neděle 12. února 2012

Jakého chování by se měli Židé vyvarovat


Inspirováno komentářem Alberta Simona Pergilla k sobotnímu přehledu Moby Dicka: "…pokud se na ty vámi citované "Protokoly ..." [sionských mudrců] podíváte jako na podvrh, [je] geniální v tom, že dokázal prakticky stoprocentně souznít s míněním gojim o Židech, tak naopak mohou posloužit jako cenný informační zdroj. Dost se Židům divím, proč ho takto nevyužívají, protože je to naprosto jasný a blbuvzdorný návod, mimo jiné na to, jakého chování při kontaktu s gojim by se měli vyvarovat (pokud tedy není jejich cílem nárůst antisemitských nálad u gojim)."

Takže jakého chování se měli Židé dříve vyvarovat? Tady jsou některé "poznatky z terénu":

Židé neměli napsat hebrejskou bibli, neměli odcházet z egyptského otroctví, neměli vyvracet města v Zemi zaslíbené a neměli zabíjet Ježíše.

Židé neměli nutit křesťany ke konverzi, neměli zabíjet konvertity ke křesťanství, a když už sami konvertovali, neměli tajně praktikovat judaismus. Správně neměli vůbec konvertovat. Neměli znesvěcovat hostie, neměli obchodovat s Orientem, neměli se proti křesťanské Evropě spolčovat s muslimy, neměli otravovat studně, vyvolávat mor, čarovat, paktovat se s ďáblem a neměli smrdět.

Židé neměli být bohatí, neměli půjčovat na úroky, neměli chtít vracet půjčky, neměli žebrat, neměli nesprávně uvažovat, neměli chtít volit, neměli chodit v kaftanech a neměli mít ty své nosy.

Židé neměli nenávidět lidi, zabíjet křesťanské panny kvůli krvi do macesů, mučit křesťanská dítka, neměli se uzavírat v ghettech a neměli pronikat do našeho národního živlu. Neměli v Rakousku-Uhersku mluvit německy. Neměli mluvit německy ani v první republice. Měli mluvit správně a ne s tím svým legračním přízvukem. Nejlépe neměli mluvit vůbec. Neměli vymyslet marxismus a komunismus. Neměli vyvolávat revoluce.

Židé si neměli sedat v tramvajích, neměli jezdit v tramvajích, neměli chodit po nábřeží a v určených ulicích mimo určené hodiny, neměli navštěvovat divadla, kina, neměli se koupat v bazénech, koupalištích a řekách. Neměli si sundávat zákonem určené označení a ležet v nemocnicích společně s árijci. Neměli si kupovat dopoledne v krámech jídlo, kupovat si čepice, vlastnit auta, domy, kola, šicí stroje, lyže, životy.

A čeho by se měli Židé vyvarovat dnes?

Tak především: neustálé omílání zdánlivých křivd, jichž se svět na židovském národě údajně dopustil budí oprávněné rozhořčení nežidů. Ano, Židé by měli být dodnes vděčni za civilizační tlak opakovaných pogromů, a ne neustále falešně naříkat. Židé by pak hlavně neměli rozněcovat oprávněný antijudaismus tím, že by opakovali některou ze svých dřívějších chyb. Krom výšeuvedených činností by neměli dělat ani toto:

Snažit se o světovládu, mít tolik svých soukmenovců mezi bankéři, uhlobarony, politiky, lékaři, právníky, manažery, řediteli televizí, mediálními magnáty, novináři, dirigenty, virtuózy, zpěváky, režiséry, herci, filmaři, vinaři, spisovateli, genetiky, matematiky, robotiky, vědci vůbec a neměli by provokovat množstvím svých nositelů Nobelových cen. Neměli by protestovat proti vlasteneckým pochodňovým průvodům kolem synagog a vědeckým spiskům typu Protokoly sionských mudrců. Neměli by se spolčovat s Cikány a ochránci lidských práv. Rovněž je vysloveně hnusné, že jich tolik přežilo vyvražďování ve druhé světové, a že to všem neustále připomínají. Na veřejnosti by neměli nosit kipu, neměli by provozovat košer porážky ani stravovat se košer, ani provozovat ohavnou rituální obřízku. Židé by se měli z celého světa přestěhovat zpátky do Izraele (když už ho díky podvodu získali), aby nezacláněli mezi normálními lidmi. Židé by měli vrátit Palestinu jejím oprávněným vlastníkům.

