sobota 25. února 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Korporátní kultura mezilidských vztahů

Pondělí 25. února
Náměstek Ivoš Kvakoš se důrazně ohradil proti šuškandě, že stále snižuje počet zaměstnanců i nad limit stanovený kolektivní smlouvou: "Součástí zadání Projektu 2002 nebylo - opakuji nebylo - předem stanovené snižování počtu zaměstnanců, ale nalezení rychlého a účinného postupu, jak co nejlépe zefektivnit funkce, činnosti a procesy v ČT. Redukce počtu zaměstnanců nebyla cílem - je pouze druhotným výsledkem  projektu."


Úterý 26. února
Mailem přišel ROZŘEĎ 3001/02, který na padesáti stranách definuje "Korporátní kulturu mezilidských vztahů". Junior ji nemohl pochopit. Ambrož mu to vysvětlil: "Kultura mezilidských vztahů je, že se chováš k lidem normálně slušně. Korporátní kultura znamená, že máš na papíru napsaný návod, jak se chovat a můžeš se přitom chovat jako prase."

Středa 27. února
Tak je to tak, jak jsme už jednou zaslechli! Novým vedoucím naší textárny se má stát kolega tlachárník Trn. Kolega mektárník Drn to komentoval jako "konečné vítězství pružné, aktuální a vysoce odborné nabídky mektů a tlachů, které jsou šity na míru zákazníkovi nad pouhými texty, které nemohou v současném informačním búmu obstát".

Čtvrtek 28. února
Obrat mektů a tlachů v Českých Textárnách za poslední rok ohromujícím způsobem narostl. Ovšem, čím větší jsou investice do nich, tím větší je i ztráta. Výpadek v zisku dotují naše "výběhové texty". Ale to se má prý brzy změnit - absolutní likvidací klasického textárenství.

Pátek 1. března
Kolega Trn se stal novým vedoucím nového oddělení "Tlachy a Mekty". Duto Hlav zůstává vedoucím naší textárny. Pod Trna je převeden Drn a Junior, já a Ambrož zůstáváme Dutovi. Sekretářka Viky Vykulená teď bude sloužit oběma vedoucím. Podle schématu podnikových funkcí má být Trn formálně i nadále podřízen Dutovi, ale náměstek Dur Durak dal jasně najevo podporu Trnově samostatnosti: "Ne, nebudeme byrokrati s klapkami na očích!"
*************************************

ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., - velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MOBY DICK - nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

22 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

https://picasaweb.google.com/synetz/25Februar2012#5713127365550913634

STK řekl(a)...

Pěkné. Velký Bratr nespí, ale baví se. Nicméně: o co jde?

Kopretina řekl(a)...

Když zbývá posledních pár minut velkého výročí, plného oslav a radosti slavících soudruhů tak ocituji soudružku učitelku Semelovou
"Režim (komunistický) nebyl zločinný, ten nastal až po roce 1989"

Kopretina řekl(a)...

Ale houby, ona už je neděle, ne sobota...no nevadí...Vím, že z křesťanského hlediska mít srdce obtěžkané nenávistí je velký hřích, jenže někdy to jinak nejde...Komunističtí učitelé, komunističtí soudci, komunističtí úředníci, komunističtí umělci, všude samý komunista, všude...Jó kdo by si spustil hubu na špacír během minulého režimu, tak jistě poznají lásku pana soudruha Grebeníčka staršího z Uherského Hradiště, ten to s rozvraceči režimu, kontrarevolucionáři, nepřáteli ocelové pěsti dělnické třídy uměl...

informace řekl(a)...

Kopretino,
asi Vás bude zajímat serie pěti článků o situaci v Izraeli, kterou uveřejnil italský il Foglio. Autorem je Giulio Meotti. Abyste je všechny snadněji našla, dávám link na všech pět.

http://www.ilfoglio.it/soloqui/12165
Countdown, storia preventiva dello strike

http://www.ilfoglio.it/soloqui/12246
Mañana. La guerra fantasma d’Israele

http://www.ilfoglio.it/soloqui/12245
Nella mente dello strike

http://www.ilfoglio.it/soloqui/12307
La guerra dei trent'anni sta per finire

http://www.ilfoglio.it/soloqui/12306
La cura di Sneh

stk řekl(a)...

