úterý 3. ledna 2012

Plné zuby obav


aneb Krize z oken paneláku

Když jsme se před čtvrtstoletím přistěhovali na naše sídliště, tak hned ten první silvestr jsme zažili velice ohňově: Prskavky létaly z oken, uvnitř rondelu rachaly poplašňáky i petardy, jeden občan střílel ze signální pistole a občas vyletěla i opravdická raketa.



Nejpamátnější vohňostroj (děti říkaly "hovňostroj") proběhl na konec roku 1989. I když pak byl každý rok hřmotnější, světelnější, prostě bombastičtější. Příchod roku 2000 se slavil velmi zběsile, ale největší kravál nastal asi před třemi lety. Trval nepřetržitě půl hodiny a vnitroblok byl poté zaplněn čmoudem až do dvanáctého patra. Předloni byl jen o něco méně intenzivní.

Loňské oslavy Nového roku značně poznamenala krize. Zmizely nákladné série, odpalovaly se většinou jen ty lacinější kusy, anebo sice pořádné rachejtle - ale jen jednotlivě. Nebe bylo zaplněno výrazně méně!  Už po deseti minutách byl šlus. Inu - nastupovala krize. A letos? Nezaregistroval jsem to co dříve - odpalování přímo z oken bytu. Ale pravidelná každoroční družstva odpalovačů na své kosmodromy nastoupila. A vyšli ven i ti, kteří slavili postaru, když nic jiného nebylo po ruce - totiž zapálením prskavek. Ale slavili! Podle mě byly letošní, ehm, ohňostroje podstatně silnější než vloni. Trvaly déle. Rakety se opět rozzářily v plné parádě.

Tak buďto je konec krize, říkal jsem si, anebo lidem votrnulo.

Úterní Hospodářské noviny uvádějí výsledky ankety, podle které 53 % českých firem očekává lepší hospodářské výsledky než vloni, 28 % stejné. 47 % podniků hodlá mít stejný počet zaměstnanců, 27 % bude propouštět mírně, 5 % velmi. Přes 21 % podniků plánuje nabrat nové zaměstnance. Největší rizika vidí manažeři v situaci v Evropě kvůli krizi eurozóny (v polovině případů), vývoj spotřeby domácností dělá vrásky 27 % podnikatelů.

Ale zdá se, že obyvatelé i jiných sídlišť než toho našeho už začali mít plné zuby obav. Aciové trhy začaly s novým rokem 2012 růst. I v této krizi se máme nejlépe, jak jsme se kdy měli.

Lidem votrnulo, čili nastává konec krize!

42 komentářů:

drak řekl(a)...

Já, ač nejsem založením vyloženě pesimista, těm hezkým číslům uvěřím asi tak od teď zhruba za rok a čtvrt, až je uvidím na účetních výkazech.

Jinak co se týče těch silvestrovských oslav, tak dokud se ještě vyráběly ty rachejtle, petardy a jiné úžasnosti u našich sousedů v bývalé NDR, tak jsem je sem rád vozil a rád si je tady na Silvestra vystřelil a zužitkoval. Byly to věcičky kvalitní, solidní a velice spolehlivé a ani to nebylo drahé. Od té doby, co výroba čehokoliv takového na evropském území skončila, neodvažuji se ty čínské zmetky si vůbec koupit a riskovat zdraví či rovnou život při jejich odpalování. Docela obdivuji, že je těch zranění po těch oslavách tak málo. Spíš to hovoří o tom, že ti, co tyhle čínské věcičky kupují a používají, mají častokrát víc štěstí, než rozumu. Z toho co jsem slyšel od některých lidí o tom kdo, kde a za jakých podmínek to v té Číně vyrábí, bych ani nechtěl finančně podporovat něco takového. Ode mne jim prostě musí stačit to, co koupit musím a jinak to nejde, bez čínských rachejtlí se ale opravdu rád obejdu, přeci jen mi ještě zdraví a život tak zcela neomrzely.

STK řekl(a)...

Na Titaniku
taky hrála hudba téměř do konce. Až když kapele vlivem naklonění lodi odjel klavír, teprve se začali shánět po záchranných člunech. (Mám to z jednoho staršího filmu, nebyl jsem na Titaniku osobně!)
Bylo by to fajn, kdyby to bylo tak, jak Šaman píše - jenže ze salónu nemusí být dobře vidět do podpalubí a strojovny.
====
U nás "na východě" to bouchalo už od silvestrovského rána a poslední rachejtli jsem zaregistroval dneska před polednem.
Neodvažuji se ale z toho věštit vůbec nic. A navíc - já ten kravál nějak nemusím. Nevadí mi, ale když jsem v Sudetech na chalupě, nechybí mi. Ani tu TV nezapínám.
Víte, kolik je na obloze vidět o půlnoci hvězd? A ani psi se neodvažují štěkat! Jenže za půl hodiny začíná být strašná zima a je třeba jít přiložit do kamen, aby nevyhaslo...

drak řekl(a)...