Poslední rada: Židé by se neměli snažit kandidovat na českého prezidenta. To by totiž zdvihlo novou vlnu antisemitismu!

A to by bylo škoda, když si s nimi dnes tak dobře rozumíme.

228 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 228 z 228
A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
to je otázka výkladu.
Jinak zase nemáte úplně pravdu, protože na stránkách Izraele, co jsem četl, mají psáno, že mají jen jakési provizorium, právě aby uspokojili ortodoxní judaisty, kteří "plnohodnotný Izrael" spojují s příchodem Mesiáše (IMHO tedy Izrael nebude mít ústavu nikdy).

Kopretina řekl(a)...

Něco mi nehraje, proč by Židé podporovali multikulti, když multikulti využívají muslimové, z nichž mnozí nenávidí Židy? EUportal píše, že Židé můžou za EU, ale to jsou masochisté...EU má přece nacistické kořeny, ale teď vážně
Víte, jakou moudrost řekl, veliký a ctihodný I. ministerský předseda David Ben Gurion- "Lidé nenechte se zmást, nás socialismus je jiný, než-li socialismus Marxe-Lenina-Stalina"...To byly myšlenky izraelské sociální demokraté. Samozřejmě, že Komunistická strana Izraele byla ve vleku Stalina a i do Izraele pronikli prostalinističtí špioni...

STK řekl(a)...

Pro Pergillovu obhajobu pesimistů (z následujících zpráv nemůže mít radost nikdo normální):
V Libyi řádí islámské bandy takovým způsobem, že civilové utíkají ze země víc, než za občanské války proti Kaddáfímu. Muslimské bandy se bijou o moc, mstí se, zabíjejí a mučí své "nepřátele", uzurpují si klíčová místa např. mezinárodní letiště a bez jejich svolení, které se ovšem dá koupit, odtamtud neodletí ani členové současné vlády. Většina civilního obyvatelstva už touží po návratu "vlády silné ruky". To nepíše ASP, to jsou zprávy z ČTV a TP1.
===
Takže tak dopadla masívní vojenská pomoc "vyčpělých západních zemí" slavnému "arabskému jaru 2011".
A co ti obyčejní Libyjci? Až jim to všechno dojde úplně, budou ten současný "západ", který se neustále jako četník vměšuje i do záležitostí, které se ho netýkají, milovat?

Harpyje řekl(a)...

A jaký je Váš názor na následky francouzské revoluce (velké buržoazní), a jiných revolucí, vážený STK?
Proběhly snad bez toho, aby jejich následky měly i mezinárodní dopad?
Snad se k této otázce vyjádříte tak nějak Vašimi vlastními slovy, bez odkazů na Wikipedii, a třeba i poukazy na vlastní zkušenost z ústavu.

Jakub S. řekl(a)...

To jsou parádní popěvky! Ď.
A co píše ASP, je velmi logické, velmi znepokojivé a velmi - žel - pravděpodobné. Jenom nevidím tak extrémně, že Brusel je "silně antisemitský."
ŠAMANE!! CO JE TO DOLE ZA HRŮŮZY?

Kopretina řekl(a)...

Statečné a odvážné dcery Izraele brání svou vlast...
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152837#.Tz17xVwZsX3

Harpyje řekl(a)...

Chansons paillardes, pokud máš ty hanbaté popěvky na mysli.
Ta ověřovací slova jsou jedna jediná hrůza.
Skoro jako Aspergillovy příspěvky. :-P

Kopretina řekl(a)...

Statečné a odvážné dcery Izraele brání svou zemi
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148184#.Tz18l1wZsX0

Kopretina řekl(a)...

Statečné dcery Izraele brání svou zemi...
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148184#.Tz18l1wZsX0
Mít tolik odvahy co tyto ženy, nemuseli bychom se bát vlka nic, jak se říká...

Kopretina řekl(a)...

Ježíši, tak se mi nakopíroval příspěvek třikrát...Pro Krista...

Kopretina řekl(a)...

Statečné dcery Izraele brání svou zemi
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148184#.Tz18l1wZsX0

Šaman řekl(a)...

