středa 18. ledna 2012

Vesnický doktor


Dlouhodobé sedací, psací a klikací práce u počítače v sobě skrývají mnohá nebezpečí. Jedním z nich je chátrání soustavy kosterní. Vloni na podzim se mi opětně přihodilo bolení levé kyčle. A to už jsem z dřívějška věděl, že jest způsobeno páteří.



Tak nejdřív jsem bolest řešil jako vždy. Totiž nijak. Kyčel pobolívala zprvu jen drobně, doufal jsem, že přestane sama. Přestávala a začínala, v dalších fázích vždy více a více. Až přišel šestý prosinec a S.S.S.R. Pravidelné jarní (kolem výročí MDŽ) a podzimní (kolem termínu VŘSR) Setkání Starých Scifistických Rarit se už několik termínů nekonalo, takže byla téměř povinnost dostavit se. Setkání už tradičně probíhalo v jedné z hospod poblíž Florence, kam je ze všech stran skvělá dostupnost prostřednictvím městské hromadné. Pobolívající kyčel však začal protestovat při sestupu do sklepa, kde jest hospoda umístěna, tak i při návštěvách záchoda - na který se zase muselo nahoru po jiných schodech.

Následná noc byla děsná. Bolela nejen kyčel, ale i koleno, vlastně celá noha. Ibalginy nepomáhaly. Natolik jsem byl zmučen, že jsem začal uvažovat o amputaci nohy jakožto o přiměřeném způsobu zbavení se bolesti. Paní doktorka mi další den předepsala trochu lepší Brufen. A vyšetření u neurologa. Kam jsem se objednal na nejdřívější termín, tedy už za dva týdny. (V telefonu jsem slyšel hlas paní doktorky, která objednávající sestře řekla -"do té doby ho to přejde"). Přešlo. Ale ne díky práškům nebo pouhému plynutí času.

Hned příští týden jsme jeli se ženou za příbuznými do Semil, a tak jsem využil jsem situace, spojil příjemné s užitečným a odskočil si do 50 km vzdáleného Liberce. Totiž - Liberce. Stráž nad Nisou bývala v době, kdy jsem chodil na liberecký gympl (SVVŠ) samostatnou obcí. Pamatuji se, jak jsem litoval spolužáka Zdeňka, který z té dálavy musel jezdit do Liberce vlakem. Já to měl přes město dvacet minut tramvají, kdežto on vlakem - pět minut. (Je ale fakt, že vlak nejezdil úplně každou chvíli, a hlavně ne v době, kdy to člověk ze Stráže zrovna potřeboval.)

Stráž je dnes opětně samostatnou obcí, Zdeněk v ní bydlí stále. Jenom dospěl, jako my všichni, a stal se lékařem. Jak jsem zvěděl při jednom z abiturientských setkání. Před třemi lety, při pravidelné jizerskohorské dovolené, jsem jeho odborných služeb využil. Služeb napravovacích, abych upřesnil. Tehdy mě bolela pravá "kyčel" tak, že jsem na žádné dlouhé výlety chodit nemohl. Ani na krátké. Rád jsem byl, že mohu při řízení auta brzdit. Ale Zdeněk mě úspěšně napravil. Předloni jsem ordinaci v jeho klasickém libereckém, tedy strážeckém, domě navštívil preventivně. A zbavil mě bolesti pravého ramene, která mě trápila nejméně pět let.

Při naší loňské dovolené byl Zdeněk sám na dovolené, a to byla nejspíše ta chyba. Tedy kromě té chyby, že jsme po skončení plavecké sezony v otevřeném bazénu Na Petynce nepokračovali s plaváním v žádném krytém bazénu, takže fyzické zatížení našich tělesných schrán se poněkud snížilo. Spravedlivě mě pak postihla bolest jak prase, ba jako celé stádo prasat. Prášky naštěstí dovolily, abych mohl levou nohou řadit, takže jsem 14. prosince odpoledne, i když vzhledem k roční době už po západu slunka, dorazil do Stráže na parkoviště pro pacienty. K návštěvě jsem se samozřejmě předem objednal. Tento vesnický doktor totiž obhospodařuje několik okrsků. Krom Stráže nad Nisou jsou to i Machnín, Kryštofovo údolí, Křižany, Zdislava a Žibřidice. No a když přijede někdo z Prahy, tak ho vezme taky.