Hvězdy jsou bezva, s tou zimou už je to horší, ale i ta se dá překonat přiložením do kamen, teplejším oblečením, nebo obojím. Snažím se najít v nějaké rozumné vzdálenosti od naší stověžaté matičky nějaký rozumný plácek, kde by nebylo často zamračeno, kde by to bylo trošku výš a trošku odstíněno od světelného šumu a bylo to tak ne dál než 50-100 km a tak, prostě kam by se dalo jezdit pozorovat a fotit planetky, hvězdičky, mlhovinky a další nebeskou havěť. Zatím jsem jen na stopě, ale k uspokojivému objevu ještě nedošlo. Bezva by to bylo nahoře na Sněžce, ale to je kapku z ruky. Orlické hory také a zdaleka ne všechna místa tam jsou vhodná, jeden se dost nadře, než se něco takového najde. Taky by se mi hodilo mít na to víc času.

drak řekl(a)...

STK:

Když už to má jít ke všem čertům, tak ať to aspoň je se vší parádou, a ne jak na funuse ne ;-)

informace řekl(a)...

Pod dnešním úvodníkem na Psu je zvlášť náročná a kvalitní diskuze.
Jakýpak Titánik!

drak řekl(a)...

informaci:

Od té doby, co na NP zavedli povinnou registraci diskutujících za poněkud padoušských podmínek, jsem usoudil, že tam o mě příliš nestojí a tak si tam sem tam přečtu nějaký ten článek, když mi zaujme jeho téma, autor či titulek, diskusi pak zcela vynechávám a vůbec nesleduji. Z vašich slov usuzuji, že jsem o nic nepřišel ani dnes, ani jindy :-)

stk řekl(a)...

Jednak zdravím navrátilkyni Informaci,
jednak připomínám to, co jsem vytušil již před časem: Dvé holubiček, dvé spřízněných duší. Dvé narcisů. A na obě mám ode dneška zapnutá tlačítka IGNORE. No, mám já to ale smůlu. Otravovat se ve svém výsostném volnu se ale opravdu nenechám. Nejsem však sám, těch zapnutých tlačítek IGNORE tady časem možná bude víc.
Takže alegorie o "bezdomovci v tramvaji" by se dala transformovat na "podobenství o nesnesitelném" hádavém hostu, který zkazí každý večer všem ostatním štamgastům.
===========
Bude-li Šaman chtít mít v lokále poklid, asi bude muset časem něco udělat. Nebo tu bude nakonec mít jen pár hostů - zato extratřídu, která si bude stačit úplně sama.
[;>)

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Víte, kolik je na obloze vidět o půlnoci hvězd?

Před několika lety, když doprskala poslední silvestrovská rachejtle a na bezmračné obloze zářily jen zdánlivě nehybné hvězdy, dostalo se mi prozření o podstatě vesmíru. Rozdíl je jen v měřítku.

informace řekl(a)...

Neuplyne ani jeden den, aby v českých novinách nejásali nad blízkým rozpadem eura a nevytahovali na scénu strašáka Německa jako stávajícího pána Evropy.
I pan Fištejn dnes na Psu, i když umírněným tonem, více méně vyslovuje obavy nad vůdčí pozicí, kam zatlačují Německo okolnosti.
Článek: EVROPA: Osudová
Diskutující pod článkem (zatím je tam jen pár "věrných") horlivě věští o rozpadu Unie, která prý likviduje českou suverenitu státní a ekonomickou a zavádí sem modu "kolektivistických prvků levicové ideologie". Evropská unie je podle nich nekalé spolčení, které je nutno co nejdřív opustit, a vyhnout se tak kaatastrofě při potopení Titaniku eura.
Začíná to být trochu únavné polemizovat a hlavně vysvětlovat situaci, která je značně složitá a na kterou ani v zemích euro není jednotný názor.
Našla jsem na webu výbor z evropského tisku na toto téma, je tam i česká verze, a tak ho postuju pro ty, kteří mají zájem se dozvědět něco víc, než co píšou české noviny.

http://www.presseurop.eu/cs/content/topic/575701-nemecko-nejlepsi-zak-potizistou

informace řekl(a)...

Historii Evropské unie najdete na
http://europa.eu/about-eu/eu-history/index_cs.htm

Já v rozpad eurozony nevěřím a rozpad Unie nechci a ani o něm neuvažuju.