Kopretina to už v odpovědi ASP zmínila, já to musím zdůraznit. ASPergill kdysi kdesi četl, že "každý Žid, ať se narodí kdekoli na světě, tak má automaticky izraelské občanství".

Tak to ale není. Každý Žid má "PRÁVO NA NÁVRAT", tedy má PRÁVO SI POŽÁDAT O OBČANSTVÍ. Ne, že ho automaticky dostane. Jedno slovíčko, a udělá dooost podstatný rozdíl, voni vědče. Anebo propagandisto, podle toho, jak uvádíte svoje záludy. Když to občanství dostane, tak v mnoha zemích o své původní občanství přijde, tedy tam, kde není možnost dvojího občanství.
Někde možnost dvojího občanství je, no a pak má třeba Peru japonského prezidenta.

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
"právo na návrat" Židům neupírám, jako ho neupírám ani českým krajanům. Ale rozhodně bych se ho nesnažil presentovat způsobem, že každý Čech, ať se narodí kdekoli, má automaticky právo na české občanství, nebo dokonce je automaticky českým občanem.
IMHO už možnost nějakého nadstandardního přístupu k cizímu občanství by byla problematická a obávám se, že v ústavě není zmíněna jen proto, že v době tvorby těchto článků se s něčím podobným nepočítalo (některé články naší ústavy jsou mechanicky opisovány z těch předchozích, přičemž v některých případech toto sahá až k R-U ústavě).

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
IMHO největší průšvih v souvislosti s Francouzskou revolucí se stal za Ludvíka Krále Slunce "stát jsem já". Ten totiž přeměnil francouzskou šlechtu v naprosto parazitickou vrstvu, závislou čistě na libovůli panovníka a apanáži od něj. Tím se stala ekonomicky postradatelnou. A ekonomika je živel, chovající se občas jako mrcha s morálkou děvky nejnižší kategorie. Ta svými tlaky prostě směrovala společnost k totálnímu vyhlazení této vrstvy. V zemích, kde královský absolutismus nebyl dotažen takto ad absurdum, probíhaly buržoasní revoluce výrazně méně krvavě (i ta anglická byl v porovnání s francouzskou mírnější).
MMCH: Královská Francie byla na pokraji bankrotu, to byl také důvod svolání Generálních stavů, které odstartovalo revoluci. Revoluční Francie dokázala ustát invazi, blokádu a ještě za Napoleona územně expandovat. A po porážce Napoleona byla pořád ekonomicky v lepším stavu než na prahu revoluce.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

už jsme tady kdysi řešili, že část Židů podporovala německý nacionalismus a v počátku i samotné nacisty (nacisté rozsah svého antisemitismu v počátcích nedávali najevo a Mein Kampf, mimochodem šílenou slátaninu, zřejmě málo kdo měl trpělivost si přečíst; řada Židů také z tohoto důvodu prošvihla možnost odejít do emigrace). V Česku někteří Židé podporovali sudeťáky, v extrémních případech až do let 1938-39. A pak se hrozně divili, pokud tedy přežili koncentrák a měli tu možnost, že šli do odsunu.
V podstatě si tedy, řečeno s německým nacionalistou židovského původu K. Marxem, "vychovávali své hrobaře".
Můj osobní názor je, že Židé se, podobně jako Češi, dokážou silně nadchnout i pro naprostou krávovinu nebo jinak problematickou věc, ale potom, na rozdíl od Čechů, kterým nadšení zpravidla za krátkou dobu vyprchá*, za ní jdou i v situaci, kdy už to široko - daleko smrdí průšvihem.
Židé i Češi na začátku podporovali vstup do EU asi stejně, ale teď, kdy se tato organizace evidentně řítí do s*ček, už daleko větší procento Čechů než Židů zahaltovalo.

MMCH: Mladého AH zachránil před smrtí hladem bohatý židovský obchodník, ale podal mu tu podporu (tady bych sázel spíš na kulturní nekompatibilitu než na zlý záměr) takovým způsobem, že ten z toho měl dlouhodobé trauma a přivedlo ho to k antisemitskému křídlu NSDAP. Kdyby s ním tenkrát ten pán zacházel méně ponižujícím způsobem .. (ovšem s průšvihovou variantou, že by pak v čele Německa stál někdo, kdo by do toho méně generálům kecal a nechal je tu válku vyhrát).
_________________
* čeština, na rozdíl od některých jiných slovanských jazyků, vůbec postrádá dokonavý vid slovesa "nadchnouti se" - zajímavá ozvěna národního charakteru

Jakub S. řekl(a)...

