich je, na teroristech...Nějací pitomí "bojovníci za mír", ať si jednou do Hamastánu do Gazy, ubožáci...

Větší vlastenec řekl(a)...

Víte, co je to světová válka, milá Tabulo raso ?
Nevíte.
Zeptejte se lidí ve svém okolí, zdali si přejí další světovou válku - kvůli Izraeli.

Ovšem výrok "Palestinci jsou nacisté" si nechte vytesat do žuly.

Hezké odpoledne přeji.

Kopretina řekl(a)...

A nejsou snad? "Palestinci" (Tedy většina) nacisty JSOU. "Palestinské" učebnice, "palestinský" rozhlas, "palestinská" televize se od nacistů neliší. Vy si vytesejte do žuly, milý zedníku, svou protiizraelskou proislamonacistickou nenávist...Mě nebude nikdo soudit, nikomu to nepřísluší, tak jak nesoudím Vás, milý zedníku...Propalestinské lidi lze dělit do svou skupin. Jednak jako svedené, k těm je nutné mít soucit, ty lze převychovat no a druhak jako proislamonacistická antisemitskká individua...ale Vy jste svedený, takže Vás lze převychovat...O tom, kdo má pravdu se dozvíme jindy...nebudu rozebírat...

Kopretina řekl(a)...

Jinak Izraelci na půdě Knessetu vzdali čest Havlovi
Izraelský Kneset včera svém zvláštním zasedání za přítomnosti českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vzdal poctu bývalému prezidentu Československa a České republiky Václavu Havlovi.

Promluvili předseda parlamentu Reuven Rivlin, předseda vlády Binjamin Netanjahu a předseda parlamentní skupiny česko-izraelského přátelství Doron Avital, kteří ocenili Václava Havlova, jeho přínos k boji za svobodu a k obnovení dobrých česko-izraelských vztahům.

Binjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael nemá v Evropě většího přítele, než jakým je Česká republika a ocenil Havla jako hrdinu, který se postavil komunistické totalitě. „Byl oddaný hodnotám humanismu, umírněný ve své osobnosti, ale nekompromisní, jakmile šlo o svobodu, a za to také zaplatil.“

Reuven Rivlin řekl, že Havel byl vězněn, protože „jasnost a síla“ jeho hlasu ohrožovaly komunistický režim. Václava Havla označil za otevřeného přítele Izraele, který obnovil vztahy mezi oběma zeměmi.

Kromě ministra Schwazenberga se slavnostního zasedání Knesetu zúčastnil také český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, bývalý velvyslanec v Izraeli (a současný ve Velké Británii) Michael Žantovský, stejně jako bývalý izraelský velvyslanec v České republice Jákov Levi (Yaakov Levi).

Ministr Schwarzenberg se v Knesetu sešel k jednání s Reuvenem Rivlinem. Následně poobědval s ředitele Židovské agentury, slavným refusenikem a představitelem židovských přistěhovalců z bývalého SSSR Natanem Ščaranským (Natan Sharansky), který byl přítelem Václava Havla a zasedání Knesetu se také zúčastnil.
Takže Izraelci jsou vděčni Havlovi...
A to na EUportalu dokonce Havla líčí jako "osobu na chlapečky" (autor ABB...)

Kopretina řekl(a)...

Důkaz nacizace "Palestnců"
http://eretz.cz/2012/02/palestinska-televize-matka-vraha-rodiny-fogelovy-posila-synovi-pozdravy-video/
Jenže někteří lidé mají oči, aby neviděli a uši aby neslyšeli...Fuj...

Větší vlastenec řekl(a)...

"Palestinci" (Tedy většina) nacisty JSOU.

Máte někdy tzv.světlé chvilky, milá Tabulo raso ?
Nebo jste v "tom" stavu pořád ?

Kopretina řekl(a)...

A nejsou, milý zedníku, nejsou?
Já jsem na své vzdělání hrdá, vzdělání z právní oblasti a nikdo ani Vy mě nebudete soudit, z náboženského hlediska, jediný, kdo mě má právo soudit je Hospodin...Řekněte ne, takové milovníky "Palestinců" nechápu...Jste genocidní antisemita, propalestinec...Řekněte mám rád "Palestince", ať to smeteme ze stolu...Já Izrael a Židy obdivuji a takoví promohamedáni, propalestici...ach jo...No bez komentáře...

Větší vlastenec řekl(a)...

Smeteme ze stolu ?
Koho ? Palestince, tedy vlastně "Palestince", osoby v uvozovkách, jinak řešeno nacisty ?
To není výraz genocidního sionismu, že ne, milá Tabulo raso ?
Neboť co Izrael činí, dobře činí, že ?
Neboť Izrael je dílo "Hospodinovo", že ? Je to tzv.Nebeský Jeruzalém zde na Zemi, že ?
No fajn.

V tom případě ovšem - nebude lépe nechat na takzvaném bohu, aby si „své dílo“ hájil a uhájil ? Před lidmi v uvozovkách, věřícími v neexistujícího boha jménem Alláh ?
Před levičáky, tradičně nenávidícími všechny Židy, to jest rodilé pravičáky ? *)

Mimochodem, milá Tabulo raso, již poněkolikáté jste napsala, že Vás může soudit jen Hospodin.
Což je dozajista přesná právnická formulace, vzhledem k Vašemu SKVĚLÉMU právnickému vzdělání.
Takže vznáším dotaz : Kdo patří mezi vás vyvolené, které může soudit jen a pouze "Hospodin", rozuměno bůh Židů ?


Děkuji Vám předem za odpověď, a přeji hezké odpoledne.


----------------------------------------------------------------------
*) Připomínám pro osoby nemající Vaše právnické vzdělání, na něž jste právem hrdá : Židi se poznají dle srdce - na rozdíl od ostatních lidí je mají napravo.

Kopretina řekl(a)...

Houby s octem, milý zedníku VV, ne vždy dobře činí Izrael, ale kdybychom byli ve stejné pozici jako Izrael, těžko bychom jednali jinak. Označení "Palestinců" za nacisty je popsání holého faktu, stejná nenávist, stejný cíl, s tím nic neuděláte. Jste genocidní antisemita,protože židovský národ nenávidíte a nejraději byste ho vyhladil, to je svatá pravda. Obrat, že mě bude soudit Hospodin, je vyznání mé víry, na které mám právo, spáchám-li zločin, budu podrobená trestnímu stíhání, soudnímu procesu s žalobcem a obhájcem a uzná-li mě soud vinný, tak mě odsoudí. Jinak všem lidem srdce tluče nalevo, Židům obzvlášť, protože je mezi nimi hodně levičáků, zejména mezi Židy v USA...A Vy také lžete a ve Vás nikdy pravda nebyla a nebude...Hospodin není jenom Bohem Židů, ale i Bohem křesťanů, je to součást Svaté Trojice (Otec, Syn a Duch svatý, to vědí všechny malé děti).