Schumacher řekl(a)...

Draku, lepší čínská pyrotechnika než do pixly cpát travex (který se už nedostane) či dokonce azid, pikrát či podobný citlivý fujtajblát nad kterým se i letitému pyrotechnikovi dělá šoufl protože neví co od toho čekat. Od té doby co jsou v prodeji celkem bezpečná bouchadla ubylo těžkých malérů. I když je to třeba i tím, že šást mladé populace změnila své zájmy a postupně se od rozličného kutilství přesunula k nebouchajícím počítačům a věnuje se jiným méně náročným zábavám. Třebaže tvůrčí možnosti jsou větší než jsme měli, jak si říkám vždycky při návštěvě modelářských a podobných obchodů, není to vidět. Třeba je to tím, že rodiče, hlavně tátové, kteří vedli technické kroužky, nemají čas. A nejsou státem podporované zájmové organizace jako byl Svazarm, Stanice mladých techniků a přírodovědců, domy dětí a mládeže. Všechno se přesunulo na komerční bázi. VV mi nejspíš s ironií jemu vlastní vyhubuje. Jenže společenský pohyb od pankejtu k pankejtu se mi nejeví jako rozumný a prospěšný.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Poměrně masový posun mladé generace směrem ke kouření, hulení, chlastu, fetu, adrenlinu, zapařování zadnic u hraní her, požitkům, zážitkům, koninám, kravinám, hovadinám, kole, hamburgerům a dalším buď vyloženě zhoubným, či aspoň konsumentským životním projevům jsem zaznamenal. Ono se to nedá přehlédnout. Většina rodičů se s tím bohužel ani nepokouší dělat nic, a když už něco, tak nic moc, většinou se to mine účinkem. Částečně to berme jako daň za dobré bydlo, částečně jako daň za naši vlastní blbost a neuvědomování si toho, co je podstatné. Spousty z nás selhávají jako rodiče, když chtějí po učitelích dobré známky pro své potomky, ale nenutí z druhé strany své potomky pro to něco udělat, jenže bez práce se do té palice nic nedostane. Bez práce a úsilí i sebevětší talent nakonec bude promrhán a ztracen. Vím o čem hovořím, mohl jsem pozorovat poměrně dost spolužáků mých dětí, kteří byli původně talentovanými dětmi, ale postupně z nich díky nepochopení a opičí lásce jejich rodičů a pak už nezájmu z jejich strany, nakonec postupně stali tupouni a ignoranti a někdy i kriminálníci. Bylo to zbytečné, ale když se dá věcem volný průběh, vlastně stačí jen čučet a počkat si, tak špatný výsledek se takřka s jistotou dostaví. Jen málokdo z dětí je natolik zvídavých, pracovitých a cíle vědomých zároveň, že se o sebe postarají samy a bez ohledu na okolí se do něčeho zakousnou, nepustí a vypracují se.

Dobrou zprávou je, že pořád ještě se najdou rodiče rozumní a citliví, byť jsou v menšině a že pořád ještě existují i lidé, kteří jsou ochotni část svých potenciálních výdělků obětovat a věnovat část svého času dětem. Někteří mí přátelé a známí vedou kroužky a já je v tom podporuji jak jen nejlépe mohu a dovedu, tedy přiložením ruky k dílu, radou, penězi, jinou pomocí, podle toho, co se jeví být v daný moment možným, žádoucím a efektivním. Ona konec konců i ta unie je k čemusi dobrá, dají se totiž najít fondy, ze kterých se dají financovat prostory, kde se ty kroužky konají. Naše dobře vychované děti a děti kterým jsme pomohli být lepšími lidmi i profesionály jsou asi tím nejlepším, co tu po nás zůstane.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Co se rachejtlí týče, tak oni by je soudruzi Dederoni nejraději ze všeho zakázali a zadupali do země, nic takového nevyráběli atd, atp. Jenže díky tomu, že dobře věděli, že někteří udržují nějaké ty styky s příbuznými v tom "zlém" Německu, že se přes tu hranici dostane televize i rozhlas, prostě že se to rozkřikne, že tam se rachejtlemi slaví, zatímco tady by se sušila papule, podobně jako ve zbytku zemí tábora míru a socialismu. Soudruzi Dederoni tedy pod tlakem okolností nařídili řídit výrobu silvestrovských rachejtlí, petard a další havěti. Dalo se to u nich v obchodech pořídit během prosince a spotřebovat se to dle jejich ouředního nařízení smělo v noci z 31.12 na 1.1 v hodinách od, do. Zejména neradi prý měli rachejtle u berlínské zdi. Nicméně výrobky to byly levné, velice kvalitní a spolehlivé. Dala se třeba za tenkrát asi 5 dederonských marek (no nekupte to za ty prachy, ekvivalent asi 15 Kčs) pořídit rachejtle, jejíž plastová startovací rampa se vrazila do lahve od piva, lahev piva do sněhu, na to se jemně postavila raketa, která tím získala stabilní odpalovací základnu, odpálila se a řachlo to ve výšce 150 až 200m. Na tu dobu nádherný poměr cena/výkon. Když srovnám solidní zpracování tehdejších dederonských výrobků a nynějších čínských, tak mi to připadne, že utratíme více peněz za mnohem větší sajrajt a odpad. Já co viděl a použil ty dederonské výrobky se těch čínských prostě bojím. Když byly děti menší, tak jsme to ještě zkoušeli kupovat a odpalovat, ale po pár vyloženě varovných zážitcích, například s petardami, které nám div že nebouchly rovnou v ruce, neb měly díky úspoře materiálu zpoždění odpalu místo 5-7 vteřin někdy ani ne necelou jednu, jsme to raději vzdali. Zdraví a život nám připadly přednější, nežli jejich oslava.