Ordinace je "bezbariérová" - v přízemí. Nikdo nevymýšlel zbytečné schody ani stupně. Bezbariérový je i záchod - jsou zde odstraněny dveře, ale pohledu z chodby je zabráněno umístěním. V ordinaci čekalo už pět lidí. Čekání zpříjemňovala příjemná hudba, sledování akvária - a pak to, že se nemuselo v pohodlných proutěných křesílkách dlouho čekat. Jako nikdy! Už za dvacet minut mě vlídný hlas z amplionku vyzval pokynem "Další prosím" ke vstupu. Tady musím upozornit na jednu drobnost: Do ordinace je zde zvykem vstupovat bez venkovní obuvi. Zde totiž není žádná sestra. Pan doktor si veškerou dokumentaci vede na počítači. Když ji u něj nemáte, založí ji během minuty. A krom všeobecného a vnitřního lékařství či EKG a audiometrie přímo v ordinaci vám pokytne i služby myoskeletální medicíny. Při funkčních poruchách kloubů a páteře je vám dokáže "zmobilisovat". Aha, šikovný chiropraktik, zajásala komentátorka Informace. Ano, vlastně jenom chiropraktik, ale v Praze tedy neznám žádného. (Vlastně žádného nikde.) Jinak by asi nebyli pražští neurologové zavaleni na týdny a měsíce dopředu!

Ještě jedné nabízené možnosti jsem nevyužil: Nepotřeboval jsem se domlouvat německy, anglicky, francouzsky ani rusky, vystačil jsem si s češtinou. A ani jsem moc mluvit nemusel. Mluvil pan doktor.

"Tak se svlíkni." Pak následoval hmat sem, hmat tam. Průzkum ohebnosti těla na lůžku. A na židli. "Vidíš? Tady ten krk máš zatuhlý." A pak: "Uvolni se." Načež následovala "manipulace": kravata kolem krku a - křup. Pak ještě jedno křup. Další otočení hlavy již bylo bez potíží.

Zatímco jsem se oblékal, psal pan doktor zprávu pro mého ošetřujícího. "Bude říkat, že jsem kaskadér, když jsem ti odblokoval cé jedna, cé dva."

Našel jsem si to pak: C1 je Atlas, C2 Axis, tedy dva první obratle, které nesou hlavu. Kdo zde byl kaskadér? Pacient! Omluvte vtip - nešlo samozřejmě o kaskádu. I když neumětel by vám zlomil vaz. Umětel dokázal, že jsem hned ten den vysadil prášky.

A ještě něco: Za deset minut jsem byl "odbytej". Tedy obsloužen zdravotně i sociálně, včetně "lidského přístupu", který jinak, bohužel, ovládají pouze "alternativní lékaři". Však další pacienti už čekali! Pan doktor ovládá i to, pro co módní poradci nalezli slovo "time-managing". Proto mu stačí na první pohled krátká doba ordinace (odpoledne jen hodina). Jinak by ty všechny další vesnice nestihl!

Tak už vím, že kyčel nebo koleno mohou bolet od krční páteře. Napsali jsme si Jéžiškovi přáníčko, a on nám jako dáreček poslal permice do bazénu Na Homolce. No a od května nás už očekává Petynka. V létě pak Jablonecká přehrada. A nenechám si ani ujít koupání na Bedřichovské přehradě. Pár kilometrů po proudu Černé Nisy se pak zase nechám zmanipulovat svým lékařem. Už se těším!

Snad se k němu přes nával dostanu. Po tomhle článku. Zde musím zmínit, že když jsem Zdeňkovi vyhrožoval, že ho na svém blogu doporučím, tak neměl nic proti. "Jen napiš o vesnickém doktorovi," pravil. Chvilku to trvalo, ale slib/výhrůžku jsem splnil.

Informace pro případné pacienty lze vyhledat na stránce www.kleinhampl.eu/, odkud jsem stáhl i použité obrázky.

PS: Mírné upřesnění z následného vyjádření pana doktora: "…manipulaci líčíš poněkud drasticky, snad si to nebudou číst chiropraktici - spíš se hlásím k osteopatům, kteří určitě zpozorní. Manipulace se NESMÍ konati s "rozběhem", je potřeba se dobrat konce rozsahu možného pohybu až k dopadení bloku - tedy je nutno zjistit poruchu "joint play" (joint není v tomto případě cígo, ale kloub...) no a z týhle pozice učinit jemný pokus o uvolění, t.j. restituce té kýžené joint play… A když se budou hlásit další zájemci, vůbec se nebudu zlobit. Slovy cimrmaního pana továrníka Vozába - »Mě to baví...«".
 