Chtěl jste říci nedokonavý, drobný překlep, nic. Spousta sloves má jen jeden vid. V tomto případě je to však logické: nadchnout se je sloveso změny stavu, označení bleskové změny postoje k něčemu (k +), že. Takže jaký delší průběh? Ale pozor. Velice rád a často používám dost slovakismů; patří k nim aji n a d c h ý ň a ť s a. Vida. Oni to mají. (Budete se divit, občas převádím aji do slovenštiny - je poptávka a potřeba, pro vývoz tam má být všecko slovensky - a proč ne?) MMCh vůbec to nejni tak prosté, jak si prostší lidi myslí. U nejbližších jazyků bývají netušené zrady a zákeřnosti. No to je na delší povídání. Mávajte sa, chalani! (Ženičky tiež, do boha! Som somár. Čo už, že či...)

Schumacher řekl(a)...

Pergille, je to právě v tom, že oni se k židovským kořenům jenom hlásí. Mají krizi identity, kompenzují ji tím, že hledají zástupný problém, o kterém si myslí, že ho dovedou řešit. Pokud možno problém nacházející se mimo ně. Jak známo, nejsnáze se řeší cizí problémy. Právě z konvertitů a odpadlíků, typicky "humanitních oborů" pocházejí vylepšovatelé a reformátoři a strůjci všeobecných malérů. Netvrdím, že subjektivně ve špatném úmyslu (jak známo, cesta do pekla je dlážděna většinou těmi dobrými). Takový expert je alergický na jakoukoli kritiku a jak jen může, označuje ji za projev antisemitismu. Z pohledu z Izraele do Evropy jsou nahlíženi pozitivně, protože ve vztahu k Izraeli dělají proizraelskou politiku. V Izraeli, který občas na chvilku navštíví, nemají příležitost napáchat škodu. To spíš nějaký židovský radikál ze zámoří. Že v Evropě v rámci multikulti mimo jiné dělají proislámskou politiku, Izrael nevnímá. Pragmaticky, kdo mimo Izrael má čím větší problémy s muslimy, tím je pro Izrael výhodnějším "spojencem". V uvozovkách proto, že toto spojenectví je jednostranné. Izrael je spojencem výlučně sám pro sebe. Jak že se jmenuje ten izraelský špion v USA, marně dvacet let žádající o propuštění?

Schumacher řekl(a)...

Kopretino, to že "Židé podporují multikulti" je proto, že jsou to právě ti, jejichž židovství je tak říkajíc "přes ruku". Z pohledu ortodoxních přinejmenším druhá kategorie. I když se občas někdo z nich může stát méně významným rabínem v méně významé zemi, vyváží-li své nedostatky náležitou horlivostí. Co se vztahu k islámu, judaismus má k němu prakticky blíže než ke křesťanství, třebaže pod tlakem života v diaspoře opustil některé zvyky jako kamenování za cizoložství a podobně. Přetrvává oddělení mužů a žen v synagogách, ženy jsou v podstatě vyloučeny z liturgie a je jim určena pasivní úloha. Ta je společná pro obě patriarchálně antropocentistická (v případě jusdaismu i nacionalistické) náboženství. Patriarchální antropocentrismus se přenesl i do křesťanství a přetrvává v jeho liturgii. Částečnou výjimkou jsou evangelické (protesantské) směry.

Schumacher řekl(a)...

Pergille, to je zajímavý postřeh, v tom nadšení ( i co se týče humoru) z krávovin máme k Židům blízko, jenom ne až takovou výdrž. Co se týče ostatního, opět dostanete vyhubováno za svůj nefiltrovaný tvrdý názor.

Jakub S. řekl(a)...