drak řekl(a)...

informaci:

Buďte ráda, že italská žurnalistika je na tom lépe, než ta česká. Nechci psát román. Nemám kdy, práce volá, teď už neodbytně. Já si nacházím užitečné informace třeba na webu ČNB:

http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/gev/index.html

Na naši žurnalistiku bohužel není spolehnutí, respektive je, kdykoliv se chci rozčílit, klapne to skoro vždy na 100%, stačí si namátkou vybrat nějaký, v podstatě kterýkoliv, z těch prudce "duchaplných" článků.

Unie je projekt, který se poněkud vymkl původním cílům a účelu jeho existence, sešel z cesty. Náprava je možná a řekl bych že pořád ještě i žádoucí, ale čím déle se setrvá u vývoje špatným směrem, tím horší následky nastanou a tím hůř se to pak bude napravovat. Někteří zelenorudí ve vedení unie jsou ale zdá se příliš umínění a příliš zarputilí. Tím hůř pro nás pro všechny. Ono ignorovat a porušovat ekonomické a jiné objektivní zákonitosti lze, ale jen dočasně a nikdy beztrestně.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, tolik dobrých věcí vyráběli... kde udělali soudruzi z endéer chybu - ?!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vyhubovat Vám, drahý bratře, příteli, soudruhu a soukmenovče Schumachře ?
To mohu jedině a pouze v případě, že svá slova míníte vážně. Pokud však jen tak hospodsky plkáte, „aby řeč nestála“, jako někteří zdejší vlastenci, tak si klidně plkejte dál.

Jestli však na svých pobuřujících slovech trváte, tak ...
Jak můžete tvrdit, pro Lenina, že něco čínského je lepší než cokoliv českého ?!?
Co kdy Číňani vytvořili, zvlášť ve srovnání s námi ?!
Což nesouhlasíte s drahým vlastencem drakem, naším hraničním géniem *), že vše čínské je šunt ? Že je třeba prohledat naše počítače, vyrvat z nich všechny čínské komponenty, a nahradit je skvělými a osvědčenými výrobky našich pracovitých rukou a geniálních mozků ?!?!

Nene, drahý b.p.s.s. Schumachře, takto bychom se daleko nedostali. Pravdu má vlastenec drak - čínské šunty nás jednou zničí. Jednou vybuchnou čínské rachejtle ještě ve skladištích, výbuchy zdevastují naše města. Vždyť to vidíme dnes a denně na záběrech ze světa, především ze samotné Číny.

Prostě - musíme se vrátit k našim osvědčeným produktům a postupům; komplexně. Ano, jizva na mé levé dlani, pozůstatek po nečekané explozi lékovky jen mírně znečištěné zbytečkem peracetonu, už skoro není vidět.
Již z paměti pamětníků mizí památný den, kdy náš spolužák J.K., syn akademikův, zdevastoval školní laboratoř těsně po úspěšném vyrobení prvního vzorku střelné bavlny.

Prostěji : Poučili jsme se, a příště vše provedeme lépe a radostněji. Jak naše odpoutání z Evropy a plný návrat do Asie, tak tradiční výrobu našich počítačů i zábavní pyrotechniky.

Na shledanou v lepších časech.

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Možná i PŘEShraničním; ještě se k mému dotazu nevyjádřil.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Řekl bych, že tu úplně největší chybu udělali ještě před 2. světovou válkou, soudruzi, ale nikoliv z NDR, ale ti francouzští a britští, když neposlechli Winstona Churchilla a další rozumné hlasy v menšině a nechali Hitlera zbrojit a porušovat jednu smlouvu za druhou, následkem čehož se nakonec strhla velice obstojná mela s jejímiž následky se potýkáme v podstatě dodnes. Ti soudruzi Dederoni, se už pak jen více či méně pasivně vezli ve vleku událostí, na něž neměli pražádný vliv, podobně jako my tady.