31 komentářů:

STK řekl(a)...

Přeji Šamanovi hodně takových doktorů i dalších "profesorů"*, kteří vyznávají Vozábovo heslo. Baví je to! Svět by bez nich byl mnohem pochmurnější místo.
I když na druhou stranu, hackery, zloděje a případně i vrahy (z vilnosti) to taky může "bavit". To je, pravda, menší problém.

*/ "profesor" = novotvar, pracovník v nějaké profesi, profesionál, který dělá něco za peníze - ale hlavně ho to baví. Třeba profesionální zedník.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen poznámečku, vážený STK : Kdybyste někdy potkal profesionálního zedníka, prosím, NEOSLOVUJTE ho "profesore".
Vážně vážně ne.
Čest !

Větší vlastenec řekl(a)...

Soudím, že bychom měli Ó Velkému Šamanovi poblahopřát - k OBROVSKÉMU štěstí.
Že přežil „rukcuk“ amatérského chiropraktika.
Neboť někteří nepřežili.

Takže : Blahopřeji, a příště - Zlomte vaz !

Jakub S. řekl(a)...

Je vhodné před zásahem panu d-rovi říct Zlomte vaz?
No když ho to bavilo, bejt uhlobaronem... a stejně mu to nepomohlo k informaci, co to tam bylo červeného nad tím dolem. Nesmějí ani naznačovat.
Že ta Stráž musí bejt tak daleko -
hned za sousední vsí rodiny mé paní byla kdysi hranica Slovenskej republiky (Slovenský štát, navzdory obecnému mínění, nebylo ofic. pojmenování); můj potměšilý tchán, rýpavé malé pivo, jel na kole do Skalice za prací a do cesty mu skočil gardista a vyšvihl ruku: Na stráž! - Nestraš! - odtušil on, pokojně ruku odsunul na bok a jel dál. - Blbec - !! bylo jediné, nač se zmohla jeho žena, když jí to po létech přiznal. Frajer, praví sa tu takým. Takých je třeba. Tých po*raných je aj tak dost.

Schumacher řekl(a)...

VV, zedníka, případně instalatéra oslovuji "Dottore"

informace řekl(a)...

Pan doktor na fotce vypadá docela švarně.
Mě tedy momentálně nic nezlobí, asi díky tříměsíčnímu koupání v létě v moři, ale moje sousedka trpí artrózou kolena. Mohla bych ji tam poslat, ale tím se asi pan doktor nezbývá.

Šaman řekl(a)...

Informace, k první větě: ano. Nejen na fotce. S ohledem na to, že je to můj ročník, tak přeskvěle.
Ke všem sousedkám: Jizerky nejsou z Itálie tak daleko. Ale artrózu nejspíš ne. Jak jsem psal: Všeobecné a vnitřní lékařství, EKG a audiometrie přímo v ordinaci, myoskeletální medicína.
Aha, italsky nejspíš nemluví. Leda byste jela jako tlumočník. Avšak ke všem chorobám něco řekne, případě ví, kam poslat.
\ :-)

STK řekl(a)...

...ví, kam poslat.
Inu, kdekdo ví, kam kdekoho poslat.

Ale to není profese, to je životní postoj! [;>)

Schumachere, zedníky, které znám já, vždy potěší oslovení "Mistře!" Nebo možná nepotěší, ale slyší na to.

STK řekl(a)...

Před chvilkou jsem dočetl krásný článek od Kopretiny. Aspoň něco ryze pozitivního v té tak zaplivané době.

A.S. Pergill řekl(a)...

Repozici C1 a C2 běžně prováděl třeba kat Mydlář, byť s trochu jiným cílem. Docela by mě zajímalo, kde se to pan doktor naučil, protože na zvířatech nelze, tam jsou anatomické poměry dost jiné a v případě lidí a metody pokus - omyl ...