Už mockrát jsem Vám Kopretinko říkal, že nic není černobílé. Když to není zrovna různě šedé, je to aspoň flekaté. Už to tu psala Harpyje: svině jsou ve všech myslitelných kategoriích, do kterých lidstvo rozdělíte. Mezi komunisty, fašisty, křesťany, hasiči, lékaři, Židy, zahrádkáři, učiteli, herci i zvukaři. Opravdu! A zároveň můžu na svůj bolavý hřbet potvrdit, že snad každá odsouzeníhodná skupina má několik entit, které se z hodnocení vymykají. Někdy je jich tolik, že se divíte, jak to všechno mohlo držet pohromadě. Tak i mezi komunisty bylo dost slušných a pár veleslušných lidí. A to přesto, že v komunistické ideje upřímně věřili. Ale v konkrétních případech se náhle zachovali jako Lidé. Už jsem to tu psal asi dvakrát, ale pro Vás ten příklad "z mého života" vypíšu ještě jednou:
Když jsem byl mladý (23 roky) viděl jsem, jak to komunisti v našem ústavu "mastí", jsou nespravedliví a hloupí. Rozhodl jsem se, že k nim vstoupím, abych měl na dění aspoň nějaký vliv. Dozvěděla se o tom naše personalistka, komunistka poměrně dost vysokého postu - její muž byl papaláš "nadkrajského" významu - a pozvala si mě na pohovor, zamkla dveře a vyvěsila telefon. Během půl hodiny jsem z její kanceláře odcházel zcela a doživotně vyléčen z těchto mladických nerozvážností. Strana tehdy přišla o "mladého, nadějného člena". Dodnes jsem ji za to vděčný - i když už je mnoho let v pánu.
Jeden axiom z divadla: Kulisy vypadají zezadu ze zákulisí úplně jinak, než z hlediště.

Kopretina řekl(a)...

Děkuji, informace, moc mě to zajímá, překopíruji si linky a přečtu...STK asi máte pravdu, kdo z nás je hrdinou, kdo z nás aktivně vystoupí proti komunismu...

Schumacher řekl(a)...

Ne proti komunismu a podobnému, ale proti blbosti a zhovadilosti, které mají mnoho podob. Je typické úsilí jak vyhrát minulou válku. Po bitvě každý generálem. U některých pozoruji, že je výhodnější bojovat proti "komunismu" než pracovat. Většinou platí pravidlo, že míra politické angažovanosti je v nepřímé úměře ke schopnosti dělat něco užitečného. Platí to pro "komunisty", platí to i pro nynější "bílé bolševiky". Nemám pochopení pro krysy, které když je po boji vylezou z kanálů a navlečou si pásky revolučních gard. Jakékoli barvy. Ostatně nesměřuje Evropská unie ke korporativismu a direktivním řízení z jednoho centra? Nezdá se, že by to většině vadilo. Až na pár osamocených nevidím tu bojovníky proti takovému fašismu. Ale zato jsou houfy bojovníků proti minulosti. Je to pohodlné, bez rizika, a v některých případech se tím lze pohodlně živit.

STK řekl(a)...

Podepisuji.
Jako volnomyšlenkář navíc tvrdím, že každý může rozhodovat - ale musí nést za to své rozhodnutí plnou odpovědnost. Až do těch hrdel a statků.

Jakub S. řekl(a)...

Kulisy vypadají zezadu... to je dokonalé! Okamžitě si adoptuju. Autorské právo má kdooo, sím?
A důležité upozornění ode mne u Pochodů smrti dole, ohledně Arnošta Lustiga, dej mu jhvh věčnou slávu!