Na to pak navazují mnohé další chyby, zhovadilosti a vyložené kraviny z doby konce války, poválečné a dnešní, ale na to teď opravdu nemám kdy.

Harpyje řekl(a)...

Ve všech Prokopech Kaniokovičích na Psu stoupá kundalini až na temeno hlavy (extatický stav a božské vytržení), když někde najdou zmínku o tom, že euro pokleslo vůči yenu, nebo najdou článek nějakého druhořadového ptakopravce o rozpadu eurozóny.
Pan Fištejn se velmi mýlí ve svém článku, v kterém píše o "vůdcovství" Německa. Všem zodpovědným evropským politikům je jasné, že musí táhnout za jeden provaz, viz Polsko. Představa některých exotů, že by se vystoupením z EU stalo z ČR "druhé Švýcarsko", je směšná a naivní.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku !
Z naší drahé vlasti druhé Švýcarsko ?!
To je ale DĚSNÁ představa, vážená paní Harpyje !
Vždyť Švýcarsko - to je TAK hrozná země !
Považte : Už ty hory; koldokola hory - kde bychom zorávali naše rodné širé lány ?!
Cožpak jsme zapomněli, že v našich českých horách se uživili jen Němci ?! Jen krutí a bezohlední Němci, kteří se nerozpakují do krve vykořisťovat vyhublá zvířata, chudou zemi i sami sebe.
A samozřejmě - především vykořisťují nás dobré Slovany; to dá rozum každému opravdovému českému vlastenci.

Ale nejen hory - ve Švýcarsku jsou děsní i lidé. Všichni jsou tam takoví ... ani to nedovedu vyjádřit ... takoví prostě jiní než my.
Jsou hodně jako ti Němci - taky jsou schopni svou krávu vyhnat až pod horské štíty, aby se rvala o chudičkou trávu s kamzíky a kozorožci. Taky hrubě vykořisťují Turky, Albánce, Tamily a hloupé zrádné české emigranty.
Ale mají ještě něco navíc ... no to je jedno.
Prostě - stejně jako Němci jsou to ÚPLNĚ JINÍ lidé než my.

Zkrátka a dobře : Vystoupením z EU se z naší drahé vlasti nestane druhé Švýcarsko, ale druhá Česká socialistická republika.

A pak se bude tančit všude !

MKPHPHN řekl(a)...

Drakovi:
doporučuji Krušné hory, dá se najít místo kde nic nesvítí. Navíc jsou krásný.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ještě k té šílené myšlence „svobodné Česko = druhé Švýcarsko“ :
Jestli si někteří naivkové myslí, že ten „slavný“ Švajc je lepší než Němci vedená EU, tak se šeredně mýlí. Můžeme si to ukázat hned na příkladu ohňostrojů.
Zatímco u nás v naší drahé vlasti si každý může odpálit ohňostroj kdykoli, třeba o půlnoci (než přijede policie, přivolaná běsnícími sousedy, je po ohňostroji), ve Švýcarském spříseženectví je vše jinak.
Konkrétně v největším švýcarském městě Curychu - buržoazií ovládaná městská rada se rozhodla tamním početným ruským obyvatelům kazit oslavy VŘSR, 9.května, ba i jen obyčejné zahradní dýchánky :
Ein Feuerwerk ist eine tolle Sache. Deshalb bilden solche Feuerwerke den Höhepunkt an unserem Nationalfeiertag oder an Silvester.
Feuerwerke sollen etwas Besonderes bleiben. Der Stadtrat hat deshalb das Abbrennen von Feuerwerk auf dem ganzen Stadtgebiet auf die genannten Anlässe beschränkt und zu den übrigen Zeiten untersagt. Zu ganz speziellen Anlässen, wie etwa ausländische Nationalfeiertage oder Seenachtsfeste, kann eine Ausnahmebewilligung erteilt werden. Die Bewilligungspraxis wird allerdings sehr restriktive gehandhabt.

HANBA JIM !

Víme, že někteří „naši“ maloměšťáci z velkoměst i vesnic by chtěli totéž zavádět u nás. Na to je jediná odpověď :
NEPROJDOU !
Vší náš lid má právo na práci i na legraci po práci; natožpak vší lid ruský, u nás k naší radosti přebývající. A ohňostroje k našim oslavám prostě NEODMYSLITELNĚ patří.
Takže zbývá jediné : Obnovit naši tradiční výrobu zábavné pyrotechniky, nebo zajistit dostatek kvalitní ruské pyrotechniky v naší obchodní síti. (Za švýcarskou pyrotechniku byste jistě nechtěli platit ty nekřesťanské sumy, že, drazí vlastenci ?)