Jedna moje kolegyně, jejíž rodiče byli advokáti, mi kdysi líčila případ z jejich praxe:
Učitel dal ve škole nezbednému chlapci záhlavec, chlapec padl a byl na místě mrtev. Učitel byl předvolán k řediteli, kde prohlašoval "To není možné, já jsem jen slabě plesknul" a předvedl to na dalším dítěti, které rovněž padlo na místě mrtvé. Prostě zcela náhodně přišel "na ten správný grif".
(Možná tu historii bude znát STK, protože se to mělo stát v jeho regionu.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Rád bych se někdy dočetl o nějakém cizákovi, jenž s podobným vypětím zachraňoval nás Čechy a Moravany.
Jenže zde narážíme na zásadní problém - takových cizáků asi není. Že, vážený STK ?
Nás zachraňovali vždy jen naši starší bratři; cizáci se nás vždy vyprdli, když nám šlo o krk.

Takže místo článečku běsnící sionistky českého původu doporučuji VLASTENECKÝ ČLÁNEK poradce našeho pokrokového prezidenta Česko půjde před evropský soud!.
Další doklad o dnešní zaplivané, zadefekované době.

Kéž bychom se už dokázali osvobodit od Bruselu,od celé Euroameriky ! Kde jste, Blaničtí rytíři, kdy už přijdete, bohatýři z Východu ?!

My zde hyneme bez pomoci ...

drak řekl(a)...

Kopretině děkuji za hezký článek, o tom pánovi jsem nic nevěděl, dosud unikal mé pozornosti. Nejsem si ale jist zda jsem o tom kdysi dávno aspoň jedním koutkem oka nezahlédl jakýsi dokument, ale už si nevzpomenu, člověk prostě nemá šanci udržet v hlavě úplně všechno. Vím ale, že se to týkalo válečných osudů Židů na území pobaltských států a moc optimistické to tedy nebylo.

Panu doktorovi držím palce, myslím, že se v jeho případě jedná o zdařilou kombinaci představivosti, citu a manuální zručnosti. Takových lidí nebývá v populaci mnoho, zbývá dodat, že bohužel. Zdaleka ne všichni se se "najdou" a jsou z nich lékaři. Těm ostatním, také lékařům, nezbývá, než zkusit to nahradit pomocí drahých "budíků hejblat a hraček" a také mohutné podpory farmaceutické chemie. Ta chemie i budíky se spolu s chemií se dají častokrát někdy nahradit až směšně levnými a dostupnými věcmi. Mnohdy stačí na straně toho potenciálního pacienta trochu uvědomění si toho, jak a čím si ubližuje a trochy pevné vůle, aby to přestal dělat tak soustavně a tak usilovně.

Šamanovi:

Když jsem se motal kolem Maců, zjistil jsem, že jejich klávesnice je asi ten nejergonomičtější kus klávesnice, co jsem kdy měl pod rukama. Je to pravda dost drahá hračka, ale píše a pracuje se na tom naprosto úžasně. Všechny klábosnice v mém okolí jsme tedy nahradil těmi od Applu a jsem o dost spokojenější, ruce a prstíky předou blahem. Dá se to připojit i k woknům a není-li třeba používat klávesu , která tam není, tak s tím v podstatě nejsou žádné potíže a jde jen o zvyk.

Jakub S. řekl(a)...

To stačí, Lukešová. Píši za jedna s hvězdičkou... jen tak dál!!

informace řekl(a)...

Šamane, jen se moc nenadnášejte. Jste prostě "ben conservati", to se vám musí oběma přiznat.
Pokud jde o sousedku, řekli jí tady, že jediné řešení je operace.
Jet s ní jako tlumočnice bych při vší dobré vůli nemohla. Je strašně ukecaná a vydržím ji poslouchat jen tak čtvrt hodiny.

Harpyje řekl(a)...

Kopretina našla jednu ohromnou internetovou adresu
http://radioislam.org/index.html
Ať žije svoboda projevu! :-/

Ověřovací slovo: "amber" :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Radio Islám - zdroj necenzurovaných informací

Já to pořád píšu a říkám, že Muslimové jsou našimi přirozenými spojenci !
Naštěstí mi naslouchá stále více našinců - vždyť důkazy jsou přece TAK PŘESVĚDČIVÉ !
Ano, Radio Islám přináší mimo jiné jednoho z našich mladých a neohrožených vlastenců. Všichni víme, jak brutálně třídní policie současného „českého“ státu naše vlastence pronásleduje a šikanuje. A přitom SPOUSTA našich policistů s vlastenci sympatizuje, s jejich národním odporem proti nepřizpůsobivým a úchylům...
Prostě - nebýt diktátu z Bruselu, Washingtonu a Tel Avivu, naši policisté by zasahovali proti našim skutečným dědičným nepřátelům; nikoli proti obráncům čistoty naší vlast a našeho národa.