Ode mne samozřejmě nikoliv. Ale naopak mne už při prvním přečtení překvapila ta analogie, kterou vy právě chválíte. Ani po delší Betrachung se mi to nějak moc nezdá. Což mne od sebe velice překvapilo. Mne od sebe vůbec hodně věcí překvapí. Navykl jsem si už dávno na zpětnou vazbu. To je fajn, ne? Chrání to poněkud před nevědomým upadnutím do směšnosti a/nebo trapnosti. No -kéž by se to tak dalo někomu implikovat...
Ten špión v US: Jonathan P o l l a r d . nějaká hodně vysoká hra. Jako vždy na ni doplácejí jednotliví malí hráči. Chtěl bych věřit, že aspoň má parádní apartmán se vším všudy.

schumacher řekl(a)...

Pergille, jenomže v tom případě by se dějiny Německa (a Evropy), hlavně jeho politika vyvíjela jinak a jeho vojenská expanze ve snaze revanše za První světovou válku by (pravděpodobně) neměla genocidní charakter. Je pravda, že setkání s různými lidmi může mít pro jedince a v případe Hitlera i pro miliony lidí, osudový význam. Dokážu si představit, že byl stejně vehementním a megalomanským architektem. Dějiny jsou složitým řetězcem příčin a následků, je složité postihnout všechny, ale je špatné si z nich účelově vybírat. Mein Kampf není tak nečtitelná kniha, jak mnozí tvrdí. Třebaže leckteří z nich, kteří se tím prokousali až do konce se tím ostenttaivně snaží dát najevo, že to sice četli, ale že nejen obsahem ale i formou je to mizerné. Aby si o nich někdo nemyslel nic ošklivého, že to četli (jsem "kachýnka", bez ujímání zdlábnu skoro všechno, i čtivo). Je příkladem, jak je zhoubné nebrat vážně něco co bylo míněno vážně a co bylo postupně naplňováno. Pokládám za důležité zdůraznit, že války vedou bohaté či s bohatstvím spojené vládnoucí "elity". Vždy vládnoucí, nikdy poddaní(třebaže nyní nazývaní občané). Nevím, jak by se vyvíjely dějiny jinak, ale domnívám se, že obě světové války, počínaje bolševickou revolucí v Rusku (kdo že podporoval toho plešatého chlápka s bradkou ?) byly neštěstím a možná že i jsou příčinou úpadku evropské civlizace. Abych nebyl nekritický,pokud by se jinak nic nezměnilo, bez programové modernizace po bolševické revoluci a bez režimu tvrdé ruky, který tam byl, by Rusko ve druhé válce, třebaže nevíme jak by se vyvíjely meziválečné vztahy s Německem a s ostatními státy, je tu mnoho proměnných, možná neodolalo. Je otázka, jestli nebýt vítězství bolševismu v Rusku, by se vnitřní a vnější politika Německa utvářela stejně. Domnívám se, že ne, a že i by byl i jiný přístup ostatních mocností k nebolševickému "starosvětsky osvícenému Rusku, které by se neobávaly jeho expanze. Hybateli dějin jsou velké síly, ale jsou klíčové mališkosti, které rozhodují jak a kam se ty síly napnou. Kdyby Lenin za svoji podvratnou činnost skončil na popravišti nebo trvalém vyhnanství na Sibiři, kdyby neměl podporu v zahraničí, kdyby nebyl propašován přes Německo, kdyby Hitlerovi nikdo nepomohl, nebo naopak pomohl jinak, kdyby Gavrilo Princip nezastřelil Ferdinanda (rád bych věděl, jakou záminku k váálce by si kdo našel, hlavně Německo a jaký by byl další vývoj, kdyby přístup vítězných velmocí k Německu, především Anglie, nebyl z extému do extrému, nejprve krvavé zničující reparace a pokoření, následované prolomením Versailleské smlouvy (nebylo to z obavy z bolševického Ruska?), nebýt "černého pátku" 24.10.1929 na NY burze, naopak kdyby byl úspěšný první atntát na Hitlera....Takových kdyby bychom našli nekonečně mnoho. Jenže teď je teď a musíme řešit co bude zítra a neutápět se v minulosti. Měli bychom se poučit a držet své "vládnoucí elity" zkrátka. Protože už víme. Jenže jak můžem, když jsme poddaní, třebaže nám říkají "občané" ? Nikdo mi nenamluví, že nějaký muslimský holič v Íránu, židovský elektrikář v Izraeli, farmář v Oklahomě či dělník u Forda, a tak podobně všude ve světě (ne, Pergille, nezlob, to červené tlačítko opravdu nedostaneš, máš dost jiných hraček), nemají-li vymyté mozky, chtějí válku. Nechtějí. Problém je, že za ně rozhodují jiní, které si více či méně svobodně a "demokraticky" vybrali. Vybrali? Asi tak svobodně a demokraticky jako třeba si tady svobodně a demokraticky můžeme vybrat čím svítit...