Jakub S. řekl(a)...

Hani, stk aji Obuvník mají, jak už to tak bejvá, naprostou pravdu. Takže jako bych to řekl já. Každý, kdo viděl, chápal viděné a nežil na pustém ostrově (šak také u nás ani nebývajú, že) poznal pár - no - jednoho či dva solidní partajníky ve funkci a na druhé straně naprosté ksindly, co sice nadávali na partaj, režim, všecko - jenže ti nadávali prostě na všecko vždycky, z pomsty, že jsou nuly a můžou si za to sami. Tož tak. Šalom. A dokazuju, že nejsu robot. Kúrňa ale to je pekelná robota! Za co, souzi, za co?

Jakub S. řekl(a)...

No ale abysme byli spravedlivější: ona ta většina poctivých (v rámci doby a místa a zařazení, že) prostých (shrňme to takto) lidiček si to vyvstávající nebezpečí neumí představit, rozbory a komentáře v TV a novinách je nebaví, v rádiu poslouchají jen muziku do uší, jazyky neumí ano minimálně... kdežto to, co zažili v mládí, jejich dědáčci a rodiče, to ovšem je pro ně reálné. Ať už se k tomu přichylují či je to pro ně největší hrůza. Příprava na minulou válku - ! Velice vděčný, snadný terč, oblíbený... jenže ty lidičky se ve svém mikrosvětě chovají stejně, a ohnivě by vám to popřeli. Howgh.

Kopretina řekl(a)...

Jistěže, je to tak Jakube a STK, je to tak ono spousta lidí nadává i na dnešní režim, kariéristi, ti jsou nejhorší, ať nalezli do jakékoliv partaje...

Harpyje řekl(a)...

OTÁZKA

Může mi, prosím, někdo říct, jestli také existuje Kindle shop s českými knihami, nebo něco podobného?

DÍKY PŘEDEM! Dzp.

Harpyje

Kopretina řekl(a)...

Konec ulívání z náboženských důvodů v Izraeli...Konec Talova zákona...Zvítězil rozum...
http://eretz.cz/2012/02/izraelsky-nejvyssi-soud-zrusil-taluv-zakon-vyjimku-z-vojenske-sluzby-z-nabozenskych-duvodu/

Kopretina řekl(a)...

Jinak dokument o Arnoštu Lustigovi shlédnu, díky Jakube, velký a upřímný muž...

Tess řekl(a)...

Harpyje: Ano, český Kindleshop existuje dokonce v několika provedeních, ale kvalita poskytovaného je různá. Nutno prozkoumat recenze na konkrétní shop a konkrétní knihu. Někdy se stává, že jako "knihu pro formát Kindle" nabízejí pdf skládající se ze stránek naskenovaných jako obrázky.
Doporučuju použít Google.

Osobně zkušenosti nemám (před nákupem mnou požadované literatury mě zachránila recenze), Kindla si převážně plním ze zdrojů zahraničních a z literatury necopyrightované.

Jakub S. řekl(a)...

Rád, moc rád jsem upozornil. Byl to krásný (pokud můžu soudit), mužný, chytrý, moudrý, odvážný, citlivý c h l a p .

Harpyje řekl(a)...

Děkuji za informaci, Tess.

Jakub S. řekl(a)...

Pozor! Na krajských stanicích ČRo (Brno, Ostrava atd.) v 19.30-45 od Po do Pá unikátní nahrávky vykládání Arnošta Lustiga, zachyceno na ostr. onkologii šikovnou tamější redaktorkou!
Byl to chachem a gajon. Žádný šlemíl ani šnorer. Vždycky na úrovni.

Schumacher řekl(a)...

Jakube, mít pravdu je potěšující, ale byl bych spokojenější když bych ji neměl.

To,že jsem paranoidní, neznamená, že po mě nejdou.

Jakub S. řekl(a)...

Ó, jak často touží moudrý, aby neměl pravdu...