Co ještě dodat ? Snad jen, že řada českých vlastenců se již nedá odradit represáliemi, a neustává bojovat za svobodu projevu.
Vzdejme jim čest, hrdinům „nové“ doby ! Nebýt jich, nejviditelnějších cílů pravdoláskařů a multikulti nadšenců, tak by zuřiví stoupenci „politické korektnosti“ odvlékali do žalářů NÁS, za naše vlastenectví a národní cítění.
Ano, Euroameričani by nás rádi zavírali do vězení za „děsivý“ zločin, zločin závadného myšlení. Jestli se zalekneme, jestli nepostavíme naše vozové hradby, tak útoku okupantů podlehneme.
A pak to v naší vlasti bude vypadat jako někde v Evropě.

Hrůza jen pomyslet.

Šaman řekl(a)...

A.S.P. k Učitel dal ve škole nezbednému chlapci záhlavec..., jak pravila "Jedna moje kolegyně, jejíž rodiče byli advokáti..." - klasická urban legend. Varianta popsána již v Hrabalově povídce Chcete vidět Zlatou Prahu - včetně pointy...
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Co se otázky "kde se to pan doktor naučil" týče, tak asi se to někde naučil, nejspíš tam, kde ostatní chiropraktici, osteopati a absolventi myoskeletální medicíny.

Možná se ve volných chvílích učí na svém bývalém pacientovi, jehož kostra je vidět na úvodní fotce úplně vlevo.
\ :-)

Harpyje řekl(a)...

http://ejpress.org/article/news/uk/4062

Větší vlastenec řekl(a)...

Mydlář lámal oudy, ne vazy

Velký český vlastenec, vědec a spisovatel-svědomí národa s.s.A.S.Pergill se výjimečně mýlí.*) Kat Mydlář určitým odsouzencům lámal dlouhé kosti (když je vplétal do kola), leč ne vazy.
Neboť v našich končinách se věší tradičně humánně, na tzv. krátkém provazu. Smrt nastane v důsledku udušení a zastavení toku krve do mozku.
Viz např. (jinak odporný papeženecký) film K.Kieslowského „Krátký film o zabíjení“, viz sympaticky veřejné popravy úchylů a židovských agentů v Íránu apod.

Vaz odsouzencům k tzv.smrti provazem lámou - kde jinde než v brutálních USA.
Víme, k čemu vede taková ukrutnost - známe případ dekapitace Thomase E.Ketchuma, zvaného Black Jack. Viděli jsme krev na krku zavražděného hrdiny, Vůdce všeho iráckého lidu, mučedníka S.Husseina.
FUJ USA !

Mimochodem - Kieslowského filmový kat je velmi šikovný; nepochybuji, že jeho reálný předobraz měl dlouhou, velkou a úspěšnou praxi.
Leč před plným zavedením našeho slovanského společenského zřízení v Polsku působili úplní žabaři - viz veselé video „Batman&Robin věší fašistu Götha“


Volte návrat plné samostatnosti naší vlasti, volte obnovení absolutního trestu !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Je v dobré společnosti - i s.V.Vančura se v této věci zmýlil.

stk řekl(a)...

Jojo ASPergille, tuhle historii jsem slyšel už hodně dávno, to jsem ještě byl jinochem. Ale je to trochu jak z Rádia Jerevan:

- nebyl to učitel, ale otec dvou batolat, dvojčat, havíř na předku a Slovák
- své děti nepohlavkoval, nýbrž jedno z nich zvedl za hlavu z postýlky, aby je mohl políbit na čelo
- když přivolané službě LSPP předváděl, co se přihodilo, demonstroval to na bratrovi zesnulého batolete, bohužel se shodným výsledkem
- když pochopil, že už je bezdětný, provedl přerušení míchy i na sobě, v lese poblž třebovické elektreárny. Manželka, bezdětná vdova, se dala na chlast a ani ne po půl roce skočila pod vlak kousek od místa, kde se oběsil její muž. Babička skončila v psychiatrické léčebně v Opavě - Kateřinkách, kde, přes veškerou lékařskou péči a masívní medikaci záhy zemřela.
Co se stalo s dědečkem si už přesně nepamatuji, ale určitě provedl taky něco strašného - možná vstoupil do KSČ.