A pak už můžeme odpalovat rachejtle co srdce ráčí.
Ach, to bude TAK KRÁSNÝ ohňostroj, až budeme slavit výročí vystoupení z EU a NATO ! A ještě hezčí bude na oslavu porážky euroamerických interventů.
Já se TAK těším !

Harpyje řekl(a)...

"Druhá Česká socialistická republika"
Ano, čeští vlastenci si mohou vzít příklad z hrdých Maďarů, kteří statečně vzdorují nátlaku socialistické EU a IMF. «Si nous ne trouvons pas d'accord (avec le FMI), nous resterons quand même debout.» (V. Orban)
Eljén a Magyar!

Harpyje řekl(a)...

Zdejší Rusáci jsou skromnější.
U příležitosti MDŽ, Svátku práce nebo výročí vítězství nad fašistickým Německem táhnou, pokud jim to kalendář dovolí, do přírody, a tam oslavují. Na jaře už nebývá taková zima, takže je ve zdejších lesích možno "sledovat mužíky".
Někteří ale dávají přednost oslavě v soukromí. Nedávno mi líčil jeden bývalý soused, jak naši slovanští bratři hlučně slavili na balkónu , a protože jim byla cesta na záchod příliš dlouhá, tak vykonávali potřebu (malou, rozumí se) přes balkónové zábradlí do zeleně. K hrůze fašistických německých sousedů, pro které je Ordnung alles.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale kdeže z Maďarů.
Kam Vás to vede slepá vášeň, vážená paní Harpyje ?
Maďaři jsou našimi dědičnými nepřáteli, stejně jako např.Němci. Mnohokrát zaútočili na naši vlast, dlouho okupovali bratrské Slovensko. Jejich účast na bratrské internacionální pomoci smazala jen malou část z jejich obrovské viny.

Prostě : My si jako obvykle vezmeme příklad z našich starších bratří.
Je Ruská federace členem EU ?
Není.
Je Ruská federace členem NATO ?
Není.
Zato naše vlast je - to je ten "vděk" našim několikanásobným osvoboditelům.
Je to hanba.
Je to naše hanba, že jsme něco takového dopustili; byť pod hrozbou okamžité vojenské intervence ze strany NATO a EU.

Čím dříve své pochybení napravíme, tím dříve nám naši starší bratři odpustí.
Lenin nám pomáhej na naší nelehké cestě.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach, Vaši sousedí nemočí z balkónu do zeleně ani na dláždění ?!
To se tedy budou muset HODNĚ A HODNĚ učit od nás Slovanů, Němci hloupí zaostalí.

Harpyje řekl(a)...

Váš názor nesdílím, Vlastenče.
Uvědomte si, prosím, že všichni, kteří se staví proti Bruselskému diktátu, jsou spojenci!
Proto si vemte příklad z našeho pana prezidenta, který se vyslovil pro diverzifikaci vztahů!
Národní suverenita je hodnota, o kterou se nesmlouvá!

Harpyje řekl(a)...

Jsou. I já jsem břídil.
I kdybych to ještě x krát zkoušela, tak se mi to nepodaří, věříte mi?

Větší vlastenec řekl(a)...

Diverzifikace - to má něco společného s diverzí ?
Třeba s vyhazováním mostů "do povětří" ?
Jestli ano, pak snaze našeho pokrokového prezidenta Klause rozumím.
Ano, E.Beneš, náš první socialistický prezident, se zapsal do našich myslí, srdcí i zákonů především díky pochopení naší úlohy : Být mostem, po kterém přejdou osvobozenecké slovanské armády z naší Západní Asie do Evropy.

Jenže mosty mají jednu nepříjemnou vlastnost : Může je přejít i nepřítel. Proto předvídaví stavitelé vytvářejí v mostních pilířích kaverny příslušné velkosti, do kterých, v případě ohrožení vlasti vpádem nepřátel, ženisti pohodlně vkládají nálože.
To je naše dnešní situace - jak jsem napsal před pár dny, Evropská unie promeškala jedinečnou příležitost - nesklonila se před naším národem a naší vlastí, nepostavila nás do svého čela. Naopak, EU vtrhla do naší vlasti jako příval, jako armády NATO.
Buď se vše velice rychle obrátí - nepřátelé utečou, my během jejich pronásledování vstoupíme do Evropy na tancích a kaťuších - nebo ten most prostě vyhodíme „do luftu“.
Tak chápu pojem „diverzifikace vztahů s EU“.

Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Eljén, igen. Von každej Maďar zdaleka nemůže za to, že je Maďar. Kromě vztahů k menšinám na svém území (Tót ném ember, že) asi skoro ve všem ostatním jsou frajeři, že si my o tom můžem dát zdát. My z té výrazné menšiny, co se za to někdy i přímo stydí a chtěla by to jinak. A su skutečně rád, že k nim máme blízké, pořád (kéž by i do budoucna) doslova sousedské vztahy, a už nejsou zatíženy ničím ostatním. Ostatně jako k Polákům/Polsku. Ostatně nikdy jsme neměli tak dobré až jednoznačně přátelské vztahy ke všem sousedům jako dnes. Historik to ani nechce zaplašit. Stačí vždy tak maličko - a pokluzené. A už to zas frčí. Cokoliv. Tož tak.

Větší vlastenec řekl(a)...

Do značné míry souhlasím, vážený Jakube S. - k Maďarům máme zhruba stejný vztah jako k Polákům.
Ano, pro roduvěrného Čecha (Moravana) je Polák kšeftař, nevzdělaný pánbíčkář, hlupák, který pozvedl zbraň proti našim starším bratrům i proti fašistům (ačkoli věděl, že prohraje), a navíc agresor, jenž pořád ještě okupuje velkou část naší tisícileté vlasti.
No a Maďaři/Uhři ? Jeden každý z nich může za svůj původ. Sapéra Vodičku na ně !

Však nikoli náhodou se Poláci a Maďaři považují za bratránky, ne náhodou se na sebe smějí přes své kníry, přes území našeho bratrského Slovenska : Prý mají podobné tradice - jejich "národní" vojsko je jízda, národní zbraň je šavle; a pak chlast, čest, tzv.bůh ...
Chraň nás Lenin před takovými sousedy !

Poláci jsou prostě skvrnou na čisté tváři Slovanstva; pokud se radikálně nezmění, tak s nimi naložíme po zásluze - hned po našem vítězství nad Evropou.

Čest a Nazdar !

Šaman řekl(a)...

K dotazu ZŽ: > Víte, kolik je na obloze vidět o půlnoci hvězd?

Nad obzorem je asi tak 3 až 4 tisíce hvězd, viditelných prostým okem. Když vaše oko je dobré a když neruší Měsíc.

V Jizerkách je rezervace tmy, ale bohužel také (neregistrovaná) rezervace mraků.

Dobrej flek u Prahy prý bejval někde nad Loděnicemi k Bubovicím...

PS: Je známo více galaxií než hvězd. Víte, kolik je galaxií???

Šaman řekl(a)...

A nejhorší skvrnou - vysloveně uhry - na čisté tváři Slovanstva jsou Maďaři...
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Kolik?

STK řekl(a)...

Kolik je galaxií? Prostá otázka s jednoduchou odpovědí:
Protože podle některých teorií má náš Vesmír určité, zjistitelné stáří, má i velikost danou vzdáleností, za kterou stihlo uletět světlo. To by měl být poloměr vesmíru r. Takto definovaný Vesmír je koule o poloměru 46 000 000 000 světelných let (+/- 150,6 m.) Není tedy problémem zjistit obsah Vesmíru = 4/3 Pí r^3. Známe-li průměrnou hustotu galaxií na krychlový světelný rok*, tak zjistíme konečný počet snadno prostým vynásobením na kalkulačce ve svém mobilním telefonu. Moje Nokia tvrdí, že bychom měli vidět 100 000 000 000 galaxií. Zatím jsem ale neměl čas toto číslo spolehlivě ověřit.

[;>)

*/ průměrná vzdálenost mezi galaxiemi je +/- 3 000 000 světelných roků. (Praví někteří. Hlavně Wiki.)

Jakub S. řekl(a)...

No vlastně jasně. Elementární, drahý Watsone, že...

STK řekl(a)...

O dvě údolíčka dál od mé dřevěnice v Sudetech je tma kategorie "2" , tedy jen 100x horší, než "0" uprostřed oceánů. Nedosvítí tam ani Vrbno, ani Albrechtice, ani Zlaté Hory. I ta 1%-ní tma je ale nádhera!

Takových míst je v Kotlince nemnoho, Šamane! (Viz "mapa tmy" v Evropě.) Co se týká mračnosti je to rovněž jeho centrum. A hodně blbě se tam jede v noci na motorce, se stativem a dalekohledem přivázaných na zádech. Pozorování navíc ruší i někdy neskutečně hlučná lesní zvěř. Od té doby, co nekouřím, srnky chodějí těsně kolem mě a ani se nestydí.

drak řekl(a)...