¨Schumacher řekl(a)...

Jak o tom přemýšlím, řekl bych, že pokud jde o krávoviny, ještě větší smysl pro ně a ještě větší houževnatost a výdrž mají Němci. I když záleží na tom kteří, protože od jejich sjednocení neuplynula tak dlouhá doba. Mohla by objasnit Harpyje.

Větší vlastenec řekl(a)...

Němci jsou pitomci.
Brutální, nepolepšitelní, nenapravitelní pitomci
To ví každý opravdový český vlastenec.
Němci rozdmýchávají války, prohrávají je - podle toho taky Německo vypadá.
Němci nikdy nic kloudného nevynalezli, nevymysleli.
Zvláště ve srovnání s námi Slovany.

V celé historii Německa bylo jediné světlé období - po osvobození Sovětskou armádou, po humánním odsunu z dědičných slovanských území.
Tehdy se na území NDR narodilo víc než 1 000 000 německo-slovanských dětí. To jest nositelů genů z 50% pokrokových.
Tehdy měli Němci naději. Jenže my jsme zanedbali naši misi - další generace německých (německo-slovanských) žen jsme již tak masivně neoplodnili. Takže se náš genový vklad rozplynul v moři úpadkové německé krve.
Výsledkem byl dočasný zánik NDR, dočasné sjednocení Německa a současný vpád Němců na naše území.

Po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou, multikulti a globálnem, po našem opětovném spojení s Velkým Ruskem musíme naši misi obnovit, a tentokrát dotáhnout do konce. Ano, německá krev prostě MUSÍ ZMIZET !
Jednou budou celou Evropu obývat jen Slovani, jen potomci nás osvoboditelů. Pak bude Západní Asie sahat, alespoň duchovně a civilizačně, až na západní břeh tzv.Irska.

A tančit, tančit se bude všude !

Schunmacher řekl(a)...

VV, závidím Vám optimismus. Spíš bych doporučil opatřit si příručku pro pěstování rýže....

Schumacher řekl(a)...

Jakube, Aha, Pollard. Bručí naprosto standardně. Izrael pro něho prakticky neudělal nic. To je důkazem toho kdo koho víc potřebuje, kdo v reálu tahá za kratší konec lana. Aktuálně probíhají intenzívní rozhovory mezi Izraelem a USA o společném postupu vůči Íránu. Americká strana z toho není nijak nadšená.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak řekl náš pokrokový prezident, žádné tzv.globální oteplení nám nehrozí.
Takže ne rýži, nýbrž naše tradiční plodiny budeme pěstovat v naší vlasti. I ve všech oblastech Euroameriky, které osvobodíme od Němců a ostatních Euroameričanů.

Pozn.: Čínské lidové republice bude stačit osvobozené Japonsko, Jižní Korea, Filipíny, Austrálie, Havaj, a všechny ostrovy ležící mezi těmito body.
Od Vladivostoku po západní pobřeží tzv.Irska je vše naše - slovanské a muslimské.

Světu mír !

A.S. Pergill řekl(a)...

To Jakub S:
My jsme na to s tou dokonavostí a nedokonavostí (děkuji za opravu) přišli v ruštině. Naše profesorka byla kovaná stranička a normalizátorka, tak to podala stylem: Rusové v roce 1917 udělali revoluci a dodnes jsou z toho nadšení, zatímco Čechům stačilo necelých dvacet let po Vítězném Únoru, aby z nich nadšení opadlo (a myslela to smrtelně vážně, nikoli jako vtip nebo jinotaj).

Jakub S. řekl(a)...

To mohla, dyž si to tak opakuju, myslet tak aj tak...

«Nejstarší ‹Starší   201 – 228 z 228   Novější› Nejnovější»