Tragedie jednoznačně antická...

Větší vlastenec řekl(a)...

Je to antická tragedie.
Jednoznačně a nepochybně, Anglosasové by řekli "literárně".

Ba dokonce v původním, nefalšovaném a nepančovaném smyslu : τραγῳδία jakožto kozlí zpěv.

Kopretina řekl(a)...

Děkuji všem za uznání, potěšilo mě. Řekla jsem si, že Irenu Sendlerovou, Raula Walenberga, Oskara Šindlera či Ni(ck)olase Wintona zná každý, ale kdo zná Sugiharu? Takže jsem se nemýlila, ale nyní si odpočnu od všeho, jdů na dámskou besedu s vínečkem a tak...Je odpoledne...na rozdíl od Vlasty nikdy nepiju v práci, dopoledne, v poledne...ale až když je po všem...

drak řekl(a)...

Máte k tomu naprosto správný přístup. V zaměstnání se nemá popíjet vůbec. Dokonce i popíjení na pracovišti již po pracovní době by z hlediska zákoníku práce nemuselo pro popíjejícího skončit dobře, takže popíjení doporučuji mimo pracoviště a pokud možno po pracovní době ;-) Ve dny jako je ten dnešní, kdy hrozí, že půjdete zítra do práce zase, doporučuji konsumované množství udržeti na uzdě, aby ten pracovní výkon zítra ze něco stál ;-) Výjimkou z pravidla by snad mohl být jen frťan slivovičky pozřený za účelem zastavení náhlého průjmu ;-)

Harpyje řekl(a)...

Budiž Vám dopřán Váš relax, Kopretino. Ein Gläßchen in Ehren, kann niemand verwehren! :-)))
Článek byl velmi zajímavý.
Co kdybyste příště tak trochu odbočila od Vašeho oblíbeného tématu, a napsala článek o Johnu Rabe, členu NSDAP jako Oskar Schindler, který během japonského masakru v Nanjingu zachránil život desetitisícům Číňanů? Byl taky jedním ze spravedlivých, ale s malým s.
Humanita není vázaná na příslušnost k nějaké etnické, rasové, či politické příslušnosti, toho je Váš článek důkazem.

vě řekl(a)...

Jsem zvědav, jestli Kopretina někdy napíše třeba o Mustafu Hardagovi.
Když už cítí potřebu nás vzdělávat, že.
Nebo třeba o výstavě BESA v Temple Emanuel.
Nebo třeba ...

No nic.

Kopretina řekl(a)...

No uvidím Harpyje, však víte, mé oblíbené téma je Izrael a Židé. Židé, fascinující národ, který přežil strašlivá pronásledování, národ, ve kterém se objevuje mnoho matematiků, fyziků, chemiků,spisovatelů, i sportovců, Mark Spitz, fenomenální plavec reprezetující USA byl Žid. Jinak jsem se už vrátila, nejsem ožralecké prase.

Harpyje řekl(a)...

Osobě s nickem vě
http://www.youtube.com/watch?v=y61RAP4joWU&feature=related
Doufám, že Kopretina není tak jednostraně zaměřená, jako Vy.

Harpyje řekl(a)...

To byla nějaká orgie? :-)))

Ověřovací heslo: "micro"

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale do Brusele.
Ta osoba "s nickem vě" je moje malost, vážená paní Harpyje.
Podařilo se mi přehlédnout, že v příslušném okénku "nevyskočil" celý můj nick.

Takže Vaše doufání bylo vyplněno dříve, než vůbec vplynulo ve webovou realitu - milá Kopretina opravdu není tak jednostranně zaměřená jako já.

Hezký večer přeji.

Kopretina řekl(a)...

Albánci se chovali statečně, to je pravda a čest jim. Ovšem mnozí Arabové s nacisty sympatizovali, bohužel...
Nacistická propaganda pro arabský svět...
http://konzervativnilisty.cz/archiv/235-nacisticka-propaganda-pro-arabsky-svt