MKPHPHN:

Určitě díky za tip, nevím zda ho využiji, protože pár dobrých kamarádů mám v Orlických horách a dokonce už tam máme nelezeno pár míst, odkud se něco pozorovat dá a kupodivu to zároveň s tím to nejsou magnety na mraky. Ty Krušné hory jsou zhruba stejně daleko jako ty Orlické, ale kamarády tam nemám, takže když už uvedu do pohybu auto a pofrčím s ním něco přes 100 km, tak aspoň spojím příjemné s příjemným a jdeme když tak pozorovat a fotit společně s kamarády, aspoň je u toho víc legrace.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Říkáš "...nad Loděnicemi k Bubovicím...", hned mi to připadlo povědomé a také že ano, je to poblíž dálnice a ještě před Berounem, měl bych to z mé strany Prahy vlastně kousek, rozhodně to prověřím. Obávám se ale, že to zní příliš krásně na to, aby to byla pravda. Jak jsem spekuloval nad mapou tmy, tak nejbližší Praze blízká na tmu nadějná oblast byla Křivoklátsko.

STK:

To temné údolíčko Vám tak trochu závidím, to je opravdu spíš vzácnost, ty mraky už tolik ne, ty jsou totiž až na pár výjimek skoro všude :-) S těmi srnkami je to zajímavé, ke mě také leze kdejaká kočka, pes, srnka a další zvěř. Od té doby co nekouřím o něco víc a častěji, než před tím, kdy jsem kouříval. Mimochodem, myslím si, že mnoho zvířat do značné míry dovede nějak vycítit, že jim někdo je nějak příznivě nakloněn a neublíží jim a tak k němu přijdou a k jinému zase velice rozumně naopak ne, aspoň to, co jsem pozoroval, tomu nasvědčuje.

drak řekl(a)...

Některým zdejším, protičesky a protislovansky zaujatým návštěvníkům, vřele doporučuji zajet si do Petrohradu v době, kdy je v hotelu pánský zájezd z Finska a dosyta se vynadívat na to, co tam ti pánové provádějí za kratochvíle a jak to pak po nich ráno vypadá. Nějaké to čůráníčko z balkonku na záhoneček, to je jen takový drobný šolich proti tomu, co tam po nich zůstává uvnitř. Ty zájezdy jsou tam asi podobně masové, jako bývalo navštěvování Havany Američany z USA v době prohibice, takže nouze o zábavu tam není skoro nikdy. Stejně tak si panstvo může udělat výlet do vnitřní Prahy, počínaje jarem a konče podzimem tu mezi půlnocí a třetí hodinou ranní zastihne tlupy uřvaných Irů, Skotů, Germánů, Španělů, Skandinávců, Rusů, Italů, Žabožroutů, Poláků, Slováků a vůbec všech možných ožralů, otrapů a všelikého dalšího dobytka pomalu z celé planety, který řve tak, že to těm co tam bydlí rozhodně milé není, očůrají, poblinkají a mnohdy i okakají kdeco po cestě, povalují popelnice, zapalují je atd atp, no prostě úplně normální kořalové a otrapové, na národnosti upřímně řečeno, zase až tak moc nesejde, ale moc si to s těmi Finy v Petrohradě nezadá, byť ti se činí zpravidla zdatněji. Mám snad podle těch pár "exemplářů" co někam dojedou dělat tak akorát ostudu soudit celé národy a ohrnovat nad nimi nos? Berme to prostě jako určitou daň za svobodu pohybu, či jakožto její stinnou stránku.

Dobrou noc.

EK řekl(a)...

Pro VV.
Již! zpaměti ............................................. těsně po úspěšném vyrobení prvního vzorku střelné bavlny.
Dnes ani akademikův syn.....
Bavlna (vata obvazová) již není bavlnou, ale čínská směska z pet odpadků sodruhů z NDR.
Dnes je snažší vyrobit TNT, ..a pak se bude tančit ...
čest v švest!

EK řekl(a)...

Imformaci:

italská žurnalistika musí mít jiny pohled na EU, jde o pohodlí Italské kuchyně,
Cassata
Sicilská roláda
Smetanová polévka s těstovinami a pestem
Spagetti a la tuňák
Těstoviny s tuňákovou omáčkou
Rukolový salát
Paprikový koláč
Hruškový salát
Telecí filé Marina
Flambované krevety
siestu, kratší pracovní dobu, štědrý sociální stát, žádný z Vás (nás?) by se nedíval jinak!
čest v švestky!!

EK řekl(a)...

Neotravujte, jdu tvořit přidanou hodnotu pro zajištění a udržení zdanitelného příjmu!
čest v sedm!